Page 1

Frans-Belgische grens VOORJAAR

www.dranoutercentrum.be


OVERZICHT

 CONCERTEN

 CURSUSSEN

 WORKSHOPS  KIDZCLUB

19/01*

GITAAR: VOOR VOLWASSENEN!

19/01*

TIN WHISTLE: MET TRUI ALLEMEERSCH

20/01*

ARGENTIJNSE TANGO: MET RECUERDO

21/01*

ZANGTAFEL: ZINGEN & SPELEN

26/01

NOMAD SWING: DJANGOFOLLIES

02/02*

GITAAR: FOR KIDZ!

02/02

LES BANDITS DE BELLEVILLE

03/02*

FOLK 4 KIDZ

03/02

IK & DEN THEO

08/02*

VOLKSDANS: MET JACQUES MEYSMAN

09/02

DUO MONTANARO & CAVEZ

16/02

RUMTOWN: CD-VOORSTELLING

22/02*

TLS: ZINGEN & SPELEN

23/02

BELLOWHEAD: BROADSIDE

24/02

FILIA: GRIEKSE NAMIDDAG IN DRANOUTER

01/03

VOORRONDE DRANOUTER ROOTSRALLY

02/03

AN PIERLÉ: SOLO

03/03

SMAK! BOEK IN DE KIJKER!: JEUGDBOEKENWEEK

09/03

STOCKHOLM-LISBOA PROJECT: AURORA

10/03

TECHNIEK FOR DUMMIES

* nog op andere data

VOORWOORD 2013 wordt het jaar van de Frans-Belgische grens. Driehonderd jaar geleden, in 1713, werd die vastgelegd naar aanleiding van de Vrede van Utrecht. Om dat te vieren wordt er tijdens dit feestjaar heel wat aan samenwerking gedaan tussen organisaties uit NoordFrankrijk en de Westhoek. En jawel, ook Dranouter Centrum is van de partij. Voor het project ‘300 jaar grens’ zetten we samen met vzw Trefpunt de productie ‘Grensgevallen’ op poten. Met ingrediënten als l’Orchestre International du Vetex, Dick van der Harst, liederen rond grensarbeid,... willen we uw appetijt al een beetje wekken, de voorstelling zelf zal echter voor het najaar zijn. Een ander project draait helemaal rond traditionele dans. Onder de koepel ‘dans op de grens’ wordt een groot grensorkest opgericht, organiseren we een speciale studiedag rond dans en stellen we ons balprogramma helemaal in het licht van de Frans-Vlaamse samenwerking. Daarnaast is er natuurlijk het gewone concertprogramma, met heel wat cd-voorstellingen in het verschiet: Mandolinman, Rumtown, Walrus en An Pierlé zijn er maar enkele van. Maar ook op internationaal vlak doen we het niet slecht. Zo koos de Britse folkband Bellowhead onze zaal als enige locatie in België uit voor zijn nieuwe albumrelease. Uitkijken wordt het daarnaast naar Stockholm-Lisboa Project, Montanaro & Cavez en Filia. Voor de kidz hebben we een aantal muzikale en hoogst entertainende namiddagen in petto met o.a. Ik en den Theo, Folk2day en de eigen productie ‘Benauwd van den Bouwulf’. De allerjongsten kunnen zich daarnaast laten inschrijven voor onze gloednieuwe reeks ‘Folk 4 kidz’, waar ze op speelse manier kennis maken met (folk)muziek in al zijn facetten. Als er ouders zouden zijn die zich intussen vervelen, raden we de nieuwe cursusreeksen Tango en Concertfotografie aan. U merkt het, dit wordt een boekje om dicht bij te houden. En vindt u de info wat beknopt? Neem dan een kijkje op www.dranoutercentrum.be! Voor al uw vragen en muzikale verzuchtingen, altijd welkom in Dranouter,

VERVOLG

Melanie Scheys Artistiek verantwoordelijke, Dranouter Centrum


INHOUD

CONCERTEN

overzicht binnencover voorwoord

p 01

Concerten

p 03

Cursussen

p 15

Workshops

p 21

Kidzclub

p 25

Varia

p 29

Minstens 1 keer per week organiseert Dranouter Centrum een concert in de rust van zijn concertzaal of in de gezelligheid van het eetcafé. De nadruk van het programma ligt op folk en rootsmuziek en biedt tegelijk voor ieder wat wils. Voor en na het concert is iedereen welkom in eetcafé ’t Folk.

5


6

NOMAD SWING DJANGOFOLLIES Zaterdag 26/01 › 20u30 › VVK 10 € › ADD 12 €

7

DUO MONTANARO & CAVEZ Zaterdag 09/02 › 20u30 › VVK 5 € › ADD 7 €

Het Djangofollies festival, een initiatief van vzw Brosella, viert jaarlijks de verjaardag van gypsy swing grondlegger Django Reinhardt. Dranouter Centrum neemt voor de eerste keer deel aan het festival met een concert van Nomad Swing met Koen de Cauter, die voor ons centrum al lang geen vreemde meer is. Nomad Swing is een groep gepassioneerde muzikanten met liefde voor muziek uit de jaren twintig tot vijftig. Met Django Reinhardt, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Sidney Bechet (en vele anderen) als grote voorbeelden, brengen ze een gevarieerd en kleurrijk repertoire, gearrangeerd op een persoonlijke manier. De swingmuziek wordt vaak afgewisseld met Franse chansons, Oost-Europese volksmuziek en af en toe een melodie met Nederlandse tekst.

Van gipsy /gitan naar Baltazar Montanaro is geen grote sprong. Zigeunerbloed stroomt door zijn lichaam en zijn viool, zo lijkt het wel. De muzikale genen erfde hij van zijn vader, de picturale van zijn moeder, wat van dit jonge genie zowel een muzikant als striptekenaar heeft gemaakt. Voeg daarbij Sophie Cavez op diatonische accordeon en je krijgt waarlijk een prachtig plaatje, niet enkel om naar te luisteren, maar ook om visueel van te genieten. De passie voor muziek en de tederheid waarmee die wordt behandeld, maken van dit duo een sensueel pareltje in de Vlaamse luisterfolk. Baltazar woont momenteel in Letland en is toevallig in België. Laat de kans dus niet aan u voorbijgaan om hem zo dicht bij huis aan het werk te zien.

Tijd om te ontwaken uit uw winterslaapje, want vanaf nu hebben we weer wekelijks een prachtig concert voor u in petto.

RUMTOWN:

LES BANDITS DE BELLEVILLE Zaterdag 02/02 › 20u30 › gratis in de Foyer We blijven nog even in de Django-sfeer met een gloednieuw project van 3 topmuzikanten uit de Belgische folkscene. Jonas De Meester (Aedo), Pablo Golder (Djerrald, los pablos) en Florian De Schepper (Bogus) delen een passie voor de gitane muziek en richtten daarom “Les Bandits de Belleville”op. De groep brengt zowel eigen composities als standards. Ze speelden reeds enkele try-outs in het Gentse en omstreken en komen nu naar de westhoek om onze foyer wat op te warmen in deze koude wintertijd. Een aanrader voor een gezellige zaterdagavond!

CD-VOORSTELLING KLEINE VERHALEN OVER ‘GROTERE’ THEMA’S... Zaterdag 16/02 › 20u30 › VVK 8 € › ADD 10 € Rumtown is de erfgenaam van de groep “Alex & the dinner Club”, die in 2002 op het voormalige Folkfestival Dranouter optrad samen met special guest Lucy Loes. Geboren en getogen Oostendenaar Alex Brackx uitte als frontman van deze band zijn liefde en respect voor vissers- en levensliederen uit zijn geboortestreek. Een lange reis door Midden- en Zuid-Amerika, de invloeden van zydeco en Texmex muziek en de ontmoeting met de juiste muzikanten resulteerde uiteindelijk in het ontstaan van Rumtown. Samen met Wim Claeys, Dirk Doyen en Jochen Roef brengt Alex Brackx songs over het zeemansleven, de Visscherie, piraten, de zee, Oostende en reizen. Ze hebben net hun eerste cd uit en komen die met veel trots voor het eerst publiekelijk voorstellen in Dranouter Centrum. Er mag gedanst, gefeest en gelachen worden!


8

9

BELLOWHEAD BROADSIDE

FILIA

Zaterdag 23/02 › 20u30 › VVK 16 € › ADD 20 €

GRIEKSE NAMIDDAG IN DRANOUTER Zondag 24/02 › 16u › VVK 8 € › ADD 10 € De groep Filia is een kind van Festival Dranouter en het Kalives Summer Festival op Kreta. Na twee jaar samenwerking besloten beide partners om een gezamenlijk project te starten waarin muziek uit Kreta zou versmelten met muziek van Vlaamse muzikanten.

Dranouter moet de groep Bellowhead duidelijk bevallen zijn. Ze waren deze zomer nog te zien op het festival en komen in februari opnieuw op bezoek voor een unieke voorstelling van hun nieuwe album ‘Broadside’. De groep ontstond in 2004, toen een aantal beruchte figuren die elkaar voornamelijk kenden uit informele pubsessies, besloten dat het een goed idee zou zijn om met hun gevarieerde achtergronden, talenten en invloeden een big band te vormen. Geen van hen had toen kunnen denken dat de band zou exploderen als een 11-koppige ensemble aan de top van de Britse Folkboom. Hun nieuwe album Broadside neemt enkele van de wildste iconische Britse folksongs als basis, draait die vervolgens binnenste buiten en levert een resultaat vol drama en theater, instrumentale virtuositeit en vooral humor zoals we dat van Bellowhead gewoon zijn. Naar eigen zeggen werd het album gedreven door levenslust, een onderwerp dat de groepsleden (en ook ons) nauw aan het hart ligt.

Het werd een kruisbestuiving tussen traditioneel Kretenzische ritmes en melodieën enerzijds en een compleet palet aan Vlaamse invloeden anderzijds. Hierbij worden de typische klanken van lauta en lyra en het Kretenzisch gezang versmolten met muziek van piano, percussie, accordeon, viool, didgeridoo en West-Vlaams gezang. De Kretenzische muzikanten zijn nu op tour in België, wat een perfecte gelegenheid biedt om nog eens een Griekse dag te organiseren. Het concert vindt plaats in de zaal, waarna je in eetcafé ’t Folk kan genieten van een Griekse maaltijd.

VOORRONDE DRANOUTER ROOTSRALLY Vrijdag 01/03 › 20u › Gratis in de concertzaal De Dranouter Rootsrally is een initiatief van vzw Festival Dranouter. Net zoals in de vroegere Dranouterrally gaat het festival op zoek naar nieuw en vurig muzikaal talent dat er zin in heeft. De groepen worden geselecteerd via de website vi.be. De voorrondes vinden plaats op verschillende locaties in Vlaanderen en de finale speelt zich af tijdens het weekend van 27 april op Festival aan Zee. Vanavond is het de beurt aan Dranouter Centrum om gastheer te spelen. Iedereen is welkom om te komen supporteren voor zijn/haar favoriete band! Meer informatie over de rally op www.rootsrally.be.


10

11

AN PIERLÉ SOLO

WALRUS

Zaterdag 02/03 › 20u30 › VVK 14 €/ ADD 16 €

CD-VOORSTELLING Zaterdag 16/03 › 20u30 › VVK 5 € › ADD 7 €

Enkele maanden geleden kregen we te horen dat An Pierlé kleine intieme concertlocaties zocht voor de voorstelling van haar nieuwe solo album. Voor de gelegenheid laat de Gentse stadscomponiste haar White Velvet band even thuis om te touren enkel met haar stem, haar piano en het luisterend oor van partner in crime Koen Gisen om waar nodig de songs een extra kleurtje te geven. Naar eigen zeggen is dit het album dat An nu pas kon maken. Een album waarin alle muzikale en persoonlijke ervaring en bagage van de afgelopen 16 jaar samenvloeien en tot de naakte, pure essentie herleid worden. De intieme gezellige concertlocatie, daar zorgen wij wel voor!

STOCKHOLM-LISBOA PROJECT AURORA Zaterdag 09/03 › 20u30 › VVK 10 € › ADD 12 € Jonge mensen die met veel goesting aan de slag gaan met hun traditionele muziek, daar houden wij in Dranouter van! Simon Stålspets en Sérgio Crisóstomo ontmoetten elkaar op een Europese Folk Meeting in Frankrijk. Ondanks de afstand tussen hun beide thuissteden Stockholm – Lissabon werd al snel duidelijk dat ze in de universele taal van de muziek een interessante conversatie konden voeren. Iets later werden ze vervoegd door de mondharmonica van Filip Jers en de prachtige fadostem van Micaela Vaz. Hun repertoire is een combinatie van Portugese en Scandinavische muziek, van fado tot polska, over alles wat daar tussenin ligt. De communicatie tussen twee tradities, waar muziek fysieke afstand overbrugt. Dit Project is nog nooit in België geweest. We zijn dan ook behoorlijk trots om ze aan u voor te stellen.

Yevgueni kent iedereen ondertussen wel. Maar kent u ook de naam van de toetsenist? Geert Noppe kwam recent in de kijker met zijn eigen groep en persoonlijke nummers. De Nederlandstalige teksten ruiken al eens naar de Heer Van Het Groenewoud, maar werpen vooral een blik op de binnenspiegel van deze jonge dertiger. Muzikaal voeren de toetsen het hoge woord, maar de band zorgt daarbij voor een frisse, onderbouwende indie-sound. De Cd werd geproduced door Das Popper Reinhard Vanbergen en wordt vandaag voorgesteld in Dranouter Centrum.

HEUVELLANDDAGEN 22-23-24 MAART De Heuvellanddagen zijn een initiatief van de gemeente Heuvelland i.s.m. Dranouter Centrum en hebben als doel muziek en kunst in de gemeente te stimuleren door zoveel mogelijk Heuvellanders een podium te bieden. Dit jaar hebben we besloten om er een volledig feestweekend van te maken. Op vrijdag starten we met een concert van de rasechte Heuvellandse band de Pilsjaars. Zaterdagavond bieden de harmonieën van Nieuwkerke en Westouter en de fanfare van Nieuwkerke u een eenmalig concert aan samen met kleinkunsticonen Miek en Roel (Jij en ik, Wie wil horen, Het verdronken land van Saeftinge,...). Eind de jaren zestig werden zij als sociaal geëngageerde liedjesschrijvers de meest succesvolle kleinkunstenaars van hun generatie. Tickets voor het concert kosten 10 euro in voorverkoop. Ook op zondag kan u een hele dag terecht in Dranouter Centrum. We starten met een gratis aperitiefconcert van de muziekscholen. In de namiddag stellen de kinderen van de tweede graad lager onderwijs uit Heuvelland hun eigen creatieve producties tentoon in de verschillende lokalen van Dranouter Centrum. Meer info hierover in de rubriek Kidzclub.


12

13

BAL EXPERIENCE

O’HOOLEY & TIDOW

MET LES PANTOUFLARDS & LIMBRANT Zaterdag 30/03 › 20u30 › VVK 7 € / ADD 8 €

Zaterdag 06/04 › 20u30 › VVK 8 € › ADD 10 €

FRANKRIJK

BELGIË

We gaan de traditionele tour op dus. Op zoek naar de verschillen en gelijkenissen tussen 2 dansculturen, met als doel de drempel tussen Frankrijk en België wat te verlagen. Ter afsluiting van de studiedag rond traditionele dans op en rond de grens (zie rubriek workshops) nodigen we twee balgroepen uit die perfect aansluiten bij dat thema. Afkomstig uit de muziekstal van La Piposa, leerden Les Pantouflards al op heel jonge leeftijd hun draailier, doedelzak en accordeon kennen. Op een avond van een muziekstage werden ze door hun ouders uit bed gehaald om nog wat muziek te komen spelen. Toen ze vervolgens op hun pantoffels naar beneden kwamen, was de naam Pantouflards een feit. De groep speelt traditionele Franse dansen in een warme ambiance ‘comme à la maison’! Limbrant is een erfgenaam van Hubert Boone’s Brabants Volksorkest. De groep onderscheidt zich van andere hedendaagse folkgroepen door de nadruk op traditioneel Vlaamse – en bij uitbreiding Belgische – volksmuziek, waarmee de muzikanten de wereld rondreisden. De meeste instrumentale nummers zijn opgetekend door Pionier Boone himself.

Belinda O’Hooley en Heidi Tidow maken momenteel opgang als kamerfolkduo in GrootBrittannië. Hun ongewone teksten toucheren alles van donkere folkverhalen over ecologische problemen tot de lotgevallen van historische figuren. Menig vooraanstaand folkmagazine prees hun laatste album “The Fragile” de hoogte in en Guardian riep hen uit tot ‘Beste folk act van het Cambridge Folk festival 2012’. Gewaagde harmonieën, vlotte a capella en strakke arrangementen. Het was via Coope, Boyes and Simpson dat de groep ons werd aangeraden. Wie zijn wij dan om het duo een plaats in onze zaal te ontzeggen?

FLOATSTONE Zaterdag 13/04 › 20u30 › VVK 5 € › ADD 7 € Floatstone is het muzikale alter ego van Brick de Bois. Enkele jaren geleden opgepikt door Raymond van het Groenwoud, die ook zijn eerste demo ‘Drijfsteen’ produceerde, veroverde Brick zich een plaats in de Nekka halve finale. Toen hij de beslissing nam om verder te zingen in het Engels werd Drijfsteen dankzij 1 correcte vertaling gewoonweg ‘Floatstone’. Deze lente kwam het album ‘Meet Floatstone’ uit. Met zijn persoonlijke steel string gitaarstijl op zowel rauwe als hilarische teksten ontstond dit album als one man-project in eigen beheer, geschreven, gespeeld en geproduced door Brick de Bois zelf.


14

15

MANDOLINMAN

FOLKFORUM ORGANISEERT:

CD-VOORSTELLING Zaterdag 20/04 › 20u30 › VVK 10 € › ADD 12 €

FOLKJAM IN DRANOUTER is een open jam avond waar iedereen die een instrument bespeeld welkom is om mee te spelen › Woensdag 08/05 › 20u › gratis

Mandolinman boekte grote successen met zijn eerste album ‘Old times, dusted down’, een eerbetoon aan het pionierswerk van de reeds vernoemde Hubert Boone. De vrolijke klanken van vier mandolines wisten menig luisterend oor te bekoren. Met hun nieuwe cd gaan Dirk Naessens, Andries Boone, Maarten Decombel en Peter-Jan Daems echter een volledig andere toer op. Deze keer verkennen ze het genre van de Bossa Nova. Vier mandolines staan opnieuw centraal in dit concert, waar zowel bekende standards als eigen composities de revue zullen passeren. Het concert wordt voorafgegaan door een workshop Mandoline met de muzikanten van Mandolinman (zie ook de rubriek workshops). Een aanrader voor al wie van wereldmuziek, jazz en klassiek houdt!

BAL EXPERIENCE FOLKACADEMIE FEEST VAN DE FOLK! Zaterdag 04/05 › 20u30 › VVK 7 € › ADD 8 € Het Feest van de Folk is een initiatief van vzw Muziekmozaïek in het kader van de Week van de Amateurkunsten. Tien dagen lang worden overal in Vlaanderen folkgerelateerde activiteiten georganiseerd. Wij doen natuurlijk het hele jaar door niets anders, maar toch willen we graag een activiteit aan deze feestelijkheid koppelen. Met een thema als ‘Natuurtalent’ konden we dan ook niet anders dan onze eigen Heuvellandse folktalenten hun jaarlijks bal tijdens het Feest van de Folk te laten spelen. Naar goede gewoonte nodigen zij ook nu een andere academie uit, maar welke dat wordt, blijft voorlopig een verrassing. Dranouter Centrum zal ook aanwezig zijn op het openingsevenement van Feest van de Folk in Ieper op zaterdag 27 april. Meer info over deze dag op www.muziekmozaiek.be.

U leest het goed, deze activiteit wordt niet enkel door Dranouter Centrum georganiseerd, maar wel door het Folkforum (zie hieronder). Daarnaast vindt de activiteit ook nog eens op een woensdag plaats. Strategisch gekozen, al zeggen we het zelf, want de dag erna hoeft niemand te gaan werken, wat alle excuses tot afwezigheid bij voorbaat ongeldig maakt!

HET FOLKFORUM Toen duidelijk werd dat zowat alle folkclubs in Vlaanderen hun subsidies dreigden te verliezen in voorjaar 2012, is er een dynamiek ontstaan om met alle spelers samen aan tafel te zitten. Folk is dan wel een levend genre met heel veel muzikanten en bezoekers van concerten, het genre slaagde er tot nu toe niet in om z'n belang en impact duidelijk te maken bij de publieke opinie en de beleidsmakers. Het Folkforum wil zich inzetten om het genre een grotere spreekbuis te geven, en te tonen aan het brede publiek, het beleid en de pers, wat de rijkdom van de levende traditionele muziek in Vlaanderen is. Op dit moment wordt het forum gedragen door Muziekmozaïek samen met de folkclubs, maar het is de bedoeling om het forum open te trekken naar alle geïnteresseerden. In dit opstartjaar organiseert het forum enkele netwerkmomenten waarop iedereen die het genre een warm hart toedraagt welkom is. Verderop in het jaar wordt een grootse studiedag georganiseerd, maar wie nu al geïnteresseerd is kan afzakken naar de folkjam.


16

17

PICKIN’ DADDY Zaterdag 08/06 › 20u30 › gratis Na het behalen van een eerbiedwaardige derde plaats op de Nekka-finale van 2011, werd Paul Vandenbussche, aka Pickin’ Daddy, geselecteerd voor het vervolgtraject ‘de kleine avonden’ en mocht hij onder het label van Hans Kusters een eerste plaatje opnemen. ‘Vijgen na Pasen’ is een album vol Antwerpstalige country/blues/folk met fictief waarachtige teksten en naar eigen zeggen ‘virtuoos simpele’ muziek. Ondanks zijn Antwerpse teksten, heeft Paul familieroots in West-Vlaanderen. Toen hij schoorvoetend kwam vragen of hij in Dranouter eens een concert zou mogen geven, moesten we er maar eventjes over nadenken.

CURSUSSEN

Alle, vooruit... welcome home. Hoe meer muzikanten, hoe meer vreugd! Het kan dus nooit kwaad om er zelf nog wat bij te kweken. Ons cursusaanbod richt zich specifiek op het ontwikkelen van de muzikale kwaliteiten van iedereen die daarin is geïnteresseerd. Omdat de traditie moet doorgegeven worden!

17


18

ARGENTIJNSE TANGO MET RECUERDO Zondag 20/01, 03/02, 17/02, 03/03, 17/03 › 13u30-16u › 100 € pp

19

GITAAR FOR KIDZ! Data: 02/02, 09/02, 23/02, 02/03, 09/03, 16/03, 23/03, 30/03, 20/04, 27/04, 04/05, 11/05, 18/05, 25/05, 08/06 › 110 € De gitaar is populair, zoveel is wel duidelijk. Tijdens het najaar wees lesgeefster Annelies Detru meer dan 25 kinderen de weg naar de wondere wereld van dit prachtig instrument. De lessen lopen gewoon door in het voorjaar. Elke zaterdag van 13u30 -14u15 voor de beginners, en van 14u30-15u15 voor de gevorderden. Nieuwe leerlingen zijn steeds welkom, maar de plaatsen zijn beperkt. Snel zijn is dus de boodschap!

VOOR VOLWASSENEN! Data: 19/01, 02/02, 16/02, 02/03, 16/03 en 30/03 › 50 € Voor de volwassenen start een zesdelige lesreeks o.l.v. Ines Lebbe. Deze cursus is er voor de absolute beginner. Er worden basisakkoorden en enkele aanslagmanieren aangeleerd, zodat je snel en gemakkelijk nummers kan begeleiden. Geen ervaring vereist!

CONCERTFOTOGRAFIE Na de succesvolle dagworkshop Tango van vorig semester, kregen we meer en meer de vraag om een cursus op lange termijn te organiseren. Bij deze: het wordt een reeks van 10 lessen, met telkens 2 lessen per dag. Lieve Vansteelant en Gerdy De Decker van Recuerdo leren je de Argentijnse tango, zoals hij gedanst wordt in de salons van Buenos Aires. Vertrekkend van de basispas leren ze je hoe je door subtiele variaties je dans kan afstemmen op de unieke muziek van de grote tango-orkesten. Zelf kregen ze nog les van de oude maestro’s, die nu overleden zijn. Ze geven tango de salon volgens de traditie en werken uitsluitend met de muziek uit de jaren 30-50. Gestart (Gent) in 1990 werkten ze jarenlang een methode en opbouw uit voor de compleet onervaren danser, want tango moet een sociale dans blijven: toegankelijk voor iedereen.

April-juni › meer info binnenkort op de website Tevens in de categorie ‘nieuwtjes’ maken we u graag al warm voor onze cursus Concertfotografie. Deze cursus is geen basiscursus fotografie, maar richt zich specifiek op het fotograferen van muzikanten in actie op het podium. Hoe zoek ik de beste invalshoek, wat met de belichting en waarom blijven die muzikanten nooit eens 2 seconden stil staan? Onder leiding van een professionele fotograaf leer je de kneepjes van het vak. Exacte data en details staan binnenkort op onze site. Ben je geïnteresseerd in deze cursus? Geef dan gerust al een seintje via info@dranoutercentrum.be.


20

21

TIN WHISTLE

ZINGEN & SPELEN

MET TRUI ALLEMEERSCH Data: 19/01, 02/02, 16/02, 02/03, 16/03 en 30/03 › 50 € / 40 € voor wie de cursus uit het najaar verder zet

IN DRANOUTER › De zangtafel: 21/01, 04/02, 18/02, 04/03, 18/03, 15/04, 29/04, 13/05, 27/05, 10/06 › TLS: 22/02,15/03,19/04,17/05 › gratis

16U: BEGINNERS De cursus tin whistle is een kennismaking met de traditionele Keltische muziek. Er wordt veel aandacht besteed aan de specifieke speelmanier en de daarbij horende versieringen. We leren liederen en dansmuziek aan op het gehoor. Muzikale voorkennis is dus niet vereist. 17U: GEVORDERDEN De cursisten die in het najaar al les volgden bij Trui Allemeersch en zich klaar voelen voor de volgende stap, kunnen zich alvast inschrijven voor de gevorderden cursus. Ook nieuwe leerlingen die elders basiskennis hebben opgedaan, zijn uiteraard welkom. Tin whistles zijn via de lesgeefster te verkrijgen: zie website voor meer info.

VOLKSDANS MET JACQUES MEYSMAN Data: 08/02, 22/02, 08/03, 22/03, 05/04, 19/04, 03/05, 17/05, 31/05, 14/06, 18/06 › 30 € › telkens om 20u De Cursus volksdans uit het voorjaar zet zich verder, maar nieuwe inschrijvingen zijn steeds welkom. Dansmeester Jacques Meysman leert steeds nieuwe individuele- en gemeenschapsdansen aan uit het traditionele repertoire. Live begeleiding wordt voorzien door Ignace Braem.

Enkele maanden geleden werd in Dranouter ‘de zangtafel’ opgestart. Intussen groeide deze tafel uit tot een tweewekelijkse zangavond op maandag in onze foyer. De avonden worden afwisselend geleid door Jim & Georgina Boyes en onze eigenste Alfred den Ouden. In het repertoire staan intussen een heleboel al dan niet traditionele nummers, maar er is steeds plaats voor nieuw materiaal. Onze tafel is groot genoeg, dus verse zangers zijn altijd welkom! Oud of jong, met vaste of trillende stem, zolang je maar van zingen houdt, ben je hier welkom... Zo gaat het ook verder met de TLS (Tune Learning Sessions, Tegoare Leern Speeln). Elke maand nodigen wij een gerespecteerd muzikant uit de folkscène uit om ons zijn/ haar tofste tunes te komen aanleren. Zo kregen we al Pieterjan Van Kerkhove, Wouter Vandenabeelde, Iep Fourier, Pablo Golder, Birgit Bornauw, Maarten Decombel,... op bezoek. Alle instrumenten zijn welkom! De nadruk ligt wel op de melodie, dus percussie-instrumenten gaan zich misschien wat sneller vervelen. De nummers worden op het gehoor aangeleerd en daarna wordt de opname op het internet geslingerd zodat jullie thuis naarstig verder kunnen oefenen. Zowel zangtafel als TLS zijn gratis en voor iedereen die ervan houdt om samen te musiceren.


22

23

FOLK 4 KIDZ 6-9 jarigen › 03/02, 24/02 ,10/03, 24/03 , 21/04, 05/05 › 30 € We maken er geen geheim van: Dranouter Centrum heeft een hart voor folk. Vanaf 9 jaar kan iedereen die dat wil in de folkafdeling van dé academie een volksinstrument leren.

WORKSHOPS

Vanaf 6 jaar kunnen ze bij ons ook al gitaar leren, dus waarom geen andere instrumenten? Deze cursus is bedoeld als een inleiding tot volksmuziek. Lesgeefster Charlotte Samyn behandelt alle aspecten die in het genre belangrijk zijn. Naast het verkennen, bespelen en maken van instrumenten, besteden we ook aandacht aan zingen en dansen. Een speels bezoek aan het museum staat ook op het programma. Meer informatie op onze website!

Voor zij die geen langtijdige engagementen wensen aan te gaan, organiseren wij ook kortere workshops. Deze zijn waar mogelijk gelinkt aan een concert in de concertzaal. Op die manier versterkt de band tussen artiest en publiek en krijgt de amateur-muzikant de kans om op een unieke manier heel wat bij te leren.

23


24

25

MANDOLINE MET MANDOLINMAN 20/04 › 16-18u › 10 € ws › 15 € ws + concert

DANS OP DE GRENS / DANSE SUR LA FRONTIÈRE STUDIEDAG 30/03 › 13u30-18u › gratis Het is niet elk jaar dat je grens 300 jaar oud wordt. Voor de gelegenheid werken we samen met onze Franse buren van het CSE en les Damoiselles en onze landgenoten van Muziekmozaïek om een uitgebreide studiedag rond traditionele dans op touw te zetten. Specialisten ter zake Cor van Istendael en Patrick Boulier geven ons een beter inzicht over de geschiedenis, verschillen en gelijkenissen van dansen op en rond de grens. Nadien zetten we de theorie om in de praktijk met workshops dans o.l.v. Les Pantouflards en Limbrant, die ‘s avonds ook het bal zullen spelen (zie concerten).

Deze workshop richt zich op spelers van alle niveaus die over hun eigen mandoline (of bouzouki, mandola,...) beschikken. De vier muzikanten van Mandolinman (zie ook rubriek concerten) onderwijzen op basis van hun eigen repertoire (voornamelijk van de 1e cd) een aantal speel- en begeleidingstechnieken of stellen deze op punt bij de gevorderde deelnemers.

Tussendoor wordt u verblijd met een receptie, aangeboden door de vier partners. De studiedag is gratis, maar plaatsen zijn beperkt en inschrijven is verplicht!

Gedurende de workshop wordt rekening gehouden met de verschillende niveaus. Mandolinman stelt ’s avonds zijn nieuwe cd voor tijdens een concert.

Meer info op onze website.


26

27

GELUIDSTECHNIEK FOR DUMMIES Zondag 10/03 › 10-16u De meest onderschatte job van het culturele landschap, de extra muzikant, de geluidstechnicus. Voor muzikanten is het zelf ook vaak interessant om de basiskneepjes van het vak onder de knie te hebben, zodat ze tenminste weten hoe ze hun eigen instrument het beste versterken, welke micro’s ze daarvoor nodig hebben en aan welke knopjes ze al dan niet moeten draaien.

KIDZCLUB

Erik Sierens van Studio 2 geeft les aan het VTI in Brugge en is toevallig ook nog eens de huistechnicus van Dranouter Centrum. Hij leert ons de absolute basistrucs van de geluidstechniek aan. Al het materiaal is voor handen. Je eigen instrument meebrengen kan, maar is geen vereiste. Voor de jongsten onder ons voorziet Dranouter Centrum een apart en gevarieerd programma, vol muziek, workshops en voorstellingen. Ouders en grootouders zijn ook steeds welkom of kunnen zich in afwachting laten entertainen in eetcafé ’t Folk.

27


28

29

IK & DEN THEO

CREATIEF BAD

Zondag 03/02 › 15u › VVK 8 € › ADD 10 €

TENTOONSTELLING I.S.M. L-O Zondag 24/03 › 14-16u › Gratis in Dranouter Centrum

Vooraan in deze brochure is te lezen dat het thema in 2013 ‘grens’ is. Dit is niet alleen aanwezig bij onze concert programmatie maar ook bij onze kidzactiviteiten. Daarom stellen we het tweetalig programma van Piet Maris (Jaune Toujours) voor. Ik en den Theo / Moi et le Théo (her)bekijken de wereld door kinderogen. Kinderen, ouders en grootouders zoeven in raketten door de ruimte, redden als alternatieve superhelden de wereld, kopen in de-winkel-die-alles-heeft wat hun hartje écht begeert, spelen gitaar in een stoere rockband, plannen hun (tweede) loopbaan als Indiaan, verjagen spoken en griezels en verkennen de uiterste grenzen van hun fantasie. Pas als alle kelen schor zijn, de ledematen lam en de concertpolitie overtuigd is van de uitbundigheid van het feestgedruis, gaat het licht weer aan. Piet Maris en Theophane Raballand (allebei van Jaune Toujours) doen hun ding op accordeon en drum, samen met het publiek, dat voortdurend wordt uitgedaagd om mee te zingen, dansen, springen en fantaseren. Echte muziek dus voor échte kinderen van 3 tot 93. Absoluut niet braaf, maar zeker ook niet stout...

SMAK! BOEK IN DE KIJKER! JEUGDBOEKENWEEK Zondag 03/03 › 15u › VVK 5 € › ADD 8 € Boeken, boeken, boeken! De jeugdboekenweek kunnen we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. We stimuleren de leesappetijt van onze jonge muziekliefhebbers met actrice, auteur en zangeres Marijke Umans. Een 8-tal boeken worden op interactieve manier gebracht. Gedichten als lied, prentenboek als muzikaal verhaal,... En alles onder begeleiding van live muziek. Smak, boek in de kijker is een sprankelend leesbevorderend programma. Het thema van de jeugdboekenweek is ‘Tijd’.

In januari kwamen alle leerlingen lagere school uit Heuvelland op bezoek in Dranouter Centrum om er te genieten van een creatief bad in het kader van de Cultuurdagen. Met de kinderen van de tweede graad gingen we nog een stapje verder. Gedurende 2 volle werkdagen knutselden ze hun eigen muziek-, dans- en theaterproducties in elkaar en creëerden ze decors en kunstwerken voor de tentoonstelling. Vandaag komen ze het resultaat voorstellen in alle verschillende lokalen van het muziekcentrum. Gratis en toegankelijk voor iedereen!

FOLK 2 DAY Zondag 21/04 › 15u › VVK 8 € › ADD 10 € Wie er nog aan twijfelt dat hedendaagse folk keihard grooved en de pannen van het dak swingt, komt vandaag beter naar deze voorstelling kijken. Het gezelschap van Folk2day gaat met plezier de uitdaging aan om kinderen en jongeren te overtuigen van dit muziekgenre. Stefan Timmermans (Fluxus, Madingma,...), Sophie Cavez (Urban Trad, Cavez-Montanaro,...) en Jonas en Pieter Demeester (Aedo) brengen traditionals uit heel Europa, eigen composities en overbekende popsongs in een folky jasje. Tussen de nummers door geven ze meer uitleg over de instrumenten en nummers. Wees maar zeker dat je beeld over de folk na dit hoogst amusante programma er anders uit zal zien.


30

31

DAG VAN HET LIEVEHEERSBEESTJE I.S.M. JNM & DE BRON ONTDEKKINGSTOCHT Za 25/05 › 14u › 5 € Het is een mooie zomerdag wanneer twee lieveheersbeestjes even pauzeren aan de rand van het bos. Pimpa en Poen, zo heten ze, leven al jaren in een stadstuintje maar besluiten dat het nu welletjes is geweest. Het is tijd voor een groot avontuur! Zullen ze ook op het platteland vriendjes vinden? En waar halen ze iets lekkers om van te smullen? Ga mee op tocht met deze unieke diertjes en ontdek zelf hoe hun avontuur verdergaat!

VARIA

BENAUWD VAN DE BOUWULF EIGEN PRODUCTIE van MUZIEKCENTRUM DRANOUTER i.s.m. de kinderbrouwerij Zondag 09/06 › 15u

Dranouter Centrum is meer dan een concertzaal of muziekcentrum. Dankzij de band met eetcafé ’t Folk en het [ F ] Experience Museum breiden de mogelijkheden steeds verder uit.

Zingen jullie nog wel eens kinderliedjes? Met Sinterklaas, Driekoningen, Nieuwjaar, Halloween? En spelen jullie nog spelletje die hun eigen liedje met zich meebrengen? Kinderen hebben altijd al liedjes gezongen, ook meer dan 100 jaar geleden! Wij kennen er zo nog een heleboel, dankzij het optekenwerk van Edmond de Coussemaker. In zijn ‘Chants Populaires des Flamands de France’ wijdt hij een heel hoofdstuk aan kinderliederen uit onze streek. Die steken wij nu in een nieuw jasje en we nodigen jullie allemaal uit om mee te komen zingen. Ouders en grootouders zijn ook van harte welkom, misschien zitten er wel liedjes bij dat zij als kind nog hebben gekend?

Zie ook de rubriek cursussen voor ons aanbod voor 6-9 jarigen: Gitaarinitiatie & Folk 4 Kidz 31


32

WELKOM

33

UITSTAPPEN EN GROEPEN

IN EETCAFÉ ‘T FOLK Wil je voor of na een activiteit in Dranouter Centrum genieten van een etentje of een streekbier, dan kan je terecht bij Eetcafé ’t Folk. ’t Folk is naast een muziekcafé ook een culinair café. Je kan er proeven van een uitgelezen selectie bieren van ’t vat en een rijke keuze aan cocktails en sterke dranken. De menukaart etaleert een voorkeur naar streekproducten met een knipoog naar de wereldkeuken. De combinatie van een prikkelend muzikaal decor, het uitzicht op de pracht van Heuvelland en een lekkere culinaire specialiteit maakt een bezoek aan het muziekcentrum een onvergetelijke gebeurtenis.

Je hoeft niet ver te zoeken om een leuke uitstap samen te stellen. Dranouter Centrum reikt je een pak ideeën aan om van je bezoek aan het [F] Experience Museum en de regio een onvergetelijke dag te maken.

[F] EXPERIENCE Het [F] Experience Museum is een modern en interactief museum dat over een multimediaal belevingsparcours beschikt. Via dit parcours kom je alles te weten over folk en volksmuziek: de geschiedenis, de instrumenten, de liederen en liedboeken, de dansen, de muzikanten en de festivals. In dit museum kan je alles zelf actief ontdekken via filmpjes, geluidsfragmenten, computers met touchscreen, een dansvloer en allerhande leuke snufjes.

Voor de kleinsten is er een experimenteerruimte met karaokebox, accordeonstoelen en een muziektapijt. Zowel kenners als liefhebbers, jong als oud kunnen er terecht voor enkele uurtjes muziek en plezier.

Zowel de natuurliefhebber, de avonturier, de gastronoom als de muziek- en cultuurliefhebber komt er aan zijn trekken. Voor groepen kan een dagprogramma opgesteld worden van verschillende activiteiten in combinatie met een heerlijke maaltijd of een hapje en een drankje. Een greep uit ons aanbod van activiteiten: volksdans, boerengolf, volksspelen, smultocht, muzikale wandelingen, ... Vraag ook zeker naar onze gerechten en menuvoorstellen voor groepen. Wij stippelen voor jou, je familie, vereniging of bedrijf een daguitstap op maat en naar budget uit.


OVERZICHT

HOE MIJN TICKET RESERVEREN?

Alle concerten,workshops en kinderactiviteiten zijn online te reserveren via de website www.dranoutercentrum.be

INFO?

Voor info kunt u terecht op info@dranoutercentrum.be of 057 44 69 33.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief via de website.

NOG GEEN VRIEND VAN DRANOUTER CENTRUM?

Surf snel naar onze facebookpagina van Dranouter Centrum! I Like!

 CONCERTEN

 CURSUSSEN

 WORKSHOPS  KIDZCLUB

16/03

WALRUS: CD-VOORSTELLING

22-24/03

HEUVELLANDDAGEN

24/03

CREATIEF BAD: TENTOONSTELLING I.S.M. L-O

30/03

DANS OP DE GRENS / DANSE SUR LA FRONTIÈRE: STUDIEDAG

30/03

BAL EXPERIENCE: MET LES PANTOUFLARDS & LIMBRANT

april - juni*

CONCERTFOTOGRAFIE

06/04

O’HOOLEY & TIDOW

13/04

FLOATSTONE

20/04

MANDOLINMAN: CD-VOORSTELLING

20/04

MANDOLINE: MET MANDOLINMAN

21/04

FOLK 2 DAY

04/05

BAL EXPERIENCE - FOLKACADEMIE: FEEST VAN DE FOLK!

08/05

FOLKFORUM ORGANISEERT: FOLKJAM IN DRANOUTER

25/05

DAG VAN HET LIEVEHEERSBEESTJE: I.S.M. JNM & DE BRON

08/06

PICKIN’ DADDY

09/06

BENAUWD VAN DE BOUWULF: EIGEN PRODUCTIE VAN MUZIEKCENTRUM DRANOUTER i.s.m. de kinderbrouwerij


www.dranoutercentrum.be Dikkebusstraat 234 - 8950 Dranouter - 057 44 69 33 - info@dranoutercentrum.be

Brochure Voorjaar 2013  
Brochure Voorjaar 2013  
Advertisement