Issuu on Google+


Nurture Design Competition Innovative Design for Cancer Centers which supports mobile tasks and technology through the use of “Care Control Stations.” The following project proposes new design and technological solutions for an existing outpatient cancer center located in a rural area in the Midwest. The design proposal includes “Care Control Stations” (CCS) that aim to enhance staff and patient collaboration, and support collaborators’ mobile tasks. The CCS was created in hopes of eliminating nurse stations, and creating a more multifunctional and mobile station that supports technological advancement and collaborative needs through evidence-based design. The project consisted of 4 team members. Note: Project won first place in the 2012 Nurture by Steelcase Design Competition

Care Control Stations consist of 3 different zones: 1)The public area: where patients and staff can collaborate 2)The multi-functional area: collaborators can adjust level of privacy and collaboration through the use of rotating partitions 3)The technology area: where flexible & smart glass are used for collaboration and communication.


Nurture Design Competition Design Solution: A.Increased number of triage units in order to accommodate more patients and ensure privacy. B.Enhance sta space by incorporating eďŹƒcient CCS. C.Expand patient and family waiting area by increasing the area’s square footage and incorporating ergonomic furniture. D.Enhance space adjacencies in order facilitate collaboration and ensure mobility.


Nurture Design Competition

1.The incorporation of Care Control Stations (CCS) in existing space will enhance staff collaboration. 2.Technology implementation in CCS will enhance patient and staff communication. 3.An increase in CCS usage will improve staff mobility throughout the space.


Healthcare Design - Evidence Based Design D

E

C

The proposed prototype consists of 4 main zones radiating off a central interior green space. The intent of the prototype is to provide patients with flexibility and the ability to choose their preferred seating area, to create a therapeutic, non-threatening, and familiar environment, and provide patients with positive distractions in order to minimize their stress and anxiety levels.

A

Perspective delineating proposed waiting room

B

Space

Description

A

Interaction Zone

B

Media Zone

C

Interior Green Space

D

Meditation Zone

E

Private Zone

Space A - The interaction zone is designed in order to encourage patients to socialize and interact with one another. The furniture layout was incorporated in a U shape in order to enhance communication and maximize use of nature viewing windows. Additionally, warm colors were used in order to encourage activity and interaction (Pollack, 2006 ).

Space A - Interaction Zone


Healthcare Design Space C - The interior green space consists of natural elements incased by glass. It is designed to be circular in shape in order to permit patients to view it from all areas of the waiting room. It include a skylight, which permits the entrance of natural light, while in the meantime, creating a symbol of hope, and creating a sense of space and escape (Pollack, 2005; Ulrich, 1999).

Space B - Media Zone is designed in order to allow patients to watch television and listen to music while waiting. Research has identified the need of providing positive distraction such as television and music (Macnaughton, 2007; Arneill & Devlin, 2002), that can be controlled by the patients in the waiting room (Pollack, 2006).


Healthcare Design Space D - The Meditation room consists of U shaped furniture facing a water feature. The use of running water has been seen to positively impact and distract patients (Ulrich, 1999). The space is intended to allow patients to feel less stressful. Warm colors are used in order to enhance interaction (Pollack, 2006).

Space E - the private zone, was designed in response to research identify the great need of ensuring patient privacy. In order to create such an atmosphere, lighting levels were lowered (Schweitzer, 2004), ceiling height was lowered (Pollack, 2006), warmer tones were used in order to create a more intimate atmosphere, and seating arrangements were spread out in order to allow patients to feel "safe" (Pollack, 2006). Additionally, this space incorporates translucent wall partitions that enhance the sense of privacy, while in the meantime, allowing staff to monitor patients in the space for safety purposes. (Ayas, Eklund, Ishihara, 2008).


Courtyard Elevation

Interior Elevation

Kitchen Elevation



Texas Tech University Portfolio