Issuu on Google+

T 1 Omjer cimeta i ljepila je 3:1, što znači da na jednu kanticu bijelog školskog ljepila od 100g idu tri kantice cimeta, a sok od jabuke stavljate prema potrebi.

ijekom godina kreativnog rada, a koji me najviše ‘uhvati’ baš u vrijeme božićnih blagdana, najdraži ukrasi za bor koje sam radila bili su – dekoracije od cimeta. Ne mogu sa sigurnošću tvrditi koji je razlog tomu. Možda zato što je proces izrade izuzetno jednostavan? Ili zato što dobro izgledaju, čak i ako popucaju i ne uspiju savršeno? Ili zato što mi cijela kuća miriši po cimetu? A možda i zato što mi i nakon deset godina zamirišu nakon što otvorim kutiju s božićnim dekorom! Vjerojatno sve od navedenog. Kako bilo, preporučam vam da ih ove godine i vi napravite, sami.

Ono što će vam trebati je sljedeće: - Cimet - Bijelo školsko ljepilo - 2-3 slamčice - Oblici za kekse - Valjak - Pek papir - Malo soka od jabuke - Škare

2 Prvo pomiješajte cimet i ljepilo, a postupno dodavajte sok dok ne dobijete kompaktno tijesto. Ubacite još cimeta, ako vam je tijesto premekano ili još soka od jabuke ako je pretvrdo ili presuho.

3 Razvaljajte tijesto na debljinu od 3-4 mm i izrežite željene oblike s oblicima za kekse.

6 Izrezane oblike stavite na pladanj ili karton prekriven pek papirom i svakih par sati ih okrećite jer će se tijekom sušenja tijesto savijati prema gore. Ukoliko primjetite da tijesto počinje pucati već na samom početku sušenja, možete ga dodatno navlažiti s malo soka od jabuke. Ornamenti se trebaju sušiti minimalno 24 sata.

7 4 Slamčice izrežite na manje komade i s njima napravite rupice na mjestima na kojima ćete provući trakicu o koju ćete objesiti ornamente.

Suhe ornamente možete iskoristiti kao natur dekoraciju bez posebnih ukrasa, ali ih možete i dodatno ukrasiti. Ja sam za dodatni efekt koristila gel za konturiranje u metalik zlatnoj i metalik brončanoj boji.

5

Kada ste zadovoljni s izgledom svojih cimet ornamenata, objesite ih na željenu trakicu (preporučam rafiju ako ste ostali na natur varijanti) i objesite ih na bor, dekorativnu granu ili ih iskoristite prilikom pakiranja poklona. DO!TS | 39


do!ts magazin