DA Økonomi & Næring Februar 2022

Page 1

Nytt DA Økonomi & Næring siste onsdag av Neste utgave hver måned DA Økonomi & Næ2 ring 30. mars 202

n DRAMMENSAVISA – ØKONOMI & NÆRING

n NR. 2 - 2022

Endelig byggeklart for Nøsted Brygge Strømmen gjødsler bøndene ut i kulda

FYLLER BOLIG DRØMMEN MED KREATIVT INNHOLD Drammenser og eiendomsinvestor Jan Erik Hansen (68) har i flere år hatt en drøm om å bygge eiendomskompleks på Nøsted Brygge. Nå er alle formaliteter på plass, salget i gang – og i 2024/2025 kan de første beboerne flytte inn. I dag har Hansen fullt fokus på å gjøre det nye komplekset attraktivt, med riktig, viktig og kreativt innhold. SIDE 6-7

Skisenteret får endelig utvide Daglig leder Erik Gråberg kan glede seg over at nybygget til Skimore Drammen skal huse ski- og sykkelutleie, billettsalg, skishop, større kafé-, klubblokaler, kontorer. Det er endelig byggeklart for et lenge etterSIDE 3 lengtet bygg med plass til det meste.

Først mistet bøndene fremmedarbeiderne, så nådde strømprisen astronomiske høyder og doble gjødsel- og byggevarepriser. Norske bønder har hatt en marerittvinter. Hos fylkets og landets største salatbonde Elstøen, måtte drivhusene slås av i vinter.

SIDE 10-11

Gir gamle båter elektrisk framtid

Ola Rypaas i det nye selskapet Fokus energi sørger gjennom ny teknologi for at en el-dreven PODmotor, kan byttes ut med båter med gamle fossildrevne motorer – slik at de kan gå en elektrifisert hverdag i møte.

SIDE 14-15

Helt frampå – Helt bakpå

Visste du at Adnan Afzal konstituert, daglig leder Gründerhuset by Drammen Works AS, har David Attenborough som sin favoritt programleder.

SISTE SIDE


2

DA - Økonomi & Næring

23. februar 2022

NÆRINGSLIVSLEDEREN «Næringslivslederen» er DA Økonomi & Nærings egen tumleplass for Drammens næringslivstopper. Til hver utgave utfordrer avisa en næringslivstopp i Drammen til å bidra til avisas nye kommentarserie. Denne uka er det direktør for kommunikasjon og forretningsutvikling i Viken Fiber AS, Jon Birger Ellingsen, som setter fingeren på pandemiens innhugg og betydning for næringslivet i Drammen.

Dett var dett? Pandemien er over – eller? www.drammensavisa.no Telefon: 32 17 88 11 Tips: red@drammensavisa.no Annonsering: annonse@drammensavisa.no Ansvarlig redaktør: Geir A. Arneberg Frilansjournalist: Marianne Bergvall Frilansjournalist: Terje Brun-Pedersen Desk ansvarlig: Jo Guribye Salgs- og markedsrådgiver: Trond E. Pedersen Salgsleder – DA Næringsliv: Ove Geir Andheim Daglig leder: Aslak Hougen Besøks- og postadresse: Knud Schartums gate 7, 3045 Drammen Utgiver: Drammensavisa AS Org. nr. 826 423 552 Layout: Edda Grafisk AS Trykk: Polaris Trykk Arendal AS Distribusjon: Amedia Distribusjon AS Har du utfordringer med levering av Drammensavisa, send epost til drift@drammensavisa.no Drammensavisa er 100% annonsefinansiert og er politisk og ideologisk uavhengig. Drammensavisas innhold er redaktørstyrt, og redaksjonen har full integritet. Medlem av Norsk Redaktørforening og redigeres etter redaktørplakaten

Tiden er i alle fall inne for å lære oss å leve med den og se fremover. Landet har åpnet igjen etter 23 måneder med pandemi, folk har stått i lange køer utenfor utestedene i Drammen og alle andre byer i Norge. Å reise, dra ut og spise, danse og dra på konserter kan nå gjøres helt uten smittevernstiltak. Næringslivet jubler etter gjenåpning og reiselivet melder om høy aktivitet i bestillinger av turer i sommerferien. Regjeringen har erklært at både munnbindet og metermålet kan pakkes vekk. Og Norge har klart pandemien bedre enn de fleste land. Det er det flere grunner til. En årsak til at store deler av næringslivet har klart seg godt gjennom en av vår tids største kriser, er Norges sterke satsing på digitalisering. Vi har en av verdens best utbygde digitale infrastrukturer – og på tross av at vi er et langstrakt land med store avstander og mye fjell og daler – har svært mange bedrifter og husholdninger god tilgang til digitale løsninger. Pandemien viste oss hvor utrolig viktig det var, når hele landet satt på hjemmekontor. Apper for bestilling og hjemlevering av dagligvarer ble tatt i bruk av folk i alle aldre – nesten over natten. Når den hardt rammede restaurant- og utelivsbransjen klarte å holde delvis åpent gjennom deler av pandemien, hjelper det at vi er en digitalt moden befolkning som lett aksepterte QR- koder for bestilling på restaurantene og for registrering for smittesporing. Og en del (relativt mange) bedrifter kunne fortsette sitt virke nesten uberørt, med alle ansatte på Teams. Fordi Norge har en velutbygget digital infrastruktur og en digitalt moden befolkning.

Fremover Etter dansingen på Bragernes Torg og rundt omkring i de 40.000 stuene i Drammen er det tid for å se fremover. Ta med oss lærdommen fra pandemien, og satse videre på digitalisering. For vi er - ikke ferdige.

TRUSSEL: Cyberkriminalitet er en global utfordring, og truer bærebjelkene i det norske demokratiet, offentlige og private institusjoner, økonomien, omdømmet og vår suverenitet, skriver kommunikasjon og forretningsutvikling i Viken Fiber AS, Jon Birger Ellingsen, i denne Næringslivslederen. ILLUSTRASJONSFOTO Selv om svært mange deler av landet vårt, og like ofte bygd som by, har tilgang til skikkelig raskt bredbånd – så er det fortsatt cirka ti prosent som ikke har tilfredsstillende tilbud. Når vi vet at tilgangen til bredbånd er en av de viktigste forutsetningene for bedrifters og privatpersoners etableringslyst i distriktene, er det viktig å ikke gi seg på oppløpssiden. Digitaliseringen av Norge må fortsette med stor fart. For vi får ikke til de virkelig gode digitale løsningene før alle er på nett.

Noen råd IKT-Norge, den uavhengige interesse- organisasjonen som jobber for å styrke de overordnede rammebetingelsene for det digitale næringslivet, kom i forbindelse med valget med noen råd til påtroppende regjering, for å fortsette å utvikle det digitale Norge. Ett av rådene er at det satses tungt på å videreutvikle den nasjonale, digitale infrastrukturen. Hele 360.000 nordmenn mangler en fremtidssikker bredbåndsforbindelse. Noen av disse bor også i (det som en gang var/ kanskje igjen heter) Buskerud. Organisasjonen framholder at det må sikres at alle i hele Norge kan delta i det digitaliserte sam-

funnet, og nye bruksområder og behov vil gjøre ekom-nettene enda viktigere enn før.

Kompetansebehov Et annet viktig råd er å satse videre på digital kompetanse. Vi trenger flere realister og teknologer – og et større mangfold for å ivareta dagens og fremtidens kompetansebehov. Denne kompetansen er avgjørende for den omstillingen samfunnet skal gjennom. IKT-Norge anbefaler at det etableres en ny og gjennomgående teknologi- og realfagssatsning som sikrer at vi klarer å møte etterspørselen i et arbeidsmarked som er i stadig endring. Ved å sikre at skole, utdanning og arbeidsliv samhandler bedre, vil vi stå sterkere rustet til å møte behovene for digitalisering i offentlig og privat sektor.

utfordring, og truer bærebjelkene i det norske demokratiet, offentlige og private institusjoner, økonomien, omdømmet og vår suverenitet. IKT-Norge anbefaler at Norge løfter cybersikkerhet frem i internasjonale fora, og at det rustes kraftig opp innen IKT- sikkerhet i utdanningen. Vi håper inderlig at den nye regjeringen lytter til disse gode rådene. Da sikrer vi at det digitale Norge er forberedt til å håndtere nye utfordringer som måtte komme. Jon Birger Ellingsen Direktør kommunikasjon og forretningsutvikling Viken Fiber AS

Sikkerhet Et tema både bedrifter, politikere og innbyggere vil måtte bli stadig mer opptatt av, er sikkerhet i det digitale samfunnet. Samfunnets avhengighet av digitale tjenester og infrastruktur ble spesielt tydelig gjennom pandemien – og gjør oss svært sårbare for cyberangrep og sikkerhetsbrudd. Cyberkriminalitet er en global

Trippelsmell for lommeboka Inkassoselskaper melder om kraftig økning i antallet saker. Både bedrifter og privatpersoner merker trippelsmellen fra skyhøy strømpris, økte importpriser og høyere renter. Og i bunnen lurer en inflasjon i Norge som er på rekordnivå, som igjen gjør det vanskeligere for den nye regjeringen å uhemmet sprøyte milliarder inn i «det norske hus». Antall inkassooppdrag mot bedrifter ble doblet fra første til fjerde kvartal i fjor. Det er en dårlig inngang på et år der næringslivet må gjøre opp for mer enn fire milliarder kroner i utsatte utgifter som skatt og moms fra fjoråret – i tillegg til utsatte regninger fra koronaåret 2020.

Økningen av inkassooppdrag mot privatpersoner økte i samme periode med over 20 prosent. Slikt henger jo sammen, og hos inkassoselskapene meldes det om en tiltagende trend. Det besynderlige er at både hus- og hyttepriser i samme tidsrom fortsetter å stige. En konklusjon ut av dette kan umulig tolkes annerledes enn at forskjellene i samfunnet fortsetter å øke. Det triste med denne utviklingen er ikke at de rike nødvendigvis blir så mye fattigere, men derimot at de fattige blir fattigere. «Alt henger sammen med alt», uttalte landsmoder Gro for mange år siden. Mon tro om ikke Gahr Støre ville valgt et

annet tidspunkt og overtatt roret på, hvis han kunne fått valgt fra øverste hylle. På de første månedene med Ap, har den økonomiske utfordringen vokst mer enn under hele den forrige regjerings fireårsperiode. Det er lov å gi honnør til Ap for deres midlertidige håndtering av en prekær strømkrise overfor privathusholdningene. De som naturlig nok skrek høyest. Men det er ikke like forståelig at de ikke begynte i en annen ende – med næringslivet. I dagens avis (side 10 og 11) kan du lese om Norges største salatbonde i vårt eget fylke som har vært nødt til å slå av strømmen i drivhusene denne vinteren.

For det er nemlig mager trøst at man så vidt klarte strømregninga denne måneden også, hvis jobben går dukken. Det er tross alt næringslivet som holder hjula i gang.

Ansvarlig redaktør Geir Arneberg


23. februar 2022

DA - Økonomi & Næring

3

ROMSLIG: Nybygget i Skimore Drammen skal huse ski- og sykkelutleie, billettsalg, skishop, større kafé-, klubblokaler, kontorer – et lenge etterlengtet bygg som har plass til det meste. (ILLUSTRASJON: DRAMMEN SKISENTER).

Endelig nytt bygg i skisenteret Det er et lenge etterlengtet bygg som snart er klart for byggestart i Drammen Skisenter. MARIANNE BERGVALL tekst GEIR A. ARNEBERG foto Daglig leder Erik Graaberg slipper begeistringen løs, over det som skal bli ny skiutleie, ny skishop, utvidet kafe, og enda mere til. Og skisenteret i Drammen har jammen fortjent noe nytt. – Bygget der skiutleien og billettsalget er i dag er brakker vi fikk gratis av en entreprenør i 1983, fordi de var blitt kondemnert. Han sa - disse kan dere få – de er helt ubrukelig til å bo i på anlegg, forteller Graaberg. – Så disse kondemnerte brakkene er det vi har holdt til i i alle disse årene, og det har gått mer

og mer i oppløsning. Så nå gleder vi oss veldig til å komme i gang med nybygget. – Når er det spaden skal i jorden? – Akkurat i disse dager vurderer vi de anbudene vi har fått inn, og satser på at vi har valgt en entreprenør i løpet av denne måneden. Og da blir det byggestart like over påske.

langtidskontrakt. Og så blir det en 60-70 kvadrat utvidelse av kafeen, så etter utvidelsen blir den på hele 300 kvadrat. – Hvor mange sitteplasser blir det da? – I normale tider eller koronatider? ler Gråberg. – Nei, nå er vi på vei mot ordentlige tider igjen, så da blir det ca. to hundre sitteplasser.

Ferdig til sesongstart 22-23

Håper på kaldvær

Gråberg forteller at nybygget etter planen skal stå ferdig til åpningen av neste sesong. Med mye ekstra plass blir det også nye tilbud og løsninger. – I tillegg til skiutleie og sykkelutleie og shopen i første etasje, får vi en kjeller, hvor vi blant annet kan ha skap til både ski og støvler. Det er veldig etterlengtet – folk spør om det stadig vekk. I andre etasje blir det et klubbhus for Aron skiklubb, som får leie det på

Med normale tider har bakkene begynt å fylles opp igjen, men det går litt opp og ned – etter været, forteller Gråberg: – Når det er kaldt og det snør strømmer folk til bakkene, men når det er mildvær og vårfornemmelser, så tenker folk at vinteren er over, og kommer litt ut av det. Så nå håper jeg at vi får noen skikkelige perioder med kaldt og snø, og at det ikke blir for mye vårstemning fremover, smiler han.

DAGLIG LEDER: Erik Gråberg er strålende fornøyd med at skisenteret kan ha et helt nytt bygg klart allerede til sesongen 22-23.

Fremgang, men fortsatt langt unna normale reisetall Brakar registrerte over ni millioner reiser i 2021, mot 8,8 millioner i 2020. En økning på 2,6 prosent. Mot normalåret 2019 er det derimot en nedgang på 3,5 millioner reiser – eller 28 prosent.

– Vi har fortsatt en vei å gå før vi er tilbake til normalen, men det går riktig vei, sier adm. direktør Terje Sundfjord. Det er ingen tvil om at pandemien har påvirket reisevanene til innbyggerne i hele Buskerud. Størst tap av reiser ser vi i byområdene og på pendlerlinjer til og fra Oslo. Linje 200 Hønefoss-Oslo har for eksempel en nedgang på hele 44 prosent fra 2019, og i Drammen er nedgangen i antall bussreiser på 29,6 prosent. – På de lange pendlerreisene mot Oslo/Akershus påvirkes antall reiser i større grad av

bruk av hjemmekontor, mens det utenfor byene er mer skoleskyss og noe mer stabilt, sier Terje Sundfjord. På pendlerlinjene inn og ut av Drammen, fra for eksempel Eiker og Modum, ser vi ikke den samme nedgangen som inn og ut av Oslo. Dette skyldes sannsynligvis at det her er mye skoletransport til videregående skoler i Drammen, samt at tilbudet brukes av arbeidstakergrupper som i større grad ikke kan ha hjemmekontor, sånn som ansatte i skole, barnehage, butikk og helsevesenet. I disse områdene har kun-

dene også kommet raskere tilbake, og de fleste skoler har hatt fysisk undervisning i 2021. Reisetallene for tidligere Nedre Eiker viser at det er dette området som ligger best an til å komme først tilbake til 2019nivå. I 2021 endte antall reiser på 1,14 millioner, mot 1,22 i 2019. Veksten fra 2020 ligger på 21,5 prosent, og er bare 6 prosent bak 2019. Lier, Svelvik og Hallingdal hadde også god vekst sammenlignet med 2020, og er også på god vei tilbake til 2019-nivå.


4 4

ANNONSE ANNONSE

23. februar 2022

Rambøll Drammen setter

arbeidsmiljøet i sentrum Rambøll Drammen er opptatt av å utvikle både selskapet og menneskene. Nå vil de ansette flere, gjerne folk som pendler til Oslo. – Vi satser på både innovasjon og faglig utvikling av den enkelte medarbeider, sier avdelingsleder for bygg Nina Merethe Wiley i Rambøll Drammen. Rådgiverselskapet Rambøll er sentralt posisjonert for den rivende utviklingen som skal skje i og rundt Drammen i årene som kommer. Fjordbyen, transformasjonen av Tangen-området, visjonene rundt Strømsø, Gullhaug og Glassverket er bare noen av de mange stedene hvor det skal investeres og bygges mye fremover. Det betyr behov for alt fra planleggere og arkitekter til ingeniører og prosjektledere. Avdelingsleder Nina Merethe Wiley i Rambøll Drammen er ikke i tvil om hvorfor nye medarbeidere skal velge akkurat dem. – Den tydelige satsingen på innovasjon og faglig utvikling av både selskapet og den enkelte medarbeider, sier Wiley. – Vi er et selskap i utvikling, og vi setter bærekraft i sentrum. Det skal gjennomsyre hele selskapet. Vi har besluttet at vi skal si nei til kunder som ikke kan leve opp til de kravene vi setter til bærekraft i de prosjekter vi går inn i, legger hun til.

Ung i Rambøll Drammen En del av den grunnleggende tankegangen i selskapet er å lage et godt arbeidsmiljø. Det betyr tidlig integrering av nye som ansettes, og det legges spesielt vekt på at alle skal trives. – For de yngre, vil jeg trekke frem prosjektet vi kaller «Ung i Rambøll». Her jobber vi spesifikt med yngre medarbeidere i selskapet eller de som føler seg unge til sinns. Vi ser også på det som en jobb å passe på at folk blir godt ivaretatt fra første stund på tvers avdelinger og fagfelt, sier Wiley. I tillegg til «Ung i Rambøll» har Rambøll en egen sosialgruppe som

planlegger og gjennomfører aktiviteter og skaper møteplasser utenom alle møter og arbeid. Det kan være quiz-er, filmkvelder, aktive utflukter, hytteturer og firmafester. – Det er ikke bare store opplegg, det er også muligheter for mindre treff på huset. Her har vi biljardbord, shuffleboard og dart og hyggelige kaffesoner og uteterrasser når det er vær for det. Det er hyggelig med et litt annerledes avbrekk i arbeidsdagen, og vi ser det skaper miljø og sosial omgang også etter arbeidstid, sier Wiley.

Faglig utvikling på tvers Rambøll har også en detaljert plan for den enkelte som starter i selskapet. Første arbeidsdag blir nyansatte tatt imot av sin nærmeste leder og fadder. – Vi er opptatt av at alle skal føle seg velkommen og involvert fra første stund. Gjennom onboardingsprosessen skal medarbeideren bli kjent med våre verdier og vår kultur, både den formelle og den uformelle, sier Wiley. Det å skape relasjoner og nettverk på tvers av avdelinger og fag, er noe vi setter høyt, sier hun og legger til at de også har et introduksjonskurs der alle nye drar på konferansehotell i to dager og møter hverandre og viktige ledere. Dette er en unik mulighet til å bli kjent på tvers av kontorlokasjoner. Men en ting er det sosiale, Rambøll Drammen har også et omfattende miljø bestående av fagpersoner, og det er vesentlig at menneskene utvikler seg og lykkes også faglig. – I Drammen jobber vi tverrfaglig, og vi har et stort fagmiljø. Samtidig som vi har mange yngre medarbeidere, har vi også mange svært

dyktige seniorer. Seniorene våre er svært verdifulle, og de er flinke til å veilede og drive frem juniorer og nyansatte samtidig som de er bautaer i krevende prosjekter. Begge aldersgrupper lærer på den måten av hverandre. Dette gir et godt og utviklende miljø for både eldre og yngre, sier Wiley. Rambøll Drammen vil gjerne at de som pendler til jobb fra Drammen til Oslo, får øynene opp for at det finnes et godt arbeidstilbud og arbeidsmiljø også i Drammen. – Når du bor og jobber her, trenger du ikke dra til Oslo. Du sparer miljøet og det gir en helt annen fleksibilitet. Tenk om det skjer noe i barnehagen og du må hente. Det er mye lettere å håndtere uforutsette hendelser hvis du jobber i nærheten av der du bor, sier Wiley.

God og trygg atmosfære En av de som gleder seg over å jobbe i Rambøll Drammen, er Hulda Gran Elvestad. Hun har jobbet der i 2,5 år, og ble klar over selskapet gjennom bedriftspresentasjoner av Rambøll i løpet av studietiden på NMBU i Ås. – Jeg hadde fått et veldig godt inntrykk av Rambøll som arbeidsgiver, og la derfor inn en åpen søknad på Rambølls hjemmesider. Etter dette ble jeg kalt inn på intervju hos avdelingen Water Treatment i Drammen, sier Gran Elvestad. Da hun kom på intervju følte hun at hun ble tatt veldig godt imot. – Intervjuet handlet like mye om hva Rambøll kunne tilby meg som hva jeg kunne tilby Rambøll. Jeg følte på en god og trygg atmosfære, og jeg forsto at dette var en veldig bra arbeidsplass. Jeg må helt ærlig si at jeg ikke hadde sett for meg å ende opp i Drammen etter studiene, men den gode opplevelsen på intervjuet overbeviste meg om at dette var arbeidsplassen for meg. Jeg er utrolig fornøyd med det valget nå, både med tanke på jobben jeg har og den fine byen jeg bor i, understreker Gran Elvestad.

Startet med hjemmekontor

Hennes kollega Amund Karison Økland ble ansatt i Rambøll rett ut av studiene under pandemien med full lock down og havnet på hjemmekontor fra første dag. – Det har klart vært utfordrende å flytte til et nytt sted uten venner og familie. Det å bli sendt på hjemmekontor som nyansatt, samt det å være ny i arbeidslivet som sådan, har vært utfordrende, sier Karison Økland. – Men det er flere unge i Rambøll som var i samme situasjon som meg. Da vi startet opp Ung i Rambøll nettverket, fikk vi fort stor interesse og det var mange som ønsket å være med. Aktivitetene i starten av Ung i Rambøll var rent virtuelle. Vi har fått til jobbfester, quizer, spillkvelder og kaffemøter. Nå som vi går tilbake til normalen, planlegger vi aktiviteter som skidag, sommerfest og annet gøy. Flere av oss i nettverket er også med å klatre ukentlig, sier han. – Hvorfor liker du å jobbe i Rambøll? – Rambøll Drammen består av både unge og eldre kolleger. Det skaper et veldig godt miljø, med frisk pust fra de unge, samt faglig tyngde og erfaring fra de eldre. Flesteparten av de unge har også interesse for å bli kjent og skape et nettverk her i Drammen. Det gjør at det dannes vennskap, og vi er ofte sosiale etter jobb og i helger, sier Karison Økland. – Et annen punkt er at vi har spennende prosjekter, og at vi virkelig får brukt vår kompetanse og blir utfordret faglig. Det er ingen mangel på utfordringer, legger han til. Også Gran Elvestad trives med å jobbe i selskapet. – I løpet av mine 2,5 år i Rambøll har jeg lært utrolig mye. Jeg har vært med i mange ulike prosjekter, og også fått mulighet til å styre egne prosjekter. Det er utrolig givende å lære av dyktige medarbeidere og samarbeide med fremoverlente kunder, sier hun. – Det er også to andre ting jeg ønsker å trekke frem, som jeg tror skille Rambøll fra mange andre arbeidsgivere, og det er den positive holdningen til nye tanker og ideer og det internasjonale samarbeidet, avslutter hun.

Fleksibel arbeidstid

BILJARD: Avdelingslederne Eva Rogne Tønnesen og Nina Merethe Wiley i Rambøll Drammen slår et slag biljard for det sosiale miljøet i selskapet.

SOSIALT: Hulda Gran Elvestad og Amund Karison Økland liker det sosiale miljøet i Rambøll Drammen.

Foruten feriehytte i Uvdal har bedriften også en filosofi om at det det skal være mulig å jobbe i Rambøll samtidig som man har fritid og tid til aktiviteter utenom. – Vi har en god balanse her. Det er en oppfordring til at man både skal ha fritid og jobb. Vi ønsker ikke og krever ikke at du skal jobbe mer enn 40 timer i uka. Og klarer du ikke jobbe så mye en uke, er det fleksibilitet slik at du kan ta det igjen uka etter. På den måten er vi ikke som typiske konsulentselskaper. Overtid er ikke det vanlige hos oss, men det er selvsagt perioder der man må jobbe mye for å komme i mål med viktige prosjekter, sier avdelingsleder Wiley.


ANNONSE ANNONSE

23. februar 2022

NYANSATTE: Hulda Gran Elvestad og Amund Karison Økland har begge startet ny jobb i Rambøll Drammen i løpet av de siste to årene, og føler de har blitt tatt veldig godt vare på, tross pandemien, og er fornøyde med prosjektene selskapet lar de jobbe med.

4 Fakta Rambøll Drammen Dette har de vært med på:

Rambøll Drammen i dag:

• Anlegge Bragernes Torg og aktivitetsparken for eldre

• Kjernevirksomheten til Rambøll er prosjektering, teknisk rådgivning og prosjektledelse ved anlegning av bygg og installasjoner.

• Oppgradering av Spiralen • Det gamle og det nye sykehuset i Drammen • Drammen Helsepark • Involvert i blant annet Drammen Teater, TV4bygget, Aass bryggeri, Engene-kvartalet, Magasinet, Politihuset, Bragernestunellen og jernbanebroene.

• I 1946 startet Olaf Abel Engh det personlige selskapet Siv.Ing Abel Engh, som etter hvert ble kjøpt av svenske Scandiaconsult. I 2003 kjøpte danske Rambøll Scandiaconsult og ble det største selskapet i sitt slag i Norden. Scandiaconsult i Norge skiftet navn til Rambøll Norge i 2004.

• Rambøll Drammen har i dag tilhold i Erik Børresens Allé 7 med sine nærmere 200 ansatte. • Rambøll er internasjonalt et globalt rådgivende ingeniørselskap med over 16 000 eksperter, og en historie som fører tilbake til de to stifterne, Børge Johannes Rambøll og Johan Georg Hannemann i København 1945. Selskapet eies av stiftelsen Rambøll Fonden gjennom danske Rambøll Gruppen AS. I Norge omsetter selskapet for 2,3 milliarder kroner og har over 1700 medarbeidere. www.ramboll.no

5 5


6

DA - Økonomi & Næring

23. februar 2022

Nøsted Brygge

– EN DRØM FYLLES MED INNHOLD

Han startet i 2006 å kjøpe ett industribygg langs kaia på Nøsted. Til slutt eide han flere industribygg – og en enhet han kalte Nøsted Brygge. I slutten av 2024 er målet til eiendomsinvestor Jan Erik Hansen (68) nådd. GEIR A. ARNEBERG tekst og foto I dag teller Nøsted Brygge over 22.000 kvadratmeter. Forhåndssalget av leiligheter nærmer seg allerede 50 prosent, og til høsten starter byggearbeidene. Men Nøsted Brygge skal ikke bare fylles av leiligheter. Det skal også være et innhold for beboerne, slik at nye eiere skal trives i sine hjem på havna i Drammen. Nøsted Brygge vil få i alt 89 leiligheter med areal fra 55,5 til

160,5 kvadratmeter. De fleste vil være romslige leiligheter på rundt 100 kvadrat. Det lokale tilsnittet forsterkes også via lokal entreprise gjennom Vestviken Entreprenør.

Merkedagen 26. oktober 2020 vil for all fremtid være en merkedag i drammenser Jan Erik Hansens liv. Da kunne han endelig slippe jubelen løs, etter at kommunen godkjente Nøsted Brygge til boligformål. – Det var en gledens dag. Etter

åtte år, var vi endelig gjennom nåløyet, og vi kunne slippe jubelen løs, sier Hansen. Og til høsten starter altså grunnarbeidet og spuntingen med å reise boligkomplekset som skal romme 89 leiligheter. – Siden tomten må sikres mot sjøen, betyr det også en merutgift på 30 millioner før vi kan reise byggene. Det er selvsagt kostbart, men så gir det også beboerne trygghet og ekstra sikkerhet, forklarer Hansen. At han i dag er blitt bolig-

bygger i Drammen, med blant annet Engene Park på samvittigheten, var mer en tilfeldighet. Etter å ha startet og drevet suksessbedriften Computerland fra 1994 – med avdelinger i de største norske byer – solgte han selskapet i 2006. Under tiden kjøpte han blant annet Tomtegata 29, Nedre Storgate 50 og flere andre eiendommer på Bragernes. Hans første befatning med eiendomsmarkedet, resulterte altså i byggingen av Engene Park noen få år senere. Prosjektet i regi av Hawø Eiendom AS, kom i stand sammen med hans svigerfar. For nye Nøsted Brygge eier Hansen selv gjennom selskapet Mocom 48 prosent av aksjene, mens Per Rosenvinge i Hobro

Bygg og familien Børretzen eier 17 prosent av aksjene – mens Jan Wøien eier 14 prosent.

Drømmeprosjektet Jan Erik Hansen vedgår at han alltid har båret på en drøm om å bygge et kompleks langs havna. Derfor startet han sitt drømmeprosjekt ved å skaffe seg et eiendomsbygg og første bit av det som nå blir Nøsted Brygge. Senere har han komplettert samlingen til hele området på 22 mål mellom Toyota i øst til Glassverket i vest. – Men næringsvirksomhetene skal bestå, og prosessen med å tilpasse næringsvirksomheter til det nye komplekset er i full gang, forteller han. Av bygningsmassen vil 9.200


23. februar 2022

DA - Økonomi & Næring

7

STORT: Nøsted Brygge, slik det vil bli når leilighetskomplekset står ferdig høsten 2024 eller senest våren 2025. Allerede har utbygger solgt ut 47 prosent av de totalt 89 leilighetene. ILLUSTRASJON

MODELL: Slik blir det. Jan Erik Hansen med miniatyrutgaven av Nøsted Brygge.

EN DRØM I OPPFYLLELSE: Drammenser Jan

Erik Hansen har i mange år hatt en drøm, om å bygge eiendomnskomplekset på Nøsted Brygge. Nå er alle formaliteter på plass, salget i gang – og om to år kan de første beboerne flytte inn.

KUNSTPAUSE: Varden som skal prege inngangen fra sjøen mot Nøsted Brygge er designet og laget av skulptør Tron Meyer, som selv har sitt atelier inne på komplekset.

26. oktober 2020 var en gledens dag. Etter åtte år var vi endelig gjennom nåløyet, og vi kunne slippe jubelen løs JAN ERIK HANSEN

kvadrat være dedikert til næring og 8.500 kvadrat til boliger. – I tillegg blir det garasje i bygningsmassen med plass til 200 biler. Og så eier vi også 8,5 mål av sjøen, der marinaen kan utvides til cirka 100 båtplasser, sier han. Etter mange års dialog med

kommunen, øynet han det første håpet om å nå sitt mål i 2012, da området ble omregulert til næring og industri. Og altså åtte år senere til boligformål. Men ikke alt det gamle skal rives. – I og med at Nøsted Brygge nå er et transformasjonsområde,

skal deler av gamle industribygg danne grunnlag for moderne boliger. Her river vi en del av den gamle bygningsmassen, men tar samtidig vare på den eksisterende og bunnsolide bygningskroppen slik at denne danner et historisk fundament for nye boliger, forklarer Hansen.

Bil, båt og hundevask På Nøsted Brygge gjøres det altså klart for et moderne bryggeanlegg, felles takterrasser samt uteområder med store grøntarealer. I tillegg blir det bilpool og ladeplasser til elbiler, rom for bilvask og hundevask. – Vi bygger også et hobbyrom eller møteplass om du vil – med eget bad, wc og kjøkken.

FOR BILENTUSIASTER: Jan Erik Hansen er selv en bilentusiast med et stort lager av gamle biler i lokalet ut mot Svelvikveien. Nå tilrettelegger han også for at folk med samme interesse får et unikt tilbud i det nye komplekset.

Dessuten ønsker vi at kunstnere skal etablere seg på Nøsted Brygge, sier han og presiserer at skulptør Tron Meyer som skal lage den høyreiste skulpturen foran komplekset, allerede har etablert seg med eget atelier. – Men der er det plass til flere. Og målet er å få til et kunstnermiljø i disse lokalene, sier han. Som en ivrig bilentusiast med sin egen samling i kontorbygget, gjør Jan Erik Hansen også plass til en mer eksklusiv vinterlagringsplass for biler på loftet i bygningen – med egen bilheis. – Som eier av leilighet på Nøsted Brygge vil bilentusiaster få tilgang til Norges første og eneste billoft, med billagring med personlig service og vedlikehold,

forteller Hansen. Han ser også frem til at sykkelstien på nedsiden av komplekset blir bygget. En seks meter bred sykkelsti som er et samarbeide mellom utbyggere og kommunen, og som – når den står ferdig – sammenhengende vil binde området på Knive med Drammen sentrum. Foruten det isolerte boligprosjektet, lover Hansen mange fasiliteter på det nye området, deriblant hundevask, bilvask, utleie av biler gjennom el-bil-pool, kajakk-pool, kunstnerfellesskap, restaurant, treningsstudio og skatehall. – Nøsted Brygge skal ikke bare skinne grunnet sin beliggenhet, men også for sitt innhold, sier Jan Erik Hansen.


Vi hjelper deg så du kan styre bedriften enda bedre Vi tilbyr regnskapsprodukter tilpasset dine behov, til fast pris. Og sammen med våre digitale løsninger og personlige rådgivere, skal vi bidra med økt verdiskapning for deg og din bedrift. Ring oss gjerne for en hyggelig og uforpliktende prat, telefon: 915 02 479. Eller besøk www.r1.no.


23. februar 2022

ANNONSE

9

Gir nettsiden din det rette førsteinntrykket?

Fredrik Eriksen i CustomPublish bistår bedrifter i alle størrelser med å få på plass den rette nettløsningen. Dette er hans råd til Drammensbedriftene som vurderer ny løsning. -Din nettside er bedriftens ansikt på internett. Derfor er det viktig at nettsiden reflekterer hvem dere er som selskap og gir den besøkende god nok informasjon til å utføre den handlingen du ønsker, sier Fredrik Eriksen, Key Account Manager i CustomPublish. Her er hans viktigste råd når du skal i gang.

Start med et tydelig mål Hva er formålet med nettsiden? Skal bedriften selge et produkt, opplyse publikum om deres virksomhet, fortelle gode historier eller kanskje samle inn informasjon om befolkningen? Uansett utgangspunkt er det viktig å bestemme tidlig hvilken retning dere vil jobbe i.

Tenk på målgruppen Hvem er målgruppen til nettsiden? Kanskje er det de unge og hippe, som vil ha en flott nettside med store bilder – eller de eldre som vil ha tydeligere informasjon og tydeligere, større, tekst. Det er viktig å tenke på målgruppen mens du designer nettsiden,

slik at det blir en sammenheng mellom besøkende og opplevelse.

Hastighet er viktig Halvparten av konsumentene forventer at en nettside laster på under 2 sekunder, og en 1-sekunds forsinkelse kan resultere i 7% tap av konvertering. Det er med andre ord ekstremt viktig at siden laster raskt.

Responsivt design Over halvparten av trafikken på internett gjøres med mobiltelefon. Derfor er det viktig at du som avsender har en side som er designet for å tilpasse seg de forskjellige flatene kundene bruker, også kalt responsivt design. Opplevelsen av nettsiden bør være like god uavhengig om brukeren bruker en datamaskin, tablet eller mobiltelefon.

Hold dere oppdatert Legg ut jevnlige oppdateringer på nettsiden, gjerne i form av blogginnlegg, for å holde besøkende oppdatert om dine aktiviteter.

På denne måten kan du enkelt slå to fluer i en smekk – skape innhold du selv kan dele og vise kundene dine at bedriften er aktiv.

Statisk eller dynamisk I ”web-verden” snakker vi om to typer nettsider, statisk og dynamisk. Tradisjonelt har statisk vært det vanligste, hvor man har en frontside med info om bedriften og mulighet til å ta kontakt. En statisk nettside er vanskelig å oppdatere og man må gjerne benytte seg av dyre timer hos en utvikler. I moderne tid er det blitt mer og mer vanlig med dynamiske nettsider som bedriften oppdaterer jevnlig i form av blogginnlegg, bilder av det nyeste arbeidet eller utskifting av produkter. For å oppdatere siden er det vanlig å bruke et CMS (Content Management System) som forenkler jobben. Vi har utviklet vårt eget CMS som er enkelt å bruke for alle.

Det er lov å be om hjelp Vi i CustomPublish har som fagfelt å lage

gode nettsider. Vi er her for å hjelpe deg med å komme i mål. Vi har gode rutiner for å fange opp behov, tilpasse oss kundens ønsker og levere en teknisk moderne og elegant løsning. CustomPublish har en egen portal som er enkel å bruke for å laste opp innhold på nettsiden og når nettsiden er publisert fortsetter vårt oppdrag med å tilby support og vedlikehold av nettsiden. Det er svært enkelt å komme i gang med egen nettside. 1. Vi starter med et innledende møte hvor vi kartlegger deres behov. 2. Du får et tilbud av oss for oppsett av nettside. 3. Underveis i prosessen har vi løpende dialog med dere vedrørende design og innhold. 4. Når nettsiden er ferdig vil vi fortsette å holde den oppdatert og du får tilgang til en egen portal for å legge ut innhold. Ønsker du flere råd eller har spørsmål, kontakt Fredrik Eriksen i CustomPublish på 22 20 07 10 / salg@custompublish.com.


10

DA - Økonomi & Næring

23. februar 2022

Strømmen gjødsler

BØNDENE UT

GODE TIDER FOR GJØDSELSELSKAPER: Det er gode

tider for gjødselselskapet Yara i Drammensveien 131 i Oslo. Men gjødselprisene – som også har skutt i taket – har de liten påvirkning på. FOTO: GORM KALLESTAD/NTB

DRIVHUS LIGGER BRAKKE: Bo Leivestad (t.v.) er personalsjef for Norges største salatbonde Elstøen Gartneri – og eier Gjermund Kristoffersens høyre hånd. Grunnet høye strøm- og gjødselpriser har de i vinter måttet stenge drivhusene for første gang siden satsingen startet i 1980. GRAFIKK: NTB

Ingen operative drivhus Først mistet bøndene fremmedarbeiderne Hos Eldstøen Gartneri på grunnet pandemien. Så nådde strømprisen Ringerike er ingen av drivhusene Norges største salatastronomiske høyder, etterfulgt av mer enn do- operative. bonde har skrudd av strømmen ble gjødsel- og byggevarepriser. Norske bønder for første gang siden 1980 – den gang de startet opp med salathar hatt en marerittvinter. produksjon i stor skala. GEIR A. ARNEBERG tekst Samtidig med at strømprisene sør for Trondheim har steget med over 20-gangen på ett år, har kunstgjødselprisene doblet seg siden i sommer. Det presser

norske bønder til smertegrensen. Utviklingen betyr ikke bare en galopperende utvikling på matvareprisene for forbrukerne, men innebærer også at flere norske bønder ikke lenger har råd til å livnære seg på sitt daglige virke.

– Alle produkter vi hadde i drivhusene før jul, måtte kastes. Et rent netto tap og et svinn vi ikke får skrevet av noe sted. Det medfører jo også i neste runde at vi ikke får gjort de investeringene vi ønsker, forteller Bo Leivestad. Han er personalsjef for Elstøen,

og selskapets eier Gjermund Kristoffersens høyre hånd. Og det er spesielt strømprisene han gir skylden. – Nå har omsider regjeringen kommet på banen med subsidier, men med et forbruk på 2,4 millioner kilowattimer i året, er det ikke småsummer vi snakker om, legger Leivestad til. Til tross for noe strømstøtte og gode særavtaler med strømleverandøren Ustekveikja, er altså ikke alt på stell. Det underbygges blant annet i en undersøkelse fra Grøntprodusentenes Samarbeidsråd som sier at 27 prosent av tomatbøndene vil legge ned driften i år. Årsaken er høye energipriser som gir lav driftsmargin. Skyhøye strøm- og gasspriser har ført til at veksthusprodusenter sliter med å få regnestykket til å gå opp. Kartleggingen ble imidlertid gjennomført før regjeringen varslet at støtteordningen for strøm til veksthus økes fra 50 til 80 prosent i månedene januar til mars.

Rådyr kunstgjødsel

FRYKTER LAVERE MATPRODUKSJON: Bondelagets leder Bjørn Gimming. FOTO: BONDELAGET

Med små marginer og stengte drivhus er det vårsesongen de fleste norske bønder fokuserer på. Slik er det også for Elstøen. Men også der har det skjedd mye. Prisene på kunstgjødsel er mer enn doblet, grunnet produksjonskostnadene. – Vi bruker enorme mengder gjødsel, og økte kostnader gir kraftig utslag på kostpris. Eneste mulighet er å hente igjen noe av det tapte på å øke prisene ut til kundene, sier Leivestad. Men også der møter de et nytt problem – kalt import. – Det gjør kabalen ekstra vanskelig. Det betyr også at vi ikke kan skru prisene dit vi tvinges, men risikerer å gå i tap. Legger man prisene for høyt målt mot importerte varer, taper vi da også, sier han, og vet om flere av sine kolleger som i dag enten har gitt opp, eller står på trappene til å gjøre det. Fagfolk innen landbruksøkonomi bekrefter at prisøkningen

DÅRLIGE TIDER FOR BØNDENE:

Strømprisene har skutt i taket. Sammen med en dobling av gjødselprisene, har de fleste norske bønder opplevd en marerittvinter der inntektene går opp i frostrøyk. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB

på kunstgjødsel, som er et svært energikrevende produkt, vil få store konsekvenser i 2022. – I Norge har vi vært vant til to til tre prosent prisøkning på matvarer per år, men jeg tror det fort kan bli fem til ti prosent i snitt for alle matvarer i år, sier Christian Anton Smedshaug, daglig leder Agri Analyse. Han peker på at prisøkningen slår helt forskjellig ut for rike land og fattige land i verden. Bønder i fattige land vil ikke ha råd til å betale for den dyre kunstgjødselen.

Avventer innkjøp Bondelaget viser til at den kraftige prisøkningen på gjødsel siden tilleggsforhandlingene i høst, har gjort at nesten 30 prosent av norske bønder ennå ikke har gjort sine innkjøp. Tilgang på gjødsel er det mest kritiske før våronna. – Sannsynligheten er stor for at bønder som ennå ikke har kjøpt gjødsel, vurderer å redusere gjødselbruken. Det kan gi lavere norsk matproduksjon, men det vil vi unngå. Vi trenger målrettede tiltak for å unngå det, og vi vil derfor ha Småbrukarlaget og Landbruksdepartementet med på laget, uttaler Bondelagets leder Bjørn Gimming til NTB. – Mange bønder står nå i en situasjon hvor de ikke har råd til å kjøpe inn, eller hvor mengden gjødsel må reduseres drastisk. Det vil gå ut over selvforsyningen.


23. februar 2022

DA - Økonomi & Næring

11

I KULDA

Derfor er strømprisene så høye

Gjødselpriser i det uvisse

Høye strømpriser i resten av Europa er med på å presse prisene opp i Norge. Tirsdag ble det satt ny døgnrekord i deler av Norge.

Prisene på gjødsel vil på et eller annet tidspunkt falle tilbake. Med høy etterspørsel og krevende energimarked vet vi lite om når, ifølge den norske gjødselgiganten Yara.

HER VAR STRØMMEN DYREST TIRSDAG Kroner per kWh (gjennomsnitt hele dagen) Strømmens retning (import/eksport)

NO4 0,19

Kroner per kWh 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0

NO3 0,19 SE2 0,21 Flaskehals

Store prisforskjeller mellom nord og sør

Kapasitetsproblemer mellom nord og sør fører til de store forskjellene. Det oppstår en flaskehals og man får ikke flyttet strømmen fort nok dit man ønsker.

Norge påvirkes av dyre strømpriser i resten av Europa Den kalde vinteren førte til høyt forbruk av strøm til oppvarming. Lite nedbør resten av året har ført til mindre vann i magasinene enn vanlig. Globalt er økonomien på vei opp etter pandemien. Derfor har prisen på brensel og CO2 økt kraftig, noe som igjen presser strømprisen i Europa opp. Den store etterspørselen presser prisene opp i Norge.

En kWh (kilowattimer) tilsvarer nok strøm til å bruke en 1000-watts varmeovn i én time.

KILDE: Statnett / Nord Pool

NO5 1,43

Finland 1,36

NO1 1,43 NO2 1,43

SE3 1,40

1,37

SE4 1,41

DK1 1,45

1,37 1,42

DK2 1,44

England 2,06

1,58 1,59

Frankrike 1,60

Polen 1,07 Tyskland 1,50

Østerrike 1,73

økte gasspriser og forsterket av at Kina bestemte seg for eksportÅrsakene til doblingen av prisen stopp fram til 30. juni neste år av på kunstgjødsel siden 1. juli i fjor nitrogen og fosfor. I samme tidsog fram til i dag er sammensatt, rom har også Russland – som stor ifølge Yara Gjødsels markeds- eksportør av råvarer til gjødselprosjef og eksildrammenser Anders duksjon – innført eksportkvoter. Ved inngangen til 2022 har Trømborg. Høy etterspørsel og høye altså to av verdens største aktøenergipriser kombinert med rer på gjødselmarkedet trukket komplisert storpolitikk, har gitt tilbake mye av det globale tilbudet. Et tilbud som det prisnivået vi har det vil være svært nå, sier Trømborg. utfordrende for øvriHan forklarer ge aktører å dekke at det startet med på kort sikt. Kinas enorme appe– Så lenge prisetitt på landbruksråne på landbruksråvarer i 2020 og 2021 varer og mat forblir som nærmest tømte på høye nivåer, vil det internasjonale også etterspørsemarkedet, og medlen og prisen på førte at prisene på YARA GJØDSELS m i n e r a lg j ø d s e l landbruksråvarer og MARKEDSSJEF: Anders Trømborg. følge etter. Sjelden gjødsel steg. Deretter FOTO: YARA har det vært mer kom energikrisen på gass i Europa, og trakk gjødsel- krevende å si noe om hva som prisene ytterligere opp. Energi vil skje fremover. Å spå noe om utgjør en stor del av produk- etterspørsel og priser på gjødsel framover nå, er litt som å gå sjonskostnadene for gjødsel. –Gjødselprisene gikk rett inn i et mørkt rom. Vi ser svært i taket i månedsskiftet septem- lite foran oss og ingen ser helt ber/oktober. Først som følge av utgangen, sier Anders Trømborg. GEIR A. ARNEBERG tekst

SE1 0,21


12 12

ANNONSE ANNONSE

23. februar 2022

De setter fart Bane NOR Eiendom er aktive i Drammen om dagen. – Ja, vi setter fart på flere fronter i her i byen i tiden som kommer og har ansatt nye prosjektsjefer, forteller prosjektdirektør i Bane NOR Eiendom, Connie Nyhaven. Connie har jobbet med prosjektene i Drammen i mange år, og har nå fått et mer overordnet ansvar. Med den økte aktiviteten er det nå flere nye prosjektsjefer i sving i Drammen under hennes ledelse.

Tar imot råd fra innbyggerne At det skjer ting, er spesielt merkbart ved den gamle Godsterminalen. Her er alle de gamle lagerbygningene revet, med unntak av den verneverdige Godsen. Dette er et kjent ”landemerke” i denne delen av byen og rehabiliteringen av bygget starter straks. – Vi jobber målrettet med ulike konsepter som kan bidra til å gjøre Godsen til et nytt og spennende møtested i Drammen. Hva vi skal fylle bygningen med vet vi ikke helt ennå, men vi har spurt folk i nabolaget og i resten av Drammen om hva de ønsker seg og ser behov for her. Vi har fått mange nyttige forslag, forteller prosjektsjefen for Godsen, Per Olav Dahl Hegge. SPENNENDE OMRÅDE: – Dette må være et av de mest spennende byutviklingsområdene i Drammen, Jonas Nordin prosjektsjef for Godsløkka. Foto: Terje Borud

Full fart etter 2025 Mye skal skje i området rundt Godsen før Bane NOR Eiendom kan begynne å realisere planene sine. Når nye Drammen stasjon og nytt dobbelspor åpner i 2025, og togparkeringen er flyttet til Sundland, kan transformasjonen av området starte. – Her planlegger vi en helt ny bydel med nye byrom, parker, boliger, gang- og sykkelveier og kultur- og næringsliv. Godsløkka kaller vi området, sier prosjektsjef Jonas Nordin som har ansvaret her. Jonas ble ansatt i Bane NOR Eiendom ved nyttår, og ser frem til å være med på å utvikle dette til en ny bydel med høye miljøambisjoner og gode kvaliteter både når det gjelder boliger og uterom.

MANGE SPENNENDE AKTØRER:: – Vi har kommet i kontakt med mange spennende aktører som ønsker å gjøre Godsen om til et spennende og attraktivt møtested i byen sammen med oss, Per Olav Dahl Hegge, prosjektsjef for Godsen. Foto: Terje Borud

TAR ANSVAR: – Vi har ansvaret for store prosjekter i Drammen og er i tillegg delaktig i både Tangenkaia og Helseparken. Jeg er glad for å ha fått de nye prosjektsjefene på plass, prosjektdirektør Connie Nyhaven. Foto: Terje Borud

ER I GANG: – Vi er i gang med bygging av neste trinn med boliger, så her er det bare å løpe og kjøpe for å sikre seg en av byens beste boliger, Joakim Bøhn, prosjektsjef for Proffen Hageby. Foto: Terje Borud

Mye liv og røre på Sundland

– Jeg er glad for at de som har valgt å bosette seg i Proffen Hageby, trives godt. Da har vi nådd et av våre viktigste mål. Særlig småbarnsfamiliene setter pris på de kvalitetene vi vektlegger her, mener Joakim Bøhn, prosjektsjef for Proffen Hageby.

Her er det også stor aktivitet, og Proffen Hageby bygges ut for fullt. De populære boligene, som består av både rekkehus og mindre blokker, har blitt godt mottatt av drammenserne. – I tillegg til nye boliger, er det mye liv og røre i de gamle hallene og tidligere

industribyggene på Sundland. Her leier vi ut til barnehage, skole- og undervisning, dansestudio og et relativt nytt bygg som huser kompetansesenter for togselskapet Vy, for å nevne noe. Dette er aktiviteter og virksomheter vi ønsker å bygge videre på når vi utvikler Sundland i årene som kommer, sier prosjektdirektør Connie Nyhaven.


23. februar 2022

ANNONSE ANNONSE

13 13

på Drammen

TRANSFORMASJON: Bane NOR Eiendom er involvert i mange transformasjonsprosjekter i Drammensområdet. (Ill.: Dyrvik arkitekter/Bane Nor Eiendom, foto: Norge i bilder)


14

DA - Økonomi & Næring

23. februar 2022

Nye selskaper registrert i kommunen siste måned Orgnr 928548260 928696480 928522504 928462838 928484440 928636569 928652807 928576442 928703959 928670775 928584135 928647463 928683931 828584162 928672417 928578917 828554492 928597490 928536793 928560325 928521338 928653684 928684989 928516156 928578100 928661571 928655210 928634612 928578380 928560511 928627748 928584909 928655385 928610543 928671496 928602249 928701778 928580350 928700178 928447774 928611671 928579557 928584178 828619292 928681068 928634558 928602125 928606805 928636968 928632970 928604756 928603563 928631257 928602486 928669505 928647838 928587649 928539644 928519503 928549518 928621553 928681645 828540742 928685314 928542157 828540092 928581934 928661768 928690520 928700461 828572962 928565793 928571556 928677621 928484866 928646858 928563995 928516091 928684687 928537579 928687260 928692698 928621006 828221922 928512045 928530957 928538532 928600432 928632849 828688782 928642771 928581659 928638294 928619559 928530809 928556379 928699536 928563499 928564320 928625664 928659933 928618048 928698181 928692337 928615162

Firmanavn Abs Strandveien Eiendom AS Ageda AS Angell-invest AS Anka S Mote AS Archean Core AS Ashraf Holding AS Bas Mal AS Benedicte Haugaard AS Billing Eiendom AS Bolig Invest AS Borge Maskin Entreprenør AS Cnw AS Digital Opptur Drammen AS Drammen Bruktbil AS Durable Invest AS Ekneh Invest AS Emkrima Kompetanse AS Fe Holding AS Finn AS Haxthaus AS Hh Services AS Igc AS Inspo Interiør AS J. Øvland Holding AS Karbis Invest AS Kastanjeveien 46 AS Kim Henning Torgersen Holding AS Klipp Meg AS Kongen Taxi AS Kulturcoachen Steenland AS Kvalitet AS Mafob Holding AS Malex AS Mima Eiendom Gr49 AS Mistelpark B2 AS Mlw Invest AS Mogensen Holding AS Morhof Holding AS Noia AS Opk-instituttet AS Orevika Invest AS Pellegrino AS Polymino AS Proff1 Montasjemateriell Drammen AS Prøiserud Gaard AS Queen Asia AS Randja AS Sandell Agency AS Sirwan H Invest AS Stølan Holding AS Takstkjeden Oslo AS Top Dog Maskin AS Treschowsgate 1 og 3 AS Viking Burger AS Zenzorama Drammen AS Allegro Kommunikasjon AS avd Drammen B-young Gulskogen Best Totalentreprenør AS avd Drammen Fokus Energi Rituals Cosmetics Norway AS avd Drammen Magasinet Stadium Outlet Norge AS Orkidehøgda Abdo Hasan Advita Kommunikasjon Halvorsen Ahmad Transport Aina Karlsen Alexander Helberg Design Ali Ansar Invest Anapiano Bazhenova Aulakh Dropshipping Ballestas Meza Consulting And Design Barneleker Abdaly Breivik Førstehjelpskompetanse Capsicum Translations Skauli Debourg Johansen Utvikling E. Aabo Services Egil Kjensli Elisabeth Støleggen First Entertainment Landstad Flamingo Farge- og Interiørstudio // Av Kine Myrvold Olsen Ghebremariam Adhanom Ghebreab Gurigard Bil og Maskinfrakt Hagen Creative Hansen Marineservice Hogganvik Sms Hudle Taxi Yusuf Høidalen Media & Consulting Håkon Tømte Håndverker Manoushehri Indsetviken Budservice Insens Sletteberg Isaksen Asgard Marine Jabari Esport Jahangeer Kortnes Marketing Krok Gård Næs Lavrans Borgen Kunst Legetjenester A.normann Knutsen Lerviks Ymsefix Lets Doodle IT - Lerbak Liban Osman Ahmed Lockheed Rahman M Fredsvik Martinsen Bygg Maxpro Marthinsen Md-bygg Drazyk

Selskapsform AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AS AVD AVD AVD AVD AVD AVD ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK

Sted Mjøndalen Drammen Drammen Solbergmoen Drammen Drammen Drammen Svelvik Berger Drammen Drammen Svelvik Drammen Drammen Drammen Drammen Mjøndalen Drammen Drammen Svelvik Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Krokstadelva Drammen Drammen Drammen Solbergelva Drammen Drammen Solbergelva Drammen Svelvik Drammen Drammen Drammen Krokstadelva Steinberg Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Svelvik Drammen Drammen Mjøndalen Drammen Sandefjord Utlandet Drammen Drammen Drammen Mjøndalen Drammen Drammen Drammen Krokstadelva Drammen Mjøndalen Drammen Drammen Krokstadelva Berger Drammen Drammen Solbergelva Drammen Drammen Drammen Solbergelva Drammen Drammen Mjøndalen Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Mjøndalen Steinberg Drammen Krokstadelva Drammen Drammen Mjøndalen Drammen Drammen Solbergelva Drammen Drammen Drammen Drammen Solbergmoen Drammen Mjøndalen

Bransjetekst Utleie av egen eller leid fast eiendom ellers Uoppgitt Butikkhandel med klær Engroshandel med datamaskiner, tilleggsutstyr til datamaskiner samt programvare Malerarbeid Fotografvirksomhet Fotografvirksomhet Grunnarbeid Bedriftsrådgivning og annen administrativ rådgivning Detaljhandel med biler og lette motorvogner, unntatt motorsykler

Elektrisk installasjonsarbeid Utvikling og salg av egen fast eiendom ellers Andre sportsaktiviteter Bedriftsrådgivning og annen administrativ rådgivning Drift av restauranter og kafeer Uoppgitt

Frisering og annen skjønnhetspleie Bedriftsrådgivning og annen administrativ rådgivning

Malerarbeid

Annen undervisning ikke nevnt annet sted

Programmeringstjenester Engroshandel med maskinverktøy Drift av restauranter og kafeer Spesialisert legetjeneste, unntatt psykiatrisk legetjeneste Produksjon og utgivelse av musikk- og lydopptak Utleie av egen eller leid fast eiendom ellers Takseringsvirksomhet Grunnarbeid

Butikkhandel med byggevarer ikke nevnt annet sted Programmeringstjenester Butikkhandel med klær Oppføring av bygninger Elektrisk installasjonsarbeid Butikkhandel med kosmetikk og toalettartikler Butikkhandel med klær Reklamebyråer Tjenester tilknyttet underholdningsvirksomhet Grafisk og visuell kommunikasjonsdesign Utøvende kunstnere og underholdningsvirksomhet innen musikk

Tjenester tilknyttet underholdningsvirksomhet Drosjebiltransport

Trådløs telekommunikasjon Fotografvirksomhet Annen undervisning ikke nevnt annet sted Snekkerarbeid

Selvstendig kunstnerisk virksomhet innen litteratur

Dyrking av korn (unntatt ris), belgvekster og oljeholdige vekster Selvstendig kunstnerisk virksomhet innen visuell kunst

Drosjebiltransport


23. februar 2022

DA - Økonomi & Næring

15

Gamle båter med ny el-teknologi Filosofien til Ola Rypaas (65) sitt nye selskap Fokus energi er å bygge om saktegående, eldre båter fra fossil til elektrisk drift – ved å overføre vellykket og kjent teknologi fra bil til båt.

Bygningsingeniør Ola Rypaas fra Drammen har vært byggeleder i kraft- og energibransjen i over 30 år, og har de siste årene drevet med optimalisering av energibruk i større bygg.

sightseeingbåter og små ferger. Jeg ser at løsninger på ombygginger som er til salgs på verft, marinaer og i butikker er meget kostbare, og kan ikke per i dag konkurrere på pris med det å installere en tradisjonell bensin eller dieselmotor, forklarer han.

Ekte bil- og båtentusiast

Elektrisk revolusjon

I hele sitt voksne liv har Rypaas også vært lidenskapelig opptatt av gamle og nye biler, samt tradisjonelle båter og deres mekaniske funksjon og design. Nå har han altså startet selskapet Fokus energi, der konseptet handler om å overføre, utnytte og benytte en vellykket og kjent el-teknologi fra bil til båt. – Jeg har nå etablert et eget firma fordi jeg er så fascinert av dette med å elektrifisere saktegående båter for både privatmarkedet og litt mer kommersiell bruk,

Rypaas sin enkle filosofi er å bygge om saktegående båter, som snekker, seilbåter og større motorbåter fra fossil til elektrisk drift, og prøve å overføre eller benytte vellykket og kjent teknologi fra bil til båt. – Målet blir å finne enkle, sikre, universelle, vedlikeholdsfrie og rimelige løsninger til fremdrift av saktegående båter. Etter tre år med testing og utvikling, mener vi nå å ha kommet frem til en enkel, rimelig og god løsning, sier han. De elektriske motorene er forholdsvis rimelige i innkjøp. Drevet av Litium-batterier mener han å ha funnet batterikapasiteten som kreves. Det er imidlertid de elektroniske styringssystemene til disse som i dag representerer den største delen av ombyggingskostnaden. – Vi har valgt å benytte oss av 48 Volt batteripakker med LiFePo4-teknologi, fordi batteriene er CE-godkjent og er de sikreste batteriene å benytte om bord i båt. Seilbåter og snekker fra ett til tre tonn har et effektbehov på mellom tre til 10 kW, og disse motorene benytter 48 Volt driftsspenning, sier har.

GEIR A. ARNEBERG tekst

POD-MOTOR: Ny teknologi

med en el-dreven POD-motor, gjør at gamle båter med gamle fossildrevne motorer, kan gå en elektrifisert hverdag i møte. 928542408 928597164 928533751 928646114 928571068 928633454 928601013 928532879 928639940 928686221 928618757 928411702 928519805 928565483 928659941 928614697 828524682 928537080 928584488 928625826 928427420 928530671 928530558 928572897 928691950 928410218

Motorer Rypaas forklarer at det finnes både luftkjølte og vannkjølte

Mg Abdallh Transport og Flyttebyrå Mmh Mohamud Hussein Nichlas Grelland Nika Chocolate Veronika Kashina Nikolova Cleaning Service Nyork Petter Martin Skjeldrum Pianist Natalia Teigen Pompdelux 4you By Elin Skau Probygg, Gargasas Rammeverkstedet Korsgård Reidun Haaland Safeer Ahmed Transports Seranis Food Nourzehi Shams Deliver Skrive Scheistrøen Sommerfelt Design Språkogtolk Eliza Pyrcak Stefansdottir i Din Hage Tannlege Vitkus Teklay Transport Thomassen Easy Cooking Tap Trygg Bil Salg Mirshekarifard Vitkauskas Renv Byggview Zecic Klinikk Fokus Energi

TIL LEIE: I Holmestrand kan du leie og prøve ut denne polarsnekka utstyrt med drammenser Ola Rypaas nye elmotor gjennom selskapet Fokus energi. FOTO: PRIVAT elektriske motorer til båt som man kan montere der den gamle motoren sto, og benytte samme aksel – men med en ny tilpasset propell. – Dette er ofte den enkleste og rimeligste løsningen på en elektrisk installasjon i båt, men utfordring da kan bli varmegang. Det kan også gi vibrasjon fra aksel og gjennomføringer som forplanter seg og gir uønsket lyd i skroget. Det å benytte eksisterende seildrev i seilbåter er også forbundet med generende støy, sier Rypaas, og presiserer nærmere om fordelene med hans egen løsning. – Det vi mener er den beste løsningen er å benytte en såkalt Pod-motor som monteres under skroget, og blir avkjølt av omkringliggende vann. Dette gir

ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK ENK NUF

Drammen Drammen Drammen Drammen Krokstadelva Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Mjøndalen Drammen Solbergmoen Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Drammen Mjøndalen Svelvik Drammen Mjøndalen Drammen Drammen

en meget støysvak løsning, samtidig som motoren får en enkel og god kjøling.

Styrbar Pod Fokus energi har utviklet et eget styringssystem for Pod-motoren, slik at de på seilbåter og de fleste snekker kan benytte rorkult eller ratt for å kunne dreie på motoren. – Det å kunne styre vannstrømmen fra en elektrisk Podmotor gir en helt ny verden for snekkeeiere. Da en elektrisk motor har maks dreiemoment allerede fra første rotasjon, blir dette en optimal løsning for elektrisk drift av båt, sier Ola Rypaas. Pod-motoren skal også kunne regenerere opp til 500W når man seiler ved ca 5 knops fart. PS: Fokus energi AS leier ut

ENTUSIAST: Ola Rypaas i det nye selskapet Fokus energi.

en Polarsnekke med Pod-motor i Holmestrand, slik at fremtidige kunder kan teste ut og oppleve hvor stille elektrisk fremdrift er.

Flyttetransport Godstransport på vei

Utøvende kunstnere og underholdningsvirksomhet innen musikk Oppføring av bygninger

Godstransport på vei Reklamebyråer Oversettelses- og tolkevirksomhet

Postordre-/internetthandel med annet spesialisert vareutvalg Detaljhandel med biler og lette motorvogner, unntatt motorsykler

Elektrisk installasjonsarbeid

Konkursbo registrert i kommunen siste måned Orgnr

Firmanavn

Selskapsform

Sted

Bransjetekst

928695646

Buskerud Injeksjon og Epoxy Invest Konkursbo

KBO

Drammen

Uoppgitt

928695093

Buskerud Injeksjon og Epoxy Konkursbo

KBO

Drammen

Oppføring av bygninger

928573168

Linotech AS Konkursbo

KBO

Drammen

Oppføring av bygninger

928635635

Peter Benjamin Lyvor Konkursbo

KBO

Drammen

Oppføring av bygninger

828558412

Rdj Ventilasjon AS Konkursbo

KBO

Drammen

Ventilasjonsarbeid

928693023

Time Logistic AS Konkursbo

KBO

Drammen

Annen teknisk konsulentvirksomhet

Tallene er hentet fra PureHelp.no AS


HELT BAKPÅ –Hvilken bok har betydd mest for deg profesjonelt? Det er flere bøker som har vært nyttig profesjonelt, men hvis jeg skal trekke frem så er det bøkene til Yuval Noah Harrari som handler om menneskeheten og historien i morgen. – Hva gjør du etter jobb? Løper, politiske møter, være sosial med familie og venner eller se på serier/film. – Er du aktiv i idrett? Driver med egen trening som løping. – Hvor drar du på ferie? Gjerne til nye steder i Norge eller varmere strøk er også å foretrekke.

Tidligere fagdirektør i Vegdirektoratet til Buskerudbyen Alberte Ruud har lang erfaring med følge opp byvekstavtaler og belønningsmidler for staten. Som ny daglig leder i Buskerudbyen blir jobben hennes å bidra til å sikre en ambisiøs satsing på bærekraftig mobilitet i Drammen, Lier, Øvre Eiker og Kongsberg.

Adnan Afzal

– Sjø eller fjell Begge deler. – Ditt yndlingsprogram på TV? Det må være programmene til David Attenborough – Hvilken duppeditt har gjort livet ditt enklere? Mobilen og sportsklokken – Hva ler du av? Ler av det meste – Favorittmat? Sushi – Hvilket annet yrke kunne du tenkt deg? Kunne ikke tenkt meg noe annet enn det jeg driver med i dag.

4 Fakta Navn: Adnan Afzal Tittel/selskap: Konstituert daglig leder Gründerhuset by Drammen Works AS Alder: 37 Bosted: Lier Korte fakta om selskapet: Gründerhuset etableres nå i SporX og har åpning i april. Ingen ansatte.

Altibox rydder opp i nettopplevelsen (slik at du kan ha orden i kundemøtene)

med Få stabil og sikker wifi på jobben g! Altibox Bedrift Premium! Bestill i da

altibox.no/bedrift