Page 1

_________________________________________________________________ Nota de Premsa

Els joves amb síndrome de Down prenen consciència que han de dur el timó de la seva vida (Barcelona, 27 de novembre de 2012). El futur amoïna cada cop més i a més gent i els joves amb síndrome de Down no són immunes a aquest neguit. En un context de crisi i retallades, els joves palpen aquesta preocupació a casa, a la feina i a les entitats de les que formen part. Això no els deixa indiferents, i d’aquí que “el futur” fos el tema estrella de la trobada de joves empoderats celebrada a Barcelona el cap de setmana del 23 i 24 de novembre, en la que van prendre part mig centenar de nois i noies amb síndrome de Down arribats de tot Catalunya. Van ser els mateixos joves els qui van demanar parlar sobre el seu futur en les sessions preparatòries que van realitzar al llarg dels mesos de setembre i octubre a les seves respectives entitats. Després de dos dies de tallers i debats, els joves van prendre una major consciència que la construcció del futur és una tasca que a més de col·lectiva té una gran part d’individual, i que cadascun d’ells han de saber emprar les seves eines i recursos personals per fer el seu camí. “Fins fa poc temps, tothom decidia per ells. Des de com havien d’anar vestits a quina s’havien d’aixecar o les activitats que havien de fer. Avui en dia el que intentem és ells puguin decidir quin és el seu projecte vital, cap a on volen portar el seu futur amb la màxima autonomia”, explica Pilar Sanjuán. “I ser autònom – aclareix– no vol dir fer-ho tot jo sol, sinó poder decidir què vull fer i que algú m’ajudi amb aquelles coses on tinc més dificultat”. La trobada, coorganitzada per Down Catalunya i l’Associació de Voluntaris de la Caixa del Barcelonés i el Vallès Occidental, es va estendre a tot el cap de setmana en comptes d’un sol dia, també a petició dels joves. Josep Oliva, diputat de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Alfons Sánchez, president de l’Associació de Voluntaris de la Caixa, i Pilar Sanjuán van ser els encarregats de donar la benvinguda als 50 joves participants i a la vintena de voluntaris de Down Catalunya que també van assistir a una sessió de formació. Durant les xerrades, també es va parlar de sexoafectivitat, una altra de les peticions d’uns joves que cada cop reclamen més autonomia i menys limitacions a l’hora de viure la vida amb plenitud, i es va esbossar una possible acció reivindicativa que tindrà lloc el proper 21 de març, Dia Internacional de la Síndrome de Down. Aquesta segona Trobada de Joves Empoderats i Jornada Formativa de Voluntaris va ser possible gràcies també al suport de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, de l’Obra Social de La Caixa i de l’ICASS.


Més informació: Directora de DOWN CATALUNYA Úrsula Reales Tel: 648 523 170 info@sindromedown.cat Comunicació DOWN CATALUNYA Víctor Saura Tel: 676 029 937

Down Catalunya es va crear el 2004 per coordinar la tasca que porten a terme diverses entitats que treballen a favor de la inclusió social i la plena autonomia de les persones amb síndrome de Down. Formen part de Down Catalunya les associacions Andi Sabadell, Astrid 21 de Girona, Down Lleida, Down Tarragona, Fundació Aura, Fundació Reto i Barcelona Down. Presideix la coordinadora Pilar Sanjuán, presidenta de Down Lleida.

Profile for Down Catalunya

Nota de premsa trobada joves 2013  

Nota de premsa trobada joves 2013