Page 1

Vindtornfestivalen 12. – 14.april 2018 Drammensbiblioteket

«En natt ville jeg spikre luften fast på veggen. Overbevist om at trærne utenfor hadde for høy feber»


Velkommen! Årets festival er inspirert av nye, spennende tendenser i norsk lyrikk og skjønnlitteratur. Hvordan spiller egentlig sosiale medier inn på litteraturen? Og hvorfor er tilhørigheten til hjemmet så sterkt representert i dagens skjønnlitteratur? Festivalen er inspirert av Triztan Vindtorn og hans forfatterskap, noe som betyr at festivalprogrammet er fullt av overraskelser. Du vil møte lyrikk og skjønnlitteratur i nye formater og vi ønsker å gi deg tolkninger, tanker og ideer du kan ta med deg hjem! Festivalen starter med åpningsforestilling og storstilt prisutdeling torsdag 12. april. Festen fortsetter med litterært nachspiel blant bokhyllene. Og det er forfatterne selv som snurrer plater. Videre i festivalen kan man høre forfattere som Tove Nilsen, Ida Hegazi Høyer, Ingvild Lothe, Alexander Fallo, Trude Teige, Ellen Wisløff, Nazish Khan og flere overraskelser. Sjekk ut programmet i denne brosjyren, på facebook/vindtorn eller vindtorn.no Vi vil takke alle samarbeidspartnere, bidragsytere og frivillige. Uten dere hadde det ikke vært mulig å gjennomføre denne festivalen. Og ikke minst: takk til dere publikum som er med på å gjøre dette til Drammens kuleste litteraturfestival. Vi ønsker alle en god festivalopplevelse!

Det lille ekstra Vindtornfestivalen byr på litterære stunder fra torsdag til lørdag, men som Vindtorn selv, liker vi å by på det lille ekstra! På Drammensbiblioteket vil det bli: • Poesibyttetorg (bytt inn en favoritt diktbok, og ta med deg en ny) • Salg av festivallitteratur ved Norli bokhandel • Pop-up poesi ved bokhyllene • Bibliotekkaffebaren Dramn byr på en fargerik festivalmeny hele uka • På Buskerud Kunstsenter blir det kunstvandring og høytlesning kl.12:00 torsdag 12. april.


TORSDAG

Åpningsforestillingen og Triztan Vindtorn poesiprisutdeling Tid: 18:00 Sted: Hovedscenen, Drammensbiblioteket I år gjør vi som Vindtorn og overrasker med å ta en litt uventet vri! Poesiprisen deles i år ut for sjette gang på åpningsforestillingen på Drammensbibliotekets nye hovedscene. Triztan Vindtorn poesipris ble etablert av Drammen kommune i samarbeid med Aschehoug Forlag og Den norske Forfatterforeningen. Den første prisen ble delt ut i 2013. Prisen skal gå til en norsk forfatter som har gjort en stor innsats for norsk poesi. Prisen på 100.000 kroner gjør den til Norges største rene poesipris. Formålet er å øke interessen for poesi og formidle Triztan Vindtorns forfatterskap, samt bidra til at Drammen markerer seg som en ekte kultur- og litteraturby. Vinneren mottar også et trykk av Triztan Vindtorn, generøst gitt av Vindtorns familie. Ferdigsnakka LIVE er et forsøk på å lage en konsertform ut av litteraturen. Kjente forfattere og musikere inviteres på scenen. Synne Øverland Knutsen er dama bak Ferdigsnakka LIVE og forlaget Fanfare. Vi er stolte over å ha fått med denne fine gjengen, til en spennende, uventet og underholdende kveld. Støttet av:

Litterært nachspiel Tid: 20:00 Sted: Drammensbiblioteket Har du drømt om å feste blant bokhyllene, i alle de spennende krokene på biblioteket? Hvor kult er det ikke hvis akkurat din favorittforfatter snurrer plater og spiller sin favorittmusikk? Vi inviterer til et «Vindornsk» nachspiel etter åpningsforestillingen og prisutdelingen. Bli med og la dansefoten rykke til litterære rytmer.

«slik lærte jeg å høre drømmen hviske: gjennom meg går veien til stjernene ..»


FREDAG Møt årets prisvinner! Tid: 18:00 Sted: Hovedscenen, Drammensbiblioteket

Vi feirer årets vinner med et klassisk bokbad på hovedscenen. Bli med på storslagen fest av årets prisvinner. Tre om hjem: Den nye hjemstedsdiktningen. Tid: 19:30 Sted: Hovedscenen, Drammensbiblioteket Hjemmet og tilhørighet har alltid står sterkt i norsk litteraturhistorie. Bjørnstjerne Bjørnson romantiserte sitt kjære bonde-Norge, Arne Garborg tok oss med til Jæren og Gunnar Staalesen hyllet Bergen i sine Varg Veum-romaner. Denne våren har Drammensbiblioteket kjørt arrangementsrekka “Tre om hjem”, der vi har hatt ekstra fokus på denne sjangeren. Vi har feiret hjemstedsfølelsen, grublet over hjemlengselen og kanskje sørget litt over tapet av et hjem. Temaet utforskes videre og vi spør oss hvorfor denne tradisjonen fortsatt står så sterkt blant norske forfattere? Vi har samlet kjente forfattere på scenen som skal forsøke å svare: Tove Nilsen, Ida Hegazi Høyer, Trude Teige.


LØRDAG Instagram: poesiens nye lekeplass Tid: 15:00 Sted: Gummibaren

Hadde Hans Børli brukt hashtaggs og emojis hvis han hadde skrevet poesi i dag? Litteraturviter og KK-redaktør Ellen Wisløff hadde vel neppe sett for seg hvilke suksess hennes instagramkonto @renpoesi skulle få. Med nesten 100 000 tusen følgere ble den en braksuksess over natta. Hun introduserte poesi til en ny fanskare. Vi inviterer til en spennende samtale om fenomenet instagram-poesi. Ellen holder tråden i samtalen med gjester som blant annet poet og podcastprogramleder Alexander Fallo og poet Ingvild Lothe.

Internasjonal lørdagskveld: poesien som provoserer Tid: 19:00 Sted: Hovedscenen, Drammensbiblioteket Vi inviterer til et møte med sterke forfattere som kommer for å samtale om litteratur og brennaktuelle samfunnsspørsmål. Pakistanske Nazish Khan ga i 2015 ut Da himmelen falt, der hun samlet inn historier fra folk som var berørt av tvangsekteskap på ulike måter. Kvelden er et samarbeid med Interkultur.


Hvordan kommer jeg meg til festivalen?

Festivalen og prisutdelingen skjer på Drammensbiblioteket, men du kan også oppleve spennende innslag på bl.a. Gummibaren og Buskerud Kunstsenter. På festivalområdet vil det være stands med salg av god festivallitteratur. Tar du buss til festivalen kan du gå av på Bragernes torg eller busstasjonen. Drammen togstasjon ligger en kort spasertur fra festivalen. Tog fra Oslo eller Kongsberg tar cirka 40 minutter. Festivalen arrangeres for sjette gang og rammer inn utdelingen av Norges største poesipris, Triztan Vindtorn poesipris. Poesiprisen er støttet av Aschehoug og Den Norske Forfatterforening. Buskerud fylkeskommune støtter både prisen og festivalen. Alle arrangement er gratis.

Vindtornfestivalen 2018: Program  
Vindtornfestivalen 2018: Program  
Advertisement