Page 30

Jednostavne kuglice od špage Piše: Mihaela Rak Fotografije: Ivona Biljuš

U

koliko ste se ovih blagdana odlučili za ukrase za bor u natur stilu, kuglice od špage su apsolutno neizostavne! Potupak izrade je iznimno jednostavan tako da u ovu aktivnost možete uključiti i djecu koja će u balonima i ljepljivoj avanturi uživati možda čak i više nego vi!

Prstima uzmite malo ljepila i nanesite na dio špage te je počnite namotavati oko balona. Ovo je prilično prljava, ali izrazito zabavna tehnika. Opustite se i uživajte! Nema toga (i koga) što malo vode kasnije ne može oprati.

Dodavajte ljepilo i postupno namotavajte špagu u svim smjerovima. Za izradu kuglica od špage možete koristiti dvije vrste ljepila – domaće ljepilo i ljepilo za drvo. Potrebno je pomiješati jednak omjer vode i brašna, staviti na laganu vatru te miješati metlicom dok se ne zgusne u kompaktnu masu sličnu pudingu. Ostavite da se potpuno ohladi. Pripremite domaće ljepilo, balone i špagu. Debljina špage određuje konačni izgled kuglice. Ako koristite tanku špagu, dobit ćete finije i nježnije kuglice dok su kuglice od deblje špage nešto robusnijeg izgleda. Osim špage možete koristiti i vunu u boji.

Napušite balone. Veličina balona određuje veličinu kuglice. Ukoliko želite manje kuglice, koristite balone za vodu. Zavežite špagu oko čvora balona i pripremite se za namotavanje špage. 30 | DO!TS

Kad ste završili s namotavanjem, zavežite čvor i ostavite kuglicu da se posve osuši. Kad je kuglica suha, probušite balon i pažljivo ga izvadite van.

Kuglice možete ostaviti u njihovoj prirodnoj boji ili ih možete obojiti lakom u spreju. Ako im dodate ukrasnu vrpcu, spremne su za ukrašavanje bora, no ujedno su i predivna dekoracija u tanjurima na stolu ili ormaru.

Profile for do!ts magazin

do!ts magazin  

Prvi broj do!ts magazina za promociju regionalne handmade kulture

do!ts magazin  

Prvi broj do!ts magazina za promociju regionalne handmade kulture

Advertisement