Page 1

BATECS BUTLLETÍ GRATUÏT INFORMATIU I DIVULGATIU DE L’ASSOCIACIÓ

67

SEGON QUADRIMESTRE 2013

XVII SETMANA DEL COR_


SUMARI

BUTLLETÍ NÚMERO 67 · SEGON QUADRIMESTRE 2013

3_Editorial Benvolgut soci/a 4 / 5_L’evidència del cor Els primers 35 anys de Regicor 6_Article divulgatiu La rehabilitació cardíaca (I) 7_Article divulgatiu Les virtuts de la dieta mediterrània segons l’estudi Predimed 8 / 9_Jornades XVII Setmana del cor 10_Tertúlies Qualitat de vida 11_Sortides La calçotada, el túnel del vent i el Pedraforca 12_Receptes Creps d’espelta amb verduretes, olivada i fruits secs 13_Notícies Més activitats de Gicor 14_Concurs fotogràfic Premis 7è concurs de fotografia AMB EL SUPORT DE

C. Rutlla, 20-22. 17002 GIRONA Tel. 972 22 14 69 N.I.F. G 17361650 gicor.gi@gmail.com · http://gicor.entitatsgi.cat Les opinions expressades en els articles són les dels seus autors Els continguts publicats són responsabilitat de Gicor

CRÈDITS Edita: Gicor // Disseny i maquetació: Dsink estudi gràfic // Redacció i cordinació: Gicor // Fotografia: Gicor// Impressió: Impremta Pagès //Diposit Legal: Gi.1094-2013


Editorial_

BENVOLGUT SOCI/A Avui presentem el segon número de la nova etapa de la revista que fa anys es va iniciar a la nostra Associació. Pensem que ha tingut bona acollida si hem de jutjar pels comentaris positius que ens han arribat. Creiem que la periodicitat quadrimestral és més adient per les nostres possibilitats i que guanyem en capacitat de difusió. Volem que BATECS sigui el fòrum per donar a conèixer les activitats de GICOR, una eina que ajudi a estendre estils de vida saludable, que divulgui articles relacionats amb la salut del cor i al mateix temps una plataforma perquè els socis i persones interessades hi facin les seves aportacions. Hem esdevingut, amb els anys, una entitat reconeguda per la societat gironina. Moltes Institucions, com l’Ajuntament de Girona, el Departament de Salut, la Diputació, la UdG, el GEiEG, entre altres, ens donen total suport i aprofitem l’ocasió per expressar-los el nostre agraïment. En aquest número hi trobareu un resum de les activitats que hem organitzat en el període corresponent i d’altres en les quals ens han convidat a participar com el 34è “Congreso Nacional de Enfermería”, la jornada científica de Regicor...a més d’interessants articles relacionats amb la salut en general i de manera especial amb la del cor. Sens dubte que entre les activitats organitzades hi ha com a més rellevant la XVII Setmana del Cor, aquest any, celebrada a la primavera, en contrast amb anys anteriors que s’havia fet a la tardor. GICOR continuarà compromesa amb els seus valors fundacionals que són promoure la prevenció de les malalties cardiovasculars potenciant estils de vida saludable, i ajudar les persones que han patit un problema de salut cardiològica a reintegrar-se a la vida normal. Esperem aconseguir-ho entre tots.

03

La Junta Directiva


L’evidència del cor_

Els primers 35 anys de REGICOR

A casa nostra, és de destacar l’espectacular reducció de la mortalitat hospitalària per infart del miocardi les últimes tres dècades.

infart del miocardi que els països anglosaxons i del nord d’Europa. Tot i aquesta important diferència, estàvem usant els mateixos instruments de predicció de risc, sobretot les Taules de Framingham, dissenyades per a la població dels Estats Units, que adjudicaven un risc molt superior al real. Amb les dades de REGICOR es van fer unes noves taules, específiques per a la població de Girona, que donen un risc real. Així seguim les recomanacions internacionals que cada població utilitzi les seves pròpies dades per una correcta planificació de salut.

El passat dia 31 de maig es va celebrar amb una jornada a Girona el 35è aniversari del projecte REGICOR (Registre Gironí del Cor), gairebé coincidint amb la Setmana del Cor organitzada per Gicor. Tot i que el Dr. Joan Sala, principal investigador del projecte, en va parlar a la conferència científica de la Setmana, la fita de l’aniversari mereix un repàs de les principals aportacions. REGICOR és l’estudi cardiovascular de més llarga durada fins ara a Catalunya i a Espanya. Amb les dades aportades sabem, en primer lloc, la dimensió de la malaltia, més concretament de l’infart del miocardi, i el seu impacte a nostra societat, tant referida als ingressos a l’hospital (registre hospitalari) com a tot el territori (registre poblacional). Aplicant els mètodes del REGICOR es van fer estudis similars a tot Espanya (PRIAMHO i IBERICA), ampliant així el coneixement i els beneficis a altres àmbits.

Respecte a l’evolució i maneig clínic de la malaltia coronària a casa nostra, és de destacar l’espectacular reducció de la mortalitat hospitalària per infart del miocardi les últimes tres dècades. L’any 1980 s’acostava al 20%, es a dir, un de cada 5 pacients que ingressaven a l’hospital amb aquest diagnòstic moria dins el primer mes, que es considera la fase aguda. Actualment la mortalitat és de l’ordre del 4%, és a dir, s’ha dividit per 5 i ara mor un pacient de cada 25 (veure gràfic). Els investigadors atribueixen aquest espectacular descens a dues causes, millores en prevenció i control dels factors de risc coronari (especialment hipertensió arterial i addicció a la ni-

Aquesta informació, crucial per una correcta planificació de la política de salut, no la teníem fa uns anys i ens basàvem en especulacions i extrapolacions de dades d’altres països, notablement inexactes. Sabem ara, per exemple, que tenim una tercera part del nombre de pacients amb 04


dades a un ordinador. Molts ens hi vam implicar des del principi i avui l’equip inclou un centenar d’investigadors i hi participen mitja dotzena d’institucions. REGICOR ha generat centenars d’articles científics, desenes de tesis doctorals i és un referent en epidemiologia cardiovascular. Cal dir que és una història dinàmica, amb incorporació de nous projectes i col·laboracions internacionals, com aportacions de la genètica i l’efecte de la contaminació atmosfèrica i acústica en la salut cardiovascular.

cotina), però també els grans canvis que s’han introduït en el maneig i tractament de l’infart del miocardi. Als inicis es feia poc més que repòs, observació i tractament de les complicacions quan apareixien. Els anys 80 i 90 es va iniciar la reperfusió, es a dir, la reobertura de l’arteria causant de l’infart, inicialment amb fibrinòlisi (dissolució del coàgul que obstrueix amb fàrmacs endovenosos) i més endavant amb angioplàstia primària (dilatació del vas obstruït i col·locació d’una pròtesi o stent). Al mateix temps es van anar incorporant nous tractaments farmacològics coadjuvants (antiagregants plaquetaris, betablocadors, inhibidors de l’enzim convertidor de l’angiotensina entre altres). Avui dia, gràcies a millores assistencials als hospitals i als serveis d’emergències, i més recentment la implantació del Codi Infart, la reperfusió és una realitat. La combinació dels efectes de tots aquests factors queda reflectida en les dades dels 35 anys de REGICOR.

Felicitem als investigadors, i no oblidem donar les gràcies als 10.000 gironins que hi han participat i han fet possible el projete. Totes les respostes obtingudes en la recerca científica generen noves preguntes. Encara no sabem perquè tenim menys infarts que els països nòrdics, tot i que la dieta mediterrània pot ser un dels factors. Tampoc sabem perquè les dones amb un infart tenen pitjor pronòstic que els homes, ni perquè encara molts pacients amb infart no van a l’hospital a temps, i molts altres interrogants. Estem segurs que els propers anys les noves generacions d’investigadors tindran respostes.

L’any 1978 el Dr. Sala va començar omplint papers sobre els pacients que ingressaven amb un infart a la Residència General Àlvarez de Castro (avui Hospital Josep Trueta). Poc després el Dr. Marrugat, llavors director de l’Hospital de Lloret de Mar, va començar a introduir

Dr. Rafael Masià

Cardiòleg i ex-cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital Universitari Josep Trueta

05


Article divulgatiu_

LA REHABILITACIÓ CARDÍACA (I)

Tot programa de rehabilitació cardíaca (PRC) ha de comprendre prevenció dels factors de risc cardiovasculars i rehabilitació física, psicològica i social.

L’arteriosclerosi és la principal causa de mort en els països desenvolupats, responsable de més de 7 milions de morts/ any a tot el món, 3000 només en el territori català.

L’any 1964 la OMS defineix la rehabilitació cardíaca (RC) com el conjunt d’activitats necessàries per assegurar als pacients cardíacs una condició física, mental i social òptima, que els permeti ocupar pels seus propis mitjans un lloc tan normal com els sigui possible en la societat.

A més, segons xifres de la European Cardiovascular Disease Stadistics de l’any 2008, la malaltia cardiovascular (MCV) ocasiona 192 bilions d’euros anuals en despesa sanitària, 391 €/any per càpita.

Tot i que Hellerstien i Ford ja en l’any 1957 parlen de rehabilitació en malalts coronaris no és fins l’any 1973 que la International Society of Cardiology introdueix el concepte de prevenció secundària en la MCV i afirma que tot programa de rehabilitació cardíaca (PRC) ha de comprendre tots els aspectes dels pacients amb cardiopatia isquèmica: prevenció dels factors de risc cardiovasculars i rehabilitació física, psicològica i social.

La manca d’activitat física i el desequilibri alimentari tenen una estreta relació amb aquestes malalties. The New England Journal of Medicine va publicar l’any 2008 que el 40% de la població espanyola és sedentària. La Sociedad Española de Cardiología ens va fer saber l’any 2011 que pràcticament 6 de cada 10 adults tenien sobrepès o obesitat.

A Girona els dos grans hospitals del territori comparteixen un servei de referència a nivell estatal.

Des de l’Estudi Framingham de l’any 1979 passant pel metanàlisi de Taylor et al. publicat a l’American Journal of Medicine l’any 2004 l’aplicació de programes d’entrenament específicament dissenyats per a persones que han patit MCV és una realitat en protocols de tractament i de prevenció.

Eloi Àrias

Coordinador Rehabilitació Cardíaca Hospital Sta. Caterina i Professor associat EUSES i UIC 06


Article divulgatiu_

Font: Estudi Predimed i Fundació dieta Mediterrània.

LES VIRTUTS DE LA DIETA MEDITERRÀNIA SEGONS L’ESTUDI PREDIMED La dieta mediterrània redueix el risc de patir malaltia cardiovascular

Font: Estudi Predimed i Fundació dieta Mediterrània.

Un estudi fet a persones de 55 a 80 anys amb factors de risc cardiovasculars, fet a l’estat espanyol i recentment publicat en una prestigiosa revista científica demostra que la dieta mediterrània redueix el risc de patir malaltia cardiovascular. Van fer dos grups. Un seguia els consells de dietistes de com fer una dieta baixa en greixos i un altre seguia els consells de com implementar un patró alimentari de tipus mediterrani. Al grup que seguia una dieta mediterrània li proporcionaven 1 litre d’oli d’oliva cada mes o 30 g de fruits secs (ametlles, nous i avellanes) cada dia que s’havien de consumir com a part de la seva ingesta diària. Després de vuit anys, que és el temps que va durar aquest estudi, es constata que la dieta mediterrània redueix un 30% el risc de patir un infart de miocardi, ictus cerebral i mort per malaltia cardiovascular. Es va considerar que els beneficis de seguir una dieta mediterrània eren tan bons que fins i tot es va aturar l’estudi un any abans per tal que el grup que no seguia aquesta dieta l’adoptés de manera immediata. Què té la dieta mediterrània que no tingui una dieta baixa en greixos? Els tres elements emblemàtics de la cultura mediterrània són l’oli d’oliva, els cereals (principalment el blat) i el vi. A nivell nutricional cal parlar però d’altres aliments com

verdures, fruites, llegums, fruits secs, arròs, peix, consum moderat de carn i productes làctics. Aquests aliments es preparen amb oli d’oliva, all, herbes aromàtiques i espècies. Si voleu, com els participants de l’estudi Predimed, reduir el vostre risc cardiovascular un 30%, seguiu les pautes següents: 1. Oli d’oliva per cuinar i amanir, vi amb moderació i en els àpats. 2. Verdures, fruites i cereals (preferentment integrals) a cada àpat principal. 3. Fruits secs diàriament. 4. Llegums 2 o més cops a la setmana. 5. Peix preferentment blau i marisc 2 o més cops a la setmana. 6. Carn blanca 2 cops a la setmana. La vermella i els embotits amb moderació. 7. 3-4 ous a la setmana. 8. 2 làctics al dia, preferentment iogurt i formatge baix en greixos 9. Dolços, mantega, begudes ensucrades, menjars precuinats menys d’una vegada a la setmana. 10. Herbes aromàtiques, all i ceba com a condiments. Poca sal. 11. Aigua i infusions com a beguda majoritària. 12. Activitat física diàriament. Anna Iglesias 07

Dietista


Jornades_

XVII SETMANA DEL COR La campanya més significativa que organitza Gicor.

Un objectiu de Gicor és la prevenció de les malalties del cor. Cada any, es programen una sèrie d’actes a Girona per informar la població sobre la necessitat de desenvolupar hàbits de vida saludables. Les malalties del cor continuen essent la principal causa de mortalitat. Gicor, amb l’ajuda de l’Ajuntament de Girona, i la col·laboració de la Càtedra de Malalties Cardiovasculars, de la Facultat de Medicina i la d’Infermeria de la UdG, de l’hospital Josep Trueta, del GEiEG i d’altres institucions, va programar els següents actes que van constituir la XVII Setmana del Cor de Girona

farts que ingressaven a l’hospital Josep Trueta. Fins llavors no hi constava cap registre. En aquests 35 anys del projecte REGICOR s’han fet molts progressos tant en noves tecnologies com en nous fàrmacs i la predicció del futur d’aquesta malaltia isquèmica. Avui són molts els científics que col·laboren en aquesta recerca a nivell internacional. La genètica, la contaminació atmosfèrica, el medi ambient, etc. són també objecte d’investigació. Gràcies a aquests estudis ha disminuït moltíssim la mortalitat d’aquests malalts. Esperem i desitgem que continuïn i segueixin salvant vides humanes.

PRESENTACIÓ CONFERÈNCIA El dimarts 4, a les 8 de la tarda, a l’auditori Josep Irla, la vicepresidenta de Gicor, Sra. Margarita Gou, va fer esment de la importància dels actes organitzats i presentà al Dr. Joan Sala Montero, cardiòleg i Cap de Cardiologia de l’Hospital Josep Trueta, el qual ens va parlar sobre els “35 anys de Regicor, evolució de la malaltia coronària. Es viu més ara que abans?”. El Dr. Sala va explicar com amb el Dr. Masià, van començar fent anotacions sobre els in-

El dimecres 5, a les 8 de la tarda, també a l’auditori Josep Irla, el Dr. Brugada va presentar la Sra. Mariona Matas, infermera de la Unitat d’Arítmies de l’Hospital Clínic de Barcelona, la qual ens va parlar de com “Conviure amb un marcapàs / desfibril·lador implantat”. Amb molta claredat ens va explicar que un marcapàs és un petit dispositiu que s’implanta sota la pell. Quan els batecs del cor són massa 08


lents, aquest aparell envia un senyal al cor i fa que el ritme sigui el correcte. Quan la freqüència és massa ràpida s’implanta un DAI (desfibril·lador automàtic implantat) Va insistir molt que es recuperi el més aviat possible la vida normal. Va explicar què no havien de fer. Va recomanar que sempre es portés el carnet de portador de marcapàs i que en cas de dubtes es consultés el metge. La conferència va acabar amb un col·loqui molt interessant en el qual també va intervenir el Dr. Brugada per explicar la utilitat dels desfibril·ladors per salvar vides humanes. ESTANDS DE PREVENCIÓ I REANIMACIÓ El dimecres 5 i el dijous 6, de les 10 del matí a les 7 de la tarda, a la plaça Miquel Santaló, es van instal·lar dues carpes. En una, estudiants d’infermeria van prendre la pressió a 263 persones i van calcular el risc coronari utilitzant les Taules de Regicor a 145. En l’altre, estudiants de medicina feien demostracions de ressuscitació cardiopulmonar amb un maniquí i un desfibril·lador. Voluntaris de l’Associació es tornaven per informar a tots aquells interessats en conèixer Gicor. TASTETS CARDIOSALUDABLES Amb l’estimable col·laboració de l’Equip Municipal de Promoció de la Salut el divendres 7, de 10 a 13:00, a l’entrada del mercat per la plaça Salvador Espriu, i com a novetat, Gicor va poder oferir una mostra de tastets cardiosaludables: coca de recapte amb escalivada; brownie de xocolata; creps integrals de verdures; mil fulls de maduixa, pinya i kiwi amb xocolata; iogurt ecològic amb saltejat d’albercocs i nabius; i arròs de verdures que van elaborar AGAR SALUT (assessorament alimentari). La mostra va ser un èxit, la van degustar 224 persones. MARXA COR FORT El dissabte 8, a les 8:30 amb el suport tècnic del GEEG es va fer una marxa de dos itineraris, un fins a la font del Ferro, de 7 Km, i l’altre fins a St. Miquel, de 15 Km. Tot i que la pluja va ser unimpediment, 80 persones vam fer la caminada. 09


Tertúlies_

QUALITAT DE VIDA

L’assertivitat és el comportament que permet expressar els nostres pensaments, desitjos i opinions sense mostrar-nos agressius ni ansiosos

És la percepció que un individu té de la seva existència en el context de la cultura, de l‘escala de valors i en relació amb els seus objectius, les expectatives, les normes, i les seves inquietuds. Tot això influït per la salut física, l’estat psicològic, la seva independència, les seves relacions socials i la relació amb els elements de l’entorn.

INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL és la capacitat de reconèixer els nostres propis sentiments, els sentiments dels altres i gestionar adequadament les relacions que sostenim amb els altres i amb nosaltres mateixos (Goleman, 1995).

Els aspectes psicològics que poden proporcionar BENESTAR són l’AUTOESTIMA que és la valoració i l’apreciació que tenim cap a nosaltres mateixos. Inclou valorar-me, respectar-me, auto-reconeixement, ser positiu, valorar els meus èxits, donar-me permís per equivocar-me, respectar els meus drets, cuidar-me, hàbits sans, bona alimentació, repòs i descans, relaxació, dedicar-me temps, plaers, divertiments i sentit de l’humor.

Consciència d’un mateix, consciència emocional, valoració adequada d’un mateix, confiança. Autoregulació, autocontrol, integritat, adaptabilitat, innovació. Motivació, motivació de l’assoliment, compromís, optimisme. Empatia i habilitats socials, comprensió dels altres, orientació al servei, saber controlar els canvis, resolució de conflictes, col·laboració i cooperació.

En són competències :

L’ASSERTIVITAT és el comportament que permet expressar els nostres pensaments, desitjos i opinions sense mostrar-nos agressius ni ansiosos. L’assertivitat és la fermesa, la seguretat i la confiança en un mateix. Ser capaç de dir “sí” quan decidim dir sí, i dir “no” quan volem dir no. És la llibertat de decidir, amb responsabilitat, allò que volem fer de la nostra vida. Míriam Ferrer

EMOCIONS. L’emoció és un intens estat mental que sorgeix en el sistema nerviós de manera espontània i provoca una resposta psicològica . També és un impuls involuntari com a resposta als estímuls de l’ambient que indueix sentiments i que desencadena conductes de reacció automàtica.

10

Professora de la UdG


Sortides_

LA CALÇOTADA, EL TÚNEL DEL VENT I EL PEDRAFORCA

La passivitat i la inactivitat són un risc per la salut, mentre que les excursions ens amplien el coneixement del territori i de la cultura, permeten la relació social, milloren la salut personal i la pròpia satisfacció.

Capmany vam visitar el Museu de les Aixetes i les caves del Grup Oliveda. No es van complir les prediccions de pluja. Una temperatura primaveral ens va permetre gaudir de la frondositat de la natura i la verdor dels sembrats dels camps empordanesos en aquesta època de l’any.

-22 de març, sortida 187 a Banyoles. Vam visitar la masia de Can Roseta a la Vall de Llémena, amb un gran entorn paisatgístic de boscos d’alzines, roures, pins i camps de conreu. És un parc museístic de pessebres i reproduccions monumentals de Catalunya. Ja a Banyoles, una caminada pels entorns del llac abans de visitar la coneguda fàbrica de xocolata Torras. A la casa rural de Can Barrera , ens havien preparat una exquisida calçotada. La tarda la vam acabar fent un recorregut amb el trenet vora l’estany i per dins la vila de Banyoles. Havíem gaudit d’un gran dia de sol i de natura.

- 24 de maig, sortida 189, al Pedraforca. Ben equipats per si plovia vam travessar les comarques de La Selva i Osona per arribar al Berguedà. A mesura que avançàvem, la vegetació era més abundant, el paisatge prenia totes les tonalitats de verd i el sol lluïa més resplendent que mai. Promptament vam albirar el massís del Pedraforca, i arribàrem al Museu de les Mines de Cercs on vam conèixer l’evolució que ha experimentat la industria del carbó al llarg d’un segle. Va ser molt instructiva i interessant. Ja a l’hostal, el soci Baldomero Gudayol ens va complaure amb tota mena de curiositats i anècdotes mentre gaudíem de la màgia del Pedraforca. En el Mirador del Gresolet, un cel blau contrastava amb la silueta nevada de la serralada del Cadí. Havíem respirat aire pur, admirat el paisatge i degustat la gastronomia del país tot compartint amistat i germanor.

-26 d’abril, sortida 188, a Roses i Capmany. A Empuriabrava vam visitar “El Túnel del Vent”, una curiosa obra d’enginyeria amb un gran túnel vertical en forma de tub de vidre, on un circuit d’aire permet experimentar sensacions similars a les dels paracaigudistes. Una ficció i una realitat per alliberar tensió. Vam dinar a la platja de l’Almadrava de Roses després d’un passeig vora el mar. A 11


Receptes_

CREPS D’ESPELTA AMB VERDURETES, OLIVADA I FRUITS SECS

INGREDIENTS

fruits secs.

200 g de farina de fajol, 300 ml de llet, 4 ous, 4 pastanagues, 3 porros, 100g de xampinyons, carbassó, fruits secs, olivada d’olives negres, oli d’oliva, sal i pebre.

Plegueu la crep, amb 4 parts o bé enrotllada.

PREPARACIÓ

Poseu la crep embolicada i la talleu a rodanxes com de tapa.

MUNTATGE

Trenqueu el ous en un bol, seguidament hi poseu la llet i la farina, salpebreu i passeu-ho per la batedora. Deixeu reposar la barreja a la nevera 30 minuts. Poseu oli d’oliva a la paella perquè no s’enganxin les creps i passeu-hi un paper absorbent per treure l’excés d’oli. Pugeu el foc i poseu una ració de pasta de creps a la paella. És important repartir bé la barreja i treure’n la part sobrant i tornar-la a posar al bol per aconseguir que sigui una crep fina... Posar el foc mig. Quan veiem que es pot desenganxar la girem amb l’ajuda d’una espàtula i la tornem a coure per l’altre costat, mentrestant ja podeu posar les verdures, l’olivada i els 12


Notícies_ DEL 8 AL 10 DE MAIG 2013

de la situació actual del programa “Girona, territori cardioprotegit” i establir enllaços de col·laboració per reforçar la difusió del programa. Hi assistim 3 voluntaris de Gicor. Ens informen que la instal·lació a Girona ciutat dels 32 desfibril· ladors està gairebé acabada.

Es va celebrar el 34è “Congreso Nacional de la Asociación Española de Enfermería en Cardiología” al Palau de Congressos de Girona. El Comitè Científic ens va proposar de participar-hi moderant una sessió de comunicacions sobre Prevenció de les Malalties Cardiovasculars. Hi va anar un membre de la Junta Directiva.

28 DE JUNY La cloenda de curs de les activitats de Gicor es va celebrar al Casino de Girona amb un dinar de germanor. En la sobretaula es van lliurar els premis del VII concurs de fotografia, 3 copes donades per l’Ajuntament. Els premiats van ser Jaume Regincós, Jordi Regincós i Martí Gilabert. El premi especial, donat per Gicor, va ser pel grup de gimnàs de Fontajau per ser la fotografia que més reflectia una activitat saludable. També van ser nomenats socis d’honor Josep Besalú, Maruja Molas i Narcís Pujol, als quals els fou concedit un diploma i una medalla.

31 DE MAIG REGICOR, Registre Gironí del Cor, va celebrar amb una jornada científica el 35è aniversari al Centre Cultural la Mercè de Girona, a la qual GICOR va ser convidada. Hi vam assistir com oients tres membres de la Junta Directiva, el President i a més, un soci, Alfred Porrera va participar a la comunicació “L’experiència dels qui han tingut un infart” a on va explicar la seva vivència sobre la rehabilitació cardíaca després d’haver patit l’infart..

20 DE JUNY

Enhorabona als guardonats, bon estiu i esperem retrobar-nos al setembre.

Dipsalut ens convoca a una reunió amb l’objectiu d’informar

13


Notícies_

PREMIS 7è CONCURS DE FOTOGRAFIA PRIMER PREMI “Passeig al capvespre” Jaume Regincós

SEGON PREMI Primavera i nevada al Pedraforca Jordi Regincós

TERCER PREMI Barques Martí Gilabert

PREMI ESPECIAL Exercisi a l’aire lliure Gimnàs Fontajau

14


122 marQUES TOP SOTa Un maTEIX SOSTrE Obert de 10:00am a 10:00pm. Oci & restaurants fins a l’1:00am.

SOM COM TU, SOM DE GIRONA moda . complements . restauració . oci . supermercat . serveis www.espaigirones.com

Segueix-noS al

twitter

Segueix-noS al

Facebook

PÀrquing gratuït

2.500 PlaceS

autobÚS línieS 3 i 4

cineMeS 3D 11 PantalleS

122 botigueS

Revista Batecs núm. 67  

Els primers 35 anys de Regicor · La rehabilitació cardíaca · Les virtuts de la dieta mediterrània segons l'estudi Predimed · XVII Setmana de...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you