Page 1

Uitgebreide netwerkinstallatie Een klassieke ethernetinstallatie ziet er als volgt uit:

Outlet

Hub

Patchpaneel


Outlet De outlet wordt gebruikt om op een deftige manier de kabel te termineren en een goede aansluitingsmogelijkheid te voorzien voor de patchkabel die vertrekt aan het werkstation. Meestal wordt tussen de outlet en het patchpaneel solid UTP-kabel gebruikt. Deze is iets stijver dan de gewone patchkabel waardoor hij gemakkelijker te leggen is. De aansluiting van de outlet gebeurt meestal via een punchtool. Dit gereedschap zorgt ervoor dat de aparte kabeltjes in de netwerkkabel goed worden aangedrukt binnen de contacten in de outlet en tevens dat overtollige kabelresten worden afgeknipt. De haak die zich opzij in het gereedschap bevindt dient om slecht aangesloten kabeltjes terug los te maken. Meestal bevinden zich bij de aansluitpinnetjes in de outlet 2 rijen kleuren met een aanduiding A en B. Deze slagen natuurlijk op de norm T568A en T568B. Best kan je ervoor zorgen dat je hier dezelfde norm kiest als degene die je gebruikt voor de patchkabels, dit om verwarring te voorkomen. Het aansluiten van de kabel is erg eenvoudig. Je stript eerst de buitenwand van de UTP-kabel. De 8 kabeltjes komen tevoorschijn. Deze dien je NIET te strippen. Je plaatst het eerste kabeltje op zijn plaats door het tussen de contacten te drukken met je nagel. Vervolgens plaats je de punchtool erop en druk je aan. Let erop dat je aan de juiste kant knipt! De overtollige uiteindes worden automatisch verwijderd. Om te weten welke rij pinnetjes op welke RJ45 stekker slaat kan je het best de instructies volgen die bij de outlet zijn geleverd. In ons labo slaat de onderste rij pinnetjes op het rechtercontact zoals je kan merken in de installatieinstructies.

Outlets bestaan er in vele soorten. Belangrijke verschilpunten zijn: shielded of niet, opbouw of inbouw, aansluitmogelijkheid, grootte, ‌ Inbouw wordt vaak gebruikt bij nieuwe installaties of in kabelgoten, opbouwdozen wanneer de netwerkkabels op de muur liggen of de doos niet in de kabelgoot past.


Patch panel

Een patchpaneel wordt in een 19-inch rack geplaatst en verzamelt al de kabels die vertrekken vanaf de outlets. Ook het patchpaneel heeft als functie een goede terminering van de netwerkkabel en een aansluitmogelijkeid te voorzien voor de patchkabels naar de switch, hub of router. Wat betreft het aansluiten lijkt dit erg op het aansluiten van een outlet. Ook hier wordt meestal een punchtool gebruikt. De aansluitingen zitten normaal gezien aan de achterkant en worden ook aangegeven met kleurcodes waarbij ook hier onderscheid wordt gemaakt tussen T568A en T568B. De onderstaande instructiefiche werd bijgeleverd bij de patchpanelen in het labo. Je vindt duidelijk de T568A en T568B norm terug met de bijhorende kleurencombinatie. Je merkt ook dat elk contact aan de voorkant overeenkomt met 8 pinnetjes aan de achterkant die naast mekaar zijn gelegen. De pinnetjes aan de achterkant dragen een nummer dat overeenstemt met het nummer van het contact aan de voorzijde.


Ook bij de patchpanelen vind je een grote variĂŤteit. De belangrijkst kenmerken die je voor ogen moet houden bij een bestelling: UTP of STP en aansluitmogelijkheden.

19inch racks De racks vormen meestal het hart van het netwerk. In een rack bevinden zich de patchpanelen, hubs, switches, routers, modems, eventueel servers, noodvoedingen, ‌ Er wordt steeds gesproken over 19 inch racks omdat de breedte van het rack 19 inch is. Ook vele apparaten kan je kopen in een desktopversie of in een 19 inch versie. Deze laatste kan je monteren in het rack om een overzichtelijk geheel te bekomen. Hieronder vind je een aantal geassembleerde racks. Zoals je kan merken vertrekken vanaf de patchpanelen korte kabels naar de actieve componenten. Meestal is een rack ook uitgerust met een stroomlat waardoor je de actieve componenten gemakkelijk van stroom kan voorzien. Extra componenten zoals kabelgeleiders, 19inch schappen om bijvoorbeeld modems op te plaatsen, extra ventilatoren voor koeling, ‌ kunnen apart aangekocht worden. De componenten worden via speciale schroeven vastgezet in het rack. Gebruik hiervoor zeker de juiste omdat deze wel enig gewicht dienen te torsen.


Opdracht netwerkinstallatie  

Opdracht netwerkinstallatie