Page 1

CURS 2018-2019

EL RIU

ESCOLA TORRES AMAT SALLENT

Dibuix de Pere Diaz 4t.


Xiulet

Editorial

El riu arriba al final del trajecte i desemboca al mar després d’un llarg recorregut ple de dificultats i esforços, ha anat superant obstacles que s’ha trobat el llarg del seu trajecte. Amb amplitud i serenor desemboca al mar i és en aquell precís moment quan el riu torna a començar el seu recorregut, iniciant altra vegada el cicle de l’aigua per tornar a néixer amb força a les muntanyes. A l’escola ens passa igual que el riu, el curs també ha arribat al final del trajecte, amb la sensació d’haver fet un llarg recorregut amb treball i esforç durant tot el curs, arribem a la desembocadura del curs recordant la tasca feta i valorant tot el que hem fet. I com el riu en aquest mateix moment és quan comencem a treballar perquè el curs escolar torni al setembre, amb força i energia suficient per tornar a recórrer amb treball i esforç el pròxim curs. En el trajecte d’aquest curs hem pogut descobrir moltes coses relacionades amb el riu i el seu entorn a partir del projecte interdisciplinari, trepitjant el terreny, compartint coneixement amb persones i parlant a les aules. Eines que volem fer servir a l’escola perquè els nostres alumnes aprenguin d’una manera més propera i activa. També hem seguit treballant amb els valors que creiem necessaris per a poder viure en la nostra societat. Vivint i compartint moments que evoquen valors com la diversitat, la tolerància, el respecte, l’esforç... Compartint treball amb els companys d’escola i amb altres entitats com AMPANS, amb qui hem ampliat la nostra col·laboració. Com sempre hem treballat amb els nostres alumnes amb l’ajuda i col·laboració del nostre entorn escolar. Perquè com sempre hem dit, la nostra escola és fruit del treball, l’esforç i la dedicació de tota la nostra comunitat educativa. Com l’acompanyament que fa l’AMPA en el dia a dia de l’escola i amb ajudes més concretes, com la compra de materials, com ha estat aquest curs, amb la compra de taules per l’aula de ciències/informàtica i d’ordinadors per les aules. És hora d’acomiadar-nos i ho fem aquest curs especialment de les nostres companyes Lina i Neus que es jubilen i que han deixat empremta, treball i esforç durant tots aquests anys que han treballat a la nostra escola. Moltes gràcies a tots per la vostra comprensió, per la vostra crítica constructiva i pel suport rebut.

En record a la nostra companya Montserrat Puigdomènech.

1


Xiulet

Educació Infantil

LLENGUATGE MATEMÀTIC DES DE P3 FINS A P5 HEM TREBALLAT LES MATEMÀTIQUES DE MANERA VIVENCIAL I MANIPULATIU.

EL CONTE DEL CARGOL I L’HERBA DE POLIOL.

DIBUIXEM AMB ELS NÚMEROS

JUGUEM A FER ABRAÇADES DE 4

TREBALLEM LES FORMES I ELS NÚMEROS

FEM LES FIGURES GEOMÈTRIQUES PLANES I AMB VOLUM

LES SIMETRIES

2


Xiulet

Educació Infantil

PSICOMOTRICITAT DURANT L’HORA DE PSICOMOTRICITAT ELS ALUMNES DE P3, P4 I P5 FOMENTEM LA PRÀCTICA DEL JOC SIMBÒLIC A TRAVÉS DEL RACÓ DE METGES. MIREU, MIREU QUE BÉ QUE HO FEM!

ELS METGES I LES METGESSES CUREN ALS SEUS PACIENTS AMB L’ESTETOSCOPI, EL MARTELL, LES PINCES…

TAMBÉ TENIM MASCARETES, GASSES, VENES, GUANTS, TERMÒMETRES, RADIOGRAFIES…

SOM UNS AUTÈNTICS PROFESSIONALS!!! 3


Xiulet

Educació Infantil

ESPAIS AQUEST CURS HEM INICIAT ELS ESPAIS. DURANT DUES TARDES A LA SETMANA, HEM FET SIS GRUPS ON HI HAVIA DIFERENTS NENS DE P3 A P5 A ELS

ESPAIS

EREN

ART,

JOCS

MATEMÀTICS,

EXPERIMENTACIÓ,

CONSTRUCCIONS I HORT. ES VALORA MOLT POSITIVAMENT EL FET QUE ELS NENS S’HAN RELACIONAT MOLT ENTRE ELLS I HAN APRÈS UNS DELS ALTRES.

ESPAI EXPERIMENTS I HORT

4


Xiulet

Educació Infantil

ESPAI D’ART EN AQUEST ESPAI HEM TREBALLAT UNS CONCEPTES PLÀSTICS. -PUNT I LÍNIA INSPIRANT-NOS EN ROY LINCHENSTEIN, FOU UN PINTOR ESTATUNIDENC

DE POP

ART,

ARTISTA

GRÀFIC

I

ESCULTOR,

CONEGUT

SOBRETOT PER LES SEVES REPRESENTACIONS A GRAN ESCALA DE L'ART DEL CÒMIC.

-EL COLOR . ENS VAM DEIXAR PORTAR PER LA VISIÓ QUE TÉ EN ROMERO BRITTO DEL COLOR. UTILITZANT LA SEVA TÈCNICA VAM ELABORAR UNA MANDALA COMMEMORATIVA DEL DIA DE LA PAU, QUE DECORA L’ENTRADA DE L’ESCOLA.

-EL VOLUM.

INSPIRATS EN ALGUNES OBRES DE KEITH HARING, ARTISTA

PLÀSTIC I ACTIVISTA SOCIAL ESTATUNIDENC, HEM TREBALLAT EL VOLUM AMB MOVIMENT.

LA DECORACIÓ DELS PASSADISSOS EN RELACIÓ AL PROJECTE TRANSVERSAL DE L’ESCOLA, S’HAN ELABORAT A L’ESPAI D’ART, DE TAL MANERA QUE TOTS ELS NENS I NENES HAN TREBALLAT EN LA REPRESENTACIÓ PLÀSTICA DEL RIU.

5


Xiulet

Educació Infantil

ESPAI JOCS MATEMÀTICS I CONSTRUCCIONS EN AQUESTS ESPAIS HEM TREBALLAT ELS CONCEPTES MATEMÀTICS BÀSICS A TRAVÉS DE JOCS I MATERIAL MANIPULATIU.

6


Xiulet

Educació Infantil

SORTIDA A CAN MIQUELÓ ELS NENS I NENES DE P3 HEM ANAT A LA CASA DE COLÒNIES DE CAN MIQUELÓ ( CENTELLES ). HEM PASSAT EL PRIMER DIA AMB ELS AMICS DE P4 I P5, I ELLS ES VAN QUEDAR A DORMIR. TOT JUGANT VAM APRENDRE MOLTES COSES DELS PLANETES, VAM VIATJAR AMB UNA NAU PER L’ESPAI I TAMBÉ ENS VAM FICAR DINS EL PLANETARI. ENS VAM SENTIR UNS ASTRONAUTES DE VERITAT!!!

7


Xiulet

Educació Infantil

COLÒNIES CAN MIQUELÓ, AMB IMPRESSIONANTS ESPAIS EXTERIORS, I INSTAL·LACIONS ESPORTIVES. SITUADA A SANT MARTÍ DE CENTELLES. AQUEST CURS ELS NENS DE P4 I P5 HEM ANAT DE COLÒNIES A CAN MIQUELÓ. HEM FET MOLTES ACTIVITATS RELACIONADES AMB ELS PLANETES. ENS HO HEM PASSAT MOLT BÉ.

EL PLANETA ENS PASSA PER SOBRE

TOTS ELS DIES ENS VAM VEURE EL GRU GRU.

8


Xiulet

Educaciรณ Infantil

VAM FER UN BON SOPAR , ESMORZAR I DINAR.

PUJAR A LA NAU ESPACIAL VA SER TOTA UNA EXPERIรˆNCIA.

FINS AL PROPER CURS!!!!

9


Xiulet

Cicle Inicial

PROJECTE INTERDISCIPLINAR TALLER D’AQUALOGIA

10


Xiulet

Cicle Inicial

SORTIDA AMB L’ESTEVE PADULLÉS

11


Xiulet

Cicle Inicial

MAQUETA DEL RIU LLOBREGAT

12


Xiulet

Cicle Inicial

ELS NOSTRES ARBRES DE RIBERA

13


Xiulet

Cicle Inicial

14


Xiulet

Cicle Inicial

15


Xiulet

Cicle Inicial COLÃ’NIES A MAS GORGOLL

16


Xiulet

Cicle Inicial

17


Xiulet

Cicle Inicial

18


Xiulet

Cicle Mitjà PROJECTE EL RIU I EL SEU ENTORN

El

projecte

interdisciplinari

d’aquest curs ha estat, el riu Llobregat i el seu entorn, centrat en el Llobregat, el riu que passa per Sallent,

el

nostre poble. Aquest

projecte ha estat

promogut per l’ajuntament de Sallent per tal que els nens i nenes aprenguem el valor de tenir un riu a prop i la influència que aquest té en les nostres vides.

Durant tot el curs hem fet moltes sortides i tallers que ens han ajudat en el nostre projecte i ha fet

que els conceptes treballats quedin lligats d’una manera molt vivencial i

engrescadora: •

La sortida a les Fonts del Llobregat on vam poder veure i observar el naixement del riu i el paisatge de muntanya.

Les sortides i tallers realitzats en els entorns del nostre poble: tallers de potabilització de l’aigua, sortida amb l’Esteve Padullés, sortides d’observació de l’aigua i macro organismes promoguda per l’associació Habitat de la que en som part com a voluntaris, els alumnes de cicle mitjà.

I no oblidem les colònies a la finca de Tamarit, on a més de passar-nos-ho molt bé, va ser un bon exemple de treballar el paisatge de costa.

A la fi del curs hem pogut completar tot el mapa conceptual del riu i el seu entorn! 19


Xiulet

Cicle Mitjà

PROJECTE RIUS Engrescats en el projecte interdisciplinari “El riu i el seu entorn”, l’escola Torres Amat ens hem fet voluntaris de l’Associació Hàbitats dins del seu Projecte Rius, iniciativa que va néixer amb l’objectiu d’engrescar a la societat en la conservació i millora dels espais fluvials i del seu patrimoni. Formar part d’aquest projecte ens ha permès apropar-nos al riu d’una manera pràctica i educativa, adquirint el compromís de visitar el tram escollit dues vegades l’any, un a la tardor i un altre a la primavera. Els alumnes de tercer i quart hem gaudit d’aquesta experiència fent dues inspeccions del riu en el tram de sota el pont de la Concòrdia. Hem anat anotant els resultats de les nostres inspeccions en un diari de camp: la qualitat hidromorfològica (anàlisi de l’hàbitat, del bosc de ribera, del cabal...), la qualitat fisicoquímica (temperatura de l’aigua, pH, concentració de nitrats o l’oxigen dissolt en l’aigua) i la qualitat biològica (els macroinvertebrats aquàtics). Hem fet arribar a la web de l’Associació els resultats de la nostra recerca.

20


Xiulet

Cicle Mitjà

Aquest any a l’escola hem treballat el projecte del riu, per això el dia 11 d’octubre vam anar a conèixer el poble on neix el nostre riu, el Llobregat, tot seguint el seu curs alt. També vam poder veure el seu afluent més important al Berguedà el riu Bastareny. Aquest és un riu que els alumnes ja coneixem en el seu curs mitjà, ja que passa per la nostra població. També coneixem la riera de Cornet que també hi passa i n’és un afluent.

El nostre recorregut va començar a Castellar de n’Hug, on els monitors ja ens estaven esperant per fer una ràpida visita al poble, abans d’anar cap a les fonts. En acabar i en petits grups vam anar-hi, on ens van explicar una història apassionant, la llegenda de la bruixa del riu.

Com que a la tardor va ploure molt, vam poder observar la gran quantitat d’ aigua que sortia de les fonts, fins i tot semblava que se’ns emportava des del mirador.

21


Xiulet

Cicle Mitjà Vam continuar baixant per unes escales fins a arribar a l’Hostal de les Fonts on ens esperava l’autocar. Mentre baixàvem anàvem mirant les plantes i els animalets del costat del riu.

Per una carretera de moltes corbes vam arribar a La Pobla de Lillet on vam dinar a l’àrea de turisme al costat d’un petit parc, on vam jugar una estona.

A les 4 vam marxar cap al Pantà de la Baells seguint el riu i ens van explicar perquè serveix el pantà.

Molt contents i cansats vam arribar a Sallent.

En resum: Va ser un dia de conèixer indrets i coses noves i FANTÀSTIC!

22


Xiulet

Cicle Mitjà

El divendres 17 de maig vam fer una activitat molt divertida amb unes 150 nenes i nens de diferents escoles del Bages. Aquesta trobada es fa perquè els alumnes de 4t curs de Cicle Mitjà participem en un projecte de Conèixer el Bages, on apareix un divertit personatge: EL SÀLIX. El Sàlix va viure fa molts anys al Cogulló i per això ,des de fa 20 anys , cada mes de maig ens ve a visitar. Al matí havíem de pujar al Serrat del Xipell i de d’allí ens ensenyaria on era casa seva , però plovia molt i vam fer l’activitat a l’ Envelat. En arribar vam donar els nostres Tapissos Lacetans: Ens van quedar genials! i...

Al davant ens esperava el Sàlix . Ens vam fer una foto. A continuació: SORPRESA!... Hi havia un grup d’animació

que

ens va fer ballar, cantar i gaudir del seu

espectacle. Ens ho vam passar molt bé!

23


Xiulet

Cicle Mitjà

El dia 27 de maig els alumnes de CM vam marxar de colònies. Vam sortir de Sallent a les 9 del matí en direcció a Finca TAMARIT, una casa prop d’un castell d’on agafa el nom. Amb el sol que feia i l’emoció de tots nosaltres, era un dia radiant. Vam fer una breu parada a Vilafranca, ja que el camí era llarg i vam menjar galetes i xocolata,

que

portaven

els

mestres. A ¼ de 12 ja érem a la casa de Tamarit, dues hores de viatge que ens havien passat volant . Quan vam arribar a la casa ens esperaven els monitors i la Marina la coordinadora. La Marina va explicar algunes coses als mestres i els monitors, que només parlaven anglès, ho fèiem amb tots nosaltres.

24


Xiulet

Cicle Mitjà

Després de dinar, tot fent un passeig, vam fer la descoberta de la platja de Tamarit seguint la desembocadura del riu Gaià. Allà ens van explicar moltes coses sobre el mar, ens van donar el berenar i les mestres ens van deixar molta estona per jugar a la platja. Fins i tot, alguns ens vam banyar ( tot i que les mestres només ens deixaven entrar a l’aigua fins als genolls).

25


Xiulet

Cicle Mitjà

Després de sopar, vam fer el joc del Tresor del Pirata Puntamóra. Com que ja era de nit, vam poder utilitzar els lots que portàvem. N´hi havia que cridaven perquè tenien por de la foscor. L’endemà al matí, recuperats amb una bona dormida i un bon esmorzar, vam recollir les coses i vam deixar netes les habitacions. Tot seguit els monitors ens havien preparat dues activitats “ The floor is lava” i “Night line”.

Després de dinar i d’acomiadar-nos dels monitors, vam pujar a l’autocar i cap a Sallent que hi falta gent. En resum, unes colònies molt divertides, on a part de parlar anglès, ens ho hem passat molt i molt

bé!!! 26


Xiulet

Cicle Superior

Projecte Interdisciplinari: El riu i el seu entorn Una de les moltes activitats que hem fet al voltant del projecte del riu, van ser unes sortides guiades per l’Esteve Padullés que és un home del nostre poble que sap moltes coses de l’entorn natural de Sallent. Ens va acompanyar a la zona del riu que havíem d’estudiar els de cicle superior que és a la Resclosa del Mal Pas.

Pel camí vam anar observant també totes les plantes, arbres i flora en general que voregen al riu Llobregat, els animals que hi viuen i també els horts de Sallent. Una vegada a la resclosa vam fer grups i portàvem una càmera cada grup per fer les fotos que trobéssim interessants.

L’Esteve s’explica molt bé i ens va agradar fer la sortida. A més de passar un matí divertit, vam aprendre moltes coses que no sabíem del nostre riu.

27


Xiulet

Cicle Superior

Aquest curs hem treballat diferents continguts relacionats amb el projecte interdisciplinari, que aquest any tractava sobre el riu. A principi de curs, les classes de cicle superior, vam escollir diferents ocells que formessin part de l’entorn del riu, com a au representativa de les nostres classes.

Més endavant vam anar, juntament amb especialistes del Camp d’Aprenentatge del Bages, a fer una anàlisi de l’aigua. Un cop analitzada vam observar que la qualitat de l’aigua del nostre riu era bona. Durant el segon trimestre vam treballar les diferents parts del riu, a partir d’una maqueta que teníem instal·lada al vestíbul de l’escola. Aquesta maqueta ens va ser molt útil per entendre la formació dels rius i les seves parts. D’altra banda, vam treballar la poesia i vam aprofitar per fer-ne sobre el riu i el seu entorn i enviar-los a la biblioteca de Sallent per exposar-los.

Gràcies a aquest projecte hem pogut aprendre moltes coses sobre la fauna i la flora del nostre entorn més proper.

28


Xiulet

Cicle Superior

El segon trimestre, els nens i nenes de 5è hem treballat el ,MEDI NATURAL mitjançant un projecte al voltant dels ECOSISTEMES. Vam fer uns grups de treball i cada grup vam poder escollir quin ecosistema volíem estudiar. El primer lloc vam fer la recerca d’informació i vam elaborar una presentació digital amb l’ordinador que vam exposar als companys sobre la situació, les característiques i les particularitats de cada medi. Els ecosistemes que vam triar van ser: Pol Nord, la Platja, Selva Amazònica, La ciutat, La Sabana Africana i el fons marí . Hem fet servir molts materials: capses de sabates, plastilina, cotó, pals, llumets, cartolines, pintures ...

També hem fet uns LAPBOOKS sobre el tema de la FOTOSÍNTESI. Els lapbooks són com uns suports desplegables per explicar un tema. Cada grup vam explicar aquest procés natural mitjançant aquests mètodes que també és molt divertit i ens va agradar molt perquè a tots ens van sortir idees diferents per explicar el mateix. VALORACIÓ: La nostra valoració ha estat molt positiva. Ens ha agradat molt i ha sigut molt interessant perquè hem après coses que no sabíem i també ens ha agradat molt que no hem utilitzat quasi gens el llibre de text. Hem buscat quasi tota la informació per internet i nosaltres mateixos ens ho hem explicat els uns als altres.

29


Xiulet

Cicle Superior TREBALLEM LES ESTRUCTURES

Aquest últim trimestre, els nens de 5è hem fet un treball sobre les estructures. Cada nen ha triat una estructura del món com: ponts, torres, catedrals, monuments… Aquest projecte el fem perquè estem treballant la unitat de les estructures a medi natural, volíem saber-ne més informació per tenir més coneixements i aprofundir més sobre el tema. Cada alumne tenia el seu ordinador i buscava per la xarxa informació de l’estructura que havia triat. I després van passar el que havien trobat en un document de text. En el document cada nen havia de respondre les següents preguntes: -

El nom de l’estructura. On està situat? Qui el va construir? Quan el van construir? Curiositats.

Una vegada vam ficar fotos i vam respondre les preguntes adequades, vam corregir les faltes i ho vam imprimir i penjar a l’aula com a exposició. Tots hem fet una petita reflexió sobre el treball i creiem que ha sigut interessant perquè hem après coses que no sabíem, ens ha agradat fer-ho perquè sabíem que era una estructura però no sabíem cap informació de què treballaríem. A més a més, també creiem que no només hem après coses sobre les estructures sinó també ens ha ajudat a fer servir millor l’ordinador.

30


Xiulet

Cicle Superior

CONEIXEM LA CÈL·LULA Al llarg del primer trimestre hem treballat la cèl·lula. Hem estudiat les seves parts i les funcions que fan, quins tipus de cèl·lula hi ha, quina forma tenen, com es reprodueixen... També hem fet un experiment on, a través del microscopi, hem observat la cèl·lula animal (mucosa bucal), la vegetal (ceba) i la del llevat. Ha sigut molt interessant!

Lapbook de la cèl·lula

Màqueta de la cèl·lula Hem creat cèl·lules amb gelatina i hi hem representat les diferents parts amb llaminadures. Un cop fetes, ens les hem menjades! Estaven boníssimes! Tota la informació que hem après, l’hem representada en un lapbook, que és una cartolina que s’obre i conté la informació de forma creativa. Aquest projecte ens ha agradat molt, hem après moltes coses i sobretot, ens hem divertit molt! .

INCUBEM OUS A CLASSE Durant el segon trimestre, els alumnes de 6è vam estudiar la reproducció animal. Per treballar-ho vam incubar 9 ous de gallina durant 21 dies per veure si naixien. Un cop a la setmana fèiem diferents observacions mitjançant un ovoscopi i una bàscula. L’ovoscopi ens permetia, gràcies a la seva llum, veure com era l’ou per dins, el qual tenia una part translúcida, que pertanyia a l’oxigen i una part opaca que representava el pollet. Pesant-los amb la bàscula ens vam adonar que cada vegada pesaven menys. Malgrat tot, això no ens indicava que poguessin formar-se els pollets, ja que fecundats o no, els ous sempre van perdent pes per l’intercanvi de gasos que es produeix a l’interior. Finalment, en veure que no naixien els vam obrir i vam veure que no s´havien desenvolupat. Aleshores vam arribar a la conclusió que no es van formar a causa de diferents condicions que no vam dur a terme de forma correcta, com per exemple: tenir sempre controlada la temperatura i la humitat i no manipular-los tant. Tot i això va ser una bona experiència i vam aprendre que cal molta paciència per dur a terme l’experiment.

31


Xiulet

Cicle Superior

APRENEM ESTADÍSTICA! Durant el primer trimestre hem treballat l’estadística a partir dels esmorzars que duem a l’escola. Ens hem dividit en sis grups de manera que cada grup analitzava les dades d’un curs, des de 1r fins a 6è. Hem demanat als nens i nenes de tots els cursos que ens omplissin una graella per saber quins aliments portaven per esmorzar durant una setmana i n’hem analitzat els resultats. Hem fet un gràfic de cada dia en un full de quadres i un setmanal a l’ordinador. Llavors, hem plantejat preguntes que les podíem respondre observant els gràfics. A partir d’aquestes preguntes ens hem avaluat. Ens ho hem passat molt bé perquè hem après a fer gràfics i a treballar amb equip. A més, així hem conegut què esmorzen els nostres companys i si es complia el dia de la fruita!

GEOMETRIA Durant aquest segon trimestre hem treballat la geometria fent tres grups de les dues classes de sisè. Hem après les característiques dels polígons i les figures geomètriques. El primer que hem treballat han estat els triangles en un geoplà, n’hem vist els diferents tipus segons els costats i els angles. Després, hem jugat amb pentòminos i hem observat les diferents característiques (cares, costats, vèrtex, arestes, diagonals) de les figures construint-les amb polydrons, que són peces de construcció. També, amb multi cubs hem estat observant algunes figures des de diferents punts de vista. Per finalitzar aquests tallers hem anat a fer una gimcana al parc la qual ens ha servit per avaluar-nos. Aquests tallers ens han agradat molt perquè hem treballat a partir de molts materials que no coneixíem.

32


Xiulet

Cicle Superior COLÒNIES A RIALB

Aquest any els alumnes de cicle superior hem anat de colònies en un alberg de Rialb. Estava molt lluny, ens vam passar més de dues hores a l’autobús. Perquè no es fes tan llarg les mestres van decidir fer una parada abans d’arribar a l’alberg, així no estaríem tanta estona al bus. TREKKING AQUÀTIC La primera parada va ser per fer Trekking aquàtic. Quan vam sortir de l´autobús, vam veure els monitors, es van presentar i ens van guiar fins al lloc on havíem de fer l’activitat. Ens van explicar com la faríem i quin material necessitaríem, neoprè per tot el cos i un casc. Quan ens vam ficar el neoprè aleshores ens van explicar per on aniríem i com faríem i ens vam ficar mans a l’obra. L’activitat consistia en anar baixant pel riu i anar passant de riuet en riuet. ENS HO VAM PASSAR MOLT BE!

ARRIBADA A LA CASA Quan vam baixar dels busos vam deixar les maletes al replà de la casa i després vam anar a fer una rotllana al mig de la gespa. Quan estàvem tots asseguts els monitors es van presentar. Els monitors es deien Quim, Anna i Alba i ens acompanyaven a totes les activitats. A l’acabar les presentacions, ens van donar el berenar. Després vam jugar fins que vam poder anar a les habitacions. Eren grans amb quatre lliteres i lavabo amb dutxes.

33


Xiulet

Cicle Superior

ELS ÀPATS El menjador era ampli, ple de taules i bancs. Hi havia com una persiana que donava a la cuina. El primer dia a l’arribar a la casa , vam berenar un donut i un “colacao” a la gespa. Després quan anàvem a sopar estaven fent el Barça, per sopar ens van fer sopa d’escudella. L’endemà per esmorzar vam menjar un croissant i llet amb “colacao” i cereals etc… Tots els dies vam menjar molt bé i a més teníem molta gana perquè les activitats cansaven moltíssim.

ACTIVITATS Una de les activitats que vam fer van ser les CANOES en aigües tranquil·les i ens vam posar armilla i casc. Vam agafar els rems i ens van ensenyar a remar. Seguidament, per parelles o trios ens vam ficar dins les canoes i … Cap a l’aigua!! Ens ho vam passar súper bé!!

També vam fer RÀFTING. Vam anar al riu amb unes barques inflables i ens van explicar com havíem de remar i que si quèiem de la barca, calia agafar-nos a una corda. Portàvem neoprens i cascs, una mica incòmodes! Vam fer 8km de recorregut i després vam tornar a l’autobús canviats. L’activitat va ser molt emocionant!!! ....i refrescant !!! 34


Xiulet

Cicle Superior

COMIAT DELS ALUMNES DE 6è

35


Xiulet

Cicle Superior

36


Xiulet

Cicle Superior

37


Xiulet

Cicle Superior

38


Xiulet

Educació musical i festes

CONCERT DE SANTA CECÍLIA

Petits grans músics del Torres Amat! Pianistes, violinistes, guitarristes, saxofonistes, trompetistes, clarinetistes, flautistes i violoncel·listes. El passat 22 de novembre dia de Santa Cecília i dia de la música es va fer un espectacular concert amb els i les instrumentistes de l’escola. Vam poder escoltar i gaudir de moltes audicions en directe protagonitzades per alumnes de quart, cinquè i sisè que toquen instruments. A part de ser molt interessant, va ser molt didàctic poder veure com tots aquests alumnes interpretaven cançons i peces amb diferents instruments.

39


Xiulet

Educació musical i festes

LA CASTANYADA

Aquí teniu tot l’equip de Castanyeres que ens van animar la Festa de Castanyada!! MOLTÍSSIMES GRÀCIES PER SER-HI SEMPRE!!

PROJECTES MUSICALS PROJECTE MELÒDIQUES

Seguim amb el Projecte Melòdiques! Aquest curs ja les vam veure com els alumnes de 6è tocaven una cançó pel

Concert de Nadal

40


Xiulet

Educació musical i festes

CANTÀNIA AL KURSAAL DE MANRESA

Els nens i nenes de 5è a punt per entrar al Teatre Kursaal

CANTÀNIA

“A DE BROSSA”

Aquest any ens hem endinsat en l’univers Brossià a través de les fabuloses cançons del compositor Eduard Iniesta i amb les coreografies de Mart Gil.

41


Xiulet

Educació musical i festes

MÚSICA A EDUCACIÓ INFANTIL AQUEST ANY DINS LA PROGRAMACIÓ D’ESPAIS HEM PREPARAT UN ESPECTACLE A L’AIRE LLIURE: “RIU”

42


Xiulet

Educació musical i festes

A L’AULA DE MÚSICA TREBALLEM LA MÚSICA EN MOVIMENT

43


Xiulet

Educació musical i festes

ELS NENS I NENES DE L’ESCOLA DE MÚSICA ENS VISITEN I ENS FAN UN PETIT CONCERT

VIOLINS, GUITARRES, FLAUTES TRAVESSERES, TROMBONS, SAXOS, CLARINETS, BATERIA

PIANOS,

TROMPETES,

VAREM ESTAR MOLT ATENTS LA DIVERSITAT D’INSTRUMENTS QUE ENS VAN MOSTRAR.

44


Xiulet

Llengua Anglesa

A CICLE INICIAL PARLEM EN ANGLÈS! PRIMER Els nens i nenes de primer hem après molt vocabulari nou aquest curs i hem fet jocs i activitats utilitzant aquesta llengua per comunicar-nos. Aquí us deixem una mostra del que hem fet: • OUR FAMILIES: vam fer un mural per presentar a la nostra família.

• WHERE IS MY TOY?: un dels jocs que hem fet ha estat el de trobar els dibuixos de les joguines que havien amagat els companys tot fent-los preguntes.

45


Xiulet

Llengua Anglesa

• MY FAVOURITE FOOD: vam haver de preguntar a tots els companys de la classe per descobrir què ens agradava més.

46


Xiulet

Llengua Anglesa

SEGON Els nens i nenes de segon no hem parat aquest curs! Hem après a presentar la nostra mascota, a explicar que ens feia mal, a preguntar a algú si volia jugar... Aquestes són algunes de les activitats que més ens han agradat: • RUNNING DICTATION: Per aprendre com s’escriuen les paraules treballem en equip buscant-les pel passadís i explicant-ho als companys que estan a l’aula.

• EASTER EGG HUNT: per pasqua ens vam trobar tot d’ous a la classe i vam haver de recollir-los i ordenar-los abans de fer la nostra postal de Happy Easter.

47


Xiulet

Llengua Anglesa

• BREAKOUT EDU: a la classe ens vam trobar una caixeta tancada. Vam haver de seguir les pistes i treballar conjuntament per obrir-la!

48


Xiulet

Llengua Anglesa

ORAL GAMES: CICLE MITJĂ€ Els nens i nenes de cicle mitjĂ hem anat realitzant activitats orals durant tot el curs per tal de practicar vocabulari relacionat amb els animals, el transport, sports, etc i les estructures que es poden fer servir per practicar aquest vocabulari.

3rd grade:

49


Xiulet

Llengua Anglesa

4th grade:

50


Xiulet

Llengua Anglesa

Coincidint amb la realització del projecte interdisciplinar d’escola que enguany ha estat sobre “EL RIU”, els alumnes de cicle mitjà i cicle superior hem col·laborat en l’elaboració d’un gran mural sobre: “Thames River versus Llobregat River” Es tractava de fer un estudi sobre el riu Tàmesis i el Llobregat, buscant semblances i diferències i comparant, també, els diferents peixos que podem trobar en aquests dos rius.

Recordeu! les fotos, les podeu trobar a la web de l’escola a l’apartat: Especialitats/English http://escolatorresamat.cat

51


Xiulet

Llengua Anglesa

ORAL GAMES 5th Els alumnes de 5è hem estat practicant vocabulari de diferents temes fent divertits jocs orals.

Havíem de fer descripcions, donar pistes i gestos al nen o nena perquè pogués endevinar la paraula de la carta que portava al cap.

52


Xiulet

Llengua Anglesa

CICLE SUPERIOR: SCIENCE Durant aquest curs, els nois i noies de 5è i 6è hem estudiat el tema de matèria i energia (“Matter and Energy”) en anglès. Aquí ens podeu veure fent alguns experiments relacionats amb la materia i els diferents mètodes de separació de barreges. • FILTRATION: solid and liquid • SIEVING: Two solids

• EVAPORATION: Liquid and solid

53


Xiulet

Llengua Anglesa

• MAGNETIC SEPARATION: Two solids

54


Xiulet

Llengua Anglesa

ORAL ACTIVITIES 6th • Natural Wonders presentations Els alumnes de 6è vam realitzar un seguit de presentacions a través de PowerPoint sobre diferents meravelles naturals del món. Aquí podeu veure un recull de fotos.

55


Xiulet

Llengua Anglesa

• Traditional games Un any més i dins del programa de millora de l’èxit escolar, els alumnes de 6è vam participar juntament amb els nens i nenes de 6è de Cabrianes, de Balsareny i de 1r de l’ESO de l’IES Llobregat, en una gimcana sobre jocs tradicionals al parc. L’organització d’aquests jocs era a càrrec dels alumnes del cicle formatiu d’animació de l’Institut Guillem Catà que ens feien de monitors.

56


Xiulet

Educació Especial

Parlem del TEL En agraïment a la nostra companya Nati Fores, logopeda del CREDA, qui, el dimecres 15 de maig , va oferir a Claustre la xerrada : “Parlem del TEL”. Aprendre a parlar no és producte només d’un determinat grau de maduresa que arribarà amb el temps. Les primeres paraules d'un infant són el resultat de nombrosos intercanvis comunicatius amb els pares i el seu entorn més proper. Gràcies a la interacció i a la imitació, l’infant anirà incorporant de manera natural sons, paraules i estructures lingüístiques, aprendrà per a què serveix el llenguatge i com utilitzar-lo adequadament per interaccionar amb els altres. La majoria de nens fan aquest procés d’aprenentatge de manera natural, però els nens amb Trastorn Específic del Llenguatge (TEL) tenen en major o menor grau limitacions en aquest procés d’adquisició i necessitaran suports per poder avançar. L’evolució d’aquests infants dependrà de molts factors, com ara l‘estimulació familiar, la resposta educativa, el treball logopèdic i les capacitats del nen. Com més aviat posem en funcionament totes les eines que facilitin el desenvolupament del llenguatge millor serà la seva evolució. 1. Definició de TEL. 2. El llenguatge de l’infant amb TEL. 3. Signes d’alerta. 4. Dificultats no lingüístiques. 5. Orientacions

1. Definició de TEL

El trastorn específic de llenguatge és un trastorn invisible, no té una manifestació física evident, es nota en la parla. És persistent i dinàmic: les dificultats perduren , tot i que poden millorar i evolucionar amb el temps. Hi ha severitat, implica al funcionament de les àrees cerebrals. És heterogeni, és a dir, és diferent en cada cas i requereix un tractament individualitzat. No és un retard de llenguatge i la seva evolució és disharmònica, uns components dels llenguatge poden millorar i d’altres ser resistents a la intervenció.

57


Xiulet

Educació Especial

Els nens amb TEL es senten “estrangers” en la seva pròpia llengua.

PARLAR

malament

NO

implica

PENSAR

malament.

La prevalença en TEL és del 2 al 7% i és més freqüent en nens que en nenes.

2. El llenguatge de l’ infant amb TEL. Les característiques del llenguatge dels infants amb TEL són difícils de definir pels diversos graus de gravetat i perquè poden estar afectats un o més d’un dels components del llenguatge ( fonologia, morfosintaxi, semàntica i pragmàtica).

58


Xiulet

Educació Especial

2.1. Afectació en la fonètica i la fonologia En el nen amb TEL els processos de simplificació de la parla que faciliten la comunicació de l’ infant fins que assoleix la forma adulta cap als 6/7 anys, es donen amb més quantitat, perduren en el temps i sovint són desviats de l’evolució típica. Indicadors de desenvolupament atípic * Parla inintel.ligible. * Només s’expressa amb vocals. * Alteració de l’ordre dels fonemes o de les síl.labes de les paraules. * Dificultat en la producció de paraules de més de 2 síl.labes. * Omissió de sons i/o síl.labes. * Dificultat en la repetició de paraules. * Alteració dels grups consonàntics. Tendència a simplificar la síl.laba a CV. * Errors inconsistents : una mateixa paraula la pot produir de manera diferent i no es pot predir on farà l’error. * Persistència d’errors d’etapes anteriors.

2.2. Afectació en la morfosintaxi Els nens adquireixen la morfologia i la sintaxi de manera natural a partir dels intercanvis comunicatius amb les persones del seu entorn. Els nens amb TEL requereixen un aprenentatge explícit i dirigit per poder-lo adquirir. És com si continuament s’enfrontessin a un idioma nou. 59


Xiulet

Educació Especial

Indicadors de desenvolupament atípic * Dificultats en les categories gramaticals. * Alteració de l’ordre dels elements de la frase. * Errors en les concordances, les flexions i en els temps verbals. * Dificultat de comprensió de preguntes bàsiques. * Omissió i/o ús incorrecte de paraules funció (conjuncions, preposicions, determinants , pronoms …). * Dificultats per adquirir la subordinació , es substitueix per la juxtaposició.. * Persistència dels indicadors de l’etapa anterior.

2.3. Afectació en el lèxic i la semàntica Els nens amb TEL tenen una habilitat més reduïda que els nens de la seva edat per adquirir lèxic. Necessiten una alta freqüència d’exposició a les paraules per aprendre-les i tenen dificultat per generalitzar el vocabulari i per recuperar les paraules que volen dir, malgrat que les sàpiguen. Cal buscar la precisió lèxica. Indicadors de desenvolupament atípic * Vocabulari molt reduït. * Dificultats per accedir i evocar lèxic. * Poca habilitat per recordar significats. * Ús de paraules comodí: díctics. * Dificultats per evocar paraules que ells ja comprenen. * Parla discontínua, amb pauses i repeticions. Sempre dubten. * Dificultat per entendre i aprendre nous conceptes acadèmics. * Persistència dels indicadors de l’etapa anterior.

2.4. Afectació en la pragmàtica Els nens amb TEL poden ser poc hàbils per regular la informació segons el context, l’interlocutor i les intencions de les diferents parts de la situació comunicativa. Sovint, les seves intervencions no s’ajusten perquè són insuficients, ambigües o estan fora de lloc. Aquests nens en alguns casos poden presentar dificultats per percebre i entendre els pensaments , comportaments i/o intencions dels altres. Indicadors de desenvolupament atípic * Poca habilitat per ajustar el llenguatge a la situació comunicativa i a l’interlocutor. *Narracions poc elaborades: repeticions, ruptures comunicatives, manca d’informació rellevant, informació no pertinent, canvis de tema… * Dificultats en participació en converses. *Dificultats per entendre els acudits, les bromes i els usos metafòrics del llenguatge. Comprensió literal.

60


Xiulet

Educació Especial

3. Signes d’alerta

4. Dificultats no lingüístiques Els nens amb TEL també presenten dificultats en aspectes que no són específicament lingüístics: • • • •

Dificultats en la planificació i estructuració de l’espai - temps. Memòria de treball limitada. Memòria seqüencial auditiva lenta i inestable. Alentiment del temps de reacció.

61


Xiulet

Educació Especial

* Repercussions en el desenvolupament personal: • • • • • •

Poca confiança. Consciència de la dificultat. Fragilitat emocional. Influenciables i insegurs. Mostren fatiga més ràpidament. És fàcil culpar-los davant d’un conflicte amb els companys, perquè no saben com rebatre-ho.

* Repercussions en el desenvolupament social:

* Repercussions en els aprenentatges escolars:

62


Xiulet

Educació Especial

5. Orientacions o com ajudar-lo A l’escola hem de tenir la possibilitat de canviar les contingències que requereix l’adquisició del llenguatge.

5.1 A millorar la comunicació Assegurant: * L’atenció. Sembla que estan atents, però poden desconnectar pel fet de no entendre el què s’explica. * La comprensió. Utilitzar un llenguatge amb enunciats breus i estructures senzilles i comprovar què ha entès amb preguntes: “Què he dit? M’ho dius tu ara?”. * Que tots els intercanvis comunicatius acabin amb èxit (reforç positiu). Intentant: * Emfatitzar lleument la paraula clau de la pregunta Qui va venir?Què fa? On vas anar? I si cal donar-li opcions de resposta. * No donar més d’una ordre o instrucció a la vegada. Els missatges han de ser concrets, clars i endreçats. * Reforçar la nostra expressió amb gest i/o expressió facial. * Donar-li temps per entendre i expressar-se. * Parlar a l’infant més a poc a poc i amb una prosòdia adequada ( ritme i entonació). * Fer servir el modelatge utilitzant les rutines de classe. * Oferir-li facilitadors per expressar-se. * La dramatització. * El dibuix com a facilitador.

5.2. En les explicacions * Oferint-li suports visuals per reforçar la informació auditiva. * Amb consignes clares i seqüenciades. Repetir-les quan calgui. * Assegurant la comprensió * Augmentant la freqüència d’exposició al llenguatge. Necessitaran sentir el lèxic més vegades que els companys. Cal: Anticipar abans de començar l’activitat. Repetir durant l’activitat. Reforçar en activitats posteriors.

5.3. En les adaptacions Les adaptacions dependran de la competència lingüística de l’infant. Hi haurà aspectes de la vida escolar que no requeriran suports addicionals i d’altres en què caldrà seleccionar, prioritzar i ajustar. L’adaptació ha d’aconseguir que el nen faci un aprenentatge, per tant caldrà trobar l’equilibri entre l’ajuda que se li ofereix i allò que se li exigeix per avançar en el coneixement. El Disseny Universal per a l’Aprenentatge ens pot facilitar la personalització d’entorns i la planificació d’activitats per organitzar les mesures i suports més adients.

63


Xiulet

Educació Especial

5.4. En l’avaluació En el moment d’avaluar el procés d’aprenentatge que està fent l’alumne amb TEL caldrà tenir en compte les orientacions anteriors ja que també serviran per adaptar les activitats d’avaluació. Hi pot ajudar: • Oferir-li els mateixos recursos, metodologies i suports que en les activitats d’ensenyament – aprenentatge. • Recollir mostres de llenguatge per valorar els avenços: si allarga més la frase, si augmenta el vocabulari, si se l’entén més … • Analitzar les respostes errònies per poder interpretar si és per desconeixement del concepte o perquè no entén l’enunciat. • Anotar quines ajudes li han facilitat l’aprenentatge per entendre la manera com aprèn i poder ajustar la resposta educativa. • Fixar el grau de competència amb què es retiraran els suports. • Valorar la motivació i l’esforç sostingut que ha de fer per poder entendre i participar en les diferents sittuacions d’aprenentatge. • Valorar a Cicle Inicial la possibilitat d’elaborar un Programa Individualitzat, sobretot per utilitzar la metodologia més adient per accedir a l’aprenentatge del llenguatge escrit.

5.5. En l’accés al llenguatge escrit Per assegurar un bon procés d’aprenentatge de l’expressió escrita caldrà elaborar un programa individualitzat on: • S’insisteixi en les habilitats relacionades amb la consciència fonològica. • Es presentin les grafies de manera seqüenciada. • Iniciem la lectura i l’escriptura amb mots formats per síl· labes directes. • Es treballi la comprensió lectora amb un lèxic i una morfosintaxi propers al coneixement del nen.

5.6. A nivell familiar • • • • •

Evitar conductes de sobreprotecció o de rebuig. Estimular i potenciar les seves capacitats. Ajudar-lo en la seva autonomia personal. Reforçar els progressos personals. Oferir-li models lingüístics adequats.

l’Ateneu, i s’aniran ampliant a mesura que es vagin fent els següents cicles de conferències. 64


Xiulet

Educació Física

PLA CATALÀ DE L’ESPORT A L’ESCOLA TORRES AMAT Ja fa 9 anys que formem part del pla català de l’esport a les escoles. Aquest projecte té l’objectiu de fomentar l’esport entre els nostres alumnes i any rere any treballem per aconseguir-ho.

DINAMITZACIONS DE PATI: Són activitats esportives que alumnes de 5è i 6è (DINAMITZADORS) organitzen per la resta d’alumnes de l’escola durant les hores de pati. Els alumnes dinamitzadors també col·laboren amb el cros escolar de Sallent(repartint els xips) i a les Jornades esportives al pavelló amb alumnes de cicle inicial

65


Xiulet

Educació Física

JORNADES ESPORTIVES AL PAVELLÓ Aquest ha estat el segon any que l’escola i l’ajuntament de Sallent han col·laborat perquè cada setmana un grup d’alumnes de l’escola faci activitats esportives al pavelló de Sallent.

66


Xiulet

Educació Física

ESPORT INCLUSIU AMB AMPANS Aquest curs Ampans ha col·laborat en diferents moments a la nostra escola. A l’àrea d’educació física hem compartit estones d’esport amb els alumnes de 3rB fent algunes sessions de joc. Ha estat una experiència molt enriquidora per a tots. Esperem continuar compartint amb ells el curs vinent!

67


Xiulet

Educació Física FORMIGUES COOPERATIVES

Formigues cooperatives és un projecte telemàtic educatiu, on alumnes de diferents escoles de Catalunya experimentem, inventem i compartim reptes cooperatius d'educació física. Els nens i nenes de 4t hem compartit reptes amb alumnes l’escola can Besora de Mollet del Vallès.

68


Xiulet

Educació Física

NATACIÓ Per novè any consecutiu, els nens i nenes de 3r a 6è han pogut gaudir de l’aigua tot treballant les diferents tècniques de natació.

69


Xiulet

Educació Física

70


Xiulet

71


Xiulet

L’AMPA

EEEEEppppp!!! Segur que passaràs aquesta pàgina sense llegir el text fins al final.... és que la vida que portem avui en dia, UUUUFFFFF!!!... la feina, l’escola, els nens, el menjar, les rentadores.... PARA PARA PARA que ja m’estic cansant!! Aprofita que tens aquesta revista al teu davant, seu al sofà i gaudeix-la cinc minuts, veuràs com val la pena! El temps que els nostres fills i filles passen a l’Escola de Primària és molt important i passa molt de pressa, val la pena aprofitar els moments en què podem participar el màxim de les activitats que compartim amb els petits i petites de la casa. L’Ampa forma part activa de l’escola i participa en un munt d’activitats, però per poder tirar endavant necessitem gent com tu, amb idees i ganes de treballar i fer que el pas dels nostres fills i filles per l’Escola Torres Amat Saps que aquest any s’han comprat ordinadors nous per l’escola? I taules de colors per la sala d’informàtica? Hem cantat al concert de Nadal, hem berenat uns postres boníssims fets per les famílies, hem preparat el divertit Cau de Juny, la Festa de Fi de curs i un munt d’activitats mes! L’Ampa de l’Escola et necessita! Vine i participa!

Només hi faltes tu!

72


Xiulet FISIOTERÀPIA OSTEOPATIA GIMNÀSTICA PREVENTIVA ANNA ESTANY DE TENA Altres Serveis: Acupuntura Psicologia Logopèdia Dietètica Classes Dirigides: Pilates, Ioga, Hipopressives Pre-post Part Consulta Horaris i Preus www.espaisalutsallent.cat C/Bisbe Valls, 9 Sallent 650565448

73


Xiulet

Fotos curs 2018-2019

74


Xiulet

Fotos curs 2018-2019

75


Xiulet

Fotos curs 2018-2019

76


77


78


www.escolatorresamat.cat @eltorresamat

Profile for david

Revista escolar. El Xiulet.  

Revista escolar. El Xiulet.  

Profile for droma
Advertisement