Dynamo nr. 67

Page 14

14

SÅDAN AKTIVERER

MBS8

KROPPENS IMMUNSYSTEM

T E M A : I M M U N T E R A P I

DTU

1 Lægemidlet fra MonTa Biosciences, MBS8, bliver sprøjtet ind i blodet og optages direkte af kroppens neutrofile celler, som er blandt immun­ systemets sygdoms­ bekæmpende celler.

2 Den neutrofile celle optager lægemidlets aktive stof kaldet TLR7-agonisten. Stoffet binder sig til cellens indre TLR7-recep­ torer, der fungerer som signa­l­ mod­tagere, og cellen aktiveres.

solide tumorer er det jo netop vævet, der er ramt, så med den her teknologi går de neutrofile celler ud i vævet og i gang med at nedbryde tumoren,” forklarer Simon Skjøde Jensen om teknologien, han i dag har patent på. I 2014 førte opfindelsen til stiftelsen af biotekselskabet MonTa Biosciences, og tre år senere faldt sidste brik på plads. Her opsagde MonTa Biosciences samarbejdspartner, et medicinalfirma i Schweiz, deres licensaftale på et lovende immunaktiverende stof, som kunne bruges til forskernes lipidkugle: et molekyle kaldet en TLR7-agonist. Forskerne søgte licensen – og fik den.

Endelig kunne de starte studier på dyr og finde de investeringer, der skulle til for at nå til hospitalernes forsøgs­ afsnit.

3 De aktiverede neutrofile celler får besked om, at der er sygdom i vævet. Derfor vandrer de via kroppens blodkar ud til stedet, hvor sygdommen sidder. Ved at ’rulle’ langs karvæggen finder cellerne frem til et sted i karvæggen, hvor de kan få adgang. Her går de gennem karvæggen og ind i vævet til tumoren.

Park bliver dataen ivrigt sammenholdt med resultaterne fra de forudgående dyreforsøg. danskere mistede Forsøg med MBS8 på mus har bl.a. livet til kræft i vist, at musenes neutrofile celler i løbet 2019. Mail fra Rigshospitalet af seks timer efter injektion begynder at Hver mandag og onsdag eftermiddag gå ud i vævet og i løbet af 24 timer har sidder Simon Skjøde Jensen og hans dræbt op mod 80 pct. af tumorcellerne. kolleger klar foran skærmene i DTU Det kan endnu ikke ses, om effekten på Science Park, hvor de har kontor. patienternes tumorer er den samme, Mandag og onsdag er nemlig behandmen reaktionen i patienternes immunlingsdag, og det betyder mail fra Rigsho4 forsvar følger musenes. spitalets Afdeling for Kræft­behandling. ”Indtil videre ser det ud, som om det De neutrofile celler Mailen indeholder data, der viser, er det samme, der sker i patienterne, udskiller giftstoffer, som hvordan behandlingen med MBS8 er dræber tumorcellerne. Detsom det er i mus. På blodprøver fra gået hos patienterne, og i DTU Science resulterer i, at tumorenforsøgspatienterne kan man se, at den

16.526

frigiver tumorantigener, der er proteiner produceret af kræftcellerne.