Page 1

SUPERMAN | Recull És un ocell? És un avió? No, és…

Enguany, l’Home d’Acer arriba als 75 anys amb una salut de ferro i una nova pel·lícula. Per celebrar l’aniversari de KalEl, l’Últim fill de Krypton, hem preparat un recull de còmics, llibres i films sobre l’Home del Demà, que ja podeu llegir avui.

Servei Municipal Biblioteques de Girona www.girona.cat/biblioteques | troba’ns també a


El juny de 1938, Superman apareixia per primera vegada a les pàgines d’Action Comics. Tot i que en el primer número ja s’esmentava el seu orígen alienígena, realment

El naixement de Kal-El, va marcar l’inici de l’Edat d’or dels còmics (1938-1956). En aquesta època també van debutar Clark Kent, Superboy, Lois Lane, Jimmy Olsen, el gos Krypto, i el pitjor enemic de Superman: Lex Luthor.

Superman era d’Ohio, i no de Krypton. Els seus pares, no eren ni JorEl ni Lara, ni Jonathan i Martha. Els seus progenitors eren dos adolescents, Jerry Siegel i Joe Shuster.

A l’Edat d’Or la va succeir l’Edat de Plata (19571969), amb les incorporacions de Bizarro, Brainiac, Mr. Mxyzptlk i Kara ZorEl, Supergirl.


“Voleteja com la papallona, pica com l’abella!”, durant l’Edat de Bronze (1970-1979), Superman s’enfrontaria amb Spiderman, en el que seria el primer crossover entre Marvel i DC. I a més, pujaria al ring per lluitar contra el púgil més famós de tots els temps.

A finals de l’Edat Moderna (1980-1985), l’editorial DC havia creat tantes terres, que per tornar a habitarne només una, va publicar Crisis en tierras infinitas, que va suposar un cataclisme. Les últimes històries del Superman pre-Crisis, van tenir un guionista de luxe: Alan Moore. Para el hombre que lo tiene todo i ¿Qué le sucedió al hombre del mañana?, són clàssics que ens mostren la profunda humanitat del superheroi.


La sèrie The man of Steel, de John Byrne, marcaria l’inici de l’Edat d’Acer, amb la reinvenció de Superman. Kal-El es converitiria en un superheroi més proper, accessible i humanitzat.

Mundo de Krypton és una altre títol de John Byrne que narra com es van conèixer els pares de Kal-El. Als anys 90, Superman lluïa una melena grunge, que Clark Kent es recollia en una cua. En aquesta dècada hi va haver dos aconteixements molt importants a la vida de l’últim fill de Krypton: es va morir i es va casar.


La mort de Superman a mans del malvat Doomsday, va tenir un important ressó mediàtic. a Clark Kent el volia matar un antic company de l’institut.

després dels funerals, va arribar el casament de Superman amb la seva nòvia eterna, Lois Lane, que havia tingut com a pretendent Lex Luthor.


L’Home del demà va estrenar el nou segle com havia acabat l’anterior, amb bones històries. Aquí teniu un recorregut per les millors, que van des de finals dels 90 fins l’actualitat, sense que importi l’ordre de lectura.

Kingdom Come. Un Superman vidu ha de tornar per salvar el món un cop més.

Paz en la tierra. Per acabar amb la fam, els poders de Superman no són suficients. Superman/ Batman, la llum i la foscor, protagonitzen plegats dues sèries, Los mejores del mundo i Enemigos públicos.

Superman All Star. Surrealisme de la mà de Grant Morrison.


¿Què hagués passat si Kal-El hagués caigut a la Unió Soviètica? La resposta a Hijo Rojo.

Lex Luthor. Hombre de Acero. Retrat de L’arxienemic de Superman.

Presidente Luthor. Lex Luthor aconsegueix estar per sobre de Superman.

Superman para todas las estaciones. És l’home i no els seus poders el que fa a l’heroi.

Identidad secreta. A Kansas hi ha un Clark Kent que no és Superman, però un dia s’hi torna.

es un pájaro… Un guionista ha d’escriure una història de Superman. La tasca serà difícil.


Legado. Narra els primers dies de Clark kent com a superman.

Justice league of america. És un equip format pels millors superherois de dc.

La caída de camelot. Dos enemics nous i més conflictes interiors per a superman.

Superman y la legión de los superhéroes. Un homenatge a Cristopher reeves.

Fin de siglo. La vida eterna, l’essència del mal i el valor de la vida, són els temes del còmic.

Superman/shazam. Primer trueno. Narra la primera trobada entre el capità marvel i l’home d’acer.


Supergirl Kara Zor-El, la cosina de Superman, es pega amb molta gent.

Superman. Last Son Richard Donner, el director de la pel·lícula, signa el guió.

Cada deu anys, més o menys, Superman es reinventa. El 2011, DC va renovar els seus 52 títols. En aquesta nova etapa Superman, que el 2006 haviat tornat a patir una Crisi Infinita per celebrar els vint anys de la primera, no s’ha casat mai, els seus pares adoptius són morts i es fa èmfasi en la seva naturalesa extraterrestre i com aquesta l’aïlla de la humanitat. De moment, només hi ha recopilatori en anglès. Continuarà…

Superman. Earth One. Un nou inici per apropar superman a les noves generacions.


A més de còmics, Superman ha protagonitzat novel.les i estudis sobre cultura popular i de masses.

Apocalípticos e integrados.Un clàssic de la semiòtica i un dels primers estudis sobre la cultura de masses.

Cómics. En la piel de los superhéroes. Una bona lectura introductòria.

Las asombrosas aventuras de Cavalier y Klay. Recrea l’Edat d’Or del còmic.

La guía definitiva del hombre de acero. Tot sobre superman.

Los superhéroes y la filosofía. Nietzsche i Superman, entre molts d’altres.

Supergods. Escrit per un dels millors guionistes actuals.


Càmera i acció! Superman molt aviat va saltar del paper a la pantalla gran i petita. L’any del seu 75è aniversari, l’Home d’acer estrena una nova aventura cinematogràfica i nosaltres repassem la seva filmografia.

Pel.lícules

Una curiositat

Superman box set. Caixa recopilatòria que conté els quatre primers films de l’home d’acer i nombrosos extres sore la seva història al cinema.

Hollywoodland Allan coulter. Film on s’investiga la mort del primer actor televisiu que va fer de Superman.

Superman i . Richard donner Superman ii i iii Richard lester Superman iv. J.furie Superman returns. Brian synger

Sèries Las aventures de Superman. Temporades 1 i 2. La primera sèrie televisiva de Superman. Lois y clark: las nuevas aventuras de Superman. Tres temporades.

Dibuixos animats Superman. Dave Fleischer. SupermanBatman: apocalipsis. Superman. El último hijo de krypton. Superman ii. Dave Fleischer. Superman:un pedazo de mi hogar. La muerte de Superman. De Superman a Spiderman.

Smallville. Krypto.


el tema principal de la banda sonora de superman, superman theme, és tan popular com el mateix home d’acer o l’emblemàtica “s” del seu escut. John Williams és l’autor de la banda sonora del primer film de superman, però hi ha molts altres músics que s’han inspirat en l’home del demà i li han dedicat nombrosos discos. Les biblioteques municipals de Girona hem preparat un recull musical sobre kal-el, que podeu escoltar mentre llegiu la guia.

https://play.spotify.com/user/bibliotequesmunicipalsgirona/playlist/5Bs6xHR4JXG BFpWMyOGQtU

Servei Municipal Biblioteques de Girona www.girona.cat/biblioteques | troba’ns també a

GI.675-2013

The end

Superman Recull  
Superman Recull  

Recull sobre comics, llibres i pelis de Superman

Advertisement