Page 1

UVA

UNIÓ de VENEDORS AMBULANTS

Núm. 13/2014

L’ itinerant La veu del venedor ambulant

TROBADA “L’Avui del comerç no sedentari a Catalunya”

El dia 16 de desembre de 2013, en un marc incomparable com són les Caves Codorniu de Sant Sadurní d’Anoia, es va celebrar, promoguda i organitzada per les associacions, Unió de Venedors Ambulants i UVAmercats-catalans, la primera TROBADA del comerç no sedentari de Catalunya, amb la participació de venedors ambulants, autoritats, presidents d’entitats, alcaldes i regidors d’ajuntaments,...representants públics i persones vingudes d’arreu de Catalunya, des de Girona fins a Alcanar, i des de Lleida fins a Barcelona.

1


Tot va començar quan aquells convidats que volien visitar les caves, a les quatre de la tarda, es van acreditar a la recepció de les Caves Codorniu. Tot seguit, en tres grups de trenta persones, es va fer la visita que va durar una hora i mitja. La impressió general dels que van visitar les caves va ser d’admiració, per la manera tan cordial com els havien rebut i explicat el contingut de tot allò que van veure. Alguns van comentar que havien visitat altres caves de Sant Sadurní, però que cap es pot comparar amb el que acabaven de veure. Entre les cinc i les sis de la tarda van anar arribant la resta d’invitats. A les cinc, va fer acte de presència a les portes de les Caves Codorniu la capgrossa del sorteig de la Grossa de Cap d’any, personatge que va ser molt sol·licitat a fi de poders’hi fer fotografies. Alguns tocaven la capgrossa amb subtilesa i li demanaven que els donés sort.

A les sis de la tarda tots els invitats i les autoritats, un total d’unes 150 persones, ja eren assegudes a la sala de projeccions de Codorniu. En primer lloc, la senyora Raquel Olesa, en representació de Codorniu, va donar la benvinguda a tots els presents.

L’acte va poder gaudir d’un presentador excepcional, el senyor Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, persona que ens té acostumats a un tracte molt proper. De manera molt dinàmica ens va delectar amb les seves paraules i intervencions al llarg de la TROBADA. Els parlaments van ser molt interessants i satisfactoris per a un públic poc acostumat a poder escoltar per boca d’autoritats qüestions relacionades amb la seva professió i negoci.

2


Josep M. Recasens, director general de Comerç, va explicar el que s’estava fent des d’aquest organisme per tal d’ordenar i donar més importància al col·lectiu i a l’activitat de la venda ambulant a Catalunya. També va comentar que s’havia constituït per primera vegada una Mesa del Comerç no Sedentari de Catalunya. Mesa en què hi ha representants de les entitats municipalistes de la Federació i de l’Associació de Municipis de Catalunya, Pimec Comerç, les entitats més significatives que representen els col·lectius de venedors ambulants a Catalunya, com la Coordinadora de Marxants, la Unió de Venedors Ambulants i UVA Mercats Catalans, entre d’altres. A la taula, com a entitat més representativa del comerç català també hi ha la participació dels representants de la Confederació de Comerç de Catalunya i dels representants de la Direcció General de Comerç, amb la figura del director general, la subdirectora i el cap jurídic del departament. Josep M. Recasens va comentar que està en estudi un decret llei que regularitzarà el comerç no sedentari i que espera que s’aprovarà al Parlament de Catalunya en el transcurs de l’any 2014. En acabar el parlament del senyor Recasens, el presentador va donar la paraula al públic present, un públic molt participatiu que va inundar de preguntes tots els parlamentaris. Tot seguit va prendre la paraula la senyora Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. La senyora Franquesa va comentar que vendre en català apropa la gent i que de ben segur que els facilita la venda. També va comentar que des de la Direcció General s’està treballant en uns cartells indicadors de productes en llengua catalana. Es tracta de cartells per indicar fruites i verdures, plantes i flors, roba, etc. El torn de preguntes per part del públic va ser múltiple i variat. El tercer parlamentari va ser el senyor Alfons Conesa, director de l’Agència Catalana del Consum. El senyor Conesa va presentar la Guia bàsica del comerç no sedentari, una eina essencial que pot ajudar molts venedors i venedores ambulants, tant per a exercir la professió com per a saber com fer alguns tràmits i altres. Va comentar que cal ser curosos a aplicar aquelles normatives i reglaments que procuren fer arribar a la ciutadania uns aliments en perfecte estat i condicions higièniques i sanitàries.

3


El senyor Miquel Angel Fraile va afegir que la Guia –de la qual s’han editat 5.000 exemplars– era una iniciativa de la CCC, en el marc de la campanya “Oberts al català”, amb el suport de l’Agència Catalana del Consum i la col·laboració de la Unió de Venedors Ambulants i de la Coordinadora de Marxants. Aquesta nova publicació de la campanya “Oberts al català” té el suport de la Direcció General de Política Lingüística, del Departament d’Empresa i Ocupació de la Direcció General per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, i de la Diputació de Barcelona. Després, com de costum al llarg de la jornada, el públic va ser prou incisiu i insistent en qüestions que els preocupaven i de les quals volien resposta. El quart parlamentari va ser el senyor Xavier Bosch, director general per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, el qual va parlar de la relació del comerç no sedentari i els nouvinguts. En concret, de les dificultats i barreres que aquestes persones troben per incorporarse de ple dret a la nostra societat. D’altra banda, responent les preguntes del públic, va respondre sobre la greu situació que pateixen els venedors de manta que sovintegen als mercats de comerç no sedentari, de les experiències que s’havien portat a terme en algun ajuntament i dels pocs resultats que s’havien aconseguit. Alguns del presents d’origen magribí van preguntar, entre d’altres, al senyor Bosch, què feien des la Direcció General que representava per ajudar els nouvinguts i per fer front al fenomen dels venedors de manta. El darrer parlamentari va ser el senyor Jordi Subirana, diputat delegat de Comerç de la Diputació de Barcelona. El senyor Subirana va comentar que, per tal d’unificar criteris entre els ajuntaments de la província de Barcelona, la Diputació havia confeccionat un reglament marc sobre el comerç no sedentari i que l’havia fet arribar a tots els ajuntaments de la seva demarcació. Tot seguit, i després dels parlaments de les autoritats, el presentador va donar la paraula als venedors ambulants, en primer lloc al senyor Francisco Salazar, president de la Coordinadora de Marxants, el qual va exposar la queixa sobre la diversitat de taxes municipals i el seu elevat cost, i va demanar a les autoritats que es fessin conscients de la crisi que estaven passant els venedors ambulants i que s’havia d’actuar d’alguna manera sobre aquells ajuntaments que aplicaven unes taxes abusives. També va comentar la disparitat de reglaments municipals de mercat, reglaments que, de vegades, fins i tot es contradiuen. I per acabar, va comentar la necessitat de tenir en compte el poble gitano, de donar-los oportunitats i un tracte igualitari quan sol·liciten una parada de mercat.

4


Després el presentador va donar la paraula al senyor Miguel Cuesta, que va començar la intervenció presentant-se com a gitano d’ascendència portuguesa. El senyor Cuesta va comentar que, a insistència del senyor Mas, per tal que milloressin la visual de la seva parada, la seva senyora, que n’era la titular, hi havia invertit 3.000 €. A fi de poder fer front a aquesta despesa havien demanat a la Direcció General de Comerç una subvenció de 1.500€, i que al cap i a la fi, i després d’haver presentat un munt de papers i queixes, no va rebre ni un sol euro. Va explicar que aquest fet tan poc solidari l’ha descapitalitzat i li ha fet passar moments econòmics molt magres.

El responsable de so i de vídeo, senyor David Fornés, va posar en pantalla l’ahir i l’avui de la parada del senyor Cuesta. El senyor Cuesta va posar un èmfasi especial en el fet que a la parada de la seva muller hi ha un cartell on es pot llegir, en llengua catalana, Sabateria Dolo la Cali, Dolo de Dolores i la Cali de gitana.

Tot seguit, el senyor Joaquim Vellvehí, un venedor ambulant que es dedica a la venda de plantes i flors. El senyor Vellvehí va comentar que feia trenta anys que venia i facturava en català i que mai, per aquesta manera d’actuar, havia perdut una venda, sinó tot al contrari. També va comentar que estava molt satisfet i content, perquè la seva manera de fer s’havia reconegut amb un diploma a la VIII Convenció de Comerç de la CCC. El senyor Vellvehí va aprofitar l’ocasió de tenir al davant unes autoritats tan significatives per denunciar públicament la persecució que patia el fundador de la Unió de Venedors Ambulants i de UVA mercats-catalans, per part d’alguns mafiosos i també d’alguna persona de l’administració. També va comentar que no entenia que a una persona que estava avantposant la seva estabilitat professional i econòmica al col·lectiu dels venedors ambulants i a l’activitat del comerç no sedentari, se la pogués tractar d’aquesta manera tan injusta.

5


Tot seguit, i ja que no era present a la sala, el senyor Abdelilah Sakr va exposar en pantalla que havia estat víctima d’extorsió, que ho havia denunciat a la Unió de Venedors Ambulants i que, gràcies a l’acció d’aquesta associació, tant ell com molts altres venedors ambulants havien aconseguit no pagar l’extorsió. Finalment va animar tots els presents a actuar sense por i, més ara quan, per primera vegada, hi havia qui els donava ajut i suport. I per acabar va parlar la senyora Antònia Rero, presidenta de la Unió de Venedors Ambulants. La senyora Rero va comentar com era de difícil i dificultós tirar endavant una associació com la que presideix, i més, fent efectives i amb la màxima fidelitat les directrius marcades pel seu fundador: valentia, disciplina, honestedat, transparència, esperit de servei, difusió i suport a la llengua catalana, i una llarga llista de valors que els obliga a tenir un tracte molt humà i solidari amb aquells als quals representen i defensen. També va comentar que havien rebut amenaces i que alguna administració local molt propera no els tenia en consideració, sinó tot al contrari. Va dir que ningú és profeta a la seva terra, que fora dels seus entorns havien aconseguit obrir portes en molts ajuntaments de Catalunya i que de manera dialogant havien pogut resoldre tots els conflictes entre l’administració i els afiliats a la Unió de Venedors Ambulants. La senyora Rero va demanar a les autoritats presents que els ajudessin i que, gràcies a poder estar frec a frec amb els venedors ambulants i amb els compradors, es posaven al seu servei per ser canals d’informació i comunicació.

6


Cal destacar el bon fer del presentador per tal que, tant els parlaments com la interacció amb el públic fos fidel amb el guió i els temps preestablerts. Per acabar la trobada, i amb voluntat de premiar l’actitud i el bon fer d’alguns venedors ambulants i d’altres persones, es va fer el lliurament de premis. Les autoritats allí presents van fer entrega de set premis materialitzats en un diploma i un elegant trofeu de cristall. Els beneficiaris van ser:

Miguel Cuesta i Dolores Cortés, per la Iniciativa per una visual més amable de la parada.

Joaquim Vellvehi, per la Voluntat de vendre en català.

Glòria Colomer, per la venda de Productes de proximitat i de qualitat.

Maribel Domènech, per l’Originalitat i qualitat de la parada.

Mohamed Sakr, per la Valentia i l’esforç.

José Gámez, per la Fidelitat a l’Associació Unió de Venedors Ambulants.

Maite Moreno, pel Reconeixement a la trajectòria professional com a treballadora de la Unió de Venedors Ambulants i de UVA Mercats Catalans.

7


En acabar el lliurament de premis, el presentador va demanar que digués unes paraules el fundador de les associacions Unió de Venedors Ambulants i de UVAmercatscatalans, senyor Antoni Mas. El senyor Mas va dir que entenia que es premiés la voluntat i el bon fer d’alguns venedors ambulants, però que el premi se’l mereixien totes aquestes persones que cada dia acudeixen al mercat, que surten de casa seva a les cinc del matí i que no hi tornen, moltes vegades ni havent dinat, a les cinc de la tarda. Després d’un fort aplaudiment de respecte i reconeixement a la tasca del senyor Mas, el senyor Josep M. Recasens va cloure l’acte agraint en nom personal i de la resta d’autoritats que els haguessin tingut en compte per poder participar en aquesta TROBADA, i va encoratjar els organitzadors per tal que continuessin la seva tasca de defensa de l’activitat i del col·lectiu dels venedors i les venedores ambulants.

A la sortida de la sala s’havia preparat un excel·lent aperitiu que s’havia confeccionat amb productes de mercat cedits de manera gratuïta per venedors ambulants presents i no presents, i acompanyat d’un cava de qualitat com es el de les Caves Codorniu. El comentari final, tant de les autoritats com de la resta de participants, va ser de satisfacció i d’agraïment per haver fet front a qüestions tan significatives i necessàries per tal de fer evolucionar el comerç no sedentari cap a un futur més prometedor.

I per acabar aquest escrit, i essent justos i agraïts, cal que des de les juntes de govern de la Unió de Venedors Ambulants i de UVA mercats- catalans, agraïm al personal de les Caves Codorniu el seu bon fer i atenció, i cal fer un esment especial al suport i ajut rebut de part de la senyora Maria del Mar Raventós, presidenta del Grup Codorniu. També un profund agraïment a les autoritats que van acceptar de participar-hi, a les entitats que hi van col·laborar i que hi van donar suport, i als afiliats que, com és costum, acudeixen a les nostres convocatòries. Gràcies a tots, i que aquesta sigui la primera i no pas l’única TROBADA que es faci en territori català.

8


Antonia Rero Presidenta de la Unió de Venedors Ambulants Autoritats, amics i amigues, companys i companyes, afiliats i afiliades i públic en general. Avui em sento orgullosa per haver pogut acomplir un somni. Organitzar una trobada per parlar del comerç no sedentari de Catalunya. Un somni del nostre fundador que s’ha fet realitat. Per a nosaltres es un èxit sense precedents poder gaudir de la companyia i la saviesa d’aquestes persones que son autoritats en les seves responsabilitats i tasques a l’administració pública. Tirar endavant associacions com les nostres no es una tasca fàcil. Hi ha gent que menteixen sobre nosaltres perquè ens tenen por. Tenen por que els caigui el castell de males practiques que, des de fa anys, alimenten les seves butxaques. Tenen por que donem suport i ajut a venedors i venedores ambulants, que han estat vilment extorsionats per a ells. Tenen por que denunciem les seves males maneres de fer. Que els passem factura de tot el mal que han fet a l’activitat de la venda ambulant i al seu col·lectiu. Que els portem als tribunals. Persones i entitats que son ben conegudes per a tots nosaltres i que a dia d’avui amb la seva foscor, son capaços de tot. Menteixen i parlem malament de nosaltres per tal de defensar-se. Inclòs van a Ajuntaments per menysprear-nos, i el pitjor es que hi ha gent de l’administració pública que, de vegades, els escolta i els dona crèdit. Tot plegat ens fa perdre temps i diners contractant assessors i advocats. I a pesar de no tenir cap por, perquè estem nets ,ens dona ràbia aquestes maneres d’actuar contra aquells que defensem la venda ambulant per sobre dels nostres propis interessos.. Us preguntareu el perquè ho fan? Ho fan per enveja, perquè no han estat capaços de tirar endavant associacions que fóssim exemples pels altres. Perquè han estat incapaços, com ho hem fet nosaltres, de crear una associació que amb pocs recursos sigui capaç de fer front ha problemàtiques que abans ningú havia estat capaç de donar solució. Cal dir però, que de tots els ajuntaments amb els que em tingut tractes cap d’ells pot tenir queixa o dir mal de nosaltres. Ja que des d’un bon principi, en les nostres accions, hem procurat ser el més eficients, honestos i transparents possible..Sigui amb el tracte humà, sigui amb els diners, sigui amb les nostres responsabilitats. Hi puc dir amb veu alta que molts de vosaltres ho podríem dir i afirmar. No tenim por de les seves amenaces. Les seves paraules plenes d’agressivitat i fins i tot de violència. Nosaltres som gen valenta, gent amb amics i amigues que sempre estan al nostre costat. Avui, hem aconseguit no sentir-nos tan sols, tot al contrari, ens sentim molt ben acompanyats. Hem pogut escoltar en veu dels responsables de diferents administracions supramunicipals el que s'està fent per la venda ambulant a Catalunya. Aprofito la presencia de les autoritats aquí presents per tal que ens donin suport i oferir-los a la vegada tot el camp de possibilitats que hi ha al nostre abast. Compteu amb nosaltres per ser canal de comunicació. Nosaltres treballem a diari, costat a costat, tant amb els venedors com amb els compradors. Creiem convenient que per tal de donar seguretat i suport als venedors i a les venedores ambulants de Catalunya s’hauria de crear l’Oficina Catalana de suport i ajut al col·lectiu del comerç no sedentari de Catalunya. Un lloc de l’administració pública on es, poguéssim denunciar les extorsions, on es poguéssim demanar ajuts econòmics o se’ls faciliti la manera de fer-ho, on poguéssim fer propostes per millorar l’activitat on poguéssim aprendre ha gestionar tràmits, tenir formació o aconseguir més possibilitats o més facilitats per ocupar un espai en un mercat de comerç no sedentari, en definitiva un lloc on se sentissin escoltats i recolzats. Venim d’un passat ple d’impotències, de falta de suports, ara gràcies a les actuacions del nou Director General de Comerç, estem en una nova manera de fer. Una manera de fer que hem d’aprofitar, on hem de participar i ajudar. Si volem que els mercats tinguin futur cal evolucionar i fer front als reptes que no es varem assumir en el passat. Bona tarda i gràcies a tothom!

9


10


11


Tots aquells venedors/es ambulants interessats en tenir la Guia bàsica del COMERÇ NO SEDENTARI la poden passar a recollir a les oficines de la Unió de Venedors Ambulants, a Sant Sadurní d’Anoia, Plaça Ir. Homenatge a la Vellesa, 1, o també la podeu descarregar directament de la nostra pagina web:

TROBADA “L’Avui del comerç no sedentari a Catalunya” Amb el suport:

12

itinerant-13-pdf  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you