Page 1

OPPLEV JANUAR – JULI 2018

Tid for HJEM

SIDE 6

Vindtornfestivalen

SIDE 10

Oversikt over vårens arrangementer SIDE 14

DR A MMENS BI BL I OT E K E T


INN H OLD Folk treng bibliotek, bibliotek treng folk side 3 Fra novelle til manus side 4 Lyd er best på biblioteket side 5 Tid for HJEM side 6 Bedre med en time på Dramn... side 8 Vindtornfestivalen side 10 Praktisk informasjon side 12 Program januar – juli side 14 Les mer om programmet side 16 Redaktør: Monica Nyhus Fotograf (dersom ikke annet er nevnt): Tom Atle Bordevik

2

OPPLEV

Design: Godt Sagt Trykk: Zoom grafisk


Folk treng bibliotek, bibliotek treng folk Takk for tålmodigheten! Drammensbiblioteket har i 2017 gjennomgått mange forandringer og Dronning Elizabeths beskrivelse av sitt Annus Horribilis i 1992 vil sikkert mange av dere nikke gjenkjennende til. Vi har pusset opp to etasjer, vi har byttet fagsystem og vi har fått ny nettside. Dette har vært utfordrende både for dere som bruker biblioteket og for oss som jobber her. Vi har valgt å gjøre disse grepene for å stå bedre rustet for framtida, men den gode nyheten er at noen av endringene er synlig allerede. Ny innredning, meråpent bibliotek og kaffebaren Dramn, som du kan lese mer om et annet sted i dette bladet. Vi håper dere opplever biblioteket som mer tilrettelagt for folk etter ombyggingen. Vi ser av besøksstatistikken at dere har blitt flere og er hos oss lengre. Det er vi glade for.

Flere sterke kvinner møter vi på Vindtornfestivalen i april der den somaliske poeten Sumaya Jirde Ali møter forfatter Nazish Khan til en skikkelig internasjonal litteraturkveld. Vindtornfestivalen byr også på den nye heimstadsdiktningen og instagramlyrikk. Det blir også konspirasjonsteorier, filosofisk kafe, Strikk&Lytt, maratonlesing på Kulturnatt og improteater – noe for alle, håper vi. Takk til alle våre gode samarbeidspartnere som er med på å samle folk og skape gode møter. Har du en idé om et samarbeid med oss? Ta gjerne kontakt og husk:

Folk treng bibliotek. Bibliotek treng folk!

Vi takker for tålmodigheten så langt og ber om fortsatt tillit til flere spennende endringer. I 2018 skal vi nemlig pusse opp 3. etasje, og lage verdens beste barnebibliotek. Har du meninger eller innspill – del det med oss! Arbeidet med digitale-tjenester som skal gjøre livet som bibliotekbruker enklere vil også starte for fullt nå som vi har nytt system på plass. Alt dette vil nok fortsatt kreve litt av oss alle. Men la oss nå la dette ligge en stund og se på programmet. Det blir klimafestival i januar med fokus på urbant jordbruk. Arrangementsrekken Tre om fortsetter og tar for seg temaet HJEM belyst fra flere vinkler. Førstemann ut er Levi Henriksen, om å skrive der man kommer fra. Faste arrangement dette halvåret er Lydverkstedene med Bernt Winness. Kodeklubben fortsetter med sine kodemøter for barn og unge og det blir litteratur til lunsj og kvelds. Vi fortsetter å stille de viktige spørsmålene fra vår hovedscene: vi markerer morsmålsdagen med en aktuell debatt om morsmål i skole og barnehage og i mai er vi så heldige å få den samfunnsengasjerte Kadra Yusuf på besøk.

Ledertrio: vi leder dette i lag med resten av de ansatte ved Drammensbiblioteket. Foto: Geir Arneberg DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

3


“Jeg blir alltid så hjemløs på steder uten elver. Det er blitt en vane liksom å stå og lene seg mot skogen på den ene sida og elva på den andre” L E V I H E N R I K S E N F R A “A LT D E T S O M L Å M E G PÅ H J E RT E T ”

Brageteatrets “Det er her vi kommer fra”. Foto: Tor Orset

Fra novelle til manus Hva skjer egentlig når litteraturen skal overføres til teaterscenen? Du fikk kanskje med deg Brageteatrets oppsetning “Historie om et ekteskap” i høst? Denne forestillingen var basert på Geir Gulliksens roman med samme navn. I januar klinker de til igjen og denne gangen tar teatret for seg forfatter og musiker Levi Henriksens skittenrealistiske, litterære univers. Det er dramatiker Thomas Marco Blatt som skriver forestillingsmanuset for Brageteatret, og vi har snakket med ham om veien fra bok til teaterscene. Teateroppsetningen har fått navnet “Det er her vi kommer fra”, og baserer seg på noveller hentet fra de fantastiske novellesamlingene “Feber”, “Ned ned ned” og “Alt det som lå meg på hjertet”. Levi Henriksen er en av de beste på å skildre livet på bygda, samspillet mellom mennesker, den ekte følelsen av hjem på godt og vondt. I disse novellene blir vi ofte tatt med til den fiktive bygda Skogli, et sted som ligner veldig på Henriksens hjembygd Granli, som ligger en drøy time utenfor Kongsvinger. – Det var regissør Kim Sørensen som kom til meg med en idé om en trubadur som skulle binde et knippe av Henriksens noveller sammen, forteller dramatiker Thomas Marco Blatt på spørsmål om hvordan man jobber frem et teaterstykke basert på noveller: 4

OPPLEV

– Min jobb var da å gjøre et første utvalg som dels er basert på hvilke noveller jeg mente ville fungere best på scenen og dels er tematisk representative for Henriksens univers. Så var det å begynne å jobbe med stoffet, finne ut av trubadurens rolle, se etter potensielle forbindelseslinjer, destillere og trekke ut essensen av lengre historier, men også redigere og bearbeide stoffet noe, for eksempel legge informasjon i munnen på karakterer istedenfor hos en fortellerstemme. Samtidig må jeg understreke at jeg hele tiden har hatt fokus på å respektere Henriksens originalverk, jeg har ikke sluppet løs min indre anarkist når jeg har dramatisert disse novellene, for å si det sånn.

forestillingen skal f.eks. vare i cirka 1 time og 20 minutter uten pause, og da er det jo sånn at en novelle på la oss si førti sider ikke kan spilles ord for ord. For det første hadde det utgjort nesten halve manuset og for det andre hadde det neppe blitt godt teater, avslutter Blatt. Fredag 12. januar kl. 19:30 er det Urpremiere på “Det er her vi kommer fra”. Bare noen dager før, den 9. januar kl. 19:30, kommer selveste Levi Henriksen til biblioteket for å snakke om hjemstedets betydning i litteraturen!

Blatt forteller videre at det er først når manuset er levert at stykket virkelig får liv. Det er nå regissør og skuespillere tar over, og komponist, scenograf og lystekniker får testet ut teksten og det sceniske uttrykket. Det er de som tar de endelige beslutningene og faktisk gjør dette til en forestilling, forklarer Blatt. Det kan selvfølgelig være utfordrende å gjøre om en bok eller en novelle om til teater, det er ikke alltid det funker å plassere en bil på scenen selv om karakterene i novellen kjører bil, forteller Blatt. – En annen klassisk utfordring er jo å komprimere teksten uten at essensen forsvinner. Denne

Dramatiker Thomas Marco Blatt. Foto: Rolf M. Aagaard


Bernt Winness, mediepedagog på lydverkstedene. Foto: Privat

Lyd er best på biblioteket Du trodde kanskje ikke synthesizere og musikk har noe å gjøre på et bibliotek? Joda, hos oss holdes det lydverksted en onsdag i måneden, i regi av lydentusiast og mediepedagog Bernt Winness. Folk i alle aldre kommer da for å leke seg med lyd, instrumenter og littleBits! På lydverkstedene med Bernt lærer vi litt om hva lyd egentlig er og hvilke byggeklosser en moderne synthesizer er satt sammen av. Det man gjør mest, og som deltakerne er mest interessert i, er å lage egne synther ved hjelp av littleBits-modulene som biblioteket stiller til rådighet. Da kan man prøve å sette sammen forskjellige deler og sitte rundt bordet og lage merkelige og morsomme lyder og musikk sammen. Det er også mulig å spille på ferdige synther fra Korg og Moog, samt prøve ut musikkapper på iPad og iPhone.

Sammenhengen mellom lyd og visualitet får en særlig egenverdi og både i musikk og i billedkunst har bruken av dette en lang tradisjon og kan således fungere som et bakteppe for lytting.

Selv om det er mye lek og moro, er det også mye tanke og vitenskap bak lydverkstedene.

Alle deltakerne får med seg et hefte med synthesizer-historien og et kursbevis. Det blir også gjort opptak av noen sekvenser med lyd og musikk, og de som vil kan få det tilsendt i etterkant av lydverkstedet.

Det å lytte ordentlig er et viktig element, lytte både på det man lager av lyd og instrumenter, men også generell samtale om å lytte i det store og hele.

På lydverkstedet er det alltid en avslappet og kreativ stemning preget av lek, lydeksperimentering, lærelyst og samarbeid. Deltakerne samhandler på tvers og hjelper og inspirerer hverandre til å skape overraskende rare og fine lyder og rytmer.

LittleBits Synth kit • Små elektriske “byggeklosser” med knapper og brytere som kan settes sammen til synther i nærmest uendelige kombinasjoner. • Man trenger ikke spesiell kompetanse om elektronikk eller musikk, littleBits kan brukes av både barn og voksen. • Sammenlignes ofte med Lego, fordi man kan bygge så mye forskjellig og det er like enkelt å bruke.

DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

5


Bak hver manns Bak hver manns handling kan de handling kan de se hans hjem se hans hjem B J ØRN STJ ERNE B JØ R N SO N B J ØRN STJ ERNE B JØ R N SO N

Home, let me come home Home, me comeI'm home Home isletwherever with you Home is wherever I'm with you E D WA R D SH A R PE A N D TH E M AG N E TIC ZE ROS E D WA R D SH A R PE A N D TH E M AG N E TIC ZE ROS

Tid for HJEM T E K ST: MARIE HUSTAD, IN N H O L DSU T V IKL E R

Hva tenker du på når du leser ordet hjem? Blondegardiner og svart kaffe på kjelen? En myk katt i sofakroken? Spesielle mennesker som alltid er der for deg? En trygg, svak duft fra middagen i går og nyvasket sengetøy? I følge Wikipedia er hjem “et sted man bor”, men er det så enkelt? Vi har de siste årene observert, opplevd og lest om den mest omfattende flyktningstrømmen siden andre verdenskrig. I 2016 var 65 millioner mennesker på flukt, enten over landegrenser eller internt i sitt eget land. Hvor er deres hjem? Opplever de et nært og trygt forhold til hjemstedet sitt?

Vi som bor i verdens rikeste land leser nok ordet hjem litt annerledes enn de som av ulike grunner ikke har mulighet til å bo eller reise tilbake til der de kommer fra. Hjemmet vårt og hjemstedet er med på å definere hvem vi er som person, enten vi liker det eller ikke. For meg som er vokst opp i Oslo sentrum, dukker disse stikkordene opp når jeg leser ordet hjem:

Det er også de som utvikler et dårlig forhold til hjemlandet sitt. En av våre aller fremste forfattere, Amalie Skram, følte seg så sviktet av Norge at hun ønsket seg (og fikk) påskriften “dansk Borger, dansk Undersaat og dansk Forfatter” på sin gravurne.

Botanisk hage, Tøyenbadet, Ola Narr, T-banen, stappfulle kafeer, hektisk gåing på asfalten, lyden av alle menneskene med de ulike nasjonalitetene, skrikingen (og slåssingen) til fyllikene i naboparken og 37-bussen. Dette er viktige elementer som gjør meg trygg og gir meg ro. Men for

6

OPPLEV


kjæresten min som er fra en bitteliten bygd med 300 innbyggere, er det lyden av vinden, lukten av trærne, stillheten, det familiære møtet mellom naboer, følelsen av at alle kjenner alle og det sakte livet som gir han en indre ro. Felles for oss begge er at vi savner disse tingene når vi er borte fra dem, og på et tidspunkt MÅ vi tilbake dit for å senke skuldrene. Hvorfor er det sånn? Kunstnere, musikere, forfattere, samfunnskritikere og dramatikere har i alle tider skrevet, fantasert, skapt og grublet over tematikken rundt hjemmet, hjemstedsfølelse, hjemlengsel og tapet av hjem. Vi på Drammensbiblioteket skal grave litt i dette denne våren gjennom vår faste arrangementsrekke “Tre om:”, og først ut er mannen som kanskje mer enn noen annen nålevende norsk forfatter, er kjent for å sette hjemfølelsen på kartet: Levi Henriksen. Henriksen tar i alle sine tekster utgangspunkt i den fiktive bygda Skogli, plassert i skogen mellom Kongsvinger og svenskegrensa. Skogli er bygda der tiden på mange måter har stått stille og karakterene drømmer ofte om å reise vekk, til Sverige eller Amerika, eller de har reist og vender hjem. Tirsdag 9. januar kl. 19:30 er Levi Henriksen på plass på vår hovedscene og med seg har han sin faste bokbader Elisabeth Johansen, formidler og bibliotekar ved Nes

Levi Henriksen. Foto: Rolf M. Aagaard

bibliotek. Elisabeth og Levi er godt kjent, og har hengt på scenen de siste 10 årene(!) “En dram i timen er bedre enn én time i Drammen”, er et velkjent uttrykk som stammer fra den perioden Drammen nok ikke var den mest trendy byen i Norge. Men fra å være et veikryss med Norges mest forurensede elv, er Drammen nå forvandlet seg til en skikkelig fremtidsby der elva igjen står sentralt, denne gangen med positivt fortegn. Byen blomstrer, tilflyttingen øker og kulturlivet gnistrer! Og hele tiden har drammenserne selv vært lokalpatrioter i toppsjiktet. Men hva er egentlig bystolthet? Vi ser nærmere på fenomenet og inviterer til en skikkelig selvgod feiring av byen vår, torsdag 1. mars kl. 19:30. Mer info kommer. Under årets Vindtornfestival vier vi en helaften til den “nye” hjemstedsdiktingen. Hva er egentlig en hjemstedsdikter? Mange vil nok kanskje påstå at alle som skriver er en hjemstedsdikter, hjemmet og tilhørigheten står sterkt i litteraturens verden, det er også en litterær tendens som aldri dør helt ut. Bjørnstjerne Bjørnson romantiserte sitt kjære bondeNorge, Arne Garborg tok oss med til Jæren, Roy Jacobsen gjorde de usynlige synlige på Helgelandskysten og Gunnar Staalesen hyllet Bergen i sine Varg Veum-romaner. Bli med på en hjemlig aften der du blant annet møter Tove Nilsen på scenen, fredag 13. april kl. 19:30. Velkommen hjem til Drammensbiblioteket!

Tove Nilsen. Foto: Morten Krogvold DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

7


Bedre med en time på Dramn… Det er mandag. Det er kaldt. Sola glimrer i Drammenselva og mandagsmenneskene myldrer over Ypsilon. En del av de skrår rett over og inn døra til biblioteket. Det første de møter er Dramn, bibliotekkaffebaren, med de hyggeligste jentene bak disken. Kl. 10.00:

“Hei” lyder en munter stemme. Her føler alle seg umiddelbart hjertelig velkomne. En kunde er nysgjerrig på alt som fins av herligheter i disken. “Hva er det?” “Pekanpai”, smiler den glade stemmen. Spennende, kunden lyser opp; det må hun bare ha! Kl. 10.10:

Skramling av bestikk, dører som åpnes og lukkes, kverning og susing fra kaffemaskinen. Lukta av nylagd kaffe sprer seg. Flere og flere mennesker tar plass rundt bordene. Arbeidsdagen er i gang på pc´ene langs vindusrekka. Dagens aviser gjennomgås. Kl. 10.15:

I dag er det fine røde gaveposer på disken som pirrer nysgjerrigheten til de som stanser opp. Peppermyntekuler og kaffe. Mange benytter takknemlig anledningen til å få unna noen gaver. En liten rosa blomst lyser opp i en kopp på disken og vitner om fornøyde kunder. Kl. 10.20:

Ved det lille runde bordet rett under trappa sitter ei som akkurat har kjøpt seg kaffe. En sjøgrønn kopp, dagboka, en penn, et blad. Elveutsikt. Mandagen kan bli fin.

Kl. 10.30:

Ei ung jente ønsker seg noe varmt å drikke på en kald dag. Duften som sprer seg idet hun går forbi, tyder på at valget falt på en av de eksotiske tesortene. Kanskje chililakris? Kl. 10.40:

Lukta av nystekte vafler brer seg. Forventningsfulle neser snuser i unison. Men nei, de skal opp til møterommet i 2. etasje. Vafler og kaffe forsvinner opp trappen, og nesene vender noe skuffet tilbake til aviser og skjermer. Kl. 10.45:

En skoleklasse ramler inn. Glade stemmer, armer og bein. En virvelvind av luer og votter og dyneklær. De skal ha kakao med krem! Kl. 10.50:

En dame har glemt matpakka hjemme på kjøkkenbordet. Ergerlig. Men hos Dramn er det heldigvis frokost å få kjøpt. Hun kan velge pålegg på rundstykkene. Det blir geitost. Også kaffe da. Blåmandagen er avverget. Kl. 10.55:

En kaffe latte, hvem skulle ha den!? Hvem venter på en americano? Og kakao med krem? Bestillingene står i kø, og det skramles i kopper og plinges i kassaapparatet. Smittende latter og kjappe hender gjør ventetiden kort. Dørene går opp og igjen. Det er fortsatt kaldt ute. Men hos Dramn og biblioteket er det både hjerterom og husrom. Så velkommen til din egen time på Dramn…

8

OPPLEV


Avslørte Dramn-piker Jentene på Dramn er blitt et populært innslag på biblioteket, der de alltid smilende ønsker velkommen når vi vandrer inn hovedinngangen ved Ypsilon. Hva synes de om å jobbe i en bibliotekkaffebar? Vi er blitt inspirert av Dramns egenkomponerte epledessert, “avslørte Dramn piker” og stilt Dramn-jentene noen spørsmål om livets glade goder: kaffe, sjokolade, litteratur og folk.

1. Hva er din favoritt på menyen? 2. Hva er det hyggeligste en kunde har sagt til deg? 3. Hvis du skulle vært en bok, hvilken bok ville du vært?

Chantel:

Malin:

Silje:

1. Min favoritt i disken hos oss er tiramisukulen.

1. Min favoritt er absolutt Avslørte Dramn-piker.

1. Jeg elsker Cappuccinoen! :D

2. Det er veldig mye hyggelig kunder har sagt! En kunde sa engang at hun synes det var så koselig å være i kaffebaren, fordi vi lager god kaffe, stedet er veldig fint og at vi alltid er så hyggelige og blide.

2. Det hyggeligste var nok en fantastisk franskmann som var innom hver eneste dag i sin ukeslange Norgesferie. Han kunne ikke få sagt ofte nok hvor utrolig god kaffe vi hadde.

3. Jeg er nok en god bok med et par spesielle tvister.

3. Hvis jeg skulle vært en bok måtte det nok ha vært Hakkespettboka (Donald Duck.) Jeg har alltid en god løsning på lur.

2. En kunde fortalte at vi er den beste kaffebaren i Drammen, det var stas. 3. Juleutgaven av Donald pocket!

Bildene er fra kaffebarens instagram: Følg de på @dramn.drammen

DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

9


Dikthovedstaden Drammen Lars Saabye Christensen med band på Vindtornfestivalen 2017. Foto: Nils Maudal

Drammen er kjent for mye. Strømsgodset. Aass bryggeri, Spiraltoppen. Byutvikling. Skisprint. Freddy Kalas. Men det kanskje ikke alle vet er at Drammen med rette også kan kalles en dikthovedstad. Hver vår de siste fem årene har nemlig Drammen arrangert Norges største poesiprisutdeling; Triztan Vindtorn poesipris, med tilhørende poesifestival, Vindtornfestivalen. Som navnet avslører så er både pris og festival oppkalt etter nok en Drammensstolthet: Triztan Vindtorn. Surrealist, internasjonalt anerkjent poet og høyt elsket byoriginal.

Drammen kulturskoles improteater for hele familien lørdag 7. april. Vi girer opp med prisutdelings-ekstravagansa torsdag 12. april. Hvem vinner Norges største poesipris? Vi fortsetter festen inn i torsdagskvelden. Her blir det festing blant bokhyllene med Litterært nachspiel, og det er forfatterne selv som snurrer plater!

Festivalen er heftig inspirert av Vindtorn som person og hans forfatterskap, noe som betyr at festivalprogrammet er fullt av overraskelser, uventede kombinasjoner og friske fortolkninger.

På festivalfredag 13. april møter du den “nye” hjemstedsdiktingen på Drammensbibliotekets hovedscene. Hjemmet og tilhørigheten står sterkt i litteraturens verden, men hvorfor er det egentlig slik? Tove Nilsen er en av forfatterne som skal prøve å gi oss et svar på dette.

Årets festival går av stabelen fra torsdag 12. april til lørdag 14. april, med en tjuvstart lørdag 7. april. Vindtornfestivalen 2018 sirkler rundt temaer som tilhørighet og hjemsted, og den tar også et dypdykk i poesiens nye storstue; sosiale medier. Vi sparker i gang festen med

• Vindtornfestivalen arrangeres for sjette gang i 2018 fra 12. april – 14. april. • Vindtornfestivalen skal sette fokus på poesi i alle former. • På festivalen deler vi ut Norges største poesipris, som ble opprettet i 2013 av Drammen kommune, Aschehoug og Den Norske Forfatterforeningen. • Alle kan nominere til prisen, og det er en jury bestående av noen av Norges fremste lyrikere og litteraturvitere som velger en vinner. • Tidligere vinner av prisen har inkludert Gro Dahle, Erling Kittelsen, Terje Dragseth og Inger Elisabeth Hansen.

10 O P P L E V

Lørdag 14. april på Gummibaren, ser vi litt nærmere på fenomenet instagram-poesi. Det hersker liten tvil om at Halldis Moren Vesås, Hans Børli eller Robert Frost hadde omfavnet både hashtagger og emojis hvis de hadde skrevet poesi i dag. Vi setter oss ned med instagrammere som har gjort levebrød av å putte poesi rett inn i folks smarttelefoner. Videre inviterer vi til en internasjonal lørdagskveld på Drammensbiblioteket der et knippe sterke kvinner kommer for å samtale om litteratur og viktige samfunnsspørsmål. Pakistanske Nazish Khan ga i 2015 ut “Da himmelen falt”, der hun samlet inn historier fra folk som var berørt av tvangsekteskap på ulike måter. Hun møter Sumaya Jirde Ali, somalisk poet som har gjort seg bemerket med diktsamlingen “Kvinner som hater menn”. Følg med på Facebook og nettsiden vår for de ferskeste festivalnyhetene! Facebok.com/vindtornfestivalen vindtorn.no


To drammensere om dikt og sånn Hva skal man med poesi?

AV I DA M A R I E B R OWN , FO RFAT T ER

Foto: Randi Jelstad Brown

Denne sjangeren som av en eller annen grunn er blitt fast innslag i læreplaner, og som for mange kanskje mest av alt minner om støvete norskbøker og svette klasserom, timer der ørene lukket seg og blikket søkte ut av vinduet. Diktet er for de fleste blitt litt som blokkfløyta: underkjent for sine fantastiske egenskaper fordi den er blitt tvunget på oss med vekslende hell i barneårene av lærere med svært ulike ambisjoner og evner til å lære bort dens kunst. Men det er én ting man glemmer: nemlig at diktet har mer til felles med vinduet som man satt og så ut gjennom, enn med det uluftede klasserommet og dets regler. Diktet, i sin form, er ikke ment som en oppramsing av tørre gloser, men som en åpning mot noe større, eller kanskje heller: mot noe annet. Vinduet, gluggen, revnen, brillen, hullet, kikkerten, kaleidoskopet, lupen, speilet: alle har til felles at deres form og utførelse avgjør hva vi ser. Slik kan diktet være en smal sprekk vi kikker gjennom, en kikkert vi setter mot øynene, en brille vi tar på oss. Diktet inviterer den som leser det eller hører det til å se verden i dets spesielle perspektiv. Hva den enkelte får ut av det, er opp til leseren. Derfor finnes det ingen “riktig tolkning” av et dikt, slik norsklærerne gjerne kunne finne på å hevde. Triztan Vindtorn forsto dette allerede som ganske ung gutt da han mente at hans egen tolkning av Henrik Wergeland var like riktig som den som sto i fasiten. Da læreren hardnakket hevdet at fasiten hadde svaret, spurte han: “Hvordan vet du det? Har du snakka med’n?” Jeg tenker Wergeland ville ha vært fornøyd med det, selv om det ga unge Vindtorn en tur på gangen. For en ting er sikkert når det gjelder poesi: det diktet som beveger leseren til å endre sinnsstemning, som skaper grobunn for debatt og gir mange mulige og umulige tolkningsmuligheter, det er et dikt som har lykkes. Så la oss være enige om to ting: både diktet og blokkfløyta har et liv utenfor klasserommet. De fortjener et bredere publikum, og hva de kan brukes til, er det bare fantasien som setter grenser for.

“Poesi er ikke én ting, den er mer”.

V I H AR S N AK K E T M E D F R E D R I K HØY ER, F OR FATTE R OG S L AM P OE T

Foto: Synne Øverland Knudsen

– Hvorfor bør den jevne Drammenseren bry seg om poesi? Fordi i poesi og litteratur finnes det noe for alle. Det finnes store dikt og det finnes korte og triste og glade og både høye og lave og eksistensielle og trivielle. Poesi er ikke én ting, den er mer. Mange. Akkurat som samfunnet, eller akkurat som oss. Derfor kan man alltid skjønne noe mer om seg selv og andre, i å lese dikt. Se at verden er større enn vi trodde. Og det er kanskje litt av grunnen til at vi finnes her i byen, og på jorda, for så vidt. – Et tema under årets Vindtornfestival er hjemsted og tilhørighet. Inspireres ditt eget forfatterskap av Drammen, og i så fall hvordan? Jeg har lenge vært interessert i det muntlige og hverdagslige språket, og derfor har drammensdialekten min hittil vært en viktig kilde for meg, både som forfatter og skuespiller. – Triztan Vindtorn var og er en av Drammens store sønner og bypoet. Hvem vil du trekke frem som “den nye Vindtorn”? Jeg kjente for det første ikke Triztan Vindtorn, dessverre. Men når en så fargerik, karismatisk og folkekjær personlighet kombineres med et så unikt og produktivt forfatterskap, er det store sko å fylle. Mitt håp, som en drammenser og en stor Vindtorn-fan, er at produksjonen han etterlot seg skal ut og fram og få fortsette å bli oppdaget av nye lesere. – Hvorfor bør folk få med seg Vindtornfestivalen? Vindtornfestivalen hedrer ikke bare mannen, men synliggjør et kunstnerskap som alle i byen bør være stolt av. Tenk så mange byer og bygder rundt i landet som gjør stas på og feirer sine store sønner, malere og diktere. Hvorfor skal ikke vi?

DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

11


PRAKTISK INFORMASJON

Meråpent bibliotek Meråpent bibliotek betyr at bibliotekets 1. og 2. etasje kan brukes også før og etter åpningstid. Ved å signere en kontrakt, får du som er over 15 år tilgang til biblioteket fra kl. 7:00 til kl. 23:00 hver eneste dag hele året. Kom innom oss for å fylle ut kontrakten, eller skriv den ut, fyll ut og ta med til oss.

På meråpent bibliotek kan du:

• Låne, levere, søke, hente og reservere • Lese og finne informasjon • Lese aviser og tidsskrifter • Gjøre lekser • Studere • Møte venner • Benytte trådløst nett • Ta en pause fra hverdagen

Hjelp med våre nettsider drammensbiblioteket.no Problemer med innlogging?

Kontroller at du skriver lånekortnummeret og PIN-koden korrekt. Lånekortnummeret må skrives med stor N og to nuller i begynnelsen (N00*******).

Glemt PIN-kode?

Dersom du har glemt PIN-koden din kan du enten komme innom oss for å få en ny, eller du kan gjøre det selv på våre nettsider. Når du skal logge inn kan du trykke på knappen “Har du glemt PIN-koden?”, og du vil bli guidet gjennom hvordan du resetter PIN-koden. Husk at du nå også trenger PIN-kode for å låne på automatene våre.

Mistet lånekortet?

Det er viktig at du stenger lånekortet ditt hvis du mister det. Du er ansvarlig for alle lån på kortet ditt, selv om noen andre bruker det. Du kan stenge kortet ditt på “Mine sider”. Logg inn med lånekortnummeret og PIN-koden din. Deretter velger du “Min profil” i menyen under “Mine sider”. Dersom du ikke har lånekortnummeret ditt, kan du ta kontakt med oss. For å åpne kortet igjen må du ta kontakt med oss. Et nytt lånekort koster kr 50,-.

12 O P P L E V

Det er videoovervåking i biblioteklokalet og opptak oppbevares trygt etter gjeldende lov og forskrifter. Overvåkingen er av hensyn til din sikkerhet og som beskyttelse for bibliotekets inventar og utstyr. Alle data slettes automatisk etter sju dager. Hærverk vil bli politianmeldt. Opphold på meråpent bibliotek skjer på eget ansvar.


eBokBib

FilmBib

For å låne e-bøker må du være registrert som låner ved et bibliotek i Buskerud og hå lånenummer og PIN-kode. Du kan låne opp til fem bøker samtidig, og lånetiden er på tre uker. Du trenger en smarttelefon eller et nettbrett med iOS eller Android. Appen eBokBib finner du i App Store eller Google Play.

I FilmBib kan du se kort- og dokumentarfilmer av nyere dato, men også et utvalg av filmer som går tilbake i tid. Du vil finne en unik samling av kortfilmer for både barn og voksne: animasjonsfilmer, eksperimentelle filmer og humoristiske korte historier. Her er også historisk interessante og samfunnsaktuelle dokumentarer og mye mer. Besøk FilmBib ofte! Det blir stadig lagt filmer til i tjenesten. Gratis tilgang til FilmBib får du via norske folkebibliotek og Nasjonalt Lånekort. Du logger på tjenesten med ditt lånekortnummer og PIN-kode. filmbib.no

PressReader

Gjennom biblioteket og PressReader får du tilgang til 2700 aviser og 1800 blader på 60 forskjellige språk. Du kan velge om du vil lese på bibliotekets PC-er eller laste dem ned på din smarttelefon eller nettbrett. For å laste ned aviser og blader må du ha en smarttelefon eller et nettbrett med iOS eller Android. Du finner appen i App Store eller Google Play.

Etasjeoversikt

3. ETASJE:

Infopunkt, Folkeverkstedet (med 3D-printere, instrumenter), musikk, publikums-PCer med mulighet for kopi og utskrift finnes i denne etasjen. Barneavdelingen vår ligger også i 3. etasje, med eget infopunkt. Det går heis til alle etasjene. 2. ETASJE:

Hovedscenen. Sjakkbord. Møterom som kan lånes av lag og foreninger. Du kan lese mer om dette på drammensbiblioteket.no.

Ny hovedinngang. 1. ETASJE:

Infopunkt, stille lesesal, hentehylle for reserverte bøker, utlånsautomater, aviser og tidskrifter, ukelån og ikke minst vår kaffebar Dramn! DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

13


P R O G R A M JANUAR – JULI Arrangementet er på hovedbiblioteket

10:30 10:30 12:00 13:00 18:00 10:30 18:00 18:00 17:30 19:00 10:00 11:00 12:00 10:30 12:00 13:00 18:00 10:30 19:00 12:00 10:00 13:00 12:00 10:30 10:30 12:00 13:00 18:00 10:30 11:00

Språkkafé på Fjell Filosofisk kafé Seniorgaming på Fjell Språkkafé Strikk&Lytt Eventyrstund Lydverksted med Bernt Forsvarsforeningen Advokatvakten Kreftforeningen: Å leve til vi dør Eventyrstund på Fjell Kodeklubben Eventyrstund på søndag Språkkafé på Fjell Seniorgaming på Fjell Språkkafé Lån en slektsforsker! Eventyrstund Debatt: morsmål i skolen - ja eller nei? Litteratur til lunsj Eventyrstund på Fjell Barneforestilling: Teaterkomiteen Eventyrstund på søndag Språkkafé på Fjell Filosofisk kafé Seniorgaming på Fjell Språkkafé Strikk&Lytt Eventyrstund Strikk&Lytt på Fjell

Tor. 1. Tor. 1. Fre. 2. Søn. 4. UK E Man. 5. 10 Tir. 6. Tir. 6. Tir. 6.

17:30 19:30 10:00 12:00 10:30 12:00 13:00 19:00

Ons. 7. Ons. 7. Ons. 7. Ons. 7. Tor. 8. Fre. 9. Lør. 10. Lør. 10. Søn. 11. UK E Man. 12. 11 Man. 12. Tir. 13. Tir. 13. Tir. 13. Ons. 14. Ons. 14.

18:00 10:30 12:00 18:00 18:00 10:00 14:00 18:00 12:00 10:30 10:30 12:00 13:00 18:00 10:30 18:00

Advokatvakten Tre om: Drammen bystolthet Eventyrstund på Fjell Eventyrstund på søndag Språkkafé på Fjell Seniorgaming på Fjell Språkkafé Forestilling: Ingenting er ingenting av Thea Stabell Forsvarsforeningen Eventyrstund Seniornett: Selvangivelsen. Lydverksted med Bernt Litteratur til kvelds Eventyrstund på Fjell Berus eder! Drikkeskikker i Norge Vinsmaking på Dramn Eventyrstund på søndag Språkkafé på Fjell Filosofisk kafé Seniorgaming på Fjell Språkkafé Strikk&Lytt Eventyrstund Kaffe&politikk

UK E

7

Arrangementet er på Fjell bydelsbibliotek

JANUAR UKE

1

UKE

2

UKE

3

UKE

4

UKE

5

Ons. 3. Søn. 7. Tir. 9. Tir. 9. Ons. 10. Fre. 12. Søn. 14. Man. 15. Man. 15. Tir. 16. Tir. 16. Tir. 16. Ons. 17. Ons. 17. Tor. 18. Fre. 19. Lør. 20. Søn. 21. Man. 22. Tir. 23. Tir. 23. Ons. 24. Ons. 24. Tor. 25. Tor. 25. Fre. 26. Søn. 28. Man. 29. Man. 29. Tir. 30. Tir. 30. Tir. 30. Ons. 31.

12:00 Seniornett: Skylagring, wifi, iPad/ nettbrett, div. ang. apper, repetisjon 12:00 Eventyrstund på søndag 12:00 Seniorgaming på Fjell 19:30 Tre om HJEM: Levi Henriksen 10:30 Eventyrstund 10:00 Eventyrstund på Fjell 12:00 Eventyrstund på søndag 10:30 Språkkafé på Fjell 10:30 Filosofisk kafé 12:00 Seniorgaming på Fjell 13:00 Språkkafé 18:00 Lån en slektsforsker! 10:30 Eventyrstund 18:00 Lydverksted med Bernt 17:30 Advokatvakten 10:00 Eventyrstund på Fjell 11:00 Kodeklubben 12:00 Eventyrstund på søndag 10:30 Språkkafé på Fjell 12:00 Seniorgaming på Fjell 13:00 Språkkafé 10:30 Eventyrstund 11:00 Strikk&Lytt på Fjell 12:00 Litteratur til lunsj 19:30 Klimafestivalen 2018 10:00 Eventyrstund på Fjell 12:00 Eventyrstund på søndag 10:30 Språkkafé på Fjell 10:30 Filosofisk kafé 12:00 Seniorgaming på Fjell 13:00 Språkkafé 18:00 Strikk&Lytt 10:30 Eventyrstund

FEBRUAR

UKE

6

Tor. 1. Fre. 2. Søn. 4. Man. 5. Tir. 6. Tir. 6. Ons. 7. Ons. 7. Ons. 7. Tor. 8. Fre. 9. Søn. 11.

14 O P P L E V

17:30 10:00 12:00 10:30 12:00 13:00 10:30 12:00 18:00 18:00 10:00 12:00

Advokatvakten Eventyrstund på Fjell Eventyrstund på søndag Språkkafé på Fjell Seniorgaming på Fjell Språkkafé Eventyrstund Seniornett: Bildebehandling Kaffe&politikk Litteratur til kvelds Eventyrstund på Fjell Eventyrstund på søndag

UK E

8

UK E

9

Man. 12. Man. 12. Tir. 13. Tir. 13. Tir. 13. Ons. 14. Ons. 14. Ons. 14. Tor. 15. Tor. 15. Fre. 16. Lør. 17. Søn. 18. Man. 19. Tir. 20. Tir. 20. Tir. 20. Ons. 21. Ons. 21. Tor. 22. Fre. 23. Lør. 24. Søn. 25. Man. 26. Man. 26. Tir. 27. Tir. 27. Tir. 27. Ons. 28. Ons. 28.

MARS


Hold deg oppdatert på programmet – følg oss på: Facebook/drammensbiblioteket

Tor. 15. Tor. 15. Fre. 16. Lør. 17. Søn. 18. U K E Man. 19. 12 Tir. 20. Tir. 20. Tir. 20. Tir. 20. Ons. 21. Ons. 21. Tor. 22. U K E Man. 26. 13 Tir. 27. Tir. 27. Tir. 27. Ons. 28.

Instagram: @drammensbiblioteket

17:30 19:00 10:00 11:00 12:00 10:30 12:00 13:00 18:00 18:00 10:30 11:00 12:00 10:30 12:00 13:00 11:00 10:30

APRIL

12:00 13:00 Ons. 4. 10:30 Ons. 4. 12:00 Tor. 5. 17:30 Tor. 5. 18:00 Fre. 6. 10:00 U K E Man. 9. 10:30 15 Tir. 10. 12:00 Tir. 10. 13:00 Tir. 10. 18:00 Ons. 11. 10:30 Ons. 11. 18:00 Tor. 12. 18:00 UKE

Tir. 3.

14 Tir. 3.

Fre. 13. Fre. 13.

10:00 19:30

Lør. 14.

13:00

Lør. 14.

15:00

Lør. 14.

19:00

Man. 16. 10:30 12:00 Tir. 17. 13:00 Tir. 17. 18:00 Ons. 18. 10:30 Tor. 19. 17:30 Fre. 20. 10:00 Lør. 21. 11:00 U K E Man. 23. 10:30 17 Tir. 24. 12:00 Tir. 24. 13:00 Tir. 24. 18:00 Ons. 25. 10:30 UKE

16 Tir. 17.

Advokatvakten Temakveld med Human-Etisk forbund Eventyrstund på Fjell Kodeklubben Eventyrstund på søndag Språkkafé på Fjell Seniorgaming på Fjell Språkkafé Strikk&Lytt Lån en slektsforsker! Eventyrstund Strikk&Lytt på Fjell Litteratur til lunsj Språkkafé på Fjell Seniorgaming på Fjell Språkkafé Teknopåske for kidsa Eventyrstund Seniorgaming på Fjell Språkkafé Eventyrstund Seniornett: Facebook for nybegynnere Advokatvakten Litteratur til kvelds Eventyrstund på Fjell Språkkafé på Fjell Seniorgaming på Fjell Språkkafé Strikk&Lytt Eventyrstund Lydverksted med Bernt Vindtornfestivalen 2018: poesiprisutdeling. Eventyrstund på Fjell Vindtornfestivalen 2018: Tre om HJEM: orda som jorder; den nye heimstadsdiktninga Vindtornfestivalen 2018: Kulturskoleforestilling Vindtornfestivalen 2018: instagrampoesi Vindtornfestivalen 2018: internasjonal Lørdagskveld Språkkafé på Fjell Seniorgaming på Fjell Språkkafé Lån en slektsforsker! Eventyrstund Advokatvakten Eventyrstund på Fjell Kodeklubben Språkkafé på Fjell Seniorgaming på Fjell Språkkafé Strikk&Lytt Eventyrstund

UK E

18

Ons. 25. Ons. 25. Tor. 26. Fre. 27. Man. 30.

11:00 18:00 12:00 10:00 10:30

Strikk&Lytt på Fjell Kaffe&politikk Litteratur til lunsj Eventyrstund på Fjell Språkkafé på Fjell

MAI

Ons. 2. Ons. 2.

10:30 Eventyrstund 12:00 Seniornett: Tilgang til data når man ikke er hjemme Ons. 2. 18:00 Lydverksted med Bernt Tor. 3. 16:30 Advokattorg: utvidet advokatvakt Tor. 3. 18:00 Litteratur til kvelds Fre. 4. 10:00 Eventyrstund på Fjell UK E Man. 7. 10:30 Språkkafé på Fjell 19 Tir. 8. 12:00 Seniorgaming på Fjell Tir. 8. 13:00 Språkkafé Tir. 8. 18:00 Strikk&Lytt Tir. 8. 19:00 Kvinnesaksforeningen: Kadra Yusuf Ons. 9. 10:30 Eventyrstund UK E Man. 14. 10:30 Språkkafé på Fjell 20 Tir. 15. 12:00 Seniorgaming på Fjell Tir. 15. 13:00 Språkkafé Lør. 19. 11:00 Kodeklubben UK E Tir. 22. 12:00 Seniorgaming på Fjell 21 Tir. 22. 13:00 Språkkafé Tir. 22. 18:00 Strikk&Lytt Tor. 24. 17:30 Advokatvakten Fre. 25. Kulturnatt UK E Man. 28. 10:30 Språkkafé på Fjell 22 Tir. 29. 12:00 Seniorgaming på Fjell Tir. 29. 13:00 Språkkafé Ons. 30. 11:00 Strikk&Lytt på Fjell Tor. 31. 12:00 Litteratur til lunsj

JUNI

10:30 12:00 Tir. 5. 13:00 Tir. 5. 18:00 Ons. 6. 12:00 Ons. 6. 18:00 Tor. 7. 17:30 Tor. 7. 18:00 Fre. 8. 19:30 UK E Man. 11. 10:30 24 Tir. 12. 12:00 Ons. 13. 11:00 UK E Man. 18. 10:30 25 Tir. 19. 12:00 Tir. 19. 18:00 Tor. 21. 17:30 UK E

Man. 4.

23 Tir. 5.

JULI UK E

27

Tor. 5.

Språkkafé på Fjell Seniorgaming på Fjell Språkkafé Strikk&Lytt Seniornett Lydverksted med Bernt Advokatvakten Litteratur til kvelds LIVE: Konspirasjonspodden Språkkafé på Fjell Seniorgaming på Fjell Strikk&Lytt på Fjell Språkkafé på Fjell Seniorgaming på Fjell Strikk&Lytt Advokatvakten

17:30 Advokatvakten

DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

15


Les mer om programmet

Ordføreren åpner det “nye” Drammensbiblioteket 31. mai 2017. 16 O P P L E V


Seniornett TID:

3. januar, 7. februar, 7. mars, 4. april, 2. mai, 6. juni (onsdager kl. 12:00)

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Er du usikker på hvordan du bruker et nettbrett? Syns du kanskje det er vanskelig å kjøpe en togbillett på internett? Eller vil du gjerne ha kontakt med barnebarna på Facebook? Siden 1997 har Seniornett Norge jobbet for å inkludere seniorene i den digitale hverdagen som utvikler seg hele tiden, og tilbyr denne våren kursing i Facebook for nybegynnere, wifi, nettbrett, skylagring og mye mer. Les mer om programmet på seniornett.no

Eventyrstund på søndag TID:

Hver søndag kl. 12:00, oppstart 7. januar – til og med 18. mars

Søndager er fine, og de blir enda finere med eventyrlig høytlesning på biblioteket. Passer for alle aldre, fra tre år og oppover.

STED: Barneavdelingen i 3. etasje

Seniorgaming på Fjell TID:

Hver tirsdag kl 12:00, oppstart 9. januar – til og med 19. juni

STED: Fjell bydelsbibliotek

Seniorgamer leker seg på Fjell bydelsbibliotek hver tirsdag, det blir spilling og kos med kaffe og kjeks. I samarbeid med Danvik-Fjell Frivilligsentral.

DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

17


Tre om: HJEM TID:

Tirsdag 9. januar, torsdag 1. mars og fredag 13. april (kl. 19:30)

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Tirsdag 9. januar: Levi Henriksen bokbades. Hva betyr hjemstedet i litteraturen? Torsdag 1. mars: #elskerdrammen – om bystolthet og lokalpatriotisme Fredag 13. april: Orda som jorder: den nye heimstadsdiktninga. (Vindtornfestivalen)

Hjemstedet ditt – hva betyr det for deg? Kjenner du det kribler over av varme følelser for bygda/byen og folka der? Har du kanskje funnet deg et nytt hjemsted? Eller savner du hjemstedet og drømmer deg tilbake? Denne våren skal vi la, vår arrangementsrekke “Tre om” i tre deler, se litt nærmere på et stadig tilbakevendende tema i både litteraturen, musikken og samfunnet: nemlig hjemstedet. Vi bråstarter året med å bokbade en forfatter som mer enn noen andre skriver om røtter, tilhørighet og om stedets betydning for karakterens personlighet. Han har tatt oss med til den fiktive bygda Skogli der vi møter mennesker som har tatt seg en tur ned i grøftekanten, de motløse og de håpefulle. Det er selvfølgelig Levi Henriksen som sitter klar på hovedscenen vår tirsdag 9. januar kl. 19:30, og sammen med han sitter hans faste og meget erfarne bokbader Elisabeth Johansen. Velkommen hjem til Drammensbiblioteket!

Eventyrstund TID:

Hver onsdag kl. 10:30 med oppstart 10. januar – til og med 9. mai

STED: Barneavdelingen i 3. etasje EVENTYRSTUND PÅ FJELL TID:

Hver fredag kl. 10:00, oppstart 12. januar – til og med 4. mai

STED: Fjell bydelsbibliotek

18 O P P L E V

Hva er vel mer magisk enn eventyr? Hver onsdag kl. 10:30 på biblioteket i byen og hver fredag kl. 10:00 på Fjell, kan alle barn fra tre år og oppover komme på biblioteket til en eventyrlig høytlesning. Barnehager melder seg på ved å ringe biblioteket i byen på tlf: 32 04 54 11 og Fjell bydelsbibliotek: 32 04 54 95


Filosofisk kafé TID: Mandag 15. januar, 29. januar,

12. februar, 26. februar og 12. mars, kl. 10:30 – 13:00 STED: 3. etasje

Hverdagsfilosofiske samtaler om selvvalgte emner. Et møtested for deg som gjerne deler tanker og utveksler synspunkter på aktuelle begrep og hendelser. I samarbeid med Drammen frivilligsentral.

Lån en slektsforsker! TID:

16. januar, 20. februar, 20. mars, 17. april (tirsdager kl. 18:00)

STED: Hovedscenen i 2. etasje

På Drammensbiblioteket kan du ikke bare låne bøker, filmer, lydbøker, musikk, instrumenter og tegneserier. Nå kan du også låne ekte slektsforskere! Fire tirsdager fra januar til april kan du få en hel eksklusiv time alene med en slektsforsker som vil hjelpe deg i jakten på dine forfedre. De kan hjelpe deg med å velge det rette slektsdataprogrammet for din PC/MAC, og om du står fast i prosessen, så kan dette være en fin mulighet til å løse floken I samarbeid med Slekt og Data Buskerud.

Lydverksted med Bernt TID:

17. januar, 14. februar, 7. mars, 11. april, 2. mai, 6. juni (onsdager kl. 18:00)

STED: Folkeverkstedet i 3. etasje

Skap din egne lyder og musikk! Musikken kan lages i fellesskap for dem som vil, eller hver for seg om det passer bedre. Kurset er for lekne lydelskere som liker å skape lyd med programmer på iPad og PC, synthesizere og duppeditter. Alt som trengs for å lage musikk, stilles til disposisjon av Drammensbiblioteket: synth-moduler, duppeditter og programvare. Det kan gjøres opptak om ønskelig og deltakerne kan få med musikken de lager etter kurset. Bernt Winness er mediepedagog og han har jobbet mye med ungdom, har et brennende engasjement for lyd i alle formater og elsker å lære bort. DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

19


Språkkafé TID:

Hver tirsdag kl. 13:00, med oppstart 16. januar – til og med 5. juni

STED: Hovedscenen i 2. etasje SPRÅKKAFÉ PÅ FJELL TID:

Hver mandag kl. 10:30, med oppstart 15. jan. – til og med 18. juni

STED: Fjell bydelsbibliotek

Trenger du hjelp til å lære norsk? Da er språkkaféen noe for deg! Her øver vi på muntlig norsk sammen, og vi diskuterer ulike, aktuelle temaer hver gang. Her trenger du ikke forberede deg, bare møt opp! Velkommen til en hyggelig og uformell møteplass, hvor du kan øve deg på å snakke norsk sammen med andre. I samarbeid med Danvik-Fjell Frivilligsentral og Drammen Frivilligsentral.

Advokatvakten TID:

Torsdager kl. 17:30, oppstart 18. januar til 5. juli, se kalender for datoer

STED: 3. etasje

Kodeklubben TID:

20. januar, 17. februar, 17. mars, 21. april, 19. mai (lørdager fra 11:00–14:00)

STED: Hovedscenen i 2. etasje

20 O P P L E V

Advokatforeningen i Buskerud tilbyr, i samarbeid med Drammensbiblioteket, gratis advokathjelp i 30 minutter. Det er personlig oppmøte som gjelder, og kølappsystemet åpner kl. 17:00. Du får best utbytte av et besøk på Advokatvakten dersom du har forberedt deg godt. Skriv gjerne ned spørsmålene dine på forhånd. Det kan også være lurt med en oversikt over saken din der alle viktige hendelser er skrevet ned og datert i riktig rekkefølge. Ta med brev og dokumenter som du mener er viktige for saken din og sorter dem etter dato. Det er dessverre ikke mulig å bestille tid på forhånd.

Ønsker du å lære deg å programmere? Bli med i Kodeklubben! Her kan du bli kjent med hva programmering er, og lære deg hvordan du kan skape et program eller spill. Her kan du prøve deg på Python, code.org sine leksjoner, og vi kommer i 2018 til å bruke Microbit. Programmering sammen er både sosialt og lærerikt, og enten du har kodet før eller bare nysgjerrig på hva dette er, så er akkurat DU hjertelig velkommen. Kodeklubben er for barn og unge.


Litteratur til lunsj TID:

25. januar, 22. februar, 22. mars, 26. april, 31. mai (torsdager kl. 12:00)

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Er du på jakt etter din neste store leseropplevelse? Da kan vi hjelpe deg! Våre flotte litteraturformidlere inntar scenen i 2. etasje for å dele sine litterære favoritter med deg. Nyt lunsjtiden med oss, vi gleder oss til en litterær inspirasjonsbombe! Obs: 22. mars er Litteratur til lunsj flyttet ned til Dramn.

Klimafestivalen § 112 TID:

Torsdag 25. januar, kl 19:30

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Klimafestivalen § 112 arrangeres for fjerde gang, og vi gleder oss til en grønn helaften!

Strikk&lytt TID:

Annenhver tirsdag kl. 18:00, oppstart 30. januar – til og med 19. juni Obs: 20. mars flyttes Strikk&Lytt ned til Dramn

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Klimafestivalen § 112 er en bred klimamarkering som oppfordrer og inspirerer befolkningen til å støtte opp om politiske tiltak for å sikre et stabilt klima. De ønsker å belyse det enorme klimaengasjementet som finnes i Norges befolkning og å skape enda mer engasjement. Klimakrisen løses ikke bare av eksperter og politikere – folket sitter på nøkkelen! Torsdag 25. januar kl. 19:30 blir det “Lynforedrag” på Drammensbiblioteket. Vi inviterer til en kveld hvor vi får servert en rekke korte og fengende miniforedrag om urbant jordbruk, byutvikling og bærekraftig liv i Drammen. Kom og bli inspirert, og finn ut hvordan lokale initiativ til sammen blir til en større bevegelse for et bedre miljø og mer samfunnsengasjement.

Vi fortsetter med den populære kombinasjonen høytlesing og strikking! Vi finner frem en novelle, et utdrag fra en roman eller kanskje et dikt eller en interessant populærvitenskapelig artikkel? Dette er for deg som elsker håndarbeid og kanskje ikke finner tid til å lese så mye du skulle ønske. Her får du begge deler! Så kom til oss, slå deg ned i en god stol og nyt høytlesningen.

STRIKK&LYTT PÅ FJELL TID:

24. januar, 28. februar, 21. mars, 25. april, 30.mai, 13.juni kl. 11:00

STED: Fjell bydelsbibliotek DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

21


Kaffe&politikk TID:

7. februar, 14. mars, 25. april (onsdager kl. 18:00)

STED: Dramn

Følg med på Facebook og drammensbiblioteket.no for nærmere informasjon om de andre arrangementene.

Liker du kaffe? Og opptatt av samfunnsaktuelle temaer som berører deg og byen din? Da burde du sjekke ut Kaffe&politikk – vårt nye samfunnsengasjerte arrangement! I løpet av tre kvelder til våren skal vi se på ulike samfunnsaktuelle spørsmål. Den 14. mars kan vi glede oss til storfint besøk av komiteleder for Kultur, idrett og byliv i Drammen bystyre: Fredrik Haaning. I forbindelse med at Drammen bystyre skal vedta ny kulturplan våren 2018, kommer han for å fremlegge utkast til planen og delta i diskusjon i etterkant. Nå har du mulighet til å komme med DIN mening!

Forsvarsforeningen TID:

Onsdag 14. februar og 7. mars, kl. 18:00

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Følg med på vår nettside og Facebook for mer informasjon.

Norges Forsvarforening er en fri og uavhengig forening uten bindinger til myndigheter eller noe politisk parti. Norges Forsvarsforening ble etablert 22. mai 1886, og flere av landets fremste forkjempere for fred og frihet har ledet eller vært aktive i foreningen. Blant disse er Fridtjof Nansen, som lanserte slagordet “Forsvarssak er fredssak”, frihetskjemperen Max Manus og Norges mest dekorerte krigshelt Gunnar Sønsteby. Denne våren inviterer Forsvarsforeningen til to temakvelder. 7. mars kommer Lorns Harald Bakstad fra Forsvarets Forskningsinstitutt og holder foredraget: “Robotvåpen og fjernstyrt krigføring – mot en ny militær epoke?”

Kreftforeningen: å leve til man dør TID:

Torsdag 15. februar kl. 19:00

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Tove Nyenget fra Kreftforeningen møter prest og forfatter Per Anders Nordengen til samtale. 22 O P P L E V

Kreftforeningen inviterer til en kveld med innlegg og refleksjoner. Hvordan er det å leve når man vet at man selv, eller noen som står en nær, snart kan dø? Hva kan bli vanskelig hvis man ikke snakker sammen? Vil døden oppleves mindre truende hvis vi snakker om og anerkjenner den som en premiss for livet, når vi en gang møter den?


Tony Burner. Foto: Privat

Anna Maria Silva. Foto: Privat

Morsmål i skolen: ja eller nei? TID:

Onsdag 21. februar kl. 19:00

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Den 21. februar markerer vi FNs morsmålsdag, og Drammensbiblioteket og Interkultur inviterer til debatt om viktighet av morsmål på skole og barnehage og hvordan vi omtaler og kategoriserer minoritetsgrupper på disse arenaene. Debatten mellom Tony Burner og Ana Maria Silva har allerede rast i media, og nå møtes de på bibliotekets hovedscene, med ph.d-kandidat Hein Lindquist som ordstyrer. Tony Burner er professor i engelsk ved Høgskolen i Sørøst-Norge, hvor han har jobbet de siste 10 årene. Hans forskningsinteresser er flerspråklighet, mangfold, skoleutvikling og vurdering i skolen. De siste to årene har han sett nærmere på undervisningen i innføringsklasser. Ana Maria Silva har i 7 år ledet Drammen minoritetsråd, som er en paraplyorganisasjon for alle innvandrerorganisasjoner i Drammen og jobber for reell likestilling mellom etniske minoriteter og resten av samfunnet. Hein Lindquist er utdannet spesialpedagog ved UiO. I Lindquists hovedfagsoppgave gjennomførte han et studie hvor han sammenliknet barn med norsk som andrespråk med barn som førstespråk i rollepreget lek. Etter endt førskolelærerutdanning arbeidet han i mange år som avdelingsleder og styrer i barnehage. Siden 1999 har han vært tilknyttet høyere utdanning, er i dag tilsatt ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold og er ph.d.-kandidat ved deres doktorgradsprogram. Samarbeid med Interkultur.

DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

23


.

UngScene – Vinterferie med Kulturskolen TID:

Vinterferien – 23. februar til 2. mars

STED: Hovedscenen i 2. etasje

• Er du mellom 13 og 19 år og driver med dans, teater, visuell kunst eller noe annet kreativt? • Har du lyst til å være kreativ og improvisere sammen med andre? • Har du lyst til å fortelle en historie?

Påmelding innen 19.januar, se mer info på drammensbiblioteket.no og sjekk ut #drammendikter på instagram!

Da er UngScene stedet for deg. Det blir workshop i vinterferien hvor ungdom i Drammen inviteres til å spille musikk, spille teater, danse, improvisere og skape kunst sammen med andre.

I samarbeid med Kulturskolen.

Hva skal det handle om? Tema for performancen henter vi fra drammenserne selv, på instagram! Vi inviterer Drammen til å delta i byens største diktkonkurranse, hvor vinnerbidraget blir brukt som inspirasjon til fremføringen. Klarer vi å få hele Drammen til å dikte? Workshopen ledes av profesjonelle scenekunstnere og pedagoger. I løpet av uka skal vi leke, improvisere og utvikle scener med bla. dans, teater og musikk. Til slutt samler vi det i en helt unik performance som fremføres under kick-off for Vindtornfestivalen lørdag 7. april. Vindtornfestivalen er Drammens største litteraturfestival, med fokus på dikt og poesi i alle mulige former.

Barneforestilling: Teaterkomiteen TID:

Lørdag 24. februar kl. 13:00

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Alle historier har blitt til en gang. Noen har tenkt på hva hovedpersonen ønsker å oppnå, hvilke valg den slemme skurken tar og om fortellingen ender godt eller dårlig. Teaterkomiteen er en interaktiv og improvisert forestilling der barna er med når historien blir til. Dermed blir det forskjellige historier hver gang den spilles! Teaterkomiteen har blitt til fordi Brageteatret og Det Andre Teatret har valgt å samarbeide! Best fra fem år, ingen påmelding.

24 O P P L E V


Litteratur til kvelds TID:

8. februar, 8. mars, 5. april, 3. mai, 7. juni (torsdager kl. 18:00)

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Vi gir deg leseinspirasjon på kveldstid! Litteratur til kvelds er en oppsamling av det beste fra Litteratur til lunsj, der våre dyktige litteraturformidlere deler sine litterære favoritter med deg. Møt opp, plukk med deg noe snadder fra kaffebaren og nyt en inspirerende kveld med oss. Obs: 3. mai er Litteratur til kvelds flyttet ned til Dramn.

Drikk & Skikk: drikkeskikker før og nå TID:

Lørdag 10. mars, kl. 14:00

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Slukk kunnskapstørsten med dette spennende foredraget om nordmenns drikkevaner og drikkeholdninger. I 200 år har vi hatt et vekslende syn på alkoholen: sunt, syndig, skadelig og skammelig. Ellen Schrumpf, historiker og professor ved HSN campus Bø, og skal forsøke å gi noen svar. Foredraget presenteres av HSN. Hvis du fremdeles er tørst etter at timen er over, få gjerne med deg Dramns vinsmaking kl. 19:00.

Vinsmaking (med Dramn) TID:

Lørdag 10. mars, kl. 18:00

STED: Dramn

Vinsmaking på biblioteket? Ja det er mulig! Kaffebaren vår Dramn har invitert et knippe vinkjennere som skal lære bort (nesten) alt de kan om vin. Påmelding til malin.gulhaugen@dinein.no

Temakveld med Human-Etisk Forbund TID:

15. mars kl. 19:00

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Human-Etisk Forbund Drammen og Lier ønsker på temakveldene sine å sette fokus på kritisk tenkning, vitenskap og relevante etiske problemstillinger. Vi inviterer forfattere, vitenskapsformidlere og andre for å belyse temaene som tas opp. Følg med på facebook og drammensbiblioteket.no for mer informasjon om arrangementet. DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

25


Teknopåske TID:

Tirsdag 27. mars kl. 11:00

STED: Folkeverkstedet

Hva skal du i påsken? Vi inviterer til en skikkelig teknopåske på biblioteket! Det blir Lego, lek med 3D-printere og kanskje en overraskelse? Passer for barn i alle aldre.

Advokattorget TID:

Torsdag 3. mai, kl. 16:30

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Advokatforeningen Buskerud Krets i samarbeid med Drammensbiblioteket inviterer til en helt spesiell formiddag. Da vil bibliotekets 2. etasje bli forvandlet til et advokattorg, der flere advokater er tilgjengelig for å hjelpe byens befolkning. Kom forberedt og skriv gjerne spørsmålene dine ned på forhånd. Ta med brev og dokumenter som du mener er viktige for saken din og sorter dem etter dato. Advokattorget åpner kl. 16:30, ingen påmelding.

Drammen Kvinnesaksforening: Kadra Yusuf TID:

Tirsdag 8. mai kl. 19:00

STED: Hovedscenen i 2. etasje

KKadra Yusuf er journalist, samfunnsdebattant og en svært viktig og sterk kvinneskikkelse. Hun kan regnes som en pionér for det som senere er blitt kjent som “skamløse jenter”-bevegelsen, med Nancy Hertz og Amina Bile i spissen. I 2000 ble hun svært godt kjent som kvinnen som avslørte at imamer faktisk anbefaler unge jenter å bli kjønnslemlestet. Da brukte hun skjult kamera og det hele ble sendt på TV2 og vakte stor oppsikt. Yusuf har opplevd mye hets og mange trusler i tillegg til massiv støtte for sitt arbeid. Siden den gang har hun bidratt sterkt i samfunnsdebatten og vunnet både priser og gehør for sitt virke. Hun er akkurat nå aktuell med sine innspill om ungdom som sendes ut av landet av sine egne foreldre, noe hun kaller en ukultur. Drammen Kvinnesaksforening inviterer til en viktig og inspirerende kveld med Kadra Yusuf, 8. mai kl. 19:00 på Drammensbiblioteket.

26 O P P L E V


Foto: Håkon Karlsen

Kulturnatt TID:

Fredag 25. mai

STED: Biblioteket

Kulturnatt er en magisk kveld der Drammens kulturliv byr på kulturelle smakebiter, og vi på biblioteket skal selvfølgelig kaste oss på! Vi inviterer til maratonlesing, der kjente byfjes, drammensere og lokale forfattere byr på høytlesingsstafett! Så stikk innom når du vil i løpet av dagen og kvelden når du vil, kanskje du møter på din favoritt? Følg med på drammensbiblioteket.no for oppdatert informasjon.

LIVE: Konspirasjonspodden TID:

Fredag 8. juni, kl. 19:30

STED: Hovedscenen i 2. etasje

Den etter hvert veldig populære podkasten “Konspirasjonspodden” tar konspirasjoner på alvor. Fredrik Sjaastad Næss og BjørnHenning Ødegaard tar i hver uke for seg en kjent eller en ukjent konspirasjon. Hva sier bevisene? Og hva blir konklusjonen? Fredag 8. juni kl. 19:30 kommer de til oss for en eksklusiv LIVE podkastinnspilling, og skal konspirere litt i anledning fotball VM. Mange har sikkert fått med seg at det er vår store nabo i øst, Russland, som inviterer til fotball VM i 2018, og vi markerer det med en helaften! Det blir konspirasjoner, fun facts, Russland og fotball – vi gleder oss!

Sommerles! TID:

Sommerferien

STED: Hvor du vil

Sommerles er en digital lesekampanje for barn fra 1.–-7. klasse og foregår fra 1. juni til 31. august. På nettsiden sommerles.no samler barna poeng, deltar i oppgaver, ser hva andre venner leser og tjener opp trofeer. Underveis gjør de seg fortjent til små premier som hentes på biblioteket. Drammensbiblioteket arrangerte Sommerles! for første gang i 2017, og for en braksuksess det ble! Vi hadde 208 leselystne som slukte 2 378 bøker og 272 499 sider! Følg med på drammensbiblioteket.no for mer informasjon. DRAMMENSBIBLIOTEKET

JANUAR – JULI 2018

27


DRAMMENSBIBLIOTEKET

F J E L L BY D E L S B I B L I OT E K

Åpningstider Drammensbiblioteket Mandag – torsdag: 08:30 – 19:30 Fredag: 08:30 – 16:00 Lørdag: 10:00 – 15:00 Søndag (oktober – mars): 11:00 – 16:00 Skrankene er bemannet fra kl.10:00 på hverdager Meråpent: 07:00 – 23:00

Åpningstider Fjell bydelsbibliotek Mandag, onsdag og fredag: 09:00 – 16:00 Tirsdag: 12:00 – 19:30 Torsdag: 12:00 – 19:30

Kontakt Telefon: 32 04 54 00 E-post: bibliotek@drmk.no Besøksadresse: Grønland 58b, 3045 Drammen Postadresse: Postboks 3554, 3007 Drammen

FØLG OSS PÅ: Facebook/drammensbiblioteket Instagram: @drammensbiblioteket

www.drammensbiblioteket.no

Kontakt Telefon: 32 04 54 95 E-post: fjell.bydelsbibliotek@drmk.no Besøksadresse: Laurits Grønlands vei 33, 3035 Drammen

OPPLEV, Drammensbiblioteket, januar-juli 2018  
OPPLEV, Drammensbiblioteket, januar-juli 2018  
Advertisement