Page 14

14

TEMA TJEDNA

3/10/2012

LUKA DUBROVNIK I ATLANTSKA PLOVIDBA NEGODUJU

Prevara u režiji

MINISTARSTVO pomorstva, prometa i infrastrukture još uvijek nije donijelo odluku o koncesionaru Marine Gruž, iako se u javnosti pojavila informacija kako je tridesetogodišnja koncesija pripala Franju Pašaliću, vlasniku tvrtke Laguna Trade. Unatoč tome, vlasnik rogozničke Marine Frapa Pašalić vidi sebe kao dobitnika natječaja Ministarstva. Za duList je prošli tjedan izjavio kako je spreman odmah početi raditi. - Ja sam iz te struke, znam što i kako hoću. Mogu iz spavaće sobe napraviti projekt Marine Gruž – rekao je Franjo Pašalić. Ipak, za dubrovačke investitore, ponuditelje na natječaju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Luku Dubrovnik i Atlantsku plovidbu, odnosno Atlant Marinu, još ništa nije gotovo. Ogorčeni su što je Pašalić nerealnim idejnim rješenjem, koji je u suprotnosti s važećom prostorno – plannskom dokumentacijom, uspio zavarati Povjerenstvo za izbor najboljeg koncesionara.

PAŠALIĆEV PROJEKT NIJE U SKLADU S UPU-om? - Tražio sam uvid u dokumentaciju, s obzirom da je i Luka Dubrovnik jedan od sudionika natječaja, i to što sam vidio jest platforma na 1500 kvadrata na moru ispred fakulteta, na kojoj bi bila zgrada i parking. To mi je bilo sumnjivo. Kako smo jedni od financijera UPU-a, imam uvid u cijeli urbanistički projekt Gruškog zaljeva. Usporedio sam dva projekta i potvrdile su mi se sumnje kako njihov projekt nije u skladu s UPU-om.

U praksi se može dogoditi da neki ponuditelj preda idejno rješenje u kojem predviđa, karikiramo, izgradnju hotela u okviru marine (premda hotel nije predviđen u prostornom planu) i na temelju takvog idejnog rješenja drastično poveća troškove izgradnje i budući broj zaposlenika Tražio sam od nadležnih pročelnica u Gradu Dubrovniku da mi kažu je li sve u skladu s UPU-om. Nakon što su mi rekli da nije, onda sam takav dopis u kolovozu uputio predsjednici Povjerenstva Nini Perko – rekao je Božidar Memed, direktor Luke Dubrovnik. Ispričao je kako je poslao dva dopisa i požurnicu, međutim do današnjeg dana nije dobio odgovor. - Onda sam, na žalost, čuo kako je Povjerenstvo donijelo odluku da je Pašalićeva ponuda najbolja. Nini Perko sam poslao novi dopis, da, s ozbirom da je bila upozorena kako Pašalićev idej-

ni projekt nije u skladu s projektom, provjeri moje navode u gradskim službama. Pitao sam je je li uopće provjeravala tu informaciju te je li dobila ikakav odgovor. To je još jedan od dokaza njene nekompetentnosti, na što sam više puta upozoravao, ili je odraz njenog osobnog interesa, kojim uvažava štetu koju će nanijeti nama, ali i Vladi RH. Ni na to nisam dobio odgovor – ističe Memed. - U natječaju se isključivo traži da idejni projekt bude u skladu s UPU-om. Mi smo napravili takav projekt, a Pašaliću se kao najbolja ponuda valorizira pro-

jekt koji nije u skladu s UPUom. Napisao je da će napraviti nešto što ne može napraviti, a upravo to mu je podiglo ukupnu vrijednost investicije, zbog koje je i dobio natječaj – iznosi Memed. Jedinstvenog stava je i direktor Atlant Marine Ivica Šurković. On tvrdi kako bi se u cijelu priču trebale uključiti stručne službe Grada Dubrovnika kako bi se izbjegle sve dvojbe oko bilo čijeg idejnog rješenja buduće marine. Grad Dubrovnik i njegove stručne službe, tvrdi Šurković, jedine su mjerodavne tumačiti je li (ili nije!) pojedino predloženo idejno rješenje u skladu sa važećom prostornoplanskom dokumentacijom.

PRIVILEGIRAN POLOŽAJ - U praksi se može dogoditi da neki ponuditelj preda idejno rješenje u kojem predviđa, kariki-

duList #53  
duList #53  

Dubrovački tjednik, 3. listopada 2012.

Advertisement