Page 1

LISE P Mere end én tone i livet !

SØREN HUNDAL Jeg ville UD ! MARIANNE KRING Et brændende ønske REDAKTØRENS KLUMME Udsigten fra Torvet 9

IMMAGASINET Indre Mission i Herning | Nr. 59 | august-december 2014


IMMAGASINET Et brændende ønske ... Interview v/ Dan Møller

IMMAGASINET er et halvårligt blad, som udgives af Indre Mission i Herning. Indholdet er et miks af personlige historier og artikler, information og programstof.

Vi møder 52-årige Marianne Kring i hendes hyggelige stue. Der er jordbærkage på bordet og kaffe i kopperne, og den lavthængende eftermiddagssol fylder rummet med diffuse lyse striber.

Forsidefoto: Jens Heden Friis.

Jeg er gift med Allan, som jeg har to store sønner sammen med. De tre personer betyder alt for mig. Jeg er både uddannet køkkenassistent og børnehavepædagog, men jeg har lige fra min barndom egentlig mest haft lyst til ”noget indenfor handel”. Min far var ansat i Indre Mission og solgte bl.a. bøger, og det var nok ved at hjælpe ham med dét, jeg fik smag for handel. Jeg har gået på handelsskole og handelsgymnasium, men gled alligevel over i pædagoguddannelsen, hvor jeg havde særlig fokus på sang og musik, som altid har fyldt meget i mit liv. Efter endt uddannelse blev jeg derfor musikskolelærer.

STOF TIL BLADET Deadline for stof til næste udgave af IMMAGASINET er 1/11 2014. Bladets artikler er ikke nødvendigvis udtryk for den officielle holdning i Indre Mission, Herning. REDAKTION Dan Møller Malene Wagner Troelsen Jannie Gejl Baunwall Niels-Erik Lysholm

Idag arbejder du hverken i et køkken eller en musikskole, hvordan kan det være? dm@imherning.dk mwt@imherning.dk jgb@imherning.dk nel@imherning.dk

OM INDRE MISSION I HERNING Indre Mission i Herning er en del af den folkekirkelige organisation Indre Mission. Missionshuset Bethania på Torvet 9 er ramme om liv, fællesskab, opgaver, møder, sjov, alvor o.s.v. for alle, der har lyst til at være med. Igennem alt, hvad der foregår i huset, er målsætningen klar: At kalde mennesker til personlig kristen tro. BETHANIAS BESTYRELSE Formand Emil Schousboe formand@imherning.dk Næstformand Marianne Kring

Hvem er du, Marianne?

mk@imherning.dk

Øvrige bestyrelsesmedlemmer Birgit Baun Christian Poulsen Jens Storgaard West Jette Neesgaard Sørensen Pia Skovgaard Jensen

Arbejdet som køkkenassistent, som jeg ellers holdt meget af, viste sig at være for hårdt for min ryg. Pædagoguddannelsen Jeg føler daghar jeg derimod brugt i mange sammenhænge, bl.a. som ligt stor glæde musik- og aftenskolelærer, konsulent og sognemedhjælper – ja, jeg har spillet på mange forskellige strenge, og jeg har ved at beskæftige mig været glad for dem hver især. Hele tiden har lysten til at med noget, jeg virkelig arbejde med handel dog ligget og luret, og i 2010 under en brænder for... ferie i Frankrig, hvor der var tid og plads til de store tanker – bl.a. i de endeløse bilkøer – begyndte en idé at tage form. Jeg havde i vores ferielejlighed fundet et ugeblad med en artikel om nogle kvinder, der fortalte om deres erfaringer med at starte og drive selvstændig virksomhed. Stærkt inspireret brugte jeg nu hvert ledigt øjeblik til at grifle tanker og idéer ned i en lille notesbog, og da vi kom hjem fra ferien, kom jeg på et iværksætterkursus, som gav mig endnu mere lyst til at realisere min ønskedrøm. Da jeg samtidig blev sygemeldt p.g.a. en dårlig skulder og ikke havde udsigt til at kunne klare et fysisk krævende arbejde igen, blev jeg nærmest nødt til at prøve noget nyt – og så gjorde jeg det! Allan var min trofaste støtte gennem hele processen, og vi var sammen igennem mange overvejelser, især økonomiske. Jeg havde – og har – en stærk tro på, at Gud havde hjulpet mig frem mod denne mulighed, og jeg blev efterhånden overbevist om, at det var nu, jeg skulle gribe chancen. Hvad var det så præcis, du sprang ud i? I januar 2011 åbnede jeg netbutikken tralaleg.dk med et sortiment af børnelegetøj og -musikinstrumenter i høj kvalitet, og siden har jeg åbnet en lille fysisk butik på Fruehøj, som er den virkelige udlevelse af min ønskedrøm! Det er bestemt ikke en drøm, jeg bliver rig af, men jeg føler dagligt stor glæde ved at beskæftige mig med noget, jeg virkelig brænder for.

HJEMMESIDE imherning.dk er officiel hjemmeside for Indre Mission i Herning. Her findes bl.a. opdaterede aktivitetsprogrammer og kontaktpersoner for Bethanias mange forskellige arbejdsgrene, der henvender sig til alle aldersgrupper. Det er muligt at tilmelde sig et email-nyhedsbrev og således holde sig orienteret.

Hvad er dit råd til andre, der bærer på en uopfyldt ønskedrøm? Nogle gange skal man bare tage skridtet og gøre dét, man brænder for. Selvfølgelig skal man ikke hovedløst kaste sig ud i noget, der kan koste hus og hjem, men personligt har jeg fået en stor succesoplevelse ved at turde – og min tro på Gud har givet mig tryghed i ”springet”. Jeg har haft en svær opvækst, og det har bestemt ikke ligget i kortene, at jeg skulle nå dertil, hvor jeg er idag – med min ønskedrøm opfyldt. Så jeg siger: ”Brænder du for noget, så sats på det! Du vil senere i livet fortryde det, hvis du ikke prøvede.”

IMMAGASINET trykkes af lasertryk.dk Foto: Dan Møller


3

ARBEJDSGRENE FREDAGS KLUBBEN

Bibelhistorier, sang, sjov og leg for børn fra 4 - 9 år.

Hver fredag kl. 16.00 - 17.15 KONTAKT Jytte Vammen 9726 7732 fredag@imherning.dk

TEEN KLUBBEN

For alle drenge og piger i 7.10. klasse. Vi bruger Bibelen på en sjov og lærerig måde – og så har vi masser af skøre indfald!

KONTAKT Peter Rasmussen 6166 8528 teen@imherning.dk

Her er forkyndende møder, lovsang, temaaftner, samtale og debat, med rig mulighed for at dele tro og liv med hinanden.

Tirsdage kl. 19.00 - ca. 21.30

Børne- og JuniorKirke finder sted i Kirkehuset ved Herning Kirke under højmessen og er for alle børn.

Om søndagen under højmessen

BETHANIAS UNGE (IMU)

JUNIOR KLUBBEN

Hver torsdag kl. 19.00 - 21.00 KONTAKT Henrik Christoffersen 4218 6218 junior@imherning.dk

Et åbent kristent fællesskab for unge fra ca. 17 år og opefter med bibelstudier, samtaler, sang, bøn, sport og meget andet.

Hver tirsdag fra kl. 19.30 - 22.00

BETHANIA MAX

KONTAKT Lasse Schou-Høj 2710 0282 max@imherning.dk

SOGNE EFTERMIDDAGE

FAMILIE TRÆF

Skiftevis i Bethania og Herning Kirke. For seniorer, men alle er velkomne. To torsdage om md. kl. 14.00 - ca. 16.00

Et nærværende fællesskab primært målrettet 25-35-årige, men alle er velkomne!

To onsdage om måneden fra kl. 19.00

KONTAKT Ole Højland 2872 6951 imu@imherning.dk

KONTAKT Henny Vestergaard 2674 2719 senior@imherning.dk

For dig og dine venner, der går i 3.-6. klasse. Kom med og få én på opleveren, vi har det megasjovt!

Et tilbud til børnefamilier. Hyggeligt socialt samvær, vi hører om Gud, synger, har konkurrencer m.m.

Ca. seks fredage om året fra kl. 19.30 KONTAKT Lone Moesgaard Poulsen 2682 8192 familie@imherning.dk

imherning.dk

KONTAKT Emil Schousboe 9627 8614 formand@imherning.dk

BØRNE KIRKE

KONTAKT Bjarne Christensen 9712 4995 soendag@imherning.dk

Hver torsdag kl. 19.00 - 21.30

BETHANIAS VOKSNE

I Bethania, Indre Missions hus i Herning, foregår der aktiviteter for alle aldersgrupper. Her er en oversigt over husets primære arbejdsgrene inkl. kontaktoplysninger. Du kan scanne QR-koderne ved de enkelte arbejdsgrene og få kontaktoplysningerne direkte over på din smartphone. Find iøvrigt mange flere detaljer på imherning.dk!


4

LISE P

Mere end én tone i livet ! Interview v/ Jannie Gejl Baunwall

Til november kommer Lise Petersen til Herning Kirke med sit band og sin far for at give herningenserne en anderledes og farverig fortælling af juleevangeliet. IMMAGASINET har sat Lise Petersen stævne til en snak om Gud og musikkens indflydelse på hendes liv.

imherning.dk

Lise Petersen er en moderne dansk kvinde med mange bolde i luften. Hun passer sit job som sygeplejerske, er aktiv i sin lokale menighed og prioriterer tid med sin mand og datter. Og så har hun solgt mere end 7.000 eksemplarer af sine fire cd’er med musik med kristent budskab for børn og voksne. MUSIKKEN I MIT LIV Allerede igennem sin opvækst i Ringkøbing og Botswana blandt fire brødre og musikalske forældre, fik musikken en stor rolle i Lise Petersens liv. Specielt fem år i Botswana er med til at udvikle ens musikalske horisont, fortæller hun og uddyber: ”Jeg tænker særligt på måden at bruge sang og musik i kirken på. Det er skønt at have oplevet på den ene side, en dansk folkekirke med de vidunderlige salmer og orgelmusik, og på den anden side mangestemmig afrikansk sang med improvisation, akkompagneret af trommer og marimbaer. Der er mange måder at prise Gud på!” I dag dyrkes musikken sammen med et band af dygtige musikere, som deler Lise Petersens passion for musik og kirkemusik. Og netop passion er vigtigt for at for at sangen og budskabet rører publikum: ”Jeg tror, Gud taler til os på forskellige måder, og jeg oplever Gud særligt igennem sang og musik. Det er en fantastisk måde at formidle

Guds nærvær og kærlighed på, og jeg håber, folk oplever dette, når jeg synger. Det er essentielt for mig, at det jeg synger er noget, der optager mig, og som jeg selv oplever stærkt.” FRA SANDELL TIL PÅSKEN OG EN GRØN ABE Igennem hele sit liv har specielt sange af Lina Sandell haft en særlig plads i Lise Petersens hjerte. Derfor var det også nærliggende at tage udgangspunkt i Sandells salmer til den første CD ”Bred dine nådesvinger”: ”Sandells sange har smukke, stærke og enkle billeder af Guds kærlighed og er fantastiske vidnesbyrd, som kan bruges af mange i hverdagen. Jeg har let ved at identificere mig med Lina Sandells sange, og de har en umiddelbar følsomhed, som jeg kan kende i mig selv,” fortæller Lise Petersen. To år senere blev påsken omdrejningspunkt for Lise Petersens anden CD: ”Påskens begivenheder er de vigtigste i verdenshistorien, og jeg oplever hver påske at budskabet når mig særligt igennem salmerne. Påsken er i virkeligheden enormt dramatisk, og jeg synes, at man med musik kan gøre begivenhederne nærværende også følelsesmæssigt,” fortæller Lise Petersen.


lisepetersen.dk blev indsunget, og der blev rettet til og udviklet en del undervejs. Ikke så meget på ordene, men mere på musikken, melodierne og tegningerne. Vi samarbejdede med Jørgen Stamp, en fantastisk tegner, som har været med til at give julefortællingens begivenheder humor og liv. Det er nok det mest omfattende projekt, vi har lavet, men det har virkelig været spændende. Det er noget

” Lise Petersen med sit band af dygtige musikere. Sammen deler de passionen for kirkemusik. Foto: Jens Heden Friis.

Efter mange fine salmefortolkninger henvendte tredje cd, ”Grøn som en abe”, sig til børn. Og det er der en helt særlig grund til, forklarer hun: ”Jeg er selv opvokset med søndagsskolesange, og jeg vil gerne være med til at formidle den barnetro videre, som jeg selv fik. Og så er der noget meget befriende ved at lave musik til børn – det er en musikalsk legeplads for sjove indfald.” ALLETIDERS HISTORIE Det seneste udspil fra Lise Petersen er ”Alletiders Historie”, hvor juleevangeliet forkyndes på en ny måde. Lise Petersen fortæller om tilblivelsen: ”Alletiders Historie er et samarbejde mellem os og min far. Min far er en dygtig digter og har samtidig humor og er en fantastisk fortæller, som jeg og mine brødre har nydt meget godt af, da vi var små. Det virkede helt naturligt at lave et projekt sammen med ham. ” Hun fortsætter: ”Det var en lang proces fra de første ord blev skrevet, til de sidste

Jeg oplever Gud særligt igennem sang og musik...

særligt at skulle formidle til børn og forsøge at fange deres opmærksomhed og engagere dem i fortællingen.” Lise Petersen forsikrer os om, at vi kan glæde os til koncerten i november: ”Vi kommer med masser af glæde og musik, farverige kostumer og ikke mindst fortælling mellem musikken fra ”Bedstefar Svende”. Historien bliver fortalt både af engle, kameler og et træt og lidt brokkende æsel.” FÅ VINGER SOM ØRNE Med fire kristne cd’er i ryggen kan der ikke herske tvivl om, at Gud er fundamentet for Lise Petersens musik. Men også i hverdagen fylder troen meget, fortæller hun: ”I min dagligdag som kræftsygeplejerske

får jeg ofte lejlighed til at reflektere over livet, døden, livet efter døden og hvad det er for et håb, vi har, når vi kender Gud. Det påvirker også min tro og fylder mig med taknemmelighed over at være i Guds hånd.” Selv er Lise Petersen en del af Aarhus Valgmenighed, og hun har en klar forventning til, hvordan en menighed skal være: ”En god menighed har plads til alle, og alle skal kunne føle sig velkommen og være set, selvom det sidste kan være en udfordring i så stor en kirke som vores. En menighed skal være brændende for Gud og være i forandring og have nye mål at vokse hen imod.” Afslutningsvis beder vi Lise Petersen dele et bibelvers. Hun fortæller, at hun bliver ved med at vende tilbage til Esajas Bog kapitel 40 vers 29-31: ”Jeg har læst versene for mig selv og givet dem til andre, der har stået i en svær situation. Vi kan sommetider synes, vi ikke selv magter mere og faktisk giver op i vores kampe. Dér synes jeg, at disse vers er vildt stærke. De er et smukt og klart billede på at vi ”får vinger som ørne”, når vi håber på Gud,” afslutter hun. ESAJAS: ”Han giver den udmattede kraft, den kraftesløse giver han ny styrke. Drenge bliver trætte og udmattede, unge mænd snubler og falder. Men de, der håber på Herren, får nye kræfter, de får vinger som ørne. De løber uden at blive trætte, de vandrer uden at udmattes.”

KONCERT MED LISE PETERSEN 28. NOVEMBER KL. 17.30 FÆLLESSPISNING I ”BETHANIA”, TORVET 9 KL. 19.00 KONCERT I HERNING KIRKE, ØSTRE KIRKEVEJ 1 Velkommen til en overraskende, hyggelig og underholdende oplevelse af juleevangeliet for børn og voksne! Koncerten veksler mellem musik og fortælling i en eventyrlig stemning. Kameler, engle, hyrder og får – ja, selv det vrantne æsel, som bærer Maria – synger om, hvordan det var at være med til den første jul! Priser for spisning: Voksne kr. 40, børn 4-12 år kr. 25 (max. kr. 150 pr. familie) Tilmelding til spisning: Jytte Vammen, vammen@pc.dk eller tlf. 2498 2672 Entré til koncerten: Kr. 75 (max. kr. 300 pr. familie) – betaling ved indgangen Arr.: Fredagsklubben (www.imherning.dk) og Herning Kirke (www.herningkirke.dk)


6

Se detaljerede aktivitetsprogrammer for alle aldersgrupper på imherning.dk

AKTIVITETSPROGRAMUNGE Tirsdag 12/8 kl. 19.30 Opstart! Tirsdag 19/8 kl. 19.30 IMU-møde i kirkehuset Ungdomskonsulent Daniel Præstholm Tirsdag 26/8 kl. 19.30 Alternativ aften Tirsdag 2/9 kl. 19.30 Bibelstudie Fredag 5/9 kl. 20.00 Rytmisk gudstj. i Herning kirke. Stud.Teol. Michael Nygaard, Århus. Emne: “Connected” Tirsdag 9/9 kl. 19.30 IMU-møde i Bethania Åbne døre Emne: “Forfulgte kristne”

Tirsdag 16/9 NB: kl. 19.00 Stormøde med IM Ungdomskonsulent Benny K. Rand. Emne: “De ti brudepiger det kristne fællesskab” Tirsdag 23/9 kl. 19.30 Bibelstudie Fredag 26/9 til søndag 28/9 IMU-lejr på Hemmet strand Tirsdag 30/9 kl. 19.30 Alternativ aften – i kælderen Fredag 3/10 kl. 20.00 Rytmisk gudstj. i Herning Kirke Præst Søren Mejer Overby Tirsdag 7/10 kl. 19.30 IMU-møde i Kirkehuset Christian Thomsen

Tirsdag 14/10 kl. 19.30 Bibelstudie Tirsdag 21/10 kl. 19.30 IMU-møde i Bethania

Tirsdag 2/12 kl. 19.30 Adv.fest/stormøde. Regionsleder Niels Jørgen Holm Larsen, Århus. Emne: ”Vi venter noget stort!”

Tirsdag 28/10 kl. 19.30 Bibelstudie

Fredag 5/12 kl. 20.00 Rytmisk gudstj. – stillemesse

Tirsdag 4/11 - torsdag 6/11 Møderække fælles med IM. Se www.imherning.dk

Tirsdag 9/12 kl. 19.30 IMU-møde i Bethania Torben Mathiesen

Fredag 7/11 kl. 20.00 Rytmisk gudstj. i Herning Kirke Simon Nielsen & Thue Thomsen

Fredag 12/12 Julefrokost

Tirsdag 11/11 kl. 19.30 Alternativ aften

Tirsdag 16/12 kl. 19.30 Juleafslutning Søndag 28/12 kl. 16.30 Julefest for alle. Souschef på Holstebro Kristne Friskole Henrik Olesen

Tirsdag 18/11 kl. 19.30 IMU-møde i Kirkehuset Tirsdag 25/11 kl. 19.30 Bibelstudie

AKTIVITETSPROGRAMVOKSNE Tirsdag 19/8 kl. 19.00 Landsleder for Bibellæser-Ringen, Lasse Holmgaard Iversen. Emne: ”Hvorfor læser jeg (ikke) i Bibelen?” Tirsdag 2/9 kl. 19.00 Fællesmøde med Sct. Johannes, i Bethania. Forst. Børkop Højskole, Erik Back Pedersen Tirsdag 16/9 kl. 19.00 Stormøde. Ungdomskonsulent Benny Kafton Rand, Løsning. Emne: ”De ti brudepiger - det kristne fællesskab”

Lørdag 20/9 kl. 9.00-15.00 Act-Herning Se www.actherning.dk Tirsdag 30/9 kl. 19.00 Ulrik Baun, Lind. Emne: ”Breaking News - til tiden” Tirsdag 7/10 kl. 19.00 Kredsmissionær Heri Elttør, Aulum. Emne: ”Tro/tvivl, Johs. 20, 24-29” Tirsdag 21/10 kl. 19.30 Bibelkursus i Hammerum. Sognepræst Bo Knudsen, Herning

Emne: ”Guds hjerte, Guds arm og Guds hånd” Onsdag 22/10 kl. 19.30 Bibelkursus i Hammerum. Missionær Bjarne Lindgren Tirsdag 4/11 - torsdag 6/11 Møderække fælles med IMU. Se www.imherning.dk Tirsdag 18/11 kl. 19.00 Tidligere sognepræst Erik Nicolaisen, Lind. Emne: ”Hvor finder jeg hvile - som menneske og som kristen”

Fredag 28/11 Familieaften og koncert med Lise Petersen . Fællesspisning kl. 17.30. Koncertstart kl. 19.00. Se www.imherning.dk Tirsdag 2/12 kl. 19.00 Adv.fest/stormøde. Regionsleder Niels Jørgen Holm Larsen, Århus. Emne: ”Vi venter noget stort!” Søndag 28/12 kl. 16.30 Julefest for alle. Souschef på Holstebro Kristne Friskole Henrik Olesen

imherning.dk

AKTIVITETSPROGRAMSENIORER Torsdag 21/8 kl. 9.30 ved Herning Kirke SOGNEUDFLUGT Se program i Herning Kirke eller Bethania

Torsdag 2/10 kl. 14.00 i Bethania Tidl. præst Christian Poulsen, Gullestrup ”Rundt om Jonas”

Torsdag 4/9 kl. 14.00 i Bethania Missionær Bjarne Hvidbjerg, Tistrup ”Med Gud og mennesker til Nordkap”

Torsdag 16/10 kl. 14.00 i Kirkehuset Pastor Juma Kruse ”Kristendommen og det moderne menneske – hvad skal vi med kristendommen?”

Torsdag 18/9 kl. 14.00 i Kirkehuset Tidl. præst Erik Nikolajsen, Lind ”En eftermiddag om dåben”

Torsdag 6/11 kl. 14.00 i Bethania Præst Thomas Kristensen, Hvide Sande ”Fra Østtyskland til Vestjylland – at være kirke under forandring”

Torsdag 20/11 kl. 14.00 i Kirkehuset HERNING KIRKE 125 ÅR Fortællinger og tanker om Herning kirke i anledning af jubilæet ved Villy Stampe og Jens Moesgård Nielsen Torsdag 4/12 kl. 14.00 i Bethania Tidl. præst Hartvig Wagner, Gullestrup ”H. A. Brorson – julens salmedigter” Torsdag 18/12 kl. 14.00 i Kirkehuset Advents- og juleafslutning ved Jens Moesgård Nielsen


SØREN HUNDAL Jeg ville UD !

Søren Hundal er 88 år og dermed det ældste ”familiemedlem” i Indre Mission i Herning. I denne samtale fortæller han om sin udlængsel, der gav ham et eventyrligt liv som sømand på verdenshavene – og om, hvordan han endelig fandt det eneste, der kunne få ham til at gå permanent i land ...

En livsberetning fortalt til Niels-Erik Lysholm

”Næh, -Kommer du nu igen”, lyder hans drilske kommentar, da hoveddøren går op. Straks bliver jeg budt indenfor i hjemmet. Før vi sætter os i det bløde læder i TV-stuen, betragter vi fra vinduet den nedgående røde sommersol. Udenfor er haven smukt anrettet og græsplænen kantklippet, pæn og ordentlig. ”Værsgo at tage plads”, inviterer Ebba elskværdigt. Mine fingre er stadig mærket af det faste håndtryk, jeg modtog i døren. Søren begynder sin fortælling:

udlevede min kristentro specielt stærkt, det det kan jeg ikke prale af, men Bibelen havde jeg altid med mig, Det kan jeg love dig for.

BARNDOMSHJEMMET Min mor var rigmandsdatter og et stærkt troende menneske med rødder i Indre Mission. Far var fattigmandssøn, og han lærte os at bestille noget på gården. Jeg fik da også en gang imellem nogle klø, og det halve af dem havde jeg nok fortjent, ler Søren muntert. Jeg kunne malke 12 køer i timen, og det var altså med ”hånd”, tilføjer Søren på bredeste Thymål.

EN SØMAND GÅR I LAND Efter en lang periode på havet ved Vancouver var det tid at vende hjemover. Jeg fik hyre på et skib, så turen hjem gik langs stillehavskysten op igennem Panamakanalen. Hjemme fik jeg et dejligt gensyn med min familie, men allerede en af de første aftner hjemme betroede jeg min lillesøster, at hvis jeg ikke møder en vis person inden for et par dage, så glider jeg igen.

RASTLØS Men jeg var altså 22 år, utrolig rastløs, og det var lige efter krigen. Jeg ville ikke være hjemme. Jeg ville UD, jeg ville immigrere! Sverige og Norge blev mine første rejsemål, men snart gik det op for mig, at jeg var rejst den forkerte vej. Turen gik nu til Holland, hvorfra jeg sejlede op til England for til slut at blive sat af på isen i Nordcanada. Her fik jeg job som is-fisker sammen med en halvblodsindianer uden fjer i hatten, griner Søren. Efter fire måneders hårdt arbejde uden fridage var istiden forbi, og jeg gik på land. De næste tre år arbejdede jeg som farmer på prærien. For pengene, jeg tjente, købte jeg en rigtig amerikanerbil, en Dodge. For hvis man ville gøre sig håb om at være chauffør for de unge frøkener, var deres spørgsmål altid: ”What car do You have?” De var jo nogle søde piger, der bare ville giftes og forsørges, tilføjer Søren. Men jeg ville have en pige, der var selvstændig.

PRINSESSEN PÅ CYKEL Så skete det, at den Ebba, som jeg drømte om, kom forbi på sin blanksorte cykel. Fra barndomsårene kendte vi hinanden fra missionshuset. Den aften lånte jeg min fars bil til en måneskinstur med Ebba. Mine forældre var interesserede i, at jeg denne gang skulle blive hjemme, så far lånte mig gerne bilen. Og det virkede, for vi to kom ret hurtigt til at holde af hinanden. Måneskinsturen i fars HGF, Høje Gamle Ford, gik over Vilsundbroen til Mors. Vejret var lunt, og på vandet tøffede de små fiskerbåde. Det var en herlig sommeraften, vi havde sammen.

HAVET DRAGER Men havet trak, og jeg stak denne gang vest over til stillehavskysten og Vancouver Island. Alle vidste også dengang, at vi danskere er dygtige søfolk, så på alle skibe blev min arbejdskraft hilst velkommen.

INTET FRIERI Jeg tror ikke jeg friede, for hun ville sikkert gerne have en ordentlig ung mand, tænkte jeg. Vi kunne ikke gifte os sådan lige med det samme, for Ebba tjente på flere pladser, og det skulle jo gøres færdig. Men vi blev gift i Vang Kirke. Og så fejrer vi i øvrigt diamantbryllup til efteråret, tilføjer Søren smilende og fortsætter: Og som gammel forsikringsmand har jeg allerede spurgt hende, hvad hun skal have i erstatning for alle de år, hun har holdt mig ud!

imherning.dk

BIBELEN I MIN KUFFERT Uanset hvor jeg befandt mig, på prærien, på isen, eller på søen, så er én ting sikker: Min Bibel lå altid i min kuffert. Det var ikke fordi jeg

Foto: Uffe Neesgaard

En sømand går i land

7


REDAKTØRENS KLUMME

Udsigten fra Torvet 9 Af Dan Møller Udfra overskriften og billedet er det nærliggende at tro, at denne klumme handler om den store B&O-bygning, der ligger lige foran Indre Missions hus Bethania på Torvet 9. BÅDE OG... Men lad mig begynde et lidt andet sted. Det magasin, du lige nu har i hånden, er første udgave af en meget gammel publikation i nye klæder. Indre Mission i Herning har i en årrække udgivet halvårsbladet ”Bethaniabladet”, et fortrinsvis internt foreningsblad med konkret information om arrangementer, programoversigter og kontaktoplysninger. Bladet har i 29 år fulgt et stort set uændret koncept, så med dets afløser, IMMAGASINET, kommer en tiltrængt fornyelse. NYT UDENPÅ – OG INDENI Den designmæssige fornyelse springer naturligt nok først i øjnene, men det indvendige har også undergået store ændringer. Hvor

det gamle foreningsblads fokus var indadrettet og – indrømmet – ret indforstået, er ambitionen med IMMAGASINET at give et åbenhjertigt indblik i mennesker, liv og tro i Indre Mission i Herning. (U)ALMINDELIGT SPÆNDENDE Missionshuset Bethania bruges af helt almindelige mennesker med helt almindelige – det vil sige spændende, inspirerende og medrivende – livshistorier. Fra vores centrale placering på Torvet 9 har vi på en måde udsigt til hele Herning, og vi vil gerne gøre det kendt og tydeligt, at Indre Missions fællesskab i Herning er varmt, levende og åbent for alle og enhver!

prominent og meget synlig position i Hernings midte. Denne øgede synlighed har blandt andet betydet, at flere mennesker har fundet vej ind i Bethania i forbindelse med events og arrangementer i byen. Derfor gav den markante placering af B&O’s gyldne ”tempel” hos nogle anledning til utilfredshed og ærgrelse, men det sjove er, at B&O-bygningen slet ikke skygger for Bethania! Tværtimod er det nu blevet meget enklere at forklare ikke-stedkendte personer vejen til missionshuset: ”Det er den store røde bygning på Torvet – lige ved siden af B&O-bygningen. Du kan ikke undgå at få øje på den!”

ATTRAKTIV PLACERING – OG UDSIGT Da det nuværende rådhustorv i Herning blev etableret, fik Bethania – og Herning Kirke – ”foræret” en

Indre Mission i Herning | Torvet 9 | mail@imherning.dk | imherning.dk

IMMAGASINET  

1. designudkast