Vandringer ved Nissum Fjord 2017

Page 1

Ro i sjĂŚlen Naturoplevelser To-dagesture Endagsture Medvirkende Kontakt os

VANDRINGER 2017

VED NISSUM FJORD


FJORDEN BAG HAVET 2


Vandringer ved Nissum Fjord ... fjorden bag havet - med højt til himlen og tæt ved jorden ... Nissum Fjord er et naturområde af international betydning for en række sjældne og truede arter. Især den store forekomst af fugle giver store oplevelser til gæster i området. Fjordens og dens opland er samtidig rig på kulturhistorie og byder på mange spændende oplevelser - både for øjnene og maven! Alt sammen formidles det af lokale guider med stor viden og fortællelyst. Læs mere på www.nissumfjord.dk

”Fjordlandskabet ligger med sit flade land bag havets klitter med højt til himlen, vind i håret og tagrørenes evige hvislen i ørerne. Et unikt naturområde, der giver lise til sjælen. Her er det godt at kunne strække øjnene”. Der tages forbehold for ændringer i programmet.

Jytte Paarup, guide

VANDRETURE VED NISSUM FJORD 2017 Fjordens fortryllende fortællinger Onsdag d. 24. maj og torsdag d. 15. juni....................575,Todagestur med naturoplevelser Onsdag d. 19. - torsdag d. 20. juli og Lørdag d. 16. - søndag d. 17. september.................1.450,-

Turene er baseret på, at vi kører i egne biler til start- og slutstedet for vandringen. Selvom du ingen bil har, er du velkommen. Det er muligt at bestille en taxa fra Vemb Station på tlf. 70223040 (afstanden er 1,6 km).

Rørdrum malet af: Jens Overgaard Christensen

3


Naturpark Nissum Fjord og Geopark Vestjylland ...natur med historie og geologisk arv... Lokale beboere i Nissum Fjord Netværket er sammen med Lemvig og Holstebro kommuner i færd med at gøre området til naturpark. Nissum Fjord er også en vigtig del af Geopark Vestjylland. Den geologiske fortælling om området kan føres tilbage til næstsidste istid for mere end 125.000 år siden, hvor Danmark i perioder var landfast med England, og havet senere dækkede landskabet. Det er muligt at vandre rundt om fjorden på stier forkælelse og rå naturoplevelser i et terræn præget af naturens stærke kræfter med vind, vand og sand. www.nissumfjord.dk www.geoparkvestjylland.dk

NATUR OG GEOPARK 4


Thorsminde og Vesterhavet ...stille fjord bag det barske hav... Kun en smal tange med klitter og slusen ved Thorsminde adskiller fjorden fra Vesterhavet. Uanset hvor man færdes i Thorsmindeområdet har man en dejlig udsigt til fjord, klit eller hav. Havnen ligger lige bag klitterne og indsejlingen, hvor den afgrænses af to lange moler ud i Vesterhavet. Stranden er et yndet turistmål om sommeren, da den ligger lige ved byen. Thorsminde har et autentisk lystfiskermiljø med gode fangstmuligheder af sild, hornfisk, makrel og fladfisk omkring slusen midt i byen. Om sommeren afholdes der åbne fiskeauktioner i Den Røde Auktionshal på Gl. Havn. Den største attraktion i Thorsminde, når man ser bort fra Vesterhavet, er det nyrenoverede Strandingsmuseum St. George, der fortæller historien om de to engelske linjeskibe, der strandede ud for Thorsminde juleaftensdag 1811. På to-dagsturene besøger vi Strandingsmuseum St. George og Thorsminde by.

5


6


Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle ...Et kig til stjernerne... De historiske omgivelser ved Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle er udgangspunktet for vandringerne ved Nissum Fjord. Skærum Mølle har været ejet af konger, munke og herremænd og været ramme om produktion af brændevin, strøm og teglsten og et center for udbredelse af viden. Det er hér, vi besøger Teglværksmuseet, Den Gamle Brugs og Per Kirkebys Hus for Sten og Stjerner, og her vi nyder stjernehimmelen på to-dagsturene. Overnatning på to-dagsturene finder sted i Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølles værelser.

HISTORISKE OMGIVELSER 7


Endagsture ... Fjordens fortryllende fortællinger... Vi starter ved Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle med en guidet rundtur i Per Kirkebys Hus for Sten og Stjerner, Teglværksmuseet og Den Gamle Brugs. Herefter er der frokost med lokale råvarer og introduktion til dagens vandreprogram.

Dato: Tid: Guide: Pris: Book:

Onsdag d. 24. maj og torsdag d. 15. juni 2017 Kl. 10.00 – 17.00 Jytte Paarup 575,www.visitholstebro.dk/booking/19296

Vi kører i egne biler til Harpøth Havn, hvorfra vi vandrer til Fugletårnet i Gørding. Undervejs fortælles om naturen og livet på og ved fjorden. Vi aflægger det Lille Fjordhus i Gørding et besøg, hvor der er rig mulighed for at se og høre om fjordfiskeri og rørhøst. I fjordhuset serveres kaffe og kage. Vandringen afsluttes med øl/vand og en sandwich. Rutens længde: 10 km.

FORTRYLLENDE FORTÆLLINGER 8


To-dagesture ... med naturoplevelser ved Nissum Fjord... Dag 1: Vi starter ved Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle med en guidet rundtur i Per Kirkebys Hus for Sten og Stjerner, Teglværksmuseet og Den Gamle Brugs. Herefter vil der være frokost med lokale råvarer og introduktion til dagens vandreprogram. Vi kører i egne biler til Harpøth Havn, hvorefter vandringen begynder til Fugletårnet i Gørding. Undervejs fortælles om naturen og livet på og ved fjorden. Vi aflægger det Lille Fjordhus i Gørding et besøg, hvor der er rig mulighed for at se og høre om fjordfiskeri og rørhøst. Evt. besøg i Gørding Kirke. Rutens længde: 10 km. Tilbage på Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle drikker vi en kop kaffe, og derefter er der mulighed for at deltage i en yogatime inden aftensmaden, hvor gæster fra lokalområdet deltager. Aftenen afsluttes med et oplæg om stjerner efterfulgt af stjernekiggeri – afhængigt af vejret.

Dag 2: Vi starter med morgenmad på Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle og introduktion til dagens vandreprogram. Herfra kører vi i egne biler nord om Nissum Fjord til Thorsminde, hvor vandringen på 6-8 km indledes. Turen går til Dødemandsbjerget syd for Thorsminde, hvor vi vandrer på klittoppen med udsigt til Nissum Fjord mod øst og Vesterhavet mod vest. Undervejs fortælles om de to linjeskibe St. Georges og Defences forlis, som danner baggrund for Strandingsmuseum St. George. Efter frokosten ved museet tager vi på en guidet tur rundt i Thorsminde, bl.a. til Nordmolen, ser på kystsikringer og Thorsminde Kirke. På hjemvejen syd om Nissum Fjord besøger vi Helmklink Havn og med udsigt til den fredede Fjandø. Turen er i alt 3 km. Dagen afsluttes med øl/vand og sandwich på Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle.

Dato: Tid: Guide: Pris: Book:

Onsdag d. 19. - torsdag d. 20. juli og Lørdag d. 16. - søndag d. 17. september Ankomst og indtjekning lørdag kl. 9.00-10.00. Senest afrejse søndag kl. 16.00. Jytte Paarup 1.450,www.visitholstebro.dk/booking/19298

9


Medvirkende ... personlige beretninger... Fjordens guide Jytte Paarup er guide på vandreturene. Hun har et indgående kendskab til fjordens historie og dens natur. Vi besøger Jyttes farbrors gamle fiskerhus i Gørding, hvor der er samlet redskaber, viden og oplevelser fra livet som rørhøster og fjordfisker.

Madens mester Karen Marie Germann fra Restaurant Den Røde Plads i Holstebro står for tilberedningen af alle måltider med gode vestjyske råvarer. Hun serverer det bedste fra havet, engene, agerlandet, heden og skoven og giver dermed gæsterne en mangfoldig smagsoplevelse.

10


Yoga og stjerner ... styrke og stilhed... Som afslutning på en begivenhedsrig dag har du mulighed for at deltage i en times yoga med en erfaren instruktør. Her oplever du, hvordan kroppen får styrke, smidighed, ro og velvære gennem nogle enkle yogaøvelser. Ved hjælp af dyb vejrtrækning glider øvelserne mere uhindret, og du kommer dybere i øvelserne. Alle kan være med også uden forhåndskendskab til yoga. To-dagesturene krydres med en fortælling om - og hvis vejret er til det - syn for sagn under himlen ved astronom fra Aarhus Universitet. Han giver os en gennemgang af stjernebillederne og deres ”mytologiske” baggrund.

RO I KROP OG SJÆL 11


K

PL

Fåre

521

181

Praktisk info

28

Bøvlingbjerg

Husk vandresko eller - støvler og tøj efter vejret.

Bøvling Fjord

Fåre Mølleå

Bækmarksbro Flynder Å

Mulighed for ekstra overnatning på: Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle Skærum Møllevej 4 7570 Vemb Tlf. 9748 1322 Flere oplysninger: VisitHolstebro Tlf. 9611 7080

Torp Nees Møborg

Thorsminde WC

Toilet

Kultur

Strandingsmuseum St. George

Dam h

Indkøb

Natur

Camping

Kunst & Kunsthåndværk

Kirke

Andre aktiviteter

181

28

NISSUM FJORD

Damhus Å Havn Helmklink Havn Fjandø Gørding Fugletårn Bjerghuse

509

Vemb

Damhus Å

Gørding

Nørhede Sønder Nissum

Ste Pla Folkeuniversitetscenteret Skærum Mølle

Nørre Vosborg

Felsted Kog

Rås

Ulfborg Kirkeby

Husby Plantage Vester 181 Husby Husby VEDERSØ KLIT

us Å

Harpøth Havn

Sønder Fjand

SKÆRUM MØLLE

Amstrup Søer

Nees Hede

Dødemandsbjergene

Kørerute

FOLKEUNIVERSITETSCENTRET

Sæk

INDFJORDEN

Bøvling Klit

16

Ulfborg

537 Husby Sø

Staby

Nørresø

Vedersø

Madum

Vedersø Kirke

Nørby

Opstrup

16 28

Ulfborg Plantage

Rejkær Plantage

Kl Nø