Page 1

STEDELIJKE BASISSCHOOL DE DROOMBALLON

23 DECEMBER 2016

HALLO SBO een band tussen school en thuis

winter 2016


WOORDJE VAN DE DIRECTEUR

23 DECEMBER 2016

Beste (groot)ouder, begeleider, Hopelijk heeft u minstens even hard genoten van de eerste editie van de ‘HALLO SBO-FLASH’! In de kersteditie vindt u een bijdrage van elke groep en leerjaar zodat u op de hoogte blijft van het reilen en zeilen op de Droomballon. U zal merken dat er tal van fijne, leuke, enthousiaste, leerrijke en hartverwarmende momenten waren tijdens de voorbije periode. Hieronder vindt u mijn persoonlijke beleving van de voorbije maanden. Als u zich afvraagt waarom ik goedgezind rondloop op de Droomballon, ziehier het antwoord. Beelden zeggen nu eenmaal veel meer dan wat woorden kunnen beschrijven…


Ik wens jullie een heerlijke kersttijd. Geniet van de familiemomenten en de sfeer. Voor het komende jaar wens ik jullie alvast een goede gezondheid, het begin van alles… Ik wens jullie heel veel dromen en de energie om deze te vervullen. Een grandioos 2017!

VU 
 Ellen Heyns
 pedagogisch directeur

Beste lezer, In de vorige editie van ons schoolkrantje, de Hallo SBO Flash, hebben we ons team voorgesteld. Deze keer gooien we het over een andere boeg. Er is ondertussen al heel wat gebeurd op onze school. U heeft uw kapoen er ongetwijfeld al over horen vertellen. De komende bladzijden zal elke klas één of meerdere gebeurtenissen van de voorbije maand uitlichten. Het is een bonte mengeling van verslagen, fotoreportages en getuigenissen van leerlingen. Geniet, en niet met mate. We zullen geen controles uitgevoerd worden. Beloofd!


G1 schrijfdans in het peuterdorp ‘Rond en rond en rond…’ Beleven, experimenteren, lichaamsassen kruisen, grote bewegingen vanuit de schouder, het hele lichaam in beweging,.. Dé basis van alle schrijfmotoriek. Juf Stefanie komt bij ons schrijfdansen. Iedere keer tovert ze met muziek, beweging en materiaal een zalige activiteit voor onze allerkleinsten. Het thema was ‘rond’ deze keer. De peuters mochten tonen alsof ze pannenkoekendeeg maakten. We roerden in potjes rond en rond en rond. Als afsluiter van deze schrijfdans maakten we samen echt pannenkoekendeeg. We roerden de eitjes, de bloem en de melk door elkaar. Daarna smulden we van onze zelfgemaakte schrijfdanskoeken. Wat een gezellige, leerrijke en vooral lekkere voormiddag !


G2 tutjes voor de sint 6 december 2016 is niet enkel een belangrijke dag voor Sinterklaas! Voor vele giraffen, konijnen en kikkers van De Droomballon was deze dag een echte mijlpaal in 
 hun kleutertijd! Al enkele dagen/weken oefenden vele kapoenen thuis om zonder tutje te slapen. Zij konden aan de hand van een tutjesdiploma tellen hoeveel dagen ze al zonder tutje kunnen slapen. De juffen waren heel blij met zo een enthousiasme van kleuters en ouders om mee te doen aan het project! In de klas vertelden we dagelijks over de gelukte (en soms mislukte ;) ) pogingen van alle kinderen. Maar dan was het eindelijk zover! Op dinsdag 6 december omstreeks 9u15 lokale tijd, gaven enkele dappere kapoenen hun tutje hoogstpersoonlijk af aan Sinterklaas. Sommige profiteerden nog van de laatste momenten met een tutje in hun mond, anderen zwaaiden enthousiast een krans vol tutjes in het rond. Hier en daar een twijfelgezicht, maar vooral veel blije snoetjes die vol ongeduld stonden te wachten op hét grote moment! Sinterklaas was ontzettend blij en trots om zoveel tutjes in ontvangst te mogen nemen! Er waren ook veel kapoenen die heel fier hun tutjesdiploma aan de Sint en de zwarte pieten overhandigden. Proficiat aan al deze moedige kinderen! Juf Eva, juf Dorien en juf Elke werden er eventjes stil van.... wat worden onze kapoenen al groot! Aan alle kinderen én hun ouders een dikke duim want dit project heeft waarschijnlijk toch voor enkele slapeloze nachtjes en kleutertraantjes gezorgd de voorbije weken! Dankjewel voor jullie dapperheid! :-) Sinterklaas is jullie eeuwig dankbaar!


G3

bezoek aan het huis van de Sint De kleuters van G3 bezochten het huis van de Sint. De muizen en dolfijnen waren danig onder de indruk. De juffen noteerden enkele krasse uitspraken. Lezen jullie mee? Mathieu: Ik vond het bad van de pieten eigenlijk een beetje vuil. Het was er heel leuk.
 Kobe: Daar was een leuke trap. En we hebben er een lekkere koek gegeten.
 Finne: Ik vond de mokjes heel lekker. Ik heb de Sint een hand gegeven op straat.
 Noah: Er waren heel veel zwarte pieten. Er was een rode trap met een dekentje erop.
 Jade: Ik was naar de slaapkamer van de zwarte pieten geweest. Ik mocht van de Sint zijn zeep ruiken van de zwarte piet. 
 Jolien: Ik heb het wc van de pieten gezien en het was een schoorsteen. Ik heb ook het wc van de Sint gezien en in keuken mochten we mokjes eten. 
 Mien: We hebben er muziek gespeeld. En het liedje gezongen van “ de allermooiste stoomboot”.
 Victor-Manuel: De mooiste kamer gezien en een deur, een stoel, zwarte pieten en Sinterklaas.
 Noor S: Ik heb de kamer van Sinterklaas gezien. En een rode trap. 
 Morris/ Lenno: Ik heb een zwarte Piet gezien en schilderijen.
 Daniel: In de pietenbadkamer heb ik kleren gezien op de grond. 
 Kyandro: Ik heb pieten gezien, bedden en een groot bed van bakpiet. 
 Milla: Ik vond de slaapkamer van Sinterklaas heel leuk! Zijn slaapmijter voelde zacht en warm aan…
 Liselinde: Sinterklaas had een groot rood bed! Daar zou ik wel eens in willen liggen maar dat mag niet hé…
 Sem: Zwarte piet heeft een mooie slaapkamer! Alle bedden staan daar op elkaar…
 Sam M.: De pieten waren allemaal vuil en niet gewassen…
 Emila: In de keuken van zwarte piet mochten we lekkere mokjes eten…
 Emma: Oh, wat een vuil bad van de zwarte pieten! Het bad van Sinterklaas was wel proper hoor!
 Louise: De megamindy-shampoo van Sinterklaas rook heerlijk!
 Simon: De troon van Sinterklaas was prachtig! Vooral de kleuren: goud en rood vond ik mooi…


Ook de bijenklas bereidde zich voor op de komt van de Sint. Ze stelden zich enkele vragen: Hoe zou het zijn om een Pietje te zijn? Wat moeten Pieten goed kunnen? Misschien moeten pieten goed speculaas kunnen bakken. Hierdoor kwamen we tot het idee om speculaas te maken, misschien zou Sinterklaas onder de indruk zijn van onze speculaas en kunnen ze wel speculaaspieten worden. Zo zijn ze aan de slag gegaan en kwam de lekkerste speculaas die ze ooit al hadden gegeten tot stand. Geproefd en goedgekeurd door iedereen! :)


G4

 

de bakker Kleuters vinden het heerlijk om na te spelen wat ze in hun omgeving tegenkomen. Daarom trokken we met de groepen 4 richting bakker Valaert, papa van Sep. Die stond ons al op te wachten in zijn bakkerstenue. De kleuters waren meteen onder de indruk van de grote ruimte met de vele machines erin. Je zag hen met grote ogen kijken, met nieuwsgierige neuzen rondkijken en vragende gezichten trekken. Er was dan ook een laaiend enthousiasme toen we zelf aan de slag mochten van de bakker. We gingen meteen aan de slag. Deeg maken, wat zit er allemaal in? Welke machine gebruikt de bakker hiervoor? We mochten allemaal een kijkje nemen hoe de kneedmachine van verschillende grondstoffen deeg maakt voor een brood. Nadien mochten we elk een stukje deeg nemen om dan in een nog grotere kom te doen. Deze kom ging helemaal de lucht in zodat het deeg naar de afweger geraakte. Deze zorgde ervoor dat we allemaal gelijke stukjes deeg kregen. Nadat we ons eigen bolletje deeg opvingen, gingen we echt aan het werk. De bloem werd op de werktafels gedaan en mochten ons eigen deegbolletje kneden. Nadien drukten we deze goed plat, zodat bakker Frederik er een mooi mannetje uit kon drukken. Deze gingen dan op een meisjes – en jongensplaat. Laat de deeg maar rijzen. Terwijl onze deegmannetjes aan het rijzen gingen, mochten we met de overschot van onze deeg sandwiches maken. Een bolletje deeg in een klein machientje, hups, een worstje in de plaats. Zo nu zijn onze mannetjes goed gerezen, tijd om ze in de oven te doen, maar ook weer tijd om terug naar school te vertrekken. En tegen dat we weer op school waren, waren onze mannetjes klaar! Dankjewel bakker Frederik! We vonden het reuzefijn!


L1

keuzeles rond sinterklaas bij de wolken de Olympische Sintspelen Ik vond het parcours met de olifantenpoten heel leuk omdat ik snel kan lopen. We hadden hier net geen medaille mee … - Jorre

Onze groep behaalde 2 zilveren medaiiles, één met petanque en één met 1-2-3-piano! –Ward-


marsepein en chocolade koekjes bereiden We hebben marsepein gemaakt en ik mocht de marsepein in bolletjes rollen. Dat vond ik leuk! – Loeke-

een stoomboot maken Ik maakte een stoomboot uit een eierdoosje met echte vlagjes erop. Ik vond het super! – Alicia -


L2 herfstwandeling Op een morgen kregen de leerlingen van het tweede leerjaar een brief van Friedl, de bostrol. Zij had voor ons 6 opdrachten klaarliggen in het speelbos. Wanneer we alle opdrachten tot een goed einde brachten, kregen we het lekkers uit de schatkist. Wat waren we benieuwd… Vol enthousiasme en met onze helpende handen(mama’s, papa’s, oma’s en opa’s) trokken we naar het speelbos….
 Daar had Friedl voor ons 6 opdrachten klaar gelegd. 
 Elk groepje ging aan de slag… Wat moesten we zoal doen? -

een heerlijk bosparfum maken met dingen die we vonden op dat moment in het bos

-

met onze loep gingen we op zoek naar spinnen en andere diertje… Grrrrrrrr….

-

als echt fotografen maakte we foto’s van paddenstoelen, bladeren, bomen,…

-

We speelden een spel waar de andere moesten raden welk voorwerp er uit de natuur werd doorgegeven.

-

Goed kijkend naar de bomen, kleefden we de stukken van de boom terug op de juiste plaats en gaven de boom mooie herfstbladeren

-

We onderzochten bladeren en keken naar hun bladrand. Getand? Gekarteld?

Moe maar voldaan van de wandeling met opdrachten, keerden we terug naar de klas om daar het goede nieuws te ontvangen dat we geslaagd waren in onze opdracht. Maak die kist maar open, daarin zat geen snoep zoals velen hoopte maar lekkere bosbessen en champignons. Mmmmmm…..We kijken al uit naar wat Friedl voor ons in petto heeft tijdens de winter, wordt vervolgd…


naar de fruitboer

“We hebben appelbomen en perenbomen gezien in de boomgaard.”

“Ik heb bijgeleerd dat er een sorteermachine is om grote en kleine appels en peren te sorteren. Het was allemaal lekker en gezond fruit, waar je sterk van wordt!”

“De mevrouw gaf uitleg over hoe je appels en peren moet plukken. Ze liet ook de koelkast zien.”

“Er waren ook lekkere aardbeien.

“Ik vond het echt heel leuk en alles was er vers, net als bij ons thuis.”

“We mochten zelf een peer plukken en op het einde mochten we een appel of een peer eten.”


L3 klaartje: leren leren Elk jaar, ergens in oktober, stijgt altijd de spanning bij de werkgroep ‘de lerende school’. Dan is het tijd om Klaartje voor te stellen aan de leerlingen. 


Klaartje is een zelfbedacht figuurtje dat kinderen wil helpen om schoolse taken tot een goed einde te brengen. Tijdens ‘de week van Klaartje’ spelen enkele juffen dagelijks een kort toneeltje waarbij een bepaalde klasactiviteit in de kijker wordt gezet. De leerlingen ontdekken dat er heel wat bij komt kijken om een taakje goed uit te voeren. Klaartje leert hen aan de hand van slogans een aantal attitudes aan: 1. Ik kijk goed, dan weet ik hoe het moet. 2. Ik gebruik mijn beide oren, dan gaat er niets verloren. 3. Ik denk na, voor ik verderga. 4. Stap voor stap pak ik het aan, zo zal het vlotter gaan. 5. Ben ik klaar? Controleren maar! > Alle stapjes zijn voorbij, Klaartje is superblij! Elke klas beschikt over wandplaten met de verschillende slogans op. Er wordt ook regelmatig naar verwezen tijdens de lessen. Op die manier willen we proberen om onze kinderen een goede leer- en werkhouding aan te leren.


op uitstap naar De Klinge Op vrijdag 21 oktober 2016 trokken de leerlingen van het derde leerjaar naar De Klinge. Tijdens de werolessen leerden we over het bos. En om dat bos te zien, te voelen, te ruiken, … kon een herfstwandeling dan ook niet ontbreken. Onder leiding van een ervaren gids ontdekten de kinderen het Stropersbos in De Klinge. Ze konden honderduit vragen stellen en leerden heel wat bomen, struiken en paddenstoelen beter kennen. De leerlingen ondervonden aan den lijve dat respect hebben voor de natuur heel belangrijk is. De gids was enorm blij met zulke enthousiaste en leergierige kinderen! De wandeling in het bos werd gecombineerd met een leerrijk project rond ‘klompen maken’. Tijdens de komende werolessen zullen we ons dorp Nieuwkerken in de kijker zetten als een echt klompenmakersdorp. Als voorsmaakje konden de kinderen kennismaken met een echte klompenmaker die hen de kneepjes van het vak leerde. Ze mochten daarna zelf aan de slag: klompen meten, paren bijeen zoeken, klompen juist stapelen, puzzelen, tekenen, golf spelen met klompen aan,…. Ze werden daarbij begeleid door heel wat vrijwilligers van vzw De Klomp. Op de foto’s zie je de kinderen aan het werk.


L4 leeruitstap naar Herentals (Hidrodoe) en Antwerpen Op vrijdag 14 oktober 2016 vertrokken we met de vierde klassers richting Herentals voor onze eerste leeruitstap. In Herentals brachten we een bezoek aan Hidrodoe. Dit is een doe-centrum rond water. We werden opgewacht door een zeer aangename gids die ons onmiddellijk in een cinema-ruimte loodste. Daar zagen we een 4D-film over het filteren van water. Na deze voorstelling konden we in de experimenteerruimte allerlei proefjes zelf doen. Het enthousiasme van de leerlingen was enorm en ze hebben hier enorm veel geleerd over water. Rond half één was het tijd om onze boterhammetjes op te eten. Als aandenken kregen we een drinkbeker van Hidrodoe.

In Hidrodoe konden we veel experimenten doen met water. Hidro staat voor water en doe is dan doen, dan heb je ‘waterdoe’. Je kunt er een leuke en leerrijke 4D film kijken. 4D is zoals 3D maar dan ook nog met wind, waterdruppeltjes, … Er is ook een camera waarmee rond je heen kan kijken en een tof computerspel met een race met boten! Ilian


Brabo is een standbeeld in Antwerpen. Het is een belangrijk standbeeld. Het staat voor het stadhuis van Antwerpen. Hij gooit een hand weg van de reus Antigoon! En daarvan komt de naam ‘Antwerpen’, handwerpen. Nina

In Antwerpen is ook een ‘vleeshuis’. De slagers kwamen daar samen op één plaats om af te spreken welk vlees ze verkopen voor hoeveel geld. De buitenkant van het vleeshuis lijkt ook echt op spek! Christ De Lange Wapper: Ga jij soms al eens naar een feestje of een festival? Vroeger waren de mensen dan bang van de Lange Wapper. De Lange Wapper is een lange, grote mens. Als je van een feestje naar huis komt en je hebt een beetje te veel gedronken, dan zou je de Lange Wapper wel eens kunnen tegenkomen! Jara

Linkeroever of rechteroever van de Schelde? Je weet aan welke oever je staat als je met je rug (de r van rug) naar de bron (de r van bron) staat en met je gezicht naar de monding, in Linkeroever aan je linkerkant en rechteroever aan je rechterkant! De voetgangerstunnel loopt van de ene naar de andere kant onder de Schelde! Finn


L5 peer tutoring 
 L2 “Een boek voor twee” 
 L5 “Iets in eigen woorden kunnen uitleggen aan anderen is de beste manier om te leren” Lezen speelt in onze huidige samenleving een cruciale rol. Het is niet alleen een mogelijkheid om onze kennis en ervaring uit te breiden, het is ook de sleutel tot ontspanning en culturele participatie. Vandaar Peer-Tutoring, een leesproject op speelse wijze, met de kinderen uit het tweede en vijfde leerjaar. 
 Na het kennismakingsmoment zijn de kinderen gestart met het technisch lezen, wat de kans tot interactie en samenwerking een boost kan geven. Na Nieuwjaar wordt er gestart om de leesstrategieën te stimuleren. Dit komt het begrijpend en denkend lezen ten goede.
 Kortom een werkvorm die meer uit de kinderen haalt.
 Geniet bij het lezen van onze strip !


L6 sos friet Het zesde leerjaar heeft in september SOS Friet georganiseerd. We moesten samenwerken om onze ‘klanten’ te verwennen. SOS Friet organiseren we om geld in te zamelen om onze skipas voor de sneeuwklassen te kunnen betalen. We waren in drie shiften verdeeld, één groep moest in de lounge werken en twee groepen in de refter. Ze konden kiezen uit vol-au-vent, stoofvlees, visbouché en groentenburger. Als je je buikje had vol gesmuld kon je nog eentje gaan drinken in de lounge. Dankjewel aan allen die zijn komen eten en al de leerkrachten die ons zijn komen helpen! DANKJEWEL! Door Eef en Ilham (6c)

bibliotheekspel

Op een regenachtige dag trokken we met onze klas naar de bibliotheek van Nieuwkerken. Daar speelden we het spel Trivial Pursuit. Je moest verschillende opdrachten doen bv. in het recordboek iets opzoeken, boeken terugvinden op de website,… Er waren taalspelletjes en heel wat opzoekwerk. Telkens wanneer je een opdracht geslaagd was, kreeg je een gekleurd stickertje op je pionnetje. Je moest proberen zoveel mogelijk stickertjes te verzamelen op je pion. Het was een hele fijne middag! Door Lynn en Alana (6c)


sportmarkt Op donderdag 15 september was het in Sint-Niklaas bij sporthal De Wi<e Molen sportmarkt. De leerlingen van het vijfde en zesde namen die dag hun fiets mee naar school om naar de sportmarkt te fietsen.Daar konden ze verschillende sporten doen zoals: muurklimmen, boogschieten, freerunning en nog veel meer. Met elke sport konden ze een stempel verdienen en zo hun sportkaart vol krijgen en prijzen winnen. Onze school vond het een heel toffe dag. ArIkel door Arne, Simon en Robbe

verkiezing van de leerlingenraad Het waren net zoals in Amerika spannende verkiezingen. De week voor de echte verkiezingen was heel onze school volgeplakt met prachtige zelfgemaakte en ontworpen affiches van alle leerlingen die zich kandidaat hadden gesteld. Om de school nog leuker en beter te maken mochten alle Droomballonners naar directeur Ellen haar bureau gaan om zijn/haar stem uit te brengen. Iedereen zat ’s anderendaags in spanning te wachten op de resultaten. Directeur Ellen riep de verkozenen af, één na één…. Maithé, Manon, Lara, Helena, Lynn en Merijn! Iedereen juichte en zong van blijdschap. Een week later werd er al voor het eerst vergaderd. Hier werden de verschillende ministerposten verdeeld. En op de tweede vergadering werden er al meteen concrete plannen gesmeed voor de kerstmarkt. Om de drie weken komt de leerlingenraad samen om problemen op te lossen of om nieuwe plannen te bedenken. We mogen blij zijn met onze goede en creatieve leerlingenraad. Ze kunnen er in Brussel een voorbeeld aan nemen… geschreven door Lorien Aelbrecht en Zeta Bombeke uit L6A


what are you waiting for? Momenteel zijn er 65 miljoen mensen op de vlucht voor conflicten, rampen, klimaatverandering, armoede en uitzichtloosheid. Dat cijfer wordt dagelijks groter. De volgende 30 jaar komen er mogelijks nog 200 miljoen vluchtelingen bij. Onze kinderen gaan dus nog vaak geconfronteerd worden met deze problematiek en hebben hierover best veel vragen en bedenkingen. In elke klas zitten momenteel kinderen uit verschillende werelddelen met een heel verschillend wereldbeeld. De Droomballon was een van de eerste scholen in België om kinderen van vluchtelingen in de klas te mogen verwelkomen. en wij zien dit écht als een verrijking. Maar via de media komen er ook best heel wat negatieve ervaringen op ons af. Wie zijn die vluchtelingen eigenlijk? Waar komen ze vandaan en met welke bedoelingen? Hoe gaan ze onze leefwereld beïnvloeden en kunnen we er zelf iets aan doen? Op vrijdag 02 december ’16 kwamen Bart en Zoë naar onze school om rond deze problematiek aan de slag te gaan met de leerlingen van de 6de klas. Bart dompelde hen onder in een educatieve presentatie en Zoë nam hen mee in een belevingsworkshop met dans en moves ! Beiden waren aangenaam verrast over de kennis omtrent de vluchtelingenproblematiek van onze kinderen, maar nog meer over de positieve ingesteldheid en het warme nest dat wij hen bieden. Daarom kreeg onze school op het einde van de projectdag het certificaat van “Slimme Wereldburger”. Best wel iets waarop wij fier mogen wezen! Voor meer info: www.maggie-shelter.com. Juf Nele, meester Giel, meester Eddy, alle zesdeklassers en de solidaire werkgroep

Op donderdag 10 november heeft De Droomballon meegedaan aan de Vlaamse jeugd en technologie olympiade. Een wedstrijd voor leerlingen van het zesde leerjaar. Er zijn 32 vragen die de leerlingen moesten beantwoorden. Ze kregen daarvoor exact 1 uur de tijd. Aan de wedstrijd doen wel honderden scholen mee. Vele kinderen waren er erg enthousiast over en vonden het heel erg tof. Een aantal kinderen van verschillende scholen zitten in de finale, helaas niemand van onze school. Artikel door Arne, Simon en Robbe


what are you waiting for? Het Vlaams instituut voor biotechnologie heeft al meer dan tien jaar ervaring in het organiseren van schoolprojecten voor kinderen. 
 Project Bloed richt zich tot 11- en 12-jarigen en wil hen de kans bieden om kennis te maken met wetenschap. 
 
 Internationale studies tonen aan dat de basis voor de interesse in wetenschappen reeds op jongere leeftijd (11-12 jaar) gelegd wordt. Indien zij op die leeftijd niet of weinig stimulerend met wetenschap in aanraking komen, zullen zij er geen interesse voor hebben en weinig geneigd zijn om te kiezen voor wetenschappelijke richtingen. 
  
 Een project over een actueel wetenschappelijk onderwerp, dat aansluit bij de leefwereld van kinderen en hen laat kennismaken met experimenteren in het lab, blijkt ideaal om hun interesse op te wekken.  Daarom startte VIB in 2006-2007 met een pilootproject voor leerlingen van de 3de graad lager onderwijs. Zowel bij leerkrachten als bij leerlingen werd science4kids bijzonder enthousiast onthaald. 
 
 Ook dit jaar konden klassen deelnemen. Deze kans lieten we niet onbenut.
 
 Op vrijdag25 november kwam Deborah, een begeleidster van Natuur & Wetenschap op bezoek in onze 6de klassen om samen met de leerlingen enkele experimenten rond het thema bloed uit te voeren. Zie hier enkele leuke foto’s van onze zesdeklassers die zich onderdompelen in de boeiende wereld van de wetenschap…


okan welkom in de wereldklas Het voorbije jaar trachtte Europa door strengere grenscontroles de grote vluchtelingenstroom te minderen. Het volledig sluiten van haar poorten lukte haar voorlopig niet. Hiervoor is de wanhoop van de mensen uit de verschillende crisislanden zoals SyriĂŤ te groot. Deze mensen zullen dan ook elke kans aangrijpen om in onze veilige maatschappij een menswaardig leven te kunnen opbouwen. Families blijven dan ook in ons land toekomen en onze wereldklassen blijven kinderen opvangen die al heel wat nare levenservaringen in hun rugzak te dragen hebben. Het is onze taak om deze kinderen liefdevol op te vangen. We staan dan ook niet te lang stil bij de vluchtelingenproblematiek op het hoge politieke niveau, maar kijken direct naar de specifieke noden en vragen van deze kinderen. Ons eerste doel blijft het creĂŤren van een veilige en liefdevolle sfeer waar kinderen zich goed voelen en waar weer eens kan gelachen worden.

Veel van onze kinderen hebben de voorbije jaren geen schoolbank gezien en hebben hierdoor een grote achterstand opgelopen. Vanaf de eerste dag zetten we dan ook alles in het werk om deze achterstand weg te werken. Hoe sneller we hierin slagen, hoe sneller deze kinderen kunnen aansluiten in de reguliere klassen. Zeker voor kinderen die een regularisatie hebben gekregen, is dit belangrijk.


â&#x20AC;Š

Het doet steeds deugd om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn om bij te leren. Zelfs hun middagspeeluur offeren ze op om bijkomende oefeningen op te lossen. Hierbij krijgen ze hulp van een aantal kinderen van het zesde leerjaar. Dit jaar zijn dat Lore, Astrid, Zeta en Ianthe. Als je hen vraagt waarom ze dit doen, antwoorden ze heel eenvoudig dat ze er blij van worden.


De problemen beperken zich jammer genoeg niet alleen tot leerachterstand. De moeilijkheden die de families hebben doorgemaakt in hun thuisland, de moeilijke reis die ze hebben ondernomen en het onzekere verblijf in ons land, laten diepe sporen na op alle aspecten van het leven. We werken dus op zowel op het cognitieve als op het psychologische en sociale vlak. Dit kan niet gedragen worden door één persoon, maar wel door een heel team waarbij iedereen nauw met elkaar samenwerkt. We zijn fier dat we hier ons team kunnen voorstellen.

Maar laat ons vooral ons vrijwilligers niet vergeten. Zij leveren ook een belangrijke bijdrage aan onze wereldklas. Martina en Patricia steken op alle vlakken graag een handje toe: leren lezen, begeleiden van uitstappen, kookactiviteiten, zorgen voor vervoer, enz. Ook de mama van Dunya, een kindje uit onze klas, komt ons regelmatig helpen. Juf Wendy en juf Fatma helpen de kinderen op alle vlak! Wassen van kledij, vullen van ons grabbeldoos, geven veel warmte en liefde aan de kinderen ….

Juf Martina, helpt de kinderen op dinsdag en vrijdag bij het leren lezen en schrijven. Ze is onmisbaar in ons klasje! Ze geef eveneens op donderdag huiswerkbegeleiding in het centrum.


Ervaringsactiviteiten vinden we belangrijk. We trekken er dan ook regelmatig op uit. Zo gingen we dit jaar reeds naar Puyenbroeck en het huis van de Sint. Dit zijn onvergetelijke momenten zowel voor de kinderen als voor ons. Sfeerbeelden ervaringsactiviteiten…. 


Ervaringsgericht onderwijs vertrekt vanuit de leefwereld van de kinderen. Met de hulp van meester Redouan brengen we hun Islamitische feesten tot leven in de klas. In september vierden we offerfeest waarbij we ook directie, collega’s en ouders hadden uitgenodigd.


Foto’s verjaardagsfeestje ‘Dunya’ in het Rode Kruis Kasteelstraat. Juf Chantal, juf Wendy en juf Ayse konden meegenieten….

Af en toe komen de kinderen van G4 op bezoek om samen met ons te spelen en te leren!


LBV protestantse godsdienst In het vorige schoolkrantje kwam helaas juf Nel (protestantse godsdienst) nel niet aan bod. Ze werkt in heel wat scholen, en het is niet gemakkelijk om voor al die schoolkrantjes artikels te schrijven. Bij deze is dit rechtgezet! hobbyâ&#x20AC;&#x2122;s: lezen, reizen, uitstapjes naar Zee(land) + strandwandelingen, cinema met inhoud, koken (niet super ingewikkeld, maar lekker!) en het bekijken van betere detectives hier droom ik van: een gezond en gelukkig leven samen met mijn 3 kinderen + aanhang, familie, vrienden en allen die mij lief zijn in het onderwijs werken is voor mij: leerlingen elke dag laten landen in een positief klimaat zodanig dat ze kunnen groeien en bloeien, naar hun eigen vermogen. De kinderen zien evolueren en hun laten geloven in zichzelf. Elk kind op zich, laten voelen dat ze er mogen zijn en dat ze vaak veel meer kunnen dan dat ze denken! Ze vleugels geven om de wereld tegemoet te gaan. dit wil ik over mezelf vertellen: Ik geloof rotsvast in het positieve! Iedere dag kun je gouden randjes terugvinden in en om de wolken (ook de grijze) in grootse en kleine dingen!

armoedeâ&#x20AC;Ś dichtbij en ver weg! De leerlingen van het 2de leerjaar hebben in oktober het interlevensbeschouwelijk project over armoede gevolgd. Juf Lieve leerde hen Lopke kennen aan de hand van haar dagboekverhalen. Lopke groeit op in een arm gezin, haar klasgenoten zijn niet altijd lief voor haar, ze noemen haar soms 'Lopke flopke' of 'Lopke mopke'. Oma Wiske probeert die harde woorden goed te maken door haar 'prinses' of 'Lopke bloemenknopke' te noemen. Juf Chantal vertelde hen een verhaal uit de Bijbel over 2 werelden: de wereld van de Mammon waar rijkdom, bezit en hebzucht heersen en de wereld van God waar liefde, gerechtigheid en solidariteit het belangrijkste zijn. Ze vertelde hen over de blinde vlek van de Mammon, die blind is voor de armoede in zijn wereld en het alziende oog van God die de armen niet in de steek laat.


Meester Redouan vertelde hen enkele verzen uit de Koran. Hij zei dat moslims verplicht zijn om te delen met andere mensen die het moeilijk hebben (gedurende een bepaalde periode) in hun leven. Zij mogen geen geld oppo?en, maar moeten het gebruiken om voor anderen te zorgen. Samen kwamen we tot het besluit dat er zowel in ons land (zelfs op onze school!) als in andere landen van de wereld arme mensen zijn en dat we vanuit onze eigen overtuiging, allemaal, armoede de wereld uit willen HELPEN! Lopke droomt ervan om even, al was het maar 1 dag, koningin te zijnâ&#x20AC;Ś Dan zou ze kip met frietjes en appelmoes kunnen eten en dan zou ze alles kunnen kopen wat ze maar wou: een strip van Suske en Wiske, een boerderij voor Kevin, een GSM voor papa en ijsjes voor iedereen! Hier dromen onze koningen en koninginnen uit het 2de leerjaar van...


Ook in andere landen (ver weg) zijn er arme mensen. De Dr. Cap sRchRng uit Nieuwkerken helpt arme mensen in India door de zieken te verzorgen, waterpu?en aan te leggen, weeskinderen op te vangen... Wij organiseren een solidariteitsmaal op onze school om mee te helpen.

Elk jaar organiseert de solidaire school het Dr. Cap project. Er werd reeds een brief meegegeven naar de ouders toe om de bedoeling toe te lichten. De euroâ&#x20AC;&#x2122;s die u uitgaf voor dit project worden goed besteed in India. Het was weeral een groot succes. De sfeer was zeer ontspannen. De kinderen beseUen dat het niet makkelijk is voor de arme mensen. Ook dit jaar smaakte de soep weer voortreďŹ&#x20AC;elijk? Bedankt nogmaals, ook aan alle mensen die een helpende hand hebben toegestoken om dit ini3a3ef te doen slagen.


armoede… dichtbij en ver weg! Wij, met name de leerkrachten levensbeschouwelijke vakken, organiseren in elk leerjaar van onze lagere school een project rond interlevensbeschouwelijke competenties. Dat klinkt heel ingewikkeld en geleerd maar het komt gewoon hierop neer: Alle kinderen van elke levensbeschouwing ( katholieke godsdienst, protestantse godsdienst, nietconfessionele zedenleer en islam) nemen dan samen deel aan een project om elkaars levensbeschouwing beter te leren kennen. Op die manier leren onze kinderen niet alleen iets bij over de andere geloofsovertuigingen (en die van zichzelf), maar kan er ook wederzijds respect, begrip en empathie groeien voor elkaar. Ook wordt er tijdens deze projecten verder ingegaan op de rol en de impact van levensbeschouwingen en religies in de samenleving en op de gelijkenissen en verschillen qua waarden en normen. De interlevensbeschouwelijke projecten handelen per leerjaar over één onderwerp, bijvoorbeeld religieuze en niet religieuze feesten en gebruiken. De kinderen komen ook regelmatig in elkaars klaslokaal op bezoek. Op deze manier kunnen ze ook nagaan wat er zoal te zien is en te leren valt bij elkaar. Hierbij valt het hen vaak op dat er tussen hen meer gelijkenissen zijn dan verschillen. Maar de projecten kunnen ook maatschappelijke thema’s bevatten zoals armoedebestrijding, verdraagzaamheid, zorg voor de natuur,… De kijk van elke levensbeschouwing op deze specifieke thema’s wordt dan onder de loep genomen en de kinderen leren op die manier wat elkaars visie is op bepaalde situaties en problemen. Ook laten we de kinderen zelf nadenken over mogelijke oplossingen. Uiteraard wordt er ook met een kritische bril gekeken. Er zijn in de wereld verschillende spanningen tussen religies onderling en andersdenkenden. Het is niet de bedoeling de kinderen een naïef beeld mee te geven. De interlevensbeschouwelijke projecten hebben ook als doel om de moeilijkheden rond levensbeschouwingen te erkennen. Maar ook om kansen in de kijker te stellen en de kinderen te laten nadenken over hoe ze, vanuit hun eigen geloofsovertuiging, op een respectvolle manier met elkaar kunnen omgaan en samenleven. Laat me ook nog toe om te zeggen dat de onderlinge relaties tussen de leerkrachten levensbeschouwing hierbij van een niet te onderschatte belang zijn en ik durf met enige fierheid te melden dat dit op onze school ontzettend goed zit en dat we dit hopelijk ook uitstralen naar buiten toe. Samen discussiëren, filosoferen, ideeën uitwerken, lachen, zwoegen, relativeren, problemen oplossen en delen en dat met eenzelfde doel voor ogen! Deze onderlinge vriendschap en het wederzijdse respect laat onze kinderen inzien dat het dus ook anders kan dan wat ze dagelijks via de media te zien en te horen krijgen! 1ste leerjaar 2de leerjaar 3de leerjaar 4de leerjaar 5de leerjaar 6de leerjaar

de berenvrienden = verschillende geloofsovertuigingen op school Lopke, Flopke = armoedebestrijding waarden en normen lichtfeesten helden = mensen die de wereld mooier maakten Azur en Asmar = vooroordelen en verdraagzaamheid

juf Nel, juf Kaat, meester Redouan, juf Els, juf Lieve en juf Chantal


de berenvrienden


kapelletjestocht Eind oktober - begin november gingen de leerlingen van L4A-B-C op kapelletjestocht, n.a.v. de les over Allerheiligen en Allerzielen. We star?en onze tocht in de Gyselstraat, waar we stopten aan de kapel voor de H. Barbara. Aan de school van O.LV. Ten Bos kregen ze de bijhorende legende te horen. Daarna gingen we verder tot aan de kapel van de H. Donatus (Turkyen) en ontdekten we in Berkenhof nog een paar kleine gevelkapelletjes. Tot slot stopten we nog aan de kapel van de H. Anna (hoek Nieuwkerkenstraat - Vlasbloemstraat) en keerden we terug via het dorpsplein om daar het beeld van Maria te bekijken boven de hoofdingang van de kerk. Aan de schoolpoort aten we nog een toepasselijk 'Maria-koekje' en losten we een rebus op i.v.m. Heiligen. EĂŠnmaal terug in de klas kleurden we nog een tekening (4B+C : Halloween en 4A: H. Antonius).


LO volleybalinitiatie NIDAK Op 4 en 6 oktober kregen we door volleybalclub NIDAK initiatie volleybal tijdens de lessen LO. We leerden, toetsen, slaan op de bal, mikken naar kegels en speelden spelletjes om onze balvaardigheden te trainen.

gymnastiekland Op 9 november namen we deel aan gynas3ekland in onze eigen sporthal. De leerlingen van L1 en L2 turnden in groepjes. Er werden veel gymnas3sche oefeningen uitgevoerd. Springen, klimmen, klauteren, balanceren, slingeren,â&#x20AC;Ś


zorg wiebel en pola Mogen wij ons even voorstellen… Wij zijn Wiebel en Pola. Bijna elke week komen we langs bij de peuters en de kleuters om te leren samen spelen, problemen oplossen, vrienden te maken, gevoelens te plaatsen, speelplaatsafspraken na te leven… Zo maken we samen spelen NOG leuker! We daagden deze maand onze kleuters uit. Er hing in de inkomhal een grote witte rups op het prikbord. De uitdaging was om de rups vol te kleven met kleuren zodat het een vrolijke rups zou worden. Dit kon niet zomaar. Als ze op de speelplaats fijn konden samen spelen, probleempjes konden oplossen, elkaar helpen, de speelplaatsafspraakjes naleven, kregen ze een dikke duim van de juf. Deze dikke duim kwam in hun spaarpotje terecht en als ze met de klas 10 dikke duimen hadden verzameld, mochten ze een gekleurde bol op de rups kleven. En het was hen gelukt! In amper 2 weken tijd hing de rups kleurrijk te blinken. Dit verdiende een beloning vonden wij. Pola met haar gitaar en Wiebel met de pen in de hand schreven we: Het Wiebel- en Polalied! We gaven een optreden in het paviljoen en iedereen deed mee ee ee ee eee. Wordt vervolgd wegens succes… Groetjes, Wiebel en Pola


zorg voorlezen ‘En waar het voorleesboek ook over mag gaan, over de maan, de wereld, de dieren, de liefde, plassen op een potje of wennen aan een ander land, laat het een boek zijn waar je samen van kan genieten, met zorgvuldig gekozen woorden en goed bekkende zinnen, met spanning en humor, wijsheid en plezier. Of je nu drie jaar bent of zes of twaalf of zesendertig of tachtig. Voorlezen en voorgelezen worden is zo mooi en zo belangrijk.’ JOKE VAN LEEUWEN, AUTEUR Je hoeft geen acteerwonder of woordkunstenaar te zijn om te kunnen voorlezen. Toch zijn je intonatie en spreekritme niet onbelangrijk. Spreek rustig en duidelijk, zodat kinderen de tijd krijgen om woorden op te pikken. Kleur je taal met vrolijkheid, spanning of verdriet, naargelang een verhaal dat vraagt. VOORAL PROBEREN EN DOEN! voorleestips • • • • • • • • •

Ga samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een boekje kiezen. Bekijk het boek op voorhand, zodat je weet waarover het gaat, je bent voorbereid op vragen. Introduceer het boek : bekijk samen de kaft. Maak je kind nieuwsgierig. Varieer in boeken, neem ook eens een liedjes- of versjesboek of… Lees voor op de manier waar jij je het best bij voelt. Lees hetzelfde boek gerust meerdere keren. Herhaling geeft een vertrouwd en veilig gevoel. Betrek je kind, speel in op reacties. Stimuleer om te praten over het boek, stel vragen. Lezen moet plezierig zijn, leg het boekje aan de kant als de aandacht verslapt. Maak er een moment voor jou en je kind van. Alle aandacht gaat even naar jullie samen en het boek.


sint 


dank u sinterklaasje! Elk jaar krijgen de klassen een geschenk van de sint. Omdat de heilige man ook deelneemt aan de besparingen van onze huidige regering, stopte de ouderraad hem een zakcentje toe. We willen hen dan ook van harte bedanken voor de klasgeschenken. Hieronder zien jullie een overzicht… BERENKLAS dino’s boerderijdieren

-

GIRAFFENKLAS ijsjes voor de poppenhoek houten treintjes

BIJENKLAS projector om te tekenen

KONIJNENKLAS playmobil

KIKKERKLAS zeemeerminnen dino’s

MUIZENKLAS lego, playmobil liedjesboek

DOLFIJNENKLAS CD kapitein Winokio duplo

DRAKENKLAS spulletjes voor in het haar auto’s

KROKODILLENKLAS knex


DRAKODILLENKLAS heel veel knutselmateriaal

-

OKAN1 treintjes met spoor

L1A lego, playmobil gezelschapsspel

L1C playmobil gezelschapsspel

L2A gezelschapsspelen

L2B gezelschapsspelen

L2C puzzel, autoâ&#x20AC;&#x2122;s, boeken

L3A spelletjes

L3B spelletjes

L4A spelletjes

L4B spelletjes

L1B playmobil


L4C smart games

-

L5A gezelschapsspel

L5B gezelschapsspelen

L6 puzzels

OKAN2 gezelschapsspelen lego

RKG boeken

NCZ boeken

ISL boeken

PGD CDâ&#x20AC;&#x2122;s

LO ringen, blinddoeken en partijvestjes

ZORG spelletjes

L5C gezelschapsspelen


Het bezoek van de Heilige manâ&#x20AC;Ś Een kleine impressie!â&#x20AC;Š


kerst kerstmarkt op De Droomballon Naar jaarlijkse traditie wordt op onze school een Kerstmarkt georganiseerd. Traditioneel staat dit voor een grote portie gezelligheid, lekkere snacks, warme en koude drankjes en knutselwerken van onze talenten. Geniet nog even na met deze fotoreeks.


pers uitbreiding schooldomein DE DROOMBALLON KAN CAPACITEIT VERHOGEN DOOR HULP VAN BUURMAN Ex-leerling (65) verkoopt huis aan school NIEUWKERKEN - Als kind klom hij vanuit zijn slaapkamer het dak van zijn school op, handig als daarop weer eens een voetbal was beland. Nu verkoopt de 65-jarige Guido De Smit zijn ouderlijke woning aan die basisschool, De Droomballon in Nieuwkerken, waaraan hij zoveel goeie herinneringen overhoudt. "Dit huis kan geen betere bestemming krijgen", stelt hij. In het huis komen klaslokalen, de tuin wordt ingericht als groene speel- en rustplek. JORIS VERGAUWEN Een sprongetje van dertig centimeter, niet langer dan de meetlat die vroeger uit zijn boekentas stak. Zoveel bedroeg de afstand die Guido De Smit als broekventje vanuit zijn slaapkamer moest overbruggen om op school te zijn. Op het dak van zijn school, weliswaar. "Nu durf ik dat niet meer. Ik ben dan ook al 65 jaar", lacht hij. "Maar in mijn kindertijd ben ik zo vaak vanuit mijn slaapkamerraam op het dak van de school gesprongen. Als ik bij het voetballen op de speelplaats een bal op het dak sjotte, liep ik meteen even naar huis om via mijn slaapkamer de bal te halen. Het was een mooie tijd. Ik ben als kind in de jaren vijftig en zestig altijd naar deze school geweest. Ook mijn zoon heeft nadien zijn lagere schooltijd in De Droomballon doorgebracht. En nu zorg ik ervoor dat onze ouderlijke woning een nieuwe bestemming krijgt als schoolgebouw. De cirkel is rond." Het huis bevindt zich vlak naast de stedelijke basisschool in de Gyselstraat, op precies 120 meter van zijn eigen huis in diezelfde straat. "Na het overlijden van vader en moeder heb ik mijn broer en zus 'uitgekocht' en was het ouderlijke huis mijn eigendom. De voorbije jaren heb ik het huis verhuurd. Maar nadat de laatste huurder vorige zomer vertrok, ben ik naar het stadsbestuur gestapt met het aanbod om de woning aan te kopen voor een uitbreiding van de school. Ik loop hier elke dag voorbij, ik zie ook hoeveel leerlingen hier zitten en hoe de school als het ware 'geĂŤxplodeerd' is. Een paar jaar geleden waren er met de stad ook al eens gesprekken, maar deze keer waren er wel mogelijkheden. Op basis van een schattingsverslag zijn we dan tot een akkoord gekomen."


255.000 euro De Sint-Niklase gemeenteraad keurde gisterenavond de aankoop van de woning goed, voor een bedrag van 255.000 euro. Het perceel is in totaal 312 m² groot. "We gaan twee, misschien drie, klaslokalen in het huis inrichten. Het is ideaal om onze onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) een betere plaats te geven. We gaan het huis renoveren en wat muren uitbreken, maar voor de OKAN-klassen hoeven het geen perfect rechthoekige klaslokalen te zijn. Integendeel, een huiselijke sfeer - letterlijk in dit geval - is zelfs beter voor de anderstalige nieuwkomers", aldus directeurs Ludwig De Meyer en Ellen Heyns van De Droomballon. "De tuin kunnen we dan weer inrichten als een groene, rustige ruimte. In de muur tussen de tuin en de school maken we enkele openingen, om het tot één geheel te maken. En hiermee kunnen we ook wat herschikkingen doen in de huidige school, wat iedereen ten goede komt. Tegen 1 september 2018 moet dit huis klaar zijn voor het nieuwe schoolhoofdstuk."

600 scholieren De stad heeft een budget van 570.000 euro klaar om de nodige ingrepen te doen, waarvan 399.000 euro Vlaamse subsidies. "Dit is een heel mooie kans om de capaciteit van De Droomballon toch nog te verhogen. Bijbouwen is hier niet meer mogelijk. Deze school is de voorbije jaren sterk gegroeid, naar 600 leerlingen vandaag. Er is al veel bijgebouwd en de limiet is bereikt. Maar op deze manier kunnen we extra klassen én extra speelruimte buiten creëren", aldus schepen voor Stedelijk Basisonderwijs Marijke Henne (N-VA). Nog negen andere basisscholen in Sint-Niklaas krijgen subsidies om bijkomende plaatsen te voorzien. En dat is nodig, want de Wase hoofdstad staat op nummer 4 in de lijst van Vlaamse gemeenten met de grootste capaciteitsproblemen in het onderwijs, na grootsteden Antwerpen, Brussel en Gent. Om het verwachte tekort tegen 2018 op te vangen, reikt de Vlaamse overheid een subsidie aan van liefst 6,3 miljoen euro. Dat bedrag wordt verdeeld onder de verschillende onderwijsnetten, die de capaciteit in totaal in 10 scholen gaan verhogen. Er is echter maar één school die een oplossing vindt bij de buren.

De buurman stapte zelf naar de stad om zijn huis (rechts) te verkopen aan de basisschool waar hij vroeger zelf nog zijn kinderjaren doorbracht. - Joris Vergauwen

bron: Het Laatste Nieuws, 22 december 2016


PERSONALIA

23 DECEMBER 2016 GEBOORTE Annaliz Van Daele - 8 november 2016
 zus van Ellenore G1A Sep Eggermont - 25 november 2016
 kleinzoon van Flori, onze sleutelbewaarder Rosie Ilegems - 22 december 2016
 kleindochter van Lief Peeters en Dirk Van Driessche (oud-collega’s)


IN MEMORIAM André Bruggeman - 8 november 2016
 opa van Jérôme L1C en Adrien L1B Georgette Aendenboom - 21 november 2016
 overgrootmoeder van Lorien L6A, Jente L4B en Liesl L1C Maria De Geest - 19 november 2016
 overgrootmoeder Jenny Pyl - 1 december 2016
 overgrootmoeder van Zjef De Schepper L3B Marie Thérèse De Waele - 18 december 2016
 grootmoeder van Ianthe L6A en Younis (oud-leerling)


LIJST VAN NUTTIGE TELEFOONNUMMERS De Droomballon
 03 778 38 90 kinder- en jongerentelefoon
 102 kinderrechtswinkel
 09 233 65 65 vertrouwenscentrum kindermishandeling
 078 15 00 20 of 09 216 73 30 jongeren advies centrum Waasland
 03 766 72 72 JOlijn
 0800 900 33 tele-onthaal
 106 opvoedingstelefoon Vlaanderen
 078 15 00 10 centrum voor morele dienstverlening
 053 77 54 44 jeugdpolitie Sint-Niklaas
 03 760 65 00 de keerkring
 centrum voor opvoedingsondersteuning
 03 755 00 71

Hallo SBO Winter 2016  

Dit is de wintereditie van het schoolkrantje 'Hallo SBO' van de stedelijk basisschool 'De Droomballon' te Nieuwkerken in het schooljaar 2016...

Hallo SBO Winter 2016  

Dit is de wintereditie van het schoolkrantje 'Hallo SBO' van de stedelijk basisschool 'De Droomballon' te Nieuwkerken in het schooljaar 2016...

Advertisement