__MAIN_TEXT__

Page 7

I N N O VAT I O N

N Y H E D E R

DYNAMO

63

12

20

DT U

Grundfos får hjælp af idérige studerende Fem DTU-studerende er blevet ansat på studenterkontrakter i Grundfos’ Future Lab, så de kan arbejde videre på en idé, der kan sikre rent drikkevand i mindre afrikanske byer. I små kenyanske byer forårsager urent drikkevand fortsat en del sygdom. Den nuværende forsyning foregår typisk ved, at en lokal handelsmand med en æselkærre henter drikkevand i en nærliggende sø eller flod. Herefter kører han rundt til folk og sælger dunke med vand. ”Vores idé er at indføje et mini-rensningsanlæg i denne forretning. Det skal ligge i udkanten af byen og give handelsmanden mulighed for at aflevere og få betaling for vandet. Når det er renset, kan indbyggerne købe vandet, som koster en smule mere,” siger Kavi Balakrishnan, der er en af de fem idérige studerende. Deres mål er at nå så langt med idéen i de kommende måneder, at der kan udarbejdes en prototype af mini-rensningsanlægget. Prototypen skal herefter testes i Afrika for at vurdere dens potentiale. Idéen, som er døbt AQShare, blev undfanget på DTU-kurset X-Tech Entrepreneurship tidligere på året. Efter kurset kunne de studerende Antallet af studerende, der i august startede på DTU’s nye kandidatuddannelse desuden sælge rettighederne til Teknologisk Entreprenørskab. 19 har deres idé til Grundfos.

35

dansk nationalitet, 15 er fra øvrige EU-lande og en enkelt er fra Asien.

SPIN-OUT REJSER 14 MIO. KR. DTU-spinout Chromologics har i efteråret rejst 14 mio. kr. til at fremskynde udvikling og godkendelse af ChromoRed, som er et naturligt og bæredygtigt rødt farvestof til fødevarer. ChromoRed har potentiale til at være det første naturlige farvestof, der udelukkende produceres ved bæredygtige gæringsprocesser i stedet for at blive udvundet fra planter eller dyr.

U n sp l ash, Co l o u rb ox

Chromologics blev grundlagt i 2017 af en række forskere fra bl.a. DTU Bioengineering. ”Chromologics er et godt eksempel på den anvendte forskning, der kommer fra universitetslaboratorierne, og som så etableres som voksende virksomheder med et tydeligt bæredygtighedsfokus, der kan få en positiv indflydelse på udviklingen,” siger direktør for DTU Bioengineering, Bjarke Bak Christensen.

07

Profile for DTUdk

Dynamo nr 63