Page 1

2014 I március-Május

FÁY I ÚJPEST I NAPHEGY

TÓTH GABI Figyelemmel tartozunk a testünknek!

arcplasztika műtét nélkül!

ULTHERAPY MÉREGTELENÍTS OKOSAN! www.oxygencity.hu

Életmód

Az Oxygen Wellness Központok ingyenes magazinja


AZ ÖN OTTHONÁBAN

prológ Kedves Városlakók! Gyorsan elment a 2013-as év, csak azt vettük észre, hogy a mostani számunk csöndben átvezet 2014-be. Talán ilyenkor szokták az elmúlt időszakot áttekinteni, évértékelőt tartani, sok melengetőt felsorolni. Mi most ettől eltekintenénk. Elég annyi, hogy az induló évünk nem volt rossz, másrészről a folyamatosságban hiszünk, ezért csak előre tekintünk. Magazin kiadója: Középpont Stúdió Kft.

Ha már előretekintés, akkor a változás időszaka…

Felelős kiadó: Vida Attila Felelős szerkesztő: Czellér T. Erika Szerzők: Makarész Rita Bencze Áron CTE Fotó:

MASSZÁZSMEDENCÉK

A HighLine kategória modelljei a prémium minőségű alapanyagok felhasználásával és a legújabb fejlesztésű szórakoztató- és masszázsrendszerek beépítésével az aktuális hidroterápiás trendek élén járnak. Így kínálva felülmúlhatatlan relaxációs élményt.

Lékó Tamás Címlapon: Kocsis Korinna Grafika és tördelés: Középpont Stúdió Kft. Nyomda: Demax Művek Nyomdaipari Kft.

Mint már utaltam rá, a mostani számunk észrevétlenül vezet át 2014 be. De nem csak az új év kezdete miatt adunk teret a változásoknak. Szerintünk a következő hónapok tényleg a változásról szólnak! Elég, ha csak megfigyeled a téged körülvevő eseményeket. Ha valaki nyitott az ezotériá­ra vagy netán vannak asztrológia ismeretei, az tudja, hogy mit jelent a Jupiter irányváltása, ami 2014 márciusáig kitart. Mi, a saját részünkről a magazin adta lehetőségeken keresztül próbáljuk elősegíteni a változást számodra. Éppen ezért a „BEAUTY” rovatot úgy építettük fel, hogy számos érdekességet találj az átváltoztatással, megújulással, szépüléssel kapcsolatos témákban. Így nincs más hátra, mint előre! VidaAttila

Hirdetés felvétel: Középpont Stúdió Kft. 1139 Frangepán u.46.

Elbrus Premium

Everest Premium

Kilimanjaro Premium

Bemutatóterem: 1118 Budapest, XI., Budaörsi út 31/C Outlet: 2371 Dabas, Mánteleki út 0427 hrsz (40) 981-981 | wellis.hu

Zonza Premium

Háder Judit: +36 30 973 0048 hader.media@gmail.com

OXYGEN ity

c

Életmód

WELLNESS


Életmód

„Figyelemmel tartozunk a testünknek” Tóth Gabi

Vagány, dögös, folyamatosan pörög, ugyanakkor egyre tudatosabb. Az ismertség árnyoldalairól és az egészség megőrzésének jelentőségéről beszélgettünk Tóth Gabival az Oxygen Medicalban. OXYGEN ity

c

5


- Most jöttél egy vérvételről, és indulsz a kardiológiára. Mindig nyíltan vállaltad az egészségeddel, testeddel kapcsolatos híreket, és jó ideje szinte minden fórumon buzdítasz a szűrésekre, az egészségtudatosságra. Miért ilyen fontos ez neked? - Korábban nagyon sok problémám volt az egészségemmel. Több cisztát eltávolítottak a testemből, sőt, életmentő műtétet is végrehajtottak rajtam. Ez utóbbira azért volt szükség, mert egy belső vérzés miatt tüdőembóliát kaptam. Nyolc éve egy gyerekfej nagyságú cisztát távolítottak el a petefészkemmel együtt. Ezek után további cisztákra derült fény a fogínyemben, a mellemben. Majd 2010-ben a májamon találtak egy elváltozást, amelyről kiderült, hogy egy 9 centis jóindulatú daganat. A legkeményebb talán az volt, amíg az egyes eredményekre vártam. Így aztán elkezdtem gondolkodni azon, mi vezetett ezekhez a betegségekhez, ugyanis erősen hiszem, hogy a testi problémák lelki eredetűek, mi magunk okozzuk őket. A májproblémám felfedezése után fel sze­re­t ­tek volna venni egy transzplantációs listára, és három hónap gondolkodási időt kaptam, hogy eldöntsem: szeretnék-e egy új májat. Ekkor mentem el először agykontroll tanfolyamra, majd a döntés előtti vizsgálaton kiderült, hogy 2,5 centivel kisebb az elváltozás. Tehát biztos vagyok benne, hogy működnek ezek a technikák. Így nem vállaltam a műtétet. - Mivel hiszel a pszichés eredetben, nyilván vissza is fejtetted, milyen okok húzódhattak meg a betegségek mögött.

kell, amíg korrekt diagnózist kapok, akár csak arról, hogy minden rendben. - Az önvizsgálatról is többször beszéltél. - A nők esetében ez elképesztően fontos. A mell önvizsgálatával sokkal korábban felfedezhetünk elváltozásokat, és így akár az áttétek súlyos következményeit is megelőzhetjük. Ne várjuk meg, amíg baj lesz, figyelni kell már a legapróbb jelekre is. Én ezt a magam kárán tanultam meg, de nagyon sze­ retnék segíteni azoknak, akiknek még nem késő: éljünk tudatosan és legalább a legalapvetőbb szűrésekre járjunk el! - Korábbi problémáid miatt nem féltél az implantátum beültetésétől?

- A mellrák elleni kampány arca is voltál.

- Nem, mert hál’ Istennek, már annyira fejlett az orvostudomány, hogy az implantátumosoknál is teljes körű szűréseket tudnak végezni. Az önvizsgálat is lehetséges így, igaz, jobban oda kell figyelnünk. Ugyanakkor én is csak azért szántam rá magam a beültetésre, mert a sok, nagy súlyvesztéssel és visszahízással járó jojó-effektus miatt 24 évesen úgy éreztem, már nem olyan formásak a melleim. Ez pedig nagyon zavart. Nem a mérettel volt bajom, nem vágytam lufikra, hanem azzal, hogy nem álltak rajtam olyan jól a ruhák és a nőiességemet sem éreztem teljesnek. Miért ne? – gondoltam, és bevált.

- Nagy megtiszteltetés volt, amikor felkért erre Körtvélyes Éva, hiszen így elmondhattam, mennyire fontosnak tartom, hogy mindenki menjen el a rendszeres szűrésekre. Nem kell mindig a legrosszab­bra gondolni, de tartozunk a testünknek a figyelemmel.

- Az X-faktor kapcsán olyan óriási ismertségre, népszerűségre tettél szert, óhatatlan a kérdés: mi jöhet még? Hová tudsz még feljebb lépni?

- A történtek után te nem gondolsz mindig a legrosszabbra?

- Őszintén szólva, engem az ismertség megszerzése soha nem mozgatott. Inkább az, hogy olyan formában juthassak el az emberekhez, amilyen valójában én vagyok. A bulvár által közvetített kép ugyanis sokszor volt negatív, és sokan elítéltek emiatt. Pedig igyekszem olyan dolgokat megvalósítani az életemben, amit akár követhetnek is. Rendszeresen jógázom, és a Szombat esti láznak nem csak a páromat, Markó Robit köszönhetem, de az azóta is tartó tánc iránti szerelmemet. Szakmailag pedig úgy érzem, valóban a helyemen vagyok, és innen már csak az lehet a célom, hogy azt énekelhessek, amit szeretnék, olyan körülmények közt, amit igazán megfelelőnek érzek. Ákos a példaképem, hiszen ő sok-sok éve, magas színvonalon van jelen a zenei életben és sport­ csarnokokat képes megtölteni. Azt hiszem, jó úton járok, hiszen a legtöbbször visszahívnak oda, ahol már felléptem. Egy művésznek pedig ez a legjobb visszajelzés.

- Igen, hogyne, sokat foglalkoztam ezzel a kérdéssel. 2006-ban, amikor a folyamat elkezdődött, még 18 éves kislány voltam, és egyáltalán nem figyeltem oda magamra. Persze, lehet legyinteni, hogy egy éppen nagykorúvá vált embernek nem kell még annyira egészségtudatosnak lennie, ugyanakkor a mi szakmánk olyan erős stresszel jár, hogy minden eltöltött évet nyugodtan számolhatunk ötös szorzóval. Utólag tudatosult bennem, mi mindennel kellett azokban az években megbirkóznom: a hirtelen jött sikerrel, azzal, hogy nem volt magánéletem, hogy meg kellett kapaszkodnom a szakmában. Ma már biztos vagyok benne, hogy ezek a fel nem dolgozott események vezettek a problémákig. Ennek tudatában már nem csak a kezelésekre, jóval inkább a megelőzésre próbálok figyelni.

- De, azt hiszem, enyhén hipochonder lettem. Különösen azok a helyzetek viseltek meg, amíg órákat várakoztam daganatos, nagyon beteg emberek között… ez eléggé kemény volt 22 évesen. Azóta van bennem félsz a vizsgálatok előtt, de igyekszem ezen uralkodni. Mondogatom magamban az agykontrollos mondatokat: töröl, töröl… egészséges vagyok és az is maradok. Persze törekszem az egészséges életmódra is, bár a legnagyobb kihívás még mindig a dohányzás elhagyása. Elég erős csajnak tartom magam, aki véghezviszi az elképzeléseit, de sajnos ez még három próbálkozás után sem sikerült. Ettől függetlenül sportolok, rendszeresen étkezem, és igyekszem a fiatalokat arra ösztönözni, hogy ne csak akkor forduljanak orvoshoz, ha már betegek. - Magyarországon valahogy nem szokás a prevenció… - Valóban, bár remélem, ez főként már csak a szüleim generációjára jellemző. Ugyanakkor érthető, ha ódzkodunk az egészségügytől, hiszen én is azt tapasztaltam, hogy ha bemegyek egy rendelésre, szinte biztosan úgy jövök ki, hogy – potenciális pácienst láttak bennem –, s valamiféle problémát diagnosztizáltak, akkor is ha nem volt. Így arra is rájöttem, jobb akár több orvoshoz elmennem, ha

OXYGEN ity

c


Életmód

Kifogyhatnak-e

D-vitamin raktáraink? Hiányzik a napfény

A D-vitamint jórészt a szervezetünk állítja elő a napsugarak ultraibolya tartománya segítségével, éppen ezért télen jóval kevesebb jut belőle. Bár vannak bizonyos élelmiszerek (pl. tej, joghurt, tojás, halolajok, lazac, makréla), amelyeknek van D-vitamin tartalmuk, ez azonban különösen a fényhiányos időszakban nem elégséges. Holott a molekuláris-, és sejtbiológia kutatások bizonyítják, a D-vitamin receptorai főszerepet játszanak az egészségmegőrzésben! - A jó hír az, hogy optimális kiegészítéssel elérhető a megfelelő D-vitamin szint. Ehhez azonban az érintetteknek – különösen azoknak, akik bizonyos alapbetegségekkel küzdenek – érdemes elvégeztetni egy D-vitamin szintmérést, amely egy egyszerű vérvétellel kivitelezhető. Az eredmények birtokában aztán már megfelelő pótlást is tudunk ajánlani – mondta Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológus főorvosa.

Miért kell ellenőriztetni a D-vitamin szintet?

Mert a D-vitamin hiánya szerepet játszhat a csontritkulás kialakulásában, emelve a csonttörések kockázatát. Az autoimmun betegségek,az inzulinfüggő cukorbetegség létrejöttében is lehet oki tényező, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás betegség, az érelmeszesedés, a depresszió, az elhízás kialakulásában is szerepet játszhat, de még a daganatos betegségek (emlőrák és vastagbéldaganatok) kiváltó tényezői közé is sorolható. Sőt még a policisztás ovárium szindróma és a

8

OXYGEN ity

c

terméketlenség hátterében is állhat! Máj-, és epeúti megbetegedések fokozzák a D-vitamin hiány kialakulásának lehetőségét, de a vese­ betegségek is kockázati tényezőt jelentenek. A kor előrehaladtával a bőr szintetizáló képességének csökkenése miatt szintén D-vitamin hiány alakulhat ki. Fontos tudni, hogy a szte­ roidos készítmények is befolyásolhatják a D-vitamin anyagcsereforgalmát, az egyes fogyást elősegítő, valamint koleszterinszintet csökkentő és idegrendszerre ható gyógy­szerek pedig szintén hatnak a D-vitamin szervezetünkben található mennyiségére. Ezért az ilyen tabletták szedése mellett mindenképpen érdemes a kiegészítés megfelelő formáit alkalmazni. A szakemberek szerint a magyar lakosságnak ősztől-tavaszig napi 2000 Nemzetközi Egység D-vitamint lenne ajánlott fogyasztania. Nem mindegy azonban, hogyan és milyen készítményekkel igyekszünk pótolni a hiányt – ebben segíthet az endokrinológus.

Manapság egyre több szó esik a D-vitamin jelentőségéről, amely a szakértők szerint összefüggésbe hozható többek közt a csontok-, a szív-, és az érrendszer egészségével is.


Életmód

Méregteleníts okosan! A méregtelenítő kúra különösen ajánlott túlsúly, magas vérzsír-szint, renyhe bélműködés, aknés-, ekcémás bőrpanaszok, allergia, reumatikus problémák, meddőség, menstruációs panaszok és klimax esetén. Motiváló lehet, hogy szervezeted nagytakarításával megalapozhatod a regenerálódásodat! Ha a salakanyagoktól, méreganyagoktól megszabadulhat a szervezeted, az élettani funkcióid egyensúly­ ba kerülhetnek, s nem utolsósorban a stressz tűrő képességed is nőhet. Hangulatod kiegyensúlyozottabbá válik, lelki problémáid más megvilágításba kerülnek, akár a megoldásuk is körvonalazódhat, s ezzel csökkennek a mellékvese-, és a pajzsmirigyműködésed terhei is.

A böjtölés aranyszabályai 1

. A méregtelenítést bevezető, ráhangoló napokkal kezdd, amikor csökkented a kávék, és a cigaretták számát, kevesebb húst, édességet, sajtot, kenyeret eszel. Viszont fogyassz több zöldséget, gyümölcsöt, főtt burgonyát, gyógyteát és vizet!

2. A kúra megkezdésekor és alatta elengedhetetlen a béltisztítás (például colon-hydroterápiával) vagy az enyhe has hajtás (keserűsóval) kétnaponta.

3. Lé-napokon frissen préselt zöldséglevet (cékla, répa) és gyümölcslevet (alma, grépfrút, ananász) fogyaszthatsz 3-3dl-t, 1,5-1,5 dl vízzel hígítva 3 alkalommal, reggel, délben és este. Ebédre tökéletes a 3 dl passzírozott zöldségleves. Savtúltengés esetén rizsnyák, zabnyák fogyasztása is ajánlott, 3-4 alkalommal. Szükség esetén a menü kiegészíthető 3 teáskanálnyi mézzel és 4-6 szem szőlőcukorral.

4. Böjti napokon ügyelj a rendszeres folyadék bevitelre. Kortyolj bőven szűrt vizet, szénsavmentes ásványvizet (2-2,5 liter/nap). Gyógyteát 0,5-1 litert, 4-5 alkalomra elosztva: ezerjófű, csalán, zsurló, citromfű, borsmenta, galagonya. Salaktalanító, májvédő tea fogyasztása is hasznos lehet ilyenkor.

5.

Fontos a könnyű, friss levegőn végzett testmozgás is: séta, kerékpározás. Ajánlott még a gyógyfürdőzés, a masszázs, a meditáció, naponta reggel a szárazkefés ledörzsölés, a váltózuhany, és a relaxálás is. A komolyabb fizikai megerőltetéstől tartózkodj, s a szaunázás is csak mértékkel ajánlott.

6. A böjt végeztével, a felépítő napokat is szigorúan meg kell tartani. E napok optimális számát úgy kaphatod meg, ha a tiszta böjti napokat elosztod kettővel: 6 böjtnap = 3 felépítő nap.

7. Betegségek, gyógyszerszedés esetén a böjt megkezdése előtt kérd ki orvos tanácsát! A kúra megtervezésében, és levezetésében böjtterapeuta is segíthet.

10

OXYGEN ity

c

A méregtelenítés hatására könnyebben megszabadulhatsz a feles­leges zsírpárnáktól, javulhat a közérzeted és az egészségi állapotod is.


Életmód

Fogyj

12

Fogyj

természetes anyagokkal!

Tartósan szeretnél fogyni? Azon kívül, hogy be kell építened az életedbe a mozgást és a helyes táplálkozást, néhány „extra segítő” is felgyorsíthatja a fogyásod.

Az agyat táplálni kell!

Extra segítők

Ritkán gondolunk bele, de az agy optimális működéséhez rengeteg energia szükséges, átlagosan 110-140 gramm szénhidrát naponta. Vagyis, ha koplalással szeretnél fogyni, nem csak az egészségednek ártasz és beindítod a jojóeffektust, de az agyi tevékenységeid is megnehezíted. El kell tehát fogadni, hogy a szén­ hidrátok nélkülözhetetlenek, különösen a jó minőségű, teljes kiőrlésű gabona, amely lassan szívódik fel, és így egyenletes vércukor-, és ener­ giaszintet biztosít. Mérsékeld viszont a finomított szénhidrátok, cukros üdítők, édességek, glutén tartalmú szénhidrátok fogyasztását! Az étrended fontos alkotóelemének kell lenniük a gyümölcsöknek, zöldségeknek! Ezek nem csak természetes szénhidrát-források, de an­tioxidánsokban is gazdagok, így védik a szövete­idet az úgynevezett szabadgyököktől. Ezektől pedig érdemes óvakodni, hiszen nem csak a méregtelenítést gátolják, de az öregedést is gyorsítják. Ugyanígy érdemes sok tengeri halat fogyasztanod, hiszen a halolajban található esszenciális zsírsavak bizonyítottan hozzájárulnak az agy kiegyensúlyozott működéséhez. Növelheted a teljesítőképességedet, ha hüvelyesek kerülnek a tányérodra, hiszen ezek gazda­ gok fehérjében, szénhidrátokban, rostokban, vitaminokban, sőt, omega-3 zsírsavak is találhatók bennük.

Ha gyorsítani szeretnéd a fogyást, érdemes még kiegészíteni az étrendedet olyan króm tartalmú ételekkel, mint a gabonák, a sörélesztő, a búzacsíra, a magvak vagy a máj. Ez az ásványi anyag ugyanis serkenti a szénhid­ rát-, és cukoranyagcserét, erősíti az inzulinhatást, gyorsítja a fehérjék beépülését és növeli a teljesítőképességet. Sokat emlegetik az L-karnitin nevű aminosav származékot is, amely nélkül a zsírsavak nem kerülnének el arra a helyre, ahol energiává alakulhatnak, ezért a szerepe igen jelentős. Ezt szokás úgy megfogalmazni, hogy energiává alakítja a testben tárolt zsírokat, ezzel növeli az energiaszintet és elősegíti a fogyást. Bár az Lkarnitin legfőbb természetes forrásai a húsok – különösen a vörös húsok – érdemes szakember tanácsát kérni a táplálék-kiegészítő formájában hozzáférhető pótlásával kapcsolatban. A szójalecitin pozitív hatásaival is találkozhattak már a sportolók, hiszen hatékonyan csökkenti az ízületi fájdalmakat. A lecitin fő alkotórészeinek, a kolinnak és az inozitolnak zsírégető hatást is tulajdonítanak, de a megfelelő készítmények kiválasztásához ajánlott szakértő tanácsára hagyatkozni. Egy jól felépített edzésterv pedig valóban csodákat tehet!

OXYGEN ity

c

További információ és webáruház: www.rivan-nova.hu


Láttál te már mogorva motorost? Ne is tűnődj rajta, nem láttál. És tudod, hogy miért nem? cikkünkből kiderül. ismerkedj meg a motorozás lélektanával! A mosoly Arckifejezés, melynek során az agy száj két végéhez legközelebb eső izmokat mozgatja. A mosoly során összehúzódnak a szem környéki izmok is. Az emberi viszonyok között általában a kedvesség, boldogság vagy a vidámság jele. A mosolygás leggyakoribb kiváltó oka a boldogság. A boldogság Pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az intenzív öröm­ érzésig, a boldogság megtapasztalásáig terjedhet. A Flow elmélet Az intenzív boldogságérzés jelenségét vizsgálja. Az elmélet azt a jelenséget írja le, amelynek során az ember tér és időérzékét elveszítve egy számára örömet és kihívást jelentő tevékenységbe belefeledkezik és ez számára boldogságérzést okoz. A PERMA modell A “PERMA” betűszó a boldogság alkotóelemeit reprezentálja. Az emberek akkor boldogok, amikor jelen van a: pleasure: élvezet, pl. egy forró fürdő, egy jó motorozás, stb., engagement: az elmélyülés egy élvezetes tevékenységben, relationships: szociális kapcsolatok, v.ö.: motoros társaság, meaning of life: az élet értelme, accomplishments: eredmények, vagyis valami kézzelfogható siker. A kutatások egyik fontos eredménye, hogy az emberek képesek saját boldogságukat önerőből fokozni, például úgy, hogy motorra ülnek.

A boldogabb nők

Egy amerikai felmérés során 1013 motorozó és 1016 nem motorozó hölgyet kérdeztek meg arról, mennyire elégedettek életükkel. Kiderült, hogy azok a hölgyek, akik saját motorral rendelkeznek, boldogabbak az életükben, a kapcsolataikban, sőt, még a hálószobában is, mint azok a társaik, akik nem motoroznak.

Több mint kétszer annyian érzik magukat állandóan boldognak: 37 % motoros, 16 % nem motoros. Közel négyszer annyian érzik magukat szexinek: 27 % motoros, 7 % nem motoros. Közel kétszer annyian hűségesek párjukhoz: 35 % motoros, 18 % nem motoros.

Nem kérdés: MOTOR!

Sörcsata söröző és étterem Ha sörre, kihívásra és jó hangulatra is vágysz. Ahol minden sörivó álma teljesül: magadnak csapolhatod a söröd! Ha igazán szereted a sört és van még néhány ilyen barátod, akkor elvárunk a sörversenyeinkre, ahol más csapatokkal mérhetitek össze sörivási kapacitásotokat! Mérkőzz meg a barátaiddal, vagy közösen velük, más asztaltársaságokkal, hogy kiderüljön ki a sörivás bajnoka! Ráadásul két, óriás kivetítőnkön nyomon lehet követni a sörcsaták állását, Magyarországon egyedül nálunk! Különleges helyszín: sörcsatákhoz, csapatépítéshez, leány-, legénybúcsúhoz, különböző ünnepi alkalmakra, klasszikus és rendhagyó rendezvényekhez. De, akkor is érdemes betérned, ha csak egy sört – vagy bármi mást – szeretnél meginni, avagy igazán ízletes ennivalóra vágysz. Autentikus konyhánk ételeinek ínycsiklandó íze édesanyád főztjét idézi. Hangulatos söröző/étterem, 9 csapolós asztal, tágas terasz, 200 vendégnek férőhely. Sörkülönlegességek garmadája - hölgyeknek gyümölcsös sörök. Három óriás TV-n, és két hatalmas kivetítőnkön nézheted élőben az izgalmas sporteseményeket. Kövess minket a Facebookon is, ahonnan aktuális híreinkről, sörivó versenyeinkről, koncertjeinkről, s más programjainkról is naprakészen értesülhetsz. További információk: +36/70/457-5656 A Gozsdu udvarban, az oldtimer kiállítás szomszédságában. 1076 Budapest, Holló utca 6.


Kezdjük a végén! A Locavore nem csak a megújult naphegyi étterem hangzatos neve, de egy amerikai eredetű fogalom is. Egészen pontosan egy régi-új szemlélet, arra való törekvés, hogy minél több helyi gazda által előállított alapanyagot használjunk a konyhában. Ha ugyanis a messzi földről ideutaztatott alapanyagok helyett friss, szezonális hazaiból főzünk, nemcsak a saját testünknek teszünk szívességet, de a természeti környezetünk civilizációs terhelését is csökkentjük.

Íme, a büszke gazdák!

a l ü r e k n a y Hog z a p l a t t u m a m ? a r l a t asz et a l készülh e k k ü r t ilyen tetei”, m ö k „ ia ? g c satriló umami íz a z k a a ő t k e a l érezh zólhatn yi zta”, ho s Miről s o p napheg á k a ly k e e k s é z egfejté ából „s elyes m h karórép A cavore? az a lo i m : n ők! ltalá eresend k n És egyá e b n Oxyge

A Locavore-ban könnyen nyomon követhető az alapanyagok útvonala. A pisztráng és a ponty Nusszer Istvánéknak köszönhető, a kiváló íz pedig a tapolcai tavasbarlangból feltörő karsztvíznek. A kecske-, és tehénsajtok az őrségi ínyesmestertől, Buzás Attila Sándortól érkeznek. A tehéngomolya, az orda és a joghurt a kulcsi gazda, Sibáné Pintér Brigitta gondosságát dicsérik. Az előszállási termelő, Takács Ferenc érdeme, hogy a méz sűrű, a dió friss és a fűszerpaprika jó, füstös ízű. A sót sem kell feltétlenül a tengertől szállítani, ha az egyik legkitűnőbb „lelőhely” a parajdi sóbarlang. A locavore szemlélet a vendég, az étterem és a kézműves termelők közti többirányú kapcsolat, amelyet mindhárman egy­aránt formálnak. A folyamat eredménye pedig, még több autentikus és rafinált fogás, ez tehát az igazi win-win „játszma”.

Tradicionális konyha újratöltve A Locavore vendégei nem szimplán egy ebédet vagy vacsorát kóstolhatnak, de provokatív és kifinomult kulináris élményben is részük lehet. Miközben a karizmatikus chef, Halász István újabb és újabb fogásokat varázsol az asztalra, a vendégek megtudhatják, melyik tradicionális ételnél hogyan mosódtak el a klasszikus határok, és mikor nem kellett hozzányúlni egy-egy tabunak számító hungarikumhoz. Tessék csak bátran kérdezni!

A helyes megfejtések Nem lenne korrekt a bevezetőben feltett kérdéseket megválaszolatlanul hagyni, következzenek tehát a megoldások. • A kacsatrilógia: bevezetése a kacsarilette, a tárgyalás a lassan sütött kacsazúza, a csattanó pedig a meglepő kacsamájparfé. • A karórépából készült „székelykáposztának” a tejföl és a kapor ad karaktert, a fogás koronája pedig a fiatal báránycsülök. • Az umami az ötödik alapíz, amely japánul annyit jelent, hogy „finom”. Az umami zamatát csak akkor érzékelhetjük, ha az ízlelőbimbók olyan természetes ízfokozókkal találkoznak, mint amilyen például a parmezán, a kínai kel, a szójabab, a kombu alga, a paradicsom, az érlelt marhahús vagy a levegőn szárított sonka. • Végül pedig itt a válasz a címben szereplő kérdésre: a jércemellfilé mellé kínált római salátaleveleket szardellás majonézmártással, fokhagymás pirított kenyérrel és őrségi mamuttalppal, azaz egy különleges parmezánnal kínálja a Locavore.

www.locavore.hu


kerüld el a sérülést! Ha hosszú kihagyás után hirtelen vágsz bele az edzésbe vagy éppen erősebb

életmód

edzéstervre állsz át, tudnod kell, hogy az ízületek, izmok védelmének egyik sarokköve a bemelegítés, a fokozatos terhelés és edzés végén a nyújtás. Légy körültekintő! Mielőtt belevágsz a sportolásba, gondold végig az adottságaidat, az edzettségi szintedet, ehhez kér­heted szakember segítségét is. Szerezz be a méretednek és sportágadnak megfelelő ruhát és cipőt, valamint, ha szükséges védőfelszereléseket is. Ha betöltötted már a 40-et, vagy ha még nem sportoltál korábban rendszeresen, feltétlenül vizsgáltasd ki magad, majd készíttess személyre szabott edzéstervet. Ne feledd, alapvető szabály: sportolás előtt be kell melegíteni! Ha pedig időt szánsz az edzés utáni nyújtásra is, kisebb eséllyel fogsz izomlázzal bajlódni, avagy megsérülni.

Hogyan hat a sport az ízületekre? Boka: ízülete nagy terhelésnek van kitéve, hiszen egész testsúlyunkat hordozza. A ránduláshoz akár egyetlen rossz lépés is elég. Ilyenkor az oldalsó ínszalag húzódik meg, sőt súlyosabb esetben akár el is szakadhat. A megelőzés érdekében végezz egyensúly-gyakorlatokat, egy ilyen például a csukott szemmel való fél lábon állás. Így nem csak a bokaszalagokat erősítheted, de az agyadnak azt a képességét is, hogy kontrollálja a test helyzetváltozásait. A boka ízületeire különösen aerobikozás, zumbázás, focizás, kosárlabdázás és röplabdázás közben ajánlatos vigyázni. Térd: ízülete sokkal sérülékenyebb, mint gondolnánk. Leggyakoribb a meniszkuszok sérülése, vagyis annak a két „párnának” a szakadása, amelyeknek legfontosabb feladata az ütközés csillapítása. Ha csak kicsi a szakadás, 3-6 hét alatt magától is meggyógyulhat. Súlyosabb esetben azonban műtétre lehet szükség. Ahogyan a bokánál, itt is jó hatásúak az egyensúlygyakorlatok, és praktikus, ha rendszeresen erősíted a térd körüli izmokat, a combfeszítőt és a combhajlítót. Ugyanakkor a vádlidat se hanyagold el, mert jelentős, rögzítő szerepe van. Minden sport, de különösen röp-, és kézilabda, valamint síelés közben ajánlott a fokozott óvatosság. Csukló: amikor megbotlunk, reflexszerűen magunk elé kapjuk a kezünket, hogy az esés erejét tompítsuk. Ezzel azonban azt érjük el, hogy ha a kezünkre esünk, megsérülhet a csuklónk. A leggyakoribb sérülés a hüvelykujj alatti sajkacsont repedése vagy törése, és az ínszalag rándulása. Fontos, hogy a csukló szempontjából különösen veszélyes sportoknál (küzdősportok, röplabda, tollaslabda, görkorcsolyázás, gördeszkázás) viselj csuklóvédőt. Váll: az egyik legbonyolultabb ízületünk. Esetében gyakori a ficam, főleg, ha magasra tartott karral végzünk valamilyen hirtelen mozdulatot. Előfordulhat az úgynevezett rotátorköpeny sérülése is, amely négy kisebb, a vállízület rögzítését szolgáló izmot foglalja magába. Ezek az izomrostok túlzott megterhelés hatására könnyen megsérülhetnek. Csak akkor ajánlatos a váll izmait erősen megmozgató sportba kezdeni – mint a tenisz, a röp-, a kézi- és a vízilabda – ha elég erősek az ott található izmok. Ha ugyanis a vállízüle­ tet tartó izmok gyengék, a váll előrelóghat vagy leereszkedhet, ezzel is növelve a sérülés veszélyét. Megelőzésként hatékonyak lehetnek a gumikötéllel vagy gumiszalaggal végzett erősítő gyakorlatok.

18

OXYGEN ity

c

ZTOSÍTÁSI EGÉSZSÉGBI KAPHATÓ IS RA YÁ RT KÁ

Etofenamát hatóanyagtartalmú gyógyszer (Forg. eng. szám: OGYI-T-9918/01). • Irodalom: *Rechziegler H. Therapiewoche.1986;36:674-4683. • Lezárás dátuma: 2014. 02. 17., FCS20140217 • További információ: MEDA Pharma Hungary Kft. 1139 Budapest, Váci út 91. • Tel.: (06-1)236-3410 • www.meda.hu • www.meda.se

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!


Egészséges és hizlaló nasik életmód

Ha nem vagy kifejezetten éhes, de szívesen rágcsálnál valamit, légy körültekintő a választásnál! Számos, egészségesnek hitt nassolnivaló ugyanis olyan sok rejtett kalóriát tartalmaz, mint akár egy kisebb főétkezés. Ugyanakkor edzés mellett fontos a megfelelő energiapótlás!

A LEGMAGASABB MAGNÉZIUMTARTALMÚ, RECEPT NÉLKÜL KAPHATÓ GYÓGYSZER. 1

Rejtett kalóriabombák Egy felnőtt, 60-65 kg-os nőnek átlagosan 2000 kalóriára van szüksége naponta, ha meg akarja tartani a súlyát, és 1500-ra, ha fogyni szeretne. Sokan nem a főétkezések alkalmával esznek túl sokat, inkább csak folytonosan csipegetnek. Nézzük, mivel kell vigyáznod!

STRESSZ

Aszalt gyümölcs: magas rost és tápanyagtartalma mellett 100 gramm akár 300 kalóriát is tartalmazhat, ha cukor és méz is van benne, még többet. Salátaöntet: a „tocsogós” olajos, krémes dresszing garantáltan hizlal, ezért jobb, ha házilag készítesz valóban natúr salátákat, esetleg csak zöldfűszeres joghurttal, finom olajokkal ízesíted a zöldeket.

MOZGÁS

Müzli szelet: a teljes kiőrlésűek gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, ám a cukor és a zsír, az ízfokozók és a keményítő megdobják a kalóriatartalmukat.

TERHESSÉG

Természetes „tuning” intenzív edzéshez Fáradtnak érzed magad a sporthoz? Különösen nőknél okozhat levertséget a vashiány. A zöld levelű zöldségek (káposztafélék, spenót, brokkoli), és az állati eredetű élelmiszerek (máj, kecsketej, juhsajt) fogyasztása biztosíthatja a szükséges napi 15-25 mg vasszükségletet. Ideális harapnivaló például a fűszeres juhsajttal körített brokkoli vagy kelbimbó. Vigyázz! A koffein gátolja a vas felszívódását.

MAGNÉZIUM-

HIÁNY?

Elfogyott az erőd edzés közben? A szőlőcukor a legegyszerűbb szénhidrát, ami szinte azonnal felszívódik. Éppen ezért a legtöbb olcsó tömegnövelő készítmény alapanyaga. A szőlőcukor gyors felszívódása miatt hirtelen növeli a vércukor-, és inzulinszintet, ami segíti a tápanyagokat az izomba „pumpálni”, így végig tudod csinálni az edzést. A szőlőcukor hátránya, hogy tisztán fogyasztása esetén a vércukorszint hirtelen megemelkedik, majd gyorsan visszaesik a kiinduló szint alá! Ezért az ideális energiapótlás alapja: a szőlőcukor, gyümölcscukorral és maltodextrinnel – csakis komoly edzésterv mellett! Mit ehetsz a szabadgyökök ellen? A fokozott mozgás növeli a szervezet oxigénigényét, ami serkenti a szabadgyökök képződését. Ez ellen a szervezet védekezik, de a táplálékban található úgynevezett antioxidáns vitaminok fo­gy­asz­­tása növeli a hatékonyságot. Ilyen vitamin például az E-vitamin, ami bőven fellelhető a növényi olajokban, olajos magvakban, hidegen sajtolt olajokban, búzacsírában, halban, baromfiban. Mi a jó erőnlét titka? A magnézium az egyik leghasznosabb ásványi anyag az élőszervezet számára. Erőt ad, teljesít­ményre ösztönöz, felgyorsítja az anyagcserét a zsírégetést, biztosítja a sejtek energiaellátását, szabályozza a cukoranyagcserét. A magnézium igazi erőelem. Megfelelő mennyiséget táplálékkiegészítővel tudod biztosítani szervezeted számára.

20

OXYGEN ity

c

NAPONTA

1 x

Recept nélkül kapható a patikákban! Magnézium-karbonát (670 mg) és -oxid (342 mg) hatóanyagtartalmú gyógyszer (Forg. eng. szám: OGYI-T-5334/01-04). • Irodalom: 1. www.ogyi.hu/gyogyszeradatbazis, ATC: A12CC csoport (Ásványi anyagok/Magnézium); az egy kiszerelési egységre vonatkoztatott magnéziumtartalom alapján, 2014. 02. 12.) • Lezárás dátuma: 2014. 02. 12., MAG20140212 • További információ: MEDA Pharma Hungary Kft. 1139 Budapest, Váci út 91. • Tel.: (1) 236-3410 • E-mail: magnosolv@meda.hu • www.meda.hu • www.meda.se

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!


WELLNESS

Víz nélkül nem megy!

mit és mennyit igyunk? Ahhoz, hogy jobban megértsük a rendszeres folyadékfogyasztás jelen­tő­ségét, tudnunk kell, hogy testünk közel 70 százaléka víz. Egy nap folyamán – mivel lélegzünk, izzadunk, és mosdóba is járunk - jelentős mennyiségű, kb. 2-3 liter folyadékot veszítünk. Különösen erős edzéskor még többet. Ha a vízvesztés nagy, de az utánpótlás elmarad, vérünk és szöveteink víztartalma is csökken. A nagyfokú dehidratáltság pedig komoly egészségi problémákat okozhat. Ugyanakkor a folyadékpótlás elmulasztását akkor is megérzi szervezetünk, ha súlyosabb tünetek nem mutatkoznak.

Hidratálás kívül-belül Ahhoz, hogy bőrünk feszes, fiatalos legyen nedvességre van szüksége. Ahogy telnek az évek, bőrünk kollagén termelése egyre csökken, ami ráncok megjelenéséhez vezet. Nem mindegy azonban, hogy ez mennyi idő alatt, illetve milyen mértékben következik be! A ránctalanító krémek egyik fontos tulajdonsága, hogy nem csak hidratálják a bőrt, de a kollagén termelést is serkentik. Ahhoz viszont, hogy kencéink maximálisan kifejthessék hatásukat fontos, hogy az elvesztett nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, optimális mennyiségű és minőségű folyadékot fogyasszunk. Mit igyunk? A felnőttek többsége a napot egy csésze kávéval indítja. A koffein nem csak élénkít, de az anyag­ csere fokozása által vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik. A rendszeresen kávézók számára tehát még lényegesebb, hogy sok folyadékot fogyasszanak. A cukrozott üdítők nem jelentenek jó meg­ oldást. Helyettük kevés ásványi anyagot tartalmazó, természetes forrásvíz a jó választás, mivel a szervezetünk számára szükséges ásványi anyagokat nem a vízből, hanem a nap folyamán bevitt egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásból nyerjük. Reggel hasznos egy pohár frissen facsart gyümölcslé, vagy antioxidánsokban gazdag zöldtea elfogyasztása. Napközben is igyunk vizet, az ebédet pedig egy tányér levessel kezdjük. Két étkezés közt lédús gyümölcsök fogyasztásával is pótolhatjuk az elvesztett nedvességet. Tavasszal-nyáron bőségesen válogathatunk, ízlésünknek megfelelően gyümölcssalátát, turmixot, smoothie-t is készíthetünk. A nedvesség pótlására elsősorban magas víztartalmú gyümölcsöket (eperet, sárga,-és görögdinnyét, almát, áfonyát) és zöldségeket (salátát, sárgarépát és spenótot) fogyasszunk. A Harmóni víz ajánlásával.

22

OXYGEN ity

c


Életmód

Smoothie

receptek

SZERET ÍGY ÉREZNI?

A smoothie szó szerint azt jelenti „sima”, hiszen egy nagyszerű, könnyen csúszó, édes vagy sós italról van szó, ami télen-nyáron kiváló vitaminforrás lehet, akár egy egész étkezést is képes kiváltani. És hogy miben különbözik ez a finomság a turmixtól? Elsősorban abban, hogy eredetileg kizárólag növényi összetevőkből áll, hígítása nem tejjel vagy joghurttal történik, hanem vízzel.

Méregtelenítő smoothie

Összetevők: fél nyers cékla, 1 szál angolzeller, 3 nagy alma, 2 nagy répa. Minden egyes összetevője kiváló méregtelenítő. A cékla a májra, a zeller és az alma az emésztésre, a sárgarépa a vízháztartásra hat. Ezenkívül valamennyi „alkatrész” kiváló rost-, vitamin-, és ásványi anyag forrás.

Nassolós smoothie

Összetevők: 230 ml gabonatej, 1 banán, 14 szem szamóca (esetleg 3-4 dkg zabpehely) A banán nagyon jó rost-, C-vitamin-, magnézium-, kálium- és B6-vitamin forrás, a piros gyümölcsök remekül hatnak a szabadgyökök ellen, a zab pedig kiváló és lassan felszívódó energiaforrás, amely csökkenti a nassolási vágyat.

Energiafeltöltő smoothie

Összetevők: 1 alma, 2 lime, egy marék bogyós gyümölcs, 1 doboz kefír (gabonából készült joghurt is lehet), 2 kanál méz, gyömbér Az alma a koleszterinszintet is képes csökkenteni, a lime hatására a gyomorban jobban termelődnek az emésztést elősegítő gyomornedvek. A bogyós gyümölcsöknek számos jótékony hatása van, például rostjaik gátolják a zsírlerakódást. A kefír probiotikumai szinte gyógyírként hatnak a bélflórára, így segíti, hogy a kalória az izomba kerüljön „hasznosításra”. A gyömbér gyulladáscsökkentő hatásával gyökerestül irtja ki az irritáló anyagokat, és felgyorsítja az anyagcserét.

24

OXYGEN ity

c

+36 20 771 2694 info@oxygenevent.hu


wellness

A pihentető alvás titkai 3 tipp, hogy jól ébredj

Összetörve ébredsz? Gyakran vagy fáradt már reggel? Esetleg nyak és vállfájdalmaid is vannak? Vizsgáld meg alaposan a fekhelyed! Gond: éjszakánként úgy érzed, jól alszol, de reggel fáradtan ébredsz, elfekszed a nyakad, a vállad… A matrac és a párna vagy az ágyneműd okozhatja reggeli panaszaidat. Az ágybetéteket általában 8-10 évente cserélni kell, mert kifekszi őket az ember, ezért bizonyos alvópozíciókban főleg ol­dalt vagy hason fekvéskor kényszertartásban van a gerincoszlop, ezért az izmok görcsössé válnak. A nem megfelelő párna is okozhat nyakfájdalmat, ezért ajánlott háton, illetve oldalfekvéskor akkora párnát használni, ami a nyak-váll gödröt kitölti, így a nyaki gerinc egyenes marad. Ehhez kiválók az előformázott anatómiai párnák, a gyapjú-, és hengerpárnák illetve a tönkölybúzával, köles héjjal töltött fej alá valók is. Gondot okozhat a rosszul megválasztott ágynemű is. Az állandó éjszakai ki-betakarózás, s ennek nyomán a hőmérsékletváltozás megfázást okozhat, illetve hosszú távon akár az ízületeid is begyulladhatnak. Érdemes hát az állandóan testhőmérsékletet biztosító gyapjúágyneműben álomra hajtani a fejedet, így se izzadni, se fázni nem fogsz. Pihentető, re­generáló lesz alvásod. Gond: párod éjjelente úgy fordul, hogy nem tudsz tőle nyugodtan aludni, esetleg éppen te ébreszted fel forgolódásoddal őt. Ez gyakori probléma, aminek az lehet az oka, hogy valószínűleg máshol van a testetek súlypontja. A megoldás, hogy ugyanabban az ágykeretben egy helyett két különböző, úgymond „személyre szabott” matracot kell – keményebb, puhább, stb. – választanotok, így mindketten jól tudtok majd aludni, nem ébredtek fel minden kis mozgásra. Gond: a pollenallergiád miatt szinte minden éjjel bedugul az orrod, és a gyógyszerek, orrcseppek sem segítenek tökéletesen.   Elsősorban kérd allergológus segítségét, de általánosságban javasolható az antiallergén ágynemű és matrac használata. Ezeket a termékeket eleve nem allaergizáló anyagokból, például gyapjúból készítik. Egyre több ágybetétnek mosható a huzata, ez nagyon hasznos lehet. Ezen kívül a pollensze­ zonban minden este moss hajat, ne a hálóban tartsd az utcai ruháid, valamint minden szőnyeget, párnát, porfogót távolíts el a hálószobádból.

26

OXYGEN ity

c

TölTődjön fel! Akit vonz a Távol-Kelet varázsa, aki egy igazán különleges wellness élményre vágyik, aki nemcsak testi, de lelki felfrissülést is keres, aki wellneszezés közben egészségére is gondol, azoknak nálunk a helye. Az Oxigén Hotel**** & ZEN Spa különleges távol-keleti wellness világa igazi spirituális, lélekápoló, egészségjavító élményt nyújt olyan szolgáltatásaival, mint a zazen meditáció, a szaunaprogram vagy a különleges gyógyhatású távol-keleti masszázsok, és még hosszan sorolhatnánk. De nemcsak a szolgáltatásaink egyediek, a környék is számtalan vonzerőt rejt. A Bükk-hegység déli lankái, sűrű erdei gondoskodnak az ország legtisztább levegőjéről, szállodánk is erről kapta a nevét. A festői kisfalu, Noszvaj környéke kirándulásokra, biciklizésre, nordic walkingra csábít. (Szükséges eszközök szállodánkban rendelkezésre állnak.) Eger barokk belvárosa és a híres egri vár is szinte kőhajításnyira található, ugyanúgy, mint a térség híres fürdői, a Zsóry, a bogácsi és az Egri Török Fürdő. Az Oxigén Hotel**** & ZEN Spa Noszvajon egy négyhektáros ősfás parkban 50 szobával, 200 fős konferenciaközponttal, tágas Zen Spa wellness résszel és különleges hangulattal várja vendégeit. Utóbbiról a szállodát körülvevő csodálatos erdei környezet mellett az épület egyedi stílusa, berendezése is gondoskodik. A századelőn épült Gallasy-kúria frissen befejezett felújítását követően nyerte el mostani alakját, egy négycsillagos szálloda formájában. Építészeti, belsőépítészeti stílusa elegáns, mégis természet közeli élményt nyújt a rusztikus, de ugyanakkor modern, különleges stílusával. A szállodát kiegészíti az egzotikus hangulatú Zen Spa távol-keleti berendezésével, autentikus meditációs zenéjével, a füstölők illatával, amelyek minden érzékszervünkre egyszerre hatnak. Emellett képzeletünket is inspirálja a wellnesst körülölelő japán kert, meditációs kert, amelyre a fürdőből, sőt még a szaunákból is kilátás tárul. Szállodánk, az Oxigén Hotel**** & ZEN Spa 2013-ban elnyerte a legszebb belső kialakításért járó International Hotel Award „The Best New Small Hotel Construction & Design” elismerő díját.

A legszebb hazai új építésű hotel OXIGÉN HOTEL**** & ZEN SPA NOSZVAJ Oxigén Hotel & ZEN Spa z 3325 noszvaj, Szomolyai út z +36-36/563-300 sales@oxigenhotel.hu z www.oxigenhotel.hu z bababarat.oxigenhotel.hu ****


HA JÓL ALSZOL, TOVÁBB ÉLHETSZ! ALUDJ A MENNYEKBEN! Te mikor ébredtél fel utoljára úgy, hogy pillekönnyűnek, frissnek és különösebb ok nélkül vidámnak érezted magad? Ha már nem is emlékszel erre az érzésre, de vágysz rá, most megtudhatod mi a titka annak, hogy fitten ébredj, és tettre készen pattanj ki nap, mint nap az ágyból!

Válaszd te is a Kaschmir-Gold® gyapjúágyneműnk egyikét, hogy hosszú évekig ne legyen gondod, s éjszaka valóban kipihenjed magad, így egészséges, kie­gyen­ súlyozott, s fiatalos maradhass! A Kaschmir-Gold® mágneses gyapjúágynemű garnitúra – szakorvosi kezelés mellett, és nem helyett – kiegészítő terápiaként alkalmazható a mindennapokban.

Egy megtérülő befektetés a nyugodt mindennapokért – alvás, ami tényleg más! Kaschmir Gold® – a hosszú és egészséges élet egyik titka!

Aki túl keveset és rosszul alszik, bizony nagy árat fizethet érte. Az alvás hiánya, illetve annak a minősége kihathat mindennapi teljesítményünkre, egészségünkre, sőt a külsőnkre is! Mennyi időt töltesz alvással naponta? Amikor 8 órát alszol, az 480 percet, avagy 28.800 másodpercet jelent. Túl sok idő ez ahhoz, hogy forgolódással, hánykolódással töltsd, majd pedig nyúzottan kezd a napot! A jó hír: létezik pihentető alvás! Nyugodt környezetben, jó minőségű ágyneműben valóra válhat, hogy kipihenten ébredj. Ezért fontos, hogy körültekintően válasszad ki, hogy miben alszol! A KASCHMIR-GOLD® MÁGNESTERÁPIÁS ÁGYNEMŰ TITKA Az eredeti Kaschmir-Gold® mágneses gyapjúágyneműben töltött idő alatt úgy érezheted mintha a mennyekben aludnál, miközben - derékaljad, párnád, takaród – segíthet optimalizálni, regenerálni a szervezeted bioenergetikai folyamatait, így nyugodtabban, mélyebben aludhatsz éjszaka. Korosztálytól függetlenül, 0-99 éves korig mindenkinek szüksége van a pihentető alvásra! Kaschmir-Gold® mágneses derékalj: az egyik legfontosabb eleme a garnitúrának. Alvás közben ellazíthatja az izmokat, jobb vérellátást biztosíthat. Az estleges ízületi, izomfájdalmakat is enyhítheti. A Kaschmir-Gold® - anatómiai - párna: alvás közben alátámasztja a fejedet, így biztosítja, hogy a nyak-, a váll-, és a hátizmaid ellazulhassanak. A Kaschmir-Gold® takaró: két rétege között nem tartalmaz semmilyen töltelékanyagot vagy bélést, ezért lágyan a testre simul. Kiváló nedvszívó és páraáteresztő tulajdonsággal bír, így télen nem fázol benne, nyáron pedig nem lesz meleged alatta! FONTOS: a gyapjú számtalan gyógyhatással bír, ezen túl – különösen az allergiásoknak – rendkívül fontos tulajdonsága, hogy antiallergén, nem atkásodik és taszítja a port!

OXYGEN ity

c

Black Jack® garnitúra Ha igazán stílusos vagy, ügyelsz a részletekre, és fontos, hogy a hálószobád hangulata is tükrözze a személyiséged, akkor neked készült a Black-Jack garnitúra! Nyerő választás, ha különösen fontos az elegancia. Jó érzés benne aludni és még a hálószoba dísze is lehet. Antiallergén!

Queen Kaschmir-Gold® garnitúra Elérhető álom, luxus kivitelben! Az ágy­neműk között olyan ez, mint a drágakövek között a gyémánt! A legnemesebb alapanyagból készül, selymes, puha és simogató érzést nyújt alvás közben.Antiallergén!

Vásárolj most Kaschmir-Gold® garnitúrát, mert 2014. május 31-ig GARANTÁLTan ÉRTÉKES AJÁNDÉKOT adunk hozzá. Hogy milyen értékes ajándékot adunk? Megtudhatod, ha hívod ügyfélszolgálatunkat: 06 1-319-4905, vagy nézd meg és regisztrálj honlapunkon: www.kaschmirgold.hu/oxygencity „A gyapjúágyneműk tartós használata elősegíti az izomregenerációt, és jótékony hatást mutat a reumatikus fájdalmakra, valamint izomhúzódásokra is.” Dr. Kamuti Jenő, a MOB orvosi bizottság tagja


Ülj fel egy Hondára... A motorozás egy életstílus, egy önkifejezési mód. Egyre többen fedezik fel örömeit, a benne rejlő lehetőségeket. Hála a modellek sokszínűségének, ma már mindenki könnyen megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő gépet. Ha egy Hondát birtokol, akkor azt a tudást, tapasztalatot, innovációt és legfőképpen szeretetet is birtokolja, amellyel motorjainkat építjük. Azért, hogy az élmény valódi legyen.

...és rámosolyogsz a világra!

www.motor.honda.hu


TREND

de cukorbetegségével kapcsolatos egészségügyi kiadásait igen!

Vércukorszintjét nem tudjuk csökkenteni,

A leghatékonyabb edzés cukorbetegeknek Az már jó ideje köztudott, hogy a cukorbetegeknek rendszeres mozgás ajánlott, de vajon pontosan milyen edzés hat leginkább a vércukorszintre? 32

OXYGEN ity

c

Finanszírozza OTP Egészségpénztárnál vezetett számlájáról egészségügyi kiadásait (vércukorszintmérő, tesztcsík, szénhidrátmérleg, inzulinpumpa, orvosi magánrendelések, gyógyszerek, táppénz-kiegészítés) és vegye igénybe az egyéni befizetései után járó 20%-os adó-visszatérítést, valamint szolgáltató partnereink által nyújtott jelentős árkedvezményeket! Csatlakozzon az OTP Egészségpénztárhoz és most az első pénztári kártyáját térítésmentesen* biztosítjuk, mely 3 évig érvényes! Bővebb információ a +36 (1) 3666 555 telefonszámon, vagy internetes honlapunkon a www.otpegeszsegpenztar.hu címen. Jelen hirdetés nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Pénztár működésére vonatkozó információk megtalálhatók a Pénztár honlapján.

*Kérjük, a kedvezmény érvényesítéséhez itt válassza le! Az OTP EGÉSZSÉGPÉNZTÁR BELÉPÉSKOR AZ ELSŐ KÁRTYADÍJAT ELENGEDI. A Bónusz szelvényt tűzze hozzá a belépési nyilatkozathoz, mely letölthető a www.otpegeszsegpenztar.hu oldalról, a nyomtatványok menüpontból! Bónusz szelvény kódja: OW2014


TREND

A leghatékonyabb edzés cukorbetegeknek Kombinált edzés a diabétesz ellen Korábban nem volt egészen világos, hogy milyen mozgásforma a leghatékonyabb a 2-es típusú cukorbetegeknek. Volt olyan irányzat, amely az aerob mozgást ajánlotta, mások az úgynevezett rezisztenciaedzést (izomerősítést) preferálták. A Louisiana State University System kutatásai azonban arra mutattak rá, hogy a két edzéstípus kombinációjának a legpozitívabb a hatása. A 9 hónapos kutatási programban 262 ülőéletmódot folytató cukorbeteg vett részt, 72-en izomfejlesztést végeztek, 72-en aerob edzést folytattak, 76-an a kombinált program részesei voltak, míg 42 személy alkotta a nem sportoló kontrollcsoportot. Az eredmények szerint a kizárólag izomerősítést végzőknek 0,16 százalékkal csökkent a hemoglobin A1c szintjük (2-3 hónap átlagos vércukorszintje), az aerob edzésben részt vevőknek 0,24 százalékkal, míg a kombinált edzésformával 0,34 százalék volt a csökkenés, a nem aktívakhoz képest. Sőt, míg a nem sportolók 39 százalékának volt szüksége hipoglikémia – alacsony vércukorszint – miatt gyógyszerre, addig a rezisztenciaedzést végzőknek csupán 32, az aerob jellegű sportot űzőknek 22, a kombinált edzést folytatóknak pedig csak 18 százaléka igényelt gyógyszerelést.

Előnyben a tudatosan élők A passzív kontrollcsoporthoz képest a kombinált edzésmódszerrel dolgozók oxigén felhasználó képessége nőtt a legnagyobb mértékben. Ugyanakkor a sportolóknak minden esetben csökkent a derék kerülete, ám a legtöbbet szintén a kombinált edzést végzők fogytak. Vagyis nem csak a hemoglobin A1c szint csökkent a rendszeres edzést végzőknél, hanem kevesebb gyógyszerre is volt szükségük, fogytak és a közérzetük is javult. Minden tekintetben előnyökkel járt az izomfejlesztő és az aerob edzés is, de a leghatékonyabbnak mégis a kettő ötvözése bizonyult. Vagyis a 2-es típusú cukorbetegeknek ez a leginkább ajánlható edzésforma, amely rendszeresen végezve jelentősen javítja az életminőségüket és betegségük kilátásait. A mozgás és a tudatos életvitel fontosságát – amelybe az étkezés épp úgy beletartozik, mint a mentális-, és lelki egészség – nem lehet eléggé hangsúlyozni. Különösen akkor kell változtatnunk a korábbi életvezetésen, ha már jórészt ennek köszönhetően kialakult a 2-es típusú cukorbetegség. Természetesen a megelőzés lenne a leghatékonyabb módszer, a diagnózis után viszont elengedhetetlen lenne a tudatos életmód.

A diabétesz közel 7-800 ezer embert érint hazánkban. A becslések szerint további kétszázezer azoknak a száma, akik már érintettek, de esetükben még nem diagnosztizálták ezt a kezdetekben lappangó betegséget. Ezért is fontos, hogy időnként ellenőriztesd a vércukor­szintedet!

34

OXYGEN ity

c

U 10 G 10 R Ó C Z I M Ó N I K A

kérdés válasz

Bemutatkozó szöveged szerint az aerobic a lehető legjobb választás a szabadidősportra. Mivel győznél meg egy laikust? – Az órák sokszínűsége, különféle eszközök használata, motiváló zenék és a csoportban edzés élménye teszi élvezetessé ezt a sportot. Az egyéni edzéscéloknak megfelelő óraválasztás és a rendszeres, helyesen végzett edzésmunka garancia a hatékonyságra.

Van korosztályi korlát ebben a sportágban? – Felső határ nincs, ez az egészségi állapot függvénye.

Rendszeresen posztolod az óráid beharangozóit, és folyamatos a kapcsolattartás a tanítványokkal. Ennyire baráti a légkör? – Igen, fontosnak tartom a naprakész tájékoztatást az órákról. A rendszeresen járó vendégekkel tényleg kialakult egyfajta baráti viszony. Ez segíti az edzői munkát, mert így sok mindent megtudhatok a fizikai állapotukról.

Sokszor úgy fogalmazol, „indul a móka!” Valóban ilyen önfeledt a hangulat az óráidon? – Próbálom úgy összeválogatni a zenéimet, hogy inspiráló legyen számomra , ez len­ dületet ad és a vendégek is jönnek velem. Így rövidebbnek is tűnik az edzés, és vidáman fáradunk el.

Engedékeny edzőnek tartod magad, vagy kiképzőtisztként megpróbálod kihozni mindenkiből a maximumot? – Ha edzés van, akkor edzünk! Középút nem nagyon van, én magam is maximalista vagyok. A „kiképzőtiszt” egy kicsit azért erős kifejezés annak ellenére, hogy kaptam már ezt a jelzőt, ám utólag ezt mindig dicséretnek veszem.

Dance Aerobic, Zumba és TRX szerepel a repertoárodban. Ez utóbbi kilóg a sorból. Miért szereted? – A dance örök szerelem. TRX órákat jelenleg nem tartok de a saját testsúlyos edzéseket mindig is szerettem, bárhol és bármikor végezhetőek és hatékonyak.

Mennyit gyakorolsz, hogy szinten tartsd magad? – A saját óráim mellett nem sok időm és energiám marad külön edzésekre, de azért próbálok heti két alkalommal konditermi edzést beiktatni magamnak. A fizikai szinten tartás mellett nagy hangsúlyt fektetek a folyamatos szakmai fejlődésre.

Ennyi mozgás mellett marad idő a kikapcsolódásra? – Heti egy pihenőnapom van, akkor a családé a főszerep. Kirándulunk, együtt vagyunk és ez önmagában nagy érték... Versenyzőként melyik sikeredre vagy a legbüszkébb? – Nem érmes helyezés ugyan, de felejthetetlen a FISAF EB 6. hely, „Funk” kategóriában, amivel aztán részt vehettünk a Marokkói VB-n. El tudnád képzelni magad másik pályán? – Nem. Egészen kisiskolás koromtól testnevelő tanár szerettem volna lenni, a TF volt az álmom. Ez kisebb kerülőkkel ugyan, de sikerült. Az aerobik sportágba - fitness-, és verseny­ sportba – pedig beleszerettem.

OXYGEN ity

c

35


Mire van szüksége egy sportolónak? Egy olyan ember, aki nap mint nap fizikai megterhelés alatt áll, értelemszerűen több tápanyagot igényel, mint irodában ülő és szellemi munkát végző társai. A sportolók különleges életmódot folytatnak, és étrendjüknek is ehhez a fajta plusz terheléshez kell igazodnia. Nekik fejlesztettük ki a Vitaking Multi Sport Profi vitamincsomagot. Neked is szükséged van rá, ha: Élsportoló vagy hobbisportoló vagy, rendszeresen edzel (akár a konditeremben, akár a szabadban), esetleg megerőltető fizikai munkát végzel mindennap. Mi van a dobozban? Egy nagyon komplex, hatékony multivitamin készítmény, speciálisan sportolók számára szükséges összetevőkkel. A legalapvetőbb vitamin- és ásványi anyag készítmények (A-BC-D-E-vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) alkotják az alapot, amit kiegészítettünk a jobb sportteljesítményt elősegítő hatóanyagokkal. Miért van rá szükség? Egyes összetevői támogatják az immunrendszer normális működését, és szükségesek az idegrendszer megfelelő működéséhez. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozgás alatt vagy azt követően. Szerepe van a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. A kalcium és a magnézium szükséges a csontok normál szerkezetének fenntartásához, és hozzájárulhatnak a normál vérnyomás megtartásához.

További információk: www.vitaminkiraly.hu

Biztosan hallottál már az L-karnitin zsírégető hatásáról, de vajon tudod-e, hogyan jutathatsz belőle többet a szervezetedbe?

A zsírégető

L-karnitin

Természetes anyag

Az emberi szervezetben, valamint az állati-, és növényi eredetű táplálékokban is előforduló L-karnitin természetes anyag. Testünkben a legnagyobb mennyiségben a vázizomzatban fordul elő, de a májban, a szívben és más szerveinkben is megtalálható. A születés után azonnal szükségünk van L-karnitinre a sejtszintű zsíranyagcseréhez, ehhez az anyatejből hozzá is juthatunk. Termelődése a 14. év után fokozódik, de ahogyan idősödünk, ismét erősen csökkenni kezd. Saját erőforrásinkból a napi szükségletnek csupán kis részét tudjuk fedezni, ezért mindenképpen szükség van a pótlására.

L-karnitin források Honnan juthatunk L-karnitinhez? Elsősorban állati eredetű táplálékokból, főként vörös húsokból, például sertés, marha, kecske és juh. Ezek a húsok kilónként 300-2100 mg L-karnitint tartalmaznak, míg a fehér húsoknak csak 100 mg/kg az értéke. Növényekkel még ennél is kevesebb L-karnitint tudunk a szervezetünkbe juttatni. Éppen ezért lehet jelentősége táplákozásod L-karnitinnel való kiegészítésének.

Miért van rá szükség? Amikor úgy fogyókúrázunk, hogy sportolunk is – ez a legjobb módszer – a szövetekben tárolt zsírtól szeretnénk megszabadulni azáltal, hogy átalakítjuk energiává. Az L-karnitin működésének lényege, hogy a kardioedzés során a sejtekből felszabaduló zsírokat az energiafelhasználás helyére szállítja, tulajdonképpen szállítóeszközként funkcionál. Egyes kutatások szerint növeli a test terhelhetőségét is, így maga a mozgás könnyebb lesz, jobban fogjuk bírni. Az aktívabb edzés során pedig a zsírt is nagyobb hatékonysággal „égeti” a szervezetünk.

OXYGEN ity

c

37


trend

TREND

Jógaóra hangterápiával

A hangterápia és a rezgésterápia fellelhető a világ összes ősi civilizációjában. Néhány hónapja pedig már az Oxygenben is elérhető jógával kombinálva!

Hangtál hatás

A hangtálakat Keleten hosszú évezredek óta használják gyógyításra, szertartásokhoz, a meditáció elmélyítésére, és a legendák szerint étkezéshez is. A terápia lényege, hogy a test energiaháztartását harmonizálja a biológiai folyamatok szabályozásával, és a pszichés feszültségek oldásával. A hangtálak megszólaltatásakor keletkező frekvenciák ugyanis oldják a testünkben keletkező energetikai gátakat. Minden hangtálnak van egy alaphangja, vannak felhangjai és alhangjai, amik az emberi testben lévő úgynevezett csakrákra (energia központjainkra) harmonizáló hatással vannak.

Harmonizáld a csakráidat!

Bálint János jógamester definiciója szerint a csakrák egyrészt fizikai terek, másrészt energetikai (pl. mikor megdobban valakiért, vagy valamiért a szívünk), harmadrészt pszichikus központokként értelmezhetők (a test és az elme szoros együttműködése), ennek köszönhetjük, hogy az elme folyamatai tükröződnek, leképeződnek a fizikai testen, s ez fordítva is működik. - A jógaóráinkon a gyakorlás hangulata, dinamikája és stílusa, az adott csakrára helyezett fókusz, és a megszólaló hangtálak együttesen támogatják a harmonizálást. Jóga és hangtál kiegészítik egymást: az óra elejétől a végéig szólnak a tálak, egy egészen új és felemelő élményt nyújtva ezzel a résztvevőknek mind testileg, mind lelkileg. A hangok segíti a ráhangolódást az órára, a gyakorlatok végrehajtását és a bennük való elmélyülést, összehangolják az érzékszerveink működését és el­mélyítik az óra végi relaxációt – meséli Szedlacsek Kati és É. Nagy Zsófi, az oktatók. - Szavakkal nehéz megfogalmazni, hogy milyen egy hangterápiás jógaóra, nagyszerű élmény, érdemes kipróbálni! Felhasznált források: www.rezgesterapia.hu, www.hangmasszazs.hu, www.purnam.hu/publikacioink, Klausbernd Vollmar: A csakrák

38

OXYGEN ity

c

Harmóniát keresel? Próbáld ki a jógát!

Szinte naponta bukkan fel valamilyen új fitnesz-irányzat, dübörög a Zumba, itt a Kangoo, köredzés, Gymstick, és így tovább, követni is nehéz. Igen ám, de mi lesz azokkal, aki szeretnének mozogni, de nem akarnak súlyzókat emelgetni, zenére ugrálni, mert adott esetben túlsúlyosak, vagy szégyellősek? Esetleg spirituális érdeklődésük mellett egészségesek akarnak lenni, leadni a testsúlyukból? Az ő műfajuk a jóga, ez nem is kérdéses.

A jógaórák már a fitnesz világában is hódítanak, Amerikától Európáig az egész világon. Vajon miért? A jóga nemcsak mozgás, hanem életmód és filozófia is egyben. Pórffy Csaba, RYT-200 nemzetközi jógaoktató mesél a tapasztalatairól: - A jóga abban különbözik minden egyéb sporttól és mozgásfajtától, hogy nem az az elsődleges, amit csinálsz, vagyis a mozgás, hanem a belső változások megfigyelése gyakorlás közben és utána is. Emiatt fejlődik az a Tudatosság, amelynek az élet bármely területén hasznát vehetjük. A kockás hasizom előnyt jelenthet az ismerkedésnél a strandon, a jóga azonban ennél mélyebbre megy, az élet minden fontos pillanatában jó döntéseket tudunk hozni a segítségével, legyen az egzisztenciális, párkapcsolati, gyereknevelési stb. Ugyanakkor érdemes megfigyelni a jógagyakorlás fizikai aspektusait is. Miért fogynak le azok is, akiknél minden diéta és edzésterv csődöt mond? A testsúlyunk, külsőnk, egyfajta megjelenése annak, akik legbelül vagyunk. Ha valamiféle lelki fájdalom éri az embert, legszívesebben elbújna. És mi a legközelebbi, legkézenfekvőbb búvóhely? Saját maga, a teste. Ezért épít zsírpárnát maga köré, hogy a lelki, érzelmi fájdalom elől elmeneküljön. Vagyis a zsír, a túlsúly nem pusztán fizikai probléma:  érzelmi eredetű. A jógagyakorlatok a probléma gyökerénél fejtik ki a hatásukat, feloldják azokat az érzelmi blokkokat, amelyek felelősek a túlsúly, a bezárkózó attitűd kialakulásáért. Nem csak széppé és karcsúvá varázsolnak, hanem nyitottabbá tesznek az emberi kapcsolatok minden válfajában, és elvezetnek oda, hogy a gyakorló megismerje és megszeresse saját magát, testileg, lelkileg egyaránt. Rájön az ember, hogy amit keres az életben, az nem kívül van, hanem legbelül.

OXYGEN ity

c

39


Életrevaló. trend

Az új GLA.

• Töltsd le az applikációt! • Nézd meg az autót 3D-ben! • Játssz és nyerj egy kalandos hétvégét!

Kaland. Élmény. Szabadság. Adrenalin. Egy igazi prémium SUV azoknak, akik minden nap új felfedezésre vágynak. Vágj bele te is életed nagy kalandjába! Töltsd le ingyenes GLA Explorer applikációnkat a QR-kód segítségével, vagy az alkalmazás boltból, és fedezd fel az autó markáns vonalait 3D-ben! Válaszolj helyesen kérdéseinkre és nyerj egy kalandokkal teli GLA-hétvégét, németországi tereptúrával és látogatással a stuttgarti Mercedes-Benz Múzeumba! www.mercedes-benz.hu/gla-kaland

Éjszakai kalandtekerés

A zene ütemére egyre gyorsabban forog a lendkerék, a Tabán lejtői felől enyhe szellő fújdogál, miközben melletted egy lány egyre hangosabban dúdolja maga elé a dal szövegét. Kiállsz a nyeregből és csak tekersz, gyorsabban és gyorsabban, míg el nem veszel az éjszakai Budapest fényeiben, és a természet nyújtotta szabadságban - foglalja össze a tavaly augusztusi tekerés élményeit Darabos Balázs főszervező.

A naphegyi Oxygen Wellness Központ tetőteraszán megtartott kétórás tekerés tavaly szeptemberben igazi „sportbulivá” vált, ahol a négy instruktorral együtt negyvenen tekertek, a kissé változékony ­időjárás ellenére. Az idei, tavaszi újabb éjszakai tekeréssel az Indoor Cycling Team szeretne hagyo­ mányt teremteni. Egy olyan bringás estét, amely egyszerre lenne a terembiciklizés kvázi ünnepe, és az országúti kerékpározás szezon nyitója is. Az akció időtartama: 2014. március 1–augusztus 24. Az applikáció csak Android és iOS rendszerekre érhető el. A hirdetés nem minősül ajánlattételnek. A tájékoztatás nem teljes körű. Az adatok helyességéért, tévedésért vagy nyomdahibáért felelősséget nem vállalunk. A kép illusztráció. További részletekről érdeklődjön a Mercedes-Benz márkakereskedésekben! GLA-osztály kombinált üzemanyag-fogyasztás: 4,3–6,6 l/100 km, kombinált CO2 -kibocsátás: 114-154 g/km. *További részletek a www.mercedes-benz.hu/szerviz oldalon.

Pappas Auto Magyarország Kft. 1133 Budapest, Kárpát u. 21. Tel.: (06 1) 451 2200 1117 Budapest, Hunyadi J. út 6. Tel.: (06 1) 463 7400 www.pappas.hu

Ha kedvet kaptál egy kis éjszakai biciklizéshez, szeretettel vár az Oxygen Indoor Cycling Team téged is, 2014. május 5-én (hétfő) este 18:00 órától, a naphegyi központ spinning partiján. A programmal kapcsolatos részleteket keresd honlapunkon, a www.oxygenwellness.hu-n.

OXYGEN ity

c

41


Pipa és

lupé

Ezek a szimbolikussá vált tárgyak – gondolhatnánk – tévedhetetlenül azonosítják a magánnyomozót bárki előtt. Pedig ha egy modern privát kopóval találkozunk, aligha ismerjük fel a foglalkozását. Csak elvétve pipázik, és még kevésbé szemléli a világot nagyító mögül (na jó, azért szemüveget néha visel). Ehelyett korszerű számítógépet, okos telefont használ, de autózik és talpal is, meg internetezik és levél­tárba jár, miközben igyekszik mindenki szemében átlagossá válni. Mindez egy diszkrét, ugyanakkor fontos szolgáltatás felszíne, amelyen áthatolva izgalmas világot ismerhetünk meg. A jelen, és terveink szerint néhány következő lapszámunkban ezt a romantikus, de racionális elemekkel teli szolgáltatást mutatjuk be olvasóinknak. Arra törekszünk, hogy miközben izgalmasan sztoriz­ gatunk, ne ragadjon el bennünket a szakmai hév, és megmaradjunk a közérthetőség keretein belül. Bevezetőként érdemesnek tartjuk ide idézni a II. világháború után megszűnő hazai magánnyomozás újjáéledésének néhány fordulatos momentumát. Az 1945 és ’89 közötti magyar jogalkotás szinte minden olyan tevékenységet akkurátusan tiltottá nyilvánított, amelyet állami monopóliumként kívánt megtartani. Volt azonban – legalább – egy, amelyről mégsem rendelkezett, és ez éppen a magánnyomozási tevékenység volt. A korabeli hatalom úgy vélte, nem támadhat igény efféle szolgáltatásra olyan társadalmi berendezkedés mellett, amelynek rendőrsége a helyzet magaslatán áll, tehát csak felesleges erőfeszítés lenne tiltó szabályt alkotni rá. Csakhogy1986-ban egy fiatalember másként gondolta. Híres elődje, a Skóciában született, majd Amerikában detektívkarriert csináló Pinkerton nyomán ő is ezen a néven indította el magánnyomozó irodáját. Főtt is a feje a hatóságoknak, hogy miként kellene intézkedni ezzel a veszedelmes „konkurenciával” szemben. Tiltó rendelkezés híján azonban maradt a várakozás, mígnem a mi Pinkertonunk hibázott és büntetőeljárás indult ellene. Nyomban született is jogszabálybeli tilalom, amely kimondta, hogy Magyarországon „magánnyomozói iroda nem tartható fenn, továbbá magánnyomozói tevékenység anyagi ellenszolgáltatásért nem végezhető”. A tiltás 1995-ig hatályban maradt, de 1990-ben, a rendszerváltás évében mégis megindult a magánnyomozás legitimációja. Olyannyira, hogy a Magyar­Detektív Szövetséget – amelynek első elnöke a legendás hírű dr. Láposi Lőrinc rendőrtábornok volt – a bíróság a jogszabályi tilalom ellenére nyilvántartásba vette. Ma már tör­ vény rendelkezik a magánnyomozás jogi kereteiről. Más kérdés persze, hogy valójában ki alkalmas magánnyomozónak, mert korántsem elegendő a rendőrség által kiadott igazolvány birtoklása ahhoz, hogy valaki professzionális szinten tudjon megfelelni a szigorú törvényi, etikai és piaci igényeknek. A nyomozást folytatjuk …

Érdekességek a magánnyomozók izgalmas világából Sherlock Holmes történetei óta mindenki tudja, hogy a pipázás segíti az elmélyült és csavaros gondolkodást, a nagyító pedig megmutatja mindazt, ami a szemünk előtt van, de valahogy mégsem látjuk…

A rovatot támogatja a MAGNUM Kft.


Ha Önnek fontos biztonsága és profi megoldást keres, elmondja igényeit, mi levesszük a válláról védelmének gondját. Komplex szolgáltatásaink személyre szabottak, lehetetlent nem ismerünk csak megoldásokat. Ízelítő szolgáltatásainkból: • létesítmények, építkezések, őrzése • rendezvények biztosítása • rendészeti jellegű feladatok • trezorszolgálat • adat-, titok- és információ-védelem • biztonságtechnikai rendszerek telepítése • biztonsági takarítás, munka- és tűzvédelmi feladatok ellátása. Távfelügyeleti központunk alkalmas vezetékes-, GSM-, vagy rádiós rendszeren keresztül érkező jel és kép fogadására, így van lehetőség duplikált védelem kiépítésére, az élőerős őrzés és a technikai védelem egyesítésére, ha pl. a vagyonőrt támadás éri, vagy intézkedésképtelen helyzetbe kerül. Szaktanácsadást, kockázatelemzést végzünk megbízóink igényei szerint, értékeljük a vállalkozás, a létesítmény biztonsági helyzetét, javaslatokat teszünk a védelmi koncepció kidolgozására, a koc­ kázati tényezők csökkentésére. Magánnyomozóink a törvényesség betartásával és a személyiségi jogok figyelembevételével intézik a kényes és bizalmas ügyeket. Ügyeletünk 24 órán keresztül, folyamatosan tudja fogadni érdeklődéseiket, hívásaikat. További információk: www.magnumsecurity.hu MAGNUM Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. 1113 Budapest, Bartók Béla út 134. Telefon: [+36-1] 206-6130, Fax: [+36-1] 206-3366 E-mail: magnum@magnumsecurity.hu

OXYGEN ity

c


Hollywoodi, vakító mosolyra vágysz?

A megoldás: LUMINEERS®

Injekció, fúrás, csiszolás és fájdalom nélkül! Mi a Lumineers? Kontaktlencse vékonyságú Cerinate porcelánból készült olyan speciális kerámiahéj, aminek termikus tágulása és kopási rátája, keménysége megegyezik a természetes fogzománcéval.

Mikor ajánlott a Lumineers?

Különleges szépségápolási akciókkal kedveskedünk régi és új vendégeinknek a tavaszi megújulás jegyében! Fodrászat - Keratinos tartós hajegyenesítés L’oreal Natura Keratinnal Nemcsak egyenesíti, hanem a keratinnak köszönhetően, a hajszálakba beépülve, ápolja és fényessé teszi a hajat.   - Keratinos hajszerkezet újjáépítés, Alfaparf Lisse Design Keratin Therapy. Töredezett, szálkás és fénytelen hajra a legjobb megoldás! Puha és egészséges haj a végeredmény. - L’Oreal Iona ammóniamentes hajfestés, Steam pod-dal történő keratinos hajápolás. - Szárítási bérlet és bérlet hajszerkezet építésre.  

• • • • • • • • •

elszíneződött, foltos fogak kezelésére, fehérítés helyett ferdén, kuszán álló, rossz formájú fogak leplezésére/elfedése letört, repedezett fogak kezelésére hézagos fogazat hézagainak zárására túl kicsire nőtt fogak megnagyobbítására bizonyos esetekben azonnali fogszabályzásra végleges fogfehérítésre fogérzékenység tartós, végleges csökkentésére letöredezett, gyenge zománcú fogak borítására, megerősítésére • régi koronák megszépítésére FONTOS: a héj bármikor nyom nélkül eltávolítható, nincs szükség ideiglenes pótlásra! A kezelések után nem lép fel érzékenység, mellékhatás.

Több mint 20 éves tartóssággal bír, nem alakul ki alatta fogszuvasodás!

Kozmetikai akcióink:

A beavatkozás nem igényel komolyabb előkészületet, nincs szükség a sokaknak komoly problémát jelentő érzéstelenítő injekcióra, fúrásra vagy csiszolásra!

Műkörmös és Pedikűr akciónk: - Minden új vendégünk 10% kedvezményt kap bármely szolgáltatásunk árából!  

A kezelés alapvetően két lépésből áll. Első alkalommal felmérjük az igényeidet, lenyomatot veszünk, majd a teljes dokumentációt és a lenyomatokat elküldjük Kaliforniába, ahol számítógépes vezérlés mellett történik a héj elkészítése. A második lépésben pedig elvégezzük a felragasztást, az adaptálást és az apróbb esztétikai simításokat. S már kész is a vakitóan fehér, tökéletes fogsor.

- Masszázs és ultrahangos kezelés 7000 Ft helyett 5500 Ft-ért. - 15.000 Ft-os Luxus regeneráló kezelés mellé ajándék szárítás. - Tisztító kezelés mellé ajándék szempillafestés, vagy szemöldökszedés.  

Minőségi szolgáltatások reális áron az Ön szépségéért! Várjuk szeretettel! Bejelentkezés személyesen a szalonban vagy az alábbi elérhetőségeken: Tel: 06 1 799 7995, www.biborszalon.hu Cím: 1042 Budapest, Árpád út 47-49., Oxygen Wellness Újpest Vendégeinknek ingyenes parkolást biztosítunk!

beautiful smile.beautiful you.

Térítésmentes konzultáció! További információk: www.dentanatura.hu Időpontkérés telefonon: +36-1/316-4655 Mobil:+36-30/9-515-832

dr. Bodó Irén 1027 Budapest, Margit krt. 8-10. III./25.


Arcplasztika

műtét nélkül!

Zavar a megereszkedett bőröd? Szeretnéd visszanyerni korábbi feszességét? Mindezt egyetlen kezeléssel, plasztikai műtét nél­kül? Válaszd a módszert, amivel Courtney Cox és Madonna is fiatalodik!

A megoldás: Ultherapy kezelés

Az Oxygen Medicalban elérhető Ultherapy egy olyan forradalmi technikával működő beren­dezés, amely a mikro-fókuszált ultrahang alkalmazásával feszesíti a bőrt – csupán egyetlen kezeléssel! Az Ultherapy jelenleg a 2. legnépszerűbb beavatkozás az Egyesült Államokban a mellnagyobbítás után. A páciensek 95 %-a elégedett az eredménnyel, az eljárás pedig megkapta a legszigorúbb hatóság, az amerikai FDA (Food and Drug Administration) minősítő tanúsítványát, ami azt jelenti, hogy hatékonysága pontos mérésekkel orvosilag igazolt, és megfelelően biztonságos.

Milyen esetben válik be?

• • • • •

before

Ha fiatalabbnak, kisimultabbnak szeretnél tűnni. Ha a megereszkedett bőrt szeretnéd megemelni. Ha nem kívánsz plasztikai műtétet végeztetni. Ha nem szeretnél heteket, hónapokat a felépülésre szánni. Ha egyetlen kezeléstől vársz tartós eredményt.

Hogyan zajlik a kezelés?

A kezelést egy konzultáció és vizsgálat előzi meg, ahol részletesen megvizsgáljuk a problémát, egyeztetjük az elvárásokat és a várható eredményt. Kezelhető területek: alsó-, felső szemhéj, homlok, áll, orca, nyak, dekoltázs, teljes arc. A kezelés alkalmanként általában 1,5-2,5 órát vesz igénybe, a kezelendő terület nagyságától függően. Az esetek 90%-ában egyetlen kezelés elég a megfelelő eredményhez. A kezelés során a bőrt mindig több mélységben kezeljük, így mélyre ható és felületes stimulációt is végzünk. A fókuszált energia tűhegynyi pontossággal irányítottan jut a bőr alá, ahol apró hegek képződnek, s ez kollagén képződést indít be. A mikro-fókuszált ultrahang az optimális 67 °C-ra melegíti fel a mélyben a szövetet, ami a hőhatástól összehúzódik és a 60-90 napos regenerációs időszak alatt megemelkedik, létrejön a lifting hatás. A kezelést követően enyhe bőrpír jelentkezhet, ami általában 1 órán belül elmúlik. Pár napig enyhe érzékenység, húzódás tapasztalható. A kezelést követően azonnal érzékelhető a bőr tömörsége, „emelkedése”, a végleges eredmény azonban a kollagén rekonstrukció miatt 3-6 hónap alatt alakul ki. Ezekben a hetekben a megereszkedett bőr visszakerül a helyére, a bőrfelszín rugalmas és tömör lesz. További információ: www.oxygenmedical.hu/ultherapy-arcplasztika Bejelentkezés: Telefon: 06 (1) 780 0459, Mobil: 06 (20) 207 6293

after


Bőrfeszesítés/alakformálás másképp... Válj kortalanná!

Aki valóban kortalanná szeretne válni, annak az arcán túl tokától-bokáig oda kell figyelnie a bőrére, amellett, hogy egészségesen táplálkozik, rendszeresen sportol és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyaszt! Egyszerűbb esetben (pl. fogyókúra, szülés után) mindez elég is lehet, s a személyre szabott bőrfeszesítés/zsírbontás meghozza a várt eredményt. Túlsúly esetén, illetve a korral járó tünetek kapcsán viszont már nem olyan egyszerű a helyzet. Napjainkban szerencsére már több módszer közül lehet választani, ám ezt legjobb szakemberre bízni, akinek a segítségével – akár különböző eljárások kombinálásával – sokkal szebb és stabilabb eredmény érhető el. Mindezek előtt elengedhetetlenül fontos egy részletes konzultáció, ami során kiderül, hogy a problémánkat egyszerűen az életmódunk idézi elő, vagy esetleg valamilyen egyéb ok, gyakran endokrinológiai (hormonális) probléma. Ezen kívül van még egy fontos szempont: az egyéni regenerációs/önmegújító képesség. A szervezet ezen tartalékai nem igazán kiszámíthatók, sokféle körülményen múlnak, melyeket szintén tisztázni, szükség esetén korrigálni, vagy segíteni kell. Egyébként milyen alapon várjuk el a bőrünktől, hogy megújuljon? Sokan esnek abba a hibába, hogy ezt a lépést kihagyják, majd csodálkoznak, hogy a választott módszer nem működik... Vannak olyan alkati tényezők (pl. kötőszöveti gyengeség), ami nem rajtunk múlik, viszont egy részét képesek vagyunk bizonyos készítményekkel, terápiákkal korrigálni – én ezeket a lehetőségeket is az „alternativ bőrgyógyászat” eszköztárába sorolom.

Your body. Your soul. Your balance.

Ajánlott és kombinálható módszerek

BEAUTY

A tavaszi meleg napsugarak levarázsolják rólunk „ápol és eltakar” ruháinkat, így pedig óhatatlanul szem elé kerülnek amúgy rejtegetett testrészeink. Mert hiába „vasaltattuk ki” az arcunkat, elővillanó dekoltázsunk, esetleg „denevérbőrös” felkarunk, kéz- és lábfejeink egyértelműen tanúsítják az idő múlását. S akkor még nem említettük az itt-ott dudorodó zsírpárnácskákat, amiktől sokszor fogyókúrával és edzéssel sem lehet megszabadulni...

Your body. Your soul. Your balance.

Új generációs IPL(villanófény), lézer, RF (rádiófrekvenciás), IR (infravörös) fénnyel, ultrahanggal működőRkészülékek: hatásukLAUDIA alapja az alkalmazott hullámhossz függvényében elnyelődő ÉVÉSZ hőenergia, amellyel két szakaszban érik el a végleges eredményt. A kezdeti intenzív feszesedés a bevitt hőenergia kollagén rostokra gyakorolt hatása miatt alakul ki, majd később, a több kezelésből Bőgyógyász-kozmetológus, álló kúra végén „beérő” folyamat eredménye a látványos, teljes szerkezeti megújulás. Hatása elsősorbangyermekbőrgyógyász, a bőrfiatalítás, ránctalanítás, bőrfeszesítés. A test bármely területén alkalmazhatók. Kombinált technikájú készülékek és az ultrahangos kezelés esetén zsírbontás/alakformálás is járul azanti-aging eredményhez. és esztétikai specialista

D .R

K

PRP/Drakula kezelés: saját vérből nyert vérplazmával végzett bőrfiatalítást, főleg arcon, nyakon, a dekoltázs területén a kéz-, és lábfejen szoktuk alkalmazni. Általában 3 kezelésből álló kúrát végzünk. Hyaluronsavas ránc- és ajakfeltöltéssel, botox kezeléssel bátran kombinálható szükség esetén. Guna biolifting: speciális mezoterápiás eljárás, amely során természetes hatóanyagokkal az akupunktúrás pontokat is kezelik. Az egész test területén alkalmazható, s nem csak bőrfeszesítésre, hanem zsírbontásra, mell- és popsi feszesítésre, toka-emelésre, cellulit-kezelésre is. A több lépésből álló kúra hatása fokozatosan alakul ki, hosszú távú javulást eredményez, nincs ismert mellékhatása. Más beavatkozások kontraindikációja esetén is alkalmazható, pl. szoptatási időszakban.

1024 Budapest, Lövőház u. 1-5.

Elektrolipolízis: a kezelés során az anyagcsere fokozása, illetve a bőr feszesítése egyidőben elérhető. A módszer lényege, hogy az eltávolítandó (Mammut 2, V. em.)zsírszövetbe akupunktúrás tűket vezetnek, melyek alacsony frekvenciás áram segítségével „oldják” a zsírsejtek tartalmát, s közben a környező kötőszöveti rostokat Tel.: 06 70 947 5868, 06 70 948 0858 és a bőrt is feszesítik. Segít megszabadulni nehezen kezelhető zsírpárnáktól, biztonságos, hatékony módszer. Előnye még a zsírleszívással szemben, hogy a bőr követi a zsírvesztés ütemét és a folyamatos info@abalance.hu, www.abalance.hu stimuláció hatására feszesebbé is válik. Nem fáj csupán bizsergő érzéssel jár.

dr. Révész Klaudia A-Balance magánrendelő Tel.: +36 70/948-0858, +36 70/947-5868 e-mail cím: info@abalance.hu 1024 Budapest, Lövőház u. 1-5. Mammut II. 5.emelet Online bejelentkezés: www.abalance.hu

51


medical

Mondj búcsút az izzadásnak! Szeretnél megszabadulni a kellemetlen verejtékezéstől? Visszaszereznéd önbizalmad? Van hosszú távú megoldás: izzadásgátlás Botox kezeléssel! A kóros izzadás lerombolja az önbizalmat A verejték alapvetően színtelen, szagtalan, csak akkor válik kellemetlen szagúvá, ha baktériumok szaporodnak el benne, illetve ha olyan táplálékot, gyógyszert fogyasztasz, amely a verejtékmiri­ gy­eken keresztül választódik ki, ilyen például a fokhagyma, az alkohol, a B-, és a C-vitamin. Sajnos so­kakat érint a kóros izzadás, a hiperhidrózis, amely – érthető okokból – lelki problémákhoz, akár depresszióhoz is vezethet. Ráadásul a főként tenyéren, talpon és hónaljban jelentkező izzadást a stressz csak fokozza.

Elérhető a tartós megoldás Elsősorban a hónalj és egyes esetekben a tenyér túlzott izzadásának kezelésére alkalmazható a botox injekció, ami akár egy évig tartó hatást is eredményezhet. A kezelés minimális kellemetlenséggel jár, helyi érzéstelenítés nem szükséges. A közel félórás beavatkozás csak igen ritkán okoz mellékhatást. Szükség esetén a kezelés 8-10 hónap múlva biztonságosan megismételhető. Az injekció beadása után 3-5 nappal kezd érvényesülni a hatás, és két hét múlva már búcsút is mondhatsz a verejtékezésnek!

AKCIÓ!

Ha most jelentkezel be az Oxygen Medicalba, a két hónalj kezelése 100.000 Ft helyett csak 85.000 Ft! Az akció időtartama: 2014. március 1.- április 30. További információ: www.oxygenmedical.hu

52

OXYGEN ity

c

A milánói központú GUNA cég, közel 30 éves gyártási és kutatási tapasztalatával az integratív medicina területén kötelezte el magát. Gyógyszerei, kozmetikumai, orvostechnikai eszközei és táplálék-kiegészítői fejlesztésénél ötvözi a modern tudomány kutatási eredményeit, a többszáz éves komplementer medicina ismeretanyagával. A jelenleg elérhető két terápiás vonal az esztétikai, Biolifting és Bioshaping kezelés és a mozgásszervi fájdalomcsillapításra kifejlesztett Bioterápiás módszer.

GUNA BIOTERÁPIA A Guna Bioterápia kifejezetten mozgásszervi fájdalomcsillapítást szolgáló eljárás. A természetes hatóanyagokat és nagy tisztaságú kollagént tartalmazó steril ampullák hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalmak és sportsérülések esetén (mint az ízületi kopás, fizikai megterhelés okozta fájdalmak, mechanikai behatás okozta fájdalmak kezelése esetén). Javítja a szövetek működését és elősegíti regenerálódásukat, és így azonnali fájdalomcsillapító hatásán túl, hosszú távú oki terápiát biztosít a pácienseknek.

A GUNA bioterápiás kezelés elérhető már az Oxygen Medicalban is.


Poly-MVA

az erélyes antioxidáns A Poly-MVA ásványi anyagok, vitaminok és aminosavak különleges kombinációjával segíti az immunrendszer kiegyensúlyozott működését, támogatja az egészség megőrzését. A Poly-MVA az USA-ban szabadalmaztatott étrend kiegészítő, melynek létrehozását 15 éves klinikai-, laboratóriumi kutatás és tesztelés előzte meg. A Poly-MVA erélyes antioxidáns, véd a szabadgyököktől. Hatásossága gyorsan ható, azonnal felszívódó összetevőinek köszönhető, melyek előmozdítják a sejtszintű energiatermelést, segítik az immunrend­szer optimális működését, támogatják a szervezetbe juttatott tápanyagok hasznosulását. A Poly-MVA egy új tudományos terület, az elektrogenetika első terméke, forradalmian új készítmény. Megrendelhető: www.ricavital.hu, Email: info@ricavital.hu Web: www.ricavital.hu, Tel.: + 36 1 797 3860, Fax: + 36 1 797 3874


Feltöltőanyag-mentes,

biolifting bioshaping

finom, természetes

medical

Vedd komolyan a gyomorégést! Itt a tavasz és fáj a gyomrod, vagy savas problémáid vannak? Kivizsgálással beazonosíthatóvá és kezelhető válik a betegség!

GUNA Biolifting, hogy természetesen szebb legyen!

Fájdalom a gyomorban

A természetes hatású, dinamizált hatóanyagú Guna Biolifting finom változásokat előidéző esztétikai, bőrgyógyászati, kozmetológiai megoldás. A hatásmechanizmus nem a feltöltésen, hanem a sejtek revitalizációján és a sejt közötti állomány megtisztításán alapul. Nem okoz riasztó, mesterkélt hatású változásokat, sokkal természetesebb, fokozatosabb javulást eredményez. A terápia során a biolifting kezelésben gyakorlott szakembereink bőrgyógyászati mikrotűvel (4 vagy 13 mm), dermarollerrel, a Guna Inc. saját szabadalmaztatású mágneses terápián alapuló eszközével, a Gunaphoresis-sel vagy egyéb, tű nélküli kezelésekkel képesek az arc, nyak, dekoltázs ráncainak csökkentésére, a toka megemelésére, a mell feszesítésére, a cellulit és a zsírfelesleg csökkentésére valamint a seprűvéna kezelésére.

Előfordul, hogy összegörnyedsz a gyomorfájdalomtól? Gondoltál már rá, hogy gyomor- vagy nyombélfekélyed lehet? Ha a nyelőcsövedet érinti a probléma, refluxról beszélhetünk, amelynek jellegzetes tünetei: savas íz a szájban, gyakori büfögés, csuklás, égő érzés, de jelentkezhet száraz köhögés, állandó rekedtség, mellkasi fájdalom is. Erre könnyen legyinthetsz, hiszen ez gyakori panasz! Valóban az, de nem szabad elhanyagolni, ugyanis a hosszú ideig fennálló erős savas-maró hatás károsíthatja a gyomornyálkahártyát, és kialakulhat a gyomorfekély.

Mi hajlamosíthat a refluxra, a fekélyre? • • • • •

nem-szteroid gyulladás gátlók, fájdalomcsillapítók tartós szedése, savanyú, túl fűszeres, forró ételek, italok fogyasztása, Helicobacter pylori nevű baktériummal történt fertőződés, gyomorsav túltengéssel járó állapotok, stressz

Vizsgáltasd ki magad! Ahhoz, hogy kiderülhessen panaszaid oka, szükség lehet gyomortükrözésre. Ez a vizsgálat egyfajta megelőzés is, hiszen az orvos ilyenkor mintát is vesz a gyulladt területből, hogy szövettani vizsgálattal meghatározhassák, milyen mélységig érinti a folyamat a nyálkahártyát, nincs-e rosszindulatú elfajulás. Az esetleges hasi ultrahangvizsgálat pedig azért fontos, mert kizárhatja a hányásos, hasfájásos panaszok egyéb okait.

Ha tehát gyomorpanaszod, refluxod van, jelentkezz be az Oxygen Medical gasztroenterológiai rendelésére! Kivizsgálási lehetőségek: • szakorvosi kivizsgálás • laborvizsgálatok • hasi ultrahang • gyomortükrözés

További információ: www.oxygenmedical.hu

56

esztétikai terápia

OXYGEN ity

c

…hogy természetesen szebb legyen! Lepje meg szeretteit Guna biolifting ajándékutlvánnyal, a kezelés igénybe vehető már az Oxygen Medicalban is!

A VÉGEREDMÉNY A bőr működése optimalizálódik, egészségesebbé és üdévé válik, a bőrszövet tónusa javul, a ráncok kisimulnak. Forgalmazza: Mesopharma Kft. 1126 Budapest, Böszörményi út 20-22. Telefon: +36 20 597 9393

www.guna.hu | www.gunainternational.com


oxygen Központok

Oxygen Fáy

Oxygen Újpest

Oxygen Naphegy

Recepció: +36 (1) 888 -3210 Cim: 1139 Bp, Fáy u. 45.

Recepció: +36 (1) 799 - 7990 Cim: 1042 Bp, Árpád út 47-49.

Recepció: +36 (1) 799 - 0404 Cim: 1016 Bp. Naphegy utca 67.

Medical: +36 (1) 799 7986, +36 (20) 554 1498

Medical:+36 (1) 780 - 0459, +36 (20) 359 - 4216

Gyöngyszem Szépségszalon: +36 (1) 799 - 7995, +36 (20) 502 - 1803

Yvy Szépségszalon: +36 (1) 445 - 0266, +36 (20) 241 - 1105 Hidegterápia: +36 (20) 382 - 1976, +36 (1) 799 - 0404 Thai masszázs: +36 (20) 382 - 1976, +36 (20) 393 - 4219 +36 (1) 799 - 0404

58


Oxygen City 2014 március-május  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you