Page 1

R.U.S.E. liveband pĂĽ Stora Scenen Massor av E-Sport Allt infĂśr Winter


Windows®. Ett liv utan begränsningar. Fujitsu rekommenderar Windows.

Synd. dEt FinnS ingEt mEr att önSka…

CELSiUS ULtra

Överklockade komponenter direkt i fabriken skapar en av de snabbaste luftkylda speldatorerna på planeten. Endast de bästa och exklusivt handplockade komponenterna duger. Det i kombination med mer än 30- års erfarenhet och världsledande ingenjörskonst gör oss till en vinnare.

39.990 :inkl. moms

Intel® Core™ i7 - 975 processor Extreme Edition Microsoft® Windows Vista® Business 12 GB (6 x 2 GB, DDR3, 1333 MHz) 2 st överklockade EVGA GeForce 295 GTX (1792 MB), 2-Way SLI® Support Creative Sound Blaster X-Fi Titanium 1 st WD Raptor, 10000 rpm, 150 GB, 2.5” 2 st SATA II, 7200 rpm, 1000 GB, 3.5” Blu-ray

Hitta återförsäljare: http://ts.fujitsu.com/rl/celsiusultra/en Fujitsu och Fujitsu logotype är registerade varumärken tillhörande Fujitsu Ltd. Microsoft, Windows, Windows logotypen och Windows Vista är antingen registerade varumärken eller varumärken tillhörande Microsoft i USA och övriga länder.Intel, Intel-logon, Intel Inside, Intel Core och Intel Core Inside är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör Intel Corporation i USA och andra länder.

Mycket snabbare Mycket starkare


Köp World of Warcraft för endast 99:på Dreamstore! ©2004-2009 Blizzard Entertainment, Inc. All rights reserved. Blizzard, Blizzard Entertainment, World of Warcraft and Warcraft are registered trademarks of Blizzard Entertainment, Inc. in the U.S and/or other countries. All other trademarks referenced herein are the properties of their respective owners.


n å r f d i r f l Ju :ch o n e x u v / att* n

260

Finns det

hjärterum så finns det ändå någon slags gräns Fira julen hos tjocka släkten men sov ut hos oss. Mellan 18 december och 10 januari bor du på Scandic till julröda priser om du bokar 2 eller 3 nätter i rad. Ekologisk frukostbuffé ingår och barn under 13 år bor alltid utan extra kostnad. Boka på scandichotels.se/jul

* Gäller per vuxen och natt i delat dubbelrum om du bokar 3 nätter i rad.


h e rl i n w i d e rb e rg .co m

Stay Sharp


06 i n d e x

13........ f o k u s

I fokus detta nummer har vi DreamHacks internationella expansion och sköna gamingprylar i DreamStore.

15.................... d h

s u m m e r 2009 DHM sammanfattar höjdpunkterna under DreamHack Winter 2009. Information om evenemanget, mat&dryck och hålltider.

20........fe s t i v a l s c h e m a

Missa ingenting och spana in DreamHacks festivalschema. Uppdateras även på Dreamhack.se under hela evenemanget.

24........k ä r l e k

till spelet Kan man vara förälskad i ett spel? DHM:s reporter träffar Sakichiro som fullständigt älskar Tekken 6.

30.............................................. k i n a

DreamHack har arrangerat sitt första evenemang i Kina. Spana in DHM:s bildextra från DreamHack-kvalet i Chengdu.

33........e - s p o r t

Här finner du allt om E-sportturneringarna, prispengarna och hur man anmäler sig samt om världens bästa lag

35........p r o c e s s o r b y g g e d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

Hur skapas egentligen ett processor? Sweclockers tar med oss på en åktur i skapandet av en processor.

40................ s p e l

DHM bjuder på aktuella recensioner av R.U.S.E, DJ Hero och Call of Duty: Modern Warfare 2. DHMs recensent Tobias Garsten kollar höstens stora speltitlar.

42........fe s t i v a l k a r t a Vad ligger var och hur hittar jag dit? På festivalkartan får du en bra överblick av evenemanget. 51................................................................ m u s i k

på dh Åtta liveband spelar på Stora Scenen på DreamHack Winter 2009. Det blir actionladdad metal och elektronisk musik som kommer få dig att ramla av stolen.

61........j ö n k ö p i n g

DreamHack är tillbaka i Jönköping. På dessa sidor finner du Informativa artiklar om idrott och entrepenörskap i staden.

66........t ä v l a

med asus ASUS har en av de största mest intressanta montrarna i DreamExpo. I DHM arrangerar de en öppen tävling med fina priser.


08 r e d a k t i o n e n chefredaktör

Tomas Hermansson th@dreamhack.se ansvarig utgivare

Robert Ohlén ro@dreamhack.se re d a k t ö r

Fredrik Nyström fn@dreamhack.se a r t d i re c t o r

Daniel Lindmark www.daniellindmark.com

m e d a rb e t a re

Tobias Garsten Björn Edström Rasmus Brinck fo t o g ra fe r

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

/

i l l u s t ra t ö re r

Petri Hänninen Blomberg Oscar Sundström

annonser

sales@dreamhack.se

d h m d re a m h a c k m a g a z i n e

Dreamhack AB Surbrunnsgatan 57 SE-1113 27 Stockholm Fax: +46 8 33 70 70 Upplaga: 15 000 Tryckeri: Sörmlands Grafiska


Är du årets webbstjärna?

Tävla och vinn TjugoTusen!

Gör en webbplats av skolarbetet och var med i Webbstjärnan 2010 Anmälan görs på www.webbstjärnan.se


10 r e d a k t ö r e n

så var det dags för ännu ett nummer av DreamHack Magazine (DHM). Detta nummer släpps i samband med vårt evenemang i Stockholm. Det är första gången som DreamHack besöker Sveriges huvudstad. Ett evenemang som är fullspäckat med aktiviteter och tävlingar. DreamHack Stockholm står även som värd för uttagningarna till World Cyber Games (WCG) och vi kommer då vaska fram vilka spelare som kommer få representera Sverige i den globala fi nalen i Chengdu i Kina senare i höst.   DreamHack on Tour fortsätter, med start i Stockholm för vår höstsäsong, och den kommer tas oss runt om i Sverigen men även via ett antal mindre evenemang runt om i världen. Under våren hölls sex kval till DreamHack Summer runt om i Europa. DreamHack tar nu ett stort steg framåt och kommer för första gången att sätta ned fl aggan även i asien. DreamHackkval kommer att hållas runt om Malaysia under oktober och en nationell final kommer sedan att hållas i Kuala Lumpur. Vi ser fram emot att hälsa dessa spelare välkomna till DreamHack Winter. Just nu planeras en mängd kvaltävlingar över hela världen och som under hösten kommer att offentliggöras.   Under 2009 har DreamHack satt det höga målet att nå 200 000 personer med våra evenemang och vi ligger i god fas med våra planer hittills och DreamHack har trots lågkonjunkturen haft sitt bästa år hittills. DreamHack Summer 2009 var en succé och det största sommarevenemanget för DreamHack någonsin. Vi ångar med andra ord vidare på en turne som under det närmaste året kommer ta oss runt om i världen. 2010 fi rar DreamHack dessutom 15-års jubileum. Det ser ut att bli en spännande höst med DreamHack.   Vi ses på DreamHack On Tour. Rock On!

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

David Garpenståhl Festivalgeneral


Ljud & Bildskolan morgondagens r fö r a g in n d il Dagens utb www.lbs. se

jobb!

Gymnasieutbildningar inom spelutveckling, Arkitektur, Journalistik, media och musik Läs mer på www.lbs.se


DreamHack över hela världen

32 // vår stora cs-turnering har numera plats för 32 lag i slutspelet. spelare och lag från hela världen är på plats, många har vunnit våra kval. välkommen alla spelare från singapore, malaysia, tyskland, portugal, belgien, kina, danmark, finland, norge, estland, rumänien, serbien med flera.

1337 x 3 // tre gånger under festivalen kommer klockan att vara 13:37. då räknar vi med enormt jubel i hallarna. missa inte detta!

DreamHack återkommer varje år precis som Julafton, Midsommar eller någon annan högtid. Men en stor nyhet för DreamHack Winter 2009 är att vi för första gången har tagit steget ut i världen. Inför DreamHack Winter 2009 har vi arrangerat ett 20-tal i olika länder. De vinnande spelarna och lagen har vunnit en flygbiljett och biljetter till DreamHack Winter 2009.   Vi har varit i länder som Kina, Malaysia, Rumänien, Tyskland, Nederländerna, Norge, Portugal och många fler. Detta betyder att DreamHack Winter 2009 blir det första evenemanget med en riktigt internationell prägel. Bli alltså inte förvånad om din bordskompis pratar franska eller tyska.

14 // denna gång arrangerar vi fler officiella turneringar än någonsin tidigare, till det tillkommer en hel del amatour och de som våra utställare står för. det finns något för alla!

  DreamHack är ett öppet evenemang som bygger på respekt mellan människor oavsett vilket land man kommer ifrån. På DreamHack möts vi som gamers, nördar, programmerare och polare. Här hittar vi en fristad där vi kan bygga nya kompisrelationer och tävla mot varandra i fulast bakgrundsbild eller vinna en match i Counterstrike.   Intresset är enormt för DreamHack och nästa år kommer den internationella utvecklingen fortsätta. DreamHack deltar på världsutställningen och kommer arrangera kval och mindre DreamHackevenemang runtom i världen. En sak står dock fast   DreamHack Winter är fortfarande störst och det är vi stolta över.

13 f o k u s

3 // dreamarena har knoppat av sig och vi har nu hela tre scener. dreamarena extreme powered by telia kan ta över 1100 personer, dreamarena black tar den övriga e-sporten och har plats för ca 300. på dreamarena orange blir det föredrag och tar ca 400.

d r e a m h a c k

22 000 // förra året åts det 22 000 billys, vi räknar med mer folk på winter 2009, vi siktar på 30 000!

600 000 // smaka på siffran sexhundratusen, ganska mäktigt! det är värdet på vad som ska delas ut bland vinnarna av esportturneringarna på dreamhack winter 2009. rekord!

Robert Ohlen på trumhumör i Chengdu

45 020 // youtube-klippet när henrik pontén var på dreamhack summer 2009 har visats 45 020 gånger. vilket klipp blir festivalens snackis? upp med ditt material på youtube du oxå! se klippet på: bit.ly/40qmfi

m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


14 f o k u s

De essentiella DreamHack-prylarna du inte får missa

Alla prylar finns i DreamStore

DreamHack T-shirt Skaffa den officella t-shirten för DreamHack Winter 2009 så glömmer du garanterat inte det fantastiska evenemanget. DreamHack blir ofta ett oförglömligt minne för dom flesta men en T-shirt kan defintivt göra susen för att friska upp minnet då och då. SteelSeries Sibera Red Både proffspelare som Fnatic och SKGaming samt musiker som Basshunter har haft det. Skaffa ett riktigt gamingheadset till kanonpris på DreamHack Winter 2009 och vi rekommenderar speciellt den här varianten i rött som får dig att lysa i LANmörkret.

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

SkulleCandy Lowrider Vem vill inte glida runt i det här balla headsettet hela dagarna? Känn dig som en hip-hop artist när du hänger framför datorn på DreamHack Winter 2009. Snygg headset till festivalpris. Missa inte den här chansen.

DreamHack-mattan De 100 första kunderna i DreamStore får den officiella DreamHack-mattan. Musmattan är anpassad för de ganska trångbodda bordsplatserna på DreamHack Winter 2009 och har ett häftigt utseende för äkta LAN-entusiaster. Skynda till DreamStore, handla någonting (minst till ett värde av 100 SEK) och få en musmatta på köpet! CoolerMaster Sentinel Advance + musmatta Coolermaster har tagit klivet in i gamingbranschen och i DreamStore kommer det finnas en skönt paketpris för både mus och musmatta. Så om du har glömt båda grejerna eller bara vill uppgradera till ett schysst pris så spana in Coolermasters paketdeal i DreamStore.

USB-Fläkt USB-ansluten bordsfläkt med böjbar nacke. Perfekt för att ha vid varma LAN-dagar. Kan även drivas på 4st vanliga AA-batterier.


15 W i n t e r 2 0 0 9

d r e a m h a c k

Foto: Petri H채nninen Blomberg

m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


16 W i n t e r 2 0 0 9

Detta händer på DreamHack Winter DreamHack är inte bara världens största LAN utan också en festival där det finns massor av roliga saker att upptäcka. DreamHack Winter 2009 är ett evenemang sprängfyllt med e-sport, musik, film och kreativ. Du kommer också hitta de senaste produkterna och utställarna i DreamExpo och i DreamStore kan ni handla de senaste gamingprylarna från världens alla tillverkare. Foto: Petri Hänninen Blomberg

Vinterns nyheter

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

Fyra olika scener DreamHacks huvudscen som kallas Stora Scenen är intakt men större och dessutom har dessutom bytt plats i D-hallen till den andra sidan. Här kommer ni kunna se alla konserter, kreativa tävlingar och även annan underhållning. DreamArena är DreamHacks egen uppvisningsarena för bland annat E-sport men också för filmvisningar och föreläsningar. DreamArena Extreme, som hade succépremiär på DreamHack Summer 2009, blir åter igen en av festivalens höjdpunkter. Denna gång kompletterar Extreme med ytterligare två scenen, DreamArena Black i E-sporthallen och DreamArena Orange i DreamExpo. Black är öppen 24/7 och fokuserar på e-sport och filmvisningar. Orange är våran kunskapscen som är sprängfylld med spännande föreläsningar på dagtid. Dubbelt så stor DreamStore I somras lanserade DreamHack för första gången en egen festivalbutik. Det blev succé direkt, DreamHack slog försäljningsrekord och den här gången expanderar vi och bygger en dubbelt så stor butik. På 400 kvadratmeter kan du hitta alla de senaste gamingprylarna. Världens största och bästa leverantörer av hårdvara och gamingtillbehör finns på plats så missa inte den här chansen att hitta ett nytt tangentbord eller komplettera datorn med ett nytt grafikkort. Exklusiva spelnyheter på DreamHack På vinterns DreamHack kan du uppleva massor av spännande spelsläpp och spelnyheter. DreamHack blir ett riktigt inferno för spelälskare. Blizzard är på plats och visar upp kommande StarCraft II och den nya WoW-expansionen Cataclysm. Ubisoft delar ut vip-konton till strategispelet R.U.S.E. och kommer dessutom arrangera öppna tävlingar i det. Electronic Arts och Dice håller i föreläsning på DreamArena Orange, Sega studios visar upp Napoleon: Total War på Stora Scenen och NC Soft finns i DreamExpo och visar upp det nya MMOspelet AI Online.


17

Stora scenen

W i n t e r

Ett magiskt uppträdande av Julien Dauphin Magikern Julien Dauphin började sin karriär på Paris gator och torg i tonåren. Tidigt snappades Juliens talanger upp av nöjesjätten EMA Telstar som han turnerade med i 50 svenska städer. Efter studier på världens äldsta magiskola ”Chavez Studio of Magic” i Los Angeles var Julien tillbaks i Sverige för att erövra titlar som Svensk och Nordisk mästare i magi. Efter fina titlar som svensk mästare i magi 2006 och nordisk mästare i magi 2004 är han nu klar för Stora Scenen på DreamHack Winter 2009. Stora Scenen: 16:00 Lördag 28/11

2 0 0 9

Scar Symmetry Scar Symmetry spelar live på stora scenen torsdag 26 november 21.00, vi kan redan nu utlova en riktigt fet och tung upplevelse. Scar Symmetry:s musik förklaras av bandet själva som ”Progressive Melodic Death Metal”, man blandar friskt brutal growl med ren känslomässig sång. Innan spelningen på DreamHack kommer bandet avverka en massiv Europa-turné så att bandet kommer vara tighta är bara förnamnet. Stora Scenen: 21:00 Torsdag 26/11 Dunderpatrullen Dunderpatrullen är ett glatt gäng på 3 personer vid namn Jim Lindgren, Stefan Björn och Magnus Lemon som levererat glad samt galen tv-spelselectronica-jazz sedan 2007. Dunderpatrullen är även kända från det internetpopulära filmgänget Krull Productions. Musiken görs med hjälp av tunga samplingar och en hel del chip och gameboy som stärks med analoga synth-ljud och en gnutta humor. De jobbar just nu för fullt på deras andra platta som kommer finnas tillgänglig på iTunes och Spotify i vinter. Stora Scenen: 20:00 Lördag 28/11 Läs om alla musikartister på Dreamhack Winter lite längre fram i tidningen.

E-sport Counter-strike 1.6 – 5 mot 5 DreamHacks e-sportturnering i Counter-strike 1.6 är en av världens mest prestigefyllda Counterstrike turneringar. Den enorma prispotten på 200 000 lockar några av världens bästa proffslag till turneringen. Ta chansen och tävla i Sveriges mest populära FPS-spel och anmäl dig till turneringen på DreamHack Winter 2009. Anmälan: esport.dreamhack.se Final: 22:00 Lördag 28/11 – DreamArena Extreme World of Warcraft – 3 mot 3 Trött på att grinda PvE? Ta chansen och spela PvP i DreamHacks officella turnering i World of Warcraft. Turneringen spelas på DreamHacks turneringsrealm där vi kröner Sveriges bästa World of Warcraftspelare. Anmälan: esport.dreamhack.se Final: 19:00 Lördag 28/11 – DreamArena Extreme Street Fighter IV – 1 mot 1 Konsoll och fighting har tagit helt nya höjder på DreamHack. I somras avslutades en hyllad Street Fighter-turnering på MinArena och vi krönte Skatan_Milla till DreamHack-mästare. Nu väntas hundratals fighting-älskare till DreamHack för att spela i DreamHacks turnering med hela 50 000 kronor i prispotten. Det är världens största prispott i Street Fighter IV och spelare väntas från Storbritannien, Spanien och Singapore. Anmälan: esport.dreamhack.se Final: 19:30 Fredag 29/11 – DreamArena Extreme Det blir givetvis massor av fler e-sportturneringar. Läs mer på DreamHack.se.

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


18 W i n t e r 2 0 0 9

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

– Lagom är bäst! DreamHack är öppet dygnet runt och det händer massor av roliga saker hela tiden, det är lätt att slarva med både sömn, mat, dryck och hygien. Det är viktigt att du tar hand om dig själv och andra, precis som du gör hemma, här hittar du några tips för att få en trevlig upplevelse under festivalen, och återigen, lagom är bäst!

sov ordentligt Ta dig tid att sova ett rejält pass varje dygn – så blir din lanupplevelse mycket bättre! Du som ska köra hem – sov varje natt så att hemresan blir säker. Unna dig några extra timmar sista natten – polarna kan sköta packningen och röja upp på era platser. Det är endast tillåtet att sova i sovhallen! Av brandsäkerhetsskäl är det HELT FÖRBJUDET att sova mellan bordsrader, under borden eller i brandgångar och utrymningsvägar. Detta är ett krav för att DreamHack ska kunna genomföras på ett säkert sätt! Vi samarbetar med räddningstjänsten som kontrollerar säkerheten varje dag. Våra evenemangsvärdar och sovsalsvärdar jobbar dygnet runt med säkerhetsfrågor. Om du sover någon annanstans är i sovhallen kommer du att bli väckt.   När tusentals trötta besökare ska sova samtidigt kan det bli trångt i hallen. Våra sovsalsvärdar hjälper till att hitta plats om det behövs. Undvik om möjligt dessa tider och passa på att sova när det finns plats! ät och drick ordentligt På DreamHack jobbar vi stenhårt för att erbjuda en bra och varierad kost till ett bra pris för alla dygnets måltider. I våra foodcoorts och resturanger finns det mat, ofta öppet dygnet runt, glöm inte att varva med vanligt vatten mellan läsk och andra drycker. hallå! Eftersom ljudnivån kan vara hög under evenemanget rekommenderar vi att känsliga personer undviker att välja sittplats nära våra ljudanläggningar och tar med sig någon form av hörselskydd. Bra att ha också när du ska sova! Öronproppar finns till försäljning på DreamHack eller på närmaste Apotek.

Foto: Oscar Sundström

och du ... Samtliga DreamHacks festivaler är drogfria, vi har nolltollerans mot alkohol och andra droger, vi tar oss rätten att avvisa personer som är inne på DreamHack påverkade. DreamHack är en av sveriges säkraste festivaler men tyvärr händer det att man som besökare får sina saker stulna, håll god koll på dina prylar, lås fast din dator och monitor, lämna aldig din mobil eller plånbok oöervakad, tillfället skapar ofta tjuven.


20 W i n t e r

FESTIVALSCHEMA TORSDAG

Stora Scenen 08:00 DreamHack opens

2 0 0 9

16:00 DreamHack Opening ceremony 20:00 Concert: LaPuma 22:00 Concert: Scar Symmetry 23:30 Concert: JulieHally

FREDAG

Stora Scenen 00:30 Concert: Saitone 20:00 Concert: Concrete Society 22:00 Concert: Detektivbyran

d r e a m h a c k

DreamArena Extreme

DreamArena Orange

DreamArena Black

12:15 Grand Final Counterstrike Source

14:00 Telia

10:00 Fragfilm

18:00 Grรถn Ungdom: Jakop Dalunde

17:00 Rakaka Live

14:30 Grand Final Quake Live 16:00 Grand Final Call of Duty Modern Warfare 2 18:00 Grand Final Quake World

19:00 Gordon van Dyke, Associate Producer for Battlefield Bad Company 2

19:30 Grand Final Street Fighter IV

DreamArena Extreme

DreamArena Orange

DreamArena Black

13:00 Grand Final: Telia Fotboll Online

12:00 Chalmers - Staffan Bjork spelforskare

10:00 Quake Live Semi Final 1

16:00 Grand Final: Warcraft 3 DotA

13:00 Paneldebatt 1

19:00 Grand Final: World of Warcraft PvP 22:00 Grand Final: Counterstrike 1.6

14:00 Paneldebatt 2

12:00 Quake World Semi Final 1

15:00 Danwei Tran: Windows 7

13:00 Quake World Semi Final 2

16:00 Thomas Westin Datorspelande en mansklig rattighet?

14:00 Quake Live 3rd place decider

m a g a z i n e

16:30 Jonas Linderoth: WTF r u female IRL???

w i n t e r

19:00 Fatal1ty Techtalk

2 0 0 9

11:00 Quake Live Semi Final 2

18:00 Peter Zackariasson: Cyberkapitalism

15:30 Quake World 3rd place decider 16:15 Fatal1ty shootout 17:00 TMNF Grand Final 19:00 StarCraft BroodWar Stagematch 21:00 CS 1.6 Group stage


LÖRDAG

Stora Scenen

DreamArena Extreme

DreamArena Orange

DreamArena Black

16:00 Magician: Julien Dauphin

11:00 Fatima Jonsson: Spelarnas engagemang

10:00 Rakaka Live

18:00 Kreativ - Tracked Music & Prerendered Music

14:00 Thomas Eriksson Sapan i ladan

20:00 Concert: Dunderpatrullen

16:00 Robert Muresan: Hacker Evolution

22:00 Concert: Parham

18:00 Fatal1ty Techtalk

00:00 DreamHack Kreativ

14:00 R.U.S.E. Grand Final 16:00 Fatal1ty shootout 17:00 Norton shootout

21 W i n t e r 2 0 0 9

18:30 AI Online PvP Showmatch - Grand Final 21:00 StarCraft Grand Final

KRÖNIKA Thomas Hermansson

D

en sista helgen var det LAN och CSturneringar i både Sundsvall och Stockholm. Det är inte helt vanligt numera och tyvärr har jag läst och hört lite irritation över arrangörer och regler. Jag skulle gärna vilja skriva om det positiva istället. Det är otroligt viktigt att dessa LAN finns och helst återkommer, år efter år. Speciellt när it-café branschen är på dekis och antalet gamingcenters minskat drastiskt de senaste 5-6 åren.   Det är på LAN som e-sport blir på riktigt. Nybörjare får skinn på näsan och internethjältar får bekänna färg. Det handlar inte om fusk eller pingfördelar. Det handlar om e-sportens verkliga jag, ett tävlingsögonblick precis som i vilken sport som helst, där du inte bara ställs mot spelet utan öga-mot-öga med din motståndare. Din ”skill” är inte värd någonting förens du prövat den på LAN, klarat pressen och allt som kommer runtomkring.   Det är ingen slump att SK:s senaste stjärna kHRYSTAL kommer från Skellefteå. Visst, hyllad internethjälte och fraggare än gång i tiden, men det var inte förens DreamHack flyttade in till stan som folk verkligen fick upp ögonen för talangen kHRYSTAL. Redan på det första Skellefteåevenemanget som medlem i Playzone kunde han direkt gå upp mot världseliten i form av Made in Brazil och SK-Gaming. Nu fyra evenemang senare är givetvis kHRYSTAL en produkt av målmedveten satsning och hårt nötande men också av att han hade rätt plattform nära till hands - nämligen DreamHack Skellefteå.   Jag var uppe på DreamHack Skellefteå IV och jobbade på DreamHack. Det är uppenbart att det finns flera lag från trakterna Skellefteå-Piteå-Luleå

som verkligen ser CS-turneringen på DreamHack Skellefteå som årets viktigaste e-sporthändelse. I år fick vi till exempel se 0bites komma tvåa, strax efter kHRYSTALs gäng. Det med ett lag, där de flesta spelarna tidigare har blivit utslagna i gruppspelet tidigare evenemang. Fjärde gången vet man vilka fällor man inte ska hamna i, så länge man lär sig av misstagen.   På Rendesvouz-tiden i Skövde hade vi Hjobaserade Divine som födde toppspelare som Rwa, niko och get. I Tibro föddes hårdskjutande speedi i Turtle som senare blev mTw-spelare. I Falköping såg hibb dagens ljus. Allen från Degerfors hade RZ också nära till hands. Ja det finns massvis med exempel..   På RZ-evenemang hade skickliga internetspelare från den lokala orten chansen att möta Sveriges bästa spelare på återkommande basis. Inte bara möta dom en gång utan utvecklas under flera eveneamng. Du kanske blir sist första evenemanget, delad åtta andra evenemanget, etta tredje evenemanget. Visst det är massvis med andra faktorer som spelar in, men LANerfarenheter är en absolut nödvändighet för att utvecklas som spelare i Counter-strike, Warcraft eller Trackmania.   Det är som sagt ingen slump att SK:s senaste tillskott kHRYSTAL inte kommer från Skövde. LAN-turneringar är den riktiga grogrunden för nya CS-stjärnor och därför tycker jag att det är grymt att vi har LAN som NorrLAN och Hazard som i alla fall försöker arrangera något vettigt i Sundsvall och Stockholm. För vem vet, nästa stora CS-export kanske kommer från Sundsvall.

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


22 W i n t e r 2 0 0 9

– på DreamHack Inför DreamHack Winter 2009 erbjuder vi ett större och bättre sortiment av mat och dryck än någonsin tidigare och vi är mycket glada att våran partner Dafgårds återvänder med flera försäljningsställen i olika hallar. här är dafgårds egna ord om dreamhack-maten Det inte många vet är att Dafgårds också leverar mat till restauranger. Vi säljer pommes frites till den lokala krogen, köttbullar till IKEArestaurangen i Hongkong och oxfilé till Stureplans lyxrestauranger. All mat lagas sedan 1937 i Källby, Västergötland. Under DreamHack kommer vi servera ett stort utbud av både husmanskost och fast-food till ett så bra pris som möjligt. Vi har lagt mycket tid på att kunna servera nyttig och hälsosam mat men vi kommer givetvis också ha den klassiska LAN-maten. Vi kommer att på alla sätt försöka göra så att du, vår kund, är nöjd.

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

läsk på dreamhack och varför ingen jolt? Det kommer finnas ett stort och varierande utbud av läsk och dryck på DreamHack Winter 2009. Den numera klassiska drycken Jolt kommer med största sannolikhet inte finnas på detta evenemang eftersom Jolts amerikanska ägare har ekonomiska bekymmer. Men istället kommer det bland annat finnas energidrycken Rockstar, cola från både CocaCola och Pepsi samt vitamindrycken Vitamin Well. DreamHack har alltid det lägsta priset på sin dryck och den finns alltid kyld vid ett försäljningsställe nära din dator.

dafgårds meny fam. dafgård montern frukost 40kr (inkl. mjölk/pucko, yoghurt med müsli, ciabatta, 2st ostskivor, fruktsallad) lunch/middag 40kr (inkl. 1st enportionsrätt, jucie/mjölk) rätter: chili con carne, farmarbiff, karins lasagne, korv stroganaoff, pasta spenat ricotta, skomakarlåda, spagetthi bolognese, lövbit och kyckling jacob. kanelbulle/donuts 10kr grillen hamburgare med bröd 40kr korv med bröd 15kr juice 10kr pucko 10kr billys montern & billys vagnen pizza 20kr billys pizza orginal (tomat ost och skinka) billys pizza vegetarisk (tomat, ost, oliver, paprika, lök) donuts 10kr juice 10kr pizza 20kr juice 10kr


@ TRY: Pick up your free Aion trial at the NCsoft stand B02:06 in the DreamExpo or from the “Aion Online Sverige” fansite at D22:65-D22:51 and D21:66-D21:52.

BUY: Be one of the first 100 customers to purchase Aion from the DreamStore and receive a free limited edition Aion t-shirt!

PLAY: Sign up for our PvP tournament at the NCsoft stand to win great prizes in the grand final on Sat 28th at 6.30pm in DreamArena Black!

© 2009 NCsoft Europe Ltd. All rights reserved. NCsoft, the interlocking NC logo, Aion and all associated logos and designs are trademarks or registered trademarks of NCsoft Corporation. All other trademarks or registered trademarks are property of their respective owners.


24 s p e l

Kärleken till ett spel När DHM träffar Sakishiro i centrala Uppsala har Tekken 6 varit ute för allmänheten i en vecka, längtan är över och spänningarna har släppt, äntligen kan fansen få vältra sig hemma i soffan med nya Tekken som under hela två år endast funnits tillgängligt i de Japanska arkadhallarna och på ett fåtal ställen i västvärlden där faktiskt arkadhallen fortfarande lever. Vi träffade Sakishiro för första gången under DreamHack Stocholm där han var på plats för att ställa upp och tävla, då i Tekken 5: Dark Resurrection, har vi haft kontakt via Internet, främst via MSN där Sakishiro uppdaterat sin status men antal dagar till släppet, varje dag, han har nog längtat mest av alla.

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

I spelrummet möts jag av tre skärmar, på samtliga snurrar det Tekken. Datorn visar en Tekkenmatch via youtube, Xboxen är uppkopplad till en ASUS 24" som enligt proffsen är en av de få skärmar med tillräckligt lågt input lagg, vilket ger en oöverträffad känsla och exakthet för just snabba fightingspel. På en av väggarna sitter det Tekkenaffisher och en av väggarna täcks av en projektorduk och till den är en PS3:a uppkopplad. Sakishiro kopplar ur sin special modifierade Joystick från 360n och jag får låna HORI-stickan som medföljer i special-bundlingen av spelet.   Jag själv är nybörjare men har bestämt mig för att endast lira den nya karaktären Bob under hela sessionen. Sakishiro byter mellan varven, i första matchen väljer han Law som för honom är en av de nya karaktärerna som det ska satsas på i Tekken 6.   – Jag började köra med Law för ett halvår sedan, i Tekken 5 DR, men mina huvudkaraktärer i femman var Devil Jin, han är Mishima som jag spelet med sen Tekken Tag, meshima är Devil Jin, Hiachi, Kasoya och Jin som är halv Mishima och har gemensamt rörelsemönstret Wave Dash som dock har nerfats till Tekken 6 vilket gör de betydligt svårare att tävla med de karaktärerna än tidigare, förklarar han entusiastiskt. Entusiasm och en omsättbar hunger att få spela och prata om sitt spel är det första som slår mig när vi börjar nysta i skogen av begrepp och tekniker, Sakishiro pratar gärna ingående om detaljer, nyanser och spelminnen. Efter en stunds kornfigurerande av knappar börjar vi lira, jag får in ett par sköna smällar men mitt spel är för enkelt och för ovarierat så det blir inte många rundor som går till min Bob, under de timmar vi satt och pratade lyckades jag inte vinna mer än ett handfull rundor, inte för att jag hade väntat mig det, jag får skylla på att vi faktiskt pratade under tiden vi spelade. nu ska vi spela tekken och prata om kärleken till ett spel. kan man redan nu, efter bara en vecka se at några karaktärer är starkare än andra?   – Absolut finns det vissa karaktärer som är lite starkare än andra men generellt sätt så är spelet väldigt bra balanserat, man märker det när man spelar mot en spelare som spelar Kuma, björnen eller den nya tjejen Zafina, från Indien, hon med den speciella yoga stilen. Hon är enligt Japanerna

och Koreanerna den sämsta karaktären i spelet tillsammans med Raven, men grejen är att jag har sett matcher där Zafina spöar skiten ur spelare vars karaktärer är rankade högre i tierlistan, det visar på att om man inte har tillräckligt med erfarenhet mot samtliga karaktärer så åker man på spö. Alla karaktärer är väldigt tävlingsbara, kanske inte i Korea och Japan där blir det jättesvårt att spela med en av de lägre rankade karaktärerna, men om man kör med en gubbe som är sådär, står man sig bra i Europa och USA. Bob är underskattad, han var den bästa karaktären när Tekken 6 släpptes på arkad, men nu i T6BR är han dock nerfad, vissa jugglar gav väldigt mycket skada, man kunde döda motståndaren på en juggle, de har fixat till skadan, desto mer du får in i luften nu, desto mindre skada ger den, det är bra. Efter första matchen vill jag omedelbart ha en re-match, jag har tidigare spelat spelet i ungefär 5 timmar och brukar normalt vinna, Sakishiro spelar dock i en helt annan division och mina få knep blockas snabbt bort och hans mixade attacker kommer från högskolan medan jag harvar i förskola. Sakis väljer nu den helt nya gubben Lars Alexandersson som enligt storyn har en Japansk mamma och en Svensk pappa.   Sakishiro fyller på:   – Man kan säga att Lars är en huvudkaraktär i sexan, han är faktist en väldigt bra karaktär som man kan spela med på hög nivå. Sen ger han mig en lektion i blockeringsspelet samt hur han jobbar med aggressivitet och defensivt spel   – Det handlar mycket om att göra mixups mellan låga och mid-attacker, man ska inte göra mellan låga och höga, de höga kan du ducka och de låga blockar du, midattacken måste du blocka stående, du måste utsätta din motståndare för guessing games hela tiden. Vissa karaktärer måste man ha bra koll på om man ska köra offensivt eller defensivt, det är väldigt viktigt att ha koll på alla karaktärer, hur deras stil funkar och hur du ska bestraffa deras attacker, om du tex blockar en låg knock-attack som kan följas av en garanterad combo så får du väldigt mycket utdelning när den går in, men om den blockas så ligger man väldigt risigt till, det är det man måste kunna, så man kan bestraffa med maximal utdelning.


hur såg första kontakten med fightingspelen ut?   – Det var ju så här, min far hade tidigare en livsmedelsbutik och han hade under en period arcadspel där det mesta var fightingspel. Det var klassikerna från SNK som Fatal Fury, Art Of Fighting Samurai Showdown och King Of Fighters. Det var då jag fick upp ögonen för fightngspel generellt och började gilla de bättre än Super Mario på Nintendo, säger Sakishiro och skrattar. och tekken?   – Älvsjömässan 1994, där visades Playstation 1 upp för första gången, de hade precis släppt det i Japan och de visade upp det med Tekken 1. Första gången jag såg det var det verkligen LOVE AT FIRST SIGHT, man tyckte det var så himla snyggt, det rörde sig så otroligt flytande, det var det första spelet som spelades i 60 frames per sekund. Innan fanns bara Virtua Fighter som var väldigt kantigt, vektorgrafik, sen rörde sig spelet i 30 frames så det var en stor skillnad at se Tekken 1 i 60. Tekken var precis som på arcadversionen, men med bättre ljud. Jag kommer ihåg dagen som det var igår, jag blev faktiskt frälst. Det som var väldigt häftigt var ljudet, attackerna var häftiga, speciellt kasten som var jätte snygga och bytte kameravinkel, det hade man aldrig sett i andra fightingspel tidigare, så det var riktigt coolt. Jag sparade pengar och köpte faktiskt Playstation direkt från Japan och var tvungen och lära mig om el-transformatorer och sådant, jag började dock inte spela seriös först med Tag Tournament då jag träffade andra som brann för och visade, precis som jag, en stor passion för spelet. Mina vänner som tidigare hade spelat på en lägre nivå fick även upp de upp ögonen för att spela seriöst, det fann ingen scen att tala om men det började röra på sig. Det fanns ett gäng i Uppsala som spelade hårt, när vi möttes de första gången fick vi storstryk. Vissa hade börjat med arcadstickor, innan hade vi kört med pads. går det att bli bäst med pad?   – Fightingspel är gjorda för att spela med sticks, det är som du skulle spela FPS med pad, det går liksom inte, där måste ha tangentbord och mus. Det finns såklart bra spelare som lirar pad, det största undantaget är en Italienare som kallas för HarryPotter, han rör sig jätte fort och kan wavedasha som en galning med paden. När jag tävlade mot han i Italien så fick jag se hans tumme, jag var nära på att spy, den var helt mörbultad, han hade nött sönder den av allt spelande med pad, han har spelat mycket, han har dock börjat köra med stick på senare tid. Jag rekomenderar verkligen att folk som inte har fastnat för pad att börja spela med sticka. Man börjar med att slå på alla knappar hej vilt, när man sen börjar gilla spelet så vill man lära sig veta vad man gör. Då börjar man lära sig mer på det djupa, lära sig alla attacker, hur man ska göra dom, helt enkelt komma ihåg vad man gör. du spelar med en modiferad Joystick, vad innebär det?   – Den är moddad så att jag spela med samma stick på både XBOX och PS3, annars måste man ha en stick för varje maskin, en kompis moddade min. MadCatz tournament edition är en riktigt bra

stick, jag har dock bytt spaken, den levererades med en Sanwa som jag personligen tycker är för mjuk, min är lite stiffare, en Seimitsu LS-32-01 som jag rekommenderar just för Tekken. Många av arcadhallarna har dock mest Sanwa. Det är MadCatz som gäller eller HORI Real Arcade Pro dom funkar jävligt bra. Sticken som levereras med spelet är det många som har fått problem med, den tappar kontaten och den är tyvärr inte värd priset, men visst, vill man ha en enkel stick att börja men, definitivt inget för turneringar dock, dels finns det risk för att batterierna dör eller att kontakten bryts, ska man tävla så är det ingen ting annat än en stick med sladd. hur har det känst inför släppet av tekken 6?   – Tiden innan Tekken 6 var faktiskt ett helvete, det var väldigt jobbigt att vänta. Det gick långsamt och man var sur. I London har de spelet Tekken 6 på arcad i ett över ett halvår och när man snackar med dom så är det " Bästa tekken Ever", så man har varit va fan, släpp det nu! Men har verkligen väntat och längtan har varit för stor, outhärdlig.

namn: thanasis (sakis) pantazis nickname: sakishiro ålder: 28 år musik: chillout & ambient favoritserie: hokuto no ken (aka fist of the north star) joystick: modifierad madcats sfiv tournament ed. spel: tekken!

25 s p e l

och nu, du har spelat en vecka, något som är trasigt och måste fixas?   – Absolut, faktiskt. Det är en del som Namco måste fixa med en patch, till exempel så är livsmätarna får lång ner de måste upp, som de är på arkadversionen. Tyvärr måste jag säga att jag blev väldigt besviken på online, det laggar otroligt mycke till och mer än på T5DR. Jag hoppas verkligen att det fixas med en kommande patch, Det är väldigt viktigt att det är lagg fritt i fightingspel på seriös nivå. vem är bäst i Sverige just nu?   – Just nu för tillfället är det faktiskt bröderna Luis och Boris, jag skulle helst vilja säga att det var jag, men jag måste träna mycket mycket mer, jag måste gå in lite mer på djupet på 6:an, lära mig karaktärerna. Jag har svårt med bland annat Jack och den där ryssen Draganov, jag har ingen koll på Draganovs mixups, jag måste lära mig hans strings, hans serie av attacker. De längsta som är 10 strings använder man inte så ofta då de flesta lärt sig att blocka dom, men folk börjar bli slappa, de tror att

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


26 s p e l

ingen orkar lära sig det, men det är viktigt man måste lära sig, speciellt nu med nya karaktärer.   Jag har alltid tyckt att greppa är "fegt" och tråkigt, jag vill helre dela ut skada på annat sätt, jag har blivit kritiserad för det tidigare, jag måste verkligen greppa mer nu speciellt när jag ska spela Law, han har jätte bra kast med mycket bra utdelning, bland annat ett kast där man kan göra combo efteråt. Jag måste vara mer defensiv mot Jack och Dragonov. Jadi spelar föresten en riktigt bra King just nu, det är många fler nu som är duktiga, det är kul, man vill få motstånd, det är då man utvecklas. vem är tekkenguden?   – Knee från Korea var helt sanslöst bra, han har tyvärr ryckt in i lumpen men är tydligen tillbaka nu, utöver han så är Jang Iksu som spelade Tekken Tag helt jävla galen och han hade faktist bara ett öga, Koreanerna har traditionellt sätt varit de vassaste. I Europa är Italienarna duktiga och går in seriöst. Engelsmannen Ryan Hart som är helt galen på allt har fightingspel i blodet.

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

för nybörjare, vad ska man tänka på om man vill lära sig mer?   – Det finns massa grejer man ska tänka på, man ska välja sin karaktär, det blir för mycket om man spelar fler, man kan inte ta till sig kunskap på samma sätt om man har fler karaktärer. Så välj karaktär som passar din stil efter bara ser häftig ut. Steg två är att lära sig alla attacker på movelisten, till och med de som igentligen inte är så användbara. Steg 3 är att lära dig nyckelattackerna. Det bästa är att kolla matcher från Japan och Korea på Youtube, kolla vilka attacker som används mest, hur de rör sig och hur de duckar. Det som tar mest tid är att du inte bara behöver kunna din egna karaktär 100%, man måste kunna alla andra karaktärer bra också, så det blir ganska mycket att plugga på, så om man ska satsa på ett faghtingspel, se till att ha mycket fritid, det är det viktigaste. På Loading.se finns det en blogg som kallas Tekkenskolan som är jättebra för nybörjare och vill veta mer på en djupare nivå. I Tekken kan man inte ta den enkla vägen, det är många som tror att man bara kan lära sig vissa delar för att bli duktig, du måste ta till dig kunskap på många olika plan, att bara kunna combos räcker inte, röra sig bra och blocka är viktigt. Vill man spela generellt är det bara att trycka på knapparna och hoppas att man vinner, haha. Det blir så väldigt mycket roligare på en högre nivå när man lärt sig sin karaktärs attacker. Det blir kul att utföra attackerna och lyckas man vinna på grund av detta så tro mig, det är en riktigt skön känsla man får efteråt. hur många timmar la du ner innan du greppade djupet i spelet?   – Oj, det va rätt länge, jag och mina polare har fått lära oss det mesta själva, tidigare fanns inga matcher på Youtube, så det var svårare förr, nu är det enklare tack vara just tuben som är en stor och viktig del för att bli bra idag, man kan kolla på Japanska proffs att kolla in. Det är nog över 100 000 matcher man spelat, eller nej, det är nog mer, skulle vara häftigt om man hade en räknare.

är tekken en sport?   – Absolut, min största dröm är att Tekken ska bli en sport och esport, det är det man väntar på helt enkelt. Det är så otroligt mycket skicklighet bakom varje seriös spelare, alla måste verkligen träna och nöta combos samt läsa mycket forum och kolla matcher. Ingenting kommer serverat om du ska lära dig Tekken. De flesta som spelar seriöst vill precis som jag kunna försörja sig på spelet, få lite pengar för all tid man lagt ner, det har ju såklart handlat om respekt, bli en känd spelare som alla vet vem det är. Men om jag får välja så väljer jag pengar framför berömmelse, man hoppas ju att möjligheten att tjäna pengar kommer. och andra fightingspel?   – Virtua Fighter har inget tryck bakom attackerna, det känns som man bara nuddar vid varandra, I Tekken har alla egna effekter, mycket flashigare, nu vill jag absolut inte ta ifrån VF något något, det finns ett väldigt djup i det spelet men svårt att ta till sig det. Det är tack vara Street Fighter som Tekken finns, all respekt, men jag tycker inte om projektiler, projektilspamming är inte så kul, jag vill ha man mot man, näve mot näve. Nu måste jag dock säga att jag spelat mycket ett 2D-spel som är som Street Fighter med projektiler, Hokuto No Ken från samma utvecklare som av Guilty Gear, anledningen till det är dock att jag är ett otroligt fan av den Japanska animen med samma namn. Drömmen för Sakisharo är att kunna försörja sig på Tekken, men fighting är fortfarnde nishat inom esporten. Den TV-sända och numera nedlagda ligan CGS stöttade Dead Or Alive 4 under två säsonger men annars får man förlita sig på att de traditionella tävlingsarrangörerna får upp ögonen för fighting, Innan vi lämnar berättar Sakisharo att det vankas nattgibb på Dragons Lair i Stockholm och att många från kompisarna i Lightdash ska dit och lira, natten igenom. Sakisharo är aktuell för tävlingen på DreamHack Winter 2009 finns det hela 70 000 SEK för turneringarna i Street Fighter IV och Tekken 6.


299,Köp SteelSeries produkter för 200,- och få en unik mössa på köpet! Fri glide dot vid köp av SteelSeries mus. SteelSeries QcK Lich King Exclusive för 69,Alla erbjudanden är så långt lagret räcker. Ha på dig mössan under hela eventet och var med i utlottningen av 3 unika SteelSeries XAI Gold. Värde 2000 SEK styck.

699,-

DREAMHACK ERBJUDANDE

NYA SUPERMATTORNA

199,69,www.steelseries.com

299,-


28 o n t o u r

Dreamhacks internationella expansion fortsätter och i början av oktober arrangerade Dreamhack sitt första evenemang i Kina. I samarbete med CPL arrangerades ett öppet mästerskap i Street Fighter IV på Intel Chengdu e-Sports Stadium som ligger i Kinas fjärde största stad Chengdu.

d r e a m h a c k

Prisutdelning i StreetFighter IV: Kvalet i Chengdu, Kina

m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

Intensivt gamande i CrossFire

dreamhack i kina dreamhack arrangerade i samarbete med cpl sitt första evenemang i kina den 4-7 oktober i chengdu. i samband med cpl:s community event samlades hundratals kineser för att bland annat följa dreamhacks kvalifikation i street fighter iv. ett 60-tal spelare ställde upp i vårt första evenemang men tyvärr kunde inte vinnaren ta sig till dreamhack winter 2009 på grund av problem med visum. detta var startskottet för dreamhacks evenemang i asien där vi också arrangerade kval i malaysia och singapore. i 2010 planeras flera kval och dreamhack-evenemang österut.


29 o n t o u r

Svenskt, amerikanskt och kinesiskt partnerskap

chengdu

Invigningsritual för DreamHacks kinesiska kval

I väntan på finalen i StreetFighter IV

om chengdu det bor 10,6 miljoner invånare i chengdu och därmed är det kinas fjärde största stad efter peking, shanghai och chongqing. chengdu räknas vanligen som sydvästra kinas viktigaste stad och är ett regionalt centrum för industri, handel, utbildning och kultur. stadens historia sträcker sig bakåt 2 300 år och chengdu har ett rikt kulturarv och många sevärdheter.

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


31 e s p o r t

– Priser till ett värde av 600 kronor Aldrig tidigare har DreamHack arrangerat så här många e-sportturneringar. DreamHack Winter 2009 kommer bli en riktig esportfest för alla som älskar att tävla i konsolloch datorspel. DreamHack och partners erbjuder gamers en prispott till ett värde av 600 000 kronor och världens bästa gamers väntas komma till Jönköping för att tävla om titeln: Årets DreamHack-mästare.   DreamHack Winter 2009 blir sprängfyllt med e-sport. DreamHack har till årets evenemang flyttat E-sporthallen från C-hallen (numera Sovhall) till A-hallen för att komma närmare DreamArena Extreme, erbjuda flera LAN-platser och bygga häftigare turneringsområden.   De stora e-sportfinalerna avgörs på DreamHacks egen esportarena DreamArena Extreme där vi har utrymme för 1100 åskådare. I E-sporthallen finns en kompletterande scen för flera e-sportmatcher som vi kallar för DreamArena Black. Strax utanför Lobby Nord finns Fotboll Online som arrangerar turneringar i FIFA09 samt våra häftiga konsollområden för Tekken 6 och Street Fighter IV. Flera av turneringarna kan följas via livestream och världens största esportsiter finns på plats för att bevaka alla turneringar.   Du vet väl att du har en chans? De flesta turneringarna är öppna och vem som helst på DreamHack kan anmäla sig och få en plats i turneringarna. Missa inte den här unika chansen och upplev något utöver det vanliga!

Turneringar på DreamHack Counter-strike 1.6 – 5 mot 5 Turneringssponsor: Sennheiser Officell turneringsdryck: Full Strike Prispott: 200 000 SEK World of Warcraft – 3 mot 3 Turneringssponsor: Scandic Officiell sponsor: SteelSeries Prispott: 50 000 SEK Street Fighter IV – 1 mot 1 Turneringssponsor: Energizer Officell turneringsdryck: Full Strike Prispott: 50 000 SEK Warcraft DotA – 5 mot 5 Turneringssponsor: Sapphire Officiell sponsor: Mionix Prispott: 50 000 SEK StarCraft: BroodWar – 1 mot 1 Prispott: 50 000 SEK Counter-strike: Source – 5 mot 5 Turneringssponsor: Inferno-Online Sponsor: Coolermaster Prispott: 50 000 SEK Tekken 6 – 1 mot 1 Turneringssponsor: Pepsi Prispott: 20 000 SEK Trackmania Nations Forever – 1 mot 1 Turneringssponsor: Kingston Prispott: 25 000 SEK Quake Live – 1 mot 1 Turneringsponsor: Fujitsu? Prispott: 60 000 SEK

QuakeWorld – 1 mot 1 Turneringsponsor: Mionix Prispott: 15 000 SEK Call of Duty: Modern Warfare 2 – 5 mot 5 Officiell Sponsor: MSI och Coolermaster Prispott: 50 000 SEK Guitar Hero 5 – 1 mot 1 (Arrangeras i Rockstars monter) TurneringsSponsor: Rockstar Prispott: 10 000 SEK FIFA 09 – 1 mot 1 (Arrangeras av Fotboll Online) Turneringssponsor: Telia Prispott: 20 000 SEK R.U.S.E – 1 mot 1 (Arrangeras i samarbete med Ubisoft) Turneringsponsor: Intel Prispott: 25 000 SEK Anmälan, resultat och spelschema Surfa in på esport.dreamhack.se och upptäck DreamHacks turneringar. Här finns information om respektive turnering, spelschema och senare också resultaten. AmaTour Kan du inte tröttna? Är ditt lag redan utslaget? Vill du spela mera? DreamHack har inför DreamHack Winter 2009 skapat en plattform med en rad mindre turneringar anpassade för er som sitter i LAN-havet. Det blir allt från Team Fortress 2 till Counterstrike 1.6 och här kan du vinna mindre produktpriser. Logga in på dreamhack.se och läs mer om AmaTour-turneringarna där.

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


32 e s p o r t

Världens bästa CS-lag – utmana världsstjärnorna i MSIs monter

Fnatic 1.6 - Spelare cArn Patrik Sättermon 24 år dsn Harley Örwall 23 år f0rest Patrik Lindberg 21 år Gux Rasmus Ståhl 20 år GeT_RiGhT Christopher Alesund 19 år

Det är svårt att förklara det svenska esportundret. Sverige har sedan 2001 dominerat tävlingar i datorspel sedan flera år tillbaka och i spelet Counter-strike 1.6 har Sverige varit världsledande under många år. På världsrankingen i Counter-strike 1.6 finns det tre svenska lag i topp-3.   Svenska Fnatic är världsettor efter flera fina prestationer under hela året. Laget deltar också medans denna tidning trycks i e-sportens inofficiella motsvarighet till OS, World Cyber Games, där man hoppas kunna knipa en guldmedalj. - Vi har tränat 10 timmar per dag i en hel vecka hos GeT_RiGhT, berättar lagkaptenen cArn till HLTV.org strax innan avfärd till Kina.   Lagets fem spelare har olika bakgrunder och kommer från helt skilda delar av landet. Lagkaptenen cArn och kamraten dsn har en lång karriär bakom sig som tillsammans med ungtupparna Gux och GeT_RiGhT bildar en fruktad lineup tillsammans med den femte spelaren f0rest – som flera gånger blivit utnämnd till världens bästa spelare.

Fnatics topplaceringar 2009 1:a plats, Extreme Masters Dubai 2:a plats, Extreme Masters Chengdu 1:a plats, e-Stars Seoul 2009 1:a plats, KODE 5 2009 1:a plats, ESWC Masters Cheonan 2:a plats, ESL Scandinavia 1:a plats, Extreme Masters III Finals

  I centrum finns lagkaptenen cArn som primärt ligger bakom lagets taktiker och bestämmer vad spelarna ska göra varje runda. Inför årets World Cyber Games har det spekulerats att cArn ska lägga musen på hyllan, men han vill tona ner rykten om en pension   - Det har blivit lite förstorat och uppblåst i communityt. Framtiden är inte satt i sten och jag känner fortfarande passionen för spelet och hungern att vinna. Jag är i bättre form än någonsin, säger cArn.

r. prise n ä m ra do b t 9 kr g i 5 m Rikt o c kr | . 9 9 e .s

Super Loopia Bros Vi brinner för domännamn lika mycket som trinda, italienska rörmokare brinner för att rädda prinsessor med fruktnamn. Därför har vi grymt bra domänpriser.

83 KR/MÅN

RING

141 KR/MÅN

PRIVAT UNIX & Windows

FÖRETAG UNIX & Windows

5 GB utrymme • 50 GB trafik / månad Fritt antal domännamn och e-postadresser ASP/ASP.NET/PHP/CGI/MySQL • Webbmail POP3/IMAP/SMTP • Räknare • Blogg Telefon och e-postsupport

10 GB utrymme • 100 GB trafik / månad Fritt antal domännamn och e-postadresser ASP/ASP.NET/PHP/CGI/MySQL • Webbmail POP3/IMAP/SMTP • Statistik • Blogg Telefon och e-postsupport

021-12 82 22 KLICKA www.loopia.se MAILA info@loopia.se

Samtliga priser är inklusive 25 % moms. Återförsäljaravtal finns, kontakta oss för mer information.

boi iin g. co

Vad brinner du för? Berätta om det i en blogg. Vår nya One click installer fixar en fullfjädrad WordPress-blogg åt dig med endast ett par klick.

m


33 e s p o r t

Världsrankingen i Counter-strike 1.6 1. 2.  3. 4. 5. 6.  7.  8.  9. 10.  

fnatic 688.25 SK 536.76 3.   mTw 372.47 MYM 324.74 mousesports 197.96 mibr 112.55 aTTaX 91.10 WeMadeFox 46.08 Team EG 35.83 emuLate 33.88

Källa: g7teams.com


35

Få företag är så omgärdade av mystik och sekretess som processortillverkare. Förmågan att förvandla sand till tänkande maskiner, värda sin vikt i guld, är något som fortfarande betraktas som en slags svart magi av många. Men bakom varje krets finns en mycket konkret och väldokumenterad tillverkningsprocess som ger en inblick i halvledartillverkarnas vardag. Intel tar oss med bakom kulisserna och visar hur det går till när kisel förädlas till världens mest avancerade räknemaskiner: moderna processorer.

h å r d v a r a

Text: Björn Edström, Sweclockers

1a. Kisel, här i form av sand

1b. Renat kisel kristalliseras till en cylinder

1. Råmaterial Det vi känner till som processorer tillverkas i grundämnet kisel. Turligt nog är kisel ett av jordens mest förekommande ämnen, och en viss form av ämnet, kiseldioxid, kan utvinnas från sand. Detta kisel är dock alldeles för orent för att kunna användas direkt utan bearbetning. Renat kisel (”electronic grade”) har bara en främmande atom per miljard kiselatomer, och uppnår därmed tillräckligt hög kvalitet för att kunna användas i avancerad elektronik. Det renade råmaterialet kristalliseras till en cylinder som väger cirka 100 kg.   När kiselcylindern har bildats är det dags att dela upp den i tunna skivor, så kallade wafers. Skivorna poleras så att den nanometerstora elektroniken inte ska påverkas av ojämnheter. De flesta processortillverkare tillverkar inte sina egna wafers, utan köper in kiselplattorna från andra företag. Dagens wafers är 300 millimeter breda. Ju större plattor, desto fler kretsar går det att producera på en och samma gång. Detta sänker tillverkningskostnaderna.

1c. Den färdiga kiselcylindern

1d. Kiselcylindern delas upp i tunna skivor

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r

1e. En kiselplatta, eller wafer som den också kallas.

2 0 0 9


36 h å r d v a r a

2. Förberedelser Nästa steg är att täcka kiselplattan med ett ljuskänsligt material som kallas för fotoresist. Det kemiska ämnet hälls ut på wafern medan den roterar för att få ett så jämnt lager som möjligt.   Fotoresist används ungefär som film i en analog kamera. Genom att exponera medlet med ultraviolett ljus kan ett mönster ritas på kiselplattan. Detta mönster kommer att bli elektriska ledningar som bildar transistorer. Processen kallas för fotolitografi och kan rita detaljer som bara är några nanometer stora. På så vis kan moderna processorer innehålla flera miljarder transistorer.

3. Lager för lager Efter att mönstret ritats ut spolas fotoresistet av. Delarna som exponerats med ultraviolett ljus har dock ämnet kvar, som skyddar det underliggande kislet. I ett steg som kallas för etsning hälls kemikalier på kiselplattan. Detta fräter bort det exponerade kislet, men lämnar kvar mönstret som skyddas av fotoresist.   Sist men inte minst spolas det kvarvarande fotoresistet av med andra kemikalier. Kvar är ett etsat mönster i kiselplattan.

3a. Fotoresist skyddar vissa delar av kislet 2a. Kiselplattan täcks med ett ljuskänsligt ämne som kallas för fotoresist 4a. En tredimensionell struktur byggs upp med fotolitografi

d r e a m h a c k

2b. Elektriska ledningar ritas ut enom att belysa fotoresist med ultraviolett ljus

m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

3b. Kemikalier fräter bort det kisel som inte skyddas av fotoresist 4b. Vissa lager dopas för att förändra de elektriska egenskaperna

3c. Kvar är ett etsat mönster

2c. Resultatet är embryot till en transistor

4c. Det dopade ämnet bildar ett nytt lager

4. Dopning En färdig krets består av flera lager i en tredimensionell struktur. Med fotolitografins hjälp etsas varje lager in i kiselplattan Vissa lager kräver dock specialbehandling – dopning. Det innebär att kemiska orenheter förs in i kislet för att förändra de elektriska egenskaperna. Detta är nödvändigt för att skapa transistorer. En dopningsmetod som Intel använder kallas för jonimplantat. Här bombarderas kiselplattan med joner som rör sig i mycket hög hastighet (300 000 km/h). De delar som inte ska dopas skyddas återigen av ett lager fotoresist.


5a. De delar som inte ska täckas med koppar skyddas av en isolator

5b. Kislet täcks av koppar med elektroplätering

5. Ledningsbanor Transistorerna är nästan färdiga. Kiselplattan täcks nu med en isolator – ett ämne som inte leder ström särskilt väl.   Hål etsas i isolatorlagret och fylls med koppar. Dessa kommer att fungera som ledningsbanor till andra transistorer på kiselplattan. Kopparn fästs med en metod som kallas för elektroplätering. Koppar som blir över poleras bort så att endast hålen i isolatorlagret är täckta. Ovanför skapas sedan nya lager i olika steg, som för varje nivå kopplar samman transistorerna nedanför. Hur kopparbanorna dras beror på processorns arkitektur. Vissa modeller har så många som 20 lager. 6. Paketering Den färdiga kiselplattan innehåller nu en mängd kretsar, processorer. Kretsarna testas för att upptäcka felaktigheter. Därefter skärs de individuella processorerna ut. Defekta processorer kasseras eller säljs som nedgraderade modeller, kanske med en eller flera funktioner avaktiverade. På så vis går så få kretsar som möjligt till spillo. Den färdiga processorn tar sedan den form vi datorentusiaster är vana vid. Kretsen paketeras i en modul som gör det möjligt för processorn och moderkortet att kommunicera. Det finns även ett hölje som skyddar den känsliga kärnan från yttre åverkan och avleder värme.

5c. Ett lager koppar har byggts upp 6a. Kretsarna testas med maskiner som skickar elektroniska frågor och kontrollerar att processorn svarar rätt.

6d. Kretsarna paketeras i moduler som gör det möjligt att kommunicera med moderkortet.

6e. Resultatet är det vi datorentusiaster känner till som en processor.

h å r d v a r a

7. Den färdiga processorn Den färdiga processorn testas för att kontrollera vilka klockfrekvenser den klarar av. Bra exemplar som klarar av hög klockfrekvens säljs som dyrare modeller, medan andra säljs som billigare. När processorerna sorterats märks de med logotyper och identifikationsnummer, packas i kartonger och skickas ut till butiker världen över.

7a. En maskin kontrollerar processorns egenskaper

d r e a m h a c k

5d. Överflödigt koppar poleras bort

6b. Kiselplattan styckas till separata kretsar.

37

7b. Varje exemplar presterar olika bra. De bästa processorerna sorteras ut för att säljas som snabbare och dyrare modeller (så kallad speed binning)

5e. Ledningsbanor som kopplar samman transistorerna byggs upp lager för lager. Detta kallas för processorns arkitektur

m a g a z i n e w i n t e r

6c. Defekta processorer kasseras eller sorteras ut för att användas i nedgraderade modeller

7c. Slutligen märks processorn med modellbeteckning och packas för försäljning. Resan är färdig

2 0 0 9


38 s p e l

ruse på dreamhack: r.u.s.e. är ett nytt och spännande strategispel från ubisoft och släpps på både pc, xbox360 och playstation 3 under första kvartalet 2010. men redan under dreamhack winter 2009 kan alla besökare prova spelet på sin egen dator.

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

r.u.s.e. Genre: Strategi Release: Q1 2010 Utgivare: Ubisoft Entertainment

“ Don’t believe what you see ” Bluffa din motståndare i det nya strategispelet R.U.S.E. som finns som VIP-beta för alla besökare på DreamHack Winter 2009. DHM testade spelet i Paris.

R.U.S.E. är ett nytt och spännande strategispel från Ubisoft. I oktober besökte DHM Ubisoft i Paris och fick en unik förhandstitt av det kommande spelet. R.U.S.E.   Det visade sig att spelet inte kunde ha ett mer passande namn. Ruse som rakt översatt till svenska betyder list eller listighet handlar nämligen primärt om just detta. R.U.S.E. är ett mer översiktiligt strategispel där fokus inte ligger på hur varje pansarskott från din stridsvagn träffar, utan snarare hur du hanterar större trupper av soldater, stridsvagnar, flygplan samt hur du planerar ditt försvar och anfall.   På enormt stora kartor i miljöer från Andra världskriget tar du rollen som överbefälhavare och här måste du hela tiden ligga steget före motståndaren och det gäller att använda hela din verktygslåda av manövrar för att överlista dem. Den spelare som kan bluffa, bedra och förvilla motståndaren kommer att vinna.

  I R.U.S.E har du några specialskickligheter som just heter Ruse. En Ruse-skicklighet gör att du kan gömma information, återge falsk information och kryptera upp motståndarens planer. En Ruse kan användas under begränsad tid och form, men blir avgörande i spelupplevelsen eftersom du hela tiden måste tänka på hur du ska bluffa motståndaren och hur motståndaren hela tiden försöker bluffa dig.   Spelet använder sig också av en Google Earthliknande funktion så att du hela tiden kan zooma in från ditt översiktliga befälsperspektiv ner på marknivå och se i detalj hur soldaterna och trupperna skjuter på varandra. Detta smidiga interface gör spelet enkelt att använda men visar också kraften i den grafiska motor som används.   I R.U.S.E kan du välja att representera sex olika faktioner/länder (USA, Ryssland, Tyskland, Storbrittanien, Frankrike, Japan eller Italien) och varje land har olika styrkor och svagheter.


39 s p e l

Öppen R.U.S.E. tävling – fina priser från Intel Alla deltagare på DreamHack Winter 2009 med bordsplats har en licensnyckel till betaversionen av R.U.S.E. Efter du laddat ner och börjat spela kan du delta i öppen tävling sponsrad av Intel.   Tävlingen börjar när evenemanget öppnar och avslutas på Lördag 28:e november klockan 16:00. I spelet kommer det genereras en in-game ranking som visar de bästa spelarna live. De bästa R.U.S.E spelarna I rankingen vinner fina priser som delas ut på Stora Scenen.   Priserna består av Intel Core i7 processorer, Windows 7, Steelseries 7.1 headsets och lasermöss.   Mer information: www.rusegame.com/ dreamhack.

r.u.s.e –kom igång och spela! installera spelet 1. starta steam och gå till my games-fliken. 2. klicka på activate a product on steam – knappen som finns nere till vänster i menyn och följ instruktionerna. 3. när du ska ange licensnyckel, ta då koden som star på ditt dreamhack inloggsningspapper som ligger på din bordsplats.

DreamHack R.U.S.E. Championship – powered by Intel

DreamHack arrangerar tillsammans med Ubisoft och Intel också en professionell esportturnering för 32 spelare i E-sporthallen. Turneringen är öppen alla men det är först till kvarn som gäller. Tävlingsmatcherna börjar under Fredagen och tills de två bästa spelarna möts i final på DreamArena Black under Lördagen 28:e november.   De deltagande spelarna får möjlighet att pröva R.U.S.E. i ett riktigt tävlingsformat och flera toppspelare väntas till turneringen, bland annat kommer Team Dignitas proffspelare Apollo delta som vann World Cyber Games 2007 i Command & Conquer.   Denna turnering är möjlig tack vare Intel som går in med en hel del fina priser:   – R.U.S.E. was developed from the ground up to take advantage of multi core processors such as the Intel Core i7, säger Mathieu Girard, Senior Producer of R.U.S.E.   Alla kan anmäla sig till turneringen på esport.dreamhack.se.

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


platform: pc, ps3, xbox 360 utvecklare: infinity ward

41 s p e l

utgivare: activision

– årets största spel också årets bästa?

genre: fps, tps Text: Tobias Garsten

De första 24 timmarna sålde Call of Duty: Modern Warfare 2 (eller bara Modern Warfare 2) 4,7 miljoner exemplar i endast U.S.A. och Storbritannien. Det sammanfattar bättre än jag någonsin skulle kunna hur otroligt efterlängtat detta spel var. Uppföljaren till Call of Duty 4: Modern Warfare, ett spel som otaliga gånger hyllats som ett av de bästa skjutspelen någonsin, har utan tvekan skyhöga förväntningar att leva upp till. Frågan är om Infinity Ward lyckats än en gång.   En sak har de definitivt lyckats med; de har skapat en av de mest engagerande singleplayerkampanjerna sedan Half-Life 2. Även om den bara tar fyra till fem timmar att spela igenom som mest gör detta ingenting för att förneka det faktum att den är så fantastiskt välgjord att Company of Heroes känns lite småmesigt. Det måste dock erkännas att den inte på något sätt är nyskapande. Den är linjär, scriptad och följer nästan till punkt och pricka de gamla kampanjtraditionerna. Om du är en spelare som kompromisslöst vill ha frihet är detta definitivt ingenting för dig, utan håll då istället ögonen på Mortal Online. Men nog med referenser till andra spel, det är dags att se om Modern Warfare 2 kan stå på egna ben.   Jag har aldrig tidigare varit med om ett spel som blivit så prisat av press och recensenter, och så totalsågat av fans och som dessutom jag själv blivit så fängslad av. Där pressen har hyllat den intensiva kampanjen och förfinade multiplayerläget har fansen hänsynslöst sågat kampanjens brist på både längd och nyskapande och multiplayerlägets näst intill obefintliga stöd för pc-användare. Det är sant Kombinationerna är oändliga. De har dessutom att multiplayerläget nu lider av brist på dedikerade inte varit snåla med spellägen, det finns nämligen servrar, hutlöst lagg för vissa och ett i vissa runt 20 stycken. Däremot saknas fortfarande en sammanhang helt efterblivet matchmakingsystem. känsla av meningsfullhet i multiplayerläget, oavsett Visst kan jag hålla med om att dedikerade servrar hur vilket spelläge man väljer är det vore ett ofantligt plus för både alltid en variant av ”deathmatch”, spelare och Infinity Ward, men ”domination” eller ”capture the flag”. jag har inte sett en skymt av Jag har aldrig tidigare Kanske Infinity Ward borde ta ett eller något lagg eller ens ping över varit med om ett spel flera steg åt Battlefield-hållet? 80. Multiplayer i Modern Warfare 2 är bland det roligaste jag haft som blivit så prisat av   Då har vi kommit till det oundvikliga. på väldigt, väldigt länge. Jag press och recensenter, Intrycket jag fått av spelet måste sammanfattas, och jag kan inte står därför framför något av ett och så totalsågat annat än att gå efter mina egna, dilemma där vi å ena sidan har av fans och som förutsättningslösa upplevelser, inte pressens och min egen upplevelse och å andra sidan fansens vrede. dessutom jag själv fansens åsikter (även om jag självklart tar hänsyn till dem). Modern Warfare   Infinity Ward har dock gjort blivit så fängslad av. 2 är ett intensivt, actionspäckat och ganska många bra saker med förvånansvärt engagerande spel som, sin skapelse. Det finns oändligt även om det inte helt och hållet lever upp till de många upplåsbara ”samlarobjekt”, uppgraderingar orealistiska förväntningar som funnits, är tillräckligt och andra sätt att skräddarsy sin alldeles egna bra för att gå under namnet Call of Duty och vem karaktär och spelstil. Vill du vara en osynlig, vet, efter några patcher kanske detta blir det spel vi kamouflerad krypskytt? Kör på! En äckligt alla önskade oss. snabb, hagelgevärssvingande dåre? Ha så kul!

betyg: 72% + intensiteten! valfrihet i klasserna call of duty ut i fingerspetsarna dåligt optimerat för pc kort kampanj inte nyskapande

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


42 w i n t e r 2 0 0 9

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


43 w i n t e r 2 0 0 9

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


44 s p e l

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


För lite mer än fyra år sedan kom första Guitar Hero-spelet; en omedelbar och inom genren oöverträffad succé. Som ett resultat av detta genombrott har våra hem, under vad som blivit fyra mycket annorlunda år inom gaming, fyllts med fler plastredskap än de flesta män vanligtvis är bekväma med att ha i sitt rum. Nu har det blivit dags att göra plats för ett till, i och med nyligen släppta DJ Hero. Text: Tobias Garsten

det är allt annat än fridfullt inom musikspelsgenren just nu. Det är inte heller bara mycket aktivitet, det är nästan vad man skulle kunna kalla öppet krig. Fler musikspel än någonsin förut släpps med en sådan hastighet att det nästan finns ett nytt Rock Band eller ”Hero” spel till varje DreamHack. Kungen av dessa musikspel är tveklöst Activisions ”Hero” serie, i alla fall vad gäller försäljning. Activision har på fyra år släppt inte mindre än tjugoen ”Hero” spel, alla med varierande kvalitet; från självklara klassiker som Guitar Hero III till helt uppenbart pengaorienterade Guitar Hero Encore: Rocks the 80s.

plattform: ps3, wii, xbox 360 utvecklare: freestylegames utgivare: activision genre: musik

45 det finns i DJ Hero bara tre färger istället för de vanliga fem, men det är nog bara bra. Det är svårt nog redan. Visst är de första låtarna (och de första svårighetsgraderna) så otroligt lätta att det känns mest som en förolämpning, men den som försöker sig på expert får det hett om öronen. Det går visserligen inte längre att förlora en låt oavsett hur dåligt det går, men FreeStyleGames kom på idén att låta spelaren själv låsa upp alla nästan 100 låtar som finns i spelet, beroende på hur många stjärnor han lyckas samla på sig i de låtar han spelar. Detta beslut kan dock vara mer dåligt än bra, eftersom de senare Guitar Hero spelen har låtit alla låtar vara tillgängliga redan från början.

man kommer hur som helst snabbt över detta när man börjar spela och fullkomligt häpnas över de fantastiska låtar FreeStyleGames lyckas koka ihop. Alla låtar i spelet, med några undantag, är nämligen en sammanslagning av två existerande låtar, det säger därmed inte lite om utvecklaren utförd av FreeStyleGames själva! Undantagen är FreeStyleGames när de släppte DJ Hero. Det är inte låtar från bland andra Daft Punk och Grandmaster bara svårt att leva upp till de skyhöga förväntningar Flash, båda (eller snarare alla tre) som självklart kommer finnas av varje tillgängliga som spelbara karaktärer. ”Hero” spel som görs, det är också Låtarna, tillsammans med en de otroligt djärvt att gå från den nästan nya arenorna (som är mycket mer alldeles för alldagliga och bekväma ... att sedan imponerande än i tidigare spel) och gitarren till något så nischat och för resultatet blir helt de fantastiska ljuseffekterna som de allra flesta så främmande som ett otroligt är mer än är perfekt timade till alla låtar ger turntable. Att sedan resultatet blir en spelupplevelse som till och med helt otroligt är mer än någon någonsin någon någonsin Guitar Hero spelen hade svårt att kunde vänta sig av en spinoff. Dj kunde vänta sig av framkalla. Utvecklarna är dessutom Hero är inte bara ett bra spel, det en spinoff. så skickliga att de lyckas blanda The är det bästa som hänt serien sedan Jackson 5 med Jay Z och Third Eye trumsetet. Kontrollen, i form av ett Blind och Marvin Gaye med Gorillaz, med resultat turntable, är inte så svåranvänd som man kan tro som överträffar vad vilken kritisk kritiker som helst vid första anblicken. Visst tar det ett tag att vänja hade väntat sig. sig vid att man inte håller i en gitarr längre, men introduktionsdelen (med röstspår av Grandmaster singleplayer är spelet inte långt ifrån fantastiskt, Flash) är så pass lyckad att man kommer över den men det är i multiplayerläget man finner några första chocken ganska omgående. stunders besvikelse. Det till synes bra idén att låta en kompis koppla in en gitarr och på så vis kunna genom att använda sitt turntable ska man, utöver spela vissa av låtarna i ett sorts hybridläge mellan det vanliga klickandet på en knapp när en ikon i Guitar Hero och DJ Hero förstörs med en gång motsvarande färg passerar, scratcha, ”cross-fade:a”, av hur mycket sämre dessa låtar är än de andra, ”sample:a” och en massa andra engelska ord som ”vanliga” låtarna. Det känns lite tappat att spela Svenska Akademien varit för lat för att översätta till halvtråkiga låtar med en kompis, när meningen är svenska. Allt detta ackompanjeras av den gamla att man ska ha kul. Självklart kan man också koppla goda stjärnkraften (det låter som något ur Super in ett till turntable och visst blir det lite roligare då, Mario när man säger det på svenska, jag vet) som men av någon anledning känns det fortfarande inte nu bytt namn till ”euphoria”, eller eufori för de riktigt lika kul som det borde vara, även om detta som inte lyckades lista ut det. Det första av dessa definitivt inte innebär att det är tråkigt. engelska ord, scratching, är de flesta förmodligen ganska bekanta med. I DJ Hero innebär detta att   Sina svagheter till trots är DJ Hero utan spelaren ska hålla nere en färgknapp och samtidigt tvekan ett av de bästa ”Hero” spelen hittills, och röra på sitt turntable för att skapa den klassiska öppnar upp en hel ny musikgenre för den del av scratch-effekten. Cross-fading är i princip att ett av spelmarknaden som tidigare nästan enbart erbjudit de tre ”vinylspåren” (strängar i Guitar Hero) hoppar rockmusik. Jag förnekar inte att jag själv ändrat min ett snäpp åt höger eller vänster, varvid spelaren ska musiksmak något sedan jag började spela detta föra en liten spak åt motsvarande håll. Sampling otroliga spel, och det tror jag knappast jag är ensam är mest en rolig detalj, och du förlorar inte på att om. DJ Hero är ett spel alla gamers bör prova på strunta i det helt och hållet. Den markeras av en någon gång i sitt liv och ett spel alla ”Hero” fans lång röd sektion i vilken du kan infoga ett av dina bör införskaffa snarast, eller i alla fall spela i minst förvalda ”samples”, eller ljud. 24 timmar under nästa DreamHack.

s p e l

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


Vill du lära dig använda teknik som idag inte existerar, för att lösa problem som ännu inte finns? Att vara student på IT-Gymnasiet handlar lika mycket om framtid som nutid. Att våga gå sin egen väg, men att ha kul på resan. Med världen som klassrum, fantasi som huvudämne och kreativitet som verktyg erbjuder vi en framtidsutbildning i nuet. Tar du chansen? Välkommen till IT-Gymnasiet!

www.it-gymnasiet.se www.twitter.com/itgymnasiet


47 k r e a t i v

Med 60’000 i prispotten och en rejäl monter visar nu DreamHack att Kreativ är lika självklart som att meningen med livet är lika med 42! DreamHack Kreativ storsatsar på de regerande grenarna Wild,Prerendered Music, Tracked Music, Freestyle Graphics och Useless Utility men Kreativ har även allokerat ett stort utrymme för nya grenar såsom Combined Demo och Oldschool Graphics . För att delta i Kreativ krävs det inget mer än att man visar det man är bra på att producera med sin dator eller med kamera etc. Hanterar du photoshop så bra att du borde helgonförklaras av påven i Rom? Kodar du hemsidor som framkallar visuella orgasmer? Komponerar du musik? Känner du igen dig eller har du något annat kreativt som du vill tävla med? Kreativ är för dig. Den kreativa deltagaren. Det här är DreamHack Winter 2009 och Kreativ är större än någonsin. Tracked/Prerendered Music Musikgrenarna på DreamHack är till för dig som musiker. Det ger dig en möjlighet att få spela upp din musik framför en enorm publik och chansen att ta hem Kreativs priser i någon av musikgrenarna. Känner du en rysning gå upp längs nacken när du hör ljudet från den perfekta bastrumman? Kan du sitta i timmar och lyssna på de nostalgiska tonerna från ett gammalt tvspel eller brinner du helt enkelt för att producera musik? Kreativ har två grenar för dig. De heter Tracked och Prerendered Music. Freestyle/Oldschool/Photo De grafiska grenarna finns till för dig som fotograf och grafiker. Det ger dig en möjlighet att visa upp en bild som du producerat. Är du en riktig kameratönt med hundratals gigabyte bilder på din hårddisk? Kan du sitta med en ritplatta och skapa morgondagens spelgrafik? Pixlar du coola oldschool bilder eller är du helt enkelt bara en digital konstnär? Grafikgrenarna finns för dig. Combined Demo Den här grenen är ny i DreamHack Kreativ men har funnits i många år runtom i världen. Demoscenen var det som var DreamHack’s hjärta en gång i tiden men i och med allt spelande och att intresset för scenen dog så försvann också demoscenen från DreamHack. Ett demo är kortfattat en film som datorn renderar i realtid. Alla effekter du ser är gjorda av en eller flera personer. De har med hjälp av musik, bilder och kod tillverkat en visuell scen som skall visas på skärmen. Flera scener bildar till slut ett demo. Är du intresserad av att skapa ett demo eller lära dig mer om hur det kom till? Kom till Kreativs monter och fråga! Combined Demo är på DreamHack för att stanna!

d r e a m h a c k

Wild/Animation Wild är grenen för dig som skapat en film eller animation eller inte riktigt kan få in ett bidrag i en annan gren pga regler. Blev ditt bidrag för stort? Har du fler bilder du vill visa? Har du animerat legofigurer som dansar? Wild ger dig möjligheten att bidra med nästan vad som helst så länge det följer grundreglerna. Useless Utility Useless Utility är precis som det låter! En tävling i att skapa den mest värdelösa applikationen. Här brukar Kreativ få visa upp bidrag såsom, Internet downloader, en blåskärmarnde windowsemulator och en skärmtestare som visar en bild som frågar om skärmen är på. Känner du att du vill koda något totalt värdelöst? Useless Utility finns för dig!

m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


48 k r e a t i v

DreamHack har sedan starten varit plattform för kreativitet och digitalt skapande. Nu presenterar Combitech AB en programmeringstävling under 2010 i samarbete med DreamHack. 50 000 kronor i prispotten och final på DreamHack Winter.

Combitech är ett av Sveriges ledande företag inom teknik-, utvecklings- och verksamhetskonsulting. Under DreamHack Summer 2010 och DreamHack Winter 2010 kommer Combitech genomföra en programmeringstävling med sammanlagt 50 000 kronor i prispengar.   Tävlingen är uppdelad i två etappar, varav den första etappen kuliminerar på DreamHack Summer 2010 och den andra på DreamHack Winter 2010. Combitech kommer utöver prispengarna också erbjuda segrarna uppföljning under studietiden för ett framtida samarbete. etapp 1 – våren 2010 Det kommer att genomföras kvaltävlingar i Jönköping samt på olika tekniska högskolor/ universitet i Sverige där de bästa går vidare till final.   Segraren och tvåan från DreamHack Summer kommer att erhålla 5 000 kronor vardera. d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

etapp 2 – sommaren & hösten 2010 På DreamHack Winter 2010 kommer den stora finalen att äga rum där segraren, tvån och trean får respektive 25 000, 10 000 och 5 000 kronor. Eventuell vinstskatt betalas av Combitech innan vinnarna får pengar.

tävlingen i korthet programmeringstävlingen består av ett antal uppgifter som kommer att delas ut till deltagarna. programmeringen sker i programspråket c alternativt c++ och nivån på uppgifterna passar alla som har sysslat lite med programmering och problemlösning. deltagarna har sedan två timmar på sig att lösa uppgifterna respektive fyra timmar under finalen. deltagarna kommer sedan bedömas utifrån följande tre kriterier + antal korrekta lösningar + tiden det tog att lösa uppgifterna + helhetsbedömning av kodens struktur


49

Skapar spel på 48 timmar

s p e l

Ett team av dataspelstalanger. Ett tema som du bestämmer. Och 48 timmar. Det är förutsättningarna för The Game Incubators gäng på Dreamhack. - Vi vill visa spelutveckling live, och samtidigt slå ett slag för GSP Game Jam i januari 2010, säger Per-Arne Lundberg, ansvarig för den spelfokuserasde inkubatorn i Skövde. The Game Incubator i Skövde är ett av landets starkaste fästen när det gäller utveckling av nya dataspelsbolag. Ett stenkast från inkubatorns hemvist i Gothia Science Park ligger Högskolan i Skövde med Sveriges kanske främsta program inom dataspelsutveckling.   – Vi träffar nästa generations dataspelstalanger dagligen. Och varje år kommer det en handfull team som när drömmen om att skapa sitt eget bolag inom spelbranschen, berättar Per-Arne Lundberg. En stor del i spelutveckling handlar om kreativitet och förmåga att utmana sig själv till det yttersta för att skapa nytt. Den 29-31 januari 2010 står The Game Incubator därför värd för GSP Game Jam. - Det är en utmaning utöver det vanliga. På 48 timmar ska spelutvecklare utveckla ett spel kring ett specifikt tema. Du anmäler dig till eventet och vi parar ihop dig med andra vassa spelutvecklare, berättar Per-Arne Lundberg som påpekar att GSP Game Jam är en del i Global Game Jam.   – Anmäl dig redan idag. Vi har ett begränsat

antal platser. Det kommer att bli två häftiga dygn i Skövde, lovar Lundberg. För att du ska få en liten försmak av det kommande eventet har The Game Incubator en monter i Hall B på Dreamhack Winter. Och där kommer ett team av spelutvecklare att utveckla ett spel live, på 48 timmar.   – Temat för det spelet kommer att bestämmas av besökarna på Dreamhack. Håll utkik efter The Game Incubator, slutar Lundberg.

g n ä

r p S Uppdr

tid

ag:

ri

St :

29

48

tim

g

n ä gr med

Utman a din k reativit Skapa et ett nyt t fräsc . ht spel

lan a t r la

ck

tve U n i

d

ihop m

ed and

ra vass

a spelu

ma

-31

tveckla

re.

r

ri 2 0

gSp game Jam är en del i det världsomspännande global game Jam.

an id

ch ag o

anm

ä

red l dig

läs m

w er på

om

es.c

am gspg

ww.

01

ner, Skövde

kåren, Boloug

ua

jan

position:

ta: da

Sf

a n r e S


BESÖK V

ÅR MON

GOTLAN

D GAM

E AWAR

DS 2010

TER

GAME, E uropas största äldsta s och pelutbil dning, p Högskol å an på G otland. Kom till vårat bå s och s bidra p gen ifrå n Gotlan ela alla de vinn snacka a d Game med utv Awards nde ecklarn du kan 2009, a och ta besöka reda på Gotland h Game A Sverige wards 2 ur s pampi 010, gaste sp elshow! !!

Se också till att få med dig information om hur du söker till utbildningen! Vem vill inte vara spelutvecklare?


51 m u s i k

4 snabba med Concrete Society Er nya platta "Diesel and Bones" släpptes 18:e november. Kan du beskriva varför plattan är så förbannat bra?   – Kul att den är uppskattad. Vi har lagt ner väldigt mycket tid på att få en skiva som vi kan står för helt och hållet. Två av bandmedlemmarna driver skivbolaget (Frontside productions) vilket också gjort det möjligt att ta fram en skriva precis som vi vill ha den.

Concrete Society

Ni har bland annat gjort musik till Bionic Commando. Hur kommer det sig?   – Dataspelsföretaget gillade låten ”Coma” och tog med den i spelet. Riktigt grymt då de flesta av oss i bandet har spelat spel sedan barndomen, så det är alltid extra roligt att få vara delaktig i sådana produktioner. Vilka musikaliska förebilder har ni?   – Det är väldigt olika. En del av oss lyssnar på punkrock, andra rock/metal. En av oss skriver orkestral film och dataspelsmusik, så det är en bred blandning som format vår musik. Band som Bad Religion och Social Distortion har nog också tidigare varit inspiratörer till bandet.

d r e a m h a c k

Vad kan besökarna förvänta sig av erat gigg på DreamHack Winter 2009?   – Mycket energi och ett jäkla ös!

m a g a z i n e

livemusik på dreamhack torsdag 26 november 20.00 - la puma, sverige 22.00 - scar symmetry, sverige 23.30 - juliehally, japan

w i n t e r

fredag 27 november 00.30 - saitone, japan 20.00 - concrete society, sverige 22.00 - detektivbyrån, sverige lördag 28 november 20.00 - dunderpatrullen, sverige 22.00 - parham & kaanquest, sverige

Juliehally

2 0 0 9


52 p o w e r e d b y t e l i a

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

Låg ping är viktigast av allt På DreamHack Winter 2009 kan alla deltagare surfa på en av världens snabbaste bredbandsuppkopplingar eftersom vår strategiska partner Telia möjliggör en uppkoppling på 40 gigabit i sekunden. DHM pratade med Vlad Ihora, Head of Gaming på TeliaSonera International Carrier. TeliaSonera International Carrier förfogar över 43 000 kilometer fiber med mer än 100 ”points of presence” i Europa, Nordamerika och Asien. I Europa transporterar TeliaSonera mer IP-trafik och säljer mer kapacitet mellan länder än någon annan kommunikationsleverantör. Över 85 procent av den europeiska internetmarknaden använder TeliaSonera International Carriers fiberoptiska nät. Gaming, datorspelande över nätet, är en viktig del i International Carriers verksamhet. Vlad Ihora på Telia förklarar:   – Ping is the number one priority indeed and we pride ourselves with our top quality and highly scalable intercontinental IP (Internet Protocol) network. For example our SLA (Service Level Agreement) in between any locations in Europe guarantees a round trip delay of maximum 35 milliseconds. This is really good for online game play as all our customers are always happy to acknowledge.   På DreamHack Winter 2009 levererar Telia 40 gigabit internet, hur snabbt går internet på DreamHack om tio år?   – The sky is the limit they say. Only few years ago we were providing Dreamhack with multiple 1Gs

snabbfakta namn: vlad ihora nick name: chief gumba favoritmusik: pearl jam favorit tv-serie: generation kill favorit spel: call of duty-spelen. min favorit just nu är modern warfare, men jag måste skaffa modern warfare 2 nu.

and now we have jumped to 40G so let us aim for more and more, as much as gamers want at the end of the day. As a great movie quote once went ’Your leisure is our pleasure. ;-) Hur många jobbar på Telia IC med att övervaka er del av internet.   – All our online gaming customers (companies) are listed as top priority in our escalation systems with dedicated teams of TSIC specialists (and in most cases really passionate gamers too) ready and willing to do their outmost to best serve our gaming customers.

20 000 SEK till vinnaren av DreamHack Challange Fotboll Online är tillbaka på DreamHack och denna gång går vinnaren hem med hela 20 000 kronor. Det finns även ett Playstation 3 Slim på prisbordet så se till att tagga till dina FIFA 10 kunskaper. Åtta spelare har kvalat till DreamHack online och under festivalen kan besökare ta sig genom kvalet i Telias Fotboll Online-tält som är placerat (vid entrén till spelhall A). Se till att befinna dig i Telia-tältet i god tid för anmälan, det är först till kvarn som gäller!   Finalmatcherna spelas på DreamArena Extreme framför över 1000 personer! Priser: 1. 20 000 SEK 2. Playstation 3 Slim dreamhack race powered by telia ställ upp i den roliga och kluriga tävlingen dreamhack race, vinnaren plockar hem en iphone från telia

träffa sk-gaming hos telia sk gamings skickliga lag i counter-strike 1.6 är en av storfavoriterna i den stora turneringen på dreamhack winter 2009. när de inte är upptagna med spelandet kommer laget att finnas på plats i telia och inferno online-montern och träna, spela mot fans och signera giveaways. se till att du är på plats! du hittar telias monter i hall b


Serious

Gaming Serious

Gear

Oavsett om du krigar mot onda utomjordingar eller utkämpar gerillakrig i tät djungel, kan livet hänga på en hundradels sekund. Att höra och kunna bli hörd kan avgöra om du segrar eller förlorar spelet. Tack vare Sennheisers expertis som den globala ledaren inom elektroakustik är ljudåtergivning i PC 350 så exakt att du känner dig som ett med spelet.

www.sennheisernordic.se

Sennheiser Nordic (Sweden) • Frösundaviks Allé 15 • S-169 70 • Solna Phone: +46 (0) 8-400 504 00 • Fax: +46 (0) 8-400 504 01 sweden@sennheisernordic.com • www.sennheisernordic.se

Mässpris: 1495:-


Dedicated gamers like you need bleeding edge power, so nothing can stop you in your quest for supremacy. That’s why Kingston Technology invests millions in their modules: tweaking, developing, innovating and testing to make sure nothing, but nothing, gets between you and your gaming. The rest… is up to you.

www.kingston.com/hyperx

© 2009 Kingston Technology Europe Ltd, Kingston Court, Brooklands Close, Sunbury-on-Thames, Middlesex, TW16 7EP, England. Tel: +44 (0)1932 738888 Fax: +44 (0)1932 785469 All rights reserved. All trademarks and registered trademarks are the property of their respective owners.

HyperX memory modules and fans live up to your wildest dreams, and then some. Specifically engineered and tested for higher speeds, lower latencies and better cooling, they take everything you can throw at them and come back hungry for more. The latest games? No problem. Overclocking? A pushover.


DHM startar en ny sektion i tidningen för debatt och diskussion. Här och på dreamhack.se kommer vi bjuda in de politiska partierna men också vanliga gamers att prata öppet om viktiga frågor för oss. Är e-sport verkligen sport? Är DreamHack verkligen kultur? I detta nummer har vi representanter från CUF och SSU som tar ställning i e-sportfrågan.

55 d e b a t t

Öka det offentliga stödet till E-sport! Dreamhacks betydelse för tiotusentals ungdomar i Sverige är uppenbar. Ett ökat och därmed mer jämlikt offentligt stöd till E-sport är därför helt rätt väg att gå, skriver SSU:s förbundsordförande Jytte Guteland. Kultur och idrott är de aktiviteter som människor ägnar sig åt på fritiden, för personlig utveckling, rekreation och gemenskap. En politik för ett stärkt kultur- och idrottsliv innebär både stöd till ideella föreningar och goda möjligheter för föreningar att försörja sig själva utan statlig inblandning. Då blir föreningar både resursstarka och självständiga. Ungdomars möjligheter till kultur och idrott ska tillgodoses genom ett starkt offentligt stöd till föreningar och förbund, bibliotek, fritidsgårdar, replokaler och andra aktörer och arenor som kan fungera som knutpunkter.   Under den moderatstyrda regeringen har de ekonomiska anslagen till både kultur och idrott skurits ner. Synen har blivit mer elitistiskt och utbudet mindre tillgängligt. Detta vänder sig SSU starkt mot. Vi vill inte ha ett samhälle där kulturoch idrottsutbudet enbart styrs av rika människors intressen. Kultur och idrott har unika förmågor att bygga broar. Genom kultur och idrott får vi

gemenskap, nya upplevelser, tankar och idéer. Därför måste det självklart vara tillgängligt för alla.   SSU vill se fler arenor för kultur och idrott, inte färre. De kultur- och idrottsaktiviteter som människor är aktiva i ska också aktivt stödjas och värderas lika högt, oavsett om det är musikfestivaler, teatergrupper eller E-sportturneringar. Ingen kulturaktivitet eller idrott ska ställas mot någon annan.   DreamHack har på mindre än 20 år växt från en kompisträff till ett arrangemang som i sin genre har satt världsrekord i antalet deltagare. Dess betydelse för tiotusentals ungdomar i Sverige går inte att ifrågasätta. Ett ökat och därmed mer jämlikt offentligt stöd till E-sport är därför helt rätt väg att gå! Jytte Guteland, förbundsordförande Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund www.ssu.se samt www.jytteguteland.se

Det är inte mer regler som behövs! Det är inget snack om att lagstiftningen i Sverige angående rättigheter på Internet och verksamheter som är beroende av IT behöver ses över och anpassas till ny teknik och nya tider. Frågan är då till hur mycket vilkas rättigheter ska värderas och vilken lagstiftning som är bäst för samhället, för konsumenterna och för kreatörerna. Det är en förlust för individen när hon har köpt något och det är begränsningar i rättan att nyttja den, köper vi en stol kan vi göra vad vi vill med den, måla om, sälja vidare, och ofta också göra kopior på den. Detta gäller inte på exempelvis datorspel. Motsatsvis vill någon som har lagt ner tid och engagemang på att skapa något också bestämma vad som händer med produkten som har skapats. Flera krav har ställts för att ”öka” rättigheterna till verken för de som skapar, men kraven är i många fall kontraproduktiva. Ett krav som begränsar utvecklingen är att ställa bredbandsbolagen till svars för vad deras kunder gör på internet. Hur kan vi tvinga dom att till att stå till svars för något när de egentligen inte ska veta vad vi konsumenter gör?   Centerpartiets Ungdomsförbund vill inte se något mjukvarupatent och vill ha en kraftig sänkning av längden på upphovsrätten. 10 år tycker vi skulle vara en passande längd - upphovsrätt har ingen annan funktion än att säkra rättigheterna för den som har skapat det och för att tjäna in kostnaderna vid framställandet, men hela vitsen försvinner

när industrin förvaltar rättigheterna flera år efter kreatörens död.   I diskussionerna har mycket sagts om att ställa krav om att bredbandsoperatörerna ska ta ansvar för vad deras kunder gör, men detta är begränsning av samhällsnyttan med internet som inte kommer ge ökade intäkter för tillverkare av datorspel. Något som ger mer till den svenska datorspelsindustrin är att se till att den marknaden fungerar internationellt. Se till att andra länder inte ger konkurrensfördelar i form av subventioner till deras egna bolag. Politiken måste se över lagstiftningen men har en lagstiftning som inte är klåfingrig. Men vi politiker måste också se fördelarna och ge en större plattform och en vilja att investera i mästerskap så som det investeras i alla andra mästerskap som fotbolls/handbolls EM och VM. Anders Dahlberg, Ledamot förbundsstyrelsen Centerpartiets Ungdomsförbund www.cuf.se

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


PEPSI TEKKEN 6


57

På DreamHack tävlas det i mängder av olika grenar, esporten och Kreativ känner de flesta besökarna väl till vid detta laget men att tävlas i att pressa datorhårdvara till max är inte lika känt. Under tidigare festivaler har ASUS arrangerat tävlingar i överklockning och nu på DreamHack Winter 2009 tar man steget fullt ut i den publikvänliga och mycket prestigefyllda ASUS ROG Overclocking Showdown.   Två system med identisk hårdvara är uppkopplade på scenen i ASUS monter, där kommer världseliten, som är några av världens mest meriterade och har flertalet tagna världsrekord tävla. I den i särklass största överklockningsorienterade monter som någonsin visats på Dreamhack erbjuder ASUS med sina partners Intel och Microsoft en upplevelse där den senaste tekniken kombineras med den bästa mjukvaran. ROG Overclocking Showdown är en tävling utformad att utan yttre variabler utse den bästa individuella överklockaren.   I varje runda som är på totalt 90 minuter möts två överklockare genom att trimma och pressa sitt datorsystem till max, efter halva tiden bytar man sida, allt för att det ska vara så jämna förhållanden det bara går. Den tävlande med bäst total poäng med 3DMark Vantage "Performance" går vidare till nästa runda. Till sin hjälp har man bland annat flytande kväve, special skrivna program och verktyg för just överklockning.   Det är i sig en helt unik tävling som lovar underhållning på en helt ny nivå. För första gången ska det nu avgöras, vem som verkligen är den bästa. Se till att vara på plats och ta del av detta LIVE, i montern finns det gott om plats för åskådare.

tävlings systemen: - microsoft windows 7 ultimate - asus rog maximus iii formula - asus eah5870 (2 in crossfirex) - asus rog notebook for rog connect - ocz dd3 w/ elpida hyper, ocz vertex turbo 120gb - ocz z series 1000w gold certified modular - intel core i7 870

h å r d v a r a

deltagare: massman gorgioprimo hipro5 elmor sf3d sampsa stummerwinter me4me

Hallå där Henry "ME4ME" De Kruijf!

d r e a m h a c k

Du ska tävla i ASUS ROG Overclocking Showdown på DH. Kommer det bli nervöst att klocka framför en stor publik?   – Nej, det kommer det inte, det har jag gjort innan, både med publik och online stream. Går det att träna i överklockning?   – Nej, fast det går att testa en hel del, jag har samma saker hemma som det ska tävlas på för att förbereda sig så man vet vad man ska göra. Är det en dyr hobby?   – Ja, om man verkligen ska gå med och slå världsrekord, då blir det dyrt. Man måsta ha de senaste, själva kylningen med flytande kväve är kostsamt. Du möter några av de bästa överklockarna i världen, vad är dina chanser för vinst?   – Vi får se, allt kan hända, jag vet inte hur det kommer bli, det är inte ofta man kör 1on1 så det är verkligen upp till bara mig, alla kan vinna, ingen är mycket bättre än någon annan.

namn: henry de kruijf nickname: me4me ålder: 18 år musik: radio seven favorit serie: sci fi, house spel: call of duty 4

m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


58 h å r d v a r a

– World of Warcraft och överklockning i världsklass ASUS tar fram stortrumman och slår hårdare än något tidigare DreamHack-event. Med en rekordstor monter på 220 kvadratmeter, tillägnad att leverera gaming och överklockning på absolut högsta nivå – garanteras en upplevelse utöver det vanliga för så väl spel- som överklockningsintresserade. Se de bästa spelarna live i World of Warcraft Den berömda och världsledande World of Warcraftguilden Paragon kommer under DreamHack att uppvisningsspela i ASUS monter. Utöver publikt tillgängliga 25-manna-instanser och dess ultimata ”hard modes” kommer Paragon att ge sig i kast med Lich-Kungens högborg, Icecrown Citadel. Missa inte chansen att se fyra av världens främsta World of Warcraft-spelare i ASUS monter.

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

världens bästa överklockare gör upp om rog oc champion titeln ASUS ger alla hårdvaruintresserade sitt lystmäte. De inbjudna överklockarna är några av världens mest meriterade och har flertalet tagna världsrekord. I den i särklass största överklocknings-orienterade monter som någonsin visats på DreamHack erbjuder ASUS med sina partners Intel och Microsoft en upplevelse där den senaste tekniken kombineras med den bästa mjukvaran. ROG Overclocking Showdown är en tävling utformad att utan yttre variabler utse den bästa individuella överklockaren. Det är i sig en helt unik tävling som lovar underhållning på en helt ny nivå. För första gången ska det nu avgöras, vem som verkligen är den bästa. Se spelen som de är gjorda att spelas – i upplösning om 5760x2400! Den mest kraftfulla hårdvaran visas upp under eventet i alla spelmaskiner i montern. Intel presenterar stolt sin senaste processor Core i7 och ASUS visar upp grafikkortet EAH5870 (fullt stöd för Microsoft DirectX11) ihop med ROG moderkorten Maximus III Formula och Rampage II Extreme. Upplev även hur hårdvaran och mjukvaran fungerar så pass mycket snabbare och smidigare med Microsoft Windows 7.   Tillsammans med sina partners Intel och Microsoft visar ASUS upp en spelmaskin med prestanda utan tidigare motsvarighet. Med hela 6st ASUS VW266H 26” LCD-skämar, 3st ASUS

EAH5870 grafikkort, ASUS ROG Rampage II Extreme X58-moderkort, Intel Extreme Edition processor och Microsoft Windows 7 Ultimate. Kan denna maskin köra de senaste DirectX11 speltitlarna i den otroliga upplösningen 5760x2400, med de absolut bästa bildkvalitetsinställningarna. Detta är något ingen får åka ifrån DreamHack utan att ha provat. 3d upplevelse på din bärbara dator Under DreamHack visar även ASUS upp för första gången i publikt sammanhang deras senaste bärbara dator ASUS G51J 3D som har en 120Hzskärm som möjliggör med Nvidia 3D Vision gaming med tillhörande glasögon. Tekniken gör det möjligt att spela många av dina favoritspel i 3D läge. Redan idag finns ca 400 spel som stödjer detta och fler tillkommer varje dag. Datorn har en Intel® Core™ i7-720QM Processor som körs I 1.6GHz (med funktionen turbo boost aktiverad kan du komma upp I 2.8GHz) och Nvidia Geforce GTX260M med 1GB VRAM.


Kom till Uppsala universitets monter p책 Dreamhack och var med i v책r t채vling i RoboCupJunior Rescue.


61 j รถ n k รถ p i n g

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


62 j ö n k ö p i n g

Jönköpings kommun har ett rikt utbud av skolor som erbjuder mer nischad utbildning. Två exempel är kommunala Erik Dahlbergsgymnasiet med Jönköpings Internationella Näringslivsutbildning samt privat-ägda Prolympia.

Text: Fredrik Polback Foto: Patrik Svedberg

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

eva strandeus: biträdande rektor på prolympia

Eva Strandeus är biträdande rektor på Prolympia. Hon har bakgrund som lärare, både på Prolympia och i den kommunala skolan. I stort tror Eva Strandeus inte att det spelar så stor roll vem som äger skolan.   Det är personalen och sättet skolan drivs på som är avgörande. Därför ska man jämföra skola för skola snarare än sätta friskolor i allmänhet mot kommunala skolor. Eva Strandeus har själv barn i skolåldern och för henne var det en självklarhet att välja Prolympia.   Jag gillar profilen med idrott, hälsa och friluftsliv. Men framför allt har man ett positivt synsätt på barnen här. Man ser till barnens styrkor. På Prolympia är varken barnen eller föräldrarna anonyma. Här finns en tät kontakt mellan lärare, elever och föräldrar. Här ser lärarna inte eleverna som “mina barn” eller “min klass”. Det är allas barn. Vilka är det då som söker sig till en skola som Prolympia? Enligt Eva Strandeus är det väldigt blandat.   Vårt upptagningsområde är hela Jönköping. Bland våra föräldrar finns högutbildade, ensamstående, folk i villa, folk i lägenhet. Cirka 18 procent har en annan nationalitet än svensk. Eva Strandeus beskriver stämningen på Prolympia som positiv.   Barnen är väldigt öppna här. Stämningen är välkomnande och nyfiken. De som går här får lära känna många nya kompisar från olika delar av Jönköping.

Skolans profil – god utbildning och extra mycket idrott – skulle kunna uppfattas som motsägelsefull. Men enligt Eva Strandeus har man inte färre teoretiska lektioner på Prolympia än på andra skolor. I stället har man valt att även använda den tid som i timplanen är “elevens val” och “skolans val” till idrott och hälsa. Från årskurs 3 innebär det totalt 180 minuter idrott och hälsa i veckan. Dessutom har man 30 minuter rörelse per dag och en friluftsdag per månad.   Idrott ger eleverna erfarenheter och lärdomar för livet, säger Eva Strandeus. De lär sig att samarbete och de får en hälsosam livsstil. Dessutom finns inlärningsmässiga fördelar. När barnen rör på sig blir de piggare och det skapar en god gemenskap. Den positiva upplevelsen från idrotten ligger kvar även under de teoretiska lektionerna. Att eleverna på Prolympia inte får lika mycket läxor som barnen i den kommunala skolan ställer sig en del föräldrar frågande till i början.   Men våra elever har ett arbetsschema där de vet att de har kanske två veckor på sig att lösa vissa uppgifter, säger Eva Strandeus. Jobbar de bra på lektionerna blir det mindre läxor. Men sitter de och snackar får de ta igen det hemma. Sedan har vi naturligtvis läxor i kärnämnena med engelska glosor och sådant precis som alla andra. Även på gymnasienivå finns en hel del specialinriktade skolor och utbildningar att välja mellan i Jönköpings kommun. Ett exempel är kommunala Erik Dahlbergsgymnasiet och


Några andra Jönköpingsskolor med specialinriktning: Bergaskolan, Tenhult F9 skola. En liten skola för elever med behov av annan undervisning än den traditionella. Hög personaltäthet där varje elev har tillgång till eget arbetsrum. Grennaskolan, Gränna Högstadium och gymnasium med internationell profil med elever från hela världen, inklusive närområdet. Erbjuder internat. Miljön ger tid för studier, utveckling och livslånga nätverk.

63 j ö n k ö p i n g

John Bauergymnasiet, Jönköping En skola som genom entreprenöriellt lärande och verklighetsbaserad undervisning hjälper eleverna att upptäcka sina förmågor och uppnå sina mål. Jönköpings Praktiska Gymnasium Teori på skolan varvas med praktik. Alla har en individuell studieplan och större delen av undervisningen sker på arbetsplatser. Jönköpings kristna skolor Förskola, grundskola och gymnasieskola. Vilar på kristen grund och vill inte bli större än att alla elever är kända av all personal. Varje dag startar med frivillig morgonsamling och bön.

programmet JING, Jönköpings Internationella Näringslivsutbildning. Här vänder man sig till studiemotiverade elever och har ett tydligt fokus på entreprenörskap.   Förutom de vanliga 2 500 gymnasiepoängen har vi ytterligare 200-300 valbara poäng i design, ekonomi, produktutveckling och naturvetenskapliga kurser, säger Håkan Andersson, rektor. Därför kan programmet periodvis vara ganska krävande.   Tanken är att man ska ta i när man går här, säger matteläraren Johan Bergdahl. Jönköpings Internationella Näringslivsutbildning bedrivs i samverkan med näringslivet och under hela gymnasietiden har eleverna ett fadderföretag. Där genomför man projektarbeten och fördjupar de teoretiska kunskaper man fått på lektionerna.   Detta blir en första kontakt med näringslivet, säger Johan Bergdahl. Målet är att man läser vidare på högskola i tre, fyra år och sedan väljer att jobba i Jönköpingstrakten. En viktig del i Jönköpings Internationella Näringslivsutbildning är att man läser UF, Ung Företagsamhet, vilket innebär att eleverna startar, driver och avvecklar ett företag under gymnasietiden. Där tar man fram och säljer en egen produkt. Ung Företagsamhet finns över hela landet och eleverna från Jönköping har nått stora framgångar i de nationella tävlingar som anordnas.   Vi främjar entreprenörskap, Gnosjöanda och “tasig-för-verksamhet”, säger Johan Bergdahl. Vi vill att våra elever tar egna initiativ.

Team J-son skola, Jönköping Grundskola och gymnasieskola. En av landets minsta skolor. Här går unga med särskilda behov och alla får individanpassad undervisning. En elev = en klass. Per Brahegymnasiet, Jönköping Kommunalt gymnasium med bland annat estetiskt program (bild, musik, teater eller dans) och International Baccalaureate. Engelska Skolan, Jönköping Friskola årskurs 6-9 med internationell atmosfär där huvuddelen av lärarna kommer från engelskspråkiga länder och undervisningen är till stor del på engelska.

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


64 j ö n k ö p i n g

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

NU HAR RONJA FEM MINUTER TILL TRÄNINGEN Ronja Roll,16, satsar stenhårt på konståkningen. Eftersom tränaren fanns i Jönköping var det bara för henne och hennes familj att flytta hit. – Mitt första intryck är att det är mycket småbarnsfamiljer här, säger Ronja.


65

familjen roll består av keiko, håkan, ronja, gustav och ylva. kommer från sollentuna, men bor numera i vättersnäs i östra jönköping. keiko och håkan jobbar i databranschen. ronja, 16, gustav, 14, och ylva, 8, går i skolan och åker konståkning.

De vanligaste disciplinerna inom konståkning i Sverige är singel och team. Men Ronja har valt att satsa på paråkning.   Jag började åka när jag var väldigt liten, säger hon. Jag gillar konståkning för det är alltid något man kan förbättra. Det gäller att vara både snabb, stark och konstnärlig samtidigt. Att det blev just paråkning beror på att jag tyckte det var så roligt att titta på när jag var liten. Det är inga små mål Ronja och hennes partner satt upp. Just nu är det junior-VM och i framtiden är siktet inställt på EM, VM och till och med OS.   Att hitta en riktigt bra partränare är inte helt lätt eftersom paråkning är relativt ovanligt i Sverige, säger mamma Keiko. Dessutom är det en fördel om det är en man, för det är mycket lyft inblandat. I Jönköping hittade de Valeri Kornienko, EMmedaljör i paråkning.   Vi blev tipsade om Valeri av Ronjas gamla tränare, säger Keiko. Det var bara att åka ner och prova och det klaffade på alla håll.   Det är en tränare med mycket erfarenhet, säger Ronja. Dessutom är det en jättetrevlig klubb. I två års tid har Ronja och hennes skridsko-partner pendlat till Jönköping så ofta de hunnit. Men nu när Ronja börjar gymnasiet har de bestämt sig för att flytta ner och verkligen satsa.   Jag ska gå naturvetenskapligt program med specialidrott på Sandagymnasiet, säger Ronja.   Visst hade vi kunnat skicka hit Ronja själv, säger Keiko, men vi tyckte det kunde vara roligt att uppleva något nytt. Vi tänkte att flyttar vi inte nu när vi har chansen blir det aldrig av. Ronja var väldigt orolig för att de mindre syskonen skulle behöva flytta för hennes skull, men de har fått säga sitt och tycker det här är jättespännande. Dessutom slipper de Stockholmsstressen. Keiko har varit balettdansös och även tränat konståkare. Ändå var det mest en slump att äldsta dottern som femåring började träna konståkning, menar Keiko.

  Gustav tvingade vi inte heller. Han höll på med annat, men när han var tio ville han prova. Och lillasyster hängde med av bara farten. Familjen Roll har hittat ett hus i Vättersnäs i östra Jönköping.   Vi trivs jättebra, säger Keiko. Hade inte Jönköping varit en sådan fantastisk stad tror jag inte att jag flyttat. Men här kommer jag inte att sakna så mycket från Stockholm. I Jönköping finns det mesta. Vi valde Vättersnäs för att vi ville komma nära vattnet och det känns verkligen jätteskönt. Vi har utsikt över Vättern.   Mitt första intryck är att det är mycket småbarnsfamiljer här, säger Ronja. Men jag tycker Jönköping verkar trevligt. Det är inte lika stressigt som Stockholm även om jag så klart saknar kompisarna där. Även jobbmässigt har det löst sig för familjen Roll.   Både jag och Håkan jobbar i databranschen, säger Keiko. Håkan kan jobba på distans och jag söker nytt jobb här i Jönköping. Under tiden pendlar jag till Stockholm.

j ö n k ö p i n g

Text: Fredrik Polback Foto: Patrik Svedberg

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9


66 t ä v l i n g

Delta i ASUS tävling och ha chansen att vinna grymma priser !   Som ni kanske vet har ASUS DreamHacks största överklockningstävling genom tiderna. I tävlingen använder man bland annat Intels värstingprocessor Intel Core i7 870 tillsammans med det nya snabbare, säkrare och mer kompatibla Windows 7. Nu har du chansen att vinna dessa två produkter samt ett ASUS EAH4850 Top grafikkort som klarar de senaste spelen.   Alla priser i tävlingen är tillsammans värda ca 18.000 kr och eventuellt vinstskatt betalas av vinnaren.   Lämna in ditt tävlingsbidrag i ASUS monter. Vinnaren meddelas 28 november. Missa inte detta!

tävlingen 1. vilka tre grundbegrepp består asus xtreme design av? 1. 2. 3. 2. vad är windows 7 främsta kännetecken? (ringa in rätt svar)

d r e a m h a c k m a g a z i n e w i n t e r 2 0 0 9

a.

prestanda, säkerhet och kompabilitet

b.

fina bakgrundsbilder

c.

den snygga produktboxen

3. vilken processorfamilj är mest kraftfull? a.

core 2 duo

b.

core 2 quad

c.

core i7

motivera med högst 25 ord varför just du har störst användning av förstapriset...

priserna 1st asus eah 4850 top intel core i7 870 windows 7 ultimate 2nd windows 7 ultimate pc för alla prenumeration 3 månader 3rd windows 7 ultimate pc för alla prenumeration 3 månader 4th windows 7 ultimate pc för alla prenumeration 3 månader 5th windows 7 ultimate pc för alla prenumeration 3 månader


GÜr din dator bättre och enklare


2

|


find out more at www.asus.com

|

3


4

|


find out more at www.asus.com

|

5


6

|


find out more at www.asus.com

|

7


GÜr din dator bättre och enklare

8

|


find out more at www.asus.com

Gör din dator bättre och enklare

I närbild...

|

9


10

|


find out more at www.asus.com

I n채rbild...

|

11


12

|


find out more at www.asus.com

I n채rbild...

|

13


14

|


find out more at www.asus.com

|

15


83 f o k u s

d r e a m h a c k m a g a z i n e

Standard Logo (Gradient Color)

GradienBlue left = CMYK 45,5,0,0 GradientBlue right = CMYK 90,45,0,0

w i n t e r 2 0 0 9


Kรถp och ladda ner nya heta spel direkt till din dator

DreamHack Magazine Winter 2009  

DreamHack Magazine Winter 2009