Page 1

AALBORG, DANSKA Dubravka Crnić, dipl. učiteljica

Utzon centar


Page Title Danski grad Aalborg posjetila sam u siječnju 2013. u sklopu programa pripremnih posjeta zahvaljujući stipendiji Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Zajedno s partnerima iz Danske, Francuske i Turske planirali smo dvogodišnje patnerstvo škola koje još uključuje Španjolsku i Njemačku. Aalborg je stari grad i luka na sjevernom dijelu poluotoka Jyllanda (Region Nordjylland) na Limfjordu povezan mostovima sa gradom Nørresundby i četvrti je najveći grad u Danskoj. Jedan od dva mosta je za vrijeme mog posjeta bio u fazi popravka jer je brod zapeo za njega i polomio ga. Budući da taj most služi za željeznički promet, morali su uvesti posebne autobuse koji prevoze putnike i robu s jedne obale na drugu. Grad leži na fjordu Lim. Jedna od zanimljivosti je građevina Utzon centar čiji je arhitekt Danac Jorn Utzon tvorac Opere House u Sydneyu. Prema legendi, Utzon je inspiraciju za najpoznatiju australsku građevinu našao u naletima valova Limfjorda. Aalborg je sveučilišni grad. Tradicija počiva na nasljeđu Vikinga te tako u luci stoji stari vikinški brod koji je pretvoren u restoran. Danci vole bicikl kao jeftino prijevozno sredstvo pa je Aalborg bio pun biciklista, iako je bio siječanj. Temperature su bile čak i više nego u Zagrebu i nije bilo snijega, - jedino je dan nešto kraći.


U sklopu pripremnog posjeta najviše sam boravila u Skansevejens skole, osnovnoj školi koju pohađa oko 500 učenika. Obrazovanje u Danskoj počinje predškolom u petoj ili šestoj godini djetetovog života i nastavlja se osnovnom školom koja traje devet godina. Deseta godina je izborna i učenici je odabiru ako žele utvrditi gradivo osnovne škole, bolje se pripremiti za srednju školu ili razmisliti što žele dalje. U svakom razredu ima oko 20- 25 učenika. Učenici često samo biraju prostor gdje će napraviti zadatak: u učionici, pomoćnoj učionici, na hodniku, za računalom...Naravno, ta sloboda nije omogućena onim učenicima za koje učitelj procijeni da neće raditi zadano – oni moraju ostati u razredu pod kontrolom učitelja. Danci koriste e-dnevnike i moj je dojam da nema previše nepotrebne papirologije. Učionice su ogromne i vrhunski su opremljene, što omogućuje učenicima puno samostalnog istraživačkog rada. Za vrijeme moje prezentacije o Hrvatskoj i našoj školi, učenici su mogli koristiti mobitele kako bi provjerli značenje riječi koje nisu razumjeli. Posebno mi se svidjela nastava tehničke kulture, fizike, glazbenog odgoja, specijalizirane učionice za učenje kuhanja, šivanja, likovne radionice...Puno se pažnje posvećuje radu rukama i radnom odgoju. Disciplinskih problema nema jer se strogo kažnjavaju.


Sva nastava je fokusirana na učenika i na razvoj njegovih vještina, usvajanje znanja i maksimalni napredak u skladu sa sposobnostima. Učitelji se mogu dogovoriti i na nastavi npr. danskog jezika, podijeliti dva razreda u tri skupine kako bi svakom učeniku bio omogućem čim indivizialiraniji pristup. Postoje i razredi – prijatelji: peti razred je prijatelj prvome, šesti drugome itd. Stariji učenici pomažu mlađima. Učitelji se jako puno međusobno dogovaraju i svaki tjedan imaju sastanke. Moja škola domaćin je posebna po tome jer ima razred za strance. Učenici koji dolaze iz cijele Europe tamo uče danski jezik i pripremaju se za odlazak u redovni razred. Komunikacija s roditeljima se često odvija putem maila i posebnih stranica za suradnju učitelja i roditelja. Učitelji na stranice pišu poruke učenicima, obavijesti o zadaćama i svemu što je važno za razred. U veljači smo prijavili partnerstvo škola pod nazivom „My Hope“ te čekamo rezultate i nadamo se da će i naši učenici i učitelji dobiti priliku podijeliti svoje dojmove o ovom prekrasnom gradu.


Aalborg  

pripremni posjet

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you