Drammensavisa 23.06.2021

Page 1

NR. 10 - 2021

DA

Sommeridyll på Bærums Verk

DRAMMENSAVISA

KOMMUNEN EIDE IKKE TOMTA

Få ekte italiensk pizza i Drammen

SIDE 17

…det gjorde Erik Dalheim Trenger du hjelp til å skru?

SIDE 26

Da Drammen kommune i ordførerens regi i 2012 planla å gjøre Drammenshallen til en storstue foran OL i Norge i 2022, fikk de et problem. Kommunen eide hallen, men ikke tomta den stod på. Den eide tidligere Drammensordfører Erik Dalheim. SIDE 2

DA Næringsliv i dagens avis

I V T ITET K A SBYG A FLÅ D se s. 20

PROGRAM KONGSBERG JAZZFESTIVAL 2021 LES MER PÅ side 32-33


2

NYHETER

– NR. 10 - 2021

www.drammensavisa.no Telefon: 32 17 88 11 Tips: red@drammensavisa.no Annonsering: annonse@drammensavisa.no Ansvarlig redaktør: Geir A. Arneberg Redaksjonssjef: Bente E. Wemundstad Frilansjournalist: Marianne Bergvall Frilansjournalist: Terje Brun-Pedersen Desk ansvarlig: Jo Guribye Salgs- og markedsrådgiver: Trond E. Pedersen Salgsleder – DA Næringsliv: Ove Geir Andheim Daglig leder: Aslak Hougen Besøks- og postadresse: Knud Schartums gate 7, 3045 Drammen Utgiver: Drammensavisa AS Org. nr. 826 423 552 Trykk: Polaris Trykk Arendal AS Distribusjon: Amedia Distribusjon AS Har du utfordringer med levering av Drammensavisa, send epost til drift@drammensavisa.no Drammensavisa er 100% annonsefinansiert og er politisk og ideologisk uavhengig. Drammensavisas innhold er redaktørstyrt, og redaksjonen har full integritet.

KOMMUNEN EIDE IKKE TOMTA… Da Drammen kommune i ordførerens regi i 2012 planla å gjøre Drammenshallen til en storstue foran OL i Norge i 2022, fikk de et problem. Kommunen eide hallen, men ikke tomta den stod på. Den eide Erik Dalheim.

…det gjorde Erik Dalheim

GEIR A. ARNEBERG tekst og foto Drammens ex-ordfører og tidligere stortingsmann gjennom en årrekke har skrevet bok, en slags selvbiografi. I «Min historie slik jeg har blitt fortalt og opplevd» går 80-åringen grundig og kategorisk til verks om sin lange og rike politiske karriere i Arbeiderpartiets tjeneste, og tiden etter. En historie som imidlertid ikke er omtalt i boken er den om Drammenshallen, og om enkelte taktiske manøver fra 1976 som sørget for at Drammen i 1978 kunne åpne Drammenshallen. Og som i 2012 ble et problem for kommunen da de igjen hadde storstilte planer.

Medlem av Norsk Redaktørforening og redigeres etter redaktørplakaten

GIFT I SNART 60 ÅR:

Neste år er Erik Dalheim og kona Marit vært gift i 60 år. Sammen har de to sønner, og fem barnebarn.

EIDE TOMTA: Erik Dalheim var ordfører i Drammen da Drammenshallen ble bygget, og gikk selv inn stif-

telsen som sørget for at hallen ble realisert. I 2012 var han i praksis den eneste gjenlevende fra stiftelsen med gyldig eierskjøte på tomta.

Stiftelsen reddet hallen Erik Dalheim var ordfører i Drammen fra 1975 til 1979. Så var han stortingspolitiker fra 1981 til 2001 – tolv år innen energi og åtte år innen finans. Og det var nettopp finansmannen Dalheim som kløktig nok sørget for at Drammen på 80-tallet kunne huse all verdens toppartister, og at hallen var den eneste i Norge hvor man kunne løpe 110 meter hekk – innendørs. Men at hallen i hele tatt ble reist, var langt fra noen selvfølge. Kommunen i 1975 var under strenge lånerestriksjoner og hadde heller smått med egne likvider. Men i kommunehuset i Drammen var det likevel to saker som overskygget det meste i forhold til overordnete planer om vide boligbygging i Drammen. Det handlet om restaurering av rådhuset og bygging av storhall. –Men vi fikk en god ide, som historien videre er tuftet på. Hvis vi opprettet en stiftelse, kunne de bygge hallen. Så kunne kommunen leie hallen etter at den

var bygd til de kostnader stiftelsen hadde knyttet til byggingen av hallen. Ved å opprette stiftelsen, omgikk man nemlig lånereglene i kommunalbanken, og det godkjente bystyret forteller Dalheim. – Og det gjorde vi. Stiftelsen besto av meg selv som ordfører, entreprenør Ole K. Karlsen og Kjell Nordahl på vegne av Forsikringsselskapet Norge. Ole K. Karlsen kom med tilbud om å bygge hallen mens Kreditkassen tilbød finansieringen. Hallen ble dermed vedtatt bygget 8. april 1976 – og ble innviet 7. april 1978, til en prislapp på 21 millioner kroner – faktisk billigere enn budsjettert.

Hvem eide tomta? Drammenshallen har sin egen stolte historie. Som Norges ubestridte konsertarena gjennom 70- og 80-tallet. Men med tiden meldte det seg andre behov og drømmer. Og da Norge planla OL i 2022 ønsket daværende

ordfører Tore Opdal Hansen med formannskapet i ryggen å sette Drammen på kartet igjen. I et samspill med Ticon skulle Drammenshallen igjen få skinne som en ny stor gigantarena, mens friidrettsbanen skulle vike til inntekt for tomteutbygging i regi av Ticon. Friidretten skulle til Berskaug. –Problemet dukket opp da de gikk gjennom avtalen om drift av hallen. Da fant kommunen ut at de ikke eide tomta, selv om hallen for lengst var nedbetalt og overdratt til kommunen. Tomta eide jo stiftelsen. Og på vegne av stiftelsen var det bare undertegnede som fortsatt var i live, forteller Erik Dalheim. –Via advokater og samtykke fra meg, ble dette selvsagt tilbakeført til kommunen. Men det er jo samtidig litt morsomt å tenke på at jeg satt på en festekontrakt på at jeg eide tomta. Og hvis ikke disse OL-planene hadde havnet på bordet i 2012, hadde jeg eid tomta fortsatt, flirer Erik Dalheim.

God, farlig sommer Endelig sommer, tenker vi – det skal bli godt å slappe av, nyte livet i de varme, lyse dagene. Lade batteriene og tilbringe tid med familie og venner. Kjøre noen turer i det fine landet vårt, bade i iskalde sjøer og fjellvann, sole oss røde og smøre insektbitt og brannsår fra grillen med salve. Jovisst er sommeren herlig – men farlig, farlig, som svensken synger.

Sommeren er høysesong for ulykker på veiene og for drukningsulykker. Legevakten får inn voldsomt solbrente pasienter, folk som har spist sommerfordervet mat eller blitt bitt av huggorm. For ikke å snakke om allergiske reaksjoner på planter og insekter. Alkoholinntaket øker med dertil mengde vett som renner ut. Folk stuper i stupfylla fra glatte sva-

berg, og om de er så heldige å treffe sjøen, kommer de kanskje ikke opp igjen. I år har vi attpåtil en trussel som heter delta – en variant av koronaviruset. Rammer den kommunen vår, vil mange tilbringe sommeren i karantene. Kanskje det tryggeste, når alt kommer til alt.

Vi i Drammensavisa ønsker alle en riktig god sommer!

Ansvarlig redaktør Geir Arneberg


79

00

69

90

BEEF BURGER

KYLLINGFILET TOMAT & URTER

4 x 150 g Folkets, pr. kg 131,67

4 for

30

400 g, Prior, pr. kg 174,75

PLUKK OG MI

00

KS!

+ pant

BOBLEVANN

ISABELLA IS

4x1,5 liter, Eldorado, pr. l 5,00

Forbehold om trykkfeil/utsolgtsituasjoner. Kun til private husholdninger.

19

90 10 stk, vanilje, Hennig Olsen Is, pr. stk 1,99

Pr. pose

KIWI PLUSS

BONUS Bli KIWI PLUSS- og Trumf-kunde og få 15% KIWI-PLUSS BONUS på all ferskpakket fisk og fersk frukt og grønt!

19

90 SALATER GRØNN & FRISK

100-250 g Isberg Mix Romano Mix, Ruccula Mix, Middelhavs Mix, Crispi Mix, pr. kg 79,60 - 199,00


4

NYHETER

– NR. 10 - 2021

ARBEID PÅVIRKER ØSTLANDETS TOG-SOMMER ARBEID PÅ SKINNER: Denne sommeren blir det mye arbeid på skinner rundt på Østlandet, og Drammen er spesielt rammet. FOTO: BANE NOR

Skal du ta toget eller kjøre bil på Østlandet i sommer, bør du planlegge reisen og sette av ekstra tid. Det blir veiarbeid og buss-for-tog på flere strekninger. JAN H. HANSEN tekst Mens folk flest lar humla suse, spiser is og nyter ferien, skal det jobbes for å ruste opp Østlandets transportårer. Det årvisse arbeidet må til for å vedlikeholde og fornye veier og bane. Særlig i hovedstadsområdet er det mye trafikk som over tid sliter på infrastrukturen. – Vi ønsker at folk skal kunne reise raskt, trygt og komfortabelt. Det betyr at vi har en stor jobb å gjøre, både med å vedlikeholde dagens anlegg og bygge nytt der det trengs, sier Victor Hansen, direktør for kunde- og trafikkin-

formasjon, Bane NOR. Derfor samarbeider Statens vegvesen, Ruter, togselskapene og Bane NOR for å informere og finne de beste løsningene for kunder og naboer mens arbeidet pågår.

Jernbanen utbedres Fra 26. juni til og med 8. august skal det jobbes på jernbanestrekningene Drammen-Asker, Sandvika-Lysaker og Oslo S-Holmlia. I hele juli er det stengt fra Oslo S til Drammen/ Spikkestad, og det blir tidvis og stedvis jobbing fra Drammen mot Gulskogen og Sande.

Ruter, Vy, Go-Ahead og Flytoget tilbyr alternativ transport der det er stengt for trikk, T-bane og togtrafikk. De som skal reise med kollektivtransport i sommer må være forberedt på at reisen kan ta lenger tid og kreve flere bytter underveis enn det som er normalt. I tillegg kan avgangstidene være annerledes enn når den vanlige rutetabellen gjelder. Smitteverntiltakene gjelder på

samme måte som ved ordinær trafikk. Du finner informasjon om anbefalingene på selskapenes egne nettsider eller i denne veilederen! For oppdatert informasjon om din reise og hvordan du skal komme deg frem; se nettsidene eller reiseplanleggerne til Entur, Ruter, Vy, Go-Ahead og Flytoget.

Vi skal skilte godt Flere avganger og ankomster med

buss-for-tog flyttes i år fra Oslo S til Tollbugata, som ligger et par steinkast unna, i retning Børsen. Dette området blir vanligvis brukt som ankomstplass for busser. I år skal området også brukes til avganger med buss-for-tog ut av hovedstaden i retning Drammen. – Vi skal skilte veien godt, og togselskapene har kundeveiledere på plass for å bistå de reisende, sier Victor Hansen.

FAKTA: Sommerens arbeid på togbanen Asker-Drammen: Stengt i perioden 26. juni til og med 8. august. Lysaker – Sandvika (kun lokaltog L1): Stengt i perioden 26. juni til og med 8. august. Oslo S – Spikkestad/Drammen: Stengt i perioden 3. juli til og med 1. august. Drammen-Gulskogen/Sande: Stengt i perioden 3. juli til og med 21. juli. Oslo S – Holmlia: Stengt i perioden 26. juni til og med 23. juli Oslo S-Rygge og Oslo S- Mysen/Rakkestad: Stengt i perioden 24. juli til og med 8. august. De første dagene etter at arbeidene er avsluttet vil togene kjøre med redusert hastighet. Det kan i tillegg komme innstillinger.

Tilbyr sommerskole for 10. klassinger Er du spent eller litt engstelig for hva som venter deg når du nå avslutter dine ti år i grunnskolen? Nå kan du melde deg på sommerskole for årets 10. klassinger på Åssiden videregående skole. I Drammen er det Åssiden videregående skole som arrangerer sommerskole for deg som går ut av 10. trinn og som synes det kan være spennende eller betryggende å se hvordan din nye skolehverdag på videregående vil bli. – Vi ønsker å gi de nye vide-

regående elevene en trygg og god overgang fra grunnskolen til videregående opplæring. Noen ungdommer synes nok det er litt skummelt å begynne på videregående. Kanskje de ikke kjenner så mange, og de kommer jo inn som de yngste på skolen, sier fylkesråd for utdanning, Siv

Henriette Jacobsen. – Vi ønsker å gi de nye vg1elevene trygghet, samtidig som det å bli litt kjent kan gi dem litt ekstra motivasjon før skolestarten til høsten. Målet vårt er å sørge for at alle kommer seg gjennom videregående – altså å hindre frafall, sier Jacobsen. Skolene som arrangerer sommerskole for 10. klassinger, står fritt til å utforme innholdet. De ulike skolene har forskjellige studietilbud, og vil lage et innhold som passer elevene. Det blir en god blanding av faglige og sosiale aktiviteter.

SOMMERSKOLE: Åssiden videregående skole åpner opp for sommerskole for 10. klassinger.


Interoptik best av fire optikerkjeder i Norsk Kundebarometer 2021

Kjøp en brille. Få en solbrille.

Kjøp en brille og få en designsolbrille med din styrke Tilbudet gjelder t.o.m. 3. juli og inkluderer solbrille inntil kr 1700 og standard glass. Gjelder ikke databriller, solbrillekonseptene Maui Jim og Oakley (30% rabatt gis på brille nr. 2), og kan ikke kombineres med andre tilbud eller rabatter. Utvalget kan variere fra butikk til butikk.

m l so au er P rk an me Je ra g nf s o ille es lbr Gu so ® , lg an Ve y-B Ra

Interoptik har Norges mest fornøyde optikerkunder

Verdi inntil kr 3 100 enstyrke / kr 4 750 progressive

Interoptik Optika, Engene 16, Drammen, tlf 32 27 78 00


6

KULTUR – UNDERHOLDNING

– NR. 10 - 2021

FESTIVALSJEFENE: – En enorm respons, sier Ivar Flaten og Reidun Svabø i festivalen Drammen Sacred etter at nærmere 50 drammensere tok utfordringen om å skrive om sine egne røtter.

Drammen Sacred GÅR TIL RØTTENE – En helt enorm respons. Dette hadde jeg virkelig ikke regnet med, sier Ivar Flaten. – Jeg ønsket å bidra til et prosjekt som forbedrer forståelsen av ulike kulturer, sier, Gem Baranda Tindvik. TERJE BRUN-PEDERSEN tekst NINA HOLTAN foto Det begynte som en luftig idé. Men den skulle snart finne jordsmonn å vokse i. Hva med å invitere drammensere med ulik etnisk bakgrunn til å skrive om røttene sine? Ikke bare det. På sitt eget språk. Med sitt eget alfabet.

En rikdom – Tanken kom da vi hadde bestemt oss for at temaet for årets festival var Røtter, forteller Ivar Flaten, styreleder i Drammen Sacred. Han leder festivalen som er inne i sin 11. sesong og som bygger broer ved å presentere musikk og andre ulike kulturuttrykk fra hele verden. Det finnes rundt 150 ulike nasjonaliteter i Drammen. Folk vokser og trives her i byen, men har altså røttene sine andre steder. Dette må vi se på som en verdi, en rikdom som vi kan dele med hverandre. Det betyr noe for alle hvor de kommer fra.

Veien videre Som sagt, så gjort. For noen måneder siden sendte Drammen Sacred ut en invitasjon til byens befolkning. «Fortell om røttene dine». Og svarene uteble ikke. – Ja, du verden. Vi fikk inn over 40 bidrag. På rekordtid. Responsen var nesten overveldende, sier Flaten. En av dem som tok utfordringen var Gem Baranda Tindvik (58). Hun er født på Filippinene, bodde i Tyskland i 19 år før hun

kom til Norge i 2003. Nå jobber hun som språklærer og har vært leder av Drammen Filipino Dance Group siden 2006. – Å vite om mine røtter minner meg alltid om min kulturelle bakgrunn, og viser meg veien videre, sier hun til Drammensavisa.

prosjekt. Tenk, her lever vi, i Drammen, men våre røtter vokser og spenner over hele jordkloden. Fint å bli minnet på det og å bli oppmerksom på hvor mye det er å oppdage og å dele, sier Faber til Drammensavisa.

Ny bunad Tekstene som er kommet inn, er brukstekster. Ikke bare skal de deles på festivalens ulike digitale plattformer, de blir også en del av årets grafiske uttrykk. Drammen Sacred har på mange måter fått ny bunad. – Stian Kittilsen har skapt årets design. Der blir de innsendte tekstene brukt, forteller Reidun Svabø, daglig leder for Drammen Sacred. Ideen er å vise helt konkret, med ulikt språk og ulike alfabeter, hvor vi som innbyggere i Drammensområdet har våre kulturelle og nasjonale røtter. Jeg synes det er blitt et utrolig kult, annerledes og lekkert design.

Henger sammen Drammensere som har sendt inn tekster til festivalen er også portrett-fotografert. Dette har festivalens mange flinke fotografer fra kameraklubben i byen bidratt med. I løpet av noen hektiske dager var nærmere 50 personer innom fotostudioet til Nina Holtan. – Ingen er bare det du ser. Våre røtter og vår identitet henger dypt sammen, sier Karoline Faber (41), opprinnelig fra Tyskland. Hun jobber som prest i Strømsø kirke og er en del av årets Røtter-

PRESTEN: – Røtter og identitet henger sammen, sier Karoline Faber, opprinnelig fra Tyskland, nå prest i Strømsø kirke.

SPRÅKLÆREREN: – Jeg vil gjerne bidra til å øke forståelse mellom ulike kulturer, sier en av bidragsyterne, Gem Baranda Tindvik, opprinnelig fra Filippinene.


-30% -20% PÅ KVALITETSMØBLER FRA DANSANI

PÅ ALLE BADEKAR FRA VIKING BAD

-30% Nå

799,-

PÅ ALLE DUSJVEGGER I LINC - SERIEN FRA INR

PORSGRUND PRO TOALETTPAKKE Tilbudet gjelder så langt lageret rekker

g l a s e d d Ry på

r produkte g e t g l a v t U kraner o Element smøbler baderom

D A B & S I L F – R E I L T R O . i F n u j . 7 2 COM l i t m a r f e j n a p m a k r e m Som

KAMPANJEDAG ER 31. MAI - 27. JUNI 2021

9 742,Før 12 990,Nå

17 990,PORSGRUND SHOWERAMA 10-5 COMFORT DUSJKABINETT 90*90 CM.

30 %

DANSANI INZO

PÅ KVALITE TSMØBLER FRA

Baderomsmøbelet inkluderer servantskap (80 x 48 x 44 cm) med integrerte grep på skuffefrontene, lakkert i gummilakk med svart matt fløyelsmyk overflate. Sonate servant.

Se Halvor Bakk e sine nye bade roms møb ler!

Inklude rt sete

Spar 491 ,–

SVEDBERGS EPOS BY HALVOR BAKKE

PORSGRUND

1290,–

Tilbudet gjelder

FIMA SPILLO UP TAKDUSJSETT

PRO TOALE

så langt lageret

Spar 491 ,–

TTPAKKE

rekker. Kun 1

stk pr person

29 9,–

ORAS SAGA

790,–

Tilbudet gjelder

SERVA NTBAT

så langt lageret

TERI

rekker. Kun 1

stk pr person

SORT MATT

COMFORT LIER – FLIS&BAD AS Flis&bad AS, Husebysletta 19, 3414 Lierstranda, Tlf. 32 24 28 40 • www.flisbad.no Gratis parkering

Se vår kampanjeavis for flere tilbud www.comfort.no799,–

Åpningstider: Mandag 10:00–17:00 Tirsdag 10:00–17:00 Onsdag 10:00–17:00 Torsdag 10:00–18:00

Fredag Lørdag Søndag

10:00–17:00 10:00–15:00 Stengt

Forbehold om trykkfeil


8

SPORT

– NR. 10 - 2021

SPORT ARNE BERGODD:

foto, Johan Remmen (2021)

Fra OL-sølv til

YRKESAKTIV MOSJONIST Arne Bergopdd (72) er i dag en yrkesaktiv og mosjonist, bosatt på Bragernes der han driver sitt firma innen utvikling av eiendom og et takseringsfirma sammen med sønnen. Men få i Drammen Roklubs historie har en lengre merittliste enn han. JOHAN REMMEN tekst og foto Arne Bergodd startet å ro med «barnefireren» til Drammen Roklubb, og ble senere landslagsroer. Han har en sølvmedalje fra OL, bronse i EM og har tatt flere verdenscupseire. Arne mener teknikken og metodikken han lærte av Knut Amundsen var helt avgjørende for den senere suksessen. I dag er han ikke aktiv i rosporten, men følger daglig med på roerne fra verandaen hjemme. – En dag i 1964 kom Tore Jernberg og hentet meg. Jeg var 16 år, og hadde så vidt vært med på litt skolekapproing, men nå manglet klubben en roer til en firer. Jeg var minst i klassen, og hadde egentlig ikke så gode forutsetninger for roing. Tore Jernberg som selv var eliteroer spøkte med at han hadde tro på meg fordi jeg hadde rødt hår, akkurat som han.

«Barnefireren» I Drammen Roklubb begynte Arne å ro firer sammen med Rolf Andreassen, Tor Ole Brekke og Ragnar Løken. De fire guttene ble kalt «barnefireren» fordi de var unge og dels små, men de vant mye. Etter hvert gikk det veldig bra med barnefireren, og kallenavnet hadde de fortsatt med seg. – Selv om vi ikke var så store, hadde vi veldig god teknikk, og det kan vi takke treneren vår Knut Amundsen for. Han var selvlært, men kunne enormt mye. Knut hadde klart å få tak i den østtyske treningsboka. Selv om han

ikke kunne tysk, klarte han å tyde øst-tyskernes hemmeligheter. Han lærte oss øvelser som gir riktig vannfatning og hvordan vi skulle få følelsen av å flytte båten. Har du ikke den følelsen, kommer du ikke først i mål. Den såkalte barnefireren, med Arne, Rolf, Tor Ole og Ragnar vant mange regattaer, og rodde sammen fra 1964 til 1968. Etter militærtjenesten rodde de også litt sammen, men det var Rolf og Arne som valgte å satse videre i 1970. Arne flyttet først til Trondheim for å studere, men fant fort ut at det var vanskelig å kombinere med å være eliteroer. Derfor fortsatte han studiene i Oslo. – Jeg ble eliteroer i 1970. Det året skjedde en revolusjon i rosporten, for da begynte vi å samarbeide med vest-tyskerne. De var i Norge på skitrening om vinteren, og vi reiste til Ratzeburg og trente på roakademiet om sommeren. Rolf og jeg var fortsatt ikke så store, så tyskerne kalte oss «die kleine leichtmatrosen aus Norwegen». Vi rodde da toer med styrmann, som er den tyngste båttypen å ro. Tyskerne kaller den for «wassertaxi», fordi det ser ut som vi har med en passasjer (styrmannen var Tor Egil Olsen). Rolf og jeg var den beste toeren på den tida, og vi ble norgesmestere både med og uten styrmann. Det vi manglet på størrelse, tok vi igjen på teknikk.

Lettvektere i OL I 1972 deltok Rolf og Arne i OL

i München og rodde toer uten styrmann. De nådde ikke finalen, men vant B-finalen. Arne mener selv at de var for lette til å nå toppen i motvinden. – Jeg veide bare 84 kg i München. Etter OL la vi om treningsopplegget noe, men trente mye etter kortintervallprinsippet, langdistanse og krafttrening. Ett år før OL i 1976 bygde vi mye gjennom supersets på to øvelser etter kortintervallprinsippet, men med kraft. Vi trente serier à 30 minutter, med surstoffopptak på middels nivå. Dette ga oss en enorm arbeidskapasitet, og vi økte både beinstyrke og armstyrke. Det var ingen andre som trente på denne måten, og vi ble veldig sterke. Etter hvert kom jeg opp i matchvekt på 93,5 kilo.

Ble Bekkens trener Etter den gode innsatsen i OL 1972, ble Arne og Rolf satt i en firer uten styrmann sammen med Ole Nafstad og Odd Gustav Sørum. Med denne båten ble det bronse i EM i Moskva i 1973. Senere måtte de sloss innbyrdes for å komme på den beste båten. I 1976 ble det Ole, Rolf, Arne og en ny mann, Finn Tveter. Den båten gikk fort, og vant de tre verdenscupene det året, i Ratzeburg, Amsterdam og Duisburg. – Roforbundet hadde noe som het treningsnemda, der de aktive dels bestemte sammen med trenerne. Det var en veldig positiv form å jobbe på. Lederen var Tor Nilsen som var et utrolig administrasjonstalent. Høsten 1975 begynte vi å planlegge OL deltakelse, og det ble besluttet å sende fireren med Ole, Finn, Rolf og meg. Alf og Frank Hansen rodde toer, og fire andre skulle ro firer med styrmann. Det ble som kjent medalje både på oss og Alf og Frank, og det var de to eneste medaljene Norge tok under OL i Montreal. Det var full klaff! Etter OL i Montreal la Arne opp som utøver, men fortsatte å enga-

sjere seg i Drammen Roklubb, og tok på seg ulike verv. I 1992, dukket et nytt talent opp i klubben, som Arne ble trener for. – Fredrik Bekken var 16/17 år da jeg tok over som trener for han i 1992, sammen med mange andre bra juniorer. Fredrik hadde allerede en helt eminent teknikk, og jeg forsto at han ville komme langt. Jeg begynte å administrere treningene hans etter planlegging dag for dag gjennom hele sesongen, og lærte han disse treningsmetoder som Knut Amundsen hadde utviklet. Jeg sa til Fredrik at han kunne bli verdensmester hvis han fulgte dette opplegget. Det trodde han på, og det ble han.

Yrkesaktiv mosjonist I dag er Arne 72 år, yrkesaktiv og mosjonist, bosatt på Bragernes. Han driver et firma innen utvikling av eiendom og et takseringsfirma sammen med sønnen og har ingen planer om å pensjonere

seg med det første. – Jeg liker å holde meg i form, men vil ikke akkurat kalle det trening. Jeg bor rett i skaukanten og går mye i marka. Roingen har jeg sluttet helt med, men jeg liker å følge med. Jeg har god utsikt over elva der jeg bor, og står ofte med kikkert og følger med roerne. Det er lett for meg å se om de har den rette teknikken. Hva mener du er den viktigste grunnen til at du selv ble så god roer? – Jeg må nok takke Knut Amundsen for mye av den suksessen. Det jeg har lært og kan om trening og fysiologi har jeg lært av han. I tillegg har det vært veldig godt kameratskap. Vi har alltid hatt godt miljø i klubben. Enten du trener mot VM eller har ansvar for å fyre opp badstua, er du like viktig for fellesskapet. Du blir ikke en god roer uten å ha et godt støtteapparat i ryggen, og det har jeg alltid hatt.

«BARNEFIREREN»: med Rolf Andreassen, Tor Ole Brekke, Arne Bergodd og Ragnar Løken (1971)


SPORT

Ingen kjedelig sommer for barn i Drammen

Du kan fortsatt gi til Fretex

Årets sommerskole for skolebarn fra fjerde klasse inneholder det meste av aktiviteter. Frister hiphop, fekting, brevandring eller ribtur? BENTE WEMUNDSTAD tekst Plassene tildeles ved loddtrekning, så det kan lønne seg å melde seg på så mange av aktivitetene som mulig. Hvert barn kan gå på én uke sommerskole, og skolen arrangeres i ukene 25, 26, 31 og 32. Arrangementene foregår på ulike steder i kommunen, Svelvik, Mjøndalen, Drammen og i marka. Mange av aktivitetene i de første to ukene er fulle allerede, men det er fortsatt noen ledige plasser, blant annet på fotballskole med Skiold, Forskerfabrikken og et arrangement som heter «Ha D

NR. 10 - 2021 –

Vi ønsker å få klær til gjenbruk som er

Helt, rent og tørt. Sko, belter, smykker, gardiner og duker som kan gjenbrukes er også kjærkomne gaver.

bra» - selvutvikling og innsikt. I uke 26 er det også ledige plasser på fotballskole, friluftskole, triks med tall og ball og sommerkokkene. I uke 31 kan du lære å lage kule filmer, lære litt om programmering og teknologi, være på scene med sang, dans og skuespill, og uka etter kan du danse hos Attic, lære mer om e-sport og gaming, være med Sturla IF på friidrett eller lage gatekunst. Flere av de mest populære aktivitetene som DBKs sommercamp og Ekspedisjon UNG er fulltegnet for lengst.

Her kan du levere gaver i lukkede poser.

TAKK! Gavene bidrar til et bedre miljø og til Frelsesarmeens sosiale arbeid.

DANS: Noen av deltakerne på sommerskolen

får lære å seg å danse i løpet av sommerferien.

Ta en fleksibel mastergrad innen ledelse Benytt muligheten til å ta et fleksibelt

Mesteremner med oppstart høst 2021:

masterstudium hvor du selv setter

>

Økonomistyring – oppstart 22. september

sammen faglige emner.

>

Kunnskapsledelse – oppstart 11. oktober

>

For å oppnå graden Executive Master of Management må du ha til sammen tre emner á 30 studiepoeng.

>

God ledelse: Fra filosofi til personlig praksis - oppstart 18. oktober Strategi – oppstart i januar/februar

usn.no/emm

9


10

KULTUR – UNDERHOLDNING

– NR. 10 - 2021

HJEMMEKOSELIG: Stort mer hjemmekoselig galleri skal man lete lenge etter. Kunstneren John Erik Johnsen har åpnet dørene til hjemmet sitt på Øren.

KORONAVENNLIG HJEMMEGALLERI Kunstneren John Erik Johnsen syntes det var trist at gallerier og andre steder for kunstinteresserte måtte stenge under pandemien. Så han gjorde like godt om hjemmet sitt til galleri, og tar imot folk i koronavennlig antall. BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

utstillinger på gallerier, sier John Erik Johnsen.

– Jeg synes det er trist at folk som liker kunst ikke skal få komme og se på. Derfor fant jeg ut at jeg ville åpne hjemmet mitt på Øren når jeg er hjemme for folk som vil komme og titte på bildene mine nå som det ikke har gått an å ha

Pusset opp John Erik Johnsen har en enebolig på Øren der han bor alene, og halvparten av tiden sin bor han i Haag i Nederland der samboeren Valerie er. I koronatiden har han vært effektiv og pusset opp en

VELKOMMEN: John Erik Johnsen ønsker velkommen ned til kjelleren der han har galleri og arbeidsrom.

John Erik Johnsen debuterte som kunstner i godt voksen alder, og har hatt en rekke utstillinger både i Norge og i Europa. Mange forbinder ham med portretter av skiløpere eller skiltstolper man møter på i marka.

folk, og det er jo litt av meningen med kunst -å nå ut til folk, sier John Erik. På nyåret har han blitt invitert til å stille ut under Klimafestivalen i Bragernes kirke. – Kirkerommet er et flott utstillingslokale, og klimasaken har alltid engasjert meg, sier kunstneren. – Men jeg hadde lyst til å invitere kolleger til å være med på denne utstillingen, så jeg har spurt fem lokale Vikenkunstnere som har takket ja til det. Det er alltid hyggelig å være flere.

råkjeller til et arbeidsrom/utstillingslokale, samt at han har hengt opp bildene sine i stua og gangen. – Det er jo ikke sånn at folk kan komme uanmeldt og ta seg inn på egen hånd, men de kan ringe meg, så får de invitasjon til å komme og se. Det er jo veldig hyggelig å ta imot folk hjemme, sier han.

Utstillinger

GULL: En måne i gull mot blå bakgrunn.

TVERKEN: Et velkjent turmål for drammensere: Tverken.

Hjemmegalleriet kan bli av varig karakter, men i september skal han ha utstilling «borte» igjen – i Røyken. – Jeg har stilt ut på Hageland før, og det var stor suksess. Nå er jeg invitert til å stille ut der igjen, og det takket jeg gladelig ja til. På det stedet når man mye


BUSSFERIE I NORGE OG EUROPA PROGRAM 2021 4/7 Kristiansund, Grip Atlanterhavsv. 6 dg .............................. kr 11 900,15/7 Innlandsbanen, Ofotbanen Lofoten 11 d ............................ kr 23 900,1/8 Straand Hotell Telemarkskanalen 4 dg ................................ kr 7 490,18/7 Haugesund, Karmøy Utstein 6 dg ...................................... kr 11 900,27/7 Stiklestadspelet, Elden spillet Røros 6dg ........................... kr 12 900,2/8 Nordkapp—Norge på Langs 18 dg .................................... kr 34 900,16/8 Vindistriktet Bourgogne 10 dg ........................................... kr 19 500,19/8 Sør Vestlandet Flor og Fjære 5 dg....................................... kr 9 490,1/9 Helgeland, Vega, RV 17 9 dg ............................................. kr 19 900,12/9 Ærverdige Union Hotell i Øye 6 dg ................................... kr 14 900,19/9 Kroatia—Porec 13 dg ........................................................ kr 19 900,19/9 Geiranger og Ålesund 6 dg ................................................ kr 11 900,27/9 Vauldalen Fjellhotell 5 dg ................................................... kr 9 900,3/10 Kitzbühl i Tyrol Østerrike 10 dg ........................................ kr 18 900,4/10 Høsttur til Hovden Høyfjellshotell 5 dg.............................. kr 8 300,13/10 Hamburg og Bremen 6 dg .................................................. kr 10 900,20/10 Paris—Byenes by 9 dg ....................................................... kr 17 900.24/10 Oktoberfest på Oset Hotell, 3 dg......................................... kr 3 750,8/11 Smalahove fest på Voss 4 dg ............................................... kr 8 900,22/11 Julemarked på Oset Hotell 3 dg .......................................... kr 3 690,25/11 Julemarked i Bremen 6 dg .................................................. kr 9 950,5/12 Julemarked i Hildesheim 6 dg.............................................. kt 9 950,12/12 Julemarked i Rostock 5 dg ................................................... kr 7 950,23/12 Juleopphold på Straand Hotell 5 dg ..................................... kr 6 850,29/12 Nyttårsopphold Straand Hotell 5 dg .................................... kr 6 850,13/9, 15/11 og 1/12 Ullered 3 dg ................................................... kr 3 390,-

1/9 Helgeland Helgeland en fantastisk del av Norge. Vi besøker Vega, som med sine 6500 øyer, holmer og skjær er kommet på UNESCO`s verdensarvliste. 1 natt på Selbusjøen Hotell, 2 netter på Hotel Syv Søstre i Sandnessjøen, 1 natt på Vega Havhotell, 2 netter på Thon Hotell Brønnøysund, 1 natt på Rock City Namsos Hotel, 1 natt på Skifer Hotel Oppdal, 8 frokoster, 7 lunsjer, 8 middager, besøk på Namsen Laksesenter, besøk på Norsk Havbrukssenter, besøk på Norveg Kysthistorisk senter, utflukt til Ylvingen, utflukt til Lovund . 9 dager kr 19 900,-

Be om vår turkatalog for 2021 Buss fra Vestfold, Drammen, Asker, Sandvika, Oslo

2/8 Nordkapp - Norge på Langs Nå kan du oppleve hele vårt langstrakte land. Vi reiser nordover gjennom Sverige og Finland (det blir alternativ hvis grensene ikke har åpnet) til Kirkenes. Her begynner vår reise «Norge på langs». Du får med deg Karasjok, Nordkapp, Alta, Tromsø, Harstad, Vesterålen, Lofoten, Helgelandskysten, Namsos og Oppdal. 17 overnattinger, 17 frokoster, 10 lunsjer, 17 middager, Reiseleder, alle ferger og mange entreer til museer etc 18 dager kr 34 900,(tillegg sgl ro kr 9 000,-)

Jernbanegata 12, 3070 Sande Telefon 911 50 099 www.arnejohans.no


12

– NR. 10 - 2021

BIL&MOTOR

SNORKLIPP: Varaordførere Ståle Sørensen klipper snoren, mens markedssjef Anneche Enerhaugen (holder i snora til høyre) og konsernsjef i Move About, Morten von Krogh (i bakgrunn). Jessica Kadibu fra Move About (holder snor) og Andre Sæter fra GreenSpeed (i bakgrunnen i grønt).

ÅPNET ELBIL-POOL VED STASJONEN Varaordfører Ståle Sørensen fikk gleden av å klippe snoren da Move Abouts åpnet sitt nye og grønne mobilitetspunkt i Drammen. GEIR A. ARNEBERG tekst –Jeg ønsker Move About velkommen til Drammen – en by med lange biltradisjoner, men som nå også må omstille seg. Bildeling med elektriske biler kommer hit nå på et veldig riktig tidspunkt så jeg er sikker på at dette vil bringe suksess både for byen, næringslivet og Move About, sa Sørensen da han «klippet snoren».

Utenfor Blichs-parkering

RIGHT ON TIME:

Mobilitetspunktet som illustrerer bruk av appen.

Lokaliseringer er lagt rett utenfor Blichs parkeringshus, lett tilgjengelig for både tilreisende som ankommer Drammen Stasjon – eller for byens egne innbyggere og næringsdrivende. Move About

er Skandinavias ledende mobilitets- og bildelingsselskap. – Vi har lenge sett på området rundt Drammen Stasjon som et spennende sted å etablere et nytt mobilitetspunkt for våre el-biler, sier konsernsjef i Move About, Morten Von Krogh. Målet er å levere en tilgjengelig, grønn – og fleksibel løsning med elbiler som kan hentes og leveres kun ved hjelp av en mobilapp. – Vi håper at dette blir et positivt bidrag for både innbyggere, bedrifter, tilreisende og miljøet, sier markedssjef Anneche Enerhaugen i Move About Move About er ledende på bildeling av el-biler via sin selvbetjente appteknologi.

50.000 medlemmer Selskapet har etablert 250 lokasjoner i Sverige og Norge, med til sammen cirka 50.000 skandinaviske medlemmer. Move Abouts strategi handler

om å tilby et bredt utvalg elbiler på en brukervennlig plattform – til en attraktiv pris. Både bedrifter og privatpersoner kan benytte tjenesten, og stadig flere kommuner har inngått avtaler hvor innbyggerne kan ta i bruk den kommunale bilparken når

den ikke er i tjeneste. Move Abouts mobilitetspunkt i Drammen åpnet 11. juni – og i første omgang vil det bli utplassert fire elbiler: 2 Nissan Leaf, 1 Jaguar I-pace SUV og 1 liten Nissan elvarebil (E-NV200).

FAKTA: MOVE ABOUT ■ Mobilitet gjort enkelt – kort bakgrunn om Move About: Move About er ledende i Skandinavia når det gjelder bærekraftig mobilitet som en tjeneste. ■ Siden starten har selskapet arbeidet med å utnytte teknologi og mobilitetskonsepter for å tilby løsninger som krever minst mulig energi, produksjonsressurser og offentlige rom samtidig som dine kostnader reduseres. ■ Move About ble grunnlagt i 2007 og etablerte den første dele-løsningen med kun

elbiler allerede i 2008 – den første av sitt slag i verden. Nå er de først i verden med å utnytte lokalprodusert solenergi til ladning av våre elbiler, elsykler og el-sparkesykler i en helhetlig løsning. ■ Move About er ledende i Skandinavia innen bildeling av elektriske biler gjennom sin selvbetjente og brukervennlige app-teknologi. ■ Selskapet har biler på mer enn 250 lokasjoner i Norge og Sverige, og har cirka 50.000 skandinaviske brukere.


ŸẄw˜ỲŇ‑Ẅ ỲŇwẄỲẁ˛Ŗ űŷŶűŹŇŝŖ ŭẃŇỲ˜ẃŇ˜ẁ˙iẁŖŇ

űŷŶűŹŇŝŢ

ŜŇŘŠŞŔŕŇẅỲŖŇẂẃ˛Ŗ żẄ ˘ẁẅỲiỳŇśŜśŇŚřŝŔŕ ẀỲ

ŷẅẅgỲ˘˛˜Ỳ ŇẄgŇẁ˜v˜ỲiẃgỳẀẁ˘ỲŖ

ŸẄw˜ỲŇ‑Ẅ ỲŇwẄỲẁ˛Ŗ Ž˘ẃỳ˜  ŇẄẂŇhv˜Ỳ˛˘g˜ẃҲiẃŇ˜ỲŇẅỲ˜g˜ ҢvŇ˝˘Ẃiẁi˜ẁivŔŇjẄ˙˙Ň˜ẁẁ˜ỲŇ˝Ỳi i˛ỳ˘Ẁ ivi ˜ ˜ỲŔŇgjøỲŇűŷŶűŹŇŝŇẁiv˜ Ň ẁi  Ň˜ẃẀẁ˜Ỳ˜ŖŇŴ˘˛Ň˝Ỳ˘ŇřŘŇ iẁŇŠŘŇẅỲẄỳ˜ẃ ŇẅåŇřŠŇẂiẃ   ˜ỲŖŇŵ˜˛Ň˜ẃŇỲ˜ẀẀ˜vi˛˛˜ŇẅåŇŜŠř ẀẂŇẃåỲŇűŷŶűŹŇŝŇ ˛˜Ň˝ẁ˜ỳ ˜ŇẂåẁŖŇŰighw˘‑ŇŬỲiviẃgŇũỳỳiỳ ŇẅåŇẃivåŇŚŇøẀ˜ỲŇỳiẀẀ˜Ỳh˜ ˜ẃŇẃåỲҲ ŇẀjøỲ˜ỲŖŇŬ˜  ˜Ň˜ỲŇ˙˘Ỳ˜Ň ˜ẃŇỳẂ˘Ẁ˜˙i ŇẅåŇhv˘ŇűŷŶűŹŇŝŇh˘ỲŇåŇ˙‑ŇẅåŖŇŇ Ŭ Ň˝iẃẃ˜ỲŇẂ˜ỲŇiẃ˝ẄỲẂ˘ỳjẄẃŇẅåŇŰ‑ ẃ˛˘iŖẃẄ

BATTERI G A R A N T I

ŒŇų˘Ẃẅ˘ẃj˜ẅ˜ỲiẄ˛˜Ň iẁŇẄgŇẂ˜˛ŇśŘŖŇj ẃiŇŚŘŚřŖŇŴåẃ˜ iẁ˙ ˛ŢŇřŔššōŇỲ˜ẃ ˜ŖŇŸỲiỳ˜Ẁỳ˜Ẃẅ˜ẁŇűŷŶűŹŇŝŇ iẁŇŜşŜŇšŘŘŇẀỲŇŪiẁẁåẃŇ˝Ỳ˘ŇŻ˘ẃ ˘ẃ˛˜ỲŢŇřŔššōŇẃẄẂŖŗŚŔšŝōŇ˜˝˝ŖŇśŝōŇ˜g˜ẃẀ˘ẅi ˘ẁŖŇŴåẃ˜˙˜ẁøẅŇśřśŇ ŜşŝŇẀỲŇẄŗşåỲŖŇŵåẃ˜˛ỳẅỲiỳŇŜŇŘŠŞŇẀỲŖŇųẄỳ ẃ˘˛ŇśśŇŘřŜŇẀỲŖŇżẄ ˘ẁ ŇśŜśŇŚřŝŇẀỲŖŇŻ ˙ỳi˛i˜Ỳ Ň˝ẁ‑ ˜ẃ˛˜ŇỲ˜ẃ ˜ŇŐřŔššōőŇiŇśŞŇẂẃ˛ŇỳẄẂҲ˜Ỳ˜  ˜ỲŇj ỳ ˜Ỳ˜ỳŇ iẁŇgj˜ẁ˛˜ẃ˛˜ŇẂ˘ỲẀ˜˛ỳỲ˜ẃ ˜ŖŇŸỲiv˘ ẁ˜˘ỳiẃgŇ˝Ỳ˘Ň Ż˘ẃ ˘ẃ˛˜ỲŢŇŻ ˘Ỳ ẁ˜i˜ŗ˜ ˘˙ẁŖŇg˜˙ŢŇẀỲŖŇŜşŇŜšŘŔŕŇŵåẃ˜˛ỳẁ˜i˜ŢŇẀỲŖŇŜŇŝŚřŔŕŇẄgŇ Ẅ ˘ẁẅỲiỳŢŇẀỲŖŇŚřŘŖŚŜŞŔŕŇviẁŇv˘Ỳi˜Ỳ˜ŇẂ˜˛ŇỲ˜ẃ ˜ẃivå˜ ŖŇśŇåỲỳŇ˙iẃ˛iẃgỳ i˛ŔŇẀjøỲ˜ẁ˜ẃg˛˜ŢŇŜŝŘŘŘŇẀẂŇŻ ˙ỳi˛i˜Ỳ ŇỲ˜ẃ ˜Ň ŐřŔššōőŇiŇśŞŇẂẃ˛ŖŇØẃỳẀ˜ỲҲ Ңẃẃ˜ẃŇẀjøỲ˜ẁ˜ẃg˛˜Ň˜ẁẁ˜ỲŇ˜ Ңẃẃ˜ ŇiẃẃỳẀ ˛˛ŇẅåҲiẃŇẁ˜˘ỳiẃg˘v ˘ẁ˜ŔŇỳåŇhj˜ẁẅ˜ỲŇvåỲ˜Ň˝ẄỲh˘ẃ˛ẁ˜Ỳ˜Ň˛˜gŇgj˜Ỳẃ˜ŇẂ˜˛Ň iẁẅ˘ỳỳ˜˛˜Ň iẁ˙ ˛ŖŇŰ‑ ẃ˛˘iŇgiỲŇŝŇåỲỳŇ˝˘˙ỲiẀẀg˘Ỳ˘ẃ iŇ   ˜ẃŇẀiẁẄẂ˜ ˜Ỳ˙˜gỲ˜ẃỳẃiẃgŇ˝ẄỲŇ˙iẁ˜ỲŇỳẄẂŇ˜ỲŇẀjøẅ Ňgj˜ẃẃẄẂŇ˜ẃҢ  ẄỲiỳ˜Ỳ ŇŰ‑ ẃ˛˘iŕ˝ẄỲh˘ẃ˛ẁ˜ỲŖŇŮỲ˜Ẃ˛Ỳi˝ ỳ˙˘  ˜Ỳi˜ Ňh˘ỲŇ˜ẃŇg˘Ỳ˘ẃ iŇẅåŇŠŇåỲŗřŞŘŖŘŘŘŇẀiẁẄẂ˜ ˜ỲŔҢvh˜ẃgigҢvŇhv˘ŇỳẄẂŇiẃẃ Ỳ˜˝˝˜ỲŇ ˝øỲỳ ŖŇűŷŶűŹŇŝŇŴẄẃgŇź˘ẃg˜ŇẂ˜˛Ň˙˘Ẁhj ẁỳ Ỳ˜ẀẀŇh˘ỲŇ˜ Ňỳ ỲøẂ˝ẄỲ˙Ỳ ẀŇẅåŇřŞŔŠŇẀW ŕřşŔšŇẀW ŗřŘŘẀẂŇŐ˙ẁ˘ẃ˛˜ ŇẀjøỲiẃgőŇẄgŇ˜ ŇūŷŚŕ  ỳẁiẅẅŇẅåŇŘŇgŗẀẂŇŐ˙ẁ˘ẃ˛˜ ŇẀjøỲiẃgőŖŇŪiẁ˜ẃỳŇỲ˜ẀẀ˜vi˛˛˜Ň˜ỲŇ ŜŝřŕŜŠřŇẀiẁẄẂ˜ ˜ỲŖŇűŷŶűŹŇŝŇŴẄẃgŇź˘ẃg˜ŇẂ˜˛Ň˝iỲ˜hj ẁỳ Ỳ˜ẀẀŇh˘ỲŇ˜ Ňỳ ỲøẂ˝ẄỲ˙Ỳ ẀŇẅåŇřşŔşŇẀW ŕřšŔŘŇẀW ŗřŘŘẀẂŇŐ˙ẁ˘ẃ˛˜ ŇẀjøỲiẃgőŇẄgŇ˜ ŇūŷŚŕ  ỳẁiẅẅŇẅåŇŘŇgŗẀẂŇŐ˙ẁ˘ẃ˛˜ ŇẀjøỲiẃgőŖŇŪiẁ˜ẃỳŇ Ỳ˜ẀẀ˜vi˛˛˜Ň˜ỲŇŜśŘŕŜŞŘŇẀiẁẄẂ˜ ˜ỲŖŇŭg˜ẃỳẀ˘ẅ˜ỲŇỳẄẂŇẁ˘˛˜ i˛ŇẄgŇỲ˜ẀẀ˜vi˛˛˜ŇviẁŇv˘Ỳi˜Ỳ˜Ň˘vh˜ẃgigҢvŇ˜ẃŇỲ˜ẀẀ˜Ň˝˘Ẁ ẄỲ˜ỲŖŇũẁẁ˜Ň˛˘ ˘˜ẃ˜Ň˜ỲŇẂåẁ Ň˜  ˜ỲŇWŴżŸŖŇŸỲiỳ˜ỲŇẀ˘ẃŇj ỳ ˜Ỳ˜ỳŇ  ˜ẃŇv˘Ỳỳ˜ẁŖŇŵ˜˛Ň ˝ẄỲ˙˜hẄẁ˛ŇẄẂŇ˝˜iẁŇẄgŇẅỲiỳ˜ẃ˛Ỳiẃg˜ỲŖŇŇŇŇŇŇŇŇŇũẁẁ˜ŇẅỲiỳ˜ỲŇ˜ỲŇiẃẀẁ ˛˜Ỳ Ňẁ˜v˜Ỳiẃgỳ iẁẁ˜ggŇẁ˜v˜Ỳ ŇŬỲ˘ẂẂ˜ẃŖ


Helt ny bil i sommer? Elleville priser* på lagerbil hos Bertel O. Steen Buskerud – Lierstranda. Velkommen!

Bertel O. Steen Buskerud AS Vestre Linnesvei 8, 3414 Lierstranda Telefon: 32 22 61 00 • bos.no

*Gjelder utvalgte nye lagerbiler av Peugeot, Mercedes-Benz og Kia. Tilbudene gjelder så lenge lageret rekker.


Helelektriske EQC Med AMG Edition-pakke. Klar for rask levering. Fullspekket med vinterhjul og metallic lakk inkludert. EQC 400 AMG Edition Nå kr

679.000,-

Spar 41.600,-

Gjelder kun lagerbiler

Utstyr inkludert: • • • • • •

KEYLESS-GO pakke Parkeringspakke Speilpakke Blindsoneassistent MULTIBEAM LED lys Ambient lighting med 64 farger • Mørke ruter bak • Easy-pack elektrisk bakluke

• • • • • • •

AMG Interiør AMG Eksteriør RRR 20” AMG lettmetallfelg Metallic Lakk Kjøreassistentpakke Smartphonepakke Parkeringspakke med 360 kamera • Tilhengerfeste

Pris inkl. frakt og levering Oslo. Alle priser inkl. mva. Årsavgift kommer i tillegg. EQC 400 AMG Edition: Rekkevidde inntil 404 km. Gjennomsnittlig elektrisk energiforbruk: 22.3 - 25 kWh/100 km. CO2-utslipp: 0 g/km. Elektrisk energiforbruk og rekkevidde er fastsatt i henhold til målemetoden WLTP. Vi tar forbehold om trykkfeil. Avbildet modell kan avvike fra tilbud. Importør: Bertel O. Steen AS. Tilbudet er gyldig til 31. august 2021. Les mer på kampanje.mercedes-benz.no.

Bertel O. Steen Buskerud AS Vestre Linnesvei 8 • 3414 Lierstranda • 32 22 61 00 • bosbuskerud.no


16

NYHETER

– NR. 10 - 2021

Nå skal plasten bort fra matavfallet Kildesortert matavfall fra Drammensere og nærmere én million andre leveres til biogassanlegget Den Magiske Fabrikken i Tønsberg hvor det omgjøres til biogass og biogjødsel. Over tid har det vært utfordringer knyttet til at plast fra matavfallsposene har fulgt med i biogjødselen som leveres til

landbruket. Nå tildeles penger til forskning på feltet med mål om å finne gode metoder for å effektivt sortere bort plasten. Den Magiske Fabrikken driftes av Drammenseide Lindum. Her omgjøres matavfall og husdyrgjødsel til biogass og biogjødsel. Biogassen brukes på busser og renovasjonsbiler, og

gjødselen tilbakeføres til det lokale landbruket. Søknaden ble godkjent i mars og prosjektet er startet opp og består av flere trinn: — Vi skal ved hjelp av filtrerings- og partikkelteknologi fjerne plasten fra biogjødselen. All plast som vi separerer ut skal så pyrolyseres med mål

om å få et rent biokull som kan brukes som karbonlager eller erstatning av fossilt kull, forteller forsker i Lindum og faglig leder for prosjektet, Ketil Stoknes. Det er med andre ord mye teknologi som skal tas i bruk når Lindum og øvrige prosjektdeltagere tar lab-brillene.

Fra alt mulig til

NOE HELT NYTT Det så mørkt ut en stund for Hans Olaf Heslien (55) da landet stengte ned i fjor vår. Inntektene han levde av fra eventbyrået sitt – Din prosjektledelse – ble borte over natta, og han måtte tenke nytt. BENTE WEMUNDSTAD tekst Da Covid-19 kom, jobbet Hans Olaf Heslien fra Lier med å planlegge store messer, konferanser og events for landsdekkende kjeder, store bedrifter og organisasjoner. Så stoppet alt brått opp. Ingen fikk arrangere noe og fremtiden ble usikker for alt som samlet store menneskegrupper. Nå måtte Hans Olaf tenke nytt og finne en ny vei å gå.

Noe helt annet Hans Olaf Heslien er en av de som ikke klarte å finne ut av hva han skulle bli når han ble stor. Han har gått på handelsskole, jobbet i bokhandel, tatt fagbrev som maskinarbeider, jobbet på hotell som barkeeper, servitør, resepsjonist og 15 år innen reise-

liv før han besluttet å starte sin egen virksomhet. Nå er han i gang med virksomhet nummer to, og den dreier seg om noe helt annet. Hotellmannen, maskinarbeideren og bokhandelansatte Hans Olaf Heslien er nå bokombrekker og tilrettelegger for forfattere og andre som skal utgi noe mellom to permer. Det heter også firmaet hans: Mellom2permer.

Skriving som terapi Fra før har han brukket om Lier Historielags sine publikasjoner, men da på dugnad. Etter at han startet Mellom2permer, hadde han nettopp historielaget som sin første kunde. – Også har ryktet gått da, og jeg har fått en del henvendelser fra folk som skriver om jeg kan hjelpe dem med å realisere

drømmen om å få verket sitt publisert – enten mellom to permer eller som e-bok, sier Hans Olaf. – Jeg har fått inntrykk av at det er mange som bruker skriving som terapi, og det kan komme mange fine tekster utav det. Men nå er ikke jeg den som skal bedømme tekstenes kvalitet, jeg ordner kun det praktiske rundt en utgivelse. Hans Olaf Heslien har lært seg Indesign og sier han er god på å søke råd om han står fast på noe. – Jeg kjenner min begrensning, og leier inn folk til det jeg ikke kan gjøre selv, sier han.

Etablererveiledningen I tiden etter at eventbyrået hans ble lagt på is på grunn av korona, var han i tett kontakt med Etablererveiledningen i Drammen. Det har vært en viktig del av arbeidet med oppstarten. – De har veldig mange aktuelle kurs for de som vil starte for seg selv, og alt er helt gratis. Jeg har fått uvurderlig hjelp og støtte derfra, samtidig som man bygger nettverk, sier Hans Olaf. – Man kan ikke bare gi opp

FORSKJELLIG: Hans Olaf Heslien har en svært variert karriere bak seg, og nå har han startet på en ny vei han ikke har gått før.

Fanger fugler på Gulskogen gård Bevæpnet med kamera har Anngunn Flatebø Dårflot fanget fugler som bor på området rundt Gulskogen gård på minnekortet. Bildene skal henges opp rundt i parken. BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto – Det begynte helt tilfeldig ved at jeg tok et bilde av en fugl, også begynte jeg et prosjekt for meg selv – for å se hvor mange ulike fuglearter jeg kunne finne her, sier Anngunn, og legger til at hun ofte vandrer rundt på Gulskogen gård for å finne gode motiver, men også for personlig rekreasjon. Som så mange andre finner hun en spesiell atmosfære her. – Så kom jeg i snakk med Vidar Lieberg i Gulskogen gårds venner, og vi ble enige om at

det kunne være morsomt å henge opp bildene rundt i parken sånn at folk kan bli klar over mangfoldet i parken her.

Lært mye Anngunn Flatebø Dårflot er fotograf, men på grunn av uførhetsgrad jobber hun ikke så mye. Fotografering er lidenskapen hennes, og hun deler gjerne både bilder og tips på sosiale medier. Noen ganger holder hun fotokurs, og det hender hun tar oppdrag. Fuglebildeutstillingen på Gulskogen gård ble til av seg selv, og i samarbeid med Gulskogen

gårds venner. – Jeg har lært mye om fugler nå, smiler Anngunn. – Tenk at jeg har fotografert over 20 arter innenfor dette området. Mange av dem visste jeg ikke navnet på, så jeg har fått alt kvalitetssjekket av Norsk Ornitologisk Forening avdeling Drammen.

Gjettelek Bildene er trykket på aluminium og kan henge ute i all slags vær. – Vi fant ut at vi kunne sette nummer på bildene – ikke navn. Så kan folk gjette seg frem til hvilken fugl det er, og sjekke opp mot en fasit som vi legger et sted i nærheten, sier Vidar Lieberg. Lieberg håper mange tar turen til Gulskogen gård i sommer også, selv om det ikke er flust med arrangementer i år heller. – Dette er virkelig Drammens perle, hevder han.

FUGLELIV: Anngunn Flatebø Dårflot er fotograf, og har tatt bilder av mange fuglearter som holder til på Gulskogen gård. Vidar Lieberg fra Gulskogen gårds venner bistår med å lage utstilling i parken.


NYHETER

SANKTHANSAFTEN – «THAT’S AMORE»

NR. 10 - 2021 –

17

VANT TIL Å TAPPE: Dario

De Simone er kjent for den italienske iskremen han lager og selger i iskrembaren Dario’s. Nå skal pizzamarkedet i Drammen erobres, og isautomaten byttes med ølkrana.

Endelig åpning for fullblods italiensk pizzeria i Drammen

DRAMMENS ENESTE: Daglig leder Roberto Fusco viser frem den flotte pizzaovnen som That’s Amore skal benytte. Den eneste vedfyrte pizzaovnen i Drammens restaurantjungel.

THAT’S AMORE: De tre kameratene som alle har vokst opp i Italia er klare for å erobre Drammenshjerter med sitt That’s Amore, som åpner Sankthansaften. Alessandro Di Zillo (f.v.), Roberto Fusco og Draio de Simone.

Nå kan de endelig åpne dørene til pizzeriaen for publikum. Etter noen uheldige forsinkelser kan den italienske trioen i «That’s amore» fra i kveld tilby italiensk pizza, laget og servert av italienere – til drammenserne. GEIR A. ARNEBERG tekst og foto Dario De Simones helitalienske pizzeria «That’s amore» kan endelig åpne dørene. Etter litt trøbbel med leveranser av møbler og iverksettelsen av uterommet «Portalen», kan de fra 23. juni by på ekte italiensk, i italienske omgivelser, produsert og servert av italienere. That’s Amore blir byens eneste restaurant med vedfyrt pizzaovn.

Italiensk is og pizza Dario de Simone var først ute med å selge ekte, italiensk iskrem i Drammen, og sammen med to andre norskitalienere satser han nå på å videreføre Gruas arv om å servere italiensk pizza - stekt i steinovn, under restaurantnavnet «That’s amore». Etter litt forsinkelser med bestilling av de italienske møblene, er alt nå på plass i lokalet i Brodahlsbygget på Papirbredden. Dario har skaffet kassaapparat, serverings- og skjenkebevilling - og onsdag 23. juni kan han endelig ønske sine første gjester velkommen. – Vi har også «importert» en pizzakokk fra Italia, for det må stå italienere bak – om man skal kunne tilby ekte italiensk pizza, fastslår De Simone, som selv skal servere i den nye restauranten.

De to som skal bistå ham er av samme opprinnelse. Alessandro Di Zillo har bodd de siste 15 årene i Drammen, mens Roberto Susco har holdt til de siste 30 årene i Trondheim. Nå er han blitt drammenser og skal ikle seg rollen som firmaets daglige leder. De to sistnevnte skal også jobbe på kjøkkenet, mens Dario altså skal servere.

Bare bordbestillinger Situasjonen med pandemien har selvsagt gjort oppstarten vanskeligere enn normalt, men de mener alle tre at konseptet med ti originale pizza-oppskrifter fra Italia skal trekke nordmenn til den nye restauranten. –Og så har vi fått et flott uterom, der vi i første omgang kan servere 20 gjester, inne er det per nå 40 sitteplasser, forklarer Dario. Som en forsmak på åpningen onsdag kveld, har de allerede mandag hatt åpningsfest med alle naboer, og tirsdag med familie og venner. –Vi måtte jo prøvekjøre konseptet, sier Dario med sitt sedvanlige smil. Han forteller at restauranten har fått alle serveringsrettigheter, men at man i starten kun vil forholde seg til bordbestillinger som følge av koronasituasjonen.

Tid for miljøvennlig

a n t i r u stbehandLing Lanolinoljen Fluid Film Dagens biler ruster mer enn noen gang. Det har aldri vært viktigere å gi bilene en ekstra beskyttelse. Vi tilbyr gode behandlinger til fornuftige priser. Og husk – nye biler ruster også. Fluid Film lanolinolje virker på en helt unik måte. • Miljøvennlig • Slitesterk • Drypper lite • Kryper godt • Effektiv på alle biler • Overlegen hvis bilen har begynt å ruste • Gunstig for elektriske/elektroniske komponenter Velg produktet som i en årrekke har vist sin gode virkning og som kan dokumentere resultater. Vår kunnskap og erfaring - din trygghet. Les mer på våre hjemmesider.

Standardbehandling

Hovedbehandling

Fra kr.

3.300,-

Fra kr.

r

5.100,-

Mange gode referanse

Øvre Eiker vei 83A, 3048 Drammen | Tlf: 944 20 567 | info@buskerudantirust.no | www.buskerudantirust.no


Endelig har vi åpnet igjen!

Dette skjer på Drammen Scener fremover Få billetter igjen! UTSOLGT!

24. juni 2021

27. juni 2021

UNION // HOVEDSCENEN // ELEKTRONIKA

UNION // HOVEDSCENEN // POP

12. august 2021 UNION // BAKGÅRDEN // AMERICANA

BROILER ROOM 2021

HENNING KVITNES

BAKGÅRDSKONSERT:

25. juni 2021

28. juni 2021

17.-30. august 2021

UNION // HOVEDSCENEN // FUNK

UNION // HOVEDSCENEN // PODCAST

TEATRET // HOVEDSCENEN // TV-INNSPILLING

DARLING WEST OG SWEETHEART

FIEH

REKOMMANDERT #62:

KONGEN BEFALER

25. juni 2021

29. juni 2021

27. august 2021

TEATRET // FJERDE LOSJERAD // ELEKTRONIKA

UNION // HOVEDSCENEN // POP

UNION // BAKGÅRDEN // POP

BJØRN CHARLES DREYER ENSEMBLE

DEPRESNO X IRIS

BAKGÅRDSKONSERT:

27. juni 2021

30. juni 2021

3. september 2021

TEATRET // HOVEDSCENEN // HYLLEST

UNION // HOVEDSCENEN // HIP-HOP

TEATRET // HOVEDSCENEN // STANDUP

ÅGE STEN NILSEN

ONKLP OG DE FJERNE SLEKTNINGENE

SIGRID BONDE TUSVIK

SPURV, KJØTTMEIS OG DOMPAP

Drammenscener.no

BESTILL BILLETTER: Drammenscener.no Telefon: 32 21 31 00

MARION RAVN

ÅPNINGSTIDER BILLETTKONTOR: Tirsdag-Fredag 14:00- 17:00 og 1.5 time før forestilling


6. september 2021

19. september 2021

22. oktober 2021

TEATRET // HOVEDSCENEN // TEATER

YNGVE

TEATRET // STUDIOSCENEN // HYLLEST

TEATRET // HOVEDSCENEN // STANDUP

EN HYLLEST TIL FRIDA KAHLO

NILS-INGAR AADNE

7. september 2021

30. september 2021

30. oktober 2021

TEATRET // HOVEDSCENEN // POP

TEATRET // HOVEDSCENEN // STANDUP

SISSEL KYRKJEBØ

DR. BERGLAND

TEATRET // HOVEDSCENEN // POP

VAMP

8. september 2021

6. oktober 2021

6. november 2021

TEATRET // HOVEDSCENEN // FOLKEMUSIKK

UNION // HOVEDSCENEN // POP

TEATRET // HOVEDSCENEN // POP

SEVEN DRUNKEN NIGHTS

ASTRID_S

KARI BREMNES

10. september 2021

13. oktober 2021

11. november 2021

TEATRET // HOVEDSCENEN // STANDUP

TEATRET // HOVEDSCENEN // POP

TEATRET // HOVEDSCENEN // POP

DAG SØRÅS

SIGVART DAGSLAND

CHRIS HOLSTEN

17.-18. september 2021

21. oktober 2021

15. november 2021

TEATRET // HOVEDSCENEN // STANDUP

UNION // HOVEDSCENEN // ROCK

TEATRET // HOVEDSCENEN // FOREDRAG

DORA THORHALLSDOTTIR

ELDER & PALLBEARER + IRIST

GORDON BUCHANAN

Drammen Scener følger alltid oppdaterte smittevernregler. Hos oss er du trygg.

SMITTEVERN: Les alt om vår håndtering av covid-19 situasjonen på våre hjemmesider.

-


I V T I K T ETS A BYGD I Flå er det stort utvalg av aktiviteter for store og små. Her kan familien utfolde seg i hele sommer. Om det er med stisykkel på Høgevarde og Turufjell, shopping på Bjørneparken Kjøpesenter, discgolf i sentrum eller nære opplevelser med dyr i Bjørneparken.

bjorneparken.no


Å L F DA

NYHET!

SYKLING PÅ HØGEVARDE OG TURUFJELL

DISCGOLF

All info finner du på www.fla.no

DU ER HJERTELIG VELKOMMEN!


22

NYHETER

– NR. 10 - 2021

Kopierer suksess år for år Askland Service og Salg AS i Kobbervikdalen har en evne til å kopiere egen suksess år for år. Solide resultater, solid service og solid økonomikontroll har gitt de fem ansatte en rekke priser – fra Gaselle til høyeste score på kredittverdighet. Spisset satsing i tøft marked

GEIR A. ARNEBERG tekst og foto Kopimaskiner var geskjeften hos Askland Service fra oppstarten i 1988 til 2004. Men i 2004 var det dagens eier og daglige leder Bjørn Wessel (52) fra Drammen som overtok selskapet. Wessel endret ikke på konseptet fra det tidligere enkeltmannsforetaket, men gjorde selskapet til et AS, og endret navnet til Askland Service og Salg AS. Og at det er service som kommer før salg i firmanavnet var ingen tilfeldighet. –Selvsagt er det salget av kopimaskiner som veier tyngst økonomisk, men servicedelen er viktigst. Et godt rykte og gode kundeforhold er det som sikrer fremtiden, sier Wessel. Bevisene er mange. Blant annet seks strake Gaselle-kåringer fra 2011 til 2016, etterfulgt av priser for sunn og god kredittverdighet og over 930 av 1.000 Delphi-score de tre siste årene.

Service på og salg av multifunksjonsmaskiner er et tøft marked. Det er mange om beinet. Da gjelder det å ha riktig agentur og et godt renomé hos kundene. Det har Askland. –Vi har Sharp som vår store leverandør. Det japanske agenturet arvet vi fra vår forgjenger, forklarer Wessel, og slenger en penn over bordet. En trykkpenn med utskiftbart bly. –Derav navnet Sharp. Det var de som fant det opp, forklarer Wessel. Men for oss er Sharp først og fremst en storleverandør av kopimaskiner, rettere sagt multifunksjonsmaskiner. –Det er et marked der det er mange konkurrenter, men Sharp har alltid levert gode og konkurranse dyktige maskiner. Japanerne har kvalitet i alle ledd, forsikrer Wessel. Og med multifunksjonsmo-

STABEN SAMLET: Bjørn Wessel (f.v.), Knut Erik Farstad Flomark, Frode Sellevold Ringen, Dag Henning Ingebretsen og Lars Herikstad. deller anno 2021 snakker han om printing, kopiering og skanning med tilhørende programvarer hvor høy grad av sikkerhet er et stikkord. I tillegg tilbyr Askland postbehandlingsutstyr, kassaløsninger, Info- og møteromskjermer, fiberlinjer, PC utstyr samt IKTtjenester. Sikkerhet er et stikkord som går igjen og som mange er opptatt av.

–Hacker-episoden på Stortinget denne våren er et godt eksempel på hvor galt det kan gå. Derfor er sikre rutiner og sikre programmer viktig. Med våre programmer får man både sikker koding og rask tilgang til sletting av harddisk, forklarer Wessel

Sikker plattform Han er smertelig klar over at han er i en bransje der det er mange om beinet. Men mange års erfaring og opparbeiding av kundekrets har gitt dem en trygg posisjon i markedet i og rundt Drammen. Etter ti år i Kobbervikdalen og totalt 30 år i bransjen har Askland fortsatt til gode å ha røde tall i regnskapet. Foruten Sharp som sitt største agentur, fører de også merker som Brother, Panda, Omega, Quadient, Lenovo og Epson, vi

skaffer det kundene vil ha!! –Men det er i utgangspunktet store maskiner til bedrifter. De mindre maskinene til private for mindre jobber er i utgangspunktet et litt annet marked, og tilhører i større grad Elkjøp og Power, forklarer Wessel, som mener målet om et papirløst samfunn heldigvis er langt unna. –Fortsatt er det mange som vil lese på papir, og vår erfaring er at forbruket av papir fortsatt er ganske høyt. Stikk i strid med målsettingen til mange. Og det er bra for oss, sier Wessel. I dag er 95 prosent av alt salg av kontormaskiner til bedrifter basert på leasingavtaler, det er veldig få firmaer som kjøper store og dyre maskiner. Med leasingavtaler får firmaer utgiftsført kostnadene på driften og man er mer fleksibel i forhold til endringer i maskinparken.

DRAMMENSMARATON 12. SEPTEMBER 2021

5 KM, 10 KM OG HALVMARATON.

Påmelding på hjemmesiden: drammensmaraton.no

SJEFEN SJØL: Bjørn Wessel foran en kopimaskin som illustrerer godt hva Askland livnærer sin virksomhet på.

FAKTA: Askland-historien Selskapet startet med Hans Askland & Co. En gang etter krigen. Da var det regne- og skrivemaskiner det gikk i. Roald Wessel jobbet som servicesjef i gamle Askland, og startet i 1988 Askland Service for blant annet å håndtere service på kopimaskiner. Det ble starten på det som i dag er Askland Service og Salg AS.

Arrangør - IF Sturla friidritt

Sønnen til Roald Wessel, Bjørn, overtok altså selskapet i 2004 da Roald gikk bort. Samme tiår kom fargeprinterne. Senere

har bransjen endret seg mye. Bjørn Wessel har drevet en sunn og fornuftig bedrift i alle år, og har blant annet mottatt utmerkelser som Årets Sharpcenter i 2009, og ble kåret til Gaselle-bedrift sammenhengende fra 2011 til 2016. Våren 2013 flyttet de inn i dagens lokaler i Kobbervikdalen 75, der fem ansatte – alle med lang erfaring i bransjen – server mange små og mellomstore bedrifter i Drammen og omegn.


Enormt utvalg i fiskeutstyr til knallpriser!

(str 1000-4000)

699,25,-

Okuma Ceymar haspelsneller 1099,-

Makrellhekler og makrellsluker 59,- & 49,-

Og mange flere utvalgte tilbud kun i butikk!

Øvre Eikervei 6 - Drammen www.noroco.no 32 26 99 99


Sommeridyll på Bærums Verk Mangfoldet av de unike butikkene og spisestedene, som ligger så idyllisk til langs elven Lomma, gjør Bærums Verk til en spennende destinasjon for en hyggelig dagsutflukt. Hos oss kan du oppleve kunst, kultur og historie, kombinert med moderne butikker innen interiør, mote og design. Du kan nyte god mat på et av våre sjarmerende spisesteder, og besøke skulpturparken, hvor flere av landets fremste billedhuggere er representert. Vårt handelssted har sjel, og byr på gode opplevelser i en vakker ramme.


40 butikker, gallerier, verksteder og spisesteder. Mange av dem åpent 7 dager i uken.

Gjennom hele året er det ulike aktivieteter innen matglede, kunst og handel hos oss. Gå inn på vår nettside eller følg oss på Facebook for mer informasjon. facebook.com/baerumsverk

baerumsverk.no


26

– NR. 10 - 2021

BOLIG&EIENDOM

Luado trenger hender og kunder i Drammen

Luado startet i 2017 i det små, som en matchmaker mellom folk som trengte å få utført småjobber, og folk som kunne utføre dem. Så tok det av. I dag har de partnerskap med IKEA, Maxbo, JYSK og andre store, som tilbyr kundene å få møbler og ting skrudd sammen av Luado. MARIANNE BERGVALL tekst Jarle Naustvik er den ene gründeren bak Luado – den andre er svogeren Edvard Eikeland. Ideen fikk Edvard da han bodde i Brasil i 2016. Han la merke til at naboene fikk besøk av ulike folk – en med verktøykasse én dag, en med vaskebøtte den neste. Og fikk høre at de ble formidlet gjennom en plattform, hvor en travelt opptatt huseier med ti tommeltotter kunne finne hjelp

til det meste. Naustvik som var familiemann med to barn og hus og travel jobb, lurte da på hvordan det var i Norge, om man trengte å få utført småjobber. Og han fant ut at det var tjenester tilgjengelig, men de manglet noe sentralt, etter hans oppfatning – ansvarlighet og kvalitetssikring. – Den aller letteste arbeidskraften du får tak i, er svart. Det er ikke bra for den som utfører

jobben, og det er litt utrygt for den som får jobben gjort. Så vi tenkte at det må gå an å formidle jobber basert på det nordiske verdigrunnlaget, som tar vare på mennesker. En plattform som forplikter seg på det som grunnlag – rettferdighet og ansvarlighet, forteller Naustvik. Og dermed var de i gang – han og svogeren. Sammen med digitalbyrået DayTwo skapte de den digitale plattfomen Luado. – Vi ville at alt arbeid som ble utført via vår plattform, skulle være ansvarlig og hvitt. Så vi tok kontakt med skattemyndighetene, og fikk god veiledning og hjelp der. Vi etablerte et konsept med fastpris. Vi tok kontakt med If Forsikring, og fikk på plass en avtale om forsikring av alle jobber. Det var banebrytende for en formidler av småjobber i Norge, sier Naustvik stolt.

IKEA banker på døren

Jarle Naustvik oppfordrer nevenyttige folk som har litt tid til overs til å registrere seg på Luado – det kan være snarveien til en god ekstrainntekt. FOTO: LUADO

SOLSKJERMING GIR DEG: - SLIPP BLENDENDE LYS - BEDRE SØVN (MØRKT) - BEHAGELIG INNETEMP. - IKKE TV-GJENSKINN - DEKORATIV BOLIG - REDUSERT INNSYN

MARKISER – SCREENS

GODE PRISER

GRATIS BEFARING

911 50 200

fasadeprodukter.no

Da Luado fikk engasjert sine første fiksere, måtte søkerne gjennom en omfattende prosess med registrering, intervju og dokumentering av kompetanse. Alle hadde fast timepris, og regler rundt skattebetaling og forsikring. Alle oppdrag skulle få en tilbakemelding av kundene. Det ble stilt klare krav. De som var registrert som bedrift ble sjekket opp mot momsregister og andre registre. Denne plattformen skulle aldri bli en formidlingssentral for svart arbeid. - Vi har vært opptatt av åpenhet og å hjelpe folk å ta riktige valg. Hvis noen av våre fiksere er i ferd med å nå ulike grenser for skatteinnbetaling, får de varsel fra oss med informasjon om hva de må gjøre videre. Vi praktiserer nulltoleranse for svart arbeid på plattformen, forteller Naustvik. Og så en dag kom en epost som åpnet helt nye dører. Den var fra IKEA, og tittelen lød «IKEA + Luado =?» GENERELL - Det ble et møte mellom oss og IKEA, og ikke lenge etter startet et spennende samarbeid opp. Det har vært starten på en enorm vekst, og på en måte en belønning for at vi tok noen klare verdivalg tidlig.

Og så kom de andre

GJØR ET KUPP NÅ! SOLSKJERMING – GARASJEPORTER

MARKISE – SCREEN – GARASJEPORT - INTERIØRGARDINER MARKISER – SCREENS – INTERIØRGARDINER

I tur og orden er det flere storbedrifter som har fulgt IKEAs eksempel. Sist ute er JYSK, som

nettopp har inngått avtale med Luado. Luado-fikser Knut Erik Bokna har skrudd sammen om lag ni hundre IKEA garderobeskap. Når han skal i gang med et JYSK garderobeskap, sitter det i fingrene – det er sjelden det er behov for et blikk på monteringsanvisningen. Det som for deg og meg hadde tatt en helg eller en uke eller aldri blitt vellykket, gjør Knut Erik på et par timer. Og da er det skrudd sammen så det holder. Ikke alle nordmenn har oppdaget at det å skru sammen IKEA møbler og JYSK og alle de andre er et fag – det er ikke noe enhver ektemann skal forventes å kunne. Eller sønner og døtre, som mener de kan det meste. En vinkelsofa fra IKEA er ikke et hjørne og en del til høyre og en del til venstre, skru de tre sammen og putt på haugen med puter etterpå. Hjørnesofaen kommer i 81 deler. Garderobeskapet på to ganger én meter fra JYSK kommer med en monteringsanvisning på 34 sider. Hagemøbler er et tema for seg. Det verste nå for tiden er griller, som alle skal ha, og som alle tror de kan skru sammen selv – helt uten problemer. Enda en ny ting i internettverdenen er at de fleste kjøp får en karakter fra kjøperne – med stjerner fra null til fem. På store kullgriller går det som regel dårlig, med bare kritikk og forferdelse fra kjøperne – som ofte har resignert på sammenskruingen og levert ‘hele dri…n’ tilbake. Som en kunde skrev: ‘Kjøp denne og forsøk å skru den sammen med kona, om du ønsker en veldig rask skilsmisse!» Vi ser for oss at de river seg i håret og anklager hverandre, når de ikke finner ut av de hundre delene som skal settes sammen. Og ender med å klaske til hverandre med grillspadene, før den halve grillen får et velrettet spark. Det er da noen skulle sagt at hjelpen er nær – en nettbestilling unna.

Trenger folk med evner

– Har dere på gang noen avtale med bedrifter som selger griller? Som ser ut til å være det nye, store fortvilelsesområdet for helt vanlige nordmenn? – Vi jobber hele tiden med å

utvide avtalene våre, men har ikke noen fast avtale med en grill-leverandør enda. Men på Luado kan man enkelt oppgi hva man ønsker hjelp til, og så vil man med en gang se om det er noen tilgjengelig som kan hjelpe. Og sånn er det at vi har plass til alle som har en evne, et talent – noe de har lyst til å hjelpe andre med, og få en ekstrainntekt på. – Når en går inn på Luado og søker etter fiksere i Drammen,


| Innramming |

av dine bilder og minner. Mester Rammer har lang erfaring, rask levering og tar imot det meste av innramming. Hos oss finner du fagkunnskap og et stort utvalg av rammeprofiler.

Velkommen!

Fast lavpris på refleksfritt glass med UV-sperre.

| Kunst | og innramming hører naturlig sammen og alle våre

butikker har til enhver tid mye spennende samtidskunst utstilt. Vi formidler kunst fra over 100 norske kunstnere, - kom og se vårt spennende utvalg! Ved kjøp av kunst gjennom Artgate får du 15 % rabatt på innrammingen.

|||||||||||||| www.mester-rammer.no ||||||||||||||||| www.artgate.no ||||||||||||||

Avdeling Drammen

St. Olavs gate 3, 3017 Drammen Tlf: 404 219 40

Mandag-fredag: 11-16 Torsdag: 11-19 Lørdag: 11-15

HUSQVARNA AUTOMOWER®

HUSQVARNA AUTOMOWER fra kr

9499

Husqvarna Automower® er din smarte, pålitelige partner i hagen som klipper gresset dag og natt, i regn og solskinn, slik at du har en perfekt klippet plen hver dag og kan bruke tiden din på andre ting. Luado-fikser Knut Erik Bokna har skrudd sammen hundrevis av IKEA-skap. Gode tilbakemeldinger om fikserne har fått andre store til å inngå avtale med Luado, nå sist Jysk. FOTO: MARIANNE BERGVALL

er det litt ulikt om en kan få hjelp utifra hvor i byen man bor – hva betyr det? – Det betyr at vi trenger flere fiksere i Drammen for å kunne imøtekomme en stadig økende etterspørsel fra kundene i byen. Så jo flere fiksere vi har i stallen, desto flere kunder kan vi hjelpe. Det kan være profesjonelle montører og håndverkere som driver for seg selv, men det kan også være en håndverksbedrift som

ønsker påfyll av småjobber innimellom større ting. Vi er også på jakt etter studenter, eller det kan være nevenyttige folk som er i full jobb, men kunne tenke seg å gjøre noe på kveldstid. Vi ønsker oss pensjonister, eller det kan være leger som har lyst til å gjøre noe annet på fritiden. Her er mulighetene mange, og det er bare å registrere seg på Luado, sier Naustvik.

Husqvarna Automower® er robust og pålitelig, og den takler utfordrende plener, med perfekt klipperesultat. Den navigerer enkelt i komplekse områder, gjennom smale passasjer, ulendt terreng og bratte skråninger og gir deg en perfekt klippet plen hver dag.

Industriveien 11 3300 Hokksund | akmaskiner.no | Telefon. 32250650


28

KULTUR – UNDERHOLDNING

– NR. 10 - 2021

KULTUR KONSERT: Anna-Lisa Kumoji holder utendørskonsert kommende fredag på plassen utenfor Elvekafeen. FOTO: ARNFINN HERLUFSEN

Anna-Lisa med i

STJERNEKAMP Men først skal hun holde utekonsert i hjembyen Drammen, nærmere bestemt utenfor Elvekafeen. Det skjer på søndag, og arrangør er Drammenselvas venner. BENTE WEMUNDSTAD tekst Endelig kan hun fortelle det: –Jeg skal være med i Stjernekamp til høsten! AnnaLisa Kumoji jubler over sjansen, og skal bruke sommeren til å øve på sanger hun sjelden eller aldri synger. Anna-Lisa (31) har fulgt med på programmet Stjernekamp alle sesongene, og hatt en sterk drøm og et svakt håp om en dag å få bli med.

Stor overraskelse –Jeg trodde ærlig talt at man måtte være langt mer etablert som soloartist enn det jeg er. Jeg har vært soloartist i bare to år, og er i ferd med å jobbe meg opp. Derfor kom forespørselen fra NRK som en stor overraskelse, og uansett hvordan det går med meg i konkurransen, så er dette en ypperlig anledning for meg til å lære, sier Anna-Lisa Kumoji. Det er ti sjangere hun skal synge seg gjennom, og flere av

dem er lite besunget av henne. –Naboene her langs elvebredden på Åssiden kommer til å høre uvante toner fra leiligheten vår, smiler hun.

Lærer masse Som musikalartist av utdannelse og yrke har hun vært på tv mange ganger, og stått på scener på mange steder. Solokarrieren er noe hun har jobbet med de siste par årene, og et stykke der fremme ligger også et album med egne produksjoner. Men først: Stjernekamp. – Jeg er ganske sikker på scenen og med opptreden min. Det er alt arbeidet som gjøres med å markere seg, det å ta initiativ og sånn som jeg er usikker på. Jeg håper og tror at jeg kommer til å

FAKSIMILE: Drammensavisas forside utgave nummer 5.

lære masse av de andre artistene som skal være med, sier hun i det hun ankommer Drammen etter å ha brukt torsdagen hos NRK i Oslo. – Jeg har lært masse allerede i dag, på den første samlingen. Mange av artistene kjenner jeg godt, og flere av dem har jeg jobbet sammen med ved ulike anledninger. Et par av dem er nye bekjentskaper for meg, men jeg har jo hørt om dem, sier AnnaLisa.

NRK til Drammen Sjangeren hun gleder seg mest til er stadion-rock. Her skal hun synge «Whole Lotta Love» av Led Zeppelin. –Det blir skikkelig trøkk, lover hun.

– Også gruer jeg meg litt til hip-hopen – ikke fordi jeg ikke liker sjangeren, for det gjør jeg. Men det er hard musikk, harde rytmer og harde tekster. Jeg har tenkt å ta en låt av Cardi B, men jeg kommer til å sensurere teksten litt. Før innspillingene starter kommer NRK til Drammen for å gjøre opptak av Anna-Lisa i hjemlige omgivelser. – Nytt av året er at NRK skal lage en nettserie som skal vise artistene litt mer. Stjernekamp har hittil for det meste vist artistene i det de opptrer, men det foregår jo mye bak kulissene også, sier Anna-Lisa, som ser frem mot en travel høst. Premieren er 28. august, og finalen er 30. oktober.


LAGERSALG DRAMMEN Åpningstider: Mandag-Fredag: 10.00-19.00, Lørdag: 10.00-18.00. Austadgata 18 (Gamle Dags Marked Strømsø) Følg oss på Facebook og Instagram!

G L A S R E M SOM Facebook “f ” Logo

50 - 80% 1 STK

3 STK

100,200,-

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

PÅ ALLE VARER, NYE FARGER

MASSE FLOT TE T-SKJORTER

NÅ KUN

DRY HOODS, 400,- SUPER COLLEGE 200,- T-SKJORTER

NÅ KUN

3 PAR VEIL.

299/399,-

NÅ KUN

100,-

CALVIN KLEIN OG ETON SOKKER

SUPER TILBUD!

VANS

100,- SOLBRILLER

NÅ KUN

1 STK 2 STK

200,- BADESHORTS 300,-

400,- VANS COLLEGE/HOODS 200,- T-SKJORTER

NÅ KUN

1 STK

CE 400,- NEW BALAN 700,-

2 STK

ILSE JACOBSEN

ALLE

NÅ KUN

300,- JOGGESKO

NÅ KUN

300,- SANDALER 400,- DIADORA 250,- JOGGESKO

JR SKO

DIADORA

NÅ KUN

300,- RASKE BRILLER


30

KULTUR – UNDERHOLDNING

– NR. 10 - 2021

Åge-konsert på Gran Søndre i Sande De små intime konsertene starter opp igjen på Gran Søndre i Sande fra 12. august, og førstemann ut er Åge Sten Nilsen. – Etter stor suksess og fulle hus i 2020 gleder vi oss enormt til å star-

te opp igjen etter en lang covid-19 ventetid, sier Ninni Mjelde Gran, innehaver og drifter av gårdsserveringen. Sarpingen Åge Sten Nilsen følger opp suksessen fra i fjor sommer og er tilbake med en spesiell intim-

konsert – kun med Åge og hans gitar. Under konserten vil han velge låter fra sitt enorme repertoar, deriblant en rekke Queens-låter, samt et utvalg fra Wig-Wam, hans soloalbum etc. Det garanteres for høy intim stemning

når Åge nå kommer til Gran Søndre i Sande 12. august. Til opplysning vil det bli lagt ut 45 billetter til salgs på ebilett.no

TAKKER GUD FOR SCENEN OG MUSIKKEN! – Musikken er min funksjon i livet, sier Vårin Strand. Låtskriveren fra Hokksund som vekker oppsikt landet over med sine vakre sanger. TERJE BRUN-PEDERSEN tekst og foto. 24 år gamle Vaarin, hennes artistnavn, har denne våren utgitt EP-n Imaginary Movies med fire nye sanger. For en artist som fikk terningkast 6 for sitt debutalbum i Dagsavisen, er det en glede å konstatere at utviklingen går den rette veien. Du skal være rimelig blasert og tilstivnet for ikke å bli berørt av disse nye sangene. Avansert produksjon, drømmende og fantasieggende, detaljert med stort lydbilde, er noen stikkord for musikken.

og noe mer enn bare musikk. – Jeg har god støtte i mine foreldre, forteller hun. Jeg er nok en miks av begge to, kunstnerisk og

litt melankolsk som mamma, og fra faren min lærer jeg mye, som tidligere rocker og en som fortsatt klimprer litt.

Kan glemme livet rundt seg – Jeg ønsker ikke å lage masse glam og show, sier hun. Da hadde jeg ikke vært meg selv. Det er kommunikasjon og nærhet som er min greie. Hun har forsøkt andre yrker, jobbet i bank. Det var ikke noe for henne. Hjernen er ikke anlagt for åtte til fire. Hun tenker musikk

hele tiden og går aldri tomt for tekstideer. Alle opplevelser kan brukes. – Noen ganger kan jeg glemme livet rundt meg, så det kan bli litt trangstilt, avslutter hun og legger til at fra høsten skal hun gå videre i studiet. Hun vil lære mere om den krevende musikkbransjen og alt som skjer i kulissene.

Inderlighet og melankoli – Jeg har akkurat levert min bacheloroppgave i «Låtskriving og Produksjon» ved Høyskolen Kristiania, forteller Vårin da vi møter henne på biblioteket. Oppgaven handlet om autentisitet som verktøy i musikken, og sangene er laget av meg og min medstudent, Marcus A. Edvardsen. Min hverdag i Oslo er for tiden å være i studio fra jeg våkner til jeg sovner, sier hun. Og ekthet og ærlighet er kanskje gode stikkord for den som vil forsøke å beskrive Vårins kunst. Sangene inneholder både sårhet og inderlighet, melankoli og tristesse. Her er lite oppstemt partymusikk, men noe som kanskje kan både trøste og lindre på tunge dager?

Startet plateselskap Nå har hun virkelig bestemt seg. Etter koronaen. Karrieren skal pleies for alt det er verdt. Det er på scenen hun føler seg helt hjemme. Aldri nevøs der. Ellers kan hun være litt sky og tilbakeholden. Hun har ikke problemer med å ta plass der. Vanskeligere kan det være med mye folk i andre sammenhenger. Hun behøver ikke stresse. Nå har hun startet sitt eget plateselskap, Spring Records. Rettigheter er en skjør affære i musikkbransjen. Den må forvaltes med omhu. Hun må finne ut av hvor hun passer inn. Har som mål å skape gode visuelle opplevelser,

STOR FRAMTID: Vårin Strand (Vaarin) «imponerer med sin stilsikkerhet, estetikk og musikalske oppfinnsomhet» skriver Ballade, som er en redaksjonelt uavhengig nettpublikasjon for og om norsk musikkliv.


KULTUR – UNDERHOLDNING

NR. 10 - 2021 –

GALLERIET Elena Kouma

Elena Kouma Elena Kouma, kommer opprinnelig fra Nikosia Kypros, men bor og arbeider på Modum/Vikersund. Hun fikk inn kunsten med morsmelken, siden moren hennes er ikonmaler. Elena har jobbet profesjonelt med kunst hele livet. Det var kjærligheten som brakte henne til Norge, og med sin store interesse for filosofi og natur er området langs Tyrifjorden, Drammenselva og Finnemarka en utrolig inspirasjonskilde.

Diggo – spill radiobingo på mobilen! Bli med og spill Diggo på THE BEAT Asker hver torsdag fra kl. 20:30. Du kan vinne inntil 10.000 kroner! Diggo er heldigital radiobingo som drives av radiostasjoner med tillatelse fra Lotteritilsynet. Opprett en bruker, kjøp bonger og bli med å spille på www.diggo.no. 18-års aldersgrense. THE BEAT Asker hører du på DAB i hele Drammens-området, og på nett uansett hvor du er.

31


PROGRAM KONGSBERG JAZZFESTIVAL 2021

LES MER PÅ KONGSBERGJAZZ.NO

ONSDAG 7. JULI BARNIVALEN: BARE EGIL & ASLAGS ENDA MER SUPERPOPULÆRE BARNESHOW Christians kjeller Kl. 14.00 // 120,ÅPNINGSKONSERT ”MID-ATLANTIC” HÅKON KORNSTAD & OSLO JAZZENSEMBLE Kongsberg Musikkteater Kl. 17.00 // 495,-

TORSDAG 8. JULI BARNIVALEN: FLY TIL MÅNEN, FLY! Festivalgata Kl. 11:00

SIRIL MALMEDAL HAUGE Energimølla Kl. 19.00 // 350,-

HÅKON KORNSTAD SOLO Bergseminaret Kl. 13.00 // 250,-

CC COWBOYS – EKSTRAKONSERT! Gamle Norge Kl. 19:00 // 550,-

I LIKE TO SLEEP Energimølla Kl. 14.00 // 300,-

BARE EGIL Christians kjeller Kl. 19.30 // 390,-

STIAN CARSTENSEN Privat Bar Kl. 15.00 // 300,-

BUGGE WESSELTOFT – THE ORGAN CLUB Energimølla Kl. 20:00 // 390,-

SUSANNA & THE BROTHERHOOD OF OUR LADY FEAT. TUVA SYVERTSEN Kongsberg kirke Kl. 17.00 // 450,-

BJØRN EIDSVÅG Gamle Norge Kl. 20.00 // 550,-

TORSDAG 8. JULI

NILS ØKLAND & SIGBJØRN APELAND Sølvsalen Kl. 17.30 // 300,-

ROOFTOP CONCERT: RUBBER SOUL QUARTET Rooftop Krona Kl. 20.00 // 390,STEINAR RAKNES & THE STILLHOUSE BAND Christians kjeller Kl. 21.30 // 390,CC COWBOYS Gamle Norge Kl. 22.30 // 550,-


TORSDAG 8. JULI

FREDAG 9. JULI

NILS PETTER MOLVÆR: FRAMEWORKS (Best.verk) Kongsberg Musikkteater Kl. 22.00 // 495,-

EYOLF DALE TRIO Energimølla Kl. 19.00 // 350,BEST WESTERN SWING Christians kjeller Kl. 21.30 // 390,-

LØRDAG 10. JULI LAGE LUND KVARTETT Energimølla Kl. 19:00 // 350 MALIN PETTERSEN Christians kjeller Kl. 21.30 // 390,-

STAUT Gamle Norge Kl. 22.00 // 550,-

FREDAG 9. JULI BARNIVALEN: SWING’IT SPILLER DISNEY Festivalgata Kl. 11:00

ARILD ANDERSEN: JUBILEUMSKONSERT Kongsberg Musikkteater Kl. 22.00 // 520,-

LENE GRENAGER SOLO Bergseminaret Kl. 13.00 // 250,MARIUS NESET SOLO Energimølla Kl. 14.00 // 370,POESIOASEN: LYRIKKSALONG & RAMBLIN’ Sølvsalen KL. 14:00 // 350,-

VAZELINA BILOPPHØGGERS Gamle Norge Kl. 22.00 // 550,-

LØRDAG 10. JULI BARNIVALEN: DU OG JEG OG VI 2-3-4 Krona kino Kl. 13.00 // 120,-

SWING’IT DIXIEBAND Christians kjeller Kl. 15.00 // Gratis (med bordreservering)

MARIA KANNEGAARD TRIO Energimølla Kl. 13.00 // 370,-

KARIN KROG & THE IN-BETWEEN-TIMES Privat Bar Kl. 15.00 // 300,-

AVANTHAGEN: VILDE & INGA + KRISTIN ANDERSEN HØVIN SOLO Bergseminaret Kl. 15.00 // 350,-

TORA Gamle Norge Kl. 17.00 // 350,-

POESIOASEN: BOB DYLAN 80 ÅR – EN HYLLEST Christians kjeller KL. 15:00 // 350 AMUND MAARUD TRIO Gamle Norge Kl. 16.00 // 350,-

GENERALSPONSOR:

HOVEDSPONSORER:

MARTIN HORNTVETH: POLAROID (Best.verk) Kongsberg Musikkteater Kl. 22.00 // 495,-

IVER KLEIVE & KNUT REIERSRUD Kongsberg kirke Kl. 24.00 // 450,-

BILLETTER Billetter på kongsbergjazz.no Alle billetter må kjøpes på forhånd - ikke dørsalg

SMITTEVERN ⚫ LAST NED SMITTESTOPP APPEN ⚫ IKKE MØT OPP HVIS DU ER SYK ⚫ HOLD AVSTAND


34

– NR. 10 - 2021

KULTUR – UNDERHOLDNING

BILER OG GODTERI GAMLE BILER: Jeanette Ruth Sveiven har stor lidenskap for gamle biler og deres design og linjer.

fra Jeanettes pensel – Jeg så en stilig bil i Sande, spurte om jeg kunne få ta bilde av den og male den, og det fikk jeg, sier Jeanette Ruth Sveiven fra Berger. Senere har det blitt mange bilmalerier – og godteri. BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto Dette er historien om hun som aldri fant seg til rette som lærer, til tross for utdannelsen som adjunkt med tillegg. – Det var jo en fornuftig ting å gjøre. Ta en god utdannelse og få

en god jobb. Men det var noe som ikke stemte, og jeg gikk på akkord med meg selv, forteller Jeanette når Drammensavisa er på besøk på det som opprinnelig var en seter i Seterveien på Berger. Helt øverst oppe i åsen ligger huset, og på jordene rundt er epletrærne akkurat ferdige med blomstrin-

gen. Det er epledyrking og birøkting som er drifta på gården.

Lekker design I januar 2020 ble lærerkarrieren lagt på hylla, og hun installerte seg i kjelleretasjen på huset med stort atelier og egen inngang. Her er det arbeidsdagene tilbringes,

og Jeanette innrømmer at hun har hatt vanskeligheter med arbeidstiden. Det blir fort litt «overtid», særlig nå som de tre barna ikke lenger bor hjemme. I disse omgivelsene øverst i Seterveien er det lett å la seg bli inspirert som kunstner, men det er ikke så mye landskapsmotiver i bildene hennes. Derimot finner man både dyr og mennesker – og biler. – Det er noe spesielt med veteranbiler. De har lekker design og flotte linjer. Det er litt magisk når jeg med min lidenskap for lekre design møter en bilentusiast med

lidenskap for det samme, sier Jeanette. – Jeg har malt ganske mange biler, og det blir litt ekstra fokus på biler fremover.

Nasjonal stolthet For tiden har hun et tredelt maleri på staffeliet. Det forestiller slottet i Oslo med tre stolte høns foran. Går du nærmere, finner du små detaljer som en bie og et par kuer – og flere detaljer skal det bli, ifølge kunstneren. – Det handler om å være stolt av det norske. Jeg er ivrig etter


KULTUR – UNDERHOLDNING

NR. 10 - 2021 –

35

HOROSKOP VANNMANNEN Familien står i fokus denne uken, og en gledelig begivenhet som mange har ventet lenge på ser endelig ut til å inntreffe. Du vil sannsynligvis gjøre stor lykke i forretninger, både livet og andre mennesker smiler til deg! Ta allikevel ingen sjanser på områder som har med følelser å gjøre. Snakk ut med en som har gjort deg urett i helgen.

FISKENE På mange områder en forbausende god uke. En del ting du ikke hadde særlig forhåpninger til ser ut til å gå inn med full pott, og det er bare å smile og ta imot! Midt i uken dukker det også opp en sjanse til å imponere både deg selv og andre, og dette kan bli innledningen til noe veldig positivt og spennende. Gi andre en sjanse før du feller dom over dem!

VÆREN Du har uten å vite det satt opp en del stengsler som hindrer din videre utvikling. Nå kan du heldigvis få hjelp til å rive dem ned, og i denne prosessen vil du lære veldig mye om deg selv. Ta ikke parti i en konflikt som splitter kolleger eller venner, men prøv heller å mekle. I helgen venter et spennende arrangement, gjør deg flid med deg selv!

TYREN Du må selv gjøre alt grovarbeidet og jobbe minst like hardt som andre dersom du skal oppnå noe nå. Husk at ting som fungerer bra ikke bør endres bare fordi du er litt lei av dem, forandringer bør være bedre underbygget enn som så! I helgen kan det komme mye ut av et festlig lag, så si ikke nei til en invitasjon!

TVILLINGENE GIFT: Det er lekkert og fargerikt, men ren gift for mange. Med dette bildet vil Jeanette sette fokus på alt vi putter i oss.

For mange i Tvillingenes tegn vil dette bli en uke som du vil komme til å huske. Antakelig vil du endelig nå et av dine mål, eller det inntreffer noe annet som får stor betydning for livet ditt framover. Ikke føl at du må ta standpunkt i en sak hvor du egentlig føler deg usikker. Bruk ikke for mye tid på å tilfredsstille andre menneskers behov, men tenk på deg selv!

KREPSEN Dine forventninger eller bekymringer over noe som ligger foran deg gjør det vanskelig å konsentrere deg om dine plikter. Prøv å ikke ta verken sorgene eller gledene på forskudd, men gjør det beste ut av situasjonen slik den er i dag! Det blir kanskje ikke så mye tid sammen med din kjære som du kunne ønske, så utnytt tiden dere har sammen godt!

LØVEN Du er veldig ivrig og motivert om dagen, men synes også at det iblant er veldig tungt. Kanskje får du ikke den anerkjennelsen du fortjener? Konsentrer innsatsen din på de områdene der du føler du får mest igjen, og legg ikke for mye arbeid i slikt som ikke gir resultater. I slutten av uken dukker det opp mange muligheter, og du vil få en flott helg!

JOMFRUEN Du har nettopp vært igjennom en veldig fin periode med stor framgang på mange områder. Denne uken vender tingene mer tilbake til normalen igjen, og selv om det kan virke litt stille får du nå tid til å ta et overblikk over situasjonen. En fin tid for planlegging og alt som har med økonomi å gjøre. Prøv å koble skikkelig av i helgen, gjør noe nytt og spennende!

VEKTEN Bruk litt tid på å se deg tilbake og spør deg selv om du virkelig er inne på det sporet du har bestemt deg for å følge. Hvis ikke er det på tide å endre kursen nå, venter du for lenge kan det være for sent. Kanskje er også målene dine visket litt ut i det siste, tegn dem opp på nytt med klare farger! La ikke en bagatell ødelegge det som ellers kan bli en meget fin helg.

SKORPIONEN NORSK: Dette bildet, med slottet i bakgrunnen, står på staffeliet og er under arbeid. Det handler om stolthet for de norske verdiene.

å verne om gode norske verdier, tradisjonene og alt vi forbinder med Norge. Vi kan ikke la det norske dø ut i all internasjonaliseringen som foregår, mener hun.

Gift Foruten de norske motivene maler hun alt mulig. Menneskeportretter, dyreportretter, rosemaling, akt – og stilleben av godteri. – Godteriet ser jo så lekkert ut med de fine, sterke og blanke fargene sine. Men så er det jo ren gift for oss, sier Jeanette ettertenksomt. – Jeg hadde et oppgjør med

mitt eget kosthold, og etter at jeg kuttet sukkeret, er jeg i mye bedre form. Maleriet heter «Gift», og det er jo akkurat det det er for mange. – Men ja, det er riktig at jeg har mange temaer. Jeg har holdt på med dette på fulltid et drøyt år nå, og har latt meg selv utforske både temaer, teknikker og materialer. Jeg har liksom ikke funnet mitt tema ennå, men må man det da? Jeg maler bilder med temaer jeg føler for der og da, og går videre til neste. Og da kan det være et helt annet innhold, en annen teknikk og i andre materialer, sier hun.

Kunst rett vest – Det viktigste av alt er at jeg har kommet hjem, yrkesmessig sett. Veien blir litt til mens man går, men jeg begynner å se en rød tråd, sier Jeanette. Akkurat nå er Jeanett Ruth Sveiven med på en utstilling på Fossekleiva Kultursenter på Berger. Den varer til og med 4. juli. Nylig fikk hun også beskjed om at et av hennes malerier er antatt til årets Kunst rett vest, hvor fellesutstillingen i år vil være på Gilhus gård ved Lierstranda.

Hvis du ikke forsøker å få til noe vil du heller ikke lykkes. Vær ikke så redd for å sette i gang med nye ting, du kan mye mer enn du tror! Og uansett om du mislykkes vil du i hvert fall tilegne deg viktig lærdom. I slutten av uken vil du oppnå mer enn du kanskje har fortjent, men det er bare å ta imot med takk! Ta ingenting for gitt og sett pris på alt det fine du har!

SKYTTEN Selv om du egentlig føler for å egne deg til egne behov og interesser akkurat nå blir nok ikke dette så lett å få til. Andre menneskers krav virker høye og urimelige, men din samvittighet gjør at du ikke klarer å ignorere dem. Noe som veier opp det meste er at kjærligheten smiler til deg nå. Både enslige og par går en herlig helg i møte!

STEINBUKKEN Du finner liksom ikke den store roen akkurat nå, men husk at rastløsheten også kan brukes til noe positivt. Du er nysgjerrig og åpen for det meste, og da kommer mulighetene av seg selv. Tenk ikke for mye på noe du har gjort feil, sannsynligvis lar det seg rette opp igjen. Vær ikke så forsiktig med å gi ros og påskjønnelser til andre som har fortjent det!


36

– NR. 10 - 2021

EPOST

SMS

Løsningsordet sendes på e-post til konkurranse@drammensavisa.no med ordet «Kryssord» i emnefeltet, eller i posten til Knud Schartums gate 7, 3045 Drammen, Konvolutt må merkes «Kryssord». Løsningsordet kan også sendes på SMS med tekst PLUSS «løsningsord» til nr. 2002 (6 kr/sms), innen fredag kl. 09. Premie: 2 kryssordflax.

Rakk du ikke ukesfristen? Send inn allikevel, så er du med i trekningen for uken etterpå. Vi trekker i tillegg en månedspremie på 5 kryssordflax (etter siste utgave hver måned).

LØSNING PÅ KRYSSORD 09-2021

Forrige ukes vinner var: ANNE GRETHE TROGSTAD Kryssord-FLAX er på vei i posten

Min gjenvinning Inngangsbeviset som gir deg rett til å levere husholdningsavfall fritt på gjenvinningsstasjonen. Les mer på rfd.no.

-Vi syr for deg!

Systue, kjole og draktsyer med mesterbrev. Vi leverer dame- og herrebunader fra hele landet, og påtar oss omsøm av alle typer plagg. Kl 10-17, man-fred. Nedre Storgate 13, 3015 Drammen, inng Torggata.

VELKOMMEN TIL OSS Du er alltid velkommen til å besøke eller kontakte oss for å løse små eller store oppgaver innen fysisk sikkerhet, service og vedlikehold.

ELEKTRIKERTJENESTER TLF. 32 21 21 21 Telefon: +47 418 67 000 | E-post: post@vikenls.no | vikenls.no

www.pettersen.no


NR. 10 - 2021 –

37

DØDSFALL Fødselsdato

Dødsdato

Etternavn avdød

Fornavn avdød

sted avdød

Fødselsdato

Dødsdato

Etternavn avdød

Fornavn avdød

sted avdød

17.08.1923

18.05.2021

Myhre

Arne

DRAMMEN

11.08.1923

06.06.2021

Pedersen

Per

MJØNDALEN

18.07.1924

16.05.2021

Thorud

Kjell

DRAMMEN

13.02.1927

06.06.2021

Dølplass

Birger Einar

KONGSBERG

25.03.1929

13.05.2021

Wiik

Randi Margrethe

MJØNDALEN

10.02.1934

08.06.2021

Hansen

Bjørg

SYLLING

11.08.1929

13.05.2021

Pettersen

Øystein Bjørn

DRAMMEN

08.05.1934

03.06.2021

Hansen

Thor Andreas

DRAMMEN

18.09.1929

13.05.2021

Stokke

Sverre

DRAMMEN

19.05.1935

03.06.2021

Jansen

Sigurd

SOLBERGELVA

20.11.1930

15.05.2021

Furuvold

Erik Anders

SYLLING

07.09.1935

01.06.2021

Mortensen

Randi

DRAMMEN

17.03.1931

15.05.2021

Tande

Signe Karoline

VESTFOSSEN

03.02.1936

05.06.2021

Syvertsen

Magne

SOLBERGELVA

15.09.1931

19.05.2021

Johansen

Inger Haldis

LIER

12.02.1936

07.06.2021

Sire

Ida Karine

TYRISTRAND

12.08.1933

12.05.2021

Gevelt

Ragnar

MJØNDALEN

02.08.1937

08.06.2021

Larsen

Jan Henrik

HOKKSUND

15.08.1934

14.05.2021

Brun-Pedersen

Anna

DRAMMEN

15.04.1938

01.06.2021

Skatvedt

Petter

DRAMMEN

17.05.1936

11.05.2021

Landsværk

Mary Astrid

SKOLLENBORG

29.10.1938

02.06.2021

Thoresen

Ingrid

TRANBY

23.04.1937

12.05.2021

Berge

Brita Gunvor

KONGSBERG

16.05.1939

02.06.2021

Bang

Sven Carsten

SÆTRE

02.03.1938

14.05.2021

Tonby

Karen Egense

MJØNDALEN

11.12.1939

07.06.2021

Karlsen

Solveig

DRAMMEN

01.07.1938

13.05.2021

Myhre

Erling

VIKERSUND

01.11.1942

05.06.2021

Sharma

Kishori

DRAMMEN

09.05.1939

12.05.2021

Fyen

Svein Erik

NESBYEN

28.06.1943

02.06.2021

Skavlem

Liv Sigrun

KONGSBERG

15.06.1939

10.05.2021

Rasmussen

Randi Marie

KROKSTADELVA

14.12.1943

02.06.2021

Sørbø

Mina

SANDE I VESTFOLD

18.01.1944

08.06.2021

Jakobsen

Håkon Kornelius Andreas

NESBYEN

15.04.1944

04.06.2021

Brendemo

Grethe Irene

TRANBY

04.02.1946

07.06.2021

Gundersen

Torill

DRAMMEN

01.08.1948

04.06.2021

Finnby

Ragnhild Ellinor

DRAMMEN

04.01.1949

05.06.2021

Viker

Gunnar

KRØDEREN

06.05.1953

02.06.2021

Steen

Gunn Hjørdis

SANDE I VESTFOLD

29.05.1954

09.06.2021

Flaagan

Mona

GEITHUS

02.03.1955

08.06.2021

Hansen

Eva Irene

DRAMMEN

30.09.1955

04.06.2021

Kristiansen

Mona

KONGSBERG

26.08.1958

07.06.2021

Aaknes

Anne Gro

HOKKSUND

22.08.1942

12.05.2021

Indregård

Ronald Tore

TRANBY

12.10.1942

10.05.2021

Kristoffersen

Ragnhild

DRAMMEN

23.01.1944

11.05.2021

Frømyhr

Torodd

KONGSBERG

11.04.1945

19.05.2021

Olsen

Bjørn Gunnar

DRAMMEN

14.09.1945

10.05.2021

Blokkhus

Stein Håvard

SANDE I VESTFOLD

21.11.1948

11.05.2021

Bauer

Åge Vidar

KONGSBERG

30.01.1952

12.05.2021

Osa

Bente

DRAMMEN

13.05.1956

12.05.2021

Breivang

Per Olav

DRAMMEN

28.06.1959

12.05.2021

Teien

Frode Anders

DRAMMEN

24.02.1962

10.05.2021

Myhra

Per Olav

SKOLLENBORG

11.02.1966

15.05.2021

Hytenget

Kjell Arne

DRAMMEN

15.11.1979

14.05.2021

Klose

Alexander Devin

DRAMMEN

19.02.1990

20.05.2021

Lindhardt

Joacim

DRAMMEN

14.11.1918

21.05.2021

Sævik

Randi Marie

NESTTUN

11.04.1926

26.05.2021

Hansen

Bjørg

DRAMMEN

18.08.1926

20.05.2021

Uthus

Olga Kjellaug

ÅMOT

02.05.1929

23.05.2021

Heiberg

Liv

DRAMMEN

16.11.1929

26.05.2021

Svendsen

Inger Merete

DRAMMEN

25.04.1930

22.05.2021

Løcka

Annie

KONGSBERG

22.05.1931

21.05.2021

Eriksen

Sigmund

KONGSBERG

14.08.1931

25.05.2021

Andersen

Karin

DRAMMEN

15.09.1931

19.05.2021

Johansen

Inger Haldis

LIER

10.07.1932

22.05.2021

Johansen

Kåre Marinius

TRANBY

18.02.1935

23.05.2021

Sørensen

Karin

KONGSBERG

21.10.1936

25.05.2021

Schwach

Runi

DRAMMEN

19.07.1937

23.05.2021

Haldorsen

Rolf

SKOTSELV

15.08.1938

17.05.2021

Foss-Pedersen

Inge Jarl

MJØNDALEN

14.11.1940

19.05.2021

Jensen

Inger

VEGGLI

08.04.1944

19.05.2021

Johansen

Rune

SVELVIK

24.10.1944

25.05.2021

Strand

Eli Wenche

HOKKSUND

11.04.1945

19.05.2021

Olsen

Bjørn Gunnar

DRAMMEN

06.10.1951

23.05.2021

Heilien

Rhoar Øyvind

SANDE I VESTFOLD

02.02.1958

23.05.2021

Goldbeck

Turid

DRAMMEN

09.06.1924

29.05.2021

Westheim

Kari

DRAMMEN

11.04.1926

26.05.2021

Hansen

Bjørg

DRAMMEN

28.02.1928

29.05.2021

Sell

Signe Gunnhilde

KONGSBERG

03.08.1929

27.05.2021

Ulsaker

Svenn

LIER

03.09.1929

29.05.2021

Johansen

Einar Johan

DRAMMEN

16.11.1929

26.05.2021

Svendsen

Inger Merete

DRAMMEN

18.07.1931

30.05.2021

Tollefsen

Harry

DRAMMEN

14.08.1931

25.05.2021

Andersen

Karin

DRAMMEN

19.03.1933

25.05.2021

Olsen

Signe

DRAMMEN

19.05.1935

03.06.2021

Jansen

Sigurd

SOLBERGELVA

07.09.1935

01.06.2021

Mortensen

Randi

DRAMMEN

21.10.1936

25.05.2021

Schwach

Runi

DRAMMEN

15.04.1938

01.06.2021

Skatvedt

Petter

DRAMMEN

29.10.1938

02.06.2021

Thoresen

Ingrid

TRANBY

28.06.1943

02.06.2021

Skavlem

Liv Sigrun

KONGSBERG

17.12.1943

28.05.2021

Henriksen

Knut Arild

DRAMMEN

24.10.1944

25.05.2021

Strand

Eli Wenche

HOKKSUND

27.10.1947

25.05.2021

Olsen

Tore Severin

DRAMMEN

28.04.1956

30.05.2021

Onshuus

Grethe

MJØNDALEN

09.07.1984

31.05.2021

Jensen

Magnus

SANDEFJORD

Minneord over Alf Martin Medalen

Kjære Alf. Det var med stor sorg å lese i avisen, at du hadde gått bort, bare 66 år gammel. Det var jo ikke slik du hadde sett det hele for deg, du og din Kjære Signe skulle jo leve leve det gode liv, etter at hun hadde gått av med pensjon. Du selv ga deg jo som Styreleder i Wamjordets Borettslag, på Åssiden i Drammen, som du hadde styrt med god økonomisk hånd, i mange mange år, og var godt likt. Det var der jeg ble kjent med deg, og Signe kjente

jeg jo fra før, og dette som hendte deg nå,var trist og sørgelig. Dere fyttet til stedet du kom ifra, etter og ha gitt stafettpinnen som leder like etterpå. Du og Signe var også medlem av en stor motorsykkel-gjeng, som nå også har mistet et godt samvittighets-medlem, som jeg tror og vet, tar dette ekstra tungt, du var Betydningsfull. Det og bli kjent med deg Alf,var en stor glede i seg selv, for du hadde en skikkelig God Personlighet,som

mang et menneske misunnet deg. Det å fylle dine Sko,skal mye til å gjøre. Jeg hedrer herved ditt minne,og vil Aldri glemme deg. Jeg håper du har det bra der du er nå,og mine tanker går til din kjære Signe som sørger stort over å miste sin Sjelevenn i livet. Takk for alt Alf,du var en god Hedersmann.

Ottar Ivanhoe Stensnes m/flere

VI HJELPER TIL MED: HENTING, DØDSANNONSE, PLANLEGGING AV SERMONI, BLOMSTER, CATERING OG GRAVMINNER

Et menighetseiet selskap med sosial profil Alle våre tjenester kjennetegnes av: ❤ sosial innovasjon ❤ medvirkning ❤ bærekraft

❤ rimelige priser og ❤ menighetsforankring

Kontakt oss på: tlf: 3289 0545 eller kirkeliggravferdshjelp.no


38

– NR. 10 - 2021

Onsdag

Torsdag

Fredag

06:30 Nyhetsmorgen 12:30 Tidsvitne: Drillos 13:00 Sommermat i Falkenberg 14:00 NM-veka 14:15 NM-veka: X-trial 15:30 NM-veka 15:45 NM-veka: X-trial 17:00 NM-veka 17:15 NRK nyheter 17:30 UEFA Fotball-EM: EMstudio 18:00 UEFA Fotball-EM: Sverige - Polen 20:00 Dagsrevyen 20:30 Distriktsnyheter 20:45 Judi Dench på ville Borneo 21:30 KORK og Di Derre 23:00 Kveldsnytt 23:15 Mennene som plyndret Europa 00:05 Mysteriet DB Cooper

06:30 Nyhetsmorgen 09:35 Dagboken 10:15 Folk: Den trygge dalen 11:00 NM-veka 11:15 NM-veka: Aquabike 13:00 NM-veka 14:30 NM-veka: Motorbåt, rundbane 16:30 NM-veka: Breaking og hiphop 18:30 NM-veka 19:00 Dagsrevyen 19:30 Distriktsnyheter 19:45 Brennpunkt: EP 1 20:25 Brennpunkt: EP 2 21:00 Dagsrevyen 21 21:10 Brennpunkt: EP 3 21:50 Fremtidens drømmehager 22:55 Distriktsnyheter 23:00 Kveldsnytt 23:15 Jakta på det gode livet: Tyrkia 23:55 Hvorfor det? 00:20 The Wolfpack

06:00 Finaste Familjen 08:00 Mandelmanns Gård 09:00 Gull eller gråstein 10:00 Sommerhytta 11:00 Sommerhytta 12:00 Mandelmanns Gård 13:00 Gull eller gråstein 14:00 Boligjakt i Danmark 14:55 Boligknipen 16:00 Bygglov 17:00 Nyhetene 17:25 Truls à la Hellstrøm 18:30 18.30-Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Toll 19:30 Toll 20:00 EURO 2020: Før kampen 20:55 EURO 2020: Portugal Frankrike 23:00 EURO 2020: Etter kampen 23:10 Alle elsker EM 23:30 The Rookie 00:25 Hawaii Five-0

tv

23.6-29.6

hele uken Søndag

Mandag

Tirsdag

06:30 Nyhetsmorgen 11:30 NM-veka: Functional fitness 12:30 NM-veka: Skyting: rifle helmatch 14:00 NM-veka: Functional fitness 15:00 NM-veka: Maratonpadling 16:15 NM-veka: Sportsfly 18:45 NM-veka 19:00 Dagsrevyen 19:30 Distriktsnyheter 19:40 Pridefest 21:10 Verda rundt på skjener: USA 21:55 Mysteria i Brokenwood: Styggedom på marknaden 23:00 Kveldsnytt 23:15 Mysteria i Brokenwood: Styggedom på marknaden 23:40 NRK Musikk - låt for låt: Norske sommerlåter 00:15 Whitney

07:20 Rex-faktor - Kongeparets reiser for Noreg: Verdikampen 12:10 NM-veka: Roadracing: Superstock 600 13:05 NM-veka: Roadracing: Superstock 1000 13:50 NM-veka: Functional fitness 15:00 NM-veka: Paragolf 15:30 NM-veka: Golf: matchspill 17:30 UEFA Fotball-EM: EMstudio 18:00 UEFA Fotball-EM: 8-delsfinale 20:00 Dagsrevyen 20:30 KORK - hele landets orkester: Jukebox live 22:00 Florence 23:00 Kveldsnytt 23:15 Florence 00:00 Festivalsommer: deLillos OverOslo hele konserten 00:45 Belushi

07:45 KORK - hele landets orkester: Jukebox live 09:15 NM-veka 09:30 NM-veka: Paraskyting: rifle 10:30 NM-veka: Enduro: speed 12:30 NM-veka: Skeet 14:00 NM-veka: Skateboard street 15:45 NM-veka: Discodans: freestyle og slow 17:45 NM-veka 18:00 Sommerauksjon 19:00 Dagsrevyen 19:30 Med kjærlighet for kanaler: Vietnam 20:15 UEFA Fotball-EM: EMstudio 21:00 UEFA Fotball-EM: 8-delsfinale 23:00 Kveldsnytt 23:15 Aukrust - Gud velsigne vår Herre 00:05 Cornelis og kjærligheten 00:40 Stjernekamp

07:00 Nyhetsmorgen 14:15 Folk: Nye takter på Haaheim Gaard 15:00 NRK nyheter 15:15 Mitt liv: Arne Nordheim 16:00 Seniorsurferne 16:30 20 spørsmål 17:00 NRK nyheter 17:15 UEFA Fotball-EM: EMstudio 18:00 UEFA Fotball-EM: 8-delsfinale 20:00 Dagsrevyen 20:30 Distriktsnyheter 20:45 Ringve - Fugl Fønix 21:15 Familien Durrells greske eventyr 22:00 Familien Durrells greske eventyr 23:00 Kveldsnytt 23:15 Mord i paradis 00:05 NRK Musikk - låt for låt: KORK med norske artister 00:45 Sommerauksjon

07:00 Nyhetsmorgen 15:00 NRK nyheter 15:15 Mitt liv: Finn Lied 16:00 Seniorsurferne 16:30 20 spørsmål 17:00 NRK nyheter 17:15 Herskapelige gjensyn 17:45 Norge fra lufta 17:50 Tegnspråknytt 17:55 Ođđasat - nyheter på samisk 18:00 Dagsnytt 18 19:00 Dagsrevyen 19:30 Distriktsnyheter 19:45 Fetter Helge 20:15 UEFA Fotball-EM: EMstudio 21:00 UEFA Fotball-EM: 8-delsfinale 23:00 Kveldsnytt 23:15 Eit enklare liv 00:00 Diana - intervjuet som sjokkerte verda

06:00 Finaste Familjen 11:00 Sommerhytta 12:00 Mandelmanns Gård 13:00 Gull eller gråstein 14:00 Boligjakt i Danmark 14:55 Boligknipen 16:00 Bygglov 17:00 Truls à la Hellstrøm 18:00 Dyrepasserne 18:30 18.30-Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Toll 19:30 Toll 20:00 Märtha 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:40 Allsang på grensen 22:50 Farfar 23:20 Alex og Aune 23:35 Alex og Aune 23:55 The Rookie 00:50 Hawaii Five-0

06:00 Finaste Familjen 10:00 Truls à la Hellstrøm 11:00 Animal Impossible 12:10 Mandelmanns Gård 13:10 Gull eller gråstein 14:10 Boligjakt i Danmark 15:05 Boligknipen 16:00 Bygglov 17:00 Truls à la Hellstrøm 18:00 Dyrepasserne 18:30 18.30-Nyhetene 18:45 Været 18:50 Sportsnyhetene 19:00 Farfar 19:25 Alex og Aune 19:40 Alex og Aune 20:00 Sommerfest fra Telemark 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:35 Tour de France: Magasinet 21:45 Sommerfest fra Telemark 22:20 The Rookie 23:15 We’re the Millers

06:00 Oiii 06:01 Babbledyr 06:05 Booba 06:09 Kjempemaskiner 06:13 Jungeldyret Hugo 06:37 Min livrett 06:45 Dyrepasserne 07:15 Bonanza 08:20 Bonanza 09:20 Animal Impossible 10:30 Quizmester 11:30 Sykkel: Tour de France 18:30 18.30-Nyhetene 19:00 Allsang på grensen 20:00 EURO 2020: Før kampen 20:55 EURO 2020: 8-dels finale 23:00 EURO 2020: Etter kampen 23:10 Alle elsker EM 23:45 Ad Astra 02:20 Hamilton 03:20 Hamilton 04:20 The Rookie 05:15 Finaste Familjen

06:00 Oiii 06:01 Babbledyr 06:04 Booba 06:08 Den stygge andungen og jeg 06:30 Barnehageliv 06:39 Bakebananas 07:00 Dyrepasserne 07:35 Dyrepasserne 08:05 Bonanza 09:10 Bonanza 10:10 Boligknipen 11:00 Mandelmanns Gård 12:00 Mandelmanns Gård 13:00 Sykkel: Tour de France 17:45 EURO 2020: 8-dels finale 20:00 EURO 2020: Etter kampen 20:30 Toll 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:35 Tour de France: Magasinet 21:50 Mr. & Mrs. Smith 00:25 Inside Chernobyl

06:00 Finaste Familjen 06:30 Dyrepasserne 07:00 Boligjakt i Danmark 08:00 Mandelmanns Gård 09:00 Gull eller gråstein 10:00 Sommerhytta 11:00 Sommerhytta 12:00 Mandelmanns Gård 13:00 Sykkel: Tour de France 18:30 18.30-Nyhetene 18:55 Sportsnyhetene 19:20 Været 19:30 Toll 20:00 EURO 2020: Før kampen 20:55 EURO 2020: 8-dels finale 23:00 EURO 2020: Etter kampen 23:10 Alle elsker EM 23:30 The Rookie 00:25 Hawaii Five-0 01:20 Hawaii Five-0 02:20 Mallorca Files 03:20 Pacific Blue 04:20 Bonanza 05:30 Finaste Familjen

06:00 Finaste Familjen 06:30 Dyrepasserne 07:00 Boligjakt i Danmark 08:00 Mandelmanns Gård 09:00 Gull eller gråstein 10:00 Sommerhytta 11:00 Sommerhytta 12:00 Mandelmanns Gård 13:00 Sykkel: Tour de France 17:15 EURO 2020: Før kampen 17:55 EURO 2020: 8-dels finale 20:00 EURO 2020: Etter kampen 20:30 Toll 21:00 21-Nyhetene 21:20 Været 21:25 Sportsnyhetene 21:35 Tour de France: Magasinet 21:45 Grey’s Anatomy 22:40 Nyhetene 23:00 The Good Doctor 23:55 The Rookie 00:50 Hawaii Five-0 01:50 Hawaii Five-0

06:00 Danskebåten 10:30 Montebello camping 11:30 Første date 12:30 Sinnasnekker’n 13:30 Brille 14:30 4-stjerners middag 15:30 Praktisk info med Jon Almaas 16:30 Brille 17:30 Two and a Half Men 18:00 Two and a Half Men 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 4-stjerners middag 20:30 Neste sommer 21:00 Neste sommer 21:30 Åndenes makt 22:30 Lunsj med Lilli 23:00 Lunsj med Lilli 23:30 Praktisk info med Jon Almaas 00:30 Brille

06:00 Rik på rabatt 08:30 Mom 09:00 4-stjerners middag 10:00 Sinnasnekker’n 11:00 Montebello camping 12:00 Første date 13:00 Sinnasnekker’n 13:55 Lunsj med Lilli 14:25 Lunsj med Lilli 14:55 4-stjerners middag 15:55 Two and a Half Men 16:25 Two and a Half Men 16:55 The Big Bang Theory 17:25 The Big Bang Theory 17:55 Eliteserien 2021 20:00 4-stjerners middag 21:00 Neste sommer 21:30 Neste sommer 22:00 Praktisk info med Jon Almaas 23:00 Kongen befaler 00:00 Praktisk info med Jon Almaas

06:00 Danskebåten 08:00 Mom 08:30 Else om: barn 09:30 Sinnasnekker’n 10:30 Montebello camping 11:30 Første date 12:30 Sinnasnekker’n 13:30 Snefrid og Erik blir influensere 14:00 Voksensmerter 14:30 4-stjerners middag 15:30 Two and a Half Men 16:00 Two and a Half Men 16:30 The Big Bang Theory 17:00 The Big Bang Theory 17:30 Eliteserien 2021: Studio 18:00 Eliteserien 2021 20:00 Kongen befaler 21:00 Neste sommer 21:30 Neste sommer 22:00 Politiskolen 00:00 James Bond: Spionen som elsket meg

06:00 Danskebåten 10:30 Montebello camping 11:30 Første date 12:30 Sinnasnekker’n 13:30 Praktisk info med Jon Almaas 14:30 Kongen befaler 15:30 Praktisk info med Jon Almaas 16:30 Brille 17:25 Two and a Half Men 18:00 Two and a Half Men 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 4-stjerners middag 20:30 Neste sommer 21:00 Neste sommer 21:30 Snefrid og Erik blir influensere 22:00 Camping på Öland 23:00 Praktisk info med Jon Almaas 00:00 Brille

06:00 Danskebåten 09:30 Sinnasnekker’n 10:30 Montebello camping 11:30 Første date 12:30 Sinnasnekker’n 13:30 Camping på Öland 14:30 4-stjerners middag 15:30 Praktisk info med Jon Almaas 16:30 Brille 17:30 Two and a Half Men 18:00 Two and a Half Men 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 4-stjerners middag 20:30 Neste sommer 21:00 Neste sommer 21:30 Brille 22:30 Udda veckor 23:05 Udda veckor 23:35 Praktisk info med Jon Almaas 00:40 Brille

06:00 Nanny 08:30 Dr. Phil 09:30 Dr. Phil 10:30 NCIS 11:30 NCIS: New Orleans 12:30 Junior Masterchef USA 13:30 Hellstrøm rydder opp 14:30 The Real Housewives of Dallas 15:30 Real Housewives of Beverly Hills 16:30 Forsidefruer 17:30 Hellstrøm rydder opp 18:30 Charterfeber 19:30 Eventyrlig oppussing 20:30 Luksusfellen 21:30 I hodet på en gjerningsmann 22:30 Svenske krimsaker 23:30 I hodet på en morder 00:30 Lincoln Rhyme: Hunt For The Bone Collector

06:00 Nanny 07:00 Mad About You 07:25 Junior Masterchef USA 08:20 Dr. Phil 09:05 Dr. Phil 10:00 NCIS 10:50 NCIS: New Orleans 11:50 Junior Masterchef USA 12:50 Hellstrøm rydder opp 13:50 The Real Housewives of Dallas 14:50 Real Housewives of Beverly Hills 15:50 Forsidefruer 16:50 Hellstrøm rydder opp 17:50 Charterfeber 18:45 Eventyrlig oppussing 19:45 24 timer med Gordon Ramsay 21:30 Eventyrlig oppussing 22:30 Mannen i mitt liv 00:50 NCIS

06:00 Nanny 06:35 Mad About You 07:05 Junior Masterchef USA 08:00 Dr. Phil 08:55 Dr. Phil 09:55 NCIS 10:55 NCIS: New Orleans 11:55 Junior Masterchef USA 13:00 Hellstrøm rydder opp 14:00 The Real Housewives of Dallas 15:00 Real Housewives of Beverly Hills 16:00 Forsidefruer 17:00 Hellstrøm rydder opp 18:05 Charterfeber 19:05 The Break-Up 21:30 Just Go With It 00:00 Siste kveld med jentene 02:00 Wild Things 04:20 NCIS: New Orleans 05:20 Nanny

NY,06:00STOR, FLOTT AVDELING I Danskebåten 06:00 4-stjerners middag 06:30 4-stjerners middag 10:05 Neste sommer DRAMMEN (GLOBUSGÅRDEN) 07:30 4-stjerners middag 10:30 Neste sommer 08:30 Montebello camping 11:00 Neste sommer 09:30 Montebello camping 10:30 Montebello camping 11:30 Sinnasnekker’n 12:30 Sinnasnekker’n 13:30 Sinnasnekker’n 14:30 Neste sommer 15:00 Neste sommer 15:30 Neste sommer 16:00 Neste sommer 16:30 Neste sommer 17:00 Else om: barn 18:00 Camping på Öland 19:00 Politiskolen 21:00 Gutter er gutter 23:00 Naked Attraction Norge 23:45 Dagslys 02:05 Wahlgrens verden 03:05 Wahlgrens verden 04:05 Wahlgrens verden

11:30 Neste sommer 12:00 Neste sommer 12:30 Team Solberg 13:30 4-stjerners middag 14:30 4-stjerners middag 15:30 4-stjerners middag 16:30 4-stjerners middag 17:30 Eliteserien 2021: Studio 18:00 Eliteserien 2021 20:00 Eliteserien 2021: Studio 20:30 Kongsvikklinikken 21:00 Kongsvikklinikken 21:30 Kongen befaler 22:30 Voksensmerter 23:00 Aldri voksen 23:35 Aldri voksen 00:05 Det kunne vært verre 00:35 Det kunne vært verre

Kjøp og salg av mynter, sedler, gull og sølv, sølvtøy, klokker, lommeur og kniver Ta turen innom for en hyggelig prat og handel

06:00 Mad About You 06:30 Real Housewives of Beverly Hills 07:25 Forsidefruer 08:20 Hellstrøm rydder opp 09:15 Hellstrøm rydder opp 10:15 Hellstrøm rydder opp 11:15 Hellstrøm rydder opp 12:15 Charterfeber 13:20 Charterfeber 14:25 Charterfeber 15:25 Charterfeber 16:30 Charterfeber 17:30 Mom’s Night Out 19:30 Blue Streak 21:30 Get Hard 23:45 Batman Begins 02:30 Nerve 04:30 NCIS 05:30 Mad About You

Buskerud Mynthandel

BYAVISA TØNSBERG

Lørdag

06:00 Nanny 06:00 Nanny 06:00 Nanny 06:30 Forsidefruer 06:30 Mad About You 07:00 Mad About You 07:30 Forsidefruer 07:00 Junior Masterchef USA 07:30 Junior Masterchef USA 08:30 Hellstrøm rydder opp 08:00 Dr. Phil 08:30 Dr. Phil 09:25 Mannen i mitt liv 08:55 Dr. Phil 09:30 Dr. Phil 11:45 Boligkjøp i blinde 09:55 NCIS 10:30 NCIS Torgeir Vraas oppussing Plass 1, 3044 Drammen - Tlf. 40 8811:30 99NCIS: 22 New Orleans 13:10 Eventyrlig 10:55 NCIS: New Orleans 14:10 Eventyrlig oppussing 11:55 Junior Masterchef USA 12:30 Junior Masterchef USA www.buskerudmynthandel.no | post@buskerudmynthandel.no 15:10 Eventyrlig oppussing 13:00 Hellstrøm rydder opp 13:30 Hellstrøm rydder opp 16:10 Eventyrlig oppussing 14:0010-15 The Real Housewives of 14:30 Hemmelige beundrere ÅPENT: Man-tor 10-17 | Fre. | Lør. 10-14 17:15 24 timer med Gordon Dallas Sverige Ramsay 15:00 Real Housewives of 15:30 Real Housewives of Avd: Nedre Tverrgate 19:00Mjøndalen, Luksusfellen Beverly Hills 18, 3050 Mjøndalen Beverly Hills Eventyrlig oppussing 16:00 Forsidefruer 16:30 Forsidefruer Tlf:20:00 99113050 | post@buskerudmynt.no | www.buskerudmynt.no 21:00 Batman v Superman: 17:00 Hellstrøm rydder opp 17:30 Hellstrøm rydder opp Dawn of Justice 18:00 Charterfeber 18:30 Charterfeber 00:15 Just Go With It 19:00 Eventyrlig oppussing 19:30 Eventyrlig oppussing 02:45 The Break-Up 20:00 Boligkjøp i blinde 20:30 Eventyrlig oppussing 04:55 The Real Housewives of 21:30 NCIS 21:30 The Choice Dallas 22:30 Rush Hour 23:50 Luksusfellen 00:30 NCIS: New Orleans 00:55 I hodet på en gjernings01:30 NCIS mann ©Mediabuddy


23:10 Alle elsker EM 23:30 The Rookie 00:25 Hawaii Five-0

23:35 Alex og Aune 23:55 The Rookie 00:50 Hawaii Five-0

21:45 Sommerfest fra Telemark 22:20 The Rookie 23:15 We’re the Millers

04:20 The Rookie 05:15 Finaste Familjen

21:35 Tour de France: Magasinet 21:50 Mr. & Mrs. Smith 00:25 Inside Chernobyl

03:20 Pacific Blue 04:20 Bonanza 05:30 Finaste Familjen

23:55 The Rookie 00:50 Hawaii Five-0 01:50 Hawaii Five-0

NR. 10 - 2021 –

Onsdag

Torsdag

Fredag

06:30 Nyhetsmorgen 12:30 Drillos 06:00Tidsvitne: Danskebåten 13:00 i Falkenberg 10:30Sommermat Montebello camping 14:00 11:30NM-veka Første date 14:15 X-trial 12:30NM-veka: Sinnasnekker’n 15:30 13:30NM-veka Brille 15:45 14:30NM-veka: 4-stjernersX-trial middag 17:00 15:30NM-veka Praktisk info med Jon 17:15 NRK nyheter Almaas 17:30 16:30UEFA Brille Fotball-EM: EMstudio 17:30 Two and a Half Men 18:00 Fotball-EM: Sverige 18:00UEFA Two and a Half Men -18:30 PolenThe Big Bang Theory 20:00 19:00Dagsrevyen The Big Bang Theory 20:30 19:30Distriktsnyheter 4-stjerners middag 20:45 Dench på ville Borneo 20:30Judi Neste sommer 21:30 Di Derre 21:00KORK Nesteog sommer 23:00 21:30Kveldsnytt Åndenes makt 23:15 22:30Mennene Lunsj medsom Lilliplyndret Europa 23:00 Lunsj med Lilli 00:05 DB med Cooper 23:30Mysteriet Praktisk info Jon Almaas 00:30 Brille

06:30 Nyhetsmorgen 09:35 06:00Dagboken Rik på rabatt 10:15 08:30Folk: MomDen trygge dalen 11:00 09:00NM-veka 4-stjerners middag 11:15 Aquabike 10:00NM-veka: Sinnasnekker’n 13:00 11:00NM-veka Montebello camping 14:30 Motorbåt, 12:00NM-veka: Første date rundbane 13:00 Sinnasnekker’n 16:30 og 13:55NM-veka: Lunsj medBreaking Lilli hiphop 14:25 Lunsj med Lilli 18:30 14:55NM-veka 4-stjerners middag 19:00 15:55Dagsrevyen Two and a Half Men 19:30 16:25Distriktsnyheter Two and a Half Men 19:45 1 16:55Brennpunkt: The Big BangEPTheory 20:25 2 17:25Brennpunkt: The Big BangEPTheory 21:00 21 17:55Dagsrevyen Eliteserien 2021 21:10 EP 3 20:00Brennpunkt: 4-stjerners middag 21:50 drømmehager 21:00Fremtidens Neste sommer 22:55 21:30Distriktsnyheter Neste sommer 23:00 22:00Kveldsnytt Praktisk info med Jon 23:15 Jakta på det gode livet: Almaas Tyrkia 23:00 Kongen befaler 23:55 00:00Hvorfor Praktiskdet? info med Jon 00:20 The Wolfpack Almaas

06:00 Finaste Familjen 06:00Mandelmanns Nanny 08:00 Gård 08:30Gull Dr. Phil 09:00 eller gråstein 09:30 Dr. Phil 10:00 Sommerhytta 10:30Sommerhytta NCIS 11:00 11:30Mandelmanns NCIS: New Orleans 12:00 Gård 12:30Gull Junior Masterchef 13:00 eller gråstein USA 13:30 Hellstrøm rydder opp 14:00 Boligjakt i Danmark 14:30Boligknipen The Real Housewives of 14:55 DallasBygglov 16:00 15:30Nyhetene Real Housewives of 17:00 Beverly Hills 17:25 Truls à la Hellstrøm 16:3018.30-Nyhetene Forsidefruer 18:30 17:30 Hellstrøm rydder opp 18:45 Været 18:30Sportsnyhetene Charterfeber 18:50 19:30Toll Eventyrlig oppussing 19:00 20:30Toll Luksusfellen 19:30 21:30EURO I hodet på en 20:00 2020: Førgjerningskampen mannEURO 2020: Portugal 20:55 22:30 Svenske krimsaker Frankrike 23:30EURO I hodet på en morder 23:00 2020: Etter kampen 00:30Alle Lincoln Rhyme: 23:10 elsker EM Hunt For The Bone Collector 23:30 The Rookie 00:25 Hawaii Five-0

06:00 Finaste Familjen 06:00Sommerhytta Nanny 11:00 07:00Mandelmanns Mad About YouGård 12:00 07:25Gull Junior Masterchef 13:00 eller gråstein USA 08:20Boligjakt Dr. Phil i Danmark 14:00 09:05Boligknipen Dr. Phil 14:55 10:00Bygglov NCIS 16:00 10:50Truls NCIS:àNew Orleans 17:00 la Hellstrøm 11:50Dyrepasserne Junior Masterchef USA 18:00 12:5018.30-Nyhetene Hellstrøm rydder opp 18:30 13:50Været The Real Housewives of 18:45 DallasSportsnyhetene 18:50 14:50Toll Real Housewives of 19:00 Beverly 19:30 TollHills 15:50Märtha Forsidefruer 20:00 16:5021-Nyhetene Hellstrøm rydder opp 21:00 17:50Været Charterfeber 21:20 18:45Sportsnyhetene Eventyrlig oppussing 21:25 19:45Allsang 24 timerpåmed Gordon 21:40 grensen Ramsay 22:50 Farfar 21:30Alex Eventyrlig oppussing 23:20 og Aune 22:30Alex Mannen i mitt liv 23:35 og Aune 00:50The NCISRookie 23:55 00:50 Hawaii Five-0

tv

39

23.6-29.6

hele uken

Lørdag

Søndag

Mandag

Tirsdag

06:30 Nyhetsmorgen 11:30 Functional 06:00NM-veka: Danskebåten fitness 08:00 Mom 12:30 Skyting: rifle 08:30NM-veka: Else om: barn helmatch 09:30 Sinnasnekker’n 14:00 Functional 10:30NM-veka: Montebello camping fitness 11:30 Første date 15:00 Maratonpadling 12:30NM-veka: Sinnasnekker’n 16:15 13:30NM-veka: Snefrid ogSportsfly Erik blir 18:45 NM-veka influensere 19:00 14:00Dagsrevyen Voksensmerter 19:30 14:30Distriktsnyheter 4-stjerners middag 19:40 15:30Pridefest Two and a Half Men 21:10 rundt på skjener: 16:00Verda Two and a Half Men USA 16:30 The Big Bang Theory 21:55 i Brokenwood: 17:00Mysteria The Big Bang Theory Styggedom på marknaden 17:30 Eliteserien 2021: Studio 23:00 18:00Kveldsnytt Eliteserien 2021 23:15 i Brokenwood: 20:00Mysteria Kongen befaler Styggedom marknaden 21:00 Nestepå sommer 23:40 Musikk - låt for låt: 21:30NRK Neste sommer Norske sommerlåter 22:00 Politiskolen 00:15 00:00Whitney James Bond: Spionen som elsket meg

07:20 Rex-faktor - Kongeparets reiser Noreg: Verdikampen 06:00for Danskebåten 12:10 06:30NM-veka: 4-stjernersRoadracing: middag Superstock 600 middag 07:30 4-stjerners 13:05 Roadracing: 08:30NM-veka: Montebello camping Superstock 1000 camping 09:30 Montebello 13:50 Functional 10:30NM-veka: Montebello camping fitness 11:30 Sinnasnekker’n 15:00 Paragolf 12:30NM-veka: Sinnasnekker’n 15:30 Golf: matchspill 13:30NM-veka: Sinnasnekker’n 17:30 14:30UEFA NesteFotball-EM: sommer EMstudio 15:00 Neste sommer 18:00 15:30UEFA NesteFotball-EM: sommer 8-delsfinale 16:00 Neste sommer 20:00 16:30Dagsrevyen Neste sommer 20:30 - hele landets orkes17:00KORK Else om: barn ter: Jukebox live på Öland 18:00 Camping 22:00 19:00Florence Politiskolen 23:00 21:00Kveldsnytt Gutter er gutter 23:15 23:00Florence Naked Attraction Norge 00:00 deLillos 23:45Festivalsommer: Dagslys OverOslo hele konserten 02:05 Wahlgrens verden 00:45 03:05Belushi Wahlgrens verden 04:05 Wahlgrens verden

07:45 KORK - hele landets orkester: Jukebox live middag 06:00 4-stjerners 09:15 10:05NM-veka Neste sommer 09:30 Paraskyting: rifle 10:30NM-veka: Neste sommer 10:30 Enduro: speed 11:00NM-veka: Neste sommer 12:30 Skeet 11:30NM-veka: Neste sommer 14:00 Skateboard 12:00NM-veka: Neste sommer street 12:30 Team Solberg 15:45 13:30NM-veka: 4-stjernersDiscodans: middag freestyle og slow middag 14:30 4-stjerners 17:45 15:30NM-veka 4-stjerners middag 18:00 16:30Sommerauksjon 4-stjerners middag 19:00 17:30Dagsrevyen Eliteserien 2021: Studio 19:30 kjærlighet 18:00Med Eliteserien 2021for kanaler: Vietnam 20:00 Eliteserien 2021: Studio 20:15 Fotball-EM: EM20:30UEFA Kongsvikklinikken studio 21:00 Kongsvikklinikken 21:00 Fotball-EM: 21:30UEFA Kongen befaler 8-delsfinale 22:30 Voksensmerter 23:00 23:00Kveldsnytt Aldri voksen 23:15 - Gud velsigne 23:35Aukrust Aldri voksen vår Herre 00:05 Det kunne vært verre 00:05 og vært kjærligheten 00:35Cornelis Det kunne verre 00:40 Stjernekamp

07:00 Nyhetsmorgen 14:15 Nye takter på Haa06:00Folk: Danskebåten heim 10:30Gaard Montebello camping 15:00 nyheter 11:30NRK Første date 15:15 liv: Arne Nordheim 12:30Mitt Sinnasnekker’n 16:00 13:30Seniorsurferne Praktisk info med Jon 16:30 20 spørsmål Almaas 17:00 nyheter 14:30NRK Kongen befaler 17:15 Fotball-EM: 15:30UEFA Praktisk info medEMJon studio Almaas 18:00 16:30UEFA Brille Fotball-EM: 8-delsfinale 17:25 Two and a Half Men 20:00 18:00Dagsrevyen Two and a Half Men 20:30 18:30Distriktsnyheter The Big Bang Theory 20:45 Fugl Fønix 19:00Ringve The Big- Bang Theory 21:15 Durrells greske 19:30Familien 4-stjerners middag eventyr 20:30 Neste sommer 22:00 Durrells greske 21:00Familien Neste sommer eventyr 21:30 Snefrid og Erik blir 23:00 Kveldsnytt influensere 23:15 i paradis 22:00Mord Camping på Öland 00:05 Musikk låt forJon låt: 23:00NRK Praktisk info- med KORK med norske artister Almaas 00:45 00:00Sommerauksjon Brille

07:00 Nyhetsmorgen 15:00 nyheter 06:00NRK Danskebåten 15:15 liv: Finn Lied 09:30Mitt Sinnasnekker’n 16:00 10:30Seniorsurferne Montebello camping 16:30 spørsmål 11:3020 Første date 17:00 nyheter 12:30NRK Sinnasnekker’n 17:15 gjensyn 13:30Herskapelige Camping på Öland 17:45 fra lufta 14:30Norge 4-stjerners middag 17:50 15:30Tegnspråknytt Praktisk info med Jon 17:55 Ođđasat - nyheter på Almaas samisk 16:30 Brille 18:00 17:30Dagsnytt Two and a18Half Men 19:00 18:00Dagsrevyen Two and a Half Men 19:30 18:30Distriktsnyheter The Big Bang Theory 19:45 Helge 19:00Fetter The Big Bang Theory 20:15 Fotball-EM: EM19:30UEFA 4-stjerners middag studio 20:30 Neste sommer 21:00 21:00UEFA NesteFotball-EM: sommer 8-delsfinale 21:30 Brille 23:00 22:30Kveldsnytt Udda veckor 23:15 enklare liv 23:05Eit Udda veckor 00:00 - intervjuet 23:35Diana Praktisk info medsom Jon sjokkerte Almaas verda 00:40 Brille

06:00 Finaste Familjen 06:00Truls Nanny 10:00 à la Hellstrøm 06:35Animal Mad About You 11:00 Impossible 07:05 Junior Masterchef 12:10 Mandelmanns GårdUSA 08:00Gull Dr. Phil 13:10 eller gråstein 08:55Boligjakt Dr. Phil i Danmark 14:10 09:55Boligknipen NCIS 15:05 10:55Bygglov NCIS: New Orleans 16:00 11:55Truls Junior 17:00 à laMasterchef Hellstrøm USA 13:00Dyrepasserne Hellstrøm rydder opp 18:00 14:0018.30-Nyhetene The Real Housewives of 18:30 DallasVæret 18:45 15:00Sportsnyhetene Real Housewives of 18:50 Beverly Hills 19:00 Farfar 16:00Alex Forsidefruer 19:25 og Aune 17:00Alex Hellstrøm rydder opp 19:40 og Aune 18:05 Charterfeber 20:00 Sommerfest fra Telemark 19:0521-Nyhetene The Break-Up 21:00 21:30Været Just Go With It 21:20 00:00Sportsnyhetene Siste kveld med jentene 21:25 02:00Tour Wildde Things 21:35 France: Magasinet 04:20Sommerfest NCIS: New Orleans 21:45 fra Telemark 05:20 Nanny 22:20 The Rookie 23:15 We’re the Millers

06:00 Oiii 06:00Babbledyr Mad About You 06:01 06:30Booba Real Housewives of 06:05 Beverly Hills 06:09 Kjempemaskiner 07:25Jungeldyret ForsidefruerHugo 06:13 08:20Min Hellstrøm 06:37 livrett rydder opp 09:15Dyrepasserne Hellstrøm rydder opp 06:45 10:15Bonanza Hellstrøm rydder opp 07:15 11:15Bonanza Hellstrøm rydder opp 08:20 12:15Animal Charterfeber 09:20 Impossible 13:20Quizmester Charterfeber 10:30 14:25 Charterfeber 11:30 Sykkel: Tour de France 15:2518.30-Nyhetene Charterfeber 18:30 16:30Allsang Charterfeber 19:00 på grensen 17:30EURO Mom’s2020: NightFør Out 20:00 kampen 19:30 Blue Streak 20:55 EURO 2020: 8-dels finale 21:30 Get Hard 23:00 EURO 2020: Etter kampen 23:45Alle Batman 23:10 elskerBegins EM 02:30Ad Nerve 23:45 Astra 04:30 NCIS 02:20 Hamilton 05:30Hamilton Mad About You 03:20 04:20 The Rookie 05:15 Finaste Familjen

06:00 Oiii 06:00Babbledyr Nanny 06:01 06:30Booba Forsidefruer 06:04 07:30Den Forsidefruer 06:08 stygge andungen 08:30 og jeg Hellstrøm rydder opp 09:25 Mannen i mitt liv 06:30 Barnehageliv 11:45Bakebananas Boligkjøp i blinde 06:39 13:10Dyrepasserne Eventyrlig oppussing 07:00 14:10Dyrepasserne Eventyrlig oppussing 07:35 15:10Bonanza Eventyrlig oppussing 08:05 16:10Bonanza Eventyrlig oppussing 09:10 17:15Boligknipen 24 timer med Gordon 10:10 Ramsay 11:00 Mandelmanns Gård 19:00Mandelmanns Luksusfellen Gård 12:00 20:00Sykkel: Eventyrlig 13:00 Touroppussing de France 21:00EURO Batman v Superman: 17:45 2020: 8-dels finale Dawn of Justice 20:00 EURO 2020: Etter kampen 00:15Toll Just Go With It 20:30 02:4521-Nyhetene The Break-Up 21:00 04:55Været The Real Housewives of 21:20 DallasSportsnyhetene 21:25 21:35 Tour de France: Magasinet 21:50 Mr. & Mrs. Smith 00:25 Inside Chernobyl

06:00 Finaste Familjen 06:00Dyrepasserne Nanny 06:30 06:30Boligjakt Mad About You 07:00 i Danmark 07:00Mandelmanns Junior Masterchef 08:00 GårdUSA 08:00Gull Dr. Phil 09:00 eller gråstein 08:55Sommerhytta Dr. Phil 10:00 09:55Sommerhytta NCIS 11:00 10:55Mandelmanns NCIS: New Orleans 12:00 Gård 11:55Sykkel: Junior Tour Masterchef USA 13:00 de France 13:00 Hellstrøm rydder 18:30 18.30-Nyhetene opp 14:00Sportsnyhetene The Real Housewives of 18:55 DallasVæret 19:20 15:00Toll Real Housewives of 19:30 Beverly Hills2020: Før kampen 20:00 EURO 16:00EURO Forsidefruer 20:55 2020: 8-dels finale 17:00EURO Hellstrøm opp 23:00 2020:rydder Etter kampen 18:00 Charterfeber 23:10 Alle elsker EM 19:00The Eventyrlig 23:30 Rookie oppussing 20:00Hawaii Boligkjøp i blinde 00:25 Five-0 21:30Hawaii NCIS Five-0 01:20 22:30Mallorca Rush Hour 02:20 Files 00:30Pacific NCIS: New 03:20 Blue Orleans 01:30 NCIS 04:20 Bonanza 05:30 Finaste Familjen

06:00 Finaste Familjen 06:00Dyrepasserne Nanny 06:30 07:00Boligjakt Mad About You 07:00 i Danmark 07:30Mandelmanns Junior Masterchef 08:00 GårdUSA 08:30Gull Dr. Phil 09:00 eller gråstein 09:30Sommerhytta Dr. Phil 10:00 10:30Sommerhytta NCIS 11:00 11:30Mandelmanns NCIS: New Orleans 12:00 Gård 12:30Sykkel: Junior Tour Masterchef USA 13:00 de France 13:30 Hellstrøm rydder opp 17:15 EURO 2020: Før kampen 14:30EURO Hemmelige beundrere 17:55 2020: 8-dels finale Sverige 20:00 EURO 2020: Etter kampen 15:30 Real Housewives of 20:30 Toll Beverly Hills 21:00 21-Nyhetene 16:30Været Forsidefruer 21:20 17:30Sportsnyhetene Hellstrøm rydder opp 21:25 18:30Tour Charterfeber 21:35 de France: Maga19:30 Eventyrlig oppussing sinet 20:30 Eventyrlig oppussing 21:45 Grey’s Anatomy 21:30Nyhetene The Choice 22:40 23:50The Luksusfellen 23:00 Good Doctor 00:55The I hodet på en gjernings23:55 Rookie mann 00:50 Hawaii Five-0©Mediabuddy 01:50 Hawaii Five-0

–Vi henter, bringer og monterer maskiner

Vi har stort utvalg av robotklippere fra de største merkene. Priser fra kr 9499,-

06:00 Danskebåten 10:30 Montebello camping 11:30 Første date 12:30 Sinnasnekker’n 13:30 Brille 14:30 4-stjerners middag 15:30 Praktisk info med Jon Almaas 16:30 Brille 17:30 Two and a Half Men 18:00 Two and a Half Men 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 4-stjerners middag 20:30 Neste sommer 21:00 Neste sommer 21:30 Åndenes makt 22:30 Lunsj med Lilli 23:00 Lunsj med Lilli 23:30 Praktisk info med Jon Almaas 00:30 Brille

06:00 Rik på rabatt 08:30 Mom 09:00 4-stjerners middag 10:00 Sinnasnekker’n 11:00 Montebello camping 12:00 Første date 13:00 Sinnasnekker’n 13:55 Lunsj med Lilli 14:25 Lunsj med Lilli 14:55 4-stjerners middag 15:55 Two and a Half Men 16:25 Two and a Half Men 16:55 The Big Bang Theory 17:25 The Big Bang Theory 17:55 Eliteserien 2021 20:00 4-stjerners middag 21:00 Neste sommer 21:30 Neste sommer 22:00 Praktisk info med Jon Almaas 23:00 Kongen befaler 00:00 Praktisk info med Jon Almaas

06:00 Danskebåten 08:00 Mom 08:30 Else om: barn 09:30 Sinnasnekker’n 10:30 Montebello camping 11:30 Første date 12:30 Sinnasnekker’n 13:30 Snefrid og Erik blir influensere 14:00 Voksensmerter 14:30 4-stjerners middag 15:30 Two and a Half Men 16:00 Two and a Half Men 16:30 The Big Bang Theory 17:00 The Big Bang Theory 17:30 Eliteserien 2021: Studio 18:00 Eliteserien 2021 20:00 Kongen befaler 21:00 Neste sommer 21:30 Neste sommer 22:00 Politiskolen 00:00 James Bond: Spionen som elsket meg

06:00 Danskebåten 06:30 4-stjerners middag 07:30 4-stjerners middag 08:30 Montebello camping 09:30 Montebello camping 10:30 Montebello camping 11:30 Sinnasnekker’n 12:30 Sinnasnekker’n 13:30 Sinnasnekker’n 14:30 Neste sommer 15:00 Neste sommer 15:30 Neste sommer 16:00 Neste sommer 16:30 Neste sommer 17:00 Else om: barn 18:00 Camping på Öland 19:00 Politiskolen 21:00 Gutter er gutter 23:00 Naked Attraction Norge 23:45 Dagslys 02:05 Wahlgrens verden 03:05 Wahlgrens verden 04:05 Wahlgrens verden

06:00 4-stjerners middag 10:05 Neste sommer 10:30 Neste sommer 11:00 Neste sommer 11:30 Neste sommer 12:00 Neste sommer 12:30 Team Solberg 13:30 4-stjerners middag 14:30 4-stjerners middag 15:30 4-stjerners middag 16:30 4-stjerners middag 17:30 Eliteserien 2021: Studio 18:00 Eliteserien 2021 20:00 Eliteserien 2021: Studio 20:30 Kongsvikklinikken 21:00 Kongsvikklinikken 21:30 Kongen befaler 22:30 Voksensmerter 23:00 Aldri voksen 23:35 Aldri voksen 00:05 Det kunne vært verre 00:35 Det kunne vært verre

06:00 Danskebåten 10:30 Montebello camping 11:30 Første date 12:30 Sinnasnekker’n 13:30 Praktisk info med Jon Almaas 14:30 Kongen befaler 15:30 Praktisk info med Jon Almaas 16:30 Brille 17:25 Two and a Half Men 18:00 Two and a Half Men 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 4-stjerners middag 20:30 Neste sommer 21:00 Neste sommer 21:30 Snefrid og Erik blir influensere 22:00 Camping på Öland 23:00 Praktisk info med Jon Almaas 00:00 Brille

06:00 Danskebåten 09:30 Sinnasnekker’n 10:30 Montebello camping 11:30 Første date 12:30 Sinnasnekker’n 13:30 Camping på Öland 14:30 4-stjerners middag 15:30 Praktisk info med Jon Almaas 16:30 Brille 17:30 Two and a Half Men 18:00 Two and a Half Men 18:30 The Big Bang Theory 19:00 The Big Bang Theory 19:30 4-stjerners middag 20:30 Neste sommer 21:00 Neste sommer 21:30 Brille 22:30 Udda veckor 23:05 Udda veckor 23:35 Praktisk info med Jon Almaas 00:40 Brille

06:00 Nanny 08:30 Dr. Phil 09:30 Dr. Phil 10:30 NCIS 11:30 NCIS: New Orleans 12:30 Junior Masterchef USA 13:30 Hellstrøm rydder opp 14:30 The Real Housewives of Dallas 15:30 Real Housewives of Beverly Hills 16:30 Forsidefruer 17:30 Hellstrøm rydder opp 18:30 Charterfeber 19:30 Eventyrlig oppussing 20:30 Luksusfellen 21:30 I hodet på en gjerningsmann 22:30 Svenske krimsaker 23:30 I hodet på en morder 00:30 Lincoln Rhyme: Hunt For The Bone Collector

06:00 Nanny 07:00 Mad About You 07:25 Junior Masterchef USA 08:20 Dr. Phil 09:05 Dr. Phil 10:00 NCIS 10:50 NCIS: New Orleans 11:50 Junior Masterchef USA 12:50 Hellstrøm rydder opp 13:50 The Real Housewives of Dallas 14:50 Real Housewives of Beverly Hills 15:50 Forsidefruer 16:50 Hellstrøm rydder opp 17:50 Charterfeber 18:45 Eventyrlig oppussing 19:45 24 timer med Gordon Ramsay 21:30 Eventyrlig oppussing 22:30 Mannen i mitt liv 00:50 NCIS

06:00 Nanny 06:35 Mad About You 07:05 Junior Masterchef USA 08:00 Dr. Phil 08:55 Dr. Phil 09:55 NCIS 10:55 NCIS: New Orleans 11:55 Junior Masterchef USA 13:00 Hellstrøm rydder opp 14:00 The Real Housewives of Dallas 15:00 Real Housewives of Beverly Hills 16:00 Forsidefruer 17:00 Hellstrøm rydder opp 18:05 Charterfeber 19:05 The Break-Up 21:30 Just Go With It 00:00 Siste kveld med jentene 02:00 Wild Things 04:20 NCIS: New Orleans 05:20 Nanny

06:00 Mad About You 06:30 Real Housewives of Beverly Hills 07:25 Forsidefruer 08:20 Hellstrøm rydder opp 09:15 Hellstrøm rydder opp 10:15 Hellstrøm rydder opp 11:15 Hellstrøm rydder opp 12:15 Charterfeber 13:20 Charterfeber 14:25 Charterfeber 15:25 Charterfeber 16:30 Charterfeber 17:30 Mom’s Night Out 19:30 Blue Streak 21:30 Get Hard 23:45 Batman Begins 02:30 Nerve 04:30 NCIS 05:30 Mad About You

06:00 Nanny 06:30 Forsidefruer 07:30 Forsidefruer 08:30 Hellstrøm rydder opp 09:25 Mannen i mitt liv 11:45 Boligkjøp i blinde 13:10 Eventyrlig oppussing 14:10 Eventyrlig oppussing 15:10 Eventyrlig oppussing 16:10 Eventyrlig oppussing 17:15 24 timer med Gordon Ramsay 19:00 Luksusfellen 20:00 Eventyrlig oppussing 21:00 Batman v Superman: Dawn of Justice 00:15 Just Go With It 02:45 The Break-Up 04:55 The Real Housewives of Dallas

06:00 Nanny 06:30 Mad About You 07:00 Junior Masterchef USA 08:00 Dr. Phil 08:55 Dr. Phil 09:55 NCIS 10:55 NCIS: New Orleans 11:55 Junior Masterchef USA 13:00 Hellstrøm rydder opp 14:00 The Real Housewives of Dallas 15:00 Real Housewives of Beverly Hills 16:00 Forsidefruer 17:00 Hellstrøm rydder opp 18:00 Charterfeber 19:00 Eventyrlig oppussing 20:00 Boligkjøp i blinde 21:30 NCIS 22:30 Rush Hour 00:30 NCIS: New Orleans 01:30 NCIS

06:00 Nanny 07:00 Mad About You 07:30 Junior Masterchef USA 08:30 Dr. Phil 09:30 Dr. Phil 10:30 NCIS 11:30 NCIS: New Orleans 12:30 Junior Masterchef USA 13:30 Hellstrøm rydder opp 14:30 Hemmelige beundrere Sverige 15:30 Real Housewives of Beverly Hills 16:30 Forsidefruer 17:30 Hellstrøm rydder opp 18:30 Charterfeber 19:30 Eventyrlig oppussing 20:30 Eventyrlig oppussing 21:30 The Choice 23:50 Luksusfellen 00:55 I hodet på en gjerningsmann ©Mediabuddy

Våre robotklippere sikrer deg en jevn og fin plen hele sommeren.

Hurumveien 19B, 3440 Røyken | 31 28 52 13 | post@wearmaskin.no


– NR. 10 - 2021

HISTORISK

40

SUDOKU

Det sjarmerende spillet fotball Om fotball kom seint til ungdom i Drammen, var tidspunktet heldig siden den private Drammens Idrætspark nettopp var etablert. Da denne ble nedlagt våren 1905, kom baneidretten fotball i knipe, men tidsånden var på fotballens side. Da fotballspillet gjorde sitt inntok i Norge og Drammen, hadde den med seg noe spennende: en idé og en form som var helt fremmed i vår idrettskultur som til da var basert på friluftslivets og atletikkens grunnverdier. Dette helt nye – et lekent lagspill – var basert på lekens frie utfoldelse og ble dermed sjarmerende uforutsigbart. Etter hvert trykket folket spillet til sitt bryst, enten folk befant seg på banen eller på tribunen. Som på alle andre steder ble fotballspillet også her i byen etter hvert en sommeridrett for hvermann, og en idrett sær-

ARENAEN: Drammen ble fort hektet på fotballens sjarm og uforutsigbarhet. lig arbeiderklassen tok til seg. Drammen var i sterk vekst som industriby ved de tider. Ungdom flyttet inn fra landdistriktene til en tilværelse på et fremmed sted. Blant disse som fant kveldene stusselige på hybler og gatehjørner, var det naturligvis mange virkelyst-

ne. Arbeidsdagene var lange. Men sommerkveldene var lyse lenge. Dessuten var søndagen helt og holdent deres. Klubber og foreninger, og mer løst organiserte sammenslutninger med formål fotball, poppet opp i de første årene rett etter unionsoppløsningen.

er på Facebook

– finn oss og lik oss

Lang erfaring innen bilskade/SMART Repair.

Lakkskader eller bulker? Produsert av BYAVISA

så Vi tar og rag! gsoppd n i r k i s r o f

Ring 901 87 000 se www.bilkosmetikk.no Kvalitetsgaranti, gode referanser og ferdig på dagen. se www.bilkosmetikk.no ww.bilkosmetikk.no www.bilkosmetikk.no Avd. Drammen/Åssiden Ingvald Ludvigsensgate 21, 3027 Drammen Vis a vis Carlsen og Fritzøe Epost: drammen@bilkosmetikk.no

Avd. Asker/Bærum Brusetsvingen 27b, 1395 Hvalstad Epost: hvalstad@bilkosmetikk.no

Produsert av BYAVISA

SMART Repair raskt – enkelt – rimeligere

Produsert av BYAVISA

– kjør innom for kostnadsfri taksering

Avd. Økern Haslevangen 47, 0597 Oslo ved siden av NAF-senteret Epost: oslo@bilkosmetikk.no

Avd. Drammen/Åssiden Avd. Asker/Bærum Avd.Avd. Avd.Avd. Drammen/Åssiden Avd.Avd. Asker/Bærum Økern Drammen/Åssiden Asker/Bærum Økern Avd. ØkernAvd. Økern 21, Brusetsvingen 3027 Drammen27b, Brusetsvingen 27b, Haslevangen 0597 Ingvald LudvigsensgateIngvald 21, 3027Ludvigsensgate Drammen 27b, Haslevangen 47,(Haslevangen 0597 OsloOslo Brusetsvingen Haslevangen 47, 0597 Eikenga 17 47),47, 0597 OsloOslo Visog a vis Carlsen og Fritzøe 1395 ved siden av NAF-senteret siden av NAF-senteret Vis aVis vis Carlsen og Fritzøe Hvalstad ved siden av NAF-senteret NAF-senteret a vis Carlsen Fritzøe 1395 Hvalstad 1395 Hvalstad vedved siden av Epost: drammen@bilkosmetikk.no Epost: hvalstad@bilkosmetikk.no Epost: oslo@bilkosmetikk.no Epost: drammen@bilkosmetikk.no Epost: hvalstad@bilkosmetikk.no Epost: oslo@bilkosmetikk.no Epost: oslo@bilkosmetikk.no Epost: drammen@bilkosmetikk.no Epost: hvalstad@bilkosmetikk.no Epost: oslo@bilkosmetikk.no