Page 1

СОДРЖИНА

1


GR EEN WOR LD

Меѓународната корпорација GREEN WORLD е транснационална група од компании специjализирана во производството и рспространувањето на производи за здравјето, базирани на традиционалната кинеска медицина. Корпорацијата постојано ја проширува својата дејност, користејќи ги постигнувањата на осум научно истражувачки центри и лаборатории за разработка и создавање на уникатни формули за здравјето. Помеѓу нив се: Научно истражувачки центар за биоинжињерство, Истражувачки центар за микробиологија, Онколошки центар, Научно – истражувачки центар за изучување на оштетувања на имунолошкиот систем. Научно – истражувачкиот центар за исхрана, Истражувачки институт за СПИН, Научно истражувачки центар за традиционална кинеска медицина и др. Располага со сопствени бази за култивирање и со производни комплекси за преработка на суровините коишто одговараат на меѓународните стандарди GMP. Секоја година 10% од приходот на корпорацијата се издвојува за истражувања и за разработка на нови производи. Главната централа на GREEN WORLD се наоѓа во Мичиген, САД. Корпорацијата регистрирана и акредитирана во Федералната управа на лекарски средства во САД. Нејзините производни бази се наоѓаат во државата Јужна Каролина (САД) и во центарот на Кинеската традиционална медицина – град Тјанцзин (Северна Кина). Сите процеси на производство имаат американски сертификати FDA, a високиот квалитет на производите се потврдува и од сертификатот CQC. Производите на Green World ги имаат неопходните меѓународни сертификати коишто ги прават се популарни и достапни во цел свет FDA, GMP, HALAL, ISO. Непроменливиот поддржувачки висок квалитет на производите во времетраење на повеќе од 10 години и целосниот развој на корпорацијата ја имаат стекнато довербата на Владата во Кина и истата му дала на Green World еколошки чиста земја во предградието на град Нанкин за да го стимулира и поддржи понатамошниот развој и проширувањето на производната база. Производите со логото Green World ги имаат поминато сите неопходни санитарно – медицински анализи, тестирања, проверки и се докажани како производи кои имаат постојана гаранција за квалитет. Корпорацијата ги остварува сите стапки, коишто истата ја водат кон остварување на основната цел: „Создавање на најголемата и внимателно обмислена лековита програма на основа на традиционалната кинеска медицина“.

2


Производите на корпорацијата имаат освоено исклучителен авторитет и доверба во целиот свет. Помеѓу признанијата и наградите на Green World светската федерација на претприемачите и инвеститорите во Њу Јорк, Златен медал на Кинеската превентивна медицина Научниот саем за заштита на здравјето на Меѓународната седмица на мирот, Златен медал на Саемот на кинеските научни и технолошки производи за најдобрите производи, создадени за жени и деца, Признаена е за нетворк компанија компанија којашто се развива најбрзо во Азиско – тихоокенскиот регион, Член е на две од најценетите научни институции во Јужна Африка. Корпорацијата три пати е признавана за една од 10-те нај конкурентни компании коишто произведуваат производи за здравје во Азиско – тихоокенаскиот регион. До моментов компанијата има 45 различни патенти во целиот свет. Биолошкоактивните производина корпорацијата имаат уникатен состав. Тие претствуваат балансиран комплекс од микро и макро елементи, витамини, природни антиоксидати, биолошки активни супстанции. Благодарение на иновативната технологија на нивното приготвување, активните супстанции во лековитите комплекси брзо навлегуваат и лесно се апсорбираат од сите ткива, што води до значително обновување и обнова на човечкиот организам. Светската здравствена организација го одбележува фактот дека се повеќе луѓето се вознемирени за тоа како да го зачуваат своето здравје. Затоа се зголемува бројот на луѓето кои се интересираат за превентива на здравјето. Во врска со тоа за да може човек да си ја исполни желбата да го сочува своето здравје, на прво место е неопходно да свати дека превентивата од заболувања треба да биде водечка и да се претвори во непромелив дел од секојдневниот живот. Освен тоа, луѓето треба постојано да добиваат најнови информации за тоа какви се современите достигнувања на науката и праксата во таа насока. Во новиот миленниум човекот треба да се стреми да се грижи за своето здравје за поретко да доаѓа до здравствени проблемии и полесно да ги спречува заболувањата. Корпорацијата Green World има разработено серии на лековити производи коишто го намалуваат нивото на липидите во крвта, се борат со малигните заболувања, ја регулираат работата на имунолошкиот систем. Од првиот ден на производството на тие производи тие беа од корист на многу луѓе.

ИН И ЈАН Теоријата за енергиите Ин и Јан е основоположник, камен темелник на кинеската филозофија, а во кинеската медицина Ин и Јан се двете основни енергии. Тие постојано се спротивставуваат една на друга и се ограничуваат. Но, истовремено и меѓусебно се подпомагаат и поддржуваат. При определени услови тие енергии се трансформираат една во друга. Затоа се смета дека Ин и Јан го одржуваат балансот и хармонијата, при коишто животот се задржува, се развива и завршува. Човекот е потполно здрав само кога Ин и Јан се во хармонија. Ако тие го изгубат балансот и една од двете енергии проевладува, независно дали има недостиг или вишок на една од енергиите, човекот се разболува. Може да се направи следната аналогија: бидејчи Ин ја симболизира водата, а Јан – сончевата светлина, само кога има доволно вода и светлина, енергиите се избалансирани, т.е. може да постои живот. Излишното количество на вода или нејзиниот недостиг можат да предизвикаат соодветно поплава или суша и тоа да го уништи животот. На сличен начин јаките зраци горат се живо, а при ниски температури животот замрзнува. Принципот на баланс помеѓу Ин и Јан, нивната симбиоза се вплотени во сите производи на корпорацијата Green World. На пример за да се балансираат тонизирачките тревки Јан, во формулата на дадениот производ се вклучени и тонизатори Ин – како што се плодовите на дренот и лимонската трева. Тоа ја прави целата лековита формула поефективна бидејќи тонизаторите Ин ја обезбедуваат основната храна на енергијата Јан. Теоријата за Ин и Јан и теоријата за петте елементи го формираат јадрото на традиционалната кинеска медицина.

3


ПЕТТЕ ЕЛЕМЕНТИ Теоријата за ПЕТТЕ ЕЛЕМЕНТИ древна кинеска филозофија според која секој систем се состои од определени основни елементи и тие можат да бидат обединети во пет основни категории: вода, оган, дрво, метал и земја. Тие пет елементи како во природата, така и во човечкиот организам се поддржуваат, заштитуваат и меѓусебно се балансираат. Само на тој начин се обезбедува стабилноста на даден систем, вклучително и целокупниот човечки организам. Кинеските лекари по медицина и научниците ја користеле оваа теорија за да го анализираат и да го објаснат сложеното човечко тело, неговите заболувања и методите за неговото лекување. Една од најважните идеи на којашто се основаат теориите за Ин и Јан за Петте елементи е идејата за целоста холистичката идеја дека секој систем во организмот на сите живи суштетсва е неразделна од остнатите. Практично тоа значи дека кога ќе се заболи еден орган, тоа влијае и на останатите органи. При лекување на еден дел од телото неопходно е да се обрнува внимание на цеиот организам, при што главната цел е – да не се причинува штета на други органи. Имено, холистичкиот пристап ја одликува кинеската медицина од западната и е причина страничните ефекти да бидат реткост во кинеската медицина. Холистичкиот пристап наоѓа израз во секоја формула на производите коишто се создаваат во научните лаборатории на корпорацијата Green World.

БИОЛОШКО АКТИВНИ ПРОИЗВОДИ НА GREEN WORLD Производите за превентивна исхрана со марката Green World имаат уникатен состав којшто вклучува: • балансиран комплекс на микроелементи • витамини • природни антиоксиданси • биолошки активни супстанции Користењето на биолошки активна исхрана не е лек за сите неволји. Таа е само средство за корегирање на режимот на исхрана и има силно изразен лековит ефект. Биолошки активните производи на корпорацијата Green World се користат и треба да се користат пред се за да се зачува и зголеми внатрешната резерва на организмот и да се активира процесот на самооздравување во телото. Производите на корпорацијата Green World: • имаат определена лековите функција • соодветни се за употреба од страна на секој човек • не бараат посебни медицински препораки • не се лекарства, туку само ги регулираат и нормализираат функциите на организмот • тие се посебен вид на производи, наоѓајќи се помеѓу храната и лекарствата.

Карактеристики на производите на корпорација Green World: • содржат бројни прехранбени супстанции, витамини и микроелементи • имаат балансиран сооднос помеѓу состојките • обезбедуваат максимална биолошка достапност на вложените компоненти, што им дозволува на активните супстанции целосно и брзо да се апсорбираат од стомакот и цревата • отсуствуваат странични ефекти (освен индивидуална неподносливост спрема определени состојки) • лесни се за употреба • можат да се користат долгорочно, без тоа да предизвика негативна реакција во организмот.

4


ПОЛИСАХАРИДИ ЛЕКОВИТИ ГАБИ

5 5


ПОЛИСАХАРИДИ · ЛЕКОВИТИ ГАБИ

КОРДИЦЕПС ПЛУС Код: 0001 Состав: прав од мицелиум на Кордицепс, екстакт од корен Жен Шен, шарки (рогови) од елен Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 1-2 пати на ден по 1-2 капсули.

Карактеристики Најактивно превентивните и обновувачки својства на Кордицепс Плус се јавуваат при заболувања на респираторниот, уринарниот и половиот систем. Освен тоа тој позитивно влијае и на дигестивниот, кардиоваскуларниот и други системи во човечкиот прганизам. Ги подобрува функциите и на редица органи. Се користи за превентива или за комплексна терапија на многу од заболувањата на органите и системите, вклучително и на полови проблеми кај мажите и жените. Се препорачува на луѓе со намалена отпорност спрема различни заболувања. Во главно Кордицепс Плус е насочен кон одржување или обнова на различни функции на човечкиот организам.

Дејство врз организмот • има антитоксично дејство • ја намалува температурата при настинка и тресја, се користи и при посериозни заболувања на респираторниот систем • го спречува развојот на воспалителни процеси во системот на белите дробови • соодветен е при проблеми со уринирањето и отоци на долните екстремитети, болки во грбот и тежина во нозете, слабост и умор при одење, шум во ушите и губење на свест, влошување на состојбата на косата и слухот (според милениумското искуство на кинеската традицинална медицина, тие процеси се поврзани со пореметување на функциите на бубрезите) • го намалува Дејството на токсичните супстанции коишто ги ослабнуваат бубрезите • има активно антитумурно дејство • го подобрува памтењето и работата на мозокот, го обезбедува потхранувањето на клетките на големиот мозок, го намалува ризикот од инфаркт • ја подобрува состојбата при атеросклероза, исхемична болест на срцето, пореметување на периферната циркулација • при возрасни промени на мускулите , коските и зглобовите • ја подобрува состојбата на крвта, го зголемува нејзиниот обем, ја подобрува циркулацијата, го стимулира создавањето на црвени крвни клетки • позитивно влијае на состојбата на централниот нервен систем • има чувствително Дејство при импотенција, хроничнен простатитис, аденом на простатата • ја обновува сексуалната и репродуктивна функција на организмот, ја зголемува половата активност • ја ублажува состојбата при остеопороза, артритис, артроза, болки во зглобовите и последици од парализа • го нормализира крвниот притисок и нивото на холестеролот • ја забрзува регенерацијата на ткивата, зараснувањето на раните и на коскитепо операција

6


• го штити организмот од стрес, му ги забрзува природните функции за опоравување, ги зголемува отпорните сили на организмот спрема неповолни надворешни влијанија • кај спортистите – ги зголемува показателите на брзина и сила, го подобрува опоравувањето и рехабилитацијата после спортски повреди, ги намалува појавите на трема • има силен подмладувачки и тоинзирачки ефект – ја одложува појавата на привите признаци на стареење • го продолжува животот • ја активира енергетската размена во организмот

МАЦУТАКЕ ПЛУС Код: 0123 Состав: прав од мицелиум на Мацутаке и Црна дрвна габа, екстракти од глог и од аспарагус, полен од цветови од јасен Пакување:100 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 1-2 пати на ден по 1-2 капсули.

Карактеристики Ја зголемува активноста на имунолошкиот систем, дејствува антирадиоактивно, ги апсорбира канцерогените супстанции и ги исфрла од организмот, му помага на телото да се избори со вирусните заболувања и габични инфекции, ја намалува веројатноста од појава на тумори.

Дејство врз организмот 1. Превентива при онколошки заболувања • се користи во режимот на исхрана на луѓе коишто страдаат од онколошки заболувања • ги намалува негативните последици од хемотерапија и радиотерапија • ја нормализира имунолошката активност на организмот при секакви хронични заболувања • соодветен е при: вирусни, бактериолошки и габични инфекции, при неповолна еколошка средина, при зголемени стресни оптоварувања, при потреба од брз и долготраен подмладувачки ефект. 2. Како заздравувачко средство • има улога на имуномодулатор – го зајакнува клеточниот имунитет, го заслабнува при хиперфункција и не му делува кога истиот е во нормала • придонесува за регресија на првичните тумори и метастази • има антивирусно дејство • има антивоспалувачки својства • пројавува адаптогени својства, обезбедувајќи отпорност на организмот спрема неповолни фактори на надворешната околина • онко – и херопротектор (го штити организмот од формирање на тумори и има подмладувачко дејство врз кожата и врз целиот организам).

7


ПОЛИСАХАРИДИ · ЛЕКОВИТИ ГАБИ

РЕЈШИ ПЛУС Код: 0003 Состав: Прашок од печурка Рејши, прашок од мицелиум на Кодицепс, екстракт од корен Жен-шен Пакување: 60 капсули од 300 мг. Начина на употреба: 1-2 пати на ден по 1-2 капсули.

Карактеристики Има улога на адаптоген (ја подобрува адаптацијата на човечкиот организам кон неповолните фактори на околината) и имуномодулатор (ја зголемува издржливоста и го зголемува животниот тонус на организмот). Има редица лековити својства, насочени кон подобрување на работата на органите и нормализирање на функциите на човечкиот организам. Се користи за превентива или за комплексна терапија на редица распространети пореметувања кај работата на органите во човечкиот организам. Тој комплексен производ има исклучително висока биолошка активност и и достапност, поради високата содржина на полисахариди во составот на габите Рејши и Кордицепс. Познато е дека здравјето на клетките и соодветно на тоа – здравјето на човекот, директно зависат токму од „работата“ на полисахаридите.

Дејство врз организмот • ја подобрува физиолошката состојба и ги зголемува заштитните функции на организмот • дејствува антионколошки при бенигни и при малигни тумори • важно е да се прима при заболувања на крвниот систем, при недостиг на тромбоцити и леукоцити во текот на радио – и хемотерапијана болни од рак • дејствува антивоспалително и антитоксично • за превентива и комплексна терапија на атеросклероза, исхемичка болест на срцето, конорарана недоволност и многу други заболувања на кардиоваскуларниот и крвниот систем • го штити црниот дроб (за превентива и комплексна терапија на заболувања како хроничен хепатит, цироза на црниот дроб и мн. др.) • за превентива и комплексна терапија на дишните патишта – туберкулоза, астма, емфизем на белите дробови, бронхитис • ја нормализира микрофлората на слизестата површина на носот и на дишните патишта • соодветен е при различни заболувања на бубрезите и целиот уринарен и полов систем • при секакви алергии и алергергиски болести • ја регулира количината на липидите и нивото на шеќер во крвта, ги подобрува функциите на ендокриниот систем • го нормализира сонот, ја зголемува физичката активност, создава позитивно расположение • ги успорува процесите на стареење.

8


ХОУ ТОУ Код: 0121 Состав: екстракти од габите: Хоу Тоу, Дитуј, Шитаке, Бела дрвна габа, од папаја, полен од бор. Пакување: 100 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 3 пати на ден по 2-3 капсули.

Карактеристики Има антивоспалувачко дејство (ја намалува појавата на чирови во стомакот и цревата), превентива од онколошки болести во различните делови на дигестивниот систем, има редица лековити својства, насочени кон работата на стомачно цревниот тракт, го активира имунолошкиот систем.

Дејство врз организмот Уште од древноста во Кина за „поправка“ на дигестивниот систем ја користеле габата Хоу Тоу. Во традиционалната кинеска медицина оваа габа се користела заради многуте лековити дејства: • го неутрализира дејството на стомачните иселини, заштитувајќи ги ѕидовите на стомакот од нивно Дејство при појава на чирови, го стимулира Дејството на слузестата површина на стомакот, придонесува за регенерација на внатрешната површина на стомакот • ја подобрува циркулацијата во дигестивниот тракт, ја стимулира апсорпцијата во стомакот и цревата • ја подобрува подвижноста на стмакот и цревата, го забрзува ослободувањето на стомакот и на дебелото црево • спречува равој на туморни процеси во стомачно цревниот трект и се разгледува како клиничка поддршка при лекување на онкологии во различните делови на дигестивниот тракт. Соодветен е за превентива и комплексна терапија при пореметена работа на дигестивниот системи во делумно пореметени процеси на рамена при изготвувањето на инсулин, при појава на дијабетес, при намалени функции на имунолошкиот систем, ефективен е при дисбаланс на исхраната. Превентивно и обновувачко средство при пореметена работа на стомачно цревниот тракт, го нормализира нивното на шеќер во крвта. • Се препорачува на луѓе коишто често користат производи од брза храна и полуфабрикати. • Употребата на капсулите со мицелуим на габата Тоу Хоу придонесува уште и за: • стимулирање на работата на органите од стомачно цревниот тракт • регулирање на процесите на размена во дигестивниот систем • отстранување на дисбалансот од начинот на исхрана и од пореметена размена на супстанции • превентива и терапија на дијабетес • поддршка при чирови, како и при малигни и бенигни тумори на стомачно цревниот тракт • подобрување на апетитот • регулирање на подвишноста на стомачно цревниот тракти и секрециите на стомачната дигестија • подобрување на активноста на пепсинот и заштита на стомачната лигавица • подобрување на физичката активност • заздравување на имунолошкиот систем.

9


ПОЛИСАХАРИДИ · ЛЕКОВИТИ ГАБИ

ЦРНА ДРВНА ГАБА ПЛУС Код: 0122 Соствав: Мицелуим на Црна дрвена габа, полен од габата Шитаке, фермрнтиран црвен ориз и екстракти од: „барски опал“ и боровинка. Пакување: 100 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 3 пати дневно по 2-3 капсули.

Карактеристики По прецизни истражувања во научните институции на корпорацијата Green World е создадена специјална комбинација којашто делува тонизирачки и заздравувачки врз човечкиот организам и ефективно го обновува по доживеан инфаркт, при што истовремено покажува ефекти против тумор и рак.

Дејство врз организмот • Успешно се користи при превентивна и комплексна терапија на заболувања на системот на циркулација и пореметувања на супстанциите во садовите, како и: • за отстранување на различни пореметувања во циркулацијата • при главоболка, вртоглавица • при стегање или отсечна болка во градите, палпитација • за подобрување на памтењето, при проблеми со говорот и слухот • при пореметување на липидниот метаболизам, како и зголемено ниво на холестерол, склоност кон тромбози, проширени вени • при кардиоваскуларни заболувања, вклучително и атеросклероза, инфаркт, инсулт, хипертонија • при пореметена размена на супстанциите и проблеми со цревата (издувување на стомакот, гадење, повраќање, неспокој, лошо расположение) • при онколошки заболувања, вклучително и метастази и интоксикации • при остри и хронични труења • при хипоимунолошки состојби од секакво потекло (налалување на активноста на имунолошкиот систем) • при еколошки неповона средина, вклучително и радиација или за време и по радиотерапија при заболувања од рак). Биолошки активни супстанции во Црната дрвна габа во праксата: • ја нормализира состојбата на крвоносниот систем и го оптимизира засирувањето на крвта • го наламува вискозитетот на крвта и го нормализира крвниот притисок • ги намалува алергиските појави • имаат антирадијациско и антивоспалувачко дејство • имаат истакнат антиуморен ефект.

10


ШИИТАКЕ ПЛУС Код: 0124 Состав: Екстракти од габите Шиитаке, Кориолус, Рејши, кинеска дереза, артишок и полен од бор. Пакување: 100 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 3 пати дневно по 2 капсули

Карактеристики Ги штити клетките на црниот дроб од автоимунолошко дејство од можна повреда од различни агенти, како: вируси, хемикалии, лекарства. Може да се користи за превентива при рак на црниот дроб, цироза на црниот дроб и црнодробна инсуфиенција. Го поттиснува процесот на размножување на клетките на рак во црниот дроб. Ја обновува нормалната размена на супстанциите и синтеза на ензимите во црниот дроб. Научниците потврдуваат дека габата Шиитаке содржи онолку белковини колкушто има во гравот и грашокот и може да служи како замена за животинскиоте протеини. Содржи уште 9 аминокиселини, неопходни за човечкиот организам. Богата е со витамините B и D. Шиитаке има исто и големо количество на цинк, мед, калциум, натриум, калиум, фосфор и полисахариди. Кориолусот е уникатна помеѓу високите габи поради широката примена како во традиционалното лекување со билки, така и во современата клиничка пракса. Содржи супстанции против ракот, го зацврстува имунитетот, има антивирусни, антиоксидансни и антибактериски својства. Кинеската дереза се користи првенствено како тонизатор за црниот дроб. Го спречува изградувањето на црнодробните клетки, го намалува наталожувањето на масти на неговите клетки, ја спречува појавата на туморни форми. Артишокот е моќен хепатопротектор, јанормализира работата на црниот дроб и на жолчниот меур, ги обновува процесите на формирање на жолчка и одделување на жолчка во црниот дроб. Ја одржува кожата во одлична состојба и обезбедува важни хранливи супстанции за организмот.

Дејство врз организмот • ги заштитува клетките на црниот дроб од повреди, ги подобрува неговите функции • позитивно влијае на изработувањето и одделувањето на жолчната течност, значително ја олеснува работата на црниот дроб при детоксикација на организмот, ги раствора токсичните супстанции • за превентива и комплексна терапијапри цироза на црниот дроб, рак на црниот дроб и на жолчниот меур, постоперативни состојби на тумор и спроведување на хемотерапија • ја подобрува способноста на организмот да се спротивставува на различни инфекции, вклучително и вирусни • влијае позидивно и зазадравувачки – ја обновува силата по долготрајно боледување, ја зголемува издржливоста на организмот, го продолжува животниот век.

11


ПРОЧИСТУВАЊЕ НА ОРГАНИЗМОТ

12 12


ГАН БАО Код: 0078 Состав: силибинин, екстракти од кинеска лимонска трева, корен на градинарски чај од црвен корен, женско биле. Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: за возрасни 2 пати на ден по 2 капсули.

Карактеристики Ги вади токсините од прганизмот, ги регенерира клетките на црниот дроб. Дејствува превентивно или во комплексна терапија при пореметена работа на црниот дроб и на жолчниот меур, при понизок имунитет. Основните компоненти во составот на производот се: Силибинин – ја зајакнува клеточната мембрана на црнодробните клетки, им ги подобрува заштитните својства и овозможува формирањето на нови клетки. Ги регенерира оштетените клетки на црниот дроб. Го нормализира како многу слабото, така и зголеменото одделување на жилчката, ја нормализира моториката на жолчните патишта при нивна дискинезија. Има антиоксидантски својства (повисоки од оние на витамините С и Е). Го штити црниот дроб од труења – го подпомага отстранувањето и одделувањето на отровите, згура, радионуклеидите и слободните радикали коишто предизвикуваат појава на рак. Го намалува нивото на холестерол во крвта. Има зацврстувачко дејство врз имунолошкиот систем, го намалува ризикот од срцеви и онколошки заболувања. Кинески лимоник – во составот на Ган Бао ја подобрува работата на стомачно цревниот тракт, неговата моторика и секретната функција (важи при намалена обработка на храната). Ја намалува секрецијата на стомачните жлезди (се користи во комплексна терапија при гастрит и чир на стомакот). Ја тонизира мазната мускулатура на матката (се користи во комплексан терапија на гинеколошки заболувања, како и неплодност). Ја тонизира скелетната муслулатура, што му овозможува на лимоникот да се вклучува во шеми за лекување на мускулоскелетнизаболувања. Ја подобрува и активизира размената на супстанции. Женско биле – во наредната медицина коренот на оваа билка уште од древноста се вклучувал во скоро сите лековити средства против кашлица, астма, заболувања на бубрезите и мочниот меур, гастритис, треска, болести на белите дробови и др. Во тибетската медицина тој корен се користи при лекување на туберкулоза, на кардиоваскуларни заболувања и како антивоспалувачко средство.

Дејство врз организмот Задолжително е користењето на Ган Бао при: • остар и хроничен хепатит • холециститис • дискинеза на жолчните патишта • состојба по инфективни и токсични хепатити • диспрофија и масна инфилтрација на црниот дроб • панкреатит • цироза на црниот дроб. Се препорачува кај луѓе коишто прекумерно користат алкохол и цигари или се принудени подолг период да примаат високи дози на лекарства. Производот е наменет да ги одржува или обновува функциите на црниот дроб и жолчниот меур.

13


ПРОЧИСТУВАЊЕ НА ОРГАНИЗМОТ

ЖЕН ТОН (прочистување на дебелото црево) Код: 0052 Состав: екстракт од корени на Шен Шен , Планиски многуцвет, Алое Вера, екстракт од зрна на Касија тора и од Тера сенна Пакување: 60капсули по 500 мг. Начин на употреба: 2 пати дневно по 1-2 капсули по доручек.

Контраиндикации Не се препорачува за деца под 12 години, трудници, доилки и при неподносливост кон некоја од составките.

Карактеристики Ја подобрува перисталтиката, ги хидрира цревата, добра превентива против запек, ја отстранува згурата.

Дејствие врз организмот • ја подобрува дигестијата и апсорпцијата на храната, ги намалува процесите на создавање на госови и гниење во дебелото црево • помага за балансирање на функциите на жлездите со внатрешна секреција што се забележува по состојбата на кожата • ја нормализира ферментирачката актвиност, размената на супстанции, снабдувањето со крв на органите • ги отстранува токсините од црниот дроб • го подобрува р аздвојните функции на дебелото црево и кожата • за лесно ослободување на дебелото црево што е особено важно при фисури и хемероиди во правото црево и по оперативни интервенции во стомачната празнина • го штити организамот и клеточното ниво и на тој начин го поткрепува во спротивставувањето со алергии, хемиски супстанции, многу видови на штетни супстанции во храната.

ХИТОЗАН Код: 0028 Состав: 100% хитин Пакување: 60капсули по 400 мг. Начин на употреба: 2 пати дневно по 2 капсули Да се прима минимум 2 часа пред и после други лековити производи.

Карактеристики 14

Лековит производ, наменет за процистување на организмот. Создава антибактериска, антигабична и антивирусна заштита на организмот, ја нормализира дигестијата и го зајакнува имунитетот. Се


прима превентивно и во комплексна терапија при онколошки заболувања и заболувања на стомачно – цревниот тракт. Моќен сорбент од природно потекло. Не содржи калории, не се апсорбира од организмот.

Дејство врз организмот Ја подобрува состојбата на кардиоваскуларниот систем, на циркулацијата и на обемот на холестеролот. Го намалува крвниот притисок, спречува атеросклероза, ги прочистува клетките. Го намалува нивото на шеќер во крвта, го зајакнува имунитетот, ги прочистува цревата, ги апсорбира и ги исфрла од организмот тешките метали (олово, кадмиум, жива и др.), ја подобрува способноста на клетката сама да се прочистува, го детоксицира лимфниот систем. Се препорачува за превентива и комплексна терапија при: • онколошки заболувања, вклучително и метастази и интоксикации • дијабетес од прв тип (зависен од инсулин) • заболувања на црниот дроб, вклучително и цироза • заболувања на кардиоваскуларниот систем, вклучително и атеросклероза, инфаркт, инсулт, хипертонија • пореметена липидна размена, вклучително и хперхолестеролемија • заболувања на стомачно цревниот тракт, вклучително и дисбактериоза, хроничен запек • хипоимунолошки состојби од секаков вид (намален имунолошка активност на организмот) • остри и хронични производни или основни труења • еколошки неповолни услови на живот, радијација, како и пост хемотерапија со зрачење на онколошки болни

ЧИН ЧОН (антипаразитско средство) Код: 0049 Состав: екстракти од: монголски астрагал и женско биле, тенок Лофатерум. Пакување: 30 капсули по 450 мг.потреба на капсулите Начин на употреба: 2 пати дневно по 1-2 капсули наутро и навечер. Пред у да се избегнува мрсна храна

Карактеристики Билката Лафатерум го зајакнува имунитетот, ги запира воспалителните процеси и размножувањето на штетните бактерии, има антивирусно и антибактериско дејство.

Дејство врз организмот Комплексната капсула Чин Чон: • прочистува од стомачни паразити • штити од: - паразитски заболувања на црниот дроб и на жолчните патишта - интоксикација и намалување на животните функции, предизвикани од присуството на кружни и рамни црви • му помага на организмот да се бори со заболувањата на црниот дроб на кардиоваскуларниот систем • ја подобрува микроциркулацијата, ја активира мозочната дејност • ги успорува процесите на стареење.

15


ПРОЧИСТУВАЊЕ НА ОРГАНИЗМОТ

ЧИН СЈУЕ (ја прочистува крвта) Код: 0087 Состав: екстракти од корења на градинарски чај, астрагал, глог и соин лецитин. Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 2 пати дневно по 2 капсли по јадење.

Контраиндикации Не се препорачува за деца под 12 години, трудници, долики и при неподносливост спрема некоја од состојките.

Карактеристики Има тонизирачко и закрепнувачко дејство, насочено кон одржување на функциите на крвниот систем. Се користи и како обновувачко средство по срцев инфаркт или мозочен удар.

Дејствие врз организмот Се користи успешно при превентива и комплексна терапија на заболувања поврзани со циркулацијата и со ореметена размена на спстанциите во садовите, како и при: • хиперхолестеринемија и хиперлипидемија – зголемено ниво на холестерол и на мастите во крвта • зголемена густина на крвта и тромбози • пореметена микроциркулација на крвта, намалена еластичност на садовите • пореметувања на работата на лимфниот систем • пореметувања на ендокриниот систем • прогресивна атеросклероза • исхемична болест на срцето и нејзини последици • хипертонија • различни заболувања на кардиоваскуларниот систем • опоравувачки период по инфаркт или инсулт • емоционална нестабилност. Корените на Црвениот градинарски чај, вклучен во составот на капсулите имаат многустрано дејство. Ги прекинуваат пристапите на стенокрадија. Астрагалот успешно дејствува при хронична срцева недоволност, отоци, проблеми со вените, стенокардии, хипертонија, садови заболувања на бубрезите. Га зголемува брзината на циркулацијата, ја отстранува тахикардијата, го нормализира крвниот притисок и др. Екстрактот од Глог дава позитивни резулатати при ран стадиум на хипертонија, разни заболувања на кардиоваскуларниот систем на луѓе во напредната возраст, при умора на срцевиот мускул, астеросклероза и срцева нервоза. Лековитите својства на Лецитинот се насочени кон регулирање на сите процеси поврзани со системот на крвотокот.

16


ЛЕКОВИТА ИСХРАНА И ПРЕВЕНТИВА

17 17


ЛЕКОВИТА ИСХРАНА И ПРЕВЕНТИВА АНТИЕЈЏ Код: 0084 Состав: Екстракт од боровница 200 мг., екстракт од плодови на кинеска дереза 150 мг., екстракт од корења на пуерарија 100 мг., екстракт од астрагал хуани 50 мг. Начин на употреба: 2 пати дневно по 1-2 кашусли по јадење. Пакување: 60 капсули по 500 мг. Контраиндикации: деца до 12 години, трудници и долики, индивидуална неподносливост спрема состојките на производот.

Карактеристики Капсулите Антиејџ се создаденипо рецепта разработена од специјалисти коишто имаат користено првокласни суровинии најсовремени технологии. Тие обезбедуваат ефективна заштита на кожата и на телото. Во капсулите присуствуваат биолошки активни состојки, коишто учествуваат во размената на супстанциите. Тоа директно влијае на процесот на стареење на организмот. Затоа тие ја зголемуваат отпорноста кон стареење, додека природните билки кои се избрани за нив го штитат стареењето на телото од внатрешноста.

Дејство врз организмот • • • •

ја подобруваат меморијата и функциите на големиот мозок, нервниот систем и психичката состојба штитат од слабоумие го зајакнуваат имунитетот и еластичноста на муслуките тни при неврастенија и го задржуваат стареењето на ткивото на големиот мозок и на срцевите мускули • имаат ефективно антиоксидатно дејство. Се препорачуваат на луѓе во напредната возраст или со влошено здравје, во посоперативен период, со слаб имунолошки систем или физичка опаднатост.

АН ШЕН (го подобрува соснот, го успокојува нервниот систем) Код: 0042 Состав: екстракти од: тенколистна лиана, семе на јапонска вишна и гиностема. Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 1 еднаш дневно по 1-2 капсули 15-30 мин пред спиење.

Дејство врз организмот Капсулите Ан Шен се многу соодвневротичнин реакции, пропратени со нервоза, неспокој, чувство на страв без причина, умор, постојано психично напрегнување, главоболка, произлезена од нервно напрегање, мигрена, климактеричен синдром, несоница, невроциркулаторна дистонија.

18


ВИГОР (стимулира ППС и половите функции кај мажот) Код: 0007 Состав: екстракти од семе од кукувико предиво, литајска дереза, кинески див јамајски корен, корен од ремани, кора од дрвовиден божур. Пакување: 6 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 1 еднаш дневно по 1-2 капсули со топла вода.

Карактеристики Во кинеската медицина лушпата од семе на Кукувично предиво се користи при лекување на шеќерен дијабетес, импотенција, неврастении, хистерија, долготрајна дијареа, отитис, циститис, вртоглавица. Таа има имуностимулирачко и тонизирачко дејство и се користи за намалување на главоболка, при шум во ушите, замор, раздразливост, го намалува холестролот, го подобрува расположението, сонот и меморијата. Литајската дереза содржи 21 микроелементи и 18 аминокиселини коишро се важни за одржувањето на мускулите и за стабилизирање на имунолошкиот систем. Го подобрува видот, ја намалува главоболката и вртоглавицата, благотворно влијае на нервниот системја нормализира работата на црниот дроб и на бубрезите. Во составот на ВИГОР билката го зголемува енергетскиот и животниот потенцијал на клетките, има моќно закрепувачко дејство, помага за интоксикација на оранизмот, го нормализира киселинско алкалниот баланс, биохемиските показатели на организмот и составот на крвта. Има дејство врз сексуалната функција и производството на здраво потомство. Штити од цистично фиброзните процеси и го успорува развојот на тумори, ги отстранува ефектите на стресот. Дивиот јамајски корен се користи во тредиционалната кинеска медицина како тонизирачко и закрепнувачко дејство за лечење и превентива на заболувањата на централниот нервен систем. Тој го намалува нивото на холестерол во крвта, го спречува создавањето на атеросклеротични плочки на ѕидовите на садовите, го нормализира крвниот притисок, ја регулира работата на половите жлезди – особено во напредната возраст, жолчногоно, уриногоно и ослабнувачко дејство и нормализирање на тежината. Го намалува засирувањето на крвта, ги проширува крвните садови, има онко и радиозаштитни дејства. Добар адаптоген, ја подобрува работоспособноста на организмот и одбрамбените сили на организмот противстресот и неврозите, несоницата, импотенцијата и простатата. Се препорачува при: кардиоваскуларни заболувања, атеросклероза, слаба циркулација во големиот мозок (главоболки, шум во ушите, умор, намалување на меморијата), при постинсултски и постинфарктни состојби, при дисфункција на машкиот репродуктивен систем, при онколошки заболувања. Коренот од реманија е извор на: флавоноиди, каротин, шеќери, рамноза, реманин, фитостероли (бета ситостерин), манитол, железо, есенцијални масни киселини. Во источната медицина се користи за подмладување, за потхранување и тонизирање на репродуктивниот, уринарно половиот систем, важна карактеристика е способноста да ги подобрува течностите во ткивата (коскената срж, нервните и репродуктивните ткива) за да го подпомогне образувањето и секрецијата на телесните течности (крв, плазма, урина) и да ги лади.

Дејство врз организмот • го подобрува здравјето на мажот – ја подобрува издржливоста, физичката и психичката активност • има тонизирачко и закрепнувачко дејство • ги одржува и нормализира функциите на ендокриниот и репродуктивниот систем кај мажот.

19


ЛЕКОВИТА ИСХРАНА И ПРЕВЕНТИВА ГУАН ЅЕ КАН (ги подпомага зглобовите) Код: 0072 Состав: Калциум карбонат, екстракт од монголски астрагал, корен од дринарија, корен од јајцевиден атрактилис. Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: за возрасни 2 пати дневно по 2 капсули. Контраиндикации: не се препорачува на трудници, доилки и неподносливост спрема некоја од состојките.

Карактеристики Гуан Ѕе Кан е лековит комплекс, наменет за нормализирање на функциите на коскените ткива и органите коишто ги составуваат ткивата.

Дејствие врз организмот • помага за закрепнување на организмот – го дополнува недостигот на калциум и на минера лни супстанции • ги заздравува коските • ги обновува коскените ткива • обезбедува отпорност на организмот спрема неповолни фактори, како нагла промена на времето и опасност од вирусни инфекции • има антивоспалително, дејство против отоци и антиалергиско дејство • има моќно подмладувачко дејство – помага за отстранување на токсините, ја подобрува размената на супстанции во ткивата, го блокирадејството на слободните радикали Се користи за превентива и во комплексна терапија на заболувања поврзани со недостиг на калциум во организмот.

ГИНКО БИЛОБА Код: 0037 Состав: 100% екстракт Гинко. Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 1 еднаш дневно по 2 капсули.

Карактеристики Дрвото Гинко Билоба се смета за најстарото на Земјата. Се нарекува уште и „дрво – старешина“. Успешно се користи за рехабилитација по инсулт, срцево садова дистонија, варикозно проширување на вените, тромбофлебит, хемороиди, импотенција.

20


Дејство врз организмот • ја нормализира мозочната и коронарната циркулација • ги подобрува влошените измени на памтењето од возраста, слухот, видот, говорните и моторните функции • ја обновува еластичноста на крвоносните садови, ги спречува тромбозите во мозочните и во коронарните садови • го обновува јонскиот состав и проодноста на нервните клетки и нивното снабдување со кислород • го подобрува потхранувањето на срцевиот мускул • има антиоксидантски својства • ги заздравува клеточните ѕидови • ги отстранува астматичните пристапи • ја подобрува потенцијата • дејствува смирувачки и антиспазматично • против несоница, шум во ушите, хипертонија, черепно мозочни повреди, болки во главата, мигрена.

ЖЕН ШЕН RHS Kод: 0010 Состав: екстракт од корен од Шен Шен Пакување: 30 капсули по 350 мг. Начин на употреба: 1-3 пати дневно по 1-2 капсули

Карактеристики Современите научни истражувања докажаа дека инзенозидите Rh1 и Rh2 кои имаат силно изразено дејствие против рак. Заради ниската содржина на екстракт во Жен Шенот и неговата висока цена, само ограничена група на луѓе досега можеле да си го дизволат. Корпорацијата Green World ја зголеми повеќе од 1000 пати содржината на Rh1 и Rh2 во капсулите Жен Шен RHЅ.

Дејствие врз организмот Коренот од Жен Шен може: • брзо да ја подобри состојбата на имунолошкиот систем и да го обнови • да ги успори процесите на стареење • да го отстрани заморот • придонесува за синтеза на ДНК и РНК и го стимулира имунолошкиот систем на организмот. Капсулите Жен Шен RHЅ придонесуваат и за: • зараснување на рани после хируршки интервенции • забрзување на обновата на физичката сила • добро средство при лекување на леукемија. Клинички е докажано дека овие капсули можат: • да го зголемат нивото на леукоцитите само за 2-3 дена • да го контролираат равојот и метастазите на клетките на рак и така да го ограничат заболувањето од рак Природно лекарско средство за ефективно лекување на ракот. Нај силното средство против метастази (зголемување) на клетките на ракот при повеќе од 40 видови на рак. Значително го зголемува нивото на леукоцитите во крвта, го одржува имунитетот и брзо го обновува организмот.

21


ЛЕКОВИТА ИСХРАНА И ПРЕВЕНТИВА ЕР КАЈ (детски калциум) Код: 0019 Состав: нано-карбонат на калциум, нишесте, декстрин Пакување: 30 капсули по 1 000 мг. Начин на употреба: 1 -2капсули 1 еднаш дневно (темелно се џвакаат или се раствораат).

Карактеристики На нано-ниво овој производ најдобро ги изразува своите својства! Брзо и потполно се апсорбира од организмот, што е многу важно за зацврстување и за обнова на коскеното и рскавичното ткиво! Наноразмерните честици на нанокарбонатот се универзален биолошки градежен материјал за организмот – за здрави заби, нокти и коса. Позитивните промени во организмот се зачувуваат за долг период за време и по запирање на примањето. Се препорачува при недостаток на калциум во детскиот организам, по скршеници и побрзо и порпавино зараснување.

ЗДРАВА ЖЕНА (при менопауза и др.) Код: 0083 Состав: црна соја, екстракт од кинеска ангелика, спори Рејшисојни изофлавониди. Пакување: 90 капсули по 300 мг. Начин на употреба: 1-3 пати на ден по 2 капсули после јадење.

Карактеристики Лековит комплекс наменет за поддршка на здравјето и убавината на жената по 30-годишна возраст.

Дејство врз организмот Производот има тонизирачко дејство и закрепнувачко дејство наочено кон одржување и подобрување на функциите на женскиот репродуктивен систем првенствено во периодот на менопаузата. Се користи за превентива и во комплексна терапија на заболувања, поврзани со пореметување на хормонскиот баланс во организмот на жената. • ефективно делува при предвремено настапување или при тешко одвивање на климактериумот • се спротињставува на пропратните фактори на менопаузата – неврастенија, вртоглавица, напади, состојби на незадоволство од запирање на активниот живот, несоница • има антиспазматичен и смирувачки ефект • ги подобрува процесите на размена што предизвикува постепено прочистување на организмот • ги отстранува заморот и стареењето.

22


ЖУ КАН (превентива од рак на млечната жлезда) Код: 0067 Состав: полен од спори на Рејши, полен од зрна на Коикс, печен малц, натриум селенит, витамин D. Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 2 пати дневно по 1-2 капсули после јадење.

Карактеристики Го подобрува имунитетот на жените, се користи за превентива и во комплексна терапија на онколошки заболувања.

Дејство врз организмот • превентива на онколошки заболувања на млечната жлезда, особено при малигни и бенигни тумори на градата • при нарушувања на ендокриниот систем во пероиодот на менопауза • при мастопатии и хиперплазии на млечната жлезда • за подобрување на надворешниот изглед на гадата – на ниво на кожа и на ниво на градно ткиво , независно од возраста • за целосно подобрување на состојбата на кожата.

И ШЕ БАО (за мажи) Код: 0045 Состав: екстракт од кинески благ компир, кинеска дереза, Жен Шен, цимет, евриал, далјанванска школка, хризантема. Пакување: 100 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 1-3 пати дневно по 3 капсули после јадење.

Дејство врз организмот • • • • • • • •

има моќно закрепнувачко дејство ја подобрува интоксикацијата детоксифицира и исфрла токсини и згура ја подобрува циркулацијата на органите во карлицата ги подобрува процесите на размена во организмот има долготраен ефект при нарушувања на половата функција и рана ејакулација помага при лекување на ноќно мокрење ги нормализира течностите во организмот.

23


ЛЕКОВИТА ИСХРАНА И ПРЕВЕНТИВА И ШЕН БАО (за жени) Код: 0064 Состав: екстракт од плодови на сјаен привит, кинеска црница, лилија, семки од праска, ангелика, кодонопсис. Пакување: 100 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 1-3 пати дневно по 3 капсули после јадење.

Дејство врз организмот • • • • • •

штити од бактерии и вирусни инфекции има антивоспалително дејство ја стимулира работата на жолчниот меур и на стомакот ја подобрува размената на супстанциите во бубрезите има обезболувачко и смирувачко дејство превентивно средство при имунодефицитни состојби.

КОЕНЗИМ Q10 (ја одржува работата на срцето) Код: 0063 Состав: Конезим Q 10, еколошки чист и природен екстракт од гардинарски чај. Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 1 еднаш дневно по 2 капсули.

Карактеристики Капсули од желатин – за најефективно апсорбирање од организмот Капсулата Green World Коензим Q10: • ја одржува работата на срцетои општата здравствена состојба • има јак лековит ефект при: - срцева недоволност, стенокардија - шеќерен дијабетес - хронични заболувања на белите дробови - општ замор на организмот.

24


Екстракт од градинарски чај: • ги проширува коронарните аретерии и го зголемува притокот на крв во нив • ја намалува брзината на срцевиот ритам • штити од инфаркт на миокардот и исхемична болест на срцето и др. Основните задачи на комплексните капсули Коензим Q10 се: • да го подобруваат метаболизмот и миокардот • да го ујачаат процесот на лекување при срцева недоволност • да го зајакнат имунитетот • да ги успорат процесите на стареење.

ЛЕЦИТИН С ВИТАМИН Е Код: 0023 Состав: соин лецитин, витамин Е, жолт восок. Пакување: 100 капсули по 1 200 мг. Начин на употреба: 1-2 пати дневно по 1-2 капсули со топла вода.

Контраиндикации Не се препорачуваат за трудници, доилки и при неподносливост кон некоја од состојките.

Карактеристики Лецитинот е основно „градежно“ средство за организмот – неговото присуство го активира метаболизмот, го зајакнува имунолошкиот систем за обновување на клетките и на целиот организам. Меките капсули со маслена состојка се уникатен систем на Лецитинот. На тој начин тој се апсорбира брзо и без загуби.

Дејствие врз организмот Лецитинот исполнува три основни стратешки функции во организмот: служи како форма во која се чува енергијата („залиха на гориво“), транспортирана преку целиот организам и тоа „транспортно средство“им доставува на клетките биолошки активни супстанции (витамини, хормони, лекарства и др.), тој е основната структурнакомпонента на клеточната мембрана, ги обезбедува адаптивните својства на организмот – тоа е незаменлива прехрамбена супстанција и моќен природен антиоксиданс.

Присуството на доволно лецитин во организмот овозможува за: • подобрување на циркулацијата во крвта • согорувањето на вишокот на липиди во крвниот серум • золемување на количината на ацетилхолин во големиот мозок и за активирање и обнова на неговите клетки, обновувајќу ја и подобрувајќи ја неговата работа • обнова на клетките на црниот дроб и обновување на неговите функции • заштита и поддршка на лекувањето на мрсната инфилтрација и цирозата на црниот дроб • зајакнување и заштита на косата со подобрување на микроциркулацијата на крвта и обезбедување на нејзиното целосно потхранување.

25


ЛЕКОВИТА ИСХРАНА И ПРЕВЕНТИВА МУЛТИВИТАМИНИ Код: 0018 Состав: витамините А, B1, B2, B6, B12, C, D, E, фолна киселина (витамин В9), никотинска киселина (витамин В3 или РР). Пакување: 100 таблети по 100 мг.

Карактеристики

Таблетата ги содржи неопходните витамини за човечкиот организам во најоптимални дози. Комплексот има засилено присуство на витамините од групата В.

Дејство врз организмот Има широк спектар на дејство врз организмот: • имуномодулаторно • стабилизирање на мембраните • антиоксидантен • против рак. Многу добро се апсорбира од организмот. Се препорачува кај луѓе кое се: • вегетаријанци • употребуваат нискокалорична или храна сиромашна со хранливи состојки • над 55 години • пристрасни кон алкохол, цигари, наркотици • подложени на моментален силен стрес или хроничен стрес • под силни емитивни или интелектуални оптеретувања • коишто преживеале оперативна интервенција, тешки повреди или изгореници • по долг период на хронични заболувања • со пореметено апсорбирање на прехрамбените супстанции.

МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА Код: 0017 Состав: витамините А, B1, B2, B6, B12, C, D, E, фолна киселина, нишесте, декстрин. Пакување: 30 таблети по 1 000 мг. Начин на употреба: по 1 таблета секој ден, да се изџвака или да се раствори.

26


НАНО КАЛЦИУМ Код: 0020 Состав: нано-калциум, сојно масло, жолт восок. Пакување: 100 меки капсули по 1 000 мг. Начин на употреба: 1-2 пати на ден по 2 капсули со топла вода.

Дефицит на калциум во организмот доведува до: • мускулни спазми • омекнување на коскените ткива и остеопороза • слабеење на коскените ткива, проблеми со забите, ноктите и косата.

Карактеристики Правилната употреба на калциум може да има лековит ефект при различни заболувања и растројства како: ревматизам, болки вокоските, крварење на вените, хемороиди, анемија, несоница, мускулни спазми, туберкулоза, акни, чир на стомакот, итритации на кожата и др. Наскоро, благодарение на современата нанотехнологија (технологија во која се работи со супстанции коишто се мерат во 10 −⁹)., се појави можност калциумот многу полесно да се апсорбира од организмот. Нано-калциумот е нано-размерен продукт којшто ги намалува проблемите поврзани со дефицит на калциум во организмот и со неговото примање – се користи како превентива проитв појава на горенаведените проблеми. Таа специфична форма на калциумот му овозможува на организмот да го прима брзо и потполно што е многу важно за закрепнувањето и за заштита на коскениот систем, како и за обновување на рскавичното ткиво. Нано-размерните честички на калциумовиот карбонат се универзален биолошки градежен материјал за оранизмот. Тие придонесуваат и за обновување на оштетените рскавични ткива, како и за подобрување на подвижноста на зглобовите.

Дејство врз организмот • го намалува или целосно исчезнува чувството на болка • ја зголемува моторната активност на зглобовите како последица на дејството на наноразмерните кристали врз клетките на рскавичното ткиво (капсулите го стартираат процесот за обновување на рскавичното ткиво како во рбетниот столб, така и во зглобовите на половината, колената и на рацете) • значително го забрзува зараснувањето на ткивата по повреди и операции • во голем степен ги намалува проблемите поврзани со слабеење на коскеното ткиво (остеопороза) • најважно е дека превентивната употреба на нано-калциум после 40-годишна возраст ги спречува тие проблеми • има сериозна лековита улога за женскиот организам пред и за време на менопаузата • покажува брз и забележителен резултат во процесите на оздравување (наноразмерниот калциум постапува многу брзо во проблематичните места на организмот и дејствува активно) • резултатот од примањето на нанокалциум се здравите заби, нокти и коса • позитивните процеси на оранизмот продолжуваат долго по прекин на примањето.

27


ЛЕКОВИТА ИСХРАНА И ПРЕВЕНТИВА НАО ЛУО ТОН (го спречува создавањето на тромбови, се грижи за срцето, мозокот и нервите) Код: 0098 Состав: глог, црн чај Ginury Pinnatifid, градинарски чај и спори Рејши. Пакување: 30 капсули по 350 мл. Начин на употреба: 2 пати дневно по 2 капсули со топла вода.

Карактеристики Создаден е на база на природни билки по наксворемените технологии, при што суровината се меле за да се зголеми износот на малите гранули. Капсулите дозволуваат целосно да се избавиме од пореметувања поврзани со состојбата на садовите на големиот мозок. Наменет е за болни со тромбоза на садовите на големиот мозок, со церебрална атеросклероза или со последици од инсулт, за луѓе коишти страдаат од главоболки, вртоглавица, вкочанетост на екстремитетите, хроничен умор. Се апсорбира лесно и има брз ефект. Соодветен е за продолжено користење и нема странични ефекти. Спречува и лекува заболувања на срцевите садови, особено на ефективен е при тромббози.

Дејство врз организмот Основна функција – да отстранува тромбови и да ја обновува мазноста на садовите на големиот мозок. Дополнителна функција – да ги омекнува крвоносните садови, да спречува од атеросклероза, да ја обнови првичната еластичност на садовите. Нао Луо Тон ги активира клетките на мозокот, продуцира нови мозочни клетки на местото на уништените функционални клетки, ги обновува сите функции на мозокот.

НОРМАЛИЗИРАЊЕ НА ТЕЖИНАТА Код: 0047 Состав: екстракт од: семе на Касија тора, листови од Бел лотос, плодови на црница, плодови на глог, цвет од портокал, јасмин и рози. Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 1 еднаш дневно по 1-2 капсули после доручек или ручек.

Дејство врз организмот Го намалува апетитот, ја забрзува размената на супстанции, ја исфрла згурата и непотребната течност, помага во растворањето на мастите, го намалува нивото на масти во крвта, ги потхранува клетките, ја одржува неопходната влага во организмот, ја подобрува работата на цревата, не предизвикува запек, ја подобрува бојата на лицето, ја отстранува пигментацијата.

28


ОПС (го у спорува процесот на стареење – моќен антиоксиданс) Код: 0064 Состав: екстракт од семки од грозје, витамин Е. Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: за возрасни 2 пати дневно по -1-2 каспули.

Карактеристики Овој лековит комплекс е со многуширок спектар на дејство – кардиопротектор (го штити срцето и крвоносните садови), херопротектор (го успорува стареењето), онкопротектор (штити од формирање на тумори). Продуктот има многу моќно антиоскидантско дејство.

Дејство врз организмот Превентива од онколошки заболувања и атеросклероза, во составот на диетата при заболувања на срцето и крвните садови, при потреба од диуретско и дејство против отоци, меко карминативно дејство, ги регулира функциите на стомачно цревинот тракт, во составот на комплексна терапија при воспалителни заболувања на дишните органи, при спорведување на детоксицирачки програми (прочистување на организмот), за нормализирање на процесот на создавање на крвта со цел антиоксидантска заштита на коскената срж и слезина, при стресни ситуации, за подобрување на видот, слухот и чувствито за мирис, за подобрување и заштита на кожата од негативното влијание на ултравиолетовите зраци, за подобрување на состојбата на косата и ноктите, во комплексна терапија при фиброзни и колагени заболувања, за успорување на процесот на стареење. Се користи со лековита и со превентивна намена, како и во комплексна терапија на различни заболувања.

ПОТХРАНУВАЊЕ НА КОЖАТА, КОСАТА И НОКТИТЕ Код: 0128 Состав: ги содржи витамините D, B1, B2, B3, B6, B12, H, како и калциум, цинк, силициум, колаген, парааминобензонска киселина (витамин Н1) Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 1 еднаш дневно по 2 капсули.

Карактеристики Максимално го обезбедува секојдневниот баланс од супстанции коишто ја подобруваат еластичноста на кожата, ја прават косата мека и убава, ги зацврстуваат и ги одржуваат ноктите здрави.

29


ЛЕКОВИТА ИСХРАНА И ПРЕВЕНТИВА Дејство врз организмот • • • • •

ги подобрува функциите на колагенот ја пополнува кожата, коскените ткива и косата со колаген придонесува за растење на косата и ефективно се грижи за неа, го успорува белеењето ја зацврстува кожата и ноктите ги исполнува потребите на организмот од групата В и други корисни хранливи состојки за здравјето

ОМЕГА 3 Код: 0024 Состав: ЕРА 360 мг./2 капсули DHA 240 мг./2 капсули Пакување: 100 капсули по 1 000 мг. Начин на употреба: 1-2 пати дневно по 1 капсула со топла вода.

Карактеристики Рибиното масло од црниот дроб на риба треска. Таа уникатна природна состојка е исклучително важна за човечкиот организам. Научници од разлиќни држави ја докажале неопходноста од примањето на полинезаситени масни киселини Омега 3, витамин А и витамин Д3.

Дејство врз организмот • за превентива и при комплексна терапија при атеросклероза, срцево садовни заболувања, намален имунитет и успорени функции на организмот • се препорачува за намалување на нивото на липидите и холестеролот во крвта • ја елиминира депресијата: ја зголемува содржината на серотонин – „хормонот на доброто расположение“ (научниците го определуваат токму ниското ниво на серотонин како една од главните причини за депресиите) • ја намалува агресивноста: луѓе коишто користат Омега 3 покажуваат помалку агресија во стресни ситуации • го потиснува одделувањето на хормоните на стресот коишто предизвикуваат спазми на артеријата на срцето • штити д склероза и маразма: ги успорува процесите на дегенерација на мозокот коишто водат до загуба на памтењето и слабоумие.

Се препорачува при: • недостиг на витамин А (чести респираторни заболувања, пореметен раст на коските, намален вид, пореметена структура на кожата, ноктите, забите) • лекување на разни заболувања на очите • недостиг на витамин D (рахитис) • превентива и лекување при пореметувања во растот и развојот на коските – како и пост оперативна интервенција • превентива на атеросклероза и компликациите на крвните садови предизвикани од неа • лекување на тромбофлебитис • за зацврстување на имунолошкиот систем, депресии и пореметување на памтењето • за лекување на рани, термички и хемиски изгореници на кожата и (локално).

30


СПИРУЛИНА ТАБЛЕТИ Код: 0125 Состав: 100% спирулина. Пакување: 500 таблети по 200 мг. Начин на употреба: за возрасни 1-2 пати дневно по 4-8 таблети со топла вода.

Карактеристики Возраста на тропската слатководна синозелена влакнеста алга со научен назив Spirulina Platensis, се определува меѓу 700 млн. и 3,5 млрд. години. Мекоит клеточен ѕид ја праби Спирулината најкористен продукт на планетата. Во неа на пример се содржи: • 20 пати повеќе протеини отколку во зрната на сојата (од количини собрани од еднакви учества по износ) • 40 пати повеќе од пченката и 400 пати повеќе од говедското месо. Затоа таа е призната за суперпроизвод. Биомасата на Спирулината ги содржи апсолутно сите состојки коишто му се неопходни на човекот за нормалната животна активност. Многу од ретките состојки на Спирулината како што се биокоректори и биостимулатори, не се среќаваат во ниту еден друг продукт со природно потекло. Тоа ги условува навистина феноменалните квалитети на Спирулината како прехрамбен продукт и како лековити – првентивно средство со широк спектар на дејствие.

Дејствие врз организмот Уникатните својства на Спирулината како биостимулатор му овозможуваат на организмот ефективно да се спротивстави на секакви вирусни и бакериски инфекции. Присуството во Спирулината на липиди, суфолипиди и на ферменти го зајакнува нејзиното дејство за зајакнување на имунитетот. Според многу кинески, јапонски, амаерикански и други истражувања, Спирулината е признаена за суперпродукт, бидејќи нејзините хранливи состојки се поконцентрирани отколку во друга храна, растенија, зрна и треви. Докажано е дека: • протеините на Спирулината ги содржат сите неопходни (незаменливи) аминокиселини, важни за нормалната животна активност на човековиот организам • во Спирулината се содржат незаситени масни киселини • содржи 10-20% шеќери коишто се лесно се апсорбираат со трошење на минимално количество на инсулин • го содржи практично целиот спектар од минерални супстанции, неопходни на човекот и е обогатена со макро и микро елементи • во Спирулината се концентрирани во оптимални соосдноси највжните витамини: А, В1, В2, В3, В6, В12, биотин, фолна киселина, инозитол, пантотенат, витемините С и А – природно синтетизирани од живи клетки.

31


ЛЕКОВИТА ИСХРАНА И ПРЕВЕНТИВА СПИРУЛИНА ПЛУС Код: 0008 Состав 80% Спирулина, 20% Жен Шен Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 1-3 пат дневно по 1-2 капсули.

Карактеристики Капсулите Спирулина Плус се лековит комплекс којшто вклучува внимателно балансиран избор на природни витамини, минерали, аминокиселини. Благодарение на тоа, тие имаат широк спектар на дејство.

Дејство врз оргнизмот Комбинираниот продукт Спирулина плус ја зголемува имунолошката заштита на оргнизмот против две третини од познатите заболувања (податоците се од ЗСо), го компензира недостигот на минерали и витамини во организмот, ја нормализира состојбата на крвта и ја намалува содржината на масти во крвта. Превентивно средство при атероклероза, го забрзува зараснувањето на рани и изгореници, ги подмладува клетките и организмот, обезбедува отпорност кон радиоактивно зрачење, ја нормализира размената на супстанции, го обновува имунолошкиот статус, помага при лекување на заболувања на садовите, за превентива и лекување на чир, помага при воспаление на зголобовите, остеопороза, при хипертонија, слабост, несоница, хемороиди. Ги исфрла тешките метали и токсините од организмот, го спречува намалувањето на нивото на леукоцити при рентгенотерапија, помага при прочистување на организмот, особено е неопходен за луѓе коишто живеат во еколошки загадени локации и региони. Ги поттиска сите видови на грип, моќно лековито – превентивно средство за здрави луѓе – ја зголемува работоспособноста, ствара имунитет и отпорност кон заболувања.

СЕЛЕН Код: 0044 Состав: органски селен – познат уште како „огнот на животот“, воин против ракот, заштитник на срцето. Пакување: 30 таблети по 700 мг. Начин на употреба: 1-2 пати дневно по 1-2 таблети се џвакаат и се пијат.

Карактеристики Дефицитот на селен предизвикува: • паѓање на косата и ноктите • кожни заболувања

32


• заболувања на нервниот систем • слабеење на антиоксидантната и заштитата против рак • влошување на состојбата на забите • пореметување на сексуалните функции • имунодефицит • миокардиодистрофии Болести до коишто води дефицитот на селен се: • енергетска дистрофија • хемолитичка анемија • кешанска болест • хипертонија • исхемична болест на срцето • цироза на црниот дроб • панкреатит • фиброзни тумори • миоми и заболувања од рак • пореметувања на бременоста • дијабетес • катаракта и др.

Дејство врз организмот Селенот има три важни лековити функции: силен антиоксиданс на клеточно ниво и детоксикатор, сериознафункција против рак – моќно средство за отпор против малигни тумори. Ги подобрува репродуктивните функции, ги нормализира функциите на штитната жлезда, панкреасот и половите жлезди. Спречува превремено стареење на организмот.

ТЕ ТИУ (антиалкохол, го олеснува мамурлакот) Код: 0120 Состав: екстракти од: пуерарија, понцирус и женско биле, протеин од кикирики, витамин С. Пакување: 20 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 2 капсули пред или по конзумација на алкохол.

Дејство врз организмот Продуктот има комплексно дејство и влијае многустрано при: хроничен алкохолизам, подобрување на детоксицирачките својствана организмот пред конзумација на алкохол, немоќ по конзумација на преголемо количество на алкохол, посериозни пореметувања, како алкохолна детоксикација, алкохолно апстинентен синдром во лесна и средна форма и др. • ги отстранува симптомите на брзо опивање од алкохол и ги нормализира функциите на организмот • ја поттиснува жедта за алкохол и го олеснува мамурлакот • има дејство против настинки – ја намалува температурата, го подобрува плукањето • го намалува крвниот притисок • превентива за луѓе кои страдаат од скорашен и хроничен алкохолизам • силен антиоксиданс • заштита од појава на хепатитис • го намалува патолошката склоност спрема алкохолот.

33


ЛЕКОВИТА ИСХРАНА И ПРЕВЕНТИВА

ТИАН СИН ВАН („брза помош“ за срцето) Код: 0005 Состав: екстракти од: салвија, бучиниш, гинура прасковидна и шифлор. Пакување: 30 каспули по 300 мг. Начин на употреба: 1-2 пати дневно по 1-2 капсули

Дејство врз организмот • соодветен е за превентива од неочекувани вртоглавици, влошување на меморијата, пореметена циркулација во мозокот • ја поддржува превентивата на заболувањата на срцевите садови и острите пристапи на онфаркт на миокардот, на исхемична болест на срцето, стенокардија, инсулт • ја нормализира циркулацијата.

ФЕН ЦЈАЗО (прополис) (антибактериско и против воспаленија) Код: 0002 Состав: прополис, Жен Шен, млеч од пчела, растително масло. Пакување: 60 меки капсули по 500 мг. Начин на употреба: 1-2 пати дневно по 1-2 капсули со топла вода.

Карактеристики Препаратот има дејство притив воспаленија и антибактериско дејство, не предизвикува зависност, не ја уништува позитивната микрофлора во организмот.

Дејство врз организмот • го намалува нивото на шеќер во крвта – превентива и лекување на дијабетес и неговите компликации, има антивоспалително дејство и за смирување на болката • способност за регенерирање на клетките • го намалува нивото на триглицеридите и холестерол • има моќен ефект против тумор • ефективна превентива и различни заболувања во усната празнина

34


• • • • • • • •

ја намалува температурата и ја смирува болката – за превентивентива при грип ги зајакнува отпорните сили на организмот против различни бактерии и вируси го чисти организмот од слободните радикали го намалува нивото на липидите и наслаги го зајакнува имунолошкиот систем го регулира балансот на ендокриниот систем помага при умор го успорува развојот на клетките на рак.

• • • • • • • • • •

намален имунитет физичка слабост чести настинки ендокрини заболувања кај жените пигментација на кожата појава на акни и брчки лесен умор различни стомачно цревни заболувања шеќерен дијабетес рак.

Се препорачува при:

ЦИНК (ги подобрува коските и видот, заштита против алергии, ја обновува „проблематичната“ кожа) Код: 0021 (за деца) Код: 0022 (за возрасни) Состав: цинк лактат, нишесте, микрокристална целулоза. Пакување: 60 таблети по 4 мг. Начин на употреба: 2 капсули на ден за џвакање или да се цицаат. За деца под 12 г. – 1/2 капсула дневно да се цица или соџвака.

Карактеристики Ова е лековита композиција со многу широк спектар на дејствие. Таблетата е дополнителен извор на важниот микроелемент цинк за организмот – се препорачува при дисбаланс или недостиг на тој микроелемент во организмот.

Дејство врз организмот Се користи за општо оздавување на организмот и во комплексна терапија при различни заболувања. Користењето на цинк придонесува за поправилен тек на различни процеси во организмот и е соодветен при: • забавен раст • поддршка на половото созревање • хронични болести како: панкреатитис, хепатитис, гастритис, бронхитис, пнеумонии, циститис, реума, исхемична болест на срцето и секакви други хронични заболувања • секундарни имунодефицити и состојби поврзани со нив како: долготрајни и чести болести кај децата, склоност кон чести заболувања од грип

35


ЛЕКОВИТА ИСХРАНА И ПРЕВЕНТИВА • • • •

алергии бронхална астма шеќерен дијабетес алкохолизам, наркоманија, пушење, склоност кон прекумерно пиење на кафе и хадење на шеќерни производи • заболувања на кожата: дерматитис, екземи „проблематична“ кожа • изгорници, рани • кршење на коските • ослабен вид „кокошкино слепило“ • промена на рецепторите за вкус и мирис • радиолошка болест, радиолошка терапија при онколошко болни • синдром на хроничен замор • депресии • предвремено стареење на организмот. Дополнително примање на цинк може да биде потребно кај: • луѓе коишто користат нискокалорична храна или храна, сиромашна со хранливи состојки, вегетаријанци • луѓе повозрасни од 55 години • пристрасност кон алкохол и наркотици • силен и хроничен стрес • високи емотивни или интелектуални оптеретувања • постоперативна состојба • тешки повреди и изгореници • долготрајни хронични заболувања • употреба на диуретски препарати • радиолошка терапија или за луѓе коишто страдаат од радиолошка болест • пореметена апсорпција на хранливи супстанции • алергиски заболувања. Кај децата помага за растење и полово созревање, штити од настинки.

ЧИН ТАН (антидијабетско средство) Код: 0094 Состав: тутунов лист, листови од кинко, полен од момордика харанција, астрагал Пакување: 60 капсули по 500 мг. Начин на употреба: 2 пати дневно по 1 капсула

Карактеристики Капсулите се препорачуваат при висока содржина на шеќер во крвта, на луѓе коишто сакаат брзо и ефективно да ги стабилизираат показателите и да ги сведат во нормала.

36


Дејство врз организмот Основна улога на капсулите Чин Тан е превентива и комплексна терапија на шеќерен дијабетес. Го обновува нормалното одделување на инсулин. Освен тоа: • го подобрува балансот на метаболизмот на гликозата • го нормализира нивото на шеќер во крвта – без токсични супстанции и без странични ефекти • придонесува за растење на клетките на панкреасот (задстомачната жлезда), синтезата на протеините, ги обновува и нормализира природните функции на панкреасот • обезбедува потхранувањ ена клетките на панкреасот и така го стимулира кон нормална продукција на инсулин • ги обновува изгубените функции на панкреасот • ги отстранува и олеснува компликациите предизвикани од високата содржина на шеќер во крвта • го подбрува видот • го штити нервниот систем • одлично средство за одржување на функциите на сите органи од витално значење на човекот • го зајакнува имунолошкиот систем, помага за заштита од вируси. Чин Тан е ефикасно превентивно средство против појава на шеќерен дијабетес и на кардиоваскуларните заболувања кај полни луѓе и луѓе коишто страдаат од наталожување.

ЈАН ЕН (го подобрува видот, ги штити очите) Код: 0089 Состав: екстракт од боровинка, очанка, екстракт од Гинко Билоба, лутеин, рибофлавин, екстракт од семки од грозје, екстракт од растително масло, жолт восок. Пакување: 100 меки капсули по 800 мг. Начин на употреба: за возрасни 2 пати дневно по 1-2 капсули.

Карактеристики Се конзумира со цел спречување на постепената загуба на видот, за намалување на заморот на очите. Се препорачува на луѓе во напредната возраст, на оние кои подолго време читаат или долго време се пред компјутерот и телевизорот, на деца и возрасни со различни нарушвања на видот, по оперативна интервенција.

Дејство врз организмот • • • • • • • •

ги обезбедува неопходните хранливи состојки на системот за гледање има силно антиоксидантно дејство ја подобрува циркулацијата во садовите на очите ги штити микросадовите на очите помага при формирањето на родопсин штити од синдромот „суви очи“ и од појавата на „мушучки“ пред очите спречува глауком ги потхранува и одржува мускулите на окото.

37


ЛЕКОВИТИ ПИЈАЛОЦИ ЗА РАСТВАРАЊЕ

38 38


ПРЕХРАНБЕН ПОЛЕН ОД БОРОВИНКА (за очите, мозокот, циркулацијата и др.)

Код: 0082 Состав: полен од боровинка, екстракт од боровинка, полипептиди, растителен протеин, лецитин, прехранбени влакна од овошје и зеленчук, црна соја, јаболкова киселина. Пакување: супстанција во прав во пакетчиња, кутија од 300 г. Начин на употреба: 1-2 пати дневно по 10 г. со ладна вода, сок, каша.

Карактеристики

Растителни суровини кои се користат при составувањето н акомплексот, како извор на витамини, исклучително се значајни за организмот бидејќи практично се исклучува можноста за предозирање, којашто е неизбежна при употребата на синтетички витамини.

Дејство врз организмот • • • • •

за постигнување на подобар баланс во исхраната и примањето на витамини го активира имунолошкиот систем ја одржува нормалната функција и метаболизмот на клетките ја подобрува саморегулацијата на органите го поддржува прочистувањето на крвта, отстранувањето на токсините и отпорноста кон заболувања.

Основната составна компонента на комплексот се плодовите од Боровинка • Таа има тонизирачко дејство и освен тоа: • ја подобрува вегетативно – садовата регулација • ја зајакнува острината на видот, го проширува видното поле • го намалува заморто на очите по долготрајна работа при вештачко осветлување • го забрзува обновувањето на ретината на окото, чувствителна кон светлина • ја нормализира циркулацијата, го подобрува снабдувањето со крв на мозокот • го стимулира крвотворниот систем, ги подобрува својствата на крвта • го намалува нивото на шеќер во крвта • придонесува за нормализирање на размената на супстанции • го подпомага исфрлањето на токсини и згура • ги неутрализира слобоните радикали • ја зајакнува заштитата на организмот против радиација и слободни радионуклеиди • ги зголемува природните заштитни сили на организмот • благопријатно влијае на цревната микрофлора – ја подобрува дигестијата и апсорбирањето на хранливите состојки • ја нормализира работата на црниот дроб – ги обновува функциите на црнодробното ткиво • има диуретско и жолчно дејство • го стумилира растот на органите и ткивата • ја подобрува работата на кардиоваскуларниот систем • ја нормализира работата на штитната жлезда • го успорува стареењето на организмот.

39


ЛЕКОВИТИ ПИЈАЛОЦИ ЗА РАСТВАРАЊЕ

БОРОВИНКА – ПИЈАЛОК ВО ГРАНУЛИ (имунитет, кожа, очи и др.)

Код: 1118 Состав: 50% екстракт од боровинка, 35% екстракт од американска вишна, 10% екстракт од малина, 5% екстракт од капина. Пакување: пакетчињата со концентрат во гранули – готови за растварање. Начин на употреба: 1-2 пакетчиња на ден. Содржината на пакетчето се истура во чаша и се додаваат 150 мл. топла (до 50° С) вода. Може да се раствори и во сокови.

Карактеристики Пијалокот се приготвува по специјална технологија на ниска температура на извлекување. Таа е во вид на гранули и е лесна за употреба – може да се носи насекаде.

Дејство врз организмот • извор на природни витаминии микроелементи, неопходни за одржување на виталноста на организмот • ја нормализира размената на супстанции • придонесува за подобрување на имунитетот • го намалува заморот • ги штити очите и кожата • го успорува стареењето.

ФУХЕ ШУЈ („калциум за мозокот“ потпорно – моторен апарат, функциите на големиот мозок, нервниот систем, крвотворност) Код: 0033 Состав: прав од пченка и ориз, соин протеин, лецитин, протеин од арахис, прав од рбетниот и големиот мозок, и коскената срж, на тибетски јак. Пакување: 24 пакетчиња по 15 г. Начин на употреба: 1-2 пекетчињ на ден. Пакетчето се прелива со топла вода – над 80°С и се добро се промешува.

Карактеристики Не содржи шеќер, има пријатен вкус, отпорен е на термообработка, во својот состав има разнообразни витамини, железо, цинк, магнезиум, бројни микроелементи и хранливи состојки, неопходни на организмот. Современите биоинженерни технологии и производните процеси дозволуваат да се отстрани штетната маст за човекот од мозокот на животното. Истовремено правот ги зачувува првилниот квалитет и функции на коскената срж, што дозволува да се потхранат и да се збогатат рбетниот и големиот мозок на човекот со потребните резерви од калциум и корисни микроелементи. Овој природен производ по својот состав максимално се доближува до коскената срж на човекот.

40


Дејство врз организмот • • • • • • • • • • • • • • •

го закрепнува телото ја подобрува меморијата ја нормализира работата на мозокот ги зајакнува отпорните сили на организмот против заболувања на потпорно- моторниот апарат го активира имунолошкиот систем ги намалува болките во половината, кои се последица на недостиг на калциум во организмот ја подобрува состојбата при остеопороза значително ја зголемува содржината на калциум во организмот ја зголемува брзината на засирување на крвта ја регулира содржината на масти во крвта го нормализира крвниот притисок ги зајакнува крвотворните функции на организмот ја регулира циркулацијата и липидниот состав на крвта го зајакнува имунитетот, го намалува заморот ги успорува процесите на стареење.

Се препорачува: • на луѓе над средната возраст • општа слабост на организмот • за закрепнување по боледување.

41


АНТИЛИПИДЕН ЧАЈ Код: 0113 Состав: листови од петолисна Гиностема, листови од Бел лоос, корен од Разнобојно пиперче, корен од кинеска Реманија, зален чај, семе од Касија тора. Пакување: 20 пакетчиња по 4г. Начин на употреба: 1. се попарува во вода што врие 5-10 мин., во зависност од возраста во соодветната количина на вода: до 40 г. – во 250 мл., до 50 г. – во 500 мл., над 50 г. – во 1 л. 2. при проширени вени – 2 пак. во 0,5 л., во да што врие кисне до оладување и се прават компресии 3. при отоци 1 пак. во 1 л. во да до изладувањеи се разредувасо уште студена вода – нозете се потопуваат до глуждивитеили до колената. 4. при отоци, забоболка или друго воспаление – пакетчето се намокрува многукратно со студена вода и се става на местото додека не се исуши. 5. компресија при воспаленија на очите – 2 пак. во 0,5 л. врела вода, додека да се олади и се прават студени компресии на очите. 6. за симнување на температура, кај мали деца – по 1 чаена лажичка од растворот.

42


ЧАЈНИ ЛЕКОВИТИ ПИЈАЛОЦИ КУ ДИН (против настинка, замор, го подобрува имунитетот) Код: 0012 Состав: чај Ку Дин, планински чај, северноамерикански лај, Жен Шен, Рајши Пакување: 20 пакувања по 2,5 г. Начин на употреба: пакетчето се прелива со чаша врела вода за 5-10 мин. Се пијат 1-3 пакетчиња на ден пред јадење. 1 пакетче може да се попарува мноукратно до исчезнување на бојата.

Дејство врз организмот • при чести настинки • при секакви хронични заболувања – за нормализирање на имунолошката активност на организмот • при синдром на хроничен умор. • Компонентите во составот на овој чај имаат: • дејство против настинки и воспаленија • адаптогени својства • обезбедуваат отпорност на организмот кон неповолните фактори на животната средина • го зајакнуваат имунитетот

КУ ГУА (го регулира нивото на шеќер во крвта) Код: 0040 Состав: прав од Момордика харанција, зелен чај. Пакување: 20 пакетчиња по 2 г. Начин на употреба: пакетчето се прелива со чаша врела вода 5-10 мин. Се пијат 1-3 пакетчиња дневно пред јадење, при што можат да се попаруваат многукратно до губење на бојата. Пред употреба консултирајте се со лекар.

Дејство врз организмот • ја стимулира работата на органите од стомачно цревниот тракт • ги регулира процесите на размена во дигестивниот систем • соодветен е при дијабетес во исхраната и пореметена размена на супстанции • превентива и комплексна терапија при дијабетес • го подобрува апетитот • го зајакнува имунитетот

ТИАН ФЕЈ (нормализирање на тежината) Код: 0004 Состав: листови од Бел лотос, семе од Касија тора, семе од градинарска репа, екстракт од корен на Разнобојно пиперче, цветчиња од горчлив портокал, екстракт од елов полен. Пакување: 16 пакетчиња по 4 г. Начин на употреба: пакетчето се прелива со чаша врела вода 5 минути. Се пие 2 пати дневно по 1 чаша пред јадење.

Дејство врз организмот: • ја нормализира ферментирачката активност и размената на супстанции • го подобрува снабдувањето со крв на органите • ги исфрла токсините и ја подобрува раздвојната функцијана дебелото црево и кожата • го намалува нивото на масти во крвта • ја подобрува состојбата на кожата и бојата на лицето.

43


ТИАН ШЕН (енергетски чај) Код: 0081 Состав: корен од цилиндрична империја, листови од Перјастонасецкана гинура, листови од црница, листови од бамбус, зелен чај. Пакување: 20 пакетчиња по 4 г. Начин на употреба: пакетчето се прелива со врела вода 5-10 мин. (може да се прелива наколку пати до исчезнување на бојата). Се пие 2-3 пати на ден пред јадење.

Дејство врз организмот • • • • • •

го зголемува тонусот го отстранува заморот и стресот има антиспазматски и смирувачки ефект дава сила и издржливост помага да се отстрани синдромот на хроничен умор ги отстранува негативните последици по хемотерапија, радиотерапија • ја заголемува долготрајноста на животот.

ЧИН ФЕЈ (прочистување на белите дробови) Код: 0103 Состав: Хризантема, Лилија, Срцелисна хутујнија, околупдодник на Црвена мандарина, семки од кајсија, зелен чај. Пакување: 20 пакетчиња по 4 г. Начин на употреба: пакетчето се прелива со врела вода 5-10 мин. (може да се прелива наколку пати до исчезнување на бојата). Се пие 1-3 пати на ден пред јадење.

Дејство врз организмот • антитоксично дејство • ја намалува температурата • детоксицирачко средство при вообичаена настинка и треска или при посериозни заболувања на респираторниот систем • го намалува развојот на воспалителни процеси во бронхопулмоналниот систем

ЧИН ЧАН (го нормализира работењето на цревниот тракт) Код: 0035 Состав: екстракт од Спирулина, семе од разнобојно пиперче, глог, зрна од Коикс, зелен чај. Пакување: 16 пакетчиња по 4 г. Начин на употреба: пакетчето се прелива со врела вода 5-10 мин. (може да се прелива наколку пати до исчезнување на бојата). Се пие 2 пати на ден пред јадење.

Дејство врз организмот

44

Ја нормализира размената на супстанции, го подобрува имунитетот, помага при лекување на заболувања на саодвите, чир, хемороиди, ги исфрла од организмот тешките метали, токсини, радионуклеиди, ги прочистува ткивата и дебелите црева и ги нормализира нивните функции, превентива од рак на дебелото црево, ја подобрува дигестијата, ја стимулира работата на стомачно цревниот тракт.


ЛЕКОВИТИ ПРОДУКТИ СО ТУРМАЛИН И МАГНЕТИ

46

45


ЛЕКОВИТИ ПРОДУКТИ СО ТУРМАЛИН И МАГНЕТИ НЕВЕРОЈАТНИОТ ТУРМАЛИН Турмалинот или tormali на синхалскиот јазик на Шри Ланка значи мешан скапоцен камен. Наречен е така бидејќи се среќава во различни бои. Овој кристал се формирал при вулкански согорувања пред десетици илјади години. Турмалинот има сложен хемиски состав: силикат на алуминиумот, магнезиумот и железото, сицилиум диоксид, алуминиум, железо, калциум и натриум, силикати и др. Денес турмалинот е еден од дванаесетте скапоцени камења на светот. Во 1703 г. во Холандија откриле дека турмалинот може да апсорбира прав и други мали честички. Затоа го нарекле Камен што прочистува. Во 1880 г. е откриена тајната на Турмалинот што процистува. Сопрузите Кјури откриле дека на површината на турмалинот при определен притисок се формира електрично полнење од 0.6 мА. Од сите постоечки минерали на земјата, само турмалинот во себе носи постојано електрично полнење, затоа уште е наречен и Кристален магнет. Познато е дека при правилен баланс на позитивните и негативните полнења во човечкото тело исто така протекува слаба струја со сила од 0.06 мА. Во 1986 г. јапонски истражувачи откриваат дека при мелење на турмалинот во прав протокот на енергија што зрачи од него се зголемува. Тие произвеле специјално влакно – смеса од кристали на турмалинот и природни влакна и го искористиле за здравството. Во последните годиниовој минерал е во центарот на вниманието на многу научници и ефективно се користи како средство за лекување. Се произведуваат различни продукти со турмалин за трапевтска намена. Најголемите компании во Јапонија, Јужна Кореја и Кина веќе ја користат најновата технологија на XXI век, наречена Течен турмалин. При мешањето на течниот турмалин со хидрокиселинска група на природни влакна, се произведуваат турмалински влакна, коишто имаат отпорен лековит ефект. Многу голем круг на портошувачи користат турмалинска долна облека, колани, гривни, стегачи за колена, накрајници за туш, турмалински сапун и тн. Сите турмалински продукти работат без да се поврзуваат кон енергетски извор. Тие се напојуваат од сончевата светлина или од друг вид на извор на топлина (радијатор, топла вода до 60°С, а исто и од топлината на човечкото тело). Турмалинот резонира со магнетното поле на човечкото тело и се загрева од него. Тој генерира нискочестичномагнетно поле, излачува долгобранови зраци со должина од 14-15 нанометри, како и негативни јони, благодарение на што обезбедува длабок термо ефект.

Дејство врз организмот

Подолгата употреба на производи со турмалин се елиминираат слободните редикали, се спречува појавата на многу заболувања, по природен пат се исфрлаат(преку потта и урината) штетните супстанции од организмот. Турмалинското влакно има моќно долгобраново инфрацрвено зрачење и придонесува за ослободување на негативно наполнетите јони. Тие зраци навлегуваат длабоко во кожата (на длабочина до 4 мм.) при што ја подобруваат работата на капиларите, го балансираат хемоглобинот и нивото на кислород, придонесуваат за раст на клетките и за подобрување на целосното здравје, зголемување на виталноста на клетките на кожата. Инфрацрвените зраци го забрзуваат заздравувањето на зглобовите и конците после операции, имаат благопријатно дејство врз кожата, особено кај жените. Обновувачкиот ефект се должи на засилената циркулација. Комбинацијата меѓу инфрацрвеното долгобраново зрачење и негативните јони го зајакнува имунолошкиот систем, ја зголемува резистентноста кон инфективни заболувања, ги регулира нервниот и крвиот систем, ги снабдува сите клетки со витална енергија. Продуктите коишто содржат турмалин го подобруваат здравјето на клеточно и молекуларно ниво, придонесуваат за отстранување на непријатните миризби 99% (во рок од 5 часа) и за уништување на бактериите 99%. На тој начин се спречува ризикот од рзвој на различни заболувања. Бидејќи турмалинот формира заштитни полиња, тој го штити организмот од влијанието на различни видови на зраци, го отстранува геопатогениот стрес и ги елиминира последиците од негативните биоенергични дејства. Користењето на турмалински производи 100% го штити организмот од штетните ефекти на електромагнетните зраци, кои се зрачат од електрични уреди, телевизори, компјутери, мобилни телефони коишто постојано го подлежуваат организмот и особено мозокот на моќно и штетно електромагнетно зрачење. Електромагнетните зраци во големи количини можат да ја пореметат работата на нервниот систем, да го намалат имунитетот, да провоцираат развој на анемија, ослабено памтење, водат до раѓање на деца со вродени аномалии. Со право ова чудо на природата – турмалинот е наречено Богатство за човекот!

46


КИЛИМ ЗА МАСАЖА СО ТУРМАЛИН И МАГНЕТИ Код: 2028 Состав: четири активни компоненти: турмалин, оливин, гермаиниум и магнети.

Гормиот слој на килимот е од специјална материја во која под висок напон и температура се вткаени кристали турмалин, германиум и оливин. На неколку места на површината на килимот се прикрепени тркалези магнетни плочи. Во внатрешниот слој на килимот со споецијална технологија се вметнати различни керамички форми коишти ја масираат кожата и подлабоките слоеви на ткивата, кога се гази врз нив. Технологијата на изработка на килимот освен фиксирањето на турмалинот и на другите елементи во ткивото преку специјалната технологија (при висок притисок и температура) го вклучува и целосното шиење на килимот. Секој готов примерок минува низ детална проверка за квалитетот на изработката и неговите лековити својства! Се спроведува со постојана и потполна атестација на продуктите.

Контраиндикации Се препорачува трудници, доилки и мали деца да се воздржуваат од употребата на килимот.

Карактеристики Магнетите помагаат за обновување на магнетното поле на човекот. Ефективни се при тешки мускулни болки, вкочанетост, артритис, артроза, остеохондроза и други дегенеративни заболувања. Со помош на магнетите ефективно се лекуваат фрактури на коските. Турмалинот и оливинот зрачат негативни јони кои ги елеиминираат процесите на болеста, го стимулираат клеточниот метаболизам, ја зголемуваат виталноста на клетките, го смируваат нервниот систем, го отстрануваат заморот и други пореметувања, ја одржуваат здравата кожа. Негативните јони навлегуваат во телото, ја регулираат pH на крвта, при што ја заситуваат со алкални компоненти. Го намалуваат холестеролот и создавањето на крвно засирување, го намалуваат крвниот притисок. Освен тоа ги дезинфицираат и дезинфицираат патогените микроорганизми. Инфрацрвените зраци на турмалинот и на оливинот помагаат за проширување на капиларите и ја стимулираат циркулацијата, ја регулираат размената на супстанции и ја зголемуваат отпорноста на организмот, го стабилизираат нервниот систем. Германиумот значително го засилува терапевтскиот ефект, подобрувајќи ја елстичноста на крвните садови, го зголемува приливот на крв, го зголемува дијаметарот на капиларите, ги проширува садовите. Ги намалува отоците, го стимулира имунитетот.

47


ЛЕКОВИТИ ПРОДУКТИ СО ТУРМАЛИН И МАГНЕТИ Дејство врз организмот Редовното одење по тепихот помага за исфрлање на тешките метали од организмот. Благодарение на уникатната структура на турмалинскиот килим, масажата на нозетевлијае врз енергетските канали (меридијаните) и врз акупунктурните точки. Ја подобрува микроциркулацијата на долните крајници и на целото тело. Го стабилизира здравјетого спречува развојот на болести кај сите органии системи. Одењето по килимот влијае врз стапалата како масажа на точките и терапија со иглички коишто се применуваат во кинеската медицина.

Дејство врз организмот Женската лековита долна облека придонесува за: намалување на мастите и слабеење во областа на стомакот подобрување на микроциркулацијата во крвта забрзување на размената на супстанции ефикасно отстранување на заморот намалување на болките видно подобрување на состојбата на кожата подобрување на циркулацијата во областа на половинатаи во половите органи (ја нормализира нивната дејност) придонесува за постпородилно опоравување има антистатично дејство. Благодарение на специјалниот дизајн на долната облека – високиот струк и длабокото дно, фигурата изгледа идеално, при што видно се намалуваат обемот на половината, колковите и стомакот.

48


МАСКАТА ЗА ОЧИ СО ТУРМАЛИН И МАГНЕТИ Код: 2037 Состав: турмалински кристали со дијаметар од 5 мм, специјално турмалинско ткиво, создадано по технологијата на течен турмалин, магнети.

Начин на употреба Маската се поставува со турмалинските кристали кон очите (како очила) и се фиксира со еластичната лента зад тилот. Времето за користење на маската е 5-10 минути, два пати дневно. Курсот на користење е три месеци. После тоа се прави еден месец пауза и курсот може да се повтори. Маската не се вклучува кон извор на енергија. Таа се напојува на сончева енергија или од друг извор на топлина (радијатор, пегла до 60°С) во времетраење на околу 3 часа, за да може да се искористи за 7-10 дена. Турмалинот е „вечен“ акумулатор на сончева енергија. При несоница маската се става на челото 15-20 минути. Можно е при посериозни проблеми под местото на дејство да се појави црвенило на кожата. Тоа зацрвување и чувството за загревање се нормална појава. Откако ќе се тргне маската тие исчезнуваат многу брзо. Може да се стави во било кое време, без да пречи на секојдневните активности, работа или учење. Кога се работи интензивно на компјутер може да се користи и почесто: неколку пати на ден по 10-15 минути. Тоа време е доволно за ефиксано да се отстрани уморот на очите.

Контраиндикации Забрането е користењето на турмалинската маска со магнети при висока температура, склоност кон крварење, пореметувања на температурната чувствителност, како и врз области со нови рани. Кога има сериозно оштетување на меките ткива, маската може да се користи не порано од 24-48 часа по добивањето на повредата. Маската за очи треба да се користи за поголемо внимание кај пациенти со пејсмејкер и при склоност кон алергии.

Карактеристики Комбинираното дејство на трите елементи долгобрановото нискочестично инфрацрвено зрачење на турмалинот, негативните јони и магнетното поле (1 300 Гауса) дозволуваат длабоко продирање, што ги разрушува слободните радикали и другите штетни супстанции во организмот. Турмаинската маска за очи искомбинирана со магнетните дејства како масажа на точки и акупунктурата во кинеската медицина.

Дејство врз организмот Ефектот на резонансното проголтување којшто го создава маската, дејствува при што: • ги опушта мазните мускули, ѕидовите на крвните садови • ја подобрува циркулацијата на очите и на големиот мозок • ја зголемува содржината на кислород и хранливите состојки во крвта • ја активира енергетиката на клетките • ја подобрува работата на нервниот систем

49


ЛЕКОВИТИ ПРОДУКТИ СО ТУРМАЛИН И МАГНЕТИ • • • •

ги зајакнува заштитните функции на клетките го подобрува видот и слухот го обновува човечкото биополе и го потхранува го намалува штетното влијание на геопатогените, биоенергетските, импулсните и електромагнетните дејства. При подолга употреба на маската: • се зголемува енергетската отпорност на организмот • се нормализира сонот • се подобрува памтењето • емоционалниот фон станува попозитивен. Маската за очи со турмалин и магнети особено е препорачлива за студенти, ученици, научни работници, како и за луѓе кои минуваат долго време пред компјутер или телевизор. Козметичкиот ефект на маската се изразува преку намалување на подувување на темните кругови под очите. Истовременото влијание на трите елементи во маската обезбедува долготраен обновувачки ефект. Соодветно е да се користи при: • спазми на акомодацијата (лажна кратковидност) • опаѓање на острината на видот • старинска далековидност • астигматизам • почетна фаза на катаракта • преумора на очите посла работа на компјутер или гледање на телевизија • стрес • ослабнување на памтењето • главоболка • вртоглавица • зголемен замор • пореметен сон, несоница • намалување на слухот • отоци под очите и ситни брчки • пигментни дамки по кожата на лицето.

Одржување на маската При перење на маската не се користат вообичаените прашоци за перење, обелувачи и сапуни. Препорачливо е нежно перење во чиста вода 40°С - 45°Ссо специјален турмалински сапун или со природни препарати. Времето за накиснување и перење е до 5 минути. Сушењето да се врши во природни услови во раширена форма, без користење на машина за сушење или затоплувачки уреди. Не се пегла.

50


СТЕГАЧИ ЗА КОЛЕНА СО ТУРМАЛИН Код: 2039 Состав: специјален топлинско индуктивен материјал и турамински прав.

Начин на употреба: Пред поставувањето на стегачите за колена секој турмалински апликатор е неопходно малку да се натопат со влажна салфета од кај внатрешната работна странаи потоа да се стават во областа на колената. Се фиксираат со ленти со три лепенки. По 10-15 минути се појавува видливо чувство за топлина. Во зависност од индивудуалната состојба на организмот, може да се регулира времетраењето на користењето на стегачите за колена – 30 минути до 8 часа. Ако по почетното користење се чувствува прекумерно загревање, тоа е нормална реакција и непричинува никакво оштетување на кожата. Во тој случај Во тој случај се препорачува стегачите да се тргнат за извесно време. Стегачите можат да се користат и без навлажнување, но за добивање на чувството на топлина ќе биде потребно подолго време. Можат да се носатсо 8 часа во текот на едно деноноќие, а понатаму да се ставаат и цела ноќ (при добро поднесување). По тргање н астегачите за колена видливи се мали зацрвувања коишто исчезнуваат по неколку часа. Во екстремни случаи стегачите за колена можат да се искористатврз било кој дел од телото, при што потполно се притискаат со внатрешната површина кон местото на болката. Можат да се користат при: • болки во ушите, во областа на грбниот столб, на вратот, на плешките • забоболка – апликаторот се става врз воспалената област на лицето • настинка, синуси – се користи со внатрешната страна врз областа на носот. Овие процедури траат по 20 минути и може да се повторуваат неколку пати до исчезнување на болката.

Контрадикции Забрането е користењето на турмалинската маска со магнети при висока температура, склоност кон крварење, пореметувања на температурната чувствителност на кожата, доколку има кардиостимулатори. При остро оштетување на меките ткива, да не се користи не порано од 24-48 часа по здобивањето со повредата. Бремени жени, доилки и деца да се воздржат од користењето на стегачите за колена со турмалин. При индивидуална склоност кон аларгиски реакции да се користи претпазливо.

Карактеристики Во областите врз коишто се поставуваат тураминските продукти протекува длабока стимулација на меридијаните, масажа на кожата и влијание врз биолошки активни точки – слично на процесите на терапија со игли и загревање со билни мокси, користени во кинеската медицина. Така користењето на функционалниот топлински апликаторво вид на стегач за колено се претвара во безболен и широкораспространет физиотерапевтски метод на лекување.

51


ЛЕКОВИТИ ПРОДУКТИ СО ТУРМАЛИН И МАГНЕТИ

Дејство врз организмот При користењето на стегачите за колена, тие придонесуваат за: • обнова на остиокласите • зајакнување на самообновувачките функции на клетките на просторот меѓу зглобовите • нормализирање на циркулацијата на крвта и на енергијата • отстранување на болките предизвикани од студ и влага • отстранување на застојните појави • намалување на симптомите на премореност на зглобовите • подобрување на квилитетот на синовијалната течност • успорување на стареењето на коскените супстанции • отстранување на напрегнатоста во мускулите • зголемување на издржливоста на целиот организам • има закрепнувачко дејство врз целиот организам. Благодарение на инфрацрвеното зрачење, стегачите за колена обезбедуваат топлинска терапија која има лековито дејство врз сите видови на артритис и артрози на зглобовите на колената.

Одржување на стегачите заколена Не се перат со препарати и обичен и сапун, средства за обелување или миење. Дозволено е користењето на специјалниот Турмалински сапун или природна вода за миење. При потреба може да се исперат само со млаз вода или да се исплакнат во чиста вода со температура 40°С - 45°С. Времето на перење не треба да е повеќе од 5 минути. За да се обноват лековитите својства на турмалинот, при редовна употреба на стегачите за колена, после секој 7-10 дена тие треба да се полнат 2-3 часа на директни сончеви зраци, свртенисо внатрешната работна површиа кон сонцето (не преку стакло). Во студено време и при отсуство на сончево греење, може да се расположат во близина на дополнителен топлински извор (радијатор, камин) но не до отворен оган и при температура до 50-60 °С.

52


МАГНЕТЕН ПОЈАС СО ТУРМАЛИН Код: 2038 Состав: магнети и кристали турмалин.

Начин на употреба: Пред користењ е на појасот, внатрешната работна површина треба малку да се навлажни (со влажна крпа). Тој може да се користи и без навлажнување, но во тој случај зе ослободувањето на топлина ќе биде потребно повеќе време. По тоа влажната салфеткасе поставува на третираниот дел од телотои врз неа се поставува појасот, при што се притиска до телото и се фиксира. Обично по 10-15 минути се појавува забележително чувство за топлина и мало испарување на кожата. Тоа е нормална појава и не предизвикува никакво оштетување на кожата. Времето за првите сеанси треба да биде два пати дневно по 5-10 мин. По седум дена може да се зголеми на 10-15 мин. 2 пати дневнои тој режим да се одржува во рок од три месеци. По едномесечно прекинување. Курсот на лекување може да се повтори, при што се почиува истиот режим на дејство. Соодветно со индивидуалната состојба на организмотможе да се регулира времетраењето на користење. Препорачливо е појасот постепено да се преместува од областа на кичмата кон штитниот дел на `рбетниот столб, задржувајќи се на секој дел по 10-15 мин. до појавата на топлина. Вкупното време за користење на магнетниот појас со турмалин не треба да недминува 30-35 мин. Појасот може да се рашири со целата должина и да се стави н акревет, тврд душек, легло или на топол под и со грбот да се легне врз него, така што тесниот дел да се постави во областа на вратот, а долниот поширок дел во областа на половината. Процедурата е завршена откако ќе се појави топлина во областа на `рбетниот столб. Кај некои луѓе е можно да не се почувствува топлина по 20 мин., туку по 30 мин. на пример, што е показател за посериозни проблеми во `рбетниот столб. И покрај ова преоцедурата треба да се прекине. По неколку сеанси на редово користење, времето појава на чувството ќе се намали и ќе влезе во нормала. Појасот може да се користи како во областа на `рбетниот столб, така и на други делови на телото, коишто му овозможуваат целосно прикрепување на внатрешниот дел на појасот кон кожата. Во тие области на телото на коишто е поставен турмалинскиот појас протекува длабока стимулација на меридијаните, масажа на кожата и дејство врз биолошки активните точки, слично на процедурите на терапија со игли и мокса, коишто се користат во кинеската медицина.

Контраиндикации Да не се користи при висока темпетарура на телото, пореметувања на температурна чувствителност, исто и при површинска повреда на кожата. При повреда и оштетувње на меките ткива, појасот може да се користи не порано од 24-48 часа по инцидентот. Да не се користи при крварење, доколку има пасмејкери или метални импланти, од страна на деца и болни со тешка форма на енцефалопатија, како и од страна на трудници. Да се користи со поголемо внимание од стран на луѓе склони кон алергии. Не користете го магнетниот појас при различни малигни и бенигни форми! Карактеристики Работата на појасот е соодветна на хемиските и физичките својства на турмалинот, којшто често е нарекуван и топол камен. Топлиот камен се добива во Јапонското море и е уникатен како вид. При

53


ЛЕКОВИТИ ПРОДУКТИ СО ТУРМАЛИН И МАГНЕТИ изработката на појасот се користат најновите технологии и безбедни материјали – магнети и кристали турмалин. Кристалите турмалин се природнисончеви батерии. Тие можат да примаат и да апсорбираат сончева енергија, да ја претвараат во електроенергија (биотик) и во топлинска енергија (инфрацрвени зраци) со последователно одделување и формирање на вечно турмалинско енергетско поле, од кое постојано се пружа енергија кон клетките на организмот. Појасот е многу удобен за користење и е со гарантиран квалитет. Има естетски дозајн и може да се користи секое веме, без да пречи на секојдневниот режим и работа.

Дејство врз организмот Турмалинот содржи до 50 природни микорелементи, корисни за човекот. Тој е редок лековит извор, кој ни е дар од природната и работи на четири глвни начини • го балансира биотокот на човечкиот организам. При различнита влијанија врз организмот на човекот често се пореметува неговиот нормален биоструја, што обично доведува до појава на патогени реакции. На површината на турмалинотцело време циркулира микроструја од 0,06 мА, кој соодветствува на биострујата на човекот. При користењето на производи со турмалин, биострујата на човекот се изедначува со онаа на турмалинот и така се нормализира , што од своја страна штити од заболувања. • издвијува инфрацрвени зраци од долгобрановиот спектар коишто создаваат ефект на резонанса во молекулите на ткивата и течностите во организмот. Тоа води до проширување на садовите и капиларите и до зголемување на брзината на движење на крвта. На тој начин се зголемува содржината на кислород во крвта, се активираат протеините и други микро и макромолекулни елементи во телото. Тој процес предизвикува зајакнување на регенеративната способност во ткивата и го зајакнува имунитетот. • издвојува негативни јону – тие брзо ја стимулираат клеточната размена на супстанции, ја зголемуваат виталната сила на клетките, го смируваат нервниот систем, го отстрануваат заморот и позитивнно влијаат на други пореметувања. Негативните јони го регулираат нивто на рН во крвта и ја заситуваат со градечки микрокомпоненти. Благодарение на тоа, се врши раздробување на холестеролот, се намалува згуснувањето на крвта и се намалува крвниот притисок. Освен тоа, негативните јони ја стерилизираат и дезинфицираат патогената микрофлора. • создава природно енергетско поле кои ги активира клетките. Магнетите ставени во појасот дејствуваат лековито врз човечкиот организам. Синдромот Дефицит во мегнетното поле бил откриен во Јапонија кон крајот на 50-те години на минатиот век. Неговите симптоми се: чувство за недостиг на слиа (енергија), болки во различни делови на телото, вкочанетост во горниот дел на грбот и вратот, чести главоболки, вртоглавица, запек и др. Овие симптоми се карактеристични за синдромот на хроничен умор. Јапонците постигнале прогрес во истражувањето на позитивното дејство на магнетното поле врз процесите на лекување во човечкиот организам. Резултатите од нивните истражувања станале причина за производството и продажбата на различни магнетни терапевтски апарати, кои во 1961 г. се одобрени од јапонското Министерство за здравство. Во денешно време таа индустрија зафаќа 20-место по оббем на продажба во Јапонија. Според податоци на НиккенКорпорејшнденес 30 милиони јапонци користат магнетни прибори и производи. Тие се сметаат за ефикасни при болки и всткочанетост на мускулите, артритис, артрози остеохондози и други проблеми. Освен тоа, се покажува дека со помошта на магнетите е можно и лекување на скршени коски. Магнетниот појас со турмалин дејствува на клеточно - молекуларно ниво, при што: • ја регулира размената на супстанции • ја подобрува циркулацијата • го зајакнува имунитетот • го намалува чувството на болка • ја стабилизира работата на нервниот систем • има смирувачки ефект

54


• • • • •

го подобрува сонот го отстранува стресот ја подобрува работата на органите на простатата помага за прочистување на бубрезите, црниот дроб, жолчката и стомакот одлично превентивно средство при различни заболувања

Магнетниот појас со турмалин е соодветен за користење при: • остеохондоза на градниот и кичемниот дел на `рбетниот столб • проблеми со дисковите помеѓу пршлените • коксартроза, болки во областа на половината • артроза на зглобовите на колената • невралгии • болки во мускулите на колената и колковите, конулсии • варикозно проширени вени на долните крајници • хемиплагија кај болни коишто лежат • за подобрување на циркулацијата на крвта во долните крајници ( особено при дијабетес) • ендоартритис • забрзување на зараснување на фрактури • успорување на развојот на остеопороза • зајакнување на хруцијалното ткиво.

Одржување на појасот При перење на појасот не се користат вообичаените прашоци за перење, обелувачи и сапуни. Препорачливо е внимателно перење во чиста вода 40° - 45° С со специјалниот Турмалински сапун или со природни препарати. Времето за киснење и перење е до 5 мин. Сушењето де се врши во природни услови во отворена форма, без користење на машина за сушење или загревачки уреди. Не се пегла. Ако појасот се користи од неколку души, се препорачува да има индивидуална салфетка/крпа за секого. При редовно користење на појасот со турмалин и магнети, се препорачува на секој 7- 10 ден за период од околу 2 часа да се обновуваат својствата на турмалинот, поставувајќи ја внатрепната работна површиа директно на сонце, не преку стакло. Истиот ефект може да се постигне и ако се постави во близина на радијатор, камин (но не до отворен оган), пегла. Појасот не треба да се чува во близина на било какви други магнети, за да се избегне неговото магнетизирање.

55


ЛЕКОВИТИ ПРОДУКТИ СО ТУРМАЛИН И МАГНЕТИ ТУШ СЛУШАЛКА СО ТУРМАЛИН И ГЕРМАНИУМ Код: 2052 Состав: турмалински кристали и германиум Начин на употреба: туш-слушалката се замотува на подвижната врска на вообичаениот начин, при што не е потребно претходно да се активира на сонце. При нечистотија се разглобува, се мие и се суши на сонце или на радијатор и се зглобува повторно.

Карактеристики Според подтаоците на Светската здравствена организација скоро 80% од сите болести се развиваат заради користењето на неквалитетна вода. Многу извори на вода се доста загадени со штетни вируси, бактерии и тепки метали. Застарените технологии за прочистување на водата во денешно време не ја прочицтуваат потполно од вирусите и штетните состојки опасни за здравјето. Ефектот од прочистување на водтата со турмалинската туш-слушалка се јавува многу брзо – по 5-минутна примена. Многу е практична за користење, има естетски дизајн, не се вклучува во енергетски извор, се загрева од водата (32° - 45°С), практично тоа е вечен акумулатор на топлинска енергија.

Контраиндикации Не се користи при висока температура на телото, при склоност кон течење на крв, како и при отворени рани, хеморагичен инсулт. Да се користи внимателно од луѓе со кардиостимулатори, со индивидуална сколоност кон алергии. Да не се користи од страна на трудници, доилки и мали деца.

Дејство врз организмот Турмалинот и Германиумот коишто велгуваат во составот на туш-слушалката се уникатни со тоа што: ја подобруваат циркулацијата на крвта • значително го зголемуваат кислородот во крвта • го зајакнуваат имунитетот • го подобруваат процесите на размена • ја подобруваат меморијата • ја активираат работата на сите органи и системи • го намалуваат заморот • ја подобруваат општата состојба • ја обновуваат структурата на водата и ги убиваат вирусите и бактериите во неа • го неутрализираат дејството на хлор и на тешките метали коишто се многу опасни и предизвикуваат серизони компликации и заболувања • по филтрација, од тушот тече жива и мека вода • турмалинот издвојува негативни јони коишти благопријатно влијаат на кожата – ја зголемуваат елатичноста, ја прават кожата свилено мека.

56


Користењето на вода од турмалинската туш-слушалка: • го отстранува нерното напрегнување и стресот • има релаксирачки ефект • го подобрува сонот • ги намалува болките во мускулите • редуцира отоци и болки во нозете, поврзани со климатските услови • ја подобрува циркулацијата на крвта • ја олеснува адаптацијата на организмот при патување и далечни летови • го намалува потењето, мали чешања • има благо ефект против воспаленија • дава чуство на топлина и свежина • ја подобрува состојбата на косата – и ја омекнува и и дава сјај, штити од опаѓање на косата и појавата на првут.

ЗАТЕГНУВАЧКИ ЕЛАСТИЧНИ ЧОРАПИ СО ТУРМАЛИН Код: 2036 Состав: флексиилен и еластичен материјал, составена од турмалин и магнети. Начин на употерба: пред ставањето на затегнувачките еластични чорапи (без стапалки) е поребно благо да се намокри со влажна салфетка внатрешната површина и после тоа да се стават на нозете. По 10-15 минути се појавува видливо чувство на топлина. Во зависност од индивидуалната состојба на организмот може да се регулира долготрајноста на користење од 20 минути до 5-8 часа. Зголемувањето на времето за носење на чорапите со турмалин е неопходно да се прави постепено во рок од 3-6 недели. Ако по почетокот на користењето на кожата се чувствува загревање, тоа е нормална реакцијаи не причинува оштетување на кожата. Во тој случај се препорачува извесно време да се тргнат. МОжат да се искористат и без навлажнување со вода – за добивање на чуството на топлина ќе биде потребно подолго време. По тргањето на чорапите видливи се мали зацрвувања кои исчезнуваат по неколку часа.

Контраиндикации Забрането е да се користат при: висока температура на телото, при склоност кон течење на крв, пореметувања на температурната чуствителност на кожата, на места со повреди на кожата, при постоење на кардиостимулатори. При јако оштетување на меките ткива, да не секористи порано од 2448 часа по здобивање со повредата. Трудници, доилки и деца да се воздржат од користење на долгите чорапи со турмалин. При индивидуална склоност кон алергиски реакции, да се користат претпазливо. Да не се користат чорапите со мегнетно дејство при различни малигни и бенигни форми.

Карактеристики Комбинирањето на најсовремените технологии со традиционалната кинеска медицина даваат извонреден резултат кај долгите чорапи со турмалин. Тие се разработени по најнова технологија, основана на магнетосферниот ефект. Овој ефект е комбиниран со топлински ефект на турмалинските долгобранови инфрацрвени зраци, коишти навлегуваат во организмот.

57


ЛЕКОВИТИ ПРОДУКТИ СО ТУРМАЛИН И МАГНЕТИ Чорапите имаат рамномерна еластичност и се флексибилни преку целата должина, добро ја опфаќаат ногата и се удобни при носење. Материјалот во некои места е помалку густа, што помага да се избегнат деформациите на производот при носење (на пример при растегнување на чорапите на колениците). Соодветни се за секаков тип на фигура, имаат затегнувачки ефект, не се забележуваат по далиштата.

Дејство врз организмот Долгобрановите инфрацрвени зраци и магнетното поле делуваат непосредно врз метријалите коишто поминуваат низ нозете и колената. Ефектот од тоа е дека чорапите: • ја подобруваат циркулацијата на нозете • имаат моќен лекувачки ефект при артритис, хидро-артрози, хиперостози, васкулит, • не предизвикува болка при користењето • ги отстрануваат конгесивни појави • напрегнување во мускулите • симптоми на болка • имаат многуфункционален физиотерапевтски и лекувачки ефект • ја зголемуваат издржливоста на целиот организам и му пружаат закрепнувачно дејство.

Одржување на затегнувачките еластични чорапи

Не се прат со препарати за перење за перење и обичен сапун, средства за обелување и миење. Дозволено е користењето на Турмалински сапун или природни средства за миење. При потреба можат да се исперат само со млаз вода или да се исплакнат во чиста вода со температура 40° - 45°С. Времето за перење не треба да биде подолго од 5 минути. За да се обноват лекувачките својства на турмалинот, при редовна употреба на чорапитре секои 7-10 дена тие треба да се напојуваат 2-3 часа на директни сончеви зраци, свртени со внатрешната работна површина спрема сонцето (не прку стакло). Во студено времеили недостиг на сончева топлина, може да се постават во близина до топлински извор (радијатор, камин) но не до отворен оган и температура повисока од 50-60° С. Не ги чувајте и не ги доближувајте чорапите до други магнети и минерали.

ЧОРАПИ ЗА МАСАЖА СО ТУРМАЛИНСКО ВЛАКНО (машки и женски) Код: 2029,2030 Состав: 90% турмалинско влакно и 10% елестан. Начин на употреба: на почетокот на времето за носење на чорапите за масажа треба да биде 15-20 мин./ден, при што постепено во рок од 3-6 недели тоа се зголемува до 2-3 часа 2 пати дневно или по 5-8 часа постојано носење.

На површината на стапалките се поставени бројни биолошки активниточки, кои се поврзани со сите внатрешни органи. Според традиционалната кинеска медицина масажата на овие точки ја подобрува проодноста на енергетските канали (меридијаните), ја подобрува циркулацијата, ги активира процесите на размена, подобрувајќи ја состојбата и активноста на органите.

58


Контраиндикации Не треба да се користат при висока температура и склоност кон крварење, не е соодветно да се користат од страна на трудници, деца и болни со тешка форма на енцефалопатија, при термоанестезија или при оштетена површина на кожата. Да не се користат од страна на луѓе со вградени пасмејкери и други стимулатори. При склоност кон алергии користењето да се извршува со зголемено внимание. При повреда на меките ткива да се користат 24-48 часа по инцидентот.

Карактеристики Изработени се од најсовремени нанотехнологии. На внатрешната површина има испакнатинисо турмалин, коишто при одење создаваат ефект на одење бос по крупен песок, при што се добива масажа на рефлексните точки. Ефектот од чорапите се чувствува 15 минути после облекувањето, при што истовремено протекуваат неколку превентивни и лековити дејства врз нозете итоа: • се создава постојана микроструја од 0.06 мА, еднаков на микрострујата во човечкото тело • се одделуваат негативно наполнетите јони • се зрачат долгобранови инфрацрвени зраци со должина од 8-14 мк. • во порите на кожата навлегуваат микроелементите од составот на тураминот • се создава добар и долгорочен лековит ефект.

Дејство врз организмот Машките чорапи со турмалин: • ги затоплуваат нозете во текот на зимата и ги разладуваат во лето • пропуштаат воздух, создаваат чувство на удобност на стапалата • не ја иритираат кожата. Оптималната цврстина на површината, високата термоизолација и пропусливоста на воздух на чорапите за масажа, ги прават удобни за користење. Турмалинските чорапи за масажа имаат првентивен и лековит ефект не само за нозете, туку и за целиот организам.

Одржување на чорапите за масажа: Се перат само рачно со вода од температура до 45°С. Се препорачува користењето само на Турмалински сапун или природни средства за миење. Чорапите за масажа не треба да се пеглаат, обелуваат и чистат хемиски. Да се сушат на растојание од извор на топлина и не под директни сончеви зраци.

59


ЛЕКОВИТИ ПРОДУКТИ СО ТУРМАЛИН И МАГНЕТИ ШУЈ БАО МИНИ ФИЛТРИ ЗА ВОДА Код: 2050 Состав: кристално еколошки чист турмалин Начин на употреба: пред првичното користење мини-филтерот треба да се прочисти и да се активира дејствието на турмалинот, преливајќи се дв пати со топла вода – до 60 °С. При првата обработкана вода се потрдбни повеќе од два часа. Еден филтер со еднократно полнење структурира од 10 до 200 литри вода и треба да се чува постојано во садот со водата. Може да се користи секаков сад со зафатнина од 3 литри. Чистата вода е како витална сила на бурниот поток – симбол на здравје и долговечност. Меѓутоа, во многу држави низ светот водата е далеку од нормите на чистота и дури не е соодветна за директна употреба. Многу често таа има лош мирис и непријатен вкус, содржи бројни различни штетни состојки и носи опасност за здравјето на храната. Затоа за да се заштитиме од тешки труења и заболувња водата треба да ја исчистиме од зарази и да ја прочистуваме. Водата обработена со филтерот може да се користи од страна на целото семејство за разни секојдневни потреби. Препорака на специјалистите: за да се избегне интеференцијата во периодот на користење на филтерот не се препорачува да се пие друга вода. • секојдневно треба да се пијат повеќе од 4 чаши х 200 мл. вода обработена со филтер, при што болните можат (во завистност од состојбата во која се наоѓаат) да го зголемат или намалат количеството на примената вода • обработената со мини-филтер вода, употребена во денот, треба да не е повеќе од 2 литри. За болни и деца количината може да се регулира • филтерот треба да се чисти периодично • за да се одржува активноста на мини-филтерот, на секои 30 дена треба да се суши на директна сончева светлина околу 10-20 минути. Не треба да се остава подолго на сонце, за да не се дозволи полнење.

Карактеристики Еден од исклучително ефикасен и лесен начин за прочистување на водата е користењето на минифилтерот Шуј Бао. Кристалите турмалин од кои е направен, имаат силно антибактериско дејство и ефикасно ги уништува цревните и други штетни бактерии во водата. Во исто време ги намалуваат неколку пати штетните состојки во водата, вкл, олово и хлор. Под дејството на кристалите трумалин се нормализира (pH) вредноста на водата-токму таква вода впиваат клетките на телото. Мини-филтерот Шуј Бао е лесен и удобен за употреба, се користи без ограничување со време, не ја губи ефикасноста, мал е и удобен за носење секогаш и насекаде. Филтрите ја пречистуваат водата во секаков сад со обем до 3 литри, има продолжителен ефект и достапна цена. Рокот на употреба е до 5 години. Филтерот не содржи штетни состојки, образува голема количина на негативни јони, поради што водата се здобива со градежни својства и се формираат микромолекуларни групи. Оваа вода може да се чуваво различни форми и да се корсити и да се користи за готвење на храна.

60


Дејство врз организмот Користењето на водата со балансиран pH помага при нормализирање на работата на дигестивниот систем, подобрено апсорбирање на хранливите материи, зголемување на квалитетот на процесите на размена, зголемување виталноста на клетката, вклучувајќи и на имунолошкиот систем, отстранување на токсините од организмот. Користењето на вода, структурирана и прочистена со мини-филтер има голем придонес за превенција на сериозни заболувања како: - кардиоваскуларни - стомачно цревни - дијабетес мелитус - онколошки заболувања. Континуираното користење на турмалинова јонизирана вода – е пат кон здравје и долг живот. Мини филтерот Шуј Бао е уникатна варијанта за прочистување и збогатување на водата за пиење со корисни микроелементи.

ЈАКА ЗА ЗАГРЕВАЊЕ ОД ТУРМАЛИН Код: 2040 Состав: турмалинов прав и специјален топлотен индуктивен материјал Начин на употреба: Јаката треба да биде целосно прилепена до површината на кожата (колку по близок е контактот со кожата, толку побрз и поефективен е резултатот). Во случај на сува кожа препорачливо е третираната површина да се намокри пред поставувањето на јаката. При хронични проблеми третманот на местото започнува со 20 минути 2 пати на ден и постепено се зголемува до 2-3 часа 2 пати на ден.

Црвенилото и чувствота на испарување на кожата е нормално и не причинува никакво оштетување – тие симптоми исчезнуваат по неколку часа. За да се намали црвенилото може да се скрати времето на користење на јаката.

Контраиндикации Не треба да се користи при висока температура и склоност кон крварење, не е соодветно да се користи од страна на трудници, деца и болни со тешка форма на енцефалотерапија, при термоанестезија или при оштетување на површината на кожата. Да не се користи од страна на луѓе со вграден пејсмејкер. При склоност кон алергии користењето да се врши со зголемено внимание. При оштетување на меките ткива да се користи 24-48 часа по инцидентот.

Карактеристики При контакт со човечкото тело турмалинот одделува микроструја, негативни јони и долгобранови инфрацрвени зраци. Тие ја активираат работата на клетките, ги прошируваат крвните садови, ја подобруваат циткулацијата и метаболизмот, го смируваат нервниот систем, го отстрануваат чувството на болка.

61


ЛЕКОВИТИ ПРОДУКТИ СО ТУРМАЛИН И МАГНЕТИ Дејство врз организмот Загревачката турмалинска јака е многу соодветна за луѓе коишто страдаат од: • болки во вратните пршлени • остеохондром или периартритис на зглобовите во рамењата. Користењето на јаката: • го намалува трпнењето и спазмите во обласат на вратот • го подобрува приливот на крв кон големиот мозок. Турмалинската јака може да се искористи и за секој друг дел од телото при итни случаи – внатрешната површина се притиска кон заболеното место. Корисното дејство на јаката може да се искористи уште и при: • болки во ушите • проблеми во различни области на `рбетниот столб • забоболка – апликаторот се поставува врз болното место на лицето • настинка • синуситис – јаката може да биде поставена во областа на носот. Процедурата трае 20 минути, но може да се повтори неколку пати, додека не исчезне болката.

Одржување на турмалинската јака: Се пере при температура на водата од 40° - 45° С. да не се користат препарати за перење, обелувачи , обичен сапун. Се препорачува користење на Турмалински сапун или на природни прапарати. Времето за перење да не е пододлго од 5 минути. За обновување на својствата на турмалинот се препорачува на секои 7-10 дена јаката да се поставува на околу 2 часа од внатрешната (работната) страна на директна сончева светлина (не преку стакло). Во студените сезони без сончеви денови, обновувањето може да се направи на тој начин што јаката се да постави во близина на извор на топлина (радијатор, затворен камин и др.), но не до отворен оган.

62


ТАМПОНИ ВАГИНАЛНИ ЛЕКОВИТИ Код: 1124 Состав: корен од стемони, трева гаволска уста, плод од жгун – корен, корен смилакс, плод оа кохија, корен на кинеска ангелика, корен од лигусикум чуан-цјун, борнеол. Не содржи хемиски состојки. Пакување: 6 парчиња вакумирани стерилни тампони по 1 г. Начин ан употреба: пакувањето од фолија се отвара и тампонот внимателно се фаќа на крајот, при што претходно се развива шнур и се остава така, така што потоа лесно да се извлече надвор. Тампонот се поставува во сад со вода за добро да се намокри и по околу 5 мин. се поставува во влагалиштето на длабочина од 7 см. По три деноноќија се вади. Следнит тампон се поставува после 24 часа. 1. Предменструален синдром: 1-2 тампони на крајот на првата и почетокот на втората фаза на циклусот 2. Превентива при капење во базени и рибници , посета на фитнес центри, аква паркови и др. 3. За подобрување на надворешноста – се постигнува посвежа боја на лицето, овалот се израмнува, да исчезнување избелуваат пигментациите по кожата, косата станува блескава и жива. Овие ефвекти се забележуваат по користењето на 12 и повеќе третмани.

Контраиндикации

• • • •

не се користи за време на менструален циклус, од страна на бремени жени и невини девојчиња не се користи при склоност кон алергии од секаков вид се користи само за внатрешна употреба на се води полов живот за време на тридневното лекување и не порано од 3 час по вадењето на тампонот.

Карактеристики

Според народнат алегенда уште во VII век кај династијата Тан познатиот лекар по традиционална медицина Нју Тјанчи, по молба на наложниците на императорот, приготвил таен лек за лекување на болки во половста сфера. Многу подоцна ово метод бил пренесен за користење од страна наобичните луѓе, преку познатиот лекар. Тан Шенјеј од донастијата Сун. Дел од карактеристиките на продуктот се: силно ги намалува воспалението, ја впива влагата, го запира процесот на гниење, придонесува за обновување на слузестата обвивка на влагалиштето, ги отстранува воспаленијата и чешањето. Во пракса било утврденоа дека при лекувањето на гинеколошките заболувања ова средство: • ги нормализира функциите на органите во долниот дел од стомакот • има антивоспалително дејство • соодветен е како антибактериско, средство против вируси и габи • ја нормализира микрофлората на репродуктивните органи • ефикасно ги отстранува токсините • има лековито дејство • ја хармонизира хормоналната основа • го стабилизира имунитетот • има изразено лековите дејство врз целиот организам • ги отстранува процесите на гниење • ги отстранува жештината, чешањето и во спаленијата • има козметички ефект.

Дејство врз организмот

Основните проблеми кај коишто се користат лековитите вагинални тампони се: воспалителни заболувања преизвикано од кламидија, уреаплазми, трихомони и др. (вагинални воспаленија на грлото на матката, ендометритис); воспаленија во областа на долниот дел од стомакот: фибримиоми (јазли до 1 – 1,5 см); мастопатии, предменструален синдром, климактериски промени, хемороиди, незадржување на урина, циститис. Овие тампони го одржуваат оптимално женското здравје и го подобруваат квалитетот н аинтимниот живот. Рок на траење: 2 години.

63


ЦЗУ ЦУ – ДЕТОКСИЦИРАЧКИ ФЛАСТЕР СО ПОДМЛАДУВАЧКИ ЕФЕКТ (ги отстранува токсините преку стапалата) Код: 1013 Состав: оцет од бамбус, природни екстракти, витамин С, хтин, растителни екстракти и др. Пакување: 10 пакети на фластер, комплетириани со дрвен оцет од бамбус и растителни компоненти. Начин на употреба: се применува на стапалата или на болните (проблематични) места. Пред и по поставувањето на фластерот местото на лепење се чисти со топла вода. Препорачливо е фластерот да се лепи на дветестапала или на проблематично место пред сон и да се тргне утрото (по 8-10 часа). Процесот на исфрлање на токсините може да се види. Колку подолго време се применува фластерот, толку посветол станува тој по неговата употребата. Редовното користење на фластерот се зголемува неговиот ефект.

Контраиндикации Да не се применува при постоење на гребаници, осипи, алергиски појави. Да се чува далеку од деца! Само за надворешна употреба.

Карактеристики Дрвниот оцет од бамбус се произведува од растенија на возрадст над 5 години. Има агревачки и резонасно – апсорбирачки ефект – го репродуцира ефектот на негативните јони, што ја забрзува размената на супстанции во кожата.

Дејство врз организмот Користењето на фластерот ја стимулира циркулацијата на крвта и лимфата во органозмот. Преку рефлекторните зони на стапалата, фластерот започнува постепено да ги извлекува токсините, акумулирани во организмот. Редовното користење на фластерот на Green Worldпридонесува за: • ефикасно исфрлање на токсините од организмот • ја активира циркулацијата • ги чисти каналите на „тин-ло“, коишто според традициналната кинеска медицина ги отстрануваат „влагата и студот“ • ја регулираат работата на жлездите во внатрешна секреција • помага за прочистување на кожата • го подобрува тенот на лицето. Како последица на извлекување на штетните материи од организмот, се отстрануваат конгестивните појави во лумбалната област (на крстот), во појасот на рамењата, во зглобовите на колената и нозете. Чување: Да се чува на ладно и суво место. Рок на важење: 36 месеци.

64

Green world makedonski katalog  
Green world makedonski katalog  
Advertisement