Page 1

vwww.facebook.com/dunaujvarosLap v

www. dunaujvaros.com

KÖZÉLETI HETILAP

v

www.facebook.com/dunaujvaros.online v

VI. évfolyam/1. szám • 2017. január 13.

Segítség a bajban Életmentő szomszéd Cserna Gábor polgármester százezer forint gyorssegélyt adományozott annak a családnak, akiknek év elején leégett a lakása. Segítenek a lakásfelújításban is.

Elismerésben részesült Földi Zoltán (képünkön) és Hernádi Lajosné, akik kimentették az égő lakásból az ott tartózkodó édesanyát és hétéves gyermekét.

7. oldal

19. oldal

Kivásárlás A kormány 29 milliárd forint értékben tizenkét PPP-konstrukciótól szabadította meg tavaly év végén a felsőoktatási intézményeket. A Dunaújvárosi Egyetem a legnagyobb terhet jelentő Campus-projektjétől mentesül.

5. oldal

Isten hozott!

Egymilliós évkezdés Vass Ádám A Dunaferr-Vasas győzelmével zárult az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Carissa Kupa. A háromnapos kispályás labdarúgó tornán

összesen huszonnyolc csapat mérkőzött meg egymással. A sportesemény, amelynek fővédnöke dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára volt, jótékonysági célt is szolgált: az idei torna

Riasztót kapnak az idősek A rendőrség kezdeményezésére, az önkormányzat ötszázezer forintos támogatásával és a négy polgárőrség közreműködésével kilencszáz darab ablakokra

szerelhető riasztóeszközt tesznek a belvárosi magasföldszinten lakó idősek ablakaira.

11. oldal

bevételéből a Dunaújvárosi Mentőállomást támogatták. Összesen mintegy egymillió forint gyűlt össze. Múlt pénteken és szombaton a legjobb tizenhat közé kerülésért harcoltak a tornára nevezett csapatok.

Fotó: Ónodi Zoltán

A szervező Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség és a még versenyben maradt együttesek mozgalmas zárónappal készültek a kilátogatóknak vasárnap.

Írásunk a 21. oldalon

Hetvenhárom millió forint Az év végi kórházkonszolidáció részeként, a Szent Pantaleon Kórház három kérelmét is támogatták, így hetvenhárom millió forintból kicserélhetik az

ablakokat, napkollektorokat telepíthetnek és informatikai fejlesztést valósíthatnak meg.

9. oldal

Hosszú várakozás után, ám annál szeretetteljesebb fogadtatásban, január 5-én 14:08-kor megszületett az év első dunaújvárosi babája, Csorba Lora Julianna, aki 4000 grammosan és 53 centisen látta meg a napvilágot a Szent Pantaleon Kórházban.

9. oldal

Rák Jóska Másfél méteres Lenin mellszobor, egy valódi traktor és tizenkét falusi polgár, akik a Hamletet próbálják színpadra állítani a rendszerváltás utáni időkben, a kilencvenes évek elején- már zajlanak a Bartók színház legújabb produkciójának próbái.

12. oldal


MOZAIK 22 KÖZÉLET

2016. JANUÁR 13.

Bankkártyával lopott

Időben elkapták a tolvajokat

Csalás megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a rendőrség az ötvenhét éves F. Ferenccel szemben, akit azzal gyanúsítanak, hogy tavaly júniusban egy Dunaújvárosban talált bankkártyáról vett le közel százötvenezer forintot. A nyomozás vádemelési javaslattal zárult.

Több mint százezer forint értékű lopott holmival akartak távozni a tolvajok egy Aranyvölgyi úti bevásárlóközpontból, de a rendőrök a pénztárnál lekapcsolták őket. A nyomozók lopás vétség elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként a 34 és 36 éves dunavecsei férfit.

Viszik a fákat A Dunanett Nonprofit Kft. igazgatója, Bencsik István arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a zöldhulladék-elszállítási ütemterv részeként, idén január 16án és január 28-án szállítják el a már kidobott karácsonyfákat városunkban. Arra kérik a lakosságot, hogy a fenyőket a kukák mellé, lehetőleg egy helyre tegyék ki. Ezen a két napon kizárólag a fenyőket viszik el. A szezonális zöldhulladékot tavasztól viszik el.

BÚÉK, Dunaújváros!

Több százan köszöntötték a 2017-es esztendőt a Városháza téren, a hideg időjárás ellenére megtelt a tér az ünneplők sokaságával. Az önkormányzat és a helyi Tourinform iroda immár negyedik alkalommal szervezett szilveszteri utcabált a főtéren, hogy a városlakók közösen köszönthessék az újévet. A bulin Dj. Toto és Dj. Mini gondoskodott a bemelegítésről, majd a Kozmix és az UFO koncertezett, és fellépett a Groovehouse is. Éjfél után a Mr. President lépett a színpadra, majd retro slágerekkel zárták a bulit.

Biztosított a gázellátás A lakosság gázellátása biztosított - közölte Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal szóvivője. Kiemelte, hogy január elsején 2,3 milliárd köbméter volt a gáztárolókban elhelyezve, és ez a mennyiség megfelel a 2015. szeptember - 2016. február vége közötti teljes lakossági fogyasztásnak. Emellett folyamatos a gázutánpótlás mind keletről, mind nyugatról, és az országnak Szlovákia felé is van egy csatlakozása. A gáz utánpótlása tehát folyamatos és a lakosság gázellátása biztosított - hangsúlyozta. Az áramszolgáltatás tekintetében Berczelly Réka, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szóvivője a lakossági és az ipari fogyasztást összesítő adatról elmondta, a hideg ellenére sem a napokban, sem a közelmúltban nem volt üzemzavar a nagyfeszültségű átviteli hálózaton.

Tragédia újév hajnalán Két összeégett holttestet találtak a tűzoltók egy dunaújvárosi tűzesetnél újév hajnalán közölte Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Mint azt elmondta, a Budai Nagy Antal úton egy húsz négyzetméter alapterületű faépületben keletkezett tűz. A tűzoltók kiérkezésekor az építmény már teljes terjedelmében lángolt. Az égett anyagmaradványok átvizsgálása során két ember holttestét találták meg, akik az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedtek a tűzeset következtében.

Ingyenes wifi

Korszerű internetes hálózattal bővítette palettáját a Munkásművelődési Központ, mely szabad internet-használati lehetőséget biztosít betérő vendégeinek. A free-wifi hálózat az MMK földszintjére és első emeletére terjed ki, de a terembérlők, illetve egy-egy esemény előadóinak külön kódolt, nagyobb sávszélességű internet elérési lehetőséget biztosítanak a gördülékenyebb munka érdekében.

Kétszázezer

Jótékonysági forró tea és forralt bor árusítást szervezett még karácsony előtt a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete a mozi előtti téren, a Corner Kávézónál, ahol közel hetvenen gyűltek össze és az adományozás mellett egy pohár meleg itallal a kezükben beszélgettek. A már hagyományos rendezvényen ezúttal is a Szent Pantaleon Kórház javára ajánlották fel a bevételt. Cserna Gábor, a Fidesz helyi szervezetének elnöke úgy fogalmazott, a lélekmelegítő tea és forralt bor köré egyre több támogató csatlakozik, év mint év segítve a Szent Pantaleon Kórházat. – Rendkívül fontosnak tartom az ilyen és ehhez hasonló támogató programokat, melyek megmutatják a közösség erejét, összekovácsolják a segítőket- mondta Cserna Gábor. Az akció végén mintegy kétszázezer forint gyűlt össze a kórház számára.


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

Újévi zenevarázs

A Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány hetedik alkalommal rendezte meg Újévi Gáláját az önkormányzattal karöltve, amelynek idén is a Bartók színház adott otthont. Cserna Gábor polgármester, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte, az önkormányzat támogatja az Újévi Gálakoncertet, mert a minőség mindig, minden időben elismerésre és támogatásra érdemes, ezért a jövőben is kiáll a rendezvény, és az alapítvány mellett. A gálán a Sándor Frigyes zeneiskola tanárai és növendékei léptek fel, majd következtek a sztárvendégek, a Princess hegedűtrió tagjai.

A Szalki-sziget a legszebb A Dunai Szigetek blog negyedszer hirdette meg az Év Dunai Szigete szavazást, mely 2016 utolsó napján zárult, és amelyet fölényes szavazati többséggel a Szalkisziget nyert meg.

Vasdiploma Hatvanöt évvel ezelőtt kapta meg orvosi diplomáját a Semmelweis Egyetemen dr. Gátszegi István, aki a közelmúltban a vasdiplomáját vehette át. A doktor 1965-ben kezdett el dolgozni a vasműben üzemorvosként.

Hóbarátok A szegedi Látványszínház társulatának két előadása nagy sikernek örvendett az MMK-ban, mintegy kétszázötven óvodás nézte meg. A Hóbarátok című darabjuk a felelősségteljes életre nevel egy mókás mesejátékba bújtatva.

Kincsesláda A megye három középiskolájának és hét általános iskolájának tizennyolc csapata jutott be a „A mi kincsesládánk” elnevezésű, a Fejér Megyei Értékek és Hungarikumok Ismereti Vetélkedő döntőjébe a zsűri értékelése alapján.

MOZAIK

3

Klímastratégia Harminc millió forintot nyert a Fejér Megyei Önkormányzat arra, hogy létrehozza a Megyei Klímastratégia és Megyei Éghajlatváltozási Platformot. A projekt célja, hogy a Klímabarát Települések Szövetsége által kidolgozott módszertan alapján, a megyei szereplők bevonásával megyei klímastratégiát dolgozzanak ki.

Influenza

Képes utazás

Az influenza figyelőszolgálat jelentései alapján január 2-8. között a megye területén 660 fő, az előző hetinél 50,9 százalékkal kevesebb beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának illetékességi területén nem volt változás az adatokban.

Büszkeségeink A közgyűlés rendelete alapján, elismerve a helyi kiválóságok sportteljesítményét, ünnepélyes keretek között jutalmakat kapott tizenhét sportoló és sportszakember, akik tavaly kiemelkedő eredményt értek el felnőtt, junior és ifjúsági világversenyen, magyar bajnokságon. Tavaly év végén tizenheten részesültek ebben a jutalomban, összesen mintegy 2,8 millió forint értékben. A Polgármesteri Hivatal „A” épületének földszinti dísztermében megrendezett ünnepélyes átadón Izsák Máté, az Oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnöke elmondta, nagy öröm ez a városnak, hogy ilyen sokan, ilyen kimagasló eredményt értek el, és ezzel nem csak nekünk, dunaújvárosiaknak, hanem az egész országnak rengeteg örömöt és büszkeséget szereztek.

Az év első kiállítás megnyitójára a Munkásművelődési Központban került sor, a galériában Marosi László amatőr fotós képeit lehet megtekinteni. A hosszú évtizedeken át pedagógusként dolgozó fotós nyugdíjas éveit a kulturális rendezvények látogatásával és kirándulásokkal tölti. Hű társa egy kompakt fényképezőgép, amellyel megörökíti a pillanatokat. A kutyaportrétól az épületfotóig minden fellelhető a repertoárjában. Hatvan képen keresztül utazhatjuk át Európát és hazánk legszebb tájait.

Véradók Véradást szerveznek január 17-én 8 és 10 óra között a Vérellátó Központban. Az önkéntesektől azt kérik a szervezők, hogy vigyék magukkal taj-kártyájukat és valamilyen fényképes igazolványukat.


4

közélet

Képviselői fogadóórák Lassingleitner Fruzsina, a 4. vk. önkormányzati képviselője január 13-án 16 órától fogadóórát tart a Római krt. 36/b szám alatt lévő Közösségi (Szolgáltató) Pontban. Cserni Béla, a 3. vk. önkormányzati képviselője január 16-án 17-19 óra között fogadóórát tart a Római krt. 36/b szám alatt lévő Közösségi (Szolgáltató) Pontban. Izsák Máté, az 5. vk. önkormányzati képviselője január 16-án 17-18 óra között fogadóórát tart a Dózsa iskolában. Tóth Kálmán, a 9. vk. önkormányzati képviselője január 17-én 17:30-tól fogadóórát tart az Arany iskolában. Lőrinczi Konrád, a 2. vk. önkormányzati képviselője január 19-én 17 órától fogadóórát tart a Polgármesteri Hivatal 9. emeleti, 915-ös irodában. Hingyi László, a 10. választókerület önkormányzati képviselője minden hétköznap várja a körzetében élők megkeresését a (30) 298-430-ös telefonszámon. A Polgármesteri Hivatalban, a képviselő postafiókjában üzenetet is lehet hagyni a számára.

2017. január 13.

Nem hétköznapi adomány a hétköznapokra

Pékség segíti a közmunkásokat A Széchenyi Pékség felajánlásával közel hatvan közfoglalkoztatott juthat minden hétköznap péktermékhez. Vass Ádám A városban jelenleg közel hatvan közfoglalkoztatott dolgozik azért, hogy munkájukkal hozzájáruljanak Dunaújváros köztisztaságához és közrendjéhez. Hosszú János, a Roma Nemzetiségi Ön­ kormányzat elnöke elmondta, teszik mindezt napi nyolc órában, becsületesen, tisztességgel, csekély bérezésért. Céljuk, hogy az átmenetileg vagy tartósan hátrányos helyzetű embereket segítsék újra talpra állítani és visszaterelni őket a munkaerőpiacra. A közfoglalkoztatottak számára juttat hétköznaponként péktermékeket, péksüteményeket

a Széchenyi Pékség, ezzel is támogatva őket nehéz helyzetükben. Lissák Kálmán, a Széchenyi Sütőipari Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, örülnek, hogy segíthetnek, immár két fontos jótékonysági kezdeménye-

zésben is részt vesznek, korlátozott lehetőségeik miatt remélik, sok cég bekapcsolódik az akcióba a közeljövőben, és ki tudják szélesíteni a támogatásokat városszerte, akár megmaradt, de még fogyasztható élelmiszerrel,

akár más módokon. Bánkuti Zsolt, a Dunaújvárosi Hát­­ rányos Helyzetűek Fog­ lal­koztatásáért Non­profit Kft. ügyvezető igazgatója is megköszönte a pékség támogatását és a nemes kez­deményezést.

A kezdeményezéshez más cégek, vállalkozások csatlakozását is várják

Három unokával, nyolc dédunokával és egy ükunokával büszkélkedhet

A nyugdíj mellett is dolgozott A dunaújvárosi kilencven évesek táborát erősíti immár Magyar Györgyné, akit születésnapja alkalmából Gombos István, humán ügyekért felelős alpolgármester köszöntött fel az önkormányzat nevében. M. E. Magyar Györgyné Kati néni 1926. december 26án született Adonyban. Nyolcan voltak testvérek, édesapjuk cipész volt, édesanyjuk háztartásbeli. Kati néni Adonyban járt iskolába, a hat elemi elvégzését köve-

Fotó: Sándor Judit

Kati néni már nyolc éve lakik Dunaújvárosban

tően Budapestre költözött, és családoknál vigyázott a gyerekekre. 1945 után visszaköltözött Adonyba, itt élte le tulajdonképpen az életét. 1946-ban férjhez ment, de sajnos már harminchat éve özvegyként él. 1959. március 6-án alapító tag volt a TSZ-ben, onnan ment nyugdíjba, ahol aztán később nyugdíj mellett portásként dolgozott. Két lánya, három unokája, nyolc dédunokája és egy ükunokája született. Immár nyolc éve lakik Dunaújvárosban az egyik lányánál.


közélet

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

Megszabadítják az egyetemet a PPP-s tehertől

Többeknek jár a kedvezmény

Huszonkilenc milliárd

Fotó: Sándor Judit

A Dunaújvárosi Egyetemnek kilencszáz millió forint megtakarítást jelent a mostani segítség

A legnagyobb terhet jelentő PPP-projektjétől mentesült a Dunaújvárosi Egyetem a kormány segítségével. Molnár E. Dr. András István, az egyetem rektora felidézte, 2012 májusában a szenátus azzal szembesült, hogy veszélybe került az intézmény fenntarthatósága, működése, és a PPP-helyzetet aránytalanul nagynak értékelték, mintegy 800 millió forintos adósság volt. A rektor elmondta, az egyetem számíthatott Cserna Gábor polgármester, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének, és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő segítségére. Folyamatosan egyeztettek, tárgyalásokat folytatattak a minisztériummal a megoldásokról, az intézmény támogatást kapott, és 2014 végére sikerült az adósságkonszolidáció. A rektor köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették az intézményt a gazdasági nehézségek leküzdésében. – Az egyetemünk fejlődő intézmény, amely

most a PPP-s terhek mentesülésével megerősödött, és célunk, hogy a magyar és a nemzetközi felsőoktatás ügyét szolgáljuk – hangsúlyozta dr. András István. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta, hogy 20042010 között sajátos PPPkonstrukciókba kezdtek az intézményeket, 54 projekt jött létre 18 intézmény között. A szerződések olyan elemeket, épületek létrehozását tartalmazta, amelyek adott esetben nem voltak szükségszerűek az intézményeknek, és a konstrukció hátrányos volt az államra nézve is. 4 projekt leállt, a másik 50 projekt összege a teljes futamidőt tekintve 400 milliárd forintot jelent, miközben a fejlesztések bekerülési értéke nem haladja meg a 100 milliárd forintot. Az államtitkár elmondta, a 2016-os költségvetés lehetővé tette, hogy 29 milliárd forint értékben kiváltsanak tizenkét PPP-projektet. Idén további PPP-konstrukciókat terveznek kiváltani mintegy 18 milliárd forint értékben. Palkovics László hozzátette, sok intézménynél üresen állnak a PPP által létrejött épületek. A Dunaújvárosi Egyetem jó példa arra, hogy haszno-

5

sítani tudta, hiszen beköltözött a Bánki középiskola az „A” épületébe, így létrehozva ezzel egy szakképzési együttműködést is. Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy 2012-2013 nehéz időszak volt az egyetem (akkor még főiskola) életében, már nem csak a működés fenntartása, hanem az intézmény önállósága is veszélyben volt. Sokat jelentett 2013-ban az a 900 millió forint rendkívüli támogatás, amellyel sikerült áthidalni a gazdasági válságot. Az új szemléletváltással, az alkalmazott tudományok egyetemeként pedig jó úton halad már az intézmény. Mészáros Virág, az egyetem kancellárja elmondta, a Dunaújvárosi Egyetem négy PPP-projektje közül a legnagyobb tételt jelentő Campus-projekt került kiváltásra tavaly év végén. Ezt még 2006-ban kötötték húsz éves konstrukcióba, amelynek visszafizetése az egyetem éves működési kiadásainak 20 százalékát teszi ki. A mostani kiváltás 900 millió megtakarítást jelent az intézménynek, az államnak pedig 1,2 milliárd forintot. Mészáros Virág hozzátette, már elkezdték a maradék projektek kiváltásának előkészítési munkálatait.

Bővült a súlyos mozgáskorlátozott személyek és egyéb fogyatékossággal élő adóalanyok gépjárműadó mentességének köre január 1-től. A hivatal tájékoztatása alapján, a mentességre jogosultak köre bővül az egyéb fogyatékossággal élő személyekkel, például aki autista, vagy látás- és hallássérült. Ezen felül a súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő személyt rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó adóalany a mentességre akkor is jogosulttá válik, ha a súlyos mozgáskor-

látozott, egyéb fogyatékossággal élő személy nem áll cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt és nem kiskorú. Azok az adózók, akik a 2017. évre vonatkozóan ezen a jogcímen gépjárműadó kedvezményt, mentességet kívánnak érvényesíteni, illetve igénybe venni, azoknak a szakértői szerv által kiállított igazolást és a szükséges nyomtatványt az önkormányzatnál kell leadnia. Bővebb felvilágosítást az ügyfélfogadási időben személyesen is lehet kérni a Polgármesteri Hivatal 5. emelet 505506-os irodájában.

Tízmillió forintból megújul a díszterem Hosszú évek után, az idén lehetőség nyílt a Polgármesteri Hivatal földszinti dísztermének felújítására. A DVG Zrt. által végzett mintegy tízmillió forintos fejlesztés magába foglalja az álmennyezet felújítását, új lámpák felszerelését, ajtócserét, új asztalok,

székek, függönyök beszerzését, korszerű hangtechnikai berendezések felszerelését, a márvány felcsiszolását, teljeskörű festést. A fejlesztésnek köszönhetően méltó helyszín lehet bizottsági tanácskozások és más ünnepélyes rendezvények lebonyolítására.

Fotó: Sándor Judit

A teljes felújítást a DVG Zrt. szakemberei végzik


6

közélet

2017. január 13.

Kitüntették a szomszédokat

Évértékelő

Életmentők

Korkedvezmény A remény éve lesz 2017 – ezzel kezdte évértékelő-évnyitó sajtótájékoztatóját Pintér Tamás, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője. M. E.

Fotó: Sándor Judit

Földi Zoltán, Hernádi Lajosné és Cserna Gábor

Elismerésben részesült Földi Zoltán és Hernádi Lajosné, akik kimentették az égő lakásból az ott tartózkodó édesanyát és hétéves gyermekét. Molnár Példaértékű cselekedetnek lehettünk tanúi az év elején. Egy Bartásági úti lépcsőház harmadik emeleti lakásában tűz ütött ki. A bent tartózkodó, a füsttől már félájult állapotban lévő édesanya és hétéves gyermeke segítségére a két szomszéd, Földi Zoltán és Hernádi Lajosné sietett. Először Földi Zoltán betörte a bejárati ajtó kisablakát, ám ekkor kilépett Hernádi Lajosné, akinek volt kulcsa a lakáshoz, hiszen sokszor vigyáz a gyermekre. A füsttel teli lakásba Földi Zoltán bement, és kihozta az anyát és a gyermeket. A két életmentő polgárt személyesen köszöntötte Cserna Gábor polgármester csütörtökön a Városházán. A polgármester felidézte, két évvel ezelőtt a Bánki iskola 11. osztályosainak testnevelésóráján hirtelen ros�-

szul lett egy diák, akinek társai kezdték meg az újraélesztését, és mentették meg így az életét. Mint azt Cserna Gábor elmondta, polgármestersége alatt a Barátsági úti tűzeset volt a második olyan példaértékű cselekedet, amikor is az életmentő segítség civil polgároktól, társaktól érkezett. Cserna Gábor valamennyi dunaújvárosi polgár nevében megköszönte a segítséget Földi Zoltán és Hernádi Lajosnénak, majd egyegy oklevelet és tárgyjutalmat adott át nekik. Az ajándék pedig egy óra volt, ahogy annak idején a Bánki iskolás diákok is órát kaptak, annak jelképeként, hogy életmentő cselekedetükben az időnek, a percnek, a pillanatnak milyen óriási szerepe volt. Ezen kívül százezer forint pénzjutalomban részesült Földi Zoltán. Cserna Gábor azt is elmondta, hogy egy kormányrendelet értelmében, polgármesteri jogkörben Életmentő Emlékéremre lehet felterjesztéseket beadni, és ezt ő már meg is tette Földi László kitüntetése érdekében.

Pintér Tamás korábban önkormányzati képviselő volt, ám 2016-ban a Jobbik országgyűlési képviselővé választotta. Ahogy a képviselő fogalmazott, ez új lehetőséget jelentett a város és a körzet számára. A tájékoztató első felében a tavalyi esztendő eseményeiről beszélt, kiemelve többek között a közvilágítási projektet, amelyet szerinte az-

óta sem hoztak helyre, és emiatt feljelentést is tesznek. Felszólat a szakképzést jobbító intézkedések témájában, illetve, a béremeléssel kapcsolatos öttpárti egyeztetésen ő képviselte a Jobbikot. Támogatta a kor-

Pintér Tamás

mány azon intézkedését, amelyet a vasműs elbocsátások elkerülése érdekében tettek. Mint mondta, le kell zárni a 2016-os évet, és a jövőben továbbra is a városlakókat szeretné képviselni. A 2017-es év tervei között beszélt arról, hogy kezdeményezik az általános, illetve a vasműs korkedvezményes nyugdíjak visszaállítását. Mint mondta, felkeresi Lázár János minisztert a Modern Városok Program témáiban, hogy mielőbb rendeződjön az élményfürdő és a zöld SZTK-ügye, illetve, hogy a város környező útjainak felújítására szánt forrásból fordítsanak a belterületi utak felújítására is.

Évértékelő

Szociális támogatás Sajtótájékoztató keretében értékelte a tavalyi évet, és vázolta a 2017-es esztendő célkitűzéseit Szabó Zsolt, a Párbeszéd Magyarországért helyi szervezetének vezetője.

azért, hogy a városlakók tisztán láthassanak a város gazdálkodásával és az adóforintok elosztásával kapcsolatban. Úgy fogalma-

Brousil Cs. Azt mondta, 2016hoz hasonlóan idén is támogatni szeretnék a szociálisan rászorulókat, közülük is kiváltképpen a fiatalokat. Továbbra is az átláthatóság politikájának pártján állnak, és mint mondta, idén is mindent elkövetnek majd

Szabó Zsolt

zott, küzdeni fognak azért, hogy Dunaújváros ne csak kevés kiváltságos ember városa legyen. Szeretnék azt is, hogy ingyenes WIFI kerüljön a közterületekre. Szabó Zsolt elmondta, hogy idei első akciójukban meleg ételt juttatnak majd el a hajléktalanoknak, akiknek a helyzete szerinte lassan tarthatatlan lesz. Hozzátette, a Párbeszéd nyugdíjas aktivistái felajánlották erre a célra a kormánytól kapott Erzsébet-utalványaikat és mindenkit várnak, aki a kezdeményezés mellé állna.


közélet

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

Várkonyi Balázs

Az önkormányzat gondoskodik a Kovács családról

Két világ között

Segítség a bajban

Cserna Gábor személyesen vitte el a támogatást az apának, Kovács Lajosnak

Sokat javult az állapota annak az édesanyának, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett a Barátság úti tűzesetben. M. E./V. A. Cserna Gábor polgármester százezer forintot gyorssegélyt adományozott a családnak, valamint felajánlotta a DVG Zrt. segítségét a lakás és a lépcsőház felújításában is. Az újév elején, január 3-án tűz ütött ki a Barátság utca egyik lépcsőházának harmadik emeletén. A lakásban egy édesanya és hét éves kislánya tartózkodott. Két szomszéd, Földi Zoltán és Hernádi Lajosné a segítségükre sietett, a fiatalember kimentette őket a lakásból. A mentők a Szent Pantaleon Kórházba szállították a sérülteket, a tűzoltók pedig megfékezték a lángokat. Jobbágy Lajos, a Szent Pantaleon Kórház Anesz­ teziológiai és Intenzív Be­ tegellátó Osztály vezetője elmondta, a kislány kön�nyebb sérüléseket szenvedett, őt azóta már kien-

gedték a kórházból. Viszont az édesanya testének majdnem tíz százaléka megégett és súlyos légúti égéseket szenvedett. Múlt péntekig lélegeztetőgépre volt kötve, de állapota már sokat javult. Az orvosok szerint pár nap múlva stabilizálódhat az állapota és kikerülhet az intenzív osztályról. Kovács Lajos olykor elcsukló hangon, a könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy kislánya hogyan emlékezett vissza a történtekre. Még tart a tűzvizsgálat, de valószínűleg egy csillagszóró okozta a tragédiát, amely lángra lobbantotta a már elszáradt karácsonyfát a nagyszobában. Az édesanya a konyhába küldte ki a gyermeket, míg ő megpróbálta megfékezni a lángokat, de az megállíthatatlanul terjedt tovább, és a füstben elvesztette eszméletét. Végül a szomszéd, Földi Zoltán menekítette ki őket az életveszélyessé vált lakásból. Személyesen kereste fel a kórházban Cserna Gábor polgármester és a hivatali delegáció Kovács Lajost, az édesapát, aki kitartóan

7

Fotó: Sándor Judit

virraszt felesége mellett az intenzív osztályon. Mint azt a polgármester elmondta, a történtek után azonnal elkezdte keresni a lehetőséget, hogyan-miként tudna az önkormányzat segíteni a bajbajutott családon, és a rendkívüli élethelyzetre való tekintettel, 100 ezer forint krízissegélyt nyújtott át Kovács Lajosnak. Emellett arról is biztosította, hogy az önkormányzat cége, a DVG Zrt. nem csak a lakás, hanem a lépcsőház rendbetételében is segítséget nyújt a családnak. Ha szükséges, akkor a felújítás idejére egy önkormányzati bérlakást is a család rendelkezésére bocsátanak. Kovács Lajos megköszönte a segítséget, mint mondta, nagyon jól esik neki polgármester és a város felajánlása. Arról is beszélt, hogy már többen is a támogatásukról biztosították őket, például az a cég is, ahol felesége dolgozik. A segítségre pedig szükség is van, hiszen az otthonuk lakhatatlanná vált a tűzeset után, szinte mindenük odalett, jelenleg a rokonoknál laknak.

„Hála Istennek, tüdőgyulladás!” Kikerekedett az öreg könyvszerkesztő szeme, amikor ez a mondat elhangzott. Ráadásul széles mosollyal közölte az orvos. A körötte lévők is mosolyogtak. Hogyhogy? És miért a „hála Istennek”? Aztán csak leesett a tantusz. Jó ideje koptatta az orvosi várók padjait. Azon a napon is kezelésre ment. Az előzetes vizsgálatot végző a homlokát ráncolta, aztán átküldte a szomszédos intézménybe. Ott újabb vizsgálat, a végén közölték, menjen vissza, az eredményt majd átküldik a doktornak. Mire visszaért, átküldték, ezt tudatta örömmel a kezelőorvosa: tüdőgyulladás. Mert sokkal rosszabbra számított. Emberünk eltűnődött az élet dolgainak viszonylagosságán. Lám, van, amikor egy tüdőgyulladás-diagnózis is jó hír. A súlyosabbhoz képest. Valaki leült mellé. Felismerte: egykori csoporttársa, a hajdani szép szőke lány. Beszélgetni kezdtek. Megtudta az asszonytól, hogy csak valakit elkísért – „én magánklinikára járok”… –, és amúgy nincsen vele semmi különös – „élem a gazdag polgárasszonyok unalmas életét…” Igen, ez az alig palástolt dicsekvés ismerős, a lány már egykor is úgy viselkedett, mint aki az istentudatúak régiójába tartozik, pedig egyszerűen szerencséje volt akkor is, amikor még nem gazdag polgárasszonynak mondhatta magát, csak egy rafinált, ügyeskedő, simlis zugkereskedő tehetős sarjának. A sikert, a gazdagságot méltósággal viselni nehéz, kell hozzá született készség, hozott intelligencia. A lányról viszont mindig üvöltött, hogy ezeknek híján van. A pénzes csemeték magabiztosságával vetette magát az univerzitász pezsgő világába. Naponta csodálkozott rá az új és új dolgokra, és naponta mondott véleményt, ilyen sommásan: „Ez a Vonnegut egész tűrhető író, egy csoda pofa!” A városi színházban akkor volt vendégszereplő két zseniális művész, a velük való találkozás ily velős ítéletet csalt ki belőle: „Nagyon cukik!” A csúcs az volt, amikor már „bő” tapasztalattal – épp csak túl az első szemeszteren – azt mondta a nagy tekintélyű filozófia-tanárról: „Elég értelmes”. Nem volt népszerű diák – emlékezett vissza a könyvszerkesztő. Egyszerűbben fogalmazva: sokan utálták a lányt. Hát igen, a közítélet alapja a közösségi tapasztalás, az pedig sosem a kivételekből szűrődik le. Csakis a nagy átlagból. És az a fruska nem az üdítő kivételhez tartozott. De még a nagy átlaghoz se. Egyedi jelenség volt. Az is maradt. A közös témából hamar kifogytak, elköszöntek egymástól. A „gazdag polgárasszonyok unalmas életét” élő nő tán a magánklinikára vette az útját, a könyvszerkesztő meg várt a kezelésre. Mindig vitt olvasnivalót, elővette, belelapozott. Az Amerikában élő professzor, az első magyar űrturista, nem mellesleg milliárdos Simonyi Károly történetéről szólt az írás. Arról, aki Magyarország fölött átrepülve Radnótit olvasott. Visszatérte után az első útja Magyarországra vezetett. Szülőföldjére. A magyar emberek megismertek egy közvetlen, rokonszenves, amúgy nemzetközi hírű tudóst. És tanulhattak tőle szerénységet, természetes egyszerűséget.


8

közélet

2017. január 13.

A városi tévé műsora a jövőben sokkal jobb minőségben fogható

D+ Televízió Dunaújváros: Helyből több A városi televízió műsorát január 1-től a D+ TV Dunaújváros sugározza. Brousil Cs. A városi televízió egyelőre a DIGI hálózatán érhető el a 128,5 MHZ-es frekvencián (február közepétől pedig a DIGI analóg hálózatán is). A többi kábelszolgáltatóval is zajlanak már az egyeztetések. Mint azt Bolemányi Tibor ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a D+ műsorai Full HD-ben, modern virtuális környezetben készülnek, Gyöngyösi Péter főszerkesztő irányításával. A műsorszerkezet részét képezi a mindennapos Híradó, amelyet esténként hat órától sugároznak,

Fotó: Sándor Judit

A D+ TV egylőre a DIGI hálózatán érhető el a 128,5 MHZ-es frekvencián

Ötezer forint támogatás az időseknek A költségvetés lehetővé tette, hogy az önkormányzat karácsonykor is ötezer forint támogatásban részesítse a dunaújvárosi időskorú polgárokat. A rendelet értelmében, mintegy 11.792 dunaújvárosi bejelentett lakóhellyel rendelkező nyugdíjas volt jogosult a támogatásra, aki részére tárgyévben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (a kiskorú árvaellátásban részesülők kivételével) ellátást folyósít, amennyiben ellátásának összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum hétszeresét (amely jelenleg 199.500 forint). Aki ebbe a támogatotti körbe tartozik, de 2017. január 31-éig nem kapja

meg a támogatást, annak igényelnie kell a juttatást a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályánál. A kérelmet február 1. és február 28. között lehet benyújtani a Szociális Osztályra. A kérelem nyomtatvány beszerezhető a Szociális Osztály előterében kihelyezett műanyag dobozokból. A kérelemhez mellékelni kell az ellátást megállapító határozatot/ végzést, és a 2017 január havi nyugdíj összegét igazoló szelvényt vagy banki átutalást. A támogatás folyósítására a határozat jogerőre emelkedését követő 10 napon belül, postai úton kerül sor. Érdeklődni, további információkat kérni a (25) 544-236, 544-289-es telefonszámokon lehet.

és kétszer is megismétlik huszonnégy órán belül. Hetente három friss magazinműsort láthatnak a nézők: hétfőnként a Sportváros a helyi sportélettel foglalkozó, szerdánként a Szépkor, az időskorúaknak szóló, míg péntekenként a Főutca című kulturális-közéleti műsor kerül adásba. A közgyűléseket is a D+ TV közvetíti majd. Az ügyvezető igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a D+ minden jelentősebb, kiemelt városi rendezvényről élő közvetítést is ad majd az év folyamán. Az új tévé szlogenje: Helyből több. A pontos heti műsorkínálatot a tv honlapján, a www.dplusztv.hu oldalon olvashatják.


közélet

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

Az új esztendő első dunaújvárosi babája

Átköltöztették

Isten hozott, Csorba Lora Julianna! Hosszú várakozás után, ám annál szeretetteljesebb fogadtatásban, január 5-én 14:08-kor megszületett az év első dunaújvárosi babája, Csorba Lora Julianna. Vass Á. Bár idén t izen hetedikként látta meg a napvilágot a Szent Pantaleon Kórházban, de ő az első, akinek szülei dunaújvárosi lakosok. Cserna Gábor polgármester és dr. Sürü Renáta, városunk jegyzője meglátogatta a kislányt és szüleit a kórház újszülött osztályán, és személyesen vitték el a város ajándékát. Az önkormányzat egyik kedves

Korszerűbb A közelmúltban fejezték be a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet telefonos előjegyzési rendszerének kialakítását. A telefonos ü g y ­f­ é l s z o l g á l a t n a k kö­­s zönhetően január 2-től munkanapokon 7-18 óra között várják a munkatársak a hívásokat a (25) 550-560 telefonszámon, ahol a kórház szakrendeléseire történő előjegyzésre lesz lehetőség. A remények szerint elérhetőbbé válik a betegek számára a telefonos szolgáltatás, mivel az elkülönül a kórház aulájában, a Rendelőintézetben és a Központi Technológiai Tömbben található információs pultoknál jelentkező személyes időpont kérésektől.

9

Fotó: Sándor Judit

A kis Lora 4000 grammosan és 53 centisen született meg

hagyománya, hogy oklevéllel és háromszázezer forintos pénzjutalomban részesíti az év első dunaújvárosi polgárát. A szülőknek, Csorba Lászlónak és Csorba-Sebek Juditnak Lora az első gyermekük. Az anyuka elmondta, január 5-re volt kiírva a baba születése, a kis jövevény pedig napra pontosan be is tartotta azt. Már aznap délelőtt megindult a szülési folyamat, sokáig úgy volt, hogy természetes úton jön a világra, végül császármetszéssel született meg a kis Lora 4000 grammal és 53 centivel.

A Szent Pantaleon Kór­ ház rendelőintézetében lévő nőgyógyászati szakrendelés, terhes tanácsadás, család- és nővédelmi tanácsadó, és az itt működő szülésznői várandós gondozás, meddőségi ambulancia, menopausa ambulancia, tinédzser ambulancia december 27-én átköltözött a központi technológiai tömb földszintjére. A rendelőintézeti nőgyógyászati ultrahang a kórház III. emeletén a szülészetnőgyógyászati osztály ultrahang helyiségében folytatja a rendelést. Az ideggyógyászati szakrendelés, valamint az EEGEMG rendelés a központi technológiai tömbből átköltözik a Rendelőintézet I. szintjére (félemelet). A rendelési idő változatlan, előjegyzés szükséges.

Ablakcsere, napkollektorok, informatikai fejlesztés

Hetvenhárom millió forint Az év végi kórházkonszolidáció részeként pályázni lehetett hatékonyságnövelő, fejlesztési forrásokra. M. E. A Szent Pantaleon Kórház három kérelme is kedvező elbírálásában részesült, és összesen 73 millió forintot nyertek. A kórházfenntartó Ál­la­mi Egészségügyi Ellátó Központ által november végén meghirdetett pályázaton összesen 15 milliárd forintot osztottak szét. 324 pályázat támogatásban részesült, köztük a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház három kérelme. Az első kérelmük az ablakcseréket célozta meg: a főépület és a

A Szent Pantaleon Kórház három kérelmét is támogatták

rendelőintézet üvegfalainak cseréje hőszigetelt megoldásra, a rendelőintézet főépületének város felőli oldalán 82 ablak cseréje. Erre a projektre 52,7 millió forintot kaptak. A második tétel a melegvíz-előállítás optimalizálását szolgálja napkollektor rendszerrel, illetve a napelemrendszer áramtermelésének csúcsidejében keletkezett felesleg felhasználásával. Erre a pályázatra 14 millió forintot kaptak. A harmadik egy fontos informatikai megoldást támogat: a röntgen és a CT távleletezést lehetővé tévő szerver és a kapcsolódó rendszerek kiépítéséhez 6,3 millió forintot nyertek.


KÖZÉLET 10 KÖZÉLET

2016. JANUÁR 13.

Ünnepi ajándék

Fotó: Ónodi Zoltán

Tizenötödik alkalommal szervezte meg a karácsonyi adományozási akcióját a Fidesz Dunaújvárosi Szervezete, amellyel a dunaújvárosi rászoruló családokat és a városunkban sportoló tehetséges fiatalokat kívánják támogatni. Ennek része a jótékonysági bál, amely december 2-án volt a Bartók színházban. A belépőjegyek, a tombolaszelvények eladásából, valamint a licitálásából származó bevétel mind-mind a jótékonysági alap összegét növelték az egyéb felajánlások mellett. Az összegyűlt adományokból hatvankilenc családnak, köztük a kézilabda akadémia utánpótlás csapataiból tíz sportolónak tudták szebbé tenni a karácsonyt. A pénzből egyénenként 14 ezer forintos vásárlási utalványokat állítottak össze, amelyeket december 15-én egy ünnepség keretében adtak át a családoknak. Az ünnepség a Széchenyi Gimnázium diákjainak karácsonyi műsorával kezdődött, majd Cserna Gábor, a Fidesz helyi szervezetnének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. – Büszke vagyok arra, hogy a jó ügy, a nemes cél megtalálta ebben az esztendőben is a maga jó embereit az önzetlen, segítő szándékú dunaújvárosi polgárok személyében. Büszke vagyok arra, hogy mi, dunaújvárosiak megértettünk és megvalósítjuk Márai Sándor üzenetét: „Nem vagyunk reménytelenül magunkra hagyatva a világban”- mondta Cserna Gábor.

Százhúszezer forint Móna Jázmin Letícia gyógykezelését nyolcvanezer, az Első Magyar Állatjogi Alapítványt pedig negyvenezer forinttal tudta segíteni az Adománykuckó a városlakók felajánlásának jóvoltából. Móna Jázmin Letícia hamarosan betölti negyedik életévét, ami betegsége esetében egy fordulópontnak számít. A számára szükséges 3,8 millió forintba kerülő őssejt beültetés ugyanis négy év felett már sokkal komplikáltabb, viszont egy gyors beavatkozás szinte

Meditáció A Vasmű úton található „Juli és a segítő angyalok” elnevezésű adománygyűjtő központ szervezésében ismét városunkba látogat Maharishi Bhramananda Yogi indiai meditációs mester, akinek előadása január 21-én 16 órakor lesz a Klub Hotel rendezvénytermében. Bővebb információk a találkozóról, a részvételről EndrefiKonics Julitól kérhető a (30) 298 – 3550-es telefonszámon.

Kabátok szeretettel A Szabadfogas mozgalom indította el azt az akciót, amellyel kihelyeznek egyegy forgalmasabb helyre alkalmi fogasokat, amire rá lehet akasztani adományra szánt kabátokat. A nehezebb sorsúak pedig ingyenesen elvihetik azokat. Városunkban a Városháza térnél és a Campus Étteremnél vannak már ilyen pontok.

Fotó: Sándor Judit

teljesen biztos, hogy sikeres lenne. Az Adománykuckó csapata a Római Advent rendezvénysorozatán egy adománygyűjtő ládát helyezett ki a kislány gyógykezelésének támogatására. A város lakói a program során összesen nyolcvanezer forintot gyűjtöttek ös�sze neki, de természetesen nem állnak meg, továbbra is várják a segítőket. Az Adománykuckó a négylábúakról sem feledkezett meg. Tavaly a kis kedvenceket segítő szervezetek közül az

Első Magyar Állatjogi Alapítvány javára gyűjtöttek. Az EMÁA az ország egyetlen olyan menhelye, ahol ezidáig egyetlen állatot sem altattak el, és elnöke, Létai Attila pedig egymaga gondozza a bajba jutott kedvenceket. Jelenleg hetven állatot lát el, akiknek egy-egy étkezés során negyven kilogramm tápra van szüksége. Az Adománykuckóban összegyűlt negyvenezer forint így aztán nekik is óriási segítség, főleg ebben a hideg időszakban.

Karácsonyi menü

Fotó: Ónodi Zoltán

Hagyományteremtő szándékkal, Iván László, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője a körzetében élő időseknek osztott ki összesen százötven adag halászlét december 23-án az Esze Tamás utca 13. szám alatti klubhelyiségben, ezzel is megkönnyítve a karácsonyi készülődést és szebbé téve az ünnepeket. A DVG Zrt. élelmezési ágazata készítette minőségi alapanyagokból a rengeteg halászlevet. Ezeket elviteles dobozba csomagolták, és úgy adták át a körzetben élő időseknek. Ily módon 15 óráig osztották ki az ételt, ezután a képviselő személyesen vitte el azon időseknek a halászlevet, akik előzetesen kérték tőle, mert mozgásukban korlátozottak, vagy nehézkes mozgásuk miatt nem tudtak elmenni személyesen a klubhelyiségbe. A kezdeményezés sikerességétől függően jövőre pedig akár még több adaggal is készülnek majd.


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

Gyógykezelésre A Hankook Tire Magyarország Kft. még 2016-ban értesült arról, hogy két beteg kisgyerek, Nagy Kamilla és György Viktor gyógykezeléséhez várnak támogatókat. Nagy Kamilla három és fél éves kislány, aki a daganatos megbetegedés egy komoly fajtájával harcol. Szintén sok segítségre van szüksége György Viktor családjának is. A tizenegy éves kisfiú koraszülött volt, légzéselégtelenséggel, tüdő- és szívpróblémákkal született - ezeknek a következményeit viseli a mai napig. A Hankook Tire Magyarország Kft. mindkét kis beteg gyógyulását 250 ezer forinttal támogatta.

KÖZÉLET

11

A rendőrök és a polgárőrök személyesen viszik el az eszközöket

Riasztókat kapnak az idősek A rendőrség kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával, a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és a négy polgárőrség közreműködésével kilencszáz darab ablakokra szerelhető riasztóeszközt tesznek a belvárosi magasföldszinten lakó idősek ablakaira. M. E. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője, Suszter Tamás rendőrkapitány elmondta, a városunkban élő időskorú polgárok közbiztonságérzetének erősítéseként kezdeményezték, hogy olyan riasztóeszközöket telepíthessenek a magas-

Fotó: Ónodi Zoltán

földszinten lakó, és a hátsó udvarokra néző ablakaikra, amelyek betörés esetén hangos sípolással jelezni tudnak. Lőrinczi Konrád képviselő, közbiztonsági tanácsnok elmondta, teljes mértékben támogatják a kiváló kezdeményezést,

amely kapcsolódik a város bűnmegelőzési programjához. A közgyűlés ötszázezer forintot szavazott meg 900 darab riasztó beszerzésére, amelyet a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány segítségével bonyolítottak le. A polgár-

őrség és a rendőrség még az ünnepek előtt közösen kezdte körbejárni első körben a belvárosi, magasföldszinti lakásokban élő időseket, hogy felszereljék a riasztókat a hátsó udvarra néző ablakokra. Mint azt Suszter Tamás hangsúlyozta, a riasztók felszerelése mellett nagyon fontos az is, hogy elbeszélgessenek az idősekkel, hogy érezzék, van kire számítaniuk, és hasznos bűnmegelőzési tanácsokkal, kiadványokkal is ellátják őket. Az ingyenes riasztók felszerelését még jelenleg is végzik a polgárőrök. Ezen a héten a Liszt Ferenc kertnél jártak, ahová Lassingleitner Fruzsina, a körzet képviselője is elkísérte őket.


KULTÚRA 12 KÖZÉLET

2016. JANUÁR 13.

Az Omlett, a falunap és a traktor

Rák Jóska

Fotó: Sándor Judit

Másfél méteres Lenin mellszobor, egy valódi traktor és tizenkét falusi polgár, akik a Hamletet próbálják színpadra állítani a rendszerváltás utáni időkben, a kilencvenes évek elején. Vass Ádám A Háy János: Rák Jóska, dán királyfi című darabjának január 27-i premierjére készül a Bartók Kamaraszínház társulata. A történet alapján, valamikor a kilencvenes évek elején, egy isten háta mögötti magyar faluban járunk, ahol a helyiek kitalálják, hogy ezentúl nagyobb hangsúlyt fektetnek a kulturális programokra. Egyikőjük már járt Budapesten, ahol még egy színházban is megfordult. Ott látott “valamiféle

Omlett” című darabot, és elhatározzák, hogy a falunapra maguk is színpadra állítják saját verziójukat. Végül a darab rendezése közben összekeveredik Hamlet története a valósággal és a szereplők maguk is átélik a történteket, persze jó tragikomédiához méltón eléggé kifacsart módon. Háy János egyik írása szolgáltatta az alapanyagot a Bartók legújabb darabjához, melyet Sipos Imre művészeti vezető rendezett. Mint mondta, a kilencvenes évek elején játszódó sztori a történelem egyik kibeszéletlen történelmi eseményét állítja középpontba, a rendszerváltás utáni időszakot, ahol a falusi miliő megteremtésével a darab aktuálpolitizálás nélkül beszél a hatalom kegyetlenségéről és a nép sorsáról a szatíra eszközeivel.

DVG Zrt. munkatársat keres

ingatlan és társasházkezelői ügyintéző munkakör betöltésére

Leendő munkatárs feladatai: • Közös képviseleti feladatok ellátása • Ingatlanok nyilvántartása, kezelése • Bérleményellenőrzési feladatok ellátása • Szolgáltatókkal való kapcsolattartás • Biztosítási ügyintézés

A munkakör betöltéséhez szükséges végzettség: • Érettségi • Felhasználó szintű számítógépes ismeretek Elvárás a jelentkezővel szemben: • Kiváló kommunikációs és kapcsolatteremtő készség • Előny: ingatlan-, társasházkezelői ismeretek

A szakmai önéletrajzokat a dvgzrt@dvgzrt.hu e-mail címre kérjük megküldeni.


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

KULTÚRA

13

Négy színész huszonöt szerepben - két és fél óra garantált nevetés

Dunaújvárosban járt a szőke ciklon Fantasztikus vendégjátékkal indította az évet a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza. A szőke ciklon egy másodpercre sem hagyja unatkozni a nézőt. Molnár E. Rejtő Jenő népszerű regényéből Szente Vajk készített színpadi adaptációt, egy zenés akciós vígjáték formájában. Remek keretet adott a történetnek, amelynek egyik főszereplője maga Rejtő Jenő, akit a kiadója már sürget, hogy írja meg regényét. Rejtő pedig a lakásban tartózkodó Magdával, annak apjával, a zongorahangolóval, a költöztetővel és a

Fotó: Ónodi Zoltán

Jézus élete, ahogy a festőművészek látják

A megnyitó január 12-én volt a Bartók színházban. A kiállítás megálmodója Matula Péter műgyűjtő, aki annak idején megkérte művész barátait, hogy sajátos festészeti stílusuk megtartása mellett dolgozzák fel a huszonegy újtestamentumi történet, Jézus életének legfontosabb eseményeit, szakaszait. A vándorkiállítás 2012-ben indult útjára. Most városunkban állomásozik a tárlat, amelynek meg-

Adja fel

ingyen apróhirdetését*

Városunkban állomásozik a Jézus élete című vándorkiállítás, amelyen a Kossuth-díjas Aknay János, a Munkácsy-díjas ef. Zámbó István és a dunaújvárosi Tábori Csaba képzőművészek alkotásait lehet megtekinteni. Vass Á.

szomszéddal egy fordulatokban és humorban rendkívül gazdag történetet találnak ki, illetve játszanak el: vajon megtalálja Evelyn Weston a milliós örökséget rejtő Buddha szobrocskát, bejárva egész Európát és a Szaharát, miközben nyomában vannak üldözői is, akik szintén az örökségre pályáznak? A színészi alakítások zseniálisak, Őze Áron, Földes Eszter, Szerednyey Béla, Pusztaszeri Kornél és Csonka András mintegy huszonöt szerepet formál meg a darabban. A folyamatos nevetés garantált, megspékelve olykor a színészek improvizációs játékával. A két és fél órás előadás egy percre sem hagyja unatkozni

a nézőt, és a sok-sok szerep ellenére végig jól követhető a történet. Csonka András elmondta, nagyon szeretik ezt a darabot játszani a csapattal. – Fantasztikus a dunaújvárosi közönség. Szerencsém volt már ezt megtapasztalni, hiszen sok évvel ezelőtt a stúdióteremben játszottuk Garaczi László Plazma című darabját. Nagyon örülök, hogy most ezzel a Rejtő-darabbal jöhettünk ide. Boldog vagyok, hogy valamilyen módon részese lehetek egy nyitánynak, ami itt, a Bartók színház életében következik be azáltal, hogy kiváló kollégám, barátom, Őze Áron vezeti a teátrumot.

Eladná lakását vagy autóját? Kiadná ingatlanját? Megválna felesleges tárgyaitól? Elújságolná örömhírét? Vagy osztozna másokkal a gyászban?

Adja fel nálunk ingyenesen apróhirdetését!

nyitója január 12-én volt a Bartók Kamraszínház aulájában. A kiállítással egybekötve rajzpályázatot is hirdetnek általános iskolás tanulók részére. A pályázatra bármilyen kézi technikával készült alkotással nevezni lehet, a beérkezett pályaműveket pedig Rohonczi István, Tábori Csaba és Várnai Gyula képzőművészek bírálják el. A nyertesek a többi megyeszékhelyen meghirdetett pályázat győzteseivel közösen szerepelhetnek

majd Aknay Jánossal és ef. Zámbó Istvánnal egy kiállításon Budapesten, az országjáró kiállítás-sorozat végén. Az alkotásokat január 18-ig lehet leadni a színházban, amelyekből január 24-én kiállítás nyílik a Széchenyi Gimnázium Szivacs Galériájában. A rajpályázaton kívül a kiállításhoz kapcsolódó ingyenes előadássorozatra és filmvetítésekre is hívják az érdeklődőket a szervezők, melyekre a kiállítás ideje alatt hat alkalommal kerül sor.

Apróhirdetését feladhatja a szelvény kitöltésével, amelyet a Tourinform irodában (Dunaújváros, Vasmű út 10/A) adhat le, vagy elektronikus úton a marketing@media-haz.hu e-mail címen (max. 140 karakterig). A feladott hirdetések megjelennek a www.infodunaujvaros.hu honlap apróhirdetései között is. Az apróhirdetések valódiságáért, tartalmáért nem vállalunk felelősséget! *A felhívás kizárólag lakossági apróhirdetésekre vonatkozik! Kérjük, nagy, nyomtatott betűkkel töltsék ki a szelvényt!


APRÓHIRDETÉS 142 KÖZÉLET

2016. JANUÁR 13.

D+TV

MINDEN NAP: 08.00: SZTÁRFŐZDE 17.00: SZTÁRPORTRÉ

HÉTFŐ

17.30: MAGAZIN

KEDD

SPORTVÁROS VÉNY NÉLKÜL sportmagazin egészségügyi magazin

18.00: HÍRADÓ (Ismétlés: 19.30, 22.00) 18.10: HÍR + (Ismétlés: 19.40, 22.10)

D+

- Helyből több!

SZERDA

CSÜTÖRTÖK

PÉNTEK

SZÉPKOR nyugdíjas magazin

CREATIVE CHEF gasztrónomiai magazin

FŐUTCA közéleti magazin

DUNAÚJVÁROS ÚJ TELEVIZIÓJA D+TV Telefon:+36 25 222 045 Email: info@dplusztv.hu Frekvencia: DIGI 128,5 MHz n

n

n

INGATLAN

Kövesse Dunaújváros legfrissebb híreit elsőkézből!

www.dunaujvaros.com

Max Office ingatlaniroda Dunaújváros Dunaújváros, Dózsa György út 24. Telefon: 06-30-279-0840 web: maxingatlan.hu Belvárosi, 1. emeleti, 2 szobás, erkélyes, felújított téglalakás eladó. Iá: 9,8 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Belváros közeli, 2. emeleti, 1 + 3 félszobás lakás, teljes felújítással, átépítéssel, kibővített fürdőszobával, álomszép konyhával, teljes berendezéssel eladó. Iá: 14,6 M Ft. Érd.: (30) 279-0840 Szabadság utcában 2. emeleti, 1,5 szobás lakás, új konyhával és belső ajtókkal, szobákban új szőnyegpadlóval, frissen festve eladó. Iá: 5,99 M Ft. Érd.: (30) 279-0840 Kulcson, az Arany János utcában, 2 szoba + nappalis, téglából épült családi ház eladó. Iá: 9,5 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Csillagdombon 81 nm-es, nappali + 2 hálószobás, 2 fürdőszobás, kifogástalan állapotú sorházi lakás, 2 teremgarázs beállóval, saját kerttel, terasszal eladó. Iá: 28 M Ft. Érd.: (30) 279-0840 Belvárosi, 2. emeleti, 3 szobás, felújított téglalakás eladó. Iá: 13,5 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Belváros közeli, 80 nm-es, amerikai konyhás, nagyfürdőszobás, nappali + 2 háló + gardróbszobás tetőtéri lakás eladó. Iá: 13,3 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Liszt Ferenc kertben 3. emeleti, 3 különnyíló szobás téglalakás eladó. Iá: 12,5 M Ft. Érd.: (30) 279-0840 Nagyvenyimen felújított, nappali + 1 hálószobás, téglából épült családi ház, tetőtér beépítési engedélyekkel, alacsony rezsivel eladó. Iá: 8,5 M Ft. Érd.: (30) 279-0840

Duna-soron 62 nm-es, 2. emeleti, 2 szoba+hallos, amerikai konyhás, erkélyes téglalakás eladó. Tehermentes, üres, azonnal birtokba vehető. Iá: 14 M Ft. Érd.: (30) 676-3855 Technikumi, 1. emeleti, bútorozott, 2 szobás téglalakás cserélt nyílászárókkal, akár bútorzattal is eladó. Iá: 8,25 M Ft. Érd.: (20) 299-7434 Apostagon 115 nm-es, kertes ház melléképületekkel eladó. Ár: 6 M Ft. Érd.: (20) 469-6965

sorházi, 87 nm-es, 4 szobás, felújított lakás, kicsi, de szép kerttel, garáz�zsal eladó. Iá: 15,9 M Ft. Érd.: (30) 279-0840 Kisapostagi, 3 szoba + nappalis, felújított családi ház, nagyon szép rendezett kerttel, elektromos kapuval, filagóriával. Iá: 21,8 M Ft. Érd.: (30) 279-0840 Nagyvenyim központjában 2 szobás, felújított kockaház, garázzsal, melléképületekkel eladó. Fix ár: 12,5 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Új Vasmű úton dunai panorámás, 2 szobás, erkélyes lakás eladó. Iá: 5,99 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 2. emeleti, 56 nm-es, átlagos állapotú, erkélyes téglalakás eladó. Iá: 8,5 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Rácalmáson nappali + 4 szobás, 2 szintes, jó állapotú, családi ház, szép kerttel, garázzsal, riasztóval eladó. Iá: 22 M Ft. Érd.: (30) 279-0840 Barátság városrészi, 3 szobás téglalakás, költözhető állapotban eladó. Minden ablak cserélve. Iá: 8,5 M Ft. Érd.: (30) 279-0840 Dunaújvárosban az Északi lakóparkban épülő, CSOK-kal megvásárolható, 4 szoba + nappalis családi ház, 400 nm-es saját telekkel, kulcsrakészen eladó. Iá: 25,5 M Ft. Ingatlanbeszámítás lehetséges. Érd.: (30) 279-0840 Belvárosban, forgalmas pékség melletti, földszinti, 70 nm-es, 2 szoba + hallos téglalakás iroda céljára kiadó. Iá: 80 ezer Ft + rezsi. Érd.: (30) 335-6471

Dunaújvárosban, a Barátság városrészben 2 szobás, 3 szintes házban a 3. emeleten külön bejáratú, téglalakás a Duna-parttól 2 percre, csendes, szép környezetben eladó. Műanyag ablakok cseréje a lépcsőházban megtörtént, a lakásban nem. A radiátor mérővel ellátott. Pince tartozik a lakáshoz. Banki hitelre és Fundamentával is megvásárolható. Ár: 7,95 M Ft. Érd.: (30) 749 0013 vagy (70) 340-3354

n

Látogassanak meg minket ezen a felületen is: facebook.com/dunaujvaros.online

Földszinti kétszobás, erkélyes lakást elcserélném, ill. eladnám. Csere esetén vidéki családi házra. Érd.: (20) 996-9279

Rómain (buszmegálló közelében) magasföldszinti, 3 szobás, teljesen felújított, hőszigetelt lakás eladó. Iá: 9,7 M Ft. Érd.: (30) 850-8000

Dózsa György úton 1 szoba + étkezős, szigetelt, felújított, minimális rezsijű lakás eladó. Iá: 6,5 M Ft. Érd.: (20) 998-2339

Nagyvenyim központjában 800-860 nm nagyságú összközműves építési telkek eladóak, közvetlenül a tulajdonostól. Érd.: (20) 565-9665

Eladó Dunaújvárosban 668 nm-es telek, tetőteres házzal, nagy terasszal. Alatta nagy, szerelőaknás garázs, kint termő gyümölcsös és sok szőlő. Érd.: (20) 563-7600 vagy (25) 738-920

Kertvárosi négylakásos társasházban 60 nm-es, 2 szobás, 2 garázsos, kertes családi ház eladó. Érd.: (20) 329-0681

Eladó kicsiknek, nagyoknak sokféle társas és ügyességi játék, valamint mesekönyv. Érdemes megnézni. Érd.: (30) 784-1230 Dunaújvárosban 836 nm-es építési telek tulajdonostól eladó. Érd.: (30) 566-5570 Otthonosan felújított, 2 szobás, erkélyes lakás a Béke városrészben zártelőterű lépcsőházban eladó. Iá: 7,5 M Ft. Érd.: (20) 295-6390 Béke városrészi 59 nm-es, minden tekintetben felújított 2 szoba + hallos, erkélyes lakás eladó. Iá: 8,6 M Ft. Érd.: (20) 295-6390 Zöldövezeti, 1 + 3 félszobás lakás a Ságvári városrészben eladó. Iá: 8,4 M Ft. Érd.: (20) 295-6390 Skála mellett részben felújított 2 szoba + hallos lakás eladó. Iá: 7,8 M Ft. Érd.: (20) 295-6390 Békében másfélszobás, lakható állapotú lakás sürgősen eladó. Ár: 6,2 M Ft. Tel.: (20) 295-6390 Kertvárosban keresek eladó lakást készpénzért. Érd.: (30) 850-8000 Gábor Áron utcában magasföldszinti, gyönyörűen felújított, 2 szobás téglalakás eladó. Iá: 8,7 M Ft. Érd.: (30) 850-8000 Belváros mellett, 1 első emeleti, 1 + félszobás hőszigetelt lakás eladó. Iá: 5,6 M Ft. Érd.: (30) 850-8000 Mezőfalva-Szőlőhegyen 66 nm-es családi ház 4144 nm-es telekkel eladó. Iá: 2 M Ft. Érd.: (70) 588-4334

Nagyvenyimen régi típusú, 2 szoba + fürdőszobás családi ház eladó. Közmű van. Ár: 5,5 M Ft. Érd.: (30) 489-9884 Készpénzért lakást vennék a belvárosban, 4 emeletesben, egy-másfél szobásat, 2. emeletig, magánszemélytől. Érd.: (30) 384-3450 Táborállás utca 29/a szám alatt 1030 nm-es építési telek eladó. Szép formás, tágas. Érd.: (30) 474-0471 Rácalmáson, a Sirály utcában 890 nm-es telek eladó. Rajta ivóvíz és kút. Érd.: (20) 358-8908 Kulcson, a Nefelejcs utcában 950 nm-es telek eladó. Rajta kis ház, villany és kút. Érd.: (20) 358-8908

KIADÓ Baracson 1 szobás, bútorozott, összkomfortos lakás 1-2 fő részére kiadó (mosógép szükséges). 1 havi kaució fizetendő. Érd.: (20) 232-0566 Erkel kertben 1. emeleti, üres, kétszobás lakás kiadó. Ár: 50 ezer Ft + rezsi. Beköltözéskor 2 havi kaució + első havi bérleti díj fizetendő. Érd.: (30) 850-8000 Vasmű út 1. földszintjén 10 nm-es helyiség kiadó. Fűtés, víz és WC van. Érd.: (30) 608-8078 Dolgozó nőnek szoba kiadó. Érd.: (70) 301-8812

Kokszolónál garázs hosszútávra kiadó. Érd.: (20) 401-1190 Garázs kiadó. Érd.: (20) 345-6847 Garázst veszek. Érd.: (30) 691-6487 Aknás garázs kiadó a Tűzálló út elején. Érd.: (30) 954-5861

ÁLLÁS Dunaújvárosi éttermünkbe az alábbi pozíciókban hirdetünk felvételt: felszolgáló, futár, konyhalány, szakács és szakács-segéd. Kiemelt bérezési lehetőség, szakmai fejlődés! Önéletrajzokat a jelentkezes216@gmail.com címre várjuk. Ingatlanértékesítők jelentkezését várjuk: ingatlaniroda15@gmail. com Rendszeres elfoglaltságot jelentő munkához, reklámkiadványok terjesztéséhez keresünk munkatársakat. Családi házas övezetek és a belváros környékének ismerete előnyt jelent. Jelentkezés SMS-ben a (70) 778-5451-es telefonon. Precíz, megbízható ezermester vállal kertrendezést, favágást, házon belüli és kinti javítási munkákat. Érd.: (20) 917-1294 Becsületes hölgy takarítást, idős felügyeletet, ügyintézést vállal. Érd.: (20) 420-9457 Több éves tapasztalattal napi 6-8 órás gondozást vállalok. Érd.: (30) 738-9064 ABC eladói végzettséggel munkát keresek. Érd.: (20) 476-5479 Nagy gyakorlattal szakképzett idősgondozó munkát keres. Érd.: (25) 739-112, 18-20 óráig Nyugdíjas nő középfokú vendéglátóipari végzettséggel 4 órás állást keres. Érd.: (30) 650-2325

GARÁZS

Lakások teljes körű felújítása, garanciával. Érd.: (70) 271-0635

Aknás garázs a kertvárosban a Diófa utcai garázsközben kiadó. Érd.: (70) 492-8941

Sok szabadidővel, kisebb-nagyobb festőmunkát vállalok. Érd.: (20) 567-6807


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

Életünk zenéi

FM 102.9 DUNAÚJVÁROS EGYETLEN KERESKEDELMI RÁDIÓJA! Vasárnap

Szombat 00.00–05.00

Rádió 24 éjszaka

00.00–05.00

Rádió 24 éjszaka

05.00–06.00

Magyar óra (100% magyar zene)

05.00–06.00

Magyar óra (100% magyar zene)

06.00–10.00

Rádió 24 reggel (Hagymási Melinda)

06.00–10.00

Rádió 24 reggel (Hagymási Melinda)

10.00–11.00

Mrs. Rádió 24 (Kovács Léna)

11.00–14.00

Rádió 24 hétvége (Hagymási Melinda)

14.00–19.00

Duna Korzó (Kunos Ferenc)

10.00–12.00

Zamat (Kis Kata)

12.00–17.00

Magic Boksz (Kunos Ferenc)

17.00–18.00

Sportmagazin (Kunos Ferenc)

Dunaújvárosi Krónika

ÁLLÁS Németnyelvű oktatást kezdőknek és haladóknak, korrepetálást, valamint beszédgyakorlatot is vállal egy diplomás hölgy Dunaújvárosban, hétvégén. Díj: 1000 Ft/óra. Érd.: (30) 211-9833

TÁRS 60 éves, 170 cm magas, átlagos testalkatú, magára igényes hölgy korban, magasságban, igényességben hozzáillő férfi ismeretségét keresi. Érd.: (20) 219-2263

TALÁLKOZÓ Magányosok Klubja minden szombaton 15-19 óráig, élő zenés-táncos összejövetellel az MMK 207-es termében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Érd.: (20) 949-4618

(közélet, kultúra, sport)

EGÉSZSÉG

Hétfőtől péntekig

Ideális testsúlyát elérheti az egészséges táplálkozási módszeremmel, amely már 19 éve eredményesen működik. Érd.: (30) 374-1176

hétfőtől péntekig 7.30, 8.30, 9.30, 11.30, 13.30, 16.30, 18.30 és 22.30 órakor. 00.00–05.00

APRÓHIRDETÉS

Rádió 24 éjszaka

05.00–06.00

Magyar óra (100% magyar zene)

06.00–10.00

Duna Café (Kunos Ferenc)

10.00–14.00

Meló FM (Kis Kata)

14.00–19.00

Duna City (Molnár Balázs)

19.00–22.00

Rádió 24 Este sok zenével, sztárportréval

ÁLLAT Kiskutya ingyen elvihető teljes felszereléssel: póráz, kutyapárna, dupla tál, kutyatáp. A kutya kisméretű, fekete színű, lábai és a pofija barna, előkéje fehér, fiú és 3 hónapos. Érd.: (30) 649-9795

VEGYES

MI SEGÍTÜNK VALÓRA VÁLTANI ÁLMAIT!

-40% -30 -25% -50%

Születésnapi zsúr, dohányzásról leszokás, színház-, mozijegy,étel, fodrász, kozmetikus

30-40-50%-os kedvezménnyel

dunaújvárosi vállalkozóktól a www.dunakupon.hu webáruházban.

www.dunakupon.hu

50-60-70-es évekbeli kagyló- és forgófoteleket vennék Dunaújvárosban és környékén. Érd.: (30) 465-5680 Teljes körű hagyatékot, régi bútorokat, szobrokat és festményeket vásárolnék. Készpénzzel fizetek. Vidékre is megyek. Érd.: (30) 465-5680 Üzemképes, retro Singer varrógép eladó. Ár: 4 ezer Ft. Érd.: (30) 356-5225

Rattan szekrény (4 fiókos), Philips elektromos hajvágó, villanyrezsó, rókafejű szőrmegallér es szőrmesapka eladó. Érd.: (20) 619-1825 Új, téli, háromnegyedes, 48-as, fekete mormota bunda eladó. Érd.: (20) 577-0238 Eladó egy ACER ES1-131 típusú, 32 Gb-os, 29,5 cm (11,6”) képernyőméretű, 1 évig még jótállásos, kifogástalan állapotú notebook rendkívül kedvező áron! Kérésre e-mailben képet küldök. Érd.: (30) 238-9005 Eladó Oxelo fekete görkorcsolya (30-32) 4.000 Ft, Roxa fehér jégkorcsolya (32-36) 3.000 Ft, Starlight BMX 20-as lila 5.000 Ft, Dézi heverő (világos zöld) 15 ezer Ft. Érd.: (70) 207-9168 Otthon sportolóknak eladó: nem használt, has-, comb-, fenékformáló, Leg-Magic márkájú sporteszköz. Ár megegyezés szerint. Érd.: (30) 307-2388 Dunaújvárosban eladóvá vált 160 x 220-as szobai szőnyeg füst és szőrmentes lakásból: 6.000 Ft, ugyanitt új, kicsi tárcsás mosógép 8.000 Ft, étkező asztal 2 kárpitozott székkel 6.000 Ft, elegáns 3 karú fa és üveg csillár 9.000 Ft, hangulatvilágítású falikar 2.500 Ft., 2 szép új nagyszekrény, kék színű center bútor 20 ezer Ft. Szépirodalmi könyvek, virágok, elvihetők. Érd.: (30) 281-3701 Nagykanizsai 3+1+1 nyitható ülőgarnitúra, megkímélt állapotban, jutányos áron, 23 ezer forintért eladó, január vége felé elvihető. Érd.: (20) 976-9318 Gyűjtőknek eladó: nádudvari fekete aratókorsó, nagyon régi mázas kuglófsütő és városlődi barnamázas kávéskészlet ármegegyezéssel. Érd.: (30) 307-2388 Eladó két főzőlapos rezsó, alig használt, állványos Lucznik varrógép és új, 5 literes, elektromos vízmelegítő. Érd.: (25) 743-086

15

Lapunkat már a világhálón is olvashatják! KÖZÉLETIHETILAP

www.issuu.com/ dunaujvaroshetilap Eladó új, szobai légcserélő készülék, Elekthermax grillsütő, 38-as női téli csizma, pulóver és kabát. Érd.: (25) 401-361 48-as irhakabát és 160 literes Zanussi hűtőszekrény olcsón eladó. Érd.: (20) 577-0238 Fonalak féláron, fiókos fűszerpolc, konyhai gépek, szőnyegek, 12 dbos evőeszközkészlet, kávé kotyogó, előszobafal és üveg tányérkészlet eladó. Érd.: (25) 787-882 Eladó új dohányzóasztal 2 db új puffal, selyemernyős állólámpa, vajszínű, bőr masszázsfotel lábtartóval. Érd.: (25) 743-038 Eladó 16-18 db-os saválló edénykészlet, 24 db-os osztrák késgarnitúra és új, svájci női-férfi kvarc karóra. Érd.: (25) 401-361 Szamovár 6 pohárral, cukortartóval és csipesszel, valamint 54-es pézsmakucsma és elektromos lábáztató-masszírozó eladó. Érd.: (25) 414-384 „Így élt…” sorozat és további könyvek eladóak. Érd.: (20) 567-6807 Eladó 1-2 részes mosogató, fűnyíró, páraelszívó, személygépkocsi emelő, régi típusú tetőcsomagtartó és elakadásjelző háromszög. Érd.: (20) 919-7994 Eladó új Dacia generátor, Alfa 156-oshoz alkatrészek és 15 collos alu felni, sífutógép, digitális fényképezőgép és VHS-C kazetták. Érd.: (20) 919-7994

ÁLLÁS A Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya az alábbi állásokat kínálja (a január 12-i állapotnak megfelelően): Forgácsoló-esztergályos. Szakképzett munkavállalók jelentkezését várják személyesen a foglalkoztatónál: Budai Nagy Antal út 25. (Jakab Gépműhely Kft.) Kertészeti kisegítő (napszámos). Növények ismerete előnyt jelent. Jelentkezni lehet a gava@florapack.hu e-mail címen vagy a (30) 9576-088-as telefonszámon. Intézményi takarító és kisegítő. Megváltozott munkaképességű munkavállalók jelentkezését várják. Önéletrajzokat a banasz.erika@kemiker.hu e-mail címre lehet küldeni. Ács. Speciális követelmény: magasban végzett munka. Szakképzett munkavállalók jelentkezését várják a bergerindustrie@gmail.com e-mail címen. Szolfézs- Zeneelmélet, szolfézs, karvezetés szakos tanár végzettséggel rendelkezők jelentkezését várják a kurina.laura@ wesleydacapo.hu e-mail címre.

Segédmunkás. Jelentkezni lehet a bergerindustrie@gmail.com e-mail címen. Festő és mázoló. Szakképzett munkavállalók jelentkezését várják a bergerindustrie@gmail.com e-mail címen. Kőműves. Szakképzett munkavállalók jelentkezését várják a bergerindustrie@ gmail.com e-mail címen. Hegesztő-lángvágó. Lángvágó vizsga, tűzvédelmi szakvizsga szükséges. Szakképzett munkavállalók jelentkezését várják a (30) 505-8448-as telefonszámon (Devecseri Tamás). Mérlegkezelő. Érettségi és számítógépkezelői ismeret szükséges. Folyamatos váltóműszak. Jelentkezni lehet a (30) 791-4356-os telefonszámon (Csizmadia Ferenc). Vagontakarító. Jelentkezni lehet a (30) 791-4356-os telefonszámon (Csizmadia Ferenc). Gépkezelő. Előnyt jelent darus, targoncavezetői jogosítvány, OKJ-s bizonyítvány, valamint fémipari jártasság. Jelentkezni lehet önéletrajz küldésével az oneletrajz@hrtrans.hu e-mail címen.

Gépkezelő. Építő- és anyagmozgató gépkezelő tanfolyam megléte szükséges. Jelentkezni lehet a (30) 791-4356-os telefonszámon (Csizmadia Ferenc). Csomagoló-, palackozó- és címkézőgép kezelője. Előnyt jelent: darus, targoncavezetői jogosítvány, OKJ-s bizonyítván, fémipari jártasság. Jelentkezni lehet önéletrajz küldésével az oneletrajz@ hrtrans.hu e-mail címen. Forgácsoló (gép forgácsoló). Szakképzett munkavállalók jelentkezését várják személyi iratokkal, bizonyítványokkal személyesen a Dunaferr iskola tanműhelyében (Vasmű tér 1-3.). Szerelő lakatos (lakatos). Szakképzett munkavállalók jelentkezését várják személyi iratokkal, bizonyítványokkal személyesen a Dunaferr iskola tanműhelyében (Vasmű tér 1-3.). Öntödei gépi formázó (öntő-formázó). Gépi formázó vagy öntő vagy öntőipari mintakészítő végzettséggel rendelkező munkavállalók jelentkezését várják személyi iratokkal, bizonyítványokkal személyesen a Dunaferr iskola tanműhelyében (Vasmű tér 1-3.).

Daruvezető- előnyt jelent emelőgépkezelő végzettség, de a földről indított daruvezetői végzettség- híddarus is megfelelő. Önéletrajzokat várnak a kpalcik@ stsmetalkov.eu, vagy a zsoltne.agoston@ stsmetalkov.eu e-mail címekre. Büntetés-végrehajtási őr. Szükséges: egészségügyi, fizikai, pszichológiai alkalmasság, kifogástalan életvitel-vizsgálatnak való megfelelés. Jelentkezni lehet telefonon a (25) 531-116-os számon Hazafy Katinka személyügyi előadónál (Pálhalmai BV). Kézi csomagoló (csomagoló). Előnyt jelent emelőgép végzettség. Jelentkezni lehet a kpalcik@stsmetalkov.eu, vagy a zsoltne.agoston@stsmetalkov.eu e-mail címeken. Gépgyártósori gépkezelő, gépszerelő -koksz osztályozására gépkezelő. Munkavállalók jelentkzését várják a (30) 834-8675-ös telefonszámon (Sztruhár Lajos). Darus- daruvezetői OKJ-s tanfolyamot végzett munkavállalók jelentkezését várják a (30) 791-4356-os telefonszámon (Csizmadia Ferenc).

Mérlegképes könyvelő. Mérlegképes könyvelői végzettség, angol nyelvtudás, felhasználói szintű MS Office ismeret szükséges. Munkavállalók önéletrajzát várják a hr@bodyfashion.hu e-mail címre. Szennyvíztelepi gépkezelő. Csőhálózat-szerelő, géplakatos vagy környezetvédelmi technikus végzettséggel és C1 kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők önéletrajzát várják az rveres@korte.hu e-mail címre. Fémfeldolgozó gép kezelője/edző-hőkezelő. Kovács, gépi kovács, színesfémkohász, vagy vaskohászati gépkezelői végzettséggel rendelkező munkavállalók jelentkezését várják személyi iratokkal, bizonyítványokkal személyesen a Dunaferr iskola tanműhelyében (Vasmű tér 1-3.). További állásajánlatok tekinthetők meg a www.munka.hu és a vmp.munka. hu internetes oldalon. Részletes tájékoztatással, bővebb információval a Dunaújvárosi Kirendeltség munkatársai szolgálnak (Gagarin tér 1/A.).


KIKAPCSOLÓ 162 KÖZÉLET Érvényes: 2017.01.13-01.20-ig

HOROSZKÓP Nehezen indul az év. Nem látja át az eseményeket, ha mindig kivonja magát a megbeszélésekből, döntésekből. Ezekben a napokba partnerére szánja a legkevesebb időt. Nagyon lefoglalja a munkája. Munka közben feltűnik a színen valaki, aki szívesen meghódítaná. Jó passzban van. Vigyázzon, nehogy a fejébe szálljon a siker! Váratlan pénz áll a házhoz. Érdekes hétnek néz elébe. A csáBIKA (04.21. - 05.20.) bításnak, a szép szavaknak nehéz ellenállni, ezért fordulhat elő, hogy párhuzamos szerelmi kapcsolatot alakít ki, amely kitudódik, és nagy botrány lesz belőle. Rokonaitól ne várjon túl sokat, mert ők nem tartják fontosnak az önnel való viszonyt! Érzelmi bizonytalanságát leplezi, és inkább szerepet játszik a napokban. Szerelme képtelen heves vérmérIKREK (05.21. - 06.21.) séklete miatt egy partner mellett kitartani. A társaság középpontja lesz a napokban, és egyszerre többen fognak rajongani önért. Szereti a megmérettetést, hogy a dicsőség fényében sütkérezhessen. Többnyire ön nyer. Imád hódítani, nagystílű, azt viszont el sem tudja képzelni, hogy valaki másképpen gondolkodik, mint ön. Lehet, hogy válaszút elé kerül. Ha RÁK (06.22-07.22) most úgy érzi, hogy nem elég mélyek az érzései, tegyen pontot az ügy végére. A bolygók sok új lehetőséget kínálnak, kihasználhatná a kedvező égi hatást. Már semmi nem működik úgy, mint régen. Meg kell újítani mentalitását az újévben. Ha ezt tudomásul veszi és időben vált, sikeres lehet. Annyira elégedett lehet a héten OROSZLÁN (07. 23. - 08 23.) önmagával, hogy félő, saját szépségétől és nagyszerűségétől szinte elolvad. Mindezt persze alátámasztja a környezetében élő néhány, erősen talpnyaló személy, akik hízelgő közhelyeikkel táplálják hiúságát. Éppen most kell szerénynek maradnia, hiszen a héten munkahelyén és szerelmi életében is fordulóponthoz érkezett. Erkölcsi példa lehet mások előtt SZŰZ (08.24. - 09.23.) ezen a héten, bár ez nem fog most kiderülni. Az a baj, hogy ön ennél mohóbb, az élet minden terén. Tartsa a száját, a vágy vágyat teremt. A bolygóállás szakmai felemelkedését jelez, vegye komolyabban megbízatásait, mert a főnökei az elvégzett munkából mérik le, hogy mire képes.

KOS

(03.21. -04.20.)

Akaratosság helyett beszédes diplomáciával tud nagyobb teret nyerni. Pert nyerhet, a napokban. Ha nevet ezen, merthogy semmiféle pere sincs, akkor tudja meg, hogy hamarosan lesz, ám e per sok pénzt hozhat a házhoz. Gondolja meg indulatos szavait, mielőtt bármiről és bárkiről nyílt színen véleményt mond. Érzelmi életében egy fölöttébb SKORPIÓ (10.24. - 11.22.) szimpatikus személy fog beavatkozni, s ez kifejezetten az ínyére lesz. Boldognak és kiegyensúlyozottnak érzi magát, hiszen végre nem a kötelességek teljesítéséről szólnak hétköznapjai, hanem olyan tevékenységeket űzhet, amelyekben kedvét leli. A munkájában olyan lehetőség merül fel, amely nem nevezhető átlagosnak, és amellyel jól kereshet.

MÉRLEG (09.24-10.23.)

A héten mindent bevet a kedvese, hogy végre döntésre bírja és kimondja az igent. A ranglétrán lassabban jut előre, mint tervezte, de ne aggódjon, még nagyon az év eleje van. Barátai közül valaki megelégeli a bizonytalanságát, és alaposan leteremti. Ez a legjobbkor jön, mert felrázza, és ráébred, hogy saját maga teszi tönkre önnön boldogságát.

NYILAS

(11.23. - 12.21.)

Jó passzban lesz, még mindig. Ha BAK (12.22. - 01.20.) többet is eszik a megszokottnál, most akkor sem fog hízni. Egészségére vigyázzon jobban, mert egy vírus most könnyen ágynak döntheti! Legyen kedves és barátságos azzal az ismerősével, akivel a tavalyi kapcsolata mélypontra süllyedt! Ha a környezete védelméről van szó, ne menjen bele semmilyen kompromisszumba. A munkában örömét leli, hamar VÍZÖNTŐ (01.21. - 02.20.) feltalálja magát, a bolygóállás új lehetőségekre tereli a figyelmét. Egy váratlan találkozás vagy egy kósza hír alaposan feldúlhatja a nyugalmát. Képtelen józanul gondolkodni. Az indulatok nem vezetnek jóra. Hamis illúzió, hogy ezentúl, egyedül is elboldogul a szakmai feladatokkal. Kellenek a társak! Sok apró örömteli pillanatra számíthat érzelmi életében, bár megtapasztalhat némi rosszat és jót egyaránt. A régi párkapcsolatokra is a felfrissülés lesz a jellemző most, amikor ismét tudnak egymásnak örülni, és olyan dolgokat fedezhetnek fel, amely a hétköznapok hajszájában, a rutinban feledésbe merül.

HALAK (02.21. - 03 20.)

2016. JANUÁR 13. Rovatunkban az elmúlt hét újszülött babáiról olvashatnak. Az apróságok adatait, a gólyahíreket a Szent Pantaleon Kórház–Rendelőintézet szolgáltatja, a Szülészet-nőgyógyászati Összevont Osztályán született gyermekekről.

GÓLYAHÍREK

Baba neve

Születése napja

Születési adatok

Osztroluczki Léna

2016.12.13.

2800 g/ 50 cm

Kovács Anita és Osztroluczki István

Reizer Maja Éva

2016.12.13.

4000 g/ 56 cm

Jelencsik Mónika és Reizer Harry

Váczi Alíz

2016.12.13.

4000 g/ 56 cm

Vácziné Sirok Tímea és Váczi Sándor

Enyedi Emili

2016.12.14.

3300 g/ 49 cm

Enyediné Kleiber Nikolett és Enyedi Árpád

Gráczer Hanna

2016.12.15.

3400 g/ 52 cm

Puskás Annamária és Gráczer András

Miklósevicz Balázs

2016.12.15.

4050 g/ 54 cm

Simon Katalin Magdolna és Miklósevicz Zsolt

Pénzes Lara Eliza

2016.12.16.

2900 g/ 49 cm

Domján Rozália és Pénzes Frigyes

Kecskés Gergő

2016.12.16.

3600 g/ 55 cm

Kecskés Mariann és Kecskés Krisztián

Cser Annamária

2016.12.19.

4050 g/56 cm

Cserné Pekkel Márta és Cser Ádám

Megyeri Zalán István

2016.12.19.

2400 g/ 48 cm

Farkas Dorina és Megyeri István

Szabó Dominik

2016.12.22.

2850 g/ 50 cm

Szabó Bence

2016.12.22.

2380 g/ 48 cm

Suhajda Rebeka

2016.12.22.

3450 g/ 53 cm

Cseri Gabriella és Suhajda Zsolt

Vas Boldizsár

2016.12.23.

3500 g/ 55 cm

Kordics Mária és Vas János

Bolla Eszter

2016.12.23.

3500 g/ 55 cm

Bolla-Nagy Adrienn és Bolla Kálmán

Tarr Szófia

2016.12.23.

4100 g/ 57 cm

Gulyás Judit és Tarr Róbert

Zsoldos Norina

2016.12.23.

4000 g/ 56 cm

Zsoldos-Nagy Melinda és Zsoldos Sándor

Légler Szofia

2016.12.23.

2500 g/ 48 cm

Légler Evelin

Jakab Brendon Laurent

2016.12.26.

3800 g/ 53 cm

Bédi Ramóna és Jakab László

Szabó Levente László

2016.12.26.

3800 g/ 56 cm

Gönczi Ramóna és Szabó László

Jakab Fanni

2016.12.26.

2500 g/ 48 cm

Jakabné Joó Anita és Jakab József

Suta Kevin

2016.12.27.

3950 g/ 53 cm

Suta Hajnalka és Suta Lajos

Nagy Gréti

2016.12.29.

2600 g/ 50 cm

Czuczor Ágnes és Nagy Zoltán

Posta Roland Miklós

2017.01.02.

2950 g/ 49 cm

Kozma Anita Éva és Posta Zoltán

Kovács Kornél

2017.01.02.

2400 g/ 47 cm

Kovácsné Győrfi Edina és Kovács Balázs

Tausz Dániel Attila

2017.01.02.

3050 g/ 51 cm

Botos Szilvia és Tausz Attila Tibor

Orsós Kevin

2017.01.02.

2400 g/ 47 cm

Orsósné Danyi Anita és Orsós Attila

Radnó Balázs

2017.01.03.

3300 g/ 53 cm

Radnó-Kovács Zita és Radnó Zsolt

Tóth Krisztina

2017.01.04.

2400 g/ 46 cm

Tóth Zoltán

2017.01.04.

1950 g/ 43 cm

Petrovicsné Nagy Alexandra és Tóth Zoltán

Csorba Lora Julianna

2017.01.05.

4000 g/ 53 cm

Csorba-Sebek Judit és Csorba László

Molnár Krisztián

2017.01.06.

2600 g/ 49 cm

Molnár Szofia

2017.01.06.

2450 g/ 49 cm

Rafael Raul Kárlosz

2017.01.06.

3400 g/ 54 cm

Rafael Hermina

Horváth Gergő

2017.01.06.

3500 g/ 53 cm

Zachariás Andrea és Horváth Dániel József

Molnár Hanna

2017.01.08.

3400 g/ 53 cm

Molnárné Ulbert Anita és Molnár Zoltán

Gábor Balázs

2017.01.08.

3250 g/ 51 cm

Gáborné Szűcs Anett és Gábor Balázs

Farkas Csenge

2017.01.09.

3650 g/ 52 cm

Farkasné Borbély Klára és Farkas István

MAGAZIN

- programok - kultúra - sport - szabadidő

Telefon: 06 (30) 992-9400

Szülei

Szabó Anna és Szabó Árpád

Molnár Tímea és Molnár Sándor

Felelős kiadó: Crossborder Film Kft. Főszerkesztő: Molnár Emese Szerkesztőség: Dunaújváros, Kallós Dezső u. 1/c. Médiacentrum Telefon: 06 (70) 601-4566, 06 (25) 551-683 E-mail: szerkesztoseg@media-haz.hu Levelezési cím: Dunaújváros, Kenyérgyári út 1. Példányszám: 22.500 Nyomdai előállítás: Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft., Veszprém ISSN 2063-5109


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

KIKAPCSOLÓ

17

Játsszon velünk mozijegyekért!

Egészségügy

Köszönjük a rengeteg megfejtést, amelyet előző játékunk felhívására küldtek. A kétszemélyre szóló mozijegyet nyerték: Juhászné Ihász Magdolna Mária és Nagy Tamás (az átvétel módjáról e-mailben értesítjük őket). A játék folytatódik a Dózsa Mozicentrum jóvoltából újabb két darab kétszemélyes mozijegyért! Küldjék el címünkre az itt látható rejtvény megfejtését január 18-ig (email: szerkesztoseg@media-haz.hu vagy levelezési címünk: Kenyérgyári út 1.)

Gyógyszertári ügyelet Január 13.: Zöldkereszt Gyógyszertár (Táncsics M. u. 6/B) Január 14.: Római Patika (Váci u. 8.) Január 15.: Piaci Gyógyszertár (Szórád M. út 6/A) Január 16.: Vasmű úti Őspatika (Vasmű út 33/A) Január 17.: Tesco-Patika Plusz Gyógyszertár (Aranyvölgyi út 6. Tesco) Január 18.: Béke Gyógyszertár (Béke körút 1. Interspar) Január 19.: Szent Pantaleon Gyógyszertár (Vasmű út 10.) Január 20.: Medicina Gyógyszertár (Hajnal u. 4.) Január 21.: Római Patika (Váci u. 8.) Január 22.: Kígyó Gyógyszertár (Dózsa Gy. út 2/A) Január 23.: Patika Libra (Korányi S. u. 1.) Fogorvosi ügyelet Január 14.: Petőfi u. 1. (25/286-116) Január 15.: Vasmű út 10. (25/550-415 Az ügyelet ideje 7:0013:00 óráig tart a helyszínen megjelölt időpontokban. A fogászati ügyeleti beosztás az ügyeletet ellátó fogorvosok egymás közötti cseréje miatt módosulhat, de legfeljebb az ellátás helyszínében lehet változás, az ügyelet a jelzett időpontban minden esetben ellátja a pácienseket. A fogtechnikai ügyelet ünnepnapon egész nap, hétvégeken péntek 12 órától hétfőn 8 óráig a Rákóczi u. 24/A címen, és a 25/ 285-660 telefonszámon érhető el.


18

programok

2017. január 13.

Dunaújvárosi programajánló

Kollégánk ajánlja A fegyvertelen katona nagy siker volt a Velencei Filmfesztiválon.

Én ezt tuti megnézem

Mel Gibson visszatért! Már több, mint tíz év telt el Mel Gibson legutóbbi rendezése óta, a sorozatos magánéleti balhéi miatti Hollywoodból való száműzetése pedig úgy tűnik, idén végre véget ért és ismét bebizonyítja, hogy a legvéresebb drámákhoz még mindig nagyon jól ért. A fegyvertelen katona egy olyan ember történetét meséli el, aki a II. világháborúban hetednapi adventistaként lelkiismereti okokból megtagadta a fegyverhasználatot, de szanitécként több tucat honfitársát mentette meg Okinawa szigetén a haláltól. A rendkívül könyörtelen és megindító filmet tíz perces álló ováció fogadta a Velencei Filmfesztiválon.

A Dózsa Mozicentrum műsora Nagyterem A fegyvertelen katona színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál háborús dráma

színes, magyarul beszélő, amerikai-kínai fantasy Január 14.: 19:30 Január 15.: 19:30 Január 16.: 19:30 Január 17.: 19:30 Január 18.: 19:30

Vigyázz, kész, szörf 2. színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film Január 14.: 14:45 Január 15.: 10:00 és 16:00 Január 16.: 16:00 Január 17.: 16:00 Január 18.: 16:00 Január 14.: 16:30 és 19:30 Január 15.: 17:45 és 20:00 Január 16.: 17:45 és 20:00 Január 17.: 17:45 és 20:00 Január 18.: 17:45 és 20:00 Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi Január 14.: 17:00 Január 15.: 17:00 Január 16.: 17:00 Január 17.: 17:00

Január 14. szombat Játék és ruhavásár 9-12 óra között a Dózsa iskolában. MMK Kézműves vásár 9-15 óra között gyermekruha és kézműves termékeke vására az MMK aulájában. Hepp!!! Cirkuszi bohócjáték 11 és 15 órakor a Bartók színház stúdiótermében. Felnőtt Táncház 18 órától Somogyország tánczai az MMK-ban. Alvin és a mókusok Koncert 12:30-kor a Dózsa mozi Galéria Jazz Klubjában.

Nyílt nap A Dunaújvárosi Egyetem nyílt napot tart 9-14 óra között az „A” épületben. Muzsika az éjszákban

Január 18.: 17:00

A Nagy Fal

MMK Hangja– Voice Club Tehetséges helyi zenészek, énekesek bemutatkozója 18 órától az MMK-ban. Kármen Táncjáték 19 órakor a Bartók Kamaraszínházban.

Január 16. hétfő

Utazók színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus sci-fi akciófilm

Január 14.: 14:30 Január 15.: 14:45 Január 16.: 14:45 Január 17.: 14:45 Január 18.: 14:45

Január 13. péntek

Koncert Az Anima Musicae Kamaraegyüttes koncertje 11 és 13 órakor a Bartók színházban. Közreműködik: Lukácsházi Győző.

Január 17. kedd Bódy Gábor Filmklub 17 órakor a Mamma Mia! című film vetítése az MMK-ban.

Január 18. szerda Vasgyári Capriccio Győri Gábor könyv­ bemutatója 17 órakor az MMK-ban. Litera-túra Avagy a költők meg a kötelezők. Irodalmi műsor 14 órakor a Bartók színház stúdiótermében.

Január 20. péntek Enyém, tied Zenés mesejáték 10 és 14 órakor a Bartók színház stúdiótermében.

Lélekfestészet Birkás István Munkácsydíjas festőművész kiállítása 17 órakor a KMI-ben. NADENe zenekar Koncert 18 órakor az MMK-ban. Tim Ries Jazzkoncert a Művész Kávézó szervezésében.

Január 21. szombat Délszláv bál Hagyományos bál 19 órakor a Béke Étteremben.

Január 22. vasárnap Vásár Országos kirakodóvásár 6-12 óra között a Papírgyári út 3. szám alatt.

Január 24. kedd Bódy Gábor Filmklub 17 órakor az Ének az esőben című film vetítése az MMK-ban.

Január 26. csütörtök Cimborák irodalmi szemináriuma Irodalmi foglalkozás gyerekeknek Kálnay Adéllal (prózaíró) és Várnai Gyulával (képzőművész) 16 órakor a József Attila Könyvtárban.

Január 27. péntek Rák Jóska, dán királyfi Tragikomédia 19 órakor a Bartók színházban. Premier előadás. Intermezzo Kolisnychenko Inna: A zene ötven árnyalata című komolyzenei estje 18 órakor az MMK-ban.

Január 29. hétfő Rák Jóska, dán királyfi Tragikomédia 19 órakor a Bartók színházban. Január 30. hétfő Írisz Versszínpad Verses teadélután 17 órátl az MMK-ban.

Január 31. kedd Bódy Gábor Filmklub 17 órakor a Hair című film vetítése az MMK-ban. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!


közélet

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

19

„A hétköznapi hősök köztünk élnek”

A tűzből mentette ki az anyát és gyermekét Kimentette az édesanyát és gyermekét az égő lakásból, mégis visszautasítja a hős jelzőt Földi Zoltán, mondván, ezt mindenki megtette volna a helyében.

és meghallottam bentről a kislány hangját, valamint azt, hogy az anya is mondott valamit a lánynak, de azt nem értettem, hogy mit. Aztán betörtem a felső ablakot és a csörömpölésre

Néha vettem csak levegőt, nem erőltettem, de én is kicsit rosszul lettem a füsttől. Elsősegélynyújtást nem tanultam sehol, csupán an�nyit tudok, amennyi a jogosítvány megszerzéséhez kel-

lyen egyszerűnek tűnik, de krízishelyzetben sokan pánikrohamot kapnak, vagy segítségért sietnek, az azonnali cselekedet, és az életük kockáztatása helyett. Egy népszerű zenekar ezt ne-

tem fel, amikor több szabadidőm lett. Tíz éve egy vonalat sem húztam, de mostanában megint elővettem a ceruzákat. Régebben portrékat, csendéleteket rajzoltam, de sajnos elhanya-

Szóládi Zoltán A tragikus eset január 3-án történt, amikor is tűz ütött ki a Barátság utca egyik lépcsőházának harmadik emeleti lakásában. Földi Zoltán a szomszédban lakott, és amikor észrevette, hogy baj van, gondolkodás nélkül cselekedett. Először betörte a felső ablakot, majd a zajra a másik szomszéd, Hernádi Lajosné is kinézett, és a nála lévő pótkulccsal sikerült bejutni az égő lakásba. Zoltán pedig kihozta a füsttől félájult édesanyát és hétéves gyermekét, így nem történt nagyobb tragédia. Az eset után Földi Zoltánnal beszélgettünk. – Sokan hősnek titulálnak, de nem tartom magam annak, sőt, kimondottan kényelmetlen és feszélyez ez a szó. Egyáltalán nem volt olyan kiemelkedő a cselekedetem, bárki megtette volna mindezt a helyemben mondta Zoltán, aki párjával három hónapja költöztek a Barátság úti lakásba. Az esetre így emlékezett vissza: – Arra lettem figyelmes, hogy olyan susogó hangokat hallok, mint amikor az ember ablaka alatt esik az eső, de ez a folyosóról jött és egyre erősödött. Kimentem, és amikor kinyitottam az ajtót, akkor éreztem egy lökést, amitől berezonált az ajtó feletti ablak. Ekkor észrevettem, hogy szivárog az ajtó melletti réseken a füst. A lökés után még erőteljesebben gomolygott kifelé,

Fotó: Ónodi Zoltán

Földi Zoltán három hónapja költözött abba a Barátság úti lépcsőházba, amelynek egyik lakásában tűz ütött ki az új év elején

kijött a másik szomszéd is, akinek szerencsére volt kulcsa a lakáshoz. Amikor kinyitottam az ajtót, dőlt kifelé a füst. Semmit sem lehetett látni sem a lakásban, sem a folyosón. A szomszéd néni visszament a lakásába, és onnan kiabált, hogy ketten vannak odabenn, mert az apa dolgozik. Meg voltam ijedve egy kissé, de az eszembe sem jutott, hogy én is rosszul lehetek. Kapucnis pulcsi volt rajtam, ennek a kapucniját fogtam az orrom elé. A kislány és az anyukája a konyhában volt, bebújtak az ablak alá. A lány volt hozzám közelebb, először őt húztam ki a folyosóra és az oldalára fektettem, majd bementem az addigra eszméletét vesztett édesanyjáért is.

lett. Azt alkalmaztam, ebből merítettem. Zoltán a tűzesetig még csak kezdetleges szomszédi viszonyban volt mindenkivel az emeleten, ugyanis három hónapja költöztek be a lakásba. A szörnyű tűzeset óta több mint egy hét telt el. Mint mondta, akárhogy is gondolkodik, ma sem tenne másként. Most is ugyanúgy segítene, de ez szerinte nem akkora tett, hiszen bárki megtenné ugyanezt, ha hasonló helyzetbe kerülne. – Mindez alapvető emberi dolog, főleg ha tudjuk, hogy emberek vannak bent. Persze, teszem hozzá az interjú készítése közben, mennyire igaz, hogy az asztalnál ülve és kávét kortyolgatva minden mi-

mes egyszerűséggel fogalmazta meg: A hétköznapi hősök köztünk élnek… Földi Zoltán városunk szülötte (1985.12.31.), de Duna­földváron dolgozik. A Pannonia Ethanol gyárában operátori feladatokat lát el, 12-24, 12-48-as munkarendben. Párja, Andrea Dunavarsányban dolgozik az Ibidem Hungary Kft-nél. – A látszat ellenére ez jónak mondható munkarend és van műszakos járata a páromnak is, ezért gyakorlatilag több időt tudunk együtt tölteni, mint egy átlagos pár. Gyermekünk még nincs, egyébként is még csak pár hónapja költöztünk ös�sze. A szabadidőmben újabban ismét rajzolgatok. Ezt a hobbit most elevenítet-

goltam a kreativitásomat és most próbálgatom újra a szárnyaimat bontogatni. Végezetül még elárulja, hogy bár a dicséretektől irtózik, az azért nagyon jól esett neki, amikor a párja és a szülei is megjegyezték, hogy igen büszkék rá! A tűzeset után az éppen dolgozó Andreát az interneten keresztül nyugtatta meg Zoltán, ugyanis a félig beázott telefonját egy ideig nem tudta használni. Aztán hazaérkezve alaposan meglepődött, amikor azt tapasztalta, hogy gyakorlatilag feketére lett kifestve a lépcsőház a harmadikon. A szülei pedig azóta is emlegetik, hogy sorsszerű volt odaköltözni, éppen abba a lépcsőházba…


20

sport

2017. január 13.

Idegenben kell bizonyítani A Magyar Kézilabda Szövetségben elkészítették a női Magyar Kupa negyeddöntőinek sorsolását. A húzáson a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia is érdekelt volt, mely a Szekszárd elleni 34-17-es sikerrel jutott be az ötödik fordulóba. Csapatunknak ismét idegenben, a Mosonmagyaróvár otthonában kell kiharcolniuk a legjobb négy közé jutást február 15-én. Mivel a továbbjutás egyetlen mérkőzésen dől el, így nehéz csata vár kézilabdázóinkra.

Sportajánló Január 15. vasárnap Kosárlabda 19-kor NB II-es mérkőzés Dunaújváros –Kozármisleny (Dunaújváros, egyetemi csarnok). Január 16. hétfő Futsal 19-kor NB I-es mérkőzés Dunaferr DUE Renalpin FC–FC Nyírgyulaj KSE (Dunaújváros). Január 19. csütörtök Vízilabda 19-kor bajnoki mérkőzés DE-MAARSK Graphics –Racionet Honvéd (Dunaújváros). Jégkorong 18-kor MOL Liga mérkőzés Dunaújvárosi Acélbikák–ASC Corona Brasov (Dunaújváros). Kosárlabda 19:10-kor mérkőzés Dunaújváros–Vasöntöde FMKSZ (Dunaújváros, Széchenyi Gimnázium).

Erősített védelem Egy dunaújvárosi nevelésű védővel erősítette meg játékoskeretét a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata, mely a szezon végéig szóló szerződést kötött korábbi játékosával, Hüffner Adriánnal (képünkön). A 30 éves, volt válogatott bekk legutóbb a Ferencváros játékosa volt, ám munkahelyi

Pentele Kupa Huszonhatodik alkalommal rendezték meg városunkban a Pentele Kupát, a Kárpát-medence egyik legjelentősebb női labdarúgó tornáját. A Pentele Sport Kultúr és Hagyományőrző Egyesület által szervezett tornán hat magyar együttes mellett versenybe szállt az első helyért két szerb, két szlovák, egy ukrán gárda, valamint a Dunaújvárosi PASE együttese is. A tornát végül az Astra Hungary FC nyerte meg.

elfoglaltságai miatt tavaly februárban játszott utoljára tétmérkőzést. A szezon végéig szóló szerződést kötött a Dunaújvárosi Acélbikák vezetése a cseh Extraligagyőztes és lengyel bajnok hátvéddel, a tízszeres szlovák válogatott Stanislav Hudeccel is.

Meccsek a neten

Válogatottak

A dunaújvárosi csapatok mérkőzéseiről szóló tudósításokat a www. dunaujvaros.com oldalon, a Dunaújváros On­­­line felületén, már a meccs napján megtalálhatják olvasóink.

Kovács Anna mellett Szalai Babett és Cifra Anita is bekerült a magyar női kézilabda válogatott huszonegy fős keretébe, mely Tatabányán vesz részt kétnapos összetartáson.

Nagy Bence a válogatottban Remek hírről számolt be lapunknak Jakab János, a Danubius KSE tollaslabdázóinak vezetőedzője. Mint azt a szakember elárulta, Nagy Bence, a szakosztály utánpótlás korú versenytollaslabdás játékosa bekerült a január 13. és 15. között Pécsett sorra kerülő Nations To Nations elnevezésű nemzetek tornájára, miután Dian Ayu Mayasari szövetségi edző a dunaújvárosi U13-as játékost is meghívta a válogatott keretbe. A nemzetközi viadalon tíz ország, Bulgária, Csehország, Dánia, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna versenyzői vesznek részt, és remélhetőleg Nagy Bence is szép eredményekkel járul majd hozzá válogatottunk jó szerepléséhez.

A legjobbak Egy öregfiú tornán vettek részt a Campus együttesének kispályás labdarúgói. A tizenegy fős baráti társaság igen nehéz feladat előtt állt, hiszen olyan csapatokkal kellett felvennie a versenyt, melyekben

több volt válogatott labdarúgó is pályára lépett, többek közt Dárdai Pál. Ám sikerült elhódítani a torna első helyét, és Rajna Tamást, a dunaújvárosiak hálóőrét választották a viadal legjobb kapusának.


sport

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

21

A Carissa Kupán egymillió forint gyűlt össze a Dunaújvárosi Mentőállomás támogatására

A Dunaferr-Vasas elhódította a trófeát Folytatás az 1. oldalról. A Carissa Kupa zárónapján több gálamérkőzés is volt, az elsőt a DPASE és a Holler FC U10-es utánpótlás csapatai játszották egymással. Időközben felkészültek a Kohász Öregfiúk is, akik elsőként a Magyar Művészválogatottal csaptak össze, majd a Sport TV csapatával. Volt tombolasorsolás is Szatmári Ádámmal, akinek maga Vader Nagyúr és az 501-es légió két rohamosztagosa segített kihúzni a nyertes szelvényeket. A bronzmérkőzést a Kemi-Ker Mirage vívta a Mé-Szi Frucht ellen. Sokáig úgy tűnt, hogy akár szoros meccsre is lehet kilátás, egy idő után azonban a Mé-Szi Frucht Kft. bedarálta ellenfelét, és 7-3-as sikerrel megszerezte a bronzérmet.

a sikeres lebonyolításban segítettek, így dr. Dorkota Lajosnak, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, a rendezvény fővédnökének, aki magánemberként is támogatta a kezdeményezést, és százezer forinttal járult hozzá a jótékonysági célhoz. Megköszönték a segítséget a rendezvény másik fővédnö-

Fotó: Ónodi Zoltán

Darth Vader és légiósai is hozzájárultak a gyűjtéshez

A döntő előtt kisorsolták a Carissa Kupa aranyfokozatú támogatója, a Roneko Kft. ügyvezetője, Nemes Ferenc felajánlását, amely két személyre szóló belépőjegy volt a Barcelona Celta Vigo elleni hazai mérkőzésére. A kupa szervezői emlékplakettet adtak át azon főtámogatóknak, akik a rendezvény létrejöttében,

kének, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőnek, valamint Dunaújváros önkormányzatának, az emlékplakettet Izsák Máté, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságnak elnöke vette át. Elismerésben részesültek továbbá a Sport TV csapatának a Magyar Művészválogatott és a Kohász Öregfiúk tagjai,

ahogy Arth Imre, a Carissa virágüzlet tulajdonosa is. A jótékonysági összeget növelte a Dárdai Pál által aláírt mez licitálása is, az ereklye végül 110 ezer forintért kelt el. Végül következett a döntő, a Dunaferr Vasas és a

Karmacsi Autó összecsapása. A felek nagyon elszántan kezdték a mérkőzést, de hiába alakított ki mindkét csapat veszélyes helyzeteket, nem tudták azokat gólra váltani. Ez a kapusoknak is köszönhető, akiknek rengeteg tennivalójuk akadt az első öt percben. A hatodik percben aztán Ughy Márk félpályáról beívelt labdájának ügyes irányváltásával megszerezte a vezetést a Dunaferr Vasas. Ezt követően a Karmacsi Autó mindent megtett az egyenlítésért, de nem sikerült gólra váltani a támadásokat. Még az sem segített, amikor az utolsó percekben a kapus helyére mezőnyjátékost hoztak a pályára. Így a DunaferrVasas nyerte meg a tornát,

első alkalommal szerezték meg a Carissa Kupa vándorserlegét. Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a Carissa Kupa egy nagyon fontos rendezvénye Dunaújvárosnak, a nemzet sportvárosának.

elmúlt évek során segítettek már például életmentő készülékek vásárlásában, a Jószolgálati Otthon, vagy mint most, a Dunaújvárosi Mentőállomás támogatásában, mert ezek kiemelten fontos célok. Egyeztettem Cserna Gábor polgármesterrel, és a tornán ös�szegyűlt nyolcszázezer forintot a közgyűlés támogatásával kiegészítjük, így egymillió forintot kaphat a Dunaújvárosi Mentő­ állomás alapítványa. Kovács Judit, a Dunaferr SE elnökségi tagja szerint az ilyen rendezvényeknek óriási szerepe van a közösségformálásban. – Fontosak ezek az események, hiszen összefogja, ös�szetartja az embereket, sportolásra vagy éppen szurkolásra buzdítják a társaságokat. A sport részét tekintve úgy érzem, sikerült a tavalyi tornát felülmúlni, erős volt a mezőny, itt volt a A torna művész válogadobogósai: tott és a Sport TV 1. Dunaferr Vasas csapata, és renge2. Karmacsi Autó teg szurkoló is ki3. Mé-Szi Frucht Kft. látogatott a prog4. Kemi-Ker – Tizen­ ramra. A jótékonyMirage ötödik alka­ ságra pedig szükség lommal renvan, a Carissa Kupával dezte meg ezt a tornát a idén a Dunaújvárosi Mentő­ Dunaújvárosi Labdarúgó állomást támogatjuk. Ezek a Szövetség, hagyományt te- rendezvények nagyon jó utat remtettek és jól is ápolják. mutatnak arra, felhívják a fiHuszonnyolc csapat vett gyelmet arra, hogy segítsük részt az ország idei első őket, róluk is gondoskodnagyszabású kispályás lab- junk. darúgó tornáján. Majdnem Reszegi Imre, a Duna­ nemzetközivé vált, hiszen újvárosi Mentő­állomás vezeErdélyből is érkezett vol- tője az adomány átvétele után na csapat, ám az időjárá- köszönetet mondott mindsi-szervezési körülmények azoknak, akik segítették, támiatt végül nem jöttek. mogatták munkájukat. Idén Azt kívánom a DLSZ-nek, márciusban új mentőautót hogy ugyanolyan siker- kap az állomás és annak felrel folytathassák azt a tár- szerelésére fordítják a pénzt, sadalmi felelősségvállalá- amelyből két infúziós pumsi programot, amellyel az pát tudnak vásárolni.


22

sport

2017. január 13.

Magabiztos győzelmek Szentesen és Szegeden is meggyőző sikert arattak a DUE-Maarsk Graphics női vízilabdázói. Két találkozót játszottak a bajnokság felsőházában a DUE-Maark Graphics női vízilabdázói az elmúlt napokban. A tabella második helyén álló dunaújvárosiak először Szentesen ugrottak medencébe, ahol egy keménynek ígérkező mérkőzés várt az Euroliga hétvégi csoportkörére készülő egyetemistákra. Együttesünk azonban nem akart semmit sem a véletlenre bízni, az első negyed után 3-2-re, míg a félidőben már 9-5-re vezetett a kissé tartalékosan felálló házigazdák ellen. A térfélcsere után komoly adok-kapok alakult ki a vízben, mindkét gárda négy-négy alkalommal talált kapuba, de a záró etapra ismét összekapta védekezését a DUE, mely a hét találatig jutó Szilágyi Dorottya

vezérletével magabiztos, 17-9-es győzelmet aratott. Kedden este már Szegeden volt jelenése vízilabdázóinknak. A házigazdák igyekeztek megnehezíteni a mieink dolgát, ám a dunaújvárosi védelem jól működött, Kasó Orsolya is több szép védést bemutatott, s mivel a túloldalon Szilágyi, Horváth, Gurisatti, Garda és Menczinger is betalált, így a félidei nagyszünethez érve már 5-2-es vezetésnek örülhettünk. Csapatunk védekezése a térfélcsere után is jól működött, ráadásul támadásban is meggyőző teljesítményt nyújtottak a lányok, így fokozatosan növelte előnyét a Mihókcsapat, és 13-6-os sikerrel erősítette meg második helyét a bajnokság felsőházi tabelláján úgy, hogy hátránya mindös�sze kettő pont az éllovas UVSE mögött.

Tóth Margit

Technikás, gólerős játékossal bővült a keret

Erősítenék a védelmet is Véget ért a téli szünet a Dunaújváros PASE labdarúgói számára, akik múlt héten megkezdték felkészülésüket a 2016/2017es szezon tavaszi idényére.

DPASE, és a továbbiakban is tervez még erősítéseket, Dobos Barna együtteséből elsősorban a védelemben. távozott Páles Tamás, vala- A labdarúgók egyelőre fimint Nyicsenko Igor is, így zikai munkát végeznek, rájuk már nem számíthat a ám az első edzőmeccsre szakvezetés. A volt duna- sem kell már sokat várni, újvárosi Szepessy Róbert mert január 14-én 12 óráSzentimrey személyében egy techni- tól a Siófok gárdáját látják kás, gólerős játékossal vendégül. bővítette csatársorát a Az NB III Közép Csoportjának negyedik helyén álló dunaújvárosi fiatalok a vidámparki műfüves pályán tartották meg első közös gyakorlásukat. Dobos Barna vezetőedző elmondta, nagyon fontos, hogy tavaszig egy magasabb szintre emeljék az egységet, ez hozhatna számukra további javulást. Ezen kívül a csapat fiatal játékosait fizikálisan még jobban meg szeretnék erősíteni, hogy a Szepessy Róbert személyében gólerős játékossal bővült a DPASE Fotó: Sándor Judit Tamás

Hat pont a felsőházi belépő

(1961-2016) A Magyar Torna Szövetség számolt be a szomorú hírről, hogy Tóth Margit magyar bajnok, többszörös válogatott és olimpiai negyedik dunaújvárosi tornász 2016. december 18-án elhunyt. A kiváló sportoló Magyarország képviseletében részt vett az 1976-os montreáli olimpia tornaversenyein, ahol a magyar válogatott csapattagjaként, a negyedik helyen végzett. Versenyzett az 1978-as tornász világbajnokságon negyedik és az 1981-es világbajnokságon nyolcadik helyezést elért magyar válogatottban. Több nemzetközi és hazai verseny győztese volt. A nemzetközi mezőnyben hosszú évekig csak ő mutatott be a gerendán nyújtott testű előre szaltót. Ő volt a negyedik dunaújvárosi versenyző, aki országos felnőtt I. osztályú bajnokságot nyert. Tóth Margit 1981 végén befejezte első osztályú sportpályafutását, és a Testnevelési Főiskola hallgatójaként a sportág második osztályában folytatta a versenyzést. 1985-ben egyéni összetettben megnyerte az egyetemi és főiskolai országos bajnokságot. 1985-ben a TF elvégzése után, testnevelő tanárként kezdett dolgozni és átigazolt a Ferencvárosi TC torna szakosztályába, ahol edzőként is dolgozott. Sikeres sportolói pályafutása elismerésként 1975-ben az év sportolójának választották Fejér megyében, míg 1976-ban Pro Urbe-díjjal tüntette ki Dunaújváros önkormányzata.

Dunaferr SE–Pénzügyőr 1-3 (24-26, 25-18, 21-25, 20-25) Nem játszott jól, így hazai pályán szenvedett fájdalmas, 3-1-es vereséget a Pénzügyőr elleni bajnoki találkozón a Dunaferr SE röplabda csapata. Az első szett a Pénzügyőré volt, de sikerült felzárkózniuk Tomanóczy Tibor tanítványainak. Sajnos a rutinos vendégek összekapták magukat és a harmadik, valamint a negyedik szettet is behúzták. A Dunaferr csapatára most két idegenbeli, a Debrecen és a Pécs elleni összecsapás vár, melyekből hat pontot kell hozni ahhoz, hogy a felsőházba kerülhessenek.

Fotó: Ónodi Zoltán

Nem nehezítették meg a rutinosabb Pénzügyőr dolgát


sport

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

A kötelezőt hozták, de a rangadón kikapott a Kohász

Harmadik helyen

Felemásan kezdték az évet Két bajnoki és egy Magyar Kupa mérkőzést játszott az elmúlt időszakban a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia együttese. Szentimrey A Kispest NKK elleni mérkőzés nem hozott túl nagy csatát, mert a mieink a hetedik percben 6-3-ra, míg a tizedikben már 10-4-re vezettek, s magabiztos előnyüket végig megtartva, 43-27-es sikerrel zárták a találkozót. A Magyar Kupa küzdelmeiben Szekszárdon lépett pályára a DKKA. Zdravko Zovko tanítványai jól kezdték a mérkőzést az NB I/B-s

Vincze Melinda

házigazdák ellen, korán megnyugtató előnyre tettek szert, melyet a félidei szünethez érve már kilencgólosra növeltek. A második harminc percben minden játékosának lehetőséget adott a Kohász szakvezetése, ám a különbség így is tovább nőtt a felek között, s a mieink végül könnyed, 3417-es győzelemmel jutottak tovább a sorozat ötödik fordulójába. A bajnokság folytatásában a Ferenc várossal csaptak össze kézilabdázóink Fotó: Sándor Judit múlt hétvégén.

Zdravko Zovko tanítványai nem is kezdték rosszul a mérkőzést, Oguntoye védéseinek, valamint Szalai Babett góljainak köszönhetően nem csak tartották ellenfelüket, hanem a vezetést is sikerült átvenniük az első negyed óra végéhez közeledve. A folytatásban azonban beleerősített a Fradi is, és az emberelőnyeivel jól gazdálkodva 15-11-es előnyre tett szert. A második felvonásban jól kapaszkodtak kézilabdázóink, akik nem engedték meglógni ellenfelüket sőt, a 43. percben már csak 21-18-ra vezettek a fővárosiak. Aztán újra jól gazdálkodott előnyeivel a fővárosi alakulat, mely nyolc góllal is ellépett a mieinktől, így hiába hajrázott nagyot a DKKA, végül a Fradi örülhetett a 2723-as győzelemnek.

A legjobb négy között a kupában

Edzőcsere a jégkorongozóknál A MOL Ligában felemás eredményeket ért el, de a Magyar Kupában bejutott a legjobb négy közé a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata. Sz. T. Az év utolsó heteinek a Debrecenben aratott 8-7-es győzelemmel vágott neki a DAB, ám ezt követően elmaradtak a várt eredmények, mert előbb a Galac (67), majd a Brassó (3-6) győzni tudott D u n aúj v á ro s b a n , ezért a csapat vezetése úgy határozott, hogy új

Fotó: Sándor Judit

Az UTE ellen 5-2-es győzelmet arattak az Acélbikák

23

edzővel fejezi be az idei szezont. Lee Gilbert helyét egy rutinos finn szakember, Heikki Malkia vette át, akinek bemutatkozása nem is sikerült rosszul, mert első mérkőzésén 3-2-es sikert arattak Acélbikáink a Fehérvári Titánok otthonában. Ezt követően azonban két vereség jött a sorban, és a Debrecen ellen is csak egy pont jutott a DAB-nak. A Magyar Kupában viszont lényegesen jobban ment a mieinknek, akik a Fradi ellen 5-1-es, az UTE ellen 5-2-es győzelmet arattak, ezzel pedig biztosították helyüket a Magyar Kupa elődöntőjében.

A Swietelsky Haladás elleni hazai rangadóval zárta a 2016-os esztendőt a Dunaferr DUE Renalpin FC futsal csapata. A dobogóra hajtó dunaújvárosi alakulat remekül kezdte a találkozót, és Hosszú Ádám góljával már a második percben megszerezte a vezetést. Együttesünk a folytatásban is fölényben játszott, melynek eredményeként már a hatodik percben megduplázta előnyét, s ezt egészen az első félidő végéig meg is tartotta. A térfélcserét követően Fekete Róbert növelte háromgólosra a mieink előnyét, s bár erre gyorsan válaszoltak a vendégek, a második játékrész derekán Németh Péter is bevette a szombathelyi kaput, így 4-1-re nyert a Dunaferr. Ezen a héten a címvédő Rába ETO vendégeként lépett pályára az alapszakasz 13. fordulójában csapatunk, erősen tartalékos felállásban, ugyanis Hosszú Ádám, Horváth Norbert és Fekete Róbert nélkül vette fel a harcot a bajnokkal. A találkozót a házigazdák kezdték jobban, igen hamar háromgólos előnyre tettek szert, s bár a Dunaferr is küzdött becsülettel, a félidei szünetre 5-2-es győri vezetéssel vonultak a csapatok. A térfélcsere után gyors góllal kezdett a Renalpin, melynek volt lehetősége arra is, hogy minimálisra csökkentse hátrányát, ám ezzel nem élt, s a pontosabb ETO pillanatok alatt újabb három gólt szerezve eldöntötte a mérkőzést, s végül 10-5ös sikert aratva erősítette meg első helyét a tabellán, míg a mieink maradtak a harmadik helyen.


2 KÖZÉLET HIRDETÉS 24

DVG Zrt. műszaki rajzolót keres. Elvárás: AutoCAD 2D magabiztos használata. Fényképes önéletrajzokat a dvgzrt@dvgzrt.hu e-mail címre várjuk, fizetési igény megjelölésével.

2016. JANUÁR 13.

Dhk 2017 01 13  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you