Page 9

ALLEMAAL UTRECHTERS - MARTIN BOISEN

UIT MET DUIC

Fenna Riethof

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met in het buitenland geboren Utrechters. We vragen hen naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. De reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Martin Boisen (35) uit Denemarken.

CULTURELE ZONDAG - UITGESPROKEN UTRECHT

Fenna Riethof

In gesprek met Allemaal Utrechters Tijdens de Culturele Zondag van 12 maart krijgt de rubriek Allemaal Utrechters een bijzondere verdieping. Utrechters die hun verhaal hebben verteld op DUIC.nl en in de krant verschijnen op het podium voor live-interviews.

H

et thema van deze Culturele Zondag is ‘Uitgesproken Utrecht’. Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen nodigt deze Culturele Zondag zowel Utrechtse als nationale initiatieven en sprekers uit zich in een koor van stemmen te voegen, om samen de rijkdom van het Utrechtse gesproken woord te tonen. Uitgesproken Utrecht laat zaterdagavond 11 en zondag 12 maart de diversiteit aan meningen horen in een programma van poëzie, dialogen, stand-up comedy, debatten en rapbattles. Zo staan er op het Stadhuisplein kleine huiskamers waar je met onbekenden kunt praten, in vestigingen van de Bibliotheek Utrecht kun je een stemtest doen en met politici debatteren, en in Molen de Ster delen onder meer Midas Dekkers en Sylvia Hubers namens de Vorlesebühne ‘kort vreemd proza’. Op drie momenten gedurende de dag gaan Maaike Delver van DUIC en Robbert Maas en Sophie Bergisch van Young Economic Board Utrecht publiekelijk in dialoog met in het buitenland geboren stadsgenoten die de afgelopen maanden in de DUIC-reeks Allemaal Utrechters zijn geportretteerd. De gesprekken zullen gaan over hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht. Hoe beschouwen deze Utrechters hun stad?

Programma Culturele Zondag, een selectie:

ZATERDAG 11 MAART

Utrecht. Word! EKKO, 20.00-03.00 uur

Hoort!.. het gesproken woord Geertekerk, 20.00-22.30 uur

Mensen Zeggen Dingen, Slam Poetry Utrecht, Pecha Kucha Utrecht, FuckUp Nights Utrecht, Comedyhuis, De Coöperatie.

Theater, een sermoen en muziek van Theatergroep Aluin, Vincent Bijlo, en anderen.

ZONDAG 12 MAART

Goede gesprekken dragen bij aan geluk, effectiviteit en succes, dus ontwikkel je gespreksvaardigheden. Utrecht in dialoog: Kindergeluiden de Bibliotheek Utrecht - 13.00 uur (Overvecht) - 14.00 uur (Vleuterweide) - 15.00 uur (Kanaleneiland) Durf jij alles te zeggen, of zijn er dingen die je niet zegt? De bieb nodigt kinderen uit om zich uit te spreken, en te luisteren.

Robert Oosterbroek

‘Utrecht moet eerst wat dingen op orde brengen, dán groeien’

Annemarie Sint Jago

Beter spreken Bedrijvencentrum Vondelparc, 12.00-17.00 uur

9

Live Stem Wijzer verschillende locaties van de Bibliotheek Utrecht, tussen 13.00 en 17.00 Maak samen een test, ook politici doen mee. Aan de hand van stellingen ga je in discussie met elkaar, waardoor je op 15 maart jouw beste keuze kunt maken voor de nieuwe Tweede Kamer. Utrecht over 100 jaar Het Utrechts Archief, 14.00-16.00 uur Zal de Neudeflat er nog staan? Hebben we een nog groter station? Teken jouw stad van de toekomst onder begeleiding van kunstenaars Erna Fliek en Margo de Jong.

I

n Kopenhagen woonde hij centraal, in een appartement van 75 vierkante meter met Scandinavische hout­accenten en zeeën aan daglicht. In 2005 kwam hij in de Utrechtse Sumatrastraat, in een verpauperde, 18 vierkante meter grote studentenkamer van de beruchte ‘huisjesmelker’ mevrouw Chang, waarvoor hij evenveel huur betaalde als hij ontving voor het verhuren van zijn Deense onderkomen. Zijn veel jongere huisgenoten kwamen af en toe bij hem uithuilen. ‘Waar ben ik beland’, dacht-ie wel eens. Martin Boisen (35) is in de Deense hoofd­stad opgeleid tot stadsgeograaf en wilde een master gaan doen in het buitenland. Een hoogleraar raadde hem de Universiteit Utrecht aan, boven London School of Economy; het onderwijs zou beter zijn. Doorslaggevend was echter dat leuke Nederlandse meisje dat hij op exchange in Istanbul ontmoet had. Dat meisje is nu al dertien jaar zijn partner en zeven jaar zijn eega, sinds ze trouwden in de Domtoren. Samen wonen ze in een voormalig schoolgebouw in Pijlsweerd dat ze naar hun smaak hebben verbouwd. Op z’n Scandinavisch natuurlijk, met zo min mogelijk muren, een vide en open keuken. Het was er in 2010 nog ‘een yuppenkolonie’, nu is het diverser. Wat waren ze blij toen er in de buurt een Bagels & Beans opende! Sindsdien is het aantal hippe plekken buiten het centrum toegenomen, wat Martin betreft een ontwikkeling die mag doorzetten. Het Muzieklokaal is zo’n plek, daar is hij vaak te vinden. Stad in ontwikkeling Martins is docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en zelfstandig adviseur; hij ontwikkelt toekomstvisies voor steden en regio’s, van Oslo tot Rio de Janeiro en van Vianen tot Zuid-Limburg. Het onderzoekt: waar willen ze heen, waar hebben de bewoners behoefte aan? Voor Utrecht, vertelt Martin, die ook ooit onze stad onder de loep heeft genomen, is de vraag vooral: ‘wat wil de stad níet?’ Nou, bijvoorbeeld geen toeristen die alleen effe vanuit Amsterdam langswaaien. Persoonlijk vindt Martin dat Utrecht wat zaakjes op orde moet krijgen: het stationsgebied afronden, het culturele aanbod verbeteren en de wijkverbinding opkrikken –

alvorens verder te groeien. “Geef die projecten een hogere prioriteit. Anders raakt iedereen eraan gewend dat de stad in ontwikkeling is, in plaats van ontwikkeld is. Maar ik zie de toekomst positief in.” Nog een verbeterpuntje dan; de bureaucratie. Die is een stuk slepender dan in Denemarken. Martins bruiloft moest bijna worden uitgesteld omdat de gemeente bewijs nodig had dat hij niet al getrouwd was in een ander land… en hij moest een geboortebewijs inleveren, dat wel eerst nog even vertaald moest worden in Leeuwarden – dat duurde allemaal nogal lang. Om maar te zwijgen over zorgverzekeringen en dubbele belastingen. “Als EU-burger heb je het voordeel dat vrijwel alles mag, maar het nadeel dat ambtenaren meestal niet weten hoe het moet.” Martin houdt van Utrecht, misschien gaat hij wel nooit meer weg. Vaak wandelt de stadsgeograaf doelloos rond, genietend van ‘de historische kavelstructuur’. Bij TivoliVredenburg (“de achterkant van de stad”), knijpt hij zijn ogen even dicht. “Een gebouw dat in een provinciestad thuishoort.” Alle oude gevels, de Weerdsluis, de watertorens en de kloostertuinen maken ‘t ruimschoots goed. En dan heb je nog de runensteen van Jelling op het Domplein, die Denemarken in de jaren dertig aan Utrecht schonk. Het monument doet Martin denken aan zijn in 2007 overleden vader, die het tot verbazing van beiden ontdekte tijdens zijn eerste bezoek aan de Domstad in 2005. “Een van mijn liefste herinneringen aan mijn pa in Utrecht.”

Naam Martin Boisen Geboortedatum 16-12-1981 Land Denemarken Plaats Kopenhagen Levensmotto ‘What you see depends on what you’re looking for’

ERS

ALLEMAAL UTRECHT

Profile for DUIC

DUIC krant NR. 029 maart 2017  

DUIC krant NR. 029 maart 2017  

Profile for duic
Advertisement