Page 1


“ÅRETS MEDIA 2018” I mitten av november fick vi beskedet att vi blivit utsedda till “Årets Media” på Greenlight Galan. Det är andra året i rad som vi får den utmärkelsen vilket är otroligt stort för oss på DriftZone. Utmärkelsen är ett bevis på att folk uppskattar och tycker att vi gör ett bra jobb med att rapporterar om driftingen. Precis sådana här saker gör att alla vi som sliter med DriftZone får ny energi för att fortsätta att utvecklas framåt. En nyhet som vi presenterat under hösten är DriftZone Garage! Hittills har vi gjort två avsnitt av vår garageserie som sänds live på Facebook. Målsättningen är att göra minst ett avsnitt i månaden under “offseason”. Under 2019 hoppas vi kunna presentera flera nyheter för er följare, så håll ögonen öppna! Närmast i december väntar DriftZone Awards 2018. Precis som förra året sänder vi vår lilla gala på Nyårsafton. Då delar vi ut pokaler till ett stort antal personer som gjort avtryck under året som gått.

DRIFTZONE REDAKTÖR

Stefan Lindgren

WEBREDAKTÖR

Christer Hägglund

SKRIBENTER

Stefan Lindgren Christer Hägglund Erika Näsberg Nina Josefsson Björn Billsten Henrik Andersson Emil Åhman Helge Myrseth Annicka Tengquist

FOTOGRAFER

Stefan Lindgren Christer Hägglund Erika Näsberg Andreas Harrisson Björn Billsten Henrik Andersson Emil Åhman Göran Röjhagen Stian Molberg Wilfried Butin

KRÖNIKÖR

Mattias Jönsson

REDAKTIONEN

redaktionen@driftzone.se

EKONOMI

Kaggservice AB

ANNONS

stefan@driftzone.se

HEMSIDA

www.driftzone.se Stefan Lindgren Redaktör DriftZone stefan@driftzone.se

FACEBOOK

www.facebook.com/driftzone

INSTAGRAM @driftzone.se


Pontus Franzén från Ö-vik: “Keep drifting fun”

Pontus Franzén var en kille som presenterade sig under sommarens körningar på Bus1 på Mittsverigebanan. En gång tappade han ett bakhjul och en annan rasade växellådan. Vi sökte upp Pontus för att höra om det någonsin gick bra för honom? Först och främst, vem är Pontus? -Ja, jag heter Pontus Franzén som sagt, är 26 år och maskinförare. Kör mest grävmaskin, men även traktor, lastbil, etc. -Gillar det mesta på hjul som ryker, bullrar, smattrar och låter. Och att bygga, konstruera, svetsa och designa. Har du familj? -Jag hyr ett litet hus utanför Bjästa med flickvännen Johanna, och har garaget i Västerhus där jag är uppvuxen. -Garaget är en maskinverkstad som min farfar byggde i början på 70-talet för firman som nu ägs av min far och som även jag jobbar med nu. Vi har egna maskiner.

Beskriv vad det är du åker runt och sladdar i för bil? -Jag har byggt och kör en blåfolierad Nissan s14 med BMW m50b25. Motorn är strokad till 2,8 liter, med turbo och ger i nuläget 590whp och 730nm. Tillhörande växellåda och Nissans standard diff och drivaxlar. Har precis installerat en FAT framvagn som är just nu otestad men som verkar bra. Var kommer man att kunna se dig köra då, när säsongen drar igång? -Definitivt kommer jag köra Bus1 på Mittsverigebanan där jag kört nu och tränat. Vilket la grunden till att jag började bygga min bil för jag ville köra, men det hette Onsdagsbus då. -Sedan har jag några kompisar som tävlar, Jim Nordquist, Jocke Ögren och Herman Jansson, så man har ju hela tiden lite motivation och någon att ta rygg på. Sedan är man och hälsar på i garagen och ser hur det går och vad dom pysslar med.


Inga tävlingsplaner? -Jo, lite funderingar finns på Sverigecupen till sommaren, men min bil måste ha ny bur och vagnsbok för det och det är ett ganska omfattande jobb. Men ska det göras så är det ju nu när det är vinter. Vad har du för erfarenhet sedan tidigare? -Har inte tävlat förut så blir ju lite nervöst isf, den erfarenhet jag har sen tidigare är bara sladdat isbana med olika bilar. Jag gick i skola i Arjeplog, BST-linjen som är lite mot biltestverksamheten som finns där uppe, så det blev en del sladdade på kvällar och nätter där. Men det är en väldans skillnad att sladda på asfalt och is! Har du någon långsiktig målsättning med din drifting? -Har inga speciella konkreta framtidsmål just nu. Det klart att man drömmer om att köra drifting på hög nivå, men just nu fokuserar jag på att lära mig, bli en bra förare och framförallt, ha kul.

-Keep drifting fun säger dom ju! Så får man rida på vågen och försöka se hur långt den tar en, men ska alltid försöka komma ihåg att ha kul. Någon event kommande sommar som du ser extra mycket fram emot att delta i? -Har så lite erfarenhet av sånt här med det jag ser fram emot är väl Bus1 som är nära tillhands, sen har jag tänkt en del på att det skulle vara kul att få prova åka på Mantorp någon gång, en riktig bana. Men då behöver jag nog någon racebuss av något slag så man kan bo där. Något annat du vill säga, någon du vill tacka etc? -Om det är någon jag skulle tacka så är det isåfall nog min flickvän Johanna som ställer upp och hjälper så bra hon kan och har förståelse och är positiv och stöttar hela tiden. -Sen har jag fått en del jättebra hjälp från bla Mattias Sandgren på Sävar motor och av Bakaxeldelar. Så de ska definitivt ha en reklamplats på bilen! Text & Foto: Christer Hägglund


Foto: Henrik Andersson & Stefan Lindgren


1 2

1. Takrails 2. Vindavvisare 3. Skärmbreddare 4. Poppy 5. Huvskydd 6. Frontbåge 7. Extraljus

4 5 3 6

7

10% rabatt på hela sortimentet.

Ange rabattkod “driftzone” i kassan.

www.transportstyling.se 0520-22 14 80 | info@abmahol.se


Foto: Larry Chen

THE NORWEIGAN HAMMER Killen som denna artikel handlar om, körde till sig en andra plats i årets Formula Drift Mästerskap. Han har ett smeknamn som används rätt flitig i Livestreamen av FD, vem pratar vi om då? “The Norweigan Hammer” är namnet, och vi tror de flesta intresserade vet redan vem vi pratar om. Fredric Aasbø heter han, gjorde sin debut i U.S.A på Global Drifting Invitational 2008. Under säsongen 2010 så vann han Formula Drift Rookie of the Year titeln. Sen dess så har Fredric klättrat snabbt på driftingstegen över hela världen, han är populär bland fansen och en mästerskapsvinnare. Fredric Aasbø kommer från Ski i Norge, men numera så delas tiden mellan Norge och södra Kalifornien. Fredric tävlade med en Toyota Corolla in 2018, byggd och underhållen av Papadakis Racing team. Papadakis Racing började med drifting under 2004, teamet har vunnit mest av alla i Formula Drifts historik, teamet vann mästerskapen 2007-2008 med Tanner Foust och Fredric Aasbø vann titeln 2015.

Bilen “The Rockstar Energy Drink / Nexen Tire Toyota Corolla” är den senaste tävlingsbilen som byggts av teamet som har sin bas i Hawthorne, California. När inte Fredric kör sin Toyota Corolla hårt, så kan man ibland stöta på han under några av de Gatebilsevents som arrangeras under en säsong. Fredric kommer då med sin fräcka och skarpa Toyota GT86. Vi tog kontakt med Fredric Aasbø nyligen och passade på att ställa lite frågor om hur hans planer är inför kommande säsongen 2019. Säsongen 2018, tvåa totalt i FD, hur känns det, och vad tycker du om din insats och resultat? – Allt som allt, säsongen 2018 har seriöst varit en av de roligaste säsonger, jag har haft bakom ratten. Anledingen är att vi har varit mycket mer aggresiva med våra inställningar på bilen och vi har tagit mer chanser än förut. Förr så hade vi tendenser att spela lite mer säkert. Chansningarna har gått bra och det syns i resultaten.


Vad gör du nu? – Precis hemkommen till Kalifornien efter 50-80 flygningar runt om hela världen. Så nu sitter jag och jobbar ikapp en del pappersarbete (som denna intervju) och ser till att sköta min träning. Samtidigt så försöker jag hålla en liten distans till bilar och driftingen under lågsäsongen. Jag har lärt mig att hålla en distans till sporten och bilarna under vissa perioder, hjälper mig att bevara hungern och tävlingsinstinkten. Några planer på att tävla innan nästa säsong av Formula Drift? – Inga planer just nu, men jag planerar att köra mycket isdrifting som möjligt i Januari och Februari istället. Är du kvar i Papadakis Racing nästa år? – Det är planen. Några andra nyheter kring dig eller teamet 2019? – Jag skulle kunna berätta, men då måsta jag döda dig…. Skojar bara! Just nu så arbetar vi på våra planer med Toyota USA, vi har några olika förslag på bordet som vi tittar på.

Kommer vi att få se dig på Gatebil 2019, och planerar du att besöka andra evenemang 2019? – Absolut, vi har stora planer för Gatebil. Vilka av de olika eventen som vi kan åka på är inte bestämda ännu, men vi siktar helt klart på den stora julifestivalen på Rudskogen. - Den är ju en av säsongens största höjdpunkter! vi kommer även i samarbete med Toyota Nordvik besöka Sommertreff at Arctic Circle Raceway. Är det några planer på ombyggnad av din GT86 som du kör på Gatebil? – Mest underhåll, möjligtvis uppgradering av drivlinan. Min Vingman Erik Nilssen har gjort en grymt jobb och hållt mig på banan under hela året. Vi har haft några mekaniska saker som strulat som toppackningen och att jag monterade oljefiltret fel en gång – det var den sista gången jag fick byta filter, lol. - Men Erik och vår mekniker Ole och motorbyggaren Jonus Racing har fixat problemen snabbt varje gång, tack så mycket grabbar!


Under säsongen, hur ser en typisk vecka ut för dig inför en deltävling? – Jag håller mig långt ifrån festande, börjar fokusera på uppgiften som kommer. Jag tycker om att flyga till tävlingen en dag tidigare än teamet, för att vänja mig med tidsskillnaden. - Teamet kommer under onsdagen, redan innan teamet har kommit så har jag redan börja berätta för Stephan, vilken setup jag vill börja med och vad jag tror att vi behöver jobba med (både bilen och min körning som är väldigt viktig att få till). - Vi tänker seriöst och företagsmässigt på varje deltävling och planerar utifrån det. Och jag tror att det vad alla i vårt team tycker är roligt. Vi älskar tävlingsmomentet och vår egna strävan att bli lite bättre under varje tävling vi kör. Om du skulle ge en nybörjare ett tips inom drifting, vad skulle det vara? – Det är väldigt svårt för mig att bara ge ett tips… Så jag ger dig min lista istället: 1) Överbygg inte bilen, spendera inte för mycket pengar i början. Träna istället på att bli en bra och konsistent förare i den bil du har råd med. Kanske är det en Volvo 240 med svetsad diff.

2) Utvecklad din kunskap i analysering. Lyssna på andra tips, se och lär från andra och var kritisk på din egna körning och förmåga. Då lär du dig själv att utvecklas och bli bättre. 3) Ge tillbaka till dina kompisar och team, gör din resa till deras resa också. Kom ihåg att du kommer ingenstans utan hjälp från team/ kompisar – så det bör alltid handla om “Oss” och inte “mig”. 4) Följ det som är roligt, oavsett vad som är roligt för dig – följ det. Det är där som du kommer att bli bra. Det var alla frågor som vi hade till Fredric Aasbø, men vi bad Fredric att avsluta med några ord: – Jag är bara en produkt av alla de människor som trott på mig under resans gång. Från Ole på Japan Auto som tog mig under hans vingar för tio år sen, till alla vänner, sponsorer och fans som tror på mig, min familj som jag är skyldig mycket till. Det har varit en häftig resa och jag är nyfiken på vad framtiden kommer att ge! Driftingen är i en god position och det är kul att se nya, hungriga förare växa. Det finns många talangfulla förare som kör och jag är stolt över att få vara en del i denna gemenskap. Text & Foto: Henrik Andersson


DriftZone “Årets Media” på Greenlight Galan I november arrangerade Greenlight Magazine årets gala, där priser delas ut till stora delar av motorhobbyn. DriftZone var för andra året i rad nominerade i kategorin Årets media. Och det var med stor spänning som vi som jobbar med DriftZone följde prisutdelningen. Tyvärr fanns inte hela gänget på plats denna gång, men vi fanns representerade på galan och resten följde galan på distans. Till redaktionens stora glädje vann vi priset för andra året i rad, i tuff konkurrens med andra mediekanaler. Juryns motivering löd: “Mediekanalen har ständigt utvecklats och jobbat hårt för att förbättra sin genre. Tydligt, enkelt och en stor portion kreativitet i en sport som är på framfart.”

DriftZones skapare och redaktör Stefan Lindgren:

“På ett sätt är årets pris mer värt än förra årets. Det visar att vi inte var en dagslända, utan att vi har kunnat fortsätta utveckla DriftZone till att nå fler via fler kanaler. Vår ambition är att fortsätta detta arbete med ytterligare nya idéer och förhoppningsvis vara nominerade även 2019! Ett stort tack till alla medarbetare, och till alla företag som tror på oss och stöttar oss genom sina annonser!”

Ett stort tack till Greenlight Magazine för priset och för en trevlig gala!

Text: Christer Hägglund


Universal RWDS Sequential gearbox

Universal RWD H pattern gearbox Utilising same strength ingredients as the RWD Sequential, this is a lower cost transmission without sequential shifting, but with the well known and tested H pattern shifting. Bellhousings and Clutchshafts are easily interchangeable between the Sequential and H pattern, allowing you to upgrade at any time. GEARBOX RATIOS:

KIT CONTAINS: • 4, 5, 6 speed (plus reverse) full sequential gearboxes; • solid aluminium casing; • has a transfer or reduction gear; • torque rating up to 1400 Nm, depending on options; • special steel X300 clutch shaft; • straight cut teeth, 5 dogs design; • big range of different clutch shafts and bellhouses like for Nissan, Toyota, BMW, Ford, Mazda, Opel, Volvo, Honda, Subaru and etc; • dry weight 38 kg; • drift, drag, rally, rally raid, rally cross, circuit.

I II III IV

2,462 1,800 1,471 1,250

3,000 2,000 1,500 1,190

2,462 1,647 1,250 1,000

I II III IV V

2,462 1,800 1,471 1,250 1,087

3,000 2,000 1,500 1,190 1,000

3,000 1,800 1,250 1,000 0,833

3,000 2,000 1,500 1,250 1,087

2,462 1,800 1,250 1,000 0,833

3,000 2,000 1,500 1,190 0,962

2,462 1,647 1,250 1,000 0,875

I II III IV V VI

2,462 1,800 1,471 1,250 1,087 0,962

3,000 2,000 1,471 1,190 1,000 0,875

3,000 2,000 1,500 1,250 1,087 0,962

3,000 2,000 1,500 1,190 1,000 0,875

3,000 2,000 1,500 1,190 0,962 0,833

3,000 2,000 1,500 1,190 0,962 0,760

3,000 1,800 1,500 1,250 1,087 0,962

Transfer or reduction gear ratios:

• 0,700 • 0,840

GEARBOX RATIOS: I II III IV

2,462 1,800 1,471 1,250

3,000 2,000 1,500 1,190

2,462 1,647 1,250 1,000

I II III IV V

2,462 1,800 1,471 1,250 1,087

3,000 2,000 1,500 1,190 1,000

3,000 1,800 1,250 1,000 0,833

3,000 2,000 1,500 1,250 1,087

2,462 1,800 1,250 1,000 0,833

3,000 2,000 1,500 1,190 0,962

2,462 1,647 1,250 1,000 0,875

I II III IV V VI

2,462 1,800 1,471 1,250 1,087 0,962

3,000 2,000 1,471 1,190 1,000 0,875

3,000 2,000 1,500 1,250 1,087 0,962

3,000 2,000 1,500 1,190 1,000 0,875

3,000 2,000 1,500 1,190 0,962 0,833

3,000 2,000 1,500 1,190 0,962 0,760

3,000 1,800 1,500 1,250 1,087 0,962

• 0,870 • 0,920

• 0,962 • 1,000

• 1,040 • 1,087

• 1,143 • 1,250 • 1,333

Transfer or reduction gear ratios:

• • • •

0,700 0,840 0,870 0,920

• • • •

0,962 1,000 1,040 1,087

• 1,143 • 1,250 • 1,333

Samsonas Motorsport UAB Pramonės g. 19A, LT-28216 Utena, Lithuania martynas@samsonas.com deividas@samsonas.com +370 68752942, +370 67923011


Lena Charlotte Westby “Discodans vill jag definitivt vara med på igen”

Foto: Björn Billsten

En av de duktiga norska driftingtjejerna som syns runt om på Gatebil och andra event är Lena Charlotte Westby. Vi ville höra lite om hennes bakgrund, om norska tjejdriftare och Formula Drift-finalen! Berätta lite kort om dig, för den som inte vet vem du är? -Jag heter Lena Charlotte Westby, är 31 år och bosatt i Brumunddal i Norge. Jag har en sambo och ett barn, en flicka på 5 år som heter Leah Emine. Till vardags arbetar jag i en Coop Extra-butik och på fritiden. Har du någon hobby, förutom motorsport? -Ja, förutom motorsporten så går en del av min fritid åt till träning. Det är bra för både kropp och själ, samtidigt som det ger energi att orka med en stressig vardag. Hur länge har du kört drifting? -När det gäller den frågan så är det många som tror att jag har kört drifting i väldigt många år, något som inte riktigt stämmer. Jag varit med ett tag, men antalet säsonger är bara tre, 2014, 2017 och 2018.

Varför blev det ett uppehåll? -Efter den första säsongen så bestämde vi oss för att uppgradera bilen och använde nästan 2 år till att få den färdig, då det visade sig kosta en del. Inte så överraskande i den här sporten. Så med bilen i det utförande den har idag har jag kört i två säsonger. Kör du några tävlingar, eller är det endast frikörningsevent som Gatebil? -Under min första säsong så var jag med i ett par deltävlingar i Powerdrift bland annat. Det var mest för att få träning och få in driftingen i kroppen. Inte minst känna efter om detta var något jag hade lust att hålla på med, vilket det definitivt var. -Jag fick också reda på att det inte var så lätt som det såg ut att vara… Den andra säsongen, som alltså var förra året, bestämde jag tillsammans med två andra norska driftingtjejer att vi skulle vara med i Super 3 på Gatebil. -Vi visste att vi skulle möta några av världens bästa driftare. Vi hade aldrig kört tillsammans innan och våra bilar var helt olika.


Foto: Stefan Lindgren

-Trots att vi inte nådde fram till finalen så genomförde vi tävlingen med stil, och vi gjorde det bästa vi kunde utifrån förutsättningarna. Jag var också med i Super 3 2018. Jag tävlar gärna mer, men framtiden får visa vad det blir. Jag skulle gärna prova att tävla i Europa om chansen skulle dyka upp. Något speciellt event som du ser som en höjdpunkt hittills? -Ja, ett event som etsat sig fast i minnet lite extra är Discodans. Det hölls för första gången i år på GTR Motorpark i Sverige och det var ett riktigt bra evenemang! Bra kombination av trevligt folk, mycket körning och tävling. Discodans vill jag definitivt vara med på igen! Beskriv din bil litegrann, vad är det du åker omkring i? -Bilen har jag ägt sedan 2006, och den var tidigare min bruksbil. Det skulle gå 7 år innan jag bestämde mig för att göra driftbil av den, men den dagen kom och jag ångrar mig inte en sekund.

Har du någon målsättning med driftingen? -När det kommer till målsättning med min drifting så har jag, som många andra, en ambition att bli en bra drifter. Men jag måste ärligt talat säga att det hela började med att jag gjorde det för att det var roligt och var en härlig känsla av kontroll, något utöver det vanliga. Och i takt med att utvecklingen av både förare och bilar så har jag den senaste tiden försökte att hitta tillbaka till det som verkligen gjorde att jag började med drifting. -Så mitt mål för 2019 är att gå lite utanför boxen och planera något roligt som både jag och mina samarbetspartners kan vara med på och ha nytta av. Samtidigt som jag får hålla på med det jag älskar utan press. Sedan har jag ett mål att jag en gång i framtiden ska få möjligheten att prova att ställa upp i en tävling eller två i Europa, till exempel Queen of Europe. -Det är stor risk att ta, men får jag chansen så är jag nog inte så svårövertalad, så länge det finns ekonomi till det.


Foto: Henrik Andersson

Ni har ett gäng duktiga tjejer som driftar i Norge. Varför tror du att det är fler tjejer från Norge som kommit fram? -Det hade faktiskt varit roligt om flera av de norska tjejerna som kör drifting kunde gå ihop och ta en lite längre tur, och slå till med ett deltagande i Queen of Europe. Det hade i varje fall blivit tidernas turné! -Det är jätteroligt att det bara de senaste åren dykt upp fler och fler tjejer som tar sin driftingsatsning på allvar, eftersom det redan finns alldeles för många killar som kör. Och det är faktiskt på tiden att de får konkurrens av tjejerna! -Jag har följt aktiviteten hos tjejer i drifting länge och vill säga att om man lyfter blicken så finns det faktiskt en massa riktigt duktiga tjejdriftare i Norden och Europa. Så det är verkligen inte bara här i landet. Vi har varit bra på att visa oss tillsammans och lyfta fram varandra, något jag tycker att vi ska fortsätta med. För det gör allt så mycket lättare. Det viktigt att ha den inställningen att man unnar varandra framgång. Drifting är verkligen inte en “one-man-show”! Vad säger du till andra tjejer som funderar på att börja med drifting? -Om du som tjej sitter hemma och funderar eller drömmer om att börja med drifting så GÖR DET! MEN, man ska vara medveten om att det kostar. Inte bara pengar, utan massor av arbetstid, framgångar, bakslag och vilja. Och om du ska gå för guld så måste du satsa, för ingenting kommer gratis. En annan viktig sak är att ta utgångspunkt i vad du själv kan klara av. Inte hänga upp dig på vad andra har för bilar, effekt i motor, sponsorer, och så vidare.

-Gå din egen väg, bygg bil efter din egen plånbok och kom ihåg att ingen blir världsmästare på en dag. Det börjar alltid med en enkel sladd. Och tveka inte att ta kontakt med mig eller någon av de andra driftingtjejerna, så svarar vi i regel så gott vi kan! Berätta lite om ditt äventyr på Formula Drift-finalen på Irwindale. -Formula Dift kan närmast beskrivas med epic shit! Jag ångrar inte en sekund att jag tog mig tid att resa för att uppleva FD live. Själva tävlingen är ju en sak, men stämningen på banan och utställningen var nästan så att man kunde ta på den. Nu var det ju också extremt spännande då det var var vinn eller försvinn för självaste Aasbø i totalen. Och jag måste säga att jag irriterar mig över att han förlorade med så små marginaler. Men det var så spännande! Inte minst fick jag också se en av mina förebilder inom denna sport, Kelsey Rowlings som kör i Pro 2 och är enda tjejen i Formula Drift! BILFAKTA BMW E30 1989 S54B32 (E46 m3) 894 whp/ 1000 wnm Precision 6766 turbo Pauter vevstakar Wiseco kolvar PPF 60mm wastegate 75mm PPF dump PPF fuel rail. JAAS performance insug Bosch 1600cc spridare S38 svänghjul med Tilton 3-skivig koppling EMU motorstyring. 530D Zf s5d-39dz växellåda och 530 mellanaxel E23 745i bakvagn. Ombyggt så att man får bakhjulen i rätt läge. DL customworks breddkit Text: Christer Hägglund


Mattias Jönsson planerar ny driftingtävling i Sverige I en podcast med Onroaders avslöjade Mattias Jönsson planerna för en ny driftingtävling kommande säsong. Vi försöker reda ut vad som är nytt och vilka möjligheter som finns med denna tävling. En ny driftingtävling är väl inget att höja på ögonbrynen för kanske du tänker, det tillkommer och försvinner tävlingar varje säsong. Förvisso helt sant, men den här idén är lite unik och sticker därför ut. Idag kan man säga att driftingtävlingarna i Sverige i huvudsak följer två principer. Antingen det traditionella tävlingsupplägget med ett kval med två singelrepor som ordnar in förarna i en elimineringsstege, oftast med 32 eller 16 förare. I stegen möts förarna i twinkörning, en åker ut och en går vidare. Den här principen följer alla sanktionerade tävlingar, som Swedish Drift Championship, Sverigecupen, etc. Den andra varianten är gymkhana, där Gymkhana Drift i Östersund och Dotz Gymkhana Challenge i Vallåkra är två stora event. En gymkhana-tävling går ut på att köra så nära som möjligt några olika hinder och ofta köra banan på tid. Att missa en kontrollpunkt kan ge tidstillägg.

Det nya i tävlingsformen som Mattias Jönsson presenterar är att all körning sker i twin. Bedömarna tittar på alla förares prestation under en viss tid i twinkörning och rankar förarna i grupper om sex förare. Den sjätte gruppen är lägst rankad och börjar köra twinbattles mot varandra. En poäng för vunnen battle. När gruppen är färdigkörd har man en vinnare som går vidare till grupp fem, som består av fem rankade förare, plus den sjätte som precis kvalat in underifrån. Sådär fortsätter tävlingen tills man når en vinnare i den topprankade gruppen.


Foto: Leo Holmberg

Fördelen som Mattias nämner i sitt samtal med Onroaders-Johan Lindfors är att varje förare får mycket körtid i twin. Idag kan en förare komma till en deltävling i RM, köra några singelrepor som träning, köra två kvalrepor, inte kvala in och få åka hem i princip utan att få köra twin. Här får en förare som blir utslagen i den grupp han blivit rankad i köra minst fem twinåk, det vill säga lika många som en finalist i en traditionell 32-stege. Nackdelen, som jag ser det, är att det kommer att bli en herrans massa battles. Nu är mina matematiska kunskaper inte på någon akademisk nivå, men om varje förare ska köra mot alla i dessa sex grupper (vilket ger plats för 31 förare, som ungefär motsvarar en vanlig tävling) kommer det att röra sig om 90 battles. Idag delar vi gärna på kval, Top 32, med 16 battles, och Top 16 till finaler, med ytterligare 16 battles totalt, för att tävlingen blir väldigt lång annars. Några timmars rankingkval och därefter 90 battles kommer att bli en lång historia. Enligt podden är tanken att köra ett eller två event på prov under 2019 för att finslipa regler och upplägg. Det första i maj-juni “på en centralt belägen bana i Sverige”.

Text: Christer Hägglund


Växla upp på webben visa upp din drifting online

Skaffa din hemsida hos Sveriges största webbhotell www.loopia.se


THOMAS NYQVIST “Till 2019 ger vi upp detta”

Thomas Nyqvist hade en motig säsong under 2018, där en krånglande motor ställde till problem vid flera tävlingar.

Vi har fått bra kritik från omgivningen på filmerna och att det går att följa oss på ett annat sätt nu.

En fin kvalplacering i GDS-deltävlingen på Mantorp i juni blev en elfteplats i resultatlistan, efter motorproblem, vilket också blev de enda poängen i GDS i år. Vi kontaktade Thomas för att höra efter vilka erfarenheter man gjort under säsongen och hur planerna ser ut inför 2019.

I år har du kört SM och GDS. En trettondeplats i SM med poäng i tre av fyra deltävlingar, den fjärde ställde du inte upp i. En tjugoandraplats i GDS med poäng i en deltävling. Hur är den sammantagna känslan efter säsongen?

Vi som följer din satsning på YouTube vet att ni satsade på lite nytt inför säsongen, bland annat en ny racebuss och ett mediasamarbete med Tjofs Media. Hur tycker du att dessa investeringar runt om själva tävlandet fungerade? -Ja, inför 2018 blev det en buss till teamet som gjort de fantastiskt mycket bättre boendemässigt. Det är mycket roligare att kunna åka hela teamet samlat och även kunna ha med grejer på ett annat sätt än tidigare. Mediasamarbetet med Tjofs (Oskar Karlsson, reds anm) var en satsning vi absolut tycker gjort mycket för oss och våra samarbetspartners, så vi och de får synas mer.

-Känslan efter året som gått med SM och GDS är att körmässigt har vi gjort stora framsteg, men maskinellt har det varit tröttsamt. Motorproblem i princip genom varenda event vi varit på, och en anledningarna till varför vi inte tog oss till sista deltävlingarna var att motorn stod i delar. Trist med motorproblem, det var ju en del såna under 2017 också. Är det något ni känner att ni har kommit till rätta med nu? -Motorn har varit fantastiskt fin att köra karaktärsmässigt, men vi har tyvärr haft problem på många fronter med den, så till 2019 ger vi upp detta med denna V8 och siktar på ny maskin och en del förändringar.


Låter som ni har en spännande tid i garaget i vinter alltså? -Det händer mycket i garaget just nu, men är inte officiellt ännu riktigt vad som sker. Om vi tittar lite på tävlingsprogrammet då, vad siktar du på där för nästa säsong? Är det SM och GDS även kommande år eller? -GDS är tanken att åka absolut, samt hoppas kunna köra SM med. Det hänger mycket på sponsorer och hur vi får allt till funka 2019, men jag är extremt körsugen. Anmäld till båda än så länge. Om vi lyfter blicken lite längre fram, finns det planer eller ambitioner om annat längre fram? Tänker på DMEC, andra utländska tävlingar, och så vidare? -Absolut är vi extremt sugna på ta det ett steg längre, men behöver få en bil som verkligen vill vara med oss och är pålitlig när man skall göra de långa resorna och en större satsning.

“Känslan efter året som gått med SM och GDS är att körmässigt har vi gjort stora framsteg” Det förstår vi förstås. Vi hoppas att det håller ihop och blir en bra säsong med nytt motorkoncept nu då. -Tack, det hoppas vi också. Vill passa på att tacka våra samarbetspartners och samtidigt säga att vi söker fler samarbetspartners till 2019! Ett stort tack till er och många fler som gör detta möjligt!

Text & Foto: Christer Hägglund


MARCUS GRÖNBORG

“Det nya bygget skulle bli ett budgetbygge…” Det är inte alltid det går som man har tänkt sig. Man kanske har en plan att det nya bygget ska bli ett budetbygge för gatan. Innan man står där med en fullfjädrad driftingbil… Precis så var det för killen i den här intervjun. Man ska bara, och det ena leder till det andra. Snabbinfo: Namn: Marcus Grönborg Ålder: 29 år Bostadsort: Lindesberg Yrke: Maskinreparatör Vad började det här bygget med, innan det spårade ur? -Det började med en BMW E46 Coupé. Jag köpte den som en nybesiktad 325Ci, då tanken när jag sålde min E30 som var helt byggd för drifting, var att det nya bygget skulle bli ett budgetbygge (läs m50 turbo 500hk) och användas mestadels på gatan, till affären och så vidare. -Nu blev det ju inte riktigt så, utan snarare motsatsen.

Berätta mer vad du har på den? -Det sitter en 2.8 liters m50 turbo i den nu. Jag har ett T-parts styrvinkelkit, Yellowspeed dynamic pro drift fjädring. Karossen är breddad med ett breddningskit av glasfiber, och så sitter det en tigsvetsad bur i. -Alla bussningar är antingen i aluminium eller bytta till ledlager och fullt justerbar fram och bakvagn såklart.


Vad har du för plan för kommande sommar? -Som det ser ut nu så är det ett tiotal frikörningar planerat. Har tidigare aldrig varit direkt intresserad av att tävla i drifting, men vi får se hur det ser ut efter att alla datum har släppts och var det ska köras. Kanske blir ett undantag i år… Har du någon målsättning med din drifting, på lite längre sikt? -Har inga direkta mål just nu, har haft kanske tre timmars körtid med nya bilen totalt sedan 2015. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte funderat på hur det skulle vara att köra SM och DMEC till exempel.

Vad är höjdpunkten på säsongen för dig? -Alltså Gatebil-eventen är något man alltid ser fram emot. Det spelar egentligen ingen roll om man är ute och försöker köra bland alla gulflagg, glider runt i depån eller är på aftertrack så har man alltid det riktigt bra! Det är många som nämner just Gatebil som höjdpunkt, vilket man också kan förstå. Det är en speciell stämning där. Någon du vill passa på att tacka nu när du har chansen? -Ja, som alltid vill jag tacka vänner och familj, för att de alltid finns där och ställer upp och står ut! Text: Christer Hägglund, Foto: Roger Johnson


Achilles 123S 265/35x18

  

             

999kr per däck frün

Hifly HF805 469kr

     Tryggt kĂśp sedan 1923 www.th-pettersson.se

Välkommen in i vür butik pü MÜlndalsvägen 25 i GÜteborg Växel : 031-40 73 00

E-post : shop@th-pettersson.se

per däck

säljes i 10 / 50 / 100

PACK


SMÖ

RJTE

KNI

K NO E. Vik RDE N AB man Moto 200S INFO rspor @SM X S14 ORJT t h med ar up EKNI pergr L K.SE p SX 45 grad ym m 077-1 e 4 rat ti R V8 askin i år O 23456 ll hel och M , med 7 micro t igen P 7 G 7 n 6 HD lå 779 m om n Hp & – ett y da. R otoro 800 N vinna å, bru Nissan lja oc m nde k . Därfö tal oc h once r välj h supt so Omega 6 e r Emi 90 vä m får l x prest också anda elolja n änd a ner i asfa lten.

www.smorjteknik.se

DriftZone Nr 10 2018  
New
Advertisement