Page 1

WINTER 2 019/ 2020

ldbol e r e De W ver t vero nd rla N ed e

MMMM Nieuw: ... ge va n d e ba k maand

n Experimentere d met broo in het DeegLab


DURF JIJ? HENK SMIT INSPIRATOR EN INITIATIEFNEMER VAN DRIEKANT

Soms zeggen mensen tegen me: ‘Dat je dat durft!’ Terwijl het voor mij een vanzelfsprekende stap is. Omdat ik vind dat iets nodig is. Bijvoorbeeld toen ik 45 jaar geleden, in 1975 besloot om biologisch natuurdesembrood te gaan bakken in een tijd dat er nog nauwelijks iemand mee bezig was. Of toen we 23 jaar geleden met Driekant Ambachtscentrum commercie en de zorg voor kwetsbare mensen gingen mixen. Durf, die goed heeft uitgepakt.

Juist dan is het vaak goed om door te durven gaan op de ingeslagen weg.

‘Dat jullie dat durven!’ Nieuwe gewaagde stappen die nog niemand of weinigen hebben gezet, zorgen voor kwetsbaarheid.

De medewerkers van Driekant, durven stuk voor stuk stappen te maken. Zichzelf te zijn, zichzelf te ontwikkelen. Bewust of onbewust creëren ze hiermee hun eigen weg. Zij zorgen er voor dat ons brood en al het andere lekkers met durf wordt gebakken.

Door mijn levenservaring heb ik inmiddels het inzicht gekregen, dat durf de weg is om duurzame verandering teweeg te brengen. Oók als het even niet lukt en mensen om me heen zeggen dat het ‘gekkewerk’ is.

ONZE SMAAKMAKERS

IN BEELD!

De wereld van vandaag vraagt om durvers. Durvers die hun eigen pad kiezen. Durvers die met frisse ideeën aan de slag gaan. Durvers met een ruime blik. Durvers die uit doodlopende systemen van deze tijd durven te stappen. Driekant durvers! Durf je met ons mee? Ik kan je verzekeren, dat als je eenmaal de smaak te pakken hebt, je ervan blijft eten!

Driekant lijkt in eerste instantie misschien een ‘gewone’ biologische bakkerij met een eigenzinnige uitstraling. Maar wie goed kijkt, ziet dat we net wat meer collega’s hebben, dan de gemiddelde bakkerij. We zijn bijzonder trots op deze medewerkers. Daarom brengen we de smaakmakers van Driekant de komende tijd in beeld. In een serie van 10 afleveringen krijg je aan de hand van interviews met onze collega’s een kijkje achter de schermen.

>>

Mijn ervaring is dat als ik me persoonlijk wil ontwikkelen of veranderingen in de ‘grote wereld’ om me heen wil beïnvloeden, dat daar in eerste instantie ‘durf’ voor nodig is. Ook al lijkt de stap vanzelfsprekend. De durf om naar buiten te treden en mezelf te laten zien, haalt me uit mijn comfortzone en maakt me kwetsbaar.

Mensen die om wat voor reden dan ook een langere tijd buiten het arbeidsproces zijn geraakt en het aan durven om bij Driekant een arbeidstraining volgen, stellen zich bij voorbaat kwetsbaar op. Ze durven dingen aan te gaan die ze voor het eerst in hun leven doen en ervaren daardoor dat hun leven verandert.

Marijn Smit trapt af. Kijk maar. Scan de QR-code om de video te bekijken


JAAAA!

Daar zijn ze weer: De Winter Waarde Punten van Driekant Het is weer tijd voor een van de mooiste tradities van het jaar: de Winter Waarde Punten actie van Driekant. Van begin december 2019 tot 31 maart 2020 kan je sparen voor allerlei heerlijkheden, zoals de beroemde ZUTkoek, onze prijswinnende speculaasjes of een tegoedbon. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is voldoende Winter Waarde Punten sparen. Deze punten krijg je gratis mee bij iedere aankoop vanaf â‚Ź5.- bij de Driekant winkels in Zutphen en bij onze marktkramen in Apeldoorn, Brummen en Zwolle. Nog leuker: aan het einde van de actieperiode houden we een feestelijke bijeenkomst, waarin we een aantal prijzen verloten.

DOE JE MEE?

Dan maak je meteen kans op de meest begeerlijke hoofdprijs van deze winactie, namelijk een jaar lang gratis brood!

DRIEKANT KRIJGT EEN NIEUWE JAS!

Heb je het al gezien? De winkel en het lunchcafĂŠ van Driekant krijgen langzaam maar zeker een heel nieuw uiterlijk! We wilden nog meer sfeer, beleving en gezelligheid in de zaak. Wat ons betreft zijn we op de goede weg.

prachtige schappen en kasten geleverd, waar onze broden, gebakjes en koekjes nog beter tot hun recht komen. Kom zelf maar eens kijken en laat je zintuigen het werk doen. Er valt voldoende te proeven en te ruiken.

Zo hebben we een nieuwe koffiemachine (maalt verrukkelijke koffie!), is de pui aan de binnenkant vernieuwd en hebben we een nieuw lichtplan, zoals dat chic heet. Bovendien heeft de lokale smid

Laat je ons weten wat je ervan vindt? Daar worden we blij van. En wij niet alleen: de financiering van deze verbouwing is namelijk gedeeltelijk tot stand gekomen via crowdfunding!


“HET LEUKE IS, DAT IK BIJ DRIEKANT KAN BLIJVEN WERKEN AAN MIJN ONTWIKKELING EN GOEDE STAPPEN ZET RICHTING VOLWASSENHEID.”

Collega Hans Thomas:

“Hoe ik zo bij Driekant terecht kwam?”

Hans Thomas is al jaren een vertrouwd gezicht bij Driekant in de bakkerij en op de inpakafdeling. Hij vertelt graag over de mooie weg die hij bij ons al heeft bewandeld: “Ik werk inmiddels al 12 jaar met veel plezier bij Driekant. Eerst in de interne huishoudelijke dienst en later in de bakkerij.” “De Hamalandschool in Lichtenvoorde vond bij Driekant een stageplaats voor me. Eigenlijk beviel het werken hier zo goed van alle kanten, dat ik na afloop mocht blijven. Het leuke is, dat ik bij Driekant kan blijven werken aan mijn ontwikkeling en goede stappen zet richting volwassenheid. Ook dat is belangrijk”, benadrukt Hans.

Stagiairs maak ik graag wegwijs “Zoals ik al zei, ben ik begonnen met werken in de huishoudelijke dienst. Dat was leuk en ook wel belangrijk. We zetten de lunch klaar voor alle Driekant collega’s en zorgden er bijvoorbeeld voor dat er altijd schone en gestreken kleding en keukendoeken waren. In die tijd ben ik ook begonnen met het helpen op de inpakafdeling. Dat is altijd heel mooi om te doen. Vooral omdat je zo precies moet werken. De hoeveelheden moeten natuurlijk kloppen en bij het sealen van de producten mag er ook geen (lucht)gaatje meer inzitten. Als er nu nieuwe mensen komen zoals stagiairs, dan maak ik ze ook altijd graag wegwijs. Ik kan ze veel goede aanwijzingen geven over hoe je dit werk het beste kan doen en dat vind ik fijn.”

WE HEBBEN DE LEKKERSTE SPECULAAS VAN GELDERLAND! Wij wisten het allang, maar nu is het ook door een officiële speculaasjury bevestigd: Driekant bakt de állerlekkerste amandelspeculaas van Gelderland. Bij de befaamde landelijke speculaaskeuring van Beko zijn we eerste geworden van de maar liefst 103 inzendingen. Een waanzinnig mooi compliment, waar we met alle durfbakkers van Driekant trots op zijn!

Inpakken blijft meest favoriete werk Op de vraag welk werk hij het leukst vindt om te doen antwoordt Hans: “Ik werk nu op veel verschillende plekken aan zowel de Lange Hofstraat als in het Broodcafé achter het station. Overal is wel iets leuk, maar het inpakken blijft toch mijn meest favoriete werk. En natuurlijk het helpen in de bakkerij in bijzondere tijden zoals Pasen, Sinterklaas en Kerst. Ook maak ik met veel plezier de kip- en kuikenbroodjes met Pasen. Zoals je begrijpt heb ik het echt naar mijn zin en ik hoop nog lang te blijven werken bij Driekant!”


EXPERIMENTEREN MET BROOD: ‘DEEGLAB’ IN HET BROODCAFÉ

Van biologisch en spelt tot volkoren en zuurdesem: waar het broodtrends aangaat, lopen we bij Driekant graag voorop. Brood is wereldwijd en al eeuwenlang een van de belangrijkste basisvoedingsmiddelen, maar onze kijk op brood verandert nogal eens. Denk aan nieuwe inzichten over gluten en koolhydraten. Feit is, dat in de meeste broden boordevol voedingsstoffen en vezels zitten en voor een goede darmwerking zorgen.

MAAR WAT MAAKT BROOD NU EIGENLIJK BROOD? In ons eigen DeegLab in het Broodcafé in Zutphen, gaan we graag op onderzoek uit en houden we brooddeeg opnieuw onder de loep. Daarbij innoveren we er rustig op los! Met behulp van een kookstuk kan zetmeel bijvoorbeeld meer water opnemen en beter vasthouden, wat een ‘broodmasker’ oplevert dat minder snel droog wordt. Daarnaast onderzoeken we of we eiwitten uit reststromen van groenten kunnen toevoegen aan ons brooddeeg. Door te blijven experimenteren, zijn we ervan overtuigd dat we een nog voedzamer en evenwichtiger broodsoort kunnen maken! Benieuwd naar de ontwikkelingen van ons DeegLab? Binnenkort kan je ons nieuwe brood in de winkel proeven en je mening geven!


F

eestmaand eesttaart

Wat glimt ‘ie mooi he? Helemaal feestelijk aangekleed, onze feesttaart. De hele maand december kan je dit fijne feesttaartje (voor ongeveer 6 personen) lekker meenemen naar huis. Natuurlijk zorgen wij voor een passende feestoutfit. Begin december is het een Sinterklaastaartje, daarna wordt het een Kerst- en Oud & Nieuw taart. Er valt genoeg te vieren! Trouwens, met deze taart is het altijd feest. Probeer maar uit.

Nieuw in 2020 LICHT UIT, SP T AAN: GEBAK VAN DE MAAND


Chocoladegebakjes. Vruchtengebakjes. Ronde gebakjes. Puntige gebakjes. Gebakjes met slagroom. Of gebakjes met mokkacrème. Mmmm! Gebakjes zijn er in alle soorten en maten. De zoete hapjes vallen bij velen in de smaak. Als we eerlijk zijn: we kunnen ze zelf ook maar moeilijk weerstaan… Hoogste tijd om gebak eens flink in de spotlight te zetten. Want dat verdienen ze. Vanaf 2020 lichten we daarom elke maand een gebakje uit. De ene keer een vergeten klassieker, dan weer een zelfbedachte spannende smakencombinatie.

t je da de Wist t w ee n o d ee t... o e r h b ons ijgt in r k n leve

...Driekant Broodcafé in Zutphen? Dagelijks verkopen we hier ‘brood van gisteren’, voor de halve prijs mét ondersteuning aan de Voedselbank!

Wat het Gebak van de Maand ook is, we zorgen voor een heerlijke verrassing, die aansluit bij het seizoen! Wat is jouw lievelingsgebakje? Of welk gebakje zou je nog wel eens willen proeven? Geef het door aan een van onze Durfbakkers. Misschien verzin jij wel ons nieuwe Gebak van de Maand!

l ke je e de at d va n n t . . . e e st j n d a g Wi mb e z o e l ko t s t w laa aand m

...bij ons aanschuifontbijt in het Broodcafé in Zutphen? Reserveer wel van te voren via broodcafe@driekant.nl of kijk op www.brood-cafe.nl, want het is snel uitverkocht.

DE WERELDBOL VEROVERT NEDERLAND! Elke dag hebben er 821 miljoen mensen honger. 821 MILJOEN! Niets doen is geen optie. Driekant is ervan overtuigd dat een wereld zonder honger binnen handbereik ligt. Daarom hebben we de Wereldbol bedacht. Een brood met een unieke receptuur en smaak. Een brood met een boodschap. Iedereen die de Wereldbol koopt, helpt voortaan mee om honger de wereld uit te krijgen, want van iedere verkochte Wereldbol gaat er 30 EUROCENT naar The Hunger Project.

In 2020 gaat de Wereldbol Nederland veroveren. Zeker weten! Sinds september is Driekant namelijk een belangrijke samenwerking aangegaan met Royal Steensma om de Wereldbol echt in beweging te krijgen. Royal Steensma gaat de productie, verkoop en distributie van de Wereldbolmix naar alle ambachtelijke bakkers in Nederland verzorgen. Daarmee verwachten we -houd je vast!- volgend jaar maar liefst 1 MILJOEN Wereldbollen te verkopen. Kijk, van dat soort getallen worden we wél vrolijk.

TIP: krij een agen g je ook Post da van de code Lote rij?

Er staat een bon in van de Wereldbol die je bij je lokale bakker kunt verzilveren. Samen eten we honger de wereld uit!


H et verhaal achter spelt: van traditie tot gezonde smaakmaker! Speltproducten staan deze dagen flink in de belangstelling. Maar wist je dat speltgranen al heel lang bekend staan om hun heilzame werking voor de mens? Zo schreef de inmiddels heilig verklaarde kloostervrouw én filosofe Hildegard van Bingen al in het begin van de 12e eeuw het volgende over spelt: “Spelt is het beste graan. Vettig en krachtig en fijner dan alle andere granen. Het maakt de geest blij en vol vreugde. Het is goed en licht verteerbaar. Als men zo ziek is dat hij niets kan eten uit zwakheid, dan moeten ze de hele Speltgraan koken in water, wat boter of eigeel toevoegen. Zo eet de zieke beter en smaakvoller. Het geneest hem van binnen naar buiten als een goede en heilzame zalf.” Helende werking Hildegard van Bingen was rond 1140 verantwoordelijk voor het welzijn en gezondheid van haar medezusters in het benedictijnerklooster. Ze was een goede observant en merkte al snel de helende werking van Spelt.

t je da en Wist it sam m S k n ... e it H iet Sm va d e r P n o o met z

Veel fans van speltproducten Ook in deze tijd zijn er gelukkig heel veel fans van speltproducten. Klanten vertellen ons vaak, hoeveel baat ze hebben bij het eten van speltbrood en andere producten van speltgraan die in de Driekantbakkerij worden gebakken. Natuurlijk bakken we onze producten uitsluitend met 100% speltgraan. En dat proef je! Heb je zelf al eens een van onze spelproducten besteld? Doen! Waarschijnlijk wil je nooit meer anders.

Wis tj o o k e dat ons in h le e erg t buite kkers ...op dinsdag 24 maart 2020 nlan geli e fd d i s? (van 17u tot 21.30u) weer een masterclass

Broodbakken geven? Prijs: € 75,- per persoon, inclusief maaltijd, drankjes en een rijke broodoogst om mee naar huis te nemen. Aanmelden kan via: webshop.driekant.nl

www.driekant.nl www.brood-cafe.nl

Zo leveren we in Duitsland, België en Oostenrijk.

Profile for driekant

Winter-Nieuwsbrief  

Winter-Nieuwsbrief  

Profile for driekant
Advertisement