Page 1

XII år - 10/2005 - Schär N.30

yourlife THE SCHÄR MAGAZINE FOR A TASTEFUL LIFE

Reportage Ny trend möter gamla värden: Hem ljuva hem

Feel free It’s YourLife – feel free!

Resa AOECS Sommarläger i Toscana

yourlife 1


ledare

Ny trend möter gamla värden: Hem ljuva hem

Ankomst Årets slut närmar sig med stormsteg – ett år då ditt liv säkert berikades av många nyheter. Du kanske har fått nya erfarenheter och upptäckt nya saker, eller kommit fram till nya idéer och målsättningar. Du har kanske till och med fått en ny känsla för livet, en känsla som gör att du kan ta livet som det är: unikt och fullt av omväxling. Vi på Schär har gjort det till vår plikt att aktivt stödja dig i detta. Därför har vi fyllt det här numret av YourLife med livslust. För det första är det fullt av vackra bilder, vackra ord och läsglädje. För det andra presenterar det den nakna sanningen. Om du lever på glutenfri kost

söker du ständigt nya smaker eller nya kulinariska höjdpunkter. Hösten 2005 är vårt svar på detta de härligt chokladiga Quadritos och ett skivat kraftigt lantbröd. Det är två nya produkter som du säkert kommer att uppskatta: den ena smälter i munnen och den andra har en ljuvlig smak av landet. Kontraster att njuta av. Låt dig inspireras av de senaste trenderna, få ny aptit på livet och njut av det med alla dina sinnen. Hoppas att du får glädje av läsningen och av att praktisera tidningens budskap.

Innehållsförteckning

Nyhet!

@schär Landbrot – det nya färdigskivade brödet

2 yourlife

Under osäkra tider – som den vi upplever just nu – söker den yngre generationen mer och mer efter skydd och trygghet. Och de upplever i allt större utsträckning denna trygghet bland nära vänner och bekanta – hemma och i familjen. Det fenomen som trendikonen Faith Popcorn på 1980-talet kallade cocooning (att spinna en kokong omkring sig) har blivit ändamålsenligt förstärkt på ett betydligt trevligare sätt tack vare den moderna tidsandan.

home

Ulrich Ladurner

4

Trender håller vanligen bara i sig en kort tid. Men när det gäller det fenomen som kallas det nya hemmalivet verkar det vara annorlunda – faktiskt väldigt annorlunda.

Neuheit!

5

6

Köket

Välmående

Semester för smaklökarna

Hur du förvandlar ditt badrum till en njutningsoas

1


reportage

Detta beror på att det nya hemmalivet inte går ut på att dra sig tillbaka i betydelsen cocooning eller fjärmande: det går ut på att må bra hemma, träffa andra människor och ha kul. Gemensamma videokvällar i stället för biobesök på tu man hand. Spännande spelkvällar med ett gäng kompisar istället för monotona nätter på disco. Laga mat tillsammans i stället för stela restaurangbesök! Folk spelar återigen Risk, Poker, Monopol eller Roulette och gör om sitt vardagsrum till ett Las Vegas för vanliga människor. De lånar några dvd-skivor och förvandlar hemmabion till festens centrum. Människor kommer också hela tiden på nya tankar och motton som sedan muntert delas med några vänner under en måltid som visar upp deras kulinariska färdigheter.

Den nya generationen hemmamänniskor skapar inte bara nya trender utan har också sina egna nya prioriteringar. Trogna mottot ”hem, ljuva hem, men inte för oss själva” söker dessa hemmamänniskor i allt större utsträckning efter lyckan i familjens sköte. Det är inte så viktigt i vilken form detta sker. Utöver den traditionella mamma-pappa-barn-konstellationen blir till exempel den nya sammanslagna familjen allt vanligare: partner möts och startar ett nytt liv tillsammans med sina barn från tidigare relationer – naturligtvis under samma tak och med ännu flera gemensamma vänner med vilka de kan laga mat, spela spel och fira – kort sagt: ”hemmaliv” – på ett trevligare sätt och i större omfattning.

sweet homing

10

11 Redaktion Kommunikation & PR Schär Elisabeth Kuppelwieser Winkelau 9, I-39014 Postal www.schaer.com info@schaer.com Text: Conzepta Layout: Conzepta Tryck: Lohs GesmbH International

Forskning & Utveckling

Vi & Du

Smakrikt bröd med naturlig hållbarhet

Kostpyramiden

yourlife 3


@schär

Ruta som tar hand om godissuget! Tycker du om att ta en chokladpaus lite då och då? Prova då nya Quadritos, lätta och frasiga kakaorån med nougatkräm, täckta av läcker, ren choklad. Quadritos ger dig maximal njutning i minimalt format, vare sig du är på kontoret, i skolan eller på språng!

Ren energi Behöver du energi? Prova de nya kakorna från Solena.

Serverat Landbrot – det nya färdigskivade brödet från Schär har mörk skorpa och kraftig smak.

Det uppfyller önskemålen om mer smak och variation i vårt brödsortiment. Efter att ha genomfört en stor konsumentenkät i hela Europa tar Schär nu ännu större hänsyn till denna efterfrågan med nya Landbrot, även detta bakat utan konserveringsmedel och förpackat färskt från ugnen. Vi vill framföra ett stort tack till alla som deltog i undersökningen. Läs mer på www.schaer.com Njut av den nya smaken i Schär Landbrot – Schär-produkterna finns snart att köpa i butikerna!

4 yourlife

De två viktigaste ingredienserna hirs och bovete är rika på proteiner, fibrer och kolhydrater och är idealiska för att ladda batterierna under arbete, studier eller efter träningen! Kakorna är bakade av osiktat rismjöl, hirsflingor och bovete, en oslagbar kombination av mineraler, järn och vegetabiliska proteiner. Vad väntar du på? Ta en energipaus! Upptäck nya Solenas!

Känner du för Salinis? Har du redan provat våra nya salta snacks som smakar allra bäst i en avspänd atmosfär tillsammans med dina vänner? Om inte är det hög tid – för nya Salinis från Schär!


köket

Semester för smaklökarna Det är lördag kväll, den första kvällen efter vår semester. Clara och jag har varit i Frankrike, eller närmare bestämt Concarneau-kusten i Bretagne. Där är helt underbart. Men mer om det senare eftersom vi har lite bråttom. Våra vänner Markus och Julia kommer nämligen snart. De kom tillbaka från Italien så sent som igår. Vi ser därför fram mot långa samtal och en jättetrevlig kväll eftersom vi ska laga mat åt varandra. Vi ska servera ganska små men delikata rätter som vi har fått inspiration till från våra semestrar. Vi är ansvariga för den franska finessen, Markus och Julia förbereder den typiskt italienska delen av måltiden. Låter gott, eller hur? Så försvinn inte. Jag är strax tillbaka, dörrklockan ringde just och det vore inte rätt om Clara måste hälsa gästerna välkomna ensam. Nu är jag tillbaka. De andra är redan i köket och Markus berättar just om hur han varje kväll gick på jakt efter mygg beväpnad med en salamikorv. Kan ni höra skratten? Det är bara början. Markus och Julia brukar verkligen komma igång efter några glas vin. Till slut får

man ont i magen av allt skrattande! Men det som jag egentligen skulle berätta för er är att Julia är glutenintolerant. Och varför berättar jag det? Kanske för att det fortfarande finns människor som tror att glutenintoleranta bara kan njuta av mat i begränsad utsträckning. Det stämmer naturligtvis inte, vilket vi ska bevisa för er. Vår meny består av tre rätter, som ingen av dem innehåller gluten men inte smakar sämre för det. Ta vår förrätt, till exempel: Fransk löksoppa toppad med rostat vitt bröd och gratinerad med ost. Mmm, tänk er bara. Men ursäkta mig, jag måste gå och se om ugnen är på... Ja, det var den.

ni vet ännu inte vad som står på menyn härnäst. Julia har just börjat förbereda sin spaghetti marinara: hon har skalat räkorna och hackat alla ingredienser. Hon steker vitlök och krossade tomater och tillsätter sedan resten av ingredienserna. Det hela får koka ihop under 20 minuter. Markus, kan du sänka musiken lite – tack, det där låter verkligen coolt – och koka upp vatten i två kastruller: en till pastan och den andra till de bretagnska kammusslorna som var svindyra. Men ibland måste man skämma bort sig lite. Till sist en liten bit av den utsökta tiramisùn som Julia har gjort av glutenfria savoiardikex, mascarpone,

I butiken Kontrollera om musslorna är färska. När du köper musslor, se till att de är slutna eller att de sluter sig när du petar på dem. Färska musslor kan förvaras i kylen i 4–8°C i högst 2 dagar.

Kom närmare och titta i grytorna. Jag ska också hämta några av de där knapriga, salta ... Clara, vad heter de nu igen? Just det, Salinis! De är jättegoda att knapra på. Vill ni ha ett glas vin till maten eller föredrar ni cider från Bretagne? Clara och jag drack cider nästan varje kväll i olika små vikar – mellan klipporna, i fin sand och innan ... ja, ni vet vad jag menar! Men

kaffe och kakao. Underbart! Tycker inte du också det? Men, hallå? Vart ska du ta vägen? Hem för att laga till samma meny? Men vi har fortfarande inte... Ok, man kan inte stoppa kulinariska semesterfirare. Du kan faktiskt hitta recepten på Internet på www.schaer.com. Vi hoppas du får mycket skoj och hoppas att du gillar den måltid vi har beskrivit ovan.

yourlife 5


Välmående

Hur du förvandlar ditt badrum till en

njutningsoas LIDER DU AV STRESS? I SÅ FALL KAN VI HJÄLPA DIG. HÄR FÅR DU NÅGRA BILLIGA TIPS PÅ HUR DU KAN PYSSLA OM DIG SJÄLV. Försök att koppla av och hitta total harmoni mellan kropp, själ och intellekt – unna dig 30 njutningsfulla minuter i en hemmagjord oas, dvs. ditt eget badrum.

Viktigt Avkoppling kräver ostördhet. Gör dig av med allt som kan störa dig under den kommande timmen. Skicka din älskling på bio eller till kompisar och, framför allt, dra ur telefonjacket! Ok? Börja sedan med att tappa upp ett bad. Men var lite försiktig: det är värme som skapar välbefinnande, inte hetta. Därför bör vattnet inte vara varmare än 38°C.

Hur länge? Gå inte till överdrift. 15–25 minuter är tillräckligt lång tid för att skaka av dig dagens bördor och återupprätta din inre balans. Tänk på: om du stannar i badet längre än 25 minuter riskerar du att överbelasta både cirkulationen och huden i onödan.

Omgivningen Dämpad belysning och harmoniska ljud gör mycket snabbt ditt badrum till en avkopplande oas som du kan njuta av med alla dina sinnen. Tänd några ljus (kanske även rökelse), häll upp ett glas mousserande vin och sätt på någon lugn och avkopplande musik.

6 yourlife

Tillsätt

Efteråt

Allt från anis, lavendelolja och apelsinblom till rosenträ, sandelträ eller kanel – utbudet av väldoftande och aromatiska oljor är nu större än någonsin. Men du behöver inte alltid köpa de senaste blandningarna från butiken eller hälsokostaffären.Riktiga njutningsmirakel kan också åstadkommas med tusentals år gamla recept, t.ex. det som Kleopatra använde för att förgylla sitt dagliga bad: en kopp mjölk, en tesked olivolja och lite honung.

Något alldeles speciellt Har du aldrig badat i citronsaft? Gör det! Det finns många goda skäl till att skönhetsexperter har citronbad som ett specialknep. Citronsaft mjukar upp huden, bleker fräknar och utslag, rensar bort orenheter i huden och gör också huden på hals och bröst fastare. Bara en halv kopp nypressad citronsaft, en kvarts färskriven ingefärsrot och några droppar olivolja besparar dig besväret att smörja in dig efter badet.

Efter badet bör du antingen hoppa direkt i säng eller koppla av i minst 30 minuter. Hur använder man den här tiden på bästa sätt? Du kan till exempel göra en enkel men mycket effektiv yogaövning. Ligg på rygg, ta tag om bakhuvudet med båda händerna och sträck försiktigt ut nacken. Lägg sedan huvudet på golvet och låt armarna ligga intill kroppen. Vänd handflatorna uppåt, sträck ut benen något åtskilda och sträck tårna utåt. Blunda, andas mjukt och långsamt och låt helt enkelt alla störande tankar komma och försvinna igen. Tänk dig att du flyttar över alla dina spänningar till golvet. Tänk dig en trappa med tio trappsteg som du sakta går nedför. Känn hur du blir lugnare och mer avslappnad för varje steg. När du har Om du tycker att monått det sista steget, dern meditationsmusik stanna där ett tag för som valsång och vågljud några minuters total är för sövande kan det avslappning – eller vara mödan värt att leta för en mycket vilsam efter annan meditationsnatt. musik. Kolla till exempel

Musik

Fønix Musik på http://se.fonixmusik.com.


Schärs produkter i Toscana: • Farmacia di Coverciano, Via G. d'Annunzia, 78, Firenze • Farmacia Gulielmino Corso Italia, 168, Pisa • Farmacia Comunale Centro Via Mazzini, 14, Viareggio

resa 2005 AOECS sommarläger, sponsrat av Schär

Toscana

AOECS Sommarläger i Toscana ”Jag har aldrig varit i Italien och trodde verkligen inte att jag skulle komma dit inom den närmaste framtiden.“ “Jag är naturligtvis väldigt intresserad av italienska städer, konst och kultur, men försök bara säga till någon i pizzans och pastans förlovade land att du måste äta glutenfri mat. Men det blev inte som jag hade förväntat mig.” Hanneke van Scherpenzeel studerar vid universitetet Windesheim i Zwolle (Nederländerna). Förra sommaren reste hon till AOECS ungdomsläger där hon inte bara upptäckte Toscana ... “Vår startpunkt var Borgo Collelungo, ett gammalt renoverat gods mitt på den fantastiska toscanska landsbygden. Vart jag än vände blicken såg jag berg, vingårdar och pinjeträd. Jag tyckte att de varma färgerna, och då

särskilt den nästan gyllengula, kändes väldigt lugnande. Och dessa cypresser: de bara står där mitt på landsbygden och utstrålar ett otroligt lugn. Jag blev också mycket imponerad av det faktum att man hittar konst överallt i Toscana, till exempel i Florens. Fastän vi besökte staden på en måndag, den dag när alla museer är stängda, fick jag ändå se en hel del saker där. Nästa resa tog oss till Pisa. Ni måste verkligen se det lutande tornet, även om jag själv skulle ha föredragit att tillbringa mer tid i Florens eller i Siena, en underbar bergsstad. I San Gimignano strosade jag runt i evigheter i de små gränderna. Människor satt här och där längs gatorna och kopplade av och njöt av solen. Och när jag plötsligt befann mig mitt i en privat trädgård var det ingen som verkade bry sig. Alla människor var mycket varma och öppenhjärtiga. Det märktes överallt. Som en del av mina studier (holländska: redaktörens anm.) läste jag en massa böcker av författare från förra århundradet. På den tiden åkte de alla till Toscana för att få inspiration. Nu

förstår jag varför – även om jag har sett långt ifrån allt. Vi hade helt enkelt inte tid att besöka Uffizierna, de berömda Boboli-trädgårdarna och Accademia med Michelangelos världsberömda staty av David. Men, och det är jag ganska säker på, jag kommer snart att återvända till Toscana för att samla på ännu fler fantastiska upplevelser. Jag har redan tagit med mig atmosfären och färgerna hem.

”Jag behöver bara blunda så är jag tillbaka” Jag njöt verkligen fullt ut av min tid i Toscana – regionen, naturligtvis, men även maten. Det var härligt att säga till någon “Oj, det här är jättegott, smaka!” I Borgo Collelungo fanns en kvinna som skämde bort oss med alla möjliga utsökta italienska specialiteter. Jag fick också en massa nya pastaidéer att prova hemma. Men inte bara det. Vi besökte också otroliga resDu hittar många olika pastatauranger i Siena och tips på www.schaer.com Florens. Särskilt pizzan var fantastisk: genuin glutenfri pizza med lövtunn botten. Jag måste tillstå att jag fortfarande saknar den!”

Hanneke

feel free

It’s YourLife - feel free! Kommer du ihåg? I förra numret av YourLife bad vi dig att beskriva vad självständighet innebär för dig. Nu har vi publicerat de bästa definitionerna av självständighet från hela Europa på vår webbplats: www.schaer.com. Du kanske hittar din egen definition där också. Om inte, skriv gärna igen och berätta vad du vill, vad du tänker och känner: info@schaer.com. Nyckelord: YourLife. De intressantaste bidragen publiceras.

yourlife 7


milly4kids

Hej alla barn, jag heter Milly. Det bästa jag vet är att surra omkring i en färgstark och glutenfri värld. Jag vill nämligen titta närmare på allt det goda som finns genom mitt förstoringsglas. Jag är också bra på att trolla fram fantastiska saker ur min hatt. Men nu vill jag ha lite roligt med er. Jag har gömt mig på en massa ställen på den här sidan. Hur många ställen? Ta reda på det och skynda dig att skicka ett e-brev till milly@schaer.com Om du skickar in rätt svar kommer jag snart hem till dig i form av en nyckelring. Ok? Ha det så kul – och vi ses snart. Hälsningar Milly

8 yourlife


together

Samarbete för ett rikare glutenfritt liv

Hot Line (0)19-3073 00 info@kungmarkatta.se www.kungmarkatta.se

Bra och nyttig mat åt alla i Sverige

Kung Markatta i Örebro samarbetar med Schär sedan 1997. Företaget grundades 1983 som resultatet av en dröm om att kunna erbjuda alla bra och nyttig mat. Företaget sysslar med import och försäljning av ett flertal produkter, men fokuserar främst på ekologiska produkter och livsmedel för födoämnesallergiker, t.ex. glutenintoleranta. Kung Markatta säljer Schärs produkter till bland annat dagligvaruhandeln (t.ex. ICA och COOP), andra grossister, hälsokostbutiker och storhushåll. Kung Markattas målsättning är, precis som Schärs, att leverera högsta möjliga kvalitet. Enligt företagets produktchef Kenth Bruckmann är kvalitet något unikt för varje enskild produkt. När det gäller glutenfria produkter av hög kvalitet anser han att de kännetecknas av goda, sunda och bra råvaror samt säkerhet i produktionsprocessen. Det är även viktigt med ett stort utbud. Ett av Schärs nyckelord är säkerhet, någonting som även är mycket viktigt för Kung Markatta. Hela det glutenfria sortimentet är SÄRNÄR-klassat och alla produkter kontrolleras kontinuerligt för att säkerställa högsta möjliga kvalitet och säkerhet. Kung Markatta lägger även stor vikt vid variation. Som glutenintolerant är man ganska begränsad i vad man kan äta och därför är det riktigt roligt att få arbeta med Schär som kontinuerligt utvecklar sitt sortiment, säger Kenth Bruckmann.

Kvalitet, säkerhet och variation är Schärs ledstjärnor och vårt mål är att kunna erbjuda glutenintoleranta det allra bästa. Inte bara när det gäller sortimentet, utan ä ven när det gäller service. Det ska vara enkelt och bekvämt att få tag på Schärs produkter, kunderna ska kunna fatta välgrundade inköpsbeslut och det är absolut nödvändigt att de känner sig trygga med de produkter de köper. Schär

för en intensiv och öppen dialog med noggrant utvalda samarbetspartners i de olika länderna för att uppnå sina målsättningar. Hur väljer Schär sina partners? Schär samarbetar endast med partners som kan ge bästa tänkbara service. De måste ha ett väl fungerande distributionsnät, hög kompetens och en vilja att hela tiden utvecklas.

Ett sundare Norge I Norge Hot Line (+47) 6391 0000 samarbetar info@alternativ-mat.no Schär med www.alternativ-mat.no Alternativ Mat, ett företag i Årnes utanför Oslo som har många likheter med Kung Markatta. Man importerar och distribuerar ekologisk mat och mat för allergiker. Alternativ Mat grundaprodukter till hälsokostbudes i mitten av 1980-talet, men tiker och storhushåll. Företagets började inte arbeta tillsammans filosofi är att göra Norge sundare med Schär förrän våren 2005. och man arbetar för att vara först Trots det relativt korta samarbetet med de senaste inom allergimat, är man mycket nöjda. erbjuda bra service och inforDr Schär är ett innovativt företag mera om det utbud som finns. som är ledande i sitt arbete med De som är glutenintoleranta ska att utveckla välsmakande, funkkänna sig omhändertagna och tionella produkter för gluteninto- uppmärksammade. De ska känna leranta, säger Bente Hognestad, sig säkra när de köper företagets marknadschef på Alternativ Mat. produkter, de ska känna att de Dessa egenskaper gör att Schär har friheten att välja ur ett stort kan hjälpa Alternativ Mat att utbud och de ska känna att de infria sina löften till kunderna. kan hitta det de söker. Alternativ Mat säljer Schärs

Vinnare! Kommer du ihåg utlottningen i förra numret av YourLife? Nu har vinnarna dragits. Outzen Linda (DK) kan se fram emot en veckas semester för 4 personer i södra Tyrolen. De 15 hobbypaketen, värda 250 euro, går till: Meyland Dominik (D), Ylisirniö Marjatta (SF), Bouillot Alain (F), Ekeman-Tolis Gudrun (S), Ibañez Gomariz Antonia (E), Ruottinen Raija (SF), Sandtro Heidi B. (N), Merklinger Anton (D), Lauritzen Mikkel (DK), Chalon Annick (F), Mauthner Angelika (A), Salzmann Renata (CH), Weynants Liliane (B), Lisa van Rossem (NL), Gonzalves Neves Silva M. Lucilia (P). Vi lottade även ut 30 presentkort à 250 euro.

Grattis, alla vinnare!

Se alla vinnare på www.schaer.com

yourlife 9


forskning & utveckling

Smakrikt bröd med naturlig hållbarhet Alltjämt efterfrågas ett stort sortiment av välsmakande och naturliga matvaror. Det är en kombination av kunskap och teknik som gör det möjligt för oss att tillgodose efterfrågan: vi bakar färskt bröd som inte innehåller konserveringsmedel – precis som alla bageriprodukter från Schär.

Prova oss!

Forskning & utveckling Mat åldras snabbt. Enzymer, ljus och luft bryter ner viktiga ingredienser. Vår forskningsoch utvecklingsavdelning arbetar därför kontinuerligt för att på ett naturligt sätt förebygga eller försena dessa processer så att du kan njuta av vårt naturliga bröd varje dag UTAN konstgjorda konserveringsmedel.

Ett erbjudande till alla som ännu inte har upptäckt Schär: ett kostnadsfritt YourLife-abonnemang och en trevlig välkomstgåva.

13.05.2005

XII Jahr - 10/2005

Schär N.29 Xll Jahr - 05/2005 -

schär news DEUTSCH

- Schär Nr. 30

Det enda du behöver göra är att fylla i svarskupongen på sidan 10. Självklart kan du även utnyttja det här attraktiva erbjudandet på www.schaer.com.

yourlife THE SCH ÄR

MA GA

ZIN E FO R A TAS TEF

UL LIF E

L LIFE NE FOR A TASTEFU THE SCHÄR MAGAZI

Att bevara maten utan användning av kemikalier Det är bakterier som gör maten dålig. Det innebär att behovet av strikt hygien är mycket stort. De grundläggande principerna låter enkla: extrahera vatten, värme och syre. Det naturliga brödet hamnar därför på ditt frukostbord tack vare vår forskningsavdelnings kunskap, rigorösa hygienrutiner och en mängd tekniska processer.

Så naturligt som möjligt Konserveringsmedel strider mot en av våra viktiga grundläggande principer: mat bör vara så naturlig som möjligt.

Reportage Lust auf Neues?

Wohlbefinden Natürliche Durstlöscher

Familie Romantische Tischdekoration yourlife 1

S Hot Line (0)19-3073 00, info@kungmarkatta.se, www.kungmarkatta.se N Hot Line (+47) 6391 0000, info@alternativ-mat.no, www.alternativ-mat.no

Viktigt: BFD! Produktens obligatoriska bästföredatum (BFD) är viktigt för konserveringsteknikerna. Både handlare och konsumenter vill ha så lång hållbarhet som möjligt så att produkten kan ligga kvar i hyllan eller i skåpet hemma i flera veckor. Om en produkt ska hålla i ett år, kan den inte framställas utan kemiska konserveringsmedel. Naturliga bageriprodukter från Schär håller i upp till fyra månader. Detta innebär också en utmaning för vår logistikavdelning: Schär-bröd finns tillgängligt i hela Europa inom en period på bara tre veckor!

Hur känner jag igen konserveringsmedel? En titt på innehållsdeklarationen kan vara mödan värt. Konserveringsmedel är lätta att känna igen; de måste anges tydligt på förpackningens etikett

Etikett

Etikett Schär


mail@

vi & du

info@schaer.com www.schaer.com

Fråga dietisten

Penne med kalkon Ingredienser För 4 personer: 400 g Penne Schär, 300 g kalkonbröst 40 g senapsfrö, 1 schalottenlök,1 morot,1 selleristjälk 1 vitlöksklyfta, 5 matskedar olivolja, 1,5 dl vitt vin, salt, efter smak

Kostpyramiden Att äta balanserad kost kan vara kul och samtidigt väldigt enkelt. Utifrån kostpyramiden vill vi visa hur du utan ansträngning kan börja äta en balanserad och sund kost som smakar gott och aldrig blir långtråkig. Frukt och grönsaker: 5 gånger om dagen Frukt och grönsaker innehåller kostfibrer, vitaminer, mineralsalter, spårämnen och antioxidanter. Du bör äta 3 portioner grönsaker och 2 portioner frukt (1 portion = minst 120 g = 1 handfull) om dagen. Spannmålsprodukter: till varje huvudmåltid Spannmålsprodukter, såsom glutenfritt bröd, glutenfria nudlar, potatis och ris, innehåller mycket kolhydrater och kostfibrer och därmed mycket energi som kroppen lätt kan bryta ner. Till varje huvudmåltid, det vill säga 3 gånger om dagen, bör du äta ett av livsmedlen från den här gruppen. Kött, fisk, skidfrukter och ägg: tillräckligt mycket varje dag Kött, fisk och ägg innehåller proteiner, fett, mineralämnen och

vitamin B. Ät omväxlande 1 portion (cirka 100-120 g) kött eller fisk per dag. Sundast är att äta magert nötkött, fågel eller fisk. Ägg bör du inte äta mer än högst 2 gånger i veckan.

Tillagning: 1. Hacka schalottenlöken, moroten och sellerin mycket fint. Lägg allt i en kastrull med ungefär 3 matskedar olja och fräs försiktigt i ungefär 10 minuter. Tillsätt därefter saltet och ungefär _ dl vin. Fortsätt att småputtra tills grönsakerna är mjuka. 2. Lägg ut kalkonskivorna med senapsfröna. Häll olja i en stekpanna och fräs vitlökklyftan så att den får färg. Ta bort den och lägg i kalkonskivorna. 3. När kalkonen börjar få färg, ta ur den ur stekpannan och skär den i små tärningar. Lägg i tärningarna i stekpannan, tillsätt vinet och fortsätt att koka i ytterligare 10 minuter. 4. Koka pastan i saltat vatten, häll sedan av vattnet och lägg pastan i stekpannan med grönsaker, blanda i kalkonen, sjud i ungefär 1 minut. Klar att servera!

Mjölk och mjölkprodukter: varje dag Mjölkprodukter, såsom mjölk, yoghurt, kvarg och ost, innehåller proteiner, fett, kalcium och vitaminer. Ät 2 portioner (om vardera cirka 120 g), men helst med reducerad fetthalt. Fetter och oljor: varje dag i måttlig mängd Fetter och oljor innehåller essentiella fettsyror och fettlösliga vitaminer (A, D, E, K). Sundast är vegetabiliska fetter, som till exempel kallpressad olivolja och kärnoljor. Det är tillåtet med cirka 3 portioner om vardera 10 g. Animaliska fetter (till exempel smör) bör njutas i måttlig mängd.

U

För att hålla sig frisk och sund är det dessutom viktigt att dricka minst 1,5 l vatten (mineralvatten, osötade ört- eller fruktteer), vara försiktig med salt, inte äta för mycket godis och att röra sig regelbundet.

T

A

N

Ä

G

G

Spaghetti alla puttanesca Ingredienser 400 g Spaghetti Schär, 400 g krossade tomater, 1 msk kapris, 3 sardellfiléer, 100 g svarta oliver, 1 röd chilipeppar, 1 klyfta vitlök, persilja, 1 msk olivolja, salt. Tillagning: 1. Kärna ur och hacka oliverna. Finhacka persiljan. 2. Stek vitlöken i lite olja, lägg i sardellerna och fräs dem tills de är gyllenbruna, tillsätt tomater. 3. Tillsätt oliver, kapris och den hackade röda chilipepparn strax därefter. Salta och låt det sjuda på svag värme i ca 15 minuter. 4. Koka Spaghetti i lättsaltat vatten tills den är ”al dente”. Häll såsen över Spaghetti och garnera med persilja.

V

E

G

E

T

A

R

I

S

K


Penne med kalkon

Spaghetti alla puttanesca

Landbrot är bakat för dig som älskar smakrika och saftiga lantbröd. Det förpackas direkt från ugnen och är fritt från både gluten, laktos och konserveringsmedel. Färdigt att bre och avnjutas! För Landbrot smakar mycket – med eller utan pålägg.

GS075/27,4/10.05

ETT HÖJDARBRÖD FÖR STORA OCH SMÅ.

YourLife_30_SW  
YourLife_30_SW  
Advertisement