Page 1

vwww.facebook.com/dunaujvarosLap v

www. dunaujvaros.com

KÖZÉLETI HETILAP

v

www.facebook.com/dunaujvaros.online v

VII. évfolyam/31. szám • 2018. augusztus 10.

Hatszáz fős számháború Ünnepi beharangozó Önkéntes munkát vállaltak a városban a múlt héten itt táborozó cserkészek. A munka mellett a játékra is jutott idő: hatalmas számháborút rendeztek a fiatalok az egyetemen.

Az Augusztális programjáról tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester és Kiss András, a helyi Tourinform Iroda vezetője csütörtökön.

12. oldal

3. oldal

Új névvel A Szilágyi iskola szeptembertől a református egyház kötelékében folytatja az oktatást. Ez névváltoztatással is jár, az új tanévtől Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye lesz az egykori Szilágyiból.

10. oldal

Adomány

Ékszerdoboz a főtéren Vass Ádám A Zöld Város Program keretében nyílt lehetőség a Városháza tér felújítása után nyitott kis kávézó kibővítésére és megszépíté-

Felújítás után

Hosszú, közel fél éves felújítási munkálaton esett át az Egyesített Szociális Intézmény Batsányi úti telephelye. A teljes konyhatechnológia megújult,

sére. Ötvenmillió forintból újult meg és a jövő héten meg is nyitja kapuit a városlakók előtt. Az új külcsín mellé jár az új belbecs is: kávé- és süteménykülönlegességekkel várják majd

a betérőket, de alkoholos italok és üdítők is helyet kaptak az új itallapon, csakúgy, mint a hűsítő fagylalt és jégkása is kapható majd. Nyitási akció is lesz, így mindenképpen érdemes

Fotó: Sándor Judit

lesz ellátogatni a megújult kávézóba, mely természetesen a teraszát is megnyitja, ahol már wi-fi szolgáltatás is elérhető lesz.

Írásunk a 3. oldal

Kedvezményes belépő illetve a nappali ellátáshoz szükséges helyiségek és berendezések lettek kicserélve a pályázat keretein belül.

4. oldal

Rendkívüli közgyűlést tartott a képviselő-testület a Városházán. A nyílt ülésen hat napirendben döntöttek, többek között arról is határoztak, hogy a vá-

roslakók augusztus 15-től kedvezményes áru belépőt válthatnak a nyár elején újra megnyitott élményfürdőbe.

3. oldal

A gyerekek gyógyulása érdekében százezer forintos adománnyal kedveskedtek a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia tagjai a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának javára. A kórház az adományból egy ún. transzport kocsit vásárol majd.

5. oldal

Győzelem A labdarúgó NB III Közép Csoportjának idei szezonnyitó mérkőzésén, hazai közönség előtt, izgalmas, sok helyzettel tarkított mérkőzésen 1:0 arányban nyert a Dunaújváros PASE felnőtt csapata a Pécs együttese ellen múlt szombaton.

22. oldal


MOZAIK 22 KÖZÉLET

2018. AUGUSZTUS 10.

Kútba esett nőt mentettek ki

Egymásnak mentek

Gázolás

Hétfő hajnalban Kulcson egy Vöröspart utcai ingatlan kertjében egy 45 éves nő véletlenül a 15 méteres kútba zuhant. A segítség megérkezéséig több órát töltött a mintegy másfél méter mély, hideg vízben. A rendőrök egy kötelet eresztettek a mélyben rekedt nő mellé, melynek segítségével kihúzták a bajbajutottat a kútból.

Összeütközött két személygépkocsi a 63-as főút Sárbogárd és Sárszentágota közötti szakaszán augusztus 5-én vasárnap, a 60-as kilométernél. A balesethez a sárbogárdi tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították az egyik járművet. A helyszínelés alatt a forgalom félpályán haladt.

Közúti baleset okozása vétség megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a rendőrség egy rudabányai férfi ellen, aki július 14én nem biztosított elsőbbséget egy kerékpárosnak és balesetet okozott. A baleset következtében a kerékpárt vezető 38 éves helyi férfi nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett.

Menetrend Augusztus 23-26-ig Kelenföld-Érd-felső állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest– Székesfehérvár és a Budapest–Pusztaszabolcs vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Ezen a szakaszon fekvő megállóhelyek a módosuló 700-as jelzésű Volánbusz járattal közelíthetők meg. Az óránként közlekedő pusztaszabolcsi vonatokra Érd-felsőn biztosítanak csatlakozást.

Kiegyenesített kanyar

Három fiatal egy BMW-vel villanyoszlopnak ütközött a Weiner körúton szerdán délelőtt. Egyiküket súlyos, másikukat könnyebb sérülésekkel szállították kórházba - tudtuk meg Kiss Miklóstól, a helyi mentőállomás vezetőjétől. A műszaki mentést a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók végezték a helyszínen, az egység áramtalanította a járművet. Az érintett útszakaszt a helyszínelés idejére lezárták a forgalom elől.

Olajoshordók úsztak a Dunán Több olajoshordót is észleltek Kulcs magasságában a Dunán a hét elején. A Mol-hordókban dízelmotor olaj volt, és közel egy tucat hasonló haladt el a part mellett Kulcs magasságában. A hordók kiemelését bonyolítja, hogy a helyzetük nem ismert, a sodrásnak és a szélnek köszönhetően rengeteg helyen megfordulhatnak, akár a folyó közepén, akár a part mentén, ezért a kisebb csónakokat is veszélyeztetik. A hordók keresésében a Duna alsó szakaszán működő katasztrófavédelmi igazgatóságok, a rendőrség és a területileg illetékes vízügyi igazgatóságok vesznek részt, de eddig nem jártak sikerrel. Egyúttal kérték a lakosságot, hogy az ilyenesetek mielőbbi felderítése érdekében ne a közösségi portálokat használják, hanem értesítsék mihamarabb az illetékes hatóságokat, hívják a 112-es segélyhívó számot.

Ünnepi miserend A római katolikus egyház a nyári hónapokra is megállapít főünnepeket. Augusztus hónapban két ilyen főünneppel találkozhatunk. Az egyik augusztus 15-én Nagyboldogasszony főünnepe. A hívek és az érdeklődők augusztus 14-én kedd este 18:00 órakor a Nagytemplomban, valamint augusztus 15-én szerda délelőtt 8:30-kor a Nagytemplomban és szerda este 18:00-kor az Óvárosban látogathatnak szentmisét A következő nagy ünnep augusztus 20. Szent István Király, Magyarország Fővédőszentje” főünnepe. Szentmise ezen a napon délelőtt 8:30-kor a Nagytemplomban lesz.

Szúnyogirtás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ezen a héten 283 településen, illetve százezer hektáron irtják a szúnyogokat az országos szúnyoggyérítési program keretében. A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés 16 hete zajlik. Eddig 968 települést és Budapest kilenc kerületét érintette és ös�szesen 550 ezer hektáron permeteztek a szakemberek. Ezúttal a Balatonnál, a Dunakanyarban, Budapesten több kerületben és Dunaújváros térségében pusztítják a vérszívókat. A katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Továbbá az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

3

KÖZÉLET

Tizenöt százalékos kedvezmény a városlakóknak

Színes programok az Augusztálison

Ünnepre várva

Olcsóbban a fürdőbe

Az Augusztális programjáról tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester és Kiss András, a helyi Tourinform Iroda vezetője csütörtökön. Brousil Csaba

Fotó: Sándor Judit

Rendkívüli közgyűlést tartott a képviselő-testület

Hat napirendi pontot tárgyaltak csütörtökön a rendkívüli közgyűlés nyílt ülésén. B.Cs. Az önkormányzat a “Szociális alapszolgáltatások infrastuktúrájának bővítése, fejlesztése” című pályázat keretében felújítja az Útkeresés Segítő Szolgálat székhelyét, valamint az idősek otthona két telephelyét. A projekt része egy kisbusz beszerzése is a Jószolgálati Otthon számára a támogató szolgálatuk komfortosabb ellátásához, a fogyatékkal élő, sokszor kerekesszékes ellátottak szállításához. Mivel a kocsi regisztrációs adója és forgalomba helyezésének díja nem számolható el a pályázat keretében, ezért a közgyűlés úgy határozott, hogy ennek költségét, mintegy 240 ezer forintot az önkormányzat fogja finanszírozni. A Modern Városok Program részeként felújították a radari sporttelepet, és hozzá sportpályákat is kialakítottak. Az üzemeltetéssel egy korábbi határozat alapján a DVG Zrt-t bízták meg. A mostani ülésen arról döntöttek a képviselők, hogy mintegy hét millió

forintból riasztó- és távfelügyeleti rendszert építenek ki az ingatlan őrzés-védelme érdekében. A közgyűlés pályázatot írt ki a főtéri kávézó üzemeltetésére. Mivel a kiírásra nem érkezett pályázat, ezért a DVG Zrt-t bízták meg a vendéglátóegység működtetésével ez év végéig. A képviselőtestület támogatta, hogy Tóth Kálmán és Izsák Máté önkormányzati képviselőket delegálják az Energo-Viterm Beruházó, Működtető Kft. felügyelő bizottságába. Az önkormányzat támogatási szerződést kötött az élményfürdő üzemeltetőjével, az Uniszol Létesítménygazdálkodási Zrt.-vel arról, hogy a dunaújvárosi bölcsődések, óvodások, iskolások, nyugdíjasok ingyenesen látogathassák a fürdőt, a háromórás belépőjegyek költségét pedig a város állja. Ehhez egy keretös�szeget határoztak meg. A június 1-i nyitást követően körvonalazódott az, hogy hogyan használják ki ezt a lehetőséget az érintettek. Az eddigi elszámolás alapján az látható, hogy nem tudják maradéktalanul felhasználni a támogatás összegét, és várhatóan

az őszi-téli hónapokban még kevesebben tudják majd igénybe venni. A Dunaújvárosi Tankerületi Központ nem írta alá a közgyűlés által jóváhagyott sz-erződést, új megállapodás megkötését javasolta. Ezzel szemben a közgyűlés július 12-i határozata úgy döntött, hogy az önkormányzat az üzemeltetővel köt megállapodást a dunaújvárosi diákok támogatására a tankerületnek megítélt támogatás összegében, így a Tankerület helyébe a dunaújvárosi diák lép, mint kedvezményezett. Továbbá az önkormányzat azt a javaslatot tette, hogy a dunaújvárosi lakosok számára biztosítson a fürdő kedvezményes, 15 százalékkal olcsóbb jegyvásárlási lehetőséget, a korábban meghatározott keretösszeg határáig augusztus 15-től. A határozati javaslatban azt is rögzítették (amelyet elfogadtak a közgyűlésen), hogy amen�nyiben a rendelkezésre álló fedezetet nem használják fel a támogatottak, úgy üzemeltető köteles az élményfürdőt megnyitni a dunaújvárosi lakosok előtt, ingyenes belépést és zavartalan használatot biztosítva a lakosság számára.

Cserna Gábor elmondta, hogy idén is a Szalkiszigeten rendezik meg az Augusztális rendezvénysorozatát. Kiemelte, hogy a sziget ebben az évben is számos nagyszabású programnak adott már otthont, gondoljunk csak a Rockmaratonra, a strandröplabda bajnokság helyi fordulójára, vagy éppen a múlt heti Cserkészdzsemborira, így az Augusztálisnak is kiváló „házigazdája” lesz. Itt jegyezte meg, hogy a jövő héten újabb, ezúttal ezer fős cserkészcsapat veszi majd birtokba a Szalki-szigetet. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat idén tízmillió forinttal támogatta a rendezvényt és a programok kialakításánál fő szempont volt, hogy minden korosztály megtalálja a számára érdekes programot a sporton át a kultúráig. Mint mondta a mazsorettek idei programja elmarad, mert több csoport is jelezte akadályoztatottságát, de kiemelte, hogy jövőre ismét az ünnepi rendezvény része lesz ez a program. Augusztus 18-án rendezik meg a Pentele városrész Szent István napi ünnepét. Kiss András megköszönte a polgármester és az önkormányzat támogatását.

Fotó: Sándor Judit

Elmondta, hogy a színpadi programok délelőtt tíz órakor kezdődnek. 11:30kor lesz a polgármesteri köszöntő és az ünnepi kenyérszentelés és kenyérszegés. A koncertek délután két órától kezdődnek Barkóczi Gyula fellépésével. Az este sztárvendégei pedig Varga Miklós és a P.Mobil együttes lesznek. Kiemelte, hogy idén az előző évekhez képest nagyobb volumenű és színesebb tűzijátékkal készülnek majd. Szokásosan az egykori Remix tetejéről lövik fel a tölteteket. Kérte a lakosság együttműködését a katasztrófavédelemmel és a polgárőrséggel, hogy senki ne sérüljön meg a tűzijáték ideje alatt. A rendezvény napján a Sziget utcát lezárják, így aki csak teheti, tömegközlekedéssel menjen majd le az Augusztálisra. A 24-es busz menetrend szerint 19:15-kor indul fel a városba, ez lenne ugyan az utolsó járat, de ezt meghosszabbították, és 21:30-kor és 22:30kor két-két járat viszi majd fel a közlekedőket a szigetről.


4

KÖZÉLET

Képviselői fogadóórák Cserni Béla a 3. vk. önkormányzati képviselője 2018. augusztus 13-án 17:00 és 18:00 óra között képviselői fogadóórát tart a Római krt. 36/b szám alatt lévő, volt APEH iroda helyén létrehozott, Közösségi (Szolgáltató) Pontban. Lőrinczi Konrád a 2. vk. önkormányzati képviselője, 2018. augusztus 16-án 17 órá­tól a Polgármesteri Hivatal 9. emeleti, 915-ös  képviselői irodában  fogadóórát tart a körzetében élők számára. Barta Endre önkormányzati képviselő  2018. au­ gusztus 30-án 15 órától 17 óráig  Pintér Tamás országgyűlési képviselővel tart közös fogadóórát  a Vasmű út 41. 1. emelet 124. irodában, melyre várják az érdeklődők előzetes bejelentkezését az alábbi telefonszámon: 06 (70) 372-5854. Hingyi László  a 10. választókerület önkormányzati képviselője, minden hétköznap várja a körzetében élők megkeresését az alábbi elérhetőségen: 06 (30) 298-4305, továbbá a Polgármesteri Hivatalban, a képviselő úr postafiókjában, üzenetet is lehet hagyni a számára.

2018. AUGUSZTUS 10.

Jövő hét szerdán nyit a felújított kávézó a Városháza téren

Hangulatos, elegáns, választékos A megújult főtéren a Városházánál már csak egy valami hiányzott, mégpedig egy hangulatos kávézó, ahová jól esik beülni és kikapcsolódni. Jövő hét szerdától már ezt is megtehetjük. Vass Ádám A Zöld Város Programnak köszönhetően újult meg és bővült ki a főtéren korábban is működő kávézó. A mintegy ötvenmillió forintos beruházás során teljesen átalakították a belső teret és a kínálatot is. Erről jövő hét szerdán mindenki meggyőződhet, amikor újra kinyit a Városháza „B” épületében található kávézó. Arnold

Fotó: Sándor Judit

Megújult kínálattal várják majd a városlakókat

Miklós, a kávézót üzemeltető DVG Zrt. szolgáltatási ágazatvezetője elmondta, augusztus 15-től a hónap végéig reggel nyolc és este

hét közt várják a vendégeket. Később, szeptembertől a hivatal munkarendjéhez igazodva már reggel héttől nyitva tartanak akár késő

estig is. A benti részen tizenhat asztal, bárszékek, sarokülők és harmincöt négyzetméter kiszolgáló pult áll a vendégek rendelkezésére. Továbbá természetesen a főtérre nyíló terasz mellett a wi-fi szolgáltatás is elérhető lesz, ahogy a telefonok töltésére is lesz lehetőség. A nyári melegben a jégkása és a különleges fagylalt lehet a sláger, de kávékülönlegességek, alkoholos italok és üdítők is helyet kaptak az itallapon. A Juharosban pedig többféle cukrászsüteményt is készítenek, amiket mind meg lehet majd találni a kávézóban, az első héten mindezt különleges akciókkal és kedvezményekkel.

Teljesen megújult az idősek otthona

Otthonosabb környezetben Az Egyesített Szociális Intézmény Batsányi úti telephelye teljes felújításon esett át az elmúlt hónapokban, ezzel együtt pedig a szolgáltatások minősége is javult. V. Á. Hosszú, közel fél éves felújítási munkálaton esett át az Egyesített Szociális Intézmény Batsányi úti telephelye. Februártól a munkálatok miatt ideiglenesen az intézmény Magyar úti telephelye látta el a feladatokat, augusztus elsejétől viszont megújult környezetben várják a nappali szolgáltatásokat igénybe vevő időseket a Batsányiban. Bölcskei Anna intéz-

Tizstaság és kényelem várja az ellátottakat

ményvezető elmondta, az Egyesített Szociális In­­tézmény az Útkeresés Segítő Szolgálattal együtt egy 250 millió forintos Európai Uniós pályázaton nyert, aminek célja a szociális alapú szolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése.

Fotó: Ónodi Zoltán

– Ebből a Batsányi úti telephelyünkön végeztük el először a fejlesztéseket. Februárban költöztünk ki innen, kicsit hosszabb ideig tartott, de szerencsésen meg tudtuk oldani a visszaköltözést, ehhez igénybe tudtuk venni a fogvatartottak rehabilitációs programját, illetve a

cserkészek is segítettek a költözködésben. A teljes konyhatechnológia megújult, illetve a nappali ellátáshoz szükséges helyiségek és berendezések lettek kicserélve a pályázat keretein belül, többek közt az asztalok, székek, valamint a mosdók is. A felújítás miatt a szolgáltatásokat egy telephelyről biztosítjuk, vagyis a nappali ellátást, étkeztetést, illetve a házi gondozószolgálat is innen működik jelenleg. Mivel a Batsányi úti telephely megújult, elkezdhették a munkálatokat a Magyar úti helyszínen is, ahol eddig a nappali és a nappali demens ellátás zajlott. Amíg véget nem ér a felújítás, addig ezeket a szolgáltatásokat is a Batsányiban végzik.


KÖZÉLET

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

5

A DKKA játékosainak adománya a kórház gyermekosztályának javára

Kézisek a gyerekek gyógyulásáért Százezer forintos pénzadománnyal érkeztek a DKKA felnőtt csapatának tagjai a kórház gyermekosztályára, amivel a kis betegek gyógyulását szeretnék segíteni. Vass Ádám A gyerekek gyógyulása érdekében százezer forintos adománnyal kedveskedtek a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia tagjai kedden délelőtt a kórház gyermekosztályának. Az átadón részt vett Radulovics Bojana szakmai igazgató és Imre Vilmos sportigazgató is, aki elmondta, a csapat a sport mellett a társadalmi felelősségvállalásra

Fotó: Ónodi Zoltán

Egy vadonatúj újszülött transzport kocsit vesznek a pénzből

is nagy hangsúlyt fektet, ezért keresték meg a kórház gyermekosztályát az adománnyal. Dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója megköszönte az adományt és azt, hogy az átadóra az egész felnőtt csapat ellátogatott a gyermekosztályra. Mint mondta, a DKKA csapata kereste meg őket az adománnyal, amit nagy örömmel fogadtak, annál is inkább, mert ebből az összegből be tudnak szerezni az osztály számára egy vadonatúj újszülött transzport kocsit, ami az újszülött, vagy koraszülött gyermekek szállítását könnyítené meg a három emelettel feljebb lévő szülészetről a gyermekosztályra.


6

HIRDETÉS

2018. AUGUSZTUS 10.


KÖZÉLET

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

Várkonyi Balázs

Nagy segítség az időseknek

Többen vehetik igénybe Egy jogszabályi változásnak köszönhetően bővült a szociális étkeztetésre jogosultak száma, így azok is igénybe vehetik az Egyesített Szociális Intézmény szolgáltatását, akik eddig ezt nem tehették meg. Vass Ádám Korábban csak egy szűkebb körben vehették igénybe az idősek a szociális étkeztetés szolgáltatásait, most azonban már jóval többen élhetnek ezzel a lehetőséggel. Bölcskei Anna, az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai intézményvezetője elmondta, június elsejétől kezdve minden dunaújvárosi állandó lakhellyel rendelkező hetvenöt év feletti lakos jogosulttá vált a szociális étkeztetésre. – Ez azt jelenti, hogy számukra napi 405 forintért tudunk kedvezményes étkezést biztosítani a Batsányi úti telephelyen helyben étkezésre, vagy pedig elvitelre.

Fotó: Ónodi Zoltán

Elvitelre is kérhető a meleg étel

Korábban jövedelemtől is függött, hogy valaki jogosult-e a kedvezményes szociális étkeztetésre, most azonban már mindenki igénybe veheti a szolgáltatást hetvenöt év felett, állandó dunaújvárosi lakcímmel, ami nagy segítség lehet az időseknek. A korhatár alatt pedig az egészségügyi és a szociális állapotát figyelembe véve lehet jogosult a kedvezményes ebédre. Az ESZI nemrég teljes felújításon átesett Batsányi úti telephelyén már fogad-

ják az új befizetőket. Az intézményben egy megújult, közel hatvan fős, bővíthető étkező áll rendelkezésre, de igény szerint elvitelre is kérhető az étel. Az ebéd minden esetben két fogásból, és egy desszertből, gyümölcsből áll, ami az étkeztetés szabályaira vonatkozó előírásoknak megfelel. Az idősek igényeinek megfelelően az étkeztetés keretében szinte valamennyi diéta követésére lehetőség van, legyen az epés, diabéteszes, vagy gluténmentes.

Feljelentést tesz a Párbeszéd A hét elején Dunába került olajoshordók ügyében a Párbeszéd helyi szervezete megteszi a feljelentést a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen, környezetkárosítás gyanúja miatt. Mivel a Dunába került olajoshordók többségének továbbra sincs nyoma, és a felelős kilétét sem sike-

7

ni, hol van az ös�rült kideríteni, szes hordó, hoezért Szabó gyan kerültek a Zsolt önDunába, vagy kormányzaa vízben okozti képviselő, tak-e valamilyen a Párbeszéd környezeti károFejér megyei sítást. A Párbeszéd elnöke ismeretlen tettes ellen feljelen- Szabó Zsolt azt szeretné, hogy tést tesz a rendőrmegnyugtatóan ségen környezetkárosítás vizsgáljanak ki mindent gyanúja miatt. Mint mond- az esettel kapcsolatban és ta, még mindig nem tud- a felelőst is kutassák fel.

A féllábú óriás

Azon a napon, amikor a skóciai Glasgowban az úszók kontinensviadala kezdődött, „csöndes” hazai évfordulóra emlékezhettünk: 1929. augusztus 3-án egy húszéves fiatalember négyszáz gyorson országos csúccsal nyerte a hazai bajnokságot. Mondhatnánk, a sikeres eb-k árnyékában ez nem volt nagy ügy. Nana! A fiú, Halassy Olivér Európa-bajnokságon is szerzett aranyérmet: 1931-ben, Párizsban, ahol öt győzelemmel leiskoláztuk a kontinenst. Az volt az úszástörténelem harmadik európai viadala. „Csak a rend kedvéért” – mondhatnánk egyik szpíkerünk ezerszer elkoptatott fordulatával – az első eb épp Budapesten zajlott, 1926-ban. Olivér már tizenhét évesen is bajnok volt, s egy bő évtized alatt harmincszor szintúgy, medencében és folyamúszásban. Nem ismert lehetetlent. Vitéz Halassy Olivér áldozatkészségéről, emberségéről is legendák szólnak. A német megszállás alatt üldözötteket bújtatott. Egy orvos életét édesapjától örökölt gyűrűvel mentette meg, a féltett gyűrűt igazoló jelkép gyanánt adta oda a menekülőnek. A sors mégsem volt kegyes hozzá. 1946ot írtak. Egy napon autóval haladt, amikor szovjet katonai járőr állította meg. Közölték, elkobozzák a járművet. Az autó az apósáé volt, nem engedhette. Ellenállt. Egyszerűen lelőtték őt a sofőrrel együtt. A rablógyilkosság nagy felháborodást váltott ki. A sajtó a ruszkikat egy szóval sem említette, útonállókról írt. Tanú nem volt, a rémtett tisztázatlan… Az úszóbajnok vízipólósként még többre vitte: kétszeres olimpiai bajnoki címig. A magyar csapatnak 1928ban még „csak” az ezüst sikerült, de négy meg nyolc év múlva már arannyal tértek haza. Világverők lettek. De most idézzük fel a már említett eb-sikerét, amely kitartáspéldával szolgál a Skóciában helytállt utódoknak is. 1931, Párizs. Pólócsapatunk a belgák ellen küzd, hogy megvédje Európa-bajnoki címét. Siker! A társaság a győzelmet ünnepli, amikor Olivér szól, engedelmet, de mennie kell, „még van egy kis dolga”. És ment, hogy ússzon az 1500 méteres gyors döntőjében. Mindenki a két nagy esélyes, a francia vagy az olasz sikerére fogadott. De jött Halassy! A verseny alatt hatalmas jégeső verte végig a vizet. Az úszók halálküzdelmet vívtak. És a versenybírók a szemüket dörzsölték: a magyar fiú csodát művelt. A fordulóknál mindig befogták, de aztán rendre visszaelőzött. És győzött! A végsőkig kimerült fiút Bárány István úszóbajnok úgy húzta ki a vízből. Ölben vitték az öltőzőbe, járni már a mankójával se tudott. Micsoda? Mankó? Bizony, az. Gyermekkorában egyik lába felét balesetben elveszítette. És így lett az ép, életerős versenytársak között is a vizek legendája. Amikor a párizsi öltőzőben erőre kapott, megköszönte a segítséget, majd indult a medencéhez. Ott a vízipóló bronzmérkőzés zajlott, látni akarta. A közönség a mankós bajnokot meglátva üdvrivalgásban tört ki. A meccs félbeszakadt, a nézőtéren a neve zúgott, a pólósok is rá figyeltek, a bíró és a zsűri tagjai is neki tapsoltak. Mindenki őt ünnepelte, a csonka lábú, de akaraterőben óriás Halassy Olivért.


8

MOZAIK

2018. AUGUSZTUS 10.

Aranyos alkotótábor Az Arany iskola immár 25. éve szervez alkotótábort Képespusztán rajztagoza­ tos diákjai számára. Idén 39 gyermek vehetett részt a táborban a „Iskolánkért, iskolai tábor létesítéséért alapítvány” által. Július 3-tól egy hetet töltöttek a gyerekek a Mecsek és a Zselic közötti falucská­ ban és annak környékén. Az iskola köszöni a segítő szülők és a táborban kö­ zösségi szolgálatot telje­ sítő középiskolás fiatalok munkáját. A tábort Hor­ váth Zsuzsanna, az ala­ pítvány kuratóriumának elnöke vezette, segítője Né­meth Márta tanító volt.

Egy gyermek iskolakezdésére a szülők többsége 20 ezer forintnál többet költ a Regio Játékkereskedelmi Kft. friss kutatása szerint. Az alapvető iskolai eszközökre a válaszadók egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-20 ezer forintot, és szintén ennyien 20-30 ezer forintot költenek egy gyermek esetében.

Pótfelvételi

Fotó: Az iskola facebook oldala

Nyári könyvtári nyitvatartás Augusztus 20-ig hétfőn, szerdán, pénteken 8-tól 13 óráig, kedden és csütörtökön 13 órától 18:30 óráig várja a látogatókat a József Attila Könyvtár. Szombatonként az intézmény zárva tart.

Razzia az utakon

Veteránok

Hétfőtől vasárnapig országos sebességellenőrzési akciót tart a rendőrség a gyorshajtók kiszűrésére. Az ellenőrzéskor a rendőrök szinte az összes sebességellenőrző eszközt használják, így megnő a feltárt jogsértések száma.

Az ÚJPART Egyesület hét veteránjának – Éri Jenő, Feltóti Sándor, Ihász János, Kiss Ervin Gábor, ifj. Koffán Károly, Móder Rezső és ROHO – rendhagyó kiállítása lesz augusztus 13-án a Kortárs Művészeti Intézetben.

Fotó: MTI

Mennyibe kerül az iskolakedés?

Kedd éjfélig jelentkezhettek pótfelvételire azok, akik az általános eljárásban egyetlen főiskolára, egyetemre sem kerültek be, vagy idén eddig nem jelentkeztek – közölte Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese. Egy felsőoktatási intézményben egy képzésére lehetett jelentkezni.

Látogatás A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai izgalmas programokkal várták az egyik nyári napközis tábor diákjait augusztus 6-án a rendőrkapitányság épületében. A fiatalok a nap folyamán érdekes előadásokat hallgathattak meg a rendőrség tevékenységéről, melyek révén közelebbről is bepillantást nyerhettek az egyenruhások mindennapjaiba. A táborozó diákoknak lehetőségük nyílt végigjárni a rendőrség épületét, így többek között megnézték az előállító helyiséget, megtudhatták, hogy mi a feladata egy járőrnek, és azt, hogy mit csinál egy balesethelyszínelő. A nyílt nap során a gyerekek érdeklődve figyelték a rendőri feladatellátáshoz szükséges eszközök rövid bemutatóját, a vállalkozó szelleműek pedig ujjlenyomatukat is rögzíthették a bűnügyi technikusok segítségével. A program végén a szünidejüket töltő kisiskolások lelkesen vettek birtokba egy szolgálati gépjárművet, hogy tüzetesen is szemügyre vegyék belső speciális felszereléseit.

Pollenhelyzet

Az idén jelentős parlag­ fűpollen-ter­he­lést kell elviselnie annak a mint­ egy 2,5 millió ember­ nek, akik Magyarorszá­ gon parlagfű allergiától szenvednek – mondta Gyuricza Csaba, a Nem­ zeti Agrárkutatási és Innovációs Központ fő­ igazgatója. Hozzátette, a parlagfű a megműve­ lés alatt álló területeket veszélyezteti, Magyar­ országon pedig több mint négymillió hektár szántóterület találha­ tó. Kiemelte, hogy a gyérítés a földhaszná­ lók, földtulajdonosok feladata és a hatékony irtás elmulasztása ko­ moly anyagi bírság ki­ szabását vonja maga után.

Kettő plusz négy

Véradás

Két forinttal csökkentette a benzin és néggyel a gázolaj literenkénti árát szerdán a Mol. Ezzel a 95-ös átlagára 398, a gázolajé 402 forintra mérséklődött. Az autósok akár ötven forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Véradást szer veznek augusztus 14-én kedden 8-10 óra között a Vérellátóban. Az önkéntesektől azt kérik a szervezők, hogy vigyék magukkal taj-kártyájukat és valamilyen fényképes igazolványukat.


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

HIRDETÉS

9


KÖZÉLET 10 KÖZÉLET

2018. AUGUSZTUS 10.

Református

Hetedhét Családi Mesenap

CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban-NépmesePont megnyitó rendezvénye

Időpont: 2018. szeptember 1. Helyszín: MMK Nonprofit Kft. 2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János út 11. 11:00 órától folyamatosan:

• Népi kézműves játszóház: gyöngyfűzés, nemezelés, origami Zánki-Tóth Enikő, Pammer Emese, Erdei Anita • Népmese játszóház: óriás társasjáték animátorokkal • Népművészeti motívumokkal ellátott lufikat kínáló lányok • A programokat minden rendezvényelem előtt kisbíró kiáltja ki dobveréssel • Mátyás király celebrál és reprezentál • közben az udvaron: Kaláka zenekar, Kávészünet zenekar, Alma együttes CD kihangosítva

12:00 óra : Kerekperec Egylet (Salgótarján):

Lustajankó meg a bolond falu interaktív dramatikus népi mesejáték

13:00 óra: NépmesePont megnyitó és rendhagyó sajtótájékoztató

14:30 óra Apródok tánca

Gyermektáncház Tánckavalkád és mulatság gyerekeknek hagyományos népzenére, élő zene mellett és táncmester vezetésével közreműködik: Kerekperec Egylet

15.00 óra: A kóró és a kismadár

- Interaktív magyar népmese a Magyar Népmeseszínház interaktív előadása

16:00 óra: Huzella Péter: Kőleves és nyakleves

a

17:00 óra: Kávészünet koncert: A madár fiaihoz

Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész különleges gyerekkoncertje,

A kultúra fiatal nagykövete, a Kávészünet zenekar mesélő verszenei koncertje, a Magyar Versmondók Egyesületének programja

közreműködnek: Mátyás király és a kisbíró, Dunca-Stadler Márk Zoltán a Regösök húrján versmondó verseny területi győztese. Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, Kováts Rózsa a Népmese Pont képviselője, Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke

Farkas Márta, a Szilágyi Erzsébet Általános Iskola igazgatónőjének tájékoztatója alapján, az emberi erőforrások minisztere május 31-én aláírta az iskola átszervezésével kapcsolatos közös akaratukat, kérelmüket. Ennek értelmében, 2018. szeptember 1-től kiválnak a Dózsa György Általános Iskola kötelékéből. A Dunaújvárosi Tankerületi Központ átadja fenntartói és működtetői jogát a Halásztelki Református Egyházközségnek. A Szilágyi iskola ezáltal csatlakozik a Bocskai István Református Oktatási Központhoz. A tantestület közös döntése alapján, az oktatási intézmény felveszi Szabó Magda Kossuth-díjas író, költő, műfordító nevét, tehát szeptemberben induló új tanév kezdetétől a Szilágyi iskola immár Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye lesz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kedvezményével nemcsak a magánszemélyek élhetnek

Egyszerűbben kérhető a részletfizetés

Januártól már ötszázezer forint adótartozásig kérhető egyszerűbben a részletfizetés a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), amihez egy kérelmet kell benyújtani. MTI A tájékoztatás szerint a lehetőséggel már minden természetes személy élhet, így nemcsak a magánszemélyek, hanem az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre

kötelezettek is. A NAV a kérelem alapján évente egyszer automatikusan engedélyezi maximum 12 hónapra a pótlékmentes részletfizetést. Közölték: jelentősen emelkedett az összeghatár is januártól, a korábbi kétszázezer forint helyett már ötszázezer forint adótartozásig, és a korábbihoz képest akár duplájára, maximum tizenkét hónapra kérhető a pótlékmentes részletfizetés. Kivétel ez alól a személyijövedelemadó-előleg és a le-

vont jövedelemadó, a beszedett adó, valamint a levont járulékok. A kérelmet benyújtóknak az automatikus részletfizetés kérését indokolniuk sem kell, és a NAV nem vizsgálja az egyébként szükséges feltételeket, például a fizetési nehézség fennállását és az igénylő jövedelmi helyzetét. A pótlékmentes részletfizetési kedvezményt a kérelem alapján évente egyszer automatikusan engedélyezi az adóhivatal.

A tájékoztatás szerint a NAV honlapjáról a letöltések - egyéb menüpontból elérhető automatikus részletfizetési kérelem beküldhető postán vagy személyesen is leadható a NAV ügyfélszolgálatain. Akinek van ügyfélkapuja, néhány kattintással elküldheti kérelmét elektronikusan. Az egyéni vállalkozók kizárólag ügyfélkapun nyújthatják be kérelmüket. A közlemény kiemeli: fontos az engedélyező

határozatban megszabott fizetési határidők betartása, mert ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes.


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

KÖZÉLET

11


KÖZÉLET 12 KÖZÉLET

2018. AUGUSZTUS 10.

Városunkban tartották a Közép-európai Cserkészdzsemborit

Résen voltak és sokat segítettek a cserkészek du Újabb nagyszabású nemzetközi rendezvénynek adott helyet városunk, ugyanis nálunk rendezték meg július 28. és augusztus 4. között a Közép-európai Cserkészdzsemborit. Vass Ádám

Önkéntes közösségi munkát vállaltak a cserkészek a városi intézményekben

Fotó: Ónodi Zoltán

növényeket, de még a 72 méte hosszú folyosó ablakait is megtisz tították. Múlt kedden tizenkilen cseh és szlovák fiatal érkezett, ők kerítés melletti növényekkel, illetv az udvaron található kiskertekke foglalkoztak. Miután az Eszterlán tagóvodában végeztek, a Római ta góvodába látogattak, hogy ott i segítsenek munkájukkal. A cserké szek az önkéntes tevékenységüke több kisebb csoportban végezték é nemcsak az óvodák területén, de

A V4-ek országaiból mintegy hatszáz tizenéves vette birtokba a Szalki-szigetet a múlt héten. Valójában nemcsak ebből a négy országból érkeztek hozzánk fiatalok, hanem további nyolc másik európai nemzet is képviseltette Gyenes Józsefné, magát a múlt héten. Programjaik a Pajtás utcai óvoda vezető között minden nap szerepelt „Amin nagyon meglepődtem, a az önkéntes jótékony szolzáállásuk volt. Nem volt mobilozá gálat. A múlt hét elején az közben, ami sajnos a tapasztalatok sze Eszterlánc tagóvodában hiszen látok több munkaterületet, ahol végeztek kerti munkárészt, vagy közösségi szolgálatot teljes kat. Hétfőn huszonöten gyakorlatot végeznek és sokszor fél óra m érkeztek, köztük ma- mobilozás következik, de náluk ezt nem le gyarok és csehek, hogy Olyan rend és fegyelem van, olyan szemlé besegítsenek a kertgon- az örsök, hogy szó nélkül, megjegyzés n dozásba. Chrenóczy- fogadják a feladatokat, az irányítást. Azt g Nagy Attiláné tagintéz- élvezték ők is az ittlétet, a nagy meleg mia mény-vezető elmondta, a kik is kedvezni, focizhatta fiatalok a feladatokat mapályán, az óvónénik pe guk közt gyorsan eloszjátékokat találtak ki s tották és neki is álltak a munkának, többek közt rendbe tették, fertőtlenítették a tornatermi szertárt és az udvari játékok raktárát, kigyomlálták a kiskertet és visszametszették a


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

KÖZÉLET

13

unaújvárosi ittlétük alatt

er znc a ve el nc ais éet és a

Szent Pantaleon Kórházban és a Jószolgálati Otthonba is ellátogattak, hogy ezeken a helyeken is besegítsenek a kertrendezésbe, udvarcsinosításba és a takarításba. Mind a négy altábornak minden napra más programot találtak ki. Lehetett csocsózni, falat mászni, kézműveskedni. Több turnusban ellátogattak a Balaton mellé, ahol a fürdés mellett városnézés is szerepelt a programban, sőt a külföldiek a lángost is megkóstolhatták. Az igazi össznépi buli múlt pénteken következett: a Dunaújvárosi Egyetem területén rendeztek nagyszabású számháborút ője: a nálunk dzsemboriaz a hozzó cserkészek, több ás a munka száz résztvevővel. erint jellemző, A szokásos reggediákok vesznek li teendők után sítenek, szakmai munka után fél óra a Dunaújvárosi ehetett észrevenni. K e m p i n g b e n élettel bírnak ezek m e g r e n d e kerülő nélkül, mosolyogva zésre Közép-európai gondolom nagyon Cserkészdzsematt igyekeztük nebori résztveak az új műfüves vői elindultak a edig különböző Városháza előtti térszámukra.” re. A főtéren a magyar csapatokon kívül többek közt a csehek, szlovákok és írek is egy hangos csatakiáltással és énekléssel hívták fel magukra a figyelmet, majd útnak indultak a Dunaújvárosi Egyetemhez egy hatalmas számháborút rendezni. A campuson a főépület mögött, az „A” és „P” épületek közt, valamint két másik nagyobb területen alakították ki a bázisokat, majd indulhatott a csata. A számháború több órán át tartott, ami nem csoda, hiszen több, mint hatszáz résztvevője volt a harcnak. A program végeztével indultak vissza ebédelni, délután pedig egy utolsó nagy bulival zárták a hetet. Jövőre egy másik országban, másik városban találkoznak majd egy felhőtlen héten át.

Közel hatszázan számháborúztak a Dunaújvárosi Egyetem területén múlt pénteken

Fotó: Sándor Judit


APRÓHIRDETÉS 142 KÖZÉLET

2018. AUGUSZTUS 10.

MINDEN NAP:

D+

- Helyből több!

08.00: SZTÁRFŐZDE 17.00: SZTÁRPORTRÉ 18.00: HÍRADÓ

(Ismétlés: 19.00, 22.00, másnap 7.00, 10.00)

18.10: HÍR +

(Ismétlés: 19.15, 22.15, másnap 7.15, 10.15)

18.25: MAGAZIN

KEDD HÉTFŐ SPORTVÁROS VÉNY NÉLKÜL sportmagazin egészségügyi magazin

SZERDA

CSÜTÖRTÖK

SZÉPKOR nyugdíjas magazin

CREATIVE CHEF gasztrónomiai magazin

PÉNTEK FŐUTCA közéleti magazin

DUNAÚJVÁROS ÚJ TELEVIZIÓJA n D+TV n Telefon:+36 25 222 045 n Email: info@dplusztv.hu n Frekvencia: DIGI 128,5 MHz, UPC 501-es csatorna

INGATLAN Max Office ingatlaniroda Dunaújváros Dunaújváros, Dózsa György út 24. web: maxingatlan.hu

Telefon: : (30) 279-0840, (30) 335-6471 Csendes, nyugodt környéken eladó egy 47 nm-es, földszinti lakás, amely konyhával és étkezővel is rendelkezik. Nyílászárói, vezetékei nem cserél-tek, de a lakás mind esztétikailag, mind műszakilag rendben van. Iá: 9,1 M Ft. Akadálymentesített, földszinti, egyszobás, 37 nm-es lakás eladó a Felső-Dunaparton. Az ingatlan esztétikailag felújított: festés, padlószőnyeg, új konyhabútor. A lakásban egyedi mérős fűtésrendszer van kialakítva. Iá: 9,3 M Ft. Dunaújvárosban, a Béke városrész csendes környékén egy részben felújí-tott panellakás eladó. Az ingatlan 47 nm-es, egy egész és egy félszobával rendelkezik. A fürdő és a WC külön helyiségben található. Részben búto-rozottan, akár azonnal költözhető. Ár: 9,3 M Ft. Dunaújvárosban, a Béke városrész csendes környékén eladó egy 2 szobás panellakás. Az ingatlan 54 nm, esztétikailag felújított. Szobái laminált lappal, a többi helyiség járólappal burkolt. Nyílászárói és beltéri ajtói cse-réltek. Ár: 10,8 M Ft. Dunaújvárosban másfélszobás, felújított, bútorozott lakás eladó. Szobái tágasak és világosak. A nappaliban laminált, a lakás többi helyiségében járólap található. A fürdőszoba modern csempével felújított, káddal fel-szerelt. Nyílászárói újak. Ár: 11 M Ft. Dunaújvárosban, a Vasmű úton kizárólagosan a Max-Office Ingatlan- és Hiteliroda kínálatából eladó egy 49 nm-es téglalakás. Az ingatlan liftes épületben található, parkra néző ablakokkal. Új bejárati ajtóval felszerelt, nyílászárói cseréltek, szobái járólappal és parkettával burkoltak. Ár: 11,5 M Ft. Dunaújvárosban, egy Barsi Dénes utcai téglaházban eladó egy felújított, 44 nm-es, külön bejáratú, 1,5 szobás, 3. emeleti öröklakás. WC, fürdőszoba, járólapos szobák, csendes parkra néző franciaerkély. Iá: 9,5 M Ft. Érd.: (30) 839-0078 Eladó 835 nm-es telek Rácalmáson, a Sirály utcában. Víz, villany van a telken. Ár megbeszélés alapján. Érd.: (20) 203-0770 Kulcson 700 nm-es üres, közművesített, építési telek áron alul, alkuképesen eladó. Érd.: (20) 254-1911 Két lakásomat elcserélném egy nagyobbra. Érd.: (20) 238-1067 1 szobás kertvárosi lakás eladó. Érd.: (20) 409-0849

Dunaújvárosban, a Technikum városrészben 2 szobás téglalakás eladó. Az ingatlan alapterülete 54 nm, 2 különálló szobából áll. A fürdőszoba zu-hanykabinnal felszerelt és a WC-el egy térben található. Ár: 11,3 M Ft. A Nagy Imre utcában eladó egy 2. emeleti, 2 különnyíló szobás, 49 mm-es téglalakás. Az ingatlan eredeti nyílászárókkal és burkolatokkal ellátott: linóleum, járólap, parketta. Elhelyezkedésének köszönhetően közel a Du-na-part és több bevásárlóközpont. Iá: 11,9 M Ft. Dunaújváros kedvelt utcájában, a belvároshoz közel eladó egy 2. emeleti, esztétikailag és műszakilag felújított 2 szobás, 54 nm-es téglalakás. Az in-gatlan átalakításon esett át, melynek keretében kialakításra került 2 kü-lön�nyíló szoba és egy tágas konyha. A fürdőszoba és a WC járólappal, a többi helyiség minőségi, laminált lappal burkolt. Iá: 13,99 M Ft. Dunaújvárosban, a Skálához és a Dunaújvárosi Egyetemhez közel, az 1. emeleten eladó egy 2 szobás, átalakított panellakás, egyedi ajtóval. Étke-zője az egyik szobában található, elszeparálva. Szobái laminált lappal és járólappal burkoltak. Konyhája féléve, szobái folyamatosan, vezetékei kb. 15 éve lettek felújítva. Nyílászárói és lapradiátorai újak. Fűtése házköz-ponti, de egyedi szabályzós, nappalija klímával szerelt. Az ingatlan meg-egyezés szerint akár bútorozottan is megvásárolható. Kulcs üdülőövezetében eladó egy felújítandó, 3 szobás, hétvégi ház. Az ingatlan 2 szintes és téglából épült. Ár: 6,3 M Ft. Készpénzért lakást vásárolunk. Ha Önnek van eladó lakása, illetve tud ilyenről, keresse munkatársainkat! Kiadó lakást is keresünk Dunaújvárosban! 2 szobás lakást vásárolnánk a Kossuth Lajos utca Duna-parti részén, az Osztrava téren vagy a Duna soron. Érd.: (30) 8767174, 16-18 óráig Belvárosi 1. emeleti, 1 szoba-étkezős, klímás lakás eladó. Érd.: (25) 743-921 vagy (70) 301-8812 Nagyvenyimen 380 négyszögöles zárt kert kis házzal, villannyal, gyűrűskúttal eladó. Érd.: (25) 285-142 Batsányi utcai 2 szoba-étkezős, erkélyes, 62 nm-es, felújított, 4. emeleti téglalakás eladó. Ár: 14,9 M Ft. Érd.: (30) 317-2275 Diófa utcában 1. emeleti, 1,5 szobás lakás bútorokkal, háztartási gépekkel együtt eladó. Ár: 5,8 M Ft. Érd.: (30) 842-3416

Dunaújvárosban, a Hétvezér utcában, közvetlenül a „Boxutca” gumis mögött, építési telek eladó. Ár: 3,8 M Ft. Érd.: (30) 842-3416 Készpénzért vennénk csak téglafalazatú családi házat Rácalmás, Nagyvenyim és Dunaújváros területén, vagy 3 szobás, ugyancsak téglalakást. Érd.: (30) 957-3264 Dunaújvárosban, a Borgőz utca 2. szám alatt 414 nm-es, négyzet alakú, építési saroktelek eladó. Víz, gáz az udvarban. Érd.: (30) 901-3184 Készpénzért 2 vagy 3 szobás tégla lakást vásárolnék. Érd.: (70) 777-5155 Rácalmási, Duna-part közeli, diófás, kevés gondozást igénylő telek eladó. Faház, kút, villany van. Iá: 1,4 M Ft. Érd.: (20) 392-9815 49 nm-es téglalakás eladó Dunaújváros központjában, mégis csendes helyen. Átlagos állapotú. Ár: 10,8 M Ft. Érd.: (20) 295-4532 Eladó belvárosi, parkra néző, egybenyílós, 2 szobás, földszinti téglalakás. Érd.: (20) 263-0075 Eladó Dunaújvárosban 2 szobás, földszinti téglalakás a belvároshoz közel, csendes környéken, azonnali költözéssel. Ár: 11,8 M Ft. Érd.: (20) 395-4526 Elcserélném dunaújvárosi, szépen felújított, 31 nm-es lakásomat 2 szobásra. Ár megegyezés szerint. Érd.: (70) 422-9151 Elcserélném 2 és 1 szobás lakásaimat nagyobbra. Érd.: (20) 256-1893 Dunaújvárosi, 1 szobás, felújított téglalakás eladó. Érd.: (20) 256-1893 Kossuth Lajos utcai, 1. emeleti, 1 szobás, teljes körűen felújított téglaépítésű lakás eladó. Iá: 11,6 M Ft. Érd.: (20) 251-3466 Az egyetemi kollégium közelében 1. emeleti, felújított és bútorozott garzonlakás eladó. Érd.: (30) 811-8226 Hétvégi telek kis házzal Dunaújvárosban eladó. Víz, áram bevezetve. Van tűzrakó hely és zuhany is. Érd.: pezsgo99@ gmail.com Eladó 1 szobás, felújított téglalakás Dunaújvárosban. Érd.: (20) 409-0849 Erkel kerti, 3. emeleti, teljesen felújított, 49 nm-es téglalakás eladó. Iá: 13,5 M Ft. Ingatlanhirdetők ne keressenek! Érd.: (30) 401-2721 Újtelepen családi ház nagy telekkel, gyümölcsössel eladó. Az ingatlan teljesen közművesített. Érd.: (30) 956-1522

Családi házas övezetben bekerített, belterületi telek eladó. Érd.: (20) 513-9819

Dunaújvárosban építési telek eladó. Érd.: (30) 566-5560

7,5 M Ft-ig keresek belvárosi vagy közeli rendezett, kis lakást a 2. emeletig, csak tulajdonostól, készpénzfizetéssel. Érd.: (30) 609-4932

Dunaújvárosban, a Pacsirta utcában kis hétvégi ház alápincézve eladó 1100 nmes bekerített, rendezett területen. Érd.: (20) 434-4299

940 nm területű nyeles telek eladó Újtelepen, a 20-as busz végállomásához közel. A telken kis ház, szerszámos és pince is található a termő gyümölcsfák mellett. Érd.: (25) 783-846

1 + 2 félszobás önkormányzati lakásomat elcserélném szentendrei önkormányzati lakásra, 1, másfél, legfeljebb 2 szobásra. Érd.: (30) 462-3985

Rózsa utca elején 830 nm-es, építési telek eladó. Iá: 3 M Ft. Érd.: (30) 931-2624 Eladó építkezésre is alkalmas, 1200 nm-es telek Kulcs belterületen. Érd.: (70) 948-0921 Tasson, az üdülő övezetben, a Rigó utca 1. szám alatt 286 nm-es telek eladó. Rajta könnyűszerkezetű, 32 nm-es faház, terasz, fúrt kút és villany van. Iá: 1,5 M Ft. Érd.: (30) 593-1332 Szabadstranddal szemben, közvetlenül a vízparton 40 nm-es téglanyaraló eladó. Gáz és csatorna a kerítésen belül. Érd.: (20) 245-4063 20-as busz végállomásához közel 800 nm-es, gondozott telek eladó. Érd.: (25) 285-731 Dunaújváros legolcsóbb lakása a Kalamár utcában eladó. Akár személyautót is beszámítunk. Ár: 4 M Ft. Érd.: (20) 409-0849 vagy (20) 238-1067 Téglából épült családi ház eladó Mezőfalván. Alkuképes. Iá: 16,5 M Ft. Érd.: (25) 242-392, 18 óra után Belvárosban 35 nm-es, felújított lakás, liftes házban eladó. Iá: 9,2 M Ft. Érd.: (30) 310-9120 Eladó 1 szoba-étkezős, 4. emeleti lakás az egyetem mögött. Ár: 7,8 M Ft. Érd.: (20) 510-7693 Solt központjában, 2 külön lakrésszel, összközművel, a Lidl és a Spar mellett, csendes helyen rendezett, ipari árammal ellátott, tornácos parasztház + pince eladó. Érd.: (30) 565-9969 Dunaújvárosban, a Deák Ferenc utcában 1 + 3 szobás, szigetelt, 3. emeleti lakás eladó. Érd.: (30) 469-6918 Kisapostagon a Hársfa utca 30/1. szám alatt 2 szintes nyaraló, hideg-meleg vízzel eladó. Érd.: (20) 961-0042 Táborállás utca 29/a szám alatt 919 nm-es építési telek eladó. Szép formás, tágas. Érd.: (30) 474-0471

Gandhi vagy a Dobó István utcában házat vásárolnék. Érd.: (30) 512-5727 Adonyban, központi helyen tehermentes, 2 szintes családi ház eladó. Érd.: (25) 231-120 Üdülőtelek faházzal eladó Kulcson, az Arany János utcában. Villany, víz, kút, pince, gyümölcsfák. Ár: 2 M Ft. Érd.: (70) 609-6443 Kisapostagi, két utcára nyíló, közműves, építési telek eladó. Érd.: (30) 430-2564 Harkányban vennék 1 szobás társas lakást garzon apartman beszámítással. Érd.: (20) 591-2487 vagy (25) 426-162 Dózsa II-ben 7. emeleti, 2 szoba + hallos, 59 nm-es lakás eladó. Érd.: (20) 530-0754 Római körúton felújított, 57 nm-es, zárt erkélyes, 2 szobás lakás azonnali beköltözéssel eladó. Iá: 9,9 M Ft. Érd.: (70) 326-7344 Kisapostagon 115 nm-es, 4 szobás, normálállapotú ház eladó. Iá: 22,9 M Ft. Érd.: (30) 507-0056, 12-18 óra között Készpénzért lakást vásárolok tulajdonostól. Lehet hitellel terhelt, vagy akár résztulajdon is. Érd.: (30) 209-3591 Eladó Kisapostagon 700 négyszögöl belterületi építési terület. Érd.: (30) 994-0501 3 szobás téglalakást vásárolnék a belvárosban az első emeletig. Készpénzzel fizetek. Érd.: (30) 512-5727 Óvárosban 4848 nm-es, házas ingatlan nagy pincével eladó. Érd.: (25) 280-001 vagy (20) 914-4535 Mezőfalvi szőlőhegyen 2 sor, 500 négyszögöl szőlő eladó. Lakható présház, melléképületek, berendezés. Víz, villany van. Érd.: (70) 512-6601 Baracson 118 nm-es ház gáz- és vegyes tüzeléssel, ipari árammal, valamint sok melléképülettel, nagy kerttel eladó. Érd.: (20) 996-9279 Baracson Duna-parti telek kis házzal, alatta garázzsal, eladó. Érd.: (30) 222-4224

MI SEGÍTÜNK VALÓRA VÁLTANI ÁLMAIT! 0 -40% -3 -25% -10%

Születésnapi zsúr, dohányzásról leszokás, színház-, mozijegy,étel, fodrász, kozmetikus

30-40-50%-os kedvezménnyel

dunaújvárosi vállalkozóktól a www.dunakupon.hu webáruházban.

w w w . d u n a k u p o n . h u


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

Életünk zenéi

FM 102.9 DUNAÚJVÁROS EGYETLEN KERESKEDELMI RÁDIÓJA!

APRÓHIRDETÉS Angol nyelvtanítás, nyelvvizsga felkészítés. Érd.: (20) 928-1675

Öntöttvas fürdőkád kedvezményes áron eladó. Érd: (25) 420-356

Tapasztalattal, korrekt áron felkészítek matematikából pótvizsgára, pótérettségire tanulókat, számlaképesen. Érd.: (70) 771-9893

TV asztal jó állapotban 5 ezer Ft-ért eladó. Érd.: (20) 464-7178

00.00–05.00

Rádió 24 éjszaka

00.00–05.00

Rádió 24 éjszaka

Diákok, figyelem! Matematika pótvizsgára felkészítés közép- és általános iskolások részére tanári gyakorlattal, egyéni tempóban. Érd.: (20) 617-0902

05.00–06.00

Magyar óra (100% magyar zene)

05.00–06.00

Magyar óra (100% magyar zene)

Kútásáshoz értő szakember jelentkezését várom. Érd.: (20) 315-7723

06.00–10.00

Rádió 24 reggel (Hagymási Melinda)

06.00–10.00

Rádió 24 reggel (Hagymási Melinda)

Matematika-német szakos tanárnő különórát vállal. Érd.: (20) 591-9229

10.00–12.00

Zamat (Kis Kata)

10.00–11.00

Mrs. Rádió 24 (Kovács Léna)

11.00–14.00

Rádió 24 hétvége (Hagymási Melinda)

12.00–17.00

Magic Boksz (Kunos Ferenc)

Precíz, megbízható ezermester vállal kertrendezést, favágást, házon belüli és kinti javítási munkákat. Érd.: (20) 917-1294

14.00–19.00

Duna Korzó (Kunos Ferenc)

17.00–18.00

Sportmagazin (Kunos Ferenc)

Vasárnap

Szombat

Dunaújvárosi Krónika (közélet, kultúra, sport)

hétfőtől péntekig 7.30, 8.30, 9.30, 11.30, 13.30, 16.30, 18.30 és 22.30 órakor. Hétfőtől péntekig 00.00–05.00 05.00–06.00

Magyar óra (100% magyar zene)

06.00–10.00

Duna Café (Kunos Ferenc)

10.00–14.00

Meló FM (Kis Kata)

14.00–19.00

Duna City (Molnár Balázs)

19.00–22.00

Rádió 24 Este sok zenével, sztárportréval

KIADÓ Bútorozott albérleti szobát keres hos�szabb időre egy fiatal férfi, pontos fizetéssel. Érd.: (20) 254-1911 Kiadó szobát keresek. Bármilyen megoldás érdekel. Érd.: (20) 391-8527 Elsősorban egyetemistának kiadó a Barátság úton egy alacsony rezsijű, szép garzonlakás. Ár: 1 főnek 50 ezer Ft/hó, 2 főnek 25-25 ezer Ft/hó + kaució. Érd.: (70) 230-1942 Szálláshely! Érd.: (20) 345-6847 Hosszútávra kiadó 2 szobás, 2. emeleti téglalakás. Érd.: (20) 517-2797 Külön bejáratú, 3 szobás, teljesen felszerelt lakás kiadó. Érd.: (25) 259-826 Földszinti, külön bejáratú, 2 szobás, teljesen felújított, felszerelt lakás kiadó. Érd.: (25) 259-826 1,5 szobás, belvárosi lakás kiadó. Érd.: (20) 442-1437 Táborálláson kert, házzal, villannyal, vízzel, művelésre kiadó. Érd.: (70) 949-0668

GARÁZS A Tűzálló út legelején, az OMV kút közvetlen közelében jó állapotú, biztonságos garázs kiadó. Érd.: (30) 226-6443 Garázst veszek. Érd.: (30) 591-5487 Kokszolónál garázs eladó. Érd.: (20) 401-1190 Dunaújvárosban garázst vennék. Érd.: (20) 433-1978

JÁRMŰ 2000-es évjáratú Suzuki Wagon R+ eladó. Érd.: (20) 792-0057

Németnyelvű oktatást kezdőknek és haladóknak, korrepetálást, valamint beszédgyakorlatot, fordítást vállalok Dunaújvárosban, csak vasárnap. Díj: 1500 Ft/ óra. Érd.: (30) 839-0078

ÜDÜLÉS Gyógyfürdőhelyen, Gunarason nyaraló kiadó. Érd.: (20) 476-0129 Harkányban strand közeli, felszerelt apartman zárt parkoló udvarral kiadó. Ár: 2400 Ft/fő/nap. Gyermeknek félár. Érd.: (30) 994-0470

Rádió 24 éjszaka

Baracsi Szabadidőparknál, a Dunához közel faházas, hétvégi telek eladó. Víz, villany van. Érd.: (30) 641-0790

Szociális gondozó és ápoló munkát vállalna. Minden megoldás érdekel. Érd.: (70) 904-8635, minden nap 14 óra után, hétvégén is

Gyári állapotú, garázsban tartott, veterán korú Yamaha Beluga 125 köbcentiméteres motorkerékpár olcsón eladó. Érd.: (20) 939-2505 Lakókocsit vásárolnék. Érd.: (25) 281-549

ÁLLÁS Rendszeres elfoglaltságot jelentő munkához, reklámkiadványok terjesztéséhez munkatársat keresünk. A belvárosi rész ismerete előnyt jelent. Jelentkezés SMSben a (70) 778-5451-es telefonon. ABC eladói végzettséggel munkát keresek. Érd.: (20) 476-5479

2 fő részére teljesen felszerelt, belvárosi, fürdő közeli lakás Makón 8 éjszakára, betegség miatt átadó. Egész évben felhasználható bármikor, megosztva is. Ár: 72 ezer Ft, azaz 9 ezer Ft/éj/lakás. Érd.: (20) 320-6908

EGÉSZSÉG Ideális testsúlyát elérheti az egészséges táplálkozási módszeremmel, amely már 21 éve sikeres. Herbalife tanácsadás. Érd.: (30) 374-1176

TÁRS Szeretnék egy kocsival rendelkező, 70 körüli, nyugdíjas úriembert magam mellé, aki nem italozó és a városban él. Érd.: (30) 230-6977, 18 óra után Heti 2 alkalommal női tornára társakat keresünk. Érd.: (30) 601-3632

VEGYES

Becsületes hölgy takarítást, beteg és/ vagy idős felügyeletét, vásárlást, sétáltatást vállal. Érd.: (20) 420-9457

Sürgősen 30 db tatai kúpcserépre lenne szükségem. Minden megoldás érdekel. Érd.: (70) 314-1311

Angol-magyar szaktanár tanítást vállal, házhoz is megy a belváros környékén. Ár: 1.500 Ft/60 perc. Érd.: hatoszt@gmail.com

Eladó jó állapotban lévő, 4 db téli gumi, felnivel együtt 1300-as Suzukihoz. Érd.: (30) 410-4991

Dolgozni akaró, életerős, B-s jogosítvánnyal rendelkező férfi kollégák jelentkezését várjuk temetkezési, parkfenntartási munkák elvégzésére. Jelentkezni: fényképes önéletrajzzal a Dunaújvárosi Kegyelet Kft. Dunaújváros, Temető u. 60/b szám alatti telephelyén.

Eladó motoros, háti permetező, csősatu és műanyag, szüretelő kád. Érd.: (30) 393-0197 Eladó esztergaműhely felszerelése! 1500as „vörös proletár” összes tartozékával + szerelt, lapkás kések, kb. 100-100 db menetmetsző és menetfúró, mérőműszerek, csigafúrók, 200-as 4 pofás tokmány, 200-as tokmány 30 és 250-es tokmány 4 garnitúra puhapofával. Ár: 800 ezer Ft. Érd.: (30) 295-5145 Nyugágy, ventilátor, vasalódeszka és régi, nagy ebédlőasztal eladó. Érd.: (70) 414-4259 42-es, új bakancs féláron eladó. Érd.: (25) 285-142 Eladó új dohányzóasztal 2 db új puffal, 16 db-os, Millerhaus saválló edénykészlet, bőr masszázsfotel fekvőre állítható lábtartóval és 1 db 3 literes kukta. Érd.: (25) 401-361 Használt ruhaüzlet extra minőségű árukészlete, tisztított, válogatott, külföldi, használt ruha és cipő, kb. 300-400 kg nagyon olcsón eladó. Érd.: (20) 254-1911 Eladó újszerű boroshordók: 1 db 30 literes 10 ezer és 2 db 50 literes 15-15 ezer forintért. Ajándék mellé: gyönyörű akác csántérfák. Érd.: (20) 278-0908 60 és 80 literes boroshordó, valamint szétnyitható ülőkanapé eladó Dunaújvárosban. Érd.: (25) 407-750 Eladó 50-60-80 literes boroshordó, 80 literes prés, 200 literes műanyag kád és egy szőlődaráló. Érd.: (25) 409-330 Eladó jó állapotban lévő szőlődaráló, 100-120-160 literes hordó, 500 literes kád csappal és szűrővel. Érd.: (30) 462-7522 Újszerű állapotban lévő 6 fiókos fagyasztószekrény és gyári, asztalba épített Lucznik varrógép eladó. Érd.: (20) 416-3340 Eladó üveglapos, réz zsúrkocsi 8 ezer és új állapotú, fagyasztó nélküli, 160 literes hűtőszekrény 10 ezer forintért. Érd.: (25) 413-718 vagy (20) 351-8301 Dunaújvárosban újszerű, nagyméretű, kerti párnatartó 5 ezer Ft-ért elvihető. Jyskben vásárolt. Érd.: (30) 281-3701 Eladó új 3 D-s kulcstartó 1200, új WMF rozsdamentes kenyértartó 3500, jó állapotú, 220 x 240 cm-es, mintás, pamut ágytakaró 4500 Ft-ért. Érd.: (70) 201-8903 Diavetítőt és diafilmet vennék. Érd.: (20) 433-1978 500 db jó állapotú, bontott Bramac cserép olcsón eladó. Érd.: (20) 315-7723 Horgászfelszerelés és Panasonic mini dv kamera tartozékaival eladó. Érd.: (20) 427-5130 Eladó egy állítható, 40-es, snorkeling felszerelés 2 ezer, Orion DVD lejátszó 3 ezer, többféle réz fali tál 1-2 ezer és vezeték nélküli telefon rossz akkuval 2 ezer forintért. Érd.: (70) 270-7440 120 literes szőlőprés és 350 literes szőlőkád eladó. Érd.: (70) 774-7449 Eladó, jó állapotú, natúrszínű tv állvány 5 ezer, jó állapotú 2 db fotel + 2 db puff + asztal 10 ezer forintért. Érd.: (30) 316-1950 Eladó jó állapotú, ággyá nyitható, ágyneműtartós sarokgarnitúra + 2 db fotel + asztal 30 ezer forintért. Érd.: (30) 316-1950 Eladó kombinált szekrénysor a vevő által becsült értéken. Érd.: (30) 956-4894 Kisméretű szőlőprés és daráló olcsón eladó. Érd.: (25) 419-950 Eladó terménydaráló, sertés önetető és víztartály. 2-300 és 1100 literesek. Érd.: (25) 281-293

15

GÁSZHÍREK Mély fájdalommal tudatjuk, hogy

CSEPECZ ANDRÁS 78. életévében elhunyt.

Búcsúztatása 2018. augusztus 13-án, 11.30-kor a dunaújvárosi temető ravatalozójában lesz. Kérjük, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család

„Én nem haltam meg! Az, ami nektek voltam, még mindig vagyok! Nevezzetek nevemen, beszéljetek hozzám, ahogy mindig. Nevessetek és gondoljatok rám, hisz’ én itt vagyok veletek, csak az út másik oldalán megyek!” Soha el nem múló szeretettel emlékezünk

MÓRICZ ZOLTÁN halálának 1. évfordulóján. Szerető családja

Esztergapad, többféle kés, szerszám, kisgép és egyéb műszaki cikk eladó. Érd.: (70) 520-0876 Asztali villanyvarrógép, két főzőzónás rezsó, konyhai grillsütő, fali mérleg és lámpa, cseréptányér, pohár, edény eladó. Érd.: (25) 413-985 Gáztűzhely, nyílászárók, harmonikaajtó, házimozi videó, szőnyegek, morzsaszívó, tv állvány, befőttes üvegek és vasaló eladó. Érd.: (20) 391-8527 Számítógép asztallal és gyerekülés eladó. Érd.: (20) 548-5941 PB gázpalack, asztali gázgrill, parapetes gázkonvektor, 20-as gyermek mountain bike, 19” Dell LCD monitor és Neumann varrógép eladó. Érd.: (20) 939-2505 Közepes nagyságú daráló-prés és 100 literes boroshordó olcsón eladó. Érd.: (30) 569-5898 Új kerékpár csomagtartó és 15 literes gázkazán garzonba vagy telekre jó állapotban eladó. Érd.: (20) 548-5941 Keresek régi cserép kancsókat, köcsögöket, fali tányérokat, rokkát, régi népi tárgyakat saját részre, díszítés céljából. Érd.: (30) 406-1095 Kombinált gáztűzhely eladó. Ár: 20 ezer Ft. Érd: (20) 345-6847 3 db csővázas, fehér szék, kárpit ülőrésszel, jó állapotban eladó. Ár: 1500 Ft/db. Érd.: (30) 427-1629 vagy (25) 743-631 Eladó 30 db 720 ml-es befőttes üveg lapkázva. Ár: 40 Ft/db. Valamint 1 db alukukta és 3 literes utazó táskák, olcsón. Érd.: (25) 401-361 Tiszta üvegek tetővel: 30 db dzsemes 10 Ft/db és 25 db 0,7 l-es, mézes 20 Ft/db áron. Érd.: (25) 413-481 Keresek befőttes üvegeket tetővel vagy nélküle. Érd.: (30) 406-1095


KIKAPCSOLÓ 162 KÖZÉLET

2018. AUGUSZTUS 10.

Érvényes: 2018.08.10.-08.16-ig

HOROSZKÓP KOS

(03.21. -04.20.)

Eddig mindig másokat helyezett saját maga elébe, mindig mások szempontjai voltak fontosak a sajátjai helyett. Pedig az utóbbi időben egyre több értékes ötlete született, önmegvalósító hajlama, énje egyre inkább erőre kapott. Ha elnyomja, annak komoly negatív következményei lehetnek. A fontossági sorrend változása nemcsak a szerelemben igaz.

BIKA (04.21. - 05.20.) Ne habozzon tovább, vonja le a párkapcsolatával kapcsolatos következtetéseket, és tegye meg, amit a szíve mélyén már elhatározott. Párkapcsolatában most segít önnek a bolygóállás, abban, hogy az elhatározása mellett ki is tudjon tartani. Lehet, ez egyfajta ultimátum is, amit a kedvesének ad, hogy a kapcsolatuk komolyabb formát öltsön.

IKREK (05.21. - 06.21.)

RÁK (06.22-07.22) Vannak dolgok, amelyeket nem lehet a végtelenségig húzni. Ez a hét kedvező lehet arra, hogy munkahelyi ügyeit végre rendezni tudja. Ne vállalja túl magát e periódusban, mert most több szabadidőre, merengésre van szüksége, ha tovább akar lépni valamiben. Egy nagy lépést már megtett, de ez nem jelenti azt, hogy az utat is bejárta.

OROSZLÁN

(07. 23. - 08 23.)

Ön egy gondoskodásra született ember, szüksége is van azokra, akiket pátyolgathat. De az is természetes, hogy mindezért viszonzást is vár. Ha a kedvese ebben nemigen jeleskedik, adja tudtára. Egy barátságos körülmények között, esetleg poharazgatva megtartott beszélgetés során ráébredhet, hogy egészen máshol vannak a súlypontok.

SZŰZ (08.24. - 09.23.) Ha egy rendezvényre, mulatságba hívják, a régi vagy új kolléganői vagy kollégái, a világért se mondjon nemet! A háziasszonyi, és anyai kötelességeire végképp ne hivatkozzon! Ha belesül�lyed e szürke létbe, ne csodálkozzon, ha kedvese sem talál már semmi kedvére valót önben.

Nem újdonság önnek, hogy a szerelme, családja anyagi helyzetével kapcsolatos kérdésekre lesznek kihegyezve az elkövetkezendő napok. A régi rutin nem válik be, de a makacsul visszatérő kérdésekre egy szerencsés váratlan fordulat adhat meglepő megoldást. Minél kézzelfoghatóbb a munkája és annak eredménye, annál jobban érzi magát.

SKORPIÓ (10.24. - 11.22.) Lehetséges, hogy valamilyen terápiás módszeren akad meg a szeme az újságban, és sikerül is rávennie a társát, hogy részt vegyenek benne. A csillagok most úgy állnak, hogy ennek nagyobb a valószínűsége, mint máskor. Nem várhatnak tovább, muszáj változtatniuk! A megoldás nem az elszakadásban van.

NYILAS

BAK

Baba neve

Születése napja

Születési adatok

Süli Dominik

2018.08.01.

3020 g/ 49 cm

Süli Arabella

2018.08.01.

1840 g/ 46 cm

Rechtenvald Martin

2018.08.01.

4170 g/ 55 cm

Rechtenvaldné Szmolnik Tímea és Rechtenvald Attila

Kókai Kloé

2018.08.02.

4000 g/ 43 cm

Kókainé Hornok Tímea és Kókai Krisztián

Koszta Olívia

2018.08.02.

3000 g/ 52 cm

Simon Szilvia és Koszta Sándor

Farkas Amira Melani

2018.08.02.

3000 g/ 51 cm

Kovács Kitti és Farkas Miklós

Illés Martin

2018.08.03.

3500 g/ 51 cm

Illésné Krizsán Nikolett és Illés János

Deményi Dalma Viktória

2018.08.04.

2700 g/ 48 cm

Bojtos Éva és Deményi László

Komáromi Olivér

2018.08.05.

2600 g/ 50 cm

Komáromi Ludmilla és Komáromi Zoltán

Szülei Novák Adrienn és Süli Arnold

Kövesse Dunaújváros legfrissebb híreit elsőkézből! Látogassanak meg minket ezen a felületen is:

www.dunaujvaros.com facebook.com/dunaujvaros.online

Lapunkat már a világhálón is olvashatják!

(11.23. - 12.21.)

Az átmenet nem lehetetlen. Egy jó veszekedés még mindig átfordítható szerelembe. És ez még mindig jobb, mint a hűvös együttélés a mélyhűtőben. Az apróbb munkák nagyon felhalmozódtak az utóbbi időben. Sok kicsiség, de már frusztráló az elmaradás. Szánjon egy napot rá, amikor tovább bennmarad, és végez mindennel.

GÓLYAHÍREK

KÖZÉLETI HETILAP

www.issuu.com/dunaujvaroshetilap

H

ETi

.

Ön nem egy háztartási robot: ezt végre a családtagjaiban is tudatosítania kellene. Egy álom üzenete valószínűleg megerősíti ebben. Szüksége lehet arra, hogy szakismeretét frissítse, szaktudását fejlessze. Néhány könyvet is be kellene szereznie e témában, de akár egy gyorstalpaló tanfolyam is segíthet.

MÉRLEG (09.24-10.23.)

Rovatunkban az elmúlt hét újszülött babáiról olvashatnak. Az apróságok adatait, a gólyahíreket a Szent Pantaleon Kórház–Rendelőintézet szolgáltatja, a Szülészet-nőgyógyászati Összevont Osztályán született gyermekekről.

(12.22. - 01.20.)

Fokozott szexuális vágya szerezhet társának és önmagának is néhány kellemes, avagy kellemetlen estét, attól függően, hogy mennyi feszültség van a kapcsolatban. Ha az összhang, a szeretet már odavan, akkor bizony vita, veszekedés formájában önthet el mindent a tűz. A szerelem akkor tartós, ha a nő egy kissé ellenáll.

VÍZÖNTŐ

(01.21. - 02.20.)

Ön most igazán elemében van, ellenállhatatlan, és lenyűgöz bárkit az ellenkező nem tagjai közül. Persze nem árt azért egy kicsit rákészülnie, ha komolyan hódítani akar. Töltsön reggelenként több időt a tükör előtt! Ne csak a sminkkel, de az arckifejezéssel is. Érezze a kisugárzó erőt, amivel a másik nemet magához vonzhatja.

D PARK

KALAN

TROLL A trollkodás egy internetes szleng. Gyakran illetik ezzel a szóval azokat a képeket, amelyeket humorossá, viccessé tettek készítői. A hét legjobb képét mi is elhozzuk olvasóinknak! Forrás: Internet

HALAK (02.21. - 03 20.) A párkapcsolatot nehéz tehernek érezheti az utóbbi időben. A kitartásán persze ez mit sem változtat. Ön a leghűségesebb, legelkötelezettebb fajta. Azért nem baj, ha az odaadásáért némi viszonzást is kap. Ha másként nem, akkor legalább jó szavakban, dicséret formájában.

MAGAZIN

- programok - kultúra - sport - szabadidő

Telefon: 06 (30) 992-9400

Felelős kiadó: Crossborder Film Kft. Megbízott főszerkesztő: Brousil Csaba Szerkesztőség: Dunaújváros, Kallós Dezső u. 1/c. Médiacentrum Telefon: 06 (70) 674-5429, 06 (25) 551-683 E-mail: szerkesztoseg@media-haz.hu Levelezési cím: Dunaújváros, Kenyérgyári út 1. Példányszám: 22.500 Nyomdai előállítás: Mediaworks Hungary Zrt. Nyomda - Veszprém ISSN 2063-5109


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

KIKAPCSOLÓ

17

Játsszon velünk mozijegyekért!

Egészségügy

Köszönjük a rengeteg megfejtést, amelyet előző játékunk felhívására küldtek. A kétszemélyre szóló mozijegyet nyerték: Kovács Krisztina és Tatár Edina (az átvétel módjáról e-mailben értesítjük őket). A játék folytatódik a Dózsa Mozicentrum jóvoltából újabb két darab kétszemélyes mozijegyért! Küldjék el címünkre az itt látható rejtvény megfejtését augusztus 15-ig (email: szerkesztoseg@media-haz.hu vagy levelezési címünk: Kenyérgyári út 1.)

Gyógyszertári ügyelet Augusztus 10.: Patika Libra (Korányi S. u. 1.) Augusztus 11.: Munkácsy Gyógyszertár (Munkácsy u. 3/A.) Augusztus 12.: Zöldkereszt Gyógyszertár (Táncsics M. u. 6/B) Augusztus 13.: Római Patika (Váci u. 8.) Augusztus 14.: Piaci Gyógyszertár (Szórád M. út 6/A) Augusztus 15.: Vasmű úti Őspatika (Vasmű út 33/A) Augusztus 16.: Tesco-Patika Plusz Gyógyszertár (Aranyvölgyi út 6. Tesco) Augusztus 17.: Béke Gyógyszertár (Béke körút 1. Interspar) Augusztus 18.: Szent Pantaleon Gyógyszertár (Vasmű út 10.) Fogorvosi ügyelet Augusztus 11.: Vasmű út 10. (25/550-415) Augusztus 12: Hold u. 1. (25/610-515) Az ügyelet ideje 7:0013:00 óráig tart a helyszínen megjelölt időpontokban. A fogászati ügyeleti beosztás az ügyeletet ellátó fogorvosok egymás közötti cseréje miatt módosulhat, de legfeljebb az ellátás helyszínében lehet változás, az ügyelet a jelzett időpontban minden esetben ellátja a pácienseket. A fogtechnikai ügyelet ünnepnapon egész nap, hétvégeken péntek 12 órától hétfőn 8 óráig a Rákóczi u. 24/A címen, és a 25/ 285-660 telefonszámon érhető el.


18

AJÁNLÓ

2018. AUGUSZTUS 10.

Dunaújvárosi programajánló

Kollégánk ajánlja Ehhez nagyobb popcorn kell

Hozzuk rá a frászt a strandolókra

Mi járhat Ádám fejében? Én tuti megyek!

Reneszánszukat élik a cápás filmek a mozikban. Korábban csak a tékák alsó polcaira készültek az ehhez hasonló filmek, de az utóbbi években A zátony és a 47 méter mélyen is nagy sikere­ ket ért el. Fel is bátorodtak páran, és jóval nagyobb költségvetésből, sokkal jobb látványvilággal el is készítették a Meg - Az őscápa című filmet. Persze ez egyáltalán nem fogja komolyan venni magát, megmarad annak, ami: egy szórakoztató film, benne egy cápa, szörfdeszka méretű fogakkal, na meg Jason Statham, aki a korábbi filmjei­ ből kiindulva lehet, hogy a film végén agyonveri a 30 méteres cápát.

A Dózsa Mozicentrum műsora MEG – AZ ŐSCÁPA szinkronizált amerikai akciófilm, 113 perc augusztus 10-15.: 18:15 és 20:30*

BARÁTOM, RÓBERT GIDA szinkronizált amerikai családi film, 104 perc augusztus 10-11.: 16:15

SÖTÉT ELMÉK szinkronizált amerikai sci-fi thriller, 105 perc auguszus 10-15.: 18:30

augusztus 12.: 10:00 és 16:15 augusztus 13-15.: 16:15

Eladná lakását vagy autóját? Kiadná ingatlanját? Megválna felesleges tárgyaitól? Elajándékozná kisállatát? Elújságolná örömhírét? Vagy osztozna másokkal a gyászban? *A felhívás kizárólag lakossági apróhirdetésekre vonatkozik!

Kérjük nyomtatott nagy betűkkel töltsék ki a szelvényt! Apróhirdetését feladhatja a szelvény kitöltésével, amelyet a Tourinform irodában (Dunaújváros, Vasmű út 10/A) adhat le, vagy elektronikus úton a marketing@media-haz.hu e-mail címen (max. 140 karakterig). A hirdetések közlésére korlátozott hely áll rendelkezésre, megjelentetésük beérkezés sorrendjében történik. Az apróhirdetések valódiságáért, tartalmáért nem vállalunk felelősséget!

BÖRZE ÉS BOLHAPIAC Gyermek és felnőtt ruhák, játékok, cipők börzéje 9-12 óra között a Dózsa iskolában.

Augusztus 12. vasárnap

VÁSÁR Országos kirakodóvásár a Papírgyári út 3. szám alatt.

játékpark, Ann-Droid, Dunaújvárosi Vegyeskar, évadbemutató, Tótin trió.

Szeptember 10. vasárnap

VÁSÁR Országos kirakodóvásár a Papírgyári út 3. szám alatt.

Szeptember 19. szerda

AUGUSZTÁLIS Az önkormányzat ünnepi programja a Szalki-szigeten

OVISZÍNHÁZ Az Esztrád Színház előadása (A tücsök és a hangya) 9:30-kor az MMK-ban. A rendezvény belépős.

Augusztus 22. szerda

Szeptember 24. vasárnap

Augusztus 20. hétfő

A BOR LEGENDÁJA Nádas György Erzsébet-díjas és Karinthy-gyűrűs magyar színész, humorista előadása 18 órakor az MMK-ban. A rendezvény belépős.

Augusztus 26. vasárnap

MISSION: IMPOSSIBLE – UTÓHATÁS szinkronizált amerikai akciófilm, 147 perc augusztus 10.: 16:00 augusztus 11.: 16:00* augusztus 12.: 16:00 augusztus 13.: 16:00* augusztus 14.: 16:00 augusztus 15.: 16:00*  * 3D-s vetítés

AZ ÉN HŐSÖM szinkronizált francia-belga történelmi vígjáték, 90 perc augusztus 10-15.: 20:15

Augusztus 11. szombat

VÁSÁR Országos kirakodóvásár a Papírgyári út 3. szám alatt.

Szeptember 1. szombat

LIGETZÁRÓ-ÉVADNYITÓ PIKNIK A Petőfi Művészeti Liget zárása. Programok 16 órától: Fanyűvő

VÁSÁR Országos kirakodóvásár a Papírgyári út 3. szám alatt.

Október 8. vasárnap

VÁSÁR Országos kirakodóvásár a Papírgyári út 3. szám alatt.

Október 17. szerda

OVISZÍNHÁZ Az Esztrád Színház előadása (Érik a szőlő) 9:30-kor az MMK-ban. A rendezvény belépős. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!


KÖZÉLET

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

19

Egy fodrászcsalád története

Zeleszkó Margitka és az átfésült múlt Nézzük a régi képeket. Gyönyörű mosolygós fiatalasszony fésűvel és ollóval a kezében. Különböző frizurák, különböző évek, különböző emberek. Fekete Györgyi Több mint fél évszádot töltött Zeleszkó Ferencné Margitka azzal, hogy emberek haját megszépítse itt a városban. És ezalatt a sok-sok évtized alatt férjhez ment, gyerekei születtek, majd unokái, eltemette a férjét, megélte a gyászt. Vendégek, kollégák, barátok jöttek, elmaradtak, a legtöbbjük csak a képeken nézhet vissza már ránk. Közben a város is, amely szinte ideérkezése előtt alig valamivel született, mozgott, lélegzett, változott. Hogy ne tette volna, hiszen Margitka, a családja, a barátai, a vendégei maga a város… Csak a városnál az egyéni sorsok összefonódását történelemnek hívjuk, az emberi életnél pedig múltnak. A Barátság városrész kellemesen hűs lakásában beszélgetünk. Arról is, hogy némi túlzással, de akkoriban előbb lehetett orvossá valaki, mint hogy fodrásznak tanulhasson. Margitka is családi kapcsolatai révén jutott be a szakmába, de lányait a többévtizedes szakmai tapasztalata sem segítette abban, hogy azonnal a pályára kerülhessenek. Beszélünk arról, hogy vagy sok-sok pénzt kellett zsebbe csúsztatni, vagy protekció kellett évtizedeken keresztül ahhoz, hogy valaki a rátermettsége mellett is fodrász lehessen. Hogyan változtak a szokások, a szakma becsülete, s miért lett mind

a két lánya is fodrásszá, ezek kerültek szóba. Miközben a Zeleszkó név a város fodrásztörténetének részévé vált, tovább folytatva azt már egy másik korba. – Mind a két nagybátyám fodrász volt. Nagyon tetszett nekem a munkájuk– meséli. Azért arra is rábólint, hogy az is szimpatikus volt, hogy az akkori viszo-

geztem, a másik nagybátyám segítségével kerültem ide, Dunaújvárosba. Akkoriban egészen másképp működtek a fodrászok. Egy vállalat dolgozói voltak, amelynek több nagyobb üzlete volt városrészenként, ahol érkezés alapján szolgálták ki a vendégeket. Több széknél dolgoztak a fodrászok,

nyai mindig nagyon szerettek édesanyjukhoz bejárni, mert ott mindig volt sütemény, kávé melletti cukor, sok-sok finomság, amit a hálás vendégek hoztak be. A jó fodrász, kicsit baráttá is lett, s igyekezett a vendégek a kedvét keresni. – Éppen ezért az ember nehezen is élte meg, ha egy régi vendég máshoz ment,

Fotó: Sándor Judit

Dunaújvárosi fodrászdinasztia tagiai – anya és lányai

nyok között az ő családjánál jobban éltek a nagybácsik. – A solti nagybátyámnál voltam tanuló, aki rokon lévén nem kért az oktatásomért pénzt – folytatja a történetet. – De azért egy tanulónak akkoriban a cselédmunkákat is el kellett végezni. Begyújtottunk az üzletbe, kitakarítottunk, felhúztuk a vizet, odatettük melegedni. Egyik héten iskolába jártam elméletet tanulni Kunszentmiklósra, másik héten gyakorlat az üzletben vagy átutaztam oktatás Kiskunhalasra. Miután vé-

s ahol éppen szabad lett a hely, oda ülhetett a következő vendég. A Dózsa György úton már külön üzletekre szabdalva van a korábbi hatalmas fodrászat, ahol csak a férfi oldalon 8 fodrász dolgozott Margitkával együtt. A női rész ennél is nagyobb volt. Középen volt a ruhatáros, pénztáros, s ő vette el a kabátokat, s a blokkok alapján szedte be a pénzt. A fodrászok nem túlmagas fizetésért dolgoztak, de akkoriban a jatt, azaz a borravaló azért mindig járt egy-egy jobb frizura után. A lá-

kicsit olyan érzés volt, mintha egy barátságnak lett volna vége. Nekem nagyon nagy szerencsém van, követtek mindenhová a vendégeim, sőt még a leghűségesebbek miatt egy ideig nyugdíj mellett is dolgoztam, nem akartam cserben hagyni őket. Persze azért az is kiderül, hogy a férje kicsit féltékeny is volt, hogy a fiatalemberek olyan széles mosollyal köszöngetnek feleségének. Margitka úgy vette elejét a nemtetszésnek, hogy átment a női oldalra dolgozni, így a hölgyek már nyu-

godtan mosolyoghattak rá a továbbiakban. A vendégkörről beszélünk. Kezdetekkor a vállalat a fiatal kezdőket oda, abba az üzletbe helyezte át, ahová gondolta vagy ahol hiány volt. Így Margitka is megjárta a fél várost. Vágott hajat a radarba átutazó munkásoknak, a piac mellett a kofáknak és a vásárlóknak, a Dózsában az irodistáknak. De leghosszabb ideig a Barátság városrészben a nővérszálló alatti üzletben dolgozott. Igazi barátok lettek Schmidt Mihállyal, azaz ahogy mindenki hívta, Schmidivel, városunk másik fodrászikonjával, olyannyira, hogy együtt jártak a családjaik nyaralni is. – Mikor a rendszerváltáskor megszűnt a vegyesipari, közösen nyitottunk fodrászatot, egészen a haláláig együtt dolgoztunk. Aztán heti egy napot még dolgoztam a lányaimnál, de csak a régi vendégek miatt. De nézze, tönkre van a lábam, a vállam… nem egy egyszerű munka ez, meg hát az emberekbe el is lehet fáradni… Így már a lányaim folytatják a szakmát. Egy üzletben dolgoznak. – Kihez jár fodrászhoz? – Erikához. Ő nagyon precízen süt, s csinál nekem dauert is. Ági a lazább, vagányabb frizurákat kedveli. Valahogy úgy van ez, hogy mindenkinek megvan a maga stílusa, s olyan vendégeket vonz magához, akik pontosan azt a stílust kedvelik. S hogy miért is nem bántam meg? Tudja, olyan jó érzés látni, ahogy magabiztosan és boldogan hagyja el az üzletet a vendégünk. Mi nemcsak frizurát, önbizalmat és boldogságot adunk.


20

SPORT

2018. AUGUSZTUS 10.

Hat újvárosi érem Szolnokról A közelmúltban megrendezett serdülő országos bajnokság után az idősebb korosztály versenyeinek adott otthont a szolnoki kajak-kenu pálya a mögöttünk hagyott hétvégén, s ahogy azt megszokhattuk már, a Dunaferr SE kajak-kenusai is részt vettek a rangos megméretésen. A Dunaferr SE versenyzői számos dobogós helyezést értek el, Mányi Zsófia és Boldis Csenge mellet dobogóra állhatott még Slihoczki Ádám, Árva Bálint, Rónai Márton és Perger Máté is.

Új kártya A Dunaújvárosi Sport­ horgász Egyesület arról tájékoztatta a városi horgászokat, hogy a Magyar Országos Horgász Szövetség 2019. január 1-től bevezeti a plasztik kártya formátumú horgászigazolványt. A gyorsabb ügyintézés érdekében már ez év szeptember 1-től lehetőség nyílik a hozzá tartozó regisztrációra, a kártya kiváltásra. Aki idén december 5-ig regisztrál, és a kártyadíjat is befizeti (amely 2.200 forint), nemcsak időt nyer a jövő évi

országos engedély kiváltásánál, hanem a MOHOSZ által kiírt 15 millió forint értékű nyereményjátékban is részt vesz, amelynek fődíja egy személygépkocsi és egy floridai horgászüdülés. Regisztrálni lehet a dunaújvárosi horgászirodában, nyitvatartási időben. Az ügyintézéshez szükséges a személyigazolvány, a lakcímkártya, és az adókártya bemutatása, a regisztráció körülbelül tíz-tizenöt percet vesz igénybe.

Papírforma

Ifjú tehetségek A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia évek óta kutatja fel azokat a tehetséges fiatal játéko­ sokat, akik az akadémiai munkába bekapcsolódva fejlődhetnek tovább, A DKKA toborzóján közel félszáz gyermek vett részt, s adott számot tudásáról. Közülük többen is Du­ naújvárosban folytatják pályafutásukat, s az új, kollégiumban elhelyezett játékosait kedden közös reggelin látta vendégül az akadémia vezetése.

Fotó: Ónodi Zoltán

Meccsek a neten

Elmarad!

A dunaújvárosi csapatok mérkőzéseiről szóló tudósításokat a www. dunaujvaros.com oldalon, a Dunaújváros On­­­line felületén, már a meccs napján megtalálhatják olvasóink.

A Dunaferr DUE Du­ trade FC futsal csapatának péntek este fél hétre, a Dunaújvárosi Sportcsarnokba meghirdetett edzőmérkőzése a Gyömrő kérésére elmarad.

Jégen az Acélbikák Huszonhárom játékossal a fedélzeten kezdte meg a jeges felkészülést a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata az Erste Liga 2018/2019-es szezonjára Antti Karhula vezetőedző, valamint Märt Eerme másodedző irányításával. A DAB finn mestere elmondta, hogy hasznos tapasztalatokkal gazdagodott az első gyakorlások után, s bár a játékelemek pontos begyakorlása, valamint a különböző edzettségi állapotban lévő játékosok egy szintre hozása valószínűleg elviszi az egész augusztusi hónapot, a célja az, hogy egy támadásban és védekezésben, vagyis a játék minden elemében egységes és fegyelmezett csapatot építsen fel Dunaújvárosban az Erste Liga idei küzdelmeire.

A kilencedik forduló mérkőzéseivel folytatódott a Decathlon Nyári Kispályás Foci Bajnokság küzdelemsorozata a vidámparki műfüves pályán. Ezúttal nem botlottak az esélyesek, hozta a kötelezőt a Dunabiztos Micro, illetve a Tízpróbások, a Széchenyi Pékség és a Siker Ablak gárdája is, ami egyben azt is jelentette, hogy a versenyen kívül induló első osztályú csapatok mezőnyében a Dunabiztos Micro, míg a nyári bajnokság hivatalos tabelláján a Tízpróbások gárdája áll az első helyen.

Rangadó jön Idegenben, a Szekszárd vendégeként lép pályá­ ra szombaton délután öt órától a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata az NB III Közép Csoport­ jának második forduló­ jában. A Dobos-csapat a

Pécs elleni 1-0-ás sikerrel kezdte a szezont, a szek­ szárdiak viszont 3-0-ra ki­ kaptak Kozármislenyben, ezért a mieink a siker re­ ményében vágnak neki idei második tétmérkő­ zésüknek.


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

SPORT

21

Vereség nélkül nyerte meg a viborgi kézilabda tornát a DKKA U-19-es csapata

Parádés dunaújvárosi tornagyőzelem Mindegyik mérkőzését megnyerve szerezte meg a viborgi Generation Handball elnevezésű utánpótlás torna első helyét a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia II-es számú U19-es csapata. Spigott A középdöntőkkel folytatódott és a helyosztókkal fejeződött be múlt pénteken a Generation Handball elnevezésű nemzetközi utánpótlás kézilabda torna Viborgban. A dunaújvárosi Kohász Kézilabda akadémia U19-es együttesei közül először az első számú együttes lépett pályára, s bár esélyük már nem volt a döntőbe jutásra, magabiztos, 20-9-es

A DKKA csapatainak összeállítása Dunaújvárosi Kohász KA II.: Vártok Ramóna, Jónás Dorina, Braun Csenge, Nagy Zsuzsanna, Takács Cecília, Frányó Laura, Mihály Petra, Glofák Eszter, Pál Eszter, Újházi Petra. Edző: Vártok Ákos. Dunaújvárosi Kohász KA I.: Csapó Kincső, Németh Kata, Fodor Neszta, Husti Hanna, Koronczai Petra, Jovovic Jovana, Gengeliczki Lili, Keringer Klaudia, Kanyó Viktória, Matucza Gabriella, Kecskés Noémi. Edző: Takács Árpád.

győzelemmel zártak a norvég Byåsen ellen. A második számú együttes számára a döntőbe jutás volt a tét a dán Aalborg EH ellen, s Vártok Ákos tanítványai nem hibáztak, 16-9-es sikert aratva jutottak be a sorozat fináléjába, ahol az egyszer már legyőzött norvég Rælingen HKval mérték össze erejüket. Fiataljaink nagyon jól kezdték a döntőt, hamar megléptek négy találattal, ám 6-2 után komolyabb hullámvölgybe kerültek. A hajrára azonban összeszedte magát a DKKA, s végül16-15-ös győzelemet aratott akadémiánk U19-es együttese, azaz a tavalyi győzelem után ismét az első helyen végzett a rendkívül rangos nemzetközi viadalon.


22

SPORT

2018. AUGUSZTUS 10.

Nagy csaták a strandon

A Pécs ellen léptek pályára Dobos Barna tanítványai

Hazai győzelmek Nyertünk a szezonnyitón Nagy csatában aratott egygólos győzelmet a PMFC elleni hazai szezonnyitón a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata. Dobos Barna tanítványai több nagy ziccert kihagytak a találkozón, ám ma ez is belefért.

A rekkenő hőség sem szegte a játékosok harci kedvét

A férfiaknál a DAC, míg a hölgyek mezőnyében Steel Beach Girls csapata nyerte a Szalkiszigeten megrendezett II. Pentele Kupa elnevezésű strandkézilabda tornát. Spigott Nagy hagyománya van Dunaújvárosban a strandkézilabdának, vannak csapatok, melyek most is az Országos Bajnokságban vitézkednek, de sokan vannak olyanok is, melyek csak a buli kedvéért és a sport szeretete miatt űzik ezt a szezonális labdajátékot. A Fejér Megyei Kézilabda Szövetség (FMKSZ) utóbbiaknak szervezett tornát ismét: a II. Pentele kupán öt női és három férfi csapat mérte össze erejét szombaton a Szalki-szigeten. A férfiaknál a DAC csapata hódította el a kupát, szettveszteség nélkül, veretlenül. Mögöttük lett második a DAC fiatal tehetségeiből álló

„Károlyok” csapata, míg a harmadik helyet a Duna­ újvárosi Egyetem alakulóban lévő férfi együttese szerezte meg. A hölgyeknél szoros mérkőzéseket vívtak egymással a résztvevők. Ötödik helyen a kunszentmiklósi Miklós KC csapata végzett, negyedikek lettek a Fehérvári lányok, akik tapasztalatukkal és lelkesedésükkel üde színfoltjai voltak a tornának. A dobogó harmadik fokára a Bajnok VPSE hölgyei állhattak, akik Veszprémből érkezve vívtak nagyon szoros, szétlövésben eldöntött mérkőzést a Steel Beach Girls elnevezésű hazai együttes ellen. Második helyen végzett a Zala Gyöngyei csapata, mely a Dunaújvárosról szép emlékeket őrző Balogh Beatrix. A torna női győztese ennek ellenére a hazai csapat lett. A Steel Beach Girls csapata szoros mérkőzéseket játszva utasította maga mögé ellenfeleit.

Dávid próbálkozott mes�sziről, de nem talált kaput, mint ahogy Szepessy Róbert sem, aki huszonöt méterről leadott lövéssel próbálta meglepni a vendégek hálóőrét. A 69. és a 71. perc között lezárhatta volna a mérkőzést Dobos Barna együttese, ugyanis előbb Kiss Patrik került Szentimrey Tamás óriási helyzetbe, ám hat méterről eleresztett kapáslövéDPASE – PMFC sét hatalmas bravúrral véd1-0 (1-0) te Somogyi Máté, majd bő A PMFC elleni hazai tamásfél perccel később Tóth lálkozóval kezdte meg az Tibor fejelhetett hat méterNB III Közép Csoportjának ről, s bár a vendégek hálóküzdelmeit a Dunaújváros őre már verve volt, a labPASE labdarúgó csapata. da centiméterekkel ugyan, Dobos Barna együttese a de elkerülte a kaput. jó rajtban, győA véghajrában zelemben bízva DPASE: Pokorni – Tóth Á., Farkas, mindent egy lapvárta az új szezon Puskás, Zvara (Hompót, 96.), Dorogi, ra feltéve rohamoelső tétmeccsét, Barna, Sándor, Szepessy R. (Tapiska, 84.), zott a vendégcsabár a DPASE veKiss P. (Mundi, 73.), Tóth T. Vezetőedző: pat, s a hosszabbízetőedzője azzal Dobos Barnabás László. tás perceiben meg is tisztában volt, is volt a lehetősége hogy ezért keményen meg újabb nagy lehetőséget, ám az egyenlítésre, ám Koller kell majd dolgoznia együt- Kiss Krisztián éles szögből Krisztán három méterről a tesének. A találkozó első a jobb kapufát találta telibe. kapu mellé pörgette a labtíz perce elsősorban az is- Nem sokkal később Zvara dát. Nagy csatában nyerte merkedésről szólt, nem meg tehát az új szezon eligazán alakult ki helyzet ső meccsét a Dunaújváros egyik kapu előtt sem. PASE labdarúgó csapata Az első komolyabb lea jól küzdő pécsiek elhetőségre a 13. percig len, ám az is látkellett várni, mikor szott, hogy van Fujsz Richárd lőtt még miben előa felső lécre bő tíz re lépnie Dobos méterről. A ziccerBarna tanítványare ziccerrel felelt a inak. A lényeg DPASE is, ám hiápersze a győzeba került ajtó-ablem, s ezért jár lak helyzetbe Kiss is a gratuláPatrik a vendégek ció labdarúkapuja előtt, négy góinknak! méterről csúnyán a kapu fölé fejelt. A következő helyzet viszont már meghozta Kemény párharcok tarkították a meccset a dunaújvárosiak vezető találatát, miután a 24. percben Dorogi lőtt kapura bő huszonkét méterről egy szabadrúgást, s a rövid sarok felé tartó labdába pont annyira tette bele a lábát Farkas Viktor, hogy a játékszer a kapust is érintve csorgott a gólvonalon túlra (1-0). A vezető találat megszerzése után visszaállt a DPASE, ám a pécsiek nem tudtak mit kezdeni a hazai védelemmel, így a félidő második fele nyugodtan lecsordogált, s értelemszerűen az eredmény sem változott. A térfélcsere után alig fél perc kellett ahhoz, hogy a pécsiek összehozzanak egy


SPORT

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

23

György László, a DKKA vezetőedzője pozitívan értékelte a dániai edzőtáborban mutatott játékot

Viborgban villogott a kézilabda csapat Elégedetten tekintett vis�sza kézilabdázóink egyhetes dániai edzőtáborára György László, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia vezetőedzője. Sz. T. Viborgban edzőtáborozott az elmúlt héten a Duna­ újvárosi Kohász Kézilabda ­Akadémia együttese, mely a kőkemény napi edzésmunka mellett három felkészülési mérkőzésen is pályára lépett. György László tanítványai az Odense ellen 2927-es, míg házigazda Viborg ellen 23-21-es sikert arattak, s ugyan a Silkeborg 28-19re legyőzte a mieinket, a DKKA vezetőedzője ös�szességében elégedetten értékelte a mögöttük hagyott időszakot. – Nagyszerű környezetben tudtuk eltölteni ezt az egy hetet, csak az edzésekkel, mérkőzésekkel, pihenéssel, regenerációval tudtunk foglalkozni, minden feltétel adott volt az előzetesen eltervezett munkához, s visszatekintve elmondhatom, hogy ami kitűztünk magunk elé célként, azt sikerült is itt megvalósítani. Fontos volt számunkra az is, hogy más környezetben készülhettünk kicsit, s a klíma is teljesen alkalmas volt arra, hogy a nagyobb terhelést könnyebben elviseljék a lányok. Emellett tényleg minden feltétel adott volt a munkához, remek körülmények fogadtak minket, ráadásul szenzációs volt az a miliő is, ami körülvett minket. Láttuk, hogy a többi felnőtt csapat miként készül, testközelből tapasztalhattuk, hogy nem ingyen adják azt a fizikumot, amivel egyes csapatok tagjai rendelkez-

Fotó: Sándor Judit

A dániai edzőtábor után itthon léptek pályára a Kohász játékosai

nek, hanem izzadságos, kőkemény munkával érik azt el – árulta el György László. Vezetőedzőnk már korábban elmondta, hogy Dá­ niában nagyon komoly munka vár a csapat tagjaira, ám a szakember nagyon elégedett volt tanítványai hozzáállásával. – Nem volt könnyű, nagy terhelést kaptak a lányok, s emellett három nagyon komoly tesztmérkőzést is vívtunk, amelyeken hasznos dolgokat tudtunk gyakorolni, s edzői szemmel felfedezni, hogy mi az, amire szükségünk van még, mit kell még gyakorolnunk. Próbálgattuk az új és visszatérő játékosok beillesztését a különböző pozíciókba, ennek most volt itt az ideje, ezért is nagyon jó volt számunkra ez a három mérkőzés. Sajnos egy-egy kisebb megbetegedés azért beleszólt az edzésmunkába, míg Camila Micijevic az első mérkőzés első percében megsérült, s mivel rá további vizsgálatok várnak, így egyelőre nem tudjuk, hogy mi a pontos diagnózis. Az ő kiesése szintén okozott nehéz-

ségeket, mert támadásban és védekezésben is kulcsember, így többfajta variációt kipróbáltunk a felkészülési találkozókon. Úgy érzem, hogy mindenki maximálisan tudta, hogy miért vagyunk ott kint, elégedett voltam a lányok hozzáállásával, munkájával, s elégedett lehettem

a mérkőzéseken tanúsított figyelemmel is. Habár a második mérkőzésen ez kicsit megbicsaklott, de az is érthető volt, mert két nagyon kemény edzésből vágtunk neki a Silkeborg elleni találkozónak. Ez nem is volt baj, számítottunk erre, az volt a tervünk, hogy a csapat tag-

jai nagyon kemény terhelést kapjanak ezen a héten, s bár a fáradtság látszott azért rajtuk, az igyekezet és az akarat ezt rendre felül tudta múlni, szóval a lányok nagyon jól teljesítettek, amiért jár nekik a dicséret – fogalmazott a DKKA vezetőedzője. György László nemcsak a felnőtteket kísérte figyelemmel, hanem a Generation Handball elnevezésű nemzetközi tornán résztvevő, s azt meg is nyerő U19-es csapatot is. „Igyekeztem figyelmemmel kísérni az utánpótlás mérkőzéseit is, s úgy gondolom, hogy az ő számukra is nagyon hasznos volt ez a torna. Kicsit visszatérve a felnőtt csapat példájára, nekik is sok tapasztalattal bírt ez a viadal, mert ők is láthatták azt, hogy az ellenfeleik milyen munkát végeznek, milyen felfogásban dolgoznak, s milyen a sporthoz, a kézilabdához való hozzáállásuk.

Itthon folytatódott a felkészülési sorozat A svájci bajnokság harmadik helyezettje, az LK Zug ellen lépett pályára edzőmérkőzésen szerdán délelőtt a Duna­ újvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata. György László vezetőedző ezúttal a Csapó – Grosch, Szek­ erczés, Cifra, Nick, Szalai, Kazai kezdőcsapatnak szavazott bizalmat, s ugyan az első percekben jól tartotta magát az ellenfél, szák öt perc után elkezdett nőni a két gárda közti különbség. Vezetőedzőnk elkezdte forgatni együttesét, s emiatt meg is torpantak a mieink, több kihagyott ziccer és technikai

hiba miatt bosszankodhattunk, ráadásul a védekezés sem működött úgy, ahogy

György László

azt szerettük volna, így a svájciak szépen lassan elkezdtek felzárkózni, s a szünethez érve szinte megfelezték hátrányukat (14-

10). A térfélcserét követően újra a kezdőt küldte fel a pályára György László, a változás annyi volt, hogy Csapó Kyra helyét Vártok Ramóna foglalta el a kapuban. A játék azonban nem javult fel, a rendkívül akaratosan küzdő vendégek igencsak megnehezítették a továbbra is sok hibával játszó Kohász-játékosok dolgát, így hiába sikerült meglógni újra hat találattal, bő tíz perc elteltével már csak hárommal állt jobban ellenfelénél a DKKA (17-14). A színvonalas mérkőzés végén a mieink örülhettek a 2423-as győzelemnek.


HIRDETÉS 24 KÖZÉLET

BOROSTYÁN Tóth Kft. TEMETKEZÉS ÉS SÍRKŐ

Felvételi iroda: Dunaújváros, Temető utca 45. munkanapokon 8-15 óráig Tel és fax.: 25/281-324 Ügyeletes telefon: 0-24 óráig: 20/510-0503

Szolgáltatások: temetésfelvétel, temetéshez szükséges kellékek, ravatalozás, hamvasztás, és urnakiadás, urnaelhelyezés, exhumálás, sírnyitás, hantolás, halottszállítás éjjel, nappal. Síremlékek: Dunaújváros, Temető u. 45. Munkanapokon 8-15 óráig. Tel. és fax.: 25/281-324 Akciós gránit síremlékek

Tóth Lászlóné - BOROSTYÁN Tóth Kft. Telefon: 20/510-0503

2018. AUGUSZTUS 10.

DKH_2018-08-10  
DKH_2018-08-10  
Advertisement