__MAIN_TEXT__

Page 1

DRISHTI RAJESH SHAH PORTFOLIO


CONTENTS

PROFESSIONAL WORK

01

LONAVALA HOUSE

02

BKC HOUSE

03

ATMOSPHERE

ACADEMIC WORK

04

REDEFINING MALAD CREEK

05

ALIBAUG HOUSE

06

INTERGENERATIONAL CENTER

07

REVIVING ARNALA ISLAND

08

LIGHT STUDY | INDIAN JAALIS

09

MATERIAL AND TEXTURE PHOTOGRAPHY

10

DWELL | MIXED HOUSING


PROFESSIONAL WORK


01

LONAVALA HOUSE Professional Work | Architecture & Interior Design | White 3 | 2017 | Complete Collaborators | Shantanu Bhalla & Anushka Shevade

This preexisting holiday home is located in Lonavala, a hill station in western Maharashtra near Mumbai. It was originally designed to be a 3500 SF holiday home by architect Rooshad Shroff. The original design comprised of a ground floor structure characterized by Malad stone and surrounding landscape. At White 3 design, the client wanted us to design an extension to their current holiday home. They wanted to keep the original house intact but at the same time create space for their growing family. Our main idea was to keep the original columns and the design intact and to retrofit the house with another floor without damaging the existing Malad stone which gave the house a unique feature. We were also responsible for house interior and landscape work. Responsibilities: Conceptualization, Design Developement, Presentations, Client Meetings, Construction Documents,Tender Documents, Estimation, Coordination, Construction Administration.

6


02 03 01

04 05

06

07 08 01 Family Room 02 Bathroom 03 Storage 04 Foyer 05 Bathroom 01 06 Bedroom 01 07 Bedroom 02 08 Bathroom 02

First Floor Plan 7


8


Lonavala House

9


10


Lonavala House

11


12


Lonavala House

13


Construction Drawings

14


Construction Detail Drawings

Lonavala House

15


02

BKC HOUSE Professional Work | Interior Design White 3 | 2017 | Complete Collaborators | Krishnaa Gabhawala

A 2500SF house in an affluent suburb of Mumbai was an interior design project at White 3 for a middle-aged couple and their son. The client wanted to have a modern look for the house an Indian touch to it. Our main idea for the house was to have warm and neutral colours for furniture, walls and other soft furnishings like curtains. This gave us a base palette to brighten up the house with colorful Indian textiles with the use of rugs, cushions, bed and table spread. Responsibilities: Conceptualization, Design Developement, Presentations, Client Meetings, Casework Details, Construction Documents, Construction Administration.

16


17


18


BKC House

19


20


BKC House

21


03

ATMOSPHERE Professional Work | Architecture SSA | 2014 | On going Collaborators | Shreyal Shah & Amruta Ranadive

Atmosphere is a high-end residential project in a suburb in Mumbai. It is located on a 14-acre industrial plot situated along the central Railway on the West. The plot overlooks vast mangroves on its east side and is well connected to major transport corridors of the city. The vision for the project was to bring community living back into the high-rise. The tower comprised of three wings which were tied together with strategic placement of green spaces on various floors. These common green spaces along with a tall tower overlooking the mangroves made the landscape an extension of the home. Responsibilities: Conceptualization, Design Developement, Construction Documents.

22


23


Conceptual Sketches and Views

24


Atmosphere

25


Individual Wing Floor Plan

Unit Type - C 3 Bedroom

Unit Type - A 2 Bedroom

Unit Type - B 2.5 Bedroom

26


Individual Unit Types

Unit Type - A 2 Bedroom 690 ft2

Unit Type - B 2.5 Bedroom 750 ft2

Unit Type - C 3 Bedroom 920 ft2

Atmosphere

27


ACADEMIC WORK


04

REDEFINING MALAD CREEK Undergraduate Thesis | 2015 Instructor: Suneeta Samant

Mumbai being an Island city is blessed with a very special edge condition as it is surrounded by water. The city has tremendous potential due to its water edge which remains unutilized and hence loses its potential as a significant public space. One of the creeks along the coast of Mumbai is the Malad/Marve creek. The edge of the creek is defined by water on the east side and mangroves on the north. The Malad/Marve creek is located in the northwest region of Mumbai to which Oshiwara river drains into it. Hypothesis: Malad, a congested suburb of Mumbai will benefit greatly on account of programming and designing the eastern waterfront of the present creek as a public space for the community and will present a prototypical opportunity to the same at other waterfronts in Mumbai in an environmentally and socio-economically sensitive manner.

30


Master Plan 31


Site Strategies

Making Connections

Strengthening the spine by road widening

Proposed Bicycle and Jogging Track

02

01

01 Observation Tower 02 Connection to Cultural Centre and Museum 03 Amphitheatre 04 Park Connection 05 Observation Point 06 Observation Deck 07 Cafe 32


Elevated Promenade Section

04

06 03

07

05

Elevated Promenade Plan Redefining Malad Creek

33


Cultural Centre and Museum First Floor Plan

Section

34


Redefining Malad Creek

35


36


The pedestrian friendly aerial greenway aims to connect the neighbourhood in a new way – by engaging, the forgotten waterfront. In a city that lacks green spaces which are open and free to all, the elevated promenade gives people the opportunity to experience the waterfront and the mangroves in a different way.

Redefining Malad Creek

37


Cultural Center and Museum Model Images

38


Redefining Malad Creek

39


05

ALIBAUG HOUSE Academic Project | Fall 2010 Instructor: Chaitaniya A Karnik

The house was designed keeping in mind two things; the client brief and it’s location, Alibaug. Alibaug is located a few miles off the coast of Mumbai which makes it a perfect place for a weekend getaway. Due to its close proximity to water, water was the primary concept around which the spaces of the house were designed. The client, a middle-aged woman, wanted her holiday home to be a place of serenity and calm, away from any clutter, unlike the metropolis she lived in, Mumbai. The only thing that connected the two homes was the fact that both places had only water in common. Alibaug being a coastal town and Mumbai being an island city. The lives of both these places took place with water as the backdrop. Hence to keep this idea going water was used as the central idea. The client wanted the highlight of the house to be the reading room. Merging that requirement with the concept of water, the reading room was submerged in the water body, secluding it from the other parts of the house.

40


Site Plan 41


First Floor Plan

10 13

12

11

09

01 08

02 07 06

03 04 05

14

Library Plan

Section Through Library 42

01 Entrance Foyer 02 Family Room 03 Powder Toilet 04 Pantry 05 Kitchen

06 Living and Dining 07 Bridge 08 Bedroom 01 09 Bathroom 01 10 Bathroom 02

11 Bedroom 02 12 Master Bathroom 13 Master Bedroom 14 Library


Alibaug House

43


06

INTERGENERATIONAL CENTER Academic Project | Fall 2017 Instructor: Kay Edge

The brief for the project was to create a masterplan and an intergenerational center for the city of Radford, Virginia. The site currently is secluded from the city of Radford. After closely studying the existing conditions of the site and the city, I decided to explore the idea of connectivity by multilayering the unique features of the site on a macro and micro level. All the site studies were overlayed on one another and abstract linework of various connections was defined. This abstract linework then helped me establish key aspects and connections for the masterplan of the site. It established connections between the different viewpoints, elements, topography, roads, nodes, junctions and landscape of the city. The form of the building began to evolve from the abstract line work. The main idea for the intergenerational centre was to establish a connection on a micro level. The form was that of a modified C shape, where each bar of the C was dedicated to a specific generation while establishing a middle connection between the two. The other connection was that of the surrounding landscape by making green roofs of the intergenerational centre accessible as its extension and establishing a strong visual connection to the river.

44


45


Intergenerational Center

First Floor Plan

Section A

Section B 46


The abstract line work derived after site analysis formed the basic outline of the masterplan. The masterplan began to evolve by creating a central green corridor that would unite the various elements of the site. The masterplan was then divided into three layers namely, the surfaces, connectors and the containers. The architectural interventions on the site enable the city to connect to the river while accommodating spaces for single family homes, retail, sports and healthcare.

Connections

Horizontal Surfaces

Site Connectors

Site Containers

Master Plan Intergenerational Center

47


07

REVIVING ARNALA ISLAND Academic Project | Fall 2012 Instructor: Suneeta Samant

Located a few miles away from Mumbai, Arnala is a unique place where history and geography blend into making a place worthy of attracting tourists from all over. The Arnala region consists of a small mainland village situated on the shore and a 100-acre island in the Arabian Sea. The Island consists of a battle fort, a fishing village, farmlands, mangroves and a sandy beach. Arnala Fort is a 15th-century island fort. It is one of the few sea forts of Maharashtra situated in the Arabian Sea. Due to its strategic location being at the mouth of the Vaitarna River and Agashi creek and its close proximity to Vasai fort it has been of great historical importance for the Maratha dynasty. At present, the touristic potential of the fort island and the mainland fishing village is underexploited due to the lack of awareness and connectivity between the island and the mainland. By developing the region it would help in improving the socio-cultural and socio-economic structure and enhance the archaeological value and regain its historic importance.

48


10

11

02

04 01

03

05

09

06

07

08

01 Jetty 02 Information Kiosk 03 Back Office 04 Dormitory 05 Twin Cottages 06 Restaurant 07 Amphitheatre 08 Spa Rooms 09 Staff Quarters 10 Museum 11 Cafe

49


Site Studies

Accomodation Cluster Plan 50

Farmlands

Tree Cover

Roads

Fish Drying Areas

Landmarks

Village


03

04

01 Entrance Porch 02 Room 03 Bathroom 04 Outdoor Deck

02

01

Section A

Section B

03

02 04 01 01 Entrance Porch 02 Room 03 Common Bathroom 04 Internal Courtyard

Dormitory

North Elevation

Section A Reviving Arnala Island

51


08

LIGHT STUDY | INDIAN JAALIS Academic Project | Spring 2018 Instructor: Jim Jones

Light plays an important role in design from a practical and emotional perspective. The perception of space and how we interpret different architectural elements is affected by how light interacts with the users and the environment. Keeping that in mind, this study explores different dimensions of filtered light and how it can be utilised in architecture as screens. Inspired by jaali’s of Hindu and Mughal architecture in India, jaali’s are perforated latticed screens with an ornamental pattern constructed through geometry. Jaali’s manage to cut down direct sun and thereby reduce heat ingress. This study explores the results of filtered light using screens with various depths, thicknesses, and altering distance between two screens.

52


“ A room is not a room, without natural light ” - Louis Kahn

53


Top: Medha House, Medha. Photo Credits - Chaitaniya Karnik Left: Amber Fort, Jaipur. Photo Source - Flickr 54


Double Screens

Angular Screens

Curved Screen

Light Study | Indian Jaalis

55


09

56

TEXTURE AND MATERIAL PHOTOGRAPHY Academic Project | Fall 2017 Instructor: Kay Edge


“ When I start, my first idea for a building is with the material. I believe architecture is about that. It’s not about paper, it’s not about forms. It’s about space and material.” - Peter Zumthor

57


58


Texture and Material Photography

59


10

DWELL | MIXED HOUSING Academic Project | Competition Entry Spring 2018 Collaborators| Damiana Pacheco Instructors| Jim Bassett, Sharon Tomer

Arch out loud sought proposals of mixed dwelling development on one of the last undeveloped sections of Mumbai’s coastline. The indigenous fishing community that has occupied the site for hundreds of years and an affluent section of the population are the potential new residents of this site. The proposal for the project emphasizes public space to gather people. The site currently is almost inaccessible due to the erratic unplanned houses of the fishermen. A solution which resolves questions of accessibility to the site is resolved by designing an elevated promenade. The design of the promenade is based on natural topographical conditions of the site acknowledging the flooding issues, acts a social gathering space and connects the mixed dwellings with the fort in one continuous loop. Additionally, the elevated promenade links the site to old temples and confines further to form a spiral in the water to make way for the fish market and the jetty. The site is envisioned to be connected to the west coast Mumbai waterway project, to invite people into the site and hence to give importance to the Worli Fort. This not only creates secondary access for the residents but also invites people from Mumbai and beyond to experience the Koli community and the Worli Fort.

60


Master Plan 61


Site Section

62


Dwell | Mixed Housing

63


64


Housing Typologies

House A: A 1 story house structured as a 2 story house, allowing the owner to extend the house vertically without structural risks in the future.

House B: A 2 story house with lateral vacant space, allowing for the owner to increment it in one or two stories.

House C: A 2 storey house with frontal vacant space, allowing for the owner to increment it in one or two stories.

Dwell | Mixed Housing

65


Elevated Promenade

66


The elevated promenade acts a social gathering space and connects the mixed dwellings with the fort in one continuous loop. Additionally, the elevated promenade links the site to old temples and confines further to form a spiral in the water to make way for the fish market and the jetty.

Dwell | Mixed Housing

67


68


The incremental housing strategy strengthens the informal and aims to accelerate the legalization of homes of the urban poor. All prototypes encourages participation of the community to emerge and thereby giving each unit its own identity.

Dwell | Mixed Housing

69


DRISHTI RAJESH SHAH Master of Architecture - Virginia Tech, 2019 Bachelor of Architecture - Mumbai University, 2015 drishti@vt.edu

Profile for Drishti Shah

Drishti Shah Portfolio 2019  

Drishti Shah Portfolio 2019  

Advertisement