Page 1

maskerader

Nummer 21

Inspirasjon for skapende hender fra Du Store Alpakka

Muligheter mix & match

Graffitistrikket kunst Garn med sprengkraft

22

Yogaskole for strikkere

42

Mirasol og Sanne Vennskapsskoler

66


ANNONSE

LIBERTY-knapper Vi fører de søte småmønstrete stoffknappene fra Liberty – flotte til både strikk og søm!


Design: Kari Hestnes og Marte Helgetun. Foto og styling: Kari Hestnes. Layout: Kaja Marie Lereng Kvernbakken. Tekst: Randi Ballangrud og Kaja Marie Lereng Kvernbakken. Modeller: Ida og Sandra. Trykk: Granitt Grafisk. Vi takker Gate 8 på Gran, for lån av tilbehør, og Blomsteratmosfære for lån av location.

Varmt og romantisk

Urbant og enkelt

Avslappet og stilig

Mulighetenes verden Som strikker har du virkelig alle muligheter åpne til å lage en garderobe som er helt unik for deg, og i denne utgaven av Maskerader ønsker vi å vise deg noen av mulighetene du har til å gjøre nettopp det. Vi har laget 19 deilige design, noen av dem er superenkle og kan lett varieres med andre farger, striper eller en strukturstrikk du liker godt. Andre kan brukes på mange forskjellige måter slik som vesten som kan bli skjerf, som kan bli bolero, som kan bli sjelevarmer, på side 26. Men mulighetene stopper ikke der: Det finnes uendelig mange garn og farger å velge mellom. Sett sammen din helt egen fargepalett, match den med klærne du allerede har og strikk tilbehør som du kan bruke på tvers av garderoben. Fra side 48 til 53 kan du se hvordan vi har matchet den samme lua til fire forskjellige plagg. Også denne gangen har vi tatt en kikk ut i strikkeverden, og besøkt graffitistrikkere som bruker strikkingen for å lage kunst i gatene våre og for å sette sitt merke på verden. Til sist vil vi ta vare på alle slitne strikkemuskler og har besøkt et yogastudio for å få tips til noen enkle øvelser du kan gjøre, nå som strikketempoet skrues på høygir for en vinter i godstolen. Med litt garn og kjærlighet er alt mulig! Varme strikkehilsener fra Du Store Alpakka.

3


01

01 Genser med fletter – side 12

4


01

Myke fletter 5


03

02

6


03

02 Vest med fletter og knepping – side 16 03 Baskerlue – Side 18

7


04

8


04

04 Heklet skuldervarmer – side 19

9


05

05 Åpen jakke med krave – side 20

10

Visste du at … – de myke alpakkafibrene renser seg selv? Derfor kan du gjerne bare henge plagget til lufting med jevne mellomrom. – når du vasker kan du bruke en god hårsjampo, eller et ullvaskemiddel? Men ikke bruk skyllemiddel, for da vil plagget sige.


ANNONSE

I all enkelhet 26 oppskrifter til barnehagebarn

I samarbeid med oss i Du Store Alpakka har Marte Helgetun laget sin første bok ”I all enkelhet”. Boken inneholder 26 oppskrifter til barnehagebarn. Design by Du kan lese mer om Marte og boken på bloggen hennes www.martehelgeMarte Helgetun tun.no


22

Image © Lauren o’Farrell


Artikkel

Garn med sprengkraft Tekst: Kaja Marie Lereng Kvernbakken Foto: Lauren o’Farrell og Ann Myhre

De kaller det yarn bombing, geriljastrikking, graffitistrikk og gatekunst. Strikkerne som fargelegger byer over hele Europa, vil ikke sitte pent og pyntelig hjemme i godstolen, men ta aktivt del i både den politiske og kunstneriske diskusjonen. Takk til strikkingen – Før jeg ble syk så jeg på meg selv som en i mengden, og gikk og ventet på at noen skulle oppdage meg og gjøre meg spesiell. Det gjør jeg ikke lenger. Jeg kaster meg ut i alle mulige forskjellige prosjekter, og jeg lager faktisk kunst. Lauren O’Farrell veiver med hendene og det er lett å forstå at hun kan trenge et par strikkepinner for å holde styr på dem. I dag driver hun en av verdens største strikkegrupper og har akkurat avsluttet en stor kunstinstallasjon hos Tate Britain. Men det hadde ingen trodd for bare noen år siden. – I 2004 fikk jeg blodkreft, og for å ha noe å gjøre gjennom alle årene med behandling, lærte jeg meg å strikke. Først var det babytepper, skjerf, luer og alt sånt som folk vanligvis strikker, men det begynte raskt å kjede meg og jeg fablet om å strikke et kjempeskjerf til en av løvene på Trafalgar Square, henge det rundt halsen på den og løpe avgårde, som en takk til strikkingen for at den fikk meg gjennom kreften. Ideen fanget interessen til den nystartede strikkegruppen hennes, og i stedet for et hemmelig soloprosjekt, ble det et internasjonalt veldighetsprosjekt hvor 550 strikkere strikket 1 fot hver på et skjerf som strakk seg rundt hele plassen. Til sammen 550 fot, eller nesten 170 meter. – Men jeg hadde ikke gjort det jeg egentlig hadde tenkt, en hemmelig takk, så da var det tilbake til strikkepinnene, sier hun. Liten strømpe, stor blåhval Hennes første soloprosjekt var en liten, stripete strømpe hun satt opp i Naturhistorisk museum i London, under kunstnernavnet The Deadly Knitshade. – I museet er det en enorm blåhval, og helt siden jeg var liten har jeg vært redd for den hvalen. Jeg sydde strømpen fast til en stolpe foran den, som en liten hilsen om at «Se, jeg er ikke redd deg lenger,» og som en hyllest til det flotte rommet den står i. Senere har det blitt mange flere prosjekter, både alene og sammen med andre. Noen av de tingene hun har strikket er en enorm, orange blekksprut, en telefonboks foran Big Ben og massevis av små duer, som dukket opp over hele London under årets sommer-OL.

Graffitistrikking på eventyrbrua, Oslo.

Se mer … gatekunst – www.streetartutopia.com. norwegian-streetart.blogspot.no. www.konturforlag.no/utg_streetart_norway. graffitistrikking i Norge – “Strikkegeriljavirksomhet” på Flickr.

Visste du at … geriljastrikking oppsto i Nederland i 2004? graffiti har eksistert siden antikken og at de eldst bevarte eksemplene kommer fra det romerske keiserriket? street art, eller gatekunst, omfatter så forskjellige ting som spraymaling, klistremerker, skulpturer og strikking?

23


Artikkel

Uventet kunst – Selv om jeg gjør betalte kunstjobber nå, kommer jeg aldri til å slutte med strikkegraffiti. Det er noe eget ved å gå ut på gata og sette fra deg noe du har laget selv, for hånd. Det setter deg fri, fordi du ikke trenger å beholde alt selv, ikke trenger å eie det, samtidig som det er en uventet gave til den som måtte finne det og velge å ta det med seg hjem. O’Farrell synes det er viktig å ha en tanke bak graffitien man lager, hva man lager, hvor man legger det, og hvilken innflytelse det kommer til ha, men hun legger ikke skjul på at noe av gleden også ligger i adrenalinkicket. – I mange land er det jo ulovlig, men til forskjell fra spraygraffiti er ikke strikking noe som skader bygningen eller stedet der du legger det fra deg og det er lett å ta det bort igjen. Likevel er det spennende, og du aner aldri hvordan folk vil reagere. Jeg innbiller meg at du får litt den samme følelsen som med ekstremsport.

Strikkegrafitti utenfor MariaKirken i Bergen

Gatekunst i Norge Også i Norge har strikkegeriljaen begynt å ta til gatene, garnbutikker dekorer nærmiljøene sine, Kirkens bymisjon og LHL har brukt strikking for å skaffe oppmerksomhet til sine saker, og i år var det to garnbomber med i boka «Street Art Norway Vol. 2». Det viser at gatekunst har blitt en del av folks bevissthet og at strikking ikke bare hører hjemme i sofaen, men er en del av en nyskapende kunstbevegelse, mener Marthe Sveen Edvardsen, kunstner og garnbomber. – Mitt første møte med fenomenet var i 2011 da jeg fikk høre om International Yarn Bombing day. Jeg tenkte «Det må jeg bare prøve» og brukte restegarn jeg hadde liggende hjemme etter gamle prosjekter. Som kunstner er jeg uredd for å prøve nye uttrykksfomer, og liker muligheten for å gjøre noe ute i gaten, slik at det blir tilgjengelig for alle. I tillegg gir gatekunst alle som vil det muligheten til å ha en mening og å lage kunst, fordi terskelen er så lav for å delta. Edvardsen har jobbet mye med strikkete og heklete blomster og er fascinert over hvordan en garnbombe kan forandre seg over tid. – En gang opplevde jeg at en blomsterranke jeg hadde festet rundt et tre hadde blitt strammet opp av noen andre. Men bombene kan også bli misfarget av regnet, eller av barken på treet det henger på, og ikke minst kan noen finne på å «rappe» det.

Pyntet til fest ved Akerselva i Oslo

Les mer om: Lauren O’Farrell – www.whodunnknit.com. Marthe Sveen Edvardsen – «artknitstudio» på Ravelry. 24

Sosial kunst Nettopp «rappingen» gjør at begge kunstnerne tar bilder og bruker sosiale medier aktivt. – Når du slipper kunstverket ut i verden kan det bli borte på kort tid, og det eneste «beviset» du har for at det har eksistert er bildene du tar selv, sier O’Farrell. Hun bruker Facebook, Ravelry, Twitter, blogging og Instagram for å spre bildene, og har ingenting i mot at forbipasserende tar med seg ting hun har laget. – En gang hadde vi laget pirater og et skjelett som hang på en bro. En liten gutt og moren hans kom bort og lurte på hva vi holdt på med. Jeg forklarte at det var et kunstprosjekt og at noen allerede hadde tatt med seg noe av det vi hadde laget. Gutten likte veldig godt skjelettet, men moren hans fortalte ham at det ikke gikk an å ta det med, det måtte bli hengende så andre kunne få se det. Det synes jeg var tullete, så da hjalp jeg ham med å kutte det ned i stedet. Du skulle ha sett øynene hans, og nå har han et originalt kunstverk hjemme. Hvor kult er ikke det? Edvardsen presiserer at geriljastrikking ikke bare trenger å være strikketøy som festes på bygninger, benker og trær. – Et av forbildene mine er strikkedesigneren Lisa Anne Auerbach, som har jobbet med klær som har mye av den samme estetikken som geriljastrikkingen. Hun sier at hun kler seg i geriljastrikk, og at det også er et politisk uttrykk som folk må forholde seg til.


ANNONSE

Høstfargene har kommet På samme måte som årstiden skifter farge fra sommerens sarte pasteller og gladfarger til høstens fyldige og dype farger, kommer også ønsket etter nye farger om høsten. Vi følger med på trendene og har blandet oss frem til de fargene som kommer i motebildet denne høsten. Høstfargene finner du hos din lokale garnforhandler.


26 06 6-i-1, skjerf, poncho, bolero, vest, sjal – side 34


06

Blomster i byen 27


07

28


08

08

07 Vest med bølgemønster – side 35 08 Lue og pulsvanter med bølgemønster – side 36

07

29


09

30


10 09 Flettemønstret genser i dobbelt garn – side 38 10 Flettemønstret genser i enkelt garn – side 39

31


11

32


11 Kortermet jakke som kan kneppes på 2 måter – Side 40

33


Yoga for strikkere

Tekst: Kaja Marie Lereng Kvernbakken Foto: Kari Hestnes

Arbeidsdagen er slutt, og på vei hjem er det ikke husvask, matlaging og kjøring av smårollinger som står høyest på ønskelisten. Du vil heller synke ned i godstolen med strikketøyet og koble helt ut. De fleste som strikker vet hvor avslappende det kan være. Klikkingen av pinnene, mønsteret du plutselig kan utenat og tankeflokene som løser seg opp og forsvinner med garnet inn i vakre prosjekter. Likevel er det lett å bli anspent: Diagrammet er litt for krevende, garnet litt for glatt, eller du bare må bli ferdig med den neste pinnen, den neste rapporten eller det andre ermet. Da kan det være fint med en pause og noen øvelser for å beholde roen, sterke armer og en sunn rygg. – Hatha yoga er den opprinnelige yogaen, fri for de moderne påfunnene vi kan møte i dag. Tanken er at jo

42

enklere jo bedre, sier Rabin Thapa. Han driver Balanzen, et yoga- og terapisenter på Gran på Hadeland. – Øvelsene vi har satt sammen er lette å gjennomføre, og tar bare noen minutter. De hjelper deg å øke blodgjennomstrømningen i de musklene du spenner når du strikker, løser opp i spenninger og fjerner slaggstoffer. Det viktigste, og kanskje enkleste du kan gjøre, er likevel å være tilstede med pusten mens du strikker. Da klarer du ikke tenke på noe annet samtidig, og du slapper automatisk av, sier han. Rabin kom til Norge fra Nepal for 1,5 år siden og ved siden av yoga, tilbyr han også massasje, healing og meditasjon med tibetanske syngeboller.


Artikkel

Nøytral hodeposisjon

Utgangsposisjon stor skulderrulle

Utgangsposisjon skuldertøy

Liten skulderrulle Stå oppreist med hodet i nøytral posisjon som over, med hendene ned langs siden. Nå skal du rulle skuldrene, først fem ganger bakover, så fem ganger forover. Gjør det sakte, med så store bevegelser som mulig, samtidig som du puster inn i det du løfter skuldrene og ut når du senker dem.

Stor skulderrulle Stå oppreist med hendene på skuldrene som over. Nå skal du rulle skuldrene, først fem ganger bakover, så fem ganger forover. Gjør bevegelsen så stor at du får samlet albuene foran og presset skulderbladene sammen bak. Husk å puste!

Skuldertøy Stå oppreist med hendene over hodet som på bildet over. Bruk høyre arm til å trekke i venstre, slik at du får en god tøy i venstre side og mellom skulderbladene. Pust dypt og rolig, og kjenn at spenningene slipper taket. Slipp sakte opp, og gjenta tøyingen på den andre siden.

Hoderulle Stå eller sitt med hodet i nøytral posisjon. Bøy hodet helt frem, så du får haka på brystet. Rull hodet sakte rundt, fem ganger mot høyre og fem ganger mot venstre. Pass på så du får tøyd musklene godt hele veien rundt, og husk å puste.

Visste du at … i Indusdalen er det funnet 5.000 år gamle spor etter forløperne til yoga? flere av de kjente yogastilene, har sitt utspring i Hatha yogaen?

Utgangsposisjon Håndrulle og -tøy

Hånd- og underarmstøy

Håndrulle Stå med hendene knyttet rett ut fra kroppen som på bildet over. Rull hendene rundt, først fem ganger mot høyre, så fem ganger mot venstre.

Hånd- og underarmstøy Stå med åpne hender, med armene rett ut fra kroppen. Bøy håndleddet som vist på bildet over. Bytt hånd. Gjenta dette 5 ganger.

Les mer om Balanzen på www.balanzen.no

Pust i hver maske Dette er en øvelse du kan gjøre samtidig som du strikker. Begynn med å legge merke til din egen pust. Når du er fokusert begynner du å puste slik: 1. Pust inn. 2. Hold pusten og tell til tre. 3. Pust ut. 4. Hold pusten ute og tell til tre. Fortsett slik. I begynnelsen kan du gjøre det i et par minutter. Etter hvert kan du holde på lenger, samtidig som du teller til 4, 5, 6 eller mer, mens du holder pusten. En variasjon er å forsøke å puste forskjellige steder i kroppen: Pust med brystkassa, magen eller ryggen, og merk forskjellen. Dette er en veldig fin øvelse for å øke bevisstheten på din egen kropp. Samtidig får du pustet godt, så hode og muskler får mer oksygen.

Ingen av disse øvelsene skal gjøre vondt. Forsøk å gjøre dem så avslappet som mulig, uten å presse sener eller ledd til smertepunktet.

43


12

Zen med stil 44


Visste du at … fletten som er brukt i dette plagget kalles en XOXOflette på engelsk. XOXO betyr hugs and kisses, eller kyss og klem, og brukes ofte som signatur i brev, e-poster og sms.

10

16

12 6-i-1, Sjal, sjelevarmer, bolero og poncho – side 50 16 Lue med dusk – side 61

12 45


13

Disse genserne er like, men design nr. 13 er i glattstrikk og design nr. 14 er i perlestrikk. Begge genserne er lengre bak, slik trenden er nü. 13 Genser i glattstrikk – side 51 14 Genser i perlestrikk – side 52

46


14

Visste du at ‌ strikk kommer fra tysk og betyr elastisk snor eller bünd. knitting kommer fra det gammelengelske ordet cnyttan og betyr ü knyte. 47


15

48


15

15 Rillestrikket skjerf med dusker – side 53

49


Nyhet!

– strikkepinner Årets gavesett til alle strikkeglade! Nydelige sett med strømpepinner, både 15 cm og 20 cm, i tillegg til utskiftbare pinner. I ekte Symfoni Wood-stil.

Visste du at … – alpakka er et hypoallergenisk dyr, det betyr at det er svært få mennesker som reagerer allergisk på det?

Søte og nostalgiske knapper Du Store Alpakka fører de søte, småblomstrete stoffknappene fra Liberty, de passer like godt til både strikk og søm!

54


Babylykke

– søte klær og delikat utstyr til de minste Over 140 sider med inspirasjon og gode ideer til ting du kan lage til de aller minste. I boka til Randi Ballangrud er det modeller i ulike teknikker – søm, strikking, hekling, decoupage og tekstilmaling. Boka handler først og fremst om gleden ved å skape noe selv, og passer derfor like godt til en vordende mamma eller pappa, en heldig tante, bestemor eller venn. Utgitt på Gyldendal Norsk Forlag.

Hexa Har du prøvd vårt nye, trendy garn? Det er tykt, kabelspunnet og finnes i alpakkaens egne nyanser. Midt i blinken for deg som liker å strikke med tykke pinner. I Maskerader nr. 20 finner du 21 lekre høstdesign, alt fra små prosjekter med søte detaljer, fletter og knapper til større plagg med unike snitt.

Visste du at …

– alpakkaen er et lite kameldyr som lever i fjellene i SørAmerika?

I all enkelhet Marte Helgetun har i samarbeid med Du Store Alpakka gitt ut sin første bok. Her finner du 26 oppskrifter til barnehagebarn: Tøffe jakker og gensere, søte kjoler og skjørt, og masse flott tilbehør. Selv om snittene er enkle og plaggene er lette å strikke, er de samtidig både praktiske og elegante. Dette er plagg ungene simpelthen vil elske!

55


16

17

Mix & match 56


16 Lue med dusk – side 61 17 Vid jakke – side 62

57


16

18

16 Lue med dusk – Side 61 18 Heklet skjerf og pulsvanter – side 63

18

58


17 18

59


16

19 17

16 Lue med dusk – Side 61 19 Tunika med bølgemønster – side 64

60


ANNONSE

Dreamline Denne høsten har vi utvidet vår supertynne og luksuriøse garnserie med en fargepalett i dype nyanser, inspirert av smaragder og rubiner. I tillegg har vi kommet med en ny temabok: Dreamline no 2 inneholder basisplagg til vinterens garderobe i kledelige snitt, smarte småplagg og vakkert tilbehør.


FAKTA I 2004 startet Kari & Per drømmen om å etablere en barneskole for fattige gjeterbarn i Peru, og Du Store Alpakka begynner å selge nåler og pins med alpakkamotiv til inntekt for prosjektet. I 2006 ble grunnsteinen til skolen lagt ned – på toppen av Andesfjellene, nær Titicaca innsjøen – med stor fest for små og store! I 2007 lanserte Du store Alpakka Mirasolgarnet, hvor tre kroner av hvert nøste går direkte til skolen. Like etter lanserer Canadieren Peter` Mully ”The Mirasol Collection”, en hel garnkolleksjon og et innkjøpssamarbeid mellom flere garnimportører, bla. Du Store Alpakka, hvor 9% av innkjøpsprisen går direkte til skolen. I 2008 kan endelig skolen taes i bruk som et internat og et etter skolefritids-tilbud i påvente av alle offentlige godkjenninger. I 2009 blir det klart at skolen vil bli godkjent som barneskole, og kan starte opp i april med tilbud til 60 elever og 4 lærere.

66

Du Store Alpakka reiser over med mange ansatte og venner for å være med på den offisielle åpningen. Mirasolprosjektet vekker engasjement også andre steder i Peru. Prescottskolen i Arequipa støtter prosjektet med et program for viderutdanning av lærerne på skolen, i tillegg til div. nødvendig utstyr. I 2010 utvides skolen med flere klasserom. Undervisningen er viktig og resultater fra Care International viser tydelig og god fremgang hos alle barna. I 2012 – 3 nye lærere. Garnleverandøren vår i Peru bygger nye oppholdsrom for lærerene slik at de skal kunne få bedre boforhold. Fremover trengs penger for å drifte skolen – et håp i fremtiden er også å bygge en ungdomsskole og utvikle området rundt til flere sportsaktiviteter. Hjelp oss å hjelpe – bli fadder du også!


MIRASOL

Mirasolskolen vår Mirasolprosjektet er en drøm som har blitt til virkelighet, takket være mange små og store bidragsytere. VENNESKOLER Sanne barneskole på Hadeland er en viktig bidragsyter i nærmiljøet, og er å regne som Mirasolskolens venneskole. Lenge før første spadetak ble tatt, har elever og lærere ved skolen vært engasjerte i Mirasolprosjektet. Hvert år stiller hele skolen opp på skolejogg, hvor hver eneste runde blir belønnet med penger fra velvillige sponsorer fra nærmiljøet. Alle pengene går uavkortet til Mirasol, og det har på disse årene blitt en betydelig sum som blant annet har gått til å bygge flere klasserom og å drifte skolen. Barna ved Sanne barneskole og barna på Mirasolskolen skriver og tegner til hverandre og lærer på denne måten mye om hverandres hverdager. I tillegg får elevene ved Sanne integrert formidling om prosjektet i undervisningen og har arrangert kunstutstilling med kafe hvor de solgte egenproduserte bilder til inntekt for Mirasolprosjektet. Lunner barneskole har også hatt Mirasol på timeplanen gjennom et stort tverrfaglig prosjekt hvor de lærte om alpakkaer, Peru og Andesfjellene. De har arrangert salgsmesse og kafe til inntekt for Mirasol, og noen av elevene har til og med stilt opp som modeller i et av oppskriftsheftene våre. TUSEN TAKK TIL ALLE BIDRAGSYTERE Vi ønsker å rette en takk til alle, som hver på sin måte bidrar økonomisk, slik at vi kan følge opp og drifte skolen på en ordentlig måte. Vi nevner trofaste faddere, privatpersoner, skoler, frivillige og ikke minst alle dere som kjøper og strikker av garnet vårt. Tusen takk alle sammen! Ønsker du å bli fadder? Ta kontakt på telefon 61 32 70 90 eller send en mail til kontor@dustorealpakka.com. Les mer om prosjektet på www.mirasolperu.com og www.dustorealpakka.com

67


Våre garnkvaliteter De fleste av våre garn er av alpakkahår eller alpakkablandinger. Alpakka er noe av det deiligste du kan kle deg selv eller andre i. Det oppleves langt mykere mot huden enn saueull, og plaggene nupper ikke. Og fordi alpakkaen lever under ekstreme værforhold, 4–6000 meter over havet, med brennende sol om dagen og mange minusgrader om natten, beskytter hårene godt mot både solvarme og kulde. Det er nok derfor plagg av dette håret var forbeholdt Inka-kongene i det gamle Peru. La deg inspirere av kvaliteten og det store fargeutvalget, og lag noen vakre plagg til deg og dine.

Tynn Alpakka 100% fineste alpakka

Vår mest solgte garnkvalitet. Garnet finnes i over 50 farger og vi har oppskrifter med både enkelt og dobbelt garn. Strikkes på p 2½–5.

Fin 50% fineste babyalpakka 50% silke

Dette er luksusgarnet vårt. Fin er laget i en deilig blanding av alpakka og silke og har den samme strikkefastheten som klassikeren vår Tynn Alpakka. Finn dine gamle favorittplagg og strikk dem opp på nytt i dette eksklusive garnet. Strikkes på p 2½–5.

Hverdags 40% peruansk ull 60% fineste alpakka

Dreamline

Dreamline er en serie med garn som gir deg muligheten til å lage dine egne drømmegarn. Hvert enkelt garn er mykt, lekkert og supertynt. Settes de sammen to og to eller flere, vil du få helt nye garn med hver sin personlighet. Lek deg fram til ditt drømmegarn. Air 78% suri alpakka 22% nylon. Air er superlett og luftig, samtidig som det har nok volum til å strikkes på tykke pinner. Garnet er børstet slik at det gir verdens mykeste og deiligste plagg som veier nesten ingen ting. Soul 68% babyalpakka 32% nylon. Soul er et garn med en helt ny struktur som ligner på fingerstrikking. Dette gir et volumiøst garn som strikkes på tykke pinner i forhold til garnets tykkelse. Plaggene blir utrolig lette og luftige samtidig som overflatestrukturen er helt ny. Sky 70% babyalpakka 30% silke. Sky er har vakker silkeglans og mykhet som kommer fra en nydelig blanding av fineste silke og babyalpakka. Garnet er tynt og delikat og bør strikkes på tynne pinner når det strikkes alene. Kombineres det med en av de andre kvalitetene i Dreamline kan det derimot strikkes på mye tykkere pinner og gir da en nydelig glans til de andre garnene.

Misti 100% fineste alpakka BabySilk 20% silke 80% fineste babyalpakka Faerytale 100% fineste alpakka Håndmalt Faerytale: 100% fineste suri alpakka Mirasol 100% fineste alpakka

STERK 40% merinoull 40% fineste alpakka 20% nylon

THE MIRASOL COLLECTION

en internasjonal garnkolleksjon hvor 9% av innkjøpsprisen går til barneskolen vår i Peru. Sulka 60% merinoull 20% alpakka 20% silke. Et entrådet garn, med fantastisk glans og slite­styrke. Strikkes på p 6–8. Miski 100% babylama Et totrådet, supermykt garn av babylama. Egner seg både til plagg og tilbehør. Strikkes på p 5–8.

68

HEXA 100% Alpakka 100% strikkeglede

Hverdags er komponert slik at det passer perfekt til plagg som brukes daglig. Det har Alpakkaens mykhet og slitestyrke men fordi den er blandet med ull blir prisen mer hverdagslig. Tykkelsen tilsvarer Tynn Alpakka og Fin slik at disse kan brukes om hverandre. Et totrådet, tykt alpakkagarn som er flott til grove, slitesterke plagg, og tilbehør. Strikkes på p 5–8. Blandingen av den myke babyalpakkaen og silke gjør garnet glansfullt og mykt. Garnet egner seg godt også til baby. Strikkes på p 3–4. Et tynt, luftig, børstet garn. Plagg av denne kvaliteten gir utrolig lette plagg som du kan strikke raskt på p 4½–10. Det håndmalte garnet i denne kvaliteten er laget av 100% surialpakka og er, om mulig, enda mykere. En tykkere variant av Tynn Alpakka. Garnet er 4-trådet og egner seg godt til bruksplagg til både barn og voksne. Når du kjøper et nøste Mirasol bidrar du med kr 3,- til barneskolen vår i Andesfjellene i Peru. Vi takker for ditt bidrag. Strikkes på p 3½–4. Dette er et mykt bruksgarn i alpakka og merinoull, forsterket med nylon, og det kan derfor fint brukes til sokker, så vel som votter, gensere og jakker. Garnet har samme strikkefasthet som MIRASOL. Strikkes på p 3½–4. Et tykt helspunnet garn som strikkes på tykke pinner. Hexa er et supermykt, tykt og samtidig lett og luftig garn. Det er nesten som trolldom, men moderne teknologi har gjort dette mulig. Garnet er kabelspunnet av fineste alpakka og strikkes på p 6-8.


Enkel hekleskole Fastmasker (fm)

Luftmasker (lm)

All hekling starter med at du legger opp lm. 1) Lag 1 m på nålen. 2) Hold heklenålen i høyre hånd og arb i venstre med garnet over venstre pekefinger. Hekle nå fra venstre og inn under garnet på venstre pekefinger og trekk inn gjennom m på heklenålens krok. Knuten på enden av raden og m på hekle­nålen telles ikke når du teller antall m du har lagt opp.

Kjedemasker (kjm)

Kjedemasker (kjm) Stikk heklenålen inn i m, trekk garnet fra venstre pekefinger gjennom begge m på heklenålen i en bevegelse.

Staver (st)

Halv stav (hst)

Halv stav (hst) 1) Lag et kast på heklenålen og stikk nålen inn i m. Lag et nytt kast på nålen. 2) Trekk nå garnet gjennom den første m, det er nå 3 m på nålen. Lag et nytt kast og trekk det gjennom alle 3 m på nålen. Staver (st) 1) Lag et kast på nålen, stikk nålen i en m og lag et nytt kast på nålen. 2) Trekk garnet gjennom m. Det er nå 3 m på nålen. Lag et nytt kast på nålen. 3) Trekk garnet gjennom de 2 første m på nålen. Lag et nytt kast og trekk garnet igjennom.

Dobbeltstaver (dbst) 1) Lag 2 kast på nålen og stikk nålen i en m. 2) 1 kast på nålen og trekk dette gjennom den første m = 4 m på nålen. 3) 1 kast på nålen og trekk dette gjennom de 2 første m på nålen = 3 m på nålen. 4) 1 kast og trekk det i gjennom de 2 neste m = 2 m på nålen, 1 kast og trekk igjennom de siste 2 m. 3-dobbeltstav (3 kast på nålen) og 4-dobbeltstav (4 kast på nålen): Hekles som dbst, men det er flere kast på nålen. Dra også her igjennom 2 og 2 m til det er 1 m på nålen.

Fastmasker (fm) 1) Stikk heklenålen inn i m og trekk garnet fra venstre pekefinger gjennom den første m (2 m på nålen). 2) Hent igjen garnet fra venstre pekefinger og trekk gjennom begge m på nålen.

Dobbeltstaver (dbst)

Du hekler/feller 2 st sammen til 1 slik: 1 kast, stikk gjennom m, hent tråden, kast, trekk gjennom 2 m = 2 m på nålen, begynn på neste st, kast, stikk gjennom neste m, hent tråden, kast, trekk gjennom 2 m = 3 m på nålen, kast, trekk gjennom alle 3 m = 1 m. Hvordan felle fm: Du feller/hekler 2 fm sammen til 1 slik: Stikk nålen gjennom fm, kast, trekk tråden gjennom, stikk nålen gjennom neste fm, kast, trekk tråden gjennom, kast, trekk tråden gjennom alle m på nålen = 1 fm.

Felling av staver og fastmasker Du kan felle fm og st ved å hoppe over 1 m. Men det blir penest hvis du hekler 2 m sammen til 1.

69


Kjære strikker Hver sesong gjør vi vårt aller beste for å lage design du vil sette pris på. Vi forsøker å få til den rette balansen mellom trender og klassiske plagg, mellom de enkle og raske plaggene, og de litt mer krevende. Før vi sender oppskriftene ut til deg har vi gjort det vi kan for å luke bort feil, likevel hender det at de forekommer og derfor håper vi at du tar kontakt med oss om det er noe du ikke forstår, eller dersom du bare har tips og tilbakemeldinger. Bare på den måten kan vi bli bedre. Når du kjøper garn og tilbehør fra oss så vil vi du skal vite at du bidrar positivt til å utvikle de samfunnene­vi samarbeider­m ­ ed, og at du gjør livet lettere for van­skelig­stilte mennesker på så forskjellige steder som Peru og­­Nepal. Les mer eller gi oss tilbakemeldinger på nettsidene våre: www.dustorealpakka.com. Vask Alpakka inneholder naturlig svovel. Det er godt for huden og gjør at alpakkahårene er selvrensende. Derfor trenger du ikke å vaske dem så ofte, heng dem bare ut til lufting, så er de like fine etter et par timer. For å ta best mulig vare på håndstrikkede plagg bør du vaske dem for hånd, eller på et godt ullprogram dersom du har en nyere vaskemaskin. Bruk Milo eller Woollight, men pass på at vaskemiddelet ikke inneholder lanolin dersom plagget er av alpakka. Ikke bruk skyllemiddel. Plagget kan sentrifugeres lett i en vaskepose. Strikkefasthet Når du skal strikke med en kvalitet for første gang er det viktig at du sjekker strikkefastheten før du begynner. Det samme gjelder hvis du strikker med en ny teknikk. Vi strikker alle forskjellig og det er derfor viktig at du justerer pinnetykkelsen etter din strikkefasthet. Strikkefastheten bør overholdes, hvis ikke får ikke plagget de angitte mål. Hvis du strikker for løst, skift til tynnere pinner og strikker du for fast så skift til tykkere pinner. Strikk en strikkeprøve og mål deg frem. perler Før du begynner å strikke eller hekle med perler er det viktig at du trer perlene på garnet. For å gjøre dette enkelt trer du en sytråd inn på en tynn synål (perlenål) og legger sytråden dobbelt. Lag en knute i enden. Så trer du garnet gjennom denne løkken, trer perlene på nålen og skyver dem inn på garnet. KORRIGERINGER For å kunne fortsette å gi deg de samme lave prisene på oppskriftene har vi endret på våre trykkerutiner. Derfor vil alle korrigeringer på oppskrifter heretter kun ligge ute på våre nettsider. Sjekk derfor her før du går igang med et strikkeprosjekt. Forkortelser strikking M = masker, r = rett, vr = vrang, omg = omgang(er), p = pinner, arb = arb Forkortelser hekling M = masker, lm = luftmaske(r), kjm = kjedemaske(r), fm = fast­maske(r), hst = halvstav(er), st = stav(er), dbst = dobbelstav(er), 3-dbst = 3-dobbelstav(er), 4-dbst = 4-dobbeltstav(er)

72


73


mini maske rader NUMMER 07

Kommer

Nytt hefte med masse lekre oppskrifter i Hexa

12

HEXA nytt garn fra DSA lekre oppskrifter

1

INSPIRASJON FOR SKAPENDE HENDER FRA DU STORE ALPAKKA

Ny logo, nye nettsider – enklere å finne det du leter etter I tillegg til den nye logoen som du kommer til å bli godt kjent med i tiden framover, har vi laget nye hjemmesider hvor det er lettere å finne frem i oppskriftene.

www.dustorealpakka.com

MIRASOLSHOP

Bestill via dette skjemaet eller bruk bestillingssiden på våre nettsider: www.dustorealpakka.com

Ja jeg vil bli Mirasolfadder! Kr. 250,- per måned. Jeg får tilsendt tre gratis maskerader i året. Faktura blir tilsendt 1 gang per måned på mail.

Sølvnål, kr 500, antall: Sølvpin, kr 500, antall: Sølvanheng, lite, kr 300, antall: Sølvanheng, stort, kr 450, antall: Messingnål, kr 300, antall: Messingpin, kr 300, antall: Messinganheng, lite, kr 200, antall: Messinganheng, stort, kr 300, antall: 74

Personopplysninger Navn: Adresse: Postnr.: Poststed: Telefon: E-mail:


Modell 01

Modell 02

Modell 03

Modell 04

Modell 05

Genser med fletter side 12

Vest med fletter side 16

Baskerlue side 18

Heklet skuldervarmer side 19

Jakke side 20

Modell 06

Modell 07

Modell 08

Modell 09

Modell 10

6-i-1 sjelevarmer side 34

Vest med bølgemønster side 35

Pulsvanter og lue side 36

Genser i dobbelt garn side 38

Genser i enkelt garn side 39

Modell 11

Modell 12

Modell 13

Modell 14

Modell 15

Kortermet jakke side 40

6-i-1 sjelevarmer side 50

Glattstrikket genser side 51

Genser i perlestrikk side 52

Rillestrikket skjerf side 53

Modell 16

Modell 18

Modell 19

Modell 17

Lue med dusk side 61

Heklet skjerf og pulsvanter side 63

Tunika side 64

Vid jakke side 62

75


07

Du Store Alpakka AS Kjekstavegen 1, N-2750 Gran. Tlf +47 61 32 70 90 Faks +47 61 32 70 91 E-post: kontor@dustorealpakka.com www.dustorealpakka.com

Maskerader 21  

19 vakre strikkedesign i garn fra Du Store Alpakka. Les om geriljastrikking, yoga for strikkere og Mirasolprosjektet i Peru.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you