Page 1


PRODUCTIONS

ΕΚΔΟΤΗΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Νίκος Μυλωνάς

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Κική Μυλωνά

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ

Χαράλαμπος Kουφού

από τον ΝΊΚΟ ΜΥΛΩΝΑ

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ

Νίκος Μυλωνάς

Χρήστος Μυλωνάς Έλενα Δαλαλά Νίκος Πουλικίδης Ασπασία Κόγκα Δέσποινα Ακούτα Σοφία Ιωαννίδου Αγγελική Αλεξιάδου Σοφία Κοκκίνη Γιώργος Τσανάκας ΣΚΙΤΣΑ-COMIC

Χρήστος Μυλωνάς ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ

Θοδωρής Πρασίδης Αλέξανδρος Κατσαμάκης ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ WEB

www.e-draft.gr Μαρία Στεμπάρη Παναγιώτης Χατζημιχαήλ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ

Παναγιώτης Προκόπουλος Αλέξανδρος Διαμαντής ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Μιχάλης Τάσσου

Ένας Τράμπ φτάνει για να ταράξει αυτήν την ισορροπία του τρόμου; Μέσα στο ναυάγιο των δημοσκόπων και την πανωλεθρία των προπαγανδιστικών φυλλάδων και όχι μόνο των δικών μας αλλά και της Ευρώπης και της Αμερικής ξεπρόβαλε ο ανατρεπτικός Τράμπ. Θα μου πείτε, και τι έγινε, μήπως θα αλλάξει κάτι; Κι αν αλλάξει θα ‘ναι προς το συμφέρον μας; Ποιος ξέρει μετά από τόσα άσχημα οποιαδήποτε αλλαγή έχει περισσότερες πιθανότητες να φέρει κάποια βελτίωση στα πράγματα από το να τα χειροτερέψει. Πάντως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κινητικότητα στην περιοχή μας. Κάποιοι μας γυροφέρνουν, βιάζονται πριν φύγουν να κλείσουν υποθέσεις η να μας ανοίξουν καινούρια προβλήματα. Ας έχουμε το νου μας! Γιατί αυτό το γύρο – γύρο είναι και μια μέθοδος που εφαρμόζουν κάποιοι θηρευτές. Γυρίζουν δηλαδή γύρο απ’ τα θύματα τους συνέχεια, ενώ κάθε τόσο ορμούν και αρπάζουν ένα απ’ αυτά και συνεχίζουν με αυτόν τον τρόπο, μέχρι να τα ξεπαστρέψουν όλα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τα μνημόνια ένα και δυο; Το ίδιο δεν συμβαίνει και με το τρίτο; Το γυρίζουν από εδώ, το γυρίζουν από εκεί και στο τέλος κάτι κόβουν από μισθούς, κάτι από συντάξεις και πάει λέγοντας καταλήγοντας σε έναν αέναο στροβιλισμό που μας οδηγεί όλο και πιο χαμηλά! Τώρα οι γυροβολιές άρχισαν μάλλον να αγγίζουν και εθνικά θέματα. Η πρεμούρα κάποιων να τα διευθετήσουν άρον άρον κρύβει ίσως την διάθεσή τους να τα παζαρέψουν με το χρέος. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο στριφογύρισμα που μπορεί να μας οδηγήσει σε περιπέτειες. Εδώ κάθε απόπειρα αρπαγής θα πληρωθεί πολύ ακριβά, θα πληρωθεί ίσως και με αίμα! Οι γείτονες μας αποθρασύνθηκαν και βάζουν θέματα ίσως με την ενθάρρυνση κ την ανοχή των φίλων και δανειστών μας. Το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης άρχισε να γίνεται ανήθικο, βρώμικο και αδυσώπητο. Ένας Τράμπ φτάνει για να ταράξει αυτήν την ισορροπία του τρόμου; Ίσως, όχι. Σε κάθε περίπτωση όμως ταράζει τα νερά, αποσπά τα βλέμματα του θηρίου από το θήραμα έστω για ένα λεπτό. Μπορούμε να επωφεληθούμε και να το σκάσουμε; Δεν είναι εύκολο αλλά αν δεν τολμήσουμε, τότε είναι αδύνατον να ξεφύγουμε. Υ.Γ. Ο ηγέτης που θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πορεία κόντρα στους τοκογλύφους, ίσως να φανεί τώρα που ένας μεγάλος επαναστάτης έφυγε χωρίς να λυγίσει απέναντι σε θηρία. Καλό ταξίδι Κομαντάντε!

Η διεύθυνση της Draft Press δεν φέρει καμία ευθύνη και δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις των συνεργατών που ενυπόγραφα αρθρογραφούν στην έκδοση. Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειμένων και φωτογραφιών χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια του εκδότη.

Edito

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


06 Περιεχόμενα 03. Εdito 06. Κωνσταντίνος Αργυρός Συνέντευξη του γνωστού τραγουδιστή.

08. Ιστορία και Παράδοση Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.

10. Stephen Hawking Η ευφυία σε άλλα επίπεδα…

12. Αφιέρωμα Ιταλία

4 ρομαντικοί και ειδυλλιακοί προορισμοί που θα λατρέψετε!

18. Συνταγές με αυγά

5 συνταγές που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

24. Ivan Σαββίδης

Η άγνωστη πλευρά του Ιβάν Σαββίδη

34. Φαγητό-Έξοδος

Το ταξίδι του burger στους αιώνες…

36. Food Styling

12 38

Πρώτα τρώμε με τα μάτια!

38. Ο μαγικός κόσμος της σοκολάτας ….και όσα δεν ξέρατε για αυτήν!

40. Gadget 42. Βιβλίο-Stephen King

Ένας από τους πιο σπουδαίους συγγραφείς του σήμερα

44. Κινηματογράφος 46. Ξηροί καρποί…

κρατούν τα ινία της υγιεινής διατροφής

48. Υγεία και ομορφιά

Απόψεις και προτάσεις γύρω από την υγεία.

68. Κατοικίδια 70. Ζώδια

4

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

5


Αργυρός Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να σημειώνει συνεχώς ανοδική πορεία και τα τραγούδια του να γίνονται επιτυχίες. Ο ίδιος αντιμετωπίζει την επιτυχία πολύ ταπεινά, χαμογελά και απλά το απολαμβάνει! Οι εμφανίσεις του στο FANTASIA είναι sold out ενώ απ’ τον Φεβρουάριο επιτέλους ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη ύστερα από αρκετά χρόνια! Τελικά αυτό το «ΠΑΙΔΙ ΓΕΝΝΑΙΟ» της Ελληνικής δισκογραφίας «ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ»! της Σοφίας Ιωαννίδου

Κωνσταντίνε για ακόμη μια χρονιά τα τραγούδια σου είναι στην κορυφή των προτιμήσεων των ελληνικών ραδιοφώνων. Πως νιώθεις γι αυτό? Μόνο χαρούμενος μπορώ να νιώθω. Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να αγαπάει την εκάστοτε δισκογραφική δουλειά ενός καλλιτέχνη και να ταυτίζεται με τα τραγούδια του. Σε ποιο τραγούδι από την νέα σου δουλειά έχεις μεγαλύτερη αδυναμία? Ένα απ’ τα αγαπημένα μου είναι το «Όσα νιώθω» που είναι το ομότιτλο του δίσκου σε μουσική-στίχους Λευτέρη Κιντάτου. Η μεγάλη και απότομη επιτυχία πολλές φορές σε προβληματίζει για το μέλλον? Ποτέ έως τώρα δεν ένιωσα επιτυχημένος. Απολαμβάνω το σήμερα και νιώθω ευγνώμων για την αγάπη που μου δείχνει ο κόσμος. Ωστόσο ποτέ δεν επαναπαύομαι, ήμουν πάντα ανήσυχο πνεύμα. ‘Έχεις προλάβει να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την επιτυχία σου? Προσπαθώ να βρίσκω χρόνο για εμένα , κάνοντας πράγματα που με γεμίζουν και με ξεκουράζουν. Όλη η Αθήνα φέτος περιλαμβάνοντας και τον καλλιτεχνικό κόσμο διασκεδάζει στο Fantasia όπου πρωταγωνιστείς!!! Που οφείλεται αυτή η επιτυχία; Δόξα το Θεό στο Fantasia ζούμε πολύ ωραίες στιγμές. Σε συνεργασία με την επιχείρηση κάναμε μια άρτια δομημένη παραγωγή σε ένα μοντέρνο χώρο. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος που υπογράφει την σκηνοθεσία του Fantasia έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Οι εμφανίσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο και πήραμε παράταση έως και τον Ιανουάριο. Έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα με μοναδικό σκοπό την διασκέδαση του κοινού και νομίζω πως εκεί οφείλονται όλα. Γίναμε μια ωραία παρέα και αν έρθει κάποιος να δει το πρόγραμμα θα το καταλάβει. Στα καμαρίνια γελάμε πάρα πολύ και έχουμε γίνει μια μεγάλη παρέα και με την Ελένη Φουρέιρα και τον Πέτρο Ιακωβίδη αλλά και όλα τα παιδιά του προγράμματος.

6

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Όταν ξεκινούσες πριν δέκα χρόνια φανταζόσουν ότι θα έφτανες σ αυτό το σημείο? Να είσαι επικεφαλής σε σχήματα και θα τραγουδάς με πασίγνωστα μαγαζιά? Πάντα έκανα όνειρα, και πάντα έβαζα στόχους και στοιχήματα με τον εαυτό μου. Δούλεψα πάρα πολύ ώστε να φτάσω σε αυτό το σημείο, και αντιμετώπισα πάρα πολλές δυσκολίες στην διαδρομή. Δόξα το Θεό, όλα πήγαν καλά, και οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο γι’ αυτό. Εισπράττω πολύ αγάπη απ’ το κοινό και αυτό δεν θα το αντάλλαζα ποτέ και με τίποτα. Πες ότι είμαστε σε μια παρέα και σε παρακαλούμε να μας τραγουδήσεις. Τι θα μας πεις? Ότι θέλει η παρέα την εκάστοτε στιγμή. Αυτά τα αυθόρμητα είναι τα καλύτερα άλλωστε. Κάποιες εκδηλώσεις θαυμασμού από το γυναικείο κοινό που σου έχουν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Όπως σου είπα και νωρίτερα εισπράττω πολύ αγάπη απ’ τον κόσμο και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Κάθε εκδήλωση θαυμασμού είναι σεβαστή. Yπάρχει κάτι από το παρελθόν σου για το οποίο έχεις μετανιώσει και θα ήθελες να μην έχει συμβεί? Ποτέ δεν μετανιώνω για ότι κάνω γιατί είναι όλα μαθήματα και δοκιμασίες ζωής. Αισθάνθηκες ποτέ να γίνονται ενοχλητικά αφόρητα για σένα τα media? Όχι, άλλωστε δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα για να συμβεί κάτι τέτοιο. Έχω καλή σχέση με τα media και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά γιατί πολύ απλά δεν προκαλώ.


Δούλεψα πάρα πολύ ώστε να φτάσω σε αυτό το σημείο, και αντιμετώπισα πάρα πολλες δυσκολίες στην διαδρομή

Ως άνθρωπος σου αρέσει να προκαλείς? Καθόλου, μου αρέσει να με ξέρουν μόνο μέσω της δουλειάς μου και των τραγουδιών μου. Διανύουμε δύσκολες οικονομικά περιόδους!! Γίνεται σε σένα αντιληπτό? Δεν νομίζω οτι υπάρχει άνθρωπος που να μην βιώνει την οικονομική κρίση. Η γενιά μου θεωρώ πως το βιώνει πολύ πιο έντονα με την ανεργία και όλο αυτό το σκηνικό αβεβαιότητας στο οποίο ζούμε. Πως θα ήθελες να δεις μελλοντικά τον Κωνσταντίνο Αργυρό? Θα ήθελα να δημιουργήσω την δική μου οικογένεια και να μπορώ να ζω σε μια Ελλάδα χωρίς προβλήματα και άγχος για την επόμενη μέρα που ξημερώνει. Πλησιάζουν οι γιορτές …στείλε μας ένα μήνυμα μια ευχή!!!!!!!!!! Το 2017 να είναι πιο ευτυχισμένο απ’ το 2016, να έρθουν καλύτερες ημέρες για όλους, με πολλά χαμόγελα και καθόλου δυσάρεστες ειδήσεις. Έχεις πολλά χρόνια να εμφανιστείς για σεζόν στην Θεσσαλονίκη. Το 2017 θα συμβεί; Μετά την ολοκλήρωση των εμφανίσεων στο Fantasia, θα ξεκινήσουν οι εμφανίσεις μου στην Θεσσαλονίκη και δεν σας κρύβω οτι ανυπομονώ γι’ αυτό. Μου έχει λείψει πολύ το κοινό της Θεσσαλονίκης.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

7


Ιερά Μονή

Εικοσιφοίνισσας ΕΠΙΜEΛΕΙΑ DRAFT TEAM

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα, με την αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο κατάφυτο Παγγαίο, σε υψόμετρο 753 μέτρων, βρίσκεται στα όρια των νομών Σερρών – Καβάλας, αλλά εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Δράμας.

8

Για το όνομα της Μονής υπάρχουν τρεις εκδοχές: O κτήτωρ της Μονής, άγιος Γερμανός, βρισκόταν σε ένα μέρος, μια μικρή όαση έξω από την Ι.Μονή του Τιμίου Προδρόμου στους Αγίους Τόπους, όπου είχε είκοσι (20) φοίνικες, εκεί έλαβε εντολή από τον άγγελο της Θεο-τόκου για την ανέγερση της Μονής και σε ανάμνηση της τοποθεσίας την ονόμασε «Παναγία η Εικοσιφοίνισσα». O γνωστός στιχουργός του 18ου αιώνα Καισάριος Δαπόντες την ονομάζει «Κοσσσυφινίτσα», γιατί κατά την παράδοση, ένας κόσσυφος (κοτσύφι) οδήγησε τον άγιο Γερμανό στο σημείο όπου αναβλύζει το Αγίασμα μέχρι και σήμερα κάτω από το παρεκκλήσιο της Αγ. Βαρβάρας. O ηγούμενος της Μονής Χρύσανθος το (1782) αναφέρει ότι ενώ ο άγιος Γερμανός, μετά την ανέγερση του μοναστηριού, αναζητούσε κατάλληλη σανίδα για να γίνει η εικόνα της Θεοτόκου. Εκείνη με θαυματουργικό τρόπο του προσέφερε την μέχρι και σήμερα σωζόμενη εικόνα Της, που άστραφτε κι εξέ¬πεμπε «φοινικούν», δηλαδή κοκκινωπό, φως. Απ’ αυτό επικράτησε ο όρος «Εικοσιφοίνισσα» (εικών φοίνισσα – Εικοσιφίνισσα). Δεύτερος κτήτορας θεωρείται ο Άγιος Διονύσιος ο Α΄ (15ο αιώνα), ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη και έγινε ηγούμενος της μονής δίνοντας της τη μεγαλύτερη λαμπρότητα.

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Ιστορία της Μονής Κατά την Τουρκοκρατία, η συμβολή της Ιεράς Μονής στη διατήρηση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού υπήρξε ανεκτίμητη. Η δράση των μοναχών στην ευρύτερη περιοχή προκάλεσε την οργή των Τούρκων, οι οποίοι θανάτωσαν το 1507 και τους 172 μοναχούς. Το μνημείο τους βρίσκεται προ της μονής. Το 1798, μετά την πρώτη του Πατριαρχία, έμεινε ως εξόριστος στη μονή ο μετέπειτα Εθνομάρτυρας και άγιος Γρηγόριος Ε΄. Το 1917 οι Βούλγαροι άρπαξαν τα περισσότερα κειμήλια και τα μετέφεραν στη Βουλγαρία, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σόφιας. Κατά την περίοδο εκείνη των επιθέσεων και αρπαγών των Βουλγάρων, ένας αξιωματικός τους επιχείρησε να συλήσει την Εικόνα της Παναγίας, αλλά τινάχθηκε πίσω και εξέπνευσε, ενώ η μπότα και το πιστόλι του αποτυπώθηκαν στις μαρμάρινες πλάκες του δαπέδου για να ενθυμίζουν πάντοτε το θαύμα. Ακόμα και σήμερα στο μαρμάρινο δάπεδο του Ναού φαίνονται αυτά τα σημεία. Το 1943 οι Βούλγαροι, στην Κατοχή, εκδίωξαν πάλι τους μοναχούς, έβαλαν φωτιά και κάηκε όλο το μοναστήρι εκτός από το ναό. Η Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας αφέθηκε έρημη μέχρι την επαναλειτουργία της ως γυναικείου


μοναστηριού το 1967, με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κ. Διονυσίου (Κυράτσου). Κατά πολλούς, ο μητροπολίτης Διονύσιος υπήρξε ο τρίτος κτήτορας της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας. Σήμερα στη μονή ζουν περίπου 25 μοναχές. Το επιβλητικό τετράγωνο Καθολικό των Εισοδίων της Θεοτόκου διαθέτει όμορφο τέμπλο, ενώ το Ιερό Βήμα σώζεται από τον 11ο αιώνα. Στο ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο του Καθολικού βρίσκεται η αχειροποίητος και θαυματουργή Ιερά Εικόνα. Εκτός από το ναό, το μοναστήρι επίσης περιλαμβάνει ξενώνες (τρία κτίρια με 200 κρεβάτια), τα κελιά των μοναζουσών, Τράπεζα, αρχονταρίκι, μουσείο, τα παρεκκλήσια της Αγίας Βαρβάρας (με Αγίασμα) και της Ζωοδόχου Πηγής, εργαστήρια κεντητικής και αγιογραφίας κ.α. Αξιοθαύμαστα είναι και τα δύο μικρά κυπαρίσσια που εδώ και πολλά χρόνια ζουν θαυματουργικά στη στέγη του ναού (στη βάση του μικρού τρούλου).

Επιστροφή σπάνιου βυζαντινού χειρόγραφου Ωστόσο σπάνιο Βυζαντινό κειμήλιο επιστρέφει στην Μονή. Ένα ανεκτίμητο βυζαντινό κειμήλιο, μια σπάνια χειρόγραφη Καινή Διαθήκη 674 σελίδων, γραμμένη τον 9ο αιώνα, επαναπατρίζεται μέσω Αμερικής και παίρνει ξανά τη θέση της, έπειτα από έναν αιώνα, στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης στη Δράμα, από όπου την είχαν αρπάξει Βούλγαροι το 1917, μαζί με πολλούς ακόμη ιστορικούς και εκκλησιαστικούς θησαυρούς. Τις επόμενες μέρες θα την παραλάβει προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος από εκπαιδευτικό ίδρυμα του Σικάγο όπου κατέληξε, και θα τη μεταφέρει ο ίδιος στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να την παραδώσει σε ειδική τελετή στη Δράμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πολιούχου Αγίας Βαρβάρας. Ο «Κώδικας 1424» (Codex 1424), όπως ονομάζεται το κειμήλιο, αποτελεί το παλαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης στον κόσμο, γραμμένο στα ελληνικά στη ρέουσα γραφή. Είχε πουληθεί στις ΗΠΑ όπου κατέληξε το 1920 από έναν Ευρωπαίο βιβλιοπώλη, και βρέθηκε στην κατοχή της Λουθηρανής Θεολογικής Σχολής του Σικάγο, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Η διοίκηση της Σχολής απάντησε θετικά μετά από πολλές προσπάθειες στο αίτημα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και θα παραδώσει το κειμήλιο στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, σε εκδήλωση στις 15 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα από τα εκατοντάδες χειρόγραφα και άλλα αντικείμενα- ανεκτίμητα κειμήλια της θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, που αφαιρέθηκαν από την Παναγία Εικοσιφοίνισσα Δράμας, τον Τίμιο Πρόδρομο Σερρών και άλλες ελληνικές μονές κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως αποκαλύφθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σήμερα στη Σόφια, στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujev και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της γειτονικής χώρας, και έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς αιτήματα για την επιστροφή τους, ενώ ένας αριθμός κειμηλίων βρίσκεται σε βιβλιοθήκες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ένα από αυτά είναι ο «Κώδικας 1424», που γράφτηκε τον 9ο ή 10ο αιώνα από τον μοναχό Σάββα. Το χειρόγραφο έχει διαστάσεις 28 επί 18 εκατοστά και στις 674 σελίδες του (337 φύλλα γραμμένα και στις δύο πλευρές, με 29 ως 33 γραμμές ανά σελίδα), περιλαμβάνει το σύνολο της Καινής Διαθήκης. Αιώνες μετά τη γραφή του προστέθηκαν ως σχόλια στα περιθώρια των σελίδων αποσπάσματα κειμένων του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, του Βασιλείου του Μεγάλου και άλλων. Σύμφωνα με τον Γερμανό λόγιο και μελετητή της Βίβλου, Κουρτ Αλαντ, υπάρχουν σε συλλογές ανά τον κόσμο μόλις 60 ελληνικά χειρόγραφα που περιέχουν το σύνολο της Καινής Διαθήκης. Ο «Κώδικας 1424» είναι το παλαιότερο παγκοσμίως πλήρες χειρόγραφο γραμμένο σε ρέουσα γραφή. Η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας γιορτάζει στις 15 Αυγούστου στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 14 Σεπτεμβρίου στη μνήμη του τιμίου Σταυρού και στις 21 Νοεμβρίου στη μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

9


ΕΠΙΜEΛΕΙΑ DRAFT TEAM

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ

O Stephen Hawking (Στήβεν Χόκινγκ) είναι ένας από τους πιο σπουδαίους θεωρητικούς φυσικούς του κόσμου, κοσμολόγος και συγγραφέας. Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Roger Penrose επάνω σε θεωρήματα βαρύτητας ιδιομορφιών στα πλαίσια γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν την ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.

Stephen

Hawking Η ευφυία σε άλλα επίπεδα…


Είναι Επίτιμος Συνεργάτης της Βασιλικής Κοινωνίας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και λήπτης του Προεδρικού μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χόκινγκ ήταν καθηγητής Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Cambridge μεταξύ 1979 και 2009. Παρότι είναι γνωστός σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, για τη συμβολή του στο χώρο των επιστημών, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που ενδεχομένως να μη γνωρίζατε γι’ αυτόν. Όπως για παράδειγμα, ότι –μέχρι στιγμής- δεν έχει βραβευθεί με βραβείο Νόμπελ, ή ότι την ημερομηνία της γέννησής του (8 Ιανουαρίου του 1942) ήταν η 300η επέτειος θανάτου του Γαλιλαίου. 6 ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Stephen Hawking: 1. Είχε μέτριους βαθμούς στο σχολείο Μπορεί ο Χόκινγκ να είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά μυαλά, που έχουν υπάρξει ποτέ στη Γη, ωστόσο όταν ο ίδιος ήταν μαθητής… δεν τα πήγαινε και τόσο καλά με τα μαθήματά του. Για την ακρίβεια, όταν ήταν 9 ετών οι βαθμοί του ήταν από τους χειρότερους στην τάξη του. Παρότι κατάφερε να ξεφύγει από τον «πάτο», ποτέ δεν κατάφερε να ξεχωρίσει σε ό,τι αφορά τις βαθμολογίες του στα μαθητικά του χρόνια. Παρέμενε πάντοτε ένας μέτριος μαθητής. Παρά τους χαμηλούς βαθμούς του όμως,

τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι συμμαθητές του είχαν αντιληφθεί ότι ανάμεσά τους βρισκόταν μια ιδιοφυία. Γι’ αυτό άλλωστε του έδωσαν το παρατσούκλι «Αϊνστάιν». Ο πατέρας του ήθελε να τον στείλει για σπουδές στην Οξφόρδη, όμως δεν είχε τα απαραίτητα χρήματα. Τελικά, όταν ήρθε η ώρα των εξετάσεων για την υποτροφία, ο Χόκινγκ… αρίστευσε στο μάθημα της φυσικής! 2. Δεν του άρεσε καθόλου η Βιολογία Ο Χόκινγκ έδειξε από το νωρίς το ενδιαφέρον του για τα Μαθηματικά. Όμως ο πατέρας του ήθελε ο γιος του να ασχοληθεί με την Ιατρική. Ο ίδιος είχε αναπτύξει μια απέχθεια για τη Βιολογία. Για την ακρίβεια, του φαινόταν πολύ «ανακριβής και περιγραφική». Ήθελε να αφιερώσει το μυαλό του σε πιο ακριβείς, σαφώς καθορισμένες έννοιες. Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ωστόσο, δεν είχε κατεύθυνση μαθηματικών. Έτσι, ο Χόκινγκ συμβιβάστηκε με τη Φυσική. Όμως και αυτή τη φορά καταπιάστηκε με μεγαλύτερα ερωτήματα. Όταν κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στη σωματιδιακή φυσική -η οποία μελετά τη συμπεριφορά των υποατομικών σωματιδίων- και την κοσμολογία -η οποία μελετά το μεγάλο σύμπαν στο σύνολό του- επέλεξε τη δεύτερη, παρά το γεγονός ότι, την εποχή εκείνη –όπως έχει πει ο ίδιος- «δεν ήταν και τόσο αναγνωρισμένο ερευνητικό πεδίο». Εξηγώντας την απόφασή του αυτή, είπε ότι «η σωματιδιακή φυσική έμοιαζε κάπως με τη βιολογία. Υπήρχαν όλα αυτά τα σωματίδια, όμως όχι θεωρία».

3. Ήταν στην ομάδα κωπηλασίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Η βιογράφος Kristine Larsen γράφει ότι ο Χόκινγκ αντιμετώπισε απομόνωση και δυστυχία το πρώτο έτος των σπουδών του στην Οξφόρδη. Εκτός από τις στιγμές που περνούσε με την ομάδα κωπηλασίας του πανεπιστημίου. 4. Στην ηλικία των 21 ετών τού είπαν ότι δε θα ζούσε για πολύ ακόμη Ως μεταπτυχιακός φοιτητής, ο Χόκινγκ άρχισε σταδιακά να εμφανίζει κάποια περίεργα συμπτώματα. Η οικογένειά του ανησύχησε και τον παρότρυνε να δει ένα γιατρό. Λίγο καιρό νωρίτερα, είχε γνωρίσει τη μέλλουσα σύζυγό του, Jane Wilde, την οποία τράβηξε η αίσθηση του χιούμορ και η ανεξάρτητη προσωπικότητά του. Μία εβδομάδα μετά, έκλεισε τα 21 του χρόνια. Νοσηλεύτηκε για δύο εβδομάδες και οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από μυατροφική πλευρική σκλήρυνση, πάθηση γνωστή αλλιώς ως σύνδρομο Lou Gehrig. Του είπαν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε πολλά χρόνια να ζήσει ακόμη. Ο Χόκινγκ ένιωσε μεγάλο σοκ και άρχισε να αναρωτιέται γιατί είχε συμβεί κάτι τέτοιο στον ίδιο. Όταν όμως είδε ένα μικρό αγόρι να πεθαίνει από λευχαιμία στο νοσοκομείο, συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν «ακόμη χειρότερα» .Έτσι, έγινε πιο αισιόδοξος και άρχισε να βγαίνει με τη Jane. Σύντομα αρραβωνιάστηκαν, κάτι που όπως έχει πει ο ίδιος «του έδωσε ένα λόγο για να ζει».

5. Έχασε ένα στοίχημα για τις μαύρες τρύπες Το 2004 η ιδιοφυία Στίβεν Χόκινγκ παραδέχτηκε ότι είχε κάνει λάθος σε ένα στοίχημα που είχε βάλει το 1997 με έναν συνάδελφό του για τις μαύρες τρύπες. Το 1975 ο ίδιος είχε προτείνει ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ενέργεια. Όμως –όπως είχε πει τότε- οι πληροφορίες «χάνονται» μέσα στις μαύρες τρύπες, οι οποίες τελικά εξατμίζονται. Το πρόβλημα με την άποψη αυτή, ήταν ότι ερχόταν σε αντίθεση με τους κανόνες της κβαντικής μηχανικής, δημιουργώντας αυτό που Χόκινγκ ονόμασε ως «το παράδοξο της πληροφορίας». Ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός, John Preskill, διαφώνησε με το συμπέρασμα αυτό. Το 1997 έβαλε ένα στοίχημα με τον Χόκινγκ λέγοντας ότι η πληροφορία μπορεί να διαφεύγει από τις μαύρες τρύπες, χωρίς όμως να παραβιάζει τους κανόνες της κβαντικής μηχανικής. Το 2004 ο Χόκινγκ παραδέχτηκε σε ένα επιστημονικό συνέδριο, ότι είχε κάνει λάθος. 6. Είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων Το 2007 μαζί με την κόρη του Lucy Hawking έγραψαν το βιβλίο «George’s Secret Key to the Universe». Πρόκειται για μια φανταστική ιστορία γύρω από ένα νεαρό αγόρι, τον George, ο οποίος επαναστατεί εναντίον της αποστροφής των γονιών του για την τεχνολογία. Ο George γίνεται φίλος με τους γείτονές του, ένας εκ των οποίων είναι ένας φυσικός, ο οποίος έχει στην κατοχή του έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο υπολογιστής αυτός είναι ο πιο ισχυρός του κόσμου και του δίνει τη δυνατότητα να δει και να περάσει από κάποιες πύλες στο Διάστημα. Το βιβλίο έχει ως στόχο να εξηγήσει βαριές επιστημονικές έννοιες, όπως οι μαύρες τρύπες και η προέλευση της ζωής. Ήταν το πρώτο βιβλίο μιας τριλογίας με τις περιπέτειες του George. Το δεύτερο κυκλοφόρησε το 2009 με τον αγγλικό τίτλο «George’s Cosmic Treasure Hunt».


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΤΑΛΙΑ


Η Draft σας ταξιδεύει σε 4 ρομαντικούς και ειδυλλιακούς προορισμούς της Ιταλίας που θα λατρέψετε! Ένα ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο, σίγουρα είναι αυτό, αν ποτέ διαλέξτε ως προορισμό την Ιταλία. Το ταξίδι στην Ιταλία για πολλούς θεωρείται ένα μαγικό όνειρο, μιας και η διαφορετικότητα που υπάρχει στις μεγαλουπόλεις αυτής της χώρας, την κάνει τόσο μοναδική για τον κάθε επισκέπτη που θα βρεθεί για διακοπές εκεί. Σε συνδυασμό δε, με τις υπέροχες γεύσεις αλλά και τα μοναδικά αξιοθέατα που διαθέτει, κάνουν την διαμονή σας εκεί ένα ταξίδι ανεπανάληπτο, που κατά την επιστροφή του θα είστε γεμάτοι από εικόνες ,μυρωδιές και αναμνήσεις.

ΡΩΜΗ

Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας. Μια πόλη με τεράστια ιστορία καθώς αποτελούσε για πολλά χρόνια το επίκεντρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αυτό φαίνεται στα περισσότερα μνημεία αλλά και αξιοθέατα που θα δείτε εκεί, με πρώτο και καλύτερο το εκπληκτικό Κολοσσαίο.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

13


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΤΑΛΙΑ

Επίσης στη Ρώμη λειτουργεί και ένα μικρό κρατίδιο το Βατικανό, όπου εκεί ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί όλες τις μεγάλες εκκλησίες όπως η Καπέλα Σιξτίνα. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι η Fontana di Trevi και η Πλατεία του Αγίου Πέτρου. Στην Ρώμη μπορείτε να φάτε σαν ντόπιοι. Απολαύσετε πεντανόστιμα ζυμαρικά, λαχταριστές πίτσες και να γευτείτε το πιο φίνο κρασί. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε ένα κρύο σάντουιτς. Οι Ιταλοί είναι φημισμένοι για αυτά, καθώς παράγουν εξαιρετικά αλλαντικά. Πώς να πάτε: Καθημερινά από το αεροδρόμιο Μακεδονία αναχωρούν πτήσεις που σε 1 ώρα και 50 λεπτά είστε στο αεροδρόμιο Τσιαμπίνο. Διαμονή: Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι οικονομικά και βρίσκονται κοντά στο κέντρο, πράγμα που βολεύει και πολύ στις μετακινήσεις σας.

14

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016


ΜΙΛΑΝΟ Το Μιλάνο είναι πόλη της Βόρειας Ιταλίας, πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Είναι το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο του Ιταλικού Βορρά και έδρα του ιταλικού χρηματιστηρίου. Το Μιλάνο είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα στον κόσμο για την λυρική όπερα, με το διάσημο Teatro alla Scala (Σκάλα του Μιλάνου). Άλλα εξίσου σημαντικά αξιοθέατα είναι η Πλατεία Duomo (Piazza del Duomo). Στη πλατεία αυτή βρίσκεται το λαμπρό μνημείο της πόλης που είναι ο περίφημος ναός γοτθικού ρυθμού ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο. Ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε να περάσετε από την Galleria Vittorio Emanuele II. Βρίσκεται στη παραπάνω πλατεία, δεξιά του Ντουόμο και είναι η Ιστορική Στοά Μαγαζιών. Παραδοσιακή λιχουδιά που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε είναι το panzerotti, μοιάζει με καλτσόνε και είναι τηγανητό. Πεντανόστιμο!

Πώς να πάτε: Καθημερινά από το αεροδρόμιο Μακεδονία. Σε 2 ώρες και 10 λεπτά φθάνετε σε ένα από τα 3 αεροδρόμια του Μιλάνου( Malpensa, Linate, Bergamo)

ΦΛΩΡΕΝΤΊΑ Η Φλωρεντία είναι πόλη της Ιταλίας, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης. Η πόλη βρίσκεται επί του ποταμού Άρνου. Θεωρείται το λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης και είναι γνωστή για τους καλλιτεχνικούς της θησαυρούς.Περπατήστε στην Piazza de la Sinioria. Η συγκεκριμένη πλατεία τα έχει όλα! Συντριβάνι, υπέροχα κλασικά γλυπτά μεγάλων δημιουργών της αναγέννησης, εκδηλώσεις, καφέ, κόσμο, μία ατελείωτη κίνηση. Ειδικά φέτος την πλατεία κοσμούν και σύγχρονα γλυπτά του Jan Fabre. Το σημαντικότερο ωστόσο αξιοθέατο της πόλης είναι η Galleria degli Uffizi. Το Uffizi είναι ανάκτορο της Φλωρεντίας που στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία - πινακοθήκες στον κόσμο. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης. Μπορείτε από τις καντίνες του δρόμου να δοκιμάσετε το παραδοσιακό «βρώμικο» της Φλωρεντίας που είναι το panino con lampredotto. Κρέας μαγειρεμένο σε ζουμί ντομάτας πάνω σε ψωμάκι. Κόλαση!

Που να μείνετε: Καθώς τα ταξί είναι υπερεκτιμημένα στο Μιλάνο καλό θα ήταν να προτιμήσετε κάτι κοντά στο κέντρο ώστε να έχετε πρόσβαση σε όλα.

Πώς να πάτε: Θα βρείτε πολύ συχνές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καβάλας ωστόσο είναι με ανταπόκριση και θα έχετε μια μικρή αναμονή. Από την άλλη θα μπορούσατε να τον κάνετε σαν εκδρομή αν βρίσκεστε ήδη σε κάποια πόλη της Ιταλίας που βρίσκεται κοντά. Που να μείνετε: Η διαμονή σας αν την κανονίσετε έγκαιρα μπορεί να είναι οικονομική. Υπάρχουν βέβαια και επιλογές πιο ακριβές αν το επιτρέπει το κασέ σας και μπορείτε να μείνετε σε μοναδικά ξενοδοχεία που αποπνέουν μια φοβερά ρομαντική και ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

15


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΤΑΛΙΑ

ΒΕΡΟΝΑ Η Βερόνα είναι πόλη της βόρειας Ιταλίας. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αδίγη. Είναι ένας από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς στον ιταλικό Βορρά, χάρη στην καλλιτεχνική κληρονομιά της, τις ετήσιες εκθέσεις, τις παραστάσεις λυρικού θεάτρου στην περίφημη Αρένα (Arena di Verona), το αρχαίο αμφιθέατρο που χτίστηκε από τους Ρωμαίους. Χωρίς αμφιβολία πρέπει να πάτε στο Αρχοντικό των Καπουλέτων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες έρχονται στη Βερόνα να δουν από κοντά ίσως το πιο γνωστό μπαλκόνι του παγκόσμιου θεάτρου. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε από την φημισμένη GELATTERIA PATAGONIA κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες και νόστιμες γεύσεις παγωτού, που ξεπερνούν τις 50! Πως θα πάτε: Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς πέρα από το αεροπλάνο μπορείτε να ταξιδέψετε και με τραίνο από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου. Το εισιτήριο είναι προσιτό ενώ η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες. Πού να μείνετε: Θα βρείτε εξαιρετικά κτίρια- ξενοδοχεία κοντά στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο τα οποία ξεπροβάλλουν μέσα από την μεσαιωνική και ιδιαίτερα ρομαντική ατμόσφαιρα που αποπνέει η πόλη.

Ήξερες ότι: Η ετυμολογία του ονόματος «Verona» είναι άγνωστη. Μπορεί να προέρχεται από το «Vera», ίσως το όνομα ενός Ετρούσκου, ή μπορεί να είναι γαλατικής καταγωγής. Μπορεί να είναι το όνομα μιας ρωμαϊκής οικογένειας ή να προέρχεται από το λατινικό «ver»,που σημαίνει «άνοιξη». Όμως, σύμφωνα με ένα μύθο, ο θρυλικός ιδρυτής της πόλης, ο γαλατικός οπλαρχηγός «Brenno», ονόμασε το νέο κατοικημένο κέντρο «Vae Roma», δηλαδή «καταραμένη Ρώμη», που στη συνέχεια, στο πέρασμα των αιώνων, έγινε Βερόνα.

16

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

17


Συνταγές με

αυγά

που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Αυγά Ποσέ Υλικά • 1 αυγό ολόφρεσκο • 2 κουταλιές του γλυκού ξύδι Εκτέλεση: Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε κρύο νερό ώστε να γεμίσει το μισό σκεύος. Προσθέτουμε το ξύδι. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Όταν βράσει, κατεβάζουμε σε χαμηλή φωτιά ώστε το νερό να σιγοβράζει. Σε μπολ σπάμε το αυγό. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε κυκλικά το νερό σχηματίζοντας μια μικρή δίνη και παράλληλα ρίχνουμε το αυγό στην κατσαρόλα. Έτσι το ποσέ αυγό μας θα έχει στρογγυλό σχήμα. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά αν θέλουμε μελάτο αυγό, ή για 3-4 λεπτά αν θέλουμε σφιχτό αυγό. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το αυγό από το νερό. Αν θέλουμε να ετοιμάσουμε και άλλα αυγά, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και βράζουμε στο ίδιο νερό αφού πρώτα το ξαφρίσουμε.

Διατροφική αξία: Το αυγό είναι μια σημαντικότατη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που ενοχοποιούνται για σειρά ασθενειών συνδεδεμένων με καρδιακά νοσήματα αλλά και τον καρκίνο, ο κρόκος του είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.

Στραπατσάδα Scrambled eggs

Υλικά

Υλικά • • • • •

8 αυγά ελαφρώς χτυπημένα 1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος light 25 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μπολ, ρίχνουμε τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά και την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος. Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Κατόπιν προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα αυγών. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα για 2 λεπτά σπρώχνοντας τα έτοιμα αυγά προς το κέντρο του τηγανιού ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα όλα τα αυγά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο ψωμί.

18

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

• 4 ντομάτες ώριμες και σφικτές • 6 αυγά • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο • 1/2 φλιτζάνι φέτα • αλάτι • πιπέρι • δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα • ψωμί Φρυγανισμένο για το σερβίρισμα. Εκτέλεση: Αποφλοιώνουμε τις ντομάτες: περνώντας τη λάμα του μαχαιριού πάνω στην ντομάτα, σαν να την ξυρίζουμε (χωρίς να την κόβουμε), βοηθάμε τη φλούδα να φύγει εύκολα. Έπειτα χαράζουμε λίγο την ντομάτα και τραβάμε τη φλούδα. Κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, αφήνουμε τις ντομάτες για περίπου 10΄ ώστε να πιούν όλα τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τις ντομάτες με το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε, διαλύοντας το μείγμα, και σιγοψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά. Δεν παραψήνουμε την στραπατσάδα γιατί στεγνώνει. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και πασπαλίζουμε με λίγο δυόσμο.


Croque madame

Υλικά • • • • • • • • • • •

5 κουταλιές της σούπας βούτυρο 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλιτζάνι. γάλα αλάτι μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο 100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη 4 φέτες ψωμί χωριάτικο 2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon 2 φέτες ζαμπόν καλής ποιότητας 2 αυγά φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Σε κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ, για περίπου 2 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο και τη μισή ποσότητα τυριού. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ. Απλώνουμε σε δύο φέτες ψωμί μπεσαμέλ και στις άλλες δύο φέτες μουστάρδα. Καλύπτουμε δύο φέτες με ζαμπόν και τυρί. Κλείνουμε τα σάντουιτς. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και μόλις λιώσει βάζουμε τα σάντουιτς. Ψήνουμε την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά. Αποσύρουμε από την φωτιά και βάζουμε τα σάντουιτς σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Απλώνουμε πάνω στο κτος. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια του μείγματος. Σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο. Κατόπιν προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα αυγών. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα για 2 λεπτά σπρώχνοντας τα έτοιμα αυγά προς το κέντρο του τηγανιού ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα όλα τα αυγά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο ψωμί.

Muffins ομελέτας

Υλικά • 300 σέσκουλα • 15 γραμμάρια βούτυρο • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο • 60 γραμμάρια Μανιτάρια Σιτάκε • Αλάτι κατά βούληση • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση • φρέσκια ρίγανη 1 κουταλάκι της σούπας ψιλοκομμένη • 45 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη • 8 αβγά Εκτέλεση: Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα σέσκουλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά. Στραγγίζουμε τα σέσκουλα, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να λιώσει και να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και προσθέτουμε τη ρίγανη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώνουμε 12 θήκες για muffins. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε τα σέσκουλα, τα σοταρισμένα λαχανικά και τη φέτα. Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε το μίγμα στις θήκες για τα muffins.Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Βγάζουμε τα muffins από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, πριν τα βγάλουμε από τις θήκες. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

19


Παπούτσια που θα είναι για πάντα στη μόδα! Υπάρχουν παπούτσια που ενώ κάποια στιγμή είναι στη μόδα εξαφανίζονται από το προσκήνιο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ κάποια άλλα είναι διαχρονικά και αποτελούν κομμάτια-κλειδιά για τη γυναικεία γκαρνταρόμπα. Οι μπαλαρίνες, τα sneakers τύπου all star, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια με λουράκια, οι animal print γόβες και τα ankle boots είναι σίγουρα ιδανικές επιλογές για τα καθημερινά σου look και έχουν τη δυνατότητα να συνδυαστούν με πολλά κομμάτια, δημιουργώντας κάθε φορά ένα διαφορετικό στυλ και outfit.

Μαύρες Γόβες: Αριστοκρατικές και κομψές, οι μαύρες γόβες μας κάνουν πάντοτε να νιώθουμε περισσότερο θηλυκές και κομψές. Αποτελούν το απόλυτο must have για κάθε γυναίκα, διότι η προσθήκη τους και μόνο, μετατρέπει το σύνολο σας σε πιο εκλεπτυσμένο. Κατάλληλες για το γραφείο και την έξοδό σας καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σανδάλια: Λατρεύουμε τα τακούνια μας, αλλά η άνεση που μας χαρίζουν τα σανδάλια τους μήνες του καλοκαιριού είναι ασυναγώνιστη. Με τα σανδάλια δεν υπάρχει λόγος να συμβιβάζετε την άνεση με το στυλ. Ιδανική λύση για μια επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο, για ταινία, για ψώνια – όπου ξέρετε ότι το περπάτημα θα είναι αρκετό και χρειάζεστε τα πόδια σας να είναι άνετα.

Μπότες πάνω από το γόνατο: Μην αφήνετε τις ψηλές μπότες να σας τρομάξουν! Είναι ένα ζευγάρι παπούτσια που κάθε κορίτσι πρέπει να έχει στην ντουλάπα του για ειδικές περιστάσεις, όταν θέλει να εντυπωσιάσει. Οι ψηλές μπότες αγκαλιάζουν το σχήμα του σώματος κάθε γυναίκας, όπως κάνουν τα πόδια σας και τον κορμό σας λεπτότερο, και υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να φορεθούν!

20

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Animal print γόβες: Οι γόβες με animal print σχέδια είναι πολύ θηλυκές και φοριούνται όλες τις ώρες της μέρας αρκεί να ξέρεις να τις συνδυάσεις σωστά χωρίς να φανεί υπερβολικό.

Nude παπούτσια: Μπορεί τα μαύρα τακούνια να είναι πιο κλασσικά και κομψά, τα παπούτσια σε nude απόχρωση ταιριάζουν με οτιδήποτε επιλέξεις να φορέσεις. Ακόμα οι nude αποχρώσεις επιμηκύνουν τα πόδια μας.

Sneakers: Τα αγαπημένα σου sneakers μπορούν να απογειώσουν το ντύσιμο σου κάθε φορά, αφού μπορούν να φορεθούν είτε με πιο street style look το πρωί αλλά και το βράδυ κάνοντας μια πιο casual εμφάνιση.

Ankle Boots: Τα μποτάκια είναι το παπούτσι του χειμώνα. Ζεσταίνουν το πόδι και σας κάνουν να δείχνετε σέξι. Προτείνουμε γκρι μποτάκια μέχρι τον αστράγαλο, επειδή το γκρι ταιριάζει με όλα τα ρούχα και το μήκος τους είναι για όλες τις περιστάσεις.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

21


SHOE

Τάσεις για τον χειμώνα

2016-2017

Αν έχεις ήδη αρχίσει να φτιάχνεις τη γκαρνταρόμπα σου για το χειμώνα, τότε θα πρέπει να προσθέσεις σε αυτή και μερικά παπούτσια που είναι must have για φέτος. Όπως στη μόδα, έτσι και στις τάσεις για τα παπούτσια θα βρεις μερικές καινούριες προτάσεις αλλά και μερικές πιο παλιές, οι οποίες έχουν ανανεωθεί για να ταιριάζουν στις σημερινές ανάγκες της γυναίκας. Το φετινό χειμώνα θα βρεις τα πάντα, από βελούδινα και δερμάτινα παπούτσια μέχρι και παπούτσια με πούλιες και σε μεταλλικές αποχρώσεις. Όσο για τα τακούνια μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε kitten heels αλλά και τετράγωνα τακούνια και να είσαι μέσα στη μόδα όλες τις ώρες.

Suede παπούτσια: Τα suede παπούτσια σε μπεζ αποχρώσεις είναι κάτι παραπάνω από ακαταμάχητα. Αν προσθέσεις και μερικά κορδόνια στο σύνολο, τότε έχεις το τέλειο παπούτσι.

Μυτερά παπούτσια: Τα μυτερά παπούτσια επιστρέφουν στη μόδα. Μπορεί αυτά τα παπούτσια να είναι λίγο επώδυνα για το πόδι σου αλλά θα βρεις αυτή την τάση σε όλα τα παπούτσια φέτος το χειμώνα.

Μπότες πάνω από το γόνατο: Οι μπότες υπάρχουν σε όλα τα μήκη, οπότε μπορείς να επιλέξεις αυτό που χρειάζεσαι. Σε γενικές γραμμές οι τάσεις για το φθινόπωρο/χειμώνα επικεντρώνονται σε οτιδήποτε είναι πάνω από τον αστράγαλο. Μπορεί οι μπότες αυτές να μην είναι από τις πιο δημοφιλείς τάσεις αλλά μερικές προτάσεις σε βελούδο ή δέρμα πραγματικά αξίζουν.

Παπούτσια με κορδόνια: Τα κορδόνια θα τα βρεις και σε πολλά ρούχα το χειμώνα. Έτσι, λοιπόν, και στα παπούτσια, και ιδιαίτερα στις μπότες, θα συναντήσεις αυτή την τάση. Οι συνδυασμοί που έκαναν οι σχεδιαστές ήταν αμέτρητοι.

22

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Παπούτσια από βελούδο: Μια ακόμη τάση που συναντάς στα ρούχα αλλά και στα παπούτσια είναι το βελούδο. Μπορείς να βρεις παπούτσια από βελούδο σε διάφορα χρώματα και συνδυασμούς.


Μποτάκια πάνω από τον αστράγαλο: Τα μποτάκια πάνω από τον αστράγαλο εμφανίστηκαν σε διάφορες μορφές στην πασαρέλα. Με στιλέτο ή τετραγωνισμένο τακούνι, σε δέρμα ή suede, θα βρεις ότι ακριβώς χρειάζεσαι.

Παπούτσια με χοντρό τακούνι: Θα βρεις πολλά διαφορετικά τακούνια να προτείνονται για το φθινόπωρο/χειμώνα 2016-2017. Από τα kitten heels ερχόμαστε στα πιο χοντρά τακούνια που συναντήσαμε, επίσης, στις πασαρέλες.

Παπούτσια με δέσιμο στον αστράγαλο: Είπαμε ότι τα λουράκια είναι στη μόδα φέτος. Μια ακόμη τάση που επικρατεί στα παπούτσια είναι τα παπούτσια που δένουν στον αστράγαλο. Αυτό το look κάνει το πόδι σου να φαίνεται πιο μακρύ αλλά και πιο λεπτό. Μπορείς να επιλέξεις ένα παπούτσι με ένα μόνο δέσιμο ή με πολλά, ανάλογα με το τι σε βολεύει.

Peep toe παπούτσια: Τα peep toe παπούτσια είναι στη μόδα και φέτος. Γι’ αυτό τα πέδιλα και τα σανδάλια θα φορεθούν και το χειμώνα παρά το κρύο.

Παπούτσια με λουράκια: Αν σου αρέσει το στυλ του μονομάχου και τα παπούτσια με λουράκια, τότε αυτή είναι μια τάση που θα λατρέψεις. Το φθινόπωρο/χειμώνα 2016-2017 τα πολλά λουράκια εμφανίζονται στα βραδινά παπούτσια, και τα μεταμορφώνουν εντελώς καθώς δε χρειάζεται να έχεις μόνο το κλασικό κούμπωμα. Μπορείς να επιλέξεις να φορέσεις πιο μοντέρνα σχέδια τα οποία θα θέλεις να προσθέσεις στην ντουλάπα σου. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

23


Η άγνωστη πλευρά του

Ivan

Σαββίδη Το αφεντικό του ΠΑΟΚ, ο φίλος του Βλάντιμιρ Πούτιν και ένας εκ των καναλαρχών της Ελλάδας.

Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας. Ήταν παιδί οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής. Σήμερα είναι παντρεμένος και έχει δυο γιους. Αποφοίτησε από το σχολείο μέσης εκπαίδευσης στην περιοχή Μαρτίνοβσκι της επαρχίας του Ροστόφ και ύστερα κατετάγη στο στρατό, απ’ όπου αποστρατεύθηκε με το βαθμό του λοχία. Το 1980 προσλήφθηκε ως εργάτης στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον. Το 1988 ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποφοιτώντας από την οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ. Αργότερα έγινε διδάκτωρ οικονομικών επιστήμων. Το 1993 εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της εταιρίας «Ντονσκόι Ταμπάκ».

24

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016


Πολιτική καριέρα Το 1998 άρχισε την πολιτική του δραστηριότητα και ως το 2003 ήταν μέλος της Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ. Το 2003 εκλέχτηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Παράλληλα ήταν υπεύθυνος των διακοινοβουλευτικών σχέσεων με την Βουλή των Ελλήνων, ενώ υπήρξε και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης. Επιχειρήσεις Από το 2012 ο Ιβάν Σαββίδης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου «Agrokom Group», που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004. Σήμερα ο επιχειρηματικός όμιλος του Ιβάν Σαββίδη έχει πολυεθνική εμβέλεια και περιλαμβάνει τρεις μονάδες που δραστηριοποιούνται σε όλον τον κόσμο: • Το βιομηχανικό συγκρότημα επεξεργασίας κρεάτων «Tavr» που είναι η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα αλλαντικών στη νότια Ρωσία. • Την πολυεθνική εταιρία «Atlantis-Pak» που ειδικεύεται στην παραγωγή συσκευασιών τροφίμων και είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους «παίκτες» στην παγκόσμια βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων. • Την εταιρία «Dimera» η οποία ειδικεύεται στις επενδύσεις στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το βασικό ενεργητικό της είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα Μακεδονία Παλλάς το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, το Xenia Palliuri Hotel, η ΣΕΚΑΠ και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ από το 2012.

Ο ΠΑΟΚ για αυτόν δεν είναι μια ομάδα. Είναι η ζωντανή ιστορία της πόλης, με χιλιάδες πιστούς οπαδούς σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Είναι η ομάδα που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Απριλίου του 1926 από Μικρασιάτες πρόσφυγες με την υπ’ αριθμόν 822 απόφαση του Πρωτοδικείου. Το σύνθημα άλλωστε που χρησιμοποιούν οι οπαδοί της είναι «μια ομάδα μια πόλη». Το νήμα που συνδέει τα τέσσερα αυτά εμφατικά -για την ιστορία της πόλης- σημεία είναι ότι και τα τέσσερα έχουν περιέλθει στην κατοχή του Ιβάν Σαββίδη. Τέλος πρόσφατα ο όμιλος επιχειρήσεων του Ιβάν Σαββίδη ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεταβίβασης των μετοχών της εταιρείας «ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε.» και σε χρονικό διάστημα μόλις πέντε εργάσιμων ημερών, εξαγόρασε ποσοστό που ξεπερνά οριακά το 35% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Προσωπική ζωή και Κοινωνικό Έργο Ο Ιβάν Σαββίδης έχει ενεργή κοινωνική ζωή. Είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας και συντονιστής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Από το 2012 είναι μέλος του Συμβουλίου Εθνοτικών Ζητημάτων, που λειτουργεί υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το 2013 για τον ιδιαίτερο ρόλο του, στην ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων και την προσφορά στο ελληνικό λαό, την Ελληνική Δημοκρατία και την παγκόσμια ορθοδοξία, καθώς και για την ενεργή κοινωνική και φιλανθρωπική δράση, απονεμήθηκε στον Ιβάν Σαββίδη τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα κοινωνικής ευθύνης και έχει ιδρύσει Φιλανθρωπικό Ίδρυμα που φέρει το όνομά του, το οποίο χρηματοδοτείται με 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως και δραστηριοποιείται στην εφαρμογή προγραμμάτων με σκοπό την πνευματική αναγέννηση και αποκατάσταση ορθόδοξων ναών, τη δημιουργική ανάπτυξη της νεολαίας, τη διάδοση του υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και την υποστήριξη πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών έργων. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

25


“Ντύστε”το σπίτι με pastel! Ήρθε εκείνη η ώρα που μια συγκεκριμένη χρωματική παλέτα κυριεύει τη μόδα, το μακιγιάζ αλλά και τη διακόσμηση! Ο λόγος για τα αγαπημένα pastel, τα απαλά χρώματα που παραπέμπουν στην Άνοιξη, στα παραμύθια αλλά και στα… γλυκά! Βέβαια, τα pastel έχουν “κατηγορηθεί” ως υπερβολικά γλυκά, βαρετά και κατάλληλα μόνο για το παιδικό δωμάτιο. Ωστόσο, μπορείς να διακοσμήσεις με πολλά από αυτά ένα σπίτι με λευκούς τοίχους για ένα pop αποτέλεσμα ή με τις ψυχρές αποχρώσεις για ένα φρέσκο ρουστίκ στυλ.

Τα pastel χρώματα είναι μία safe επιλογή για το decor του σπιτιού σας και αυτό γιατί ταιριάζουν σε κάθε είδους στυλ και εποχή, χωρίς να δείχνουν μικρότερους τους χώρους. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε τοίχους και έπιπλα μέχρι υφάσματα και διακοσμητικά αντικείμενα. Χρησιμοποίησε το pastel κοραλί για τροπική διάθεση ή το ροζ και το γαλάζιο για να μιμηθείς το στυλ 50s. Η διακόσμηση με pastel χρώματα ωστόσο δεν είναι εύκολη υπόθεση, και για να πετύχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα πρέπει να ξέρετε ένα-δυο κόλπα από τους επαγγελματίες. Αυτά τα χρώματα είναι τέλεια γιατί μπορεί να δώσουν φρεσκάδα σε έναν χώρο και να τον κάνουν να δείχνει πιο φιλόξενος, από την άλλη μεριά όμως έχουν τον κίνδυνο να φανούν πολύ «παιδικά» αν δεν τα διακοσμήσετε με τον σωστό τρόπο. Συνδυασμός με λευκό: Τα pastel χρώματα για να δείξουν ωραία και να αναδειχθούν όπως πρέπει χρειάζονται τον καλύτερό τους «σύντροφο», το λευκό. Το λευκό φέρνει μια ισορροπία και τα κάνει να μην φαίνονται τόσο παιδικά. Η καλύτερη επιλογή είναι να το βάλετε σε πιο μεγάλες επιφάνειες όπως το πάτωμα, οι τοίχοι και ίσως σε κάποια έπιπλα και να αφήσετε τα pastel να δώσουν τη ζωντάνια τους στην υπόλοιπη διακόσμηση. Ο ιδανικός συνδυασμός θα ήταν λευκό με pastel σε αναλογία 2 προς 1. Συνδυασμός με διαφορετικές υφές: Τα pastel χρώματα μπορούν να γίνουν αρ-

26

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

κετά βαρετά αν δεν ενισχυθούν με διακόσμηση βασισμένη σε υφές. Συνδυάστε τα pastel με έπιπλα και διακοσμητικά από διάφορα υλικά, όπως μέταλλο και ξύλο για να δώσετε πιο δυνατό χαρακτήρα στο δωμάτιο. Ενισχύστε τα pastel με pastel: Αν η διακόσμησή σας στηρίζεται σε άλλες αποχρώσεις αλλά θέλετε να δώσετε pastel πινελιές, τότε μην βάλετε απλά ένα μαξιλάρι με pastel ροζ αποχρώσεις. Ενισχύστε και φέρτε ισορροπία στον χώρο προσθέτοντας για παράδειγμα, μια pastel πολυθρόνα ή ένα βάζο σε απαλή ροζ απόχρωση στην άλλη άκρη του δωματίου. Συνδυάστε pastel με έντονες αποχρώσεις: Οι έντονες φωσφοριζέ πινελιές ταιριάζουν πολύ με τα pastel χρώματα καθώς δημιουργούν την ιδανική χρωματική αντίθεση που χρειάζεται ένας χώρος. Διακοσμήστε το σπίτι σας με pastel αποχρώσεις και προσθέστε λίγα διακοσμητικά σε έντονα χρώματα για να δώσετε ένταση και ζωντάνια στον χώρο. Συνδυάστε γκρι με pastel: Το απαλό γκρι είναι ένα χρώμα που μας αρέσει όπως και να συνδυάζεται. Μια καλή όμως ιδέα για διακόσμηση μοντέρνων και minimal χώρων είναι να συνδυάσετε γκρι αποχρώσεις με πολύ απαλά pastel χρώματα. Αν είστε φαν της minimal διακόσμησης τότε επιλέξτε μόνο μια pastel απόχρωση και βάλτε στον χώρο σας 2-3 διακοσμητικά σε αυτήν την απόχρωση.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

27


Διακόσμηση με Industrial στοιχεία!

Industrial γενικά σημαίνει εργοστασιακό - βιομηχανικό και είναι το είδος του επίπλου που προωθήθηκε ως εύκολου σε μαζική παραγωγή, αποθηκεύσιμο με όσο το δυνατόν λιγότερο όγκο και όσο γινόταν ελαφράς κατασκευής για εύκολη μεταφορά. Χρόνο με τον χρόνο, η βιομηχανική διακόσμηση αποκτάει όλο και περισσότερους θαυμαστές. Το συγκεκριμένο στυλ διακόσμησης είναι ιδανικό για το γραφείο του σπιτιού σας αλλά και για το σαλόνι. Προσθέτει δημιουργικότητα σε κάθε χώρο, βοηθάει στην παραγωγικότητα και δημιουργεί μία πολύ εμπνευσμένη ατμόσφαιρα.

Τα χαρακτηριστικά ενός χώρου τύπου Industrial είναι τα εξής: 1) Οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι είτε από εμφανή μπετό είτε σκέτο τούβλο, με σωληνώσεις που περνούν εξωτερικά 2) Τα χρώματα είναι μουντά σκούρα, γκρίζα, ακόμη και λευκό στα νέο -Industrial look 3) Τα έπιπλα είναι μεταλλικά ή με έντονα μεταλλικά στοιχεία. 4) Οι λάμπες είναι ένα κομμάτι της διακόσμησης που θέλει προσοχή! Συνήθως είναι φτιαγμένες είτε από σωλήνες είτε από μέταλλο για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την Industrial διακόσμηση του σπιτιού σας. Οι τοίχοι των Industrial σπιτιών δείχνουν επιμελώς παραμελημένοι, δίνοντάς σου την αίσθηση πως περπατάς μέσα σε ένα παλιό εργοστάσιο. Οι χώροι είναι άδειοι, φέρνοντας κάτι σε minimal και σε κάποια γωνία του σαλονιού ίσως και να βρεις παλιούς δίσκους πεταμένους μέσα σε ένα δερμάτινο κουτί. Τα βασικά χρώματα μίας τέτοιας διακόσμησης είναι το γκρι, το ασπρόμαυρο και το καφέ. Στην ουσία τα κυρίαρχα στοιχεία είναι μπετό και μέταλλο δηλαδή. Το δεύτερο κυρίαρχο κομμάτι είναι τα χαρακτηριστικά του έπιπλα όπως η καρέκλα του Eames επάνω και η πασίγνωστη εργοστασιακή μεταλλική καρέκλα κάτω που στις μέρες μας γνωρίζει μεγαλύτερες δόξες απ’ ότι στην εποχή της. Ο φωτισμός αποτελείται οπωσδήποτε από μεταλλικά

28

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

φωτιστικά ή απλές λάμπες με καλώδια που κρέμονται από το ταβάνι. Τα υλικά μπορεί να είναι τα πιο φτηνά ή τα πιο ακριβά που υπάρχουν στην αγορά. Συνήθως ‘’παντρεύονται’’ εύκολα μεταξύ τους, μιας και το μόνο που τα ξεχωρίζει είναι η ποιότητα των υλικών. Κανονικά βέβαια όλα τα Industrial προϊόντα, δημιουργήθηκαν με τη λογική της απλότητας και της οικονομικής μαζικής παραγωγής για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολλών ανθρώπων σε χαμηλό αγοραστικό κόστος. Θεωρείται μάλιστα πολύ ανδροπρεπές στυλ, οπότε ταιριάζει άψογα σε εργένηδες. Το παιχνίδι άσπρου και μαύρου, πλησιάζει αρκετά το αποτέλεσμα του βιομηχανικού, αλλά δεν είναι η απόλυτη συνταγή επιτυχίας. Το δέρμα, είναι το μόνο φυσικό υλικό που θα έμπαινε άνετα σε ένα τέτοιο χώρο. Μια δερμάτινη πολυθρόνα, ίσως και λίγο kinky, που να κυριαρχεί στο χώρο και να δηλώνει ότι εδώ κατοικεί ένας εργένης με προσωπικότητα.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

29


TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Κάντε σωστή χρήση του κλιματιστικού σας και εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα!

30

Ένας από τους πιο βασικούς προβληματισμούς του χειμώνα είναι το θέμα της θέρμανσης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι θέρμανσης από τους οποίους μπορεί κάποιος να επιλέξει, ένας από τους οποίους είναι ο κλιματισμός.Ωστόσο δεν φτάνει να έχετε το σωστό κλιματιστικό, πρέπει να το χρησιμοποιείτε και σωστά για να κάνετε οικονομία και να εξοικονομείτε ενέργεια. Συμβουλές για σωστή χρήση: Επιλέξτε το μοντέλο του κλιματιστικού με βάση τον χώρο και τις προδιαγραφές του. Δεν θα βάλετε ποτέ ένα πολύ μεγάλο κλιματιστικό στην κρεβατοκάμαρά σας γιατί θα είναι υπερβολικά μεγάλο για ένα τόσο μικρό δωμάτιο. Αντιθέτα δεν θα επιλέξετε ένα μικρό κλιματιστικό για το σαλόνι που καλύπτει μεγαλύτερη έκταση.

Tips που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων: Μην καίτε το κλιματιστικό όλη νύχτα: Αν κρυώνετε πριν κοιμηθείτε τότε μην ανάβετε το κλιματιστικό ακριβώς πριν πέσετε για ύπνο γιατί το πιο πιθανό είναι να σας πάρει ο ύπνος και να καίει το κλιματιστικό σας όλη τη νύχτα. Καλύτερα ανάψτε το μισή ώρα πριν κοιμηθείτε και κλείστε το πριν ξαπλώσετε. Το δωμάτιο θα παραμείνει σίγουρα ζεστό μέχρι να αποκοιμηθείτε.

Ελέγχετε την συσκευή κλιματισμού που θα αγοράσετε να έχει Ετικέτα Ενεργειακής Σήμανσης διότι εξασφαλίζει οικονομία μέχρι και 30%. Ακόμα φροντίζετε να ρυθμίζετε το κλιματιστικό σας στους 25 βαθμούς για να μην έρθει στα ύψη ο λογαριασμός σας.

Κάντε service στο κλιματιστικό σας κάθε ένα ή δύο χρόνια: Αν παρατηρήσετε πως το κλιματιστικό σας δεν έχει καλή απόδοση, σημαίνει πως χρειάζεται service. Αν δεν κάνετε service τότε θα καίει πολύ περισσότερο ρεύμα για να λειτουργήσει και η στιγμή που θα φτάσει ο λογαριασμός του ρεύματος στα χέρια σας δε θα είναι καθόλου ευχάριστη.

Για την αγορά των κλιματιστικών επιλέγετε συσκευές με την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης να είναι στην πράσινη γραμμή (Α, Β ή C). Καθαρίστε ή αλλάζετε συχνά το φίλτρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, διότι έτσι λειτουργεί , αποδίδει καλύτερα και ¨ζει¨ περισσότερο το κλιματιστικό σας. Στον κλιματιζόμενο χώρο, πόρτες και παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά για να μην χάνεται ενέργεια. Δεν έχει νόημα να αφήνετε ανοιχτές πόρτες και παράθυρα ενώ έχετε αναμμένο το κλιματιστικό σας. Ανάψτε το για λίγο και μετά απο λίγο μπορείτε να το κλείσετε. Αν δεν έχετε καμιά πόρτα ανοιχτή, η δροσιά θα μείνει στον χώρο σας για πολύ περισσότερο χρόνο.

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Ελέγξτε τους αγωγούς σας: Σε όποιο σημείο του σπιτιού υπάρχουν αγωγοί, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά μονωμένοι. Επίσης ελέγξτε πόρτες, παράθυρα για τυχόν ρωγμές που θα διώχνουν τον ζεστό αέρα έξω και θα βάζουν μέσα στο σπίτι κρύο. Όσο πιο καλά μονωμένο είναι το σπίτι σας τόσο πιο πολύ θα διατηρείται η ζέστη μέσα σε αυτό. Κάντε σωστή ρύθμιση του κλιματιστικού: Οι ειδικοί συνιστούν πως πρέπει να ρυθμίζετε το κλιματιστικό να ρίχνει τον αέρα ψηλά στο δωμάτιο ώστε να το ζεσταίνει σωστά και πιο αποτελεσματικά. Για τη θερμοκρασία επιλέξτε μια που σας κάνει να νιώθετε ζεστοί και μην το παρακάνετε γιατί όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά της θερμοκρασίας εντός και εκτός σπιτιού τόσο πιο πολύ ρεύμα θα καίει το κλιματιστικό σας. Συνήθως οι ειδικοί προτείνουν τους 26 βαθμούς Κελσίου. Αν αυξήσετε τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς το κλιματιστικό σας μπορεί να καίει ακόμα και 40% περισσότερο ρεύμα.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

31


Σπίτι Διακόσμηση

Οι πιο hot τάσεις διακόσμησης σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή!

Τον χειμώνα περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι οπότε ο χώρος πρέπει να αποπνέει ζεστασιά ,να ταιριάζει με την αισθητική μας αλλά και με όσα επιτάσσει η μόδα. Μπορούμε να αναζητήσουμε με την ησυχία μας όμορφα έπιπλα που θα είναι φέτος στο επίκεντρο και θα τα βρούμε σε οικονομικές τιμές. Ποιά θα είναι λοιπόν τα μεγαλύτερα φθινοπωρινά trends στη διακόσμηση για το 2016-2017? Industrial: Η βιομηχανική διακόσμηση που βασίζεται στα έπιπλα

με τις βιομηχανικές πινελιές όπως σκούρο μέταλλο, ρόδες και τροχούς, συνεχίζει να είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της φθινοπωρινής διακόσμησης. Στην Ιταλία η βιομηχανική διακόσμηση βρίσκεται στα καλύτερά της με τα μέταλλα, το δέρμα, το μετάξι και την πέτρα να είναι τα πιο δημοφιλή υλικά.

Boho: Η boho διακόσμηση είναι επίσης στα καλύτερά της και απευθύνεται σε όλους αυτούς που λατρεύουν την πολυχρωμία, τα χειροποίητα κομμάτια και τα ταξίδια. Για να την υπηρετήσετε σοβαρά και να την ακολουθήσετε κατά γράμμα, θα πρέπει να είστε αυτής της φιλοσοφίας, που είναι πιο χαλαρή, ελεύθερη και χίπικη. Αν θέλετε ο χώρος σας να δείχνει αποστειρωμένος και σε απόλυτη τάξη, τότε καλύτερα να μην επιλέξετε αυτό το είδος διακόσμησης.

32

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Συνδυασμός παλιού και νέου:

Ένα από τα πιο μεγάλα trends της Ρωσίας για το φθινόπωρο 2016 είναι η διακόσμηση με συνδυασμό παλιών και καινούριων επίπλων και διακοσμητικών. Εδώ θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε όλη τη μαεστρία σας για να φτιάξετε έναν ομοιόμορφο χώρο που να μην φαίνεται μπερδεμένος και αλλόκοτος. Συνδυάστε τη μοντέρνα διακόσμηση με στοιχεία vintage, αντίκες και ιδιαίτερα υφάσματα.


Πολυτέλεια: Στην Αμερική συναντάμε μια τάση υπερβολής. Έντονοι πολυέ-

λαιοι, καθρέφτες που μοιάζουν ακριβοί και γενικά διακόσμηση με στοιχεία που δείχνουν ακριβά (και μπορεί να μην είναι) είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία της αμερικάνικης διακόσμησης για το φθινόπωρο 2016. Αν είστε και εσείς λάτρεις αυτής της διακόσμησης μπορείτε να την υιοθετήσετε πανεύκολα χωρίς να χρειαστεί να καταξοδευτείτε. Να θυμάστε να επενδύσετε σε αντικείμενα με κρύσταλλα και χρυσό που δείχνουν ακριβά χωρίς απαραίτητα να είναι.

Σοφιστικέ: Στην Ισπανία η Νο1 τάση διακόσμησης αυτή τη στιγμή είναι η

σοφιστικέ διακόσμηση που συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία με πιο μοντέρνα. Το ξύλο είναι ένα υλικό που κυριαρχεί σε έπιπλα και πατώματα, ενώ στη διακόσμηση συναντάμε και μερικά vintage στοιχεία.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

33


To ταξίδι του burger στους αιώνες Τα χάμπουργκερ είναι ένα καλό παράδειγμα για να δει κανείς, αν και απλοϊκά ως ένα βαθμό, την παγκοσμιοποίηση μέσα από το φαγητό. Έχει παλιά ιστορία και την κουλτούρα του μετανάστη, που αλλάζει ήπειρο, προσαρμόζεται στις συνθήκες, πετυχαίνει και ταξιδεύει μετά σ’ όλο τον πλανήτη. Συνδέεται με την ανάγκη να τραφεί μια κοινωνία όσο έτρεχε να εκβιομηχανιστεί και δεν προλάβαινε να μαγειρέψει και να φάει κανονικά. Ακολουθεί τις νόρμες του τόπου, απλοποιείται στο δισύλλαβο burger το έτοιμο για κάθε πρόθεμα υλικού, που πολλαπλασιάζει και διαφοροποιεί τα είδη του. Γίνεται αρχηγός της τριλογίας «χάμπουργκερ, παναρισμένο τηγανητό κοτόπουλο, μηλόπιτα», σύμβολο του fast food και ταυτίζεται με την γαστρονομική εικόνα της Αμερικής. Η βιογραφία του εντέλει καθόλου fast δεν είναι. Αντίθετα, είναι περιεκτική σε στάδια και τροποποιήσεις για να φτάσει στην σημερινή του μορφή.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ: Το πιο παράξενο burger βρίσκεται στο Τόκιο και είναι burger βατράχου. Τα burgers αν και είναι ταυτισμένα με την Αμερικάνικη κουλτούρα έχουν άλλο τόπο καταγωγής. Περίπου το 1200 μ.Χ. στα υψίπεδα της κεντρικής Ασίας (σημερινή Μογγολία) οι πολεμιστές του Τσένγκις Χάν « κιμαδοποίησαν » πρώτοι το σκληρό κρέας κάτω από τις σέλλες των αλόγων τους και στη συνέχεια μετέφεραν την συνταγή αυτή στις κατεχόμενες

34

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

περιοχές. Με τα χρόνια ο Ρώσοι πρόσθεσαν αυγά και κρεμμύδι στον κιμά και η συνταγή εξαπλώθηκε στην κεντρική Ευρώπη. Το μεταναστευτικό κίνημα του 19ου αιώνα οδήγησε την συνταγή και στις ΗΠΑ. Αν και πολλοί ερίζουν για την εφεύρεση του hamburger αυτή αποδίδεται –σύμφωνα με νεότερα στοιχεία- στον Louis Lassen και στο εστιατόριο Louis Lunch στο New Haven του Connecticut. Προσπαθώντας να εξυπηρετήσει έναν ανυπόμονο πελάτη ο Lassen το 1895, σέρβιρε ένα μπιφτέκι ανάμεσα από δυο φέτες ψημένου ψωμιού κι έτσι γεννήθηκε το σημερινό burger! Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η πρώτη ευρεία εμφάνιση του Burger ήταν στο St. Louis κάπου σε μία παγκόσμια έκθεση το 1904. Ο άνδρας ο οποίος έδωσε στο Burger την σύγχρονη εμφάνισή του και συνέδεσε το όνομα του με την εξάπλωσή του, ήταν ο J. Walter Anderson, πρόεδρος της παλαιότερης & μακροβιότερης αλυσίδας Burger στον κόσμο της White Castle.


Άλλες εκδοχές…

Στα τέλη του 18ου αιώνα το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης βρισκόταν στην Γερμανία. Οι ναυτικοί που έρχονταν στο λιμάνι έφερναν μαζί τους ένα «ειδικό τρόφιμο» το οποίο αποκαλούσαν «Μπριζόλα Αμβούργου» και ήταν ευρέως διαδεδομένο. Ήταν μία σκληρή πλάκα αλατισμένου μοσχαρίσιου κιμά, συχνά ελαφρώς καπνισμένο, ανακατεμένο με κρεμμύδια και τριμμένη φρυγανιά. Οι μετανάστες που έφταναν στην Αγγλία –την ίδια χρονική περίοδο- επίσης έφερναν μαζί τους ένα «νέο φαγητό» το οποίο αποτελούταν από ψιλοκομμένο βοδινό κρέας, ξύγκι και μπαχαρικά. Έτσι κάπως άρχισε να διαδίδεται σταδιακά το Burger σε όλη την Ευρώπη κατά την εκδοχή αυτή.

Το 1600 μπαίνουν στο κόλπο και οι ναυτικοί, αφού επιλέγουν για τα ταξίδια τους το κρέας «τυλιγμένο» σε ψωμί. Λέγεται ότι το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της εποχής είναι το Αμβούργο (Hamburg) στην Γερμανία, εξού και η λέξη Hamburger που υιοθετήθηκε για την τροφή.

Η τελευταία και πιο γνωστή ιστορία είναι αυτή κατά την οποία ο Charlie Nagreen από το Winsconsin σε ηλικία 15 ετών, άρχισε να πουλά Hamburger από βοδινό κρέας. Ο Charlie Nagreen είχε στήσει ένα μικρό πάγκο και αρχικά πουλούσε κεφτεδάκια σε μία έκθεση που λάμβανε χώρα κάθε χρόνο στο Outagamie του Winsconsin. Ωστόσο γρήγορα κατάλαβε ότι η επιχείρησή του δεν πήγαινε καλά επειδή οι κεφτέδες ήταν δύσκολο να φαγωθούν καθώς ο επισκέπτης έκανε την βόλτα του στην έκθεση. Εκείνη την στιγμή του ήρθε μία καινοτόμα ιδέα. Έκανε τους κεφτέδες του επίπεδους και τους έβαλε ανάμεσα από δύο φέτες ψωμί. Αυτό ήταν! Ονόμασε την νέα του δημιουργία «Hamburger» γνωστό και ως Hamburger Charlie. Μάλιστα επέστρεφε κάθε χρόνο στην έκθεση και πουλούσε το διάσημο πλέον έδεσμά του μέχρι το 1951.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

35


Food Styling Πρώτα τρώμε με τα μάτια!

Το σερβίρισμα του φαγητού ακολουθεί την Τέχνη. Από τη γαλλική nouvelle cuisine στη μοριακή γαστρονομία και τον νατουραλισμό, το plating εξελίσσεται σε τολμηρή art de la table δηλαδή τέχνη στο πιάτο.

Είναι άπειρες οι φωτογραφίες φαγητού από εστιατόρια που αναρτώνται καθημερινά στο Facebook, το Instagram και το Pinterest, επιβεβαιώνοντας την τεράστια αλλαγή που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη: τρώμε πλέον περισσότερο παρά ποτέ το φαγητό με τα μάτια! Καμιά φορά μάλιστα φτάνουμε και στην υπερβολή, αρκούμενοι στην ηδονή της φωτογραφίας! Ευτυχώς αυτό που συμβαίνει στο γήπεδο του food styling είναι κάτι πιο σημαντικό από το φαινόμενο του food porn, καθώς η γαστρονομία μετακινείται διαρκώς προς το ιδανικό μιας multisensory τέχνης, στα υψηλά της δώματα τουλάχιστον. Έτσι, το σερβίρισμα του φαγητού έχει πολύ συχνά στενή σχέση με μια conceptual art που δεν διστάζει να χρησιμοποιεί εκτός από πορσελάνη, πέτρες, βράχους, ξύλα και μέταλλα για να μπορέσει να εκφράσει πιο σύνθετες ιδέες. Το πώς θα βάλει ο σεφ το φαγητό στο πιάτο δεν είναι πλέον μόνο το κερασάκι στην τούρτα, το λεγόμενο plating έχει μπει στο επίκεντρο του τρώγειν αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας. Είναι άπειρες οι φωτογραφίες φαγητού από εστιατόρια που αναρτώνται καθημερινά στο Facebook, το Instagram και το Pinterest, επιβεβαιώνοντας την τεράστια αλλαΜοριακή κουζίνα! γή πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στονand παγκόσμιο γαστρονομικό Ο που όροςέχει «Μοριακή και Φυσική Γαστρονομία», (Molecular Physical Gastronomy), χάρτη: τρώμε πλέον περισσότερο παρά ποτέ το φαγητό με τα μάτια! Καμμιά φορά επινοήθηκε το 1988, από τον Ούγγρο φυσικό Nicholas Kurti, και από το Γάλλο, μάλιστα στηνThis. υπερβολή, ηδονή φωτογραφίας! φυσικό φτάνουμε και χημικό,και Hervé Το 1992,αρκούμενοι αποτέλεσε στην και τον τίτλοτης μίας σειράς σεΕυτυχώς που συμβαίνει που στο πραγματοποιήθηκαν γήπεδο του food styling πιο σημαντικό μιναρίωναυτό και εργαστηρίων, στοείναι Ericeκάτι της Σικελίας, στα από το φαινόμενο του porn, καθώς η γαστρονομία μετακινείται διαρκώς οποία, επιστήμονες καιfood μάγειρες, συζήτησαν την επιστημονική προσέγγιση σε προς ότι το ιδανικό μιας multisensoryμεθόδους τέχνης, στα υψηλά της δώματα τουλάχιστον. Έτσι, το αφορά στις παραδοσιακές μαγειρικής. σερβίρισμα του φαγητούστην έχει εισαγωγή πολύ συχνά στενή σχέση με μια conceptual art που δεν Αρχικά, αποσκοπούσε νέων τεχνικών, εργαλείων και συστατικών διστάζει να χρησιμοποιεί εκτός απόπιάτων πορσελάνη, βράχους, και μέταλλα στην κουζίνα, την εφεύρεση νέων και τηπέτρες, διερεύνηση των ξύλα παραδοσιακών για να μπορέσει να εκφράσει πιο σύνθετες θα βάλει σεφ το φαγητό συνταγών. Επίσης, είχε σαν σκοπό, το να ιδέες. τονίσειΤοτηπώς συμβολή τηςοεπιστήμης στη στο πιάτο δεν μόνο το κερασάκι στην τούρτα, το λεγόμενο plating έχει μαγειρική και είναι κατά πλέον προέκταση, στην κοινωνία. μπει στο επίκεντρο του τρώγειν αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας.

36

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Σύντομα θα λέγαμε ότι συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά: • Συγκεντρώνει γνωστές συνταγές και ελέγχει αν ισχύουν τα διάφορα «μυστικά» επιτυχίας που τις συνοδεύουν παραδοσιακά. • Προσαρμόζει τις συνταγές με βάση την επιστημονική γνώση και σε κάποιες περιπτώσεις τις εμπλουτίζει με νέα υλικά. • Προτείνει νέους συνδυασμούς τροφών και συνταγές αλλά και τρόπους σερβιρίσματος και παρουσίασης των φαγητών. • Ανακαλύπτει καινούργιες μεθόδους παρασκευής φαγητών, γλυκών και ποτών. • Κωδικοποιεί και εκλαϊκεύει τα «πως» και τα «γιατί» γύρω από τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και τα κάνει γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Η μαγειρική είναι χημεία! Κάθε τροφή έχει τη δική της μοριακή σύσταση, διαφορετική όταν είναι ωμή και διαφορετική όταν είναι μαγειρεμένη και αυτή η διαφοροποίηση αυξάνεται μέσω της θερμικής επεξεργασίας της. Μπορεί λοιπόν η φράση «η μαγειρική είναι χημεία» να παραξενεύει αρχικά, ωστόσο δεν χωρά αμφισβήτηση αφού όλες οι μέθοδοι μαγειρικής προκαλούν χημικές και μοριακές αλλαγές στην τροφή, επηρεάζοντας ποικιλοτρόπως τη γεύση, την οσμή, την υφή, την εμφάνιση και τα θρεπτικά συστατικά της. Ανεξάρτητα, από το συνδυασμό δύο ή περισσοτέρων τροφών η ένωση που προκύπτει αποτελεί ένα νέο προϊόν με μοναδική μοριακή σύσταση. Όταν λοιπόν ενδιαφερόμαστε για τη μαγειρική και αναζητούμε τρόπους για να βελτιώσουμε τη γεύση που μας προσφέρει ένα φαγητό, η επιστήμη μάς δίνει αποδείξεις για τα αίτια που το καθιστούν περισσότερο ή λιγότερο απολαυστικό. Κάπως έτσι, η σύγχρονη γαστρονομία έχει μετατραπεί σε μια νέα τέχνη που ενσωματώνει πολλά στοιχεία από τις παλιές και κινητοποιεί, με την τολμηρότητά της, σχεδόν όλες τις αισθήσεις. Η γεύση έχει συναίσθημα!


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

37


Ο μαγικός κόσμος της

σοκολάτας

και όσα δεν ξέρατε για αυτήν ! Λευκή σοκολάτα, πικρή, γάλακτος, αμυγδάλου, φουντουκιού, λιωμένη σοκολάτα, τούρτα σοκολάτα, παγωτό σοκολάτα, σοκολατάκια, όπως κι αν τη φτιάξουμε, πάντα θα την αγαπάμε! Γιατί η σοκολάτα είναι πράγματι από τα πιο δημοφιλή προϊόντα ζαχαροπλαστικής του κόσμου, με πολλούς να ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να φανταστούν μια ζωή χωρίς αυτή. Κι ενώ νιώθουμε ότι ξέρουμε τα πάντα για το εκλεκτό αυτό έδεσμα, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ζωής μας, υπάρχουν πράγματα που συνεχίζουμε να αγνοούμε για τον μαγικό κόσμο της σοκολάτας. Ας δούμε λοιπόν μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με το πολυαγαπημένο μας γλυκό

Σοκολάτα γάλακτος Η σοκολάτα γάλακτος είναι μια σχετικώς πρόσφατη εφεύρεση. Την ώρα που η σκούρα σοκολάτα κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, οι προτιμήσεις των καταναλωτών συνεχίζουν να μονοπωλούνται από τη σοκολάτα γάλακτος. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι η σοκολάτα γάλακτος δεν κυκλοφορούσε στον κόσμο παρά από το 1828 και μετά! Η πρώτη ευρωπαϊκή συνεισφορά στον τομέα της σοκολάτας περιλάμβανε την αφαίρεση της μισής ποσότητας του βουτύρου κακάο, τον θρυμματισμό αυτού που απέμεινε και την ανάμειξή του με αλκαλικά άλατα, για τον μετριασμό της πικρής γεύσης. Το προϊόν έμεινε γνωστό ως «ολλανδική σοκολάτα». Η σοκολάτα γάλακτος προέκυψε παίρνοντας τη σκόνη της ολλανδικής εκδοχής και ανακατεύοντάς τη με ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα, το οποίο είχε μόλις εφευρεθεί από έναν άνθρωπο ονόματι... Nestle! Τα υπόλοιπα είναι μια γλυκιά ιστορία...

38

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016


Σοκολατένιο χρήμα Οι Αζτέκοι και οι Μάγια χρησιμοποιούσαν τη σοκολάτα ως νόμισμα. Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά εν πολλοίς με τους Μάγια. Οι κόκκοι κακάο είχαν μάλιστα τόση αξία στην κοινωνία, που χρησιμοποιούνταν ως μέσο συναλλαγών! Από καταγραφές του πολιτισμού των Μάγια συναντάμε μητρώα που δίνουν μια γλαφυρή αναλογία της ισοτιμίας της σοκολάτας: 10 κόκκοι κακάο εξασφάλιζαν ένα λαγό, ενώ με 100 μπορούσες να αγοράσεις ένα δούλο. Και στο νομισματικό σύστημα των Αζτέκων όμως διατηρήθηκε αυτούσια η συνήθεια της χρήσης της σοκολάτας ως ανταλλακτικού μέσου. Οι Αζτέκοι μπορούσαν να αγοράσουν τα πάντα στον πολιτισμό τους με κόκκους κακάο, από ζώα και τρόφιμα μέχρι εργαλεία και ανθρώπους, ενώ έχουμε ανακαλύψει και εγγραφές για σοκολατούχες απάτες: οι επιτήδειοι Αζτέκοι έφτιαχναν πήλινα ομοιώματα των κόκκων κακάο, που χρησιμοποιούσαν κατόπιν στις συναλλαγές τους, ένα είδος γλυκύτατης παραχάραξης δηλαδή. Όσο για την απόλαυση της σοκολάτας, μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να την πίνουν σε καθημερινή βάση, επειδή το να πίνεις τα λεφτά σου μπορεί να αποδειχτεί μια πολύ δαπανηρή ιστορία... Αντιοξειδωτική δράση Η σοκολάτα έχει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και είναι πράγματι καλή για την υγεία. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η σοκολάτα περιέχει συγκεκριμένου τύπου φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού. Όσο μεγαλύτερη λοιπόν η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε φλαβονοειδή, τόσο πιο ευεργετική η δράση της, αν και σε μέτριες δόσεις σοκολάτας, μόνο η σκούρα μπορεί να δώσει μια σημαντική ώθηση στην αντιοξειδωτική της δράση. Έχει βρεθεί επιπλέον ότι η μαύρη σοκολάτα συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης... Θεοβρωμίνη Η σοκολάτα περιέχει ένα εξαιρετικό φυσικό διεγερτικό. Η σοκολάτα περιέχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θεοβρωμίνης από οποιοδήποτε άλλο προϊόν της φύσης. Τι είναι όμως η θεοβρωμίνη; Είναι παραπλήσια στη δράση με την καφεΐνη (η οποία επίσης περιέχεται στη σοκολάτα), έχει ωστόσο πιο ήπια διεγερτική δράση. Έχει χρησιμοποιηθεί επί μακρόν σε θεραπείες υπέρτασης και πλέον ελέγχεται για την αντικαρκινική της δράση, ενώ έχει βρεθεί ότι συμβάλλει και στην ανακούφιση του βήχα. Σε μεγάλες δόσεις η θεοβρωμίνη είναι βέβαια τοξική, αν και ένας υγιής άνθρωπος πρέπει να καταναλώσει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες σοκολάτας για να κινδυνεύσει. Ανεπάρκεια Ο κόσμος είναι πλέον αντιμέτωπος με μια επερχόμενη έλλειψη σοκολάτας. Μια σειρά από ασθένειες που επηρεάζουν τα κακαόδεντρα της Λατινικής Αμερικής, του μέρους όπου παράγεται ένα σημαντικότατο ποσοστό της παγκόσμιας διάθεσης κακάο, απειλούν την οικουμένη με έλλειψη σοκολάτας. Αυτός κι αν είναι λόγος για επανάσταση! Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση σοκολάτας διεθνώς, η ποσότητα που παράγεται δεν φτάνει για όλους. Οι νόσοι που χτυπούν τις λατινοαμερικανικές φυτείες κακάο δεν έχουν περάσει ευτυχώς στην Αφρική, περιμένουμε πάντως αύξηση της τιμής της σοκολάτας στα αμέσως επόμενα χρόνια. Κι αν η Αφρική δεν έχει αρρώστιες στα κακαόδεντρα, πλήττεται συχνά από παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας... Σοκολάτα έξι τόνων Η μεγαλύτερη σοκολάτα που παρασκευάστηκε ποτέ ζύγιζε 6 τόνους. Τον Σεπτέμβριο του 2011 παράχθηκε μια μπάρα σοκολάτας που έφτασε το αστρονομικό νούμερο των 6 τόνων βάρους! Το σοκολατούχο τέρας των ΗΠΑ χρειάστηκε μάλιστα 850 κιλά βούτυρο κακάο και 700 κιλά εκχύλισμα σοκολάτας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στη Βρετανία ξεπέρασαν πρόσφατα το σοκολατένιο μαμούθ της Αμερικής, κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ με μια σοκολάτα που χρειάστηκε 50 ανθρώπους στη δούλεψή της.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

39


EGLOO Ένα gadget που θερμαίνει το χώρο με σχεδόν μηδενικό κόστος! Το Egloo είναι ένα πανέξυπνο gadget που μπορεί να ζεστάνει ένα δωμάτιο με 4 μόνο κεριά, χωρίς να ξοδεύει ηλεκτρικό ρεύμα. Την ιδέα σκέφτηκε ο Marco Zagaria, φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών στη Ρώμη ο οποίος θέλησε να βρει έναν τρόπο για να ζεσταίνεται χωρίς να ξοδεύει πολλά χρήματα για ηλεκτρικό ρεύμα. Η λειτουργία του απλή. Το Egloo περιλαμβάνει μια βάση, μια σχάρα και δύο θόλους. Η βάση κρατάει τα κεριά, οι θόλοι την θερμότητα και η σχάρα λειτουργεί υποστηρικτικά. Τέσσερα κεριά είναι αρκετά για να θερμάνουν ένα δωμάτιο 20 τ.μ. για περίπου 5 ώρες. Η τερακότα, το υλικό που είναι κατασκευασμένο βοηθάει στην συγκέντρωση και εξάπλωση της ζέστης ακόμη και όταν σβήσουν τα κεριά. Κάθε φορά που του βάζετε 4 κεριά αυτά φτάνουν για 5 ώρες και το κόστος τους είναι μόλις 0,10 ευρώ. Από τη στιγμή που θα ανάψετε τα κεριά, το Egloo χρειάζεται 5 λεπτά για να αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία.

BY DRAFT

Η ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ

Η οδοντόβουρτσα….στη θέση του οδοντιάτρου σας! Δημιούργημα της Oral-B, πάει πολλά βήματα μακρύτερα από το απλό ηλεκτρικό περιστρεφόμενο βουρτσάκι. Έχει σύνδεση Bluetooth, μιλάει με το smartphone και καταγράφει σε εφαρμογή πόσες φορές πλύναμε τα δόντια μας, με ποιον τρόπο, αν βουρτσίσαμε πολύ δυνατά ή χαλαρά, αν αφήσαμε κάποιες περιοχές χωρίς φροντίδα κ.λπ. Τον «χάρτη» που φτιάχνει μπορεί να τον μοιραστεί με τον οδοντογιατρό μας. Και μας συγχαίρει όταν όλα πάνε καλά.

FOODINI Ο 3D εκτυπωτής που εκτυπώνει το φαγητό σας! Αυτό είναι το μέλλον των φυσικών τροφίμων, σύμφωνα με τον συνιδρυτή του Foodini Lynette Kucsma, ο οποίος οραματίστηκε να δημιουργήσει ένα 3D εκτυπωτή που θα παράγει νωπά τρόφιμα. Όπως αναφέρει ο Kucsma, τοFoodini είναι σε στάδιο παραγωγής και θα κυκλοφορήσει αργότερα αυτό το έτος. Ο εν λόγω εκτυπωτής έρχεται με άδειες κάψουλες τροφίμων, τις οποίες γεμίζουν οι χρήστες με φρέσκα υλικά και στη συνέχεια αυτά γίνονται σπιτικά φαγητά, όπως λαχανικά, κράκερς, ακόμη και σοκολάτες.

BABY GIGL Το έξυπνο γάντι που σας πληροφορεί για την κατανάλωση γάλακτος του μωρού σας και όχι μόνο! Το Baby Gigl είναι ένα «γάντι» μέσα στο οποίο τοποθετείτε το μπιμπερό του μωρού και εκείνο μετράει την ποσότητα γάλακτος που κατανάλωσε, σας υποδεικνύει τη γωνία κλίσης ώστε το παιδί να μην καταπίνει αέρα και σας ειδοποιεί αν για κάποιο λόγο σταματήσει η ροή. Είναι να απορεί κανείς πώς μεγαλώναμε παιδιά χωρίς αυτό.

40

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

YONO

Ενημερωθείτε εύκολα και γρήγορα για τις γόνιμες μέρες σας! Με το Yono μπορείτε να παρακολουθείτε με ακρίβεια τον κύκλο γονιμότητας σας και να παρακολουθείτε τις ορμόνες σας. Το Yono φοριέται σαν ακουστικό και μπορεί να παρακολουθεί τη βασική θερμοκρασία του σώματος σας και να σας ειδοποιεί όταν είστε σε γονιμότητα. Να ξέρετε πως το να παρακολουθείτε τη θερμοκρασίας σας μπορεί να είναι πιο ακριβές από το να παρακολουθείτε την ωορρηξία σας.


PACIFIC- I • SMART PACIFIER

Η έξυπνη πιπίλα που σας δείχνει αν το μωρό σας είναι άρρωστο! Η πιπίλα Pacif-i Smart Pacifier είναι η απόδειξη πως κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να μείνει εκτός της νέας εποχής. Έχει ενσωματωμένο θερμόμετρο που μεταδίδει πληροφορία στο κινητό του γονιού ώστε εκείνος να ενημερωθεί εγκαίρως για τυχόν ασθένεια. Επιπλέον, εκπέμπει ήχο εντοπισμού σε περίπτωση που τη χάσατε πίσω από κάποιο μαξιλάρι και το μωρό τη χρειάζεται κατεπειγόντως γιατί σας πήρε τ’ αυτιά.

KIROBO MINI

Το ρομποτάκι που ξυπνά μητρικά ένστικτα και σας κρατά συντροφιά. Έχει ύψος μόνο δέκα εκατοστών, μοιάζει με χαριτωμένο μωρό και μπορεί να πιάσει ψιλή κουβεντούλα με τον διπλανό του. Αυτό είναι το νέο ρομποτάκι της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota, το οποίο ξυπνά μητρικά ένστικτα. Το ρομπότ θα αρχίσει να πωλείται στην Ιαπωνία το 2017 με χαμηλή τιμή γύρω στα 350 ευρώ. Προορίζεται να κρατά παρέα στον δρόμο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή οπουδήποτε αλλού, καθώς μπορεί κανείς να το μεταφέρει μαζί του και να το ακουμπά κάπου κοντά του. Το Kirobo Mini, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC, μιλάει με φωνή που θυμίζει μωρό, μπορεί να χειρονομεί, να αλλάζει εκφράσεις στο πρόσωπό του, να ανοιγοκλείνει τα μάτια του και να θυμάται τι αρέσει και τι όχι στον διπλανό του.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

41


Stephen King

DRA BOOFT K

Ένας από τους πιο σπουδαίους συγγραφείς του σήμερα, που η διεστραμμένη του φαντασία δημιούργησε ένα απίστευτο κινηματογραφικό κόσμο.

Τι να γράψεις για τον άνθρωπο που έχει γράψει τα πάντα; Ο Στίβεν Έντγουιν Κινγκ (Stephen Edwin King) είναι Αμερικανός συγγραφέας και ένας από τους διασημότερους συγγραφείς βιβλίων θρίλερ και τρόμου. Δίδασκε αγγλικά στο γυμνάσιο, όταν το 1974 εκδόθηκε το Κάρι, το πρώτο μυθιστόρημά του. Έχει γράψει και υπό ψευδώνυμο, το 1972 ως Τζον Σουΐθεν (John Swithen) και μεταξύ 1972 και 1985 ως Ρίτσαρντ Μπάχμαν (Richard Bachman).Σήμερα, με περισσότερα από 40 μυθιστορήματα και 200 διηγήματα στο ενεργητικό του, αναγνωρίζεται ως σημαντικός τεχνίτης του τρόμου και της φαντασίας αλλά και ένας από τους μείζονες συγγραφείς του 20ου αιώνα. Έχει επανειλημμένα αποσπάσει το Διεθνές Βραβείο Φαντασίας, τα βραβεία Bram Stoker, O. Henry, Nebula και άλλα πολλά, ενώ τιμήθηκε από την Ένωση Συγγραφέων Τρόμου για το συνολικό του έργο. Το 2003 τιμήθηκε με το μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς από το Εθνικό Ίδρυμα Βιβλίου των ΗΠΑ. Σήμερα εξακολουθεί να ζει με την σύζυγό Μετά βίας μπορούσε να θρέψει την οικογένειά της με ευκαιριακές εργασίες και μετου στο Μέιν. τακόμιζε συχνά. Ο Στίβεν Κινγκ έγραψε τις πρώτες του ιστορίες ήδη στην ηλικία των επτά ετών. Ο Στίβεν Κινγκ γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1947 στο Πόρτλαντ της Ο Στίβεν Κινγκ ξεκίνησε από πολύ νωρίς να πίνει και κατέληξε, χωρίς να το συνειδηΠολιτείας Μέιν των ΗΠΑ. Είναι γιος του ναυτικού Ντόναλντ Έντουιν τοποιήσει καλά-καλά, στον αλκοολισμό, ενώ ξεκίνησε αργότερα να παίρνει και άλλα Κινγκ και της συζύγου του Νέλυ Ρουθ Πίλσμπουρυ. Όταν ο πατέρας ναρκωτικά, όπως αναβολικά και κοκαΐνη. Από το 1985 ο Κινγκ δεν ήταν μόνο εξαρτητου εγκατέλειψε την οικογένειά του το 1949, όταν ο Στίβεν ήταν 2 μένος από το αλκοόλ, αλλά και από την κοκαΐνη. Με τη βοήθεια της γυναίκας του, των χρονών, η μητέρα του ήταν αναγκασμένη να μεγαλώσει μόνη φίλων του και μιας θεραπείας μπόρεσε να ξεπεράσει τις εξαρτήσεις του στις αρχές του της τον ίδιο και τον μεγαλύτερο αδελφό του Ντέιβιντ. 1990. Αυτό που τον παρακίνησε να αποφασίσει την απεξάρτησή του, ήταν ένα επιθετικό τέχνασμα που επινόησε η γυναίκα του: όταν είδε ότι δεν μπορούσε να τον βοηθήσει ή να βοηθηθεί μόνος του, μάζεψε μια μέρα όλους τους φίλους και συγγενείς του και τον εξέθεσε μπροστά τους αποκαλύπτοντας την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά. Οι ιστορίες του Κινγκ ασχολούνται συχνά με καθημερινούς ανθρώπους, που ροφούνται σε φρικιαστικά και συνήθως υπερφυσικά βιώματα. Ο Κινγκ είναι γνώστης του φανταστικού τρόμου, με το «Danse Macabre» μας παρουσίασε ένα θεματικό βιβλίο, το οποίο σκιαγραφεί την ανάπτυξη της λογοτεχνίας και την φιλμογραφία του τρόμου. Παράλληλα, όμως, στα μυθιστορήματα τρόμου του ό Κινγκ έγραψε και έργα, τα οποία δεν περιείχαν καθόλου ή μόνο ελάχιστα υπερφυσικά στοιχεία, όπως οι νουβέλες «Το πτώμα» (The Body) και το «Rita Hayworth and Shawshank Redemption». Ένα από τα βασικότερα θέματα στα μυθιστορήματα τρόμου του Κινγκ είναι το γεγονός, ότι ο τρόμος καραδοκεί πίσω από κατά μεγάλο βαθμό τετριμμένα και καθημερινά πράγματα. Αυτοκίνητα, κλόουνς, αστυνομικοί, σκυλιά του Άγιου Βερνάρδου, ιδιοκτήτες καταστημάτων ή ένα φανταστικό ψευδώνυμο είναι τα οχήματα, που φέρνουν την φρίκη σ’ έναν συνήθως προαστιακό και κοιμώμενο κόσμο. Ο Στίβεν Κινγκ ήταν επίσης και σκηνοθέτης: το 1996 γύρισε την ιστορία του μικρού μήκους «Trucks» με τίτλο «Rhea M» με μάλλον μέτρια επιτυχία. Γι’ αυτήν την σκηνοθετική του απόδοση ήταν υποψήφιος για το Χρυσό Βατόμουρο ως χειρότερος σκηνοθέτης, αλλά δεν πήρε τελικά το βραβείο.

Τα καλύτερα βιβλία του Stephen King « Η ΛΑΜΨΗ»

«ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΖΩΩΝ»

«ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ»

«ΤΟ ΑΥΤΟ»

Το Ξενοδοχείο Θέα φημιζόταν ως το πιο όμορφο θέρετρο στον κόσμο από άποψη φυσικής ομορφιάς. Ο Τζακ Τόρανς, όμως, ο νέος χειμερινός επιστάτης, με τη σύζυγό του Γουέντι και τον πεντάχρονο γιο τους Ντάνι είδαν πολύ περισσότερα από την εξαιρετική ομορφιά του. Ο Τζακ θεώρησε το ξενοδοχείο σαν μια ευκαιρία, για μια απελπισμένη φυγή από την αποτυχία και την απογοήτευση. Η Γουέντι είδε αυτό το μοναχικό καταφύγιο σαν μια τελευταία ευκαιρία για να διατηρηθεί η συνοχή της οικογένειάς τους. Και ο Ντάνι; Ο Ντάνι, ο οποίος ήταν προικισμένος με το χάρισμα της προφητείας –ευλογία ή κατάρα;–, έβλεπε οράματα που ξεπερνούσαν τις δυνατότητες αντίληψης ενός μικρού παιδιού. Αισθανόταν το κακό κουρνιασμένο ανάμεσα στα 110 δωμάτια του ξενοδοχείου. Η Λάμψη, ένα κορυφαίο έργο του Στίβεν Κινγκ, του αδιαμφισβήτητου δεξιοτέχνη των μοντέρνων ιστοριών τρόμου. Πρώτα ήρθαν οι μέρες της επιδημίας... Έπειτα ήρθαν τα όνειρα... Εφιάλτες που προειδοποιούσαν για την έλευση του σκοτεινού άντρα. Ο αποστάτης του θανάτου. Τα βήματά του ακούγονταν κάθε νύχτα στους δρόμους. Άρχοντας του πολέμου και πρίγκιπας του σκότους. Ήρθε η ώρα του. Η αυτοκρατορία του αναπτύσσεται στη Δύση και η στιγμή της «Αποκάλυψης» προβάλλει. Από το σπουδαιότερο συγγραφέα ιστοριών φαντασίας και τρόμου στον κόσμο.

42

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Όταν ο Λούις Κριντ και η οικογένειά του μετακομίζουν σε ένα παλιό σπίτι στην εξοχή του Μέιν, είναι η εικόνα της απόλυτης ευτυχίας: Ο νεαρός γιατρός με την όμορφη σύζυγο, τη χαριτωμένη κόρη, τον αξιαγάπητο γιο -και τώρα, αυτό το υπέροχο σπίτι. Τα έχουν όλα... ακόμα κι ένα χαδιάρη γάτο. Όμως, μπροστά από το σπίτι, βρίσκεται ο αυτοκινητόδρομος, απ’ όπου περνάνε συχνά μεγάλα φορτηγά -ένας θανάσιμος κίνδυνος. Και από πίσω, εκεί που αρχίζει το δάσος, κρύβεται μια άλλη, ακόμα μεγαλύτερη απειλή... Είναι ένα ξέφωτο, όπου γενιές και γενιές αθώων παιδιών θάβουν τα πεθαμένα ζωάκια τους. Θα έπρεπε να αποπνέει απλώς μια γαλήνια μελαγχολία. Αλλά όχι. Σ’ αυτό το ξέφωτο παραμονεύει η φρίκη. Μια φρίκη πιο αποτρόπαια κι από τον ίδιο το θάνατο -κι ακόμα πιο ισχυρή...

Το Αυτό είναι το πιο τρομακτικό αλλά και το πιο αληθινό βιβλίο του Στίβεν Κινγκ. Είναι ο φόβος-τρόμος που όλοι κρύβουμε μέσα μας –από την παιδική κιόλας ηλικία μας μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής μας– και που αρνείται να φύγει. Οι μικροί ήρωές μας, ανάμεσά τους κι ένα κορίτσι, αντιμετωπίζουν τη φρίκη και τον εφιάλτη στα έντεκα τους χρόνια. Το Αυτό παίρνει κάθε φορά και διαφορετική μορφή, στοιχειώνοντας όχι μόνο τα όνειρά τους αλλά και την καθημερινή ζωή τους...


ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΌΦΙΛΟΥΣ

Η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ Συγγραφέας: DONNA TARTT Εκδότης: ΛΙΒΑΝΗ Στα δεκατρία του, ο Θίο Ντέκερ, γιος μιας αφοσιωμένης μητέρας και ενός ασυλλόγιστου, κατά κύριο λόγο απόντα πατέρα, επιζεί ως εκ θαύματος από ένα τραγικό συμβάν του ρημάζει τη ζωή. Μόνος κι απροστάτευτος στη Νέα Υόρκη, τελικά θα βρει καταφύγιο στην οικογένεια ενός πλούσιου φίλου. Θαμπώνεται από το καινούριο του σπιτικό στη Λεωφόρο Παρκ, αγανακτεί με συμμαθητές που δεν ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν, βασανίζεται από μια αβάσταχτη νοσταλγία για τη μητέρα του και, όσο περνάει ο καιρός, αγκιστρώνεται σε αυτό που διατηρεί πιο έντονη τη θύμησή της: ένα μικρό, ανεξήγητα σαγηνευτικό πίνακα που τελικά παρασύρει τον Θίο στον υπόκοσμο και την παρανομία…

CONFITEOR

Συγγραφέας: JAUME CABRE Εκδότης: ΠΟΛΙΣ Βαρκελώνη, δεκαετία του ‘50. Ο νεαρός Αντριά μεγαλώνει ανάμεσα σ’ έναν πατέρα που θέλει να του δώσει μόρφωση αναγεννησιακού ανθρώπου, να τον κάνει γνώστη πολλών γλωσσών, και μια μητέρα που τον προορίζει για την καριέρα δεξιοτέχνη βιολονίστα. Ο Αντριά, ευφυής, μοναχικός και υπάκουος, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις υπέρμετρες και αντιφατικές φιλοδοξίες των γονιών του, ως τη στιγμή που ανακαλύπτει την ύποπτη προέλευση του οικογενειακού πλούτου και άλλα ανομολόγητα μυστικά. Πενήντα χρόνια μετά, ο Αντριά, λίγο πριν χάσει τη μνήμη του, προσπαθεί να ανασυνθέσει την οικογενειακή ιστορία, ενώ γύρω από ένα εκπληκτικό βιολί του 18ου αιώνα διαπλέκονται τραγικά επεισόδια της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την Ιερά Εξέταση ως τη δικτατορία του Φράνκο και τη ναζιστική Γερμανία, με αποκορύφωμα το Άουσβιτς, το απόλυτο κακό.

ΕΘΙΜΑ ΤΑΦΗΣ Συγγραφέας: ΧΑΝΑ ΚΕΝΤ Εκδότης: ΙΚΑΡΟΣ Στη Βόρεια Ισλανδία του 1829 η Άγκνες Μάγκνουσντότιρ καταδικάζεται σε θάνατο για την άγρια δολοφονία δύο ανδρών. Υποχρεώνεται να περάσει το χρόνο μέχρι την εκτέλεσή της στη φάρμα του Jón Jónsson με την οικογένειά του, την γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Η οικογένεια, τρομοκρατημένη που αναγκάζεται να συμβιώσει με μια καταδικασμένη δολοφόνο, αποφεύγει να της μιλήσει. Μόνον ο Tóti, που έχει οριστεί πνευματικός σύμβουλός της έχει επαφή μαζί της, προσπαθώντας να σώσει την ψυχή της. Καθώς περνά ο καιρός και έρχεται ο χειμώνας, οι δουλειές στη φάρμα τους φέρνουν όλους πιο κοντά. Η ιστορία της Agnes ξεδιπλώνεται ενώ αναδύεται και το ερώτημα της πραγματικής ή μη ενοχής της.

ΣΚΕΨΟΥ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ

Συγγραφέας: JOHN VERDON Εκδότης: ΔΙΟΠΤΡΑ Σκέψου έναν αρι8μό. Έναν οποιονδήποτε. Δες πόσο καλά γνωρίζω όλα σου τα μυστικά. Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις στο γράμμα που έλαβε μυστηριωδώς ο Μαρκ Μια σειρά από παράξενα στιχάκια µε αμφίσημα μηνύματα και γρίφους οδηγούν τον Μαρκ να ζητήσει βοήθεια από τον παλιό του συμμαθητή και διάσημο ντετέκτιβ, Ντέιβ Γκάρνεϊ. O Ντέιβ, αστυνομικός µε εξαιρετικές επιτυχίες στην εξιχνίαση εγκλημάτων µε κατά συρροή δολοφόνους, προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ήρεμους πια ρυθμούς της νέας του ζωής. Όμως, μπροστά στην έκκληση του φίλου του το αστυνομικό δαιμόνιο ενεργοποιείται, οδηγώντας τον ξανά σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Ο Μαρκ βρίσκεται νεκρός και δύο ακόμη δολοφονίες περιπλέκουν πιο πολύ την υπόθεση. Η ζωή του Ντέιβ απειλείται…

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

43


CINEMA H Draft προτείνει...

7.9

Allied (Σύμμαχοι)

Fantastic beasts and where to find them (Φανταστικά ζώα και που βρίσκονται)

Jack Reacher: Never go back (Ποτέ μη γυρίζεις πίσω)

Κατηγορία: Δράμα, Δράσης Κυκλοφορία: 24 Νοεμβρίου 2016

Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας Κυκλοφορία: 17 Νοεμβρίου 2016

Κατηγορία: Περιπέτεια, Έγκλημα Κυκλοφορία: 10 Νοεμβρίου 2016

8.0

Σκηνοθεσία: Robert Zemeckis Ηθοποιοί: Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris

Σκηνοθεσία: David Yates Ηθοποιοί: : Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Alison Sudol

Κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, το 1942, στην Καζαμπλάνκα, ο Μαξ Βάταν, ένας βρετανός πληροφοριοδότης, γνωρίζεται με τη Μαριάν Μποσεζούρ, μια Γαλλίδα αντιστασιακή. Οι δυο τους θα ερωτευτούν κατά τη διάρκεια μιας αποστολής δολοφονίας και όταν ξανασυναντηθούν έπειτα από καιρό στο Λονδίνο, ο έρωτάς τους θα αναζωπυρωθεί. Οι αμφιβολίες όμως του Μαξ για την Μαριάν θα τον οδηγήσουν στο να προχωρήσει σε έρευνα για να μάθει ποια ακριβώς είναι.

Η ολοκαίνουργια περιπέτεια «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται» διαδραματίζεται στον διάσημο κόσμο των µάγων που δημιούργησε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, μέσα από τη σειρά των best seller βιβλίων της, Χάρι Πότερ, τα οποία μεταφέρθηκαν µε μεγάλη επιτυχία στην μεγάλη οθόνη, αποτελώντας ένα από τα πιο κερδοφόρα κινηματογραφικά franchises όλων των εποχών. Το πεδίο δράσης μεταφέρεται αυτή την φορά στην Νέα Υόρκη όπου ο μάγο-ζωολόγος Νιουτ Σκαµάντερ έχει καταφύγει για να αναζητήσει και να καταγράψει νέα μαγικά πλάσματα.

Ozzy (Τρεχάτε ποδαράκια μου)

Hacksaw Ridge (Αντιρρησίας Συνείδησης)

6.0

Κατηγορία: Animation Κυκλοφορία: 24 Νοεμβρίου 2016

Σκηνοθεσία: Alberto Rodriguez, Nacho La Casa Ηθοποιοί: : Guillermo Romero, Dani Rovira, José Mota Ο Όζι, ένα φιλικό και καλόκαρδο μπιγκλ θα δει την ειδυλλιακή του ζωή να αναστατώνεται, όταν η οικογένεια του αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στην Ιαπωνία. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: δεν επιτρέπονται τα σκυλιά! Καθώς δεν μπορούν να πάρουν τον αγαπημένο τους Όζι μαζί στο ταξίδι, η οικογένεια Μάρτιν συμβιβάζεται με την αμέσως καλύτερη επιλογή, μια από τις καλύτερες πανσιόν για σκύλους, το Γάργαρο Ρυάκι. Ο Όζι πολύ σύντομα θα βρεθεί στο αληθινό Γάργαρο Ρυάκι, μια φυλακή για σκύλους, που διοικείται από σκυλιά. Εκεί θα πρέπει να αποφύγει τους κινδύνους και να βρει δύναμη στους νέους του φίλους, τον Φρόνκι προκειμένου να δραπετεύσει και να επιστρέψει σπίτι ασφαλής.

44 DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

8.7

Κατηγορία: Βιογραφία, Δράμα Κυκλοφορία: 10 Νοεμβρίου 2016

Σκηνοθεσία: Mel Gibson Ηθοποιοί: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey Ο Ντος κατά την διάρκεια της μάχης Okinawa , μίας από τις πιο αιματηρές του Β’ παγκοσμίου πολέμου, έσωσε πάνω από 75 άντρες χωρίς να ανοίξει πυρ ή έστω να φέρει όπλο. Ήταν ο μόνος Αμερικανός στρατιώτης του Β παγκοσμίου πολέμου που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών και πρόσφερε τα μέγιστα χωρίς να φέρει οπλικό εξοπλισμό αφού είχε την πεποίθηση ότι ακόμα και ο πόλεμος δεν δικαιολογεί τους σκοτωμούς. Ο Ντος ήταν ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης στην ιστορία των ΗΠΑ που έλαβε Μετάλλιο Τιμής.

6.4

Σκηνοθεσία: Edward Zwick Ηθοποιοί: Tom Cruise, Cobie Smulders, Aldis Hodge Μια περιπέτεια μυστηρίου και κατασκοπείας βασισμένη στο best seller του Λι Τσάιλντ “Ποτέ Μη Γυρίζεις Πίσω”, έρχεται στη μεγάλη οθόνη. Ο κεντρικός ήρωας, ο πρώην ταγματάρχης Τζακ Ρίτσερ, «ο ήρωας του σκεπτόμενου αναγνώστη», εμπειροπόλεμος, τολμηρός, ευφυής και λιγόλογος αυτή τη φορά καλείται να επιστρέψει στην παλιά του στρατιωτική βάση προκειμένου αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία δύο στρατιωτών και να αποκαταστήσει την τιμή της ταγματάρχη Τέρνερ που, άδικα, κατηγορείται για κατασκοπεία. Η άφιξη του Τζακ Ρίτσερ στη βάση πυροδοτεί μια σειρά από εκρηκτικές εξελίξεις, κι αυτό που αρχικά φαινόταν σαν μια εύκολη υπόθεση, μοιάζει τώρα να παίρνει τρομακτικές διαστάσεις...

The light between oceans (Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς)

7.2

Κατηγορία: Δράμα, Αισθηματική Κυκλοφορία: 10 Νοεμβρίου 2016

Σκηνοθεσία: Derek Cianfrance Ηθοποιοί: Michael Fassbender, Alicia Vikander, Rachel Weisz Λίγα χρόνια μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τομ και η Ίζαμπελ ζουν ήσυχα σε ένα μικρό νησάκι κοντά σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Αυστραλίας, όπου ο Τομ είναι φαροφύλακας. Ενώ προσπαθούν να ξεπεράσουν το τραύμα της τρίτης κατά σειρά αποτυχημένης κύησης της Ίζαμπελ, βρίσκουν ένα φαινομενικά εγκαταλελειμμένο μωρό σε μια βάρκα που ξεβράζεται στο νησάκι. Μέσα στο πένθος τους, αποφασίζουν να το παρουσιάσουν σαν δικό τους μωρό και περνούν ευτυχισμένοι τα χρόνια που έρχονται. Όμως, η συντετριμμένη μητέρα του παιδιού μπαίνει ξαφνικά στη ζωή τους…


Βιβλία που έγιναν ταινίες εί στη μεγάλη οθόνη, με αποτέλεΠολλά αναγνωρισμένα βιβλία έχουν μεταφερθ κές επιτυχίες. Ιστορίες που από τις σμα να προκαλέσουν τεράστιες κινηματογραφι λώτισαν το κοινό μια σελίδες ξεπήδησαν στη μεγάλη οθόνη και αιχμα για πάντα.

Η Διάσωση ( The Martian) Βασισμένο σε best-seller νουβέλα (του Andy Weir), σκηνοθετημένο από έναν αρτίστα της σκηνοθεσίας και ένα αρκετά καλό cast από «ρολίστες» ηθοποιούς.

Η Επιστροφή (The Revenant) Η περίφημη ταινία του Alejandro G. Iñárritu με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Michael Punke που είναι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα

Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ (Dorian Grey) Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ είναι το μοναδικό δημοσιευμένο μυθιστόρημα του Όσκαρ Ουάιλντ, το οποίο κυκλοφόρησε στο μηνιαίο περιοδικό Lippincott’s Monthly Magazine στις 20 Ιουνίου 1890, για το τεύχος Ιουλίου του ίδιου έτους.

12 χρόνια σκλάβος ( 12 Years Slave) Η ταινία είναι αμερικανική, βρετανική ιστορική, δραματική παραγωγής 2013. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Στιβ ΜακΚουίν και το σενάριο έγραψε ο Τζον Ρίντλεϊ. Η ταινία αποτελεί μια μυθιστορηματική προσαρμογή της αυτοβιογραφίας Twelve Years a Slave του Σόλομον Νόρθαπ, ενός ελεύθερου μαύρου άνδρα που απήχθη στη Γουάσινγκτον το 1841 και πουλήθηκε στη σκλαβιά. Το κορίτσι που εξαφανίστηκε (Gone Girl) Πρόσφατη μεταφορά που ενώ βασίστηκε σε υπέρ επιτυχημένη αστυνομική νουβέλα γραμμένη από γυναίκα, το Gone Girl της Gillian Flynn (η οποία έγραψε και το σενάριο), έκανε την ταινία μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς που μας πέρασε και αγκαλιάστηκε κι από το ανδρικό κοινό.

Το ημερολόγιο (The Notebook) Ο πολυγραφότατος Nicholas Sparks του πασίγνωστου ‘Τhe Notebook’ έκανε τις γυναίκες να κλάψουν με μαύρο δάκρυ και να γνωρίσουν τον Ryan Gosling και είναι μια κατηγορία από μόνος του.

Το δωμάτιο ( The Room) H ταινία βασίζεται στο εξαιρετικό βιβλίο της Emma Donoghue που υπογράφει και το σενάριο για την ταινία, με το βιβλίο να θεωρείται ύμνος στην μητρική αγάπη.

Κλέφτρα βιβλίων (The Book Thief) Ο τηλεοπτικός Μπράιαν Πέρσιβαλ («Ο Πύργος του Ντάουντον») ακολουθεί μια ακίνδυνη, clean cut καλλιτεχνική διαδρομή για να μεταφέρει το ομότιτλο best seller στην οθόνη, η οποία γλυκαίνει τη φόρμα και «στεγνώνει» το περιεχόμενο της ταινίας.

Το κορίτσι με το τατουάζ (Girl with the Dragon Tattoo) Το 2005 ήταν η χρονιά κυκλοφορίας ενός βιβλίου που επρόκειτο να πουλήσει πάνω από 75 εκατομμύρια αντίτυπα, να μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και να δημιουργήσει ένα νέο ρεύμα συγγραφής αστυνομικών μυθιστορημάτων σκανδιναβικής προέλευσης.

Το πράσινο μίλι (The Green Mile) Αμερικανική δραματική ταινία φαντασίας, παραγωγής 1999, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Φρανκ Ντάραμποντ. Αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ.

Forrest Gump Είναι ο τίτλος μιας βραβευμένης με Όσκαρ Αμερικάνικης ταινίας που βγήκε στις αίθουσες το 1994 και που αποτελεί διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Γουίνστον Γκρουμ (1986) Η ταινία σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, αποτελώντας την ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις για τη χρονιά εκείνη στις ΗΠΑ. Συνολικά συγκέντρωσε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, από τα οποίες κέρδισε τα 6.

Το άρωμα (Perfume – The story of a murderer) Το Άρωμα’ του Patrick Suskind είναι ένα μυθιστόρημα που ακόμη πουλάει 30 χρόνια μετά την δημοσίευση του το 1985. Η ταινία του Tom Tykwer ‘Τρέξε Λόλα, τρέξε’, για πολλούς προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε απόλυτα να πιάσει την ουσία αυτού του δύσκολου για κινηματογραφική μεταφορά, περίεργο στόρι όσφρησης και φονικής γοητείας.

Το κορίτσι του τρένου ( The girl on the train) Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Paula Hawkins, το οποίο αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Η μεταφορά του λοιπόν, στην μεγάλη οθόνη ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ( Lord of the rings) Το επικό μυθιστόρημα του Άγγλου συγγραφέα J. R. R. Tolkien έχει πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια αντίτυπα καθιστώντας το, έτσι, ως το βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Η τριλογία αυτή μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και από τότε αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες.

Το κορίτσι από την Δανία ( The Danish girl) Κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ντέιβιντ Έμπερσοφ. Η ιστορία εμπνέεται από τη ζωή της Λίλι Έλμπε, της πρώτης transsexual γυναίκας με καταγεγραμμένη περίπτωση χειρουργικού επαναπροσδιορισμού του φύλου το 1930.

Σιωπή των Αμνών (Silence of the Lambs) Ταινία θρίλερ παραγωγής 1991, σε σκηνοθεσία Τζόναθαν Ντέμι, με τους Τζόντι Φόστερ και Άντονυ Χόπκινς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το σενάριο της ταινίας έχει βασιστεί στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Χάρις. Η ταινία βραβεύτηκε με 5 βραβεία Όσκαρ. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

45


Ξηροί καρποί… κρατούν τα ινία της υγιεινής διατροφής

Στην περίπτωση των ξηρών καρπών οι γνώμες διίστανται. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση τους, κυρίως λόγω της θερμιδικής τους αξίας. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που προτάσσει την υψηλή διατροφική τους αξία. Πολλοί ξηροί καρποί και μικροί σπόροι περικλείουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών και φυτικών στερολών, οι οποίες μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Macadamia Τα αγαπούσαν οι αυτόχθονες στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας και οι κάτοικοι της Χαβάης, που είναι σήμερα η δεύτερη χώρα σε παραγωγή macadamia μετά την Αυστραλία. Στη χώρα μας τα εισάγουμε κυρίως από τη Νότια Αφρική. Τα macadamia θεωρούνται από τους πλέον «ιδιαίτερους» ξηρούς καρπούς, χάρη στην κρεμώδη και λεπτή τους γεύση. Τρώγονται σκέτα, ενώ χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική, αλλά όχι σε πολύ μεγάλες ποσότητες γιατί κινδυνεύει να γίνει «βαριά» η γεύση. Ενώ από άποψη θερμίδων είναι από τους πιο παχυντικούς ξηρούς καρπούς, τα macadamia περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών. Αυτά τα “καλά” λιπαρά μειώνουν την χοληστερίνη LDL, τα τριγλυκερίδια, αλλά και την πίεση. 10 macadamia περιέχουν 200 θερμίδες.

46

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Μελέτες έχουν δείξει ότι περιλαμβάνοντας στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μια μικρή χούφτα από ξηρούς καρπούς, εμποδίζουμε και προφυλάσσουμε τον οργανισμό μας από την πρόσληψη περιττού λίπους. Ενώ σε περίπτωση που η κατανάλωση γίνεται με μέτρο, μπορούμε να μειώσουμε και την συσσώρευση των ανεπιθύμητων θερμίδων. Περαιτέρω δε, όσοι καταναλώνουν συστηματικά ξηρούς καρπούς έχουν, μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν περιστασιακά ξηρούς καρπούς. Βασιλικοί Χουρμάδες Είναι οι καρποί του φοινικόδεντρου και η καταγωγή τους είναι η Περσία. Είναι φρούτα με γλυκιά γεύση, διαθέτουν μεγάλη ενεργειακή αξία και τα καταναλώνουμε συνήθως αποξηραμένα. Είναι πολύ καλή πηγή καροτενοειδών, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και φυτικών ινών, γι’ αυτό και η βοήθειά τους είναι πολύτιμη σε όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα. Περιέχουν άλατα, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας ακόμα και κατά του καρκίνου. Επίσης, το κάλιο που περιέχουν βοηθάει τον οργανισμό μας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία της καρδιάς. 100 γραμμάρια βασιλικοί χουρμάδες περιέχουν 240 θερμίδες.


Cashew Τα cashews ανακαλύφτηκαν το 16ο αιώνα από τους Πορτογάλους στη Βραζιλία και από εκεί διαδόθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Στην ελληνική αγορά τα βρίσκουμε όλο το χρόνο, εισαγόμενα από την Ινδία και το Βιετνάμ. Εισάγονται κατά κανόνα ωμά (και το χρώμα τους είναι άσπρο), τηγανίζονται (ή ψήνονται) και αλατίζονται και το χρώμα τους γίνεται χρυσό. Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και ψευδάργυρο. Ο σίδηρος συμβάλλει στην καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου στα κύτταρα, που προλαμβάνει την αναιμία, ενώ ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και την καλή όραση. Επίσης, τα cashews προστατεύουν τη μνήμη μας, καθώς είναι καλή πηγή μαγνησίου, με 30 γραμμάρια να περιέχουν περίπου το 25% της ημερήσιας δόσης μας. 18 cashews περιέχουν 165 θερμίδες.

Pecan Η καλλιέργεια των καρυδιών pecan είναι ίσως μια από τις πιο εύκολες καλλιέργειες καθώς δεν μπορεί να υποστεί ζημιές από τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα νερού, ενώ ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός πως στα καρύδια pecan δεν είναι αναγκαία η χρήση φυτοφαρμάκων. Στην Ευρώπη, άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια ενώ στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται ακόμη συστηματικά. Αυτοί οι νόστιμοι καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, και ενισχύουν την καρδιά. Επίσης, προλαμβάνουν την αρτηριοσκλήρυνση και μειώνουν δραματικά την “κακή” χοληστερίνη. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει και τη βιταμίνη Ε που περιέχουν με την καλή υγεία του εγκεφάλου, και αναφέρουν πως μπορούν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη εκφυλιστικών νευρολογικών ασθενειών, όπως της νόσου ALS. 18 pecan περιέχουν 200 θερμίδες.

Brazil nuts Προέρχονται αποκλειστικά από τον Αμαζόνιο και έχουν γλυκιά γεύση. Περιβάλλονται από κέλυφος και βρίσκονται μέσα σε ένα περικάρπιο που περιέχει 8 έως 24 φιστίκια κάθε φορά. Ένα μόνο Brazil nut περιέχει περισσότερο από το 100% της ημερήσιας ποσότητας σεληνίου που χρειαζόμαστε. Το σελήνιο βοηθά στην πρόληψη συγκεκριμένων ειδών καρκίνου, όπως αυτός των οστών, του προστάτη και του μαστού. Χρειάζεται, όμως, προσοχή: η υπερβολική ποσότητα σεληνίου καταλήγει βλαβερή, οπότε φροντίστε να καταναλώνετε μικροσκοπικές μερίδες. 5 με 6 Brazil nuts περιέχουν 185 θερμίδες.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

47


Vegan vs Vegetarian τι συμβαίνει τελικά με

τους χορτοφάγους;

Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ψαριού και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ή αυγών και συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα, όπως λαρδί, ζωικό λίπος, ζελατίνη και κωχενίλλη.

Ενώ οι περισσότεροι χορτοφάγοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, η αυστηρή χορτοφαγία (veganism) είναι μια ιδιαίτερη μορφή χορτοφαγίας που αποκλείει τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το μέλι, και οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα που περιέχουν αυτά ή άλλα ζωικά προϊόντα. Οι βασικές τους διαφορές ωστόσο βρίσκονται σε διάφορους τομείς:

Άλλα προϊόντα

Φαγητό

Φιλοσοφία

Μπορεί οι vegetarians να αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας ή τα ψάρια, αλλά συνήθως καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποιοι ακόμη και αυγά. Από την άλλη πλευρά, οι vegans δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, αλλά ούτε και προϊόντα που προέρχονται από την εργασία των ζώων, όπως το μέλι.

48

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Για τους vegans, πέρα από την κατανάλωση ζωικών τροφών, είναι αδιανόητη και η χρήση οποιονδήποτε προϊόντων ζωικής προέλευσης για ένδυση ή άλλο σκοπό, όπως οι γούνες, τα δερμάτινα και μάλλινα υφάσματα ή τα καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Οι vegetarians ωστόσο είναι πιο ανεκτικοί σε τέτοια ζητήματα. Οι διαφορές μεταξύ vegans και vegetarians δεν περιορίζονται μόνο στις τροφές ή τα μη βρώσιμα προϊόντα που επιλέγουν, αλλά και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη χορτοφαγία γενικά. Ειδικότερα, όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν την απλή χορτοφαγία συνήθως το κάνουν έχοντας κατά νου ότι επιλέγουν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής.


Εκείνοι όμως που αποφασίζουν να ακολουθήσουν την αυστηρή χορτοφαγία έχουν ισχυρότερες πεποιθήσεις από έναν μόνο υγιεινό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ανθρώπους που αντιτίθενται στην οποιαδήποτε εκμετάλλευση των ζώων, γι’ αυτό άλλωστε αρνούνται να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Χορτοφαγία στην Ελλάδα

Η χορτοφαγία στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη απήχηση, αλλά υπάρχει κίνηση χορτοφαγίας. Τουλάχιστον στην Αθήνα, λειτουργούν καταστήματα που πουλάνε αποκλειστικά φυτικά προϊόντα, «πράσινες» τροφές, βιολογικά λαχανικά και χορτοφαγικά προϊόντα. Η ελληνική κουζίνα περιέχει πολλά παραδοσιακά χορτοφαγικά πιάτα, όπως γεμιστά, μπάμιες, αγκινάρες, χορτόσουπες, φακές, φασόλια, κουκιά, διάφορα ζυμαρικά και πίτσες, άγρια χόρτα και άλλα. Συνεπώς, στα εστιατόρια και ταβέρνες είναι εύκολο να βρεθούν πιάτα που θα ικανοποιούσαν κάθε χορτοφάγο. Προς το παρόν δεν υποχρεούνται οι παραγωγοί να μαρκάρουν τα προϊόντα ως χορτοφαγικά ή μη. Ωστόσο ιδρύεται για πρώτη φορά Χορτοφαγική Ένωση στην Ελλάδα με το όνομα ΜΚΟ Χορτοφαγίας: Στάση Ζωής ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών.

Χορτοφαγική διατροφή και μακροζωία

Κάποιοι αμφισβητούν τις αξιώσεις περί βελτιωμένης υγείας στους χορτοφάγους. Η μελέτη «Θνησιμότητα στους Βρετανούς χορτοφάγους: η αναθεώρηση και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την EPIC-Οξφόρδης» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χαμηλότερη θνησιμότητα στους Βρετανούς χορτοφάγους εξηγείται καλύτερα από την συμπεριφορά εκτός της μη-κατανάλωσης κρέατος. Η μελέτη δηλώνει ότι οι «Βρετανοί χορτοφάγοι έχουν χαμηλή θνησιμότητα έναντι του γενικού πληθυσμού. Τα ποσοστά θανάτου τους είναι παρόμοια με εκείνα των συγκρίσιμων μη-χορτοφάγων, που προτείνει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του οφέλους μπορεί να αποδοθεί στους μη-διαιτητικούς παράγοντες τρόπου ζωής όπως τη χαμηλή επικράτηση του καπνίσματος και μιας γενικά υψηλής κοινωνικοοικονομικής θέσης ή στις πτυχές της διατροφής εκτός από την αποφυγή του κρέατος και του ψαριού.» Μια σχετική μελέτη, «θνησιμότητα στους χορτοφάγους και μη-χορτοφάγους έβγαλε λεπτομερή συμπεράσματα από μια συνεργάσιμη ανάλυση 5 ενδεχόμενων μελετών» που δοκίμασε επίσης να απομονώσει τις «κρυφές μεταβλητές» μέσα από 6 μελέτες χορτοφαγικών διατροφών. Τα αποτελέσματά της πρότειναν ότι η αναλογία θνησιμότητας ήταν χαμηλότερη στους τρώγοντες ψάρια (0.82) που ακολουθήθηκαν από περιστασιακά τρώγοντες κρέας και χορτοφάγους (0.84) που ακολουθήθηκαν έπειτα από τους κανονικούς τρώγοντες κρέας (1.0) και αυστηρούς χορτοφάγους (1.0). Σαν ομάδα, οι χορτοφάγοι είχαν 24% χαμηλότερη θνησιμότητα των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων έναντι στους τρώγοντες κρέας. Πολλοί χορτοφάγοι (κυρίως οι αυστηρά χορτοφάγοι) αρνούνται να πιούν γάλα ή να φάνε κρέας λόγω του ότι αυτά τα τρόφιμα περιέχουν ξένες, και ενδεχομένως αποδιοργανωτικές για το ανθρώπινο σώμα ζωικές ορμόνες. Εντούτοις, πολλές δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις κρέατος και γάλακτος, ειδικότερα προϊόντα σόγιας, μπορούν τα ίδια να περιέχουν υψηλά ποσοστά φυτοιστρογόνων (phytoestrogen) και άλλων ενδεχομένως επιβλαβών χημικών ουσιών. Μερικές μελέτες έχουν συνδέσει παραγόμενα από σόγια φυτοιστρογόνα με αναπτυξιακή ζημία σε νήπια, καθώς επίσης και με πιθανή αντρική στειρότητα. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

49


Οι πιο hot τάσεις του μακιγιάζ για φθινόπωρο/χειμώνα 2017! Η τελευταία και αρκετά σημαντική πινελιά για ένα εντυπωσιακό look είναι φυσικά το μακιγιάζ. Κάθε γυναίκα ξέρει ότι αν φορέσει μόνο ένα καλό κραγιόν και μάλιστα στην κατάλληλη απόχρωση για το χρώμα της επιδερμίδας της, είναι αρκετό για να αλλάξει όλο της το πρόσωπο. Πόσο μάλλον αν ακολουθεί και τις νέες τάσεις του μακιγιάζ! Στο makeup και η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο, είτε μιλάμε για το μακιγιάζ των ματιών είτε των χειλιών ή και γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το contouring, ώστε το πρόσωπο να δείχνει ακόμη πιο όμορφο με τις φωτοσκιάσεις. Όπως κάθε εποχή όμως, έτσι και για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα 2017, έχουν βγει ήδη τα makeup trends που θα συναντήσουμε περισσότερο.

Κόκκινα χείλη Ξεκινάμε με κάτι κλασικό και διαχρονικό για όλες τις εποχές πλέον. Δεν νομίζω ότι θα είναι ποτέ εκτός μόδας το κόκκινο κραγιόν, μιας και είναι η πιο must επιλογή για τις επίσημες και βραδινές εξόδους. Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει έστω και ένα lipstick σε κόκκινη απόχρωση μέσα στο νεσεσέρ της και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι makeup artists, γι’ αυτό και επιμένουν σε αυτή τους την επιλογή. Σκούρα κραγιόν Το Gothic style ήταν στην μόδα και πέρυσι τον χειμώνα και παρόλο που μας παραξένεψε στην αρχή, δεν αργήσαμε να ακολουθήσουμε αυτή την τάση, η οποία αποδείχθηκε πολύ seχy, ακόμη και αν το κραγιόν που είχαμε επιλέξει ήταν το μαύρο. Αν νομίζατε ότι θα πρέπει να ξεφορτωθείτε τα μαύρα, μωβ και μπορντό lipstick που αγόρασες πέρυσι, κάνατε λάθος. Παστέλ και φωτεινά ροζ κραγιόν Επειδή τις σκούρες αποχρώσεις όμως δεν τις συμπαθούν όλες οι γυναίκες και φυσικά δεν είναι κατάλληλες για όλες τις ώρες της ημέρας, υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση με τις ροζ αποχρώσεις, που στηρίζει το πιο αθώο κοριτσίστικο ύφος. Το ροζ και το φούξια, ως γνωστόν, είναι μια ιδανική επιλογή για να φωτίστει το πρόσωπο σου και να αποκτήσει ένα πιο παιχνιδιάρικο look. Μαύρα μάτια Το μαύρο είναι ένα από τα must χρώματα στις σκιές ματιών, τόσο για το Φθινόπωρο όσο και για τον Χειμώνα. Ακόμη πιο trendy όμως, θεωρείται το αποτέλεσμα όταν έχει χρησιμοποιηθεί μόνο eyeliner, είτε για να κάνεις ένα negative space μακιγιάζ είτε για να καλύψεις όλο το καπάκι των ματιών σου και να προσθέσεις λίγη σκιά για να το σταθεροποιήσεις.

50

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Nude χείλη Από την άλλη πλευρά όμως, δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω τα nude μακιγιάζ. Όσο πιο φυσικά φαίνονται τα χείλη τόσο το καλύτερο, οπότε μπορείς να χρησιμοποιείς μόνο διαφανή lipgloss για να προστεθεί λίγη λάμψη ή και ανοιχτά nude κραγιόν.

Smokey eye μακιγιάζ Φέτος το φθινόπωρο επιστρέφουν τα smoky eyes που όλες γνωρίζουμε κι αγαπάμε, όμως χωρίς την ταλαιπωρία! Δεν χρειάζεται να παιδεύεστε με 14 διαφορετικά βήματα προκειμένου να βάλετε τη σκιά σας το πρωί. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι αν επιλέξεις αυτό το look, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε άλλο προϊόν στα μάτια σου. Glitter μακιγιάζ ματιών Το glitter είναι απαραίτητο για τον Χειμώνα και ειδικά για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για να κάνεις μια ξεχωριστή εμφάνιση. Εκτός από σκιά ματιών, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποιο glitter eyeliner, αν θέλεις απλά κάποιες λαμπερές glamorous λεπτομέρειες. Φυσικά φρύδια Και ναι, για ακόμη μία χρόνια το φυσικό σχήμα φρυδιών είναι απόλυτα in fashion. Φυσικά, ακόμη και για αυτό το στυλ χρειάζεται να τα περιποιείσαι και όχι απλά να τα αφήνεις να μεγαλώνουν, αλλά και πάλι έχει κάνει την ζωή των περισσότερων γυναικών πιο εύκολη.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

51


Υγεία & Ομορφιά 52

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Βαρηκοΐα

και άλλες ασθένειες…

Η απώλεια ακοής λόγω ηλικίας, είναι η τρίτη σε συχνότητα χρόνια πάθηση στους ηλικιωμένους μετά την υπέρταση και την αρθρίτιδα. Η βαρηκοΐα σε όλες τις ηλικίες μπορεί να σχετίζεται με άλλες χρόνιες παθήσεις, και να επιδεινώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με μείωση της ικανότητας επικοινωνίας. Έγκαιρη αξιολόγηση της ακοής και σωστή παρέμβαση βοηθά ασθενείς και οικογένειες να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά, και βελτιώνει την επικοινωνία ασθενούς-ιατρού.


Η επικρατέστερη μέθοδος αντιμετώπισης της μόνιμης βαρηκοΐας είναι η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει επιλογές που αποκαθιστούν την επικοινωνία σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, ενώ προσφέρονται και λύσεις για καλύτερη ακοή από την τηλεόραση, το τηλέφωνο, ή άλλα ηχητικά συστήματα. Η ενημέρωση των ασθενών για τις διαθέσιμες επιλογές μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους. Παρακάτω θα δούμε συχνές παθήσεις που συνοδεύουν βαρηκοΐα.

Διαβήτης

Άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν βαρηκοΐα περίπου δύο φορές συχνότερα από άτομα που δεν έχουν την ασθένεια. Ενήλικες με επίπεδα σακχάρου στο αίμα υψηλότερα του φυσιολογικού, αλλά όχι αρκετά για διάγνωση διαβήτη, είχαν 30% περισσότερη πιθανότητα να παρουσιάζουν βαρηκοΐα. Ο συσχετισμός διαβήτη και απώλειας ακοής παρουσιάζεται ακόμα και σε ηλικίες 30-40 ετών και σχετίζεται με βλάβες στο κυκλοφοριακό ή στο νευρικό σύστημα του έσω ωτός. Ενώ σήμερα η παραπομπή ασθενών με διαβήτη για έλεγχο όρασης είναι ρουτίνα, ο έλεγχος της ακοής γίνεται σποραδικά με αποτέλεσμα η βαρηκοΐα να μην εντοπίζεται έγκαιρα σε αυτούς τους ασθενείς. Η συσχέτιση διαβήτη με απώλεια ακοής καθιστά αναγκαία την παραπομπή για έλεγχο ακοής όλων των ασθενών με επίπεδα γλυκόζης υψηλότερα του φυσιολογικού, για να αποφεύγονται οι επιπτώσεις τη βαρηκοΐας στην ποιότητα ζωής τους.

Άνοια

Άτομα με βαρηκοΐα παρουσιάζουν άνοια πολύ συχνότερα από άτομα που διατηρούν την ακοή τους, ενώ η πιθανότητα διάγνωσης άνοιας αυξάνεται λογαριθμικά με την αύξηση της βαρηκοΐας. Η σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων δεν είναι ακόμα γνωστή, ωστόσο πιθανολογείται κοινή παθολογία είτε μείωση της νοητικής λειτουργίας σαν συνέπεια κοινωνικής απομόνωσης. Η συνεχής προσπάθεια για διατήρηση της επικοινωνίας, μπορεί να οδηγεί σε πιο άμεση εκδήλωση της νευροπαθολογίας της άνοιας. Η μειωμένη κοινωνική δραστηριότητα αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας. Παρά τη σύγχυση στην αιτιολογία, η ενίσχυση της ακοής με ακουστικά βοηθήματα αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική απομόνωση και θα μπορούσε να καθυστερήσει και να μειώσει τις επιπτώσεις της άνοιας.

Νεφροπάθεια

Άτομα με νεφροπάθεια παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά βαρηκοΐας από τον γενικό πληθυσμό. Οι περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής βαρηκοΐας ανέρχονται στο 46%, ενώ αν συμπεριληφθούν τα άτομα με ελαφρά απώλεια, το ποσοστό ανεβαίνει στο 77% των ασθενών. Η ανάπτυξη του οργάνου του Corti και του νεφρού επηρεάζεται από κοινούς γενετικούς δείκτες, όπως εκδηλώνεται με παθήσεις όπως το σύνδρομο Alport ή το βράγχιο-ωτο-νεφρικό σύνδρομο. Καρδιοπάθεια-κυκλοφοριακά προβλήματα Σύμφωνα με μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν η συχνότητα βαρηκοΐας ήταν 54% υψηλότερη σε άτομα με ιστορικό καρδιοπάθειας από τον γενικό πληθυσμό, και ισχύει κυρίως για γυναίκες. Άτομα που είχαν πάθει έμφραγμα παρουσίαζαν βαρηκοΐα σε ποσοστό 80%. Άτομα που ασκούνται μια φορά την εβδομάδα έχουν 32% μικρότερη πιθανότητα βαρηκοΐας σε σχέση με άτομα που ακολουθούσαν καθιστική ζωή.

Λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων

Υπάρχουν πάνω από 200 φάρμακα που χαρακτηρίζονται ωτοτοξικά γιατί επηρεάζουν τη λειτουργία του ακουστικού συστήματος. Οι ουσίες αυτές προκαλούν μόνιμες αλλοίωσεις ή προσωρινή απώλεια ακοής, ανάλογα με τη δόση και τη διάρκεια της χορηγίας. Τα πιο ωτοτοξικά φάρμακα είναι οι αμινογλυκοσίνες, ουσίες που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία, καθώς και πτητικές ουσίες. Η τακτική χρήση συνηθισμένων παυσίπονων, όπως η ασπιρίνη και η παρακεταμόλη, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας της ακοής. Άνδρες κάτω των 60 ετών είχαν περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ακοής με τη λήψη αυτών των ουσιών. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

53


Μεσοθεραπεία Πείτε αντίο στην κυτταρίτιδα με την επαναστατική μέθοδο της μεσοθεραπείας!

Υγεία & Ομορφιά

Η μεσοθεραπεία δεν είναι ένας συγκεκριμένος τύπος θεραπείας, αλλά μία τεχνική, που μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικά είδη προβλημάτων. Συνίσταται στην έγχυση με ενέσιμο τρόπο διαφόρων ουσιών μέσα ή κάτω από το δέρμα. Οι εγχύσεις αυτές είναι πολλαπλές και μπορεί να αφορούν μικρές ή μεγάλες περιοχές. Ο όρος μεσοθεραπεία προέρχεται από το ότι οι εγχύσεις παλαιότερα γίνονταν στο μεσόδερμα. Σήμερα, οι εγχύσεις αυτές μπορεί να γίνονται σε διάφορα επίπεδα, αλλά προϋποθέτει πάντα πολλαπλές μικρές εγχύσεις, προκειμένου να γίνει διασπορά των ουσιών.

54

Υπάρχουν 2 είδη μεσοθεραπείας, η μια αφορά το πρόσωπο και η άλλη το σώμα. Η μεσοθεραπεία στο πρόσωπο αποσκοπεί κυρίως στη βελτίωση της υφής του δέρματος του προσώπου. Αντίθετα, η μεσοθεραπεία στο σώμα αφορά κυρίως στη βελτίωση της κυτταρίτιδας, αλλά μερικές φορές και του τοπικού πάχους. Αποτελέσματα • αναζωογόνηση του δέρματος • σύσφιξη του δέρματος • θεραπεία της κυτταρίτιδας • μείωση τοπικού πάχους • μείωση του λίπους στα κάτω βλέφαρα • αλωπεκείες

Μεσοθεραπεία προσώπου

Τα υλικά, που χρησιμοποιεί ο πλαστικός χειρουργός, όταν κάνει μεσοθεραπεία στο πρόσωπο, στο λαιμό ή στο ντεκολτέ, είναι συνήθως πολυβιταμινούχα σκευάσματα, ιχνοστοιχεία και υαλουρονικό. Παρόλο που η μεσοθεραπεία ως τεχνική για βελτίωση της υφής του προσώπου υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες, αυτό που στην πράξη έκανε τη μεγάλη διαφορά, ήταν η χρήση του υαλουρονικού. Η ουσία αυτή είναι απόλυτα ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό και παράλληλα ενυδατώνει. Η ενυδάτωση γίνεται διότι το υαλουρονικό είναι υγροσκοπική ουσία, δηλαδή απορροφά νερό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργεί σαν σφουγγάρι, δηλαδή συγκρατεί νερό μέσα στο δέρμα, άρα το ενυδατώνει. Στην πράξη, παρατηρούμε μία βελτίωση της υφής του δέρματος, το οποίο γίνεται πιο λείο, πιο φωτεινό και πιο ελαστικό.

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Μεσοθεραπεία σώματος

Η μεσοθεραπεία που αφορά στο σώμα, απευθύνεται κυρίως στη διόρθωση της κυτταρίτιδας. Η έγχυση των ουσιών γίνεται με ενέσιμο τρόπο. Η ενόχληση είναι πολύ μικρή, διότι οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά λεπτές. Πολλά άτομα δεν αισθάνονται έως και καθόλου ενόχληση. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως καφεΐνη και κάποιοι ενεργοποιητές του μεταβολισμού. Η ολοκληρωμένη θεραπεία απαιτεί αρκετές εφαρμογές στην περιοχή όπου υπάρχει κυτταρίτιδα, οι οποίες γίνονται ανά μία εβδομάδα. Ο αριθμός των εφαρμογών εξαρτάται από το είδος του προβλήματος. Αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία, μπορεί κανείς να κάνει θεραπεία συντήρησης, κάνοντας μία εφαρμογή το μήνα. Επειδή η πλήρης θεραπεία κρατάει κάποιο χρονικό διάστημα, καλό είναι να ξεκινήσει κανείς εγκαίρως, εάν θέλει να είναι σε καλή κατάσταση τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη θεραπεία αυτή μπορούν να εφαρμοστούν και λιποδιαλυτικές ουσίες, οι οποίες βοηθούν εκτός από την κυτταρίτιδα και στο τοπικό πάχος. Η διαδικασία της μεσοθεραπείας για το σώμα συνήθως διαρκεί περίπου δέκα λεπτά. Η ολοκλήρωση της θεραπείας γίνεται συνήθως μετά από περίπου τρεις μήνες.


Μαρία Βούγκα Αισθητικός Α.Τ.Ε.Ι.Θ. Βελισαρίου 10, Δράμα Τηλ: 25210 22131

της Αγγελικής Αλεξιάδου

Διαιτολόγος Διατροφολόγος (B.Sc), M.P. on Eating Disorders & Obesity (NCFED)

Το πρωινό μας...

και γρήγορα στο μάθημα ! Τα παιδιά περνάνε το περισσότερο μέρος της ημέρας τους στο σχολείο και σε διάφορές εξωσχολικές δραστηριότητες οπότε θα πρέπει να τρέφονται σωστά και να παίρνουν τροφές που τους δίνουν ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας. Όχι μόνο το πρωινό γεύμα των παιδιών αλλά και τα ενδιάμεσα έχουν εξίσου την ίδια σημασία και ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός. Ένα παιδί που θα πάρει το πρωινό του γεύμα θα έχει καλύτερη απόδοση και συγκέντρωση στο σχολείο, από ότι ένα παιδί που θα αισθάνεται νηστικό και κουρασμένο. Αυτό συμβαίνει γιατί μη προσλαμβάνοντας πρωινό, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται. Για το λόγο αυτό, το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα γιατί συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας την λεγόμενη γλυκόζη που αναφέραμε ,οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε. Αφιερώστε χρόνο Το πρώτο πράμα που χρειάζεται η οργάνωση ενός καλού πρωινού είναι ο χρόνος. Στις περισσότερες οικογένειες, κάθε πρωί, όλα γίνονται συνήθως γρήγορα, η μητέρα τρέχει να ετοιμαστεί για τη δουλειά και να ετοιμάσει τα παιδιά για το σχολείο, ενώ ο πατέρας πίνει έναν καφέ «στα γρήγορα» πριν ξεκινήσει, για να γλιτώσει την πρωινή κίνηση στους δρόμους. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Ας ξυπνήσουμε όλοι 10 λεπτά νωρίτερα, να ετοιμαστούμε και να καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι για να πάρουμε το πρωινό μας. Μπορεί να χάσουμε 10 λεπτά ύπνου αλλά θα κερδίσουμε όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε ! Τι πρέπει να περιλαμβάνει ; Ένα πρωινό που περιλαμβάνει γάλα, δημητριακά, ψωμί, τυρί, γαλοπούλα , μέλι, κάποιο φρούτο ή χυμό, ένα κομμάτι σπιτικό κέικ είναι ιδανικό για το μαθητή. Ένα τέτοιο πρωινό θα εφοδιάσει τον οργανισμό του με τόσο με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που θα δώσουν ενέργεια στο παιδί για το υπόλοιπο της ημέρας. Έτσι το παιδί θα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των μαθημάτων του, και όλων των άλλων δραστηριοτήτων του σχολείου. Απαραίτητο επίσης είναι το ‘’δεκατιανό’’ όπως έχουμε μάθει να το λέμε που πρέπει να είναι κάτι που παίρνει το παιδί από το σπίτι για να είναι σίγουρη η ποιότητα του και να αποφεύγει τα παχυντικά snacks . Προετοιμαζόμαστε για να ξεκινήσουμε καλά την ημέρα μας. Πρωινό και ποιότητα υγείας Η συνήθεια του υγιεινού πρωινού είναι κάτι που βοηθά μακροχρόνια στη ποιότητα της υγείας του παιδιού αλλά και εμάς των γονέων. • Μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της υψηλής χοληστερόλης • Μειώνει την αντίσταση ινσουλίνης (μία κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπαθειών). • Βελτιώνει την απόδοση σε εργασίες που συνδέονται με τη μνήμη. • Ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση σνακ • Αυξάνει την λήψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, τα οποία σπάνια συμπληρώνονται από τα άλλα γεύματα της ημέρας. • Αυξάνει την επίδοση των παιδιών και των εφήβων στο σχολείο.

GYM FOR THE SKIN Τα 3 μυστικά για να είστε πάντα σε ‘φόρμα: 1) Professional peels: τα μη επεμβατικά και πρωτοποριακά Peels της ASAP και της MCCM, ανανεώνουν και αναζωογονούν το δέρμα χωρίς βλάβες σε ελάχιστο χρόνο αποκατάστασης. Βελτιώνουν και ομαλοποιούν την ύφη του δέρματος απομακρύνοντας ήπια τα νέα κύτταρα της εξωτερικής στιβάδας, αναδεικνύοντας ένα φρέσκο και νεανικό δέρμα. • Μειώνουν την εμφάνιση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων • Ενισχύουν την ενυδάτωση • Ενισχύουν την κυτταρική ανανέωση • Διεγείρουν τη παράγωγη κολλαγόνου • Βελτιώνουν τις επιφανειακές ουλές και τις μαλαγρώσεις • Βοηθούν στην ακμή και στην απόφραξη των ασφυκτικών πόρων 2) Dermax: ραδιοσυχνότητες υψηλής έντασης 350Watt. Το ισχυρότερο μηχάνημα για την επιφανειακή και μέση σύσφιξη του δέρματος, διατηρώντας το αποτέλεσμα για 3-5 μήνες. Ανώδυνη και γρήγορη εφαρμογή δίχως παρενέργειες. Η θεραπεία λειτουργεί με εκπομπή μονοπολικών και διπολικών ραδιοκυμάτων RF και επιτυγχάνει τη σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος χωρίς τις παρενέργειες μιας χειρουργικής επέμβασης. Τα ραδιοκύματα στοχεύουν επίσης τους ινοβλάστες, τους οποίους διεγείρουν να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη με τελικό αποτέλεσμα τη σύσφιξη του δέρματος του προσώπου. 3) Μεσοθεραπεία (sonophoresismicroneedling-PRP-FraxrollerDermapen): με όποιο μέσο από τα παραπάνω επιλέξει κανείς να εφαρμόσει τη μέθοδο της μεσοθεραπείας, επιτυγχάνει άμεση τροφοδότηση του δέρματος σε θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη( ΥΑ οξύ, Βιταμίνες, DMAE κ.ά.). Βασική θεραπεία στην αντιγήρανση και στην αναζωογόνηση. Αναίμακτη και όχι χρονοβόρα.

Κάντε personal training στο δέρμα του προσώπου σας και θα είστε πάντα fresh & glow!

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

55


Υγεία & Ομορφιά 56

Η νέα τάση στο μανικιούρ είναι μια και λέγεται

Nail Contouring Το contouring ξεκίνησε ως μία τεχνική μακιγιάζ, η οποία κάνει το πρόσωπό μας να δείχνει «τρισδιάστατο», πλέον όμως καθημερινά ακούμε κι από ένα νέο μέρος που μπορούμε να την εφαρμόσουμε. Πρόσωπο, λαιμός, ντεκολτέ, κοιλιακοί, πόδια: το contouring γίνεται παντού, με εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ΑΝ έχετε φυσικά την υπομονή και τον χρόνο να το κάνετε. Τα τελευταία νέα θέλουν να το κάνουμε στα.. νύχια μας.

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016


Contouring μπορείς να κάνεις πλέον όπου βάζει ο νους σου! Η αλήθεια είναι πως τα μακριά νύχια, δείχνουν εξαιρετικά για πολλούς και διάφορους λόγους: Κάνουν τα δάχτυλα να φαίνονται πιο μακριά, αδύνατα και θηλυκά ενώ παράλληλα είναι δείγμα γενικότερης καλής υγείας. Εκτός όμως, από τους φυσικούς τρόπους που κατά καιρούς σου αναφέρουμε από αυτή εδώ τη στήλη για να κάνεις τα νύχια σου πιο δυνατά, το gel ή τα τεχνητά νύχια, που δεν είναι πάντα η καταλληλότερη λύση ... βρήκαμε το κατάλληλο trick στο μανικιούρ για να τα κάνεις να φαίνονται πιο μακριά με μία κίνηση! Πόσες φορές δεν έχουμε ευχηθεί να είχαμε πιο μακριά νύχια και το μανικιούρ μας να μπορούσε να δείχνει σαν αυτό κάποιων μοντέλων που όσο μακριά είναι τα δάχτυλά τους άλλο τόσο είναι και τα νύχια τους. Ήρθε η ώρα να χαμογελάσουμε γιατί η νέα τεχνική, που έχει κάνει ήδη θραύση, στόχο της έχει ακριβώς αυτό. Το συγκεκριμένο trend μας σύστησε η Jin Soon Choi (celebrity manicurist με δική της σειρά με βερνίκια) μέσα από το fashion week της Νέας Υόρκης. Αυτό που κάνει τα νύχια μας να δείχνουν πιο μακριά και κομψά είναι πως αφήνουμε γυμνές από χρώμα τη δεξιά και την αριστερή πλευρά του νυχιού και απλώνουμε ένα σκούρο (συνήθως) χρώμα μόνο στο κέντρο του. Αν θέλουμε, βέβαια, μπορούμε να εφαρμόσουμε σε όλο το νύχι topcoat και όχι μόνο στη λωρίδα που έχει χρώμα, ή, εναλλακτικά, δεξιά και αριστερά του κέντρου να απλώσουμε μία pale απόχρωση.!

Η λογική του nail contouring είναι αντί να κάνεις όλη την επιφάνεια του νυχιού να σχηματίζεις μια αρκετά παχιά γραμμή στο κέντρο αφήνοντας κενά δεξιά και αριστερά. Έτσι, δημιουργείς την ψευδαίσθηση ότι τα νύχια σου είναι αρκετά πιο μακριά. Βεβαίως, για όλες εμάς που δεν τα πάμε πολύ καλά με το να βάφουμε τα νύχια μας κερδίζουμε και ένα δεύτερο... τρυγόνι αφού έτσι αποφεύγεις να μουντζουρώνεις με βερνίκι τα δάχτυλά σου! Αυτή ακριβώς είναι η μαγική λέξη που δημιουργεί όλο το effect: η λωρίδα. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις κάθετες γραμμές στα ρούχα που αδυνατίζουν και ψηλώνουν τη σιλουέτα μας, έτσι γίνεται και με τα νύχια. Και το καλύτερο απ’ όλα, είναι πως αυτή την τεχνική μπορούμε να την εφαρμόσουμε όλες γιατί απλά είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με άλλες που μπορεί να θαυμάζουμε αλλά δυσκολευόμαστε τις κάνουμε μόνες μας. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

57


Ηθοποιοί που «μεταμόρφωσαν» το σώμα τους για έναν ρόλο! Ορισμένοι κινηματογραφικοί ρόλοι απαιτούν από τον ηθοποιό να έχει ένα συγκεκριμένο σωματότυπο. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι ηθοποιοί για να μπουν στο πετσί του χαρακτήρα και συνεπώς του ρόλου, πρέπει να αλλάξουν. Αυτό σημαίνει είτε χάνοντας είτε κερδίζοντας κιλά. Ανεξαρτήτως λοιπόν από το μακιγιάζ που μεταμορφώνει τα πρόσωπα και αλλάζει τα χαρακτηριστικά, και τα ειδικά εφέ που μπορούν να αλλοιώσουν κάποιες λεπτομέρειες στο post production, εδώ παρουσιάζουμε 6 εκπληκτικές σωματικές μεταμορφώσεις ηθοποιών...

JARED LETO Άλλος ένας ηθοποιός που προσπαθεί να μπαίνει όσο πιο πολύ στο πετσί του ρόλου. Παλιότερα έχασε πολλά κιλά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Requiem For A Dream. To 2007 όμως σόκαρε τον κόσμο καθώς πάχυνε κατά περίπου 28 κιλά, για τον ρόλο του (δολοφόνου του John Lennon) Mark David Chapman στην ταινία Chapter 27! Ο ίδιος δήλωνε πως ένιωθε ότι έπρεπε να βάλει ακόμα περισσότερο βάρος... Μετά το -4 ετών- διάλειμμά του από την υποκριτική (και αφού έκανε tour για πάνω από 2 χρόνια με το συγκρότημά του 30 Second To Mars) επανήλθε δριμύτερος με το Dallas Byers Club. Συγκλονιστικός στον ρόλο της Rayon, μιας trans γυναίκας που ταλαιπωρείται από το AIDS αλλά ορθώνει το ανάστημά της και παλεύει για τους υπόλοιπους.

MATTHEW MCCONAUGHEY Ο surfer τυπάς πάντα ήταν fit. Στο Dallas Byers Club έπαιξε τον Ron Woodroof που μετά τη διάγνωσή του με AIDS ξεκινάει μια επιχείρηση παράνομης διακίνησης φαρμάκων. Για τον ρόλο αυτό έχασε περίπου 20 κιλά, ρίχνοντας την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων του στις 1500. Επίσης κέρδισε και το Oscar Α’ ανδρικού ρόλου.

ROBERT DENIRO Για πολλά χρόνια ο DeNiro ήταν συνώνυμο του που μπορεί να φτάσει ένας ηθοποιός για ένα ρόλο. Αυτό χάρη σε όσα πέρασε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Raging Bull. Για να υποδυθεί τον πυγμάχο Jake LaMotta έπρεπε πρώτα να αποκτήσει σώμα μποξέρ και στη συνέχει να βάλει περίπου 30 κιλά, πράγμα που για πολλά χρόνια αποτελούσε ρεκόρ.

58

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016


CHRIS PRATT Ο συμπαθής κωμικός που μάθαμε από το Parks And Recreation καθόταν στον καναπέ με την κοιλίτσα του... αλλά τα άστρα είχαν άλλα σχέδια γι’ αυτόν! Η καριέρα του απογειώθηκε με την απρόσμενη επιτυχία του Guardians Of The Galaxy, για τις ανάγκες του οποίου έγινε φέτες... Τα καλύτερα έπονται, καθώς θα πρωταγωνιστήσει στο επερχόμενο Jurassic World και στο The Magnificent Seven, ενώ ήδη υπάρχουν φήμες που τον θέλουν κοντά στον ρόλο του μυθικού Indiana Jones!

CHRISTIAN BALE Όπως ο DeNiro για τα ‘70s, έτσι είναι ο Bale για τη γενιά μας. Δεν υπάρχουν αυτά που έχει κάνει για τους ρόλους του , αποδεικνύοντας την αφοσίωσή του. Ξεκινάμε με βάση ότι πάντα ήταν fit. Το μεγάλο σοκ το πάθαμε όλοι μας το 2004 με το The Machinist... Σε αυτή τη νωχελική και περίεργη ταινία ο Bale παίζει έναν άνδρα που πάσχει από χρόνια αϋπνία. Έχασε περίπου 30 κιλά, ενώ η ερμηνεία του σε συνδυασμό με την εμφάνισή του ήταν αξιομνημόνευτη και τρομαχτική. Με το που τελείωσε τα γυρίσματα, άρχισε εντατική γυμναστική και διατροφή για να καταφέρει να γίνει ο Batman. Επίσης, σαν φυσαρμόνικα, έχασε και στα επόμενα χρόνια κιλά για ρόλους στα Rescue Dawn και The Fighter (Oscar Β’ Ανδρικού Ρόλου), ενώ πρέπει να επιστέφει στο Batman του Nolan. Τελευταίο αποκορύφωμα ήταν η μεταμόρφωσή του για τις ανάγκες του American Hustle που έπρεπε να βάλει αρκετά κιλά και να γίνει αγνώριστος σε συνδυασμό με το μαλλί του...

TOM HANKS Ο διάσημος ηθοποιός είχε χάσει και παλιότερα αρκετά κιλά, για το ρόλο του στο Philadelphia υποδυόμενος έναν άνδρα που έχει AIDS. Εκεί όμως που φάνηκε η τεράστια αλλαγή του ήταν στο Castaway. Ως ναυαγός για μεγάλο διάστημα έπρεπε να χάνει σταδιακά κιλά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ώστε προς το τέλος να φανεί η τεράστια διαφορά των περίπου 27 κιλών.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

59


Κάντε δώρο στον εαυτό σας… ένα χαλαρωτικό μασάζ! Η τέχνη του μασάζ για θεραπεία και χαλάρωση χρονολογείται από πολλές χιλιάδες χρόνια και εκτείνεται σε όλο σχεδόν τον αρχαίο πολιτισμό. Μασάζ είναι ο συνδυασμός των ελεγχόμενων χειρισμών των χεριών μας (κυρίως αλλά όχι μόνο), των απαλών κτύπων και πιέσεων των διάφορων μυϊκών ομάδων του ανθρώπινου σώματος, οι οποίοι επιφέρουν στον δέκτη ανακούφιση από τον πόνο και το στρες, καθώς και μια γενικότερη αίσθησης ευεξίας και χαλάρωσης.

Λίγο πολύ κάθε μέρος του σώματος μπορεί να ωφεληθεί με κάποιο τρόπο από ένα σωστό μασάζ. Φυσικά, οι τεχνικές του μασάζ στις μέρες μας ποικίλουν (για παράδειγμα, ταϊλανδέζικο μασάζ ή σουηδικό μασάζ) και μπορεί να διαφέρει από ήπιο έως έντονο, ανάλογα με ό,τι χρειάζεται η καθεμία από εμάς. Σήμερα θα μιλήσουμε για το πού ακριβώς μπορεί να σας βοηθήσει ένα άκρως απολαυστικό και χαλαρωτικό μασάζ! Το χαλαρωτικό (antistress) μασάζ είναι βασισμένο στο δημοφιλές σουηδικό μασάζ και αποτελεί ιδανική ευκαιρία χαλάρωσης. Οι δεξιοτεχνικές χαλαρωτικές μαλάξεις αυξάνουν τη ροή οξυγόνου και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από τους μύες ενώ ταυτόχρονα αναζωογονούν τον οργανισμό και συνδράμουν στην επίτευξη σωματικής, ψυχικής και πνευματικής ηρεμίας. Με τη χρήση των ευεργετικών αιθέριων ελαίων προσφέρεται ευεξία και αναζωογόνηση στον οργανισμό και βελτιώνεται η διάθεση σας. ΟΦΕΛΗ ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΟΥ ΜΑΣΑΖ Χαλαρώνει το σώμα Ακούγεται προφανές, αλλά ένα καλό μασάζ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε τους σφιχτούς σας μυς, τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις και τους τένοντες που πονούν. Οι κινήσεις του μασάζ βοηθούν όχι μόνο να διευκολυνθεί η ακαμψία με τη θερμότητα και τη χαλάρωση του σώματος, αλλά διεγείρει τη ροή του αίματος, η οποία φέρνει επιπλέον οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα μέρη εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

60

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Διώχνει το άγχος Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό από ένα απαλό μασάζ! Όσο πιο χαλαρή είσαστε τόσο λιγότερες ορμόνες του στρες απελευθερώνονται στο σώμα σας. Ιδιαίτερα όταν το μασάζ γίνεται στα επινεφρίδια. Στην πραγματικότητα, το μασάζ είναι τόσο αποτελεσματικό ώστε να μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη ρύθμιση της περιόδου σας, εάν έχει επηρεαστεί αρνητικά από πάρα πολύ άγχος. Διώχνει την αϋπνία Το μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα. Έχει την ικανότητα να χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Θεωρείται ότι μπορεί να μεταβάλλει τα κανονικά εγκεφαλικά κύματα βήτα και άλφα, τα οποία έχετε όταν είστε ξύπνια, σε κύματα δέλτα, τα οποία είναι παρόμοια με εκείνα του βαθύ ύπνου.


Τονώνει το δέρμα Το μασάζ στη ραχοκοκαλιά κάνει τους ιδρωτοποιούς αδένες πιο ενεργούς, αυτό έχει αποτοξινωτική δράση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του μασάζ το δέρμα ανανεώνεται από την αύξηση της κυκλοφορίας, η οποία φέρνει τα θρεπτικά συστατικά των σμηγματογόνων αδένων στην επιφάνεια και έτσι το δέρμα γίνεται πιο μαλακό και πιο εύπλαστο. Ακόμα, απομακρύνει το νεκρό ανώτερο στρώμα του δέρματος, βελτιώνει την υφή του και μπορεί να σας δώσει ένα ωραίο υγιή και λαμπερό δέρμα. Βελτιώνει την πέψη Το σημαντικότερο όφελος του μασάζ στο πεπτικό σύστημα είναι ο τρόπος που διεγείρει την κυκλοφορία των τροφίμων μέσω της πεπτικής οδού. Ωστόσο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει το φούσκωμα, τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Εμποδίζει την κατακράτηση υγρών Το μασάζ είναι μια φανταστική μέθοδος για την επιτάχυνση της ροής της λέμφου που αποτοξινώνει τον οργανισμό και εμποδίζει την κατακράτηση υγρών. Δίνει επίσης μια ανάσα στο ανοσοποιητικό και στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Βοηθά τους πνεύμονες Το μασάζ σας βοηθά να αναπνέετε πιο εύκολα. Η διαδικασία του μασάζ στο στήθος, στην πλάτη και στο ανώτερο μέρος του σώματος βοηθά να χαλαρώσετε τους αναπνευστικούς μυς, οι οποίοι διευκολύνουν την αναπνοή. Η αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες βοηθά να μεταφερθούν θρεπτικά συστατικά και απελευθερώνει από το σώμα το διοξείδιο του άνθρακα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

61


Πόσο μπορεί τελικά η εμφάνιση να επηρεάσει την ψυχολογία μιας γυναίκας; Αλήθεια, πως ορίζεται η γυναικεία ομορφιά; Υπάρχει χρυσός κανόνας; Από την Αρχαιότητα η ομορφιά χαρακτηρίζεται με βάση τη συμμετρία και τη χρυσή αναλογία Φ στο πρόσωπο και το σώμα. Όλες γνωρίζουμε πως η εμφάνισή μας, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην ψυχολογία μας όσο και στον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι.

Το καλύτερο χρώμα στον κόσμο είναι το χρώμα που σου πάει.

Coco Chanel

Μια γυναίκα που απογοητεύεται κοιτώντας τον εαυτό της, που δεν είναι ευχαριστημένη με την εικόνα που βγάζει προς τα έξω και η αποδοχή της από τους άλλους δεν είναι δεδομένη, είναι λογικό να μην αισθάνεται καλά και άνετα με την εμφάνισή της και κατά συνέπεια να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, στη ζωή της να την ακολουθεί μια μόνιμη ανασφάλεια και αδυναμία να επιβληθεί και να πετύχει τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό χώρο. Όταν μια γυναίκα δεν είναι –ή πιστεύει πως δεν είναι- τόσο εμφανίσιμη είναι γεμάτη ανασφάλειες και φοβίες για το πώς την βλέπουν οι άλλοι και δυστυχώς από τη στιγμή που η ίδια δεν πιστεύει στον εαυτό της συνήθως είναι δύσκολο να αφήσει και τους άλλους να την πιστέψουν. Όταν δεν εκτιμά και δεν σέβεται τον εαυτό της είναι δύσκολο έως αδύνατο να κάνει και τους άλλους να την εκτιμήσουν. Εξαιτίας αυτού, τόσο στην εργασία όσο και στις σχέσεις της χαρακτηρίζεται από αποτυχίες. Όχι γιατί δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με μια οποιαδήποτε άλλη γυναίκα να πετύχει αλλά γιατί δε βοηθάει η ίδια τον εαυτό της να αρπάξει την ευκαιρία και να το αποδείξει. Αντίθετα, γυναίκες με πολύ προσεγμένη και περιποιημένη εμφάνιση, συνήθως αντιμετωπίζουν τη ζωή και τον εαυτό τους με άλλο μάτι έχοντας αποκτήσει αυτόν τον «αέρα» που λέμε λόγω της εικόνας που έχουν τόσο οι ίδιες για τον εαυτό τους όσο και οι γύρω τους για αυτές. Μια γυναίκα με εντυπωσιακή παρουσία συνήθως το γνωρίζει και κυρίως «δείχνει» να το γνωρίζει και ξέρει να το χρησιμοποιεί. Συνήθως οι πολύ εμφανίσιμες γυναίκες είναι δυναμικές και ανεξάρτητες, έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και τις περισσότερες φορές είναι πετυχημένες στον επαγγελματικό τομέα. Μια εμφανίσιμη γυναίκα δε χρειάζεται επιβεβαίωση. Είναι δυναμική, ανεξάρτητη, πιστεύει στον εαυτό της και αυτό το εκπέμπει.

62

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Οι περισσότερες γυναίκες, αν όχι όλες, έχουν δεχτεί τουλάχιστον µια φορά στη ζωή τους µια αισθητική περιποίηση, γεγονός που έδειξε ότι βοηθάει στην αυτοπεποίθηση τους. • Περιποίηση προσώπου & σώματος Το σώμα όπως και το πρόσωπο είναι και αυτό ένα αντικείμενο της αισθητικής που επηρεάζει την ψυχολογία. Αυτό το γνωρίζουν όλες οι γυναίκες που προσέχουν την εμφάνιση και το βάρος τους. • Μασάζ Από τις πιο σημαντικές περιποιήσεις είναι το μασάζ, µια περιποίηση που γίνεται από ειδικούς, µε τους κατάλληλους, μελετημένους χειρισμούς στα ανάλογα σημεία κάτω από µια αρμονική ατμόσφαιρα. • Μακιγιάζ Το μακιγιάζ καταλαμβάνει τη πρώτη θέση των αισθητικών περιποιήσεων που βοηθούν στην ψυχολογία, αφού περίπου το 100% των γυναικών όλων των ηλικιών δήλωσαν ότι το μακιγιάζ τους ανεβάζει την αυτοπεποίθηση. Το μακιγιάζ, προσφέρει βελτιωμένη εμφάνιση, ανεβάζοντας την αυτοπεποίθηση της σύγχρονης γυναίκας. Ας μην ξεχνάμε πως κάθε γυναίκα είναι μοναδική και ξεχωριστή και έχει τις δικές της χάρες και τη δική της ομορφιά. Δεν υπάρχουν άσχημοι άνθρωποι, το μόνο άσχημο που μπορεί να υπάρξει σε κάποιον είναι ένα κακό και επικριτικό βλέμμα που πέφτει πάνω του. Εξάλλου, η ομορφιά είναι κάτι το υποκειμενικό. Σημασία έχει κάθε γυναίκα να ξέρει ποια είναι και τι μπορεί να κάνει, να πιστεύει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της και να το δείχνει. Ούτως ή άλλως, η ομορφιά και η εμφάνιση μπορεί να είναι το εισιτήριο για πολλά πράγματα αλλά μόλις το πάρεις σημασία έχει να καταφέρεις να το κρατήσεις, αν μετά το πετάξεις πριν ολοκληρωθεί ο σκοπός του δεν μετράει, είναι σαν να μην το είχες ποτέ.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

63


Παιδική Βαρηκοΐα Διάγνωση και Αντιμετώπιση.

Η βαρηκοΐα είναι μια συχνή πάθηση, η οποία ανάλογα με την ηλικία στην οποία εμφανίζεται και την βαρύτητά της, γίνεται πολύ συχνά μια σοβαρή αναπηρία η οποία δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία του ασθενούς αλλά και στην ανάπτυξη του λόγου. Ιδιαίτερα στα παιδιά, η άρτια λειτουργία της ακοής συμβάλει καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη του λόγου όσο και στην ψυχονοητική εξέλιξή τους.

Η παιδική βαρηκοΐα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αρνητικό παράγοντα για την ψυχοκινητική, μορφωτική και κοινωνική εξέλιξη του παιδιού. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του λόγου αλλά και την γενικότερη επικοινωνία του παιδιού με το περιβάλλον του. Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος καθορίζει και τον βαθμό επιτυχίας της αντιμετώπισης του. Με τις σύγχρονες ιατρικές μεθόδους των ‘’Ωτακουστικών εκπομπών (ΟΑΕ)’’ & των ‘’Προκλητών δυναμικών (ABR)’’ ,οι οποίες εφαρμόζονται προληπτικά από τον ΩΡΛ ιατρό σε κάθε νεογνό, είμαστε πλέον σε θέση να διαγνώσουμε & να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως το πρόβλημα. Το οικογενειακό ιστορικό , οι επιπλοκές στην διάρκεια της κύησης και του τοκετού, όπως επίσης η εμφάνιση λοιμώξεων και η χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων κατά την ανάπτυξη του παιδιού, αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της παιδικής βαρηκοΐας. Για όλους του παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητος

64

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

ο τακτικός έλεγχος ακοής για κάθε παιδί. Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης βαρηκοΐας αντιμετωπίζουν παιδιά με συγγενείς ανωμαλίες ή σύνδρομα που συνοδεύονται από βαρηκοΐα, τραυματισμούς κατά τον τοκετό, μητρική ερυθρά, πυρηνικό ίκτερό (πολύ υψηλό ίκτερο που χρειάζεται αφαιμαξομετάγγιση) μηνιγγίτιδα λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Ωτορινολαρυγγολόγος Παίδων είναι ευαισθητοποιημένος και ξεκινά τον έλεγχο ακοής πολύ νωρίς. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένας από τους παραπάνω λόγους, ούτε ιστορικό βαρηκοΐας στην οικογένεια και όμως τα νεογνά γεννιούνται με βαρηκοΐα μονόπλευρη ή αμφίπλευρη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί βαρηκοΐα, μια ασφαλής, ανώδυνη και άμεση λύση είναι η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας. Τα τελευταία χρόνια τα σύγχρονα ακουστικά έχουν να παρουσιάσουν πλήθος τεχνολογικών καινοτομιών. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει επίσης και στον τομέα της αισθητικής. Έτσι πλέον, τα τελευταίας γενιάς ακουστικά βαρηκοΐας έχουν υψηλή απόδοση αλλά και μικρό μέγεθος. Το θέμα του μεγέθους αποτελούσε ιδιαίτερο πρόβλημα για τους νέους γονείς- ευτυχώς όχι πλέον. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εφαρμογή ακουστικών για την αντιμετώπιση της παιδικής βαρηκοΐας προϋποθέτει εξειδικευμένη γνώση, ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία. Επομένως η εφαρμογή τους θα πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα αποκατάστασης της ακοής από πτυχιούχους Ακουoλόγους και Ακουοπροθετιστές. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντική η στενή τριμερής επικοινωνία μεταξύ γονέων, υπευθύνου εφαρμογής των ακουστικών βοηθημάτων και Λογοθεραπευτή-Λογοπαθολόγου ώστε να ανταλλάσσονται πληροφορίες που αφορούν την εξέλιξη της επικοινωνίας του παιδιού.


Οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερα των 2 ετών, που δεν έχουν αναπτύξει το λόγο, ώστε απευθυνόμενοι σε κάποιο παιδοωριλά ,ακοολόγο, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο βαρηκοΐας. Όσο γρηγορότερα εντοπίσουμε το τυχόν πρόβλημα βαρηκοΐας, τόσο γρηγορότερα θα αντιμετωπιστεί και έτσι το παιδί θα μιλήσει γρηγορότερα και θα αναπτυχθεί φυσιολογικά. • 3 με 4 παιδιά στα χίλια γεννιούνται με πρόβλημα βαρηκοΐας, ενώ ένα στα χίλια με πολύ μεγάλη βαρηκοΐα (κώφωση). • Διεθνείς έρευνες και στατιστικές έχουν δείξει ότι 1 στα 22 παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζει διαταραχή της Ακοής, που σημαίνει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν σήμερα 1.000.000 βαρήκοα παιδιά περίπου. Μεγάλη έρευνα και δημοσκόπηση όμως έδειξε ότι οι περισσότεροι από τους νέους δεν θεωρεί την βαρηκοΐα σαν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. • Στις Η.Π.Α. γεννιούνται 12.000 παιδιά ετησίως, ή 33 παιδιά την ημέρα με βαρηκοΐα. Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν την βαρηκοΐα πρώτη ανάμεσα στις παθήσεις των νεογέννητων. • Στα μαιευτήρια σήμερα, αμέσως μετά τον τοκετό ελέγχουν την ακουστική ικανότητα του νεογνού. Η εξέταση γίνεται με ειδικές συσκευές χωρίς τη συνεργασία του νεογνού και παρέχει πληροφορίες για το αν το παιδί παρουσιάζει σημεία διαταραχής ή έλλειψης ακουστικής ικανότητας. Αν ένα νεογνό δεν ερευνήθηκε αμέσως μετά τη γέννηση για την ακεραιότητα της ακοής του, τότε οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν ωτορινολαρυγγολόγο που διαθέτει μηχάνημα ελέγχου της νεογνικής και βρεφικής ακοής. • Η έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας και η όσο το δυνατόν νωρίτερα εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας και έναρξης ειδικής εκπαίδευσης, μεγιστοποιεί τη δυνατότητα βελτίωσης της ακουστικής ικανότητας ενός βαρήκοου παιδιού. Αυτή η βελτίωση δίνει την ευκαιρία στο βαρήκοο παιδί να αναπτύξει την ικανότητα του λόγου και να μάθει τη μητρική του ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

65


η μόδα επιτάσσει

Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή στην οποία υπερισχύει η ένταση, ο ανεξέλεγκτος ρυθμός και η μόλυνση του περιβάλλοντος με τις γνωστές συνέπειες. Για να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά, χρειαζόμαστε διαλείμματα ηρεμίας και χαλάρωσης, καλύτερης οξυγόνωσης του εγκεφάλου και δυνάμωμα του αμυντικού συστήματος.

Τι είναι η γιόγκα? Ένα από τα έξι συστήματα της ινδικής φιλοσοφίας είναι και η γιόγκα. Γυμνάζει το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα παράλληλα. Η σανσκριτική λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει ελέγχω, δεσμεύω, ενώνω. Έτσι λοιπόν γιόγκα σημαίνει συνένωση, συνύπαρξη, ένωση. Στην ουσία, η γιόγκα είναι η παύση των αναταράξεων του νου ή αλλιώς, η συγκράτηση των «κυματισμών» του νου, δηλαδή των σκέψεων. Ο πρώτος κανόνας της Yoga έχει να κάνει με τη μεγάλη σημασία που δίνουμε στην αναπνοή. Η αναπνοή είναι το κλειδί. Η τεχνική μας καλλιεργεί την ηρεμία των νεύρων και τη γαλήνη του νου, με ασκήσεις που έχουν άμεση σχέση με το μοίρασμα των εντάσεων και επομένως με την εξισορρόπηση της ζωτικής δύναμης. Εισπνέουμε πάντα από τη μύτη και συνεχίζουμε να εκπνέουμε με τη μύτη. Έχει ως στόχο την αυτοπειθαρχία, την πνευματική διαύγεια, την ενδυνάμωση του σώματος και την οξύτητα του νου. Τελικό στάδιο της γιόγκα είναι η απελευθέρωση (moksha) ή η διαφώτιση, έννοιες που ορίζονται διαφορετικά ανάλογα με το φιλοσοφικό ρεύμα που ακολουθεί κανείς. Μέσω της γιόγκα ο ασκούμενος επιχειρεί να κάνει την ενδοσκόπησή του και να επιφέρει αρμονία στις τρεις διαφορετικές υποστάσεις του, τη σωματική, τη διανοητική-συναισθηματική και την πνευματική. Υπάρχουν πολλά είδη yoga εμείς θα ασχοληθούμε με την power yoga.

Τι είναι η power yoga? Η POWER YOGA βασίζεται στις δυναμικές και ισομετρικές, στατικές ασκήσεις (τα λεγόμενα ασάνας- στάσεις σώματος), ενώ περιλαμβάνει τεχνικές διαφραγματικής αναπνοής και ισορροπίας σώματος με εντυπωσιακά και άμεσα αποτελέσματα. Αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο εκγύμνασης ολόκληρου του σώματος, περιλαμβάνοντας στοιχεία από την Bilkram Yoga και την Iyengar Yoga. Η POWER YOGA είναι ένας συνδυασμός από δυναμικές ασκήσεις YOGA με θιβετιανές ασκήσεις, δεμένες αρμονικά μεταξύ τους, ώστε εκτός του μυϊκού μας συστήματος να τονώνουν και να ενεργοποιούν όλα τα εσωτερικά μας όργανα. Η μέθοδος αυτή, είναι απλή και βατή για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, προηγούμενης φυσικής κατάστασης, σωματικού βάρους, σωματότυπου και προηγούμενης εμπειρίας ή αθλητικής δραστηριότητας, έχοντας πολλαπλά ψυχοσωματικά οφέλη.

66

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016


Οφέλη στο σώμα και το πνεύμα. • Άμεση ανακούφιση από πολλαπλούς στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινής ζωής • Αύξηση της ενεργητικότητας, της ευεξίας, της ζωτικότητας και άμεση αναζωογόνηση του νου • Αύξηση του μεταβολισμού κατά την ηρεμία • Ομοιόμορφη ενδυνάμωση και τόνωση του μυϊκού ιστού, μέσω δυναμικών ασκήσεων ενδυνάμωσης του σώματος • Αύξηση της ανθεκτικότητας των οστών • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, της ευκαμψίας και της ελαστικότητας, μέσω διατατικών ασκήσεων • Παράταση της νιότης • Βελτίωση της γενικότερης φυσικής κατάστασης • Αύξηση της γράμμωσης των μυών • Καύση λίπους • Αύξηση του αυτοελέγχου και της αυτοσυγκέντρωσης

Οφέλη στη σεξουαλική ζωή. Τα οφέλη της yoga για την υγεία είναι γνωστά. Καλύτερη αίσθηση της ισορροπίας, ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος, αλλά και μια υπέροχη αίσθηση ηρεμίας και αρμονίας με τον ψυχικό μας κόσμο. Και τώρα ξέρουμε ότι αυτή η δημοφιλής πρακτική μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη και για την σεξουαλική μας ζωή. Καλύτερη ευλυγισία Η yoga μπορεί να κάνει με τον καιρό το σώμα μας να φτάσει σε επίπεδα ευλυγισίας που δεν είχαμε φανταστεί. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε πολύ περισσότερα πράγματα στο κρεβάτι, και πολύ λιγότερες ξαφνικές κράμπες. Υγεία της σπονδυλικής στήλης Όταν η σπονδυλική μας στήλη είναι ‘’πιασμένη’’ και σε κακή κατάσταση, η σεξουαλική μας ζωή πάσχει. Τα καλά νέα είναι πως η yoga φροντίζει για την υγεία της σπονδυλικής μας στήλης, και μπορεί να ανακουφίσει την ένταση από τους μύες της περιοχής, επαναφέροντας την πλάτη μας στην σωστή της στάση. Περισσότερη δύναμη Η yoga όχι μόνο δυναμώνει τους μύες μας, αλλά αυξάνει και τις αντοχές μας. Και, όπως είναι λογικό, αυτή η… αναβάθμιση φαίνεται και στις σεξουαλικές μας επιδόσεις! Πιο καθαρό μυαλό Το στρες μπορεί να είναι και ο υπ’ αριθμόν ένα ένοχος για την κακή σεξουαλική ζωή. Μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες, ή απλά να μας κάνει να μην μπορούμε να ευχαριστηθούμε την πράξη. Ευτυχώς, ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της yoga είναι ότι “καθαρίζει” το μυαλό μας. Καλύτερη σύνδεση με το σώμα μας Πολλές φορές, ενώ κάνουμε σεξ, μπορεί ο/η σύντροφός μας να κάνει πραγματικά ότι μας αρέσει, αλλά για κάποιο λόγο δεν είμαστε “παρόντες” εκείνη την στιγμή. Η yoga μας ξαναφέρνει σε επαφή με το σώμα μας και εντείνει τις αισθήσεις, που σημαίνει ότι μπορούμε να αγγίξουμε επίπεδα απόλαυσης που δεν είχαμε καν ονειρευτεί! Αυξημένη αυτοπεποίθηση Είτε από την ψυχολογική πλευρά, είτε από την σωματική (καθώς το σώμα μας θα είναι πιο σφιχτό και ευλύγιστο), η αυτοπεποίθηση που μας προσφέρει η yoga σημαίνει μόνο ένα πράγμα: τέλος στην ανασφάλεια.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

67


Σκύλοι που έγραψαν ιστορία στον χρόνο…

Ο σκύλος έχει αποδείξει και συνεχώς αποδεικνύει πώς είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Μήπως όμως είναι και κάτι περισσότερο από αυτό; Παρακάτω θα δούμε σκύλους που έμειναν στην ιστορία και που με τις πράξεις τους παρέδωσαν μαθήματα πίστης και ηρωισμού.

Guinefort, ο Άγιος των βρεφών Τον 13ο αιώνα ένας Γάλλος ιππότης αποφάσισε να αφήσει τον γιο του, που ήταν ακόμα βρέφος, υπό την εποπτεία του σκύλου του, Guinefort, ένα κυνηγόσκυλο ράτσας Greyhound. Γυρνώντας πίσω, ο ιππότης βρήκε το σπίτι ανάστατο και τον Guinefort γεμάτο με αίματα στο πρόσωπο του. Ο ιππότης ψάχνει και δεν βλέπει πουθενά το γιο του. Πιστεύοντας ότι ο Guinefort είχε φάει το παιδί του, βγάζει ένα από τα βέλη του και τον σκοτώνει. Μετά από λίγα λεπτά βρίσκει τον γιο του σώο και αβλαβή δίπλα από ένα τεράστιο ακρωτηριασμένο και σκοτωμένο φίδι. Καταλαβαίνοντας τι είχε συμβεί ο ιππότης απογοητεύτηκε και στεναχωρήθηκε πολύ από το λάθος που έκανε και αποφάσισε να θάψει τον Guinefort σε ένα πηγάδι και να υψώσει ένα βωμό πάνω από αυτό. Οι ντόπιοι ήταν πολύ περήφανοι για τον Guinefort και παρέμειναν πιστοί στη μνήμη του ακόμα και μετά την επίσκεψη ενός ιεροεξεταστή οποίος κατέστρεψε τον βωμό θεωρώντας τον αιρετικό. O Guinefort είναι ο μόνος σκύλος στον οποίο έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός «Άγιος». Ο υπαξιωματικός, Stubby Ο Stubby, ένα Staffordshire Bull terrier είναι ο μοναδικός σκύλος που πήρε «προαγωγή» επειδή πάλεψε για τον καθήκον του. Βρέθηκε αδέσποτος από τον John Robert Conroy. Όταν ήρθε η στιγμή να πολεμήσει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Conroy, αποφάσισε να πάρει μαζί του (λαθραία) τον Stubby. Μέσα σε 18 μήνες είχε καταφέρει να γίνει ήρωας. Ο Subby προειδοποιούσε τη μονάδα του για επιθέσεις με δηλητηριώδες αέριο και εισερχόμενο πυροβολικό. Εντόπιζε τραυματισμένους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης και τους έσωζε. Κατάφερε ακόμα και να συλλάβει μόνος του, έναν Γερμανό κατάσκοπο. Συμμετείχε συνολικά σε 17 μάχες. Βραβεύτηκε με πολλά, διαφορετικά μετάλλια τα οποία φόραγε σε μια ζακέτα που του είχαν πλέξει οι γυναίκες μιας απελευθερωμένης Γαλλικής πόλης. Μετά τον πόλεμο ο Conroy τον πέρασε λαθραία στη χώρα του όπου έζησαν μαζί. Ο Stubby πέθανε στα χέρια του Conroy.

68

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016


Barry, ο σκύλος-διασώστης Ο Barry (ράτσας Saint Bernard) «εργαζόταν» ως σκύλος διασώσεων στα βουνά της Ελβετίας κοντά σε ένα μοναστήρι, όπου έμενε. Είχε σώσει πάνω από 40 ανθρώπους οι οποίοι είχαν χαθεί στις χιονισμένες Άλπεις. Υπάρχει ένας μύθος που υποστηρίζει ότι σε μία από τις διασώσεις του, ο Barry, ανακάλυψε ένα παιδάκι πάνω σε έναν χιονισμένο και απότομο βράχο. Τότε άρχισε να του γλύφει το πρόσωπο για να το ζεστάνει και να το κρατήσει ξύπνιο ενώ παράλληλα, γαύγιζε δυνατά έτσι ώστε να ειδοποιήσει τους μοναχούς. Ο Barry ήταν εκπαιδευμένος να κάνει όλα τα παραπάνω. Μετά από λίγη ώρα όταν κατέφθασαν οι μονάχοι, το χιόνι είχε αρχίσει να πέφτει πιο δυνατά και οι μοναχοί δεν μπορούσαν να ανέβουν στον απότομο βράχο όπου βρισκόταν το παιδάκι και ο σκύλος. Τότε το παιδάκι τύλιξε τα χέρια του γύρω από το λαιμό του Barry και εκείνος κουβαλώντας το στη ράχη του κατέβηκε τον απότομο βράχο. Ο Barry δεν ήταν εκπαιδευμένος να κάνει κάτι τέτοιο. Μετά από 12 χρόνια στις διασώσεις «αποσύρθηκε» κι έζησε την υπόλοιπη ζωή του με έναν μοναχό.

Hachiko, ο πιο πιστός φίλος Το 1924 ένας καθηγητής από το Τόκυο, συγκατοικούσε με τον σκύλο του, Chuken Hachiko (ράτσας Akita), o οποίος τον συνόδευε κάθε πρωί στο μετρό και κάθε απόγευμα που επέστρεφε από τη δουλειά, ξαναπήγαινε στο μετρό για να τον συνοδέψει στο γυρισμό για το σπίτι. Μια μέρα, ο καθηγητής έπαθε καρδιακή προσβολή στο Πανεπιστήμιο όπου δίδασκε και πέθανε. Από εκείνη τη μέρα λοιπόν και για τα επόμενα 10 χρόνια ο Hachiko, πήγαινε κάθε μέρα στο σταθμό του μετρό, την ώρα που γύρναγε συνήθως ο καθηγητής, και τον περίμενε. Πολλοί περαστικοί που τον είχαν παρατηρήσει του πήγαιναν φαγητό και σνακ. Κάποια μέρα ένας παλιός μαθητής του καθηγητή έμαθε για τον Hachiko και δημοσίευσε πολλά άρθρα για εκείνον. Έτσι, η ιστορία του έγινε γνωστή και ένας αρχιτέκτονας έφτιαξε ένα άγαλμά του, το οποίο τοποθετήθηκε έξω από τη στάση του μετρό. Το 2009 κυκλοφόρησε η ομώνυμη ταινία “Hachi: A Dogs Tale” κάνοντας παγκοσμίως γνωστή την ιστορία του.

Chips, ο σκύλος του πολέμου Ο Chips (ράτσας German Shepherd mix) κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου βρισκόταν στην πρώτη γραμμή λειτουργώντας ως φύλακας. Όμως έγινε γνωστός, όταν αυτός και ο χειριστής του δέχτηκαν πυρά από αντιπάλους σε μια παραλία στη Σικελία. Αμέσως, ο Chips, έφυγε από τα χέρια του χειριστή του και όρμησε στη βάση των αντιπάλων. Λίγα λεπτά αργότερα οι αντίπαλοι στρατιώτες βγήκαν από τη βάση τους και παραδόθηκαν έχοντας τον Chips πίσω τους να τους συνοδεύει. Την ίδια νύχτα ειδοποίησε την ομάδα του για κάποιους Ιταλούς που πλησίαζαν, οι οποίοι εντέλει συνελήφθηκαν. Βραβεύτηκε με ένα Ασημένιο Αστέρι το οποίο του αφαιρέθηκε όταν οι πολεμικοί σκύλοι ανακατατάχθηκαν και θεωρήθηκαν «εξοπλισμός». Το 1990 κυκλοφόρησε η ταινία “ Chips the War Dog” που περιγράφει την ιστορία και τα κατορθώματά του στο στρατό. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

69


ΖΩΔΙΑ

Ερωτική τάση ζωδίων Ένας καινούργιος μήνας, που θα κλείσει τον δύσκολο κύκλο του 2016. Όλα τα αστρολογικά γεγονότα του πρώτου, κατά κύριο λόγο δεκαημέρου, θα δώσουν τις τελικές ευκαιρίες για ξεκαθαρίσματα μέσα σε δεσμούς και γάμους. Ανταμοιβή, για όλους αυτούς που έκαναν τις φιλότιμες και αληθινές τους προσπάθειες, για να είναι μαζί με τον άνθρωπο που αγαπούν. Πολλές οι επανασυνδέσεις και οι προτάσεις γάμου, μέχρι τις γιορτές. Για όλους τους εκπροσώπους του ζωδιακού κύκλου:

70

DRAFT - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

ΚΡΙΟΣ

Πολλά αυτά που θα φτάσουν στα αυτιά σας και πιθανόν να σας δυσαρεστήσουν για ένα πρώην ταίρι. Αυτό δεν θα πρέπει όμως να σας πτοεί και να σας κάνει να μένετε στάσιμοι. Από το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα και μετά, θα είσαστε σε μια πολύ καλύτερη ψυχολογία που θα σας φέρει κοντά σε νέες γνωριμίες. Τύχη, χρήμα και επαγγελματικές ευκαιρίες, είναι ήδη καθοδόν. Τυχερές ημέρες μήνα: 05 και 12 Δεκεμβρίου

ΤΑΥΡΟΣ

Ο ρόλος σας σαν ζώδιο είναι πάντα να έχετε την απόλυτη φωνή της λογικής. Το να πιέζετε και να εναντιώνεστε, σίγουρα δεν σας εκφράζει. Από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου που η Αφροδίτη θα έχει τις καλύτερες όψεις με τον Ερμή, εσείς μπορείτε να ανοίξετε τις συζητήσεις, που θέλετε και να βάλετε τα πάντα και τους πάντες σε μια σειρά. Οι οικονομίες σας, θα πολλαπλασιαστούν. Τυχερές ημέρες μήνα: 02 και 10 Δεκεμβρίου

ΔΙΔΥΜΟΣ

Εσείς αυτήν την περίοδο πρέπει να είστε άκρως προσεχτικοί, με όλους αυτούς που υπάρχουν γύρω σας, είτε φίλοι, είτε συνεργάτες, είτε και το ίδιο σας το ταίρι. Οι όψεις του Κυβερνήτη σας, είναι επιθετικές εξαιτίας του γείτονα Κρόνου, και αναδεικνύουν συμπεριφορές που θα προβληματίσουν. Κρατήστε χαμηλούς τόνους και μην πιέζετε και σίγουρα μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας πιέζει επίσης. Τυχερές ημέρες μήνα: 04 και 14 Δεκεμβρίου

ΛΕΩΝ

Όσο ακόμη θα είναι ο Ήλιος πάνω στον Τοξότη, εσείς θα μπορείτε να βρείτε τις λύσεις σε όλα αυτά τα θέματα που σας απασχολούν. Οι αισθηματικές περιπέτειες που μόνο σας στοίχισαν σε χρόνο και ενέργεια θα τερματιστούν. Οι σύντροφοι – σύζυγοι, που έχουν μείνει μόνοι μέσα από καυγάδες και εντάσεις, μέχρι την πανσέληνο του Δεκεμβρίου, θα μπορέσουν να μιλήσουν και να έρθουν τα πράματα και πάλι σε ένα θετικό κλίμα. Τυχερές ημέρες μήνα: 07 και 11 Δεκεμβρίου


ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Μεγάλα ανοίγματα θα κάνετε σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Θα ξεκινήσετε από το να απομακρύνετε άτομα που πια αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι δεν σας ταιριάζουν και δεν μπορείτε να συνεχίσετε να δίνετε ευκαιρίες, που τελικά καταλήγουν στα ίδια. Αυτοί που έχουν χωρίσει, θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με το νέο ταίρι τους και ίσως και να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για να τα ξαναβρούν. Τυχερές ημέρες μήνα: 01 και 19 Δεκεμβρίου

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Μπορεί να έχετε την τάση να φύγετε από καταστάσεις που είναι δύσκολες αλλά το καλύτερο θα ήταν να τις λύσετε και να φύγετε μετά. Θα ήταν και πιο αξιοπρεπές. Μπορεί να σας πονέσει, αλλά δεν έχει πια νόημα να παραμένετε μέσα σε αισθηματικές σχέσεις, που πια δεν σας προσφέρουν ούτε τα βασικά. Νέοι έρωτες και περιπέτειες για τους πιο τολμηρούς του ζωδίου, έρχονται στα μέσα του Δεκεμβρίου. Τυχερές ημέρες μήνα: 10 και 12 Δεκεμβρίου

ΖΥΓΟΣ

Ξεχωρίστε από το πλήθος. Είσαστε σε μια εποχή που οι αστρολογικές συνθήκες μπορούν να σας ανοίξουν τους δρόμους για να βρείτε τις τελικές λύσεις σε κάθε τομέα της ζωής σας. Ο νέος έρωτας που ζητάτε να σας συναντήσει, θα σας κάνει να βρείτε και πάλι την αισθηματική σας ταυτότητα. Από το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, οι σχέσεις που διαταράχτηκαν θα βρουν και πάλι την καλή του πορεία. Τυχερές ημέρες μήνα: 03 και 15 Δεκεμβρίου

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Δεν έχετε πια κανένα παράπονο εσείς. Οι αστρολογικές συνθήκες είναι πια ιδανικές για να τολμήσετε να κάνετε τις αλλαγές, που επιβάλλεται να κάνετε για να εισέλθει ο καινούργιος χρόνος, με καλύτερες προοπτικές. Οι δεσμοί που έχουν μεταξύ τους χιλιομετρική απόσταση, θα βρουν τους υγιείς τρόπους, για να είναι και σε φυσικό επίπεδο κοντά. Δεν ανήκετε στους ιδιαίτερα ρομαντικούς. Τυχερές ημέρες μήνα: 11 και 22 Δεκεμβρίου

ΤΟΞΟΤΗΣ

Αυτό το διάστημα, είναι που θα πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας και να φέρετε τις καταστάσεις στα δικά σας μέτρα. Ο Ήλιος σας δίνει χρήμα, γοητεία, ευκαιρίες και νέο κόσμο για να σας ανανεώσει. Είστε οι αγαπημένοι του σύμπαντος μέχρι και τα σχεδόν τέλη του Δεκεμβρίου. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά συναισθηματικά με το απόμακρο και εκνευρισμένο ταίρι σας. Πολλά τα ευχάριστα και στον επαγγελματικό σας τομέα. Τυχερές ημέρες μήνα: 05 και 23 Δεκεμβρίου

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Οι προσπάθειες σας θα βρουν τον στόχο τους, τις μέρες γύρω από την τελευταία πανσέληνο του έτους. Η Αφροδίτη μέσα στον ζωδιακό σας οίκο θα σας δώσει την ευελιξία να λύσετε χρόνια προβλήματα μέσα στον γάμο / σχέση σας. Οι μέρες μετά τις 06/12, θα σας αποδώσουν και πολλές εκπλήξεις από το παρελθόν, που ίσως και να έρθει με διαφορετικές αυτήν την φορά προτάσεις. Τυχερές ημέρες μήνα: 04 και 12 Δεκεμβρίου

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Οι δυναμικές κινήσεις σας, ίσως και να έχουν τρομάξει τον σύντροφο σας. Οι μέρες των δύο πρώτων εβδομάδων είναι καταλυτικές για να μιλήσετε, άσχετα αν υπάρχουν ψυχικές απομακρύνσεις και να πάρετε τις τελικές σας αποφάσεις, πριν φύγει αυτό το έτος. Οι επικοινωνίες θα πολλαπλασιαστούν και για τους ελεύθερους, που σίγουρα κάτι νέο και ενδιαφέρον τους περιμένει. Τυχερές ημέρες μήνα: 06 και 24 Δεκεμβρίου

ΙΧΘΥΣ

Μην κάνετε κάτι παρορμητικό και επιπόλαιο κάτω από αυτόν τον ουρανό. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι λάθη και παρανοήσεις. Πολλά αυτά που θα ανακαλύψετε για το παρελθόν του συντρόφου σας, που ίσως και να χρειαστεί να τα συζητήσετε πιο αναλυτικά. Πολλές οι προτάσεις που θα σας έρθουν από το εξωτερικό για δουλειά ή και για κάτι διαφορετικό που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Τυχερές ημέρες μήνα: 02 και 17 Δεκεμβρίου ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - DRAFT

71


Draft Press 004  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you