Page 1


PRECISION MADE. PRECISION PLAYED. T-Series evolution är ytterligare ett steg mot Titleists mål att tillverka världens bästa järnklubbor. Nya material, nya processer och nya finjusteringar ligger bakom ny precision som måste upplevas. Alla modeller är precisionsinstrument som vår forskningsavdelning tagit fram för såväl proffs som amatörer. För att läsa mer om helt nya T-Series, besök titleist.se


Jordan Spieth TITLEIST BRAND AMBASSADOR

©2021 Acushnet Company.


© 2021 Taylor Made Golf Limited.BÄTTRE PÅ ALLA PUNKTER Hos PING mäter vi framgångar både i vårt labb och på ditt scorekort. Med vår mest förlåtande driver någonsin, G425 MAX, i täten har vi lyckats uppnå en ny nivå av prestanda i hela G425-familjen. De beprövade innovationerna i våra G425-klubbor ger bättre resultat hela vägen från tee till green. Allt för att golfare på alla nivåer ska kunna njuta ännu mer av sitt spel.

TRE DRIVERS MED OLIKA KARAKTÄRER Tillgängliga i modellerna MAX (högst MOI), LST (låg spinn) och SFT (draw-vänlig) för att passa ditt spel.

UTRUSTADE MED ARCCOS CADDY SMART GRIPS ©PING 2020


VÅR MEST FÖRLÅTANDE DRIVER. NÅGONSIN. Det totala MOI-värdet i G425 Max snuddar vid 10,000 och sätter en ny standard för längd och precision. En 28 grams “CG-shifter”-vikt ökar det genomsnittliga MOI-värdet med 14% sett till samtliga inställningar; Draw, Neutral och Fade.


Innehåll Nr3 2021 16 SÅ HÖGT SKA DU PEGGA

22

Peggen är ett kärt verktyg på tee. Men hur vet man hur högt man ska pegga? Golftränaren Marlene Hedblom hjälper oss.

18 HÄR FINNS SVERIGES BÄSTA MEDLEMMAR

Banan anses som en av Sveriges bästa och träningsområdena är fantastiska. Därför är det kanske ingen slump att landets vassaste medlemmar finns på Bro Hof.

20 VINN ETT RYDER CUP-REGNSTÄLL

Abacus fyller 30 år och firar bland annat med att vara partner till Ryder Cup. I månadens tävling kan du vinna ett Ryder Cup-loggat regnställ av högsta kvalitet.

22 KORDA LYFTER DAMGOLFEN

Hon är bara 23 år gammal men redan rankad som en av världens bästa spelare. Samtidigt kämpar hon ständigt om titeln ”bäst i familjen”. Vi fick en exklusiv intervju med superstjärnan Nelly Korda.

28 VÄLJ RÄTT GOLFBOLL!

28

40

34

Hårda, mjuka, dyra billiga, lite spinn, mycket spinn. Det finns mängder av golfbollar att välja mellan – så hur hittar man egentligen rätt? Lugn, vi guidar dig till din favoritboll.

32 SKÖNA SKOR FÖR HÖSTGOLFEN Börjar dojorna bli trötta efter en intensiv säsong? Här är några bra tips på uppgraderingar i skogarderoben. 34 LJUSET I NORR

Park, skog, äng och seaside. Sundsvall visar upp sig från sin bästa sida – med golfen i fokus. Följ med på en härlig weekend i staden mellan bergen.

40 GOLFENS SKÖNASTE PROFILER

En har gjort nästan 5 000 birdies, en annan har +7,3 och Sveriges lägsta handicap. Möt fem profiler som gör golfvardagen lite roligare.

DORMY MAGASIN Utges av Dormy Golf, info@dormy.se, Salamandervägen 29, 702 36 Örebro. ANSVARIG UTGIVARE Anders Wall, vd, anders@dormy.se. ANNONS Mats Hedlund, mats@dormy.se. PRODUKTION Tobias Bergman, tobias.bergman@dormy.se. FORM Michael Blixt micke@dormy.se. TRYCK Quad/Graphics Europe. www.quad.com. Quad Graphics arbetar med modern teknologi för att minska miljöpåverkan och är ett av de första tryckerierna i Europa att använda 100% förnyelsebar energi. Dormy klimatkompsenserar tillsammans med Quad Graphics för denna produkt och bidrar till ClimatePartner som arbetar med klimatstödjande åtgärder.

8

/ HÖST 2021


CHAMPION

MAJOR CHAMPION JON RAHM In a thrilling Father’s Day win, the new World #1 used Epic Speed to capture his 1st Major.

2021 U.S. OPEN ©2021 Callaway Golf Company. Callaway, the Chevron device, Epic, Epic Max, and Jailbreak A.I. Velocity Blades are trademarks and/or registered trademarks of Callaway Golf Company.

EPIC SPEED


F ÖR S T U T / L E DA R E N

Den efterlängtade familjegolfen

A

tt kalla det för comeback är kanske att ta till lite för stora ord, men någon form av återkomst får jag nog ändå benäm-

na det som. Jag är på golfbanan igen! Betydligt mer regelbundet än tidigare. För jag måste erkänna att jag har haft en period i livet när golfen som fritidsintresse har fått stå tillbaka. Det går såklart att skylla på många saker och jag har många gamla golfkompisar som resonerat på samma sätt, men det har helt enkelt varit en period där det funnits annat i livet som kallat på uppmärksamheten. Men så en dag händer det. Barnen är lite äldre och efter några års (påtvingad) golfträning, som vi två golfspelande föräldrar anser att barnen ska gå på, så har de äntligen hittat intresset själva. Vi vet vad golfen har gett oss och vi har målat upp en bild om att på somrarna ska vi spela golf och på vintern åka skidor, där alla i familjen är nöjda och glada. Riktigt så idylliskt är det kanske inte ännu, golf tar tid att lära sig och steget från rangen ut på banan är stort. Men med de senaste årens golfhype började barnens kompisar att spela och plötsligt är det barnen som tjatar om att åka till golfbanan. En magisk känsla att bli medbjuden av barnen till rangen en vardagskväll och kanske kunna bidra med något litet tips – och det har gjort att golfglöden plötsligt har kommit tillbaka till mig.

10

/ HÖST 2021

Det har sagts så många gånger förr, men är värt att sägas igen. Golf är den perfekta sociala sporten. Handicapsystemet gör det möjligt att spela på rättvisa villkor – gammal mot ung, nybörjare mot proffs eller i par och blandat mellan könen. Ja, det är svårt att hitta andra sporter som är lika inkluderande. Sedan är det såklart ett plus att återkomsten har varit betydligt enklare än vad jag trodde. Jag hoppas att det beror på bra grundträning och starkt muskelminne, men ska jag vara riktigt ärlig så handlar det nog mer om hur bra utrustningen har blivit. För min del har det framför allt märkts på drivern. Det kanske inte går så förskräckligt mycket längre men jag slår oftare vettiga slag som landar närmare det jag tänkt mig, trots en lägre träningsdos. Det gör såklart också att motivationen ökar (samt att jag kan hålla undan för barnen några år till…). Att få tillbaka glöden och göra frekventare besök på klubben innebär också att jag med glädje ser många nya golfare i tjugoårsåldern. Nu är det många som går från andra idrotter och gör golfen till sin sport. Det är kul att se den nya generationens golfare hänga på banan där golfglädjen handlar lika mycket om att vara på banan och umgås som att jaga lägre handicap. Att dessutom överhöra snacket på rangen om att de kollat på Youtube och fått tips om hur de slår drivern 30 meter längre bekräftar att sättet att lära sig och konsumera

golf moderniseras och utvecklas. Det, i kombination med att säsongen förlängs genom att allt fler golfhallar växer fram och gör golfen ännu mer tillgänglig, är spännande. Men innan vi kliver in i hallarna igen har vi den finaste delen av säsongen kvar, där banorna är som vackrast. En golfrunda efter jobbet på sensommaren med nyfunnen golfglöd är en svårslagen känsla. Anders Wall, VD Dormy

ANDERS WALL Verkställande direktör, DormyF ÖR S T U T / G OL F PA N E L E N

Vilket slag från karriären har varit mest minnesvärt och hur svårt är det egentligen att hålla frustrationen i styr? Vi har frågat tourprofilerna Peter Hedblom, Carin Hjalmarsson och Peter Hanson om deras relation till utrustning. ”Jag spelade oftast bättre när jag blev lite förbannad men det gäller ju att hantera det”

PETER HEDBLOM:

CARIN HJALMARSSON

PETER HANSON

VILKEN VAR DIN ALLRA FÖRSTA GOLFKLUBBA?

”Jag minns att jag hade en sandwedge som jag tejpade med svart tejp på skaftet. Bunkerslag var min favorit och det fanns en kille som hette Jan Andhagen som var bäst på bunkerslag och hade svart skaft, så jag tejpade mitt för att det skulle se lika coolt ut.”

”Jag vet inte exakt. Men min pappa hade en kompis som sålde golfklubbor på den tiden och han hade något klubbmärke för nybörjare. Så det var nog någon juniorklubba eller en avkapad damklubba från honom.”

”Den var lätt! Det var en järnfemma som var avsågad och med bara ett tejpat grepp.” Psst! Vill du se mer av Peter Hansons avsågade järnfemma och få bra tips om järnklubbor finns det på vår Youtubekanal. Videon heter Dormys Järnkväll med Peter Hanson (live från 24/3).

HUR GÅR DU TILLVÄGA NÄR DU FUNDERAR PÅ ATT STOPPA NÅGOT NYTT I BAGEN?

”Nu var det ju ett tag sen. Men när jag spelade på touren var jag otroligt noga, speciellt med järnklubbor. Jag slipade tån på varenda klubba för jag ville ha det perfekta utseendet. Det var kanske inte min sponsor TaylorMade så nöjd med.”

”Jag har spelat med Ping-klubbor de senaste 20 åren så jag pratar med dem och provar ut. Det ska både kännas bra och att jag vet att de är rätt inställda för mig. Men jag är också väldigt visuell av mig så det är också viktigt att de ser riktigt bra ut.”

”Om jag byter boll och driver gör jag det alltid under vinteruppehållet, aldrig mitt under säsong. Wedgar byter jag rätt ofta för det är viktigt att de har bra skåror, är vassa och är i bra skick. Jag byter inte järnklubbor så ofta men jag är ganska petig med hur de ser ut.”

VILKET SLAG FRÅN KARRIÄREN MINNS DU ALLRA MEST?

”Förr svarade alltid när jag slog en järnetta på ett British Openkval. Men nu svarar jag istället tredje varvet på Winged Foot US Open 2006. Jag låg i fjärde bästa boll och gjorde en Hole-inone på tredje hålet.”

”Det som poppar upp är andraslaget på hål 18 på US Masters 2012 på andra rundan. Då slog jag upp en järnsexa kanske en decimeter från hål. Det var för att ta ledningen så det var ett häftigt slag!”

HUR MÅNGA KLUBBOR HAR DET GÅTT ÅT I ILSKA GENOM ÅREN?

”Det har kanske gått åt 15. Man har ju ett humör, men jag slog nog mer klubbor i marken utan att de gick sönder. Garcia kallade mig för Boom Boom. Men en gång i Tyskland slog jag utslaget i vattnet på 18:e hålet och knäckte drivern över knät.”

”Det är putten år 2000 på Loch Lomond när jag avgjorde Solheim Cup för Europa. Det var en tre-fyra-metersputt som avgjorde alltihop. Den gick långsamt, långsamt mot vänsterkant på hål och slank i. Det är svårt att slå faktiskt!” ”Inte jättemånga ändå, men det har nog gått åt några stycken. Jag hade ett väldigt hett temperament, framförallt när jag var yngre. Men det har för det mesta gått att laga dem. Jag spelade oftast bättre när jag blev lite förbannad men det gäller ju att hantera det och inte förstöra för sig själv, det fick jag jobba med!”

12

/ HÖST 2021

”Oj, lite för många! Jag har lite humör och kan bli lite irriterad där ute när det inte går som jag vill.”


TEAM ECCO WEARING BIOM® H4

WA L K A LO N E

YO U W I L L N E V E R


P E G GU I DE N / H U R HÖ G T S K A JAG P E G GA?

Så högt ska du pegga! För drygt 100 år sedan blev peggen en självklarhet i golfarens utrustning. Dessförinnan byggde man ihop en liten hög av sand att lägga bollen på. Den klassiska träpeggen uppfanns av en tandläkare från New Jersey som blev trött på att smutsa ned sina händer inför varje utslag. Så hur peggar vi egentligen bäst för respektive klubba? Vi har tagit hjälp av proffstränaren Marlene Hedblom för lite grundläggande tips.

PEGGA MED DRIVER ”Med drivern vill vi slå upp på bollen och därför peggar vi högt, långt fram i stansen. Har du en sving där du kommer väldigt brant in på bollen kan det vara bra att pegga lite lägre medan du med en flackare sving kan pegga högre. En bra tumregel är att halva bollen ska synas ovanför klubbhuvudet, börja där!”

PEGGA MED HYBRID ”När du peggar med hybriden är standardsvaret: pegga lågt i mitten av stansen. Vill du ha en högre eller lägre bollflykt, behåll den låga peggen och ändra istället svingen så att du träffar ned- eller upp på bollen. Du kan även experimentera med att flytta bollen lite framåt eller bakåt i stansen.”

PEGGA MED WOODS ”Till skillnad från drivern vill vi med fairwaywoods slå mer ned på bollen. Fairwaywoods har högre loft än drivern och behöver därför inte lika mycket hjälp för att få en hög bollflykt. Träffytan är också betydligt mindre, så för att få störst utdelning av sweetspot peggar vi lågt.”

PEGGA MED JÄRN ”På järnklubborna sitter sweetspot strax under mitten på träffytan. Därför är det viktigt att inte pegga för högt när du ska slå ut med en järnklubba. Bara tillräckligt för att skapa ett bättre läge, så att bladet på klubban träffar bollen underifrån.”

14

/ HÖST 2021

MARLENE HEDBLOM

BRA ATT TÄNKA PÅ: • Generellt peggar de flesta för högt med järn, hybrider och fairway woods och för lågt med driver. • Ibland är tee lite ojämn, se till att du alltid peggar på en så plan yta som möjligt. • Pliktområde eller out på ena sidan? Pegga på samma sida av tee som hindret ligger, så slår du ”från” hindret. • Är du nybliven golfare? Pegga alltid från tee, då garanterar du att bollen ligger bra.


THE DAYS

COUNT. Finns i både damoch herrmodell.

ve Forest Gre

e Yale Longsle

NYHETER FRÅN ABACUS

Dunes Hybrid Vest Forest Green

MAKE

en

Swedish quality and design Since 1991


F ÖR S T U T / S V E R IGE S BÄ S TA M E DL E M M A R

Här finns Sveriges bästa golfare Bro Hofs Stadium Course anses av många som Sveriges vassaste bana. Så kanske är det heller ingen slump att landets bästa golfspelare finns på just den klubben. Här är handicapsnittet 10,66 – lägst i landet. TEXT: FANNY PERSDOTTER

Hur kommer det sig att Brohof toppar listan? – Vårt fokus har alltid legat på golfbanorna. Vi ser alltid till att ha snabba, tuffa greener och bra fairways. Vi har väldigt bra träningsmöjligheter med en nybyggd driving range, ett ambitiöst närspelsområde och fyra övningsgreener. Detta gör att seriösa golfspelare är på klubben mycket och ständigt utvecklar sitt golfspel, säger Maria Bengtsson, Club & Marketing Manager på Bro Hof. Hur är fördelningen mellan låg-, medel- och höghandicappare? – Efter att ha kollat lite statistik: Vi har 1 130 medlemmar. Av dem är 81 plushandicappare, 471 singelhandicappare, 420 som ligger mellan handicap 10 och 20. 158 medlemmar har 20 och högre. Har Bro Hof alltid haft lågt handicapsnitt? – Ja, klubben har sedan start haft väldigt duktiga golfspelare. Hur upplevs banorna för medelgolfaren? – The Stadium Course är en utmanande golfbana för alla spelare. Banan karaktäriseras av breda fairways, stora bunkrar och mycket vatten. Banan kan spelas från fem olika tees och vinden är nästan alltid i spel. Vi har gjort stora arbeten med att korta gul och röd tee för att banan ska upplevas som lite ”lättare” för medelgolfaren men fortfarande vara utmanande. The Castle Course har samma höga kvalitet men upplevs lättare, den är lite kortare med inslag av Links-känsla.

16

/ HÖST 2021

Här är listan över Sveriges bästa klubbar: GOLFKLUBB

SNITT

Bro Hof G&CC PGA Sweden National Ullna Golf Club Hills Golf & Sports Club Vallda G&CC Sand Golf Club Stockholms Golfklubb Frösåker Golfklubb Vidbynäs Golfklubb Ljunghedens Golfklubb Lidingö Golfklubb Göteborgs Golf Klubb Barsebäck G&CC Österåkers Golfklubb Hooks Golfklubb Elisefarm Golf Club Fågelbro G&CC Gävle Golfklubb Lannalodge Golfresort Mälarö GK Skytteholm

10.66 10.83 14.10 14.70 14.70 17.53 17.58 18.09 18.49 18.49 18.80 18.80 19.01 19.20 19.34 19.39 19.70 19.97 20.26 20.27


F ÖR S T U T / S V E R IGE S BÄ S TA M E DL E M M A R

FOTO:: LENNART HYSE

HÖST 2021 /

17


TÄV L I NG / V I N N E T T R E GN S TÄ L L

18

/ HÖST 2021


TÄV L I NG / V I N N E T T R E GN S TÄ L L

Abacus och resan mot Ryder Cup

Abacus har länge varit ett av svenska golfares favoritvarumärken. Nu laddar det skånska företaget för en intensiv höst – med Ryder Cup-deltagande och 30-årsfirande. TEXT: TOBIAS BERGMAN

D

et finns många som sneglat avundsjukt på det svenska golfmodet. Passformen, färgerna, designen, funktionen och attityden har i många fall skakat om och förändrat en traditionell och konservativ golfvärld – och satt stora avtryck på såväl proffstourer som klassiska klubbar. Därför är det heller ingen slump att det finns en överrepresentation av svenska varumärken på den globala golfmarknaden. Galvin Green, Daily Sports, Peak Performance, J.Lindeberg, Röhnisch är goda exempel på företag som verkligen har drivit på utvecklingen. I skånska Dalby finns ytterligare ett. Här hittar vi nämligen Sven-Olof Karlssons livsverk Abacus, som i år fyller 30 år. Vad som började som en agentverksamhet blommade snabbt ut till en insikt om att det saknades funktionella golfkläder på marknaden – vilket i sin tur drog i gång en händelsekedja som inte var helt planerad. Nu är Abacus en av de svenska jättarna. – Lagom till 30-årsdagen mår vi bättre än någonsin skulle jag säga. Vi har ett otroligt team som alla bidrar till den framfart vi har idag. Det händer mycket roligt och spännande, både med företag och produkter. Jag kunde inte vara mer stolt över var vi är idag, säger Karlsson. Hur firar ni 30-årsdagen? – På flertalet sätt, dels med lite jippo

tillsammans med kunder såklart, då vi gärna vill fira tillsammans med våra återförsäljare. Sen ska vi såklart också fira gemensamt med vår personal som dagligen ser till att vi kommer framåt och utvecklas på det sätt som vi sätter upp tillsammans. Ni har ju en intensiv höst framför er med delaktighet i Ryder Cup, där ni har möjlighet att sälja licensierade plagg. Vad innebär det att vara partner där? – Såklart är jag otroligt stolt över att Abacus är en del av detta event och att kunna förknippa sig med Ryder Cup som varumärke. Vi har jobbat hårt för att komma dit, och det är ett bevis för oss att vi som företag är en samarbetspartner som Ryder Cup vill jobba med. Samtidigt bottnar ju båda våra varumärken lite i samma sak; en stor passion för sporten golf, som vi vill fortsätta att utveckla och vara en stor del av. Till sist – vilket enskilt plagg har varit er största framgång under alla år? – Inget enskilt plagg sådär, men våra regn och vindprodukter är ju utan tvekan de som sålt mest under åren och det som vi är bäst på. Pitch har på något sätt funnits med sedan 2005, men den Pitch 37.5 som vi ser idag är väsentligt bättre med extrem stretch/rörelse och hög andningsförmåga.

Tävling Vinn ett Ryder Cupregnställ! Du kanske inte blir uttagen till Ryder Cup i höst, men du kan i alla fall se ut som en del av laget. Nu har du nämligen chansen att vinna ett Abacus Pitch 37,5, med Ryder Cup-logga.

GÖR SÅ HÄR: 1) GÅ IN OCH PRENUMERERA på Dormys Youtube-kanal. https://www.youtube.com/ dormygolfeurope 2) TITTA PÅ FILMEN ”Vinn ett Ryder Cup-regnställ från Abacus” 3) SVARA I KOMMENTARSFÄLTET Tävlingen pågår till 10 september, då vi drar en vinnare.

HÖST 2021 /

19


I N T E RVJ U / N E L LY KOR DA

20

/ HÖST 2021


I N T E RVJ U / N E L LY KOR DA

Golfens nya superstjärna För några år sedan kallades hon bara för “Jessica Kordas lillasyster” eller “Petr Kordas dotter”. Men liten har blivit stor. Nu är Nelly Korda är bäst i världen – och mest känd i sin sanslösa sportfamilj. TEXT: TOBIAS BERGMAN

f Världsstjärnan Nelly Korda, som först nu när hon är bäst i världen också kan säga att hon är bäst i familjen.

D

et sägs att miljön och omgivningen kanske är den viktigaste faktorn för någon som vill bli bra på idrott. Så vad har vi då? En pappa som har vunnit Australian Open i tennis och varit tvåa i världen. En mamma som representerat Tjeckoslovakien i OS -tennisen 1988 och legat på 26:e plats på världsrankingen. En fem år äldre syster som har tagit sex titlar på LPGA-touren. En något yngre lillebror som redan plockat sin första seger på tennisens ATP Tour. Miljö? Miljö. Nelly Korda, 23 år, skrattar i luren. – Man kan säga att min uppväxt har varit ganska sportorienterad. Även om fem femtedelar av familjen Korda har satt stora avtryck inom sportvärlden de senaste decennierna, så är det redan Nelly som är den klarast lysande stjärnan. Hon har vunnit 6 titlar på touren, gått obesegrad genom sitt första Solheim Cup och tog i somras sin första seger i en major när hon vann Women’s PGA Championship. Bara 23 år gammal rankas hon nu som nummer 1 i världen. Trots att hon för bara några år sedan alltid introducerades som “Jessica Kordas lillasyster.”

– När man satsar på sport som jag gör är det skönt att växa upp i en familj där man alltid har någon att luta sig emot. Även om det så här långt har varit fler toppar än dalar för min del så är ju en idrottskarriär lite av en berg- och dalbana och att ha någon i familjen som har varit uppe på de där höjderna gör ju att man själv vet att det är möjligt att ta sig dit. Hur mycket hjälper det att ha en storasyster som också är en duktig spelare? – Det är fantastiskt, inte minst att resa så mycket tillsammans och tillbringa tid med någon man tycker om. Hon har verkligen ett hjärta av guld och det har varit mycket värt att hon har hjälpt mig tillrätta i tourlivet. Din pappa Petr Korda är känd bland många svenskar eftersom han hade en bra tenniskarriär under en era där svensk tennis stod på toppen. Vad har du lärt dig från honom? – Jag lär mig fortfarande från honom, hela tiden. Han vet hur man skapar en bra planering, hur man tar hand om sin kropp och ser till att vi inte bränner ut oss. Han är också bra på att lugna ned oss. Han var väl också en hyfsad golfare tidigare. Kan han fortfarande lira? – Pappa var riktigt bra. Han nådde scratch och sen slutade han i princip att spela. Men jag spelar något varv då och då med honom och det blir alltid jämnt av någon anledning. Jag fattar inte hur han gör. >

HÖST 2021 /

21


I N T E RVJ U / N E L LY KOR DA

Det är slutet av maj, US Women’s Open på klassiska Olympic Club i San Francisco väntar runt hörnet och huvuddelen av världens bästa spelare förbereder sig genom att spela den nya matchtävlingen i Las Vegas. Men ett välkänt namn saknas i fältet. Nelly Kordas. Som en del i upplägget för att maximera chanserna att vinna världens viktigaste tävling så har hon bestämt sig för att avstå det penningstinna tourstoppet, för att i stället göra sig redo på andra sätt. Ett ovanligt vägval på damsidan, där de flesta spelare peggar upp i stort sett i varenda tävling. Men det säger också en hel del om Nelly Korda. Trots ung ålder har hon redan insett att måttstocken på en golfares karriär handlar om majors, snarare än intjänade dollar eller titlar på den vanliga tourcirkusen. – Eftersom jag är den högst rankade amerikanska spelaren så blir det förstås lite extra förväntningar på mig inför ett US Open, men jag försöker att inte tänka på det så mycket, säger hon till Dormy Magasin. Varför är just US Open så speciellt? – Alla majors är speciella. Men US Open sticker ut eftersom det var den första majortävlingen som jag spelade när jag bara var 14 år gammal. Så den har en särskild plats i hjärtat. Årets tävling på Olympic Club slutar dock med ett oväntat fiasko. Korda slår snett från tee, hamnar i ständiga problem i den saftiga ruffen och den sjunde starten i tävlingen avslutas efter bara 36 hål. Men bara några veckor senare får hon sin revansch – och den är rejäl. Först vinner hon Meijer Classic på LPGA-touren och tar sin femte seger. Veckan därpå är hon helt outstanding i Women’s PGA Championship på Atlanta Athletic Club och tar sitt livs första majortitel tre slag före landsmanninnan Lizette Salas som är den enda spelaren som är i närheten av att utmana henne. Samtidigt med segern tar hon över förstaplatsen

22

/ HÖST 2021

h Systrarna Jessica och Nelly Korda efter att Nelly (höger) vunnit The Meijer LPGA Classic 20 juni, 2021 I Grand Rapids, Michigan. f Redan vid sex års ålder började hon satsa på golfen, hon spelade sin första major som 14-åring och nu 23 år gammal är hon rankad etta i världen – hur ska detta sluta? g Enligt Nelly Korda är att vara en bra förebild och inspirera andra en viktig del i hennes karriär. Till det hör givetvis att skriva en och annan autograf.


I N T E RVJ U / N E L LY KOR DA

på världsrankingen från sydkoreanskan Jin Young Ko. – Det känns fantastiskt, ärligt talat. Det har inte sjunkit in ännu, men som idrottare försöker du hela tiden uppnå ännu mer och sätter nya mål för dig själv. Men det här ska jag sitta ned och njuta av ett tag, säger hon efteråt. Sveriges landslagscoach Patrik Jonsson är imponerad av uppvisningen: – Hon är en av några få unga superstars som kommer att finnas med och föra damgolfen in i en ny era, med kraft, aggressivitet och härlig spelförståelse. Nelly är precis vad damgolfen behöver, en ung amerikansk världsstjärna. Hon har vunnit en major nu, men fler lär det bli. Scenen var kittlande när startern annonserade spelarnamnen på Diamond Resorts första hål i januari tidigare i år. Annika Sörenstam skulle efter 13 års frånvaro i LPGA-sammanhang visa upp sig på golfbanan igen. Visserligen bara i kändisklassen i denna tävling och inte bland proffsen (den riktiga tävlingscomebacken kom att vänta ytterligare en månad). Hennes spelpartner? Den 28 år yngre Nelly Korda. Och samtidigt gick en flyktig ungdomsdröm i uppfyllelse. – Det var riktigt coolt. Jag minns faktiskt när hon hålade ut från fairway för eagle på det avslutande hålet i hennes sista US Open 2008. Annika är verkligen den bästa genom tiderna inom damgolfen och jag trodde aldrig att jag skulle få möjligheten att spela med henne. Men ronden är också ett bevis på hur tiden har gått – och en spännande ögonblicksbild på hur tidlös elegans möter kraftfull och modern svingteknik. De senaste åren har längdutvecklingen på damtouren börjat ta fart på allvar och spelet kan vara på väg att genomgå en liknande transformation som herrtouren redan har gjort. I skrivande stund så befinner sig fyra spelare över 280-yardsstrecket i snitt och vi ser att betydligt fler lägger tid och energi på >

HÖST 2021 /

23


I N T E RVJ U / N E L LY KOR DA

f Korda har som nytt för 2021 signerat klädkontrakt med Svenska J.Lindeberg, kul tycker vi!

”Hon är en av några få unga superstars som kommer att finnas med och föra damgolfen in i en ny era, med kraft, aggressivitet och härlig spelförståelse.”

24

/ HÖST 2021

att hitta mer längd. Nelly Korda är en av spelarna som driver på den revolutionen. – Hon har en ren teknik med potential att kunna leverera mycket fart på bollen. Rörelsen ser naturlig ut med få saker som egentligen kan gå fel. Därför ser vi henne högt uppe i resultatlistan varje vecka, säger Patrik Jonsson. – På PGA-touren har det ju handlat om ett power-game i ganska lång tid nu och LPGA börjar gå ditåt, men vi är inte där ännu. Banorna sätts fortfarande upp ganska kort och lätt. Undantaget är majors, så de spelare som slår långt har definitivt en fördel där. För min del kan det gärna få bli ännu längre banor. Kör på bara, säger Nelly Korda och skrattar. Det här är ju en ingrediens som sannolikt har gjort damtouren ännu mer populär än tidigare. Vilka andra förklaringar ser du till att damgolfen har medvind just nu? – Jag tror att det handlar om att kvinnoidrott får mer uppmärksamhet rent generellt numera. Sedan måste jag lyfta fram vår tourchef Mike Whan, som tyvärr slutar nu, men han har gjort ett fantastiskt jobb för att öka intresset. Han har haft ett mantra till oss spelare och det är att “se till att lämna touren i bättre skick än vad den var när du kom dit.” Det är bra! Hur känns det att befinna sig mitt i den här omställningen? – Jättebra. Att kunna inspirera andra betyder så mycket för mig och det är därför jag spelar spelet. Nu låter du inte direkt som en 23-åring… – Haha, jag vet att jag låter mycket äldre ibland. Det känns jättekonstigt, men jag har varit tvungen


I N T E RVJ U / N E L LY KOR DA

f Hon slår långt och skulle gärna se att det spelades längre banor på damsidan där hennes långa slag gynnar henne gentemot motståndet. Men då gäller det att hålla sig på fairway…

att mogna snabbare än många andra på grund av att jag finns här ute i en roll som förebild och som någon andra ser upp till. Så jag måste se till att uppföra mig och göra de rätta sakerna. Du har också bytt stil på banan i år, eftersom du har signat nytt klädavtal med svenska J.Lindeberg. Varför blev det så? – Eftersom jag växte upp i Europa så har företaget funnits på min radar tidigare och därför hoppade jag på när jag fick chansen. Jag tycker att deras kläder är sportiga men ändå har stil. Det passar perfekt för mig. Dessutom är de bekväma. Hur intresserad är du av kläderna som du har på dig på banan? – Jag vill ha varma kläder, eftersom jag är frusen av mig! Så det är kanske tur att de gör skidkläder också. Jag tar alltid en del tid på mig för att välja mina outfits och har redan fått höra att många tycker att jag klär bra i JL. Den typen av komplimanger uppskattar jag. Solheim Cup i skotska Gleneagles 2019 blev en effektfull slutpunkt på norskan Suzann Pettersens långa karriär. Som tourspelare. Men framför allt som motor i det ständigt nederlagstippade europeiska laget. När hon sänkte birdieputten på det sista hålet mot Marina Alex så innebar det en oväntad seger för Europa och i Pettersens ögon också det ultimata sättet att lämna spelet på – och den putten blev sannolikt det sista slag hon slog i tävlingssammanhang.

Samma vecka tog en annan Solheim Cup-karriär sina första steg. Nelly Korda svarade nämligen för en fenomenal debut och gick obesegrad genom sina fyra matcher. I singel besegrade hon svenska Caroline Hedwall med 2/0 och var därmed en bidragande orsak till att USA var så nära att vinna på bortagräs. I höst ska det bli revansch. – Det kommer att bli så roligt. Gleneagles var fantastiskt och det kändes väldigt kul att spela tillsammans med syrran i parspelet. Du svarade för en riktigt bra debut. Vad minns du mest av veckan? – Vi spelade riktigt bra, så det var ingen total besvikelse. Jag tycker att vi kunde lämna med högt huvud och trots att vi förlorade njöt jag av upplevelsen. USA är ju alltid stor favorit, men ändå känns det som att det oftast blir väldigt jämnt – hur kommer det sig? – Den fina atmosfären bidrar till att spelare och lag kan lyfta sig. Matchspel är något helt annat, styrkeförhållandena jämnas ut och en del växer i situationen. Min syster Jessica är en av dem. Räkna med att se syskonen spela ihop i Ohio – och säkert också i ledarbollar i majorsammanhang längre fram. Något säger att det finns gott om utrymme för många fantastiska familjefejder att vänta de närmaste åren. För Jessica Korda. n Och för “Jessica Kordas lillasyster”.

FAKTA NELLY KORDA Ålder: 23 år Bor: Bradenton, Florida Familj: Pappa Petr Korda, mamma Regina Rajchrtová, syster Jessica Korda, bror Sebastian Korda. Meriter: Vunnit sex titlar på LPGA Tour, varav tre under 2021. En majorseger, Women’s PGA Championship 2021. Aktuell: Nybliven etta på världsrankingen

HÖST 2021 /

25


U T RU S T N I NG / VÄ L J R ÄT T B OL L

Hitta rätt i golfbollsdjungeln

26

/ HÖST 2021


U T RU S T N I NG / VÄ L J R ÄT T B OL L

En del spinner mycket, andra lite. Vissa är billigare medan somliga kostar mer. Någon känns mjuk och en annan är hård. Så hur ska man egentligen hitta rätt bland alla modeller i djungeln av golfbollar? Vi tog hjälp av Dormy Örebros Max Eriksson – som guidar dig till ett bättre val. TEXT: FANNY PERSDOTTER OCH JOHAN BLOM

Varför finns det olika typer av golfbollar? – Det enkla svaret är: för att det finns olika typer av golfare. Egentligen så är tourbollarna, de lite dyrare bollarna, bättre rent tekniskt för alla. Men alla har olika ambitionsnivå och därför finns det andra bollar som är lite billigare för de som bara spelar för att de tycker att det är kul och vill ha det sociala. Vad skiljer en 2-delsboll mot en som är 3-, 4- eller 5-delad? – Man kan säga såhär, ju fler delar en boll har desto fler egenskaper kan den ha. Är det en 2-delsboll så har du skalet och en kärna bara – då kan man inte få in så mycket teknologi. Medan skillnaden mellan en 4-delad eller 5-delad kanske inte är så stor. Vad är kompression? – Kompression är trycket i kärnan på bollen, lättast förklarat. Tourbollar har en kompression på 90-110, spinn/kontroll 50-80 och distansoch dambollar under 50. Hur vet man hur mycket man själv komprimerar bollen? – Ju högre klubbhastighet man har desto mer kommer man komprimera bollen vid träffen. Det lättaste sättet att ta reda på sin svinghastighet är att testa i en launch monitor som bland annat finns i våra testcenter. Vad händer om man spelar på en för mjuk eller en för hård boll? – Om någon med en väldigt hög klubbhastighet slår på en boll med låg kompression kommer bollen tryckas ihop för mycket. Spelar man på en för mjuk golfboll blir det svårare att kontrollera bollflykten och spridningen på slagen kan bli större. Spelar man istället på en

för hård boll får man inte ut de tänkta egenskaperna och ingen riktig hjälp av bollen. Vad är den främsta egenskapen man tappar när man väljer att spela på 2-delsboll? – Framförallt spinn, på inspel och spelet runt greenerna. Vad händer om skalet är skadat? – Det kan påverka bollflykten. Är det en större skada kan det även påverka bollträffen och bollens egenskaper. Hur kan bollmodell påverka utgångsvinkeln? – Det finns bollar som har inbyggt i sina egenskaper att de ska ha lägre eller högre utgångsvinkel. Vet man att man behöver lite extra hjälp med att få en hög bollbana kan det vara bra att välja en sån boll. Hur kan det gynna ens spel att hålla sig till ett märke och en modell på boll? – Det blir mer förutsägbart. Du får samma egenskaper på bollen hela tiden så även om du inte är den jämnaste spelaren så kan du ändå efter ett tag veta hur bollen beter sig. Byter du boll så blir det ytterligare en faktor som inte går att kontrollera lika bra. Har du något tips för hur man ska välja rätt golfboll? – Anpassa boll efter ambitionsnivå, men välj en så bra och komplex boll som möjligt med dina förutsättningar. Och se till att kompressionen på bollen stämmer överens med din svinghastighet. Vi i varuhusen hjälper gärna till!

TRE TIPS:

1

SLÄPP PRESTIGEN! Bara för att världsstjärnorna du ser på tv spelar med en viss bollmodell så betyder det inte automatiskt att den är det bästa valet för dig också. Det kan absolut vara det för många men trenden är att fler och fler går över till en mjukare golfboll.

2

BYT INTE BOLL Testa olika modeller ordentligt. När du hittat en modell som du gillar, fortsätt träna med den och använd dig inte av de slitna, upphittade stackarna som ligger lägst ned i bagen. Att verkligen spela in sig på en och samma bollmodell kommer vara värdefullt i det långa loppet. När du funnit din favorit, fortsätt med den!

3

SPELA MED FRÄSCHA BOLLAR För att få så bra bollträff som möjligt och få ut egenskaperna i bollen gynnas du av att spela på nya fräscha bollar. En äldre och nött boll sliter också mer på dina klubbor och träffytans skåror än vad en ny boll gör.

HÖST 2021 /

27


U T RU S T N I NG / VÄ L J R ÄT T B OL L

På Dormy delar vi in de olika bollmodellerna i fyra kategorier – tourbollar, spinn/kontroll, distansbollar och dambollar. TOURBOLLAR En bollvariant för de skickligaste golfarna, de som svingar snabbast och träffar bollen hårdast. Med det menas dock inte att du behöver vara Bryson DeChambeau för att spela på tourbollar. Det räcker att du komprimerar bollen tillräckligt vid bollträffen för att få ut maximalt av tourbollens egenskaper. Skalet på tourbollar är tillverkat i Uretan, ett material som klarar hög påfrestning men samtidigt är relativt mjukt så att du får en behaglig känsla vid bollträffen. Den största fördelen med en tourboll visar sig vid de kortare slagen, där bollen spinner betydligt mer än vad bollarna från de andra kategorierna gör. Proffsen väljer att spela med tourbollar främst för egenskaperna vid närspelet. Att kunna slå ett järnslag som stannar nära flaggan eller att slå en wedge med backspinn är avgörande på deras nivå. SPINN/KONTROLL Spinn/kontroll-bollar är den kategori av golfbollar som vi rekommenderar till de allra flesta golfare. Med en lägre kompression än tourbollarna blir det lättare för medelgolfaren att vid tillslaget utnyttja bollens egenskaper. Den här kategorin av bollar ger inte fullt lika mycket spinn vid greenen som en tourboll, men fullt tillräckligt för de allra flesta. Mindre spinn gynnar även det långa spelet. Spinn/kontroll är en bra golfboll för majoriteten av landets golfare, både prismässigt och spelmässigt. DISTANSBOLLAR Det fanns en tid då distansbollar kallades för stenkulor. Den tiden är helt klart förbi. Numera är distansbollar tillverkade för att vara mjuka att slå på och ge dig några extra meter i längd. Jämfört med andra bollmodeller har distansbollarna mindre teknologi och genererar mindre spinn i luften. Detta innebär att utgångsvinkeln blir högre, bollen flyger längre och rullar mer. Distansbollarna är bra för dig som vill ha extra längd eller för dig som ofta sätter skruv på bollen och behöver hjälp för att slå lite rakare. DAMBOLLAR De mjukaste bollarna på marknaden som passar lägre svinghastigheter. Dambollen har många likheter med distansbollar i uppbyggnad och funktion. En sak som många gillar med damkategorin är att bollen är mjuk och skonsam mot kroppen. Därför ger dambollar en bekväm känsla i alla slag, även när du puttar med dem.

UTVALDA BOLLFAVORITER TOURBOLLAR

Titleist Pro V1

Årets modell har uppdaterats med både nytt skal och ny kärna, för att bollen ska spinna mindre med drivern men samtidigt öka kontrollen med de kortare järnen in mot green. Finns även i en X-modell för dig som har hög fart i klubban, söker en högre bollbana och ytterligare spinn med järnklubborna.

549 kronor

/ HÖST 2021

529 kronor

Bridgestone Tour B XS

549 kronor

499 kronor

TP5 är tourbollen som bland annat spelas av världsettan Dustin Johnson. TP5 är en 5-delsboll som ger dig en medelhög bollflykt, fin längd från tee och optimal känsla med wedgarna. Bollens kärna genererar en stor kraft från din sving för att få ut så hög bollhastighet som möjligt. Finns också i en X-modell.

Callaway Chrome Soft X LS

499 kronor

28

Tredelsboll med mjuk kärna som blir gradvis hårdare ut mot skalet. Det bidrar till mindre spinn och högre bollhastighet vid långa slag. Spin Skin-beläggningen på bollens skal är utvecklat för att generera mycket spinn utan att påverka den mjuka känslan.

TaylorMade TP5

En premiumboll med höghastighetskärna och supertunt skal, för att du ska kunna vinna längd med drivern men bibehålla önskad kontroll vid green. Chrome Soft X LS är mest gynnsam för dig som har en svinghastighet över medel.

MAX ERIKSSON Dormy Örebro

Srixon Z-star

Tour B XS har en mjukare känsla och levererar mer spinn in mot green och mindre från tee än Bridgestones Tour B X-modell. Det uppdaterade uretanskalet reagerar hårt vid hårdare slag och mjukt vid mjukare slag för maximal känsla, spinn och kontroll. Dimple-teknologin är sömlös för konsekvent bollflykt.

Wilson Staff Model

Fyrdelad boll med gjutet uretanskal som ger mycket spinn vid slag med järnklubbor och wedgar in mot green. Bollen har en yttre mantel och en syntetisk gummikärna som levererar hög bollhastighet vid långa slag. Den inre manteln ger en mjuk känsla och mycket spinn vid bollträffen.

549 kronor


U T RU S T N I NG / VÄ L J R ÄT T B OL L

UTVALDA BOLLFAVORITER SPINN/KONTROLL

Bridgestone E12 Contact

Har extremt låg kompression vilket gör den mjuk och skonsam mot kroppen. Trots bollens mjukhet så är den en modell av toppklass, designad för att minska spinn med driver och järn och ge dig den distans och precision. Den erbjuder också bra bett vid chippar och pitchar. Dessutom till ett förmånligt pris.

Mizuno RB 566 V

Mizunos unika 566-dimples och dess mjuka kärna gör att bollen får ökad bollhastighet och håller sig längre i luften efter att den uppnått sin högsta punkt. Både mjuk känsla och bra längd. Det slitstarka skalet gör bollen hållbar.

379 kronor

369 kronor

Titleist Tour Speed

Har du Pro V1 som favoritboll men är sugen på en nytändning? Då kan vi varmt rekommendera Tour Speed. En boll som håller hög klass och passar nästan alla typer av golfare. Bollens kärna är omgiven av en flexande mantel som tillsammans med bollens dimpelsystem genererar konsekvent bollflykt och bra längd.

449 kronor

TaylorMade Tour Response

En modell som passar till ett brett spann av spelare – allt från höghandicapparen som nyss kommit igång till den mer satsande singelspelaren. Den mjuka kärnan gör det enklare att komprimera bollen, vilket ger längre och rakare slag mellan uretanskalet ger kontroll kring greenerna.

399 kronor

Srixon AD333

Nionde generationen av AD333 har bra balans mellan längd, mjuk känsla och kontroll runt greenerna. Bollen maximerar spinn för mer kontroll och snabbare stopp på greenerna. Dimple-systemet minskar luftmotståndet och ger god längd och en stabil bollbana, även under tuffa vindförhållanden.

299 kronor

Callaway ERC Soft TT

Bollens tre olika lager kombinerar spinn, kontroll, känsla och längd på bästa sätt. Kärnan och det aerodynamiska dimpelsystemet är utvecklat för att ge mer distans från tee och hybridskalet ökar din kontroll runt greenerna. TT står för Triple Track och är de tre linjerna på bollen som hjälper dig att sikta när du puttar.

449 kronor

DISTANSBOLLAR

Wilson Staff Duo Soft+

Uppdaterad modell av populära DX2 med sin låga kompression. Med ett slitstarkt skal och avancerade materialval inne i kärnan levererar bollen en hög utgångsvinkel och hastighet även vid sämre bollträffar. Den är designad för att ge optimal längd och konsekvent känsla i din sving.

DAMBOLLAR

Wilson Duo Soft+ Womens

299 kronor

En av de mjukaste på marknaden och behaglig att slå alla typer av slag med. Den är tillverkad för att leverera en hög utgångsvinkel och stanna länge i luften. Ett utmärkt val för både damer och herrar som har ett lugnt tempo på sin sving. Finns i flera olika färgvarianter om du vill sticka ut lite extra på banan.

Titleist Velocity

TaylorMade Kalea

Genom att tänja på gränserna har Titleist forskarteam utvecklat Velocitybollen för extremt låg spinn, mer längd och större möjlighet att stanna bollen snabbt på green. Ska man prata längd och vill få ut så många meter som möjligt så är det Titleist Velocity du ska välja.

299 kronor

299 kronor

En distansboll för damer. Genererar mer höjd och kraft för den som behöver det. En 2-delsboll med supermjuk kärna som gör bollen väldigt skonsam mot kroppen. Bollen har även en behaglig och mjuk känsla när du puttar med den.

249 kronor

Srixon Ultisoft

Callaway Reva TT Pearl

279 kronor

299 kronor

Är svingen inte längre lika snabb och kraftfull som den en gång varit? Då kan Ultisoft vara botemedlet du behöver. Bollen ger en mjuk känsla, hög utgångsvinkel och maximal längd från tee. Kärnan är uppbyggd för en fin känsla i närspelet och hög bollhastighet.

Utvecklad för att passa damers svinghastighet och hjälpa till att få upp bollen i luften för mer längd. Den har en något större storlek än övriga modeller vilket gör den väldigt förlåtande. Tack vare samarbetet mellan bollens mjuka kärna och skalet kommer precision och längd optimeras.

HÖST 2021 /

29


U T VA LT / G OL F S KOR

Sätt in slutspurten i nya skor Det har spelats mycket golf i år – och förhoppningsvis har du varit med och bidragit till den positiva utvecklingen. Men i så fall är kanske dina golfskor utslitna vid det här laget? Här är några bra modeller att kika på inför säsongens slutspurt. TEXT: FANNY PERSDOTTER

30

/ HÖST 2021


U T VA LT / G OL F S KOR

Puma Pro Alphacat Herr För dig som svingar snabbt och vill ha maximalt stöd finns Puma Pro Alphacat. Den stadiga yttersulan i kombination med vaddering runt ankeln ger fäste och stabilitet genom hela svingen. Med en ovandel i premiumskinn är denna toppsko inte bara bekväm och stabil, den är snygg också! 1 599 kronor

Nike Roshe G Golf Herr Låt fötterna andas! En lätt och bekväm golfsko med bra andningsförmåga. Denna klassiska Nike-modell har en mjuk och flexibel skumsula som dämpar stegen på alla underlag. Nike Roshe är perfekta under varma och sköna sensommardagar. 899 kronor

Adidas W Eqt Sl Dam En bekväm och stabil sko som står emot när det är blött ute på banan. Adidas omtalade Boost-teknologi i sulan genererar energiåtervinning i varje steg så att det känns lätt att gå hela rundan. Precis som herrskon är denna sko tillverkad i återvunnet material för att minska avfallet av plast. 1 599 kronor

Ecco M Golf S-Three Herr Allvädersgolfare? Här är en hybridsko med Gore-Tex-teknologi håller fötterna torra i regn och rusk. Den slitstarka yttersulan ger optimalt grepp även på blöta fairways. Mellansulan är skapad för med Ecco Zonal Fluid-teknologi för rätt balans mellan dämpning, stabilitet och komfort. 1 999 kronor

Ecco M Golf Biom H4 Laced Herr En bekväm golfsko i slitstarkt Ecco-skinn och med Gore-Tex-teknologi. För bra grepp och god komfort oavsett väder. Den anatomiska lästen och Biom Natural Motion-teknologin, som binder ihop sulenheten med snörningen, ger både stabilitet och bra dämpning. 1 999 kronor

Ecco W Golf S-Three Golf Dam Hybridsko med Gore-Tex-teknologi håller fötterna torra och ger bra komfort hela rundan. Den slitstarka, spiklösa yttersulan tillsammans med en mjuk mellansula ger den perfekta kombinationen mellan dämpning och stabilitet. 1 899 kronor

Adidas Eqt Sl Herr En löparinspirerad golfsko för komfort både på och utanför golfbanan. Den spiklösa yttersulan ger bra grepp oavsett underlag och den slitstarka ovandelen håller dig torr om fötterna även under blötare ronder. För att minska avfallet av plast har Adidas tillverkat denna sko i återvunnet material. 1 599 kronor

Under Armour Charged Breathe SL Dam En luftig favorit! Överdelen är tillverkad i ett slitstarkt material med bra andningsförmåga och står emot fukt utifrån men låter samtidigt foten andas i skon. Den spiklösa yttersulan ger en lätt känsla utan att kompromissa på fästet och stabiliteten. 1 299 kronor

Skechers Elite 3 Dam En premiumsko med låg design för att få bättre markkontakt. Skon är lätt på foten, har en slitstark hybridsula och bra dämpning. Innersulan är designad för att skon ska vara bekväm att gå i många timmar. 1 599 kronor

HÖST 2021 /

31


R E S A / G OL F S TA D S U N D S VA L L

Sundsvall – hela familjens golfpärla Klassisk parkgolf, utmanande skogslayout eller en härlig seasiderond? Se till att hinna med hela Medelpads fantastiska golfutbud på din långhelg i Sundsvall, den vackra staden mellan bergen. TEXT: FANNY PERSDOTTER FOTO: KRISTOFER LÖNNÅ

32

/ HÖST 2021


HÖST 2021 /

33


R E S A / G OL F S TA D S U N D S VA L L

När det gäller Västernorrland går det att skryta om utsikten i all oändlighet. Något som Timrå GK verkligen lever upp till. Bara titta på detta! Här syns bland annat hål 18 på bilden till vänster.

34

/ HÖST 2021


R E S A / G OL F S TA D S U N D S VA L L

En storslagen naturupplevelse med golf i varierande manér, havsbris i håret och god mat.

P

å åttonde tee behöver vi plocka fram myggmedlet. Just här har Timråmyggorna nämligen funnit sitt eldorado. Utan antidot går det knappt att stå stilla. Men något ska väl även det hålet ha, med tanke på att det är Timrå GK:s enda hål som helt saknar vattenhinder. Den långa par-femman svänger lätt åt vänster, inte så mycket att den gjort sig förtjänt av att kallas för dogleg men inte heller så lite att den går att missta för rak. Hål åtta bryter för en stund av och ger den karaktäristiska seasidebanan lite härlig skogskänsla. För i övrigt är Timrå GK som en enda lång vacker, bunkerklädd strandpromenad. Där Indalsälvens delta möter Bottenhavet, två mil norr om Sundsvall, stod Timrå GK spelklar vid midsommar år 1988. Till synes tog banarkitekten Sune Linde hela Klingerfjärden till sitt förfogande när han designade banan, så mycket vatten som både lurar och förtrollar längs vägen. Alltid inom behändigt räckhåll för att hiva iväg en och annan olydig wedge rätt ut i damm, delta eller fjärd (gör inte det). Det hade dock inte funnits något delta om inte en man vid namn Magnus Huss (även kallad Vildhussen) tvåhundra år tidigare haft en lite sämre dag på jobbet. Hans bygge av timmerrännor längs Indalsälven var inte riktigt så välgenomtänkt som det hade behövt vara. Den 35 meter höga dammen brast och skapade en flodvåg så stor att den förvandlade älvmynningen till ett delta. Vi tar halvlek tillbaka vid klubbhuset. Klubbens

hh Hotell Knausts praktfulla marmortrappa, som direkt tagen ur Titanic eller valfri Disneyfilm. Här finns även restaurang och bar som är värda ett besök. h Vängåvans vackra fontän mitt i centrala Sundsvall. Stenstan har många härliga caféer, restauranger och parker att erbjuda. Här och där hittas även en och annan drake…

restaurang drivs av samma krögare som driver Quality Hotel i centrala Sundsvall. Något som har blivit mycket uppskattat av både medlemmar och gäster. Efter rundan blir det en ugnsbakad fredagslax till lunch, direkt från laxfiske-meckat Bergeforsen, men tills vidare tar vi en kaffe i klubbens kiosk. Besitter du en få förunnad, kontrollerad fade bör det avslutande hålet på Timrå GK inte vara några problem. Men för oss vanliga dödliga golfare kan en slice på hål 18 ödelägga både score och humör. Vattnet rinner troget längst par-fyrans högersida hela vägen fram till green där vi har ögon på oss från alla håll. De som njuter i solen på restaurangens ute- >

HÖST 2021 /

35


R E S A / G OL F S TA D S U N D S VA L L

g Golfhelgen i Medelpad gör sig bäst från juli och framåt, när banorna har vuxit till sig.

härlig middag i solnedgången – på Skatan, Spikarna, Lörudden eller Junibodsand. Där ute hittas både idyllisk sommaratmosfär och för den modige även en och annan surströmming. Sundsvall kan verkligen svara för sig när det kommer till varierande golfutbud. Från seasidebanan Timrå GK tar vi morgonen därpå sikte mot Öjestrand GC, drygt två mil åt precis andra hållet från stadskärnan. Öjestrand är en högt belägen skogsbana och den kuperade banprofilen gör en runda här till ett riktigt träningspass. Men den fulla belöningen har banarkitekten Tommy Nordström sparat till 18:e tee. Framför oss har vi inte bara en härlig par-fyra som lockar till djärva beslut utan även en utsikt över hela sjön Öjen – som inte allt för överraskande deltagit i banans namngivningsprocess. Från terassen långt där nere kan restauranggästerna följa vårt förhoppningsvis briljanta avslut på rundan. När Öjestrand byggdes ansågs den vara en av landets tuffaste banor, men den har med åren blivit betydligt mer spel- och semestervänlig.

servering, spelar padel på den nybyggda banan eller tränar puttar på övningsgreenen har första parkett till vår stundande glädje eller förtvivlan. Under fina sommardagar hörs ett birdiejubel långa, långa vägar. Timråborna är mycket noga med att Timrå är en egen kommun och ingen förort till Sundsvall. Men för oss turister på golfäventyr är det mycket praktiskt att det bara tar 15 minuter in till stenstan. Hotell Södra Berget, på det ena av Sundsvalls två naturpiedestaler, blir vårt hem för denna golfberikade helg. Där ställer vi ut golfskorna för vädring på balkongen, byter pikén mot en linneskjorta och tar bilen ut till någon av Medelpads kustpärlor för en

36

/ HÖST 2021

h Sundsvalls GK, eller Skottsund som hemmagolfarna kallar den, bjuder på trevlig parkgolf – som förväntas bli ännu trevligare till nästa säsong när banans ombyggnation är klar. Spännande!

Efter lunch lägger vi golfen åt sidan en stund och utforskar några av Sundsvalls riktiga smultronställen. Ute på sommarstugetäta Alnön finns bland annat badplatserna Tranviken och Oxviken som på vindstilla dagar bäddar för en riktig utomlandskänsla. Dessutom levererar båda stadsbergen härliga naturområden för hela familjen. Det södra erbjuder bland annat äventyrsstigar, rullskidbana, klätterpark och höghöjdsbana. Medan det norra stoltserar med ett friluftsmuseum, ett utsiktstorn och fina restaurang Grankotten. Där blir kvällens middag ackompanjerad av en fantastisk utsikt över hela Sundsvall – Stenstan, Södra Berget och precis nedanför berget även det hotell signerat Petter Stordalen som ska stå klart under 2021. Sundsvall GK, eller Skottsund som lokalgolfarna säger, har också en given plats på golfschemat. Där pågår just nu en rejäl ombyggnation. Drivingrangen vänds åt andra hållet och banan får en ny, modern bansträckning som tar hänsyn till alla typer


R E S A / G OL F S TA D S U N D S VA L L

Mina Sundsvallsfavoriter RESTAURANG BLOCO ”Ett måste en solig lunch, eftermiddag eller kväll i Sundsvall. Slink in på uteserveringen mitt på torget och njut, spela boule, drick drinkar eller käka någon god tacorätt.” HOTELL KNAUST ”Ta in på anrika Hotell Knaust. Hotellet ligger mitt i stan, i en byggnad från 1891 och är vida känt för sin vackra marmortrappa. Här hittar du gym/ relax, bar och gastropub i fantastiska miljöer.”

av golfare. Tidigare var banan mer, som klubbchef Leif Naurin själv uttrycker det, en bana för gubbar, byggd av gubbar. De nya hålen öppnar våren 2022 och allt förväntas vara helt klart inom tre år. – Vår arkitekt Pierre Fulke är riktigt entusiastisk över hur vackert det blir. Han sa att de som spelat Pebble Beach kommer att känna igen sig vid det nya korthålet nere vid Ljungan, säger klubbchefen. Så från Medelpads framtida svar på Kalifornien tar vi helgens sista runda på mysiga Hussborgs GK. En pittoresk och mer rustik skogs- och ängsbana

TIMRÅ GK timragk.se Greenfee: 500 kr Kommentar: Vacker seasidebana med en utformning som tillåter många olika sätt att spela den, något som inte alla banor erbjuder. Här blandas strategiskt spel med en magisk utsikt. Avstånd från Dormy Golf Sundsvall: 13 km

ÖJESTRAND GC ojestrandgc.se Greenfee: 500 kr Kommentar: En utmanande bana i bra skick som ligger fint vid Öjen. Den är inte så lång men väldigt kuperad och man måste verkligen se till att hålla sig på banan – annars försvinner bollen! Avstånd från Dormy Golf Sundsvall: 26 km

med glimten i ögat. Dit tar det en dryg timme med bil men för den som har en natt till övers finns möjligheten att stanna kvar på Hussborgs fina herrgård. Där kan man välja mellan vandrarhem- eller hotellstandard, äta trerättersmiddag och koppla av i den fridfulla miljön.

SÖDRA BERGET ”Södra berget erbjuder något för alla. Utöver hotellet med utsikt över hela Sundsvall och Tarzanstigen så finns också Strike Club! Här finns massvis av aktiviteter som Escape Room, Lazergame, simulatorer, shuffleboard och bowling.”

Med det avslutar vi vår vistelse i Sundsvall för den här gången. En storslagen naturupplevelse med golf i varierande manér, havsbris i håret och god mat. Det är helt klart inte bara Stockholm som fått till den n perfekta blandningen mellan sött och salt.

SUNDSVALLS GK sundsvallsgolfklubb.se Greenfee: 500 kr Kommentar: En klassisk parkbana längs Ljungan. Efter den pågående ombyggnationen ska banan erbjuda mer variation och en modernare bansträckning. Avstånd från Dormy Golf Sundsvall: 20 km

HUSSBORGS GK hussborggk.se Greenfee: 400 kr Kommentar: En idyllisk och charmig skogsbana. Den har små greener vilket gör att det är mer precision än längd som gäller och det går verkligen att utmana sig själv. Avstånd från Dormy Golf Sundsvall: 80 km

CHRISTOFFER HÅKANSSON butikschef på Dormy Sundsvall

HÖST 2021 /

37


R E P ORTAGE / S KÖNA G OL F P R OF I L E R

5

Golfprofilernas fantastiska prestationer

En samlar på birdies, en annan måste göra minus sju varje varv. Någon samlar på världens bästa golfbanor medan en har startat sin rond med fem under par efter tvåan. Här är fem svenska golfprofiler med fem underbara berättelser.

38

/ HÖST 2021


R E P ORTAGE / S KÖNA G OL F P R OF I L E R

1 f Namn: Walle Danewid Ålder: 66 år Handicap: 3.0 Hemmaklubb: Helsingborgs GK Favoritbana: Royal Portrush

Här är Sveriges HIO-kung! Har du lyckats pilla i en hole in one någon gång? Grattis – du tillhör en privilegierad skara. Men du har troligtvis en bit kvar till Walle Danewid. Han har prickat rätt 24 gånger. TEXT: FANNY PERSDOTTER FOTO: MICKAEL TANNUS

S

ka man lyssna på statistiken så behöver en normalgolfare som spelar 75 rundor om året vänta i 30 år på en hole in one. Spelar man lika mycket golf som Walle Danewid har gjort och gör (cirka 250-300 rundor per år) så ökar förstås chanserna till att få sätta en etta i scorekortet. Men 24 HIO efter närmare 50 år på golfbanan är fortfarande en hisnande siffra. Ett snitt på en fullträff vartannat år. Det är näst intill ofattbart för oss som än inte gjort en enda. Danewid var tidigare utbildningschef vid PGA och förbundskapten för svenska landslaget. Idag är han en glad pensionär och har om möjligt tid till att spela ännu mer golf. Trots sina 66 år fyllda har han fortfarande stabila handicap 3. – Jag är fortfarande 25 år i sinnet, säger han och skrattar. Hur kommer det sig att du gjort såhär många HIO? – Jag slår rakt och har otroligt bra distanskontroll. Det är ju förstås lite tur också. Firar du varje gång trots att du har gjort så många? – Vi firar! Vi är ett härligt gubbgäng och om jag

inte minns fel har vi gjort 48 hole in one tillsammans. Jag har ju gjort hälften då. Vi firar alltid med att den som gjort den bjuder på räkmacka, pilsner och gammeldansk, säger han och fortsätter: – Ibland kan vi säga när bollen fortfarande är i luften ”Nu blir det räkmacka”. Vilken HIO minns du mest? – Den första är ju alltid speciell. Men när jag var i Kina som kapten på World Cup för Peter Hanson och Robert Karlsson. Då de gick ut och spelade fick vi en tid på Leadbetter-banan. Jag gjorde en HIO på hål 16. Precis då var det en artikel i Svensk Golf om att jag hade gjort 15 HIO. Så när vi kom tillbaka skulle Peter (Hanson) presentera mig för en annan spelare med ”Han är känd i Sverige för han har gjort femton hole in one”. Och jag svarade: ”Sexton”. Det var rätt kul! Utöver att göra HIO:s, finns det något annat du är riktigt bra på? – Jag är bra på att laga mat, det säger till och med min fru så det får jag ta som bra betyg. Hon säger dock att jag är allra bäst på att sova. Hon kan dammsuga under sängen, jag sover genom allt.

HÖST 2021 /

39


R E P ORTAGE / S KÖNA G OL F P R OF I L E R

2

Hon har Sveriges lägsta handicap

En birdie på ett hål kan ge två ynkliga poäng och när hon ibland står på första tee vet hon att hon måste gå sju under par för att lyckas skrapa ihop en 36-poängsrond. Möt Ingrid Lindblad, EM-segrarinnan som har handicap +7,3.

TEXT: TOBIAS BERGMAN FOTO: GÖRAN SÖDERQVIST

40

/ HÖST 2021

I

ngrid Lindblad är 21 år gammal och ett av svensk golfs stora framtidshopp. Hon är femma på världsrankingen för amatörer och har redan spelat majors med de allra bästa proffsen. Men när hon peggar upp i klubbtävlingar hemma på Ringenäs eller i prestigefyllda matcher mot kompisarna får hon kanske kämpa ännu mer. Lindblad har nämligen Sveriges lägsta handicap – med siffrorna +7,3! – Det känns rätt coolt faktiskt. Dock har jag inte tänkt så mycket på handicap de senaste åren för att det har inte spelat så stor roll, säger Lindblad. Hur är det egentligen att veta att man måste gå sju under par för att


3

R E P ORTAGE / S KÖNA G OL F P R OF I L E R

hålla handicap när man peggar upp på ettan…? – Man får bara börja göra birdie på ettan, sen tvåan, sen trean och så vidare… Man vet ju att man måste få i några om man ska skjuta -7. Men oftast behöver man inte gå sju under par för att de banorna vi spelar är oftast längre och det kanske räcker med att gå några under par för att gå på handicap. Jag kan tänka mig att handicap var viktigt när du var yngre. Hade du någon speciell dröm kring det? – Inte som jag kommer ihåg. Förra tävlingar krävde dock en viss handicap och det är klart att man ville ha så lågt som möjligt. Jag nådde scratch i februari 2016, så det var när jag var 15 år. När slutade handicap vara viktigt? – När intagningar till tävling gick på ranking istället för handicap. Vilken är din lägsta rond? – Jag har skjutit 64 (-8) två gånger, båda ronder var under den gångna våren. Du har redan fått chansen i majorsammanhang – vad drömmer du om i framtiden? – Det vore kul att spela golf i framtiden, vet dock att det är en tuff väg att gå, men det vore kul att testa i alla fall!

Namn: Ingrid Lindblad Ålder: 21 år Handicap: +7.3 Hemmaklubb: Ringenäs GK Favoritbana: University Club på Louisiana State University

4 894 birdies på 49 år 49 år som golfare. Det har resulterat i 4 894 birdies, 53 eagles och två hole in one. Per Backström från Västerås har dokumenterat alla sina bedrifter på banan. TEXT: TOBIAS BERGMAN

M

inns du ditt livs första birdie? Det gör Per Backström, 67 år. Men sedan den där dagen på Västerås GK 1972 har det blivit ytterligare 4 893 stycken. Det vet han nämligen, eftersom han har koll på varenda en. Varför gör du det här? – Det har liksom bara blivit så. Jag dokumenterade min första birdie i livet och jag kommer ihåg den som om det var igår. Jag hade precis börjat med golf 1972 och detta var på hål 4 (nu hål 12) på Västerås GK och jag hade slagit upp en Järn-3:a cirka 10 meter ifrån och plötsligt försvann bollen i ett hål mitt på green. Det fanns liksom inte i min sinnevärld att göra birdie då. Ett skäl till att jag håller på är att det liksom blir liv i varje golfhål oavsett hur det går med ronden i sig. Jag har nu hunnit med 4 894 birdies. Det är bara en siffra men om man spelar 50 ronder per år så är det nästan bara birdies i 6 år. Sedan har jag gjort 53 eagles och två Hios, det tog 35 år att göra det första… Vad är du mest stolt över? – Frånsett att ha koll på birdies (samt eagles och Hio och alla tävlingar jag någonsin spelat) så är det några saker som sticker ut rent personligen. Att ha provat på att vara professionell golfare i många år, att har jobbat och jobbar som Tournament Director i mer än 30 år på den skandinaviska touren och att spelat samma tävling på Minitouren i 40 raka år – Hagge Open. Vilken birdie minns du mest – och varför? – Den 1 Januari ett år så gjorde jag bir-

Namn: Per ”Backis” Backström Klubb: Bro Hof Slott GC Handicap: 3,8 och på väg upp. Favoritbana: Måste bli Old Head GC på Irland, absolut oslagbart landskap och med fantastiska och otroligt bra golfhål.

die på hål 1 på Ile Aux Cerfs GC på Mauritius. Årets första hål och årets dag 1 blev en birdie. Det är väl enda gången jag har legat under par på ett enskilt år… Finns det någon viktig milstolpe kvar att passera? – Ja, 5 000 birdies är ju ett givet mål. Samt att det vore cool att få spela Hagge Open 50 år efter att jag spelade första gången (1974). Vad har du kvar att göra annars inom golfen? – Jag skulle vilja ta mig till Australien och de världsberömda banorna i sandbältet innan det är för sent. De andra världsdelarna har jag lirat i men Australien är alltså kvar.

HÖST 2021 /

41


R E P ORTAGE / S KÖNA G OL F P R OF I L E R

42

/ HÖST 2021


R E P ORTAGE / S KÖNA G OL F P R OF I L E R

4 f Namn: Tilde Löfman Ålder: 16 år Handicap: 1.0 Hemmaklubb: Sundsvalls GK Favoritbana: Österåker, Öster by Stenson

Drömstarten som slår alla rekord

Eagle på ettan. Följt av ett hole in one på ett par 4 på tvåan. Tilde Löfman från Sundsvall svarade för drömstarten som knappast någon golfare har matchat. TEXT: FANNY PERSDOTTER FOTO: KRISTOFER LÖNNÅ

S

öderby Golfklubbs andra hål mäter 256 meter från blå tee och är ett kort par 4, men långt ifrån tandlöst. Slår man långt finns det en möjlighet att nå green med drivern men då sätts också vattenhindret på högersidan i spel. Ett uppenbart risk-and-reward-hål. Det är en solig måndag i juni, bara några dagar kvar till sommarlov när 16-åriga Tilde Löfman kommer fram till tee. Stärkt med självförtroende efter en inledande eagle på det första hålet bestämmer hon sig för att satsa med drivern. Mycket vill ha mer. Träffen är perfekt, bollen lämnar peggen i en spikrak bana innan den sist landar på foregreen, börjar rulla och lägger sig inte till rätta förrän i hålet. – Jag kände på en gång att det var ett bra slag, men jag var helt säker på att den rullat av. När min kompis sa att den gått i kunde jag inte tro det. Det går ju inte i på en par-fyra liksom, säger hon. Enligt den svenska HIO-klubben är vart 200:ade hole in one på ett par 4-hål. Men att det sker efter en eagle på det andra hålet är så osannolikt att det knappast kan ha hänt på svensk mark. Med scoren eagle – albatross låg Tilde alltså fem under efter två spelade hål. Vilket faktiskt var exakt vad engelskan Karen Stupples gjorde när hon vann

Women’s British Open på Sunningdale 2004 när hon öppnade eagle-albatross på två par 5-hål. Kanske är det till majortävlingarna så småningom Tilde Löfman siktar? Hon är född och uppvuxen i Sundsvall men går på golfgymnasiet i Uppsala där Söderby Golfklubb oftast agerar klassrum. Hon började med golf vid sex års ålder då föräldrarna spelade. Nu siktar hon mot att bli golfproffs. Det första målet att komma in på ett bra golfcollage i USA. – Jag har inte kollat så mycket på alternativ än, men jag skulle gärna vilja gå i Kalifornien eller Florida. Det vore inte helt fel att gå på Stanford men det är nog rätt svårt att komma in, säger hon och skrattar. Men så här långt i karriären toppar -5-starten på Söderby det mesta. – Jag har blivit klubbmästare en gång, det var stort för mig. Men det är nog inget som slår det här. Det var helt galet! Rundan gick fortsatt både upp och ned och hon slutade på +2. Det är inte helt överraskande att man blir lite skakig efter en sådan rivstart. Albatrossen på Söderby var Tildes andra HIO. Den tidigare gjordes på hål 17 på Timrå GK. Då på det mer klassiska viset – på en par-trea.

HÖST 2021 /

43


5

R E P ORTAGE / S KÖNA G OL F P R OF I L E R

Mannen som spelat alla världens bästa banor

Över hela världen finns många underbara golfbanor att upptäcka. Men inte för Pelle Widmark, 64 – för han har redan spelat dem. Möt mannen som har peggat upp på världens 100 bästa 18-hålare. TEXT: FANNY PERSDOTTER

D

agen efter The Masters Tournament 1976 peggade Pelle Widmark upp på första tee på Augusta National Golf Club. Något som en då 17-årig Widmark inte riktigt förstod storheten av. Det var en golfbana precis som alla andra golfbanor. Först 20 år senare, när han satte upp målet att spela de 100 bästa golfbanorna i världen, förstod han vad ”privat golfklubb” har för betydelse. Med start på Augusta 1976 och slut på Ocean Course på Cabo del Sol 2007 blev Pelle Widmark första europé att spela de 100 bästa banorna i världen (Golf Magazines rankinglista från 2003). Men är det något som Pelle Widmark verkligen lyckats med genom åren så är det att knyta kontakter. Via en engelsman han mött på Öland 1993 fick han tag i en sekreterare på Pebble Beach. En sekreterare

44

/ HÖST 2021

som efter 18 gula tack-för-hjälpen-rosor inte bara ordnade med starttid där utan även på Cypress Point och Spyglass Hill. Året därpå stötte Widmark av en slump på en medlem från Shinnecock Hills i golfshoppen på Kiawah Island och frågade om ett visitkort. Mannen skulle, efter många envisa samtal, komma att hjälpa till med starttider på flertalet av de svåråtkomliga banorna. – Jag ringde honom säkert 30-40 gånger. Till slut ledsnade han väl och svarade. Han ordnade en starttid på Shinnecock åt mig, säger han och fortsätter: – Då hade jag spelat fyra av världens tio bästa (Augusta, Pebble Beach, Cypress Point och Shinnecock Hills). När jag fyllde 40 år 1997 hade jag bara en bana kvar på topp 10-listan: Pine Valley, som är rankad etta i världen. Jag fick en starttid där av

Namn: Pelle Widmark Ålder: 64 år Handicap: 8 Hemmaklubb: Båstad GK. Favoritbana: Pine Valley (plus Loch Lomond och Cypress Point)

min fru i födelsedagspresent. Hon hade lyckats få tag i mannen från Shinnecock Hills, han som jag träffade i golfshoppen, och han ordnade det åt henne. Där började den spännande resan mot de 100 bästa golfbanorna i världen, som gick i mål 2007. Men Widmark är till synes inte den typen som nöjer sig. Hur har ditt golfande sett ut sedan 2007, skaffade du dig något nytt mål? – Det kommer ut en ny lista vartannat år och det är 200 banor som någon gång har varit med på de olika versionerna. De banor jag inte har spelat vill jag ju gärna spela. Jag har hittills spelat 164 av de 200 banorna. Dessutom vill min bästa kompis också spela topp 100 så jag har fått åka med honom också. Han har spelat 95 av 100 nu. Så du har gjort det två gånger då? – O ja, mer än två gånger! Vilken av alla banor är den bästa? – Världens bästa totalupplevelse på en golfbana är Loch Lomond om man ser till bana, klubbhus, boende, restaurang och det runt omkring. Skulle jag bara rekommendera en bana så vore det Pine Valley. Men om jag skulle spela min sista runda så skulle det bli på Cypress Point. Vad tar du mest med dig från dina resor? – Banorna ligger ju överallt så man hamnar på så otroligt många olika platser och träffar så många härliga människor. I slutet av oktober släpper Pelle Widmark en bok om äventyret!


BRING THE COURSE TO YOU

Copyright © 2021 Garmin Ltd. eller dess dotterbolag.

APPROACH® R10

PORTABEL LAUNCH MONITOR1 OCH GOLFSIMULATOR2 MED 42 000 FÖRINSTALLERADE GOLFBANOR 1

Enheten kräver en hopparad smartphone med appen Garmin Golf™ nedladdad. 2 Prenumeration krävs.

HÖST 2021 /

45


D OR M Y N Y T T / F R A M T I DE N

Dormy öppnar nytt i Västerås! Dormy fortsätter att växa. Nu förbereds ännu ett varuhus – det tolfte i ordningen. Nu är det Västerås som står på tur och det blir handelsområdet Erikslund, strax väster om staden, som kommer vara Dormys västmanländska hemvist. – Det känns kul och inspirerande – det var några år sedan sist. Varuhusen har under lång tid varit ryggraden i vår försäljning en viktig del i vårt koncept och där vi haft största delen av vår försäljning, säger Dormys vd Anders Wall. Varför just Västerås? – Västerås är en plats som vi haft på radarn länge men inte riktigt kommit till skott. Nu föll bitarna på plats och med den uppsving som golfbranschen är i, kombinerat med ett bra affärsläge så ser vi goda förutsättningar att lyckas bra. Västerås är en trevlig golfstad och vi får nu möjlighet att komma fysiskt närmare många kunder som i dag handlar via e-handel eller besökt oss i Örebro eller något av Stockholmsvaruhusen.

46

/ HÖST 2021

Hur ser du på varuhusens framtid i tider när e-handeln växer så starkt? – Vi tror på vårt koncept att kombinera fysisk handel med digitalt. Den typ av produkter vi har och varhusens utformning blir en del av våra kunders golfupplevelse. I varuhusen kan golfarna testa, klämma och känna på produkterna och det är ett utmärk tillfälle att träffa golfarna och lära sig om vad de efterfrågar. Vad gör Dormy för att utveckla butikskonceptet? – Vi vill hela tiden utvecklas och förfina vår kundupplevelse. Det som utvecklats mest senaste åren är våra testcenter och att göra utprovning av anpassade klubbor ännu mer tillgängligt och förfinat. Vi interagerar även mycket med våra e-handel där vi har möjlighet att erbjuda ett ännu större utbud där vi inte är lika beroende av yta som vi är i varuhusen. Planerad öppning för Dormy Västerås är våren 2022.

Sundsvall

Västerås Örebro

Arninge Barkarby Kungens Kurva

Norrköping Göteborg

Jönköping

V:a Frölunda

Helsingborg Malmö

OUTLET Ängelholm


D OR M Y N Y T T / F R A M T I DE N

DORMYS BONUSSYSTEM

Två nya år med Dormy Open Första upplagan av Dormy Open på Challenge Tour blev en stor succé – där både tävling och spelplats hyllades. Det blev en dramatisk uppgörelse mellan svenske Björn Hellgren och fransmannen Felix Mory där Frankrike till slut kunde koras som vinnare. Vi kan nu glatt meddela att tävlingen får en fortsättning i två år till. – Vi tycker det är viktigt att jobba långsiktigt och vill verkligen fortsätta utveckla den här tävlingen tillsammans med Golfförbundet, eftersom vi har fått en tydlig bekräftelse på hur central den är för utvecklingen av svensk herrgolf, säger Dormys Marknadschef Tobias Bergman. Tävlingen kommer återigen att ingå på spelprogrammet i Challenge Tour, men sannolikt vid ett senare datum än årets upplaga som avgjordes i maj.

– Vi hoppas på att det blir en nordisk serie med tävlingar i augusti och vi ser verkligen fram emot att få möjligheten att släppa in publik på evenemanget den här gången, så alla får chansen att på nära håll uppleva hur skickliga de här spelarna är, säger Bergman. Österåkers Öster by Stenson stod som värdbana för tävlingen under premiärupplagan och fick massor av beröm från spelarna. Både bana, arrangörer och funktionärer tog sig an utmaningen fläckfritt. Var 2022 och 2023 års upplaga av Dormy Open tar plats, det håller vi på ett tag till. Men vi hoppas på att om ett år kunna gratulera en svensk spelare till en vinst på Challenge Tour på hemmaplan.

• Poäng istället för kronor (en kronas köp motsvarar en poäng). • 2 000 poäng = 50 kronor i återbetalning och när 10 000 poäng/år har uppnåtts så dubblas poängen. • Lägsta check som betalas ut är 50 kronor och dessa utbetalas i jämna 50-kronorsintervaller. • Utbetalningsintervallerna är en gång per månad – ingen fysisk check eller eget mail. • Giltighetstiden på bonuscheckarna är alltid sex månader. • Poängsaldot nollställs vid årsskiftet varje kalenderår.

GRÖN MEDLEMSNIVÅ

för den som handlar för mellan 0 och 9 999 kronor under ett år • Kostnadsfritt och kortlöst medlemskap. • Personliga erbjudanden. • Digitalt sparade kvitton. • Sparade Custom fitting-protokoll. • Medlemspriser på utvalda produkter. • Inbjudningar till event. • 30 dagars nöjd kund-garanti på golfset. • 20% på greenfee på Askersund GK. • Alltid 3 för 2 på handskar.

SVART MEDLEMSNIVÅ

Härlig premiär för Scandinavian Mixed Damer och herrar i samma startfält – tävlandes om samma prispott. Ingen visst riktigt vad som var att vänta inför Scandinavian Mixed på Vallda, men nu kan vi konstatera att tävlingen blev en riktig höjdare som uppskattades av många.

Svenskan Caroline Hedwall hade länge förhoppningar om att vinna premiären, men hon föll tillbaka efter en svag avslutning. Istället vann nordirländaren Jonathan Caldwell, tävlingen där Dormy var med som partner.

för den som handlar för över 10 000 under ett år

• Allt som ingår på grön nivå. • Dubbla poäng på alla inköp. • Varje nummer av Dormy Magasin hemskickat i brevlådan. • En gratis bag-fitting/år, utan köptvång. • Alltid fri frakt på webborders. • VIP-telefonnummer till kundservice. • Gratis arbetskostnad på omgreppning, mellan oktober och februari. • Exklusivt utvalda rabatter och erbjudanden, bara för dig på svart nivå. • VIP-förtur på utvalda reor.

HÖST 2021 /

47


GR E E N F E E GÄ S T E N / T OM A S H AGF E L D T

En kärleksförklaring till att klippa greener

D

et är måndag. Sommarsolståndet 2021. Årets längsta dag i dagsljus. Dessutom en av golfsäsongens varmaste dagar. Klippläget är på. Spaken uppe på greenklipparens högra sida är neddragen – snett nedåt, åt vänster – och aggregatet snurrar för att klippa bort cirka 5 deciliter gräs från den 450 kvadratmeter stora greenen. Fyra millimeter är den insatta klipphöjden just nu, den ska sänkas till tre när de nya greenerna mognat ytterligare och gjort sig redo att tjäna som underlag för snabbt rullande och hårt studsande golfbollar. Gräset lever och växer. Varje dag. Och varje dag ser golfbanepersonalen till att göra golfbanan bättre. När vi går hem är den helt enkelt bättre än vad den var när vi kom hit klockan halv sex i morse. Det känns bra att tänka så. Jag är greenkeeper, 53 år och gör min tredje säsong på en golfbana där det spelas ett spel som jag som journalist har berättat om sedan min vän Lotta Neumann vann Match-SM i Kalmar för en sisådär 38 år sedan. Däremellan har jag bevakat tio Ryder Cup, fyra Solheim Cup, Masters på Augusta, The Open på St Andrews och några tävlingar till. Ännu viktigare, just idag, är alla givande möten och samtal med dem som kan ännu mer om våra golfbanors design, konstruktion och skötsel. Arkitekter, shapers och greenkeepers.

48

/ HÖST 2021

”Vi sliter hårt, men hinner inte alltid njuta av våra resultat. Gräset börjar växa igen medan vi tvättar maskinerna.

g Så där väldigt tidigt på morgonen ser det riktigt mysigt ut att klippa greener. Låt oss minnas att laga våra nedslagsmärken, inte bara för de spelare som kommer efter oss utan också för de riktiga hjältarna – våra greenkeepers.

Intresset för denna del av spelet har växt till något som kan kallas för passion. Jag älskar golfbanor. Därför går jag just nu ensam på en green och försöker gå så rakt jag kan. Klockan är 6:13. Hålet är nummer 2 och är det första att spelas ute på ett fält som kallas Altorp och tillhör Djursholms Golfklubb. Här har det spelats golf i exakt 90 år. Sedan i höstas och våras är banan nyrenoverad och förbättrad. Jag är en av de 16 i banpersonalen som får förädla och utveckla allt detta som en gång skapats av ett gäng entusiaster. De tog tåget hit från Stockholm. Någon dag på 1950-talet hade någon av dem turen att få en ung Göran Zachrisson som caddie. Göran har lärt mig mycket om det här spelet. Uppfinnaren av gräsklipparen hette Edward Beard Budding. Det viktigaste är ändå att kunna gå rakt. Knivskarpa klipplinjer är vackra. En ljusare grön nyans åt ena hållet, en mörkare åt det andra. Att överlappa är lika viktigt, att inte lämna något strå av gräsarten krypven 007 oklippt. Däremot skapar en minimal överlappning ett snyggare resultat. Vi är tre greenklippare den här morgonen – chefen Jonas, säsongsarbetarkollega Patrycia och jag. Vi klipper sex greener vardera. Det tar ungefär tre timmar. Tempot höjs om vändningarna bland unduleringar och bunkerkanter görs smidigt. Lätta på gastrycket, vänd klipparen, släpp ag-


GR E E N F E E GÄ S T E N / T OM A S H AGF E L D T

gregatet mjukt, gasa och gå! Klippordningen är noggrant genomtänkt. Jag kör hål 2, 3, 5, 16, 17 och 18. Dagens alla golfare, även de tidigaste morgonspelarna, får putta på nyklippta greener. Erik och Micki borstar och krattar de nya bunkrarna, Marcus och Jean-Michel kör fairwayklipparna, Jocke dånar fram på ruffklipparen, Olle gödslar, Rasmus och Andreas klipper avrinningsytorna, mekaniker-Micke ser till att allt fungerar hemma i verkstan, Micke smyckar klubbhusområdet, Olof och Kalle är ute på 9-hålsbanan, Sean har ont i ryggen efter alla timmar vid dräneringsrören bland lerjord och bäckar. Alla de nämnda spelar golf. Spelet förenar, det finns alltid något att snacka om i fikarummet, men efter snart tre år tillsammans inser jag att den tydligaste gemensamma nämnaren är något slags behov att ge andra den bästa spelupplevelsen ute på golfbanan. Det låter kanske stort: att hellre ge åt andra. Här skulle jag kunna ta möjligheten att hylla all banpersonal ute på våra golfklubbar. Vi sliter hårt – från tidig morgon till eftermiddag – men hinner inte alltid njuta av våra resultat. Gräset börjar växa igen medan vi tvättar maskinerna. Utan golfbanan, inget spel. Ingen svingrörelse att nöta, ingen boll att tillverka, inga majors att spela eller följa, ingen tour att sponsra, ingen TrackMan, ingen Min Golf-inloggning, ingen wedge att köpa, ingen caddie att bolla avstånd med, inget golfhotell

att åka till, ingen arkitekt att diskutera bunkerdesign med. För en greenkeeper är det lätt att tänka så, att själva banan är grunden till allt som formar detta spel. Hönan eller ägget? Banan eller bollen? Ljuset eller vattnet? Vad är viktigast? Människans förmåga att röra kroppen till en svingrörelse eller att uppfinna en borr att gräva ett hål med? Ett svar är vårt mänskliga behov av att leka, spela, utveckla och att umgås medan vi envisas med att räkna våra slag. Alla vi som på något sätt tillhör världens cirka 60 miljoner golfare borde ju vara viktiga för spelets fortsätta utveckling. Den här dagen klipper jag greener. Andra har hittat andra typer av jobb där golfen faktiskt är grunden till att det skickas pengar till kontot. Ingen av oss kan allt om allt. Ingen av oss är i klass med Allan Robertson, skotten som på 1840-talet var världens bästa golfare och instruktör, tillika skapare av golfbanor och den mest framgångsrike på att tillverka bollar och klubbor. När The Open Championship första gången spelades år 1860 arrangerades en tävling för att hedra den nyss avlidne Robertson. Åtta inbjudna spelade för Allan den veckan. Han var Tom Morris läromästare. Gamle Tom föddes för exakt 200 år sedan. Han gjorde också mycket för golfen. Någon het måndag gick han säkert ensam med en singelklippare på det andra hålets green med n viljan att gå framåt så rakt som möjligt.

TOMAS HAGFELDT är en av Sveriges mest erfarna golfjournalister och har skrivit regelbundet i både Golf Digest och Svensk Golf. Han ingår numera i staben av banpersonal på Djursholms GK utanför Stockholm.

HÖST 2021 /

49


S I S TA S I DA N / HO T E T MO T S P ON TA NG OL F E N

Starttidernas välsignelse – och förbannelse

J

ag halvsover i soffan när det plingar till i mobilen. Kamratens svåra uppdrag är löst, bekräftelsen har anlänt och vi kommer underbart nog att kunna spela golf tillsammans på hemmaklubben om sex dagar. ”Vi slår ut 16.38. Så vi kan väl ses där ute en timme innan. Då hinner vi med både kaffe och en hink. Jag fick boka in oss med två andra, men de är säkert trevliga.” Glad och belåten över beskedet noterar jag klockslaget i kalendern och konstaterar att det känns härligt att få denna framförhållning, vilket underlättar i tider när dagarna till stora delar är uppdelade i Teamsinbjudningarnas kvartsintervall och vi till stor del har full koll på ungefär hur vår kommande vecka ska se ut. Utan tidbokningen hade golfen, i dagens samhälle, helt enkelt inte kunnat växa sig så stark som den har blivit då kraven på planering blir allt större – och lusten att lägga en boll i rännan (har du inte spelat golf innan millenieskiftet är det säkrast att bildgoogla) och hänga ute på klubben i väntan på att det är din tur blir allt mindre. För att inte tala om hur mycket möjligheten att boka sina ronder har underlättat på resor, såväl långa som korta, och inneburit att det tämligen enkelt går att förutse allt från om man kan klämma in 18 till efter lunchen till när aftonens restaurangbord ska bokas. Det plingar till igen. Det är den 13-åriga dottern som – till lika stora delar glädje och förvåning – sommarhänger på klubben tillsammans med några kompisar. ”Vi tänkte gå ut och spela efter att vi hade tränat, men det fanns inga tider förrän på onsdag. Vi drar och badar istället. Kan du hämta mig?” Den nyvunna glädjen över den nyfunna egna golftiden förbyts mot ett sting av sorg. Visst är det kul att lira golf, men inte hälften så kul som att ens barn i någon mån också vill göra det. Men barn vill göra det här och de vill framförallt göra det NU! Annars så åker de och badar istället, eller cyklar mountainbike

50

/ HÖST 2021

i skogen, för det kan de göra på en gång. Problemet är på inget sätt nytt. Att spontangolfen är borta och att detta drabbar barn och ungdomar som inte lever i en lika trist och välstrukturerad tillvaro som vuxnas är allmänt känt, men på något sätt har

”Kan de inte spela NU så åker de och badar eller cyklar mountainbike i skogen, för det kan de göra på en gång.” jag inte sett på frågan i samma brännande ljus förrän nu – när jag själv ser vad det gör för mina egna barns lust och motivation att inte komma ut på banan. Dessutom svänger pendeln extra distinkt under den hyperrenässans som golfen upplever för tillfället och gör starttider till hårdvaluta på många klubbar runt om i landet. Så hur löser man egentligen detta och får två väldigt olika världar att mötas? Ja, helt lätt är det såklart inte men finns viljan finns lösningarna. Vissa klubbar ser till att en starttid per timme blockas och bara kan bokas på plats och det är förstås en bra och framkomlig väg, som fungerar bra och också skapar möjligheter för andra spontangolfare. I övrigt handlar det nog om att visa flexibilitet från såväl klubbar som oss vuxna golfare. Om juniorer på något sätt kan markera att de vill ut på banan så bör det med god vilja vara möjligt att trycka ut dem mellan två bollar på ettan, tian eller var nu banan medger att det är lämpligt – utan att det skulle störa överdrivet mycket. För ut på banan måste de, för det är först då golf blir kul och på riktigt. Annars gör de hellre något annat istället.

TOBIAS BERGMAN Marknadschef, Dormy


fastfold-golf.com

Compact 3 wheel trolley Extremely small packing size: 80 x 26 x 30 Cm Functional scorecard holder compartment with Cell phone holder - Umbrella holder base Tee holder - Ball marker - Ball holder Storage net - 3 hooks to hang in further accessories like range finder bag or bottle/drink holder - Robust rubber handle

fastfold-golf.com


DORMY GOLF, Salamandervägen 29, 702 36 Örebro

Premiere Series

Inspiration från förr. Teknologi för idag.