Page 1

G L

E N E R

September 2017

#132

HE

DUK OP

Billeder fra sommerens lejre Hvordan bliver man en helgen? Lav dine egne efterårsdekorationer

rk Ki

en

-e

t te s gn på Gud

r æ n

DANMARKS UNGE KATOLIKKER

r æ v


allesam Kære

Hvad er der i bladet? Præsten prædiker

4

Billeder fra børnelejr 6 Miraklet i Fatima

8

Tegning til farvelægning10 Bed en bøn11

Billeder fra Midilejr12 Kreahjørnet

14

Helgenkåring & saligkåring16 Vox Pop18 Portræt af en helgen: Clara af Assisi 20 Mød en DUK’er DukOpgave

23

22

For to år siden var jeg på pilgrimsvandring i Assisi og her hørte jeg for første gang historien om den hellige Clara af Assisi. Jeg blev meget fascineret at hende og Frans af Assisi. De opgav alt hvad de havde og levede i stilhed for at komme tættere på Gud og finde en anden rigdom end den der findes ved at have mange penge. Helgener er særlige mennesker som følger Gud på deres egne måder. De er ikke bange for at skille sig ud for de ved, at Guds kærlighed er størst af alt. Som katolikker skal vi forsøge at leve som dem. De er vores idoler, forbilleder. Vi kan leve som dem på vores måde. Vi behøver ikke dø for vores tro eller give alle vores materielle goder væk. Men vi skal lytte til Gud, finde ud af hvad Gud vil med netop vores liv. Vi skal ikke glemme at Gud er vigtigst af alt og hvis vi finder mod til at være stille som Clara og tålmodighed, så kan vi høre Gud. Tak til Zofia Zelazny for det super flotte forside og tak til Charlotte Olden-Jørgensen for artiklen om børnene i Fatima.

DUK OP

Lea

udgives af Danmarks Unge Katolikker MÅLGRUPPEN Børn i alderen 5-13 år Medlemmer af DUK inden for målgruppen får bladet gratis. Andre kan tegne abonnement. DUK’S SEKRETARIAT Sankt Kjelds gade 3 2100 København Ø tlf.: 39202079 fax: 39309079 www.duk.dk

men,

DUK’S HOVEDBESTYRELSE: Christopher Nybro Bonde (formand) Adam Nawarecki Michael Rangel Pedersen Lea Noval Kathrine Jørgensen Tri Nguyen Peter-Andreas Munk-Nielsen (suppleant) Martha Kristina Gomes Ryom (suppleant)

Vi tager gerne imod artikler og forslag. Synspunkter fremsat i bladet står for TRYK skribentens egen Werks offset, Oplag: 1300 eksemplarer regning. ISSN 1603-6506

REDAKTIONEN

Lea Uhlott Noval Redaktør

Nicoline Maria OldenJørgensen Layouter

Rebecca Koerner

Rasmus Johan Nitschky Münchow

Ronja E. Weilbach FriisFarsøe


Hallow

een - A Den 31. o llehelge ktober er det Hallo nsaften som det h ween - ell edder i K e r All irk slik? Det er den po en. Skal du klæde d ehelgensaften, p ig ud og s u læ Allehelge re måde a pise nsaftern e t fe jr e H r faktisk e alloween, alle Kirke n m a ns helgen er, og dag ften, hvor vi mind en novembe es en r, hvor vi mindes all før Allesjælesdag d rundt om en e afdøde. D kring på d er fejres a 1. e katolske kirke i de ndagte kirk n fo spørge din rbindelse - du kan egårde eller i den lo r fin ka sognepræ st eller din de ud af hvornår v le ed at e forældre !

en til Velkomm en på Nguy Kim Tai kal t, som s e t ia r a t som sekre selsvikar r a b e r for væ nsulent o k s m o . ungd Truc Le t Theresa il et god t m e r f Vi ser jde! samarbe

ter: Til alle kateke rigtig

n er Vi på redaktione mange kateor hv r, glade fo er bladet til keter, der brug ng! deres undervisni blive meget Derfor ville vi melige, hvis glade og taknem g tid til at du ville tage di nier med ris skrive et par li adet til os & ros omkring bl på mail dukop@duk.dk

Vi siger Jessen o tak til Jakobine g Rebec ca som sto pper i re Koerner, daktione Mange n. tak til je r begge at have for været m ed til at DUKop gøre e n d n u bedre. A mulig he l ld & lykk e fremo ver!

3


n e t s æ r P r e k i d æ Pr Har du nogen, du ser op til? En dygtig sanger eller en sportsstjerne? Du har måske en plakat på dit værelse eller et billede på din telefon? Vi har alle sammen nogle, som vi ser op til i livet. Fordi de inspirerer os. De er dygtige og vi vil gerne være ligesom dem. Sådan nogle har vi også i kirken. Kig godt efter næste gang du er i en kirke, der hænger billeder af forskellige mænd og kvinder. Måske har I endda også et billede hjemme hos dig? Dem kalder vi for helgener. Det er kvinder og mænd, som har levet et liv tæt på Gud og forsøgt at gøre alt det Gud gerne vil have i deres liv. Vi kalder dem helgener, fordi de er hellige. At være hellig betyder at være sammen med Gud. Der findes flere tusind forskellige helgener. Nogle ved vi meget om fordi, det ikke er længe siden de levede. Andre ved vi meget lidt om fordi, de levede for meget længe siden. Fælles for dem alle er, at de levede et liv som kan være til inspiration for os der lever nu. På samme måde som man kan få inspiration fra en dygtig person, man ser op til. Helgener har to roller i den Katolske Kirke. Det første er, at de er forbilleder. Mænd og kvinder vi kan se op til. De giver os inspiration til, hvordan vi kan leve vores liv som troende. Den anden rolle er forbedere. Tænk på Jomfru Maria, hun er den vigtigste af alle helgener. Hende beder vi til i bønnen Hil dig Maria, hvor vi siger ”bed for os syndere”. Vi beder altså Maria om at bede for os, at gå i forbøn for os kalder man det. Så at hun beder til Gud for os. Ligesom vi kan bede for en god ven, eller bede for nogle der er syge.

4

Af pastor Kasper Baadsgaard-Jensen


Helgener er altså de store stjerner i vores kirke. Det er dem, vi ser op til som forbilleder. Det er dem, vi beder til om, at de må bede til Gud, altså som forbedere for os. Der findes forskellige vi kan se op til inden for sport, musik eller i vores familie. Sådan er det også med helgenerne. Hver især gjorde de særlige ting og har derfor forskellige områder, som man forbinder med dem. For eksempel er der en helgen, man kan bede til for skoleopgaver, en helgen man kan bede til for naturen, en helgen man kan bede til for sygdom og så videre. Der findes helgener for det hele. Men det allervigtigste ved helgener, er at de var helt almindelige mennesker som dig og mig. De gjorde ikke selv noget særligt, men de gav sig selv til Gud, så Gud gennem dem kunne gøre store ting. Derfor siger Jomfru Maria: ”den Mægtige har gjort store ting i mod mig.” Det er en ægte helgen – en der ved, at det ikke er os selv som klarer alt ting, men Gud som virker gennem os.

5


Billeder fra

6


Børnelejr 2017

7


A M I T A F I T E L MIRAK Den 13. maj var det 100 år siden at Jomfru Maria viste sig for de tre børn i nærheden af Fatima i Portugal. Hun viste sig for børnene, og fortalte dem, at hun var blevet sendt af Gud med et budskab til alle mennesker. Hun viste sig mens der var krig og lovede, at Himlen ville give verden fred, hvis folk hørte efter hvad hun sagde og bad om fred. Hun bad også om at paven og alle biskopper skulle indvie Rusland til hendes rene hjerte. Hver den 13 i månederne maj, juni, juli, september og oktober viste Jomfru Maria sig for de tre børn - Lucia der var 10 år og hendes kusine og fætter, Jacinta 7 år og Francisco 9 år. Når hun viste sig for børnene, fortalte hun at den daglige bøn er meget vigtig, især rosenkransbønnen. Børnene havde bedt rosenkrans ved kun at sige den første sætning, så de kunne blive hurtigt færdige og lege, men Jomfru Maria lærte dem at bede hele rosenkransen. Den 13. juli lærte hun børnene den bøn, som mange mennesker afslutter hvert led af rosenkransen med: "Kære Jesus, tilgiv os vore synder! Frels os fra helvedets ild! Før alle sjæle ind i Himlen, især dem der trænger mest til din barmhjertighed." Desværre døde både Jacinta og Francisco som børn, da de begge syge med influenza, som dengang var meget dødeligt, i flere måneder og døde tilsidst af sygdommen. Jacinta blev 9 år og Francisco 10 år.

Den 13. oktober var der omkring 70.000 mennesker til stede, det regnede og det var køligt og mudret. Efter at Jomfru Maria endnu engang havde understreget hvor vigtigt det var at bede rosenkransen hver dag, forsvandt hun. Og så skete solunderet!

8

Af Charlotte Olden-Jørgensen

Hver måned kom der flere mennesker til Fatima. Mange af dem så træets grene bøje sig under Marias vægt, eller så lys og hørte lyde.


Himlen klarede op, og skyerne forsvandt. Solen dansede, skiftede farve og kom så pludselig susende ned mod jorden som en glødende ildkugle. Alle folk blev bange, og mange råbte højt af skræk. Men så stoppede solen op og blev igen helt almindelig. Alle mennesker opdagede at deres tøj, der var blevet gennemblødt af den silende regn og smurt ind i mudder, var rent og tørt igen. En mand løftede Lucia op på sine skuldre og deroppefra råbte hun Jomfru Marias sidste budskab ud over menneskemængden: "Omvend jer, vend tilbage til Gud, afsky synden!" Jacinta og Francesco døde i influenzaepidemien i 1919, men Lucia gik i kloster og blev 97 år gammel De ligger alle tre begravet i basilikaen "Vor Frue af rosenkransen" i Fatima. Det var også ved en stor messe i den kirke at pave Frans helgenkårede Jacinta og Francisco. Det skete den 13. maj, præcis 100 år efter at de første gang så Jomfru Maria. Deres festdag er 20. februar - samme dag, som Jacinta døde.

9


Giv tegningen af Sankt Antonious af Padua nogle flotte farver!

10


BED EN BØN SAMMEN MED FRANS AF ASSISI Den Hellige Frans af Assisis bøn er en stærk bøn , der får dig til at tænke over, hvordan du bedst kan blive en , der lever Guds vilje i dit liv. Bed denne bøn , og mærk fællesskabet med Guds helgener! Herre , gør mig til redskab for din fred . Lad mig bringe kærlighed , hvor hadet råder. Lad mig bringe tilgivelse , hvor uret er begået. Lad mig skabe enighed , hvor uenighed råder. Lad mig bringe tro, hvor tvivlen råder. Lad mig bringe glæde , hvor sorg og bedrøvelse råder. Lad mig ikke så meget søge at blive trøstet som at trøste . Ikke så meget at blive forstået som at forstå. Ikke så meget at blive elsket som at elske . For det er ved at give , at man får. Det er ved at glemme sig selv, at man finder sig selv. Det er ved at tilgive andre , at man får tilgivelse . Det er ved at dø, at man opstår til evigt liv, AMEN!

11


a r f r e d e l l i B r j e l i Mid

12


13


Det skal du bruge: Papir Rød/gul/orange/brun maling Pensel Plastikunderlag Blyant Saks

Efterårsblade Nu er efteråret her, og det betyder også at det vil komme til at regne! Nogle gange er regn virkelig irriterende, men vi vil vende den til noget positivt som kan hjælpe os. Du kan lave disse flotte og farverige efterårsblade, og pynte med dem derhjemme! 1. Mal med den røde, gule, brune og orange maling på papiret, så det bliver et flot mønster. Husk at bruge underlaget. 2. Derefter anbringer du papiret på underlaget uden for i regnen enten på et bord, på altanen eller på fliser. Du skal placere papiret med malingen ude i regnen inden malingen er tør - så vil det blive et helt nyt mønster! 3. Når regnen har lavet sit eget flotte mønster, lader du papiret ligge på underlaget til det er helt tørt! Dette kan tage lang tid, så hav lidt tålmodighed :) 4. Når papiret så er helt tørt, kan du på den hvide side tegne flotte blade i forskellige størrelser. 5. Derefter klipper du dem ud, og du har nu nogle flotte blade i efterårets farver! Du kan nu lægge dem på bordet som flot pynt, eller du kan hænge dem op på dit værelse.

14

Af Ronja E. Weilbach Friis-Farsøe


Det fĂŚr dige res ultat - h et billed usk at s e af din en e efterĂĽ r sblade t de Se mer il os! e side 2 3!

15


t e r å k n a m r e v i l b n a Hvord ? n e g l e til h Vi har masser af helgener i Kirken, og vi får hele tiden nye – men hvordan er det egentlig Kirken finder ud af, om en død person virkelig er helgen?

ÆRVÆRDIG Mens personen har titlen Guds Tjener, så går man i gang med at samle på de ting, der er sagt og skrevet af og om ham eller hende. Det her bliver så sendt til Rom, hvor det undersøges i særlig grad af det, der hedder Kongregationen for Salig- og Helgenkåringsprocesser. Her vælger man så én, der skal have ansvaret for at resten af processen nu går som den skal. Den mulige helgens liv bliver altså undersøgt, og efter en række afstemninger om hvorvidt man vil have, at processen kan fortsætte, så venter man på, at paven selv beslutter om sagen skal fortsætte eller ej. Hvis paven synes at det, man er kommet frem til, er fint, så får personen titlen Ærværdig. SALIG Det næste skridt i processen hedder saligkåringen. For at det kan ske, så skal man bruge et mirakel, som er sket, fordi man har bedt til den person, man vil have skal blive saligkåret. Det skal man for at være sikker på, at denne her person virkelig er hos Gud og kan bede for os.

16

Af Rasmus Johan Nitschky Münchow

GUDS TJENER Det tager egentligt normalt 5 år før man kan gå i gang med at se nærmere på en bestemt person, som man gerne vil have kåret til helgen, medmindre paven bestemmer sig for at begynde inden. Efter de 5 år kan biskoppen fra sted, hvor personen døde, sende en besked til Rom om, at han gerne vil have undersøgt, om en person virkelig er helgen – hvis man ikke mener, at der er noget problem med at sætte processen i gang, så får personen titlen; Guds tjener.


Hvis man har oplevet et mirakel efter at have bedt til personen, så siger man det til sin egen biskop, og så får man både teologer og videnskabsfolk til at undersøge det. Normalt er miraklet, at nogen er blevet helbredt fra en sygdom – videnskabsfolkene skal så være helt sikre på, at den, der er blevet helbredt, faktisk har været syg, og at der ikke er nogen naturlig forklaring på helbredelsen. Teologerne skal så sikre sig, at det virkelig er på grund af, at den, man vil have saligkåret, har bedt for helbredelsen. Det gør de bl.a. ved at undersøge, om man har bedt til andre anerkendte helgener. Man sender så sagen med miraklet videre til Rom, hvor der igen bliver sat videnskabsfolk og teologer til at kigge på det. Efter en afstemning, hvor man er blevet enige om, at det virkelig er et mirakel, så sendes sagen videre til paven, der igen har den sidste stemme – og hvis han vil, så bliver personen saligkåret.

HELGEN For at blive helgenkåret skal man bruge endnu et anerkendt mirakel, og processen er den samme som, når et mirakel skal anerkendes før en saligkåring. Hvis man igen er enige om, at det andet mirakel også virkelig er et mirakel, så sendes det videre til paven, der selv helgenkårer personen og endegyldigt erklærer, at personen er i Himlen og kan bede for os til Gud.

17


x o v p o p

Anna, 7 år, Horsens Hvad er det bedste på børnelejr? Værelsesinspektion, fordi de er sjove! Hvad vil du gerne være når du bliver stor? Bager Hvad tror du Jesus ville være når han blev stor? Noget hvor man hjælper folk.

Rafael, 8 år, Hellerup Hvad er det bedste på børnelejr? Festen Hvad vil du gerne være når du bliver stor? Arbejde for Microsoft. Hvad tror du Jesus ville være når han blev stor? Læge fordi han healer folk. 18

Agata, 9 år, Aalborg Hvad er det bedste på børnelejr? Slikbod Hvad vil du gerne være når du bliver stor? Læge eller fodboldstjerne Hvad tror du Jesus ville være når han blev stor? Læge fordi han reddede folk.


Filip, 9 år, Sankt Annæ Hvad er det bedste på børnelejr? Når vi spiller fodbold Hvad vil du gerne være når du bliver stor? Tennisspiller Hvad tror du Jesus ville være når han blev stor? En der hjælper andre!

Maia, 9 år, Lyngby Hvad er det bedste på børnelejr? Værelsesinspektion Hvad vil du gerne være når du bliver stor? Dyrlæge Hvad tror du Jesus ville være når han blev stor? Læge fordi han hjælper folk.

Elias, 7 år, Lyngby Hvad er det bedste på børnelejr? Bordfodbold Hvad vil du gerne være når du bliver stor? Fodboldspiller i Barcelona. Hvad tror du Jesus ville være når han blev stor? Håndværker fordi hans far var det

19


Portræt af en helg Clara valgte fattigdommen for at kunne blive fyldt med Guds rigdom. Hun er skytshelgen for dårligt seende og startede De Fattige Damers Orden også kaldet Clarisserordenen. Hun blev helgenkåret i år 1255.

Clara (Chiara) blev født i Italien i år 1193. Hun

elskede Gud og ville følge i Kristus fodspor. Da hun blev 18 år, fik hun en masse penge. Hun gav hele sin formue til de fattige og af kærlighed til Gud. Hun gik ikke op i den materielle rigdom, som mange gjorde på hendes tid og som mange stadig gør i dag. Hendes forældre troede, at hun solgte alle sine ting, for at gemme pengene til hun blev gift, men hun solgte det hele for at gøre det nemmere at give alt hun havde til de fattige. Hun holdte det hemmeligt for sine forældre, fordi hun vidste, at de ville blive meget sure. Clara ville nemlig ikke giftes men have indre frihed til at elske Gud.

hemmelige åndelig vejleder. På palmesøndag år 1212 gav hun alle sine penge til de fattige og stak af hjemme fra for at mødes med Frans i bjergene. Hun klippede sit hår, Frans gav hende fattige klude på og fulgte hende til sit kloster. Han indviede hende til Gud. På klosteret blev Clara tjener. Hendes forældre ville have hende til at komme hjem, men det lykkedes ikke. Kort efter de opgav at få hende hjem, forlod Clara klosteret. På sin vandring fandt hun en gruppe kvinder, som levede i bøn, meditation og fattigdom. Hun følte sig ikke på meget hjemme som på det franciskanske kloster. Frans lovede at tage sig af Clara og de andre kvinder, som han tog sig af sine egne brødre.

20

Af Lea Uhlott Noval

Så mødte Clara Frans, som senere blev den hellige Frans af Assisi. De var meget ens og Frans blev hendes


gen: Clara af Assisi Clara flyttede ind på San Damiano-klosteret uden for Assisi. Her levede hun i bøn, meditation og

fattigdom, og flere og flere kvinder kom til klosteret og ønskede at leve som Clara. Blandt disse kvinder var hendes søster Agnes, som også er helgen, og deres mor. De levede i stilhed. Clara mente, at al åndelig vækst starter med stilhed. Hun følte, hun kom tættere på Gud med fattigdom og stilhed. For at kunne beholde denne måde at leve på lavede hun klosterregler. Hun var den første til at lave klosterregler for kvinder og de fik pavens godkendelse i 1253, blot få dage før hun døde. Clara er begravet i Basilica di Santa Chiara i Assisi, som er opkaldt efter hende.

21


Hvad er dit navn? Filip Tuszewski

Din alder? 10 år

Din skostørrelse? 38

Din højde? 141 cm

Hvilken by kommer du fra? Aalborg

Din livret?

Pandekager

Din yndlingsbog?

Kaptajn Underhyler

Din yndlingsfilm?

Alvin & de frække jordegern

Hvilke sakramenter har du modtaget? Dåb, 1. kommunion, skriftemål

Hvilket sakramente var det bedste?

1. kommunion fordi man modtager Jesu legeme

Har du en hilsen til andre DUK’ere?

Kom med på Øm! Det er rigtig sjovt!

22


-

ve a g p o DUK ar sv

VIND

ER

Laura Fournais-Sanchez 10 år Jyllands Alle 107 8270 Højbjerg

ave g p O DUK nd! vi g o v i skr

Næste blad udkommer i December - hvis du vil være med i konkurrencen om at vinde et valgfrit gavekort til www.gavekortet.dk og få dit billede med i bladet, så send os et billede af dine efterårsblade inspireret af Kreahjørnet s. 14/15 til

HUSK at skrive: Dit fornavn og efte rnavn Din alder Din adresse, postnummer og by

dukop@duk.dk inden den 20. november! 23


Udgiver: DUK - Danmarks Unge Katolikker. Skt. Kjelds Gade 3, 2100 KBH Ø.

Du kan stadig nå at tilmelde dig efteårets DUK-weekender for børn og unge! Skynd dig ind på www.duk.dk og meld dig til!

Børne/midiweekend Tidspunkt: 29.09.2017 til 01.10.2017 Årgang: 2010 til 2005 Lejrchef: Lea Noval Sted: Ømborgen

Maxi/juniorweekend Tidspunkt: 27.10.2017 til 29.10.2017 Årgang: 2004 til 1999 Lejrchef: Christopher Bonde Sted: Ømborgen

Dukop #132  
Advertisement