Page 1

najaar

NIEUW

WORD NU LID VAN MUZIEKCENTRUM DRANOUTER

www.dranoutercentrum.be Blijf ook op de hoogte via onze website en

facebook!


VOORWOORD OVER GRENZEN EN NIEUWE LEDEN Op en rond de Frans-Belgische grens wordt er vrolijk verder gefeest. De onzichtbare en onbestaande grens speelt nog steeds een belangrijke rol in het leven van de mensen. In Dranouter herdenken we dit met twee grootschalige eigen producties. “Zuidwaarts/ Musique sans Frontières” combineert oude en nieuwe liederen over grensarbeid in al zijn vormen. De liederen werden verzameld door Marc Hauman, op muziek gezet door Dick Van der Harst en uitgevoerd door het Orchestre Internationale du Vetex ‘Géant’. Daarnaast staat het iets lichtere “Parallel”, een voorstelling waarin het leven en werk van mensen in Vlaanderen, Frankrijk en Engeland in de 19e eeuw naast elkaar worden gezet. Tussendoor krijgen we weer heel wat internationaal bezoek over de vloer. Voormalig Oysterbander Ray Cooper mag de spits afbijten. De fans van Angelsaksische folk komen voorts voldoende aan hun trekken met The House Devils (IE), Coope, Boyes and Simpson (UK) en Joanna Weston (UK). Van eigen bodem verwelkomen we de nachtegaal uit Ingelmunster van Redcoat, onze eigen Wannes Cappelle en het opkomend talent van Broes. Midrid uit Estland, Ulisses Rocha uit Brazilië, aperitiefconcerten, namiddag- en avondconcerten. Niemand heeft nog een excuus om thuis in zijn zetel te blijven zitten. Nieuw is het lidmaatschap dat u vanaf vandaag in ons centrum kan verkrijgen. Leden krijgen een voordeel van 2 euro op bijna alle zaalconcerten. Door lid te worden steunt u dus niet enkel onze werking, u doet er zelf ook heel wat voordeel mee. Meer info leest u verderop in dit boekje. Dranouter Centrum is ook steeds op zoek naar extra vrijwilligers die willen helpen bij het verspreiden van promomateriaal of af en toe een handje willen toesteken op een van onze activiteiten. Het is immers dankzij de hulp van een aantal toegewijde vrijwilligers dat wij onze werking op volle toeren kunnen laten draaien. We zijn hen daar eeuwig dankbaar voor. Voor de rest wens ik iedereen een interessant cultuurseizoen, een lange nazomer en een heleboel extatische concerten en muziekmomenten in Muziekcentrum Dranouter. Altijd weer een genoegen Melanie Scheys (Artistiek Verantwoordelijke, Muziekcentrum Dranouter)


28

18

INHOUD VOORWOORD 01

25

OVERZICHT 04 NIEUW

WORD NU LID VAN DRANOUTER CENTRUM

16

06

CONCERTEN 07

CURSUSSEN 17

WORKSHOPS

23

KIDZCLUB 27

VARIA

29

PRAKTISCHE INFO

32


OVERZICHT

* nog op andere data  CONCERTEN

 CURSUSSEN

 WORKSHOPS

 KIDZCLUB

07/09*

TIN WHISTLE: MET TRUI ALLEMEERSCH

19/10

ED KOOYMAN: 65 JAAR

07/09*

GITAAR

20/10

ULISSES ROCHA: APERITIEFCONCERT

09/09*

DE ZANGTAFEL

25/10

MIDRID

13/09*

VOLKSDANS: MET JACQUES MEYSMAN

27/10

SPEUREN NAAR MUIZENSPOREN

15/09*

ARGENTIJNSE TANGO: MET RECUERDO

09/11

WANNES CAPPELLE: SOLO ‘ZONDER NIEMAND’

20/09*

TLS

16/11

BROES: WINNAAR ROOTSRALLY

RAY COOPER: VOORMALIG OYSTERBAND

17/11

21/09

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN: FOLK 4 KIDZ

23/11

PARALLEL: MET COOPE, BOYES & SIMPSON

22/09*

GELUIDSTECHNIEKEN: MET ERIK SIERENS 23/11

MEET COOPE BOYES & SIMPSON

28/09

BAL EXPERIENCE: PHILIPPE PLARD EN EMBRUN

30/11

BAL EXPERIENCE: MET HET GRENSORKEST EN TRIO D’HOORE

30/11

VLAAMSE DANS, GALICISCHE DANS, PANDEIRETA: BAL EXPERIENCE

07/12

¡ADIOS MAESTRO ALFREDO!: JUAN MASONDO, KOEN DE CAUTER, JOPIE JONKERS, DICK VAN DER HARST

14/12

JOANNA WESTON

28/09 & 29/09

PRESELECTIE NEKKAWEDSTRIJD

04/10

REDCOAT

05/10

ZUIDWAARTS/MUSIQUE SANS FRONTIÈRES

11/10

THE HOUSE DEVILS

6

7


NIEUW

WORD NU LID VAN MUZIEKCENTRUM DRANOUTER

CONCERTEN

Vanaf seizoen 2013-2014 werkt Muziekcentrum Dranouter met lidkaarten.

Waarom lid worden? Leden ontvangen  2 euro korting op de meeste zaalconcerten  2 keer per jaar het programmaboekje van Dranouter Centrum in hun bus

Hoe lid worden? Voor slechts 10 euro ben je al lid van Dranouter Centrum en steun je onze werking. Een lidkaart kan je kopen in Dranouter Centrum zelf of door te mailen naar info@dranoutercentrum.be met vermelding van je naam, adres en telefoonnummer.

8

Minstens 1 keer per week organiseert Dranouter Centrum een concert in de rust van zijn concertzaal of in de gezelligheid van het eetcafé. De nadruk van het programma ligt op folk en rootsmuziek en biedt tegelijk voor ieder wat wils. Voor en na het concert is iedereen welkom in eetcafé ’t Folk.

9


10

RAY COOPER

11

VOORMALIG OYSTERBAND Za 21/09 › 20u30 VVK € 8 › ADD € 10 › Ledenkorting € 2

PRESELECTIE NEKKAWEDSTRIJD

Ray Cooper kennen we vooral van zijn lange carrière bij de groep Oysterband, waar hij als basgitarist/cellist fungeerde sinds 1988 tot en met de voorbije tour van de band met June Tabor. Ray toerde met Oysterband door 27 landen en nam 19 albums op. In 2012 werden ze door het befaamde magazine froots uitgeroepen tot 1 van de 3 ‘folkiconen’ van Engeland. Na de release van zijn solo album “Tales of Love War and Death by Hanging”, begon Ray ook solo te toeren. De nadruk ging meer en meer op het lied en de zang liggen. Met zijn album bewijst Ray zich niet enkel een multi-instrumentalist, maar ook een meesterlijk liedschrijver. Daarenboven speelt hij met zijn publiek als geen ander. Genoeg ingrediënten om een prachtig concert te garanderen.

De kleinkunstfans zetten dit weekend alvast beter in hun agenda. Je krijgt immers de kans om van op de eerste rij de kleinkunststerren van morgen aan het werk te zien. Nekka organiseert jaarlijks zijn eigen wedstrijd voor nieuw Nederlandstalig talent. Dranouter Centrum is dit jaar 1 van de locaties voor de preselecties. Iedereen welkom!

Za 28/09 en zo 29/09 › 10-16u › Gratis

BAL EXPERIENCE PHILIPPE PLARD EN EMBRUN Za 28/09 › 20u30 › VVK € 7 › ADD € 8 Philippe Plard is een gevierd accordeonist/danser/ componist in de Franse folkbalscene. Momenteel speelt hij vooral solo op verscheidene festivals in Europa (Ierland, Madrid, Venetië, Frankrijk, België,…). Zijn composities zijn geïnspireerd op traditioneel repertoire, maar krijgen een grote moderniteit door de energie waarmee ze gespeeld worden. Een bal met Philippe Plard is altijd een feest, met een repertoire dat zich strekt van bal folk tot Fest-Noz. Embrun kende zijn grote doorbraak in de hoogdagen van Boombal en mag vandaag nog steeds vernoemd worden als één van de beste balgroepen van België. Afgelopen april nam de groep een live album op in muziekclub ’t Ey in Belsele. Drie dagen lang kon je meedansen en af en toe iets roepen in de hoop dat jouw stemgeluid de cd zou halen.. Wie het feest gemist heeft, krijgt van ons een herkansing op deze Bal experience, waar Embrun zijn nieuw cd in levende lijve komt voorstellen. Dit bal kadert in het micro Interregproject ‘Dans op de Grens’.

REDCOAT

Vr 04/10 › 20u30 › Gratis RedCoat ontstond tijdens de koude winter van 2010 toen Hanne Oosterlynck de gitarist Jeroen Knapen tegen het lijf liep. Samen werkten ze haar liedjes vol zielenroerselen uit. De unieke stem van Hanneke, ondersteund door het krachtige gitaarspel van Jeroen resulteerde in een verzameling eigentijdse, ontroerende en tevens melodieuze songs. In duo namen ze reeds deel aan verscheidene wedstrijden en zaten oa in de finale van de DranouterRally 2012. Datzelfde jaar wonnen ze de wedstrijd van Muziekmozaïek op het luisterplein tijdens de Gentse Feesten in de categorie singersong. Redcoat stelt deze avond zijn eerste cd voor.


12

13

THE HOUSE DEVILS

Vr 11/10 › 20u30 › VVK € 10 › ADD € 12 › Ledenkorting € 2 The House Devils zijn een Ierse formatie rond mondharmonicaspeler/fluitist Mat Walklate en zanger Matt Fahey. Walklate wordt door menig recensent de hemel in geprezen als een van de beste harmonicaspelers van de planeet. Voeg daar nog eens de prachtige zware stem van Matt Fahey aan toe, bijgestaan door Andrew Dinan op viool en Anthony Haller op bas en je krijgt de typische sound van The House Devils. Hun album ‘Crossing the Ocean’ kwam vorig jaar uit en ontving internationaal lovende reacties. Kortom, als Ierse muziek je ding is, zal je niet ontgoocheld zijn...

ZUIDWAARTS/MUSIQUE SANS FRONTIÈRES Za 05/10 › 20u30

ED KOOYMAN

Orchestre International du Vetex Géant › Dick Van der Harst › Marc Hauman

65 JAAR Za 19/10 › 20u30

Het Orchestre International du Vetex Géant speelt muziek van Dick Van der Harst (LOD) op teksten van Marc Hauman (Water & Wijn). Dit eigenzinnige samenraapsel van muzikale genieën is het resultaat van een samenwerking tussen Muziekcentrum Dranouter en vzw Trefpunt uit Gent. De voorstelling draait volledig rond grensarbeid. Op het einde van de 19e Eeuw trokken Vlaamse arbeiders massaal naar het Noorden van Frankrijk om er in de textielindustrie te gaan werken. Rond dit thema verzamelde zanger/liedschrijver Marc Hauman een heel resem oude en nieuwe liederen, die door componist Dick Van der Harst op muziek werden gezet. De zang wordt verzorgd door lokale Noord-Franse en Vlaamse zangers. Deze productie kadert in het feestgedruis rond 300 jaar grens tussen Frankrijk en Vlaanderen. Deze productie kadert in het cultureel Interregproject ‘300 jaar Grens’.

Ed Kooyman is een Vlaams Kleinkunst- en Folkzanger en zingt vooral Antwerpse Country. In 1974 scoorde hij een hit met zijn nummer ‘Kongee’. Kooyman begon zijn carrière op aanraden van Wannes Van de Velde en treedt sinds zijn eerste album in 1973 regelmatig op met Herman Van Haeren. Samen brachten ze talloze albums uit. Ed Kooyman viert zijn 65ste verjaardag op gepaste wijze door een concert met alle groepen waarin hij speelt: Ed Kooyman & Herman Van Haeren, Kandoris, Lien & Bart,…


14

15

ULISSES ROCHA

WANNES CAPPELLE

APERITIEFCONCERT Zo 20/10 › 11u › VVK € 5 › ADD € 7

SOLO ‘ZONDER NIEMAND’ Za 09/11 › 20u30 › VVK € 12 › ADD € 15 Ledenkorting € 2

Ulisses Rocha wordt beschouwd als één van de topgitaristen/componisten van Brazilië van de laatste 20 jaar. Samen met André Geraissati, Guinga, Paulo Belinnati en Marco Pereira behoort hij tot de top 5 van zijn land. Geboren in Rio de Janeiro op 23 november 1960, begon hij zijn studie klassieke gitaar in 1970. In 1977 raakte hij geïnteresseerd in jazz en Braziliaanse populaire muziek. Samen met zijn leraar André Geraisatti vormde hij vervolgens de groep d’Alma. Door hun vernieuwende aanpak en geïnspireerd door het legendarische trio: John Maclaughlin - Paco de Lucia - Al di Meola, wordt de groep vandaag als een mijlpaal in de Braziliaanse muziek beschouwd. Ulisses speelt bij ons solo een aperitiefconcert. Ideaal om de zondag mee te beginnen.

MIDRID

Vr 25/10 › 20u30 › Gratis

Midrid is een Ests viooltrio, bestaande uit 3 jonge vioolstudentes van de Culture Academy in Viljandi, die alle drie ook nog eens begenadigd zijn met een wondermooie stem. Het hoofddoel van Lee Taul, Sänni Noormets en Cathy Sommer is om oude folk melodieën in een modern jasje te steken, maar ze spelen evenzeer eigen composities. De groepsnaam is afgeleid van het Estse lied ‘Midrilind’, dat het verhaal vertelt over een sprookjesvogel. Het is deze vogel die de band inspiratie bezorgt en hun magie doet ontstaan. Midrid ging in februari 2013 met de Vlaamse groep Surpluz op tournee door Estland. Surpluz zag ze daar meermaals aan het werk en was er meteen van overtuigd dat dit project ook in Vlaanderen op gejuich zou worden onthaald. Een aanrader voor de talentenjagers dus.

Sinds hij met Ploegsteert, het tweede album van ‘zijn’ Zesde Metaal, de lovende recensies aan elkaar reeg, is Wannes Cappelle niet meer van achter de microfoon weg te slaan. Altijd trouw aan zijn eigen stijl en mijmeringen, maar o zo ontrouw aan vastgelegde formules. Ook nu weer verandert Cappelle de instrumenten van schouder. Na een festivalzomer met Het Zesde Metaal en een theatertournee met strijkerkwartet, zoekt hij opnieuw de intimiteit op van het huiskamerconcert. Slechts gewapend met gitaar en piano, maar ontwapenend met eerlijkheid en humor. Alleen is de tijd nu rijp voor een meer uit de kluiten gewassen huiskamer: het theater. ‘Zonder niemand’. Geen gezelschap, behalve dat van het publiek. En dat zal men geweten hebben. Naast enkele nummers van zijn eerste twee albums, brengt Cappelle ook materiaal van zijn in het voorjaar te verschijnen EP, waarop hij enkele nieuwe en onuitgegeven nummers verzamelt. En wie weet krijgt het bevoorrechte publiek al een voorsmaakje van het album-in-de-maak... Kortom, Wannes Cappelle blijft de hemel bestormen, maar schuwt de omwegen niet. Om zichzelf én zijn fans te blijven verrassen.


16

BROES: WINNAAR ROOTSRALLY

Za 16/11 › 20u30 › VVK € 5 › ADD € 7 › Leden gratis Festival Dranouter organiseerde ook dit jaar zijn Rootsrally om verborgen talent in de folkwereld naar boven te laten drijven. De finale werd gespeeld op Festival aan Zee en wij stellen met veel plezier de winnaar aan jullie voor. Broes bestaat uit 5 getalenteerde jonge muzikanten die erin slagen om folk als jazz te laten klinken en omgekeerd. De groep ontstond in 2009 en legde in die tijd al een heel parcours af. Broes brengt eigen composities op de grens tussen folk en gipsy jazz. Gitarist Florian De Schepper zagen we al enkele keren in het Muziekcentrum o.a. bij Bogus en Les Bandits de Belleville.

PARALLEL MET COOPE, BOYES & SIMPSON Za 23/11 › 20u30

Inclusief Meet Coope, Boyes and Simpson › zie p 26 Het grensjaar zit er bijna op, maar wij komen nog met een laatste wit konijn uit de hoed. In de 19de eeuw introduceerden twee Engelse ingenieurs de kantwerknijverheid in het Franse dorpje Bailleul. De textielindustrie kreeg hierdoor een boost en trok massaal Vlaamse arbeiders van over de grens aan om in Frankrijk te gaan werken. Parallel vertelt het verhaal van de gelijkenissen en verschillen tussen het leven van arbeiders in drie landen die hierdoor met elkaar verweven werden. Via traditionele liederen over textiel, weven, landbouw en lokale gebruiken, toont deze productie op een luchtige manier de parallel tussen deze landen en de invloed die ze op elkaar hebben uitgeoefend. De productie wordt gedragen door de Engelse top a capella groep Coope, Boyes & Simpson samen met het Vlaamse koor Belladonna en Noord-Franse muzikanten uit de vijver van Folkclub des Damoiselles uit Bailleul. Deze productie kadert in het cultureel Interregproject ‘300 jaar Grens’.

17

BAL EXPERIENCE MET HET GRENSORKEST EN TRIO D’HOORE Za 30/11 › 20u30 › VVK € 7 › ADD € 8 Het grensorkest is precies wat zijn naam doet vermoeden: een orkest van op de grens. Onder leiding van Benjamin Macke (Fr) en Pieterjan Van Kerckhoven (Vl) brachten we begin dit jaar 20 amateurmuzikanten samen om het traditionele dansrepertoire van op en rond de grens van onder het stof te halen. Zij trekken nu door Noord-Frankrijk en Vlaanderen om overal bal te spelen. Hun allereerste optreden was het intermezzo op de studiedag ‘Dans op de grens’. Hartwin, Koen en Ward hebben duidelijk muzikale genen geërfd. De drie broers spelen intussen 5 jaar samen en vormen een goed geoliede folkmachine. Hun eigen composities zijn diep geworteld in de traditie van de Vlaamse volksmuziek. De energie waarmee de broers hun samenspel beheersen blaast elk publiek van zijn sokken. Stuk voor stuk multi-instrumentalisten hoeft dit trio zijn talent niet onder stoelen of banken te schuiven. Ook internationaal maken ze stilaan naam. Ze stonden op podia in Duitsland, Italië, Ierland en Denemarken…. Dit bal kadert in het micro Interregproject ‘Dans op de Grens’.

Check ook de workshops Vlaamse en Galicische dansen en Pandeireta die overdag doorgaan! (zie p.24 & p.25)


18

¡ADIOS MAESTRO ALFREDO! JUAN MASONDO, KOEN DE CAUTER, JOPIE JONKERS, DICK VAN DER HARST Za 07/12 › 20u30 › VVK € 10 › ADD € 12 Ledenkorting € 2 Maestro Alfredo Marcucci, geboren in Buenos Aires in 1930, begon op zijn zevende bandoneon te spelen en was een gevierd muzikant tijdens de gouden jaren van de tango-orkesten. Toen het genre in de jaren zestig een crisisperiode doormaakte, besloot Marcucci om te gaan reizen in het Midden-Oosten. Hij kwam er in contact met het orkest Los Paraguayos, dat wereldwijd succes oogstte met Latijns-Amerikaanse volksmuziek. Na 15 tourjaren met deze groep, trok Marcucci zich terug in Antwerpen, waar hij later ‘herontdekt’ werd door Dirk van Esbroeck en Juan Masondo. Zij stimuleerden hem om de bandoneon weer op te nemen en een tangoplaat op te nemen. Dat betekende het begin van een nieuwe carriere, in België voornamelijk met het orkest Tango Al Sur. Tot aan zijn plotse overlijden in juni 2010 speelde hij in verschillende tango-orkesten als het Gran Orquestra Típica Veritango en het Quinteto Veritango. Zijn laatste opnames waren eind 2009 met Juan Masondo, Koen de Cauter en Jopie Jonkers voor de Cd “ Palomita Viajera”. Adios Maestro Alfredo is een eerbetoon aan deze grote muzikant, door zijn vrienden, collega’s en bewonderaars.

JOANNA WESTON Za 14/12 › 20u30 › Gratis

Joanna is een hedendaagse Engelse singer-songwriter. Momenteel verovert ze de akoestische folkscene met haar nieuwe EP ‘Pieces of the Puzzle’. Haar hypnotiserende stem en smaakvolle arrangementen tonen haar bedrijvigheid als songwriter en performer. Joanna heeft een basis in Nederland en komt helemaal naar de verre Westhoek om ons te verrassen op één van haar veelgeprezen live concerten.

CURSUSSEN

Hoe meer muzikanten, hoe meer vreugd! Het kan dus nooit kwaad om er zelf nog wat bij te kweken. Ons cursusaanbod richt zich specifiek op het ontwikkelen van de muzikale kwaliteiten van iedereen die daarin is geïnteresseerd. Omdat de traditie moet doorgegeven worden!

19


20

21

ARGENTIJNSE TANGO

GELUIDSTECHNIEKEN

MET RECUERDO Zo 15/09, 29/09, 13/10, 27/10, 10/11 › € 100 pp

MET ERIK SIERENS Zo 22/09 & 20/10 › 10-18u › € 30

De Cursus Tango krijgt een vervolgreeks. We werken opnieuw met een reeks van 10 lessen, verspreid over 5 zondagen. De danskoppels worden opgesplitst in beginners 1 (nieuwe leerlingen) en beginners 2 (die de vorige cursusreeks al volgden).

Na de succesvolle basisinitiatie in geluidstechnieken begin dit jaar, komt Erik Sierens van Studio 2 nu een vervolgcursus geven, gespreid over 2 dagen. We gaan dieper in op alle verschillende elementen van het mengpaneel en kablage. De deelnemers van de initiatie zijn in het voordeel, maar andere geïnteresseerden met een basiskennis van geluidstechnieken kunnen zich ook nog inschrijven. Al het materiaal is ter plekke voorhanden.

De koppels die vorige keer de kans aan zich voorbij lieten gaan, krijgen dus nu de gelegenheid om alsnog op de kar te springen!

TIN WHISTLE

Beginners 1: 12.30u - 15u Beginners 2: 15.00u - 17.30u

Lieve Vansteelant en Gerdy De Decker van Recuerdo leren je de Argentijnse tango, zoals hij gedanst wordt in de salons van Buenos Aires. Vertrekkend van de basispas leren ze je hoe je door subtiele variaties je dans kan afstemmen op de unieke muziek van de grote tango-orkesten. Zelf kregen ze nog les van de oude maestro’s, die nu overleden zijn. Ze geven tango de salon volgens de traditie en werken uitsluitend met de muziek uit de jaren 30-50. Gestart (Gent) in 1990 werkten ze jarenlang een methode en opbouw uit voor de compleet onervaren danser, omdat tango een sociale dans moet blijven: toegankelijk voor iedereen.

MET TRUI ALLEMEERSCH Za 07/09, 14/09, 21/09, 28/09, 05/10, 12/10, 19/10, 26/10 16u: Kinderen 8-12 jaar Je leert spelenderwijs leuke deuntjes fluiten op tin whistle. Het wordt algauw een fluitje van een cent! Gaandeweg maken we ook kennis met bekende folknummers. 17u: Volwassenen Gevorderden De cursisten die in het voorjaar al les volgden bij Trui Allemeersch en zich klaar voelen voor de volgende stap, kunnen zich alvast inschrijven voor de gevorderden cursus. Ook nieuwe leerlingen die elders basiskennis hebben opgedaan, zijn uiteraard welkom. Tin whistles zijn via de lesgeefster te verkrijgen: Zie website voor meer info.


22

GITAAR FOR KIDZ met Annelies Detru Za 07/09, 14/09, 21/09, 28/09, 05/10, 12/10, 19/10, 26/10, 09/11, 16/11, 23/11, 30/11, 07/12, 14/12 › 14u30 tot 15u15 › € 110 Jonge kinderen kunnen pas les volgen in de muziekschool vanaf 9 jaar. Om de leeftijdsgroep van 6-9 jarigen de kans te geven om al actief met muziek bezig te zijn, werd deze cursus enkele jaren geleden opgericht. In het najaar begint een nieuwe reeks voor nieuwe kinderen van 6 tot 9 jaar. Annelies begint van nul en werkt met het aanleren van eenvoudige deuntjes.

VOOR VOLWASSENEN met Ines lebbe Za 07/09, 21/09, 05/10, 19/10, 09/11, 23/11 › 16u30 › € 50 Zelf een leerlinge van Annelies geeft Ines sinds begin 2013 een basiscursus gitaar voor volwassenen. We werken steeds in reeksen van 6 lessen, zodat iedereen kan op en afstappen wanneer hij wil en de nadruk ligt voornamelijk op akkoorden en aanslagmanieren, zodat je snel en makkelijk leert begeleiden.

DE ZANGTAFEL

Ma 09/09, 23/09, 07/10, 21/10, 04/11, 18/11, 02/12 › 19u30 › Gratis Het doorgeven van muziek en gezellig samenzijn. Meer moet dat soms niet zijn. Vandaag biedt het internet ons ontelbare mogelijkheden om muziek uit alle hoeken van de wereld te leren kennen, maar de meest effectieve en gezellige manier blijft doorheen de jaren dezelfde: We gaan rond de tafel zitten, drinken een glas en zingen oude en nieuwe liedjes met elkaar. Dát is het concept van de zangtafel.

23

Bent u het dus beu om elke avond voor de tv te hangen? Kom dan eens kijken op een van onze zangtafels: gratis en voor alle leeftijden en niveaus. De nummers worden aangeleerd door Jim & Georgina Boyes en Alfred den Ouden, maar het staat iedereen vrij om zelf wat liedjes mee te brengen.

TLS

Vr 20/09, 22/11 › 20u › Gratis TLS staat voor Tune Learning Sessions maar in de Westhoek spreken we toch liever van ‘Tehoare Leern Speeln’. Het principe is simpel, een ervaren muzikant is tunemaster en leert de deelnemers enkele nummers aan . Alle instrumenten en niveaus zijn welkom! De nummers worden op het gehoor (aan een fatsoenlijk tempo) aangeleerd.

20/09: Tunemaster Bert Leemans Bert Leemans is dé wandelende jukebox uit de Belgische Folkscene. Hij is als accordeonist actief bij o.a. Embrun, B-Boa, Triple X, Les Boîtes, Embrio, Variomatic,… en nog vele andere groepen. Bert is sinds jongs af aan verslaafd aan folk en aanverwante genres en zette die passie om in een tweede full-time job. De man die alles kan. Komt dat zien!

22/11: Tunemaster wordt aangekondigd via de website.


24

VOLKSDANS MET JACQUES MEYSMAN Vr 13/09, 27/09, 11/10, 25/10, 08/11, 22/11, 06/12 › 20u › € 30 Ondertussen een vaste waarde in de categorie Cursussen. Jacques Meysman is nog steeds onze dansmeester en leert zijn volgelingen met veel enthousiasme een heleboel individuele en gemeenschapsdansen aan uit het traditionele repertoire. Live begeleiding op de accordeon wordt voorzien door Ignace Braem.

WORKSHOPS

Voor zij die geen langtijdige engagementen wensen aan te gaan, organiseren wij ook kortere workshops. Deze zijn waar mogelijk gelinkt aan een concert in de concertzaal. Op die manier versterkt de band tussen artiest en publiek en krijgt de amateur-muzikant de kans om op een unieke manier heel wat bij te leren.

25


26

27

BAL EXPERIENCE

GALICISCHE DANS

MET WORKSHOPS Za 30/11 › 3 workshops: € 20 › 1 workshop: € 7

MET EVA FERNANDEZ PALOMO EN XABI SANCHEZ E IGLESIAS

10-12u 13u30-15u30 16-18u OF 16-17u

Galicische dansen stralen zowel kracht als elegantie uit. Het gaat voornamelijk om groepsdansen, waarbij men in koppel tegenover elkaar staat. Voorbeelden zijn de Muiñeira, Jota en Maneo. De mannen en vrouwen dansen dezelfde passen, maar bij mannen staat eerder kracht centraal, bij vrouwen elegantie.

   

Vlaamse dans Galicische dans Vlaamse dans Pandeireta

VLAAMSE DANS MET KATRIEN VAN CRAENENBROECK In de voormiddag splitsen we de groep op in mannen en vrouwen om aan de slag te gaan met een aantal typische mannen- en vrouwendansen: “Kaarskesdans” en “Carnaval” voor de vrouwen en een stokkendans of zwaarddans voor de mannen. In de namiddag draait de workshop rond koppeldansen van rond 1900: “Schottisch Ragtime”, “Valse du Patron” en “Java”.

In deze workshop leren we de basispassen aan met Eva en Xabi van Pandereita.com. Sinds hun prille jeugd delen beide dansers/muzikanten een passie voor traditionele Galicische muziek. Eva is lid van de groep Galicia Baila. Xabi kennen we van de Belgo-Galicische groep A Contrabanda.

PANDEIRETA MET EVA FERNANDEZ PALOMO EN XABI SANCHEZ E IGLESIAS De pandeireta (tamboerijn) is een veel voorkomende instrument van de muziek uit het Noorden van Spanje, hoofdzakelijk uit Galicia. Dit slaginstrument vraagt een specifieke speeltechniek en begeleidt traditioneel de gaita (doedelzak) of de zang. Volgens Eva en Xabi kan iedereen Pandeireta leren spelen. Het instrument kan alle soorten muziek begeleiden. Pandeiretas zijn ter beschikking tijdens de workshop.


28

MEET COOPE BOYES & SIMPSON

Za 23/11 › 15u › Gratis voor bezoekers van het “Parallel” concert › anderen € 5 Jim Boyes zien we regelmatig, maar wanneer de volledige formatie van C, B & S in het land is, willen we alles eruit halen dat erin zit. Daarom bieden we de bezoekers van het Parallelconcert (zie rubriek concerten) op 23 november een ‘Meet & Greet’ met Coope, Boyes and Simpson aan.

KIDZCLUB

Gedurende een uurtje kan iedereen vragen stellen over hun methodes, hun projecten, hun verhalen. Tussendoor zingen ze ook enkele nummers. Het is eerder een gezellige manier om de namiddag te passeren dan een workshop, maar geeft alle geïnteresseerden de kans om deze geweldige a capella groep van al zijn geheimen te beroven.

Voor de jongsten onder ons voorziet Dranouter Centrum een apart en gevarieerd programma, vol muziek, workshops en voorstellingen. Ouders en grootouders zijn ook steeds welkom of kunnen zich in afwachting laten entertainen in eetcafé ’t Folk.

Deze productie kadert in het cultureel Interregproject ‘300 jaar Grens’. 29


30

SPEUREN NAAR MUIZENSPOREN I.S.M. JNM & DE BRON Zo 27/10 › 14u tot 16u30 7 tot 12 jaar › € 5

VARIA

Fruitrat, Eikelmuis, Tuinslaper, Zorromuis... Dat zijn veel namen voor één muis die je toch niet zo veel ziet. De Eikelmuis wordt soms Zorromuis genoemd omdat het diertje een zorromaskertje op zijn gezicht heeft. En dat ook Fruitrat één van zijn namen is, komt doordat de muis o zo graag aan fruit knabbelt. Sommige mensen zeggen ook wel Tuinslaper. Toch zijn er maar weinig tuinen waar de Eikelmuis nog goed kan slapen. Dus zullen wij het beestje helpen door andere slaapplekjes voor hem te maken! We timmeren nestkasten voor de Eikelmuis en we gaan op zoek naar een fijne plaats in het natuurgebied vlakbij om de kastjes op te hangen.

KUNSTENDAG VOOR KINDEREN:

FOLK 4 KIDZ

Dranouter Centrum is meer dan een concertzaal of muziekcentrum. Dankzij de band met eetcafé ’t Folk en het [ F ] Experience Museum breiden de mogelijkheden steeds verder uit.

Zo 17/11 › 10-17u › 8-12 jarigen › € 5 In Dranouter staat de Kunstendag dit jaar in het teken van de Folk. We bieden jullie een totaalpakket aan: we gaan zingen, dansen, instrumenten ontdekken en bespelen. Charlotte Samyn gaf een eerste Folk 4 Kidz reeks in het voorjaar voor 6-9 jarigen. Deze dag staat in het teken voor de iets oudere kindjes die geïnteresseerd zijn in muziek en nieuwe instrumenten willen ontdekken. Deze activiteit vindt plaats in het kader van de Kunstendag voor Kinderen.

31


32

33

WELKOM IN EETCAFÉ ‘T FOLK eetcafe.muziekcentrumdranouter.be Wil je voor of na een activiteit in Dranouter Centrum genieten van een etentje of een streekbier, dan kan je terecht bij Eetcafé ’t Folk. ’t Folk is naast een muziekcafé ook een culinair café. Je kan er proeven van een uitgelezen selectie bieren van ’t vat en een rijke keuze aan cocktails en sterke dranken. De menukaart etaleert een voorkeur naar streekproducten met een knipoog naar de wereldkeuken. De combinatie van een prikkelend muzikaal decor, het uitzicht op de pracht van Heuvelland en een lekkere culinaire specialiteit maakt een bezoek aan het muziekcentrum een onvergetelijke gebeurtenis.

[F] EXPERIENCE

folkexperience.muziekcentrumdranouter.be Het [F] Experience Museum is een modern en interactief museum dat over een multimediaal belevingsparcours beschikt. Via dit parcours kom je alles te weten over folk en volksmuziek: de geschiedenis, de instrumenten, de liederen en liedboeken, de dansen, de muzikanten en de festivals. In dit museum kan je alles zelf actief ontdekken via filmpjes, geluidsfragmenten, computers met touchscreen, een dansvloer en allerhande leuke snufjes. Voor de kleinsten is er een experimenteerruimte met karaokebox, accordeonstoelen en een muziektapijt. Zowel kenners als liefhebbers, jong als oud kunnen er terecht voor enkele uurtjes muziek en plezier.

UITSTAPPEN EN GROEPEN Je hoeft niet ver te zoeken om een leuke uitstap samen te stellen. Dranouter Centrum reikt je een pak ideeën aan om van je bezoek aan het [F] Experience Museum en de regio een onvergetelijke dag te maken. Zowel de natuurliefhebber, de avonturier, de gastronoom als de muziek- en cultuurliefhebber komt er aan zijn trekken. Voor groepen kan een dagprogramma opgesteld worden van verschillende activiteiten in combinatie met een heerlijke maaltijd of een hapje en een drankje. Een greep uit ons aanbod van activiteiten: volksdans, boerengolf, volksspelen, smultocht, muzikale wandelingen, ... Vraag ook zeker naar onze gerechten en menuvoorstellen voor groepen. Wij stippelen voor jou, je familie, vereniging of bedrijf een daguitstap op maat en naar budget uit.


PRAKTISCHE INFO Hoe mijn ticket reserveren? Alle concerten,workshops en kinderactiviteiten zijn online te reserveren via de website www.dranoutercentrum.be

Info? Voor info kunt u terecht op info@dranoutercentrum.be of 057 44 69 33.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief via de website.

Nog geen vriend van Dranouter Centrum? Surf snel naar onze facebookpagina van Dranouter Centrum! I Like!

34


www.dranoutercentrum.be Dikkebusstraat 234 - 8950 Dranouter - 057 44 69 33 - info@dranoutercentrum.be

Brochure Najaar 2013  
Brochure Najaar 2013  
Advertisement