__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 29

Kristinas hest tæt på invalidering efter forkert beskæring Beslagsmeden kan stadig forsætte sit arbejde med loven på sin side. Alle må kalde sig beslagsmed.

Tekst og foto: Morten Ravn

En ekstraregning på 10.000 kr. og en hest, der var tæt på at blive invalideret. Det var resultatet, da Kristina Clausen i foråret 2016 benyttede en ikke-faguddannet beslagsmed. Hertil kommer en smertefuld proces for hesten og en masse bekymringer og arbejdstimer med at få hesten oven på igen. Historien tager sin begyndelse, da Kristina Clausen i efteråret 2015 flytter fra et ridested i Kolding til et andet. I den forbindelse skifter hun smed. »Han virkede som en flink og rar mand, og han var rolig omkring hestene,« husker Kristina Clausen fra sit første indtryk af beslagsmeden. Hun har været hesteejer i 14 år, og havde aldrig tidligere haft nogen problemer med beslagsmede. I foråret 2016, da han er på besøg for at beskære hestens hove, vil han sætte sko på hovene. Det mener Kristina Clausen ikke er nødvendigt, da hesten aldrig har haft problemer med at være barfodet. Herefter bliver de derfor enige om, at han bare skal nøjes med at beskære hovene. Fik store smerter Da hun næste dag kommer ud for at se til hesten, kan den næsten ikke gå. Hun tilkalder dyrlægen, der stiller diagnosen ›traumatisk forfangenhed‹. Det er en tilstand, hvor hovbenet er i fare for at løsne sig. Dyrlægen konstaterer også, at hesten har blodudtrækninger i hovene, puls i benene og viser tydelige tegn på smerte. Der iværksættes en behandling, hvor hesten står i boksen på et tykt underlag. Den skal to-tre gange i døgnet stå med hovene i spande med vand, imens Kristina Clausen tilfører koldt vand med en vandslange. Dyrlægen tager et røntgenfotografi af hovene og konstaterer, at den kun har en halv centimeter sål under knoglen. Heldigvis kan hun også konstatere, at hovbenet ikke har flyttet sig. »Dyrlægen sagde, at havde hovbenet drejet sig, ville vi have stået med en hest, der ville være syg resten af livet,« fortæller Kristina Clausen.

Kristina Clausen har været hesteejer i 14 år. Hun er 26 år og bor i Aarhus, hvor hun læser jura.

Kristina Clausen, der har sin mor til at hjælpe sig, skal forsætte med at køle hovene to-tre gange i døgnet over de næste tre uger. Herudover må hesten kun få hø at spise og taber sig betydeligt. Herefter bliver der skabt kontakt til registreret beslagsmed Peter Strib. Han får lavet et specialbeslag til alle fire hove med sål og pakninger, og må lægge kiler ind, da hovene også er vinklet forkert. Orienterer beslagsmed Kristina Clausen kontakter under forløbet sin tidligere beslagsmed og orienterer ham om dyrlægens vurdering, og at hun efterfølgende har haft udgifter for 10.000 kr. De udgifter har han ifølge Kristina Clausens nægtet at betale. Ifølge Kristina Clausen var hans eneste kommentar: »Jeg anbefalede, at den skulle have sko på, og du sagde nej.« Kristina Clausen påpeger, at problemstillingen med hvorvidt den skulle have sko på eller ej, intet har med hans efterfølgende beskæring af hovene at gøre. Kristina Clausen har efterfølgende været i kontakt med Forbrugerstyrelsen. Her har de gjort hende opmærksom på, at i denne sag, bliver hendes hest betragtet som en vare, som hendes tidligere beslagsmed, skal have lov til at udbedre skaderne på i forbindelse med en klagesag. Det har Kristina Clausen ikke lyst til. Vil ikke lave gabestok Hendes eneste mulighed var at føre en civil retssag. Men da den pågældende smed ikke havde nogen forsikring og i forvejen en betydelig skattegæld, var der intet økonomisk at komme efter. Hesten kom oven på igen efter et halvt år. Kristina Clausen har overvejet, om hun skulle advare andre mod beslagsmeden på diverse hesteforums på nettet. Men er her kommet frem til, at det strider mod hendes egne principper. «Hvis man vil noget, må man gå rettens vej. Jeg vil ikke medvirke til en offentlig gabestok på nettet. Det bedste ville bare være, hvis man fik en lovpligtig autorisation for beslagsmede,« siger Kristina Clausen. Bladet Arbejdsgiverne | 7/2017 | 25

Profile for Magasinet "Industri & Teknik"

Bladet Arbejdsgiverne nr. 7  

Tema: Transport - Det kører for N.C. Nielsen A/S

Bladet Arbejdsgiverne nr. 7  

Tema: Transport - Det kører for N.C. Nielsen A/S

Profile for ds-bladet
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded