Page 1

SUPER DRUŠČINA AVTOR STRIPA

Pižama ILUSTRATOR STRIPA

Matej de Cecco AVTOR dRAmATIke

Jure Pečovnik ILUSTRATORkA dRAme

Sara Sakić Glavne vloge: Pilko, Čopka, Šnofi, Pepca, Branko


NAVIDEZNO MIREN DAN V PARKU… PILKO (smejoče): Čopka, a veš, kako se reče pajku, ki ga poješ brez omake? ČOPKA (utrujajoče): Ne, Pilko, kako? PILKO (smejoče): Suha južina.

POD PARKOM PA… BRANKO (zlobno): Hahahaha! Še zadnji vijak prišraufam in moja mašina bo narejena. Ves svet me bo poznal! PILKO (navijaško): Dajmo, Šnofi, Pepca. Kdo bo ujel frizbi? BRANKO (kihajoče): Po tem pa si bom vzel pol ure časa in pobrisal ves ta pra-a-a-a-APČIHA! Branko aktivira daljinec za stroj, ki ti da super moči. PILKO (presenečeno): Hej! Pazita! Tole pa ni krt!

VSE STRESE…


ČOPKA (čudno): Kaj je bilo to? Strela z jasnega? PILKO (čudno): Nimam pojma. Hecno se počutim. ŠNOFI: Jaz tudi.

PILKA IN ČOPKO ZMRAZI, SAJ ŠNOFI GOVORI… ŠNOFI (začudeno): Kaj pa tako buljita? Je za mano kaj groznega? PILKO (prestrašeno): Čopka, uščipni me! Buden sanjam, da Šnofi govori. ČOPKA(prestrašeno): Potem sanjava oba. Jaz sem ga tudi slišala. ŠNOFI (začudeno): Kaj tako buljita? Saj že ves čas govorim. Me mogoče prej nista… MUCA: Mijaaav! ŠNOFI (navdušeno): Kje se skrivaš? A-ha! Na drevesu! (Kar naenkrat vzleti) Upsala! Na pomoč! Strah me je višine! Naj mi kdo pomaga dol! PILKO: Drži se, Šnofi! Prihajam pote!


PILKO: (prestrašeno, saj se mu zlomi veja) AAAAAAAAAAAAA! ČOPKA in ŠNOFI: Auč! Ne morem gledati! PILKO (navdušeno, saj je kot gumica in ga nič ne boli, ko pade na tla, samo odbije ga): Ufff! Huuu! Iiiin telemark! ČOPKA (prestrašeno): Vse kul, Pilko? Si se udaril? PILKO (navdušeno): Kul. Nič ne boli. Očitno nam je tista strela… DALA SUPER MOČI! ČOPKA: To pojasni Šnofijevo govorjenje. Skoči dol in poskusi krmiliti z repom! ŠNOFI (ubogljivo): Če ti tako rečeš. Deluje! ČOPKA (sprašujejoče): Le kaj se je spremenilo pri meni? Mogoče sem postala super močna! Vdaj se deblo! AAAAUAAAA! Očitno je nekaj drugega!

MED TEM POD PARKOM… BRANKO (čudno): Uff… kaj je bilo pa to? Me je kdo lopnil po glavi? Neeeeeee!!!! Tristo oskubljenih


nojev! Pet let trdega dela je šlo po zlu! Presneto kihanje! Zakaj nisem pobrisal tistega butastega prahu? Pa mi je mama lepo govorila… BRANKOVA MAMA: …In pomni, Branko: snažnost je lepa čednost. Ne kihaj s polnimi usti. Čez sedem let pride prav vse. BRANKO (razmišljajoče): Čez sedem let… Hvala ti, mama! Sem nekam sem spravil ostanke krškonija. Aha, s tem bo stroj nared že čez mesec!

DOBER TEDEN PO DOGODKIH V PARKU… ŠNOFI (ponosno): Vrzi, Pilko! Množica zadržuje dih in… Šnofan Dragič v zadnji sekundi zabija za zmago! PILKO (veselo): A si videla za Šnofijev kuc? ČOPKA (žalostno): Oprosti, malce slabe volje sem, pa nisem bila pozorna. Vidva sta dobila carske sposobnosti, jaz pa ne. In Pepce še vedno ni na spregled.


SVITOVA MAMA (prestrašeno): Svit, stoj! Pod avto boš stekel!

A ČOPKA PREHITI AVTO IN REŠI SVITA. PILKO (presenečeno): Si pa hitra! Mislim, da zdaj veš, kaj imaš. ČOPKA (opozorljivo): Pazite nanj, cesta ni igršče! SVITOV OČE (prestrašeno): Sej bomo mirkal, prmejduš, da bomo! SVITOVA MAMA (objokavo): Hvala, hvala! ČOPKA (tekmovalno): Pilko, Šnofi! Kdo bo prej doma? Gremo! PILKO (bedno): Ej, ni fer! Bomo delali akrobacije, pa bomo potem videli, kdo bo zmagal! ŠNOFI (bedno): Ja. Ali pa lupinge!

ČOPKA, PILKO IN ŠNOFI SO TAKO ODKRILI LASTNOSTI, KI SO JIH DOBILI V NENAVADNI


EKSPLOZIJI, NISO PA ODKRILI, KAM JE IZGINILA KODRLAJSASTA PEPCA. DNEVI SO TEKLI… ŠNOFI (glasno): Peeepcaaa! Kje siiii?

PILKO JE POSTAL DRŽAVNI PRVAK V GIMNASTIKI. ČOPKA JE NA LJUBLJANSKEM MARATONU POMETLA S KONKURENCO. ŠNOFIJA SO VABILI… ŠNOFI (resno): … Menim, da je odkupna cena kosti v našem gospodarstvu prenizka…

…V TELEVIZIJSKE… ŠNOFI (zabavno): Daj mi minuto, pa ti izvoham Foksnerja!

…ODDAJE… VODITELJ VEČERNE ODDAJE (mirno): Dober večer, spoštovani gledalci, moj gost nocoj je zelo zanimiva osebnost…


…VSEENO PA SO ŠE VEDNO NAJRAJE POHAJKOVALI SKUPAJ. ŠNOFI (pripovedovalno): In potem mi Desa reče, da bi rada napisala knjigo o meni! PILKO(smejoče): Kakšen bo pa naslov? Blazno resno oblajani? ČOPKA (smejoče): Ali pa Blazno resno o kosteh? ŠNOFI (prestrašeno, saj prihaja množica): Lejte, kdo gre! MNOŽICA OBOŽEVALCEV: Tamle so! Pilko, a daš avtogram! Čopka, a se slikaš z mano? Šofiiiii!!!! Šnofi!!! A ti lahk dam lupčka? A lahko en podpis? Šnofi! Kdaj me boš potrdil na Facebooku? Kdaj bo vaš poster v pilu? PILKO (prestrašeno): A je zrak čist? ČOPKA (resno, zafrkavajoče): Se hecaš? V smetnjaku smo!


PILKO (resno): Ne zafrkavaj! Dobro veš, kaj mislim! V redu je, naprej so šli. ČOPKA (jezno): To je pa že preveč! ŠNOFI (žalostno): Si predstavljata, kako je biti edini govoreči pes na svetu? Kolegi me nočejo niti povohati več. Niti po riti. Vsi me zafrkavajo “O, gospod Šnofi, lajanje ni več dobro za vas!” in “Se prilizujemo gospodarju za tisto kost več?”

V SVOJEM SKRIVNEM LABORATORIJU PA JE ZLOBNI ZNANSTVENIK BRANKO TIK PRED PONOVNIM ZAGONOM STROJA ZA SUPER MOČ. BRANKO (jezno): Tokrat mi prah ne bo prekrižal načrtov! Zdaj bo svet končno začel spoštovati Branka! Nič več ne bom tisti, ki ga zadnjega


izberejo v ekipo za Med dvema ognjema! nič več ne bom tisti, ki ga spotikajo, ko nese malico v razred! O, ne, teh časov je… Konec!

V KAVARNI V MESTNEM PARKU ANONIMNEŽI: Hudo! Moja gibanica se zares giba! Moj ježek pa skuša pobegniti! Ojej! Glej (pokaže na velikana, ki prihaja iz gozda)! Kaj je to? Ogromen je! In kosmat!!! Kurje oko nas gleda! In potem ti meni očitaš, da živim na visoki nogi! BRANKO (zlobno): Bvahaha! Kar bežite,! Ne boste več dolgo! Hahaha! Zdaj bo Branko postavljal pravila!!! NOVINAR TV SLO 1: Pozdravljeni z jubilejnega drugega filatelističnega teka, kjer… (prestrašeno) Tristo dopingiranih kolesarjev (Branko vse zatrese)!!!


Ti barabin, kako si me drzneš motiti?! Ne dotikaj se me, lump! Imam novinarsko imuniteto! BRANKO (razburjeno): Mali, a ta kamera še oddaja? NOVINAR TV SLO1 (prestrašeno): >Khm<, j-j-j-a. BRANKO (jezno, govori po televiziji): Dobro me poslušajte! PILKO (hiteče): Čopka, preklopi na Športne urice. ŠNOFI (prestrašeno): Tristo ugriznjenih poštarjev! ČOPKA (tečno): Joj, saj veš, da me to ne zanima… PILKO (hiteče): Videla boš, kdo je kriv za naše moči! ČOPKA (presenečeno): Oh, ne! Takoj pridita do mene!

ČEZ 15 MINUT PRI ČOPKI… ČOPKA (vodilno): Nekaj moramo ukreniti! Imamo moči za to.


ŠNOFI (prestrašeno): Ampak potem nam bodo še bolj sledili in težili za avtograme! PILKO (zamiselno): Naredimo si kostume!

IN RES SO SE LOTILI DELA… … 500 m sukanca, 32 vbodov v prst, 18 obližev in en polulan grm kasneje… ČOPKA (začudeno): Resno? Črna na modro, Pilko? PILKO (odrezavo): Oprosti, modna izvedenka! ČOPKA (vodilno): Ime rabimo. PILKO: Super trojka ŠNOFI (popravljivo): Četvorka. Pepca se bo našla. Kakšen bo pa naš bojni klic? PILKO (smejoče): Šmorn! O hudo! Šmorn! ČOPKA (vodilno): Hitreje, fanta, da ne uniči celega Tivolija. PILKO (žalostno): Prepozni smo! ŠNOFI (žalostno): Kakšno razdejanje!


ČOPKA (pametno): Tam je nekdo! NOVINAR TV SLO1 (prestrašeno): V-v c-c-center j-jje š-šel… PILKO (hiteče): Tja je šel! ČOPKA (ukazovalno): Upam, da nismo že prepozni! Švignila bom naprej, vidva pa pridita za mano, kolikor hitro moreta.

V MESTU PA… PILOT (razburjeno): Da se mi takoj spraviš z nebotičnika! To je kulturni spomenik! ČOPKA (žalostno): Zdaj mi je pa žal, da jaz nisem dobila lastnosti letenja. Visoko je, upam da dvigalo dela. PILOT (jezno): Predaj se!!! BRANKO (razburjeno): Nadležni ste še bolj kot komarji na taborjenju v Prekmurju!


PILOT (prestrašeno, saj Branko prime letalo): To je zadnje opozorilo! ČOPKA: Še osem nadstropij (ko pa pride na vrh…)Nehaj uničevati naše mesto, ti velikanski neotesanec! Pri tej priči ju izpusti! BRANKO (ubogljivo, nesramno): Si rekla, izpusti? Tvoja želja, moj ukaz, mula (pilot pade iz letala, vendar se mu padalo ne odpre)! ŠNOFI: Šmooorn! PILOT (prestrašeno): Na pomoč! Padalo se mi noče odpreti! BRANKO (razburjeno): Presneti pes! Ne vtikaj se v načrte zavladanja svetu, ki se te ne tičejo PEPCA (razburjeno): Šnofi ni edini pes, s katerim ni dobro glodati kosti! BRANKO (začudeno): Kdo si pa ti, pudlica nadležna! PEPCA (napadalno): Tvoja najhujša nočna mora.


BRANKO (prestrašeno): Kaj? A tista nočna mora, v kateri se mi pri telovadbi strgajo hlače?! PEPCA (napadalno): Ne, tista, v kateri izgubiš nadnaravne moči in pristaneš v zaporu! BRANKO (začudeno): Ej, to se mi ni nikoli sanjaaaaaaaa… ŠNOFI in ČOPKA (presenečeno): Pepca! PILKO (začudeno): Kje si tičala zadnje čase?! PEPCA (domišljavo): Dolga zgodba, ampak zdaj imamo čas. Branko ni več nevaren. Nazadnje smo se videli, ko sem se podila za mačko… nenadoma mi je zmanjkalo tal pod nogami… s smrčkom sem pristala v zeleni luži. Kvantna mehanika, fizika, vse mi je postalo jasno… zaslišala sem godrnjanje in se skrila v kot. BRANKO (razburjeno): Neeee!!! Tristo oskubljenih nojev! PEPCA (domišljavo): Bil je Branko, znašla sem se v njegovem laboratoriju. Počakala sem, da je odšel, in se lotila sestavljanja naprave… (normalno) S


pomočjo katere me bodo ljudje razumeli! Čeprav sem postala najpametnejša psica na svetu je izdelava trajala dolgo. Dovolj časa, da je Branko medtem znova usposobil žarek. (domišljavo) Ko se je Branko povečal, sem vdrla v njegov računalnik in sestavila nevtralizator njegovih moči. A nevtralizator ne deluje več. ŠNOFI (zaskrbljeno): Kaj se je zgodilo? PEPCA (začudeno): Baterije so se izpraznile. Ne bi se smele tako hitro. Branko, slučajno mečeš rabljene baterije v predal z novimi? BRANKO (zafrkavajoče): Ja. Čez sedem let vse prav pride. Tudi na pol prazna baterija.HA HA HA HA!!! Svoboden sem, svo… (pade z nebotičnika na cesto) ŠNOFI: Auč. PILKO: Tole je pa močno zabolelo. PEPCA: Pojdimo pogledat!


BRANKO (razburjeno, jezno): Presneta mulca frdamana in šmentani ščeneti. Tole mi boste plačali! ŠNOFI (zafrkavajoče): Šmooooooorn! kam, šleva? Bežiš pred nami?

Kam pa

BRANKO (sitno): Še kar ne misliš odnehati, bolhač? ŠNOFI (zafrkavajoče): Ne boš me zmotil s senčnimi figurami. Aja, kozla kažeš! Sem uganil? Ga frcne v zid. ČOPKA in PILKO (zaskrbljeno): Šnofi!!! PILKO (prestrašeno): Si cel? PEPCA (hiteče): Hitro po nove baterije! ČOPKA (hiteče): Grem jaz! Dober dan, gospa. Štiri tamale baterije za daljinca, prosim. PRODAJALKA (mirno): Tri eure šterdeset, punčka. A mate maškare? ČOPKA (hiteče): Izvolite gospa. Drobiž kar obdržite. PRODAJALKA (razburjeno): To pa ne gre. Tok tringelta ne morem vzet. Sploh pa ne od maškare.


Kaj si ti? Tekmovalka v bobu? (šteje)Šter eure šecdeset, šter eure sedemdeset… Prej sem slišala en šunder v centru. A mate ples za maškare? A so to uni, kaj so že, s hidranta? ČOPKA (hiteče): Tukaj so baterije. Ste videli, kam je šel? PEPCA (zaskrbljeno): Proti svojemu laboratoriju. Pojdimo!

Super druščina  
Super druščina  

Dramatika