Page 1

De Stedelijke Basisschool… waar iedereen thuis is

Hallo S.B.O. STEDELIJKE BASISSCHOOL NIEUWKERKEN

Schoolblad S.B.O. Nieuwkerken Een band tussen school en thuis Schooljaar 2011 – 2012 Kersteditie

INHOUD : Gijselstraat 35 Tel : 03/776.44.24 Fax : 03/777.79.18 E-mail : ludwig.demeyer@sint-niklaas.be chris.grumiau@sint-niklaas.be http://www.droomballon.be

redactie :

Chris Grumiau Verantwoordelijke uitgever : Ludwig De Meyer

             

Woordje van de directeur Nieuwjaarswens Nieuws Wetgeving Ter info Terugblik Chemisch project Alles over Sinterklaas ’t Is van den duim De Solidaire school De Mileuvriendelijke school De Gezonde school Technologie Wereldklas De Sportieve school Klaspraktijk De wereld van ICT Dossier Pedagogische noo”d/t” Schoolweetjes Uit de media Wist je dat Ouderraad Personalia + Personeel Kalender Uit de kindermond

Lijst met nuttige telefoonnummers


Een woordje van de directeur Beste ouders, beste kinderen, Dit schooljaar laat ik zeker niet na jullie al mijn wensen over te maken. Het zijn er zodanig veel, dat ik eerst een lijstje wou maken, ik overwoog zelfs een hoogst persoonlijke nieuwjaarsbrief te schrijven, totdat…ik dit tegenkwam. Zeer toevallig viel mijn oog op een nieuwjaarsbrief die dateert uit mijn geboortejaar, het gezegende en alom bekende ‘Jaar des Heren’ 1967. Ik draag mijn nieuwjaarsbrief dan ook, uiterst nederig en voorafgegaan door een kniebuiging, aan alle Droomballon-ouders op.

Lieve ouders, Het doet me werkelijk genoegen U ook eens de uitdrukking van mijn liefde te kunnen aanbieden. Voor mij hebt Gij reeds zoveel moeite getroost, zo rusteloos gewerkt, zoveel goedheid en tederheid betuigd. Iedere dag is opnieuw een bezorgd streven om mij een volwaardige opvoeding te verschaffen. Mij gelukkig zien betekent voor U de zon in Uw leven. Ik tracht dan ook zo goed mogelijk te begrijpen wat U voor mij betekent. Ik maak gebruik van dit bijzonder ogenblik om, in alle oprechtheid, woorden van dank en erkentelijkheid uit te drukken. Het nieuwe jaar zal ongetwijfeld zijn nieuwe zorgen meebrengen. Ik maak dan ook het voornemen om te trachten een goed kind te zijn. Wat goede wil en enige behulpzaamheid is eigenlijk alles wat U van mij verwacht. Hewel, Beste Ouders, daartoe zal ik mijn best doen en mijn steentje bijdragen om nog wat meer zon in huis te brengen. Ik hoop dat U een goede gezondheid moogt behouden om Uw opvoedend werk naar behoren te kunnen vervullen en wens U nodige kracht om de edele taak van vader en moeder volgehouden door te zetten. Dit zijn, Beste Ouders, de oprechte gevoelens uit een dankbaar hart. Uw gehoorzaam kind, Ludwig Nieuwkerken, 1 januari 1967 Wat kan ik daar nu nog aan toevoegen, behalve … Geniet van elkaar, de warmte, de sfeer en ja,…zelfs de kerstmuzak. Heel graag tot op maandag 9 januari 2012. Ludwig De Meyer, directeur

!


Vind de tijd om na te denken… het is de bron van de kracht !

Vind de tijd om te spelen… het is het geheim van de jeugd !

Vind de tijd om te lezen… het is de basis van de kennis !

Vind de tijd om vriendelijk te zijn… het is de straat van het geluk !

Vind de tijd om te dromen… het is de weg naar de sterren !

Vind de tijd om lief te hebben… het is de echte vreugde van het leven !

Vind de tijd om tevreden te zijn… het is de muziek van de ziel !

de redactie & het ganse schoolteam


vrijdag 16 maart2012 Jeugdboekenbeurs op school Op vrijdag 16 maart 2012 organiseren we onze allereerste Jeugdboekenbeurs op school. We toveren de school om tot een literair festijn. Overdag bezoeken we met de klassen de boekenbeurs. Elke klas krijgt een rondleiding op maat met zoektochten, vragenlijsten, voorleessessies, een woordje uitleg,…. Na schooltijd krijgen de (groot)ouders de gelegenheid een bezoek te brengen aan de Jeugdboekenbeurs. Tegelijk zal in de klassen worden voorgelezen, boeken zullen in de kijker staan, we verwachten tijdens de Jeugdboekenweek enkele auteurs op school, enz... Vorig schooljaar hadden we Marc De Bel en Sabine De Vos op bezoek. Dit schooljaar verwachten we Eef Rombaut, de schrijfster uit Sint-Niklaas van het boek ‘Hart’, de alombekende Geronimo Stilton, Guy Didelez en Johan Vandevelde. We stellen ze graag even aan jullie voor.

Guy Didelez Hij werkte eerst gedurende twintig jaar in het onderwijs. Sinds september 1995 leeft hij als auteur-scenarist van zijn pen. Hij schrijft zowel voor kinderen als voor jeugd en de volwassenen. Niet alleen boeken, maar ook toneel (meer dan 50 toneelstukken, vaak in samenwerking) liedjesteksten en scenario's voor radio en televisie. Zo werkte hij mee aan heel wat populaire programma's zoals Het Koekoeksnest, Samson, Meester, Wat nu Weer, Made in Vlaanderen, Hotel Hotel, Wittekerke, Sedes en Belli,… In 1988 publiceerde hij Raspoetin, zijn eerste jeugdboek. Het behaalde meteen de prijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal. De belangrijkste ingrediënten in zijn werk zijn immers geheimzinnigheid, spanning en humor. In het Teken van de Ram bijvoorbeeld werd bekroond met de Prijs Knokke-Heist voor het Beste Jeugdboek 1996 en in Duitsland met de prestigieuze Duitse 'Eule des Monats'. Als acteur treedt hij vooral op voor kinderen. Hij bewerkte enkele van zijn kinder- en jeugdboeken (o.a. 'De Kikkerkus' en 'Het Infernaat') tot een vertel- en meespeeltheater waarmee hij langs Vlaamse scholen en bibliotheken toert. Guy komt op dinsdag 20 maart naar het derde en vierde leerjaar.

Johan Vandevelde Een bijzonder goede leerling is hij nooit geweest. Hij is een dromer en kijkt veel liever naar de fantastische figuren die de wolken voor hem maken hoog in de lucht, dan naar de stoffige woorden op het bord. Wanneer de juf of meester dan plots zijn naam roept, valt hij uit zijn wolkenwereld en moet hij het antwoord op de vraag natuurlijk schuldig blijven.


Al heel vroeg ontdekt Johan dat hij goed met taal overweg kan. Hij volgde de opleiding Audiovisuele Kunsten aan de filmschool RITS. In 1998 werd hij door een van zijn docenten aanbevolen voor een schrijfproef bij de Multimedia Group, waar op dat moment de laatste afleveringen van de serie Windkracht 10 werden ingeblikt. Johan Vandevelde werkte mee aan de strips gebaseerd op deze bekende televisiereeks en maakte deel uit van het oorspronkelijke creatieve team achter de televisiereeks Flikken. Johan Vandevelde schrijft vooral in de genres fantasy en sciencefiction, maar vindt dat hij zich niet mag binden aan een bepaald genre. Johan komt naar het zesde leerjaar op donderdag 15.03.2012.

Geronimo Stilton Jeugdboekenbeurs Ondanks dat de boeken, die in de ik-vorm geschreven zijn, worden uitgegeven onder de naam Geronimo Stilton, worden de boeken in werkelijkheid geschreven door de Italiaanse Elisabetta Dami. De serie richt zich op kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar en is ondertussen vertaald in 35 talen. In de serie zijn zowel leesboeken als stripboeken rond Geronimo Stilton verschenen. Geronimo Stilton, zowel het hoofdpersonage als de schrijver van de boeken, is een pratende muis. Hij werkt als journalist voor de best verkochte krant van Muizeneiland, 'De wakkere muis'. Geronimo heeft een jongere zus, genaamd Thea Stilton, die als fotograaf werkt bij 'De wakkere muis'. Klem Stilton, de neef van Geronimo, is de grappenmaker van de familie en werkt als voddenboer op de markt. De 12-jarige Benjamin Stilton is het favoriete neefje van Geronimo. Hij is een nerveuze, maar zachtaardige muis, die niets liever zou willen dan een rustig leven, maar hij wordt telkens betrokken in wilde avonturenreizen met Thea, Klem en Benjamin. De boeken worden geschreven als autobiografische avonturenromans. De kinderen kunnen Geronimo overdag in de klas verwachten overdag, na schooltijd op de Jeugdboekenbeurs.

Eef Rombaut Jeugdboekenbeurs Ze schreef met ‘Hart’ haar eerste verhaal. Het personage Prinses is stiekem haar alter ego. Naast haar leven in het paleis is Eef mama, pedagogisch begeleider en bezieler van Sweetie Darling, designer store voor kinderen. Emma Thyssen is freelance illustrator en vormgever. Ze schiep de beeldenwereld bij het verhaal over Prinses in ‘Hart’. Haar eigenzinnige tekenstijl is onder andere bekend van het succesvolle boek Listomania. Prinses wil een prins. Een prins met een groot hart. De ene na de andere ridder stelt zich kandidaat, maar geen van allen veroveren ze het hart van Prinses. Daar steekt de grote gele Dino wel een stokje voor. ***HAP!*** Dit is het begin van een gek verhaal over drie actuele thema's: huwelijk, echtscheiding en co-ouderschap. Realistisch, maar overgoten met een saus van ridders, reuzen en prinsessen. Recht uit het leven en uit het hart gegrepen.


Onze Jeugdboekenbeurs zal op vrijdag 16 maart 2012 voor het publiek geopend zijn, onmiddellijk aansluitend op de schooluren. Noteer alvast deze datum.

Nieuwsbrief van werkgroep “De Feestende School” Beste kinderen, ouders, sympathisanten, Bij het schrijven van dit artikeltje voor het schoolkrantje, hunkeren wij (de werkgroep feestende school) naar een warme chocomelk of een lekkere gluhwein van de kerstmarkt. Bij het lezen van dit artikel zullen jullie alvast beamen dat alles weer gesmaakt heeft en dat de sfeer weer prachtig was. Onze eerste grote activiteit zit er dus weeral op. Na de feestdagen schieten wij opnieuw in actie, want dan komt carnaval er aan. Dit jaar zal het er wat anders aan toe gaan dan de vorige jaren. Wij organiseren dit jaar samen met de collega’s van ‘Onze Lieve Vrouw Ten Bos’ een grote carnavalstoet. De kinderen maken in de klas hun verkleedplunje en we zijn er zeker van dat ook deze activiteit een topper wordt. Probeer alvast vrijdag 17 februari 2012 vrij te houden, het zal de moeite zijn. Hierover worden jullie na Nieuwjaar uiteraard nog uitgebreid geïnformeerd. En onder het motto stilstaan is achteruit gaan … willen we jullie graag al wat informatie geven over ons schoolfeest. Dit jaar organiseren wij op zaterdag 2 juni 2012 een grootse marktdag. De kinderen mogen die dag hun oude speelgoed te koop aanbieden op een rommelmarkt. In het teken van de interculturaliteit zullen ook heel wat organisaties aanwezig zijn met een standje, proeven we ongetwijfeld weer van heel wat lekkere hapjes en drankjes. Kortom ook dit jaar wordt het weer een heel fijne dag. Wij horen jullie nu al denken: ‘Wordt er dan dit jaar geen show georganiseerd?’ Dit is inderdaad zo, maar niet teleurgesteld, ook hier hebben we goed nieuws voor alle showliefhebbers. Voor het organiseren van shows zijn we afhankelijk van een aantal factoren. We beschikken op school over geen enkele locatie waar we zoiets overdekt kunnen organiseren. Wat we wel mogen, is tweejaarlijks de sporthal gebruiken voor onze optredens. Na een tijdje denk- en puzzelwerk, hebben we een regeling uitgewerkt. Om de twee jaar zouden we twee shows organiseren. De ene show zou starten in de vroege namiddag en de tweede show in de late namiddag. In onderstaand tabelletje wordt alles ongetwijfeld heel duidelijk. schooljaar 2011 – 2012 (dit jaar) 2012 – 2013 2013 – 2014 2014 – 2015 2015 – 2016 2016 – 2017 2017 – 2018 2018 – 2019

activiteiten of twee shows kinderrommelmarkt en wereldmarkt show kleuters show 1-2-3 schoolfeest zonder shows show kleuters show 4-5-6 schoolfeest zonder shows show kleuters show 1-2-3 schoolfeest zonder shows. show kleuters show 4-5-6

De jaren dat er geen shows gegeven worden, worden ingekleed op een andere manier. Het ene jaar gaan we een marktdag houden (zoals dit jaar), het andere jaar zal er een fietstocht georganiseerd worden, of iets totaal anders, enz…


Zoals je ziet, we zitten op De Droomballon niet stil en hopen dat jullie met dit bericht even enthousiast bent als wij! Werkgroep ‘De feestende school’

Extra info over 2 van bovenvermelde activiteiten… vrijdag 17 februari 2012 Kindercarnavalstoet Op vrijdag 17 februari 2012, net voor de krokusvakantie, organiseren we onze allereerste Kindercarnavalstoet. Deze kinderstoet wordt georganiseerd door en met de beide Nieuwkerkse basisscholen. De kinderen en leerkrachten van De Droomballon en OLV Ten Bos gaan samen op stap. Wij vertrekken op school en maken een korte stoet via de Gyselstraat en de Peperstraat. Daar sluiten de kinderen en collega’s van OLV Ten Bos aan. Samen wandelen we voorbij het rust- en verzorgingstehuis Populierenhof, zodat deze mensen volop kunnen meegenieten. Samen stappen we verder de Pastorijstraat door richting dorpsplein Ten Bos. We maken een korte bocht en stappen zo terug naar school. Op school wacht u dan opnieuw het hotdogkraam van de ouderraad. Gezocht : stootkarren, bakfietsen, buggy’s e.d. om de kleinste kleuters in te vervoeren. Gelieve de kleuterjuffen aan te spreken als je ons kan helpen ! MET DANK !

zaterdag 02 juni 2012 “Binnenkort” marktdag ! Dit schooljaar staat het schoolfeest in het teken van MARKTDAG, met wereldmarktkraampjes en een kinderrommelmarkt. Ben je je speelgoed beu? Gooi het dus nog niet weg, want je zal het kunnen verkopen. Meer info volgt later. Je kan wel al eens nadenken over je kraampje. Hoe gaat het eruit zien? Met wie ga je in je kraampje staan? Met je mama of je zus of enkele vrienden? Wat ga je verkopen?


Op reis tijdens het schooljaar? Plant u een reis tijdens het schooljaar, hou dan steeds rekening met de schoolvakanties. schooljaar herfstvakantie kerstvakantie krokusvakantie paasvakantie Hemelvaart 2011-2012 2012-2013 2013-2014

31/10 tem 6/11 29/10 tem 4/11 28/10 tem 3/11

26/12 tem 8/1 24/12 tem 6/1 23/12 tem 5/1

20/2 tem 26/2 11/2 tem 17/2 3/3 tem 9/3

2/4 tem 15/4 1/4 tem 14/4 7/4 tem 21/4

17/5 tem 18/5 9/5 tem 10/5 29/5 tem 30/5

De zomervakantie begint op 1 juli en eindigt op 31 augustus. 11 november, 1 mei en pinkstermaandag zijn ook vakantiedagen, voor zover zij niet in een vakantieperiode vallen. Buiten deze schoolvakanties is het niet toegelaten uw leerplichtig kind (ingeschreven in een school) mee te nemen op vakantie. De leerplicht is bedoeld om uw kind alle kansen te geven zich te ontplooien. Voor een succesvolle schoolloopbaan moeten schooldirecties, leraren, ouders en leerlingen samenwerken.

Specifieke vragen over de leerplicht in het basisonderwijs kunt u stellen aan de directie van de school en ook aan: Steunpunt voor ouders en leerlingen in het basisonderwijs Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) Koning Albert II-laan 15 - 1210 BRUSSEL Tel.: 02 553 04 15 - Fax: 02 553 93 85 E-mail: scholen.basisonderwijs.agodi @vlaanderen.be Karien Van Raemdonck Coรถrdinerend directeur


Beste Heer/Mevrouw de Directeur en leerkrachten, Sommigen onder u kennen ons reeds, anderen nog niet. Daarom een korte voorstelling. VL.O.S. is een vzw en helpt "mensen zonder papieren". Wij zijn een vereniging van vrijwilligers. Wij helpen vluchtelingen, waaronder veel families met kinderen, met voedsel, kledij, met hun dossiers en proberen antwoord te geven op hun vragen. Om al deze mensen te helpen hebben wij hulp nodig. Daarom onze vraag: Willen jullie op uw school een inzamelactie organiseren? Sommige scholen doen dit reeds, waarvoor dank! Wij kunnen voedsel gebruiken met een lange vervaldatum zoals bvb: koffie – thee, suiker, conservenblikken, brik (drank), koekjes, macaroni (geen spaghetti, want dat hebben we gekregen van Europa), … Naast voedsel krijgen wij ook dikwijls de vraag naar: schotelvodden, handdoeken, dweilen, wonderdoekjes, … U kan ons altijd vinden op onze website www.vlos.be. Wij hopen dat jullie ons kunnen helpen om het deze winter voor onze vluchtelingen een beetje draaglijker te maken. Wij danken jullie van harte! Namens het VLOS-team. Jozef Hertsens Voorzitter VLOS vzw Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas VLOScentrum Kasteelstraat 4 9100 Sint-Niklaas tel 03 766 29 13 fax 03 777 97 76 gsm 0477 40 62 19 jozef.hertsens@vlos.be www.vlos.be VLOS vzw is een WELZIJNSSCHAKEL VLOS vzw is een Vereniging waar Armen het Woord Nemen Secretariaat "Beweging voor Kinderen Zonder Papieren" BvKZP vzw info@kinderenzonderpapieren.be www.kinderenzonderpapieren.be www.hetgeheimvanyoussef.be


08.11.2011 Op 08 november was het weer zover … Onze eerste leeruitstap van het vierde leerjaar met bestemming Antwerpen en het Fort van Breendonk. Rond kwart over negen stapten we de bus op en een vriendelijke chauffeur bracht ons naar Linkeroever. Daar aanschouwden we de skyline van Antwerpen en in het bijzonder de Boerentoren, de Onze Lieve Vrouwkathedraal, de Politietoren en het MAS! Daarna trokken we via de voetgangerstunnel onder de Schelde. Voor velen was dit de eerste keer en zo’n lange tunnel blijft toch wel iets speciaals. Terug bovengekomen, aan de rechteroever van de Schelde, aten we een koekje en dronken een drankje. Vervolgens gingen we langs de Schelde richting Het Steen, waar Lange Wapper ons stond op te wachten. We kwamen ook nog wat te weten over de bevrijding van de haven van Antwerpen door Poolse, Canadese en Britse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De volgende stopplaats in onze wandeling door de stad was het Vleeshuis en daarna volgden de Grote Markt (met het stadhuis en het standbeeld van Brabo), de kathedraal en de Groenplaats (met het standbeeld van Rubens). Ondertussen was het tijd geworden om onze boterhammetjes op te eten. Dit deden we in de kelders van ‘De Pelgrom’ . Volgens sommigen was dit echt heel romantisch … Als de boterhammetjes op waren, nam een gids ons nog mee naar een echte poorterswoning. Hier konden we zien hoe een rijke familie leefde in de middeleeuwen. Na dat bezoekje zochten we opnieuw de bus op en die bracht ons naar Breendonk. Drie gidsen stonden ons op te wachten om ons van alles te vertellen over de TweedeWereldoorlog. Tijdens de rondleiding, aangepast voor kinderen van het vierde leerjaar, kwamen we in contact met de gruweldaden van de Duitse bezetters. Graag willen wij, de leerkrachten van het vierde leerjaar, onze kinderen bedanken voor deze heel fijne dag. Het was een plezier om te zien hoe goed zij deze dag hebben opgelet en hoe goed ze zich hebben gedragen. Wij kijken nu al vol ongeduld uit naar onze volgende uitstap: Molsbroek (Lokeren) en Puyenbroeck (Wachtebeke)! juf Natalie, juf Nele, juf Mieke en meester Wim


WERKEN ROND CHEMIE IN DE TWEEDE GRAAD Met deze proef ontdekten we dat sommige soorten zeep veel schuim maakten. Andere maken echter geen schuim. Zeep die in de machine moet, mag niet schuimen! Zeep voor je lichaam, je haar of de afwas, schuimt echter wel. Dat is veel aangenamer. (Kindjes van 3A)

Met het sap van rode kool hebben we zuurtesters gemaakt. We druppelden er water, cola, zeepsop, azijn, melk en fruitsap op. Zo ontdekten we dat cola, azijn en fruitsap zuren zijn, want onze testers werden roze. Melk en zeep zijn dan weer basen, want onze testers werden groen. (Kindjes van 3B)

Met verdund citroensap schreven we met een wattenstaafje een zin op. Eventjes laten drogen en daarna het papier terug verwarmen boven een kaarsvlam. Onze geheime zin werd terug zichtbaar. (Kindjes van 4BC)

In een citroen staken we een ijzerdraad en een koperdraad. Ze mochten elkaar niet raken. Met onze tong likten we aan de twee uiteinden. We voelden een zachte tinteling. Dit principe gebruiken we in een batterij. (Kindjes van 4AC)


De Sint wist het zich nog héél goed te herinneren… Toen hij hier vorig jaar op bezoek kwam, kraakten zijn voeten onder een dik sneeuwtapijt en hadden de Pieten alle moeite van de wereld om op de glibberige daken overeind te blijven. Dan had Hij dit jaar meer geluk.

Wij weten dat de Sint en zijn Zwarte Pieten telkens uitkijken naar hun bezoek aan “De Droomballon” en de Heilige man kon het ook dit jaar niet laten om dit extra te benadrukken. Hij vindt het hier, zo zei Hij tegen directeur Ludwig, “telkens zo’n warme ontvangst”.

HET PROGRAMMA Zoals naar gewoonte trokken de Heilige man en zijn knechten de ganse voormiddag uit voor een bezoek aan de kleuterafdeling. De beren-, de konijnen-, de kikkers-, de muizen- en de dolfijnenkindjes ontvingen de Sint en zijn gevolg in hun eigen klaslokaal. Sinterklaas genoot er van de mooie versieringen, de liedjes (soms zelfs met begeleiding van instrumenten) en gedichtjes. Hier en daar viel hem zelfs een geschenk te beurt, en dat waren echt niet alleen de traditionele “tuutjes”. Bij de muizenkindjes uit Gr 3A werd Hij voorwaar getrakteerd op een zelfgemaakte verjaarsdagstaart, dit keer in de vorm van een mijter. De kleuters uit de draken-, krokodillen- en giraffenklas, ontvingen de Sint en zijn Zwarte Pieten in de hall van hun nieuw kleuterpaviljoen. Zij hadden ook de kindjes van beide wereldklassen uitgenodigd. De Sint en zijn knechten konden met eigen oren horen hoe goed Nederlands zij al spraken. De namiddag was voorbehouden voor de lagere afdeling. De drie jongste leeftijdsgroepen vóór de speeltijd, de oudsten erna. Ook hier liedjes, voordrachtstukje én echte danspartijen. De Sint werd er stil van, alhoewel… Ondanks zijn leeftijd kon Hij het niet nalaten om zich heupwiegend tussen het dansend volkje te begeven. De Pieten hadden al deze danspassen snel onder de knie en deden gezwind mee alsof ze zelf nog op de lagere “Pieten”-school zaten. Voor we ’t met zijn allen goed en wel beseften was het tijd om afscheid te nemen, maar met de vaste belofte : “TOT VOLGEND JAAR !”


Weetjes over de Sint… Elk jaar stellen de kleuters uit groep 4 aan de Sint enkele vragen die hen bezig houden en waarop ook hun juffen geen antwoord weten… ♦ Hoe komt Sinterklaas aan zijn staf ? Antwoord van de Sint : “Die heb ik ooit gekregen van een oude man.” ♦ Is de Sint ooit verliefd geweest ? Antwoord van de Sint : “Héél lang geleden….” ♦ Wat is het favorieten gerecht van de kookpiet ? Antwoord van de Sint : “Pasta en spaghetti.” ♦

Heeft Sinterklaas een auto ? Antwoord van de Sint : “Ik geef de voorkeur aan verplaatsingen te paard, maar als het moet

neem ik de auto. Vergeet ook niet dat ik ook nog een stoomboot én een helikopter heb.”


Regelmatig krijgt directeur Ludwig bezoek van één van zijn kleine “onderdanen”. - Dat kan zijn om ’t een en ’t ander “te komen uitleggen” (als jullie begrijpen wat ik bedoel)… - Dat kan zijn om iets af te geven of om iets te vragen… - Maar… dat kan ook zijn om één of andere “pluim” in de wacht te slepen. En… bij ons in den bureau zijn dat geen “pluimen” maar “duimen”. De selectie van deze editie


We zitten hier samen rond een tas tomatensoep. En als ik even rondkijk zie ik een lieve, enthousiaste groep. Allemaal andere kinderen met zoveel verschillen, kinderen met of zonder brillen. Het ene kind heeft dunne handen, een ander prachtig witte tanden.

De ene heeft krullen, de ander steil haar, maar toch past dat allemaal bij elkaar. Het ene kind is groot, het andere klein, maar dat kan wel eens handig zijn. En een witte huid naast een bruine huid, Ook dat ziet er prachtig uit! Zoveel kinderen die anders zijn, gaan vandaag hand in hand in gedachten naar een ander land. India, ver weg maar heel dichtbij want vandaag gaan we delen en daarmee maken we andere kinderen blij. Het Mani-kindertehuis heeft dankzij jullie zijn deuren al een tijdje open, maar nu durven ze op een extra verdiepje hopen. Daarom is geen enkele euro overbodig, want ze hebben een wachtkamertje voor zieken nodig. Netjes onderzocht worden, een beetje meer privé, Daar maken we de zieken gelukkig mee. Drie ziekenkamertjes en de dokter in een kamertje apart. Komaan, ’t moet lukken, we tonen ons goed hart!

Dus elke euro telt. Vandaag is ieder van jullie daarom een kleine ‘grote held’.


En bedankt lieve grote mensen dat jullie hier met zovelen staan, want dankzij jullie zal de bediening zoveel sneller gaan. ‘k Ga nu zwijgen, eet nu maar smakelijk van jullie tomatensoep, Lieve, lieve supergroep!

- 550 kinderen en hun leerkrachten steunden ‘met veel smaak’ en met ‘een gouden hart’ dit project. Het mag ook eens gezegd dat een aantal kinderen die geen tomatensoep lusten toch 3 euro betaalden als steun. Bedankt aan ieder van jullie! - Ook een woordje van dank aan bakkerij Valaert die gratis 60 grote broden leverde. - Ivo De Bock zorgde voor de zoveelste maal op rij voor de overhéérlijke soep. Merci! - En lieve ouders, bedankt dat jullie voor de zoveelste maal bereid waren om in jullie portemonnee te tasten.

De Solidaire Werkgroep Juf Lieve, juf Kaat, juf Nel, meester Redouan en juf Chantal


ARMOEDE IS GEEN KINDERSPEL ! Overal ter wereld zijn kinderen de eerste slachtoffers van armoede. In België is dat niet anders. 1 op 5 kinderen groeit op in armoede. Dat is alarmerend, want armoede raakt kinderen in alle aspecten van hun leven. Een paar jaar leven in armoede, in een onveilige woning, met een zwakke gezondheid, nergens écht bijhorend en met beperkte onderwijskansen, is héél lang voor een kind en laat blijvend littekens na. Een kinderleven in armoede is bovendien de ‘ideale springplank’ naar een volwassen leven in armoede.

HAND IN HAND WERKEN WE ARMOEDE UIT HET LAND.

B R A V O D E L E N SAMEN 1

ROBBIE poppenkast Lichtjes voor Kerstmis 4de wereld slotmoment ARMOEDE muurverf

In de week van 12 t.e.m 16 dec. gingen we met zijn allen aan de slag. En het resultaat mag gezien worden! Onze handafdrukken zijn te bewonderen op één van de muren in onze eetzaal. Dat dit kan en dat dit mocht hebben we te danken aan zovele kinderen en hun leerkrachten én aan directeur Ludwig die onmiddellijk bereid was een muur ‘op te offeren’ om deze schrijnende problematiek onder de aandacht te houden. Bedankt iedereen !!


We wensen jullie een warme Kerst en een gelukkig Nieuwjaar! Xxx juf Nel, juf Kaat, meester Redouan, juf Lieve en juf Chantal


Op 22 november trokken we met de zesdeklassers naar de Mulderstraat. Onze missie: nieuwe bomen planten langs de kant van de weg. De natuurvrienden van 6a en 6b kregen de opdracht een zeventigtal zwarte elzen te planten. Onder begeleiding van de groendienst van de stad, gingen we aan de slag. Putten graven, boom instoppen en terug aanstampen. Het ging vooruit! Moe maar voldaan wandelden we terug naar school (voor sommigen een helse tocht!). We zijn fier dat we bijgedragen hebben tot het natuurbehoud in Nieuwkerken.


De zwarte els (Alnus glutinosa) is een plant uit de berkenfamilie (Betulaceae). De soort heeft een zeer groot verspreidingsgebied, van West-Europa tot in Japan. De plant groeit op alle gronden, maar verkiest nattere plaatsen zoals waterkanten.Ze trekken veel water uit de grond en hebben een vrij oppervlakkig wortelgestel. De zwarte els kan tot 30 m hoog worden, maar dat komt zelden voor. De boom is meestal meerstammig. De schors is zwartbruin. De knoppen zijn kaal en staan op een steeltje. De zwarte els is gemakkelijk te herkennen aan de grote rond omgekeerde eironde bladeren. De top is stomp, uitgerand en de randen zijn grof dubbel gezaagd. De bladeren worden 4-11 cm lang en hebben vijf of zes nervenparen. De onderzijde is kaal met uitzondering van de nerfoksels. De jonge delen zijn kleverig. De houtige, mannelijke katjes vallen niet uiteen bij rijpheid zoals bij berken (Betula). De vrouwelijke vruchtkatjes zijn ovaal, deze zitten met drie tot vijf stuks samen en zijn gesteeld. De elzenproppen worden gevormd door de vrouwelijke bloemen. Het zijn de schutbladeren van deze bloemen die houtig geworden zijn. In hun oksels zitten de vruchtjes. Het hout van de zwarte els is zeer bestand tegen verrotting, op voorwaarde dat het volledig ondergedompeld blijft.

Tamy en Emilie waren ook van de partij en schreven een verslagje‌ Op 22 november hebben de 6de klassers hun steentje bijgedragen om het milieu te helpen. Dat hebben ze gedaan door bomen te planten . Iedereen had een spade me gebracht om de bomen te kunnen planten. We hadden schrik dat we de spades de hele weg moesten dragen. Gelukkig stond onze directeur weeral paraat om de spades te vervoeren. Met meester Eddy op kop vertrokken we te voet naar de Mulderstraat. Na zo een halfuurtje stappen kwamen we aan. De mannen van de groendienst van het stad waren al ter plaatse. Nadat we een stukje uitleg hadden gekregen, gingen we aan de slag in groepjes van 6. Moeilijk hoor! In totaal hebben 69 Zwarte Elzen geplant. Na twee uur bomen planten vertrokken we terug naar school. Na 45 minuten wandelen kwamen we aan op school. We waren moe maar voldaan want we hadden met veel plezier de bomen geplant. verslag van Tamy en Emilie


‘Lekker fris’ is een initiatief van VZW Lokaal Gezondheidsoverleg’ om ons bewust te maken hoe het zit met de luchtkwaliteit in onze klassen. Ja, het is voor ons allemaal, want ook de juffen en de meesters zouden wel eens willen weten hoe dat zit. De klassen van het derde en vierde leerjaar mochten een week lang een CO2-meter in de klas hangen. In elke klas werd er een ‘luchtverantwoordelijke’ aangeduid die de meter in het oog moest houden. Lichtje op groen wil zeggen de lucht is OK, maar vanaf het lichtje oranje begon op te lichten, en zeker bij rood licht, was het tijd om de klas eens goed te verluchten. Wij hebben alvast een hele week in de gezonde lucht mogen vertoeven dankzij dit project. En de bedoeling is natuurlijk dat wij dat in het vervolg altijd gaan doen! Dus zoals we in ’t liedje gezongen hebben : Gooi open dat raam, gezonde lucht op school dat is niet mis, ’t is lekker fris!

Lekker Fris-lied Wat ruikt het hier weer muf. Wie heeft dat toch gedaan De ramen zijn weer dicht die moeten open staan Gezonde lucht op school dat is niet mis ’T is lekker fris Je speelt veel buiten en dat is ook heel gezond Maar binnen hang je ook wel heel veel uurtjes rond Dus ramen open weet je wat dat is ’T is lekker fris Het is me toch wel wat. Je klas wordt binnen nat Wanneer je alle ramen steeds weer sluit Het ruikt, het stinkt, het geurt. Wil jij niet dat ’t gebeurt Gooi open dat raam of kom er uit Wat ruikt het hier weer muf wie heeft dat toch gedaan De ramen zijn weer dicht die moeten open staan Gezonde lucht op school dat is niet mis ’T is lekker fris


Beste ouders, In het circus van clown Blos en clown Lollipop hadden ze de voorbije weken wat problemen. Er waren namelijk fruitdieven op pad. Gelukkig konden ze de hulp inroepen van “Mega Fruitie” en werden de bandieten snel gevat. Daarna kregen die een rode kaart van directeur Ludwig en ze zullen dit niet meer snel herhalen. Een tijdje later hadden ze in de circusschool last van kriebeldiertjes (luizen). Op de speelplaats wisselden de kinderen hun sjaals, mutsen en kammen uit. Ook dit maal konden ze de hulp inroepen van een expert “Luizepluis”.

Op deze ludieke manier probeert de gezonde school de kinderen te motiveren om nog meer fruit mee te brengen naar school. Ook het thema luizen proberen we zo op een open manier bespreekbaar te maken. Probeer iedere dag een stuk fruit mee te brengen en zeker op woensdag!

Tips:  

Zorg dat je de luizen te slim af bent. Kammen en mutsen, sjaals blijven bij de eigenaar en leen je niet uit. Mutsen en sjaals blijven in de mouw van je eigen jas. Blijf alert voor luizen en behandel snel indien nodig. De gezonde school


Onze 43 zesdeklassers deden mee aan de allereerste jeugd technologie olympiade en konden zo hun technisch talent in de kijker zetten. Er namen 420 scholen deel ! Samen zijn dat 10929 leerlingen uit 604 klassen !

Doelstelling : De Vlaamse Jeugd Technologie Olympiade wil jongeren hun technologisch talent laten ontdekken, de belangstelling voor technologie aanwakkeren, de waardering voor het vakgebied vergroten, de maatschappelijke beeldvorming rond technologie bijstellen, de maatschappelijke relevantie van technologie aantonen en leerlingen uit het lager onderwijs stimuleren om een opleiding in de technologie te volgen. Want ook in technologie kan je uitblinken !

Werkwijze : Tijdens de voorronde op woensdagvoormiddag 9 november kregen de leerlingen een reeks uitdagende en maatschappelijk relevante meerkeuzevragen voorgeschoteld. Dit gebeurde in de eigen school. De meerkeuzevragen komen uit verschillende domeinen die te linken zijn met technologie. In de vragen wordt er gepolst naar het technologisch inzicht van de jongeren, meer dan naar vakkennis. De domeinen die aan bod komen zijn biotechnologie, bouw, chemie, elektriciteit, elektronica, informatica, mechanica en tekenen. De gemiddelde score van de voorronde is 58,9 %, de gemiddelde score van de leerlingen die doorstoten naar de finale is 92,5 %. De deelnemers van de voorronde die minimum 116 op 128 behaalden (in principe slechts 3 foute antwoorden), stoten door naar de finale.


Niveau : Om u een idee te geven van welk soort vragen onze leerlingen moesten beantwoorden, vindt u hieronder enkele voorbeeldvragen.

* Bouw Het heeft gestormd. De voederplank voor de vogels is omgevallen. Eva zet de plank weer rechtop. Ze maakt de voederplank stabieler, zodat hij niet gauw kan omvallen. Welke voederplank is het meest stabiel?

1. Figuur A 2. Figuur B 3.

Figuur C

* Elektriciteit Heb je je al eens afgevraagd hoe een elektricien bij jou thuis het elektriciteitsnetwerk heeft aangepakt? Stel dat een lamp in de keuken uitvalt... dan mogen de lampen in huis natuurlijk niet overal uitvallen! Hier een beetje hulp: een lampje brandt als er stroom doorvloeit, een lampje dat stuk is laat geen stroom door. Als in de tekening hieronder lampje B stuk gaat, wat gebeurt er dan?

1. Lampje A blijft branden omdat het verbonden is met de + van de batterij. 2. Lampje A en lampje C zullen niet meer branden. 3. Lampje A en lampje C branden minder fel.


Finale : De leerlingen die 3 of minder fouten gemaakt hebben mochten deelnemen aan de finale. De finale (theoretische vragen en praktische proeven) vond plaats op zaterdagmiddag 3 december in het ministerie van onderwijs te Brussel. En we zijn ontzettend fier dat er een ‘Droomballonner’ mocht deelnemen aan de finale : SIMON JANSSENS uit 6A was inderdaad bij de beste 48 leerlingen van het hele Vlaamse land.

Een dikke proficiat !! Samen met zijn papa Geert en ook stevig aangemoedigd door directeur Ludwig gaf Simon het beste van zichzelf. Hij eindigde uiteindelijk op een knappe 31ste plaats. Achteraf was iedereen ervan overtuigd dat de vragen bijzonder moeilijk waren. We laten nu even Simon zelf aan het woord : “De finale in Brussel was in het begin wel wat raar want ik was toch wat nerveus. Ik dacht bij mezelf : waar moet ik zijn ? Hoe zal het verlopen ? Zal het moeilijk zijn ? Gelukkig bleek alles super mee te vallen. Op het einde kreeg iedere finalist een leuke prijs. Ik kreeg een bouwdoos van Lego Technic en ik was hier erg blij mee….”


Wegens “overmacht” ontbrak de bijdrage van de wereldklas in ons herfstnummer. We publiceren ze in deze editie. Het schooljaar is weeral een heel eind uit de startblokken geschoten, en dan is er uiteraard ook weer veel gebeurd in de wereldklas.

Vriendjesdag in domein Puyenbroeck…. Zo gingen we op 16 september voor een ‘vriendjesdag’ naar het domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Iedereen stond gepakt en gezakt zoals het in de kring verteld was (goeie schoenen, 3 drankjes, genoeg boterhammetjes ,…). En voor al de big smiles van onze kindjes kon de zon natuurlijk ook niet achterblijven en … het weer werd prachtig die dag. Eerst verkenden we het domein met een lange wandeling om daarna al die boterhammetjes naar binnen te werken. Maar het domein van Puyenbroeck is natuurlijk niet alleen aangelegd om te wandelen, daarom konden onze kindjes ook nog een hele tijd genieten van de prachtige speeltuigen. En de juffen zagen dat het goed was … de grotere kinderen zorgden voor de kleintjes, de Tsjetsjenen speelden met de Russen, de Afghanen speelden samen met de Irakezen ,en ga zo maar door… Vriendjesdag in de wereldklas zou een voorbeeld kunnen zijn voor vele wereldleiders!


Op bezoek bij een vogelringer in Sinaai…. Op 6 oktober trokken we onze laarzen en onze regenjassen aan en namen we de bus richting Sinaai. Omdat we zoveel mogelijk facetten van de herfst proberen te tonen aan onze kinderen, willen we hen ook het begrip ‘vogeltrek’ duidelijk maken. Daarom gaan we elk jaar naar de vogelringer. Deze meneer vangt de vogels met verschillende netten om ze een ring aan hun pootje te doen , dit te registreren en hen weer te laten vliegen. Op die manier wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan. De leerlingen waren dolenthousiast om te horen hoe een klein vogeltje als de graspieper, meer dan 5000 km vliegt om daarna terug te keren. De begrippen bek, vleugel, veer, …werden aangeleerd aan de hand van levende vogeltjes. De uitstap werd dan ook door de leerlingen beoordeeld als ‘DIKKE DUIM’.

FEESTPERIODE IN DE WERELDKLAS…. Het Offerfeest is één van de belangrijkste feesten voor onze Wereldklaskinderen. Dit feest viel kort na de herfstvakantie en we hebben er ruim aandacht aan besteed. Het Offerfeest is een feest van gastvrijheid. Iedereen stelt zijn deuren open en deelt wat hij heeft met anderen. Wij, als Wereldklas, hebben ons ook van onze gulle kant getoond. In het kleuterblok trakteerden we de kinderen op snoepgoed en ook de directie brachten we een bezoekje.


De Wereldklas leerde onze school kennismaken met het Offerfeest, onze school leerde de Wereldklas de Sint. De”Goede Man” viel duidelijk in de goede smaak, zowel figuurlijk als letterlijk en ook de Zwarte Pieten maakten indruk. Het bezoek aan het huis van de Sint werd een onvergetelijke en zeer lekkere ervaring met al het snoepgoed dat we daar kregen.

Bovenstaande foto werd genomen tijdens ons bezoek aan het huis van de Sint, OKAN 1 en 2. De kinderen hadden nog nooit een zwarte piet gezien, en kijk wat een enthousiasme! De voorbereiding op het Sinterklaasfeest van de school deden we samen met groepen 4, draken, krokodillen en met de giraffen. Deze werkvorm brengt de OKAN-kinderen in contact met de leerkrachten / reguliere schoolkinderen. Drempelverlagend voor de kinderen die uiteindelijk in de reguliere kleuterschool worden geïntegreerd. Onze Wereldklaskinderen versierden de zaal en leerden samen de dansjes met groot enthousiasme. Maar wat bleek op de dag zelf van het Sinterklaasfeest …., staking bij de bussen. Het kostte geen moeite om enkele collega’s te vinden die bereid waren om met hun wagen voor een noodlijn te zorgen. Zo werd ook dit feest een onvergetelijke ervaring.

Warme Nieuwjaarswensen vanuit de wereldklas. Juf Peggy, juf Inga en juf Ayse, juf Nele en juf Lieve


De kinderen van groep 4 tot en met het 6de lj hebben een minder bekende sport leren kennen namelijk baseball. Deze initiatie werd gegeven door Marcel Van Looy, trainer bij The Foxes in Sint-Niklaas. Voor meer info : www.thefoxes.be De kinderen leerden bepaalde technieken aan zoals de baseball vangen met een handschoen, de baseball slaan met een bat vanop een tee,...

Bedankt Marcel voor deze nieuwe ervaring!


Sport en fairplay gaan hand in hand samen. Daarom heeft de school er voor gekozen om samen met het brevet gymnastiek, balvaardigheden en atletiek nu ook brevetten voor fairplay te geven. We hanteren bij elk brevet 3 criteria :

nog wat oefenen

flink

heel goed

Uitreiking :

Voor de Kerstvakantie eerste brevet fairplay

Voor de Paasvakantie tweede brevet fairplay

Voor de Zomervakantie laatste brevet fairplay

Dit gaat over aanmoediging en respect tijdens het sporten.

Dit gaat over eerlijkheid tijdens het sporten en samenspelen.

Dit gaat over fairplay en samen sporten

Hopelijk zien we veel lachende gezichtjes verschijnen op jullie brevetten! Succes!


Op naar een sportieve vakantie… Voor kleuters, 6- tot 12-jarigen, jongeren met een beperking en 12-plussers Sinds vele jaren organiseert de Stedelijke Sportdienst sportkampen voor jongeren. Onlangs ontvingen wij op school de brochures met het aanbod van 2012 Wij weten uit ervaring dat deze sportkampen steeds een enorm succes zijn en raden alle geïnteresseerden aan om niet te lang te wachten om informatie in te winnen --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uit de brochure… De lessen worden gegeven door deskundige monitoren uit sportclubsof opleidingsinstituten. De coördinatie is in handen van de stedelijke sportdienst. In de prijs is een verzekering voor lichamelijke ongevallen en burgerlijke aansprakelijkheid èn een exclusief aandenken inbegrepen MIDDAGTOEZICHT Wie een volledige dag wil sporten, kan in de plaatselijke cafetaria het eigen lunchpakket verbruiken. Toezicht is voorzien en is volledig gratis. VOOR- en NAOPVANG In de meeste grote centra organiseren wij vooropvang tussen 7.30 en 10 uur en naopvang tussen 15.30 en 18 uur. Dit staat duidelijk vermeld bij elk centrum waar opvang voorzien is. Vooraf inschrijven is absoluut noodzakelijk, want de opvangplaatsen zijn beperkt. Duidelijk invullen dus op het inschrijvingsformulier. Prijzen voor- en naopvang: 5 euro per week en per opvangtype (voor- of naopvang), ongeacht het aantal dagen. Betalen doe je vooraf samen met de betaling van het sportkamp. Opgelet: bij een tekort aan inschrijvingen kan beslist worden om een opvang te annuleren. KORTINGEN 10% korting voor wie meer kinderen uit hetzelfde gezin inschrijft indezelfde vakantie. 50% korting voor houders van de stedelijke kansenpas. ANNULATIEKOSTEN Bij annulatie door de ingeschrevene vóór aanvang van het sportkamp rekenen wij 10% van het inschrijvingsgeld aan. AANBOD + HOE INSCHRIJVEN Infobrochures, informatie over aanbod en inschrijvingsprocedure verkrijgbaar op : - www.sint-niklaas.be e-loket. - stadhuis, stedelijke sportdienst STEDELIJKE SPORTDIENST, - stadhuis, infobalie STADHUIS - kassa Sinbad 9100 SINT-NIKLAAS - secretariaat sporthal De Witte Molen TEL. 03/760.91.74, - secretariaat Recreatiepark De Ster FAX. 03/766.08.82 - secretariaat sporthal De Klavers, Belsele E-MAIL. sport@sint-niklaas.be - secretariaat sporthal Ter Beke, Sinaai. - secretariaat sporthal De Mispelaer, Nieuwkerken EN NOG DIT… Bij een teveel aan kandidaten, waarvan de inschrijvingsaanvragen gelijktijdig zijn binnengekomen, onderzoeken wij of een uitbreiding van het aantal deelnemers mogelijk is of niet. Zoniet krijgen inwoners van Sint-Niklaas voorrang. Wij aanvaarden inschrijvingen zolang er plaatsen vrij zijn. Fiscale attesten leveren wij af in het voorjaar van 2013


Zoals in ons herfstnummer beloofd, een fotoreportage van de kaboutersportdag in de kleuterafdeling


STELLEN … EEN SAAIE BEDOENING ? Het is niet zo vanzelfsprekend meer om onze leerlingen aan het “schrijven” te krijgen. De motivatie is soms ver te zoeken. De huidige communicatiemiddelen lopen niet altijd parallel met onze traditionele stelwerkjes van vroeger. De evolutie is duidelijk merkbaar. Dus wordt er gezocht naar leukere, gerichte opdrachten om hen enthousiast in de pen te doen kruipen of… hiervoor achter de computer te zetten. In onze klas gebeurt dit gedeeltelijk gedifferentieerd “met de hand” tijdens het hoekenwerk, waar ze zelf kiezen uit stelfiches met diverse opdrachten. Enkele voorbeelden van dit creatief stellen : een affiche creëren, een cartoon beschrijven, hun levensweg in strip tekenen en ballonteksten erbij noteren, … te veel om op te noemen! Deze resultaten worden gebundeld in een map, per schooljaar aangevuld en bijgehouden. Deze “stelmappen” worden als “leesvoer” vrijblijvend aangeboden aan medeleerlingen. Momenteel beschikken we nu al over een hele verzameling stelwerkjes van oud-leerlingen. We startten met dit initiatief schooljaar 2001-2002. Het werd een succesformule en zette de leerlingen aan tot schrijven én lezen! De leeshoek breidt zich dus nog voortdurend uit… Maar ook de taalmethode biedt een aantal leuke ideeën, die we verder als project hebben geïntegreerd. Het is trouwens de bedoeling om het nut van deze communicatievorm te doen inzien. Vooraleerst vertrokken we van een bekend gezelschapsspel om de kenmerken van een spelreglement te ontdekken (domein begrijpend lezen). Vervolgens werd een onbekend reglement uitgetest en bekritiseerd. Zijn alle kenmerken aanwezig, is het overzichtelijk, leuk van lay-out? Op een beschouwende manier werd er zo met taal omgegaan (domein taalbeschouwing). Tijd voor de volgende, uitdagende stap : zelf een reglement uitschrijven (domein schrijven, stellen). Een voorwaarde : het moest een nieuw, maar eenvoudig balspel worden. Dat dit toch niet zo eenvoudig bleek te zijn, hebben onze ontwerpers aan den lijve ondervonden. Er diende immers rekening gehouden te worden met de besproken kenmerken, die we hadden geanalyseerd in vorige lessen. Via partnerwerk werd de opdracht verder uitgewerkt. Nu restte ons nog de laatste schakel. Hierbij werkten we vakoverschrijdend met onze turnjuf. Juf Carmen kreeg de spelreglementen te zien en met een vakkundig oog beoordeelde zij of het spel uitvoerbaar was. Ze schreef er enkele nuttige tips of suggesties bij (waarvoor onze dank!).


Tenslotte werd de daad bij het woord gevoegd : tijdens de laatste turnlessen voor de kerstvakantie mochten de “ontwerpers” hun spel aan hun klasgenoten uitleggen. Die moesten,op hun beurt, de opdrachten uitvoeren. Op die manier konden zij zelf beoordelen of dit spelreglement voldeed aan de eisen. Dit initiatief getuigde van hun creatieve, fantasierijke geest en enthousiasme! Voor herhaling vatbaar! Wie beweerde dat stellen saai was? Voorstellen van het spel

Uittesten van het spel

De “spel –ontwerpers” van het vijfde leerjaar

juf Chantal R (5A)

Voordragen… is Acteren… ! De functie van voordragen was vroeger vooral gericht op het van buiten leren van een tekst of gedicht en komen opzeggen voor de klas, liefst nog volledig foutloos en correct! Een gedicht voordragen heeft vandaag de dag een beetje een andere invulling gekregen. De leerlingen moeten er vooral plezier aan beleven, ze mogen zich verkleden, proberen zich in te leven in een situatie, ze leren gevoelens uiten door stemvariaties, en de juiste verhouding zoeken tussen woord en beweging. Het heeft vooral een expressieve waarde waarbij men de taalvaardigheid ontwikkelt.


Dit proberen we op deze wijze althans te stimuleren… En als je de foto’s even bekijkt, vind ik wel dat ze meer dan geslaagd zijn!! juf Evelien (5B)

Een krokodil met kiespijn De krokodil moest naar de tandarts en ging zitten in de tandartsstoel. En de tandarts vroeg:” Vertel eens meneer, waar doet het pijn en waar doet het zeer?” De krokodil zei:”Ik heb maar één doel: verlos me van die pijn in mijn smoel.” Zijn muil sperde open, want dat kan zo’n beest. De tandarts naar binnen geheel onbevreesd. En lachte en riep: “Man ’t is te gek!” En hij trok de tanden van het beest één voor één uit de bek. De krokodil riep steeds: “Au, u bent slecht.” hou op met die tangen. Mijn tranen zijn echt.” Maar de tandarts, de tandarts die lachte hem uit. En trok steeds meer tanden uit de patiënt zijn snuit. “Hup, de verkeerde, die was nog gezond, maar wie mist nou één tandje in zo’n volle mond!” Toen sloeg opeens de krokodil zijn kaken op elkaar. De tandarts verdween, hoe akelig en naar! Waar hij is gebleven? Men kan er naar gissen. Hij liet geen adres voor ons achter, hij is spoorloos verdwenen maar ach, één zo’n tandarts, wie zou die nou missen? Shel Silverstein

Enkele sfeerbeelden… Korte didactische toelichting:


Safe internet training voor L5 + L6 Internet is een fantastisch gegeven, dat enorm veel mogelijkheden biedt aan kinderen. Zoals elk apparaat, is het belangrijk om dit op een correcte manier te leren gebruiken. Wist u trouwens dat studies het volgende uitwijzen: - 1 kind op 3 wordt online gepest (cyberpesten) - 43% wisselt online foto’s uit - 23% heeft via internet reeds een vreemde ontmoet Leerkrachten en ouders worden meer en meer opgeschrikt door verontrustende signalen over kinderen die elkaar via digitale weg sociaal geweld aandoen door het versturen van pestboodschappen via mail of sms, door het publiceren van vervormde foto’s op het internet, door oproepen om bepaalde kinderen te negeren of geweld op hen toe te passen, enz. Het grootste probleem is dat de meeste volwassenen zich niet bewust zijn van de manieren waarop kinderen elkaar momenteel pesten. In samenwerking met Child Focus en op initiatief van enkele bedrijven, organiseerden we op 24.11.2011 een sensibiliseringsdag voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar rond veilig internetgebruik. Normaal gezien geven we deze lessen zelf, maar dit schooljaar nodigden we hiervoor speciaal opgeleide experts uit. En die experten waren bij ons : - Johan Degraeve (papa van Jozefien en Lieselot) - Kurt Smet (papa van Joris) Onze expert, meester Frederik, deed het de week nadien nog eens over voor het vierde leerjaar.

Meer info : http://www.cyberpesten.be/

Cyberpesten, een vaak onderschat probleem… Een greep uit krantenartikels bevestigt helaas ons vermoeden …


Tieners nemen cyberpesten niet serieus Meer dan de helft van de jongeren is slachtoffer van cyberpesten, maar zelf geven ze dat niet graag toe. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB. 'Ik krijg van die stomme reacties op Netlog en elders, dat ik lelijk ben. Ze zeggen altijd dat ik waarschijnlijk wel geen vrienden zal hebben. Ik vind dit echt vreselijk!!! Wat moet ik doen? Ik weet niet hoelang ik het nog zal volhouden op deze manier.' Het is maar één van de vele anonieme getuigenissen op het forum van de Kinder- en Jongerentelefoon over pesten. Jongeren die te maken krijgen met pesterijen via het internet zijn volgens het onderzoek van Kathleen Leemans en Timi Goberecht (VUB) dan ook zeker geen uitzondering. Al zien ze dat zelf anders. Gevraagd of ze al eens het slachtoffer waren van cyberpesten, zei slechts één op de tien 'ja'. Maar uit verder onderzoek blijkt dat meer dan de helft al eens digitaal getreiterd werd. De meest voorkomende vormen waren belediging via MSN, gsm en internet, online uitsluiten en het doorsturen van virussen. Het motief is meestal wraak. Omdat die ander een lief afpakt, vreemde kleren draagt, precies dezelfde kleren draagt: elke reden is goed. Slechts één op de twintig kwelduivels geven hun gedrag toe, terwijl vier op de tien zich schuldig maken aan cyberpesten. 'We hadden niet gedacht dat het verschil zo groot zou zijn', zegt Timi Goberecht. 'Zowel daders als slachtoffers minimaliseren het cyberpesten. Eigenlijk zijn het vooral getuigen, mensen die in vertrouwen genomen worden door slachtoffer of dader, die de ernst van de zaak inzien.' Net als fysiek pesten heeft online lastigvallen een verpletterende impact op het slachtoffer. Deze week nog lekte het verhaal uit van een Amerikaans meisje dat zichzelf doodde nadat chatgesprekken verkeerd uitpakten. De kwelgeest was geen leeftijdsgenoot, maar de moeder van een vriendinnetje. Volgens Goberecht kan online pesten zelfs meer pijn doen dan in het echte leven. 'De dader kan zich verschuilen achter de anonimiteit. Bovendien ziet de dader niet welk effect zijn of haar gedrag heeft. Terwijl bij direct contact een verdrietig gezicht of een huilbui een teken kan zijn om te stoppen.' En het slachtoffer kan zich niet meer verstoppen. 'Met de gsm of mail dringen pestkoppen zelfs de veilige thuishaven binnen. De berichtjes zijn ook blijvender. In plaats van ze één keer te horen, leest het slachtoffer ze telkens opnieuw.' De slachtoffers tonen dan ook opvallend vaak gedragsproblemen. _______________________________________________________________________________________

Een op vijf jongeren pest op internet Meer dan 22 procent van de jongeren doet aan cyberpesten. Twaalf procent was ooit al slachtoffer. De KU Leuven onderzocht welke risico’s jongeren tussen 15 en 19 opzoeken bij het gebruik van netwerksites zoals Netlog, Facebook of Myspace. Uit het onderzoek blijkt dat cyberpesten vaak voorkomt. Van de meer dan achthonderd jongeren die voor het onderzoek een vragenlijst beantwoordden, geeft 22,5 procent toe aan cyberpesten te doen. Bijna de helft van de jongeren was al eens getuige van het fenomeen op het internet. Twaalf procent werd slachtoffer en heeft ‘brutale’ en ‘pijnlijke’ berichten van de pestkoppen ontvangen. Van de jongeren zegt 6 procent op een andere manier belachelijk te zijn gemaakt op het internet.


Pestkoppen die het internet gebruiken om slachtoffers te maken, zijn vaker jongens, studeren aan het TSO of hebben laaggeschoolde ouders. Wat ze doen, heet ‘cyberpesten’. Chatberichten zijn het populairste middel om te cyberpesten. Cyberpesters hebben gemengde gevoelens bij wat ze doen. Ongeveer 20 procent zegt zich goed te voelen, terwijl 27 procent zich er slecht bij voelt. Een op de drie beweert ‘geen gevoelens te hebben’ bij zijn of haar daden. Volgens de onderzoekers lopen slachtoffers een groter risico om ook in de echte wereld het slachtoffer te worden van pesten. Aan de andere kant is de kans ook groter dat ze zelf anderen gaan pesten.

Afspraakjes maken Uit de studie blijkt dat tieners graag risico’s nemen op het internet, maar toch redelijk verantwoord omgaan met het medium. De helft van de ondervraagde jongeren geeft aan dat ze onder geen beding hun adres, telefoonnummer of video-informatie zouden doorgeven aan iemand waar ze voor het eerst mee chatten. ‘Blijkbaar zijn tieners zich dus wel redelijk bewust van de gevaren die chatten met een vreemde meebrengt’, zegt sociologe Sofie Vandoninck, die samen met enkele collega’s het onderzoek deed. ‘Maar als ze op commerciële websites terechtkomen, zijn ze zich minder bewust van de gevaren. Als een vreemde hen een prijs belooft op voorwaarde dat ze hun contactgegevens moeten geven, zullen meer jongeren dat doen.’ Slechts 30 procent van de ondervraagden zou in zo’n geval nooit contactgegevens doorgeven. Terwijl bijna 16 procent daar geen graten in ziet. Dat is drie keer meer dan in een chatroom. Een derde van de tieners heeft geregeld contact met iemand die ze nog nooit ontmoet hebben. Ongeveer hetzelfde aantal maakte ook al een afspraakje met iemand die ze enkel via het net kennen. _______________________________________________________________________________________

Pestkoppen in de klas gaan door op internet Een kwart van de pesters op school doet op het internet meestal gewoon verder, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen. In mei peilde de Universiteit Antwerpen gedurende zes maanden naar het pestgedrag in de eerste graad van een secundaire school. Aan 175 twaalftot dertienjarigen werd gevraagd de pestkoppen zowel in de klas als op het internet bij naam te noemen. De resultaten van de studie zijn ontluisterend. Eén op de vier jongeren bleek meer dan eens het slachtoffer te zijn geweest van pesterijen in de klas. Tel je eenmalige incidenten mee, dan gaat het om bijna de helft. Maar ook op het internet wordt gepest. Bijna één op de vijf geeft aan ooit gepest te zijn op het net, via email of via sociaalnetwerksites als Facebook. Opmerkelijk: de pestkoppen in de klas zijn dezelfde als de virtuele pesters. 'Ze overlappen elkaar', weet Heidi Vandebosch, professor Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. 'Bovendien zijn slachtoffers in de klas ook vaak slachtoffers op het net.'

Computerspel

Vandebosch pleit voor een applicatie waarmee scholen het pestgedrag de kop in kunnen drukken. 'Er bestaat al heel veel, maar het aanbod is té vernipperd', stelt ze. Samen met de Gentse universiteit (UGent), de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) werkt ze aan een computerspel, waarin pestkoppen, slachtoffers en getuigen aan bod komen. 'Vooral die laatste groep reageert nog veel te weinig uit angst zelf gepest te worden', besluit Vandebosch. 'Maar het zijn net zij die het verschil kunnen maken.'


‘Kinderen nog te dikwijls speelbal in (v)echtscheiding ouders’ ‘Te vaak zitten kinderen bij een echtscheiding gewrongen in het machtsspel tussen hun ouders’, zegt Vlaams kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. Maar ook de hulpverlening schiet, ondanks goede bedoelingen, soms tekort. Het Vlaams Kinderrechtencommissariaat kreeg vorig jaar 1 077 klachten over onrecht tegen minderjarigen. Ouders en familieleden kloppen het vaakst aan bij de ombudsdienst; een derde van de meldingen komt van de kinderen zelf. ‘Ons jaarverslag 2010-2011 toont dat kinderen nog te vaak een speelbal zijn door een beleid dat tekortschiet of door volwassenen die te weinig hun belang voor ogen houden’, zei kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen gisteren bij de voorstelling van het verslag. ‘Heen-en-weerkinderen’ noemt de commissaris hen. ‘Door de onwil van ouders om mee te werken of samen te werken, gaan sommige kinderen nog altijd naar 2 scholen of kunnen ze niet langer meedoen met hun gewone activiteiten in hun vrije tijd. Of ze worden tegen hun zin heen en weer verhuisd. Veel kinderen klagen dat hun stem daarin niet gehoord wordt.’ Zo moesten vorig jaar nog minstens zeventien kinderen in Vlaanderen wekelijks naar een andere school omdat hun ouders gescheiden waren. Dankzij lobbywerk van het Kinderrechtencommissariaat heeft minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A.) in het nieuwe inschrijvingsdecreet nu een clausule toegevoegd die scholen het recht geeft om een inschrijving te weigeren ‘als die tot doel heeft dat de leerling afwisselend naar verschillende scholen zal gaan.’ ‘Een goede zaak’, zegt Vanobbergen. ‘Het bewijst ook dat iets met onze aanbevelingen wordt gedaan.’ Nog meer gezeul met kinderen gebeurt op vlak van de hulpverlening. ‘Het zorgaanbod schiet soms tekort, vooral bij kinderen met meerdere problemen. Vaak komen ze in een carrousel terecht, waar ze van instelling naar instelling gestuurd worden. Zwaar voor de jongeren én hun families’, zegt Vanobbergen.

Meer begeleiding Ook van oorsprong niet-Vlaamse kinderen worden heen en weer gesleurd. Zo krijgen niet-begeleide minderjarigen uit niet EU-landen die hier terechtkomen, een voogd. Eens ze als vluchteling worden erkend, worden ze echter aan hun lot overgelaten. ‘Wij vragen om meer maatregelen, zoals een recht op leefloon, op huursubsidie, enzovoort.’ Minderjarige kinderen uit EU-landen zijn soms ook op de vlucht. ‘Zij hebben hier geen recht op een voogd, wat leidt tot schrijnende zaken. Zoals de drie misbruikte Roemeense zusjes die hier een tijd in pleeggezinnen bleven, maar teruggestuurd werden. Ook deze kinderen moeten een voogd kunnen krijgen die voor hun rechten opkomt.’ De toekomst van het Kinderrechtencommissariaat werd de voorbije weken in vraag gesteld. ‘Maar we blijven vastbesloten onze ombudsfunctie verder te zetten en zelfs nog aan te scherpen.’ Uit een interview met Bruno Vanobbergen, Vlaams kinderrechtencommissaris.


vzw DE KEERKRING Centrum voor opvoedingsondersteuning Plezantstraat 165 9100 Sint-Niklaas tel : 03/755.00.71 e-mail : vzwdekeerkring@telenet.be

In samenwerking en samenspraak met het centrum voor opvoedingsondersteuning laten wij jullie in deze jaargang van “Hallo SBO” kennismaken met een aantal van hun publicaties. De onderwerpen die wij in deze jaargang aansnijden betreffen : - 1. Grenzen stellen : een moeilijke evenwichtsoefening. (herfsteditie) - 2. Verwennen, een onderschat probleem… (kersteditie)

Verwennen, een onderschat probleem … “… Het maakt me verdrietig dat mijn zoontje van 8 zich nooit tevreden toont. Hij heeft bijna alles wat hij wenst, we maken leuke uitstappen, en toch zeurt hij veel. Als ik aan de schoolpoort de vele blije gezichtjes zie, valt het me op dat mijn zoontje vooral ontevreden is. Mijn man en ik houden veel van hem en ons leven draait volledig rond hem en zijn broertje van 5. Moet ik een psycholoog raadplegen?...” Jullie zijn bezorgde ouders en doen blijkbaar zeer veel om de kinderen gelukkig te maken, maar de kans lijkt me groot dat jullie onbewust jullie zoontje aan het verwennen zijn. Het gedrag van je zoontje (meestal ontevreden en veel zeuren) is kenmerkend voor verwenning. Omdat hij alles heeft en jullie veel leuke dingen organiseren, vindt hij het vanzelfsprekend dat al zijn wensen vanzelf vervuld zijn. Hij weet niet hoe het voelt om naar iets te verlangen of te streven, het is er namelijk allemaal al. Het is erg belangrijk voor de ontwikkeling van jullie zoontje dat hij het principe “voor wat hoort wat” leert kennen. Concreet betekent dit dat hij voldoende geconfronteerd moet worden met eisen. Als ouders kunnen jullie eisen dat hij zich aan bepaalde gedragsregels houdt die jullie belangrijk vinden, eisen dat hij al eens helpt, dat hij zorg draagt voor zijn en andermans spullen, enzovoort. Zo zal hij ook leren zich aan te passen aan regels die gelden in de maatschappij en zal hij het gemakkelijker hebben in de sociale omgang met anderen. Ditzelfde principe is ook erg bevorderlijk voor het zelfvertrouwen. Het geeft een kind een gevoel van eigenwaarde te merken dat hij zelf iets kan krijgen of verdienen door te helpen, door zich aan de regels te houden, door goed te werken voor school,… Vergeet niet dat een kind ook al eens teleurstelling moet ervaren. Soms kan iets echt niet, en deze teleurstelling moet het kind (en later de volwassene) kunnen verwerken. Nog dit: laat in je aanpak voelen dat je het meent. Dit vraagt een zekere kordaatheid, al mag je kordaatheid niet verwarren met onvriendelijkheid of afwijzing. Wanneer jullie hierop gaan letten, zal je zien dat dit een gunstig effect heeft op het gedrag van jullie zoontje. Hij zal zich beter in zijn vel voelen en meer tevreden zijn. Voor een individueel gesprek rond het opvoeden van je kind kan je op het nummer 0494/53.45.81 een afspraak maken met een opvoedingsdeskundige van vzw De Keerkring. Het gesprek is gratis.
Spijbelaars kunnen hun toelage verliezen

Zo’n 15 344 ouders hebben van het agentschap voor Onderwijsdiensten een brief gekregen met de waarschuwing dat hun kind te vaak spijbelt op school. Ze zijn meer dan 30 halve dagen ongewettigd afwezig, en dat twee schooljaren op rij. Minister van Onderwijs Pascal Smet dreigt ermee hun studietoelage af te pakken als er geen beterschap optreedt. Ook eerder gekregen toelages zouden dan moeten terugbetaald worden. Volgens het Agentschap voor Onderwijsdiensten gaat het over 7 537 leerlingen in het basisonderwijs en 7 807 leerlingen in het secundair onderwijs. ________________________________________________________________________________________________Niet meer afwisselend naar verschillende scholen

Vanaf volgend schooljaar kunnen kinderen niet meer afwisselend naar verschillende scholen gaan. Het nieuwe inschrijvingsdecreet maakt 'co-schoolschap' onmogelijk. Aan het nieuwe decreet, dat vorige week in het Vlaams Parlement werd goedgekeurd, werd een clausule toegevoegd die scholen verplicht om een inschrijving te weigeren als die ertoe leidt dat de leerling afwisselend naar verschillende scholen zal gaan. Het decreet gaat vanaf volgend schooljaar in. Vorig jaar gingen zeventien kinderen afwisselend naar twee scholen na de scheiding van hun ouders. Veertien van hen zijn kleuters, drie zitten in de lagere school. Dat blijkt uit een rondvraag van minister Smet. Het betrof ouders die in co-ouderschap leven en niet meer in staat waren om op één lijn te zitten wat hun eigen kind betreft. Ze besloten hun kind in twee scholen in te schrijven : de week van de mama en de week van de papa... Daar komt dus een eind aan. ________________________________________________________________________________________________'Zware gevallen horen niet op school'

Het katholiek onderwijs vraagt speciale opvang voor 'onschoolbare' jongeren. 'Hun aanpak gaat de draagkracht van de gewone scholen te boven', meent Mieke Van Hecke. Scholen in de steden hebben het steeds moeilijker met een harde kern van moeilijke leerlingen. De katholieke onderwijskoepel VSKO vraagt specifieke proefprojecten om hen te begeleiden. 'Hen opvangen vergt te veel energie van de gewone scholen. Het gaat hun draagkracht te boven , zegt Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het VSKO. Het gaat om jongeren die onaangepast zijn in vele betekenissen, die niet functioneren op school. Als ze vanwege hun gedrag van school gestuurd worden, komen ze op andere scholen terecht. Waar zich hetzelfde herhaalt. En zo zitten ze in een 'carrousel' van school naar school.


Het fenomeen doet zich vooral voor in de sociaal achtergestelde wijken van de steden en is vooral nijpend in de BSO-afdelingen of in de nijverheidsscholen. Veelal betreft het allochtone jongens van veertien, vijftien jaar die excessief spijbelen, agressief zijn, in straatbendes rondhangen, in de criminaliteit belanden. Op school verzamelen ze beïnvloedbare jongeren rond zich, meelopers, die ze dan meesleuren. 'Ze maken het normale schoolgebeuren onmogelijk,' aldus Van Hecke. Voor de topvrouw van het katholieke net moet die harde kern er daarom uit. Voor schoolmoeë jongeren en tieners met problemen bestaan er gerichte mogelijkheden: het deeltijds onderwijs, persoonlijke ontwikkelingstrajecten, projecten zoals Time Out of Swat, de Bijzondere Jeugdzorg... 'Maar specifiek voor onschoolbaren is de opvang niet adequaat', meent Van Hecke. 'Er wordt te veel in gespreide slagorde gewerkt.' Als je die jongeren niet wil opgeven, moeten we er een prioriteit van maken, vindt de topvrouw van het katholieke net. 'Er zouden speciale begeleidingsinitiatieven moeten komen, ergens tussen onderwijs, welzijn en stedelijk beleid in. Goed omkaderd door deskundigen met ook buurtwerkers en interculturele werkers, gekoppeld aan onderwijsmensen.' 'De begeleiding zal zeer arbeidsintensief zijn. Je moet ze voorbereiden op het gewone onderwijs of op de arbeidsmarkt.' Er bestaan geen precieze cijfers over het aantal onschoolbare jongeren. Enkele tientallen per stad, wordt er geschat. In Gent zouden er 90 geteld zijn. Ter vergelijking: in het schooljaar 2009-2010 werden 1.531 leerplichtige leerlingen van school gestuurd, de helft meer dan vier jaar voordien. In 2006-2007 waren het er 1.050. Van deze leerlingen vonden er 150 geen nieuwe school meer. De ministers van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V), en van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), hebben het VSKO laten weten dat ze de problematiek erkennen. Ze laten een inventaris maken van het huidige opvangaanbod. Van Hecke: 'We moeten weten of we de doelgroep bereiken, wat de resultaten zijn. Dan kunnen we de blinde vlekken invullen.' Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) ziet "ruw geschat" vijfhonderd tot duizend echte probleemjongeren die misschien beter tijdelijk uit het normale onderwijs gehaald worden om de gewone scholen te ontlasten. Dat zei hij woensdagochtend op de VRT-radio. Het blijft echter absoluut noodzakelijk dat de jongeren "de weg naar de samenleving terugvinden", klonk het. ________________________________________________________________________________________________Onderwijs wil snoeien in richtingen met één leerling

Sommige studierichtingen in het secundair tellen één luttele leerling. Is dat nog te verantwoorden? Liefst 343 studierichtingen, waarvan er verschillende één, twee of in ieder geval erg weinig leerlingen tellen. Dat illustreren de gedetailleerde cijfers van de leerlingenaantallen in het secundair onderwijs die Vlaams parlementslid Jo De Meyer (CD&V) opvroeg bij de minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A). Het gaat dan om richtingen als: animatie in de ouderenzorg, gemeenschapsrestauratie, kunststofvormgevingstechnieken of wiskunde-topsport. Het heeft veel van een wildgroei. 'Zelfs al zitten de leerlingen voor heel wat vakken samen met andere richtingen, dan nog is dit maatschappelijk niet meer te verantwoorden', vindt De Meyer.


'Is het zinvol een onderscheid te maken tussen 'textiel en chemische technieken', 'textielproductietechnieken' en 'textiel en designtechnieken' als die over heel Vlaanderen in het vijfde jaar maar elf jongeren tellen?' De deur naar dit wijde aanbod is opengezet bij de vorige hervorming, en de scholen hebben er gretig gebruik van gemaakt, vaak uit concurrentieoverwegingen. Pas sinds het aantreden van de huidige Vlaamse regering mogen er geen richtingen bijkomen. Minister Smet erkent dat er een grote schoonmaak nodig is. 'Dit is niet meer houdbaar. Het is een gevolg van de keuzevrijheid die we in ons onderwijs kennen.' Er staat een grote hervorming van het secundair op stapel en snoeien in het aantal richtingen zal daar deel van uitmaken. Smet denkt dat we met een honderdtal richtingen zeker genoeg hebben. Specifieke technische richtingen zullen afgestemd worden op de arbeidsmarkt. ________________________________________________________________________________________________Dubbel zoveel Europeanen moeten in buitenland studeren.

De Europese Commissie investeert extra in de internationale uitwisseling van studenten, leerkrachten, sporters en mensen in beroepsopleiding. Verschillende bestaande Europese uitwisselingsprogramma’s (Erasmus, Leonardo da Vinci, Youth in Action,…) worden samengebracht. Er wordt 19 miljard euro in gestopt, een toename met 70 procent. Vijf miljoen Europeanen, twee keer zoveel als vandaag, zouden daarmee een beurs krijgen om in een ander Europees land te gaan studeren of een opleiding of training te volgen. ________________________________________________________________________________________________Hogescholen willen hoger inschrijvingsgeld

De Vlaamse hogescholen denken eraan om de studiegelden met enkele honderden euro’s te verhogen. Het aantal studenten is spectaculair gestegen (de laatste vijf jaar vonden 29 000 jongeren extra de weg naar de hogescholen), maar de financiële middelen zijn niet mee gegroeid. In Wallonië vraagt men 800 euro voor een schooljaar, in Vlaanderen is dat slechts 570 euro. ”Als er geen extra geld komt, zal de kwaliteit dalen en zullen we noodgedwongen het inschrijvingsgeld moeten optrekken,” zegt Marc Vandewalle van de Vlaamse Hogescholenraad. ________________________________________________________________________________________________Engels wordt “tweede taal”.

Het Engels krijgt promotie in het Vlaamse onderwijs en wordt samen met het Frans de “tweede taal”. Dat is één van de elementen uit de Taalnota van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet die de Vlaamse regering onlangs goedkeurde. Startdatum zou het schooljaar 2013-2014 zijn. Het Duits blijft de vierde onderwijstaal, maar scholen kunnen de vrijheid krijgen om andere officiële talen van de EU aan te bieden, net als de talen van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). De “Belgische Vereniging Leraren Frans” reageert dat ze erop zal toezien dat hun aantal lesuren niet vermindert.


Wat te kopen als kerst- of nieuwjaarsgeschenk ? Tijdens de eindejaarsperiode voor velen onder ons “een kwelling voor de geest…” Het wordt er bovendien niet simpeler op, of juist wel, als we lezen dan er dikwijls een verschil is tussen wat de schenker leuk vindt en wat de ontvanger daarvan vindt.

HOEZO CRISIS? WE GEVEN WEER MEER UIT AAN KERSTCADEAUS De Belg gaat voor het eerst sinds vijf jaar méér uitgeven aan geschenken in de kerstperiode. Ondanks de crisis zal elk gezin het forse bedrag van 574 euro besteden. De crisis staat voor de deur maar voor we de broeksriem aanspannen, gaan we nog eens uitgebreid shoppen. Volgens een onderzoek van het dienstenbedrijf Deloitte België zullen de gezinnen gemiddeld 574 euro uittrekken voor de eindejaarsfeesten. Dat is een lichte stijging - 0,7 procent – ten opzichte van vorig jaar, maar wel de eerste toename in vijf jaar. ‘Twee op de drie Belgische consumenten menen dat hun koopkracht stabiel is gebleven of in 2011 zelfs is toegenomen’, zegt Koen Neijens, directeur bij Deloitte. ‘België is één van de weinige Europese landen waar voor eindejaar meer geld zal worden gespendeerd, maar we bevinden ons toch nog onder het Europese gemiddelde van 587 euro’

LIEVER CASH DAN EEN CADEAUBON ONDER DE KERSTBOOM DIT JAAR Het onderzoek peilde ook naar het verlanglijstje van de Belg en daar staat cash geld op een verrassende eerste plaats. Sinds 2007 prijkten cadeaubonnen steevast op één in de lijstjes van populairste eindejaarsgeschenken. Maar dit jaar staan ze niet langer bovenaan op het verlanglijstje. Na vier jaar vervangt baar geld de cadeaubon als populairste geschenk. Contant geld geeft hen meer vrijheid’, zegt Matthieu Van der Scheuren van Deloitte. ‘70 procent van de respondenten kreeg vorig jaar één of meer cadeaubonnen maar minder dan de helft heeft die bonnen ook gebruikt De glorieperiode van de cadeaubon lijkt voorbij. Voor het eerst sinds 2007 zakken de overbekende doosjes van Bongo, Vivabox of Cadeaubox in de rangschikking van populairste cadeaus. Dat geldt evenzeer voor cadeaucheques van ketens als Fnac, Free Record Shop, Brico en ga zo maar door. Wilde vorig jaar nog 36 procent van de Europeanen dolgraag zo’n doosje onder de kerstboom, dan is dat nu nog maar 29 procent, zo blijkt uit de jaarlijkse Kerststudie van advieskantoor Deloitte, dat 18 354 Europeanen in achttien landen ondervroeg. En, opvallend, in geen enkel van die achttien landen staat de cadeaubon nog op één.


Elke hype is per definitie beperkt in de tijd. Toch is er meer aan de hand, zegt Matthieu van der Schueren, directeur van Deloitte België. “De Europese consument heeft het steeds lastiger met de beperkingen die zo’n bon oplegt. Vooral de geldigheidsperiode krijgt steeds meer kritiek.” Vorig jaar becijferde Deloitte dat alleen al in ons land een 70 miljoen euro bleef liggen omdat mensen de vervaldag uit het oog verloren of vergaten de bon te verlengen. “Voorts horen we geregeld dat de winkels, de producten of diensten niet meteen bij de verwachtingen van de consument aansluiten. Contant geld biedt hen dan ook veel meer keuzevrijheid, wat meteen de toenemende populariteit van cash als geschenk verklaart.” Al zit ook het spook van de recessie daar voor veel tussen: “Ik ga nog niet beweren dat mensen cash geld nodig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, maar het brengt een aankoop die ze al een tijdje op het oog hadden, sneller binnen handbereik.”

Emotioneel geladen Wat we het liefst krijgen, verschilt fel van wat we zelf geven. Schoonheidsproducten en cadeaubonnen staan vér boven cash geld. Opmerkelijk is dat de helft schoonheidsproducten wil schenken maar dat slechts een kwart van de Belgen uitkijkt naar een dergelijk geschenk. Nieuwkomers in de top tien zijn bonnen voor een etentje op restaurant en tickets voor evenementen. ‘Het verbaast me niet dat de consument nog veel geld wil uitgeven in de eindejaarsperiode’, zegt trendwatcher Herman Konings. ‘De kerstperiode is een tijd van comfort, gezelligheid, troost en verbondenheid. Aan die waarde wil de consument niet raken. Toch wil ik het eerst nog zien of we minder geschenkbonnen zullen kopen. Cash geef je bij een babyborrel. Dan kunnen de jonge ouders de centen nuttig gebruiken. Maar in de kerstdagen is de sfeer meer emotioneel geladen. Geld brengt weinig emotie teweeg, een geschenkbox heeft dan toch een grotere gevoelswaarde. Een maand voor de jaarwende dicteert ons verstand dat we geld nodig hebben maar als we eind december gaan winkelen, zullen we toch minder functioneel handelen’, verwacht Konings.

De 10 meest gekochte geschenken

01.(03) Schoonheidsproducten/parfum 02.(01) Cadeaubonnen 03.(--) Verzorging, massage, wellness 04.(06) Voeding/drank 05.(05) Cash geld 06.(--) Chocolade 07.(02) Boeken 08.(07) Juwelen/horloges 09.(--) Restaurantbezoek 10.(08) Cd’ s

De 10 meest gewenste geschenken

01.(02) Cash geld 02.(01) Cadeaubonnen 03.(04) Boeken 04.(08) Reizen 05.(--) Restaurantbezoek 06.(06) Juwelen/horloges 07.(03) Kleding/schoenen 08.(--) Tickets evenementen 09.(10) Cd’s 10.(05) Schoonheidsproducten/parfum


Een beetje “ditjes en datjes”, voor wie tijdens de eindejaarsfeesten, als het gesprek stilvalt… , over iets anders wil praten dan het weer

Kerst in cijfers… € 209 Zullen de Belgen gemiddeld uitgeven aan kerstcadeautjes 23 % Van de vrouwen zegt eerlijk tegen hun partner wat ze willen en wat ze niet willen als kerstcadeau 25 % Van de Belgen ontvangt een ongewenst kerstcadeautje. 73 % Van de gezinscadeautjes wordt gekocht door vrouwen. 50 % Van de Belgen krijgt stress van het kerstshoppen 94 % Van de Belgen versturen hun kerstwensen liever traditioneel via een kerstkaartje 20 % Een op de vijf ondervraagden denkt tijdens de kerstdagen meer na over zichzelf en de wereld. Slechts 3 procent voelt zich eenzamer met Kerst. 57 % Jezus is nog altijd populairder dan de kerstman (39 %) als het gaat om de persoon die met het kerstfeest geassocieerd wordt. 19 % Woont tijdens de kerstdagen een religieuze dienst bij, 24 % doet dit soms 13 % Van de mensen legt tijdens de kerstperiode een langdurig conflict bij 2 kg Komen we gemiddeld bij tijdens de eindejaarsfeesten. En… als we over Kerstmis praten, dan denkt de Belg aan : 1. – Gezelligheid 2. – Lekker eten 3. – Familie

De gemiddelde Vlaming is niet zo eerlijk als men denkt… 49,5 %

Van de Vlamingen geeft toe ooit al iets te hebben gestolen ! 20 % hiervan moest voor zijn/haar diefstal ooit voor de rechter verschijnen. Enige nuance dringt zich echter op : - 14 % stal ooit al eens een fiets - 15 % ontvreemde ooit al iets in een supermarkt - bij 6,9 % gaat het over diefstal op de werkvloer - 14,5 % geeft toe ooit te hebben gesjoemeld met onkosten en/of gepresteerde werkuren - 45,9 % bezondigde zich aan zwartrijden op trein, tram of bus - bij 66,2 % gaat het over het illegaal downloaden van muziek, software, films of tv-series Geef toe… niet alle items vallen bij de gemiddelde Vlaming onder “stelen”

Nog een beetje van alles wat… 66 dagen 55 % 137 dagen 24 jaar

Is de tijd die we nodig hebben om van een goed voornemen een gewoonte te maken. Volhouden dus ! Beleeft een “kippenvelmoment” met vuurwerk. Van hun leven zijn vrouwen bezig met “zich klaar te maken” : kleren kiezen, make-up, haar,… Mannen hebben genoeg aan 45 dagen Van ons leven brengen we gemiddeld zalig dromend in ons bed door.


Beste ouders, grootouders, neefjes, nichtjes, …, In deze periode van kerstsfeer (denken we daarbij vooral niet aan de koude, natte, donkere dagen (bovenstaande foto was in warmere tijden genomen hoor…) stuur ik jullie ons wedervaren van het begin van het schooljaar. Ik geloof dat het grootste deel van onze kindertjes (groot en klein) een goede start van het schooljaar meegemaakt hebben, hoewel dit reeds in een ver en grijs verleden lijkt te liggen, wou ik daar toch eventjes naar refereren.

Wat hebben wij – dan spreek ik alleen uit naam van de ouderraad – tot nu toe allemaal al georganiseerd voor onze schoolgaande jeugd: POPCORNFEEST op 9/9: het schooljaar was nog maar net begonnen of onze kindjes werden reeds getrakteerd op popcorn!! Dit om het nieuwe schooljaar feestelijk in te luiden. SOLIDARITEITSMAAL op 27/10: ook beter gekend als het hongermaal. Dit jaar was OLV Ten Bos op onze school te gast en hebben de beide scholen geld ingezameld ten voordele van het Dr. Cap-project te India > een welgemeende dankjewel voor deze solidariteitsbijdrage. Wat me wel enorm opviel is dat er enorm veel vraag was naar witte boterhammen ipv de gezondere bruine boterhammen… > waarschijnlijk omdat op dat moment er eens geen gezonde mama of papa in de buurt was en ons kindjes zich eens lieten gaan??? PADDENSTOELENFEEST op 28/10: onze kleutertjes mochten – naar aloude gewoonte – zelf hun hard gekookt eitje (dank je aan alle mama’s en papa’s die de avond ervoor nog eitjes hebben gekookt) meenemen en in hun klasje ombouwen tot een echte paddenstoel > een rood schijfje tomaat diende als hoedje! En natuurlijk werden deze kunstwerkjes achteraf met heel veel smaak verorberd, samen met een pakje frietjes en een glaasje prik.


DAG VAN DE LEERKRACHT op 5/10: stel je eens voor: ’s morgensvroeg om goed 8u komen de leerkrachten, de ene al met een wat grotere slaapsnoet, de andere met nog wat prut in de ogen, de volgende blijgezind, … in hun mooie leraarskamer en bemerken daar dat er iets veranderd is, maar wat…?? ‘DANK U’ in cupcaketjes met een mooi gedichtje!!

SINTERKLAASFEEST op 2/12: wat als we een school vol stoute kindertjes hebben?? Zou de Sint dan ook bij hen op bezoek komen? Waarschijnlijk wel, maar dan alleen met een hele grote zak en heel veel zout… Dat was natuurlijk NIET het geval op De Droomballon, want daar zitten alleen hele brave kindertjes en onze lieve Goede Man kwam hen allen opzoeken. Hij was vergezeld van 2 echt heel zwarte Pieten die moesten instaan voor de verdeling van de cadeautjes. Onze kindjes hebben thuis hun privé-cadeautje in ontvangst mogen nemen, maar in de klas brengt de Sint 1 groot klascadeau natuurlijk!!! Iedereen kreeg wel een heel deel mokjes en mandarijntjes toegedeeld!! KERSTMARKT op 16/12: aangezien het vandaag 15/12 is, kan ik van de Kerstmarkt, de sfeer daar en al de rest nog niet veel zeggen… op het moment dat U – lezer – het SBO’tje onder ogen krijgt, is de Kerstmarkt reeds achter de rug en was het hopelijk wederom een daverend succes… Wat hebben wij – als ouderraad en het Kerstmarkt-commiteit – tot nu toe al gedaan hiervoor?? Alleen nog maar voorbereiding!! Maar dat is ook werken hé, maar dan vooral met onze geesten en telefoons… Als je foto’s of video’s wilt bekijken van je kleine spruit, raad ik aan om eens je PC op te starten, verbinding te maken met internet en naar de website van SBO De Droomballon te surfen. In deze tijden van de steeds belangrijker wordende sociale media kan De Droomballon niet achterblijven en zijn we ook actief via smoelenboek (lees: facebook) en kan je ook daar steeds terecht voor video’s en ander beeldmateriaal

Volgende activiteiten waarvoor we iedereen willen uitnodigen zijn: de one-and-only grote Kwis (met grote K), Carnavalfeest (waar we voor het eerst samen met OLV Ten Bos een stoet gaan houden doorheen Nieuwkerken), het schoolfeest natuurlijk niet vergeten en ons ouderraadcafé ten tijde van de proclamatie. Volgende vergadering van de ouderraad is op 16/1 om 20u in de refter van De Droomballon, iedereen is natuurlijk van harte welkom en achteraf zijn we steeds bereid om de kas van de Cafetaria van de sporthal te helpen spijzen (alleen maar omdat het moet hé…) Algemeen willen wij als ouderraad nog eens iedereen bedanken die steeds – in goede en slechte weerdagen – klaarstaat om ons te helpen, mee dingen te organiseren, … hiervoor krijgt iedereen een stempel van directeur Ludwig

Een welgemeende groet en tot een volgende zitting, Uw ondervoorzitter, Bram


Wij zijn blij met de geboorte van : - Klaas De Cauwer (29.11.2011) - Broertje van Camiel De Cauwer (Gr 3A – Muizenklas) - Neefje van juf Tine (titularis Wolkenklas – 1B)

- Aron Dhaene (30.11.2011) Zoontje van Thera De Vries (gewezen collega) en partner Stijn Dhaene

Onze oprechte deelneming : - Mevr. Maria (Miet) Van Remoortere (07.05.1918 – 25.10.2011) Grootmoeder van meester Wim (titularis 4B)

- Mevr. Margaretha Van Hove (16.12.1920 – 06.11.2011) Overgrootmoeder van Lara (2A) en Yentl (1C-Wolkenklas) Liessens

- Mevr. Julia De Group (15.05.1920 – 28.11.2011) Overgrootmoeder van Mila Valaert (1C – Wolkenklas)

- Dhr. André Room (05.07.1913 – 02.12.2011) Overgrootvader van Bram (4A), Wouter (2C) en Pieter (Gr 4B – Krokodillenklas) Room

- Mevr. Georgette Vermeulen (29.12.1932 – 09.12.2011) Overgrootmoeder van Lune (4A) en Flore (2C) FaemsBABYNIEUWS Heuglijk nieuws is er ook voor juf Wendy (Titularis 3B). Zij is opnieuw zwanger. Benieuwd of Arthur er een broertje of zusje bijkrijgt ?TERUG VAN WEGGEWEEST Als er geen onverwachte verwikkelingen meer optreden herneemt juf Peggy V. (OKAN 2) haar opdracht in de wereldklas. Dit houdt ook in dat wij afscheid moeten nemen van juf Inga (Poppe). Ook juf Anne-Lore (LO L2 L6 + OKAN 2) herneemt haar opdracht met ingang van 09.01.12. Afscheid nemen dus ook van juf Carmen (Vervaet) Wij willen Inga en Carmen oprecht danken voor hun engagement, hun inzet en collegialiteit. Wensen hen het allerbeste in hun verdere carrière. Misschien tot ziens… Wie weet ? En voor Peggy en Anne-Lore… een hartelijk “welcome back”


januari - maart Verlofdagen van za 18.02 t.e.m. zo 26.02.12 van za 31.03 t.e.m. zo 15.04.12

KROKUSVAKANTIE PAASVAKANTIE

Medisch schooltoezicht do 26.01.12 ma 06.02.12 do 01.03.12 ma 19.03.12 di 20.03.12

Lagere afdeling : 3A + 3B (op school) Kleuterafdeling : Gr 3A (in medisch centrum – CLB) Kleuterafdeling : Gr 2A (op school) Kleuterafdeling : Gr 3B (in medisch centrum – CLB) Kleuterafdeling : Gr 2B (op school)

Activiteiten intra muros wo 18.01.12 do 26.01.12 vr 20.01.12 vr 10.02.12 wo 15.02.12 vr 04.03.12 van ma 05 vr 16.03.12 do 15.03.12 vr 16.03.12 van ma 05 vr 09.03.12 van ma 19 vr 30.03.12 di 20.03.12

Damiaanfilm L3-L4-L5-L6 Gedichtendag Actie “Fata Morgana” - keuterafdeling : sherbornsessie - lagere afdeling : yogasessie Theatervoorstelling “Wrevel” (rond sociale vaardigheden) Gr 3 + Gr 4 ; OKAN 1 + 2 ; L1 + 2 ; L6 Dikke-truien-dag Carnaval met carnavalstoet ! (cf. rubriek “Nieuws”) Jeugdboeken”Week” Auteur op school L6A/B Jeugdboekenbeurs op school (cf. rubriek “Nieuws”) Actie “Fata Morgana” Week v.d. ochtendgymnastiek Verkeersveertiendaagse Auteur op school L3A/B + L4A/B/C

Activiteiten extra muros vr 27.01.12 vr 03.02.12

ma 13.02.12 do 16.02.12 vr 02.03.12 do 08.03.12 do 22.03.12 van vr 23 vr 30.03.12 do 29.03.12 vr 30.30.12

Cortewalle + Pirateneiland Gr 4A/B/C + 1A/B/C - Leeruitstap OKAN (Mechelen – Technopolis) - Leeruitstap 6A/B (vrt + Mechelen – Technopolis) - Schooltoneel Gr 4A/B/C (stadsschouwburg St-Niklaas) Bezoek technisch atelier GTI-Beveren L6A/B Schooltoneel L5A/B (stadsschouwburg St-Niklaas) Leeruitstap 5A/B (Historisch Gent + MIAT) Schooltoneel OKAN 2 (Stadsschouwburg St-Niklaas) Bezoek Stem L5A/B (Atelier kinderarbeid + breigoedmuseum) SNOK 6A/B Bezoek Stem L5A (Drukatelier linosnede) Bezoek Stem L5B (Drukatelier linosnede) Leeruitstap L3A/B (St-Niklaas – deel 1)


Ontspanning op schoolniveau Noteer alvast in jullie agenda ! vr. 09.03.11

Quizavond op school

Infomomenten Noteer alvast in jullie agenda ! za 28.01 + za 24.03.12 ma 06.02.12 wo 08.02.12 ma 27.02.12

Open klasmoment nieuwe peuters (van 11.00 tot 12.00 u.) Infoavond CLB L6 “Overstap secundair onderwijs” (Trouwzaal stadhuis) Infoavond Eerste Communie L1(Basisschool O.L.V. Ten Bos) Infoavond “Leren Leren” (Basisschool O.L.V. Ten Bos)

Dikwijls fronsen leerkrachten de wenkbrauwen bij het verbeteren van toetsen en komt spontaan de gedachte bij hen op “waar hallen ze in ’s hemelsnaam dat nu weer vandaan…”. Regelmatig echter kunnen zij een spontane glimlach niet onderdrukken, want soms zitten daar ook héél leuke en erg spitsvondige antwoorden tussen… We kregen er de voorbije weken enkele binnen… Hopelijk wordt dit een vaste rubriek, maar daarvoor hebben we wel de medewerking van de collega’s nodig We laten jullie mee genieten… uiteraard is alles naamloos ! * Kleuter uit Gr 4 tijdens een kringgesprek : “Juf, ik ben overgisteren gaan voetballen.” * Leerling uit L5 na de eerste sessie “Peer Tutoring” : ”En, hoe was de eerste les peer tutoring,” vraagt directeur Ludwig aan één van de tutors. * Reactie van betrokken leerling :

“Goed, maar die kleine mannen (L2) zijn wel plantrekkers, zunne…”’ * Pientere opmerking van een leerling tijdens de godsdienstles.

“Hé juf ! Ik ben geboren juist op mijn verjaardag !” * Kleuter uit Gr 3 tijdens een kringgesprek

“Juf, er zitten pelikanen in mijn haar !” In de Gr 4 tijdens een spel “woordjes bedenken met de letter P van (zwarte) PIET.” Na wat gissen en missen komt “Paard” als antwoord. “Heel goed,” zegt de juf, “en er is nog een ander dier dat héél erg op een paard lijkt maar dat een

beetje kleiner is.” Reactie van kleuter X : “Een cavia !” * Leerling L5 n.a.v. medisch onderzoek : “Oh, ik weet al welk werk ik later NIET wil doen.” ”Wat dan”, vraagt de leerkracht ? * Antwoord van de leerling “Bij het CLB werken, want dan moet ik een hele dag naar andermans geslachtsdeel zitten kijken”


Lijst van nuttige telefoonnummers 1. Kinder- en jongerentelefoon 102 2. Kinderrechtswinkel 09 / 233.65.65 3. Vertrouwenscentrum kindermishadeling 078 / 15.00.20 of 09 / 216.73.30 4. CLB 03 / 776.34.51 5. Jongeren Advies Centrum Waasland 03 / 766.72.72 6. Jolijn 0800 / 900.33 7. Tele onthaal 106 8. Opvoedingstelefoon Vlaanderen 070 / 222.230 9. Centrum voor Morele Dienstverlening 053 / 77.54.44 10. Jeugdpolitie Sint-Niklaas 03 / 760.12.00 11. De Keerkring Centrum voor opvoedingsondersteuning 03 / 755.00.71

MET DANK AAN

Hallo SBO - Kersteditie 2011-2012  

Dit is de kersteditie van het schoolkrantje a.k.a. "Hallo SBO" van de Stedelijke Basisschool 'De Droomballon' te Nieuwkerken in het schoolja...

Hallo SBO - Kersteditie 2011-2012  

Dit is de kersteditie van het schoolkrantje a.k.a. "Hallo SBO" van de Stedelijke Basisschool 'De Droomballon' te Nieuwkerken in het schoolja...

Advertisement