Page 1

STEDELIJKE BASISSCHOOL DE DROOMBALLON

22 DECEMBER 2017

HALLO SBO een band tussen school en thuis

winter 2017

VU 
 Ellen Heyns
 pedagogisch directeur


WOORDJE VAN DE DIRECTEUR

22 DECEMBER 2017

Beste ouder(s), begeleider,

In de wintereditie vindt u een bijdrage van elke groep en leerjaar zodat u op de hoogte blijft van het reilen en zeilen op de Droomballon. We zijn alweer aan het einde gekomen van een schitterend, fijn en leerrijk 2017! We kijken samen met u uit naar een heerlijk, boeiend, warm, sociaal, verrijkend en onvergetelijk 2018… De laatste weken van het jaar zorgen voor een welbepaalde sfeer op school. De gezelligheid voel je in alle klasjes. De klaslokalen worden sfeervol en warm aangekleed. Alle kinderen zijn reeds in feeststemming. Nieuwjaarsbrieven worden geschreven, receptjes voorbereid en kunstwerken worden gecreëerd om ook jullie huisjes en tafels op te smukken voor de jaarwisseling. De tijd staat niet stil! In het onderwijslandschap beweegt ook vanalles. U heeft vast al iets gehoord over de nieuwe ondersteuningsnetwerken en de implementatie van de gratis voorleessoftware voor bepaalde leerlingen. Sinds september zijn we samen met de Leerexpert zoekende om dit alles te organiseren. Sinds november vind je op dinsdag twee extra medewerkers terug op onze school. Juf Mariska en juf Jessy komen ons dan mee ondersteunen in de klas om nog meer zorg op maat te kunnen geven. Samen gaan we op zoek naar nieuwe hulpmiddelen en dragen we zorg voor al jullie kinderen! Daar streven we toch naar… De gratis voorleessoftware wordt uitgetest en indien uw kind hiervoor in aanmerking kan komen, werd u reeds verwittigd. We willen dit ook zeer doordacht en onderbouwd toepassen in het klasgebeuren. We houden u zeker op de hoogte van de stappen die we ondernemen. Dit jaar staan ‘techniek en ICT’ extra in the picture in onze klas- en schoolwerking. We streven ernaar om elk jaar een bepaald leerdomein aan te pakken. Dat is nu het fijne aan werken op De Droomballon… Steeds weer opnieuw voel je de intrinsieke motivatie van alle personeelsleden om samen de uitdaging aan te gaan en ervoor te zorgen dat we mee zijn! Langs deze weg… Droomballon-team, jullie zijn toppertjes. Graag sluit ik af met mijn wens voor 2018! Ik wens jullie van harte een schitterende gezondheid, fonkelende oogjes, snel kloppende harten en hoopvolle blikken van jullie kinderen en naasten. En bovenop dit alles wens ik jullie 365 complimenten toe, voor elke dag eentje. Die bevestiging en die extra aanmoediging die ieder van ons verdiend en nodig heeft, of je nu 3 jaar of 58 jaar bent. Een lief woord, een schouderklop of een knipoog op het juiste moment maken een wereld van verschil en dat proberen we onze Droomballonnertjes ook mee te geven. Een grandioos 2018 gewenst!


Deze hadden jullie nog te goed…

OKAN1
 Ayse Cetin Voor dit gerecht kun je me wakker maken:
 Als het om eten gaat komt mijn multiculturaliteit naar boven! Geef mij maar het Grieks gerecht Moussaka en daarnaast de 'Sarma's' die mijn oma klaarmaakte. Maak me maar wakker als het klaar is...
 Dit heb ik het laatst gegoogeld:
 Zonnige oorden, weekendje uit, Travelbird, renovatie, binnendeur! Dus we blijven thuis!!!
 De beste uitvinding ooit: 
 Pinterest, je vindt er alles op. ZALIG!
 Als ik een eigen school mag beginnen, is het eerste wat ik doe: 
 Mijn team soigneren.....

OKAN2
 Peggy Vercauteren Voor dit gerecht kun je me wakker maken:
 Ik ben eigenlijk een alleseter maar ik ben gek op de Midden-Oosterse . De verschillende kebabs, de enorme groenteschotels, de geparfumeerde rijst, hmmmm...het water komt me nu al in de mond!
 Dit heb ik het laatst gegoogeld:
 Ik ben superleergierig, dus bij het minste dat ik lees en waarvan ik de achtergrond of de onderliggende reden of ... niet ken, consulteer ik mijn maatje Google. Als computerleek was dit tot voor de vakantie allemaal op de desktop, dus moest ik steeds wachten tot ik thuis was. Maar onlangs heb ik ontdekt dat dit ook via mijn smartphone te regelen valt.Nu heb ik steeds onmiddellijk boter bij de vis, lang leve de technologie!!!
 De beste uitvinding ooit: 
 Ongetwijfeld voor mij de vaatwasmachine!!!!Als ik bedenk hoeveel tijd me dit al bespaard heeft in mijn leven!!! 
 Als ik een eigen school mag beginnen, is het eerste wat ik doe: 
 Een beleidsondersteuner zoeken die me doorheen het digitale tijdperk de bomen door het bos zou laten zien!!!!


G1 nieuws uit het peuterdorp “ Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach. Want wie vrolijk is in de morgen die lacht de hele dag.” Wat zijn we trots op onze peuters. Ongelooflijk wat zij op die korte tijd in onze Droomballon al kunnen. “ Stop, niet doen” , onze jasjes aandoen, symbooltjes herkennen, plassen op het toiletje, spelen in de hoekjes, in het kringetje zitten, nieuwe vriendjes maken, op ontdekkingstocht gaan, een plaatsje vinden in de groep, lekker kliederen en klodderen,… Jules, onze klaspop, is de beste vriend van onze peuters. Jules is boos, blij, bang en verdrietig. Hij ontdekt samen met onze peuters elke dag nieuwe dingen. Jules heeft soms een probleempje en de peuters helpen hem dan een oplossing te vinden. Superduimen, stickers, knuffels en heel veel lachgezichtjes maken van elke dag in ons peuterdorp een feest. In januari starten we met onze olifantenklas. Het kijkmoment is net geweest. We zagen enthousiaste peuters en ouders die het grote avontuur helemaal zien zitten.Dat gevoel willen we vasthouden. Goesting, echt goesting hebben om samen onderwijs op zijn mooist te beleven. Dankjewel peuters, ouders, collega’s voor de ontzettend fijne eerste trimester in ons peuterdorp.


G2 Tutjes voor de Sint Na lang aftellen, was het op 1 december eindelijk zover. De Sint kwam op bezoek samen met zwarte piet. Vol spanning zaten we te wachten in het paviljoen. Sommigen super enthousiast en anderen met kriebels in hun buik. Voor sommige kleuters was het ook een belangrijke dag, ze hadden hun tutje bij om aan de Sint te geven. En omdat we zo flinke kapoenen waren, kregen we een mooi klasgeschenk.


G3 Bezoek aan het huis van de Sint Waar slaapt de Sint? Wanneer en wat eet hij? Neemt Sinterklaas een ligbad of een douche? Draagt hij een kamerjas? Waar slapen de pieten? Op al deze vragen kregen de dolfijnen, kikkersen bijen een antwoord.Het was geweldig om samen met zwarte piet in het huis van de Sint te mogen wandelen. Zo zagen we de ontvangstruimte, de slaapkamers, de werkkamer, de hobbyruimte en de keuken. Alle kleine weetjes zijn we te weten gekomen over Sint en Piet. Na afloop van onze rondleiding werden we verwend met lekkere chocolade. Het werd een memorabele uitstap.


G4


zorg Wiebel en Pola in De Droomballon Onze beste vrienden van de kleuters zorgen weer voor fijne bezoekjes aan al onze peuters en kleuters. De kinderen werken samen met Wiebel en Pola rond de speelplaatsafspraken, de gevoelens en het probleemoplossend denken. Ook de rups was terug. De kleuters konden dikke duimen verzamelen. Door samen te werken kregen de kinderen de rups volledig volledig gekleurd. Dat werd beloond met een medaille. Omdat Wiebel en Pola niet alleen op de speelplaatsen willen meespelen zijn ze bezig aan een heus Stop-spel voor bij de oudste kleuters. Alle kleuterprobleempjes worden aangepakt. Want wij kunnen onze problemen al zelf oplossen. Â Ook de jongste kleuters worden verwend met een Wiebel en pola dobbelsteen. Verdient dat geen dikke duim?


L1 Keuzemoment sinterklaasactiviteit
 We bouwen een muur met blokken stevig op elkaar. We bedenken een goede aanpak, en ons ontwerp is klaar! We metsen met stenen een echte schoorsteen voor zwarte piet! Karton, lintjes, dozen om ter meest… Alles staat klaar voor een echt knutselfeest! We maken een schets en kiezen het juiste materiaal.

Weet je wat we kunnen doen? We maken marsepein voor in onze schoen. We wegen en mengen, en volgen het plan stap voor stap. We maken de mooiste figuurtjes, is dat niet superknap?

We beginnen te bouwen en creëren een eigen stoomboot allemaal! En zie je de resultaten hier? Wij zijn alvast superfier! En de resultaten mogen er wezen, vinden jullie niet?


L2 kerstelfjes Kerstmis


kerstmis


veel pakjes


leuk vieren


mooie kerstballen bewonderen


kerstboom mooi versieren


bijna komt de Kerstman


buiten in de sneeuw


feest

koud


Louise 2C

Mats S 2C

familie


Kerstman heel leuk heel veel rood en heel veel wit lief Elise 2A

lekker eten
 een mooie film
 gezellig in de zetel
 Kerstmis
 Amélie 2C Nieuwjaar
 brief voorlezen
 heel veel pakjes
 alle mensen zijn blij
 2018
 Lise 2C

rendier rode neus Rudolf, het rendier gaat mee op kersttocht leuk Lore 2A

Kerstmis
 brrrr… sneeuw
 veel leuke pakjes
 kijk de Kerstman komt
 feest Jesse 2C

sneeuwbal een slee een grote sneeuwbol een grote sneeuwpop maken koud Mattias 2A


kerstboom veel versiering heel veel lampjes heel veel leuke cadeautjes leuk Lenka 2A elfjes zijn klein zijn heel schattig kunnen heel goed vliegen klein Liesl 2A Sneeuwpop
 het sneeuwt
 maak elen sneeuwpop
 je kan sneeuwballen gooien
 blij Lisa 2B Kerstmis
 veel sneeuw
 het is kerst
 we krijgen fijne pakjes
 leuk Alicia 2B Kerstmis
 veel lichtjes
 heel mooi vuurwerk
 er staan veel kerstbomen
 gelukkig Nienke 2B kerstmis het sneeuwt ik krijg cadeautjes je kan feest vieren tof Gamze 2B

Kerstmis
 de kerstman
 hol ho ho
 hij brengt veel cadeautjes
 blij
 Sep 2B


L3 Poëzie hangt in de lucht In het 3e leerjaar hangt er sinds de herfstvakantie poëzie in de lucht. De leerlingen worden elke week ondergedompeld in de wereld van de poëzie. De juffen schreven zich namelijk in voor een knap poëzieproject dat door de bib georganiseerd wordt.

Elke maandag krijgen de leerlingen een leuk filmpje te zien waarin dichter Geert De Kockere een gedicht voordraagt en hen iets meer vertelt over poëzie. Maar vooral… op het einde van elk filmpje krijgen de kinderen een opdracht! Die opdrachten zijn heel gevarieerd: nieuwe woorden bedenken, een versje afmaken, rijmwoorden bedenken, filosoferen,…

Elke keer gaan de kinderen met veel enthousiasme en gedrevenheid aan de slag om de opdracht uit te voeren. Ze werken daarbij in een poëzieschriftje waar dus elke week iets nieuws in verschijnt. De juffen staan vaak versteld van de bijzondere vondsten van de leerlingen! Bij hun zelfverzonnen woorden of tekstjes mogen de dichters in spe ook altijd een tekening maken. Er zijn elke keer weer prachtige kunstwerkjes bij!

Ook na de kerstvakantie krijgen we nog een aantal filmpjes doorgestuurd. Het project wordt afgesloten op gedichtendag op 25 januari.

De uitgevoerde opdrachten worden telkens doorgestuurd naar de bib. Daar wordt een selectie gemaakt uit alle ingestuurde opdrachten en die zal tentoongesteld worden in de bib. Spannend of ook één van onze werkjes erbij zal zijn!!

Uit alle deelnemende klassen worden na het project ook nog enkele klassen gekozen die een bezoek van Geert De Kockere mogen verwachten. We duimen dat onze klasjes erbij zijn!!

En mocht dat niet zo zijn, dan hebben de kinderen in elk geval genoten van wat ‘poëzie’ allemaal kan betekenen… En dat is meer dan we verwacht hadden. Opdracht geslaagd!!


L4 leeruitstap naar Antwerpen Onze eerste leeruitstap is inmiddels al enkele weken geleden. We keken er erg naar uit! Goed ingeduffeld vertrokken we met de bus richting Herentals. Daar bezochten we een heel speciaal museum: Hidrodoe, een interactief doe-centrum over water. Superleuk is dat je overal mag aankomen en zelf experimenteren! Ons bezoek werd afgerond met een 3D-filmpje. Grappige tekenfilmfiguurtjes in de vorm van druppels namen ons mee op avontuur waardoor we ontdekten hoe grondwater en oppervlaktewater worden omgezet naar helder drinkwater uit de kraan. We sloten af met een middagmaal en mochten zelf onze drank (water natuurlijk) tappen. Iedereen vond het heel lekker, tot grote verbazing van de juffen! Een klein minpuntje: het toiletbezoek nadien ;-) . Daarna werd onze uitstap verder gezet, richting Antwerpen. Het Vleeshuis was onze volgende halte. Vroeger was dit een gildenhuis. Het is nu een muziekmuseum. Hier konden we per 2 via een app allerlei dingen opzoeken en opdrachten oplossen. Ook nu konden we actief aan de slag! Een vriendelijke conservator heeft zelfs voor ons het orgel laten spelen. Ja, we hebben daar op een “dansvloer” onze danskunsten mogen vertonen! Onze “zoektocht” liep vlug ten einde, tijd voor een wandeling door de stad. Op de markt kon de legende van Brabo en reus Antigoon niet ontbreken. Ook de kathedraal kreeg onze bewondering, net als dat mooie beeld van Nello en Patrache. Heel aandachtig luisterden we naar juf Sarah die ons het verhaal van deze figuren vertelde. Geen “happy ending” deze keer… De wandeling ging verder tot aan kaai. Hoe geraken we nu terug aan de overkant? De bus wachtte ons daar immers terug op. Was zwemmen een optie? Nee, we hadden al genoeg “water” gezien vandaag. De enige oplossing: te voet door de tunnel! We kregen van de juffen nog een laatste belangrijke opdracht: tellen hoe lang die was. Het was een “simpele” taak: “gewoon” de stenen met zijde 1m tellen. Aan de overkant zouden de juffen het ons zeggen… Willen jullie het te weten komen, stappenteller aan! ;-) Mooi op tijd stopte de bus aan de schoolpoort. Veilig terug en weer wat “wijzer”. We kijken al uit naar de volgende uitstap, hopelijk wordt die net zo leuk!


L5 Peer-tutoring Peer-tutoring is een leuke les. Op vrijdag, tijdens het vierde lesuur, komt je tutee binnen en weet ja: “Ja, dit wordt een leuke les!”. Zelf hou ik ook erg van lezen, dus dan is die les de max, lezen, lezen en nog eens lezen. Ik lees zelf ook voor uit het boekje dat we moeten lezen. Als de les gedaan is komt er nog een leuk einde, stickertijd! Samen kiezen of maken we een mooie sticker en die kleven we dan op ons blauw leesblad. Jakobe Smet 5C Mijn ervaringen met Stan zijn heel goed, we maken veel plezier en de tijd vliegt voorbij. Ik probeer hem te motiveren door complimentjes te geven. Er is wel 1 werkpuntje: hij mag luider lezen. Hij leest erg weinig fouten, leest vlot en werkt goed mee. Ik hoop dat het nog een heel leuk jaar wordt, maar dat zal wel lukken. Ik voel me nu erg groot, al is hij even groot dan mij… Samuel Speleers 5C Ik vind het heel leuk om met Mathias te lezen. Hij werkt heel goed mee! Hij is lief en schattig. Soms zegt hij dat lezen saai is, maar toch leest hij verder tot het gedaan is. Ook lezen we wel eens samen op de iPad. Als beloning breng ik steeds een snoepje mee! Dat vindt hij leuk en lekker! Jara Van Bastelaere 5A De tutees en de tutors werken goed samen & we leren van elkaar. De foutjes die gemaakt worden verbeter je met plezier en liefde. Het tweede leerjaar werkt goed mee en luister goed. Ik vind het zelf erg fijn als ik denk dat we jongere kinderen kunnen leren & dat we zelf zo groot zijn geworden zonder dat wij het zelf merken. Het is een erg leuke belevenis want je doet het maar een klein jaartje. Kinderen die proberen, hun best doen en hard werken zijn echte helden! Delgerzaya Dovchin 5C Elke vrijdag leert het 5e leerjaar het tweede leerjaar hoe ze beter kunnen lezen. De kinderen van het tweede leerjaar moeten dan een blauwe kaart invullen waarop ze aanduiden of ze het leuk vonden of niet...Gelukkig omcirkelt mijn tutee altijd dat hij het leuk vindt. Het vijfde leerjaar mag dan een beetje juf of meester spelen, wij mogen zeggen of ze vlot hebben gelezen. We hebben ook samen een mooie bladwijzer geknutseld. Cisse Van de Putte 5A ‘Wanneer is het peer-tutoring?’, vroeg ik al weken aan de juf. ‘Na de


herfstvakantie’, zei de juf. Ik hoopte dat ik met een leuk meisje van het tweede leerjaar mocht samenwerken. Ik wou ook mijn stickers bovenhalen en gebruiken voor peer-tutoring. We werden ingedeeld volgens nummer en 5a werkt samen met 2A. Zo moet ik een heel jaar oefenen met Loeke, de nummer 10 van 2A. Het was eindelijk kennismaking, dat had ik echt nodig! Ik wou Loeke vragen wat haar lievelingsstickers waren. Stickers met cupcakes! Tegen de volgende keer had ik allemaal stickers mee voor haar. Loeke mocht er eentje kiezen als ze flink gelezen had. Dat vond ik het prettigste moment van de dag! :-) Delphine De Vogelaer 5A


L6 SOS Friet Op vrijdagavond 6 oktober 2017 werd er niet gekookt! Honderden kinderen, ouders, grootouders en sympathisanten konden dan immers volop genieten van een overheerlijk buffet in de refter van de Droomballon. Ze konden kiezen uit vol-au-vent, stoofvlees, visbouchée of groentenburgers à volonté. Dit alles met knapperige frietjes en aangepaste groenten (sla, tomaat, wortel) en saus! En ook de editie van dit schooljaar werd een groot succes. Daarom willen we nog eens iedereen bedanken die heeft meegeholpen aan dit eetfestijn. In de eerste plaats zijn dat de honderden mensen die op vrijdagavond naar de Droomballon afzakten om van frietjes met stoofvlees of vol-au-vent te genieten. Maar we moeten natuurlijk ook onze zesdeklassers een dikke pluim geven. Zij hebben een knalprestatie neergezet: alles klaarzetten, opdienen, afruimen, glazen spoelen, ... Ze keken niet op een inspanning want ze wisten dat de opbrengst naar de sneeuwklassen gaat in Leysin van 23 tot 30 maart 2018. Wat waren we fier op hen !! En tenslotte ook nog een dankwoordje aan alle leerkrachten die vrijwillig een taak op zich namen. Kinderen, ouders, sympathisanten en leerkrachten maakten er samen een gezellige avond van. Zeker voor herhaling vatbaar: hop naar de volgende editie!


Gaia spreekt voor L6 Woensdag kwam er een mevrouw vertellen over Gaia. Ze vertelde ons wat Gaia allemaal doet. Ze toonde ons veel leuke filmpjes van eenden, koeien, en hoe ze behandeld worden. We keken naar een lijst van winkels en organisaties die al bezig waren om in de plaats van eieren van de legbatterij, eieren die biologisch of van de vrije uitloop komen te gebruiken in hun producten. We kregen een prent te zien van dieren, we moesten onze grens aangeven welke dieren we zouden opeten en welke niet. In sommige landen is het normaal dat ze hond of kat eten. Bij ons is dat abnormaal. Gaia was voor de rest heel interessant en leerrijk. Einde (; Van Eloise Buckinx en Irene Segers In het zesde leerjaar kwam een mevrouw uitleg geven over GAIA. Ze vertelde over dieren die worden gebruikt om voedsel te produceren. Ze mogen wel voedsel produceren, maar dan wel met respect. En dan begon ze te vertellen over hoe slecht dieren soms leven. Mensen stonden er nooit bij stil hoe andere dieren werden behandeld en dan nog wel zo slecht. Toen hebben we filmpjes gekeken van goed behandelde dieren en van slecht behandelde dieren. Daarna heeft ze ons een lijst met winkels laten zien die geen eieren van kooikippen aankoopt om te verkopen. Ik was blij dat dat zoveel winkels waren. Tot slot hebben we nog bekeken dat varkens bijvoorbeeld even slim of slimmer zijn dan honden. We keken daarna een filmpje van een stier in Spanje die normaal werd gebruikt voor een stierengevecht, maar een man had die toen gekocht en als je nu zou zien hoe goede maatjes dat die nu zijn, zou er zo een grote glimlach op jouw gezicht komen. Die meneer maakt met die stier wandelingen aan zee, hij speelt er zelfs voetbal mee en hij gaat nu op uitstapjes naar scholen in Spanje.                                 Van Marie Erpels


zorg Een wens van de zorgjuffen voor 2018 Nog enkele tips voor een jaar vol vrienden en vriendinnen: ●

Zoek iemand met dezelfde interesses.

● Probeer nieuwe vrienden te leren kennen door hen vragen te stellen. Dat is beter dan steeds over jezelf te praten. Vraag naar hun favoriete sporten, TVprogramma’s, films, spelletjes... ● Zeg vriendelijke dingen tegen hen. Laat hen merken als zij iets deden dat jij goed of leuk vond. Zeg bijvoorbeeld: 
 - “Jij maakte een mooie tekening.” - “Wat een leuk verhaal heb je verteld!” - “Wat was jouw spreekbeurt boeiend!” Vraag hen mee te spelen op de speelplaats. Beslis samen wat je gaat doen. ● ● Ga met een vriend om zoals je graag hebt dat anderen met jou omgaan. ● Wees gewoon jezelf. Iedereen is wie hij is, dat is OK. ● Help iemand anders graag. ● Geef je vriend voldoende ruimte. Dat wil zeggen: ga niet te dicht tegen hem/haar staan, of raak niet voortdurend mensen aan die daar niet van houden.
 Soms wilt je vriend samen spelen, dan weer is hij liever alleen. Dat betekent niet dat je geen vrienden meer bent. ● Zorg ervoor dat je vrienden je kunnen vertrouwen. Als een van je vrienden je een geheim vertelt, vertel het dan niet door. ● Wees altijd eerlijk tegen je vrienden. Als je vriend iets doet wat niet OK is, vertel het hem/haar dan en doe niet mee. Kinderen die jou in de problemen brengen, zijn geen goede vrienden. ● Als je iemand ongewild kwetste of als je per ongeluk tegen iemand aanloopt, zeg dan “Sorry”. Dan kun je toch vrienden blijven. Feestelijke groetjes juf Carine, juf Ellen, juf Liesann en juf Shana


okan

 

kennismakingsdag op Puyenbroeck - zalige start van het schooljaar!


hulp van L6 in OKAN1 ANA, MILAN, KIMBERLYN en MICHELE UIT HET ZESDE LEERJAAR KOMEN IEDERE WEEK DE OKAN-KINDEREN HELPEN OM ZOVEEL MOGELIJK NEDERLANDS TE LEREN, LEZEN,… VAN ONS KRIJGEN ZE DIKKE DUIMEN!

Joef, mag ik met joe op de foto?


feesten! VOOR HET EERST BELEVEN WE HALLOWEEN, SINT, KERST,… ONZE OUDERS INTEGREREN NIET ENKEL BIJ HET ONTHAAL, HUISWERKBEGELEIDING, INTERN IN ONZE KLASSEN MAAR OOK TIJDENS ERVARINGSACTIVITEITEN. JOEPIE!!! DE SINT HEEFT CADEAUTJES GEBRACHT, ‘WAUUUUUUUW JOEF’ KEEK,KEEK? KEEK’!!!


We vieren Dunya uit het derde leerjaar haar verjaardag, samen met Juf Chantal, juf Nel, juf Wendy en juf Ayse samen in het RODE KRUIS opvangcentrum Sint-Niklaas. Mmmmmm! lekkere taart en alternatieve muziek!

afscheid… We beleven heel veel in de wereldklas. Soms stapt een leerling over naar een reguliere klas, soms is er een afscheid voor altijd…

Afscheidsfeestje Mohamed Alyaso, overstap naar het eerste leerjaar bij meester Davy. We zijn FIER op jou!

Procedures duren jammer genoeg lang, we zien dat dit een zeer grote impact heeft op onze gezinnen. Na lange tijd afscheid nemen is dan ook heel moeilijk…..bij een positief verhaal is het GROOT FEEST!!!


LO bewegend leren!


LBV Advent 2017 Geen sprookjesleven... Sneeuwwitje was altijd de mooiste van het land. Maar als ik in de spiegel kijk, zie ik iets anders aan de overkant. Assepoester werd gelukkig, haar prins gevonden op een bal. Daar zal ik wel nooit komen omdat ik alles steeds verknal. De drie biggentjes kunnen samen zelfs de wolf verslaan. Maar ik kan niet eens mijn eigen leven aan. Belle en het beest, samen gelukkig en blij. Was er ook maar iemand helemaal speciaal voor mij. Klein duimpje, die ging dan weer met reuzenstappen vooruit. En ik met mijn kapotte schoenen ga alleen maar achteruit. Hans en Grietje zaten tussen heel veel snoep, dat is alles wat ik daarvan nog weet. Heel veel lekkers in een peperkoeken huis, dat is iets wat ik nooit vergeet. Doornroosje die werd wakker want een prins gaf haar een zoen. Zou iemand dat op mijn rotte tandjes willen doen? Een kenmerk van sprookjes...ze eindigen altijd goed. Het is maar de vraag of mijn leventje dat ook doet? Want ik leef niet in een sprookje en ik heb geen plan. Voor mij ook geen toverstaf die alles kan. Een happy end, dat kan ik wel vergeten hoor... Mijn leventje stelt toch niks voor. Dus, lieve elf...zeg nu zelf… Wil je ruilen...ik ben elf. TIJDENS DE GODSDIENSTLESSEN MAAKTEN DE KINDEREN KENNIS MET DE ORGANISATIE WELZIJNSZORG DIE AL JAREN STRIJD VOERT TEGEN DE ARMOEDE IN VLAANDEREN. Wist je dat 1 Belg op 7 in armoede leeft? Waarschijnlijk niet. Want maar liefst 1.700.000 Belgen doen er alles aan om hun problemen zo goed mogelijk te verbergen. Als het over armoede gaat, hebben we immers nog steeds heel wat vooroordelen. Ze hebben het zelf gezocht, toch? Zijn liever lui dan moe? En zijn het geen moeilijke tijden voor iedereen? 


Samen kunnen we het verschil maken.
 Want achter elke 1 op 7 staan er ook 6 die kunnen helpen.

Een woord van DANK aan Kiwanis Waasland die met hun WITTE RAVEN PROJECT een lichtje brengen bij kinderen waarvan de ouders niet altijd de meet halen op het einde van de maand. Ook zij maken het verschil! KIJK EENS NAAR ELKANDER WEER. ’T KLINKT WEL RAAR, MAAR DOE ’T TOCH ‘N KEER EN ZEG HEM OF HAAR HOE GRAAG GE DIE ZIET. MEER VRAAG ‘K VOOR MIJNE NIEUWJAAR NIET ...    Alle liefs voor 2018 van juf Chantal

Solidariteitsmaaltijd t.v.v. Dr. Cap (26 oktober 2017) “We zitten hier samen rond een tas tomatensoep. Als ik even rondkijk zie ik hier een lieve, enthousiaste groep. Allemaal andere kinderen met zoveel verschillen, kinderen met of zonder brillen. Het ene kind heeft dunne handen, het ander stralend witte tanden. De een heeft krullen, de ander recht haar maar toch past het allemaal goed bij elkaar. Het ene kind is groot, het andere klein maar ook dat kan wel eens handig zijn. En een witte huid naast een bruine huid, ook dat ziet er prachtig uit. Zovele kinderen die anders zijn maar vandaag hand in hand want in gedachten reizen we even naar een ver land. India, ver weg maar nu heel dichtbij want door met zovelen te delen maken we daar elk kind blij. Ze zijn nu volop weer een waterput aan het graven om de dorstige kinderen op een gezonde manier te kunnen laven. Mensen met cataract kunnen ze ook al opereren dankzij de oogarts die daar goed kan functioneren. Het Mani-Kindertehuis heeft dankzij jullie zijn deuren al een poosje open. Vele kinderen die daar op een nieuw leven mogen hopen. De


microkredieten helpen de mensen vooruit, met een kippen-of konijnen-of geitjeskwekerij, het maakt niet uit. Dus, wees gerust, elke euro van jullie komt goed terecht. Bedankt, en dat meen ik oprecht. ’t Is jullie solidariteit die telt. Voor mij is ieder van jullie dan ook een ‘kleine grote held’.” 550 kinderen namen deel aan deze solidariteitsactie waarvan 325 kinderen uit DE DROOMBALLON. Heel wat andere kinderen steunden het project met een vrije bijdrage. Daardoor konden we €1085 inzamelen. Van harte dank! De solidaire werkgroep

interlevensbeschouwelijke competenties De leerkrachten levensbeschouwelijke vakken organiseren, zoals elk schooljaar, voor elk leerjaar van onze lagere school een project rond interlevensbeschouwelijke competenties. Dat klinkt heel ingewikkeld en geleerd maar het komt gewoon hierop neer: Alle kinderen uit elke levensbeschouwing            (katholieke godsdienst, protestantse godsdienst, niet-confessionele zedenleer en islam) nemen dan samen deel aan een project om elkaars levensbeschouwing beter te leren kennen. Op die manier leren onze kinderen niet alleen iets bij over de andere geloofsovertuigingen (en die van zichzelf), maar kan er ook wederzijds respect, begrip en empathie groeien voor elkaar. Ook wordt er tijdens deze projecten verder ingegaan op de rol en de impact van levensbeschouwingen en religies in de samenleving en op de gelijkenissen en verschillen qua waarden en normen. Maar de projecten kunnen ook maatschappelijke thema’s bevatten zoals armoedebestrijding, verdraagzaamheid, zorg voor de natuur,… De kijk van elke levensbeschouwing op deze specifieke thema’s wordt dan onder de loep genomen en de kinderen leren op die manier wat elkaars visie is op bepaalde situaties en problemen.


De interlevensbeschouwelijke projecten handelen per leerjaar over één onderwerp. De kinderen komen tijdens deze projecten ook in de verschillende klaslokalen levensbeschouwing op bezoek. Op deze manier kunnen ze ook nagaan wat er zoal te zien is en te leren valt bij elkaar. Hierbij valt het hen vaak op dat er tussen hen meer gelijkenissen zijn dan verschillen. Hieronder krijgen jullie een overzicht van de verschillende projecten in de verschillende leerjaren gedurende dit schooljaar. 1e leerjaar september 2de leerjaar oktober 3de leerjaar april 4de leerjaar februari 5de leerjaar mei 6de leerjaar juni

De berenvrienden = verschillende geloofsovertuigingen op school Lopke, Flopke = armoedebestrijding De aarde is van waarde = schepping, milieu en klimaat. Heilige huisjes = een bezoek aan een Moskee, een Kerk en aan het Huis van de Mens. Helden = mensen die de wereld mooier maakten Azur en Asmar = vooroordelen en verdraagzaamheid

Godley Play, een fijne werkvorm! “Godly Play wil kinderen helpen om parabels en bijbelverhalen beter te leren aanvoelen. Het is niet de bedoeling dat de leerkracht aan de kinderen vertelt wat ze moeten weten. Godly Play gaat niet over 'weetjes' en evenmin over de moraal van het verhaal of het vermaken van kinderen. Godly Play nodigt uit om in een verhaal binnen te komen en het mee te beleven. De verteller spreekt de nieuwsgierigheid en verbeelding van kinderen aan om zo samen met hen een rijkdom van betekenissen te ontdekken in de verhalen. Godly Play respecteert de openheid van kinderen en stimuleert hun nieuwsgierigheid en fantasie….” Wanneer ik deze werkvorm toepas, ontdek ik elke keer opnieuw de kracht die uitgaat van een verhaal. De Bijbelverhalen nemen in Godly Play een fundamentele rol op. Ze zijn het uitgangspunt waarop deze werkvorm gebaseerd is. Wanneer ik de Godly Play werkvorm aankondig bij de kinderen stijgt er altijd een stil ‘enthousiasmekreetje’ op. De rust en de stilte en de nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat de kinderen uitkijken naar het verhaal. Ik weet dat ik wat afwijk van de voorgeschreven regels maar het werkt ook. Ik laat de kinderen plaatsnemen in mijn vertelhoek. Ze zitten hierbij rondom een groot canvasdoek dat ‘schittert’ (gouden kader en gouden spikkels). Dit is een verwijzing naar de rijkdom


die bijbelverhalen ons te bieden hebben. Voor hen is dit meteen het begin. Dan verschijnt de doos met de gouden briefomslag. In deze briefomslag zit een gouden uitnodigingskaart. Eén van de kinderen leest voor wie ons uitnodigt om mee te stappen in zijn verhaal. (vb.Zacheüs of de verloren zoon of de goede herder of…) Daarna nemen de houten figuurtjes en een langzame en rustige manier van vertellen hen volledig mee in het verhaal. Ik gebruik eenvoudige gebaren om het verhaal verder te ondersteunen. Je kan ook nog ander eenvoudig materiaal toevoegen. Houten blokjes, herbruikbaar kneedzand, steentjes,… Deze attributen laten het verhaal al spelend tot leven komen. Ik gebruik hierbij niet teveel en te druk en te kleurrijk materiaal . Dat leidt de aandacht weg van het verhaal. Wanneer het verhaal verteld is richt ik me naar de kinderen. Toch blijven mijn ogen nog steeds gericht op het tafereel. Elke vraag die ik hen onrechtstreeks stel begint met de woorden: “Ik vraag me af….” Uit de groep komt dan spontaan een antwoord en het valt me telkens op dat de kinderen niet doorheen elkaar roepen maar elkaar de kans geven om rustig na te denken. De kinderen krijgen ook de kans om in te grijpen in het verhaal zelf door figuurtjes te verplaatsen. We hoeven ook niet echt af te ronden door ‘de moraal van het verhaal’ nog eens samen te vatten. Godly Play haalt heel wat naar boven. Ik hol deze werkvorm niet uit door hem regelmatig toe te passen. Ik ben er zuinig mee. Pas dan blijft zijn kracht bewaard. juf Chantal D


Nieuws van juf Els Op 18 dec zongen we met het 2de leerjaar in het Godsdienstlokaal het liedje "Luid klokjes", waarbij instrumenten werden gebruikt. We staken de kerstverlichting aan en nodigden de klastitularissen en wat medeleerlingen uit als publiek. Zo konden we 2017 feestelijk, muzikaal en gezellig afsluiten...! (Filmpje: zie Facebook De Droomballon) Alvast prettige eindejaarsfeesten! Juf Els


OR nieuws van de ouderraad Hallo Droomballonners,

Ook de ouderraad is het nieuwe schooljaar weer met volle moed ingevlogen! We zijn ons eerste festijn van het schooljaar gestart bij de kleuters : het popcornfeest! En hiernaast kan je zien dat niet alleen onze kinderen daar heel veel zin in hadden. De enthousiaste mama's en papa zorgden voor de lekker geurende popcorn. Ze vulden de bekers vol met het lekkere witte goud en toverde een stralende lach op al die lieve snoetjes. Alleen maar blije gezichten dus op het einde van de eerste schoolweek.

Daarna hebben we de SPEKtaculaire juffen en meesters weten te verrassen met een FANTAstisch drankje en een hapje met heel wat in zijn MARS.


De kleuters werden voor de herfstvakantie nog even verwend bij het paddestoelenfeest. Niet enkel kregen ze een paddenstoel van ei en tomaat, maar zorgden we ook voor lekkere goudgele frietjes. Lekker smullen!!!! Tenslotte wil ik nog even het ouderraadbestuur aan jullie voorstellen :

• • • • • •

Kelly Rombaut, ondervoorzitter (links vooraan) Dominique Depoorter, secretaris (vooraan midden) Marleen Behiels, penningmeester (rechts vooraan) Leen Goeman, coach en adviseur (rechts achteraan) Bob De Brauwer, materiaalmeester én aanspreekpunt voor de OR (achteraan midden) Cindy Peirsman, voorzitter (links achteraan)

De ouderraad wenst jullie allen een prettige kerst en een gezond 2018!!!!

Verslaggeefster : Liesje


sint 


dank u sinterklaasje! Elk jaar krijgen de klassen een geschenk van de sint. Omdat de heilige man ook deelneemt aan de besparingen van onze huidige regering, stopte de ouderraad hem een zakcentje toe. We willen hen dan ook van harte bedanken voor de klasgeschenken. Hieronder zien jullie een overzicht… BERENKLAS poppenhuis

BERENKLAS puzzels Cars

BERENKLAS dokerstas

KOKIJNENKLAS Duplo

GIRAFFENKLAS Playmobil

ZEBRAKLAS petshop

DOLFIJNENKLAS Toren van Pisa getallentrein Duplo

KIKKERKLAS Duplo

BIJENKLAS build & play - constructiespel


DRAKENKLAS Playmobil, blokken, voetballen

MUIZENKLAS bouwkraan

KROKODILLENKLAS spel

L1A Playmobil

L1B knikkerbaan

L1B Playmobil

L1C Playmobil en puzzels

L2A gezelschapsspelen puzzels

L2B gezelschapsspelen

L2C auto’s gezelschapsspel

L3A smartgames puzzel

L3B smartgames puzzel


L3C gezelschapsspelen Tangoes

L4 clics constructiespeelgoed

L5 gezelschapsspelen

L6 strips in het Frans

L6 puzzels

OKAN1 magnetische tekenborden

OKAN2 gezelschapsspelen

RKG boek ‘De kleur van emoties’

NCZ stickers knutselmateriaal

ISL gezelschapsspel

PGD handpop

ZORG animatiestudio


ZORG boek en spel ‘Het menselijk lichaam’

LO kleuters relaxatiemateriaal

LO lager CD met verschillende dansen

Het bezoek van de heilige man… Een kleine impressie!


kerst kerstmarkt op De Droomballon Naar jaarlijkse traditie wordt op onze school een kerstmarkt georganiseerd. Traditioneel staat dit voor een grote portie gezelligheid, lekkere snacks, warme en koude drankjes en knutselwerken van onze talenten. Geniet nog even na met deze fotoreeks.


pers Gyselstraat is ingericht als ‘schoolstraat’ De Gyselstraat in Nieuwkerken is voortaan een ‘schoolstraat’ en dat blijkt een geslaagde ingreep. Op schooldagen tussen 8.10 en 8.30 uur en ’s middags van 15.45 tot 16.15 uur is er geen gemotoriseerd verkeer toegelaten, net als op woensdag tussen 11.55 uur en 12.25 uur. De straat waar de stedelijke basisschool De Droomballon is gevestigd, wordt dan afgesloten tussen de Pastorijstraat (N451) en de rotonde in de Gyselstraat. Ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen, kunnen zich aan de kerk parkeren of hun iets oudere kinderen tot aan de speciaal ingerichte kus- en rijzone brengen. De school zet medewerkers in om kinderen veilig te laten oversteken in het drukke dorpscentrum. “De maatregel om de Gyselstraat het statuut van schoolstraat te geven, lijkt positief”, stelt schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA). “Sowieso is er geen blokkerend verkeer meer aan de schoolpoort, wat in het verleden wel eens tot chaotische toestanden leidde. Maar we geven deze ingreep iets meer tijd om goed te kunnen evalueren. Het verkeer mag niet teveel verschuiven, door ouders die langs basisschool OLV Ten Bos en de Peperstraat de andere kant van de Gyselstraat willen bereiken.” Het is niet de eerste straat in Sint-Niklaas die het statuut van ‘schoolstraat’ heeft. Eerder voerde de stad die ingreep al onder meer in de Collegestraat en een deel van de Kroonmolenstraat in. (JVS) bron: Het Laatste Nieuws, 24 november 2017


LIJST VAN NUTTIGE TELEFOONNUMMERS De Droomballon
 03 778 38 90 kinder- en jongerentelefoon
 102 kinderrechtswinkel
 09 233 65 65 vertrouwenscentrum kindermishandeling
 078 15 00 20 of 09 216 73 30 jongeren advies centrum Waasland
 03 766 72 72 JOlijn
 0800 900 33 tele-onthaal
 106 opvoedingstelefoon Vlaanderen
 078 15 00 10 centrum voor morele dienstverlening
 053 77 54 44 jeugdpolitie Sint-Niklaas
 03 760 65 00 de keerkring
 centrum voor opvoedingsondersteuning
 03 755 00 71

Hallo SBO Winter 2017  

Dit is de wintereditie van het schoolkrantje 'Hallo SBO' van de stedelijk basisschool 'De Droomballon' te Nieuwkerken in het schooljaar 2017...

Hallo SBO Winter 2017  

Dit is de wintereditie van het schoolkrantje 'Hallo SBO' van de stedelijk basisschool 'De Droomballon' te Nieuwkerken in het schooljaar 2017...

Advertisement