Page 1

февруари 2013 / брой 1


съдържание и увод 1-3 нюанси 4-5 навън 6-19 гост 20-27 деца 28-47 визия 48-55 красота 56-57 място 58-65 декорация 66-74 напитки 76-77 меню 79-87 направи си сам 88-91 трансформации 92-97 цветя 98-101


За DUENDE *Duende (дуенде) 1. Митологично същество от иберийския, латиноамериканския и филипинския фолклор. Смесица между трол, гном, фея. Палаво духче, което прави безобидни бели, живее в гората, у дома или в пещерите. 2. В образния си смисъл дуенде означава душа, заряд, хъс, живец. Онова, което някои хора притежават, други не. Вдъхновение, емоция, динамика, зареждаща енергия, креативност, нужда от изразяване, пламък в очите, чар, магнетизъм. Дуенде е едновременно желание и предизвикателство. Както казва Лорка: „В търсенето на дуенде няма карта, нито указания...Дуенде не е работа, а сила.” Избрахме това име, защото сме напълно убедени, че дуенде е магична дума, която изразява нашата философия за живота. Дуенде е онова, което ни кара да се движим и да създаваме, да търсим нови вдъхновения и да изпитваме потребност да ги споделим. Като идея ни хрумна още миналото лято, но поради многото ангажименти, започнахме работата по него едва през януари. Концепцията беше избистрена в движение, първоначалните планове претърпяха леки промени, някои елементи бяха заместени, други отпаднаха напълно, много не успяха да влязат в окончателния вариант. Искахме да създадем нещо ново, лежерно, достъпно, непретенциозно, вдъхновяващо. Да съберем в едно свежи идеи, интересни хора, отправни точки, лесни за осъществяване проекти, полезна информация, любими занимания. Всички снимки и текстове са авторски и не са публикувани другаде. Благодарим на всички близки и приятели, които ни съдействаха и най-вече изтърпяха! Правихме списанието с голямо удоволствие и желание, забавлявахме се много. Снимки и случки от процеса заслужава да бъдат публикувани отделно. Силно се надяваме да съхраним дълго време нашето дуенде и да успем да пренесем поне малка част от него върху следващите страници!

Мария и Светлана www. lamartinia.com www.svetlanastoyanova.com ДУЕНДЕ е комерсиален продукт. За информация и сътрудничество: duendebg@gmail.com


Със съдействието на :


нюанси

4 / duende февруари 2013

Бя


яло

duende февруари 2013 / 5


навън

между два сезона


На ръба между два сезона е малко объркано. Сняг и слънце, мисли за море и ски в багажника, чай и розе, цветя с луковици и коледни звезди, книга под одеялото и колело през уикенда, гумени ботуши и апрески. Зимата е още тук, а пролетта нервно чака да я замести. Едно почти еретично предложение за вдъхновяващ пикник на снега с аромат на билков чай и вкус на домашни бисквити.

10 / duende февруари 2013


12 / duende февруари 2013


14 / duende февруари 2013


duende февруари 2013 / 17


18 / duende февруари 2013


duende февруари 2013 / 19


гост

Господарят на хостела

От няколко години Марио Миланов е собственик на хостел в сърцето на София. Помолихме го да разкаже за голямата „къща”, неочакваните приятелства и ежедневните приключения и истории, които съпреживява зад бюрото си.

20 / duende февруари 2013


Идеята и началото Не беше планирано. За пръв път чух за хостел през 2001. Tогава имах фирма за интернет достъп и на един от нашите клиенти му хрумна подобна идея. Така и не я осъществи, но пося у мен мисълта. През 2009 имах три апартамента, които никой не искаше да наеме, защото сградата в която се намираха беше много занемарена и нямаше асансьор, но пък се намираше на удобно централно място. През август хостелът стартира. Никога не бях отсядал в подобен и нямах представа как точно работи – разчитах на опита си в работата с хора и на колежката ми, която се появи в точния момент. Тя помогна, за да бъде хостелът това, което е днес.

Нещо различно от хоТел Обикновено свързват думата хостел с достъпно настаняване, но за мен е преди всичко място – кръстопът, където се срещат интересни хора, общуват, обменят впечатления, мисли, опит и положителна енергия. В хотела човек, освен формално, не може да общува нито персонала, нито с останалите гости. Повечето от тях са еднотипни и нищо не ти говорят за града или мястото, където се намират.

Гости-пътешественици Първата ни гостенка си тръгна с кърпите и ключовете от стаята и това малко ме стресна. Казах си, що за бизнес ще е това, но явно е било просто случайност. Оказа се, че хората, които посещават хостели, са неизчерпаем извор на невероятни истории, пътешественици, които обикалят света по свой начин.

duende февруари 2013 / 21


Разбрах разликата между това да си турист и пътешественик –искаш на научиш повече за мястото, където се намираш, да усетиш непосредствения дух и атмосферата, да срещнеш други като теб. Отнасяш частица със себе си и същевременно оставяш нещо свое... Хората, които ни посещават са предимно от Западна Европа, но имаме гости от всички краища на света. Напоследък се забелязва по-голям интерес от страна на наши сънародници, които са живели или живеят в чужбина. Средният престой е 1-2 дни. Засега София е посещавана повече като транзитна точка, на път за планината или морето, от и за Турция, Гърция и Сърбия. Имали сме гости от 1 до 75 годишна възраст, основно са хора в активна възраст.

Завръщането В началото не очаквах гостите ни да се връщат, поне не много скоро. Но това се случва, по една или друга причина, имаме много редовни клиенти. Някои притежават имоти, които идват да нагледат, други учат тук, на трети работата им е свързана с по-чести пътувания и всички те предпочитат хостела – заради локацията, атмосферата и достъпните цени.

Странностите Веднъж наши гости поискаха да разберат, как се прави домашно кисело мляко. Нямахме възможност да им покажем нагледно, но пък им обяснихме и подарихме. Двойка австралиец и китайка, настанени в стая номер 34 помолиха да я сменим, защото жената била суеверна, а според китайците числото 4 носи нещастие.

Споделеното Има хора с невероятни истории. Веднъж на гости ни беше жена, която се връщаше в България за пръв път от 21 години. Тя ни разказа как по време на режима дълго се борили с мъжа си да отидат на гости в Австрия и от там да стигнат до Щатите. За да получат разрешение да пътуват, оставили едната си дъщеря в България и заминали с другата. Вечерта, в която пристигнали в Австрия, 10 ноември, научават от новините, че Тодор Живков е свален от власт. Продължават, установяват в САЩ и прибират и другата си дъщеря. Една вечер опитвайки се да помогна с багажа на наша гостенка, установих, че сакът й е доста тежък. Обясни ми, че носи изворна вода с червеникав цвят от Сейнт Мориц, Швейцария. Жената живеела там и завръщайки се от поредното си пътешествие в Азия ни разказа за лечебния и антисептичен ефект на тази чудотворна вода. Носела я със себе си навсякъде, където пътува. Сподели, че два пъти е спасявала живота й, веднъж от отравяне на кръвта и веднъж от силно инфектирана рана.

22 / duende февруари 2013


duende февруари 2013 / 23


Имали сме гост, който пътуваше на мотоциклет от Англия към Индия. Там възнамеряваше да размени мотора си за друг, много стар модел, който все още се произвежда единствено по тези места. Миналата година имахме група студенти, които пътуваха от Англия до България на стоп с благотворителна цел. Разказаха ни, че правят това вече няколко години и всеки път се опитват да стигнат по-далече. Имали сме подобна група с велосипеди, които пътешестваха от Германия до Истанбул. Японски професор беше „избягал” от луксозния хотел, където го настанили и дойде при нас. След около час доста притеснени го откриха неговите български колеги и на въпроса им защо така е постъпил, той отговори, че искал да бъде на място, където може да усети атмосферата на града, да поговори с обикновени хора, да се разходи пеш. Често хората разказват много лични истории за живота си, може би ги предразполага фактът, че едва ли ще се видим отново...

24 / duende февруари 2013


Приятелствата и дистанцията Всеки ден срещам много и различни хора. Някои от тях след половин час чувствам много близки - необяснимо, сякаш се познавате от години. Срещал съм много ценни и интересни личности, с някои от тях поддържам контакти. Има и такива, с които се сприятелихме, но не са много. Прекарвайки по-голямата част от времето тук, понякога границата е много тънка. Често дни наред общувам само с гости на хостела. Но границата е задължителна, колкото и да обича работата си, човек все пак трябва да прави разлика между нея и личния живот.

Ценното и недостатъците Хората, които работят в хостел стават т.нар. пътешественици „от място”. Срещаме се с невероятни хора и попиваме техните истории. Определено се чувстваш по-богат и космополитен. Но бих искал да имам повече време за моите близки и приятели...

Бъдещето Ние сме сравнително отскоро, в София има хостели на повече от 10 години, така че нашият път едва сега започва. Понятието за хостел се променя. Ако преди туристите са търсели само място за преспиване и хостелите са представлявали едно голямо помещение с много легла, вече изискванията стават повече. Разделени са на няколко подкатегории: стандартни, в които има самостоятелни и общи стаи, парти хостели, където е доста шумно – музиката и купонът почти не спират, обикновено по курортите. Съществуват и бутикови хостели – стилни места за хора, които искат повече комфорт, но продължават да търсят хостел атмосферата. След десет години си го представям по-същия начин, както е сега – неспирно търсене, развитие и надграждане.

Идеалният хостел? Уют, атмосфера, интересни хора и ...удобно легло!

duende февруари 2013 / 25


Предимствата Намираме се на много централно място, на няколко крачки от повечето интересни места в София забележителности, барове, ресторанти, т.н. Опитваме се да помогнем на всеки да намери това, което търси в София и България. Според вкуса да им препоръчаме подходящи места. Оказваме съдействие за следващата дестинация с информация за транспорт резервации, препоръки и указания.


деца

Какъв искам да стана? Пилот? Готвач? Художник? Философ? Спортист? Супергерой? Помолихме няколко прекрасни деца да се въплътят в 9 вълнуващи професии и те го направиха по най-чаровния начин. За нас беше удоволствие да подберем дрехите и аксесоарите и да запечатаме техните емоции. Представяме ви Стефан, Ния, Калина и Филип и вдъхновяващи им роли! *репликите са автентични отговори на деца

модели: Стефан, Ния, Калина и Филип фотография, стайлинг: Duende гардероб: KidsBlok и личен архив аксесоари: Darla Home и личен архив


30 / duende февруари 2013


Фотограф: Ще натискам едно копче и ще излизат снимки на усмихнати хора


Пилот: Ще карам самолет, защото държавите са много далече.


duende февруари 2013 / 33


Пътешественик: Ще нося куфар с фенерче и карта.

34 / duende февруари 2013


Сладкар: Ще правя едни сладкиши с малко сол, банани и нещо друго. И с лимон!

duende февруари 2013 / 37


38 / duende февруари 2013


Детектив: Ще гледам дали човеците не са убили някой.


Учител: Ще чета от големи книги и ще казвам „Тишина!”

duende февруари 2013 / 41


Художник: Ще рисувам майки и бащи и ще ги закачвам на стените

42 / duende февруари 2013


Рок музикант: Ще правя силна музика и хората ще ми ръкопляскат


duende февруари 2013 / 45


46 / duende февруари 2013


Фокусник: Ще фокусирам понякога


визия


модел: Цвета Недева фотограф, стайлинг, грим, коса: Duende гардероб: Muse shop локация: Grape Central

ИЗБЕРИ СИ РОЛЯ Да влезеш в роля за една вечер. Без опасения. Без ангажименти. Без притеснения. Да опиташ нови емоции. Да погледнеш през чужди очи. Да се видиш отстрани...


Вечерта на желанията

50 / duende февруари 2013


Вечерта на копнежите

duende февруари 2013 / 53


54 / duende февруари 2013


Вечерта на изкушенията


красота

В ГОДИНАТА НА ЗМИЯТА от Деница Иванова

Черно и злато. Готика и драма. Година на змията. Черна oрхидея. Секси, чувствен и тъмен аромат. Орихидея, но не обикновена, а черна. Шоколад и тамян. Ванилия и какао. Пачули и леко увехнали вече цветя. Желаете ли да се обърнат след вас или дори да ви запомнят? А може би сте на ръба на несподелена любов или дори на нервна криза? Харесвате ли откровения сексапил и дързостта? Ами мъжките парфюми? Знаете ли как мирише сироп за кашлица? Black Orchid Tom Ford е интригуващ и разпалващ огнени страсти парфюм. Може би има защо. Различен, силен и със сигурност унисекс. При него има два варианта - или се влюбваш сериозно, или се мразите завинаги. Трудно се разграничават съставките в парфюма. Смесени от майстори и покрити една от друга в хармонична симфония. Прииждат на талази, шлейфът се усеща дълго. Ако искате да усетите как ухаят камфор, ментол, шоколад, цветя, какао, ванилия, тамян, пръст и взрив от подправки, трябва да пробвате задължително на кожата си Черната Орхидея и то в ЕДП варианта й. Има и ЕДТ вариант, но той е напълно различен, с присъствие на много бели цветя. Враговете на парфюма изтъкват мъжественост, прекален интензитет, избухливо лекарствено начало, дори пот и силен гъбен аромат. Не е за хора със слаби сърца, нито за почитатели на леки, цветни, неангажиращи аромати. Миришел на трюфели и на мръсни пари, казват. Може би, но поставен на определена кожа. Парфюмът е гъст, кремест, сексапилен и различен. Пробвайте го! Дори само за да определите защо толкова го мразите.

56 / duende февруари 2013


място

101 рози

Продавачите са атрактивни, услужливи и склонни към пазарлък за по-големи бройки.

58 / duende февруари 2013


Идеята да подарите 101 рози най-вероятно ви се струва абсурдна поради две причини –клишираната й романтичност и цената на цветята. В обратно на първото нямаме намерение да ви убеждаваме, но с второто можем да ви помогнем.

duende февруари 2013 / 59


В София съществува чудесно място, за което малко хора знаят – борсата за цветя на пазара „Димитър Петков”. За да пазарувате там не е задължително да сте собственик на цветарски магазин, нито професионален флорист. Цветята и саксиите се продават свободно на всеки, има както пакети на едро, така и единични бройки. Розите са в диапазона 10-50 стотинки, като можете да избирате от различни сортове, големини и цветове, пролетните луковични (зюмбюл, синчец, нарцис) в момента са около лев за саксия, има лалета, фрезии, минирози , гербери, амарилис и много други.

60 / duende февруари 2013


Съвет: ако решите да посетите борсата, най-добре го направете рано сутрин в делнични дни, между 7-10 часа, тогава изборът е най-голям. Ако пък не успеете, след 10 часа има голяма вероятност да се сдобиете с останали единични бройки цветя на съвсем символични цени.

duende февруари 2013 / 61


62 / duende февруари 2013


Голям е и изборът на всякакви клонки, зелени растения и декоративни треви, с които можете да аранжирате прекрасен букет или просто да украсите някой празен ъгъл вкъщи. Непосредствено до пазара има няколко магазина за декорация и опаковки, там можете да откриете плетени кошници в найразлични вариации, опаковъчни хартии, целофани, тишу, панделки, ленти, малки декоративни елементи, керамични и хартиени фигурки и какво ли още не!

duende февруари 2013 / 63


Адрес: пазар „Димитър Петков” Как да стигнете: с трамвай 22, синя линия на метрото, спирка „Константин Величков”


декорация място

Маса за двама *Аранжиране на маса* звучи сложно и трудно, но на практика изобщо не е. Необходими са ви няколко вида чинии и чаши, които е желателно да не са комплект, парчета плат, свещи, красиви прибори, естествени материали като пръчки, шишарки, цветя и всичко останало, което може да послужи за декорация според вкуса ви. В зависимост от типа вечеря и ефекта, който искате да постигнете, можете да подредите масата в различен стил – минималистичен, строг, романтичен, натурален, ретро. Включете и някакво послание – писмо, надпис, картичка, а защо не и предмет, който напомня ваши общи моменти. Не изпадайте в прекалени детайли и строги канони по етикет – подредете небрежно, свободно и артистично, както ви харесва. Предлагаме ви няколко идеи:

66 / duende февруари 2013


романтично duende февруари 2013 / 67


о н ч и т с и инимал

м

68 / duende февруари 2013


натурално duende февруари 2013 / 69


флорално 70 / duende февруари 2013


пролетно duende февруари 2013 / 71


ретро 72 / duende февруари 2013


скандинавско duende февруари 2013 / 73


провансалско 74 / duende февруари 2013


напитки

винени желания Виното е страст и вселена, необятна и безкрайно любопитна територия, както в чист вид, така и комбинирано с други съставки. Греяно с мед, канела и карамфил беше около Коледа, време е за нещо по-дръзко, ободряващо и свежо. Ето три приятни варианта, възможно начало на обещаваща вечер. Декорацията оставяме на вашето въображение, към всеки от коктейлите е добре да се добавят свежи плодове и лед.

76 / duende февруари 2013


1 част бял ром 2 части сухо червено вино 1 ч.л. захарен сироп Сок от лимон

1 част сухо бяло вино 1 част сок от нар Няколко капки гренадин

2 части бяло пенливо вино 1 част сок от ананас 1 част водка 1 ч.л. захарен сироп

duende февруари 2013 / 77


78 / duende февруари 2013


Меню за флирт

Планирате запомнящ се празник с вкусна вечеря у дома? Искате да блеснете с готварски умения и добър вкус без да прекарвате в кухнята три дни и нощи. Необходимо ви е ефектно меню с лесни рецепти и интригуващи продукти. Предлагаме ви именно такова – ароматни, оригинални и безумно вкусни комбинации, с които ще се справите за не повече от час. Подгответе се за овациии, блажени погледи и доволни усмивки!


меню

Дип от сар


рдини

Необходими продукти: 1 консерва сардини (125 г) 200 г крема сирене Сок от ½ лимон Сух или пресен магданоз 1-2 капки Табаско Прясно смлян черен пипер Настъргана кора от лимон

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки се смесват и пасират до желаната консистенция. 2. Дипът се сервира върху сухари или багета. Съвет: ако сардините са в зехтин или друга мазнина, отцедете ги предварително върху кухненска хартия. Идея: към дипа сервирайте чери домати, черни маслини без костилка и малки резени лимон за допълнително удоволствие

duende февруари 2013 / 81


Цитрусова салата с розмарин и маслини Необходими продукти (за 3-4 порции): Микс от зелени салати (маруля, лоло верде, лоло росо, рукола, фризе, бейби спанак) 10-ина черни маслини без костилка 1 грейпфрут 2 портокала 1 лимон 2 мандарини Зехтин екстра върджин Клонка пресен розмарин Морска сол Прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне: 1. Загрейте част от зехтина и запържете клонката розмарин за 10-ина секунди. 2. Отстранете от мазнината и отцедете върху кухненска хартия. 3. Нарежете на ситно розмарина и маслините и ги смесете.4. Отстранете кората на цитрусовите плодове и ги нарежете напречно на средно дебели резени. 5. В красива чиния аранжирайте салатата, отгоре наредете плодовете, посолете на вкус и поръсете леко с черен пипер.6. След това добавете розмарина с маслините и полейте със зехтин. Гарнирайте с клонка розмарин. Съвети: Не мачкайте предварително салатата, за да остане свежа до сервирането й. Използвайте само пресен розмарин, със сух няма да се получи същия вкус.

82 / duende февруари 2013


Идея: След струйката зехтин, полейте салатата с 1-2 супени лъжици изцеден портокалов сок.


Глазирано бонфиле и шопла салата от зелена леща

Идея: към лещата добавете клонка чери домати, запечени леко с морска сол и струйка зехтин.


Глазирано бонфиле Необходими продукти (за 2-3 порции): 1 парче свинско бонфиле 3 с.л. оцет от шери (или балсамов оцет) 3 с.л. сухо червено вино Черен пипер Морска сол

Начин на приготвяне: 1. Измийте и подсушете добре месото. 2.Отстранете с тънък остър нож ципите (ако има такива). Поръсете с прясно смлян черен пипер и осолете на вкус. 3. Загрейте на среден огън тиган с незалепващо покритие. 4. Запечете месото по няколко минути от страна до зачервяване. 5. Намалете огъня и добавете оцета и виното. Покрийте с капак и запечете месото около 5 минути от всяка страна. Поливайте месото със соса до почти пълното му изпаряване. 6. Печете до желаната степен (полусурово, средно изпечено, добре изпечено) и сервирайте веднага.

Топла салата от зелена леща Необходими продукти за лещата: 250 г френска зелена леща от Пюи (или обикновена зелена) 2 малки моркова 1 средна глава лук шалот Морска сол Прясно смлян черен пипер Прясна мащерка Необходими продукти за винегрета: 2 с.л оцет от шери 50 мл. зехтин екстра върджин Дижонска горчица – на върха на чаена лъжица

Начин на приготвяне:

1. Изплакнете добре лещата под течаща студена вода. 2. Поставете я в дълбок съд със студена вода. Оставете да заври и намалете огъня. Варете около 30 минути, посолете на вкус. 3. В друг съд загрейте 1 с. лъжица зехтин и добавете ситно нарязаните моркови и лука. Съвети: не обръщайте месото с вилица, Намалете огъня и оставете да омекнат, бъркайте често. 4. Смесете съставките а с щипка. на винегрета. 5. Отцедете вече готовата Печете месото цяло, за да запази леща и я добавете към останалите сочността си. зеленчуци. Изсипете и винегрета. Бъркайте с дървена лъжица. 6. Накрая Идея: преди печенето оваляйте месото добавете черен пипер и сол на вкус и в различни зелени подправки (пресни или сухи) – мащерка, босилек, магданоз, прясната мащерка. целина. Съвет: внимавайте да не преварите лещата, целостта на зърната й трабва да се запази.

duende февруари 2013 / 85


Необходими продукти: 1/2 чаша сушени смокини 1/4 чаша Марсала (или Порто, Херес, Мадейра) 2 с.л. мед 1/2 чаша рикота ½ чаша крема сирене 1 с.л. пудра захар ванилия 1 с.л. сурови ядки – бадеми, лешници, макадамия

Начин на приготвяне: 1. Нарежете смокините и ги накиснете предварително в Марсалата за 1-2 часа. 2. В тиган изсипете смокините, Марсалата и меда. 3.Оставете да заврат и намалете котлона. Отстранете когато сиропът се е сгъстил. 4. Смесете рокотата с крема сиренето, захарта и ванилията. 5. Подредете в малки купички сместа и полейте със соса и смокините. Накрая гарнирайте с натрошените ядки. Съвет:За предпочитане е да използвате натурална шушулка ванилия. Не пропускайте Марсалата – дава невероятен вкус и аромат на десерта.

Идея: Можете да сервирате и в красиви винени чаши със столче за потържествена и празнична презентация.

86 / duende февруари 2013

Рикот и Мар


та със сушени смокини рсала


направи си сам

88 / duende февруари 2013


Направи си сам: свещници от чаши за уиски


Горски пламъчета

Няколко идеи как да си направите оригинални свещници от обикновени чаши за уиски с помощта на естествени материали. Използвали сме: брезова кора, канап, пера, натурален мъх, вестник, пръчки, малки шишарки, сухи листа и дантела. Не е нужно да прибягвате до лепило или силикон, с помощта на канапа материалите ще стоят фиксирани. Оставете процепи, за да прониква навън красивата светлина от свещта. Когато не използвате свещниците по предназначение, може да ги аранжирате като интериорен акцент.

90 / duende февруари 2013


трансформации

трансформация на стара щайга Дървената щайга не е това, което беше. Колкото и вехта и непотребна да изглежда в оригиналния си вид, не я подминавайте, а дискретно я приберете. Почистена, стегната и преобразена може да съхранява най-различни неща! Необходими са ви: Акрилатна боя или обикновен латекс Едра шкурка Четка за боядисване Празна купа за разреждане на боята

92 / duende февруари 2013


duende февруари 2013 / 93


*Почистване: - с влажен парцал или ако е в полошо състояние, под течаща студена вода за минути. Ако има следи от вредители, за дезинфекция използвайте препарат от аптеките за селскостопански култури (обработвате с тампон или парцал и затваряте в полиетиленов чувал за 1 ден). - ако дървесината има много неравности или груби ръбове, обработете с едра и по-фина шкурка *Боядисване: - обикновено боята в кутията е доста гъста, разредете я със студена вода и разбъркайте добре. - нанесете директно върху дървото (само при условие, че не е обработвано с лак или байц!). - ако от първото нанасяне не достигнете желаната плътност, нанесете и втори слой. - за по-автентичен вид не покривайте плътно с боята, а оставете прозиращи участъци. - ако боята е акрилатна, няма нужда да покривате с лак, но ако ползвате латекс, нанесете прозрачен безцветен лак на водна основа след пълното изсъхване на боята. - за да има визуален релеф и обем щайгата, протрийте с поедра шкура ръбовете й, докато оригиналният цвят на дървото се покаже.

94 / duende февруари 2013


В щайгата можете да съхранявате книги, списания, детски играчки, саксии с цветя, красиви декоративни предмети, завивки, възглавници, класьори с дискове и всичко друго, което ви хрумне.


duende февруари 2013 / 97


цветя

Цветна градина през февруари Ако се възползвате от идеята за цветната борса от предишните страници, един наръч цветя срещу скромна сума е възможно да се озове във вашия хол. Какво да правите с всички тези растения? Намерете голям буркан, цинкова кофа или красива обемна ваза и подредете всичко вътре. Пролетта ще ви връхлети въпреки снега навън.

Важни моменти: *Изберете няколко вида цветя в хармонични гами и различна височина, за да може да аранжирате букета на пластове. *Не забравяйте освен цветята да вземете и декоративни треви, клонки и растения без цвят, които да ви служат за аранжировка и допълнение. *Преди да поставите стръковете в съда, с нож отстранете излишните листа в долната част на стъблото, за да не загниват от водата. *Всеки ден сменяйте водата и отрязвайте края на стъблата. Така до цветовете ще достига свежа енергия и ще са по-трайни. *С откъснатите или неволно счупени цветове украсете масата за гости. *При завяхване, отрежете цветовете и ги аранжирайте в голяма ниска купа с вода, така ще имате красив плаващ букет.

98 / duende февруари 2013


мини роза

декоративна зелка

бяло лале


а декоративна клонка

роза


duende февруари 2013

Duende magazine Feb 2013  

online magazine

Duende magazine Feb 2013  

online magazine

Advertisement