Page 127

Peciva s maslinama

- 200 g crnog brašna - 200 g brašna za dizana tijesta - žlica soli - malo bijelog papra - 100 ml mlakog mlijeka - žličica šećera - pola svježeg kvasca - 70 ml mlake vode - 50 ml maslinovog ulja - 100 g odkoštenih maslina

Pomješajte obje vrste brašna, dodajte sol i papar, uspite u posudu za mješanje, pa u sredini napravite udubinu u koju ćete staviti brašno u mlakom mlijeku i uz dodatak šećera rastopljenu polovicu svježeg kvasca. Pokrijte i ostavite na toplom da kvasac naraste. Zatim dodajte vodu i maslinovo ulje, pa zamijesite tijesto i ostavite ga da udvostruči obujam. Umiješajte odkoštene masline, podijelite na šest kruščića pa ih stavite u kalupe ili ih slobodno formirajte i ponovo ostavite da udvostruče obujam. Pecite ih 20 minuta na 200° C. Nakon što iz pećnice izvadite bakalar, ostavite ga da odmori nakon serviranja, a svoja vruća peciva servirajte uz hladnu marinadu od srdela. Istu ukrasite ukiseljenim matarom ili kaparama i maslinama.

Uz marinirane srdele i peciva s maslinama možete poslužiti Bolfan polusuhi rajnski rizling iz 2009. godine vinarije Vinski vrh Hraščine, vinogorja Zlatar, koji je i sam slatkasto-kiselkast kao i ovo jelo. Vino miriši na cvijeće, ali i voće, marelice i jabuke, vrlo je pitko i ugodno u ustima. Kao još jedna opcija nudi se Sauvignon iz 2005., obitelji Batič iz Vipavske doline u Sloveniji. Nešto je zreliji sauvignon, kompleksan i vrlo skladan. Vino je 15 mjeseci odležalo u bačvama od slovenskog hrasta, i nije filtrirano. Iako se radi o bijelom vinu, nije naodmet ga dekantirati. Možda se sauvignon blanc čini neobičan izbor uz marinirane srdele (Sardoni in savor tal.), ali kako mu kiseline nisu naglašene bit će zanimljiv uz ovo jelo iz talijanske regije Friuli Venezia Giulia.

Peciva s maslinama odlično će ići uz marinirane srdele

DO!TS | 127

do!ts magazin  

Prvi broj do!ts magazina za promociju regionalne handmade kulture

do!ts magazin  

Prvi broj do!ts magazina za promociju regionalne handmade kulture

Advertisement