Page 1

VÅR 2020 DRAMMENS B I B L I OT EK ENE SVELVIK ARENA FJELL MJØNDALEN DRAMMEN

Velkommen til bibliotekene SIDE 3 Litteratur til kvelds: Gert Nygårdshaug SIDE 16 Møt Marta Breen «Om muser og menn» SIDE 32


INN H OLD Velkommen til bibliotekene side 3 Hva skjer i Svelvik side 4 Arena Fjell: Drammens mest fargerike aktivitetshus side 6 Kalender januar – juni side 10 Les mer om programmet side 12

Redaktør: Jørgen Hovde Fotografer: (dersom ikke annet er nevnt): Tom Atle Bordevik og DRAMMEN kommune Forsidefoto: DRAMMEN kommune

2

VÅ R 2 0 2 0

Design: DRAMMEN kommune Trykk: RK grafisk Vi gjør oppmerksom på at endringer i programmet kan forekomme. Hold deg oppdatert på våre nettsider og følg oss på facebook.


Velkommen til bibliotekene Det er en spennende tid for bibliotekene i Drammen kommune! Ny kommune er etablert og bibliotekene i de tidligere kommunene er samla i Virksomhet Bibliotek og møteplass. Hele virksomheten får blant annet i oppgave å skape møteplasser og bidra til folkeopplysning og demokrati, utvikle gode bibliotektjenester og formidlingstilbud, og ikke minst tilrettelegge for et levende kulturliv. I tillegg til bibliotekene er også innbyggertorgene en del av det nye fellesskapet. Dette kan gi spennende synergier og kan bidra til en nye type tilstedeværelse ute i kommunedelene. Medarbeidere fra alle bibliotekene har jobbet sammen for å lage et felles, engasjerende og inspirerende arrangementsprogram! Bibliotekene fortsetter å huse kulturarrangementer, ha et viktig samarbeid med frivillige organisasjoner og enkeltpersoner i lokalmiljøene.

Vårens program kjennetegnes fremdeles ved at det er kvalitet, det er aktuelt og det noe for enhver smak. Erfaringer fra de tre tidligere kommunene ligger til grunn når det har blitt diskutert og jobba for å kunne levere et sammenspleisa tilbud! Det er spennende arrangementer og forestillinger for både store og små i vårens program. I Svelvik er det blant annet filosofisk kafé en gang i måneden. I Mjøndalen kan du få innblikk i utedoens historie eller hva meninga med rus er. Tar du turen til Drammen er det vikingkveld eller møte med Brageprisvinner Nina Lykke som står for tur blant så mye, mye annet i hele kommunen. Bibliotekene fortsetter også som en uavhengig arena for debatt også i den nye kommunen. For at bibliotekene skal utvikle seg videre, tar vi alltid imot innspill. Vi er ute etter samarbeidspartnere og trenger tips på hvordan tjenestene kan bli mer relevante. Jørgen Hovde biblioteksjef

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

3


Svelvik bibliotek


Høsten 2019 har biblioteket hatt flere arrangementer på ByLab, som forfattermøte med Ingvild Schade, filosofisk kafé og musikalsk eventyrstund med musiker og forteller Christian Stejskal. Biblioteket var med under Novemberprosjektet til Fossekleiva kultursenter med foredrag og litterær samtale om «Kampen for det frie ord», hvor ytringsfrihetens vilkår ble tatt opp, og publikum fikk høre sterke personlige historier fra to av landets fribyforfattere. Vi prøver oss frem og jobber med å finne arrangementog aktivitetstilbud som er attraktivt for Svelviks brukere. Vi vil gjerne ha tips om hva du vil oppleve av litterære og kulturelle tilbud. Har du noen ønsker? Ta kontakt med oss. I 2020 vil vi fortsette å ha filosofisk kafé den tredje mandagen i måneden i samarbeid med Frivilligsentralen. Vi har startet opp en lesesirkel som møtes cirka hver femte uke for å diskutere tekst og litteratur. Ta kontakt med oss om du har lyst til å være med.

Åpningstidene er nå utvidet slik at det skal være lettere for de som er opptatt på dagtid å kunne bruke biblioteket. Hvis du har vært innom biblioteket, har du sikkert sett at det har skjedd noen forandringer. Vi jobber med å få til de beste løsningene slik at flest mulig trives med å bruke vårt lille lokale bibliotek. Kom til oss for å få litterære tips, studere, lese aviser eller for å sitte i en krok med en god bok. Velkommen inn! Åpningstider: Mandag: kl.10:00–15:00 Tirsdag: kl.10:00–17:00 Onsdag: kl.12:00–19:00 Torsdag: kl.10:00–17:00 Fredag: kl.10:00–15:00 Lørdag og søndag: stengt Følg oss på: Facebook/svelvikfolkebibliotek Instagram: @svelvikbibliotek

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

5


DRAMMENS MEST FARGERIKE AKTIVITETSHUS!


ARENA FJELL

Endelig har biblioteket flyttet inn i det nye, freshe aktivitetshuset på Fjell! Du var der kanskje på åpningen 6.desember? Biblioteket, NEON fritidsklubb og frivilligsentralen står klare for å skape enda flere minner sammen med dere! Vi på biblioteket gleder oss til utallige lesestunder på den nye fine scenen med utsikt over bydelen og Drammensfjorden, det blir språkkafeer for de som ønsker det, seniorgaming for alle sprekinger i nærmiljøet og etter hvert blir det også litterære arrangementer – litteratur til Fjells!

I resten av huset blir det også aktiviteter hele dagen, NEON fritidsklubb fortsetter med sine ettermiddagsaktiviteter for barn og ungdom, Håndarbeidstreffet møtes som vanlig og NAV holder sitt jobbsøkerkurs. I 3.etasje finner du Kultursalen, Fjells nye scene! Her blir det småsamlinger, festligheter, møter med både forfattere og politikere og kanskje til og med konserter?

Ta turen innom oss, vi står klare for å låne deg din neste leseopplevelse! Eller kanskje du bare vil slappe av med avisen i en av våre nye sofaer? Åpningstider: Mandag: kl.09:00–16:00 Tirsdag: kl.10:00–18:00 Onsdag: kl.09:00–16:00 Torsdag: kl.10:00–18:00 Fredag: kl.09:00–16:00 Lørdag og søndag: stengt Vi starter også med meråpent våren 2020. Har du innspill til hva du mener vi bør drive med på huset? Ta kontakt med oss på facebook/arenafjell

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

7


PRAKTISK INFORMASJON

Hublet–nettbrett på biblioteket Med Hublet kan du for eksempel lese aviser på appen PressReader, surfe på nett, sjekke sosiale medier, spille spill, se på film eller høre på lydbok. Husk å ta med egne hodetelefoner eller lån hos oss hvis du skal gjøre noe som lager lyd. Er det en app du mener vi burde ha? Si fra, så skal vi vurdere om vi kan legge den inn.

Drammensbibliotekenes podcast Nå finner du podcasten vår på Spotify, iTunes og Soundcloud. Klikk deg inn for å få boktips fra våre bibliotekarer. Gikk du glipp av et arrangement? Fortvil ikke, mange av våre arrangementer blir tatt opp og legges ut som podcast.

Bibsok.no–bestille bøker på nett Bibsok.no er en nasjonal lånetjeneste fra nasjonalbiblioteket. Med nasjonalt lånekort og PINkode kan du logge deg inn og bestille bøker fra bibliotek over hele landet. Pass på at du velger riktig hentebibliotek. Søk og bestill - så får du en melding fra oss når boken er klar for henting i reservasjonshylla.

Bookbites–ny e-bokapp! Last ned og logg deg inn på appen Bookbites for å låne e-bøker og elektroniske lydbøker fra oss. Du logger deg på med lånekort og PIN-kode. Den tidligere appen ebokbib er utgått.

PressReader–avistjenester på nett Har du lyst til å lese Aftenposten eller Dagbladet? Gjennom bibliotekets trådløse nettverk får du tilgang til tjenesten PressReader hvor du kan velge mellom 2700 aviser og 1800 blader på 60 forskjellige språk. Med appen PressReader kan du laste ned aviser og blader på din enhet i 72 timer, før du må tilbake til biblioteket og fornye lånet. Du kan også opprette egne samlinger og la appen laste ned nye utgaver automatisk når du er på et biblioteknettverk. PressReader kan lastes ned på din egen enhet eller leses på bibliotekets PCer og nettbrett.

Filmbib–bibliotekenes egen strømmetjeneste På appen FilmBib eller nettsiden www.filmbib.no kan du se norske filmer. Her finner du et spennende utvalg nye kortfilmer, dokumentarer og eldre spillefilmer. Strømmetjenesten tilbyr filmer for både barn og voksne med stor bredde. For å bruke FilmBib logger du deg på med nasjonalt lånekort og PIN-kode.

Bokhylla.no–nasjonens nettbibliotek På nasjonalbibliotekets digitale bokhylle kan du lese bøker, aviser, tidsskrifter og søke etter bilder og kart. For å bruke bokhylla må du være på nett og ha norsk IP-adresse.

8

VÅ R 2 0 2 0


Drammensbiblioteket og Mjøndalen bibliotek er meråpne bibliotek fra kl. 07.00–23.00 hver dag. Meråpent bibliotek betyr at du kan låse deg inn på biblioteket utenom åpningstid. I Drammen gjelder dette første og andre etasje, mens tredje kun er åpent i ordinær åpningstid. For å få tilgang til meråpent bibliotek må du være eldre enn 15 år og signere en kontrakt. Det er videoovervåking i biblioteklokalet og opptak oppbevares trygt etter gjeldende lov og forskrifter. Overvåkingen er av hensyn til din sikkerhet og som beskyttelse for bibliotekets inventar og utstyr. Alle data slettes automatisk etter sju dager.

Hærverk vil bli politianmeldt. Opphold på meråpent bibliotek skjer på eget ansvar.

På meråpent bibliotek kan du: • Låne, levere, søke, hente og reservere • Lese og finne informasjon • Lese aviser og tidsskrifter • Gjøre lekser • Studere • Møte venner • Benytte trådløst nett • Ta en pause fra hverdagen

drammensbiblioteket.no – finn frem på våre nettsider På våre nettsider kan du søke i samlingen til Drammensbiblioteket, Arena Fjell, Mjøndalen bibliotek og Svelvik bibliotek. Logg inn med lånekortnummer og PIN-kode for å administrere dine lån eller reservere bøker. Lånekortnummeret starter alltid med stor N og to nuller (N00*******).

Lånekort og PIN-kode?

Du må ha lånekort og PIN-kode for å bruke våre digitale tjenester, for å låne på automatene og for å kunne bruke meråpent bibliotek. For å bruke nasjonale bibliotektjenester må lånekortet være registrert som nasjonalt bibliotekkort. Dersom du har glemt PIN-koden din kan du enten komme innom oss for å få en ny eller du kan gjøre det selv på våre nettsider. Når du skal logge deg inn kan du trykke på knappen «Har du glemt PIN-kode?» og du vil bli guidet gjennom hvordan du resetter PIN-koden.

Mistet lånekortet?

Det er viktig at du sperrer lånekortet hvis du mister det. Du er ansvarlig for alle lån på kortet ditt, selv om noen andre bruker det. Du kan sperre kortet ditt på «Mine sider» ved å logge inn med lånekortnummer og PIN-kode. Dersom du ikke har lånekortnummeret, kan du ta kontakt med oss. For å åpne kortet igjen må du ta kontakt med oss.

Tips:

Mjøndalen bibliotek har to grupperom og lesesal. Drammensbiblioteket har et møterom med teknisk utstyr som kan lånes av ideelle organisasjoner, lag og foreninger. Reserver rommet på våre nettsider. Svelvik bibliotek og Mjøndalen bibliotek har gratis parkering.

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

PRAKTISK INFORMASJON

Meråpent–utvidet åpningstid

JANUAR – JUNI 2020


VELKOMMEN TIL JOVIALEN KAFFEBAR – DRAMMENSBIBLIOTEKET Jovialen er et usnobbete sted, med fokus på kvalitetsvarer og hyggelig stemning. Spør oss om kaffe, vi vet hva vi snakker om! Foruten nydelig kaffe og andre varme drikker har vi et godt utvalg av baguetter, smørbrød og søtsaker. Åpningstider: Mandag–torsdag: 08:30–18:00 | Fredag: 08:30–16:00 www.jovialen.no


Foto: Torbjørn Tandberg.

Faste arrangementer

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020


DRAMMEN Kodeklubben TID:

STED:

18. januar, 15. februar, 21. mars , 18. april (lørdager fra kl. 11:00) 2. etasje

Bli med i Kodeklubben! I vår kan du prøve deg på Scratch, Micro:Bit eller code.org sine leksjoner. Fra januar til mars blir det også koding av Minecraft for de litt mer erfarne. Programmering sammen er både sosialt og lærerikt, og enten du har kodet før eller bare nysgjerrig på hva dette er, så er akkurat DU hjertelig velkommen. Ta med egen PC, Mac eller nettbrett, eller send oss en melding på Facebook om du ønsker å låne. Kodeklubben er for barn og unge og det er gratis.

Spør en slektsgransker TID:

STED:

13. januar, 10. februar, 9. mars , 11. mai (mandager fra kl. 18:00) 2. etasje

Den andre mandagen i måneden sitter en eller flere slektsgranskere fra foreningen Slekt & Data, klar til å hjelpe deg i jakten på dine forfedre! Spør en slektsgransker er en fin mulighet til å komme et skritt videre når du står fast i jakten, enten du er nybegynner eller erfaren. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Filosofisk kafé TID:

STED:

13. januar (Hollenderiet), 27. januar (2.etasje), 10. februar (Hollenderiet), 24. februar (2.etasje), 9. mars (2.etasje), 23. mars (2.etasje) (mandager kl. 10:30) 2.etasje og Hollenderiet i 3.etasje

12 VÅ R 2 0 2 0

Vi møtes for å samtale og utveksle tanker om hverdagsfilosofiske temaer vi selv velger. Vi søker ikke nødvendigvis endelige svar, men åpner opp for hverandres tanker og synspunkter. Du er hjertelig velkommen til et sosialt sted hvor vi deler meninger og tanker med hverandre. I samarbeid med Drammen frivilligsentral.


DRAMMEN Seniornett TID:

STED:

8. januar, 5. februar, 4. mars, 1. april, 6. mai, 3. juni (onsdager kl. 12:00) Hovedscenen i 2. etasje

Seniornett skal bidra til at personer over 55 år skal kunne klare seg selv i dagens mer og mer selvbetjente teknologisamfunn. Vil du delta aktivt i det digitale samfunnet, vil du ha glede av å delta i Seniornett! Seniornett stiller ingen krav til forkunnskaper, og selv om møtene primært er for seniorer over 55 år er de ikke strenge på alderen. 8.januar: Faktisk.no, v/Silje Skiphamn. 5.februar: «Se TV hvor du vil og når du vil», om valgmulighetene du får med en moderne TV-/Dataløsning. 4.mars: «Data og wifi inn til boligen, AppleTV og Chromecast.» Følg med på drammensbiblioteket.no for tema på de resterende møtene. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Datahjelpen TID:

STED:

22. januar, 29. januar, 19. februar, 26. februar, 18. mars, 25. mars, 22. april, 29. april, 20. mai, 27. mai (onsdager fra kl. 11:00)

Har du et nettbrett, en smarttelefon eller PC du trenger litt hjelp til for å bruke, kom på «Datahjelpen»! Seniornett Drammen tilbyr gratis drop-in datahjelp de to siste onsdagene i månedene, fra kl. 11:00 til 13:00! Tilbudet er gratis.

Møterommet i 2. etasje

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

13


DRAMMEN Drammensbiblioteket. Foto: Tom Atle Bordevik.

Kaffe&politikk TID:

STED:

5. februar, 2. april (onsdager kl. 18:30) Hovedscenen i 2. etasje

Finnes det en bedre måte å diskutere lokalpolitikk på enn over en kopp kaffe? Vi synes ikke det og inviterer derfor til Kaffe&politikk! Møt lokalpolitikere, engasjerte drammensere, politiske journalister eller kanskje selveste ordføreren til diskusjon om samfunnsaktuelle spørsmål. Tema varierer fra gang til gang, følg med på drammensbiblioteket.no og facebook.com/drammensbiblioteket for oppdatert informasjon. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Språkkafé TID:

STED:

Hver tirsdag kl. 13:00, med oppstart 14. januar, til og med 26. mai Hovedscenen i 2. etasje

Chcesz mówić lepiej po norwesku? Ufuna ukukhuluma isiNorway esingcono? turid altahaduth bishakl. ’afdal alnirwijia? ¿Quieres hablar mejor noruego? Ma rabtaa inaad ku hadasho luqada norwejiga? Vil du øve på å snakke norsk sammen med andre? Språkkaféen er en hyggelig og uformell møteplass, hvor du kan øve deg på å snakke norsk sammen med andre. Vi diskuterer ulike, aktuelle temaer hver gang. Her trenger du ikke forberede deg, bare møt opp! I samarbeid med Danvik-Fjell Frivilligsentral og Drammen frivilligsentral.

Strikk&Lytt TID:

STED:

14. januar, 4. februar, 3. mars, 14. april, 5. mai (tirsdager kl. 18:00) Hovedscenen i 2. etasje

Arrangementet er gratis og åpent for alle!

…No, I was merely reading the Muggle magazines,’ said Dumbledore. ’ I do love knitting patterns. – J.K.Rowling Håndarbeid og litteratur går hånd i hånd disse kveldene. Lytt til høytlesning fra nye og gamle favoritter, mens du jobber på din nyeste kreasjon. Vi leser høyt fra en morsom novelle, et spennende utdrag fra en roman, et ettertenksomt dikt eller kanskje en interessant populærvitenskapelig artikkel. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

14 VÅ R 2 0 2 0


DRAMMEN Lesestund TID:

STED:

Hver onsdag kl. 10:30 og 11:30, oppstart 15. januar, til og med 27. mai Barneavdelingen i 3. etasje

Britt, Kristin, Kari, Hilde og Mari står klare til å lese høyt fra spennende historier igjen denne våren! Det blir to lesestunder hver onsdag kl. 10.30 og kl. 11.30 og kl. 12.00 på søndager (fra januar til mars). Passer for alle barn fra 3 år. Barnehager melder seg på ved å ringe biblioteket i byen på tlf: 32 04 54 11

Lydverksted med Bernt TID:

STED:

15. januar, 12. februar, 18. mars, 22. april, 27. mai, 17. juni (onsdager kl 18:00) Hollenderiet i 3. etasje

Lydverkstedet er for lekne lydelskere i alle aldre som liker å eksperimentere og skape lyd med blant annet littleBits synthesizere, trommemaskiner, effekter, app’er og andre duppeditter. Alt som trengs for å lage lyd og musikk, stilles til disposisjon av Drammensbiblioteket. Du trenger ingen forkunnskaper: bare kom, sett deg ned med fellesskapet og lag lyder sammen! Lydverkstedet er gratis og åpent for alle! Bernt M. Winness er mediepedagog og har jobbet mye sammen med ungdom og i frivillighet.

Litteratur til lunsj TID:

STED:

13. februar, 12. mars, 16. april, 14. mai (torsdager kl. 12:00) Hovedscenen i 2. etasje

Er du på jakt etter din neste store leseropplevelse? Da kan vi hjelpe deg! En torsdag i måneden inntar et knippe av våre flotte litteraturformidlere scenen i 2.etasje for å dele sine litterære favoritter med deg. Ta lunsjen med oss, vi gleder oss til en litterær inspirasjonsbombe. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

15


DRAMMEN

Litteratur til kvelds onsdag 25. mars:

Gert Nygårdshaug

Nygårdshaug er kanskje mest kjent for romanen Mengele Zoo, som i 2007 ble kåret til «tidenes norske bok» av Nitimen. Han kommer til oss for å snakke om Regnmakeren som er den tredje frittstående romanen om ekteparet Mussenden, og rommer både underholdning, besk samfunnskritikk og allmennfilosofiske problemstillinger.

Gert Nygårdshaug. Foto: Ketil Storli.

Litteratur til kvelds TID:

STED:

torsdag 27. februar, onsdag 25. mars (kl. 18:00) Hovedscenen i 2. etasje

Denne våren vil Litteratur til kvelds forandre form! Vi byr fremdeles på litterær input, men i tillegg til ordinære boktips vil det også bli spennende forfattermøter og mulighet for å kjøpe noe godt hos Jovialen Kaffebar!

27.FEBRUAR: MØT KJERSTI HALVORSEN! Kjersti Halvorsen er oppvokst i Lier. Hun har tidligere gått Forfatterstudiet i Bø, og studerer nå psykologi ved UiO. Hun debuterte i 2019 med Ida tar ansvar, og førsteutkastet skrev hun faktisk på Drammensbiblioteket! Her møter vi som Ida flytter til Oslo for å studere, og raskt blir engstelig for om Blindern er et potensielt terrormål. Frykten forverres når hun møter Aksel, en uflidd og uforutsigbar fyr med mistenkelig nettaktivitet og bekymringsverdige holdninger til mennesker, samfunnet og kvinner. Arrangementet er gratis og åpent for alle! 25.MARS: MØT GERT NYGÅRDSHAUG Gert Nygårdshaug har et fascinerende, i særklasse originalt og utfordrende forfatterskap å vise til. Han er en forfatter som virkelig viser vilje og evne til å gå sine egne veier for å løse opp stivnede virkelighetsoppfatninger. Hans spesialblanding av vide kunnskaper og tilsvarende fantasi, vitenskap og mystikk, logikk og poesi preger prosabøkene hans. Nygårdshaug er kanskje mest kjent for romanen Mengele Zoo, som i 2007 ble kåret til «tidenes norske bok» av Nitimen. Han kommer til oss for å snakke om Regnmakeren som er den tredje frittstående romanen om ekteparet Mussenden, og rommer både underholdning, besk samfunnskritikk og allmennfilosofiske problemstillinger. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

16 VÅ R 2 0 2 0


DRAMMEN

Litteratur til kvelds torsdag 23. april:

Linn Strømsborg

Kommer til oss for å snakke om Aldri, aldri, aldri en roman om hvorfor vi får barn, og hvorfor vi ikke får barn. Det er historien om å velge noe annet enn det som forventes av en, men samtidig bare ønske seg et vanlig liv.

Linn Strømsborg. Foto: Heidi Furre.

Litteratur til kvelds TID:

STED:

torsdag 23. april, torsdag 28. mai (kl. 18:00) Hovedscenen i 2. etasje

23.APRIL: MØT LINN STRØMSBORG Linn Strømsborg debuterte i 2009 med romanen Roskilde og har siden utgitt flere romaner. Hun kommer til oss for å snakke om Aldri, aldri, aldri en roman om hvorfor vi får barn, og hvorfor vi ikke får barn. Det er historien om å velge noe annet enn det som forventes av en, men samtidig bare ønske seg et vanlig liv. Hovedpersonen har aldri ønsket seg barn, hun har vært samboer med Philip i åtte år, og de har vært enige om at de ikke skal ha barn – helt til nå. For kanskje vil Philip allikevel bli pappa? Arrangementet er gratis og åpent for alle! 28.MAI: BOKTIPS! Følg med i våre kanaler på facebook eller drammensbiblioteket.no for oppdateringer!

Påskeferie: UngKino i Siloen TID:

STED:

mandag 6. april, tirsdag 7. april (kl. 12:00) Siloen

Det blir filmvisning i Siloen! Vi byr på to helt freshe kvalitetsfilmer, god stemning og kanskje popcorn? Gratis inngang, men begrensede plasser så møt opp i god tid!

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

17


MJØNDALEN Seniornett TID: STED:

Hver Tirsdag fra kl. 11:00–13:00 Mjøndalen

Har du litt peiling på data, men sliter med å komme videre? Hver tirsdag møtes en gjeng seniorer og hjelper hverandre med å løse små og store utfordringer man kan ha i en digital hverdag. Velkommen. Krever medlemskap i Seniornett Norge

Strikkekafé TID:

STED:

Annen hver mandag kl. 11:00–13:00 (starter uke 3)

Kom å møt andre strikkeglade, få hjelp til små og store strikkeprosjekter og unn deg en pause fra hverdagen. Passer for nye og erfarne strikkere!

Annen hver tirsdag kl. 18:00–20:00 (starter uke 2) Mjøndalen

Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Møt en slektsgransker fra «Slekt og Data» TID:

STED:

Første mandag i måneden oppstart 6. januar Fra kl. 13:00–18:00 Mjøndalen

Hvis du har ett problem risikerer du å få to nye. Spør en slektsgransker er en fin mulighet til å komme et skritt videre når du står fast i jakten, enten du er nybegynner eller erfaren. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Yoga på stol TID:

Første mandag i måneden

STED:

Fra kl. 13:00–14:00 Mjøndalen

18 VÅ R 2 0 2 0

Lene Saastad er yogainstruktør og leder en time med enkel yoga. Passer for alle. En perfekt start på uka! Arrangementet er gratis og åpent for alle!


MJØNDALEN Bok og annet snacks, lesesirkel for ungdom TID:

En onsdag i måneden.

Er du ungdom og liker å lese. Dette er stedet for deg!

STED:

Mjøndalen

Følg med på Facebook for mer informasjon Arrangementet er gratis!

Lesestund for de minste TID:

Hver onsdag kl. 10:30.

Vår barnebibliotekar Inger holder lesestund med sang og historier.

STED:

Mjøndalen

Barnehager bør forhåndspåmeldes. Ring: 32 23 69 00 Arrangementet er gratis!

Ungkino TID:

En gang hver måned kl. 15:00.

Se god film sammen med venner! Kanskje blir det pizza og snacks?

STED:

Mjøndalen

Aldersgrense 12 år. Arrangementet er gratis!

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

19


PROGRAM JANUAR – JUNI 2020 M J ØNDALEN

D RAM M EN

Vi gjør oppmerksom på at endringer i programmet kan forekomme. Holde deg oppdatert på våre nettsider og følg oss på FB!

A R E N A F J E LL

JANUA R UKE

1

UKE

2

Lør.

4

14:00

Emil i Lønneberget

Mjøndalen

Folkeakademiet

Ons.

8.

12:00

Seniornett: Møt Faktisk.no

Drammen

Seniornett

Ons.

UKE

3

4

UKE

5

18:00

Christopher Hornsrud: Statsministeren fra Modum – fra bondeopprør til atomprotest

Drammen

Ons.

8.

19:00

Kom igang med slektsgranskning

Mjøndalen

Fre.

10.

12:00

Utrydningstrua ord ved Stein Andersen

Mjøndalen

Ons.

15.

19:00

Meningen med rus ved Øystein Skjælaaen

Mjøndalen

Tors.

UKE

8.

UKE

16.

12:00

Klimafestivalen: Litteratur til lunsj

Drammen

Tors.

16.

18:00

Klimafestivalen: Kunsten å ikke kaste mat med Thomas Horne

Drammen

Fre.

17.

12:00

«Viken og vikingene»– et historisk skråblikk på den nye regionen og regionnavnet - Per G. Norseng

Mjøndalen

Man.

20.

Tirs.

21.

18:00

Høytlesningsdagen

Drammen

Klimafestivalen: Strikk&Lytt

Drammen

Ons.

22.

19:00

Et møte med Shazia Majid

Mjøndalen

Tors.

23.

19:00

Klimafestivalen: Naturfotokveld med Tom Schandy

Drammen

Fre.

24.

12:00

Honningbienes hemmelighet. Ved Sørumgården

Mjøndalen

Ons.

29.

13:00

Hjerte for hjertet – foredrag med Wasim Zahid

Arena Fjell

Ons.

29.

19:00

Hjerte for hjertet – foredrag med Wasim Zahid

Drammen

Tors.

30.

10:30

Barnekonsert: Mandarinsaft!

Arena Fjell

Tors.

30.

12.30

Barnekonsert: Mandarinsaft!

Drammen

Fre.

31.

12:00

Historier fra Etnia – Anders Rønningen

Mjøndalen

7

Slekt og Data UKE

8

Klimafestivalen §112

6

USN

UKE

9

Klimafestivalen §112

19:00

Greske hemmeligheter – Møte med Harald Gautneb

Mjøndalen

Ons.

12.

19:00

Tommy Sørbø – Kunsthistorien på seksti minutter

Mjøndalen

Ons.

12.

19:00

1989: Året som endret Europa! Møt Per Anders Madsen

Drammen

Tors.

13.

19:00

Thor Gotaas – Norske utedoer

Søn.

16.

12:00

Ons.

19.

Ons. Tor.

10

UKE

11

USN

5.

12:00

Seniornett: «Se TV hvor du vil og når du vil»

Drammen

Seniornett

Ons.

5.

19:00

Den fredløse som vargen – Anne Iren Risøy

Mjøndalen

USN

Tors.

6.

19:00

Vikingkveld med forfatter Øystein Morten!

Drammen

Tors.

19.

19:00

Dråpen i Havet: Flyktningkrisen i Hellas

Drammen

Lør.

21.

11:00

Hoppsporten på Eiker

Mjøndalen

Ons.

25.

18:00

Litteratur til kvelds: Møt Gert Nygårsdhaug!

Drammen

Mjøndalen

Ons.

25.

19:00

Elva som forener – Lokalhistorisk kveld ved Gjermund Glittfjell og Reidar Andresen

Mjøndalen

Barnas Søndag: Teater Grimsborken

Drammen

Tors

26.

19:00

Utdeling av Vindtornprisen - Norges største poesipris!

Drammen

19:00

Møte med Marianne Storberg

Mjøndalen

Fre.

27.

19:00

Nye stemmer og åpen mikk

Mjøndalen

19.

18:00

Forsvarsforeningens temakveld

Drammen

20.

18:00

På sporet av gammel bosetting i Nedre Eiker. Foredrag ved Jonn Ryghseter

Mjøndalen

Ons.

1.

12:00

Seniornett

Drammen

Frykten for alderdommen – Runar Bakken

Mjøndalen

Man.

6.

12:00

PÅSKEFERIE: UngKino i Siloen

Drammen

Vinterferie – Se eget program

Mjøndalen

Tirs.

7.

12:00

PÅSKEFERIE: UngKino i Siloen

Drammen

Tors.

16.

19:00

Besteforeldrenes klimaaksjon: Økonomi og klima. Er morgendagens arbeidsplasser knyttet til klima, mens oljen tilhører gårsdagen?

Drammen

Besteforeldrenes klimaaksjon

Lør.

18.

14:00

Chriss Chrissell tryllekunstner

Mjøndalen

Folkeakademiet

Tirs.

19.

18:00

Folkehøgskolene leser tekster!

Drammen

Ons.

22.

18:00

Sylfest Lomheim: Foredrag om norsk språk

Mjøndalen

Folkeakademiet

Ons.

22.

18:00

Kvinnesaksforeningen: Kvinner og rus

Drammen

Drammen Kvinnesaksforening

Tors.

23.

18:00

Litteratur til kvelds: Møt Linn Strømsborg!

Drammen

Ons.

29.

18:00

Lars Kvamme - Laks:en biografi

Mjøndalen

Ons.

29.

18:00

Puslingar! LIVE DBIB-podcast med forfatter Atle Berge!

Drammen

Østlandsutstillingen i Siloen

Drammen

Buskerud Kunstsenter Seniornett

21.

12:00

Man.–Fre. 24.–28.

Folkeakademiet U KE

Tors.

27.

18:00

Litteratur til kvelds: Møt Kjersti Halvorsen!

Drammen

Lør.

29.

14:00

De tre små grisene – barneteater

Mjøndalen

13

U KE

USN

UKE

12

15

Folkeakademiet U KE

16

Ons.

4.

12:00

Seniornett: «Data og wifi inn til boligen, AppleTV og Chromecast»

Ons.

4.

19:00

Marta Breen – OM MUSER OG MENN

Mjøndalen

Tors.

5.

19:00

Hvordan er det på tur med Lars Monsen? Møt Kjetil Østli

Drammen

Man.

9.

19:00

Temamøte: Menneskerettigheter og likestilling

Drammen

Ons.

11.

19:00

Tone Myklebust – Om Jon Kalman Stefanssons forfatterskap

Møndalen

Fre.

13.

12:00

«Den andre veien til Stillehavet: Jakten på Nordøstog Nordvest-passasjen» – Professor Peter Fjågesund

Mjøndalen

USN

Lør.

14.

09:00

Slektsdagen 2020

Drammen

Slekt og Data

Lør.

14.

14:00

Sjørøverøya

Mjøndalen

Folkeakademiet

Ons.

18.

19:00

Wasim Zahid – Hjertet til hjerte

Mjøndalen

Ons.

18.

18:00

Forsvarsforeningens temakveld

Drammen

Drammen

Dråpen i Havet

A P RIL

MARS UKE

Ons.

20 VÅ R 2 0 2 0

6.

Fre.

FE BRUAR UKE

Tors.

Seniornett

Soroptimistene

U KE

17

Seniornett

MA I U KE

18

4.mai–16.juni Ons.

6.

12:00

Seniornett

Drammen

Tors.

7.

19:00

Møt Brageprisvinner Nina Lykke!

Drammen

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020


Les mer om programmet

DRAMMENSBIBLIOTEKET

AUGUST – DESEMBER 2019

21


Christopher Hornsrud:

Statsministeren fra Modum – fra bondeopprør til atomprotest TID:

Onsdag 8. januar, kl. 18:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

I historiebøkene er Christopher Hornsrud først og fremst kjent som den første statsminister i en regjering utgått fra Det norske Arbeiderparti fra 28. januar til 15. februar 1928. Chr. Hornsrud ble født 1859 i Skotselv, men bodde på Modum hele livet. Han var aktiv i Venstre, senere Arbeiderpartiet i Buskerud både før og etter århundreskiftet. Forfatter og historiker Nils-Henning Hontvedt har skrevet biografien Chr. Hornsrud – fra bondeopprør til atomprotest, en politisk biografi og kommer til oss for å gi et interessant innblikk i Hornsrud politiske liv. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Klimafestivalen: Litteratur til lunsj TID:

Torsdag 16. januar, kl. 12:00

STED:

Hovedscenen i 2.etasje

Klimafestivalen § 112 vil inspirere befolkningen til å støtte opp om de samfunns- og livsstilsendringer som må gjøres for å sikre et stabilt klima og et bærekraftig samfunn. Drammensbiblioteket skal nok en gang være med på markeringen og i år har vi flere arrangement enn tidligere! Velkommen til en litt grønnere og mer klimavennlig Litteratur til lunsj. Ta med deg lunsjen din og få med deg noen gode boktips! I samarbeid med Klimafestivalen §112 Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Klimafestivalen: Kunsten å ikke kaste mat TID:

Torsdag 16. januar, kl. 19:00

STED:

Hovedscenen i 2.etasje

FNs klimarapport for 2019 anser matsvinn som et av de tre mest alvorlige miljøproblemene vi står overfor i dag og en av vår tids mest meningsløse klimatrusler, men som vi både kan og bør gjøre noe med. Det er bra for miljøet og for lommeboka, men folk trenger kunnskap og da er det bra at Thomas Horne har skrevet boka Kunsten å ikke kaste mat! Og enda bedre er det at han kommer til oss for å gi et engasjerende, humoristisk og kunnskapsrikt foredrag om dette (uten den strenge pekefingeren)! Hvorfor kaster vi så mye mat? Hva er det vi kaster mest av? Og hvilke konsekvenser har dette for klima og miljøet? Er det egentlig en risiko knyttet til å spise gammel mat? Hva skal vi se etter av lukt og smak når maten er gått ut på dato? Velkommen til en matvennlig og opplysende kveld! Arrangementet er gratis og åpent for alle.

22 VÅ R 2 0 2 0


DRAMMEN Klimafestivalen: Strikk&Lytt TID:

Tirsdag 21. januar, kl. 18:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

Bli med på en litt grønnere og mer klimavennlig Strikk&Lytt! I samarbeid med Klimafestivalen §112 Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Klimafestivalen: Naturfotokveld med Tom Schandy! TID:

Torsdag 23. januar, kl. 19:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

Tom Schandy er en norsk naturfotograf, journalist, redaktør, forfatter og forlegger. Naturvernaspektet er viktig i hans fotografering og naturformidling, og han har tidligere jobbet i WWF Verdens Naturfond som rådgiver. I 2009 gikk Schandy til topps i verdens største naturfotokonkurranse, Wildlife Photographer of the Year Award. I 2019 deltok han på Aftenpostens klimakonferanse, Klodenvår 2019, og ga et innblikk i hvor viktig skogen er sett med klimabriller, og hvordan klimaendringer påvirker skogens mangfold. Vi markerer Klimafestivalen 2020 med et eksklusivt og tankevekkende møte med en av Norges fremste naturfotografer! Arrangementet er gratis og åpent for alle.

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

23


DRAMMEN Hjerte for hjertet: Møt hjertespesialist Wasim Zahid TID:

STED:

Onsdag 29. januar, kl. 13:00 på Arena Fjell og kl. 19:00 på Drammensbiblioteket Arena Fjell og Drammensbiblioteket (hovedscenen i 2. etasje)

Wasim Zahid er lege, hjertespesialist og overlege på sykehuset i Drammen. Han har nylig gitt ut boken «Hjerte for hjertet», en bok full av spennende funn, detaljer og studier både fra eldre og nyere tid. Hva er de eksakte tegnene på et hjerteinfarkt? Hvorfor trodde man lenge at det var hjertet som sentrum for tanker og følelser, og ikke hjernen? Og vil forskerne snart klare å dyrke frem et hjerte som kan transplanteres inn i et menneske? Tidligere har han skrevet bøkene «På liv og død» og «Hemmeligheten», og er også kjent fra TV-serien «Hva feiler det deg». Foredraget tar publikummet gjennom litt hjertemedisinsk historie og kommer også innom fysiologi og sykdommer. I etterkant av foredraget blir det gjerne spørsmål og svar, samt boksalg og signering. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Barnekonsert: Mandarinsaft TID:

STED:

Torsdag 30. januar, kl. 10:30 på Arena Fjell og Torsdag 30. januar, kl. 12:30 på Drammensbiblioteket Arena Fjell og Drammensbiblioteket Hovedscenen i 2. etasje

Siden oppstarten i 2011, har trondheimsbandet Mandarinsaft gitt ut fem plater, spilt om lag 700 konserter og nominert til Spelemann! Det artigste gutta i bandet vet er å spille musikk og bruke fantasien. Med dem kan du drømme deg tilbake til dinosaurenes tid, bli med på sykkeltur i sola eller fly i vinden med en paraply. Og hvem er egentlig den mystiske gjesten de alltid synger om? Mandarinsaft tar utgangspunkt i barns perspektiver og interesser, og det varierte musikalske uttrykket følges av tekster som er skrevet med innlevelse, alvor og humor. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

24 VÅ R 2 0 2 0


DRAMMEN Vikingkveld med forfatter Øystein Morten! TID:

Torsdag 6. februar, kl. 19:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

Beforeigners, The Vikings, Thor-filmene, Vikingane, Vilja Viking, Jomsvikingene – dagens strømmetjenester, bibliotek og bokhandlere er fullstappet av serier, filmer, bøker og barnebøker om tiden da våre forfedre herjet og plyndret. Hva er det med vikingene? Forfatter og religionshistoriker ved UiO, Øystein Morten, har skrevet bøker om tre norske vikingkonger: Sigurd Jorsalfare, Olav den hellige og Magnus den gode. Øystein Morten kommer til oss for å svare på det vi alle lurer på: ble Sigurd Jorsalfare gal? Og hva skjedde egentlig da Olav den hellige døde? Arrangementet er gratis og åpent for alle!

1989: Året som endret Europa! Møt Per Anders Madsen TID:

Onsdag 12. februar, kl. 19:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

Bildene av det som skjedde i Berlin sent på kvelden 9. november 1989, er historiske. Horder av menneske som presser på bommene ved grensestasjonene og vaktene som til slutt gir opp, slår opp bommene og folk velter ut. Dette er bevegende og dramatiske scener, men det er også bilder hvor det er vanskelig å få øye på enkeltpersoner og deres betydning for det som skjedde. Berlinmurens fall endret historien. Forfatter Per Anders Madsen tar oss denne kvelden med på innsiden av begivenhetene, både på gateplan i Øst-Tyskland og i storpolitikken. Søkelyset rettes særlig mot noen unge aktivister i Leipzig som arrangerte demonstrasjoner og tok livsfarlige sjanser. Som det er blitt sagt om revolusjonsåret 1989: Det måtte en generasjon til som ikke visste at endring var umulig! Arrangementet er gratis og åpent for alle!

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

25


DRAMMEN

Lars Monsen. Foto: Siv Johanne Seglem.

Barnas Søndag: Teater Grimsborken TID:

Søndag 16. februar, kl. 12:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

Teater Grimsborken presenterer «Eventyret om pannekaka». Forestillingen er en gjendiktning av et eventyr av Asbjørnsen og Moe. I denne versjonen foregår alt på rampete rim, og fremføres som fysisk fortellerteater. «Merk mine ord, for de er sanne! I dag blir det kake stekt i en panne!» Møt Kone Krone, Gamlefar, Sju Skrikerunger, Mann Brann, Høne Pøne, Hane Pane, Ande Vande, Gåse Våse, Gasse Vasse og Gylte Grisesylte der de alle prøver å ta kål på Pannekaka! Passer for barn fra 3 år og oppover. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Hvordan er det å dra på tur med Lars Monsen? Møt Kjetil Østli TID:

Torsdag 5. mars, kl. 19:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

Den 6. mars står Lars Monsen på startstreken på Finnmarksløpet. Han skal tilbringe rundt seks dager alene med hundene sine i villmarka på Finnmarksvidda. Hva er det som driver Lars Monsen? Hva betyr naturen, stillheten, ensomheten og opplevelsene for han? Og hvordan er det egentlig å dra på tur med Norges mest myteomspunne villmarking? Å være i naturen har en rekke positive følger viser forskning. Vi blir friskere, sterkere og naturen hjelper oss å tåle mer. Flere forskere viser også til at naturen demper stress og bekymringer, og får oss i bedre humør. Vi får besøk av Kjetil Østli, journalist, forfatter og Brageprisvinner, som sammen med Monsen har skrevet biografien «Lars Monsen – Mitt liv». Arrangementet er gratis og åpent for alle!

26 VÅ R 2 0 2 0


DRAMMEN Slektsdagen 2020 TID:

Lørdag 14. mars fra kl 9:00

STED:

2. etasje

Slekt og Data inviterer til den store Slektsdagen! Det blir foredrag, stands og hyggelige møter for alle som er interessert i slektsgransking, jobbet med det i mange år eller bare er nysgjerrig på hva dette er. Følg med på drammensbiblioteket.no eller Facebok/drammensbiblioteket for oppdatert informasjon.

Utdeling av Vindtornprisen – Norges største poesipris! TID:

Torsdag 26. mars, kl. 19:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

Det blir ikke ordentlig vår i lufta før vi har delt ut Norges største poesipris, Triztan Vindtorn poesipris! Som alltid vil Norges fremste kulturaktører stå på scenen og by på skikkelig festkveld, og det knytter seg som alltid stor spenning rundt hvem som stikker av med årets poesipris! Triztan Vindtorn poesipris ble etablert av Drammen kommune i samarbeid med Aschehoug Forlag og Den norske Forfatterforeningen. Den ble første gang delt ut i 2013. Prisen skal gå til en norsk forfatter som har gjort en stor innsats for norsk poesi. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Dråpen i Havet: Flyktningsituasjonen i Hellas TID:

Torsdag 19.mars, kl 19:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

Flere enn 65.000 mennesker på flukt har ankommet Hellas hittil i 2019, 65.000 skjebner. 65.000 unike historier. 65.000 overlevende. 65.000 drømmer om et liv i trygghet. Europa har stengt sine grenser og svært mange er strandet på de greske øyene. Den største og verste flyktningleiren er Morialeiren på Lesvos. Den er beregnet for 3000 flyktninger, ved utgangen av november måned 2019 bor det mellom 14 og 16 000 overlevende i denne leiren. Dråpen i Havet er den eneste norske hjelpeorganisasjonen yter humanitær bistand inne i leirene i Hellas. Dråpen i Havet vil vise bilder/videoer, fortelle om det arbeidet de gjør og fortelle om enkelthendelser. Arrangementet er gratis og åpent for alle!


DRAMMEN Besteforeldrenes klimaaksjon: Økonomi og klima.

Er morgendagens arbeidsplasser knyttet til klima, mens oljen tilhører gårsdagen? TID:

Torsdag 16.april, kl. 19:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

Besteforeldrenes klimaaksjon er en tverrpolitisk organisasjon som vil motvirke menneskeskapt global oppvarming og ser på global oppvarming som en etisk utfordring og som et spørsmål om rettferdighet mellom generasjonene og solidaritet i verden. I dag har aksjonen flere lokallag nasjonalt, og i Drammen har de markert seg tydelig på blant annet Klimafestivalen §112 og ved flere arrangementer på Drammensbiblioteket. Denne våren er temaet økonomi og klima. Følg med på drammensbiblioteket.no eller facebook.com/drammensbiblioteket for oppdatert informasjon på arrangementet! Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Kvinnesaksforeningen: Kvinner og rus TID:

Onsdag 22. april, kl. 18:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

Drammen Kvinnesaksforening ble stiftet i 1896 av pioneren Betzy Kjelsberg og er et lokallag av Norsk Kvinnesaksforening. I likhet med hovedorganisasjonen er DKF upolitisk og åpen for engasjerte feminister, uansett kjønn. Drammen Kvinnesaksforening er godt synlig i lokalsamfunnet og i lokale og sosiale medier. De holder åpne temamøter om aktuelle emner som kvinnehelse, innvandring, miljøvern, og vårens temamøte på Drammensbiblioteket skal handel om kvinner og rus. Følg med på drammensbiblioteket.no eller facebook.com/ drammensbiblioteket for oppdatert informasjon på arrangementet! Arrangementet er gratis og åpent for alle!

28 VÅ R 2 0 2 0


DRAMMEN Puslingar! LIVE DBIB-podcast med forfatter Atle Berge TID:

Onsdag 29. april, kl. 18:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

Året er 1980. I Nordsjøen har boligplattformen Alexander L. Kielland kantra, og hjemme i Nordhordland sitter familien til oljearbeideren Jonny og venter på at telefonen skal ringe. Vi følger tenåringsjenta Marita videre i livet, gjennom forelsking og opprør og i drømmen om å bli oljeingeniør. Med seg har hun et brennende ønske om å finne svar på hva som gjorde at Kielland velta. Er det ingen som skal stilles til ansvar for at 123 oljearbeidere mista livet på jobb den natta? Forfatter Atle Berge bor i Hokksund, men er egentlig fra Nordhordland. Han har skrevet flere bøker, og er nå aktuell med romanen Puslingar som handler om Marita og hennes jakt på sannheten bak Aleksander Kielland-ulykken. Den 29. april kommer Atle Berge til oss for å være med på en LIVE podcastinnspilling med bibliotekets egen podcast! Vi skal grave oss ned i boka, lære mer om Aleksander Kielland-ulykken og bli bedre kjent med Atle. Kan du ikke vente? Sjekk ut tidligere podcaster på Soundcloud eller tune inn på Kanal 3 Eiker (FM 104,4). Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Møt Brageprisvinner Nina Lykke! TID:

Torsdag 7. mai, kl. 19:00

STED:

Hovedscenen i 2. etasje

Nina Lykke debuterte i 2010 med den kritikerroste novellesamlingen «Orgien, og andre fortellinger» og i 2016 fikk Lykke sitt store gjennombrudd med romanen «Nei og atter nei», som vant Ungdommens kritikerpris og ble en salgssuksess i Sverige og Tyskland så vel som i Norge. I november 2019 mottok hun Brageprisen for årets beste skjønnlitterære bok for Full spredning og det er denne hun kommer til oss for å snakke om den 7. mai kl 19:00! Elin har flyttet inn på legekontoret sitt, hvor pasientene kommer strømmende dagen lang med alle sine skavanker og lidelser. I to tiår har Elin vært fastlege. Minst like lenge har hun vært gift med Aksel. Men før Aksel fantes Bjørn, som plutselig dukket opp på Facebook, og som har snudd opp ned på alt.

Foto: Agnete Brun

Arrangementet er gratis og åpent for alle! DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

29


MJØNDALEN Emil i Lønneberget TID:

4. januar kl. 14:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Ègal teater presenterer forestillingen om Emil fra Lønneberget. Emil sine rampestreker og sprell gjør faren Anton så fortvilet, både frivillig og ufrivillig, at Emil må løpe og gjemme seg i snekkerbua, til faren har roet seg. Astrid Lindgren tok barn på alvor. Hun ga både barn og voksne en dimensjon som gjorde alle levende. I teaterforestillingen gjenopplever vi noen av de mange kjente og kjære historiene og sangene fra Emils eventyrlige og spennende barndom. Et samarbeid med Folkeakademiet. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Kom i gang med slektsgransking TID:

8. januar kl. 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Ivan Kristensen fra Slekt og Data kåserer og informerer om slektsgranskingens hemmeligheter. Dette er for deg som driver med slektsgransking, du som akkurat har startet med det, eller du som er nysgjerrig og har lyst til å komme i gang. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Fakta på fredag

Utrydningstrua ord – kåseri ved Stein Andersen TID:

10. januar kl. 12:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Stein Andersen griper tak i mange ord som tidligere var mye i bruk, men som er i ferd med å forsvinne, eller brukes veldig lite, og av få: Snertne sneller, varastyre, diskenspringer, jåting, antimakassar, markkryper, senterhalf, skrumling, nealis, bortaforre / neaforre osv. Det er bare en måte å holde disse ordene i live: nemlig å bruke dem. Stein Andersen er lokalhistoriker, forfatter og lokalpatriot fra Øvre Eiker. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

30 VÅ R 2 0 2 0


MJØNDALEN Meningen med rus: Ved Øystein Skjælaaen TID:

15. januar kl. 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Noen mennesker sitter på pub om morgen, andre setter heroin i en park. Noen drar på vintur til Toscana, andre ruser seg på mdma og danser i skogen. Hvorfor er det slik i vår kultur at enkelte former for rus er akseptert, mens andre er forbudt? Øystein Skjælaaen har skrevet boka «Meningen med rus» og forsket på og arbeidet med rus, men deler også av sine egne opplevelser. Gjennom møter med mennesker og deres historier utfordrer boka våre oppfatninger av rusens betydning i samfunnet og for enkeltmennesker. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Viken og vikingene

– et historisk skråblikk på den nye regionen og regionnavnet v/Per G. Norseng TID:

17. januar kl 12:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Pågående regionreformen har vakt mye politisk debatt, både om de nye administrative grensene og de nye regionnavnene. Nordpå har sammenslåingen av Troms og Finnmark skapt bitter strid. Vestafjells har vel debatten mest dreid seg om navnet på regionen som skal omfatte de sentrale vestlandsfylkene. Østafjells har prosessen øyensynlig gått for seg uten mye støy. Men hvor meningsfylt er det egentlig i et historisk perspektiv å slå sammen en smal stripe av land fra svenskegrensen til Hardangervidda og kalle denne regionen for «Viken»? Et samarbeid med USN. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

31


MJØNDALEN Ut av skyggene – Shazia Majid TID:

22. januar kl. 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Den 25. januar 1973 landet en ung pakistansk kvinne på Fornebu lufthavn ved Oslo. I ventehallen sto hennes ektemann, med både bolig og jobb ved Oslo Reiseeffektfabrikk. Kvinnen var spent, og lykkelig uvitende om livet som ventet henne i verdens mest likestilte land. Hun var ikke alene, det er kommet tusenvis som henne til Norge. Men i tiår etter tiår levde innvandrer-kvinnene på utsiden av samfunnet, bortgjemt og glemt. Likevel har de oppfostret en generasjon med døtre som knuser patriarkat og glasstak. Den unge kvinnen som kom til Norge for snart femti år siden, skulle med tiden bli mor til fem jenter. En av dem er VGs profilerte kommentator Shazia Majid, som har skrevet denne boken. Hva har kvinnene vunnet, og hva gikk tapt? Dette er fortellingen om en blind flekk i norsk historie. Det er kvinnenes fortelling – fra innsiden av patriarkatet. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Historier fra Etnia – Anders Rønningen TID:

31. januar kl. 12:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

I dette foredraget formidles madagassisk musikk og kultur blant annet gjennom spill på det gassiske nasjonalinstrumentet valiha (bambusharpe). Gjennom å formidle fra gassisk kultur skapes grunnlag for å snakke om eksotisme og etnisitet. Anders Rønningen problematiserer vår hang etter å eksotifisere når vi formidler kulturuttrykk som ikke er «våre egne». Ja, går det i det hele tatt an å snakke om «vår egen» kultur? Et samarbeid med USN. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

32 VÅ R 2 0 2 0


MJØNDALEN Den fredløse som vargen – Anne Iren Risøy TID:

5. februar kl. 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

I vikingtid og tidlig middelalder var det noen handlinger som førte til at en person ble erklært, ikke bare fredløs, men også en varg. Så hva var disse handlingene og hvordan var straffen for en varg? Anne Iren Risøy er en erfaren foredragsholder og forsker ved Universitetet i Sørøst-Norge. Et samarbeid med USN. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Greske hemmeligheter: Et møte med Harald Gautneb TID:

6. februar kl. 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Er du glad i å reise, spise sunn mat, holde deg frisk og unngå sykdommer. I møte med forfatter Harald Gautneb får du høre de fantastiske historiene om menneskene han møtte på øya der folk glemmer å dø. I boken «Greske hemmeligheter som forlenger livet» har han tatt hjem Ikarias helsebringende hverdagsmat og gjort den til sin egen. Og sist, men ikke minst får du kunnskap om hvilken positiv helseeffekt maten du spiser har for kroppen din. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Kunsthistorien på seksti minutter ved Tommy Sørbø TID:

12. februar kl. 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Tommy Sørbø er kunsthistoriker, forfatter, foredragsholder, satiriker og samfunnsdebattant. I februar sender vi han ut på veien med et tankevekkende og showpreget foredrag om kunst og kunstnere av en av våre fremste kulturformidlere. I «Kunsthistorien på seksti minutter» kan du faktisk risikere og le og lære på samme tid. Et samarbeid med Folkeakademiet. Inngang 100,-

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

33


MJØNDALEN

Norske utedoer. Foto: Gyldendal.

Thor Gotaas – Norske utedoer TID:

13. februar kl. 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Historie om norske utedoer fra middelalderen fram til i dag. Hva tørket man seg med før dopapirets tid? Hvorfor hang det kongebilder på utedoene? Hvordan var de ulike tradisjonene landet rundt? Og hvorfor varierte størrelsen på dohullene? Norske utedoer omhandler det seriøse og kuriøse. På 1700-tallet tømte nattmenn doene i byene og ble frosset ut sosialt på grunn av det urene yrket. Utover på 1800-tallet ble hygiene viktigere og førte til flere doer. Før det gjorde befolkningen på landsbygda ofte fra seg utendørs. Utedoens historie belyser både sosialhistorie, kulturhistorie, sosiologi, psykologi, kjønnsroller og fremveksten av et moderne Norge. Norske utedoer løfter fram noe allment og hverdagslig og setter det inn i en større sammenheng. Inngang kr 100,-

På sporet av gammel bosetting i Nedre Eiker TID:

20. februar kl. 18:00

Foredrag ved Jonn Rygsether med flere. Musikalsk innslag ved Finn Krogh.

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Arrangementet er gratis og åpent for alle!

34 VÅ R 2 0 2 0


MJØNDALEN Fakta på fredag

Frykten for alderdommen – Runar Bakken TID:

21. februar kl. 12:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Et foredrag som tar oss med på en reise gjennom historien med blikket rettet mot hvordan gamle er blitt behandlet; fra frivillig død, ættestup, rituelle indirekte og direkte drap, kirkelig omsorg og til velferdsstatlige ivaretakelse fra 1950-tallet og frem til i dag. Kommer velferdsstatlig ivaretakelse av gamle å bli sett på som en historisk parentes om noen år? Et samarbeid med USN. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Vinterferie TID:

24.–28. februar

Vi snur biblioteket på hodet og lager aktiviteter hele uka for barn og unge

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Se eget program. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

De tre små griser TID:

29. februar kl. 14:00

Det var en gang en grisemor som hadde tre små grisunger.

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Da de ble store, var det blitt flere munner å mette enn grisemor klarte. Hun bestemte seg for å sende dem ut i verden for å søke lykken. En vakker dag dro grisene av gårde. Vi følger de tre små grisebrødrene på deres vei for å søke lykken. Men aller først vil de bygge seg eget hus! Teater fabel ved Inger Merethe Johnsen har med seg Erlend Tveite, og gjenforteller den tidløse fortellingen om de tre små grisene ved hjelp av dukker og en stor stygg ulv. Et samarbeid med Folkeakademiet. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

35


MJØNDALEN

Marta Breen. Foto: Morten Brun.

Marta Breen – Om muser og menn TID:

4. mars kl. 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

I sin nye bok, «Om muser og menn» (2019), tar Breen for seg historien om kvinner i nordisk kulturliv og offentlighet. Dette er fortellingen om den evige kampen for å skaffe seg et eget rom. Om kulturmenn av begge kjønn. Om Ingmar Bergman, Amalie Skram og Bjørn Afzelius. Om groupies, muser og stalkere. Om det mannlige blikket, brystvorter og viktigheten av å ha nok vin. Forfatter og spaltist Marta Breen har skrevet en rekke bøker om kvinner i kulturlivet, kjønnsroller og feminisme. Blant dem er bøkene «Piker, vin og sang» og «Født feminist. Hele Norge baker ikke». Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Nye Stemmer TID:

27. mars kl. 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

I anledning Vindtornprisen inviteres tre litterære poesidebutanter som presenterer bøkene sine, og deretter overlates bibliotekscenen til de som måtte ha noe på hjertet – Åpen mikrofon! Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Tone Myklebust – om Jón Kalman Stefánssons forfatterskap TID:

11. mars kl 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Bøkene til den islandske forfatteren Jón Kalman Stefánsson har gjort sterkt inntrykk på mange lesere verden over. Også i vår region. Denne kvelden gjester hans oversetter biblioteket for å snakke om bøkene og arbeidet med å oversette dem. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

36 VÅ R 2 0 2 0


MJØNDALEN Fakta på fredag

Den andre veien til Stillehavet: Jakten på Nordøst- og Nordvest-passasjen v/Professor Peter Fjågesund TID:

13. mars kl. 12:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

I flere hundre år jaktet Europas stormakter på en nordlig snarvei til Stillehavet for å åpne opp en lukrativ handel med Asia. Denne jakten, som var fylt av heltedåder og tragedier, gir nyttig bakgrunnskunnskap for de store omveltningene som i dag skjer i de samme områdene.

Barneforestilling

Arrangementet er gratis og åpent for alle!

TID:

14. mars kl. 14:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Sjørøverkaptein Storm kommer for å fortelle sin historie om sjørøverøya der han skulle gjemme den store skatten sin. Vi får møte dekksgutten, den skumle heksa Tarantella og kapteinen som skal gjemme sin store skatt. Av og med Petter Wiik

Sjørøverøya

For barn mellom 4 og 9 år. Et samarbeid med Folkeakademiet. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Wasim Zahid – Hjerte for hjertet TID:

18. mars kl. 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Wasim Zahid er lege (hjertespesialist og overlege på Drammen sykehus) og har nylig gitt ut boken «Hjerte for hjertet». Tidligere har jeg skrevet bøkene «På liv og død» og «Hemmeligheten», og er også kjent fra TVserien «Hva feiler det deg». Foredraget tar publikummet gjennom litt hjertemedisinsk historie og kommer også innom fysiologi og sykdommer. I etterkant av foredraget blir det gjerne spørsmål og svar, samt boksalg og signering. Inngang kr 100,-

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

37


MJØNDALEN Hoppsporten på Eiker TID:

21. mars kl. 11.00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Vi starter markeringen av Traurennfesten. Blir det hoppbakke på biblioteket? Følg med for mer informasjon Tillat for alle – husk hjelm! Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Elva som forener – Reidar Andresen og Gjermund Glittfjell, Eiker Arkiv TID:

25. mars kl. 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Vi har gleden av å få radarparet Reidar Andresen og Gjermund Glittfjell på besøk i biblioteket. Denne gangen vil de snakke om hvordan elva har forent oss - alle vi som nå skal bli innbyggre i samme kommune. Fra elvas utløp i Svelvik, til dens start høyere opp i vassdraget. Hva har vi felles? Hva skiller oss? Inngang kr 100,-

Laks – et foredrag av Lars Kvamme TID:

29. april kl. 19:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Alt du vil vite om laksens historie. Og dette vil du vite. Den atlantiske laksen er blitt en av Norges største eksportartikler. Den er gått fra å være luksusmat til hverdagskost, fra elvens konge til merdenes biomasse. Fiskens forfedre levde på jorden sammen med dinosaurene og kom seg helskinnet fra asteroidenedslaget som nesten utslettet alt livet på jorden. Laksens sølvglinsende ferd mot strømmen har fascinert til alle tider, og dukker opp i franske hulemalerier, nordiske helleristninger og i edda- dikt. Den er beskyttet i det eldste lovverket og gjenstand for konflikt og lovprisning, som aristokratisk hobby og livsviktig næringsvei. Forfatteren Lars Kvamme har skrevet boka «Laks. En biografi».

Foto: Tor Høvik 38 VÅ R 2 0 2 0

Inngang kr. 50,-


MJØNDALEN DRAMMEN Chriss Chrissells Trylleshow TID:

18. april kl. 14:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Chriss Chrissells barneshow er tettpakket med tryll og tull, mystikk og magi, hvor barna er engasjerte fra begynnelse til slutt. Her er det like mye moro for 3-åringen som for 10-åringen. Ja, til og med mamma og pappa morer seg under Chriss Chrissells trylleshow. Et samarbeid med Folkeakademiet. Arrangementet er gratis og åpent for alle!

Foredrag om norsk språk ved Sylfest Lomheim TID:

22. april kl. 18:00

STED:

Biblioteket i Mjøndalen

Sylfest Lomheim er en norsk språkviter, oversetter og debattant, han var den første direktøren i Språkrådet. Mest kjent blant folk flest er han kanskje fra sitt arbeid i NRK der han i en årrekke var språkkonsulent i NRK, og ikke minst var han programmedarbeider i radioprogrammet Språkteigen. Et samarbeid med Folkekademiet og Eiker mållag. Inngang kr 100,-

DRAMMENSBIBLIOTEKENE

JANUAR – JUNI 2020

39


MJØNDALEN BILIOTEK

SV E LV I K B I B L I OT E K

Åpningstider Mjøndalen bibliotek Mandag: 10:00–19:00 Tirsdag: 10:00–19:00 Onsdag: 10:00–19:00 Torsdag: 10:00–15:00 Fredag: 10:00–15:00 Lørdag: 10:00–14:00 Søndag: Stengt Skrankene er bemannet fra kl.10:00 på hverdager Meråpent: 07:00–23:00

Åpningstider Svelvik bibliotek Mandag: 10:00–15:00 Tirsdag: 10:00–17:00 Onsdag: 12:00–19:00 Torsdag: 10:00–17:00 Fredag: 10:00–15:00 Lørdag og søndag: stengt Kontakt Telefon: 33 78 02 70 Besøksadresse: Åsgaten 24, 3060 Svelvik

Kontakt Telefon: 32 23 69 00 Besøksadresse: Klopptjernsgata 4, 3050 Mjøndalen

DRAMMENSBIBLIOTEKET

ARENA FJELL

Åpningstider Drammensbiblioteket Mandag–torsdag: 08:30–19:30 Fredag: 08:30–16:00 Lørdag: 10:00–15:00 Søndag (oktober–mars): 11:00–16:00 Skrankene er bemannet fra kl.10:00 på hverdager Meråpent: 07:00–23:00

Åpningstider Arena Fjell Mandag: 09:00–16:00 Tirsdag: 10:00–18:00 Onsdag: 09:00–16:00 Torsdag: 10:00–18:00 Fredag: 09:00–16:00 Lørdag og søndag: stengt

Kontakt Telefon: 32 04 54 00 Besøksadresse: Grønland 58b, 3045 Drammen Postadresse: Postboks 3554, 3007 Drammen

Kontakt Telefon: 32 04 54 95 Besøksadresse: Laurits Grønlands vei 21, 3035 Drammen Postadresse: Postboks 3554, 3007 Drammen

FØLG OSS PÅ: Facebook/drammensbiblioteket Facebook/nedreeikerbibliotek Facebook/arenafjell Facebook/svelvikfolkebibliotek www.drammensbiblioteket.no

Profile for Drammensbibliotekene

Drammensbibliotekene Vår 2020  

Drammensbibliotekenes vårprogram byr på masse spennende både i Drammen, Mjøndalen, Fjell og Svelvik! Bla deg gjennom programmet vårt og oppd...

Drammensbibliotekene Vår 2020  

Drammensbibliotekenes vårprogram byr på masse spennende både i Drammen, Mjøndalen, Fjell og Svelvik! Bla deg gjennom programmet vårt og oppd...

Advertisement