Park Toorenvliedt Folder

Page 1

ONTDEK WAT ER TE DOEN IS

BELEEF DE NATUUR

MUSEUM- EN SPEELPARK TOORENVLIEDT Kom gratis kijken, ervaren en ontdekken.

Park Toorenvliedt is bij uitstek een ontmoetingsplaats. U kunt hier heerlijk wandelen, even tot rust komen op een bankje of op de grote speelweide. Kinderen kunnen vanaf de eerste bunker bij de hoofdingang een speurtocht langs de bunkers maken. Verder is er een route-app: WWII Heritage. Deze is offline te gebruiken en kunt u gratis via wifi downloaden bij de museumbunker. Ook deze route gaat langs de elf bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en vertelt u de geschiedenis van deze locatie. Voor kinderen staan er op diverse plaatsen speeltoestellen; ook is er een basketbalveld.

BUITENPLAATS TOORENVLIEDT

Het stadspark is aantrekkelijk voor bezoekers die houden van de natuur. De route gaat langs de bunkers, het grote veld, de waterpartijen, bruggen en groen. De grote open ruimte wordt afgewisseld door paden met meer beboste gedeelten. Met de IVN afdeling Walcheren kunt u de natuur van dit park op een natuurlijke wijze ontdekken. Daarvoor organiseren zij regelmatig excursies in het park. Bij de Touristshop in Middelburg is een speciale folder met wandelroute van het park beschikbaar met daarin informatie over het park en haar natuur. Op de website ivn.nl/afdeling/walcheren vindt u in het ledenblad wanneer er een gids aanwezig is voor een rondleiding.

Deze folder is een uitgave van de gemeente Middelburg.

Adres: Park Toorenvliedt, Koudekerkseweg 131, 4335 SL Middelburg.

Toorenvliedt was vroeger een buitenplaats. Om de drukke stad te ontvluchtten in de zomermaanden verbleef de gegoede burgerij in hun buitenverblijf om tot rust te komen. Het landhuis dateert uit de 18de eeuw maar de buitenplaats zelf is nog ouder. Het is nu één van de weinig overgebleven buitenplaats-objecten op Walcheren dat nog intact is.


W

Schaal 1:1.8953

TOORENVLIEDT IN WOII

I

I

7

PI

P 4

Z

HI

3

8

5

1

6

N

2

De elf bunkers vormden samen met het landhuis een Duits divisiehoofdkwartier in WOII. Deze maakte deel uit van de Atlantikwall, een Duitse verdedigingslinie. Van daaruit werd de verdediging van Walcheren en de Bevelanden geleid. Vanwege het onder water zetten van de eilanden door de geallieerden is Toorenvliedt ontruimd. Nu is er een bunker ingericht als museumbunker (voor openingstijden zie: www.bunkerbehoud.com). Op 6 november 1944 bevrijdden de geallieerden de stad Middelburg. Deze operatie werd uitgevoerd met Buffalo’s (amfibievoertuigen). In de omgeving van Ter Hooge/Toorenvliedt reed één van de Buffalo’s op een mijn: zes geallieerde soldaten sneuvelden. Zij worden eervol herdacht middels een herdenkingsmonument.

I I

I

O DIERENOPVANG DE MIKKE

De Mikke is een erkende vogel- en zoogdieropvang. Zieke en gewonde vogels, egels en andere zoogdieren worden er verzorgd met als doel ze weer in de natuur terug te brengen.

LEGENDA 1 2 3 4 5 6 7 8 HI I PI P

Uitleg speurtocht Museumbunker Labyrint Villa Toorenvliedt Herdenkingsmonument Dierenopvang “De Mikke” Basketbal Grote speelweide Hoofdingang Ingang Ingang parkeren Parkeren Bunkers

Wilt u op loopafstand van park Toorenvliedt wat eten of drinken? U bent van harte welkom in Grand Café Het Getij aan de Oosterscheldestraat 18 in Middelburg. www.ivn.nl/afdeling/walcheren www.bunkerbehoud.com www.middelburg.nl