Page 1

IGRENLAND Foto: www.dotty-love.blogspot.no v. Linn Karen Førland

# 3/2012

2. årgang

FRA DREAD TIL DRESS

Odd Grenland-direktør Einar Håndlykken

BLOGG-TIPS:

GRØNN HØST

EN COWBOY FRA BAMBLE ØPD-gründer Nils-Johan Tufte

HØSTKOS

Mat & vin-tips fra Friisebrygga


Foto: www.dotty-love.blogspot.no/Linn Karen Førland

INNHOLD Les og bli inspirert av «Grønn høst» på side 20 til 24.

04

LEDER

06 GRÜNDER:

Nils-Johan Tufte – en cowboy fra Bamble

12 KULTUR:

Blodig morsomt på Teater Ibsen

20 BLOGG:

Grønn høst – «Do It Yourself»

28 HVA SKJER I GRENLAND?

2

Kulturkalender

IGRENLAND 3 / 2012

32 UNG:

Pakka som gir deg tak over hodet

36 BEDRIFT:

Link, en ressurs for næringslivet

38 PORTRETT:

Einar Håndlykken – fra dread til dress

41 MAT & VIN:

Høstkos fra Friisebrygga


LEDER

KREMT Grenland Klostergata 30 3732 Skien +47 33 42 66 30 grenland@kremt.no

TEKST Merete Nilssen post@nilssentekst.no

ANNONSERING Ta kontakt med: Kristin Larsen kristin@bk-media.no ILLUSTRASJON: kremt

IDÉ, LAYOUT & DESIGN KREMT Grenland

PÅ TIDE Å NYTE Høsten er en tid for ettertanke. Høsten er et påskudd. Påbegynte prosjekter avsluttes, og nye kommer i gang. I kanskje større grad enn ellers på året, søker vi bevisst inspirasjon. Og nettopp om høsten er det mange ideer å hente ute i naturens skiftende farger, eller fra venner i lag på puben eller foran peisen. Høsten har også sine faste ritualer. Skolestart har vi nå lagt bak oss, og ungene er godt i gang med både lekser og fritidsaktiviteter. Turgåerne blant oss plukker bær, og jegerne jager småvilt. Eliteserien nærmer seg slutten, og om ikke lenge vil høstsesongen gi oss svaret på hvordan det går med Odd Grenland i årets eliteserie. IGrenland gir deg denne gangen enda mer innsikt og stoff til inspirasjon og motivasjon. Få vite hvordan ØPD-gründeren Nils-Johan Tufte fyller motivasjonstanken, og bli kjent med den nye

4

IGRENLAND 3 / 2012

TRYKK BK grafisk.no

direktøren i Odd Grenland, Einar Håndlykken. Tufte og Håndlykken er to sterke og spennende personligheter som har veldig ulik bakgrunn, men som begge jobber med noe de brenner sterkt for. I denne utgaven av IGrenland presenterer vi dessuten vår egen versjon av den mye omtalte interiørbloggen Dotty love. Det er Hilde Mork og Linn Karen Førland som står bak den. De kreative kvinnene vant nylig prisen for «Årets uteplass» – en konkurranse i regi av Norske interiørblogger. I dette nummeret får du se hagehøsten med Dotty loves øyne. Så kom igjen – nyt høsten!!

Espen Ødegaarden Espen Ødegaarden Redaktør

UTGIVELSER 2012 Uke 12/24/38/48

FORSIDEFOTO Dotty love v. Linn Karen Førland dotty-love.blogspot.no


BLOGG

GRØNN HØST IDÉ, STYLING, TEKST & FOTO: Dotty love, www.dotty-love.blogspot.no

MED ENKLE GREP KAN SOMMERENS UTEPLASS GJØRES OM TIL HØSTENS. HØST ER FARGER, SÅ TENK GRØNT. TENK: «DO IT YOURSELF»! Denne høstlige uteplassen i Skien går i fargene gult, brunt, sort, hvitt og grått. Miks av forskjellige materialer luner. Under pæretreet lever noen D.I.Y.-prosjekter sammen med gjenbruksgjenstander. Noen nye ting av god kvalitet blir også med inn i høsten: Saueskinn- RØROSMARTNAN, gult pledd - RØROS TWEED, grått pledd - PRINCESS, sennepsgule puter og kinesisk flettekurv- HAY, gule melaninkopper-RISE, sukker og melkekopp - MUUTO, tekanne NËEST. Spesielt takk til verdens beste «Skrot-Tor» for lån av gjenbruksgjenstander.


01 02

01 D.I.Y.-utelampe lyser godt opp utebordet når høstmørket faller på Skrot-Tor 02 Gamle tekstiler, f.eks. duker eller sengetøy, kan bli til nye puter. Finn de fargene og mønstrene du liker, og lag din egen stil. Stoler og stoff fra Skrot-Tor.

NY ÅRSTID, nye ønsker for hjemmet? Forandring fryder, men det kan være dyrt. Forbruk er også dyrt for miljøet. Ikke kjøp og kast, kjøp gjennomtenkt og kjøp brukt. Kanskje du også kan lage noe nytt av noe gammelt? Gjenbruk kan være med å gi din stil sjarme med en gjenstands patina og historie, men du kan også forandre så mye på tingen at den ser nesten ut som ny. Muligheten er mange, slipp fanastien løs og vær snill mot miljøet. D.I.Y. står for Do It Yourself, altså «gjør det selv». D.I.Y.konseptets formål er å redusere forbruk, bruke de ressursene som finnes, og med enkle grep lage fine ting helt på egen hånd. Det innebærer mye glede i å være kreativ og skape egne ting, og det er en gevinst for miljøet! Les om hvordan du kan ta imot høsten med noen D.I.Y.-prosjekter på de neste sidene. Disse tipsene kan også brukes til å fornye og skape høststeming inne. HØST ER UTETID. Ta i bruk hagen eller uteplassen din. Selv om sommeren er historie, luner det godt med nok klær, varme materialer, tepper, puter, skinn og belysning. Heng lamper og lykter i trærne, tenn kubbelys, miks forskjellige 3 / 2012 IGRENLAND

7


01 01 Å finne like kopper og annet servise i bruktbutikk kan ofte være vanskelig. Tips: Finn en farge du liker, og miks f.eks. forskjellige kopper i samme farge, slik som her i brunt. Det virker samlende, og gir liv og en koselig stemning. Ikke vær redd for å mikse materialer; melaninkopper fra RISE står fint til melkekrukka i keramikk fra MUTOO. Tekanne fra NËEST, www.neest.fr. Giant Yatzi fra G-MAX. 02 Pynt interiøret med smykker, dette i bark fra SKROT-TOR. 03 Vær også grønn i hverdagen, og bruk sykkel, gjenbruk av sykler er enda bedre fra SKROT-TOR.

gamle stoler rundt ditt eget D.I.Y.- langbord. Vaser og gamle glass kan du fylle med det høsten har å by på av farget løv, strå og andre dekorative villvekster. Det går også fint an å kjøpe inn blomster og sette disse ut om man ønsker mer farge. Rak løv og redd de siste høsteplene, nyt den skarpe lufta og den fortsatt varmende høstsola. By på nybakt brød, høstens eplesyltetøy og kanskje noe varmt å drikke – i gjenbrukskopper så klart! God og billig steming er aldri langt unna. D.I.Y.-LANGBORD: To gamle understell i rustfritt stål demontert fra respatex-bord er brukt som bein. Bordplata er bygget av terrassebord av impregnert malmfuru fra Gisholt og Finne. Kebony gir også denne varme, brune overflaten. Bruk terrasseskruer når du monterer planken. Skru i tverrgående plank, slik at bordplaten blir stødig, og monter understellene på med nye skruer. Varier størrelse og lengde etter ønske. Dette bordet (85 x 270 cm) gir plass til ti til tolv personer. Kan stå ute hele året. Denne idéen 8

IGRENLAND 3 / 2012

02 03


02

01 04

03 01 Brune toner luner; skolestol, brett, brødfjøler, kniver i teakfarget treverk. Brune medisinflasker brukt som vaser og forskjellige vannglass i brungrått, SKROT-TOR. Prikkete kopper, MARIMEKKO. 02 Speil gir liv og reflekterer høstlys og belysning på en spennende måte, SKROT-TOR 03 Et gammelt vaskefat med hull gjenbrukes som eplefat, SKROT-TOR. 04 Saueskinn gir stemning og varmer, RØROSMARTNAN.

kan du også bruke inne. For å forenkle dette enda mer, kan du bytte ut respatexplaten med en annen bordplate i ønsket materiale, som for eksempel en gammel bordplate av teak eller drivved. Et malingstrøk kan gi deg akkurat den fargen du ønsker. D.I.Y.-EDDERKOPPLAMPE: Denne lampa er laget av en gammel lampeskjerm. Fjern stoff, og vask skjelettet. Ny sokkel, ledning, støpsel og pære egnet for uteliv, monteres på, og kan deretter henges opp i for eksempel et tre eller på en terrasse. Lampedeler og ledning kjøpes løst i butikk, disse er fra Euronics Blomquist Skien. Formen på skjermen bestemmer utrykket på lampa. Lampa har fått navnet «Edderkopplampa» etter sin dyrelignende form. Du kan også spraye den med en ønsket farge. Egnet ute som inne. D.I.Y.-KRAKK: Har du en gammel krakk du ønsker å fornye? Å male er et naturlig alternativ, men for utålmodige sjeler er følgende tips enda bedre: Velg en plastduk med ønsket mønster og farge. Legg krakkens topp på plastduken og tegn av formen. Forstørr denne formen med


01 01 Selv om denne årstiden byr mindre på ville vekster, kan krukker og vaser i forskjellige materialer gi farge til et bord. Blader, kvister og andre vekster gir en ekte høstfølelse. Billig og enkelt! SKROT-TOR. 03 Tilby hutrende kropper varme pledd. Her hengt opp i hagens stige. Dette kan være fint inne som ute. 03 Edderkopplampa lyser opp i skumringen sammen med kubbelys i glassbeholdere. Nyt varm og lun høststemning!

02 03

et par cm (eller tykkelsen på krakkens topp). Legg den utklippede plastduken på krakkens topp, og brett det over kanten og spikre det fast med møbelspiker. Ny krakk på 1–2–3! Plastduk kan man kjøpe på stoffbutikker og interiørbutikker. Det prikkete stoffet brukt her, er fra Stoffbua. D.I.Y.-PUTE: Ta i bruk gamle tekstiler og skinn (duker, sengetøy, klær), og lag dine egne puter. Klipp ut et stykke stoff som har lengden av puta x 2,5. Har du ikke nok stoff, bøt på med noe annet du synes passer, slik at du har den endelige lengden. Høyden på stoffet er høyden av puta pluss 2 cm, slik at du kan sy sammen puta. Sy en kant på begge de korte endene. Brett stoffet sammen med rettsiden inn, slik at det ene endestykket brettes godt over det andre. Da sitter du med en «konvolutt» der formatet er bredden og høyden av puta. Sett i nåler, og sy sammen toppen og bunnen av puta. Vreng trekket, og tre det på puta. Og VIPS! har du et enkelt og vaskbart putetrekk uten knapper og glidelås! • Alle butikker nevnt her ligger i Skien. SKROT-TOR: Sneltvedtstien 26, 3719 Skien. For mer informasjon om bruktbutikker, loppemarkeder og kjøp av brukt på nettet: www.gronnhverdag.no, Gjenbruk i Grenland: www.rig.no. Mer tips om interiørgjenbruk og D.I.Y.-prosjekter: www.dotty-love.blogspot.no. GOD, GRØNN HØST!

10 IGRENLAND 3 / 2012


WORK PICS: Dotty love IGRENLAND  

Interiørsak, hage, fokus på gjenbruk

WORK PICS: Dotty love IGRENLAND  

Interiørsak, hage, fokus på gjenbruk

Advertisement