__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 2

02

LEDER

I N D H O L D

8

Selvfølgelig er DTU i Arktis I år kan vi fejre 20-års jubilæum for diplom­ ingeniøruddannelsen Arktisk Byggeri og Infrastruktur (tidl. Arktisk Teknologi), der har sit afsæt i et samarbejde med den vestgrønlandske by Sisimiut. I to årtier har grønlandske og danske unge tilegnet sig ingeniørfaglige kompetencer, som de straks har kunnet veksle til et job i både den offentlige og den private sektor i såvel Danmark som i Grønland. I de senere år er samarbejdet blevet udvidet, og DTU har medvirket til, at flere uddannelses­ forløb bliver udbudt fra Sisimiut, heriblandt diplomingeniøruddannelsen Fiskeriteknologi, og til efteråret starter de første studerende på kandidatretningen Arctic Mineral Resources. Ingeniørens grundlæggende evner til både at udvikle, planlægge og gennemskue komplekse systemer og processer bliver maksimalt udfordret i de arktiske egne. Udfordringerne er ikke kun de ekstreme vejrforhold, men også de enorme afstande. Det kommer bl.a. til udtryk i vedligeholdelsesopgaver. De kan forekomme banale i andre egne af verden, men er langtfra banale i de arktiske områder. Derfor er DTU også til stede i Arktis gennem vores forskere for at medvirke til at udvikle gode løsninger. På forskningsområdet knytter DTU og Grønland også et stadig tættere bånd. Og med efterårets nyhed om, at Folketinget har fundet finansiering til et nyt forskningsskib, der kan besejle de arktiske farvande, kan både DTU og Grønland glæde sig til flere årtiers fornyet samarbejde på havet. Hvad enten det er forskning i klima, byggeri, energiforsyning eller bæredygtig udnyttelse af naturens ressourcer, så kan ingeniører spille en central rolle i udviklingen i Arktis. Den opgave er DTU bevidst om, for vores mission om at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet gælder, uanset om det er Amager eller Arktis.

Anders Bjarklev Rektor

TEMA

DTU i Arktis Med rådgivning, uddannelse og forskning bidrager DTU til en bæredygtig udvikling i Arktis.

10  12  13  14  16  18  19  20 

DTU tester nye principper for byggeri Til gavn for samfundet – også i Arktis Ingeniører med arktiske kompetencer i høj kurs Isen smelter hurtigere og hurtigere Nyt arktisk forskningsskib på vej Kan man måle effekten

04 M ATE R IALE U DVIKL IN G

Nyt klæb kan suge sved I et samarbejde med DTU har Coloplast og Riemann vundet over sved, så hverken stomiposer eller solcremer glider af.

af klimaforandringerne? Hvad sker der, når permafrosten smelter? Ny teknologi skal finde illegale skibe

Profile for DTUdk

Dynamo no. 64  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded