Page 17

3/10/2012

17

kacije sporazuma s BiH

Hrvatski sabor

Za ratifikaciju će trebati dvotrećinska većina Premda je premijer Zoran Milanović najavljivao kako će za ratifikaciju ugovora o granici s BiH u Hrvatskom saboru biti dovoljna obična većina glasova, jer nije riječ o promjeni granica, već o potvrđivanju starih, na aktualnom satu na početku jesenjskog saziva Sabora promjenio je mišljenje. - Prije dvije godine smo u Saboru ratificirali arbitražni sporazum sa Slovenijom dvotrećinskom većinom. Ako je za ugovor o arbitraži trebala dvotrećinska većina, onda za ovaj sporazum gdje imamo veću autonomiju u odlučivanju o granici može proći i obična većina. No ja ću tražiti dvotrećinsku većinu – istaknuo je premijer.

zuma mi smo otuđili taj teritorij. 2005.i 2010. ista politička opcija je podržavala ovaj Sporazum. Cijenim što vodstvo HDZ-a ima drugačiji stav. No Dubrovnik će ubrzo biti jedna kopnena enklava. Tu je i Prevlaka koja je pitanje RH i cijele jedne sjednice. No, imamo susjede, moramo imati dobre odnose s BIH. Susjeda ne možeš birati - poručio je gradonačelnik Vlahušić. Na njegovo izlaganje odgovorila je HDZ-ova Dubravka Šuica: - Ne može se biti malo u drugom stanju, jesi ili nisi gradonačelniče? – istaknula je Šuica dodavši kako bi voljela vidjeti glasovanje HNS-ovaca. S druge pak strane i predsjednica GV Olga Muratti nadovezala se kako se o ratifikaciji može samo razgovarati, ali ne i donositi zaključke. To je pravdala činjenicom da su upućeni nepotpuni materijali za sjednicu.  - Pa nakon četiri godine trebali ste znati što treba napraviti ako su materijali nepotpuni. Vi ste prvi među jednakim, možete se bahatiti, ali morate se ponašati prema Statutu. Mogli ste tražiti dopunu, ili vi ili gradonačelnik biti predlagač– odgovorio joj je Antun Kisić (HDZ).  - Svjedoci smo koliko ste puta sazivali sjednice bez materijala. Niste pozvani o tome govoriti – nadovezala se Sanja Putica (HDZ). 

UMJESTO NA MISI, HDZ-OVCI NA KAVI S obzirom da su HDZ-ovci negodovali što je Tematska sjednica sazvana upravo na 1. listopada kada se obilježava početak agresije na Dubrovnik, Putica je zatražila pauzu kako bi u 19 sati mogli nazočiti Svetoj misi

Pomoćnica ministrice Andreja Metelko Zgombić poručila:

“Ugovorom je riješena najdulja granica” Umjesto ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, na Tematsku sjednicu stigla je njena pomoćnica Andreja Metelko Zgombić. - Ugovor o granici može stupiti na snagu ako ga potvrde parlamenti dvije zemlje. No, on se privremeno primjenjuje. Jasan je i potvrđuje načela Bandinterove komisije koja kaže da je bivša republička granica postala međunarodna granica i dvije države imale su je precizno utvrditi i identificirati. U člancima se navodi da će se uzimati u obzir granica između dvije države, kao i katastar koji ukazuje na smjer protezanja granica, položaj naselja - naglasila je pomoćnica. - Na izradi granične dokumentacije utvrđivala se crta, eksperti su izašli na 35 lokacija, na 25 lokacija izrađena je fina granična crta prilagođena potrebama ljudi i stanovništva. Ovdje nema riječi o zamjeni teritorija, jer su se korekcije mogle napraviti jedino unutar 200 metara od granice - naglasila je, dodavši kako su se problemi pojavili kada je potpisan sporni Ugovor i kada je izašla prva knjiga četvorice autora. - Komisija za granicu zaključila je da nema razloga za ponovnim otvaranjem pregovara s BIH, te se nastavilo s izradom dokumentacije i razmišljalo se ponovno 2005. o postupku ratifikacije. Vlada je umjesto toga odlučila otvoriti dijalog s BIH diplomatskim putem. No tada je BIH uputila niz spornih točaka oko granice. 2010. održana je zajednička komisija koja je razmotrila ugovor i zaključeno je da ugovor predstavlja instrument kojim je riješena najduža granica RH i zaključeno je da se mora učiniti sve da se on ratificira - zaključila je Metelko Zgombić dodavši kako je tijekom „poravnjavanja“ granice, RH dobila 8 hektara teritorija.

u Male braće. Predsjednica Olga Muratti umalo je udovoljila njihovom zahtjevu, no kad je saznala da pomoćnica ministrice Andreja Metelko Zgombić zbog zakazanih obveza mora ranije napustiti sjednicu, od toga je odustala. - Ja znam unaprijed što će reći, pa se pripremite za repliku – istaknuo je Antun Kisić (HDZ) prije obraćanja pomoćnice ministrice Metelko Zgombić. - Tko ste vi da znate što će ona reći. Kolega Kisić, niste dobili riječ

– grmila je predsjednica Muratti. - Ovo je tematska sjednica po prijedlogu našeg kluba, ona je na našem raspolaganju, ne vašem   - odgovorio joj je Kisić. Nakon što je Metelko Zgombić odgovorila na pitanja, za govornicu je izašla Dubravka Šuica zatraživši stanku od sat vremena. Ni tu predsjednica GV nije bila popustljivija, pa je odobrila pauzu od svega 15 minuta. Stoga su, umjesto na Svetoj misi, HDZ-ovci u pauzi završili na kavi u Gradskoj kavani.

duList #53  

Dubrovački tjednik, 3. listopada 2012.

duList #53  

Dubrovački tjednik, 3. listopada 2012.

Advertisement