Page 1

Deep Savani Prof. Colon 5/10/2012 Arch 202


SITE ANALYSIS The site for this project was in Rome, Italy. The purpose for the project was to design a facade for Angelo Massimo’s house which was built years ago. Angelo’s Palazzo was adjacent to his brother’s palazzo called Palazzo Massimo alle Colonne. Our job was to make the “boring” facade of Angelo’s Palazzo into something dynamic and reflecting their background.

P Column Order

Order of Columns

Order of Windows

Mass and Void

Mass/Void

Symmetry

Odeon

Structure Diagram

Blow-up section of columns.

Floor Levels Floor Slabs PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

The use of doric columns gave the name ‘alle Colonne’ to Palazzo Massimo.

AL PRODUCT

PROD


PROJECT 1: PALAZZI, FACADES & THE BROTHERS MASSIMO

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

The concept of my facade was the unfluting of a column.

Site Photos

Site Maps


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

FACADE IDEAS

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


DRAWINGS

Site Plan

First Floor Plan

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Third Floor Plan

Roof Plan

Detail Wall Section

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Second Floor Plan


DRAWINGS

Elevation

Section

Exploded Axon of the facade


FINAL MODEL

The curvy facade is an imitation of the unfluting of a column and also responding to the subtle curve Palazzo Massimo’s facade has. Primarly the ribbons were stacked on each other but to make the facade work structurally, but later glass was added in the back with mullions that stick out and hold the ribbons. This lead to a reduction in the number of the ribbon structure, which made the building get more light in.


ANALYSIS

Mass/Void

Existing Building

Expansion

Expansion of WAC

Parti

Sunlight

WALKER ART CENTER

Circulation

Structure

Material use of the facade of the tower

Geometry

Symmetry


PROJECT 2: PRECEDENT STUDY (WALKER ART CENTER)


Perspective 1

Perspective 2

Hierarchy

Greenspace/ Building

Massing Model Facade Cut out

Facade flattened out

Exploded Axon of the facade

Detail Section Model


DRAWINGS

Site Plan

Ground Floor Plan

First Floor Plan


Longitudinal Section

Elevation


MODEL

The Walker Art Center is a contemporary art center in Minneapolis, Minnesota, United States. The Walker is considered one of the nation’s “big five” museums for modern art along with the Museum of Modern Art, the San Francisco Museum of Modern Art, the Guggenheim Museum and the Hirshhorn. It was founded in 1879 by lumberman Thomas Barlow Walker and which he formally established at its current location in 1927 as the first public art gallery in the Upper Midwest. Directly across from the museum are the Minneapolis Sculpture Garden, which opened in 1988; and the Cowles Conservatory. The Walker Art Center underwent a renovation and expanded the museum in April 2005

Walker Art Center, the architects for this building are Herzog & de Meuron. The art center consist of a tower, with a unique facade built from a hierarchy of a cube. The skin also consist of various cut outs that act like windows to penetrate light.


Collage

Site Analysis (Edges, nodes & landmarks).


PROJECT 3: HIGHLINE FASHION SITE PHOTOS


Bag Schemes

Elevation

Plan

Designing a handbag after researching the designer’s work

Section


Relating Precedents: Carpenter Center for the Visual Arts & Seattle Public Library

Scheme Model Study Model

Circulation Model

Structure Model Plan & Elevation Sketch


Longitudinal Section

Washington Elevation

W13 Elevation

Transverse Section


DRAWINGS

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Detail Wall Section

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Basement Level Floor Plan Site Plan The sidewalk getting “stretched” into ramps on the first and second floor.

First Floor Plan

Second Floor Plan

Third Floor Plan

Fourth Floor Plan


Highline Perspective

Street Level Perspective

PRODUCED BY AN AUTODESK EDU

Interior Perspective of the Showroom

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Interion Perspective of the Cafe

Axon showing Egress ODESK EDUCATIONAL PRODUCT

Exploded Axonometric


MODEL

This is a fashion headquarters for designer Azzedine Alaia. It consist of public spaces, a selling floor, a showroom floor and private spaces for the designer himself. After researching the designers work, the concept used for the design of this structure was tautness/stretchiness. The facade of this building is made entirely of concrete. The skin has cutout windows with lines around them, which is like an imitation of the stretching of soemthing elastic; the ripping of the elastic material and the stretch marks/wrinkles.

Design 2 Portfolio  

This portfolio includes 3 projects, facade development in Rome, precedent analysis and a museum for a well-known designer.