Page 1

Bewegen

MAART 2017 NUMMER

6

PENDERS VOETZORG | SCHOENEN&COMFORT | PORTO MAURIZIO

In deze editie: SCHOENEN&COMFORT

Nieuwe Popup-Store in Heythuysen PENDERS VOETZORG

Orthopedische schoenen; Ook modieus en trendy PORTO MAURIZIO

“Selezione della famiglia” Een natuurzuivere huiswijn

In gesprek met schoenengigant Berry van den Assem Winnen

PORTOIO IZ MAUR je

ak Zo ma etti Spagh ciana atri all’Am ina 28 Zie pag

Los de puzzel op en maak kans op een prijzenpakket t.w.v. € 350,-


D

INHOU

6 Schoenen&Comfort 10 Samenwerking in beeld 12 Orthopedische schoentechniek 16 LOOXZ Book 20 Innovatie in voetzorg 24 Huiswijn Porto Maurizio 26 Even voorstellen 28 Recept van Maurizio 31 Voetadvies 34 Evenement in beeld 38 Werknemer aan het woord 39 De column van Bas

Colofon Tekst en redactie: Ivo Franssen, Tony Schreurs, Maurizio & Nicole Palermo, Bas van de Goor, Paroles Communicatie, Berry van den Assem, Alex Storms.

Bewegen Voor u ligt alweer de zesde editie van Comfortabel Bewegen, boordevol interessante artikelen en verhalen. We besteden aandacht aan Schoenen&Comfort. Deze tijdelijke popupschoenenzaak heeft in januari het stokje overgenomen van PAST schoenen, die voorheen op deze locatie gevestigd was. Door het magazine heen verspreid vindt u een selectie van de nieuwe voorjaarscollectie schoenen. Daarnaast leest u een interview met Berry van den Assem, directeur van Van den Assem schoenen; een zeer gerenommeerde en bekende keten van schoenenwinkels uit de regio van Rotterdam. Zij geven straks in september permanente invulling aan de schoenenwinkel in Heythuysen. Verder in dit magazine volop aandacht voor orthopedische schoenen, innovaties binnen de voetzorg, en handige verzorgingstips voor uw voeten.

Ontwerp en druk: DTP Graphic Products - Panningen

Liefhebbers van de Italiaanse keuken komen weer volop aan hun trekken. Zo leest u alles over de natuurzuivere huiswijnen van Porto Maurizio, en vertelt Chef-kok Maurizio hoogstpersoonlijk hoe u een heerlijke Spaghetti all’Amatriciana maakt. Ook leest u over de inzamelingsactie voor de aardbeving van vorig jaar in Italië.

Ontwerp en druk: 120.000 exemplaren

Vergeet zeker niet om onze woordzoeker op te lossen. Hiermee maakt u kans op een comfortabel prijzenpakket t.w.v. circa €350,-.

Fotografie: Tony Schreurs, Kim Roufs, Van den Assem, Ronald Hoogendoorn Penders Voetzorg Dorpstraat 1, Heythuysen 0475 493 900 info@pendersvoetzorg.nl Porto Maurizio Dorpstraat 3, Heythuysen 0475 581846 maurizio@portomaurizio.nl Schoenen&Comfort Dorpstraat 1, Heythuysen 0475 472 488 info@schoenencomfort.nl

2

Welkom in de zesde editie van

Heel veel leesplezier,

Ivo Franssen en Henk Engelen


In deze editie PAGINA 6

PAGINA 10

Assem Berry van den en en Ivo Franss

Nieuwe popup-

schoenenwinke l in Heythuysen

Schoenen&Comfort

PAGINA 12

Passie voor het

In gesprek met… PAGINA 20

ambacht

drukmeting Van digitale n tot 3d-printe

Orthopedische schoentechniek

Innovatie in voetzorg

PAGINA 24

PAGINA 28 Zo maak je Spaghetti na all’Amatricia

Regionale samenwerking tussen twee familiebedrijven

Natuurzuivere huiswijn

Recept van Maurizio

PAGINA 34 Afsluitin

g Diabete s Challeng e 2016

Evenement in beeld nummer 6 - maart 2017

3


Balans verandert je leven Stretchwalker balanszool

Penders_Adv_Magazine_200x130mm.indd 1

02-03-17 10:33

GEBOORTE uitgebreide keuze uit of modelboeken p eigen ontwer

KAARTJES S K J I L E W HU KAARTEN

JUBILEUM KAARTEN

ook voor familiedrukwerk benieuwd naar de mogelijkheden? we zijn elke werkdag geopend van 8.30 tot 17.00 uur, de koffie staat klaar!

Beekstraat 2 - 5981 AS Panningen - Tel: 077-306 00 36 info@dtp-group.nl - www.dtp-group.nl

4

De Xsensible StretchwalkerÂŽ sandaal is een revolutionaire innovatie waarvan de oorsprong in Japan ligt. Traditie en technologie komen samen in perfecte harmonie. De balanszool zorgt voor een gezonde en natuurlijke lichaamshouding. StretchwalkerÂŽ is de sandaal die u blij maakt, ervaar het zelf!


MFORT

MODE/CO

E

COLLECTI

Dames

AQUA

FOOTNOTES

GABOR

HASSIA

NERO GIARDINI

FOOTNOTES

Dorpstraat 1 - Heythuysen www.schoenencomfort.nl

POCCOPAZZA

HASSIA

PIEDI NUDI

HASSIA

HASSIA

NERO GIARDINI

fort

om de/c

Mo

e

ecti

Coll

POCCOPAZZA nummer 6 - maart 2017

5


EN

N SCHOE

t r o f m o C &

Nieuwe popup schoenenzaak geopend in Heythuysen

Comfort voor iedereen! De nieuwe popup schoenenzaak Schoenen&Comfort, gelegen aan de Dorpstraat 1 in Heythuysen, heeft in januari jl. haar deuren geopend. De winkel is gespecialiseerd in kwalitatief hoogwaardige comfortschoenen, maar levert daarnaast ook een divers assortiment aan modieuze dames- en herenschoenen. Hiermee nemen zij het stokje over van PAST schoenen, die voorheen op deze locatie gevestigd was.

e klant d r o o v t Aandach ntraal e c s n o j i staat b

Een win-win situatie Popup stores schieten op vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond. Met name in de grotere steden zien we steeds vaker dat leegstaande winkelruimtes tijdelijk gevuld worden door een tijdelijke winkel. Vaak gaat het dan om een marketingstunt of om een webwinkel die juist wil proeven van de wondere wereld die retail heet. In de meeste gevallen is het gewoon een tijdelijk concept om te voorkomen dat de winkelruimte leeg komt te staan. Deze trend ontstond medio jaren 2000 maar heeft zich de laatste jaren sterk uitgebreid, met name

6

omdat de economische crisis veel lege winkelpanden heeft achtergelaten. Daardoor werd het popup concept algemeen toegankelijk gemaakt. Het gevolg daarvan is dat eigenaars blij zijn dat ze, tussen twee huurcontracten in, hun lege pand voor een korte periode kunnen vullen. De huurder blijft op zijn beurt gespaard van grote verbouwingen en inrichtingswerken; een win-win situatie.

Een vertrouwde aanpak Schoenen&Comfort borduurt verder op de aanpak van de vorige winkeleigenaars. Zo ligt de expertise

van de verkoopadviseurs bij klanten met een wat moeilijkere voet. Hierbij kun je enerzijds denken aan pasvormproblemen, bijvoorbeeld vanwege een scheef gegroeide grote teen. Maar anderzijds ook aan klanten met steunzolen, die behoefte hebben aan comfortabele schoenen met een uitneembaar voetbed. Indien de voetklachten serieuzer van aard zijn, kan de schoenenwinkel terugvallen op een solide samenwerking met Penders Voetzorg. Klanten van de winkel kunnen eenvoudig doorverwezen worden naar het spreekuur van Penders


Voetzorg. Andersom kan natuurlijk ook; bijvoorbeeld bij klanten van Penders Voetzorg die steunzolen moeten dragen. Zij kunnen samen met hun vertrouwde behandelaar een geschikte schoen uitzoeken in de winkel van Schoenen&Comfort.

“De koffie staat voor u klaar” Meer dan alleen comfort Je zou haast gaan denken dat Schoenen&Comfort alleen bedoeld is voor klanten in het comfort segment. Niets is echter minder waar! Ook voor dames die juist op zoek zijn naar nette of modieuze schoenen, zijn hier aan het goede adres; van elegante pumps en ballerina’s tot stoere sneakers of laarzen. Ook voor de heren is er volop keuze. Naast nette en geklede schoenen, kunt u tevens bij ons terecht voor comfortabele sneakers of sandalen. Loop eens binnen en laat u verrassen door onze mooie voorjaar/zomer collectie. De koffie staat voor u klaar!

Volop keuze in deze trendy popup-store

el Permanente invulling schoenenwink Zoals reeds eerder in dit artikel vermeld is Schoenen&Comfort een tijdelijke invulling van de winkelruimte. Vanaf september wordt de winkel overgenomen door een andere organisatie. Penders Voetzorg heeft namelijk de handen ineen geslagen met Van den Assem Schoenen; een zeer gerenommeerde en bekende keten van schoenenwinkels uit de regio van Rotterdam. Van den Assem schoenen is een familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat. Bent u benieuwd wie Van den Assem schoenen is? Lees dan het interview op de volgende pagina’s. Hierin geven wij het woord aan Berry van den Assem (eigenaar Van den Assem schoenen) en Ivo Franssen (directeur Penders Voetzorg).

Hippe laarsjes behoren ook

Dorpstraat 1 6093 EA Heythuysen 0475 472 488 info@schoenencomfort.nl www.schoenencomfort.nl Ma - vrij: 9.00 - 17.30 uur Za: 9.00 - 17.00 uur

tot het assortiment nummer 6 - maart 2017

7


ING WERK N E M SA

d l e e B n I

Binnenkort in Heythuysen: Van den Assem by Penders

‘We gaan terug naar onze roots. Met Van den Assem by Penders maken we de cirkel rond.’ Berry van den Assem en Ivo Franssen 8


Landelijke schoenenretailer komt naar Heythuysen

Hippe comfortschoenen waar je graag mee gezien wordt Schoenen. Mooie én comfortabele schoenen. Dat is de grote passie van Ivo Franssen van Penders Voetzorg en Berry van den Assem van Van den Assem Schoenen. Toen zij elkaar ontmoetten hadden zij dus meteen een enorme klik. Het resultaat: na de zomervakantie opent Van den Assem een shop-in-shop bij Penders Voetzorg in Heythuysen. Van den Assem by Penders.

Van den Assem Rotterdam; een genot om te winkelen! ‘Onbezorgd, comfortabel lopen, je beseft pas hoe fijn dat is als je last van je voeten hebt. Dan ga je met andere ogen naar je schoenen kijken’, vertelt Ivo. ‘Je wilt schoenen waar je lekker op loopt. Geen medisch schoeisel, wel mooie schoenen die je voeten op de juiste plaatsen ondersteunen, eventueel met behulp van een steunzooltje. Wij willen het mensen gemakkelijk maken om dat soort schoenen te vinden. Daarom zijn we ruim twee jaar geleden met ons nieuwe concept in Heythuysen gestart. Wij creëerden een plek waar we oplossingen bieden voor mensen met voetproblemen. Een leuke plek, waar je graag binnenloopt omdat je er alles vindt wat je nodig hebt. Van gespecialiseerde voetzorg tot de pedicure tot een gezellig kopje koffie of een lekkere lunch. Een

winkel waar je goed advies krijgt en perfect passende schoenen kunt kopen, hoort daar wat mij betreft gewoon bij.’

Enthousiasme voor kwaliteitsschoenen Berry: ‘Toen ik met Ivo in contact kwam, klikte het meteen. Ik herkende zijn enthousiasme voor kwaliteitsschoenen. Dat hebben wij bij Van den Assem ook. Al 107 jaar! Ivo’s verhalen maakten me nieuwsgierig naar de mogelijkheden om modieuze comfortschoenen te verkopen voor mensen met lichte voetproblemen. Toen ik een keer in Heythuysen kwam kijken, zag ik dat alles hier klopt. De sfeer is prettig, je krijgt uitstekend advies, de combinatie van winkel, zorg en horeca zorgt voor Lees verder op de volgende pagina leven in de brouwerij.

nummer 6 - maart 2017

9


Het idee om bij Penders een shop-inshop te beginnen begon te kriebelen. Ook al omdat we dan terug naar onze roots gaan. De oorsprong van ons familiebedrijf ligt in de verkoop van comfortschoeisel. Met Van den Assem by Penders maken we de cirkel rond.’

Eigentijdser en modieuzer Ivo: ‘Steeds meer mensen hebben comfortschoeisel nodig om hun voet te corrigeren. Maar zij willen wel graag trendy schoenen die goed combineren met hun kleding. Dat snappen de fabrikanten van comfortschoenen. Hun collecties worden eigentijdser en modieuzer. Dat willen wij onze klanten laten zien.’ Berry: ‘Naar die schoenen zijn wij nu op zoek. Als wij in september in Heythuysen starten, brengen we een aantrekkelijke, gevarieerde collectie. Mooie schoenen, die ook als ze met een aanpassing gedragen moeten worden, de voet goed ondersteunen. Die aansluiten bij de eisen van de behandelaars van Penders Voetzorg. Waar je graag mee gezien wordt.’

Veel keuze en goed advies Ivo: ‘Van den Assem heeft 18 winkels in Nederland en een uitgebreide webshop. Ze hebben alle trendy topmerken in hun collectie. Samen kunnen wij onze klanten dus meer keuze bieden.’ Berry: ‘De adviseurs van Penders helpen in

onze shop de klanten. Zij hebben de juiste kennis om iemand met perfect passende schoenen naar huis te laten gaan. Dat is echt een meerwaarde. Maatwerk staat of valt immers met een vakkundig advies. Comfortschoeisel bestel je niet via internet. Daarom vind ik het zo belangrijk dat je hier in een aansprekende omgeving kunt winkelen. Het is leuk om hier naartoe te komen. Wij zijn nu vooral in de regio Rotterdam bekend als de betere schoenwinkel met een groot en verrassend assortiment. Vanaf september maken we van Van den Assem by Penders een begrip!’

Penders in Rotterdam De combinatie van winkelen, zorg en horeca bevalt Penders goed. Zo goed, dat het concept nu ook in Rotterdam wordt neergezet. In het Slaakhuys – het voormalig pand van de Rotterdamse krant Het Vrije Volk – gaan Penders Voetzorg en Van den Assem ook samenwerken. De zorg wordt hier verbreed met een fysiotherapiepraktijk. Er komt net zoals in Heythuysen horeca en er is ruimte voor andere winkels en bedrijfjes. ‘Het Slaakhuys is tijdens de wederopbouw van Rotterdam gebouwd. Er zit heel veel positieve energie in dit pand’, vindt Ivo. ‘We hebben er ontzettend veel zin in om hier samen met van den Assem en alle andere partners aan de slag te gaan. Als alles volgens plan verloopt gaan we in het eerste kwartaal van 2018 open..’

Van den Assem Van den Assem is al 107 jaar een begrip als het om schoenmode gaat. Het familiebedrijf uit Capelle aan den IJssel bestaat op dit moment uit 7 winkels, 10 Van den Assem by shop-in-shops, 1 kidsstore en 1 outlet. Wil je al eens kennis maken? Volg Van den Assem dan op Instagram, Facebook of Pinterest. Of ga naar www.assem.nl en lees de blogs of berry! magazine. Klanten beoordelen Van den Assem met een 9,2!

9,2 www.assem.nl 10

vandenassem

AssemSchoenen

Assemschoenen


COMFORT

E I T C E L L O C

Dames

SEMLER

DUREA

FINN COMFORT

FINN COMFORT

DUREA

Comfort Collectie

RECHARGE

WOLKY

SOLIDUS

Dorpstraat 1 - Heythuysen www.schoenencomfort.nl

DUREA

FINN COMFORT

DUREA

DUREA nummer 6 - maart 2017

11


E

DISCH

PE ORTHO

iek

Schoentechn

Alles wat u wilde weten over orthopedische schoenen

Passie voor het ambacht Bij Penders Voetzorg leveren wij ieder jaar meer dan 6500 paar orthopedische schoenen aan onze klanten. Maar wat zijn dit nu eigenlijk voor schoenen? Waar dienen ze voor? En hoe worden deze gemaakt? Op deze en nog veel meer vragen, proberen we in dit artikel antwoord te geven. Dat is ook nodig, er gaan namelijk nog altijd onwaarheden in de rondte over deze speciaal op maat gemaakte schoenen. Zo zouden het dikke, zwarte, leren klompschoenen zijn, verre van modieus en ook nog eens zwaar. Niets is echter minder waar. Op vandaag de dag lijken deze maatschoenen vaak op normale schoenen, terwijl ze toch een belangrijke functie vervullen. Het vinden van de perfecte balans tussen vorm en functie behoort tot het werk van de orthopedisch schoentechnicus, ook wel de maatnemer genoemd.

rdt De pasvorm wo rdeeld zorgvuldig beoo tijdelijke met behulp van passchoenen

Zoveel mensen, zoveel voetproblemen Voetproblemen zijn er in allerlei vormen. Vaak zijn ze eenvoudig te verhelpen met een kleine aanpassing van de schoen. Soms is er echter maatwerk nodig om een goede oplossing te kunnen bieden. Binnen de orthopedie hanteren we twee soorten voetproblemen; functionele problemen en pasvorm problemen. Wanneer voeten hun normale werk niet meer kunnen doen, spreken we van een functioneel probleem. De oorzaak ligt in een aangeboren afwijking, overbelasting of verlies van functies door ziekte of ouderdom. Orthopedische schoenen zijn in dit geval bedoeld om de functionele

12

beperking(en) zoveel mogelijk weg te nemen of verminderen.

“De oplossing van het voetprobleem staat centraal” Bij een pasvorm probleem hebben de voeten een andere vorm of stand aangenomen, waardoor ze niet meer in confectieschoenen passen. Als voeten dan niet meer goed functioneren is het tijd voor orthopedisch maatwerk, om ongemak en pijn te verhelpen en verergering te voorkomen.

Penders Voetzorg begon in de jaren zeventig als orthopedisch schoentechnisch bedrijf. Maar op vandaag de dag vormt het maken van orthopedische maatschoenen nog steeds een belangrijke kernactiviteit. Dit gebeurt nu soms al met behulp van moderne technieken zoals 3d scanners, maar nog steeds met dezelfde passie en precisie die we altijd al hadden. De oplossing van het voetprobleem staat hierbij altijd centraal. Wij weten dat het dragen van orthopedisch schoeisel voor veel mensen een grote stap is. Daarom willen wij onze patiënten goed begeleiden in het proces van gewenning en aanpassing. Uiteindelijk gaat het


om het vinden van de juiste balans tussen de persoonlijke wensen en wat medisch-technisch noodzakelijk is. Daarvoor werken wij nauw samen met andere specialisten zoals huisarts, fysiotherapeut, revalidatiearts en orthopedisch chirurg.

De klant heeft

volop keuze ove r

de te gebruiken

materialen

Niet iedereen komt in aanmerking voor orthopedische schoenen. Voor de aanschaf van het eerste paar orthopedische schoenen is daarom een verwijzing nodig van een specialist, zoals een revalidatiearts, orthopedisch chirurg of reumatoloog.

Wat doet de orthopedisch schoentechnicus? De orthopedisch schoentechnicus bedenkt dus oplossingen voor mensen met voetproblemen. Hiervoor gebruikt hij, naast moderne technieken, zijn twee handen en een grote dosis creativiteit. Soms geeft hij alleen een goed advies over een paar voetbedden, of doet hij een eenvoudige aanpassing aan een bestaand paar schoenen. Maar het grootste deel van zijn werk bestaat uit het aanmeten en maken van volledig op maat gemaakt schoeisel. Het is daarbij de kunst om een schoen te maken die niet alleen comfortabel zit, maar vooral functioneel is en qua uiterlijk voldoet aan uw wensen. Dat is voor de schoentechnicus geen probleem; hiervoor heeft hij namelijk een langdurige vakopleiding gevolgd.

t geven e h is s m o S nadvies van schoe de klant m o e d n e o al vold elpen verder te h

“Een stukje vakmanschap, speciaal voor uw voeten” Het maken van orthopedische schoenen is puur handwerk. Daar komt niet alleen vakmanschap bij kijken, maar ook de nodige medische kennis. Verschillende onderdelen van de schoenen worden in de werkplaats gemaakt, zoals de leesten en voetbedden. In de pasfase beoordeelt de schoentechnicus de pasvorm en functionaliteit van de orthopedische schoenen. Pas wanneer de schoentechnicus en patiënt helemaal tevreden zijn, worden de

definitieve schoenen geproduceerd. Het resultaat is niet alleen een met passie op maat gemaakt, persoonlijk product. Het is een stukje vakmanschap, speciaal ontworpen en gemaakt voor uw voeten.

Uiterlijk en functie hand in hand Bij orthopedische schoenen gaat het altijd om de best mogelijke combinatie van comfort, uiterlijk en functionaliteit. Penders Voetzorg begrijpt dat het model van een schoen, maar ook de leersoort en kleur voor u waarschijnlijk net zo belangrijk zijn als het verhelpen van uw voetprobleem. Daarom luisteren wij zorgvuldig naar uw wensen en kijken wij samen met u binnen de grenzen van het haalbare en noodzakelijke naar de beste oplossing. Bij Penders Voetzorg kunt u daarvoor kiezen uit een uitgebreid assortiment aan orthopedische schoenen. In onze catalogus (zie verderop in het magazine) vindt u bijna honderd modieuze schoenmodellen in allerlei kleuren en soorten leer. Alle modellen zijn uitstekend geschikt als orthopedische schoen. Maar niet elk voetprobleem kan met elke schoen worden opgelost. Onze schoentechnicus adviseert u over wat wel en niet mogelijk is, afhankelijk van uw persoonlijke eisen en wensen.

Wilt u meer lezen over orthopedische schoenen? Neem dan een kijkje op www.pendersvoetzorg.nl/maatwerk

nummer 6 - maart 2017

13


7ppen Sta

Het gehele proces van aanmeten tot afleveren van uw orthopedische schoenen.

In 7 stappen vrijer bewegen Stap 1 Kennismaken

1

U heeft van uw behandelend arts een verwijzing gekregen voor het aanmeten van orthopedische schoenen. Hiervoor bent u bij Penders Voetzorg aan het juiste adres! Onze schoentechnici kunnen voor vrijwel elk voetprobleem een geschikte schoen maken.

2

Stap 2 Afspraak maken

U maakt via onze telefoniste een afspraak bij een van onze vestigingen in uw omgeving. Wij zullen u dan vragen naar uw persoonsgegevens en informatie over uw zorgverzekering. Er worden meteen drie afspraken ingepland. De eerste afspraak voor het aanmeten van de schoenen en de volgende twee om te passen. Op deze manier houden we het traject voor u zo kort mogelijk.

Stap 3 Aanmeten

3

De orthopedisch schoentechnicus bespreekt uw voetklachten en algehele gezondheid met u. Er wordt uitgebreid gekeken naar de stand van uw voeten, drukverdeling, voetanatomie, de beweeglijkheid en eventueel het looppatroon. Er worden diverse voetafdrukken gemaakt als voorbereiding op het maken van de leesten, de basis van uw schoenen.

14


Stap 4 Passen

4

Tijdens de volgende afspraak wordt de pasvorm zorgvuldig beoordeeld. Dat gebeurt aan de hand van proefschoenen. In sommige gevallen neemt u de passchoenen mee naar huis om ze uit te proberen. Penders Voetzorg blijft de leest verbeteren totdat u, maar ook wijzelf tevreden zijn. Pas dan gaan we over tot de productie van de schoenen. NB In bepaalde gevallen vindt beoordeling van de pasvorm plaats op een gezamenlijk spreekuur met uw behandelend arts.

Stap 5 Schoenmodel uitzoeken

5

Aan het eind van de pasfase kiest u samen met de orthopedisch schoentechnicus het definitieve model in de gewenste kleur en leersoort. Hiervoor beschikken wij over een uitgebreid modellenboek, het LOOXZ book en een leerbundel met ruime keuze. U kunt alle schoenmodellen ook online bekijken via een speciale klant login op www.chooseyourshoes.nl/ pendersvoetzorg. Nadat u uw keuze gemaakt heeft, maken we een afspraak voor het afhalen van uw schoenen.

Stap 6 Uw nieuwe schoenen

6

Uw orthopedische schoenen worden volledig op maat gemaakt. Als u de schoenen komt afhalen, past u ze meteen om zo samen met de schoentechnicus te controleren of alles naar wens is. Om uw schoenen in optimale conditie te houden, krijgt u er van Penders Voetzorg een onderhoudsset bij.

Stap 7 Onze nazorg

7

Na levering van uw schoenen volgt na ongeveer zes weken een controleafspraak met de orthopedisch schoentechnicus. We bekijken of er nog eventuele problemen zijn die om een aanpassing vragen. In principe heeft u na drie maanden recht op een tweede paar. De bestelling hiervoor kunnen we tijdens de controleafspraak al in gang zetten.

nummer 6 - maart 2017

15


LOOXZ

Book

Volop keuze in ons nieuwe Looxz Book

Orthopedische schoenen, in alle soorten en maten Als u van uw behandelend arts een verwijzing krijgt voor het aanmeten van orthopedische schoenen, kunt u op een gegeven moment aangeven welk schoenmodel u wilt dragen. Dit doet u aan de hand van een modellenboek waarin veel verschillende schoenmodellen de revue passeren. Met trots presenteren wij u dan ook ons nieuwe modellenboek van LOOXZ. LOOXZ is de start van een nieuwe beweging. Nederlands design van topkwaliteit resulteerde in de eerste LOOXZ collectie voor dames en heren. Met behulp van professioneel advies, worden deze schoenmodellen als persoonlijk paar besteld en volledig op maat gemaakt.

De Looxz modellen zijn leverbaar in diverse kleuren

Voldoende keuze uit diverse sluitingen: veters, klittenband, en ritssluitingen

16


Keuze uit meer dan 90 verschillende modellen, voor zowel heren en dames de Looxz collectie beschikt over een aantal specials met trendy leer, geprint in ItaliĂŤ

nummer 6 - maart 2017

17


Alles over:

Langer thuis met Groene Kruis

jven wo nen lfsta nd ig th uis bli P la ng er ze rg P m antelzo aal blijven P fit en vit en P gezo nd lev in en om hu is P veilig heid gebied va n zorg gelg eving op het re en twe P en en en verzekering P verg oedi ng nolog ie P zorgte ch eer P en nog m

Komt u ook?

Speciaal voor 50-plussers woonachtig in gemeente Roermond Woensdag 17 mei van 11.00 tot 16.00 uur Congrescentrum Het Forum Elmpterweg 50 - 6042 KL Roermond Meer informatie en aanmelden op www.groenekruis.nl/event

Voel je goed met FinnComfort

past-pendersvoetzorg.indd 1

18

07-03-17 10:30


HEREN IE COLLECT

Moodme f&ort C

FLORIS VAN BOMMEL

FINN COMFORT

VAN BOMMEL

MEPHISTO

VAN BOMMEL

ief

Sport

tie

Collec

FLORIS VAN BOMMEL

VAN BOMMEL

FINN COMFORT

Dorpstraat 1 - Heythuysen www.schoenencomfort.nl

MEPHISTO

FINN COMFORT

MEPHISTO

FINN COMFORT nummer 6 - maart 2017

19


ATIE INNOV

In voetorg

Van digitale drukmetingen tot 3d-geprinte schoenen

De toekomst van schoentechniek en voetzorg Sinds de beginjaren is (orthopedische) schoentechniek een echt ambacht, dat gekenmerkt wordt door het vele traditionele handwerk dat erbij komt kijken. Toch zien we dat in afgelopen jaren de techniek niet stilgestaan heeft. Met name op gebied van 3d en cad/cam volgen de innovaties elkaar snel op. In steeds meer praktijken wordt geëxperimenteerd met witlicht scanners of doen digitale drukmeetsensoren hun intrede. In dit artikel duiken we in de wereld van techniek, innovaties en vooruitgang.

Om uiteenlopende redenen kunnen mensen in hun leven te maken krijgen met orthopedisch maatschoeisel. De revalidatiearts is een belangrijke verwijzer en in Nederland dé specialist bij uitstek die, vaak in samenspraak met de orthopedisch schoentechnicus, de indicatiestelling en het functionele voorschrift voor het schoentechnisch hulpmiddel verzorgt. De Nederlandse schoentechnische branche is goed ontwikkeld en loopt voorop in de wereld qua kennis, kunde en ervaring. Toch zien we pas heel recent dat computers

en digitale technologie in ons land een serieuze aanwezigheid krijgen in het proces van vervaardigen van orthopedische schoenen. Penders Voetzorg loopt hierin op dit moment voorop.

Handwerk Traditioneel worden orthopedische schoenen nog ‘met de hand’ aangemeten. De voetmaten worden door middel van een meetlint opgenomen, er wordt met behulp van een inktkussen een ‘blauwdruk’ gemaakt van het voetzoolprofiel en tenslotte worden de

voeten met gipszwachtels ‘afgegipst’ om zodoende een afdruk van de voetvorm te verkrijgen. Na het aanmeten volgt het vervaardigen van de leest, wat wederom handwerk is. Het produceren van de schoenen is uiteindelijk ook handwerk waar nauwelijks machinale bewerkingen aan te pas komen. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid altijd zo blijven.

Scannen met wit-licht Het aanmeten van orthopedische schoenen kan tegenwoordig ook digitaal. Met behulp van een handscanner wordt

r scanne d n a h s een Middel aliseerd t i g i d e e voet g d t d r o w

20


in nog geen minuut tijd de voetvorm digitaal vastgelegd. Wit licht wordt in een patroon op de voet geprojecteerd en door middel van een camera vastgelegd. Deze digitale informatie wordt omgezet in een driedimensionale vorm en kan daarna worden gebruikt om met behulp van Computer Aided Design-software een ontwerp te maken van een leest. Deze leest wordt vervolgens op een freesmachine uitgedraaid, waarna hooguit nog een kleine nabewerking dient plaats te vinden. Het grote voordeel van deze scantechnologie is dat je snel en schoon een paar schoenen kunt aanmeten. Bovendien kun je de scan van de voet eerst vergelijken met een digitale leestenbibliotheek om te kijken of er volstaan kan worden met een semiorthopedische leest. In dat geval kun je de betreffende semi-orthopedische schoen gewoon uit voorraad bestellen en hoef je geen maatschoenen te maken.

“3D vormen vastleggen biedt volop mogelijkheden” Digitale vastlegging van driedimensionale vormen biedt naar de toekomst nog nieuwe mogelijkheden om het

Deze drukgevoelige plaat ligt verzonken in de vloer

proces van vervaardigen verder te moderniseren. We kunnen hierbij bijvoorbeeld denken aan de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen, waardoor wellicht over niet al te lange tijd proefschoenen, voetbedden en individuele enkel/ voet-orthesen gewoon geprint kunnen worden in plaats van volledig met de hand geconstrueerd. Producten worden hierdoor makkelijker en preciezer reconstrueerbaar.

Digitale drukmetingen Een andere belangrijke ontwikkeling is digitale drukmeting door middel van druksensoren. Hierbij maken we het onderscheid tussen enerzijds inshoe drukmetingen en anderzijds drukmetingen met behulp van een losse drukplaat in de vloer. Bij in-shoe drukmetingen wordt in de schoen met behulp van dunne zooltjes, die voorzien zijn van gevoelige sensoren, de druk onder de voet gemeten. De andere variant met drukgevoelige platen is een extern systeem dat vaak in de vloer verzonken ligt. Hierbij loopt de patiënt over de plaat heen, waardoor de drukniveaus op de voet zichtbaar worden gemaakt.

“Drukmetingen zijn vooral van belang bij diabetes” Het eindresultaat

na het uitvoeren van een drukmeting

De drukverdeling wordt zichtbaar gemaakt in speciale software met een kleurenpatroon op het scherm. Met behulp van een dergelijk systeem kan de schoentechnicus beoordelen of er bepaalde regio’s onder de voet zijn die te veel belast zijn. Dit is voornamelijk van belang bij mensen met diabetes, bij wie een risico op beschadiging Lees verder van de huid bestaat op de volgende pagina ten gevolge van een nummer 6 - maart 2017

21


overmatige piekdruk. Wanneer sprake is van een verminderde sensibiliteit in combinatie met een verstoorde doorbloeding, dan kunnen deze beschadigingen leiden tot wondjes die mogelijk slecht genezen en uiteindelijk tot complicaties kunnen leiden. De schoentechnicus kan aan de hand van de resultaten van de drukmeting zijn schoenontwerp bijstellen. Doel daarbij is om de drukverdeling in de schoen te optimaliseren en dus de kans op huiddefecten te minimaliseren. Het gebruik van drukmeetapparatuur is een mooi voorbeeld van ‘meten is weten’. Voorheen was de schoentechnicus alleen aangewezen op zijn ervaring en moest hij het gedrag van de voeten in de schoenen aflezen aan visuele inspecties van de huid en het voetbed. Kortom, een letterlijke en figuurlijke stap vooruit in het mooie ambacht van het schoenen maken.

“Corrigerende zolen vergen specifieke expertise” 3d-geprinte zooltjes en schoenen Een andere ontwikkeling die steeds meer bekendheid krijgt is het 3d printen van inlays/zooltjes of zelfs complete schoenen. Bij zooltjes

sende Perfect pas uit een s je lt o o z g inle 3d-printer

22

Zelf je zooltjes ontw erpen met behulp van een smartphone kunnen we het onderscheid maken tussen enerzijds echte ‘medische’ steunzolen, en anderzijds zooltjes voor de consumentenmarkt. Technisch gezien kunnen beide soorten op een zelfde wijze geproduceerd worden. Echter, het grootste verschil tussen beide vormen zit hem in het ondersteunen versus corrigeren van een voet. Een medische steunzool heeft doorgaans als primaire functie het corrigeren van een voetstand, waarbij consumenten zooltjes doorgaans enkel een ondersteunendeof comfortfunctie bieden. Voor het adequaat corrigeren van een voetstand is namelijk specifieke expertise benodigd, zoals bij een podotherapeut of bewegingstechnoloog.

Wiivv (spreek uit weave) is een goed voorbeeld van 3d-geprinte consumentenzooltjes. Wiivv is een Amerikaans/Canadese startup onderneming. Zij hebben een mobiele App ontwikkeld waarmee je eenvoudig je eigen voeten in kaart brengt middels de ingebouwde camera van je smartphone. Met een speciaal ontwikkeld algoritme kunnen zij deze opnames omzetten in 3d-modellen. Op basis van deze modellen kunnen zij vervolgens een perfect op maat gemaakte inlay (inlegzooltje) produceren op basis van 3d-printing. Deze zolen bieden veel comfort en ondersteuning, zonder daarbij te corrigeren. Ideaal voor sporters of mensen met een staand beroep. Daarnaast zijn deze zooltjes volledig te customizen naar eigen smaak. Zo kun je kiezen uit diverse basiskleuren en unieke design voor de toplaag. Penders Voetzorg onderzoekt momenteel de mogelijkheden om deze producten van Wiivv ook naar Nederland te halen. Als laatste zien we ook dat de 3d-print techniek inmiddels zover is, dat zelfs complete schoenen geprint kunnen worden. Sommige bedrijven, met name Amerikaanse, zijn flink aan het pionieren met dit soort schoenen. Er kleven nog een boel nadelen aan deze schoenen. Daarnaast zijn de ontwerpen en de gebruikte materialen nog niet echt ideaal. Het zal nog wel een tijdje duren voordat dit soort schoenen echt ingeburgerd zijn, maar de eerste stappen zijn (letterlijk) gezet.


WANDELIE

COLLECT

Dameresenen H

LOWA

LOWA

MEINDL

Dorpstraat 1 - Heythuysen www.schoenencomfort.nl

MEINDL

MEINDL

MEINDL

MEINDL

l Wande tie Collec

LOWA

LOWA

LOWA

MEINDL

LOWA6 - maart 2017 nummer

23


IZIO MAUR

Wijn

Regionale samenwerking tussen twee familiebedrijven

Een natuurzuivere huiswijn “Selezione della famiglia”….. Elke wijn is een persoonlijkheid op zich. De ware wijnkoper, een vakman, heeft daar -behalve jarenlange kennis en ervaring- een neus (en oog) voor! Kleur, geur en smaak... Het klinkt allemaal zo eenvoudig. Een mooie wijn kopen: inderdaad dat is een hele kunst, maar een selectie maken van enkel natuurzuivere kwaliteitswijnen met een optimale prijs/kwaliteitverhouding blijft een enorme uitdaging. Gelukkig heeft Wijnkopers Alex Storms in de regio Umbrië enkele kleine familiebedrijven weten te enthousiasmeren om voor de Nederlandse markt deze uitzonderlijke “Selezione della famiglia” te creëren!!!

ve Deze kwalitatie volledig huiswijnen zijn natuurzuiver Umbrië, het groene hart van Italië Umbrië is gelegen tussen Toscane, Marken en Lazio. De wijnregio Umbrië treedt tegenwoordig steeds meer uit de schaduw van haar beroemde buurvrouw Toscane. Haar goede imago is te danken aan het vele natuurschoon en een rijke agrarische sector met olijven, linzen, truffels en natuurlijk druiven. Vanwege de uitgestrekte, golvende vlakten en de hoge, ruige berggebieden wordt deze

24

schilderachtige regio ook wel het “Groene Hart van Italië” genoemd. De historische dorpen die allen een grote culturele waarde hebben, zijn bijna allemaal terug te vinden aan de heuvels. Deze mooie middeleeuwse plaatsjes, genesteld bij de heuvels van het oude Etruskische rijk zijn daadwerkelijk adembenemend. Met hun historische pleinen wekken ze de indruk van een balkon wat uitkijkt op een schitterend heldergroen landschap met aan de horizon de vele heuvels.

Daar bevinden zich ook de beroemde wijngaarden, veelal beplant met oeroude rassen. De wijn genaamd naar het dorp Orvieto heeft Umbrië al in de middeleeuwen op de (wijn) kaart gezet en is nu ook leidend in deze successtory. In het verleden was deze wijn zoet en geelgoud, maar werd het wel al door de pauzen in Rome zeer gewaardeerd. Ook vorsten en kunstenaars prezen deze wijn. Tegenwoordig is deze wijn fris droog van karakter met een prettige typiciteit.


Na de Soave is het misschien wel de bekendste witte wijn van Italië die wereldwijd wordt geëxporteerd. Onze selectie wordt gemaakt uit de inheemse rassen Grechetto en Trebbiano (plaatselijk beter bekend als Procanico) en aangevuld door de internationale druivensoort Chardonnay. Een mooie wijn die goed bij diverse risotto’s en kruidige visgerechten past of juist om de komende lentezon mee te delen!

“Goede smaak is een instelling” Over wijn gesproken Beeldende kunst, poëzie…. Daartoe laat een verfijnde geest zich niet tot beperken. Goede smaak is een instelling, ja bijna een levensbeschouwing. Het is daarom geen toeval dat de Umbrische wijnboeren werden geïnspireerd tot deze grootse creaties op hun gebied. En het is geen wonder dat zij het “wijn maken” tot kunst hebben verheven. In

De enige schakel tussen de oogstende wijnboer en haar veeleisende klanten

Deze m

past go

ooie h

ed bij

uiswijn

risotto

dit begenadigde land groeien onaards schone wijnen, misschien wel de mooiste ter wereld. Dat deze Italiaanse natuurzuivere rode en witte huiswijn een schot in de roos is, is te proeven. De doelstelling: een authentieke rode en witte Orvieto die niet onder doet voor een Toscaanse huiswijn is hiermee volledig geslaagd. De vraag naar een goed en betaalbaar alternatief is immers de laatste jaren toegenomen. Daarom deze interessante nieuwe aankoop op aanvraag van enkele trouwe Italiaanse

TOP-restaurants. Deze verrassende, traditioneel gemaakte rosso op basis van Sangiovese en Merlot, kreeg enkele jaren geleden in Italië al de onderscheiding “Beste huiswijn van de regio Umbrië” gelet op z’n wel zeer aantrekkelijke prijs/ kwaliteitverhouding. De paradepaardjes voor menig Italiaans restaurant mag zich daarom tegenwoordig verheugen in een toenemende internationale belangstelling!!! © by Wijnkopers Alex Storms

Inzamelingsactie aardbeving Italië Op 24 augustus 2016 werd Italië getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in Frazione

Maltignano, nabij het plaatsje Norcia in Midden-Italië, Umbrië. Italië kondigde op 26 augustus 2016 de noodtoestand voor de getroffen regio af. Zaterdag 27 augustus was een dag van nationale rouw. Er vielen tenminste 300 doden en ca. 288 gewonden. De Italiaanse Kamer van Koophandel voor Nederland (IKK) heeft het voortouw genomen om de slachtoffers te helpen van de aardbeving in Amatrice, Accumoli en andere getroffen Italiaanse dorpen in de directe omgeving daarvan. In overleg met hulpinstanties in Italië heeft de Kamer van Koophandel een rekening geopend

bij de Rabobank zodat iedereen die wil helpen hierop geld kan overmaken. Het totale noodhulpbedrag zal worden geschonken aan het Italiaanse Rode Kruis. Wij, van Porto Maurizio, hebben ook een steentje bij willen dragen. Van september tot januari hadden we het pastagerecht van Amatrice op de menukaart staan. Elke keer als onze gasten dit gerecht bestelden doneerden wij €1,00 aan Amatrice. Uiteindelijk hebben we €585,65 opgehaald. Natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat, maar in de hoop dat vele restaurants mee hebben gedaan zal het toch een helpende hand voor de inwoners van dit gebied zijn.

nummer 6 - maart 2017

25


OORV N E V E

n e l l e t S

Onze medewerkers stellen zich aan u voor

Enrico, keukenhulp

Mijn naam is Enrico. Ik ben 25 jaar en kom uit Taranto (Italië). Ik ben naar Nederland gekomen, omdat mijn vriendin hier is gaan wonen. Ik ben haar gevolgd. Kort nadat ik hier ben gaan wonen ben ik bij Porto Maurizio gaan werken. Eerst als afwasser en daarna ben ik in de keuken gaan werken vooral met de lunch. Koken is altijd al een passie van me geweest, ook al heb ik geen opleiding als kok gedaan. Ik heb het erg naar mijn zin hier. Het voelt als een grote familie. Kom ons bezoeken; wij verwelkomen u graag!

Mario, keukenhulp

Mijn naam is Mario Apruzzi en ben geboren in Ostuni (Puglia-Italië). Ik ben 20 jaar. Op mijn achttiende ben ik afgestudeerd aan de horeca-opleiding in Italië. Daarna ben ik meteen vertrokken voor een werkervaring van 2 seizoenen op een camping in Toscane. Hier heb ik mijn huidige vriendin leren kennen. Zij is Nederlandse. Toen het seizoen was afgelopen heb ik besloten om naar Nederland te verhuizen. Hier heb ik het geluk gehad om bij Porto Maurizio te kunnen gaan werken. Om in dit restaurant te werken met een groep (bijna uitsluitend) Italianen is iets geweldigs. Het voelt alsof ik thuis ben. Ik werk hier nu 9 maanden als hulp kok en hoop me hier verder op te kunnen werken.

Valentina, interieurverzorgster en afwasster Mijn naam is Valentina Carpignano. Ik kom uit Milaan. Ik ben sinds kort naar Heythuysen verhuisd, omdat mijn hele familie hier woont en werkt. We (mijn vader, moeder en twee zussen) werken allemaal bij Porto Maurizio. Ik heb 3

26

V.l.n.r.: Naima, Valentina, Lonneke, Mario, Julia en Enrico.

kinderen: Lorenzo (5 jaar), Francesco (4 jaar) en Nicolas (3 jaar). Ik vind het leuk om bij Porto Maurizio te werken, omdat er een fijne sfeer is en het voelt alsof we één grote familie zijn.

Lonneke,

zelfstandig werkend gastvrouw

Al jaren werk ik in de horeca. Mensen het naar hun zin maken is mijn tweede natuur. Ik heb in diverse type horecagelegenheden gewerkt zoals o.a. in brasseries, hotels en luxe restaurants. Nu ben ik, sinds half november vorig jaar, werkzaam bij Porto Maurizio. De Italiaanse keuken is voor mij een keuken waar veel met eerlijke producten wordt gewerkt en dat spreekt mij enorm aan. Ik ben weliswaar een Nederlandse, maar geef mij toch maar liever pasta dan die gekookte aardappelen. Ik hoop dat we met z’n allen een leuke tijd mogen hebben bij Porto Maurizio, zowel met de collega’s als met U als gast.

Naima, bediening/bar

Ik ben Naima Basten en ik ben 18 jaar. 2 jaar geleden ben ik begonnen met werken bij Porto Maurizio. Ik ben een tijdje gestopt, omdat ik eindexamen

deed op VMBO-T. Na mijn examen ben ik verder gaan studeren op de HAVO, en heb ik besloten om weer te gaan werken bij Porto Maurizio, omdat ik het toch wel miste. Sindsdien werk ik weer wekelijks achter de bar. Ik vind het een leuk restaurant om te werken, gezellige sfeer en ik vind het eten ontzettend lekker! Ook werk ik in een super leuk en gezellig team. Ik doe altijd mijn best om de gasten een fijne avond te bezorgen.

Julia, bediening/bar

Hoi! Mijn naam is Julia Battistella. Ik ben 21 jaar oud en ik werk sinds april 2016 bij Restaurant Porto Maurizio. Mijn Italiaanse achternaam heb ik te danken aan mijn Italiaanse opa en daarom vind ik Italië ook zo’n speciaal land. Ik kende Nicole en Maurizio al voordat ik bij Porto Maurizio ben gaan werken, doordat ik een tijd op hun dochters Laura en Isabella heb opgepast toen ze nog klein waren. Overdag studeer ik op de pabo en loop ik mijn afstudeerstage in Nederweert en ‘s avonds werk ik met veel plezier achter de bar om mensen te voorzien van een drankje.


DUREA IE COLLECT

Dames

NIEUW!

Lekker licht en soepel

Meerdere breedtematen: smal, medium, breed, extra breed

Zacht uitneembaar voetbed

Optimaal schokabsorberende zool met ‘schuine’ landing

Ideaal looppatroon zorgt voor een gelijke drukverdeling van de voet

DUREA GO WIT

DUREA GO GRIJS

DUREA GO BLAUW nummer 6 - maart 2017

27


EPT REC VAN

o i z i r u a M

Origineel recept voor

Spaghetti all’Amatriciana

fficieel o t n e i d cht Dit gere anciale u g t e m t gemaak n e d r o te w ngspek) a w s n e (vark

28


Dit recept is onlangs beschermd door de Gemeente van Amatrice. Ingrediënten

voor 4 perso

nen:

400 gram sp

aghetti anciale (di A matrice), varkenswan g 75 gram peco rino (di Amat rice) 350 gram Sa n Marzano to maten 1 eetlepel ol ijfolie extra vergine 50 ml. droge witte wijn 1 Spaanse pe per zout en pepe r naar smaak 100 gram gu

Aan slag!de

Bereidingswijze Snijd de guanciale in kleine dobbelsteentjes en de Spaanse peper in kleine stukjes. Verwarm een koekenpan en als deze warm is doe je de blokjes guanciale in de pan. Bak deze zonder boter of olijfolie in zijn eigen vet helemaal uit. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuutjes afhankelijk van de grootte van de guancialedobbelsteentjes. Als deze is uitgebakken, is er wat vet uit het vlees gelopen en hierin bak je kort de Spaanse peper.

Blus het geheel af met witte wijn en laat de wijn een beetje verdampen, niet helemaal. Doe nu ook de gehakte tomaten in de pan en zorg ervoor dat er een mooie egale saus ontstaat. Smelt de Pecorino in de saus. Proef de tomatensaus en breng de saus eventueel verder op smaak met peper. Waarschijnlijk is de saus al zout genoeg en hoef je dit niet toe te voegen. Dit komt door de zoute guanciale, doe in ieder geval geen extra zout in de pan zonder dat je dit hebt geproefd. Laat de

Maurizio over dit gerecht

Maurizio

Spaghetti all’Amatriciana heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse plaatsje Amatrice nabij Rome in de Italiaanse regio Lazio. Romeinse chef-koks hebben dit recept opgepakt en inmiddels is Spaghetti all’Amatriciana over de hele wereld bekend. Dit recept dient officieel te worden gemaakt met zogenaamde guanciale, het Nederlandse woord hiervoor is varkenswangspek. In Nederland wordt dit gerecht doorgaans met pancetta gemaakt in verband met de moeilijke verkrijgbaarheid van guanciale. Ik gebruik uitsluitend guanciale voor dit recept.

tomatensaus nu zachtjes pruttelen en kook ondertussen de spaghetti. Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking in gezouten water. Als de spaghetti ‘al dente’ is giet je deze af en doe je de spaghetti terug in de pan. Doe nu gelijk wat tomatensaus bij de pasta en roer dit goed door. Doe dit wel snel achter elkaar, anders begint de pasta te plakken. Serveer de spaghetti nu in diepe borden en doe nog een schepje saus over het gerecht. De Spaghetti all’Amatriciana is nu klaar! Buon appetito!

Wijnadvies Een droge rode wijn, zoals de Montepulcino d’Abruzzo, Le Guardie die we op de wijnkaart hebben staan. Een intense robijnrode wijn met een delicate geur van veel rood fruit. Onze rode huiswijn, een blend van Sangiovese en Merlot, past hier ook uitstekend bij. Een zachte rode wijn. nummer 6 - maart 2017

29


Ontdek de sterren van Smeets Autogroep Laat u verrassen door het assortiment en voordeel dat wij u kunnen bieden. Wij heten u van harte welkom in een van onze showrooms of kijk op www.smeets-autogroep.nl.

30


VOET

Advies

Zo komt u zonder voetklachten de zomermaanden door

Uw voeten in de lente/zomer Met de komst van de lente en zomer gaan de winterlaarzen, snowboots en wollen sokken ieder jaar terug de kast in. Ze maken plaats voor luchtige open schoentjes, instappers, slippers en blote voeten. Maar maakt u uw voeten hier wel blij mee? Het korte antwoord hierop is nee. In dit artikel besteden we daarom aandacht aan uw voeten tijdens de warmere maanden van het jaar.

Voeten in de zomer Zodra de temperatuur begint te stijgen ruilen we (en in het bijzonder vrouwen) onze laarzen en snowboots in voor slippers, ballerina’s en pumps. Voorzien van hippe kleuren, leuke tierlantijntjes en/of hoge hakken. Het oog wil ook wat, maar uw voeten zijn er niet altijd blij mee! Platte schoenen, zoals teenslippers of ballerina’s, bieden namelijk geen steun en bescherming aan de voet. Ze zorgen voor een onnatuurlijke voetbeweging en zijn te weinig schokabsorberend. Er wordt druk uitgeoefend op de knieën, heupen en rug. Hierdoor ontstaan klachten, zoals rugpijn, eelt en likdoorns. Slippers zijn alleen goed voor bij het zwembad als bescherming tegen schimmels. U kunt wel platte schoenen dragen, maar niet dagen achter elkaar. Wissel vaak af van hoogte, zo voorkomt u problemen.

“De huid heeft vocht nodig” Droge, gebarsten hielen ontstaan door het dragen van open schoenen die weinig steun bieden aan de voet, zoals sandalen of slippers. De huid heeft vocht nodig en de oplossing hiervoor is een goed verzorgende voetencrème, zoals Callusan. Speciaal voor droge voeten heeft Penders Voetzorg Callusan Hydro (schuimcrème voor de droge en ruwe huid) en Extra (schuimcrème voor

Het zand ver

wijdert de dode huid cellen de extreem droge huid en diabetici) in het assortiment. Smeer de voeten hiermee voor het slapen gaan of direct na het douchen dagelijks in. Daarnaast zorgen goede bescherming tegen de zon en het gebruik van zeepvrije reinigingsproducten ervoor dat de huid van uw voeten niet uitdroogt.

“Zout zeewater remt de schimmelgroei” Op blote voeten lopen Op blote voeten lopen in het zomerse gras geeft een heerlijk vrij gevoel. Of lekker uitwaaien op het strand, terwijl uw voeten zachtjes schuren over het zand. Heeft u gezonde voeten, dan is het geen probleem om op blote voeten de lopen. Het zand verwijdert immers

de dode huidcellen van uw huid en uw voeten krijgen ook nog eens een gratis massage. Let er wel op dat het zand niet te heet is, want dan kunt u uw voeten verbranden. Een andere activiteit die we in de zomer vaker ondernemen, is met blote voeten door het water lopen of lekker pootje baden. Blijf dit gerust doen, bij voorkeur in de zee. Pootje baden in zout zeewater remt namelijk de schimmelgroei en biedt heerlijke verkoeling aan vermoeide voeten. Let wel op: Indien er sprake is van een risicovoet, zoals bij diabetes, dan mag u nooit op blote voeten lopen! Ook in zwembaden wordt meestal op blote voeten gelopen. Hierdoor bestaat het risico op Lees verder een schimmelinfectie op de volgende pagina

nummer 6 - maart 2017

31


De combina tie van zon, zand en zee zorgt er voor dat u sneller verbrandt

aan nagels of huid, ook wel zwemmerseczeem of kalknagels genoemd. Het zwembad is de plaats waar men de infectie het vaakst oploopt, vandaar deze naam. Het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen, draag daarom badslippers.

Bescherming in de zon Heerlijk met de blote voeten in de zon. Echter niet geheel ongevaarlijk! De combinatie van zon, zand en zeewater zorgt er voor dat u sneller verbrandt. Daarom is het belangrijk om uzelf goed in te smeren met een goede zonnebrandcrème. Vergeet daarbij uw voeten niet. De huid op de bovenkant van de voet is erg dun en kwetsbaar. Door het scrubbende effect van het zand en de zuiverende werking van het zoute zeewater wordt dit versterkt.

“Scrubben en insmeren voorkomt verbranding” Aangezien de voeten niet veel zonlicht zien, is het belangrijk deze goed in te smeren met een zonnebrandcrème met een hoge factor, die u ook voor uw gezicht gebruikt. Herhaal dit meerdere keren per dag. Hoe hoger de factor, des te langer bent u beschermd.

Om verbranding te voorkomen is het verstandig om enkele weken voor uw vakantie of dagje strand te beginnen met regelmatig scrubben en insmeren van uw voeten, om de huid zo in een goede conditie te brengen.

Toch verbrand Zijn uw voeten toch verbrand, smeer ze dan meerdere malen per dag goed in met een vochtinbrengende crème, zoals after sun of een van de producten uit het assortiment van Callusan. Deze zijn verkrijgbaar bij Penders Voetzorg.

Vraag de pedicure of podotherapeut om advies over het product dat voor u geschikt is. Als uw voeten gezwollen zijn, leg ze tijdens het zitten dan omhoog. Tijdens het slapen is het verstandig om het voeteneind van het bed iets omhoog te zetten of een kussen onder de kuiten te leggen. Als u verbrand bent, is het niet verstandig om een voetbad met zeep te nemen. Zeep en water drogen de huid uit en uw voeten voelen daarna geïrriteerd aan. Gebruik ook geen kompressen. Deze voelen wel aangenaam aan en verzachten de pijn, maar dit is slechts tijdelijk. Ze drogen de huid juist nog meer uit.

“Zeep en water drogen de huid uit”

h verbrand, c to n te e o v w u Zijn goed! verzorg ze dan 32

Wanneer u uw huid flink verbrandt kan het drie tot zes maanden duren voordat deze weer helemaal hersteld is. De nieuwe huid die na het vervellen van de opperhuid komt, is veel gevoeliger en dus ook veel vatbaarder voor verbranding. Smeer uw voeten bij een volgende zonnige dag daarom goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Of liever nog; houd ze even uit de zon.


DAMES IE COLLECT

Sandalen

FINN COMFORT

DUREA

FINN COMFORT

PANAMA JACK

SOLIDUS

GABOR

Dorpstraat 1 - Heythuysen www.schoenencomfort.nl

FINN COMFORT

Sandalen Collectie

FINN COMFORT

FINN COMFORT

PANAMA JACK

GABOR

MEPHISTO nummer 6 - maart 2017

33


ENT

M EVENE

In beeld

Bijna 3000 trotse diabeten gezamenlijk aan de wandel

Afsluiting Nationele Diabetes Challenge 2016 Op 15 oktober jl. stonden bijna 3000 mensen aan de start voor de finale van de Nationale Diabetes Challenge. Zij hebben maandenlang getraind om die dag bij Paleis Het Loo in Apeldoorn hun laatste kilometers af te leggen. De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. De stichting van de voormalig Olympisch volleybalkampioen heeft als doel de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te vergroten door middel van sport en bewegen; met bijna een miljoen mensen met diabetes in Nederland een uitdagende opgave. Penders Voetzorg, al jarenlang partner van de stichting, organiseerde samen met enkele lokale huisartspraktijken de Challenge in regio Leudal. Daarnaast bemande Penders Voetzorg een mooie informatiestand tijdens de afsluiting van dit evenement.

Wat een dag! In de tien jaar dat de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) bestaat, brachten zij nog nooit zรณveel mensen tegelijk in beweging. Op 15 oktober waren meer dan 3100 mensen te gast op het NDC Festival. Met slechts vijf vaste medewerkers binnen de stichting, is dit een enorme klus om voor te bereiden. Gelukkig heeft de BvdGF een fantastische club enthousiaste, actieve en enorm loyale vrijwilligers in hun netwerk. Achteraf mag dan ook gesproken worden van een zeer geslaagde afsluiting van een meer dan geweldig evenement.

Voor de lezer die nog niet helemaal op de hoogte is, duiken we nu eerst terug in de tijd; naar mei 2016 om precies te zijn. Toen vond tijdens de Leudal Wandel 4-daagse de aftrap plaats van de Nationale Diabetes Challenge. In samenwerking met huisartspraktijken Baexem, Ittervoort, Saes en van de Ven (Horn), organiseerde Penders Voetzorg de lokale diabetes challenge binnen gemeente Leudal. Een enthousiaste groep van circa 35 personen, waarvan het merendeel met diabetes, wandelden wekelijks van mei t/m oktober om te trainen voor de afsluitende

Challenge week. Gedurende deze week wandelden de deelnemers drie dagen lang een afstand van 10 kilometer, om vervolgens de slotwandeling gezamenlijk af te ronden op het terrein van Paleis het Loo te Apeldoorn.

Diabetes Festival 2016 De dag van het Diabetes Festival begon voor onze wandelaars al erg vroeg. Om 7.00 uur in de ochtend vertrok de bus vol gemotiveerde deelnemers en praktijkondersteuners richting Apeldoorn. Helaas waren de weergoden ons niet goed

r de Goo n a v s Ba laar om k t a a t s geven e t t o h rtsc het sta

34


gezind; getuige de grauwe lucht en de regen die eruit viel. Eenmaal aangekomen in Apeldoorn was het tijd voor een lekker kopje koffie. Het was een drukte van jewelste in het restaurant. Dat was ook niet gek. Er kwamen immers bijna 3000 mensen op dit evenement af. Ondertussen gingen de afgevaardigden van Penders Voetzorg druk aan de slag met het opbouwen van een mooie informatiestand.

“Het gros van de wandelaars liep de 10 km” Het was bijna tijd om te gaan wandelen toen de deelnemers door Bas van de Goor opgeroepen werden om te verzamelen. Het was tijd voor een de gezamenlijke warming-up. Wat een mooi gezicht was dat om te zien. Letterlijk duizenden mensen die allemaal in het witte T-shirt van de stichting gekleed waren. Als afsluiting van de warming up werd er nog een prachtige foto gemaakt door de huisfotograaf van de Foundation. Om de gehele groep erop te krijgen was het nodig om een hoge ladder te beklimmen, om zo vanaf 10 meter hoogte de foto te schieten. Gedurende deze dag hadden de deelnemers de keuze uit wandelingen van 5, 10, 15 of 20 kilometer. Het gros van de wandelaars koos voor de route van 10 km. Een route die de mensen door de prachtige omgeving van het kasteelpark leidde.

3000 enthousiaste deelnemers; een prachtig gezicht! Het was zeer indrukwekkend om al deze mensen gezamenlijk aan de start te zien verschijnen. Al snel kwam daar het startschot, gegeven door Bas van de Goor zelf, waarna de wandeling kon beginnen. Helaas voor de deelnemers was het op dat moment alweer aan het regenen. De organisatie was gelukkig zo slim om poncho’s uit te delen. Deze vonden dan ook gretig aftrek. Na een gezellige wandeling van circa twee uur stond niemand minder dan Erica Terpstra klaar om de trotse wandelaars te huldigen. Iets dat zeer werd gewaardeerd door de deelnemers.

Diabetesplein Na de wandelingen was het tijd voor ontspanning en een lekkere versnapering op het centrale diabetesplein. Een overheerlijke Duitse Bratwurst, of toch liever een kopje koffie van een heuse barista, het kon allemaal.

Ontspanning hoort erbij, daarom zorgde de organisatie ervoor dat er diverse oude spelletjes gespeeld konden worden. Van blikwerpen en sjoelen tot de Toren van Pisa. Volop plezier voor jong en oud. Naast de eetgelegenheden en spellen stonden tevens de diverse informatie-stands van sponsoren en samenwerkingspartners, waaronder Penders Voetzorg zelf. Hier konden de aanwezigen terecht voor een informatief gesprek over voetzorg in de breedste zin van het woord.

Genoeg te beleven Naast de diverse informatie-stands, spellen en eetgelegenheden, konden de deelnemers ook profiteren van de faciliteiten op en rond het park. Zo was het prachtige Paleis het Loo gewoon geopend voor bezoekers, evenals de Koninklijke stallen en de collectie van Koninklijke vervoersmiddelen. Prachtig om deze oude koetsen en auto’s in het echt te mogen aanschouwen. We kijken terug op een prachtige dag die alleen maar mogelijk was dankzij de hulp van alle enthousiaste vrijwilligers, en natuurlijk de deelnemers van de Diabetes Challenge zelf. Zonder hun zou dit prachtige initiatief nooit mogelijk zijn geweest.

De wandelgroep

uit gemeente Le

udal

is er klaar voor

Dit jaar gaat de tweede editie van de Nationale Diabetes Challenge weer van start. Wil je meer weten over dit prachtige beweeg-initiatief? Neem dan zeker een kijkje op www.nationalediabeteschallenge.nl.

nummer 6 - maart 2017

35


ATLETIEK LEUDAL EN PENDERS VOETZORG PRESENTEREN

LEUDAL WANDEL 4-DAAGSE 42e EDITIE

15 T/M 19 MEI 2017 Van maandag 15 mei t/m vrijdag 19 mei (woensdag rustdag) is iedereen, jong en oud, van harte welkom bij de 41e editie van de Penders Voetzorg Leudal Wandel 4-daagse in Heythuysen. Mooie gevarieerde wandelroutes brengen u naar unieke plekjes in het prachtige natuurgebied het Leudal. Uitstekende bewegwijzering, grotendeels over onverharde paden, elk jaar nieuwe routes, een gezellige sfeer en een feestelijke slotavond: dat maakt de vierdaagse zo aantrekkelijk en bijzonder! Schrijf je vandaag nog in voor de 4-daagse op www.atletiekleudal.nl U wandelt toch ook mee?

DOE MEE MET HET LEUKSTE WANDELEVENEMENT VOOR JONG EN OUD

36


in euws ZORG-

In wat voor (zorg)omgeving zou jij oud willen worden?

Woon- en zorghuis Scheyvenhof In wat voor (zorg)omgeving zou jij oud willen worden? Een vraag die je jezelf of je ouders tijdig zou moeten stellen. Dat advies geven Thea en Babette De Waal aan vrienden, nadat hun echtgenoot en vader een herseninfarct kreeg. Zo weet je zeker dat je straks de goede keuze maakt en het betekent nu al een zorg minder.

Thea de Waal-Koenders: “De eerste tijd na Koos z’n herseninfarct probeerde ik ’m zelf te verzorgen. Maar ik voelde al snel dat ik dat niet lang vol zou houden. Zowel lichamelijk als geestelijk niet. Mijn dochter, die al jaren in de Randstad woont, merkte dat ik het zwaar had en maakte zich ook zorgen over mij. Er moest wat gebeuren. Toen zijn we samen gaan nadenken over mogelijke oplossingen. Via een vriendin kwam ik in contact met Miranda, gastvrouw van Scheyvenhof. Zij vertelde mij over het kleinschalige Woon- en Zorghuis en de uitgebreide faciliteiten en mogelijkheden. Het klonk als dé oplossing, maar ik betwijfelde of zo’n mooie voorziening voor ons financieel haalbaar was? Gelukkig was dat wel het geval.”

e Eigenaress uw en gastvro onkeren iranda Sch

M

Dochter Babette: “Tijdens onze eerste afspraak voelde ik meteen dat mijn ouders hier in goede handen zijn. Maurice, mede-eigenaar van Scheyvenhof, maakte ons wegwijs in de wirwar van regels en financiële

Kennismakin g met kleinschalig zorgconcept Scheyvenho f

“Het vooruitzicht dat mijn ouders bij elkaar kunnen blijven vind ik heel fijn” vraagstukken en zette alles voor ons op een rijtje. Het vooruitzicht dat mijn ouders hier veel aandacht krijgen en dat ze bij elkaar kunnen blijven vind ik heel fijn. Anders waren ze allebei denk ik snel achteruitgegaan. Scheyvenhof ontzorgt trouwens de hele familie, want we hoeven straks ook m’n moeder niet meer te helpen in de huishouding. Mijn dochters verheugen zich nu al op een bezoek aan Scheyvenhof en de naastgelegen camping komende zomer. Gezellig met z’n allen buiten tafelen, marshmallows maken bij het kampvuur en met opa de geitjes voeren in de dierenweide. Scheyvenhof is wat dat betreft zeker geen standaard zorginstelling.”

hun plek. We kregen alle ruimte om onze persoonlijke invulling te geven aan onze nieuwe situatie en kozen voor een appartement op de begane grond met een eigen terras. Ik heb straks mijn eigen kruidentuintje en Koos kan elke ochtend de kippen voeren. Ik ben ervan overtuigd dat Koos in deze prachtige omgeving en met de professionele zorg snel vooruit zal gaan en dat we nog jarenlang van elkaar kunnen genieten. Er is wel degelijk leven na een beroerte.”

Meer weten over Woon- en Zorghuis Scheyvenhof? Neem dan contact op met gastvrouw Miranda Schonkeren: 0475-72 32 32. Het Zorghuis is gelegen aan de Scheyvenhofweg 10 in Heythuysen. Penders Voetzorg is huisleverancier voor alle voetzorg binnen het Zorghuis.

Thea: “Tijdens de gesprekken met Miranda vielen alle puzzelstukjes op nummer 6 - maart 2017

37


R NEME WERK HET AAN

Luc van Montfort (28), Werkplaatsmedewerker bij Penders Voetzorg

Woord ‘Alles goed controleren zodat onze klant niet de dupe wordt’

Het was 2010 toen ik afstudeerde als meubelmaker op het Sint-Jansberg in Maaseik. Hier volgde ik destijds een zesjarige opleiding tot meubelmaker, waarna ik nog een tweejarige specialisatie op gebied van stijl en design heb gevolgd. Met deze achtergrond ben ik vervolgens een tijdje bij interieurbouwbedrijven werkzaam geweest. Hier maakten wij met name speciale, op maat gemaakte keukens en kasten; werk dat mij erg goed ligt. Ik ben echt iemand die het liefst met mijn handen werkt; een hele dag achter een computer zitten is niets voor mij. Helaas heb ik nooit de kans gekregen om lang bij eenzelfde meubelbedrijf te werken. Dit omdat we in die periode midden in de financiële crisis zaten. Ik was dan ook niet bang om werk aan te nemen dat buiten mijn vakgebied viel. Via een uitzendbureau ben ik in september 2014 terechtgekomen bij de hoofdvestiging van Penders Voetzorg, dat toen net

t

ontfor Luc van M (28 jaar) 38

De voetbedden worden netjes bijgewerkt op de schuurmachine verhuisd was naar haar nieuwe locatie in het voormalig gemeentehuis van Heythuysen. Penders Voetzorg zocht op dat moment iemand voor in de werkplaats. Dit was een kans die ik direct met beide ‘voeten’ aangreep. Een mooie nieuwe uitdaging! Als werkplaatsmedewerker voor vestiging Heythuysen is mijn belangrijkste taak om ervoor te zorgen dat iedere dag het juiste werk klaarstaat voor de orthopedisch schoentechnici en podotherapeuten, zodat zij hun cliënten op de juiste manier kunnen helpen. Iets wat mij een goed gevoel geeft. Daarnaast controleer ik alle spullen die naar de centrale werkplaats verstuurd worden, de zgn. in-/uitgang controle. Ik kijk na of de juiste schoenleesten erbij zitten en of alle benodigde formulieren correct zijn ingevuld. Dit is secuur werk waarbij eigenlijk geen fouten gemaakt mogen worden. Dit kan namelijk ten koste gaan van de beloofde levertijd, en klanten mogen hier niet de dupe van worden.

Ik vind het fijn dat mijn werk zo divers is. Naast de bovenstaande werkzaamheden voer ik ook nog heel veel andere taken uit. Hierbij kun je denken aan het gieten van leesten, kleine reparaties en het uitleesten van nieuwe orthopedische schoenen. Dit laatste houdt in dat we de leest uit de nieuwe schoen halen, de voetbedden bekleden en passende veters toevoegen. Wat ik ook zeer waardeer aan mijn baan is dat ik zelf mijn dagindeling kan inplannen. Uiteraard moet ik daarbij in acht nemen dat de belangrijkste zaken ook echt als eerste gebeuren. Als de tijd het toelaat, dan vind ik het ook erg leuk om andere klusjes in het gebouw te doen. Een enkele keer kan ik dan teruggrijpen naar mijn verleden als meubelmaker. Dankzij mijn functie sta ik iedere dag in contact met mijn fijne collega’s. Ik hoop dan ook echt dat ik dit werk nog lang mag blijven doen, en we nog veel mooie momenten met zijn allen mogen beleven.


DE!RS ERY R BER e

TE ADVER

tiine a m r z o a f g n a I M

UMN COL VAN

Bas

Berry! magazine Zoals reeds eerder aangegeven in dit magazine gaat Schoenen&Comfort, de schoenenwinkel in Heythuysen, verder als een shop-in-shop van Van den Assem schoenen. De naam van de winkel luidt dan voluit: Van den Assem by Penders. Alle bestaande en toekomstige klanten van de schoenenwinkel krijgen voortaan automatisch twee keer per jaar het Berry! magazine toegestuurd. Voor iedereen die het magazine niet thuisgestuurd krijgt, is er de online versie van het magazine. Ga daarvoor naar www.assem.nl/berry.

Berry! magazine staat boordevol leuke trends op gebied van schoenen en fashion.

Stappen zetten 10.000 stappen per dag, dat is het aantal dat we zouden moeten zetten voor een gezonde leefstijl. Telt u ze wel eens? Voor mensen met een zittend beroep, die met de auto naar hun werk gaan en geen hond hebben die om wandelingen vraagt, is het een hele uitdaging. Ongemerkt zitten we steeds meer, vaak achter een scherm. En of we daar nou energie van krijgen? Veel gezondheidswinst levert het in ieder geval niet op. In 2016 namen we met de Bas van de Goor Foundation 125 zorgverleners stap voor stap mee in het organiseren van lokale wandelchallenges. Samen hielpen we ruim 2700 mensen met het zetten van de eerste, vaak moeilijkste, stap op weg naar een gezondere leefstijl tijdens de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Tijdens de feestelijke finale op 15 oktober lieten we zo’n 45 miljoen voetstappen achter in de Kroondomeinen van Paleis Het Loo. In 2017 is het tijd voor grote stappen. Ons doel? 200 lokale challenges en minimaal 5000 deelnemers aan de NDC. Of u nou een geoefende wandelaar bent of de hoek van de straat al een uitdaging is, iedereen kan meedoen. Elke stap is er een dichter naar de finish. En vooral dichter naar een gezonder en prettiger leven. Kijk op www.nationalediabeteschallenge. nl waar u de eerste stap kunt zetten. Tot slot nog iets over mijn persoonlijke stappenplan. Dat bestaat uit hele kleine stapjes op dit moment, maar wel stapjes in de goede richting. Ik heb net mijn zesde uit een reeks van acht chemokuren tegen lymfeklierkanker achter de rug. Het is een pittig traject, maar ik ga ervoor om dit najaar ook mijn voetstappen weer achter te laten tijdens de finale van de NDC, dit keer op ons eigen Papendal. Gaat u op 30 september met mij mee op stap? Voor meer informatie lees: www.nationalediabeteschallenge.nl

Bas

van d e

Goor

Olymp isch vo lleybalk oprichte ampio r Bas v en en an de G oor Fou ndatio n

www.b vdgf.n

l

nummer 6 - maart 2017

39


Puzzel mee Los de woordzoeker op en maak kans op een Comfortabel prijzenpakket t.w.v. € 350, -.

en win!

een prijzenpakket t.w.v. € 350,-

Wat moet je doen: 1 Los de woordzoeker op. De woorden kunt u horizontaal, verticaal, diagonaal, van links naar rechts en achterstevoren wegstrepen. Sommige letters kunnen overlappen. De overgebleven letters vormen de oplossing. 2 Lever de oplossing uiterlijk op 31 mei 2017 in bij Porto Maurizio, Schoenen&Comfort of bij een vestiging van Penders Voetzorg. Vermeld hierbij uw naam, woonplaats en contactgegevens. 3 Uit alle juiste inzendingen wordt een winnaar getrokken. 4 De winnaar krijgt persoonlijk bericht waarna de prijs persoonlijk opgehaald kan worden bij Penders Voetzorg Heythuysen. Hierbij maken wij een foto van de prijsuitreiking. 5 Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

A Z Z I P I T A L I A A N S

L G O L I J F O L I E E C N

O W A N D E L E N D I H E T

O C V O O R J A A R O E N V

Z O M E R C O L L E C T I E

N M A L E G A N N E E T N H

U F H U I S B E Z O E K E T

E O V O A S N E A K E R S O

T R R T J W C O C K T A I L

S T S V I E R D A A G S E A

A A D N A B N E T T I L K R

P B K S Z C H A L L E N G E

R E S T A U R A N T O N N E

L L I M O N C E L L O T J E

Zoekwoorden CHALLENGE COCKTAIL COMFORTABEL HUISBEZOEK ITALIAANS KLITTENBAND LIMONCELLO OLIJFOLIE PASTASALADE PIZZA

RESTAURANT SCHOENENWINKEL SNEAKERS STEUNZOOL TEENNAGEL VIERDAAGSE VOORJAAR WANDELEN ZOMERCOLLECTIE

Oplossing: !

Lever de oplossing uiterlijk op 31 mei 2017 in bij Porto Maurizio, Schoenen&Comfort of bij een vestiging van Penders Voetzorg. Vermeld hierbij uw naam, woonplaats en contactgegevens.

De winnaar van het prijzenpak

ket

van vorige editie is Mevr. Ferm

ont uit Haelen

Profile for DTP Graphic Products

Comfortabel Bewegen 6  

www.dtp-group.nl

Comfortabel Bewegen 6  

www.dtp-group.nl

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded