Page 1

d e s i g n

p o r t f o l i o


contents la riviera//digital fabrication fenway centre//hotel embroche//art museum artes fabrica//community arts center wolf pen creek park//community connection shift//college station row house aqua flow//austin residence hand drawings sculpture paintings


La Riviera published::fall10 _suckerPUNCH _theoremas professor::gabriel esquivel team members::jeffrey quantz//heather davis//matt miller ky coffman//michael tomaso la riviera is the result of a digital design-build course taught at texas a&m university by gabriel esquivel during the spring of 2010. the intention of this course was to explore groundbreaking modeling techniques, emerging fabrication processes and to utilize the school’s large scale design-build facilities. commissioned by local restaurant, la riviera, to renovate their entry space, the concept behind the project was to produce a new atmosphere, more sensual and suitable for the type of food served. some of the sensibilities explored were pastries techniques like fondant, frosting and cake ornamentation. the reason behind the research was to produce a series of sensations using materialism and form or specific perceptions, sensations and actions, basically interpreting wall, furniture and ceiling surfaces as frosting and fondant with ornament on it. the project’s scope included a new bar, wall ornaments and a ceiling installation. Due to an extremely tight budget, the team developed innovative processes to reduce costs while achieving the desired atmosphere. the project was completed in the fall of 2010.


PLAN VIEW

LEFT ELEVATION

FRONT ELEVATION

5

3

2

1


bar

COUNTERTOP 3/4” x 4’ x 8’ MDF panels laminated to form countertop. Joints were split up to avoid having a visible seam in the countertop to maintain the fluidity of the piece.

35

34

33

32

31

30

29

28

27

26

25

24

PANELS 3/4” x 4’ x 8’ MDF panels laminated to form front panels. The panels were attached to the cabinets with 3/8” D x 6” hanger bolts. The threads were attached permanently to the panels, but were bolted to the cabinets on site. 23

22

21

20

19

18

17

16

15

14

13

12

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

ORNAMENT Resting on top of the countertop and the panels the foam piece is made out of 18lb/ft foam essentially giving it the same density of wood.


ornament

ELEVATION:: Ornament CNC milled from 2-lb polyurethane foam

5

3

2

1

0


fenway centre public market//cafe & bistro//hotel//batting cages//spring10 fenway centre proposes the creation of a space that connects the community of fenway park. currently an automotive repair and garage facility, this site would be the new home of the boston red sox by way of a boutique hotel and indoor batting facility. possibly catching a glimpse of their favorite player, the community would now be connected to its team through the cafe, bistro and below grade public market. this below grade space would become a venue for the community of fenway to gather, buy & sell local produce, and to safely traverse to and from fenway park.

looking south


looking east

l3_hotel

G1_market & interstitial space


site_fenway area//boston, ma


f2_home team hotel

f3_batting practice

N 16 8

32


embroche anza falco museum of design//houston, tx//fall 09 this project is an existing one, built in 2010. this effort represents an alternative of what has been proposed. the need for an alternative art, architecture & design museum in houston is imminent. addressing the way materials are not just about construction choices but also a means of creating diverse sensations in a space, focusing on the effects produced by the materials’ textures & surfaces. through pl ayful manipul ation of such elements, beauty, ornament, & pat tern have thus found their way back into contempor ary design. these explor ations avoid a neo-utilitarian tone in favor of aesthetic & psychological investigations. they could be productions that aspire to elicit a heightened awareness of our material environment.


performance space

sketch model

covered entrance & gathering space


site

covered patio & gathering space

gallery space


section

covered patio & gathering space


artes fabrica community arts center//college station, tx//summer 09


the texas a&m university campus is closed and unconnected to adjacent student social gathering plaza known as “northgate.� the institutional 5 story parking garage is what current patrons view when entering the campus from northgate. in order to connect the northgate community to the university and soften this boundary condition, this project proposes to utilize the long narrow setback of land in between the garage and northgate as a community arts center.

sky cafe & social gathering space


west elevation north section

south section


N

08

03

05 02 09 01

07

06 04

l_1

l_2

l_3

l_4

01_lobby 02_office 03_warehouse 04_classrooms 05_art gallery 06_studios 07_Library 08_theater 09_sky lounge


wolf penn creek park community connection footbridge//college station, tx//spring 09 surrounded by restaur ants,businesses and residential areas, this park is somewhat isol ated to the pedestrian. currently, the park can only be reached by car due to the dangerous high tr affic roads that surround the park. the proposed elevated pedestrian footbridge connects the residents and patrons of the local businesses and restaur ants by creating a path over the dangerous areas. the path also creates a closer connection to the wildlife in the canop y of the trees. additionally, the existing paths in the park are now shaded for the heat intense summer months of tex as.


AQUA FLOW RESIDENCE sustainable residence//1500 sqft//austin, tx//fall 08 this project was for a couple on a 1/4 acre of river front property in austin, texas. prgram requirements:: comfortable all year doesn’t deplete the earth’s non-renewable resources doesn’t contribute to atmospheric pollution & is economical the design solution focused on the location of the windows on the north and south only to reduce solar heat gain. all east and west facades are local limestone to aid in thermal mass effect. additionally the house is situated facing southeast to catch the summer breezes. Then the house steps back and is elevated to help scope the wind and then push through the spaces.


kitchen & living

north elevation

bedroom & bathroom


shift row house college station, tx//spring 09 focused on verticality and how to introduce light into deep narrow spaces, this project uses l arge light wells with tr ansparent materials. designed for a non tr aditional family. the sensibility of this project is one that seems to shif t like the moving dynamic of this non tr aditional family.


long section

north elevation


11

01_guest living 02_guest bed 03_kitchen 04

07

12

04_main living

01

05_studio office 08

06_studio 07_family bed 08_outdoor kitchen

02

07

03

07

09

09_sun deck 10_garage 11_patio 12_gameroom

05 10

06

08

09


courtyard & lightwell

kitchen

section


hand drawings


independent study mother & child//wood and copper inlay two bothers//steel rod welded and surface grinned

mother & child

two brothers


education

software skills

master of architecture

_rhino 3d _autodesk revit _autodesk maya _illustrator cs4 _photoshop cs4 _bridge cs4

::texas a&m university

bachelor of business administration_finance ::texas state university

experience president//tau sigma delta//texas a&m university treasurer//tau sigma delta//texas a&m univeristy associate manager_financial analysis//group 1 automotive senior treasury analyst//garden ridge corp. financial analyst//garden ridge corp.

touch the sky

_microsoft office suite _grasshopper _rhino script _google sketchup _energy plus _auto desk ecotect


dustin mattiza

Master of Architecture Portfolio  

inside you will find selected works from my studies at texas a&m university

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you